View Full Version : Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera)
Sayfalar :
1
2
[
3]
4
5
6
7
Crocus Şen
07-04-2009, 11:10
Uçmaya hazırlanıyor:p
ormancık
08-04-2009, 10:50
Yılbaşı çiçeğinin kırmızı olanları genelde bu meysimde açıyor anneminde var aynısı daha yeni açmaya başladı pembe olanı yılbaşında açıyor bazen bakımda etkiliyor o zamanda geç veya zamanında açıyor..
Sn.pembegül,
çok ilginç ama benim yılbaşı çiçeğim ne kırmızı ne de pembe, benimkiler BEYAZ ve peşpeşe açmaya başladılar gerçekten şaşırtıcı ama görünüşleri harika.
bu soğuk Ankara havasında bana yılbaşını hatırlattıkları için onları çok seviyorum:D
pembegül
09-04-2009, 13:31
Sayın Pembegül bende sizin gibi bir girişime giriştim. Bakalım yılbaşının rengi farklılaşacak mı?
Sayın Faruk İnşaALLAH bizi yanıltmaz ki böyle olduğunu bu forumların birinde okumuştum bir arkadaşın yılbaşı çiçeği beyazdan pembeye dönmüş çiçeğin sahibi sanırım diğer çiçeklerin yanında durduğu için tozlaştığından olabilir diye yazmıştı bende böyle düşünerek ters etki yapmayı düşündüm çiçek açtığı zaman ancak öğreneceğim bol çiçekli yılbaşılar hepinize .;)
pembegül
09-04-2009, 13:36
Sayın Pembegül tespitinizde haklısınız. Yılbaşı çiçekleri kaloriferli evleri pek sevmiyor ve hemen çürümeye başlıyor...
Sayın Faruk Bakımı hakkında bilğiye buradan ulaştım izmitli bir arkadaş az kullanılan bir odada bulundurun demişti bende öyle yaptım az ısındığı için yılbaşım bu odayı sevdi kışı sağlıklı çıkardık .
benim yılbaşılarım diktiğim gibi duruyorlar.sadece kök saldıkları var başka hiçibr şey yapmıyorlar.neyi eksik yapıyorum bilmiyorum.bir bilene sormak istiyorum.NE YAPMALIYIM:confused:
Fatihciğim yeterli aydınlık ortam sağlandığın da , toprağı yarı kumlu süzek bir yapıda hazırlandığında , toprağı iyice kurudukça sulanmasına öze gösterildiğinde , yeri sabitlenip saksı oynatılmadığı sürece ve 1,5-2 ayda bir npk takviyesi yapıldığı sürece yılbaşı çeşitleri hem boğumlarını artırır hem de tomurcuklanıp değişik süprizler yapar...
begonvil 14
11-04-2009, 13:04
Yılbaşı çiçeğine Vilmorin sardunyalar ve tüm çiçekli bitkiler için olan sıvı gübre olur mu? Ya da organik gübre mi olur?
pembegül
11-04-2009, 17:42
Ben sıvı gübre kullanmıyorum organik gübrede bu sene verdim bence organik gübre daha olumlu..
kemut_kemut
11-04-2009, 18:10
benim yeni celik alıp cogalttıgım yılbası cicegim.kok atması ne kadar sure suruyor biliyor musunuz?bide gunes alması sakıncalı mıdır?cevap verenlere tesekkurler :)
Merhaba ,
bu aylarda acan yilbasi cicegi varmi ?
Benim yilbasi cicegim tomurcuklandi .
Bir yanlis mi yaptim , yoksa benim cicegim yilbasi cicegi degil mi?
İklimsiz
11-04-2009, 19:57
Buraya uğrayın (Buraya uğrayın) :)
Her iki tür de yılbaşı çiçeği olarak bilinmesine rağmen, lob yapıları dikkatli bakınca farklı.
Çiçeği ve açma mevsimi de farklı.
Sizin çiçeğiniz Rhipsalidopsis gaertneri
Ben yılbaşılarıma organik gübreden ziyade npk çeşitlerini aralıklı olarak veriyorum ve bu durumdan çok hoşnutlar. Organik gübre bitkiyi yakabilir ve çeşitli özelliklerinde değişikliklere sebep olabilir...
Crocus Şen
11-04-2009, 21:37
Merhaba ,
bu aylarda acan yilbasi cicegi varmi ?
Benim yilbasi cicegim tomurcuklandi .
Bir yanlis mi yaptim , yoksa benim cicegim yilbasi cicegi degil mi?
Sevgili Volare,endişelenmeyin benim yılbaşımda açtı..Hemde 2 ay arayla..:.))
Mümkünse resimlerini görmek isterim..;)
Yilbasi cicegi oldugunu dusundugum bitkimin tomurcuklari kirmizi .
Cepten yaziyorum , bu gun cektigim fotograflari yarin gonderirim .
Tomurcuklar haric loblarin da kenarlari kirmizi .
Fikirlerinizi ve onerilerinizi bekliyorum .
Saygilar .
Değerli arkadaşlar;
Sizleri okuduktan sonra yılbaşı çiçeğimi ben de çoğaltmaya kalkıştım. Boğumlar arasında minik kök saçaklanmaları çıkıyor. Ben de bunları kesip tekrar toprak ile buluşturuyorum. Köklenecekler düşüncesi ile.. Ama bu uzun mu sürüyor ya da zamanı mı değil daha?
Yaklaşık 1 aydır ben onları fıslıyorum onlar bana baygın baygın bakıyor, bir iletişim kopukluğu mu var aramızda acaba diye soruyorum kendime.!!!
Eğer var ise, ben nerede yanlış yapıyorum?
berduray
12-04-2009, 20:07
Saçaklanan lobları koparmak yerine, üzerine toprak ilave etmeniz mümkünse, deneyin derim.
Sayın Fizban acele etmeyin derim muhakkak size cevap vereceklerdir. Benimde 2 ay kadar önce diktiğim loplar bana daha yeni yeni cevap veriyorlar. Fısfıslama işinin de genelde yazın yapılıyor diye biliyorum...
pembegül
13-04-2009, 10:49
MaşaALLAH çok şirinler kök çelikten alınmış olduğu için hemen çiçek vermişler yaprak çelikten olunca böyle hemen çiçek açmıyor benim yılbaşılar mesela hiç çiçeklenmeye niyetleri yok durmadan lob getiriyorlar .
begonvil 14
13-04-2009, 11:06
Sevgili Pembegül Lob vermesine şükür et. Seninkiler lob veriyorlar hiç olmazsa benim yılbaşım ekim ayından beri aldığım gibi duruyor. Ne bir çiçek ne bir lob veriyorlar. Burdaki yılbaşı çiçeklerini gördükçe çatlıycam nerdeyse:))
berduray
13-04-2009, 11:14
Yeterli güneş ışığı çok önemli, fazla rüzgar olmayacak, arada sıvı gübre, ya da yağmur suyu ve öğleden sonra loblara yapılan fısfısa mutlaka karşılık verecektir.
Bu hususları göz önünde bulundurun lütfen.
Sayın Voltare maşallah yılbaşılarnızı çok şirin çiçeklenmişler. Arkadaşlar yılbaşı bitkisi ister köklü çelik ister köksüz çelik olsun çiçeklenmeye niyet ederse çiçekleniyor. Zira pembe yılbaşımdan aldığım köksüz boğumlar 2 haftada daha öcenden tomurcuklandı ve açtı. Ben yılbaşı bitkilerinde güneşten ziyade bol aydınlığın çok önemli olduğu kanısındayım. Bol aydınlık ve uygun ısı ortamı sağlandığında çok sık çiçek verebiliyor. Benim deneyimlerim bu yönde...
delete61
13-04-2009, 13:43
Hepinize iyi günler. Benimde 1 adet yılbaşı çiçeği var 4 senedir beraberiz fakat yerleşik bir memuriyet hayatımız olmadığından bir türlü çiçek açtıramadım. İkamet etmekte olduğumuz evimizin cephesi ters olduğundan güneşi odalar sadece 2 saat tam alabiliyor ama buna karşın oldukça aydınlık. Yılbaşı çiçeğimin ilk saksı değişimini ve kök ayırmasını Torf ağırlıklı az miktarda bahçe toprağı ve yanmış keçi gübresi ile 3 gün önce yaptım ve hala kendilerine gelemediler. Acaba zamansızmı yaptım eğer zamanı ise eklemem gereken bir şeyler varmı bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Ayrıca ilçede olduğumdan 1 tane çiçekçimiz mevcut ama onada sadece salon çiçekleri geliyor acaba elinizde yanlışlıklada olsa kırılan yılbaşı çiçeği lopu varsa banada göndermeniz mümkünmü. Teşekkür ederim.
Üstteki dallar yılbaşında açan cinsten. Alttakiler de paskalyada açan tür. Her ikisi aynı saksıda, yıl boyunca sırayla açıyorlar. Kışı açık balkonda geçirdiler; şimdi aşırı güneşten korumak ve çiçekleri seyretmek için nisan başında içeri aldım. Tomurcuklanma içerdeyken başladı. Saksıda bir başka tür daha var; o da atlas denilen cins sanırım; o da bu kalabalık ortamda kendine yer açıp gelişmeğe çalışıyor.
Sevgili Yukka yılbaşını kışın açık balkonda üzerine 2 kat naylon geçirerek mi muhafaza ettin. Yanlış anlamadım değil mi? Çünkü çok şaşırdım. Eğer öyleyse benim de bunu önümüzde ki kış denemem lazım. Benimde deneme mi tavsiye edermisin? Çünkü ben de sen gibi İstanbul da yakın bir yerde yaşıyorum. İklimleri neredeyse aynı.
Ben de kışın dışarıda bıraktım bir süre. Yapraklar büzülüp bozuldu. Derhal içeri aldım. İnanın hala o büzüş büzüş hallerini düzeltmekle uğraşıyorum.
Çiçeklenme bittikten sonra oldu bu. Ocak-Şubat gibi.
Tavsiye ederim. Benim güney balkonu, tamamen açık, çok rüzgarlı ve 6. kat. Koşullar böyleydi. Yılbaşı için tomurcuklanmaya başlamadan evde çok aydınlık ve serin bir yere aldım. Çiçekler açıp bittikten sonra yeniden dışarı ... Kaktüs türü oldğundan kışın dışarıda balkonda (Istanbul) bırakmak koşuluyla 2-3 ay sulamazsanız havanın nemiyle, üzerine çiseleyen yağmurla idare ediyorlar (tüm kaktüs türleri) ve çok bol çiçek açıyorlar.
Sevgili Yukka yılbaşını kışın açık balkonda üzerine 2 kat naylon geçirerek mi muhafaza ettin. Yanlış anlamadım değil mi? Çünkü çok şaşırdım. Eğer öyleyse benim de bunu önümüzde ki kış denemem lazım. Benimde deneme mi tavsiye edermisin? Çünkü ben de sen gibi İstanbul da yakın bir yerde yaşıyorum. İklimleri neredeyse aynı.
Ben de kışın dışarıda bıraktım bir süre. Yapraklar büzülüp bozuldu. Derhal içeri aldım. İnanın hala o büzüş büzüş hallerini düzeltmekle uğraşıyorum.
Çiçeklenme bittikten sonra oldu bu. Ocak-Şubat gibi.
Aşırı soğuğa maruz kaldıysa olabilir. Ben karlı günlerde naylonla sardım ve saksısını bir tahtanın üzerine oturttum. Bir de benim saksım çok kalın yapılı büyük bir seramik saksı. Belki o da soğuğa karşı koruyucu olmuştur. Ben bitki uzmanı değilim; ancak birkaç yıldır bu çiçeği sorunsuzca yetiştiriyorum, yılbaşı kaktüsü olan cinsi yılda iki kez bol miktarda çiçeklendirebiliyorum. Yaprakların büzülmesi bitkinin kökleriyle ilgili bir sorun olabilir. Bu durumda 'bitki dirilinceye' kadar bol sulayarak, yaprakları fısfıslayarak yeni köklerin oluşmasını sağlayabilirsiniz.
Bitkinin kökleri çürümüş ve o nedenle yapraklar büzüşmüş olabilir. Bu durumda da sağlam lopları çürümüş köklerden ayırıp yeniden dikmek gerekir.
Sevgili Yukka tavsiyelerinize uyup bu kış bende yılbaşılarımdan bazılarını dışarıda sizin yöntemlerinizi dikkate alarak tutacağım...
Teşekkür ederim Yukka. Evet aşırı soğukta daha doğrusu sert kuzey rüzgarında kaldı. Farkettiğim anda içeri aldım ama iş işten geçmişti. Zavallıya işkence etmişim anlaşılan!!!
Aynen dediklerinizi uyguluyorum bol bol fıs lıyorum. Yeni yeni toparlanmaya başladı.Ki bunu 2 aydır yapıyorum. Gidiyordu çiçek resmen..
Yaprak renkleri hala mat. Herhalde o da toparlar.. Şİmdi bol fıs ve sulamaya devam edeyim.
Yaşamını sizlere borçlu olan çiçeğimden onun adına teşekkürler bir kez daha!!!
Sevgili Yukka benimde balkonum Güney cephesinde hangi aylar arası balkonda hangi aylar arası evde durmas daha iyi olur?
Sevgili Fizban, dün ayrı bir saksıda duran birkaç sap yılbaşı çiçeğim pörsümüştü. Kökleri çıkarıp baktığımda çürümüş olduğunu gördüm. Bu durumda temiz lopları ayırıp yeniden diktim. Size de boşuna toparlayacağım diye vakit kaybetmemeniz için kökleri açıp sorunu gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Sevgili Faruk kardeş, Balkonunuzun güneş almayan ya da çok az alan bir yerindeyse yaz-kış aynı yerde kalabilir. Çok soğuk, karlı, buzlu günlerde sarıp sarmalayarak tedbir almak koşuluyla tabii...
Çiçeklenme döneminde içeri alıp seyretmek isterseniz tomurcukların ucu görünür görünmez içeri aydınlık ve çok serin bir yere alabilirsiniz. Ben içeri- dışarı konusunda ay belirtemem; çünkü çiçeklenme farklı aylarda olabiliyor. Çiçekli dönemini balkonda geçirdiğinde çiçekler üzerinde çok uzun kalıyor, içerde ise kısa zamanda dökülüyor. Yılbaşı çiçeğinin bakım inceliklerini bu forumun tamamını okuyup öğrenebileceğiniz gibi aşağıda Hümeyra Özdamar'ın Gizli Bahçe adlı sitesinden yararlanabilirsiniz.
http://www.humeyraozdamar.net/salonbitkilericicekli.htm
Sevgili Selçuk abinin (Selçuk44) ikinci kez hediye ettiği yılbaşı kaktüslerim. Bir tanesi beyaz, diğeri de kırmızı açıyormuş.
73831
73832
73833
73834
Bu da Paskalya olanıymış. Onu da sağolsun saksıya ekleyip öyle getirmiş.
73835
Bu çiçekle ilgili komik de bir şey yaşadık. Dün Selçuk abi ile Konak'da buluşup Hisarönüne çiçekçileri dolaşmaya gidelim dedik. Elimde saksı, tam Hisar caminin Hisarönü meydanına çıkan geçidinde ilerlerken, arkamızdan bir hanımın bir yandan koşup bir yandan da "beyefendi, beyefendi" diye seslendiğini duydum. Tabii ben hiç üzerime bile alınmadım, zira bir beyefendiye sesleniyordu hanım:p:p
Bunun üzerine Selçuk abi dönüp "buyurun hanımefendi" dedi. Kadıncağız nefes nefese, bir yandan soluklanmaya çalışırken bir yandan da elimdeki yılbaşı çiçeğimi göstererek, "bu çiçeği nereden aldınız, o kadar aradım bulamadım," diye sordu. Ben de doğrudan Selçuk abiyi işaret ettim. Selçuk abi de aldığı yeri tarif etti.
Ama "üzerinde çiçekleri ve tomurcukları olmasaydı, birer çelik kırıp size verirdim" dediğimde kadıncağız bir üzüldü. Sanki içinden "şansa bak be, kırk yılda bir aradığımızı bulduk, onun da üzeri tomurcuk dolu" dermiş gibiydi:D:D
Sayın Malbman yılbaşı çiçeğiniz sanki ayna ayna söyle bana benden güzeli var mı bu dünyada diyerekten bizlere sesleniyor gibi. Çok güzel açmış. Hele loplarının gösterişi çok hoş. En sonnda ki beyaz dediğiniz yılbaşının sanki pek keyfi yok gibi. Lopları baya büzüşmüş gibi...
Sevgili Faruk teşekkür ederim. Yılbaşı çiçeğim size Selçuk abi sayesinde o şekilde seslenebiliyor.
En sondaki beyaz değil, paskalya cinsi olanmış. Selçuk abi öyle söylemişti. Loplarını da, dikmeden önce özellikle o şekilde yapıldığı için büzüştürmüş. Dün sohbet esnasında bu anlama gelen bir şey söylemişti. Sanırım toparlar kendisini.
Crocus Şen
28-04-2009, 09:25
Forumda arattım ama bilgi alamadım,yılbaşı çiçeğini nasıl çoğaltıyorsunuz?Elimde bir adet minik boğum var,suda mı köklendirsem yoksa direkt diksem mi bilemedim..
İklimsiz
28-04-2009, 10:28
O minik boğumu direk toprağa dikin. Suda da köklenme sağlayabilirsiniz, ben olsam direk toprağa yerleştirirdim:)
Orkun Kırcı
28-04-2009, 11:19
******* direkt toprağa dikin. Ben öyle yaptım. Buradan görebilirsiniz :)
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=72574&d=1239718100
Merhabalar,
Annemin çok büyük bir yılbaşı çiçeği vardı. Yalnızca bir defa açmıştı hayran kalmıştım, her dalından koyu pembe çan gibi çiçeklerler sarkıyordu. Çok iyi bakılmadığı için bir daha açtığını görmedim sonra da annemin çiçeği attığını öğrendim, halbuki çiçeği alıp evime getirmeyi düşünüyordum. Şimdi ben de zygokaktus arıyorum, elinde olan veya ankara'da satıldığı yeri bilen var mı acaba?
Sevgili Crocus Şen bence de tek boğumu hemen toprağa dikin. Suda kaktüs türleri çok fazla muhafaza edilemeden eriyor ve çürüyor. Tek lop çok loplu çeliklere göre daha hızlı köklenip cevap veriyor. Benim pembe paskalya yılbaşımdan aldığım bütün tek loplar diktikten 2 haftaya yakın zaman sonra çiçeklendiler...
Sümeyye Polat
28-04-2009, 13:38
Neredeyse on yılı aşkın süredir çiçek açmayan yılbaşı çiçeğim bu yılbaşından beri sürekli çiçekli. :p Eski yerine göre nispeten daha sıcak ve aydınlık bir yere aldıktan sonra tek tük de olsa 3 aydır başından çiçek eksik olmuyor. Hala açmamış olan 2 tomurcuğu daha var. ;)
pembegül
28-04-2009, 13:46
Sevgili sümeyye polat çiçeğinize maşaALLAH diyorum benim pembe hanımın aynısı ancak ben gecen yıl kaybettim kaloriferli evi sevmedi bir iki çelik kurtarabildim hemde çok büyüktü şimdi elimdekinin gözüne bakıyorum bakalım ne zaman kaybettiğim çiçeğim kadar olacak bu gidişle daha çok bekleyeceğim galiba .
Şu minicik yeşil yavru hakkında;
Sonunda benin yılbaşı çiçeğimin birisi yavruladı. Bu ne güzel bir mutlulukmuş.
Eğer bunu başarabildiysem...ki öyle gözüküyor. Bunu sizlerin sayesinde başardım.
Resim de ekliyorum.
75880
Crocus Şen
02-05-2009, 16:22
Sevgili Fizban,önümüzdeki sene bu zamanlar,o çıkan minicik sürgün dallanacak,tomurcuklanıp kocaman,çok güzel bir yılbaşınız olacak.:pBende geçen sene aynı sizin gibiydim,şimdiye kadar 2 saksı değiştirdim ve durmadan irileşiyor..:D
Yılbaşı çiçeğimin yapraklarında buruşma oldu..Sıvı kaktüs gübresi vermiştim ondan olabilir mi?Gayet sağlıklıydı daha önce..:(
Sevgili Fizban tebrik ederim. Crocus a katılıyorum. Seneye büyük bir yılbaşı çiçeğin olacağa benziyor. Sayın Perili ara ara buruşan kısımlara su püskürtünce düzelmeye başlıyor. Deneyin bence...
Bu buruşma fazla su ya da gübre ile ilgili olabilir mi? Aslında şu anda toprağı fazla nemli de değil..:(
Yılbaşı çiçeklerimi daha önce resimlemiştim,bir saksıda iki cins,tırtıklı yapraklı ve klasik.Tırtıklı yapraklılar kışın açtılar şimdi yine tomurcuktalar.Tümü hareketlendi taze yapraklar vermeye başladılar ama düz yapraklı türün çiçeklerini henüz hiç görmedim.Bir tür yaz kış çiçekleniyor,diğer tür hiç..üstelik hepsi aynı saksıda.Fotolarını önceki mesajlarımdan görebilirsiniz.Bir yorumu olan var mı?
Sevgili perili aslında buruşma susuzluktan oluyor, gübre ile alakalı olacağını zannetmiyorum. Parmağınızı toprağa batırarak su ihtiyacını kontrol ederek sulamanızı düzenlerseniz sözettiğiniz buruşmanın düzeleceğini düşünüyorum. Bitkiniz bol güneş alan bir yerde ise ya da kalorifer yakınında duruyorsa yaprakları buruşuyor olabilir. Nemli kalmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim.
Arkadaşlar onbeş gün önce üzerinde tek bir çiçeği bulunan şubat çiçeğini bir dostumdan almıştım.Ölmek üzerydi ama bu halde bile çiçekte olmasından etkilendim ve ölmesine gönlüm razı gelmedi. Öyle bitkindiki daha eve getirirken çiçeğini düşürdü.Üzerinde çiçek dursaydı kıyamazdım ama çiçeğide düşünce bende onun saksısını toprağını değiştirip cansız loplarını attım biraz iyi olanları bırakıp tekrar diktim suladım ve iki haftadır hergün onunla içten konuştum.ona kıyamadığımı ve çok sevdiğimi inanın hissetti.Henüz ilk haftasında loplar toparlandı kendine geldi bugün bendeki ikinci haftası bitiyor ve bu sabah kalktığımda gördüğüme inanamadım dün öylece duruyordu bu gün her lopunda çifter çifter kırmızı minicik çiçek noktaları var.Mutluluğumu ancak siz anlayabilirsiniz içim içime sığmıyor sizinle sevincimi paylaşmak istedim arkadaşlarım darısı hepinizin başına inşallah..
Sevgili Phal bende de aynı sorun var kenarları düz olanlar çiçeklenmediği gibi kenarları tırtıklı olanlar nerdeyse 3.çiçekli dönemlerine girdiler. Galiba kenarları düz olan türler daha zor açıyor olmalı. Beklemeye ve sabretmeye devam...
Arkadaşlar ben çiçeğimi dikerken toprağına çakıl taşı karıştırdım, toprak saksı kullandım ilk hafta balkonda yarı gölgede tuttum sonra bol çok bol ışık alan ama direk güneşi görmeyen bir yere aldım.Ekerken can suyu dediğimiz suyunu verdim ve daha ikinciye sulamadım.Henüz hava nemli su ihtiyacı pek yok şimdilik.Bunları bu sitede öğrendiklerimi göz önünde tutarak yaptım. Çabuk canlanıp çiçek açmasında katkısı oldu mutlaka ama tabii önce sevgi diyorum:) Paylaşmak istedim sizlerle belki faydası olur.
Sevgili Phal bende de aynı sorun var kenarları düz olanlar çiçeklenmediği gibi kenarları tırtıklı olanlar nerdeyse 3.çiçekli dönemlerine girdiler. Galiba kenarları düz olan türler daha zor açıyor olmalı. Beklemeye ve sabretmeye devam...
Geçen gün Bauhaus'da kenarları düz olanların çiçeklerini gördüm(ki hepsini çiçeksiz halde Bauhaus'dan almıştım) tırtıklılardan farklı,daha küçük ama çok güzel çiçekleri var.Bende düz olanlar çoğunlukta,bu yüzden sabırsızım;)
Arkadaşlar bu minik kırmızı noktalar ne kadar zamandakendini gösterir ve çiçek oluşumunu ne kadar zamanda tamamlar sabırsızlanıyorum :rolleyes:
Bunlar da benim 7 yıllık emektar açık pembe yılbaşım ve 2 ay önce aldıgım koyu pembe yılbaşım, ikisi de çok az açtı bu sene. Yer değiştirmeyi hiç sevmiyorlar, çok nazlılar.
Sayın Nilfr bir yılbaşı tomurcuğunun büyüyüp açması yaklaşık 3 haftayı buluyor...
Teşekkur ederim Faruk, bu sene cok güzel tomurcuklanmıştı ama maalesef balkondan içeri alınca bütün çiçeklerini döktü. Yani bu kadar büyük bir çiçegin şoyle dolu dolu çiçek açtıgını goremedim, çok nazlı. Ama maşallah hiç durmadan yaprak çıkartıyor, daha 3 ay önce dolu dolu budandı yani bu yarıya inmiş hali :)
Bu arada paskalya yılbaşım da 2. tura döndü tekrar çiçek açmaya başladı. çok seviyorum bu çiçekleri :)
Sevgilim Züleyha bu 1. fotodaki bitkinin yarısıysa tam halini hayal edemiyorum. 2. defa açmaya başlayan paskalya yılbaşın kırmızı olan mı?
Evet daha önce fotografını koymuştum hani, kırmızı olan.
Benim yılbaşı çiçeğimin yaprakları hala buruş buruş...Fotoğraf ekliyorum yardımlarınızı bekliyorum..
Benimde böyleydi. Bol bol fıs fıs layın. Uzun sürüyor ama düzeliyor sonunda.. Tabii aynı nedenden buruşmuşlarsa... O da ayrı konu.. Sizi yanıltmak da istemem..
.. Ama maşallah hiç durmadan yaprak çıkartıyor, daha 3 ay önce dolu dolu budandı yani bu yarıya inmiş hali :)
Sayın züleyha bitkiyi neden budadınız,budama işlemi gerekli bir işlem mi yoksa sizin tercihiniz mi?
Sayın Perili üzerine su püskürtmeye devam edin. Eğer buda sorunu çözmüyorsa hemen köklerine bakın...
bunlarda benim yılbaşılarım;)bunlar daha yeniş geldiler ancak 714 nolu fotoğraftaki yılbaşı 2 aydır bu durumda ne yeni loplar veriyor nede bir canlı olduğunu belirtiyor, yardım edermisiniz:confused:
Bunlarda bu gün menekşesever bir ablamdan gelen yeni yılbaşılarım.biri pembe,biri kırmızı ,diğeri daha açmadığı için belli değil rengi.;)
Sevgili Fatihbrk yeni yılbaşılarını güle güle büyüt. Biraz daha sabret. Yeni lopların çıkması bazen kısa bazen de bir hayli uzun sürüyor...
Sevgili phal, aslında tamamen bitkiyi gençleştirmek için, çok kötü görünüyordu gözüme. Çalı formunda görünüyordu bende budadım. Gerekli olup olmadıgı konusunda işin açıkçası pek bir fikrim yok. Ama budayınca sanırım sürgün çıkarması çoğaldı.
Sanırım benim yılbaşı çiçeğim biraz üşüdüğü için buruşmuş...Yavaş yavaş düzeliyor sanki..:)
begonvil 14
11-05-2009, 08:18
Benim beyaz yılbaşı çiçeğimi sonbaharda almıştım. Şimdiye kadar hiç sürgün vermedi. Öyle aldığım gibi duruyor. Bu günlerde hem yapraklarında kırmızılık var, hem de buruşma var.
Ne yapmam gerekiyor? Acaba yerini mi sevmedi?
Sayın Begonvil 14 benimde Şubat ayında diktiğim yılbaşılarım daha yeni yeni sürgün vermeye başladılar.Ancak Ankara dan gelen çelikler köklü olarak geldikleri için onlar geldiği günden itibaren sürgün vermeye başladılar.Sanırım cinsleri böyle.buruşma konusunda banada yardım edin.Antalya da ki bir abimden gelen çeliklerin uç kısımları buruşmaya başlamış.Lütfen yardım.
Sayın Bengovil 14 bence hemen bir köklerine bakın. Bana köklerinde sorun olduğu izlenimini verdi mesajınız...
Sevgili Fatih köksüz dikimlerde belli bir süre loplar buruşuyor kök çıkıncaya kadar. Bu zaman zarfında az sulama bol su püskürtme olayı ile köklenmeyi olumlu yönde etkileyebilirsin...
begonvil 14
11-05-2009, 14:39
Tamam Sevgili Faruk eve gidince köklerine bakacam.
Sevgili oguzhan ' nın yolladıgı yılbası çiçegim beni çokkk mutlu etti son birkaç gundur..inanılmaz güzellikte 4 tane tomurcuk verdi ve bir tanesi muhtesem bir şekilde açtı..resmini çektim ve bluetooth ayarlarını yapabilirsem hemen yollıcam.Benmi abarttım yoksa gerçekten hayran olunacak kadar guzel mi siz kadar verin ..
Selam arkadaşlar,
Yaklaşık olarak 6 ay önce ekilerek bana gelen yılbaşımın son hali bu.
Yeni çıkan loplar sararıyor.Gelişimide çok yavaş
Önerilerinizi bekliyorum.
Sayın Suzan7 çok sık mı suluyorsunuz? Bu bitkiler kaktüs ailesinden bir tür olduğu için çok ve sık sulamaya çok hassaslar. Eğer sorun sulamadan kaynaklanıyorsa bitkiyi toprağı iyice kuruduktan ve loplar susuzluktan hafif buruşmaya başlayınca sularsanız çok iyi oluyor...
Teşekür ederim sayın faruk,
Vediginiz bilgiler için galiba sık suluyorum.
bunlarda benim yaramazlar:cool:
Emel ablamdan gelenler.
Öğretmenimden aldıklarım.
Neslihan Baş
03-06-2009, 19:14
merhaba arkadaşlar.siteye yeni üye olduğum için tam olarak nasıl kullanacağımı bilmiyorum. yılbaşı çiçeğini ben yeni çelikten diktim. Henüz çillenmemiştir zannedersem.kışın serin ortam istiyor biliyorum ama şu anda ne yapmam gerek tam olarak bilgim yok.balkona mı çıkarsam evde gölgede mi dursa ne yapsam.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Sayın Neslihan Baş yazın balkonda direk güneş almayan serin ve bol aydınlık bir yere koyarsanız çok iyi olur...
Gözlerime inanamadım bugün yılbaşı çiçeğimde çiçek tomurcuğu var. Sakın yanlış anlaşılmasın bu paskalya yılbaşım değil, o zaten çiçekli. Normal yılbaşı. Havalar serin olsa tarihleri şaşırdı diyeceğim ama dışarısı çok sıcak. Açmadan da emin olamıyorum. Bekleyip göreceğim.
bernacyhn
16-06-2009, 12:11
Eski mahalledeki bir komşumuzdan çelik aldım. Suyun içinde duruyodu iki haftadır. Yumuşamıştı ben de korkup diktim az önce meğersem yumuşamış ama kök de salmış sevindim gerçekten. Şimdi torfun içinde daha iyi olur herhalde. Gerçi torftan pek hoşlanmıyormuş ama biraz köklensin bu hafta ona toprak ve besin alırım.
Saksı değişimi için geç kalmış olsamda bu gün bütün yılbaşılarımın saksılarını değiştirdim.Umarım yanlış birşey yapmamışımdır;)
Fatihciğim saksı değişimi yapmakla iyi yapmışsın. Daha güzel görünüyorlar. Fatihciğim 2. resimde ki görünen ne renk açıyor?
yılbaşı çiçeğim gerçekten tekrar filiz veriyor. Ve bu kez ilk verdiğinden daha fazla :)
Fatihciğim saksı değişimi yapmakla iyi yapmışsın. Daha güzel görünüyorlar. Fatihciğim 2. resimde ki görünen ne renk açıyor?
Abiciğim ikinci resimde görünen yılbaşıyı öğretmenimden almıştım.Onun içinde rengini bilmiyorum.Sormuştum ama ne renk olduğunu hatırlamıyorum.
bernacyhn
24-06-2009, 20:05
Bolu'ya gittim geldim hala yılbaşımda değişiklik yok ne zaman yeni yapraklarını görürüm sence Fatihim??
Benim yılbaşı çiçeğim bana hediye geldiğinde marketten yeni alınmıştı ve tüm tomurcuklarını dökmüştü. Sonra epey bir müddet gölgede yaşadı ama sağlığında bir problem olmadı.
Daha sonra ise 14 saat yolculuk yapıp yeni evine geldi, hemen saksı ve toprağı değiştirilip büyütüldü. Sonra ben okula dönünce annem baktı ve bol bol suladı, toprağı hep yaştı.
Kesin ölür bu diyordum ki deli gibi büyümeye başladı:p
Oğuzhan abisi bak, tanıdık geliyor mu?:cool:
79571
Merhaba;
Çiçeğinize bayıldım. Ben de bir yılbaşı severim. Bsene yılbaşı çiçeğim 2 sefer açtı, biri Ocak ayında bir diğeri ise Mayıs ayında. Harike görünüyordu, resimlerini ekleyeceğim. İş yaptığım bir mekanda uzun süredir açmıyor diye çiçeği kapının önüne atmışlardı ben de bir kaç lop aldım, eve gelir gelmez toprağa daldırdım. henüz bir lop belirtisi yok ama canlılar :D
Geçen gün de tüm tomurcuları düşmüş bir yılbaşı çiçeği daha aldım, rengini merak ediyorum ama oldukça uzun bir süre daha bekleyeceğim anlaşılan...
Ben sizin çiçeğinizin türünü merak ettim. bu türü ilk kez gördüm. Nereden temin edebilirim?
İlginiz için şimdiden teşekkürler...
Bakın, yeni yavrularım :p
89751
Benim kaktüsüm açmıştı boyuna bakmadan , tohum oluşturacak galiba .
Eger tohumdan gelişmesi, yetişmesi zor ise tohum kesesini kopartacağım ,çünkü yeni çıkan lobun eğri çıkmasına sebep oluyor .
Fikirlerinizi rica ediyorum .
Sayın Volare kuruyan ve geride kalan çiçek sapı kısımlarını siz koparmayın kendisi düşsün...
Sn .Faruk geride kalan dediğiniz yeni çıkan lob,
geçen çiçek kurumadı , böyle tombik tepesi koyu kırmızı bir nesne oluştu ,
sanırım tohum :)
Sayın Volare aslında aynı şeylerden bahsediyoruz. Ben çiçeğin kuruyan yani tohum taslağı oluşumun olduğu kısımın kendiliğinden düşmesinden bahsediyorum. Benimkiler 2 aya yakındır hala düşmediler...
Tohumdan yetiştirmek mümkünse tabi ki dursun,zaten bizim de bir ay oldu galiba,
yeni lob çıkmaya yeltenince acaba koparsam mı , çiçeği yormasam mı diye düşündüm sadece
İki saksı yılbaşı çiçeğim var. Çok küçücük saksılarda almıştım. Saksısını değiştirmem gerektiği için mi ya da fazla su verdiğimden mi bilmiyorum. Aslında suyu biraz fazla kaçırmıştım:o Köklerde bozulma yok ama sanki dallarda uç kısımlar cansızlaştı gibi:(.
merhaba ben aranıza yeni katıldım.3 tane yılbaşı çiçeğim var ancak 4 senedir hiç açmadı.ben küçük oldukları için açmıyor sanmıştım ama resimleri görünce yanıldığımı anladım.bana yardımcı olabilirmisiniz:(:
Sayın Asya- yılbaşı bitkilerinizin 4 yıl gibi uzun bir zaman açmaması uzun bir zaman. Muhakkak açmaması için yolunda gitmeyen durumlar mevcut olması lazım. Bunların içinde de en önemli faktör güneş alma süreleri geliyor. Yılbaşı türleri kaktüs türleri grubuna girdiği için güneşe çok fazla gereksinimleri oluyor. Yazın balkonda kışın güneş alan bir kenarda durması çiçek açmasını çok iyi bir şekilde teşvik ediyor. Tabii ki bunların yanında düzenli gübreleme de çiçek açtırma da teşvik edici rol üstleniyor. Ben düzenli aralıklarla ayda 1 kez NPK nın 20 20 20 sini veriyorum. Çok işe yarıyor. Uygun sulama , gübreleme ve güneş alma süresi yaratılınca yüksek bir olasılıkla çiçekleneceklerini düşünüyorum...
Sayın asya,
Benim de yılbaşım yaklaşık 3 sene açmadıktan sonra son iki yıldır bol bol çiçek açmaya başladı. Uygun sulama ve dengeli sıvı besin takviyesi yapmış olmama rağmen çiçeklerini uzun bir müddet göremedim. Taşındıktan sonra yerleri daha aydınlık olduğundan bu kriterin öneminin farkına vardım. Yazın sonbahar sonuna kadar (Marmara Blg. için) balkondalar, kışın aydınlık cama yakın yerdeler. Çok sık sulama yapmamanızı da tavsiye edebilirim.
Bir de sizi daha yakından tanıyabilmemiz için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) uğrayabilir misiniz lütfen.
öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkürler.sulamaya çok fazla dikkat etmediğimi fark ettim.çok suluyorum sanırım buna biraz daha dikkat edicem.çiçeklerim hep evdeydi balkona koymaya karar verdim. umarım bunlar işe yarar.tekrar teşekkürler
bunlarda benim yılbaşı çiçeklerim.artık balkon sefası yapıyorlar.umarım açtığı günleride görürüm. açtığında hemen resimliycem.bakalım yükleyebilecekmiyim
Sayın Asya- çiçekleriniz sanırım normal yılbaşı türlerinden. Çok sağlıklı görünüyor yılbaşı bitkileriniz. Uygun güneşlenme süresi de sağlanınca inşallah en kısa zamanda size tomurcuklarla süpriz yapacaklardır...
berduray
06-07-2009, 23:36
Benim tavsiyem beyazlaşan üst toprak katmanını atmanız, yerine başka toprak ilavesi yapmanızdır.
Tuzlanma mı deniyordu, ondan olmuş .
önceden musluk suyu kullanıyordum, su çok kireçliymiş o yüzden böyle oldu. artık hazır su kullanıyorum. sayın berduray önerinizi en kısa zamanda yapıcam.teşekkürler.Faruk bey umarım dediğiniz gibi tomurcuklanır.teşekkürler
Dün gece benim pekte iyi görünmeyen yılbaşı çiçeğime yapraktan b5a gübre uygulaması yaptım bakalım nasıl bir sonuçla karşılaşacagım.Umarım iyi gelir.
bernacyhn
07-07-2009, 17:44
Benim komşumuzdan aldığım yılbaşı çeliğinin üstünde iki tane kırmızı minik oluşum var minik minik de dikenleri var sanırım yeni loblar çıkarıyor ama annem çiçek de olabileceğini söyledi. Telefonum pek net çekmiyor çünkü bu oluşumlar çok küçük. Çözünürlük kapasitesini aşıyor. Sizce yeni loblar mı bunlar ?
işte benim çiçeksiz yılbaşım
asumandilek
09-07-2009, 00:08
Benim komşumuzdan aldığım yılbaşı çeliğinin üstünde iki tane kırmızı minik oluşum var minik minik de dikenleri var sanırım yeni loblar çıkarıyor ama annem çiçek de olabileceğini söyledi. Telefonum pek net çekmiyor çünkü bu oluşumlar çok küçük. Çözünürlük kapasitesini aşıyor. Sizce yeni loblar mı bunlar ?
Sevgili Berna, tahmin ettiğin gibi yeni loblar oluşturuyor çiçeğin. İlk gördüğümde bende acaba çiçekmi diye düşünmüştüm ama baktım ki onların hepsi yeni loblar şeklinde gelişti. Sevgiyle büyütmen dileğiyle..
bernacyhn
09-07-2009, 09:58
Teşekkürler sevgili asumandilek, çok sevindim. Şuanda pet bardakta duruyor. Bir hafta sonra saksıya almayı planlıyorum.
Sanırım yılbaşına az kaldı:D
Yani açma vakitleri geliyor umarım benimkilerde açarlar.Bunlarda resimler bakın bakalım nasıl poz vermişler:D(tabi yorumsuz olmaz değil mi?:cool:)
Sevgili Fatih maşallah pozlar bir harika:)Tabi çiçekli olunca daha güzel poz vereceklerdir eminim..2.resimdeki kırmızı olan değilmi..?
Evet ablacığım kırmızı olan.
Meraklanma o zaman çok yakında açar:)Bende diktigimde aynı seninki gibi oldugu zaman sürpriz yaptı bana çiçeklendi:))
Arkadaşlar içinizde yılbaşı çiçeği tohumundan yılbaşı çiçeği yetiştiren var mı? Eğer varsa bilgilerini bizlerle paylaşırsa sevinirim...
Evvelsi gün hiç aklımda yokken çiçek pazarına biberiye almak amacıyla girdim ve bir yılbaşı çiçeğine aşık oldum :D. Aldım eve getirdim balkona yerleştirdim en baş köşeye. Dehşetle farkettim ki bir zamanlar kaktüslerim vardı tutkunu olduğum eh bunlar da akrabası ama özel birşeyler ister mi bilmiyorum. Neyse ki Ağaçlar var :). Bölüme girdim ve hepinizin yazdıklarını okudum satır satır. Teşekkür ederim paylaştıklarınız için. Yalnız bir sorunu var benim güzelimin. Hepinizin dediğine bakınca bu çiçeğin kıpraştırılmaması gerek. Eğer sallanır sarsılırsa çiçekleri dökülüyor. Ben aldığımda çiçekliydi adam bi torbaya soktu verdi. Sonra biberiye aldım o adam da ikisini birlikte soktu başka bir torbaya ve ben çiçek pazarından Yenişehir'e kadar sallaya sallaya geldim. Motor + otobüs sefası yaptık birlikte. Evde balkonda koyduğum yeri birkaç kez değiştirdim. En son da dün kapalı balkona aldım orada da 3 kez yer değiştirdim. Korktunuz değil mi :p? Bütün çiçekleri üstünde duruyor. Kızımın adını Çilekeş koymalıyım sanırım :).
Resmi burada (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=30328&catid=member&imageuser=51991)
Yeni tomurcuk eklemeleri yapmış bir de üstüne. Anladı sanırım en güzel yeri ona verebilmek derdinde olduğumu onu gezdirirken :).
Ne güzel, çiçekli bir yılbaşı. Şu aylarda yılbaşı çiçeklerinizde çiçek var mı? Benim iki yılbaşı çiçeğim var. İkisi de minik minik yapraklar vermeye devam ediyor ama çiçek tomurcuğu yok.
Geçenlerde yolda kocaman bir dal bulup parçalara ayırdım ve diktim.. Yılbaşı çiçeği olduğundan emin değildim..
Çok şanslısınız Sayın Selis. Orta kısımda ki çelik sanki çürümüş gibi. Aslın da uzun kısmı da birkaç parçaya bölseniz olurdu. Güle güle büyütün yeni yılbaşınızı...
Diktiğim 5 dal ortadaki çürümüş dediğiniz parçaya bağlıydı, yani hepsi tek parçaydı.. Onu da atmaya kıyamadım belki sürgün verir diye diktim..
Faruk çok sevindirdiniz beni sağ olun. ;)
Bu arada, bu çiçek kumlu toprakta mı olması gerekiyor? Bahçe+torf karışımda şu an..
Ben içine biraz dere kumu ve perlit de ilave ettim Sayın Selis. Şuan için benimkilerin gelişimi iyi. Ama herhengi bir sakarlıkta saksı elimden tepetaklak olmazsa yılbaşılarım sağlıklı olacak:))
çiçeksever
14-09-2009, 16:43
Esasında bu mevsim çiçekli olanlar Rhipsalidopsis gaertneri.Sayın yöneticiler bunun için ayrı konu açıp derleseler iyi olur.
Green Lover
14-09-2009, 17:43
Rhipsalidopsis gaertneri.Sayın yöneticiler bunun için ayrı konu açıp derleseler iyi olur.
esasında Rhipsalidopsis turu bildigim kadarıyla nisan basından temmuz basına kadar cıceklenır....
arkadaşlar havalar soğumaya başladı malumunuz, benim yılbaşı çiçeğim balkonda içeri ne zaman almam uygun olur?
Ben Bursa'da iken Eylül sonu Ekim başı gibi balkondan cam içerisinde güneş alabileceği bir yere alıyordum. İsterseniz bu ay içerisinde güneş görebileceği bir yere alın.
Oda ısısını da göz önünde bulundurarak sulama durumunu ayarlarsanız güzel çiçeklerini de eminim bu başlıkta paylaşacaksınızdır.
Benim adının yılbaşı çiçeği olduğunu öğrendiğim çiçeğim ne yazıkki can çekişiyor
Acaba salon bitkisimi diye düşünmeğe başladım
Sanırım Egede yaşadığı için fazla güneşten zarar gördü
Fazla güneşten olduğunu zannetmiyorum benim bildiğim güneşi seviyorlar acaba fazla suluyor olabilirmisin? Can çekişiyor derken tam olarak neyi olduğunu yazarsınız daha çok yardımcı olabiliriz.
[QUOTE=asya-;509450]Fazla güneşten olduğunu zannetmiyorum benim bildiğim güneşi seviyorlar acaba fazla suluyor olabilirmisin? Can çekişiyor derken tam olarak neyi olduğunu yazarsınız daha çok yardımcı olabiliriz.,,
çok suluyor olabilirim suyu sevmiyormu acaba
bende yaprakların ucunda kuruma gördükçe suluyorum
can çekişiyor derken gür bir bitkiydi kurudukça azaldı ve yaprakları mat
Çok sulamaya bağlı olabilir.ne aralıkta suluyorsunuz birde fotoğrafını yükleyebilirmisiniz?
Benim yılbaşı çiçeğim balkonda oldukça güneş alan bir yerde bulunuyor ve yaklaşık iki haftada bir suluyorum,toprağı iyice kuruyana kadar sulama yapmıyorum.Şu andada durumları oldukça iyi ve serpildi.
Benim yılbaşı çiçeğim balkonda oldukça güneş alan bir yerde bulunuyor ve yaklaşık iki haftada bir suluyorum,toprağı iyice kuruyana kadar sulama yapmıyorum.Şu andada durumları oldukça iyi ve serpildi.
hımmm demekki ben çok sık suladım yazın hergün suluyordum şimdi iki üç günde bir suluyorum
fotoğraf makinam bozuk cep telefonuyla çekebilirim ama onuda pcye yüklemeyi bilmiyorum malesef sadece makinadakileri picassadan yükleyebiliyordum ama yakında yeni makinam gelecek
Çekerim resmini ilginize çok teşekkürler bende artık suyunu azaltacağım umarım düzelir
ayshafurkan
12-10-2009, 00:24
Benim yılbaşı çiçeğim 3 senedir açmıyo.. Bazen sürgün veriyo ama oda tam değil.. Şimdide yapraklarda sararma oldu fazla sulamıyorum ama.. En sonunda mutfağa aldım, gölgede, ve benim mutfağım oldukçada serin oluyo; pek kullanılmadığı için herhalde.. Bu sararmanın neden, nedir acaba..
Sn.ayshafurkan hanım benim yılbaşımda 3 senedir çiçek açmıyordu bana deneyimli arkadaşlar güneş görebileceği ve dışarda olabilecek yere koymamı önerdiler.Bu sene açar umudu taşıyorum. Sararmasına gelince sulamadan kaynaklanmıyorsa serin ve temiz hava alabilecek ve güneş görebilecek bir yere koymanı önerebilirim.Ben kendi yılbaşımda denedim ve sonucunu gördüm.Umarım düzelir kolay gelsin.
Benim yılbaşı çiçeğim 3 senedir açmıyo.. Bazen sürgün veriyo ama oda tam değil.. Şimdide yapraklarda sararma oldu fazla sulamıyorum ama.. En sonunda mutfağa aldım, gölgede, ve benim mutfağım oldukçada serin oluyo; pek kullanılmadığı için herhalde.. Bu sararmanın neden, nedir acaba..
Sayın Ayshafurkan sulama da sorun yoksa eğer bulunduğu ortamdan kaynaklanır. Bulunduğu ortamda da bir sorun yoksa kök kısmında sorun vardır sanırım...
ayshafurkan
30-10-2009, 04:39
Çok teşekkür ederim, yardımlarınızdan dolayı, Şu andaki yerini galiba sevdi serin, bol ışıklı hatta öğlenden sonra gelen güneşi alması için artık perdeyide açıyorum... Umarım bu sene onun için güzel ve renkli bir sene olur..
Sevgiler..
ayshafurkan
09-11-2009, 12:52
Çiçeğimin son hali.. Çok fazla sarı yaprağı var... En son baktım olmıcak küçük bir saksıya ektim soğuk ve bol ışıklı olan mutfağıma yerleştirdim.. kaybetmek istemiyorummm...
Sevgili arkadaşlar benim yılbaşım açtı ama hersene açtığında kendinden geçip yapraklarındaki su çekiliyor 2 ayda kendini zor toparlıyor.
_kardelen_
17-11-2009, 10:57
Çok güzel, nazar değmesin. Darısı başımıza inşallah. Gücünü çiçeklere verdiği için olabilir belki yaprakların durumu. Acaba bu dönemde vitamin mi vermeliyiz?
Sayın Kılıç Allah nazarlardan saklasın yılbaşınız çok güzel çiçeklenmiş. Benim de yılbaşı bitkim çiçeklenmek üzere fakat lopları kızıl kızıl. Forumda çoğu kişinin yılbaşı lopları yeşil renkte olmasına rağmen benimkinin lopları kızıl renkte. Sizce bu türünden mi kaynaklanıyor yoksa yetiştirmede bazı noktalar da hata mı yapıyorum? Cevap verirseniz eğer, hata yapıyorsam düzeltmek isterim...
Sevgili faruk benim yılbaşım da, her yıl eylül sonu gibi açıyor ama her lopdan birkaç tane. Onun için suyunu da vitaminini de vermeme rağmen yapraklarındaki su çekiliyor. Yapraklar kızıl oluyor. Bu yerli cinslerde olmuyor.Dikkat ederseniz, bir üsteki arkadaşla benimki aynı cins değil. O cins daha geç gelişip daha az çiçekleniyor..
Lonicera
21-11-2009, 14:56
Nihayet, hem kırmızı hem yavru ağzı.. Kırmızı kendisini biraz ağırdan satıyor ama üstündeki bir sürü tomurcuğun yükü olsa gerek.
Benim geçen yıl diktigim yılbaşı çiçegim,büyümeye başladı.
Ne zaman çiçek açar ? Bilgi verirseniz sevinirim.
Lonicera
24-11-2009, 16:34
3 günlük beklemeden sonra kırmızılar da kendini gösterdi.
neconeco
24-11-2009, 18:04
Selamlar. Satmakta zorlandığım çiçekler
_kardelen_
25-11-2009, 10:26
Nihayet, hem kırmızı hem yavru ağzı.. Kırmızı kendisini biraz ağırdan satıyor ama üstündeki bir sürü tomurcuğun yükü olsa gerek.
Fotoğraf çekiminden mi öyle çıkmış yoksa gerçekten bu renk mi? Beyaz sanki rengi, bu rengi ilk defa görüyorum
Lonicera
25-11-2009, 13:21
Sn kardelen, cep telefonu ile çekilmiş bir resim. Tam rengi yavruağzı, çiçek solmaya başladığında rengi biraz daha açılıyor.
Kadir Başkök
26-11-2009, 20:53
Yılbaşı çiçeğim komşumun hediyesi. Sanırım çiçek açma zamanı geliyor, fakat benim bitkimde hiç bir hareket yok, sağlığıda yerinde görünüyor.Acaba çiçek açması için ne yapabilirim.:(
kalambaklı
30-11-2009, 15:51
Değerli dostlar; Kaktüse aşıladığım yılbaşı çiçeğimden görüntüleri sizlerle paylaşmak istedim.115754
115755
115756
Geçen yıl Koçtaş'tan aldığım üzeri tomurcuklu yılbaşı çiçeği, eve getirdikten sonra 3-4 tomurcuğu çiçeğe döndükten sonra, kalan tüm tomurcuklarını dökmüştü.
Sonra gölge ve hava akımı olmayan balkonda yaz boyu tuttum. Bir ay önce tomurcuklandı. Bir hafta önce ev içerisine aldım ve tomurcukları çiçeğe dönmeye başladı. Ancak burada okuduğuma göre tomurcuklanma sonrası kesinlikle yeri değiştirilmemesi gerekiyormuş. Yaptığım yer değişikliği umarım zarar vermez.
Arkadaşlar,
Bende 1161 nolu mesajda görüntülenen cinsten bir yılbaşı çiçeği var. Geçen yıl yeni işyerine taşındığımızda atılmak üzere bir köşeye konulmuştu. Çok sevdiğim için alıp, odama koydum. Ancak öğleden sonra güneş alan bir yerde olduğu için belki de, bu yıl tomurcuk vermedi. Bazı sürgünlerinin alt kısmında kök benzeri uzantılar var.
Eğer isteyen olursa ücretsiz olarak, bu yılbaşı çiçeği sürgünlerinden gönderebilirim. Yaklaşık 15-20 kişiye sürgünlerin yeteceğini düşünüyorum. Ben kendim için yenileme amacıyla sürgün ayırmıştım. Köklenmesini bekliyorum. İstekliler arasında elinde olan varsa karşılık olarak mum çiçeği çeliği alabilirim.
Selamlarımla...
Sayın Kalambaklı bu büyük bir başarı tebrik ederim nazar değmesin zahmet olmazsa nasıl olduda o kadar gür ve güzel oldu anlatırmısınız sevinirim saygılar.
fatmadundar
03-12-2009, 09:43
Herkesin yılbaşı çiçekleri açmaya başladı.
Ancak aşılayarak yaşatabildiğim yılbaşı çiçeğim.
fatmadundar
03-12-2009, 09:55
Sn. Kılıç, açmaya başlayınca biraz yumuşuyor. Çiçek yükü ağır geliyor sanırım. Çiçek açmadan önceki hali daha canlı idi.
Yine de kaktüs üzerine aşılanan yılbaşılar daha güçlü oluyor.
_kardelen_
03-12-2009, 10:01
Çok güzel maşallah. Benimkilerde daha tomurcuk bile yok :(
Bu da benimki. Üşüdüğünü düşünüp ısıtılmayan bir odaya aldım. Umarım hata yapmamışımdır.
kalambaklı
03-12-2009, 11:04
Sayın Kalambaklı bu büyük bir başarı tebrik ederim nazar değmesin zahmet olmazsa nasıl olduda o kadar gür ve güzel oldu anlatırmısınız sevinirim saygılar.
Sayın Benekli, yaz sezonu rüzgar tutmayan bol ışıklı gölge yerde büyümeye bıraktım, şu anda diğer çiçeklerimle birlikte çatı katımda camlı sundurma altında bulunuyor.
Herkesin yılbaşı çiçekleri açmaya başladı.
Ancak aşılayarak yaşatabildiğim yılbaşı çiçeğim.
Sevgili Fatmadundar bu aşılamayı nasıl yaptınız?
Hangi ay yaptınız?
Kullandığınız kaktüs köklümüydü,köksüzmüydü?
fatmadundar
03-12-2009, 20:13
Kaktüsler şimdi çiçek açmaları bitince kış uykusuna girecekler. Mart ayında büyüme hareketi gösterdiklerinde aşılamak gerekiyor.
Nasıl yapıldığını uzmanından http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2536&highlight=uyar11 öğrenmek daha iyi olur.
Gül Teyzenin yaptığı aşılı yılbaşıları buldum sonunda:D Mesajlar aşağıda ki linklerde;) Ve bir kaç cümle:D sıze kısaca nasıl asılama yaptıgımı anlatayım. asılama yapacagım uygun bir dal sectikten sonra, o dalı kuru bir yerde bir hafta kadar bekletiyorum. Daha sonra kaktusun asılama yapacagım kısmını keskin bir bıcakla fazla derin olmamak kaydıyla kestim, dalı icine yerlestirip bir ip yardımıyla bagladım. Eger topraga dikeceksiniz yine bir hafta kadar bekletilmiş dalı nemli topraga dikiniz. hemen sulamayın toprak nemli olsun kafi.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=359256&postcount=775
fatmadundar
04-12-2009, 08:13
Sn Uyar11 bu konuyu ayrıntılı bir şekilde çok güzel anlatmış.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2536&highlight=uyar11
Bu da benimki. Üşüdüğünü düşünüp ısıtılmayan bir odaya aldım. Umarım hata yapmamışımdır.
Bence nerde açtıysa orda kalsın.Yılbaşılar serin ortamdan hoşlanırlar.Ve bulundukları yerden başka bir ortama alındıklarında çiçek dökmesi yapabilirler.
begonvil 14
05-12-2009, 11:02
Benim yılbaşı çiçeğim de tomurcukta
benimkisi bu kışta açmayacak :( nerde hata yapıyorum bulamadım
eminetirsi
06-12-2009, 11:19
sn Asya hata diye bişey yok üzülmeyin. yerini sevdimi gelişiyor, hepsi bu.annemin 3 renk yılbaşısı var, ikisi kapalı balkonda, biri açık balkonda.dışardaki kocadı diye pek ilgide görmedi açıkcası. fakat üzerinde şuan onlarca tomurcuk var.diğerlerinde henüz bişey yok. sizde rahat bırakın. bu sene olmazsa seneye açar. zaten onun açmasını beklemekte bi zevk. öyle değilmi?....
Arkadaşlar var mı böyle bir güzelik!? Bayılıyorum Allah ın yarattığı bu rengarenk güzelliklere:)
Bu güzel haberi hepinizle paylaşmak istedim 3 yıldır çiçek açmayan hatta bu sene de umudumu kestiğim yılbaşı çiçeklerimde tomurcuklar gördüm bu sabah. O kadar mutlu oldum ki tarif edemem:p Tomurcuklar çiçeğe dönüştüğünde resimleriyle de paylaşacağım, heyecanla bekliyorum. ;)
Sn. eminetirsi moral dolu mesajınız ve alakanız için size de çok teşekkür ederim. ;)
Sevgili emy83 ün gönderdiği yılbaşı çiçeği (burda bebe çiçeği deniyor)elime geçti ve ektim. Gölge ama güneş almayan balkonda duruyor şu an. Rengini ve çiçeğini görmeyi çok istiyorum. Acaba ne renk sevgili emy83??
zeynepdincer.k
18-12-2009, 22:00
Bir yılbaşı çiçeği satın alırken üzerinde çiçek yok ise hangi renk çiçeğe sahip olduğunu nasıl anlayabileceğimiz konusunda fikri olan var mı?
kalambaklı
21-12-2009, 11:36
Değerli dostlar, yılbaşı çiçeğimin güzel görüntüsünü sizlerle paylaşıyorum.
118737
118736
Bence nerde açtıysa orda kalsın.Yılbaşılar serin ortamdan hoşlanırlar.Ve bulundukları yerden başka bir ortama alındıklarında çiçek dökmesi yapabilirler.(Sayın Oğuzhan mesaj no. 1183)
Bu konuda sayın Oğuzhan'a katılıyorum. Benim geçen yıl Koçtaş'tan üzeri tomurcuklu olarak aldığım yılbaşı çiçeği eve geldikten sonra en güçlü birkaç tomurcuğunu açtı. Diğer tomurcukları ise döküldü. Bu yıl gölge balkonda tuttuğum çiçek tomurcuklandıktan sonra havalarında biraz soğuması ile içeriye aldım. İçeriye alınma sonrasında üzerinde oluşan güçlü tomurcuklar çiçeklendi, ancak yeni oluşmaya başlayan tomurcuklar ise önce buruştu ve sonra düştü.
Bence bu çiçek için evlerimizde sevebileceği bir yer bulmalı ve bir daha zorunlu haller dışında yerinden oynatmamalıyız.
Şu anda çiçeklenme bitmiş durumda. Sanırım bir süre dinlenmeye çekiliyor. Bu dönemde sık sulamamak gerek diye biliyorum. Ancak sormak istediğim saksıda üç ayrı kök var. Bunları ayırmak için ilkbaharı beklemem gerekir mi? Herhangi bir zaman diliminde ayırabilir miyim?
Bunlarda benim yılbaşı çiçeklerim tomurcukları daha çok küçük ve sayısı ne yazıkki az ama olsun ilk kez açacaklar o yüzden çok heyecanlıyım. Renklerini sonunda görebileceğim, çiçekleri açıncada paylaşmaktan mutluluk duyacağım.
1165 nolu mesajımda belirttiğim yılbaşı çiçeğinin fotoğraflarını nihayet çekebildim. Bu çiçek geçen yıl işyerinin taşınması sonrasında atılmak amacıyla dışarıya konulmuştu. Bende çok sevdiğim için aldım. Odamın güneş alan bir yerine koydum. Yaz boyu öğleden sonradan gün batımına kadar güneş aldı. Sanırım bu nedenle olacak çiçeklenmedi. Çünkü bu başlık altında okuduklarıma göre yazın gölge bir yerde bulundurulması gerekiyor. Ben bu konuya dikkat etmediğim için çiçeklenme olmadı diye düşünüyorum.
Bu çiçek oldukça yaşlı, alt bölgelerde odunsulaşma söz konusu. Yaz boyu çok güzel sürgünler verdi. Ancak bir yandanda eski sürgünleri üzerinden sararıp döküldü. Şu anda da yeni ve küçük sürgünleri çıkmaya başladı.
Bu çiçekten köklendirme amacıyla sürgünler aldım. Sürgünler köklendikten sonra gençleştirme amaçlı olarak yeni bir saksıya dikmeyi düşünüyorum. Eğer gençleştirmeyi yapabilirsem, bu çiçek elimde fazla olarak kalacak. Bu nedenle bu çiçeğin loblarını köklendirebilecek ve bakabilecek arkadaşlara çelik olarak dağıtmak istiyorum. İstekliler özelime mesaj gönderebilirler.
Eklediğim fotoğraflarda çiçeğin gelen görünümleri, dökülen lobları ve yeni sürgünleri ile odunsu gövde yapısı görülebilir. Çiçeğin bakımına ilişkin görüşleride dikkate alabilirim.
Bir ve ikinci fotoğraf yılbaşı çiçeğimin yandan ve üstten genel görünümü, üçüncü fotoğraf sararıp dökülen loblar ve odunsu gövde yapısı, dördüncü fotoğraf yeni sürgünlerden bir tanesi.
Merhaba,
2 gün önce tez hocamın yanına gittiğimde sekreterin odasında devasa bir yılbaşı çiçeği gördüm. Daha önce de oradan pek çok kez geçmiş ama hiç dikkat etmememiştim. Belkide bu sefer üzerinde çiçekler olduğu için yılbaşı çiçeği pek bir gösterişliydi. (Bu kadar büyük bir çiçeği daha önce nasıl farkedemedim anlamadım :)
Sizlerle paylaşmak için cep telefonumla hemen fotoğrafını çektim. Sekreter bu çiçeğin 10 yıldan fazladır orada olduğunu söyledi.
119156
Dayanamayıp bu yaşlı çiçekten birkaç lop kopardım :rolleyes: ve eve getirdim .Akşam toprağa diktiğimde halinden pek bir memnun görünüyordu, umarım tutar.
119157
çiçeksever
29-12-2009, 16:10
Merhaba.Benim evim daha önce sobalıydı.O zamanlar çiçeklerim iyiydi.Geçen sene eve kalorifer alındı.Bu sefer çiçekte sorun başladı.Önce birini kaybettim.Şimdi öbürünün de tadı yok.Yaprakları çok canlı değil.Evimin serin yeri yok.Sizler kaloriferli evlerinizde bu çiçeği nasıl yaşatıyorsunuz?
Mümkün olduğunca kaloriferden uzak bir yere ve nisbeten evin en soğuk olabileceği yerde duruyor benimkiler( salonda balkon kapısının olduğu yerde,kapı aralarından soğuk gelir diye):D Eğer sorun yaşarsam bulunduğu yerin kaloreferini kapatırdım herhalde.
siniroluyorum
29-12-2009, 17:15
Benim yılbaşı çiçeğim kasımda çiçek açmayı bitirdi çok fazla çiçek açtı ama sonra sörpmeye başladı.Ben de saksısını değiştireyim dedim bir de baktım kök falan kalmamış aralarında kurt gibi şeyler vardı.Ben de parçalara ayırıp ektim.Allahtan komşunun verdiği hurmanın kökü yılbaşı çiçeğiyle karışmış:))
Merhabalar,
Yılbaşı çiçeğinin bazı kaktüs türlerine aşısına ilişkin bu başlıkta bazı görüntüler vardı. Daha önce bende ismini tam hatırlamıyorum ama farklı bir kaktüs türüne aşılanmış yılbaşı çiçeği görmüştüm. Hatırladığım renkli kaktüslerin aşılandığı cinsten bir kaktüs idi.
Ben bugün farklı bir deneme yaptım. Henüz fotoğraflama imkanım olmadı, fotoğraf çekince onu da buraya eklerim. İşyerindeki odamda yaklaşık 130 cm boyunda gövde çapı 8-10 cm arası olan bir difenbahyam vardı. Difenbahya gövdesi su biriktiren, kesildiğinde özsuyu akan bir bitki. Bugün yılbaşı çiçeğinden aldığım bir lobun dip kısmını yüzeysel olarak maket bıçağı ile sıyırarak, öz sulu kısmını açığa çıkarttım ve difenbahyanın gövdesinde açmış olduğum bir yarığa bu lobu yerleştirdim.
Beklentim, yılbaşı çiçeği lobunun özsu kısmı ile difenbahyanın özsu kısımlarının birleşmesi ve difenbahyadan alacağı su ve besinler ile yılbaşı çiçeğinin gelişmesi. Tek olumsuz durum, difenbahyanın zehirli olduğuna ilişkin bilgi. Belki özsuyuda bu nedenle yılbaşı çiçeğini olumsuz etkileyebilir.
Gelişmeler pek yakında!
Yeni yılın sevdiklerinize ve size sağlık, mutluluk ve esenlikler getirmesi dileklerimle...
Arkadaşlar benim Yılbaşı çiçeklerim Çıldırmış gibi açtilar sanirim su an 100 lerce (3 farklı renkte) çiçkele donanmış durumda en kıs azmanda resimleyerek bu güzelliği sizle payalasırım.
saygılar.
Not : Yılbaşı çiçegim kuzey cephe ve bakonda içeri dahi almadim .
sanirim hava ve ortamı cok ama cok sevdi.
Zaten bir çiçeğin çiçek açmasında en önemli faktör bence ortamını sevmesi ona uygun olması.triple çiçeğinizi çok merak ettim çünkü 100 lerce çiçekle donanmış diyorsunuz,yükliyeceğiniz fotoğrafları heyecanla bekliyorum. :)
Bence de yılbaşı çiçeği, sevdiği ve tomurcuklandığı ortamdan ayırılmayı sevmiyor. Benim yılbaşı çiçeğim kapalı kuzey yönündeki balkonda tomurcuklanmıştı, eşim ve çocuklarımın isteği üzerine çiçeklerini görebilmeleri için içeriye salona aldım. Büyük ve güçlü olan tomurcuklar açtı, ancak küçük olan ve yeni gelişmekte olan tomurcuklar soldu. Şu anda yine salonda ama pencere kenarında duruyor. Daha çok gölge ortam öneriliyordu. Durduğu yerde kuzey cephe yine. Birde içeride tomurcuklanmayı sağlayıp, sağlayamayacağımı deneyeceğim.
Difenbahya ya yılbaşı çiçeği aşımla ilgili yorumlarınızı bekliyorum bu arada.
Yıllardır açmamakta direnince balkona atmıştım.Donlar başlayınca kıyamadım tekrar içeri aldım.Ya soğuk ya da tehtitlerim işe yaradı:D
Sevgili Dostlar 3 farklı yatay uzun saksıdaki Yılbası çiçeklerimden 1 nolu saksımın resimlerini sizlerle paylasiyorum . Diğer saksıların yerini oynatmak istemedigim icn Birtek bu saksıyı mutfaga alarak fotgrafladim. Ayrıca dikkatli bakılacak olursa Bu saksıyadaki Ylbası ciceklerimin birde misaafiri var. Kendiliginden cıkan bir malta erigi Sanirim baharda onu yeni, yerine alacam artık.
Dikkatinizi cektiyse aynı saksıda 3 farklı renk yan yana. Diger iki saksımda da durum aynen boyle. Butun balkon yılbaşı ciceklerimle tam bir renk cumbüşü:
Yılbaşını gercekten adına layık karsiliyor bu güzellikler
Sevgili Dostlar!
Yılbası ciceklerimi 3 yıl once edindim . İlk Aldığımda 3 farklı renk sectim . ilk yıl aldıgımda bahar başında (Mart sonu) saksı değişimiyle bir buyuk saksıya değişim yaptım. Değişim sonrası Yaz boyunca surekli gelişti ve sonbahara geldigimde artık saksı yaprakları tasımaz oldu surekli yana yatıyor devriliyordu. Çare olarak Eylül ayında Hem saksıları büyüttüm hemde sayılarını arttırdım. Sonucta resimdeki gibi 3 yıl icinde resimdeki gibi 3 farklı saksıya sahip oldum . Su an surekli cicek aciyorlar. Sanki bu yıl yeni yılı daha bir heycanla karisliyorlar. Umarim yeni yıl Tüm Ülkemiz ve milletimiz icin huzur bereket Saglık ve Barış Dolu Bir yıl geçirmemizi diliyorum.
Sayın Triple,
Bu çiçeği 3 yıl önce aldığınıza göre bakım olarak neler yaptınız. Toprak, gübre ve ortam ısısı. Ayrıca yazın serin gölge bir ortamda mıydı?
Benim yılbaşı çiçeğim bir aylık ama hiçbir yeri beğendiremedim. Yapraklarda yumuşama oluyor. Forumda tüm bilgileri okudum ama yaptıklarım nafile.
Vereceğiniz bilgileri sabırsızlıkla bekliyorum.
Sayın Turko-g!
Öncelikle şunu belirteyim . Bence bakımı en kolay ve rahat olan çiçek bu . Neden derseniz zararlısı en az olan cicek bu. 3 yılı doldurdum yılbası çiçeğimle aldığımda 3 farklı renk almıştım. İlk aldıgımda bir süre aldığım saksılarda kaldılar sonra saksılarını büyüttüm ama asamalı bir büyütme olayı oldu tabi. Bir anda büyütmedim sonra en son olarak yatay uzun saksılara koydum arajman olsun istedim. 3 farklı saksıya yerleştirdim her saksıyada 3 farklı renkte ektim. ( Yanlız bir seyi yazmayı unuttum biri renk değisti normalde 1 adet beyaz 1 adet turuncu ve 1 adet kırmzı seklinde almistim) gecen ilk bahar basından bu gune kadar tamamen golge olan kuzey balkonumda bıraktım yazları asiri sulama yapmadim nerdeyse haftada bir sadece topragı nemli tutacak kadar ta ki sonbahara girişte uykuudan uyanıncaya kadar ki dönemde. uyanınca yanı yeni yaprak ve surgunler vermeye baslayınca sulama aralıgımı azalttım zaman zamanda yapraktan sulama yaptim. ekim basında da cicekli bitkilerin ihtiyacı olan tipten bir gubre ile 20 gun arayla 2 kez gübreledim. Yaptıklarım sadece bu .
Gecen kış asiri soguklarda ocak 15 ten soraydı sanırım mart basına kadar 40 gun kadar kuzey tarafta ki odlardan birine aldım ve cam kenarına yerleştirdim.Hepsi bu. Bence bu çiçeğe mavlana çiçeği demek lazım siz ona bir veriyosunuz o size Bin veriyor **** siz ona bir adım yaklastıkça o size bin adım yaklaşıyor . verdiğiniz gösterdiğiniz ilgiyi fazlasıyla size çiçek üreterek veriyor.
Mutlu yıllar diler saygılar sunarım.
çiçeksever
31-12-2009, 16:45
Sayın Triple;çiçeklerinize bayıldım.Çok güzeller.Benim 2 saksıda çiçeğim vardı.Çok güzel açıyordu.Ev kaloriferli olunca iş değişti.Bahçeli tek katlı bir evde oturuyorum.Yani balkonum yok.Herhalde biz bu çiçeğin açtığını bir daha göremeyeceğiz.Dışarı alsam,gece kırağı oluyor.Bilemedim.
çiçeksever
31-12-2009, 16:53
Resimleri bilgisayarda buldum.1.resim 07.06.2007,2.resim 09.12.2007 tarihinden
1214 nolu mesajda işyerimde bulunan difenbahyaya yılbaşı çiçeği aşıladığımı belirtmiştim. Aşılanan yılbaşı çiçeğinin genel durumunda gelişme olmasada kötüye gidişte olmadığı için bugün bir başka yılbaşı çiçeği lobunu eski aşıya yakın bir bölgeye aşıladım.
Aşı için difenbahya gövdesinde yılbaşı çiçeği lobunun girebileceği kadar bir yer açtıktan sonra yılbaşı çiçeği lobunun alt kısımlarının yüzeylerini alarak sulu kısmı ortaya çıkartıyorum. Böylece lobdaki sulu kısım ile difenbahya gövdesindeki sulu kısım arasında kaynaşma sağlamayı hedefliyorum.
İlk fotoğraf ilk yaptığım aşı, ikinci fotoğraf ikinci aşı, son fotoğraf ise her iki aşının birlikte görünümü. Aşı birleşme noktalarındaki karartılar ise toprak. Aşı yerinin hava almaması ve kaynaşmanın daha iyi olması için.
Henüz bu aşı ile ilgili yorum alamadım.
Benim yılbaşı da annemin bakımı sayesinde bir yılda gelişip açtı:) İlk geldiğinde üstündeki iki-üç tomurcuğu dökmüştü, bütün sene boyunca gelişti ve toparlandı, yılbaşını tomurcuklu geçirdi. Bugünse tomurcuklar açılmaya başladı;)
Sn. Nariel yılbaşınızın rengi ne güzel öyle.
skaraca difenbahya'ya yılbaşı aşılamanız çok ilginç. Doğrusunu isterseniz nasıl olacaklarını çok merak ettim. Gelişmelerini ara ara gösterirseniz mennun oluruz.
Sayın Fevziye,
Değişik bir uygulama olsun istedim. Yıllar önce görmüştüm, yılbaşı çiçeği aşısını ve bana çok ilginç gelmişti. Ancak o gördüğüm aşının yapıldığı kaktüs türü olmadığı için değişik bir deneme yapmak istedim ve sulu gövde yapısı nedeniyle difenbahyayı seçtim. Gerçi her iki bitkinin ait oldukları tür farklı ve farklı türlere aşı yapılmayacağı belirtilmiş ise de bir denemiş olurum diye düşündüm.
Yaklaşık 8-9 gün oldu ilk aşıyı yapalı. Herhangi bir olumsuzluk veya loblarda buruşma şimdilik görünmüyor. Aşıların ve aşı yerlerinin genel görünümü iyi.
Sn.skaraca çalışmalarınızı bende merakla takip ediyorum umarım başarıyla sonuçlanır.
Sn.Nariel yılbaşı çiçeğiniz çok güzel açmış, ayrıca rengide çok güzel güle güle büyütün.
Benim yılbaşı çiçeğimle ilgili bir sorunum var senelerdir ilk kez tomurcuk verdi ve 1, 2 tane açtı, ancak tomurcukların çoğu kurudu, saksının birinde hiç tomurcuk kalmadı daha çok minikken kaybettim nedeni **** nedenleri ne olabilr?
merhaba arkadaşlar
fotoğrafta görünen yılbaşı çiçeğimi bir tanıdıktan aldığımda tek yapraktı. zamanla 3 yaprak çıkardı (fotodaki tek yapraklı hali) onlar da büyüdüler. fakat şu anda tüm yaprakları dökülmüş durumda. nedenini anlayamadım. çok fazla sulamamaya dikkat ediyorum. acaba saksısı küçük gelmiş olabilir mi? yardımlarınızı bekliyorum...
Aldığım üç yılbaşı çiçeğimdeki gövdeler ikili hatta üçlü. Acaba ayırsam erken mi olur; baharda mı yapsam bu işi?
Ayrıca sayın skaraca,
merakla bu denemenizi takip edeceğim; ilginç. Başarılar.......
Acaba farklı iki renk birbirine aşılansa nasıl olurdu. Ebruli mi :)
Biraz daha büyüdüklerinde denemeğe değer aslında. Ya da deneyen varsa bilgilendirirse sevinirim.
Herkese bol çiçekli günler.......
Erdinc_ist
13-01-2010, 18:00
Merhaba birçok forum kullanıcısının yılbaşı çiçeklerinin resimlerine baktım .Birçok kullanıcı yılbaşı çiçeklerini kendi çapından büyük saksılarda yetiştiyor bu çiçek açma problemlerinin başında gelir. Çok köklenirse ona göre bir saksı seçilebilir.
*Yılbaşı çiçeği serin ortam çiçeğidir o yüzden oda sıcaklığı ters etki yapar ona tomurcukları az olur çiçek açar kısa sürede kapatır.Çiçeğin sulaması yazın çiçekliyken bolbol sulayın çiçeklerini döktüğü vakit sulamayı azaltın ki su zarar vermesin çiçeğe.Tomurcukları olduğu vakit yerini değiştirmeyin genellikle bütün içmekanlar için geçerlidir bu adapte olamaz yerine bitki .Sulama yaparken besin vitamini de koyabilirsiniz suyun içine. Gübre takviyesini bu büyük alışveriş merkezlerinde satılır kaktüs gübresi var o gübreyi aralık- şubat arası 15 günde bir uygulayın. Toprağını zaten biliyorsunuzdur 6 ayda bir değişim yapabilirsiniz. Direk güneşten uzak tutun aydınlık ortam olabilir.
*İtalyan üreticilerin bir lafı var bitkileri yıkayın derler yani bundan kasıt mesela içmekan için yılbaşı çiçeği içn sürekli sabaha karşı akşam vakti yapraklarına su püskürtmek . Bunu bir bitkiyi insan gibi düşünün insanın nasıl vücudunun gözenekleri varsa bitkilerin de bunları açmak için daha zihinde bir vücut elde etmek için yapraklarına su püskürtmek demek onların gözeneklerini açmak demek bitki kendini toparlar sizde buna gözlerinizle şahit olursunuz. Bu dediğimi bütün bitkiler için özellikle içmekan bitkileri için deneyin . Belki söylenmiştir ama yine de hatırlatmakta yarar vardır .
İyi çalışmalar.
Sayın Asya-
Yazdıklarınızdan tam anlaşılmıyor ama yılbaşı çiçekleri yer değişikliğini, hele çiçeklenme döneminde hiç sevmiyor. Ben ilkbahardan itibaren kuzey taraftaki balkonda gölgede tuttuğum yılbaşı çiçeğini, üzeri tomurcuklandıktan ve bir kısım tomurcukları irileştikten sonra salona aldım. İrileşen tomurcuklar çiçeğe döndü ancak küçük olan tomurcuklar büyümeyi durdurdu ve sonrasında kuruyarak düştü. Eğer sizde yer değişikliği yapmış iseniz çiçeklerin dökülmesi o nedenle olabilir.
Difenbahyaya yılbaşı çiçeği aşıma gelince... İkinci aşıda herhangi bir gelişme yok ise de olumsuz bir durumda yok. Kendi gövdesinde imiş gibi sağlıklı bir şekilde duruyor. İlk yaptığım aşıya gelince (1233 nolu mesaj ilk fotoğraf), yılbaşı çiçeğinin uç kısmından yaklaşık 1 cm kadar difenbahya gövdesine girecek şekilde aşı yapmıştım. 9 Ocak'ta işyerine gittiğimde, ilerde büyürse bu şekilde taşımaz diye düşünerek aşıyı çıkartıp, yeniden daha derin difenbahya gövdesine girecek şekilde aşıyı yenilemek istedim. Aşı tutmuş olduğundan zorda olsa yılbaşı çiçeğini difenbahyadan ayırdım. Difenbahya aşı yerini yeniden ıslak bölgeyi görecek şekilde kazıdım. Yılbaşı çiçeğini de daha uzun bir şekilde yüzeysel olarak kestikten sonra difenbahya gövdesine yerleştirdim. İl dışında olduğum için çarşamba günü Eskişehir'e döndüğümde aşı yapılan lobun buruşup kurumaya başladığını gördüm. İlk aşı tutmasına karşın ikinci aşıda başarısız oldum. Aşıyı bir kez daha çıkarttım ve büyümeyeceği için attım. Difenbahyadaki aşı yerini tekrar temizleyerek sulu bölgeye ulaştıktan sonra ana bitkiden aldığım, aşılanacak lobu güçlü ve ilkine göre daha kalın olan bir başka yılbaşı çiçeği çeliğini, ilk lobu yüzeysel olarak kesip, gövdede daha derine girecek şekilde yeniden aşıladım. Bugün akşama kadarki görüntüsünde bir olumsuzluk yoktu. Yarın fotoğraf makinesini işe götüreceğim ve fotoğrafını çekeceğim. Bir iki gün içinde yeni fotoğrafı yüklerim ve son durumu görmüş olursunuz.
Carlos_Cortes
15-01-2010, 14:39
Herkese selamlar,
Dün akşam birkaç çelik geçti elime. 5 tane kadar. Onları toprağa ektim. Şuan için bir problemim yok. Son derece sağlıklı gözüküyorlardı.
Benim sorum şu; toprağa ekince su vermedim. Sizce su vermek için biraz yani 1 ya da 2 hafta kadar beklemeli miyim yoksa bu akşam diğer bitkilerime su verirken onlara da su versem sorun olur mu?
Cevaplarınızı bekliyorum. Teşekkür ederim.
Sevgili Carlos Cortes!!
Ben geçen yıl Yılbaşı çiçeklerimden çoğaltma yaparken uyguladığım yöntermi anlatayım. Öncelikle genc ve şekilsiz uzamış dalları budadım. Budadıgım dalları nem oranı yüksek bir yerde 2 gün süreyle aıkta bıraktım sonra nemli torfa ektim sonuc %100 başarı tek kayıp dahi vermedim.
Zaten bakımıda yetiştirmeside en basit süs bitkisi bence . Verdiğinizden falzalasını size veren bir bitki. Tek şart aşırı sıcak ortam sevmiyor. Yazları dinlenme donemlerinde sadece ışık ve haftada 1 kez yüzeysel sulama 1 - 2 kez yaprak sulaması. ve asla yer değişimi yapmamak benim çiçekler 3 uzun yatay saksıda ve dışarıdalar tümü ve kuzey cephedeler.
tugba_81
15-01-2010, 20:54
merhaba arkadaşlar benim yaklaşık 7 yıldır baktığım bir yılbaşı çiçeğim var. fakat şu mayıs haziren ayında açan yıldız şeklinde çiçek veren cinsten... bir arkadaştan 3 yaprak alıp onları tek tek ekip büyüttüm çok gelişti harika çiçekleri oluyordu ta ki yeni bir eve taşınana kadar eski evim de içeri alınmış mutfak balkonunda duruyordu 3 yıl harika çiçek verdi şimdiyse 4 yıldır çiçek vermiyor sizin yazdığınız cevaplardan anladığım kadarıyla oda sıcaklığında bakmamdan kaynaklanıyor,burda muhafazalı bir balkon şansı yok bu tatlı şeyin fakat çokda yaşlandı çok gelişti en kısa zamanda resimlerinide eklicem... bana bir fikir verin doğagazlı bir evde kışın yaşatmak için nasıl bir ısı ayarlamalıyım çiçek açtığı günleri çok özledim acaba karta kaçtığı içinde olabilir mi? ilgili olan arkadaşladan bilgi alırsam çok memnun olurum... şimdiden ilginiz için teşekkürler.
Yukarıda difenbahyaya yaptığım yılbaşı çiçeği aşısının birisini yenilediğimi belirtmiştim. Bugün fotoğraflarını çektim aşılarımın. Aşıyı Cumartesi günü yapmıştım. Aradan geçen bir haftada durumda olumsuzluk yok.
121969
Yeniden yaptığım aşı. Aşı lobunun, difenbahya gövdesinde daha derin bölgeye temas etmesi sağlandı. Aşı sırasında yılbaşı çiçeği lobu difenbahya gövdesine yerleştirildikten sonra fısfısla aşı bölgesi nem oranını artırmak için ıslatıldı ve sonrasında kurumanın yavaş olması için aşı etrafı toprak ile kapatıldı.
Dikkat edilirse aşı üst lob sağ tarafında yeni çıkmaya başlayan mini bir sürgün görülebilir. Bu aşı yaparken vardı. Bir olumsuzluktan en çabuk bu sürgünün etkilenmesi gerekir doğal olarak ve bu sürgünde hiç bir kötüye gidiş yok. İlk aşı yapıldığı gün gibi duruyor.
121970
Burada da her iki aşı birlikte görünüyor. Sağdaki aşı halen ilk yapıldığı gün gibi duruyor. Kötüye gidişin olmaması, en azından lobun, difenbahya gövdesinden beslenebildiğini gösteriyor bence.
Evde bulunan yılbaşı çiçeğim, üç ayrı kök halinde tek saksıda dikiliydi. Çiçeklenme geçtikten sonra köklerini ayırarak üç ayrı saksıya aldım ve serin, aydınlık kuzey çephede bulunan pencere kenarına koydum.
Aradan geçen sürede bir tanesinde az olmak üzere hepsinde özellikle uçlarda bulunan loblarda kızarma şeklinde renk değişikliği oluştu. Ben acaba saksı değişimi sonrası, yılbaşı çiçeğinin solma belirtisi mi diye düşünmüştüm. Ancak bugün iki ayrı saksıda bulunan ve en çok renk değişikliği olan yılbaşı çiçeklerinde yeni tomurcukların oluşmaya başladığını gördüm.
Bazı sukulentlerin güneş ışığında, bazılarının ise serin yerde yapraklarının kızardığını biliyorum. Benim yılbaşı çiçeklerim güneş görmüyor. Ancak pencere kenarı odanın iç kısmına göre oldukça serin. Hatta saksıya dokunduğumda oldukça soğuk olduğunu hissediyorum.
124421
Fotoğrafta göründüğünden daha kırmızımsı bir görüntü var aslında. Pencereden gelen ışık ve yansıma nedeniyle o kadar belli olmuyor.
Bu kızarıklık, renk değişimi saksıların serin ortamda olmasından kaynaklanıyor olabilir mi? Başka bir açıklaması var mıdır?
k_donmez
07-02-2010, 22:51
Sayın Skaraca, difenbahyaya yılbaşı çiçeği aşısı bana ilginç geldi. Bir yandan da son zamanlarda popüler olan bazı yabancı dizilerdeki olağanüstü yaratıkları hatırlattı. Merakla sonucu bekliyorum. Biliyorsundur, Temel'de karpuza hamamböceği aşılamış, kesildiğinde çekirdekler sağa sola kaçışsın diye.:D:D
Sayın Skaraca bende yılbaşı çiçeğimi gayet serin bir yerde tutuyorum.Ama dediğiniz gibi bir kırmızılaşma hasıl olmadı .Bakımıyla ilgili olabilirmi sizin bitkinizdeki renk değişimi.Bazı bitkiler nem ,ısı ve yer değişikliklerinde hafif mutasyonlar geçiriyorlar.
Şu anda bitkiyi yerleştirdiğiniz nokta eskisine oranla daha fazla ışık alıyorsa renklenmeyi normal olarak görüyorum..
Sayın K Dönmez,
Difenbahya ya yılbaşı çiçeğini değişik bir uygulama olabilir mi düşüncesi ile aşıladım. Şu ana kadarki durumunda bir olumsuzluk yok. Bende bekliyorum açıkça. Yeni sürgün verip vermeyeceğini yılbaşı çiçeğinin.
Sayın umit79,
Yeni saksıya aldığım yılbaşı çiçeği, önceki yerine göre daha fazla ışık alan bir yerde duruyor. Belki ondan olabilir kızarması.
Yeni tomurcuklar oluşmaya başladığı için bir olumsuzluk işareti olduğunu düşünmüyorum.
ninina84
13-02-2010, 14:25
Merhaba arkadaşlar. Benim yılbaşı çiçeğimin de bir kökü çiçek açtıktan sonra tamamen kırmızıya dönüp maalesef öldü. Neden olduğunu anlayamadım. Toplam 4 saksı her saksıda da 3-4 kök yılbaşı çiçağim var. Saksılardan biri yazın bahçede aşırı güneş almayacak yerde diğerleriyse evin içinde nispeten gölge bir yerdeydi. İstanbul'a gelince hepsini güneye bakan kapalı balkonuma aldım. Bahçede yaşamış olanda başta hiçbir değişiklik olmadı. Ama çiçeklendikten sonra bir kök tamamen kırmızı-bordoya döndü ve öldü. Diğerlerinde hiçbir problem yok.
Evde tuttuklarımın yapraklarında hemen renk değişimi oldu. Balkonda yazın evin içinde olduğundan daha kuvvetli güneş aldıkları için yandıklarını düşünüp gölge biryere aldım. Haftalarca çiçek açtılar. Hiçbir tomurcuğu da açmadan dökülmedi. Ancak çiçeklenme döneminde ve sonrasında bu kızarıklıklar artmaya devam etti. Kızaran yaprağın üstünde kalan yapraklarda buruşmalar da oldu. Köklerini kontrol ettim orda da bir problem yok. Güneş almadıkları halde sorunun devam etmesi bir tür hastalık olabileceğini düşündürdü bana.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Yukarıda 1249 nolu mesajımda belirttiğim yılbaşı çiçeğimde meydana gelen renk değişikliğinin nedenini, sayın ninina84'ün mesajını okuduktan sonra yılbaşı çiçeğimde yaptığım inceleme ile buldum.
Dün akşam kızaran loblardan birisine dokunduğumda değişik bir şekilde yerinden oynadığını fark ettim. Biraz sağa-sola sallayınca kendiliğinden kök bölgesini oluşturan lobdan ayrıldı. Bunun üzerine diğer lobları kontrol ettim ve onlarında kök bölgesini oluşturan lobdan ayrılması üzerine, kök bölgesini oluşturan lobu kontrol ettiğimde tamamen çürüdüğünü gördüm.
Bunun üzerine çürüyen kök lobunu çıkartıp, toprağı değiştirdim ve aynı lobdan ayrılan üç ayrı dallı lobları yeni toprağa ektim. Bugün akşam durumlarını kontrol edeceğim. Umarım başka bir sorun olmadan köklenirler.
Diğerleri hafif kızarmalarına karşın onların kök bölgesini oluşturan loblarında çürüme yok. Belki ilk saksı değişiminde yeni topraktan besin alamadıkları için biraz kızarmış, ancak yeni köklerin oluşumu ve besin alımının başlaması nedeniyle sorun kendiliğinden ortadan kalkmış olabilir.
Sayın asya-'nın göndermiş olduğu iki adet yılbaşı çiçeği çeliği köklendi ve bugün saksıya alındılar. Gelişmeleri de umarım, köklenmeleri kadar güzel olur.
Teşekkürler sayın asya-...
Benimde 1 tane yılbaşı çiçeğim var kırmızı çiçekli. Ekim ayında tomurcukları vardı sadece 3 tanesi çiçek oldu kalanları döküldü. Daha sonra aralık ayında yine tomurcuklandı. Aralıkta 4 tane çiçek vardı kalanları döküldü. En son ocak sonunda çiçek açtı tekrar. Şimdi ise tekrar tomurcuklanmaya başladı, herhangi besleyici bir şey kullanmıyorum. Gübre bile yok, yalnızca düzenli ve kontrollü sulama yanında birde bol bol filtrelenmiş güneş ışığı:)
3 ay önce realden üzeri bir sürü çiçekli yılbaşı çiçegi almışdım bayagıda hırpalanmışdı çiçeklerinin beyazlıgı beni cezbetti diyebilirim yıpranmış olmasına ragmen aldım ve korktugumda başıma geldi eve gelince tomurcuklarının hepsini dökdü tek tek ve annemde fırçayı yedim maalesef :) lakin 1 hafta önce her bogumun ucunda ikinci parti olarak çicek vermeye başladı ve beni o kadar sevindirdiki anlatamam şuan çiçekler bugunde sabahta açmak üzere galiba sevdi beni.. :)
_kardelen_
01-03-2010, 09:55
Sn.skaraca Aşıladığınız yılbaşı ne durumda, hala canlı mı, filiz verdi mi?
Sayın kardelen,
Difenbahya ya aşıladığım yılbaşı çiçeklerinden birisi soldu, diğeri ise henüz kendi besin kaynağı ile duruyor. Hafif buruşma var. Sanırım tutmayacak.
Bir deneme yapayım demiştim. Sonuç olumsuz oldu.
Ekimden bu yana 4. çiçekler, bu sefer 3 tane:)
128336
128337
Crocus Şen
08-04-2010, 19:09
Nasıl ama:p
merkürvenüs
09-04-2010, 12:33
Çok güzel demek yetersiz kalıyor sn. Crocus Şen ve çok değişik ilk kez böyle değişik bir yılbaşı çiçeği gördüm, nazar değmesin bol çiçekli büyütün:)))
Erikçiçeği
17-04-2010, 12:52
Zaman zaman sitenizden yararlanıyorum.Dün yeni aldığım çiçekleri dikerken gözüm senelerdir açmayan yılbaşı çiçeğimize ilişti.Oysaki memlekette çok fazla özen göstermesekte heryıl gittikçe büyüyen ve her senede bolca çiçek açan bir tane vardı.Çok fazla bilgim olmamasına rağmen toprağında bir sorun olabileceğini düşündüm ve de baktığım da toprağında solucan olduğunu gördüm. Bütün toprağını değiştirdim.Fakat forumunuzda direkt güneş ışığı sevmediğini okudum.Evimiz doğu batı yönlü hatta kuzeyden de açık, güneş alıyor.Yılbaşı gibi ortanca ve açelyanın da direkt güneş ışığı almayan aydınlık yer aradığını öğrendim.Evimizde nereye koyabileceğimi düşünüyorum.Bir tane tam kuzeydoğuda açık balkon bir de kuzey cephede kapalı balkon mevcut.Yılbaşı, açelya ve ortancaların yeri hakkında fikir verirseniz beni çok sevindirisiniz.Teşekkürler,
Neslihan Baş
01-06-2010, 19:16
gözüm aydın ilk defa görüyorum yılbaşımın çiçeğini:)
Ayşe Yıldız
11-06-2010, 12:54
Merhabalar. Bu bahar bende diktim yılbaşı çiçeği, önceleri buruştu ölecek sandım sıvı bitki besini falan verdim 1ayı geçkin sürede anca kendine geldi fakat; bir tuhaflık var herbir boğumundan kök uzantıları var buda çok tuhaf görünüyor gözüme. Normaldedemi öyle olur acaba benmi yanlış diktim. Resmini koyacağım şuan durumu çak iyi hatta uçlarından minik minik çıkıyorlar birde kökleri heryerde olmasa...151874
151875
151876
Sevgili ayse afyonlu normalde de boğumlar arası kök çıkıntıları oluşur. Gözünüz zamanla alışmaya başlar...
yılbaşı çiçegim çok kötü oldu yaprakları buruş buruş oldu nedenini çözemedim yardımcı olurmusunuz
Sayın züboli,
Sanırım aniden bastıran aşırı sıcaklardan oluyor. Benimki de aynı şekilde birden suyu çekilmiş gibi buruş buruş oldu bir günün içinde...
yılbaşı çiçegim çok kötü oldu yaprakları buruş buruş oldu nedenini çözemedim yardımcı olurmusunuz
Sayın züboli çiçeklenmesi bittikten sonra mı bu hale geldi???
kirikkale41
03-07-2010, 11:44
Sayın asya göndermiş olduğunuz yılbaşı çiçeği minik yapraklarını göstermeye başladı.İnşallah bozulmadan büyütebilirim.Herşey için tekrar teşekkür ederim.Resimleri sizinle paylaşmak istedim;
Sn kırıkkale 41;
Çeliklerin tutmasına çok sevindim, güle güle büyütmeniz ve en kısa sürede çiçeklerini görmeniz dileklerimle.
Sayın züboli çiçeklenmesi bittikten sonra mı bu hale geldi???
evet çiçeklenme bittikten sonra oldu.eminönünden aldıgım kişi bu bitkinin yaz kış açacagınısöyledi cinsi öyleymiş ama nedense çiçek açmak yerine yaprakları buruştu.sizce ne yapmam lazım bilenlerin dikkatine
Sizinki yine iyi. Ben her sene yasiyorum bunu/ yapraklarina bol su fisliyorum ve asla su vermiyorum. aylar sonra canlaniyor..
Bu sene farkli birsey yaptim. saksiyi actim. Kokler curuk cikti. Hemen toprak degistirdim. Nerede ise 1 ay oldu hic su vermedim , arada bazen sadece birkac damla..
Yapraklara fislamayi da haftada 2 sefer yapiyorum. Renkleri yerine gelmeye basladi.
eger ayni seyleri yasiyorsak, sizde fazla sulamis olabilirsiniz..
bir kontrol etme sansiniz var mi.. Bir de herhalde gunes de degiller degil mi
alperfect
21-08-2010, 22:45
yılbaşı çiçeklerini görünce çok sevindim annemin vardı yıllar önce hevesle bakardı nasıl özen gösterirdi pırıl pırıl parlardı yaprakları saksının dışına taşardı ama çiçek açmazdı ya 1 ya 2 tomurcuk o da çiçek açarsa annem sinirlenirdi komşuların tabir caizse süklüm püklüm yılbaşı çiçekleri dökme çiçek açardı bizimkinde yok birgün aklıma geldi (liseye gidiyorum o zamanlar biyoloji dersi alıyorum çok bilgiliyim) anne dedim bitkiler nesillerini devam ettirmek için çiçeklenir tohumlar bizim çiçek gelecekten emin niye çiçek açsın kadıcağız bir umut balkona koydu. Çok sonra çiçek açtı ama yaprakları gerçekten eski albenisini kaybetmişti.
aklıma geldi şimdi teşekkür ederim çiçekleri görünce çok mutlu oldum
Bu da benim kuzum. Hediye geldi, ufacık tomurcuklanmıştı. Daha önceden başıma geldiği için, kabul etmek istemedim başta, çünkü alıp evime götürünce hepsini dökecekti. Dökmedi. 4-5 gün duraksayıp sonra yine büyütmeye başladı. Ama forumda okuduklarımın çok faydası oldu. Az suladım, toprağını gevşettim, aydınlığa koydum, döndürmedim bile. Arada pencereyi açtım, hafif serinlik aldı. Şu an beklemedeyim.
gün ışığında daha doğru dürüst bir çekim..
Hydrosuccess
27-10-2010, 22:12
Çelikten köklendirip topraksız ortamda büyüttüğüm Schlumbergera truncataların 2009 kış sonundaki çiçekleri.Epifitik kaktüsler topraksız ortama (doğalarından dolayı) çok iyi uyum sağlıyorlar.
Sayın Hydrosuccess çok güzel açmışlar, kutlarım. Sizden öğreneceğimiz ne çok ayrıntı var, iyii ki forumdasınız. Siz sayesinde ne tür bitkilerin topraksız ortamda yetiştiriliceğini öğreniyoruz.;)
Çelikten köklendirip topraksız ortamda büyüttüğüm Schlumbergera truncataların 2009 kış sonundaki çiçekleri.Epifitik kaktüsler topraksız ortama (doğalarından dolayı) çok iyi uyum sağlıyorlar.
Sayın Hydrosuccess maşallah ne kadar güzel görünüyor çiçeğiniz uyguladığınız yöntemi kısaca anlatırmısınız :confused:
Hydrosuccess
28-10-2010, 14:40
Teşekkürler sayın Faruk,yağ-mur.Topraksız ortamda yetiştirme yöntemleri ile ilgili mum çiçeği alt başlığında yeterli bilgilendirme yaptım sayın yağ-mur.
Bu da benimki. Bir hafta önce içeri aldım, fotoğraf net çıksın diye balkonda çektim.
Merhaba arkadaşlar. Acaba yılbaşı çiçeklerine sıvı besin olarak kaktüs besini mi, yoksa çiçek açan bitkiler için olan besin mi kullanılmalı?
The Island
06-11-2010, 11:48
Geçen sene üzeri tomurcuk dolu olarak aldığım ancak eve gelince tüm tomurcukları dökülen yılbaşı çiçeklerim şu an tekrar tomurcukta.. Dökülür dike bir milim bile oynatmıyorum yerinden.. :D
Hydrosuccess
07-11-2010, 15:08
Geçen kışa ait çiçek görüntülerini paylaştığım Schlumbergera yeni tomurcuklar çıkarmaya başladı.Pembe renkli tohum kapsülü geçen sene kırmızı çiçekli bitki ile yaptığım suni tozlaşmanın sonucu.Bu türlerde tohum kapsülü 1 yıl kadar bitki üzerinde kalıyor ve kendiliğinden düşene kadar tohumlar olgunlaşmamış oluyor.Epifit olan bu kaktüs türleri topraksız yetiştirme yöntemi ile çok iyi uyum sağlıyor ve mevsiminde kolaylıkla çiçek açıyor.Bu bitki sadece 10 cm çapında bir iç kap içinde ve kökler iç kabın altından dışarı çıkmadı.(Epifit bitkilerde beklenilen zayıf kök yapısı ile uygunluk gösteren bir durum, küçük bir kabın yeterli olmasını sağlayan avantaj...)
ilksenozturk
08-11-2010, 12:28
Yılbaşı çiçeğim geçen yıl çok güzel çiçekler açmışken, bu yıl çiçek kapsüllerini göstermeye başlamışken aniden porsüdü ve öldü, bir gecede oldu, nedenini anlamadan ve çok sağlıklı görünürken öldü çiçeğim.
Hydrosuccess
08-11-2010, 14:31
Toprak karışımlarında bitki yetiştirirken özellikle mevsim geçişlerinde (Yılbaşı çiçekleri de bu konuda hassas bitkiler) karşılaşılan bir problem.Bitkinin kök yapısı zaten zayıf olduğundan çürümeye bağlı kök kaybı nedeniyle bitki kısa sürede geri dönüşsüz olarak çöküyor.Eğer hala sağlam görünümlü çelik olabilecek dallar varsa koparıp 3-4 gün gölge bir yerde bekletin ve tekrar dikin sayın İlksenöztürk.
ilksenozturk
09-11-2010, 12:33
teşekkür ederim ilginize. başıma gelince sorunun kaynağını anladım ben de. kucağıma birkaç dal parçası düşürmüştü bunlardan çoğalt beni dercesine, onları da dediğiniz gibi bekletip diktim. umarım kaybetmem ve gelişirler tekrar. çünkü gerçekten çok güzel çiçekleri vardı ve çok çok üzüldüm bu duruma :(
günebakan
09-11-2010, 16:37
Bunu geçen sene İzmir de kipa dan almıştım çiçeğinin ne renk olduğunu bilmiyorum bu sene üstün de tomurcukları var kısmetse çiçeğinin rengini de göreceğiz:)
179295
Yılbaşı çiçeği'nin kaç türü var acaba... bende en az yedi ayrı yapraklı çeşidi var,ama gerçek isimleri neler bilemiyorum, tüm kaynakları araştırdım ayrıntılı bilgi malesef bulamadım.
bettyycim
11-11-2010, 15:57
teşekkür ederim ilginize. başıma gelince sorunun kaynağını anladım ben de. kucağıma birkaç dal parçası düşürmüştü bunlardan çoğalt beni dercesine, onları da dediğiniz gibi bekletip diktim. umarım kaybetmem ve gelişirler tekrar. çünkü gerçekten çok güzel çiçekleri vardı ve çok çok üzüldüm bu duruma :(
Kesin solucan vardır toprağında, benim yılbaşı çiçeğim de pörsüdü ve her yıll temmuz da açarken bu yıl temmuzda açmadı, bende toprağı değiştireyim dedim ve suçluları buldum, ve 15 gün içinde çiçek açtı hanımefendi :D
Çiçekler açmaya başladı. Çiçeğin alttan ve üsten görünümü.
Sayın sakagun çiçeğiniz çok güzel açmış gerçekten.Bendede bir çelik var sanırım bu bitkiden çeliğinin nasıl tuttuğunu biliyormusunuz acaba ? Elimde farklı türlerden birkaç çelik var tuturmaya çalışıyorum yakında fotolarını paylaşıp yardımlarınızı bekliycem artık :(
Nesli6, ben yılbaşımı köklü almıştım. Ama sitemizde çelikten tutturanlar var. Bu konu altındaki mesajlarda arkadaşlar çelikten nasıl ürettiklerini paylaşmış. Aşağıdaki mesaj size yardımcı olabilir.
Üretimde çelik denemiştim daha önce. Oldukça kolay kökleniyor. Herhangi bir lopunu kırıp kumlu, topraklı ortama batırmak yeterli. Biraz da su verip üstünü streç filmle kapadınız mı kesin kökleniyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.