PDA

View Full Version : Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera)

Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7

yilmali
28-05-2014, 20:54
Merhaba arkadaşlar
Çinden yılbaşı çiçeği tohumundan getirtim.Nasıl ekileceği konusunda bir kaynak **** bilgisi olan varsa lütfen yardım istiyorum.
Teşekkürler

A_NOMAD
28-05-2014, 21:20
Bildiğim kadarıyla o tohumları taze iken ekmeniz gerekiyor yani hüsrana uğrayabilirsiniz :(
Ancak yılbaşı çiçeği boğumlarından alınan çelikler hızla köklenir hiç sıkıntı yaşatmaz, bence tohumla uğraşmayın. Saygılar...

kelebek çalısı
09-06-2014, 00:15
Ben de bir adet kaptığım gibi geldim aranıza.

500775

A_NOMAD
09-06-2014, 00:30
Ne iyi ettiniz de geldiniz ;) Ufaklık sağlıklı görünüyor, bol çiçekler gösterir inşallah..

kelebek çalısı
10-06-2014, 23:02
Değiştirdiğim toprağı ve yeni saksısı ile mutlu olsun.

501279

Cizmeli Kedi
15-06-2014, 14:50
Arkadaşlar merhabalar;
Babama hediye ettiğim yılbaşı çiçeğimin uç yapraklarında hafif morarma-kızarmalar olmuş.
Acaba bu hastalık ya da toprakta bir madde eksikliği vs midir?
Gözünün içine bakıyor çiçeğinin, birşey olmasını istemiyoruz. Yardımcı olabilecek var mıdır bize?

A_NOMAD
15-06-2014, 15:12
Direkt güneşe maruz kaldıysa benzer renk değişimleri olabiliyor, bitkinizi direkt öğlen güneşinden korumanızı önerebilirim.
Fotoğraf yükleyebilirseniz bitkinizin sorunu daha net anlaşılacaktır.

Cizmeli Kedi
15-06-2014, 16:09
Çok teşekkür ederim. Çok aydınlık bir yerde duruyor. Ancak direk güneş almıyor. Yine de yer değişikliği yapalım biz...

A_NOMAD
15-06-2014, 16:15
Direkt güneş almıyorsa aydınlık yerde durması onun için gerekli, yerini değiştirmeyin. Siz en iyisi bir fotoğrafını yüklemeye çalışın, daha sağlıklı olacak...

Cizmeli Kedi
16-06-2014, 09:36
Tekrar merhaba,
Telefondan yüklemek çok zor oldu o nedenle gecikmeli oldu.
Konuya ancak link olarak ekleyebildim, kusura bakmayınız...

http://imgur.com/pddQoYn
imgur: the simple image sharer (http://imgur.com/pddQoYn)

kelebek çalısı
15-07-2014, 23:34
Gelişimini gördükçe ortamında mutlu olduğundan emin olduğum bitkimin ortalama bir ayda geldiği durum.

509245

A_NOMAD
25-10-2014, 14:33
Önceki mesajlarda aralıklarla durum bilgisi verdiğim (http://www.agaclar.net/forum/1281946-post1250.htm) Şubat'ın son halini gururla paylaşıyorum ;)

522809

Sevgili Loveforlife'ın 10.yıl toplantımızda sürpriz olarak bana getirdiği diğer yılbaşım ise sürpriz şekilde, erkenden tomurcuk çıkartmaya başlamış!

Fotoğraf küçük bir kesiti gösteriyor ama her dalda tomurcuk var, boş yok ;)

522810
Sevgili Loveforlife, bir kez daha çok çok teşekkürler...

Maude
26-10-2014, 14:05
Heyecanla bekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/522004d1413793601-image.jpg

Laleci_03
05-11-2014, 18:04
Yılbaşı çiçeğim tomurcukta, inşallah hepsi açar. :rolleyes:

A_NOMAD
05-11-2014, 18:22
Sakın yerini değiştirmeyin hatta saksıyı kıpırdatmayın bile ve toprak kurudukça azar azar sulamaya devam edin, hepsi çiçek açacaktır. Çiçeklerle kaplanmış fotoğraflarını görmeyi bekliyoruz ;)

Laleci_03
05-11-2014, 18:37
Teşekkürler Sayın A_NOMAD, bende çok özenli davranıyorum zaten, ilk defa çiçeğini göreceğim. :rolleyes: İnşallah, o halini görmeyi bende bekliyorum. ;)

A_NOMAD
09-11-2014, 20:17
Sağlık ve spor dışında uzmanlık iddia edebileceğim bir alan yok, dolayısıyla schlumbergera konusunda da elbette uzman değilim.

Yazacaklarımın 'ahkam kesmek' nevinden algılanmasını istemem, zira haddim değil.

Ancak schlumbergera konusunda, ismini 'Şubat' koyduğum schlumbergera russelliana türü bitkim ile tanıştıktan sonra çok fazla araştırma yaptım.
Şubat'ı bulduğumda perişan haldeydi, onu kurtarabilmek için epey uğraştım ve sonunda şükür ki başarılı oldum. Hatta minik minik çiçek tomurcuklarını çıkartmaya bile başladı artık.
En sevdiğim bitki sorulunca onun adını vermiyor olsam da onunla bağımız diğerlerinden çok farklı, Şubat benim çocuğum gibi oldu.
Gelişindeki perişanlığını gördükten sonra dedim ki 'kurtarayım diyorsam onun istediği şartları en iyi şekilde sağlamalıyım' ve başladım araştırmaya...

Türkçe kaynak sıkıntısı hepimizin malumu, yine de önce Türkçe bilgileri araştırdım.
Öylesine baştan savma bilgiler/öneriler verilmiş ki aslında bitkinin istekleriyle pek bağdaşmıyor.

Diyeceksiniz ki madem bağdaşmıyor bu bitkiler yıllardır nasıl yetiştirilebiliyor?
Şöyle ki bitkiler mecburen mevcut şartlara adapte olmaya çalışıyor, doğası gereği dayanıklı olduğundan bir şekilde eldeki şartlara uyum sağlamayı başarabiliyor da...
Ne yapsın gariplerim, diyemiyorlar ki 'şunu şunu istiyorum, bunu istemiyorum, susadım, köklerim acıyor, of güneş yakıyor beni' diye...

Sonrasında ister istemez yabancı kaynaklara yöneldim ve bol bol üstelik de birbirleriyle çelişmeyen, tutarlı ve deneyimlerle de desteklenmiş bilgilere ulaştım.
Bu bilgiler (kısa sayılabilecek deneyim sürecimde) kendi gözlemleyebildiğim durumlarla ve bitkinin doğal ortam şartlarıyla da örtüşünce 'tamamdır' dedim.

İstiyorum ki sizlerle paylaşayım doğru bilinen yanlışları, yanlış bilinen doğruları...

*Temelden başlayalım; öncelikle schlumbergera türleri süzek, gözenekli ve bol humuslu toprak ister.

Toprak karışımlarında yaprak/ağaç kabuğu çürüntüsünü severler.

Köklerinin hava ile temas edebilmesine ihtiyaçları vardır.

Uygun toprak karışımı kullanıldığı takdirde ekstra besin takviyesine gereksinmezler, en fazla yılda 2 ya da 4 kez (sadece ilkbahar ve sonbaharda olmak şartıyla) sulandırılarak seyreltilmiş besin takviyesi verilebilir o kadar.
Vereceğimiz fazladan besin takviyesi bir süre sonra bitkiyi yoracaktır.

-Doğada bitkinin yeri malumunuz üzere hiç değişmez, bu nedenle mümkün mertebe yaz-kış uygun olacak bir yer belirleyerek bitkimizi sürekli aynı yerde tutmamız gerekir. Yani yazın şuraya alayım, baharda burada dursun, kış için de şuraya alırım mantığıyla bitkiye yer değişikliği yaşatmak onu strese sokar.

*Schlumbergera türü bitkiler bol nemli, asla rüzgar almayan ama kesinlikle havadar ortam ister.

*Güneşle direkt temas onların doğasına uygun değildir, doğal ortamlarında güneşi ancak tadımlık görebilirler.

Bu nedenle bitkinizi sürekli, gün boyunca güneşi (toplamda) en fazla 1-2 saat eğik şekilde gören ama gün boyu aydınlık olan bir yerde tutmalısınız. Bitkiniz bu sayede mevsim geçişlerini, hava sıcaklığından ziyade gün uzunluğu ve gün kısalığından ayırt edebilecektir.
Yani 'ilkbaharda güneş görsün, yazın gölgeye alayım ama kışın da güneş görsün mutlaka, yoksa çiçek açmaz' şeklindeki yaklaşımlar kısa vadede olumlu sonuçlanmış gibi görünse de bitkinize eziyetten başka bir şey değildir ve uzun vadede bitkinizi kaybetmenize sebep olabilir.

(!)Bitkinin gelişme-dinlenme-gelişme-dinlenme-çiçeklenme-dinlenme şeklinde bir döngüsü vardır ve bu döngünün işleyişi tamamen gün kısalığı/gün uzunluğu ile tetiklenir. Havanın aydınlığı onlar için bir nevi pusuladır.

Bitkinizin sağlıklı/sağlıksız olduğunun en iyi göstergesi yapraklarıdır.
Sağlıklı bitki:
Yaprakları etli, parlak, diri ve yeşil renkte (renk değişimi, bitkinizin kendini bir ya da birkaç etkenden korumaya çalıştığını yani memnuniyetsizliğini gösterir)

Sağlıksız bitki:
Pörsümüş, içe kavislenmiş, incelmiş, mat, rengi kızarmış (tamamen ya da kısmen) yapraklar.
(Rengi pembeleşen/kızaran yapraklar görsel olarak bize hoş görünebilir ancak aynen cildimizin bronzlaşması gibi tamamen güneşten korunmaya yönelik bir çabanın göstergesidir)

*Bir diğer sıkıntı sulaması ile ilgili olarak karşımıza çıkmaktadır.
İlkbahar ve sonbahar bu bitkinin gelişme dönemleridir. Yaz, sonbahar sonu (çiçeklenme öncesi) ve kış (çiçeklenme sonrası) olmak üzere 3 dinlenme dönemi vardır.

Bitkimizin toprağı asla ama asla tamamen kurumamalıdır!

Sulama, bitkinin toprağı üstten 1-2cm derinliğe kadar kurudukça yapılmalıdır!

İlkbahar, yaz ve sonbahar döneminde sulama:
Sulama akşam güneş battıktan sonra ya da sabah çok erken saatlerde yapılmalıdır.

Özellikle sıcak ve güneşli günlerde gün içinde (hele ki öğle saatlerinde) yapılan sulama, diğer bitkilerin aksine schlumbergeralarda şok etkisi yaratır.

Bitkimizin sulaması her zaman saksı üstünden ve bol su (tercihen yağmur suyu) ile yapılmalıdır, saksı toprağının/köklerin tamamı ıslanmalıdır. Saksı altındaki drenaj deliklerinden su akıp gitmeli, saksı alt tabağında birikmiş su kalmamalıdır.

-Yaz dinlenmesinde bitkinin gelişmesi tamamen duracaktır ancak sulaması aynı şekilde devam ettirilmelidir.
Yazın hava çok sıcak olacağı için her gün batımında bitkiye fıs fıs ile sisleme yapılmalıdır.

Sulama için toprağın üst yüzeyindeki kurumayı baz alacağımızdan 'şu kadar günde bir ya da haftada ... kez' diyemeyiz. İhtiyacı bize toprak söyleyecektir.

Sonbahar sonu, kış döneminde sulama:
Sonbahar sonunda (günler kısalmaya başladığında) sulamayı azaltmamız gerekiyor. Şöyle ki yine toprağın üst yüzeyi 1-2cm derinliğe kadar kuruduğunda sulayacağız ama bu kez bol su ile değil, sadece toprak genelini ve kökleri hafif nemlendirecek kadar yani az miktarda su ile sulayacağız.

Asla toprağın/köklerin tamamen kurumaması gerekiyor, toprağı her zaman 1/3 oranında nemli kalmalıdır!

İşte bu dönem bitkinin gün kısalığını ve havadaki ısı düşüşünü algılaması, çiçeklenme için önemlidir. Eğer iç mekanda bakılan bir bitki ise bulunduğu yerde yapay aydınlatma ve ısıtma kesinlikle olmamalıdır, ortamı çok havadar olmalı ama rüzgar kesinlikle almamalıdır.
(Bazı yerlerde bu dönem bitkiye karartma uygulayarak çiçeklenmesini garanti altına almaya-çiçeklenme zamanını yönlendirmeye çalışırlar, elbette ticari kaygı nedeniyle yapılan bu uygulama da bitkiye külfettir. Doğal şartlardaki gün kısalığını algılayan bitki eğer sağlıklıysa zaten çiçek tomurcuğu oluşturmaya çalışacaktır )

Tomurcuklar çıkmaya başladığında ise toprağın gözle görülebilen üst yüzeyi kurudukça azar azar olmak üzere (az miktarda su ile, toprağın üst yüzeyini ıslatacak kadar) düzenli sulamamız gerekiyor.

Asla bitkiyi yerinden oynatmamalıyız!

-Bitkimizin çiçeklenme dönemi bittikten sonra (kış) tam olarak 1 ay boyunca mutlak bir dinlenmeye ihtiyacı olacaktır. Bu dinlenme döneminde bitkimize kesinlikle hiç su vermeyeceğiz, yerinden oynatmayacağız, bitkimizi strese sokabilecek şeyler (budama, saksı/toprak değişimi, besin takviyesi gibi) yapmayacağız.

Aslında bitkimizi bu dönem '1 ay boyunca bulunduğu yerde tam anlamıyla unutacağız' demek daha doğru olur.

Kış dinlenmesinin (yani çiçeklenme bittikten sonra bitkimizi bir kenarda unuttuğumuz 1 ayın) sonunda saksı üstünden bol miktarda sulayarak bitkimizi bahara uyandırıyoruz ve böylece döngümüz olması gerektiği gibi devam etmiş oluyor...

Not1: Ülkemizde yaygın olarak 'schlumbergera russelliana' ve 'schlumbergera truncata' çeşitleri yetiştirilmektedir. Bunların dışında 'schlumbergera orssichiana' ve 'schlumbergera opuntioides' olarak iki türü daha vardır. Bütün çeşitlerin çiçek yapısı aynı olmakla birlikte yaprak yapısı farklılıklar göstermektedir. Çiçeklenme zamanları hepsinde kış dönemidir ancak zamanlamada küçük farklar görülebilmektedir.

(Ülkemizde yetiştirilen yaygın türlerden örnek vermek gerekirse 'schlumbergera truncata'lara nazaran 'schlumbergera russelliana'lar daha geç tomurcuklanır/çiçeklenirler.)

Not2: Görsel örnek olması açısından ilk fotoğraftaki bitki 'schlumbergera russelliana', ikinci fotoğraftaki bitki 'schlumbergera truncata'dır. (http://www.agaclar.net/forum/1327740-post1262.htm)

Schlumbergera orssichiana:

525833

Schlumbergera opuntioides:
525832

Herkese bol çiçekli bir kış diliyorum :)

uyap
09-11-2014, 21:10
Elinize sağlık sn. Nomad. Bu kadar bilgiden sonra bize de bu güzel çiçeği bulup yetiştirmek kaldı :). Özellikle ikinci resimdeki türü çok beğendim.

A_NOMAD
09-11-2014, 21:49
Elinize sağlık sn. Nomad. Bu kadar bilgiden sonra bize de bu güzel çiçeği bulup yetiştirmek kaldı :). Özellikle ikinci resimdeki türü çok beğendim.

Yetiştirmek dediniz aklıma geldi, hemen küçük bir ekleme yapmış olayım sayenizde ;)

Schlumbergera üretimi (en kolay) çelik alarak yapılabilir, çelik almak için en uygun dönem ilkbahar olsa da 'çiçeklenme sonrası dinlenme dönemi' dışında herhangi bir zamanda alınabilir.

Çeliklerin sağlıklı dallardan ve en sağlıklı köklendirme için 3 boğum olacak şekilde alınması uygundur.

Alınan çelik, 1-2 gün kadar havadar bir yerde bekletilmeli (kesilme noktasının kuruması için) ve direkt kuru ya da hafif nemli toprağa, 1-2cm derine daldırılacak şekilde dikilmelidir.
Bir hafta boyunca hiç sulanmamalı, sonrasında ise normal sulama düzenine geçilmelidir.

Alınan çelikler, köklendirmek için suda bekletilmemelidir!

-Esin-
09-11-2014, 22:52
Yetiştirmek dediniz aklıma geldi, hemen küçük bir ekleme yapmış olayım sayenizde ;)

Alınan çelik, 1-2 gün kadar havadar bir yerde bekletilmeli (kesilme noktasının kuruması için) ve direkt kuru ya da hafif nemli toprağa, 1-2cm derine daldırılacak şekilde dikilmelidir.
Bir hafta boyunca hiç sulanmamalı, sonrasında ise normal sulama düzenine geçilmelidir.

Sayın A_NOMAD,

Yılbaşı çiçeğinin üretimiyle ilgili ben de internette buna benzer bilgilere rastlıyorum ama yıllardır yetiştirdiğim bu bitkiyle ilgili çok doğru bilgiler olduğu söylenemez. Sizin yazdığınız bilgi genel olarak kaktüs çelikleri için geçerli olan bilgidir. Her ne kadar yılbaşı çiçeği de kaktüs ailesinden olsa da epifit yani doğal ortamında ağaç dalları üzerinde yaşayan bir bitki olması dolayısıyla diğer kaktüslerden çok farklı koşullarda ve çok farklı bir iklimde yetişir.

Yılbaşı kaktüsü köklü haliyle bile bir hafta susuz bırakılırsa pörsümeye başlar ki dalından alınan çelik hiç bir yerden su alamayacak haldeyken bir de 2 gün dışarda, 1 hafta da toprakta susuz beklerse hemen ölmese bile artık onun köklenme ihtimali oldukça zayıflar. Çelik alınırken zaten boğum kısmından koparıldığı için o bölgenin kuruması için dışarda bekletilmesine gerek yoktur. Çelikler daldan koparıldığı gibi hafif nemli toprağa daldırılıp direk güneş almayan ama aydınlık bir yerde bekletilirse, toprağın kurumasına izin vermeden yalnızca nemi muhafaza edebileceği kadar azar azar sulanırsa çelik 1 haftayı geçmeden kolayca köklenir.

A_NOMAD
09-11-2014, 23:01
...Yılbaşı kaktüsü köklü haliyle bile bir hafta susuz bırakılırsa pörsümeye başlar ki dalından alınan çelik hiç bir yerden su alamayacak haldeyken bir de 2 gün dışarda, 1 hafta da toprakta susuz beklerse hemen ölmese bile artık onun köklenme ihtimali oldukça zayıflar. Çelik alınırken zaten boğum kısmından koparıldığı için o bölgenin kuruması için dışarda bekletilmesine gerek yoktur...

Sn.-Esin-

Mantık olarak söyledikleriniz doğru ancak ben araştırmalarım neticesi bu sonuçlara ulaştım ve çelikle (yazdığım şekilde) şimdiye kadar tam olarak 35 adet schlumbergera ürettim. Hiçbirinde en ufak problem yaşamadım, emin olun kesinlikle pörsüme ya da benzeri bir stres belirtisi gözlemlemedim. Elbette aldığım çelikler, sağlıklı bitkilerden alınmıştı yani yaprakları (olması gerektiği gibi) dolgundu.

Bu tip 'bünyesinde su tutabilme' özelliği olan bitkiler özellikle çelikle üretme aşamasına karşı daha tedbirlidirler.

Doğada da kopup düşen dalın uygun şartları bulana kadar hayatta kalabilmesi için bitki uygun şekilde donanımlıdır.

Köklü şekildeki bitkinin susuzluğa toleransı ile koparılmış/kesilmiş dalın susuzluğa toleransı aynı değildir.

Saygılar...

-Esin-
09-11-2014, 23:11
Elbette bu bitkiler dayanıklı bitkilerdir, daldan kopan bir otsu bitki hemen solup gitmezler. Dediğiniz şekilde de üretebiliyor olmanız tamamen bitkinin su tutma kapasitesinin fazla olması sayesinde zaten. Fakat "ideal" olan bir haftayı geçkin bir süre çelikleri kuru ortamda bekletmek değildir, başarı oranının nemli toprakta daha fazla olduğunu denerseniz siz de gözlemleyebilirsiniz.

A_NOMAD
10-11-2014, 00:31
..."ideal" olan bir haftayı geçkin bir süre çelikleri kuru ortamda bekletmek değildir...

Sn. -Esin-

Atladığınız bir şey var...

Ben 'kuru ya da hafif nemli toprağa daldırılarak...' demiştim zaten.
Kurmuş olduğum cümlenin anlamı: Nemli toprakta da kuru toprakta da bu yöntem kullanılabilir, yeter ki ıslak toprak ya da su içine daldırılmasın.

'Kesinlikle kuru toprağa daldırmalısınız, ideal olan budur' demiyorum ki...

Artı, köklenmenin başarı oranıyla ilgili bir iddiada da bulunmuş değilim.
Bu bitkiler suda da köklenir, ıslak toprakta da, nemli toprakta da, kuru toprakta da... Hatta toprağa temas etmeseler dahi kök çıkarıp tutunacak yer ararlar. Köklenme oranı çok yüksek bir bitkidir.

Fazla ıslaklığın dezavantajı 'bitkiyi çürüterek kaybetme ihtimalinin yüksekliği'dir.

Yukarıdaki uzun uzun yazdığım derlemede de öncelikle belirttiğim üzere en baştan 'ortam nemi yüksek olmalı' ki malumunuz bitki bu nemden faydalanmaktadır.

Kuru ya da hafif nemli toprağa daldırdığınız çelik (dalından koparıldığı için savunma mekanizması devreye girdi ve stoklarındaki sıvıyı maksimum korumaya aldı, yapraklar havadaki her nem zerresini yakalamaya ve biriktirmeye koyuldu, kopan parça fizyolojik bir panik halinde) köklenmeden evvel topraktan zaten su çekemeyecek.

(Koparıldıktan sonraki 1 ya da 2 gün açıkta bekletmenin çeliğe faydası şu olacak: Evet kopmuş olan bölgenin ıslaklığı gidecek ve daha önemlisi çelik, yeni durumuna adapte olacak yani fizyolojik paniği stabil hale gelecek.
Bir hafta sulamama sebebimiz ise hem bitkinin -kökleri olmadığı için- topraktan alamayacağı ıslaklığın sebep olabileceği çürüme gibi ölümcül sorunlara davetiye çıkartmamak, hem de bitkinin 'maruz kalmış olduğu kopma durumu nedeniyle' doğal olan savunma ve hayatta kalma dürtüsünü yerine getirmesine izin vermektir.)

Havadaki nemden faydalanmaya devam ederek bir yandan da stoğundaki enerji yardımıyla kök oluşturmaya girişecek.

Köklenme başladıktan sonra da kök çıkıntılarının sayısı bir yandan artarken, diğer yandan kökler uzayarak su arayışına girmeye başlayacaklar. Toprakta yeterli su mevcut değilse çelik yine stoklarından ve havadaki nemden faydalanmaya devam edecek...

İşte bu süreç (çeliğin alınmasından, köklenmenin başlaması ve köklerin minimum yeterliliğe ulaşmasına kadar olan) ortalama 5-8 gün sürüyor, zaten koparıldıktan maksimum 8 gün sonra tam anlamıyla sulamaya başlıyoruz.

Bu süreçte çeliğimizin susuzluktan ölme olasılığı, fazla su nedeniyle ölme olasılığından kat be kat küçüktür.

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Benim bu konuda asıl vurgulamak istediğim ise şu idi: Çeliğinizi suda köklendirmeye çalışmayın. Buna hem gerek yok hem de çeliğiniz fazla su nedeniyle zarar görebilir/ölebilir.

Aslında birbirimizden çok da farklı şeyler önermiyormuşuz değil mi? :)

-Esin-
10-11-2014, 07:07
Sn A_NOMAD,

Hayır, biz farklı şeyler öneriyoruz ama bu konu bu kadar upuzun yazmaya değer bir konu mu bilemiyorum. Siz nasıl yetiştirmek istiyorsanız o koşullar altında yetiştirebilirsiniz. Bir başkası da başka bir şekilde yetiştirebilir. Fakat siz methodların hangisinin daha iyi olduğunu bir bilimsel tartışma seviyesinde tartışmak istiyorsunuz sanırım?

Ben suda köklendirmeyle ilgili bir yorumda bulunmadım, dolayısıyla sizin asıl vurgulamak istediğiniz konu aslında konuşmamızın dışında kalıyor. Sizin yılbaşı çiçeğini çelikten üretim mesajınızda yazdıklarınızdan benim itirazım olan kısım çeliği kuru toprakta köklendirmek. Buna istinaden yaptığınız açıklama mesajınızda bazı noktalar belirsiz kaldı. Size birkaç soru sorayım müsadenizle. Bu soruları size konuyu bildiğiniz şekliyle anlatabilmeniz için soruyorum.

..çelik dalından koparıldığı için savunma mekanizması devreye girdi ve stoklarındaki sıvıyı maksimum korumaya aldı, yapraklar havadaki her nem zerresini yakalamaya ve biriktirmeye koyuldu, kopan parça fizyolojik bir panik halinde) köklenmeden evvel topraktan zaten su çekemeyecek.

-Bahsettiğiniz savunma mekanizması tam olarak nedir? Bu bitki hangi yolla stoktaki suyu koruyacak?
-Yapraklar havadaki nem zerresini nasıl yakalayıp biriktirmeye başladı?

Ayrıca ben köklenmeden evvel su çekeceği iddiasını ortaya atmadım ki..

(Koparıldıktan sonraki 1 ya da 2 gün açıkta bekletmenin çeliğe faydası şu olacak: Evet kopmuş olan bölgenin ıslaklığı gidecek ve daha önemlisi çelik, yeni durumuna adapte olacak yani fizyolojik paniği stabil hale gelecek.
Bir hafta sulamama sebebimiz ise hem bitkinin -kökleri olmadığı için- topraktan alamayacağı ıslaklığın sebep olabileceği çürüme gibi ölümcül sorunlara davetiye çıkartmamak, hem de bitkinin 'maruz kalmış olduğu kopma durumu nedeniyle' doğal olan savunma ve hayatta kalma dürtüsünü yerine getirmesine izin vermektir.)

-Kopmuş olan bölgenin ıslaklığının gitmesinin yılbaşı bitkisine faydası nedir?
-"Stabil hale gelen fizyolojik panik" ifadesini ben bir moleküler biyolog olarak anlamlandıramadım, açıklamak ister misiniz? Ne, nasıl stabil oluyor?

Toprağın ıslak olmasıyla nemli olması birbirinden farklı durumlar ortaya çıkarır, ben köklendirmenin hafif nemli ortamda olması gerektiğinden bahsetmiştim, ıslak değil. Bitkilerin dürtüleri olduğu kısmına girmiyorum çünkü "dürtü" bir histir ve bitkilere atfedilmeyen bir özelliktir.

Kuru toprakta köklendirme yöntemiyle bir çok tanıdığım çelikleri tutturmada başarısız oldu. Siz yapabiliyorsanız ne güzel, sorun yok demektir. Ben de nemli toprakta köklendirmenin kuru ortamda köklendirmeyle karşılaştırmasını yapmış biri olarak ilk yolda başarı oranı daha fazla diyorum. Bunun sizi neden bu kadar rahatsız ettiğini anlayamadım açıkçası.

A_NOMAD
10-11-2014, 11:34
Beni rahatsız eden bir durum yok, meramımı anlatamadığımı zannettiğimden olsa gerek hala cevap veriyorum işte şuursuz şekilde... :)

Moleküler biyoloji ile ilgili bir bilgi vermedim, yazdıklarımı tekrarlayıp durmak da istemiyorum.
En baştan yazdıklarımı okumadığınız için (ve görüyorum ki halen dönüp okumamışsınız) hala kuru toprakta köklendirmede ısrar ettiğim yanılgısı içindesiniz, ona üzülüyorum.

Bitki gövde ve yapraklarında neden su tutuyor?
Olası bir susuzluğa karşı mı?
Evet.
Eğer bir çöl bitkisi olsaydı iklimsel susuzluğa karşı bu tedbiri alacaktı yani susuz geçecek günlerde kökleriyle alamadığı suyu gövde-yapraklarında stoklamış olduğu suyla telafi ederek fotosentez döngüsünü devam ettirebilecekti.

Peki susuz kalma olasılığı olmayan yağmur ormanı bitkisi neden gövdesinde-yapraklarında su depoluyor?
O da olası kırılma, kopma benzeri 'susuz kalma' durumlarında kullanabilmek için su depoluyor.

Artı olarak bu tip bitkiler depoladıkları suyu dinleme dönemlerinde de kullanmaktadırlar. O nedenle özellikle kışın bazılarında sulama tamamen kesilir, bazılarında iyice azaltılır. Bu 'su kullanım yönteminin' rutini de rutin dışı durumlardaki işleyişi de ayrı bir konu olarak anlatılmayı hak eder.

Dürtü diyelim, güdü diyelim, yönelim diyelim...
Nihayetinde tanımlayıcı kelimeyi 'dürtü' olarak kullanmayı tercih etme sebebim hem okuyucuların zihninde kast ettiğim yönlenmeyi daha iyi şekillendirmek hem de evet bitkilerin de bir dürtü mekanizması vardır, bizim hislerimizle aynı olmayabilir ama alarm durumunu ya da adaptasyon sürecini onlar da tüm canlılar gibi yaşarlar, sadece sözel olarak ifade edemezler.

Panik kelimesini sizin için, daha kolay anlamlandırabileceğiniz şekilde 'stres' olarak değiştireyim. Stres sadece ruhsal bir deneyim değildir, tüm canlılarda fizyolojik olarak da stres yaşanır. Mesela yaralanma durumlarında insanlarda, hayvanlarda, bitkilerde fizyolojik olarak stres yaşanır. Vücut mekanizması, bir şekilde yaralanan bölgeyi savunmaya yönelir (yara dokusunu kapatmak, yaralanan bölgeye -insan ve hayvanlarda- antikor göndermek gibi), mekanizmayı tetikleyen şey temelde sinir sistemidir.
Konumuz bitkiler olunca haydi sinir sistemi demeyelim de alıcılar ya da uyarı sistemi diyelim.

Her canlının savunma mekanizması vardır, her canlı bir yerindeki yaralanmayı algılayabilir (algılama farklı şekillerde olur elbette) ve yine her canlı o yaralanmaya bir şekilde müdahale eder. 'Bitki stoktaki suyu koruyacak' demem anlam karmaşası oluşturmuş haklısınız, stoğunda bulunan suyu yani stoğunda zaten korumakta olduğu suyu kullanmaya geçecek olduğu için 'stoktaki suya yönelecek' ya da 'stoktaki suyunu algılayacak' nevi bir cümle kullansam daha doğru bir ifade olurmuş.

Bu tip (kopan parçası köklenebilen) bitkiler, diğer canlılardan farklı olarak kopan parçalarından yeni bitki olarak da hayata devam etme yeteneğine sahiptir ve bu nedenle yaralı bölgenin savunulması hem ana gövdedeki açık yaraya hem de kopan parçadaki açık yaraya doğru işler (kopan parça, artık ana gövdeyle bağlantısı olmadığı için kendi başına bir bitki gibi davranmak zorundadır). Açık yarasını kapatmaya gereksinir çünkü doku bütünlüğünün bozulması her canlıda olduğu gibi onda da istenmeyen bir durumdur, en başta yaranın üstünü kendi dokusuyla kapatmaya yönelir çünkü 'yara' uyarısını gidermelidir, olası enfeksiyonlara o bölge görece daha açık durumda olacağından...

Kolay anlaşılır şekilde yazmaya çabaladığım için 'havadaki nem yani sudan, bitkinin fotosentez için nasıl faydalandığını' uzun uzun olayın mekaniğiyle anlatmak yerine 'her nem zerresini yakalayıp biriktirmek' olarak yazdım, çok üzerinde durulacak bir durum değil zira akademik sunum yapmıyorum.

Biliyorsunuzdur mutlaka, bu tip 'susuzluğa karşı donanımlı' bitkilerin bazıları sadece havadaki yoğun nem ile bile yaşayabiliyorlar (hepsi sadece havadaki yoğun nemle yaşamını sürdürebilir demiyorum, havadaki nemi, gözenekleri aracılığıyla alabildiklerini hatırlatıyorum).

Gerçekten çok uzadı bu 'fikir alışverişi'miz, gerçi okuyanlara her şekilde faydalı olacağından şüphem yok ama yine de tadında bırakmak, yerinde bir yaklaşım olacaktır.

Daha fazlası faydalı bilgi değil sadece mesaj kirliliği olacaktır, bu nedenle ben daha fazla yazmak istemiyorum.

Siz yazarsanız da cevapsız bırakacağım için şimdiden affınıza sığınıyorum zira bu kadar açıklama olmadan da yazdıklarım yeterince anlaşılır halde idi ve ben bir üstünlük iddiasında değilim.

Sadece çok uzun süredir elde ettiğim birikimlerimi paylaşmak istedim (belki faydalanan olur diye) ama şimdi bilgilerimi/deneyimlerimi paylaştığım için gerçekten pişman oldum.

Saygılar...

A_NOMAD
19-11-2014, 14:21
Şubat'ım (http://www.agaclar.net/forum/1327740-post1262.htm) kısa süre önce tomurcuklanmaya başlamıştı ancak ilk tomurcuklar yeni yeni fotoğraf karesinde seçilebilecek hale geldiler, diğerleri henüz nokta kadar ;)

Onun çiçeklenmesi benim için diğerlerinden çok daha anlamlı, umarım bol çiçekli halini de sizlerle paylaşmak kısmet olur...

526822

çiçeksever
20-11-2014, 08:30
Benimkilerden biri de tomurcuklanmaya başladı. İnşallah çiçeklerini de görürüz.

lusoari
24-11-2014, 19:13
Bu sezonun ilk yılbaşı çiçeği benden gelsin mi?
Bizim laboratuvardaki aceleci yılbaşılardan birisi bu sabah güzelliğini sergilemeye başlamış. :D

sonkez
25-11-2014, 08:51
Harika...

ilknur-
25-11-2014, 10:03
Yaprak renkleri çok güzel.

edelvays58
25-11-2014, 10:10
Bunlar da benim yılbaşı çiçeklerim. Pembe olan 3 yıllık,kırmızı olanı yeni bulup aldım,alacalı yaprakları değişik geldi. Beyaz olan da geçen yıl çelikten yetiştirildi.Bu soğuk kış günlerinde insanın içini ısıtıyorlar.

527552

527553

527554

lusoari
25-11-2014, 15:32
Sevgili edelvays58 kırmızıya ve beyaza bayıldım.

vildan25
25-11-2014, 20:00
Sevgili edelvays58 alacalı yapraklı gerçekten çok güzel :) ve albenili.

Laleci_03
25-11-2014, 21:19
Çiçek tomurcukları iyice belirginleşti ;)

sumeyra47
26-11-2014, 00:44
Alacalı olan kırmızı yılbaşı çiçeğini nereden aldınız sevgili edelvays58, çok güzel bende bulursam almayı düşünüyorum.

sındırgılı
26-11-2014, 07:11
Bu da benim emektar, cilekes kizim..
Beyazlar acti, pembelerden sonra tekrar acarlar..

maya
26-11-2014, 07:50
Anlaşıldı, ben bu sene çiçek falan göremeyeceğim :( Sizinkilerin güzelliğine bakmakla yetineyim bari ;)

edelvays58
26-11-2014, 08:14
Alacalı olan kırmızı yılbaşı çiçeğini nereden aldınız sevgili edelvays58, çok güzel bende bulursam almayı düşünüyorum.

Sevgili sumeyra47, Cumhuriyet caddesinde çiçekçiler çarşısı var. Cumhuriyet caddesinden o çarşıya girerken sol aralıkta baba oğul satıcılar var. Oradan almıştım. Hala var mı bilemem. Ama yoksa bile onlardan istediğinizde mutlaka bulurlar. Fiyatı da çok uygun. 5tl. Yazıyorum ki size fazla fiyat söylemesin. Öyle bir huyları da var:p

Imay
26-11-2014, 13:08
Edelvays58 kırmızı olanı ne zaman almıştınız?

edelvays58
26-11-2014, 14:45
15-20 gün önce. Baktınız mı yoksa o dediğim çiçekçide?

Imay
26-11-2014, 15:06
Ben de oradaki çiçekçilerden alışveriş yaparım. Uzun zamandır o baba-oğulun dükkanına uğramadım. Geçen sene onlardan kırmızı ithal yılbaşı çiçeği almıştım. İthal olanları ucuz değildi. Sizdeki kırmızının pembe olanını semt pazarına gelen çiçekçide görmüştüm. Akşam karanlığında anlayamamışım demek ki, ben o gövdedeki sarılıkları hastalık sanmıştım, aralarından en yeşil gövdelisini seçmiştim :) Yarın çıkışta uğrarım Cumhıriyet Caddesi'ne. Bakalım kalmış mı?

Imay
26-11-2014, 15:08
En baştaki çiçekçide kavuniçi olanları var.

maya
28-11-2014, 08:36
Anlaşıldı, ben bu sene çiçek falan göremeyeceğim :( Sizinkilerin güzelliğine bakmakla yetineyim bari ;)

Arkadaşlar, 1287 no.lu mesajımı unutun :D Dün sizin güzelliklere bakıp, bol bol yutkunduktan sonra, akşam eve gitmeden en yakın yapı markete gittim ve kendime tomurcuklu 2 adet pembeli, kırmızılı yılbaşı çiçeği aldım :D Bu arada halihazırda bende olup da tomurcuklanmayan çiçeğim zaten baharda tomurcuklanandanmış :o Yani şu an benden mutlusu yok (tabii tomurcuklar dökülmezse :rolleyes: )

Imay
28-11-2014, 13:18
Arkadaşlar, 1287 no.lu mesajımı unutun :D Dün sizin güzelliklere bakıp, bol bol yutkunduktan sonra, akşam eve gitmeden en yakın yapı markete gittim ve kendime tomurcuklu 2 adet pembeli, kırmızılı yılbaşı çiçeği aldım :D Bu arada halihazırda bende olup da tomurcuklanmayan çiçeğim zaten baharda tomurcuklanandanmış :o Yani şu an benden mutlusu yok (tabii tomurcuklar dökülmezse :rolleyes: )

Geçen sene tomurcukluyken aldıklrımı batıya bakan pencerenin önüne koymuştum. Su da vermemiştim üstelik. Tüm tomurcuklarını dökmüştü. Bu sene aldıklarımı yine aynı pencereye koydum ama bu defa sabahları evden çıkarken o pencerenin bir kanadını açık hafif aralık bıraktım. İki üç cm kadar aralık yeterli oldu. Tomurcuklar hiç dökülmedi. Güzel açtılar, açmaya devam ediyorlar. Ayrıca o taraftaki peteği kapalı tutuyorum.

hira
28-11-2014, 13:22
Nasıl çatlıyorum şu başlığın güncellendigni görünce :o Burda serada yokki yılbaşı çiçeği! "neden" dedim, geçen kış soğuktan hep ziyan oldular, getirmedik dedi adam :( Bayrampaşa'da bulurum. Yarın ordayım :)

maya
28-11-2014, 14:19
Sayın Imay, ben de batıya bakan bir cam önüne koydum ama ısıtma vs yok ve oldukça aydınlık bir mekan. Ancak halihazırda tomurcukluyken alınıp yeni ortama taşındığı için tomurcukların dökülebileceği ihtimaline hazırım :o
Sayın Hira, siz bir de bana sorun. Evde saksıdan, malzemeden adım atacak yer yok, biraz önce sukulent siparişlerim geldi (17 saksı!!!); buna rağmen dün gidip 2 adet yılbaşı çiçeğini buldum ve aldım akşamın o saatinde! Bu site gerçekten zihin sağlığımızı tehdit eder delilikler yaratıyor :dilli: :D

sumeyra47
28-11-2014, 20:25
Yılbaşı çiçeklerim geç mi tomurcuklandı ne? Hala açamadık.. ;) ;)

lusoari
02-12-2014, 14:52
Bu iş yerindeki yılbaşı çiçeklerini görünce dayanamıyorum hemen resim çekmeye başlıyorum, sanki bana "artık eski sahibimizle yaşamak istemiyoruz al götür bizi " der gibi bir halleri var. :D

hira
02-12-2014, 15:46
işte benim yılbaşı çiçeğim :) buldum sonunda!

A_NOMAD
02-12-2014, 18:23
Sevgili Loveforlife... Biz de bugün ilk çiçeğimizi açtık, sevgiler gönderiyoruz size ;)

528401

uyap
02-12-2014, 20:08
Ben de bir kaç saat önce bir yılbaşı çiçeğine sahip oldum ama fotoğraf çekemiyorum :(. Üzerinde çok küçük tomurcuklar var. Birlikte satılanlar pembe olduğu için benimkinin de pembe olduğunu düşünüyorum. Daha dallı olduğu için aldım ama açmış olanlardan mı alsaydım diye de aklım kaldı.

çiçeksever
08-12-2014, 15:24
Yılbaşı çiçeğimin biri açtı. Fakat 2 gün sonra döküldü. Ev bayağı sıcak. Ondan olduğunu düşünüyorum.

Maude
09-12-2014, 13:05
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/529026d1418043970-image.jpg

Benimki de hızla açmaya devam ediyor. Rengi muhteşem . Fotoğraf pek net değil ama beni büyülüyor bu haliyle.

bora55
17-12-2014, 11:58
Buyrun bunlarda benden

göku555
17-12-2014, 14:36
Oldukça narin bir bitki sanırım.

A_NOMAD
27-12-2014, 10:33
...Ve Şubat'ım ilk çiçeğini açtı bugün ;)

530677

Laleci_03
27-12-2014, 11:07
Bende bu sabah Sayın A_NOMAD gibi ilk çiçeğimi gördüm :eek: O kadar mutlu oldumki... ;)

nimet33
28-12-2014, 15:47
koçtaştan çiçek ve tomurcuk dolu yılbaşı çiçeği aldım
saksısını değiştirdim
mersindeyim güneye bakan balkonum var balkonda onlarca değişik türde çiçeklerim var
yılbaşı çiçeğinide balkona koydum
balkonum güneye baktığı için kışın güneş gün boyu balkonu görüyor
malum mersin sıcak memleket güneş yüzünü gösterince çiçeklerim bu kış gününde güneş banyosu yapıyor
mayıs ayından itibaren balkonum güneşi çok az görür
sizce aldığım yılbaşı çiçeğim anlattığım şekilde balkonuma adapte olurmu
mersin havasında yaşarmı lütfen yorumlarınızı esirgemeyin

black_flood
28-12-2014, 17:33
Akdeniz ikliminde çok zorluyor poyraz rüzgarına asla maruz kalmaması gerekiyor yazın ve kışın ayrıca yazın çok az sulaman gerekiyor nemli havalarda suladığında çürümeye başlıyor fazla gelirse su. ayrıca keşke hiç saksı değiştirmeyip çiçeklerini bitirmesini bekleseydin çiçeklerini dökmesi durumu var şuanda ve ayrıca çiçek açmaya başladığında yerini oynatınca da küsüyor. Ayrıca yaz güneşini hiç sevmiyor nisan güneşi zarar veriyor akdeniz ikliminde ama karasal iklim ve diğer serin ilkimler de mayıs sonuna kadar pek etkilenmiyor ve her cinsi farklı karakteristik özellikler gösterebiliyor yerli olan cinsi toprak ayrımı yapmadığı gibi neredeyse 3 yıllık bir süreden sonra ilk çiçeğini verirken bu iri yapraklı cinsler ilk seneden çiçek verebiliyor.

Akdeniz iklimi kadar zor bir iklim çeşidi yoktur herhalde poyrazı ayrı nemli havası ayrı talan ediyor bitkileri.

nimet33
31-12-2014, 14:07
çiçekçiden bir yılbaşı çiçeği aldım epey çiçek açmış ve tomurcukları vardır
bunun saksısını değiştirdim
güneye bakan balkonum var
açelya sıklamen kalancho sardunya cam güzeli begonya bodur gül aslan ağzı harcai menekşe reyhan çuha vesaire
bu çiçeklerim hepsi balkonda balkon güneye bakıyor
malumunuz mersin sıcak memleket güneş yüzünü gösterince bu kış gününde çiçekler güneş banyosu yapıyor
çiçekler hepsi canlı hepsi çiçek açmış cıvıl cıvıl
sıklamen ve açelyayı gölgede tutuyorum güneş vurduğunda boyun büküyorlar
sizce yeni aldığım yılbaşı çiçeğimi bu kış günlerinde güneştemi gölgedemi bırakmalıyım bu konuda yorumlarınızı bekliyorum

mmanager
31-12-2014, 16:22
Yılbaşı çiçeğim 2 yıl önce bir sürü saksıda vardı ama şimdi tek uzun saksıda bir tane kaldı neyseki çiçek açması teselli ediyor beni.Siz arkadaşlarla bildiklerimi paylaşayım.Yaz mevsiminde güneşi sevmiyor,gölge bir ortam istiyor.Suyunu az az ve sık sık verilmesinden hoşlanıyor.Saksı değişimine karşı hassas bir çiçek .Yapraklarına su fısfıslanmasını seviyor.Kış mevsiminde 12-15 derece sıcaklıkta olmayı serinliği seviyor.Hepimiz bu hatayı yaparız aslında çiçekçiden alırız tomurcuklarını döker çünkü oturduğumuz odaya koyarız açsın da görelim diye ...:D:D **** önce balkondayken içeri alırız çiçekleri çabuk geçer.Ben Adana da yaşadığım için balkonda tutuyorum sürekli önce açık pembesi açıyor beyaz gibi de sanki sonra da fuşya rengi ve beyazı ....Yaz mevsiminde öldürmek isterseniz iyice susuz bırakın sonra da hortumla sulayın hemen döker tüm loblarını.Herkese iyi yeni yıllar.:cool::cool::cool:

mmanager
31-12-2014, 16:31
Yılbaşı çiçeğim 2 yıl önce bir sürü saksıda vardı ama şimdi tek uzun saksıda bir tane kaldı neyseki çiçek açması teselli ediyor beni.Siz arkadaşlarla bildiklerimi paylaşayım.Yaz mevsiminde güneşi sevmiyor,gölge bir ortam istiyor.Suyunu az az ve sık sık verilmesinden hoşlanıyor.Saksı değişimine karşı hassas bir çiçek .Yapraklarına su fısfıslanmasını seviyor.Kış mevsiminde 12-15 derece sıcaklıkta olmayı serinliği seviyor.Hepimiz bu hatayı yaparız aslında çiçekçiden alırız tomurcuklarını döker çünkü oturduğumuz odaya koyarız açsın da görelim diye ...:D:D **** önce balkondayken içeri alırız çiçekleri çabuk geçer.Ben Adana da yaşadığım için balkonda tutuyorum sürekli önce açık pembesi açıyor beyaz gibi de sanki sonra da fuşya rengi ve beyazı ....Yaz mevsiminde öldürmek isterseniz iyice susuz bırakın sonra da hortumla sulayın hemen döker tüm loblarını.Herkese iyi yeni yıllar.:cool::cool::cool:

A_NOMAD
05-01-2015, 15:14
Benim çilekeş, aynı zamanda da vefakar Şubat'ım (http://www.agaclar.net/forum/1250654-post1231.htm) sağolsun; ben ondan bu sene hiç çiçek beklemezken güzel bir çiçek şöleni sundu, sunmaya da devam ediyor ;)

531545

sumeyra47
03-02-2015, 18:22
Yılbaşı çiçeğim son tomurcuğunu da açtık artık seneye tekrar çiçeklerini görürüz inşallah. :rolleyes: :rolleyes:

sındırgılı
15-02-2015, 11:07
Bu sene son resitali ;

Alttaki de Trabzon hurmasi ;
kisa bir sure sonra toprakla bulusacak..

kelebek çalısı
20-02-2015, 22:10
Yılbaşı kaktüsüm güzel çiçeklenme yaptı ama ben bunu doyasıya seyredemedim. Kıbrıs' ta baktığım çiçeğimden uzakta olduğum için sadece gittiğimde çektiğim fotoğraflarına bakarak bu güzelliği seyrediyorum.

537919

537920

İstanbul' a dönerken çiçekleri tamamen geçmiş olan bitkimden aldığım çelikleri ise gelir gelmez saksılara sapladım. Şimdilik (yaklaşık iki haftadır) durumları iyi gibi.

Altta gördüğünüz dallardan bir çok parça bölerek çelikleme yaptım.

537921

mmanager
21-02-2015, 08:01
İyi günler dilerim öncelikle size tavsiyem yılbaşı çiçeğinden alacağınız çelikler 2 veya en fazla 3 loblu olmalıdır.Bu şekilde dikerseniz köklendirme şansınız artar.Çok loblu çiçeklerde köklenme oranı düşük oluyor.Hatta ben bir üretim serasında görmüştüm çoklu bir fide viyolüne tek tek lobları dikiyorlardı.Fazla sulamayın fısfıslayarak nemlendirin böylece daha fazla başarılı olduğunu görürsünüz.

kelebek çalısı
21-02-2015, 13:08
Schlumbergera çeliklerini nasıl bölmem gerektiği konusunda öncelikle araştırma yaparak anaç bitkimdeki uygun dalları seçme yolunu izledim. Oldukça faydalı bulduğum bu siteye dileyenler göz atabilir ve detayları, püf noktalarını inceleyebilirler. Mattslandscape.com Schlumbergera Growing Information (http://www.mattslandscape.com/schlumbergera_growing/)

Minik saksılara batırdığım çelikler.

537947

münevver48
03-03-2015, 11:39
yılın ikinci çiçeklerini açmaya çalışan yılbaşı çiçeklerim.

539143

539144

539145

539146

A_NOMAD
03-03-2015, 11:55
Çiçeklenme sonrası yaklaşık bir ay dinlendirmeniz gerekirdi, bu 'ikinci çiçeklenme durumu' kötü olmuş, umarım bitkilerinizi kaybetmezsiniz...

münevver48
03-03-2015, 13:27
Çiçeklenme sonrası yaklaşık bir ay dinlendirmeniz gerekirdi, bu 'ikinci çiçeklenme durumu' kötü olmuş, umarım bitkilerinizi kaybetmezsiniz...

sevgili A NOMAD, daha önceki yıllarda da yılda iki defa çiçeklendi. bir şey olmadı inşallah yine olmaz diyelim beni korkuttunuz.

A_NOMAD
03-03-2015, 13:32
Normal şartlar altında tek çiçeklenme dönemi yaşamaları gerekiyor, söylediğim gibi bu çiçeklenme sonrası da bir ay kadar mutlak dinlenme (su yok, hareket yok, budama yok, saksı değişimi yok) ihtiyaçları olur. Hibrit oldukları için bazı özellikleri (dayanıklılık, çiçek süresi gibi) değişkenlik gösterebilse de üst üste iki kez çiçeklenmeleri aslen bir şeylerin yanlış olduğunu gösterir ve bitkiyi fazlasıyla yorar...

münevver48
03-03-2015, 16:45
Normal şartlar altında tek çiçeklenme dönemi yaşamaları gerekiyor, söylediğim gibi bu çiçeklenme sonrası da bir ay kadar mutlak dinlenme (su yok, hareket yok, budama yok, saksı değişimi yok) ihtiyaçları olur. Hibrit oldukları için bazı özellikleri (dayanıklılık, çiçek süresi gibi) değişkenlik gösterebilse de üst üste iki kez çiçeklenmeleri aslen bir şeylerin yanlış olduğunu gösterir ve bitkiyi fazlasıyla yorar...
sevgili A NOMAD, az önce en son hangi tarih de çiçek açmışlar diye baktım 17 aralık 2014 tarihinde paylaşım yapmışım. bu arada çiçeklerimi çok sulayan birisi değilim üç haftadan önce su vermiyorum.üstelik gübre hiç kullanmadım. ama yerlerini sevdiğini düşünüyorum.birde ilk çiçekleri çok kısa sürdü. üç dört yıldır beraberiz yapraktan ürettim. bir diğer tür hala çiçekli o yılda bir kez açıyor.bu söyledikleriniz bütün türler için geçerli mi? cevabınızı bekliyorum.ayrıca teşekkür ederim zahmet edip beni bilgilendirdiğiniz için.sevgiler:)

A_NOMAD
03-03-2015, 17:10
Evet bütün çeşitler için geçerli, yerlerini sevmeleri güzel ama (inşallah sağlıklı şekilde hayatta kalırlarsa ki umarım kalırlar) sonraki kış dinlendirmeye dikkat etmenizi öneririm.

Bu konuda uzun uzun yazmıştım, mesaj numarasını anımsamıyorum ama birkaç sayfa önceydi sanırım. Elimden geldiğince açıklamaya çalışmıştım, yılbaşı çiçeklerinin birkaç dinlenme dönemleri vardır, vaktiniz olduğunda bir bakın isterseniz.

Burada. (http://www.agaclar.net/forum/1332406-post1267.htm)

Bazı çeşitler çiçeğe daha erken durur, bazıları çok uzun süre çiçekli kalır, bazıları daha büyük çiçekler açar...ama hepsi yılda sadece bir kez çiçeklenir ve hepsi yıl boyunca dönem dönem dinlenme ihtiyacı duyar, çiçeklenme de bitkiyi yoran bir durumdur malum. Gübre gereksinimleri ise neredeyse hiç yoktur.

Sevgiler...

maya
04-03-2015, 13:15
Ben de farkında olmadan Sayın münevver48 ile aynı hatayı yapmış oldum. Benim bir heves heyecanla aldığım tomurcuktaki yılbaşı çiçeğim, tomurcuklarının yalnızca birkaçını açabilmişti ve gerisi ya dökülmüş ya da kuşlarım tarafından yenmişti. Sonra dinlenmeye alırken saksısını değiştirdim (ki bu hataymış), döktüğü tomurcuklardan çok daha fazla tomurcuk verdi. Ben de dinlenmeyi keserek, mecburen su vermek zorunda kaldım. Umarım bu hatamızı zararsız atlatırız :( (Yalnız itiraf etmeliyim, şu an üzerinde o kadar çok tomurcuk var ki, açmasını heyecanla bekliyorum ;) )

münevver48
05-03-2015, 08:51
Evet bütün çeşitler için geçerli, yerlerini sevmeleri güzel ama (inşallah sağlıklı şekilde hayatta kalırlarsa ki umarım kalırlar) sonraki kış dinlendirmeye dikkat etmenizi öneririm.

Bu konuda uzun uzun yazmıştım, mesaj numarasını anımsamıyorum ama birkaç sayfa önceydi sanırım. Elimden geldiğince açıklamaya çalışmıştım, yılbaşı çiçeklerinin birkaç dinlenme dönemleri vardır, vaktiniz olduğunda bir bakın isterseniz.

Burada. (http://www.agaclar.net/forum/1332406-post1267.htm)

Bazı çeşitler çiçeğe daha erken durur, bazıları çok uzun süre çiçekli kalır, bazıları daha büyük çiçekler açar...ama hepsi yılda sadece bir kez çiçeklenir ve hepsi yıl boyunca dönem dönem dinlenme ihtiyacı duyar, çiçeklenme de bitkiyi yoran bir durumdur malum. Gübre gereksinimleri ise neredeyse hiç yoktur.

Sevgiler...

sevgili A_NOMAD,gerçekten bilgilerinizi okudum. çok değerli bilgilerinizi ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim.aslında benim yılbaşı çiçeklerim dinlenmede iken çiçek açtılar.ben sizin de yazdığınız gibi çiçekleri geçtikten sonra sularını çok az verdim sulama arası üç dört haftayı buluyordu. dipleri iyice kuruduğu zaman veriyordum. dün yine gidip toprak nemini kontrol yaptım. dipleri kuru şöyle 2, 3 cm dibini parmağımla eşeledim kuru hatta ben nisan başı saksılarını büyüteyim istiyordum.çiçeklerini görünce şaşırdım.tabi sevindim de:) bende dün biraz sayfaları gezdim.bu türlerin kısa gün çiçeği olduğunu paskalyanın uzun gün çiçeği olduğunu okudum. benim çiçeklerim batı cephesinde kapı önünde akşam üzeri çok az güneş alıyor desek de olur demesek de,ama aydınlık malum havalar bu sene çok yağışlı idi .şimdilerde günler uzadı. biraz daha fazla güneş alıyor.yaklaşık bir saat yazın bu 4,5 saat gibi oluyor. acaba bunun çiçek açmasında bir etkisi olur mu? dinlenmeye geçince su arasını dahamı uzun tutmalıydım. yani yapraklar biraz solması mı gerekiyor? bundan sonra ne yapmalıyım? saksılarını ne zaman büyütebilirim. şimdi aklım karıştı daha yeni yeni farklı renklerinden üretmeye başlamıştım. şimdi onları kaybedersem çok üzülürüm:(gözden kaçırdığım ne olabilir? yardımcı olursanız sevinirim.sevgiler:)...

A_NOMAD
05-03-2015, 11:44
...dinlenmeye geçince su arasını dahamı uzun tutmalıydım. yani yapraklar biraz solması mı gerekiyor? bundan sonra ne yapmalıyım? saksılarını ne zaman büyütebilirim. şimdi aklım karıştı daha yeni yeni farklı renklerinden üretmeye başlamıştım. şimdi onları kaybedersem çok üzülürüm:(gözden kaçırdığım ne olabilir? yardımcı olursanız sevinirim.sevgiler:)...

Saksılarını bence büyütmeyin, saksı büyüklüğünüz iyi görünüyor. Dinlenme döneminin farkında olduğunuza göre sanıyorum sizin yaptığınız bir hata yok, bitkinizin ikinci kez çiçeğe durmasını başka bir faktör tetiklemiş olmalı :)

Çiçeklenme bittikten sonraki dinlenme en az 3 hafta, en çok 4 hafta gerekiyor. Sulamalarınızı 'toprak üstten 1-2cm kurudukça' yapmanız yeterlidir, sakın yapraklarının buruşmasını beklemeyin. Toprağını tamamen kurutmamak gerekiyor malum...

Yerlerini hiç değiştirmeyin, uygulamalarınızda yanlış-eksik bir şey (vardır diye düşünmüştüm ama) göremedim ben, endişelenmeyin.

Siz gönlünüzce renkleri çoğaltmaya devam edin, sonraki dinlenme dönemlerinde tekrar haberleşelim buradan. Şimdi çiçeğe durduklarına göre azar azar sulamaya devam edin bari de çiçeklerin sefasını yaşayın ;)

Sevgiler...

münevver48
05-03-2015, 12:45
Saksılarını bence büyütmeyin, saksı büyüklüğünüz iyi görünüyor. Dinlenme döneminin farkında olduğunuza göre sanıyorum sizin yaptığınız bir hata yok, bitkinizin ikinci kez çiçeğe durmasını başka bir faktör tetiklemiş olmalı :)

Çiçeklenme bittikten sonraki dinlenme en az 3 hafta, en çok 4 hafta gerekiyor. Sulamalarınızı 'toprak üstten 1-2cm kurudukça' yapmanız yeterlidir, sakın yapraklarının buruşmasını beklemeyin. Toprağını tamamen kurutmamak gerekiyor malum...

Yerlerini hiç değiştirmeyin, uygulamalarınızda yanlış-eksik bir şey (vardır diye düşünmüştüm ama) göremedim ben, endişelenmeyin.

Siz gönlünüzce renkleri çoğaltmaya devam edin, sonraki dinlenme dönemlerinde tekrar haberleşelim buradan. Şimdi çiçeğe durduklarına göre azar azar sulamaya devam edin bari de çiçeklerin sefasını yaşayın ;)

Sevgiler...

:)sevgili A_NOMAD, içimi rahatlattınız çok teşekkür ederim.bu sene yılbaşı ve atlasa merak sardım ikisininde çiçekleri hoşuma gidiyor.sayenizde yılbaşının farklı türlerini de ilk defa gördüm. özellikle paskalya türüne bayılıyorum şimdi birde ben onların renklerinin peşine düşerim.;)sevgilerimle.

çiçeksever
17-03-2015, 15:26
Hafta sonu Eskişehirdeydim. Gitmişken dev yılbaşı çiçeğine bakayım dedim. Hala üzerinde çiçek vardı. Sevenleri ve meraklılarına görüntü aldım. 10-12 saksı var. 3 tanesi bayağı büyük.

Sevgi Durul
17-03-2015, 15:42
Dev yılbaşı ve bir çok yılbaşı saksısını Eskişehir'de bir eczanenin vitrininde görmüştüm, ben de. Aynı yer olabilir mi?

çiçeksever
17-03-2015, 15:53
Hayır. Bu İbis otelin karşısında Ercan Nakliyatın vitrininde. 2-3 sene evvel çiçeksiz olarak resmini koymuştum.

Düş Bahçesi
07-04-2015, 10:47
Yılbaşı çiçeğim ektiğim şekilde kaldı bir senedir bir yaprak bile açmadı neden yardımcı olurmusunuz lütfenn :(

münevver48
04-05-2015, 11:24
:)yılbaşı çiçeklerim dur durak bilmiyor. dinlenmeleri için neredeyse ayda bir su verdim.verdiğim su bir çay bardağı gelmez. bakalım sonumuz inşallah kötü olmaz. ben yinede tedbiri elden bırakmıyorum. yedeklerini diktim:):):)

550563

550564

550565

550566

550567

samur
04-05-2015, 11:37
Cok guzel acmislar renkleri de harika

çiçeksever
04-05-2015, 13:41
Hafta sonu Eskişehirdeydim. Gitmişken dev yılbaşı çiçeğine bakayım dedim. Hala üzerinde çiçek vardı. Sevenleri ve meraklılarına görüntü aldım. 10-12 saksı var. 3 tanesi bayağı büyük.

23 Nisan tatilinde Eskişehire gitmiştim. Üzerlerinde tek tük te olsa yine çiçek vardı maşallah.

nikon_
04-05-2015, 13:56
550589

Yakın zamanda çiçeklenmesi biten yılbaşı çiçeğim.

hira
11-05-2015, 14:29
Yılbaşı çiçeğim aldığım gibi küçük saksısında torfta duruyordu, bugün saksı ve toprak değişimi yapmak üzere saksıdan çıkarıp köklerdeki torfu hafifçe silkeldim ve küçük bir solucanla karşılaştım, sanırım köklere zarar vermiş. Yeni saksısına alıp güzel bir toprak ekleyecegim, diğer kaktüsler gibi su vermemem mi gerekiyor bir kaç gün?

Sûz-i Dilârâ
11-05-2015, 22:23
Bu dönemde saksı-toprak değişimi yapılabilir mi? Bitkilerim yeni yapraklar çıkarıyor, kaktüs toprağında dikiliydi, ancak yaprak çürüntülü, bol humuslu toprak ister deniyor. Bir hafta içerisinde istediği gibi bir toprağa sahip olabilirim. Havadar, geçirgen, süzek, bol humuslu toprak.... Burada saksı da önem kazanıyor, plastik saksıda bir bitkinin kökleri ne kadar hava alabilir ki! Toprak saksıya dikilmeli bence, birkaç tane çömlek bulmalıyım :)

hira
12-05-2015, 12:05
Yılbaşıları ocak ayında coşturan tecrübeli arkadaşlar! Soruma cevap verirseniz ona göre hareket edeceğim, biraz acil yani.

A_NOMAD
12-05-2015, 13:59
Yılbaşı çiçeğim aldığım gibi küçük saksısında torfta duruyordu, bugün saksı ve toprak değişimi yapmak üzere saksıdan çıkarıp köklerdeki torfu hafifçe silkeldim ve küçük bir solucanla karşılaştım, sanırım köklere zarar vermiş. Yeni saksısına alıp güzel bir toprak ekleyecegim, diğer kaktüsler gibi su vermemem mi gerekiyor bir kaç gün?

Karşılaştığınız canlı eğer solucan ise bitkiye herhangi bir zarar vermek şöyle dursun, toprağına doğal gübre takviyesi ve havalandırma sağlayacağı için oldukça faydalıdır, üstelik toprağının sağlıklı olduğuna da işarettir :)

Saksı değişimi yapmanıza gerek yoktu ama madem toprağından ayırdınız artık, fazla hırpalamadan yeni toprağına yerleştirin, eğer toprağı hafif nemli ise birkaç gün öylece unutun, yok eğer kupkuru bir toprak ise fısfıs ile ya da çok az su akıtarak hafifçe nemlendirmeniz iyi olacaktır.

Bitkinizi saksı değişiminden sonra direkt güneş alan bir yere koymayın, birkaç gün güneş görmeden (ama aydınlık bir yerde) ve kesinlikle rüzgar almadan şoku atlatsın sonra gerçek yerine alırsınız.

Umarım yardımcı olabilmişimdir :)

Bu dönemde saksı-toprak değişimi yapılabilir mi? Bitkilerim yeni yapraklar çıkarıyor, kaktüs toprağında dikiliydi, ancak yaprak çürüntülü, bol humuslu toprak ister deniyor. Bir hafta içerisinde istediği gibi bir toprağa sahip olabilirim. Havadar, geçirgen, süzek, bol humuslu toprak.... Burada saksı da önem kazanıyor, plastik saksıda bir bitkinin kökleri ne kadar hava alabilir ki! Toprak saksıya dikilmeli bence, birkaç tane çömlek bulmalıyım :)

Bu dönem, saksı değişimi için uygundur, gelişme dönemleri olduğu için... Kaktüs toprağı aslında sevdikleri bir karışım ama daha iyisi olsun istemişsiniz belli ki :)

Plastik saksıda hatta tenekelerde, toprak saksıdan daha mutlu olduklarını söyleyebilirim. Toprağın hava alması için karışımdaki gözenek sağlayıcılar (mesela perlit ya da pomza gibi) yeterlidir, kökler toprak yüzeyine yaklaşarak istedikleri şekilde hava alabilirler böylece :)

Benim önerim: Eğer saksı değişimi henüz yapmadıysanız bırakın bitkiniz alıştığı yerde kalsın. Çünkü yılbaşılar saksı değişimlerini, yer değişimlerini, toprak değişimlerini pek sevmezler...

hira
13-05-2015, 13:32
Teşekkür ederim A_NOMAD, daha evvel yılbaşı yetiştirmedim gibi birşey. Çok anlamıyorum, hatta hiç anlamıyorum ama köklerin bazı yerleri sağlıklı dururken, bazı kısımlar yenmiş gibiydi, saç teli sanki. Toprağı sadece torftu ve bir müddet susuz kalınca kalıplaşmıştı, degistirme geregi duydum. Kupkuru bir topraktı ektiğim ve hafif nemlendirdim rüzgar almaması için ev içinde durduruyorum. Doğru yoldaymışım demek :) sagoll.

Sûz-i Dilârâ
13-05-2015, 15:24
Bu dönem, saksı değişimi için uygundur, gelişme dönemleri olduğu için... Kaktüs toprağı aslında sevdikleri bir karışım ama daha iyisi olsun istemişsiniz belli ki :)

Plastik saksıda hatta tenekelerde, toprak saksıdan daha mutlu olduklarını söyleyebilirim. Toprağın hava alması için karışımdaki gözenek sağlayıcılar (mesela perlit ya da pomza gibi) yeterlidir, kökler toprak yüzeyine yaklaşarak istedikleri şekilde hava alabilirler böylece :)

Benim önerim: Eğer saksı değişimi henüz yapmadıysanız bırakın bitkiniz alıştığı yerde kalsın. Çünkü yılbaşılar saksı değişimlerini, yer değişimlerini, toprak değişimlerini pek sevmezler...

Benim de ağırlıklı fikrim değiştirmeme yönündeydi, çünkü birkaç ay önce değiştirdim saksılarını, bir yılda iki saksı değişimini kaldıramayabilir diye düşünmüştüm. İlla gerekliyse mecbur değiştiririz dediydim de. İyi bari sevindim, hem artık değiştirilmesi gereken saksı görmek istemiyorum:D yoruldum, biraz tadını çıkarayım bitkilerimin. Kaç aydır, oda, balkon, toprak, leğen, gübre, saksı, fide derken başım döndü:D

a_fan_of_barca
02-07-2015, 19:04
İki aya yakın süredir bu başlığa kimse mesaj yazmamış. Ben yazayım :) Bunlar da benim 18 tane Schlumbergera Russeliana çeliğim. Şu anda elimde bunları dikmek için uygun toprak ve saksı yok. O yüzden şimdilik böyle kalacaklar. En yakın zamanda dikmeyi düşünüyorum. Bu süre içinde dayanacaklar umarım.

A_NOMAD
02-07-2015, 19:58
...Şu anda elimde bunları dikmek için uygun toprak ve saksı yok. O yüzden şimdilik böyle kalacaklar...

İki haftadan uzun sürmez umarım, daha uzun süre dayanamayabilirler ama birkaç günde bir fısfısla sisleme (direkt üzerlerine değil, bulundukları yerin üstüne yani havaya su fısfıslayacaksınız, minik damlacıklar üstlerine havadan düşerek sis etkisi yapacak) tarzında nemlendirirseniz bu süre birazcık daha uzayabilir. Çünkü sisleme etkisiyle açıkta kök çıkartmaya başlayabilirler :)

Ancak yaz geldi sayılır, sizin oralarda sıcaklık nasıl bilmiyorum ama yaz mevsimi dinlenme/duraklama dönemi bu arkadaşlar için, haliyle köklenmeleri biraz uzun sürecektir.

(Uygun çoğaltma dönemi ilkbahar ve sonbahardır, aklınızda bulunsun)

Bu, şu manaya geliyor: 2 hafta açıkta beklerlerse, köklenmeye başlamaları da 1 ay sürse, toplamda 1,5 ay kadar açıkta beklemiş gibi olacaklar ve bu kadar bekleyişe dayanabilmeleri zor olacaktır.

Bence uygun olmayan saksılarınıza ve uygun olmayan topraklara geçici olarak daldırın çeliklerinizi ki vakit varken (dinlenmeye girmeden) köklenmeye başlasınlar.

Köklendikten sonra uygun yerlerine alırsınız...

a_fan_of_barca
02-07-2015, 21:09
İki haftadan uzun sürmez umarım, daha uzun süre dayanamayabilirler ama birkaç günde bir fısfısla sisleme (direkt üzerlerine değil, bulundukları yerin üstüne yani havaya su fısfıslayacaksınız, minik damlacıklar üstlerine havadan düşerek sis etkisi yapacak) tarzında nemlendirirseniz bu süre birazcık daha uzayabilir. Çünkü sisleme etkisiyle açıkta kök çıkartmaya başlayabilirler :)

Ancak yaz geldi sayılır, sizin oralarda sıcaklık nasıl bilmiyorum ama yaz mevsimi dinlenme/duraklama dönemi bu arkadaşlar için, haliyle köklenmeleri biraz uzun sürecektir.

(Uygun çoğaltma dönemi ilkbahar ve sonbahardır, aklınızda bulunsun)

Bu, şu manaya geliyor: 2 hafta açıkta beklerlerse, köklenmeye başlamaları da 1 ay sürse, toplamda 1,5 ay kadar açıkta beklemiş gibi olacaklar ve bu kadar bekleyişe dayanabilmeleri zor olacaktır.

Bence uygun olmayan saksılarınıza ve uygun olmayan topraklara geçici olarak daldırın çeliklerinizi ki vakit varken (dinlenmeye girmeden) köklenmeye başlasınlar.

Köklendikten sonra uygun yerlerine alırsınız...

Sn. A_NOMAD, ilginiz için çok teşekkür ederim. Bakü'de kışın hava çok soğuk, yazın çok sıcak ve nemli oluyor. Şimdi artık bu bitkiler için dinlenme zamanı. Aslında elimde olsaydı başka zamanda çoğaltırdım, ama hiç ummadığım bir zamanda bir tanıdık bu çiçekten aradığımı öğrendi ve bana bu çelikleri gönderdi. Onun için zamanı ben seçemedim. Umarım hepsi tutar, bir sürü bitkim olur :)
Tavsiyenize uyacağım. Yarın sabah çelikleri elimdeki saksıya dikmeyi düşünüyorum.

a_fan_of_barca
04-07-2015, 00:05
18 çelikten 6 tane kaybettim, sağ kalan 12 çeliği az önce, kuruyan çileğimin boş kalan saksısına diktim. Bakalım ne olacak. Gelişmeleri bu sayfadan paylaşırım.

A_NOMAD
04-07-2015, 00:22
Toprak fazla ıslak görünüyor.

Dış ortamda tutun da iyice havalansınlar, ıslak toprakta çok hızlı çürürler.
Daha sonrasında topraklarını sadece çok hafif nemli olacak şekilde tutmaya gayret edin, ıslatmayın...

Umarım fire vermeden hepsini köklendirip büyütürsünüz, kolay gelsin ;)

Tilki Mete
04-07-2015, 02:54
18 çelikten 6 tane kaybettim, sağ kalan 12 çeliği az önce, kuruyan çileğimin boş kalan saksısına diktim. Bakalım ne olacak. Gelişmeleri bu sayfadan paylaşırım.

Topragı humuslu toprak ve az miktarda ponza olan :)he birazda çay :D karışımında daha kolay tutuyor galiba :D

Ben bir lob kupeli çiçeğimin dibine sokmuştum yanmış gübre ve sadece torftan oluşan topraktı tutmadı ( tabi bede beceriksizliğime bağlamadım hemen toprağa bahane buldum :) )

iyi bir karşımda daha iyi ve kolay tuttuğunu düşünüyorum :)

A_NOMAD
04-07-2015, 10:00
...iyi bir karşımda daha iyi ve kolay tuttuğunu düşünüyorum :)

Bilgiler için BURADAN (http://www.agaclar.net/forum/1332406-post1267.htm) faydalanabilirsiniz, bir vakitler 'derli toplu' bulunsun diye eklemiştim :)

A_NOMAD
18-08-2015, 21:38
...schlumbergera konusunda da sizi uzman olarak görüyorum...

...Fotosunu da koyacağım.

Yardımınıza şimdiden teşekkürler.

Estağfurullah, uzmanlık övgünüz her ne kadar gururumu okşamış olsa da haddim değildir. Yaptığım, sadece edindiğim bilgileri kendi deneyimlerim ve gözlemlerim ile harmanlayıp sunmaktı, umarım ihtiyacı olanların işine yarar.

Sizin yadigarı çok merak ettim, müsaadenizle fotoğrafını gördükten sonra yorum yapmak isterim.

Sevgiler...

OSMAN45
19-08-2015, 19:10
Sayın A_NOMAD,

Galiba sonunda çok büyük ölçekli iki fotoyu uygun hale getirip aktarabildim.

Yadigarım bu. Oldukça cansız duruyor. Söylediğim gibi 5 yıl önceki toprak ve saksı değişiminden sonra hep aynı yerde, sabahın ilk 2 saatini direkt güneş alan aydınlık kapalı balkonda durur.

İkinci fotoğrafdaki küçük tomurcuklar beni biraz umutlandırıyor ama her sene aynı durum tekrarlıyor ve yaprağa dönüşüp uzadıkça uzuyor.

İlginize tekrar teşekkürler.

A_NOMAD
19-08-2015, 22:09
...Oldukça cansız duruyor...

Evet çok cansız, keyifsiz duruyor :(

*Problem 1: Yaprakların bana söyledikleri 'biraz fazla sulandıkları' yönünde...

Şu dönem yani yaz mevsimi onların dinlenme dönemleri ve her zamankinden (zaten normalde de suyla çok barışık değiller) daha az su ile idare etmeyi tercih ediyorlar. Toprağı üstten yaklaşık 2-4 cm. derinliğe kadar kurumadan su vermeyin, toprağı kurudukça da çok az miktarda su verin.

Bu 'az miktarda su verme' olayını şöyle tarif edeyim: Sadece toprağın üstü ıslanacak kadar.

Su konusunda elinizi korkak alıştırabilirseniz hem çok görkemli bir görünüşe kavuşacak hem de bu kış en azından birkaç çiçekle teşekkür edecektir ;)

(Sonbahar geldiğinde sulama rejimimizi değiştireceğiz. Yine toprağın üstten kurumasını takip edeceğiz ama bu sefer saksının altından az da olsa su akacak şekilde sulama yapacağız ki ona vakit var daha ;))

Kapalı balkonda olduğunu söylemişsiniz, yeterince havalandırıyorsunuzdur sanırım, bu konuda sıkıntı olmadığını var sayıyorum. Yine kapalı balkon sayesinde rüzgardan da korunuyor olsa gerek, güneşle ilgili sorun da yok.

*Problem 2: Saksı-toprak değişimi en son 5 sene evvel yapılmış, toprağının yenilenmesi iyi olacaktır, içinde besin öğesi kalmamıştır artık ama bu aşamaya geçmeden önce sulama konusunu halletmek lazım.

Saksı-toprak değişimi için en uygun dönemleri 'gelişme dönemi' olan ilkbahar ve sonbahardır. Toprak seçimi mümkünse bol humuslu ve olabildiğince geçirgen bir karışım olmalıdır, biliyorsunuz.

Yadigarınıza önümüzdeki ilkbahara kadar hiç besin takviyesi vermeyin. Şu an böyle bir hamle bitkiyi daha da strese sokarak, bir nevi 'altın vuruş' etkisine sebep olacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir ama önemli olan sonuçları... Gelişmeleri paylaşın lütfen.

Sevgiler...

A_NOMAD
20-08-2015, 10:08
Elbette, saksı-toprak değişimi esnasında budama da yapabilirsiniz. Bitkinizin iyileşme haberlerini sabırsızlıkla bekliyorum ;)

emuks
21-08-2015, 00:30
Tatile çıkarken yılbaşı çiçeğimin toprağına su dolu 2 adet yarım litrelik pet şişe yerleştirmiştim,balkon kapısınıda kolumun sığabileceği şekilde açık bırakmıştım ev hepten havasız kalmasın diye.2 haftalık tatil dönüşünde yılbaşı çiçeğimi solgun halde buldum,3-4 gündür kendine gelmedi dahada kötüye gidiyor gibi,ne yapmam gerekiyor yardımcı olabilecek var mı acaba?

A_NOMAD
21-08-2015, 00:49
Tatile çıkarken yılbaşı çiçeğimin toprağına su dolu 2 adet yarım litrelik pet şişe yerleştirmiştim...

Aşağıdaki alıntıda yazanlar sizin bitkiniz için de geçerlidir.
(Aklınızda bulunsun tatile çıkarken sakın toprağına pet şişe daldırmayın, gitmeden önce güzelce sulamanız yeterli, bir ay çok rahat dayanacaktır. Fazla su almasındansa emin olun biraz susaması çok daha iyidir, geçmiş olsun, umarım toparlayabilirsiniz...)

...*Problem 1: Yaprakların bana söyledikleri 'biraz fazla sulandıkları' yönünde...

Şu dönem yani yaz mevsimi onların dinlenme dönemleri ve her zamankinden (zaten normalde de suyla çok barışık değiller) daha az su ile idare etmeyi tercih ediyorlar. Toprağı üstten yaklaşık 2-4 cm. derinliğe kadar kurumadan su vermeyin, toprağı kurudukça da çok az miktarda su verin.

Bu 'az miktarda su verme' olayını şöyle tarif edeyim: Sadece toprağın üstü ıslanacak kadar.

Su konusunda elinizi korkak alıştırabilirseniz hem çok görkemli bir görünüşe kavuşacak hem de bu kış en azından birkaç çiçekle teşekkür edecektir ;)

(Sonbahar geldiğinde sulama rejimimizi değiştireceğiz. Yine toprağın üstten kurumasını takip edeceğiz ama bu sefer saksının altından az da olsa su akacak şekilde sulama yapacağız ki ona vakit var daha ;))...

...önümüzdeki ilkbahara kadar hiç besin takviyesi vermeyin. Şu an böyle bir hamle bitkiyi daha da strese sokarak, bir nevi 'altın vuruş' etkisine sebep olacaktır...

BURADA (http://www.agaclar.net/forum/1332406-post1267.htm) bitkiniz hakkında genel bilgiler bulabilirsiniz.

masal_naz
04-09-2015, 21:21
Çiçeğimin toprağını değiştiriyordum içi kurt dolu :/ neden böyle oldu ki? Ben kurtları temizleyemiyorum malesef çok tiksiniyorum ne yapıcam bilemedim

a_fan_of_barca
04-10-2015, 17:15

Üzerinden uzun zaman geçmiş. Ektiğim çelikler kurumaya başladı, ben de onları saksıdan çıkardım. Çoğu kurumuş ve ya kurumaya yüz tutmuştu. Neredeyse hiç biri köklenmemişti. Sadece bir tane sağlıklı lob vardı, o da çok küçük bir kök çıkarmıştı. Onu torflu toprağa diktim ve tuttu, şimdi ilk yeni yaprağını çıkarıyor. Havalar soğumaya başladıkça gelişimi hazırlanıyor. İnşallah tutar, büyür, çiçek de açar :)
Bu arada, uzun zamandır foruma uğramamıştım, üniversite başladığından beri hiç vakit bulamamıştım foruma uğramaya. İnşallah vakit buldukça bitkilerde olan gelişmeleri paylaşırım

EAkpınar
02-12-2015, 13:09
geçen yıl aldığım yılbaşı çiçeklerinin hepsini uzun bir saksıda topladım maalesef birini kaybettim. Çelikler hergün ikişer üçer düştü. sağ kalan güzellerim nihayet açtılar.

EAkpınar
02-12-2015, 13:11
Kaybettiklerimden biri de 3 yaşındaydı üstelik. Bunlar da sağlam kalanlarım, aynı saksının bir kenarına diktim.İnşallah hayata tutunurlar.

unsalyildiz
02-12-2015, 13:23
Kirli havada çabuk sararan bitki.bakımı özen istiyor.

EAkpınar
02-12-2015, 14:17
kaybettiğim güzelliğin de resmi varmış :(
Bu da yetmezmiş gibi dört renkte aldığım paskalya kaktüslerimden de birkaç çelik kaldı. Bakalım onlar yaşayacak mı :confused: :(

çiçeksever
02-12-2015, 14:20
Bayağı nazlı bir bitki. Ben de yazdan kışa geçerken 2 tane bayağı bir gelişmiş bitkiyi kaybettim.

EAkpınar
02-12-2015, 14:23
Sayın çiçeksever biz mi çok nazlıyoruz da şımarıyolar anlamıyorum ki. Eskilerin büyüttüğü hangi çiçek özel toprak, besin, hava, su seçiyodu ki? Arkadaşlarım sevginle öldürüyorsun diyorlar hep :((

çiçeksever
08-12-2015, 16:18
Ortam çok sıcak olmayacak. Bizim ev merkezi kaloriferli. 24-25 derece oluyor.

YeniGine
08-12-2015, 23:27
Tomurcukta iken sulamayı nasıl yapmamız gerekiyordu arkadaşlar?

A_NOMAD
08-12-2015, 23:31
Tomurcukta iken sulamayı nasıl yapmamız gerekiyordu arkadaşlar?

Tomurcuklar çıkmaya başladığında toprağın gözle görülebilen üst yüzeyi kurudukça azar azar olmak üzere (az miktarda su ile, toprağın üst yüzeyini ıslatacak kadar) düzenli sulamamız gerekiyor.

YeniGine
08-12-2015, 23:39
Çok teşekkür ediyorum sevgili A-NOMAD komşumun camekânında duruyor yılbaşım. Merakla bekliyorum bakayım inşallah çiçeğini görebilirim.

EAkpınar
09-12-2015, 16:32
Ortam çok sıcak olmayacak. Bizim ev merkezi kaloriferli. 24-25 derece oluyor.

Ben ısı değişiminden tomurcukları döküleceği için eve almıyorum ama başından beri sıcak ev ortamında yaşasaydı nasıl olurdu hiç denemedim. Hep cam balkonda. Yazın daha az güneş görebileceği kuytu bir yere alıyorum.Kışın ortaya çıkarıyorum. Şu an gece ayazları başladı ve havalandırmadan gelen soğuk tüm çiçekleri olumsuz etkileyebiliyor. Gece hepsinin üzerine naylon örtüyorum. Umarım kışı kayıpsız atlatırız.

Jezebel
11-12-2015, 14:12
Bunu denemek isteyen varmıdır.
Gül teyzenin küçük çaplı denemeleri var biliyorum da:)

588492

588493

Çok güzel, bir de tüm renkler olsa...

A_NOMAD
11-12-2015, 14:32
Bunu denemek isteyen varmıdır...

Ben bir şekilde denedim ama maalesef başarılı olamadım :o

EAkpınar
11-12-2015, 14:58
:eek::eek::eek: Bu ne güzel bir oluşum böyle:eek:
Sayın A NOMAD nasıl yapılabilir ki bu:confused:

A_NOMAD
11-12-2015, 15:06
...Sayın A NOMAD nasıl yapılabilir ki bu:confused:

Vallahi onu bana değil, bu konuda 'usta' olarak gördüğüm sayın Gül Batur'a sormak lazım zira ben de yapabilmeyi çok istiyorum :rolleyes:

Jezebel
11-12-2015, 18:21
Yılbaşı çiçeği tam da adına yaraşır şekilde Yılbaşı ağacı gibi olmuş:)

Jezebel
11-12-2015, 20:58
Bunu buldum

https://www.youtube.com/watch?v=TA1zRnov49A

.

Jezebel
11-12-2015, 21:22
Bu siteden;)
İzmirden hatta:)

http://www.agaclar.net/forum/787020-post1112.htm

A_NOMAD
11-12-2015, 21:46
Bu siteden;)
İzmirden hatta:)

http://www.agaclar.net/forum/787020-post1112.htm

Buradaki aşılar (benim de en ilgimi çeken yöntem) daha farklı yapılmış ve aşılanan da kolay bulunabilecek olan S.russelliana türü, opuntioides'i bulmak zor malum (ve onda uygulanan aşı yöntemi de farklıydı, yanaştırma gibi)...

Aşı bölgelerine bakınca sanki diken gözü çıkarılıp, oraya schlumbergera çeliği yerleştirilmiş gibi geldi. Cesaret edip tekrar mı denesem acep, kanıma giriyorsunuz :rolleyes: :D

Gül Batur
12-12-2015, 18:45
Yılbaşı kaktüslerim rengarenk açmaya başladı...Soğuklar başlarsa çiçekler daha uzun kalacak üzerinde....Soğuk istenir mi? :) Çiçek delisi olunca isteniyor maalesef.....

sevgihoca
12-12-2015, 19:16
Ay,maşallah maşallah ne kadar güzeller.Soğuklar başlayınca demişsiniz çiçekleriniz kapalı balkonda mı,güneş alıyor mu?

A_NOMAD
12-12-2015, 20:26
Yılbaşı kaktüslerim rengarenk açmaya başladı...

Sadece gösterip kaçmak yok :mad: :D

Bu aşıları yapmayı öğretin bize de yoksa ciğerci kedileri gibi yalana yalana bakmaktan telef olacağız :D

Gül Batur
13-12-2015, 11:01
Sn.Sevgihoca;

Açık balkonda ve sabahtan öğlene kadar güneş alıyorlar. Kaktüsler, sukulentler, kalancholer hepsi bir arada. Bu türlerin hepsi soğuk sever. Eğer kışı dışarıda geçirmezlerse, çiçek göremezsiniz o sene...İzmir'de geçen kış bir kaç gece don oldu, dondan korumak için geceleri kalın bir naylonla örttüm üstlerini. Eğer daha sert kış yaşanan iklimdeyseniz, sıfırın altına inilen aylarda mutlaka korumalısınız, kaktüsler donabilir çünkü.

Gül Batur
13-12-2015, 11:15
Sadece gösterip kaçmak yok :mad: :D

Bu aşıları yapmayı öğretin bize de yoksa ciğerci kedileri gibi yalana yalana bakmaktan telef olacağız :D
Sn. A_NOMAD;
Hiç bir zorluğu yok inanın. Ana kaktüsü keskin bir bıçakla dümdüz keseceksiniz. Kestiğiniz parçayı atmayın, 9-10 gün kurumaya bırakıp sonrasında toprağa gömerseniz, o da tutar. Ana kaktüsün üstünde ve yanlarında rastgele minik kesikler yapacaksınız. Kesiklerin içine de yılbaşı kaktüsünün küçük körpe dallarından alıp, kesiklerin içine yerleştireceksiniz. Eğer yanınızda biri kişi daha olursa daha kolay oluyor. Yerleştirme işlemi bittikten sonra sıra ambalajlamaya geliyor. Sıkıştırıp, kaynaşmasını sağlamak için, streç film ile ve/veya kalın lastik bantla saracaksınız. Bir-bir buçuk ay sonra tutmuş oluyor ama ben acele etmiyorum, İki-üç ay sonra çıkarıyorum streç ve lastikleri.. Aşı için doğru ay Şubat-Mart, şu anda erken...Çok kolay oluyor mutlaka deneyin...Bol çiçekli günler...

Gül Batur
13-12-2015, 11:22
Fotoğraftaki aşı kaktüs 6 yaşında. Aşıyı, yılbaşı kaktüsünün küçük- körpe dallarıyla yapıyoruz. Aşı tuttuktan sonra, dalların uzayıp büyümesi, görkemli bir hale gelmesi için sabır gerekiyor. Hepinize bol çiçekli günler, iyi pazarlar.....

A_NOMAD
13-12-2015, 14:07
Sn. A_NOMAD;
Hiç bir zorluğu yok inanın. Ana kaktüsü keskin bir bıçakla dümdüz keseceksiniz...
...Ana kaktüsün üstünde ve yanlarında rastgele minik kesikler yapacaksınız. Kesiklerin içine de yılbaşı kaktüsünün küçük körpe dallarından alıp, kesiklerin içine yerleştireceksiniz....

Aslında aynen söylediğiniz şekilde bir deneme yapmıştım ancak şimdi yazdıklarınızı okuyunca anlıyorum ki hem zamanlamam yanlış olmuş hem de aşıyı sabitleme konusunda hata yapmışım :rolleyes:

Şurada Şubat-Mart dönemine ne kaldı, sayenizde daha bilinçli şekilde tekrar deneyeceğim, çok teşekkürler ;)

Sizin aşıları gördükçe içim gidiyor, maşallah öyle güzeller ki ellerinize sağlık...

EAkpınar
14-12-2015, 14:24
:confused:Sn.Sevgihoca;

Açık balkonda ve sabahtan öğlene kadar güneş alıyorlar. Kaktüsler, sukulentler, kalancholer hepsi bir arada. Bu türlerin hepsi soğuk sever. Eğer kışı dışarıda geçirmezlerse, çiçek göremezsiniz o sene...İzmir'de geçen kış bir kaç gece don oldu, dondan korumak için geceleri kalın bir naylonla örttüm üstlerini. Eğer daha sert kış yaşanan iklimdeyseniz, sıfırın altına inilen aylarda mutlaka korumalısınız, kaktüsler donabilir çünkü.

Sayın Gül Batur senelerce balkonumu camla kapatmak istedim. Neden:confused: temiz olsun diye mi hayır. Yılbaşı çiçeği yetiştirebilmek için . Bu yaz izindeyken çok kaybım oldu. Kalanlar çiçeklendi. Bazı geceler çok soğuk oluyor sizin gibi çok soğuklarda üzerine naylon örtüyorum. Yalnız gündüz güneş vurunca bir saat ısınıyor bir de ben haftasonları mutfakta yemek yapınca balkon bayağı ısınıyor. Bu ısı değişikliği nedeniyle de tomurcuk kaybettiğimi düşünüyorum. :( Yoksa başka bir sebebi olabilir mi :confused:

black_flood
17-12-2015, 20:44
Sayın çiçeksever biz mi çok nazlıyoruz da şımarıyolar anlamıyorum ki. Eskilerin büyüttüğü hangi çiçek özel toprak, besin, hava, su seçiyodu ki? Arkadaşlarım sevginle öldürüyorsun diyorlar hep :((

bizlerle pek alakası yok aslında değişen iklimler nedeni ile yaşatamıyoruz. 7sene büyüttüğüm 1 anaç kök yılbaşı vardı ta ki 2 sene önce bariz şekilde havaların değişkenlik göstermesine kadar hiç sıkıntı yoktu sürekli sulamama rağmen ne çürüme nede bozulma oluyordu. havaların aşırı nemli olması nedeni ile artık karasal iklim dışında verim almak çok zorlaştı. akdenizin nemi zaten hiç bitmiyor aşırı sıcağı eklenince buna zaten normal şartlarda hiç bir bakım isteği olmayan bitkiler bile zar zor dayanıyor. yetiştirdiğim soğanlı bitkiler bile bu sene çok agresif tavır sergilediği için çiçek açıp açmayacağını bile bilmiyorum tam olarak. yarı tropik iklime geçiş nedeni ile galiba sevdiğimiz bir çok bitki türünü kaybedeceğe benziyoruz.

A_NOMAD
17-12-2015, 21:00
bizlerle pek alakası yok aslında değişen iklimler nedeni ile yaşatamıyoruz...

...havaların aşırı nemli olması nedeni ile artık karasal iklim dışında verim almak çok zorlaştı....

Tam tersine bu bitkinin doğal ortamı aşırı nemli olduğu için, eğer bulunduğunuz yerde nem oranı arttıysa sadece çok daha mutlu olmalarına sebep olacaktır ve evet işte bu noktada tam da bizlerle alakalı problem yaşanıyor! Madem havadaki nem oranı yüksek, sulama oran ve miktarını düşürüvereceksiniz :)

(He eğer toprağını kontrol etmeden sulama alışkanlığımız varsa bütün iklim tiplerinde bitkilerimizi kolaylıkla çürütebiliriz zaten...)

aerosol
17-12-2015, 21:08
arkadaşlar birde şunu göz ardı etmeyelim .. eskiden yerel bitkiler olduğu yerde yetiştirilirdi dünya bu kadar birbirine yakın değildi ... şimdi öylemi güney amerikada endonezyada yetişen bitki bizim odamızda yetişmeye başlıyor... hemde bilmem ne varyetesi falanı filanı ... eskiden böyle değildi ki ...

A_NOMAD
17-12-2015, 21:25
...güney amerikada endonezyada yetişen bitki bizim odamızda yetişmeye başlıyor... hemde bilmem ne varyetesi falanı filanı...

Bu yüzden doğal ortam şartlarını sağlamaya uğraşıyoruz ya zaten :)
Yoksa rastgele toprağa eker/diker ve sulardık sadece, değil mi?

Artık eskisi gibi değil evet, çok daha bilinçliyiz ve bilgilere ulaşmak bu kadar kolayken elbette çok daha bilinçli olmalıyız, bunun için çaba sarf etmeliyiz.

Tek sıkıntımız önce okumaya, sonra da uygulamaya üşeniyor olmak...

unutmabeni
22-12-2015, 18:49
Arkadaşlar benim de bir sorum olacak yılbaşı kaktüsüyle ilgili yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım. 2 yıl önce üzerinde çiçekleri olan minik çiçeğimi aldım, bir kaç ay sonra çiçekler döküldü sonra ne çiçek açtı ne de büyüdü. Bir kaç ay önce araştırırken (siteyle tanışmama da vesile oldu) öğrendiklerimi uygulamaya başladım. Çiçeğimi balkona çıkardım, az suladım bir süre sonra sulamayı kestim, yeni loblar ve tomurcuklar verdi.Aralık başında da içeri aldım çiçekler çok güzel açtı, ancak bir haftadır çiçekler pörsümeye başladı, nerede yanlış yapıyorum, bilgi verebilirseniz çok sevinirim, teşekkürler

duy-gu
23-12-2015, 07:59
Arkadaşlar benim de bir sorum olacak yılbaşı kaktüsüyle ilgili yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım. 2 yıl önce üzerinde çiçekleri olan minik çiçeğimi aldım, bir kaç ay sonra çiçekler döküldü sonra ne çiçek açtı ne de büyüdü. Bir kaç ay önce araştırırken (siteyle tanışmama da vesile oldu) öğrendiklerimi uygulamaya başladım. Çiçeğimi balkona çıkardım, az suladım bir süre sonra sulamayı kestim, yeni loblar ve tomurcuklar verdi.Aralık başında da içeri aldım çiçekler çok güzel açtı, ancak bir haftadır çiçekler pörsümeye başladı, nerede yanlış yapıyorum, bilgi verebilirseniz çok sevinirim, teşekkürler

Acaba fazla sulamış olabilir misiniz?
Bahçe toprağı vs. kullandıysanız toprakta soluncan veya zararlı böcek kalmış ve çiçeğin köküne zarar vermiş olabilir mi?

selim_50
23-12-2015, 08:08
çiçeğiniz soğuktan donmuş gibi gözüküyor

unutmabeni
23-12-2015, 11:02
Acaba fazla sulamış olabilir misiniz?
Bahçe toprağı vs. kullandıysanız toprakta soluncan veya zararlı böcek kalmış ve çiçeğin köküne zarar vermiş olabilir mi?
Sanırım hatamızı buldum, 2 hafta önce çiçekleri gören eşim daha da canlansın diye orkide besininden vermiş bir miktar, (halbuki evde baya bi panik havası estirmiştim :) anca dün beni bilgisayarın başında çabalarken görünce fark edip, "ben böyle bi şey yaptım" diyince, araştırmamı farklılaştırdım. Galiba bu mevsimde verilen besin şok etkisi yaptı kuzucuğuma :)

unutmabeni
23-12-2015, 11:06
çiçeğiniz soğuktan donmuş gibi gözüküyor
Aralık başında eve aldığımda minik çiçek tomurcukları vardı üzerinde, sonrada büyümeye devam ettiler, evde 22-25 derece aralığında değişiyor sıcaklık. Sanırım 2 hafta önce yanlışlıkla verilen orkide besininden zarar gördü. Toprağını değiştirmeyi düşünüyorum, ama o da zamansız olur mu?

Jezebel
23-12-2015, 11:28
Sağlam görünen uç bitki segmentlerini çelikleyip başka saksıda tekrar köklendirin.
Bunun köklerinde bir sorun var.
Uçları aldıktan sonra bunun kökküne açıp bakın, tecrube olur.
Ne hata yaptıysanız tekrarlamazsınız.

unutmabeni
23-12-2015, 16:22
Sağlam görünen uç bitki segmentlerini çelikleyip başka saksıda tekrar köklendirin.
Bunun köklerinde bir sorun var.
Uçları aldıktan sonra bunun kökküne açıp bakın, tecrube olur.
Ne hata yaptıysanız tekrarlamazsınız.
Teşekkürler

yasminq1
23-12-2015, 20:55
Çiçeğinizi koyduğunuz yer ne çok sıcak, ne de çok soğuk olsun. Serin bir ortam çok iyi gelicektir. Benim yılbaşım İstanbul'da yaz kış cam balkonda duruyor, çok sulamaya gelmiyor. Balkon kuzeybatı yönünde. Toprağına parmağınızla dokunun baktınız kurumaya başlamış o zaman suyunu verin. Ben kaktüs vitamini veriyorum. Her sulamada değil tabii. Sabahları haşladığım yumurta suyunu soğuttuktan sonra salon bitkilerime veriyorum. Yaprakları pırıl pırıl oluyor. Geçtiğimiz yılbaşı bayağı bol çiçekliydi bu sene sıhhatli ama daha az çiçek verdi. Serin bir yerde toprağı kuruyana kadar sulamayın düzeliceğine eminim.

Resulgur
24-12-2015, 13:47
Yılbaşı çiçeğimin yerini değiştirdim merdiven boşluğundan ev ortamına pencere kenarına aldım sonra böyle oldu eridi yumuşadı ve ölüyor. Neden böyle oldu dersiniz ?

çiçeksever
24-12-2015, 14:58
Bazı çiçekler özellikle yılbaşı çiçeği yerini değiştirince tomurcuklarını ve çiçeklerini döküyor.

Jakin
24-12-2015, 15:10
Yılbaşı çiçeğimin yerini değiştirdim merdiven boşluğundan ev ortamına pencere kenarına aldım sonra böyle oldu eridi yumuşadı ve ölüyor. Neden böyle oldu dersiniz ?

Ben de yönünü bile değiştirmemek gerektiğini okumuştum, o yüzden hiç kıpırdatmamaya çalışıyorum.
Kendini ışığa göre ayarlıyormuş.

Sevdiği yeri bulup hiç değiştirmeyin, eski yerine mi alsanız acaba?
Ne de olsa bu çiçekli hale orada geldi, mutluydu demek ki..

Resulgur
24-12-2015, 17:33
Evet Sn. Jakin ve Sn. çiçeksever bende öyle düşündüm aynen dediğiniz gibi yaptım. Eski yerine geri aldım çiçeği , verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Saygılar

Cymbelina
29-12-2015, 18:10
Arkadaşlar selam,

İç Anadolu gibi sağlam soğuğu olan mıntıkalarda ikamet edenlere sorum: Yılbaşı çiçeğiniz halen dışarda mı?

Bizimki yazın balkondaydı, sonbaharda pek ilgilenemedim, sonra işte araya başka şeyler girdi vs derken bir süredir kendisi çiçeklendi ve tomurcukları da var üzerinde fakat malum uzun süredir geceleri sıfırın altına düşüyor ısı ve donmasından endişe ediyorum. Gündüz de sanırım maksimum 5 derece filan dışarısı, o da her gün değil tabi.

Yerini değiştirince hemen çiçeklerini döküyor, tomurcuklar da dahil, geçen seneden biliyorum.

Ne yapmalı? Dışarıda bıraksam donar mı **** zarar görür mü? Mevcut tomurcuklar açmayacakmış gibi geliyor ama kararsız kaldım.

Sevgi Durul
29-12-2015, 18:24
Sayın Cymbelina,

Buraya (http://davesgarden.com/guides/pf/go/1510/#b) göre, dayanabildiği en düşük sıcaklık -6.6, anladığım kadarıyla.

Bu durumda daha düşük sıcaklık derecelerinde kesin donacaktır. En iyisi içeri almak diye düşünüyorum.

Eskişehir 10 günlük hava tahmin raporu. (http://www.foreca.com/Turkey/Eskisehir?tenday)

hira
29-12-2015, 18:49
Tomucuklar üzerinde ve yarın kar bastırıyor.. Yer değişikliğinde tomurcukları döküyor. Napacağız?

Jakin
29-12-2015, 18:52
Bulunduğu yerde etrafına küçük sera gibi bir şey yapılabilir mi?

sonkez
29-12-2015, 22:11
Benimkilerde bunlar

Cymbelina
30-12-2015, 05:08
Sayın SDurul, -6'ya düşecekse sıcaklık içeri almak daha mantıklı ama işte bu ayazda dışarıda canlı ve çiçekli görmek onu hoşuma da gitmiyor değil, savaşçı gibi ve hani sanki o gücü hayranlık uyandırıyor neredeyse.

Bir de kaç senedir oradan oraya sürükledim, oda oda gezdi. Şimdi içeri alınca çiçek-tomurcuk hepsi dökülecek. Odalarda cam önü zaten soğuk hatta buzhane bana göre ama işte yer değiştirince bu kerata küsüyor.

Sayın jakin, evet haklısınız bir poşet vs ile sera mantıklı ama zaten tüm kış dışarda kalsın istemiyorum, üzerinde çiçek olmasa çoktan almıştım da içeri. En başından içeri almış olsaydım belki sayıca daha az da olsa içeride de çiçeklenebilirdi sanırım.

Keşke bir yolu olsaydı, bu durumda çiçeklere vedadan başka şansım yok sanırım.

çiçeksever
30-12-2015, 09:22
Geçen hafta İzmit'e gitmiştim. Oradan yılbaşı çiçeği aldım. Üzeri tomurcuk doluydu. Evim bayağı sıcak. Arka odaya cam önüne koydum. Üst camda neredeyse devamlı açık. Tomurcuklarda zayiyat görülmüyor. Hatta 2-3 tanesi açtı açacak.

çiçeksever
30-12-2015, 09:25
Sayın Cymbelina ;
Bence çiçeği tomurcuğa durmaya yakın eve almak gerekiyor. Yoksa soğukta tomurcuklandığında içeride sıcaksa ısı farkından çiçek tomurcuklarını döküyor. Eğer evinizin içinde biraz soğuk yeriniz varsa oraya koyun. Orada tomurcuklarını koruyacaktır.

çiçeksever
30-12-2015, 09:30
Eskişehirli olduğunuzu görüyorum. İbiş oteli geçince doktorlar caddesine varmadan solda nakliyecinin vitrinindeki yılbaşı çiçeklerini görmenizi tavsiye ederim.Üzeri çiçekten görülmüyor.

A_NOMAD
30-12-2015, 10:54
Sayın Cymbelina ;
Bence çiçeği tomurcuğa durmaya yakın eve almak gerekiyor. Yoksa soğukta tomurcuklandığında içeride sıcaksa ısı farkından çiçek tomurcuklarını döküyor. Eğer evinizin içinde biraz soğuk yeriniz varsa oraya koyun. Orada tomurcuklarını koruyacaktır.

Bence ise (özellikle yılbaşı kaktüsü için söylüyorum elbette ama aslen bütün bitkileri) yaz-kış sürekli kalabileceği uygun bir yer belirleyip hiç yerinden oynatmamak gerekiyor.

flaneuse
06-01-2016, 11:07
Teyzemin bir komşusu, yılbaşı çiçeğini apartman içindeki cam kenarında tutuyor. Birbirinden sevimli sukkulentleri ve adını bilmediğim başka bitkileri de var; ancak onların büyük kısmını içeri almış. Yılbaşı çiçeğiyse daha serinde olmasına rağmen yemyeşil, çok zengin ve sağlıklı bir görünümde. Teyzeme gidip geldikçe bir dal alsam mı diye düşünüyorum (annem 'çiçek hırsızlığı hırsızlık sayılmaz' diyenlerden) ama cesaret edemedim. Emrivaki olur diye kapısını çalıp sormaya da çekiniyorum :)

A_NOMAD
06-01-2016, 11:10
Bence çekinmeden kapısını çalın, hoşuna gidecektir zira zaten apartman boşluğunda duruyormuş, gelen geçen koparabilir haberi olmadan ama siz sahibinden rica edeceksiniz :)

flaneuse
06-01-2016, 11:18
Teyzemlerin apartmanı, özellikle de katı için balta girmemiş orman desek yeridir! (tabii biraz abartıyorum) Hatta ben güzel güneşli bir günde gidip fotoğraflayım, hangi bitkinin adı neymiş sizlere danışayım... Tavsiyelerinize göre teyzemden birkaç bitki alayım, komşunun da kapısını çalayım :)

kelebek çalısı
13-01-2016, 12:59
Oldukça ilgisiz bırakarak saksı değişimi bile yapmadan geçen sene ilkbaharda edindiğim yılbaşı çiçeğim numunelik bir çiçeklenme yaptı, o da şenlenmemize yetti de arttı.

592191

Eski Schlumbergera ise hala Kıbrıs' taki evde. Fotoğraftan coşkusunu görebiliriz. Bizimkiler çok iyi bakıyor ona. :) Benim aldığım çelikler tamemen tuttu ama tomurcuk yapmadı. Seneye artık, bekliyorum.

592192

Sûz-i Dilârâ
14-01-2016, 18:23
Sevgili kelebek çalısı, beyaz renkli yılbaşınız çok çok güzel, beyaz renk yılbaşında ayrı bir güzel duruyor;) edinmek istediğim bir renk ama buralarda denk gelemedim.

Bunlar da bendeki renkler;)

muslu
15-01-2016, 12:39
Antalyada yaşıyorum. Havalar serinlemeye baslayinca saksiyi balkona cikariyorum. Kasımda sulamayi iyice azaltıyorum. Aralıkta hiç su vermiyorum. Ocaktan itibaren tekrar iceriye alıp 10-15 günde 1 çok az (yarım çay bardağı gibi) suluyorum. Sanırım antalya için maksimum çiçeklenme bu sekilde sağlanıyor. Fikirlerinizi bekliyorum. Bu da benim kızım. Bol çiçekli günler :)
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160115/a3f427b98a8276c2f6ecfda81bdc2da6.jpg

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Nurtenese
19-01-2016, 20:25
Masallah

kelebek çalısı
22-01-2016, 13:03
Sürpriz bir Kıbrıs seyahati yaptık geçen hafta sonu. Yılbaşı çiçeği çiçeklenmesini bitirmişti. Bir buçuk senedir yenileyemediğim saksı ve toprağına bir el atıverdim. İstanbul' da kendi bitkilerime ayıramadığım vakti orada bulunca çok mutlu oldum, umarım o da beni yeniden gördüğüne mutlu olmuştur. :p Darısı benden medet uman bitkilerimin başına. :D

593065

serifea
13-02-2016, 14:58
Bu çiçeği çok seviyorum ama üçüncü kez dir aynı şeyi yaşıyorum tomurcukları besleyemiyor bir sürü tomurcuktan sadece Birtane açtı sonrada cansızlaştı öldü ölecek sonra foto eklerim

Cymbelina
15-02-2016, 17:33
Bence ise (özellikle yılbaşı kaktüsü için söylüyorum elbette ama aslen bütün bitkileri) yaz-kış sürekli kalabileceği uygun bir yer belirleyip hiç yerinden oynatmamak gerekiyor.

Sn. A_NOMAD çok haklısınız ancak işte pek mümkün olmuyor bazen, çeşitli sebeplerden değiştirmek zorunda kalıyorum yerlerini.

Buraya yazdıktan bir süre sonra içeri aldım zaten ve beklenen oldu, çiçekleri ve tomurcukları döküldü. Fakat çok daha önceden bir iki resmini çekmiştim, bir ara buraya da ekleyeceğim inşallah.

Sn. çiçeksever, bahsettiğiniz yılbaşılar için özel msjla tam adresi alayım lütfen:) Beğenirsem nakliyeci falan dinlemem, gözünün yaşına bakmam:dilli:

Khan
18-02-2016, 15:59
bendeki ufak, eğilmeye başladı mı suluyorum yükseliyorlar yine. akşam çiçeklerini kapatıyor sabah yine açıyor.

A_NOMAD
18-02-2016, 16:50
bendeki ufak...

Sizin bitkiniz yılbaşı çiçeği/kaktüsü (schlumbergera) değil, http://www.agaclar.net/forum/kaktus/26804.htm... İlgili başlığı kullanmanız için link ekledim.

Jezebel
18-02-2016, 18:25
Turuncu mu somon mu bilmem ama çok güzel.

596320

:)

Jakin
21-02-2016, 11:36
Yılbaşı çiçeğimin solan çiçekleri bunlar.

596678

Uçlarındakiler tohum mudur?
Tohumdan çoğaltmayı denemeli miyim, yoksa zor bir süreç midir?
Vaz mı geçeyim?

A_NOMAD
21-02-2016, 13:39
...Uçlarındakiler tohum mudur?...

Tohum kesesi aşağıdaki fotoğrafta işaretlediğim kısımda oluşur, solan çiçeklerinizi dekoratif olarak saklayabilirsiniz, tohumunuz yok maalesef...

596694

Sizin için bir meyve fotoğrafının linkini vereyim (http://micha.freeshell.org/PDB/HTML/138/PICS/2011-05-29_Schlumbergera_Fruit.jpg) :)

Jakin
21-02-2016, 13:46
Tohum kesesi aşağıdaki fotoğrafta işaretlediğim kısımda oluşur, solan çiçeklerinizi dekoratif olarak saklayabilirsiniz, tohumunuz yok maalesef...

596694

Sizin için bir meyve fotoğrafının linkini vereyim (http://micha.freeshell.org/PDB/HTML/138/PICS/2011-05-29_Schlumbergera_Fruit.jpg) :)

Teşekkür ederim sevgili A_NOMAD..

Jezebel
21-02-2016, 15:09
Sn. Jakin, bunun tohumları böyle bir kesede olur.

596735

Yok sanırım.

Jakin
21-02-2016, 15:17
Sn. Jakin, bunun tohumları böyle bir kesede olur.

596735

Yok sanırım.

Teşekkür ederim, yok maalesef.
Evde olmadığımdan hiç havalandırılmadı, tozlayıcı arı vs. gelemedi, ondan mı acaba?

Jezebel
21-02-2016, 15:23
Sn.Jakin, tohumdan üretmek zaten uzun bir süreç, zahmete değmez.
5 yılda çiçek açar :)

Jezebel
21-02-2016, 16:00
Hay Allah, gezerken bunu buldum :)

Schlumbergera lutea = Hatiora epiphylloides

596756

596757

Var mı bunu gören, bilen :(

BerfuÇ
27-02-2016, 00:14
Selamlar, yeni üye <-- :)

Yılbaşı çiçeklerimle ilgili bir sorum olacak, yanıtlarsanız çok sevinirim.
Bu sene çok acil bir şekilde İstanbul'dan Bodrum'a taşındım. Eşyalarım benden sonra geldiler, haliyle 2 çiçeğimi susuzluktan kaybettim :( 1 tane yılbaşı çiçeğimi kurtarabildim (öyle sanıyorum en azından) İnanılmaz güzel açan kocaman bir çiçekti. Boyutundan birşey kaybetmedi. Ben bir kaç dişini kopartıp temizledim. Rengi önceye göre biraz soluk. Şu an bahçede ve bol güneş alıyor.
Diğer çiçeğim ise buradan alındı. Tomurcukluyken annem hediye almış ve tabi ki 2 gün içinde bütün tomurcuklarını ve çiçeklerini döktü. Fakat şimdi dişleri sanki suyunu dışarı atıp çürüyor gibi. Yaprakları şeffaflaşıyor. Onu da biraz temizleyip küçülttüm ve saksısını değiştirdim. Toprak olarak bahçenin toprağını kullanıyorum. Buranın toprağı baya kumlu ve taşlı o yüzden birazcık torfla karıştırıp kullanıyorum. Sulamayı da çok sık olmamakla birlikte (haftada bir) besinle karıştırıp yapıyorum.

Sorum şu; yılbaşı çiçeklerimi (Hatiora gaertneri) içeri almalı mıyım? Bahçede güneş görmeleri mi daha iyi yoksa içerde rüzgar ve yağmurdan korunmaları mı? Burada hava 18-25 derece arası değişiyor. Çok yer değiştirmemem gerektiğini biliyorum ve her iki çiçeğim de travmalı oldu :( bir daha çiçek açmazlar ya da ölürlerse inanın çok üzülürüm. :((( Yardımlarınızı bekliyorum.

Sevgiler.
Berfu

A_NOMAD
27-02-2016, 00:31
...yılbaşı çiçeklerimi (Hatiora gaertneri)...

Bitkilerinizin ismi hatiora/rhipsalidopsis gaertneri ise onlar yılbaşı çiçeği değil, paskalya kaktüsüdürler. İlgili konuya aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/kaktus/26804.htm

BerfuÇ
27-02-2016, 14:36
Bitkilerinizin ismi hatiora/rhipsalidopsis gaertneri ise onlar yılbaşı çiçeği değil, paskalya kaktüsüdürler. İlgili konuya aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/kaktus/26804.htm

Evet çok teşekkürler ben de bu yazıdan yola çıkarak ismini bu şekilde belirttim. Ama dediğim gibi çiçeklerim travmalı. Bu dönemi atlatana kadar sizce içeride koruma altında mı kalmalılar yoksa bahçede mi?

Çok teşekkür ederim.

A_NOMAD
27-02-2016, 14:42
...Bu dönemi atlatana kadar sizce içeride koruma altında mı kalmalılar yoksa bahçede mi?...

İmkanınız varsa açık havada tutmanız çok daha iyi olacaktır ancak kızgın güneşten ve rüzgardan koruyun derim, fazla da sulamayın, toparlanacaklardır :rolleyes:

duy-gu
18-03-2016, 15:17
Herkese Merhaba,

Yılbaşı çiçeklerim ile ilgili sorularım var, sizlerden yardım rica ediyorum :)

1. Beyaz renk çiçeğin yapraklarında sanki tırtıl kemirmiş gibi kuruma ve incelme oldu. Kuruma olan nokta toprağa yakın ve gövdeyi taşıyordu. Dolayısıyla oraya bağlı bir kaç dal kendiliğinden düştü. Yapraklarda sararma, buruşma yok. Kopan dalları da başka bir saksıya ekmiştim, tutmuşlar. Bu bölgesel kurumanın nedeni ne olabilir?
2. Çiçeklerimi geçtiğimiz kış yapı marketten aldım, dolayısıyla saksılarını değiştirmedim. Çiçekleri açtı ve bitti. Tam saksılarını değiştirmeyi planlarken bitkilerde yeni yaprak oluşumu gözlemledim. Sizce saksılarını değiştirmesem mi? Toprakları pek iyi görünmüyor, değiştirme amacım aslında toprağın kötü olduğunu düşünmem... Yorumlarınızı bekliyorum, şimdiden teşekkürler :)

600772

600773

A_NOMAD
18-03-2016, 18:21
Herkese Merhaba,

Yılbaşı çiçeklerim ile ilgili sorularım var, sizlerden yardım rica ediyorum :)

...yapraklarında sanki tırtıl kemirmiş gibi kuruma ve incelme oldu...
...oraya bağlı bir kaç dal kendiliğinden düştü...
...Bu bölgesel kurumanın nedeni ne olabilir?
...yeni yaprak oluşumu gözlemledim. Sizce saksılarını değiştirmesem mi?...

Muhtemelen sizin de tahmin ettiğiniz gibi bir kemirilme olmuş, üstteki yaprakları bırakma sebebi ise kemirilen bölgenin ana taşıyıcı damarına zarar gelmiş olması. Böyle durumlarda genellikle bitki, sağlam da olsa beslenmesi riske girmiş olan yapraklarını bırakıyor. Endişelenecek bir şey yok.

Bence saksısını ve özellikle toprağını bir an evvel değiştirin de rahatlasın yavrucak, merak etmeyin rahatlayınca bol bol yeni yaprak verecek zaten. ;)

Sevgiler...

duy-gu
20-03-2016, 18:24
Muhtemelen sizin de tahmin ettiğiniz gibi bir kemirilme olmuş, üstteki yaprakları bırakma sebebi ise kemirilen bölgenin ana taşıyıcı damarına zarar gelmiş olması. Böyle durumlarda genellikle bitki, sağlam da olsa beslenmesi riske girmiş olan yapraklarını bırakıyor. Endişelenecek bir şey yok.

Bence saksısını ve özellikle toprağını bir an evvel değiştirin de rahatlasın yavrucak, merak etmeyin rahatlayınca bol bol yeni yaprak verecek zaten. ;)

Sevgiler...

Çok teşekkür ederim dediğinizi yapacağım :) Toprak konusunda da daha önceki yazılarınızı okumuştum. İlerleyen zamanda gelişmeleri paylaşırım.

Sevgiler, saygılar...

hira
29-03-2016, 13:37
Şu günlerde yılbaşı çoğaltabilirmiyiz? Kayınvalidemden çelik aldım, kumlu bir toprağa dikip hafif nemlendireceğim, sera ortamı hazırlamam doğru olur mu? Ya da hemen dikmeyip, bir kaç gün serin yerde kurumasını mı beklemeliyim?

kelebek çalısı
29-03-2016, 20:15
Şu günlerde yılbaşı çoğaltabilirmiyiz? Kayınvalidemden çelik aldım, kumlu bir toprağa dikip hafif nemlendireceğim, sera ortamı hazırlamam doğru olur mu? Ya da hemen dikmeyip, bir kaç gün serin yerde kurumasını mı beklemeliyim?

Ben A_NOMAD için bir deneme yaptım geçtiğimiz günlerde. Sonuç başarılı. Hemen bekletmeden kaktüs toprağına batırabilirsin.

kelebek çalısı
08-04-2016, 12:43
İki yılbaşı çiçeğimden de güzel haberlerim var. ;)

Aynı sene içinde ikinci kez açacaklar. Bunu adet haline getirdi zaten kırmızı olan. Beyaz da heveslenmiş, ondan aşağı kalmamış.

604174

604175

Mesut Duvarcı
17-05-2016, 16:49
Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle konu yanlış yerdeyse kusura bakmayın. Şöyle bir sorum olacak benim yılbaşım sadece tek bir çiçek açıyor diğer dallarda çiçek açan yok 2 farklı saksıda bulunduruyorum birinde tek çiçek diğerinde hiç yok. Acaba nerde yanlış yapıyorum.

feyziuslu
17-05-2016, 22:05
Merhaba arkadaşlar,

Öncelikle konu yanlış yerdeyse kusura bakmayın. Şöyle bir sorum olacak benim yılbaşım sadece tek bir çiçek açıyor diğer dallarda çiçek açan yok 2 farklı saksıda bulunduruyorum birinde tek çiçek diğerinde hiç yok. Acaba nerde yanlış yapıyorum.
Sayın Mesut Duvarcı;Bizde henüz üçüncü yılını yaşıyan yılbaşı çiçeğimiz bu sene Aralık ve Şubat sonlarında tomurcuklanarak Ocak ve Mart aylarında iki kez çiçeklendi.Ocak sonlarında birinci çiçeklenme bitince dinlenme dönemine gieceğini düşünüp suyunu azaltmaya karar vermiştim.Bir aylık dinlenmeden sonra tekrar tomurcuklandı.Mayıs-Kasım arasını balkonda kısmi gölgeli bir yerde ve az su ile geçirmesi yanında Kasım'da içeri aldıktan sonra iki kez 20 20 20 NPK'lı gübre vermemin rolü olmuştur diye düşünüyorum.Doğrusu bu mu?Bilmiyorum ama bu benim tecrübem.
Karşılaştırma amacıyla sırasıyla 18 Ocak 2016 ve 23 Mart 2016 tarihlerinden aynı yılbaşı çiçeğinin iki fotoğrafını yüklüyorum.

ahsensukran
31-05-2016, 12:46
Kırmızı olan paskalya çiçeği bildigim kadarıyla. Fide olarak aldigimda tomurcukları vardı. Yerini çok sevdi galiba bütün tomurcuklari büyüdü.

sevdam
31-05-2016, 12:47
maşallah cok güzeller güle güle büyütün

gürkan63
08-06-2016, 15:46
Merhabalar bundan 15 gün önce köyden bulup getirdim toprağa diktim ama bu halde bir gelişme yok ışık alan ama güneş görmeyen yerdesanırım toprağimda İş yok.tavsiyelerinizi bekliyorum.

A_NOMAD
08-06-2016, 15:59
Merhabalar bundan 15 gün önce köyden bulup getirdim toprağa diktim ama bu halde bir gelişme yok ışık alan ama güneş görmeyen yerdesanırım toprağimda İş yok.tavsiyelerinizi bekliyorum.

Öncelikle sağlam kalan kısımlarını en fazla üçer boğum olacak şekilde bölün, o şekilde toprağa dikin ve fotoğraftan gördüğüm kadarıyla toprağı kupkuru, onu biraz sulayın. :)

wolwerin
30-09-2016, 19:09
bu yılbaşı çiçeğimin yaprağı buruştu neden acaba kökler sağlam su çok vermedim azda vermedim güneş yok aydınlık ne yapabilirim

A_NOMAD
30-09-2016, 22:44
bu yılbaşı çiçeğimin yaprağı buruştu neden acaba kökler sağlam su çok vermedim azda vermedim güneş yok aydınlık ne yapabilirim

Bitkiniz yılbaşı yani schlumbergera değil, rhipsalidopsis gaertneri yani paskalya kaktüsüdür. İlgili sayfadan yardım alabilirsiniz: http://www.agaclar.net/forum/kaktus/26804.htm

hira
13-10-2016, 12:32
Benim kız ayları şaşırıpta şu günlerde tomurcuklanmış arkadaşlar. Var mı başka tomurcuk gören��

melek yüzlü
13-10-2016, 22:10
İyi aksamlar Arkadaslar. Dun bana arkadaşından köksüz halde birkaç dal yılbaşı çiçeği geldi. Ben de onları toprağa diktim. Sağ taraftaki yaprakları sapsarı. Ne yapabilirin ?

melek yüzlü
13-10-2016, 22:12
Çiçeğin hali boyle.

Nimo4
14-10-2016, 06:29
İyi aksamlar Arkadaslar. Dun bana arkadaşından köksüz halde birkaç dal yılbaşı çiçeği geldi. Ben de onları toprağa diktim. Sağ taraftaki yaprakları sapsarı. Ne yapabilirin ?

Ben genelde tek yaprak olarak dikiyorum yüzde 90 tutuyor. Sizin çelik biraz uzun zaten uçları çürümeye başlamış dediğiniz gibi. Toprak da biraz fazla sulanmış gibi geldi bana. Yeni ve steril toprağa tek tek yaprakları dikin hem böylelikle şansınız artar hem de daha çok bitkiniz olur dağıtırsınız

hira
14-10-2016, 10:05
Kayınvalidem böyle kocaman bir dalı suda köklendirerek dikti ve tutturdu. Belki öylede tutar :rolleyes:

Nimo4
14-10-2016, 11:03
Kayınvalidem böyle kocaman bir dalı suda köklendirerek dikti ve tutturdu. Belki öylede tutar :rolleyes:

Öyle hiç denemedim ama ben yıllardır hep bu şekilde yaptığım ve hep tuttuğu için önerdim :)

melek yüzlü
14-10-2016, 20:37
Bu daha yeni geldi toprak da yeni. Can suyu o fazla gördüğünüz su da.

hira
26-11-2016, 15:46
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161126/2b7dfb5356bb70158956933361420610.jpg

bugun kayinvalidemden aldim bu yilbaşını. Pet bardaga diktim az su verip pencerenin iç kısmına koydum.. bekliyorum.

SM-G600F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hakanersoz
27-11-2016, 09:22
Sizinkilerde 1gün açıp ertesi gün soluyor mu?

ULDUZ
10-12-2016, 21:05
Merhabalar evet hakanersoz bey benimki sari renkli bu gun acip 1-2 gun icerisinde soluyor.

Отправлено с моего HUAWEI Y511-U10 через Tapatalk

ULDUZ
10-12-2016, 21:09
Bu yilbasimin gecen yilki hali. Sentyabr ayindan mayis ayina kadar 3 parti ciceklendi. Simdi bunun 3 kati boyukluyunde ful cicek acti noyabr ayinda vakitsizlikden cekemedim simdi dinleniyor. http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161210/c637cd64e6cf948189bf779d5fecb52c.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161210/cc12c8d44405db8f88edede0e3d80a9f.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161210/257cef4027d2be429c409c1b8632b0a5.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161210/5609a11ee57213c24a4c09cc9b6b9859.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161210/5b7e38378fd9253168b74970d953f043.jpg

Отправлено с моего HUAWEI Y511-U10 через Tapatalk

hakanersoz
11-12-2016, 11:12
3 ay evvel "Kaynana Topuzu" kaktüsüne "Klasik Yılbaşı Çiçeği"aşılamıştım.Bitkide yeni yaprak oluşumu gözleniyor.Ne dersiniz sanki tutmuş gibi. :)

karadenizfidan
12-12-2016, 21:18
Ben de alacağım, yorumlar için teşekkürler. Fikir edinmek iyi oldu, site içinde birçok bilgi varmış. Ben de buralardayım bundan sonra. :)

kelebek çalısı
13-12-2016, 15:50
Her yıl rengini daha pembeye çalmaya başlayan ama ilk başta içi hafif pembe hareli beyaz olarak aldığım Schlumbergera yı iftiharla sunarım..:D

635397

635398

A_NOMAD
13-12-2016, 20:45
...iftiharla sunarım..:D...

Sunarsın tabii ki... :D

Canım arkadaşım ne yedirdin, ne içirdin sen bu kıza da böyle muhteşem bir gösteriyi bizlere lütfetti?

Bu arkadaşın kısa pantolonlu halini bilen biri olarak şu anki göz alıcı güzelliğine resmen vuruldum, gerçekten enfes görünüyor maşallah ve elbette bu güzeli yetiştiren sevgi dolu ellerine sağlık diyorum ;)

hakanersoz
14-12-2016, 19:35
Sanki sulu boya ile işlenmiş bir tablo gibi.

Gülizar ş
28-12-2016, 23:26
Marketten aldığım yılbaşı kaktüsü ilk haftasında yapraklarını tek buğumdan kırılarak döktü. Tek bir yaprağın çoğaltılması mümkün mü?bitkinin tamamen ölmemesi için ne yapmalıyım

lusoari
29-12-2016, 08:22
Tek yapraktanda dikerseniz köklenir ve büyürler ama kendiliğinden dökülen yaprakların sağlık durumu iyi olmiyabilir, bitki bu yüzdende atmışda olabilir. İsterseniz siz yinede ayrı bir saksıya dikin derim belki içlerinde hayata tutunanlar olur.
Marketlerden aldıklarımızda kök problemi en sık yaşanan sorunlardandır, ben olsaydım bitkinin sağlığı için eski toprağından arındırarak yeni bir karışıma dikerdim, bu arada da üzerinden sağlıklı 2-3 loblu bir dal koparıp ayrı bir saksıyada çeliklerdim ki ana bitkiyi kaybetsem bile en azından yavrularını yaşatabileyim.
Hatta bu bitki hakkında önceki yazılarada göz gezdirebilirseniz daha iyi sonuçlar edinebilirsiniz, Sevgili A_NOMAD'ın ve diğer değerli arkadaşlarımız paylaştığı çok değerli bilgiler bulacaksınız. Size şimdiden bol şans diliyor ve inanıyorum ki çok güzel bir yılbaşı çiçeğiniz olacak. :)

A_NOMAD
29-12-2016, 23:13
Marketten aldığım yılbaşı kaktüsü ilk haftasında yapraklarını tek buğumdan kırılarak döktü. Tek bir yaprağın çoğaltılması mümkün mü?bitkinin tamamen ölmemesi için ne yapmalıyım

...ama kendiliğinden dökülen yaprakların sağlık durumu iyi olmiyabilir, bitki bu yüzdende atmışda olabilir. İsterseniz siz yinede ayrı bir saksıya dikin derim belki içlerinde hayata tutunanlar olur....

Sevgili lusoari (adımı da gurur okşayıcı şekilde zikretmiş, teşekkür ederim :rolleyes:) gerekli bilgileri vermiş zaten ama bilenler bilir, bir kenarından burnumu sokmazsam çatlardım :D

Düşen yapraklarınızın formu bozuk değilse yani buruşuk, yumuşamış, saydamlaşmış durumda değiller ve etli, parlak yapılarını koruyorlarsa tek boğum da olsa köklenirler, gelişirler. Sadece, birkaç boğumlu çeliklere nazaran gelişimleri daha yavaş olur.
Mevsimi hesaba katarsak kuru denebilecek kadar az nemli toprağa boğumlarınızı hafifçe daldırıp ev içinde ve sulamadan muhafaza ederseniz yaklaşık bir hafta sonra köklenmeye başlarlar.

Satın aldığınız bitki bütün yapraklarını ya da yapraklarının çoğunu kısa sürede düşürdüyse büyük olasılıkla kökleri zarar görmüştür. Size tavsiyem bitkinizin bir an evvel saksısını ve saksı toprağını değiştirin.

Bol schlumbergeralı günler diliyorum ;)

lusoari
30-12-2016, 08:40
Şubat ile epey tecrüben var A_NOMAD hakkını yemek doğru olmazdı ki. :D

Gül Batur
31-12-2016, 12:15
...........

Gül Batur
31-12-2016, 12:42
Yeni yıl sağlık mutluluk getirsin...

kelebek çalısı
03-01-2017, 20:53
636794

Bu da Kıbrıs' taki yılbaşı çiçeğim. İlk göz ağrım. Bu anaç bitkiden elde ettiğim çeliklerle büyüyen yavrular bende daha hiç çiçeğini açmadı. Bu sene çelikten büyüyen yavruların 2. senesi. Bir kaç tomurcuğu döktü ama üzerinde hala numunelik bir tomurcuk var. Bakalım açarsa onu da paylaşırım sevinç içinde. 😊

çiçeksever
04-01-2017, 12:25
...........

Bu yılbaşı suyun içinde gözüküyor. Doğru mu?

Gül Batur
04-01-2017, 21:09
Sayın çiçeksever. Evet diatomit te üç yaşında suyunu haftada bir değiştiriyorum ayda birdefa 20 20 20 veriyorum.

çiçeksever
05-01-2017, 07:06
Kavanozun ağzında saksı mı var? Sanki kökler suyun içinde gibi gözüküyor.

Gül Batur
05-01-2017, 21:35
Evet küçük bir saksıda saksının içinde de diotomit var. Ancak gördüğünüz bitkinin kökü değil, onlar bayan çorabı. Saksının alt deliklerinden geçirdiğim 2 adet fitil şeklinde gördüğünüz geniş bayan çorabı

alaoğlu
05-01-2017, 23:04
Yeni yıl sağlık mutluluk getirsin...

Gül hanım. Harikalar . Emeklerinize sağlık.

feyziuslu
06-01-2017, 12:42
....Bizde henüz üçüncü yılını yaşıyan yılbaşı çiçeğimiz bu sene Aralık ve Şubat sonlarında tomurcuklanarak Ocak ve Mart aylarında iki kez çiçeklendi.Ocak sonlarında birinci çiçeklenme bitince dinlenme dönemine gieceğini düşünüp suyunu azaltmaya karar vermiştim.Bir aylık dinlenmeden sonra tekrar tomurcuklandı.Mayıs-Kasım arasını balkonda kısmi gölgeli bir yerde ve az su ile geçirmesi yanında Kasım'da içeri aldıktan sonra iki kez 20 20 20 NPK'lı gübre vermemin rolü olmuştur diye düşünüyorum......
.

2017 Ocak ayında tek bir çiçek bile açmadı.Hiç tomurcuk çıkarmadı.Oysa yazın yine balkonda ve Güneş alan bir konumda idi.:(

Gülizar ş
06-01-2017, 16:52
Sevgili A _Nomad ve Lusoari ilginiz için çok teşekkür ederim o gün hemen kopan yaprakları diktim bir hafta oldu ama gelişme yok iki yaprak da çürüdü kalanların tutmasını bekliyorum .Saksı değiştirmeyi düşünmemiştim .Formda daha önceki yazılan tavsiyede marketlerde fazla sulama yapıldığı için olabilir azaltılmalı demişti ben de oldukça azalttım.Sanki artık yapraklarını dökmesi neredeyse sonlandı geriye fazla yaprak kalmadı ama ... Umutla bekliyorum

sındırgılı
05-02-2017, 06:24
Kayiplar cok ama bizimkiler hayatta kalmayi basardi,Baharda tekrar saksi degisimi yapacagim. Umarim, bir daha boyle bir aksilik yasamam.

sardunya18
07-02-2017, 12:02
Çok isteyip durduğum ama yılbaşımı paskalyamı ayırt edemediğim güzelim :pSoğuk seviyor biliyorum ama ben baş köşeye koydum çiçekleri geçene kadar gözümün önünde dursun dedim.Saksı değişimi yapmadım sadece içine oturtuverdim .

çiçeksever
07-02-2017, 12:18
Sizinki yılbaşı. Paskalya yuvarlak papatya şeklinde çiçek açıyor.

Sûz-i Dilârâ
10-02-2017, 10:40
Yılbaşı bence gölge ve kuytu (soğuk hava akımlarına kapalı) yer seviyor. Dışarıda tuttuğum yılbaşılarımın ocak ayındaki soğuklarda tomurcukları tam açamadan yandı. :( İçeri taşıdıktan sonra dökülmeye direnen tomurcuklar çok güzel ve parlak çiçekler açtı.

asya-
28-02-2017, 11:33
Pembe yılbaşı çiçeklerim

*Duygu
07-03-2017, 12:19
Merhaba yılbaşı çiçeğinden annemde de var, ilk gittiğimde minik bir parçasını alıp dediğiniz yöntemi deneyeceğim. Öğrendiğime çok memnun oldum, teşekkür ederim.

Gamzula
20-03-2017, 14:03
Ne zamandır bu çiçekten arıyorum misafirliğe gittiğim bir evde görmüştüm, sonrasında da hiç bir yerde bulamadım. Nereden bulabilirim bilgisi olan var mı?

A_NOMAD
20-03-2017, 14:21
Ne zamandır bu çiçekten arıyorum misafirliğe gittiğim bir evde görmüştüm, sonrasında da hiç bir yerde bulamadım. Nereden bulabilirim bilgisi olan var mı?

Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)

Gülizar ş
22-05-2017, 01:41
Dökülen yılbaşı kaktüsü yapraklarını dikeli neredeyse beş ay oldu. Bazıları tek boğum olduğu halde köklenmeyi başardılar. Ama nedense gözle görünür bir gelişme yok bir iki lobunda yeni yapraklar için tomurcuklar oluşturduğunu görünce çok sevindim. Oluşan tomurcuklar haftalardır aynı büyüklüğünde bir türlü büyümüyor? Ne istiyorlar acaba ?

Mişel
07-06-2017, 08:07
merhaba bir şey sormak istemiştim bu görülenler yaprak mı yoksa çiçekler mi gelecek .
daha erken değil mi çiçek için?

hakanersoz
07-06-2017, 10:14
Sayın Mişel;
Yaprak oluşumuna benziyor.

Mişel
07-06-2017, 11:41
Sayın Mişel;
Yaprak oluşumuna benziyor.

teşekkür ederim Hakan Bey bana da öyle geliyor yeni edindiğim için çok anlayamadım ..

Gülizar ş
08-06-2017, 23:20
Kesinlikle yaprak.Büyüdükçe yeşile dönüyorlar. Aman diyeyim çok sulamayın. Su ihtiyacından fazla gelince tomurcuklarını da bu yeni oluşan yaprakcıkları da döküyor.

petulya
24-06-2017, 06:31
Merhaba,

Ekte resmini eklediğim yılbaşı çiçeğinin yaprakları çiçek verdikten sonra pörsümeye başlayıp, düzelmeyince toprağından çıkardığımda kök kalmadığını çürüdüğünü gördüm. çürükleri temizledim ancak, üst toprak seviyesinden yukarıya doğru yaklaşık 10 cm kadar kısmı odunumsu görüntü almaya başlamış, acaba bu uzun 40 cm lik dalları önce suya koysam bitki kendini toparlayıp bu odunumsu kısımların kenarlarındaki azcık etli kısımlardan tekrar kök vermeye başlar mı? bitkiyi nasıl kurtarabilirim? Teşekkür ederim.

ersinbursa
24-06-2017, 16:38
merhaba bir şey sormak istemiştim bu görülenler yaprak mı yoksa çiçekler mi gelecek .
daha erken değil mi çiçek için?

bence sadece yaprak bu yeni gelenler

A_NOMAD
24-06-2017, 17:42
...önce suya koysam bitki kendini toparlayıp bu odunumsu kısımların kenarlarındaki azcık etli kısımlardan tekrar kök vermeye başlar mı? bitkiyi nasıl kurtarabilirim?...

Öncelikle geçmiş olsun.

Suya koyarsanız bitkinizin kalan sağlam yerleri de çürür, siz kurtardığınız kısımları direkt hafifçe nemli toprağa daldırın ve en az bir hafta boyunca hiç sulamayın. Daha sonra sadece toprağa daldırdığınız bölgeye, toprak kurudukça azar azar (sadece toprağı nemlendirecek kadar) su verirsiniz.

Direkt güneş görmeyeceği havadar bir yerde bu şekilde sonbahara kadar devam edin, yaz dinlenme dönemine denk geldiği için köklenmesi uzun sürecektir, endişelenmeyin. Suyunu fazla kaçırmazsanız sonbaharda uçlardan yeni yapraklar yapmaya başlayarak köklendiğini size gösterecektir.

Kolay gelsin.

snob
24-07-2017, 19:47
Normal suladim iki hafta şehir dışına çıktım, iki hafta sonra geldim hiç birşey olmamış, tekrar çok fazla sulayip şehir dışına çıktım bir hafta sonra geldim,ne yazık ki çürümüş, susuzluk değil fazla su bitkileri öldürüyor, üzüldügum içinde dün bir yerde rastlayinca yenisini aldım.

Fatih_Soydemir
28-11-2017, 17:03
Normal suladim iki hafta şehir dışına çıktım, iki hafta sonra geldim hiç birşey olmamış, tekrar çok fazla sulayip şehir dışına çıktım bir hafta sonra geldim,ne yazık ki çürümüş, susuzluk değil fazla su bitkileri öldürüyor, üzüldügum içinde dün bir yerde rastlayinca yenisini aldım.

bitkinin kabı biraz büyükse eğer kışın sulamadan uzun süre dayanır sorun olmaz suyu hiç sevmiyor desem yeridir o nedenle çok az sulamakta fayda var.

Bu arada bende edindim ama bu sefer koleksiyon için kullanılan türlerin peşindeyim özellikle görmüş olduğum ama türkiyede bulup alamadığım Parlament mavisi olan yılbaşı çiçeği özellikle bir gün denk gelirim diye düşündüğüm tür.

661800

Rengi çok güzel geldi bana hiç tereddüt etmeden aldım.

A_NOMAD
12-12-2017, 12:41
Schlumbergeraların özellikle sarı ve beyaz çiçekli olanlarında, sonraki çiçeklenmelerde çiçek renkleri pembeye dönüşüyor.

Acaba bunu engellemenin bir yolu var mıdır, bu konuda bilgisi olan var mı?

Aşağıdaki fotoğrafta görülen tomurcuk sapsarı çiçeklenen bir schlumbergeraya ait ama gördüğünüz gibi şu an tamamen pembeye dönüşmüş durumda...

662509

Fatih_Soydemir
14-12-2017, 12:34
Schlumbergeraların özellikle sarı ve beyaz çiçekli olanlarında, sonraki çiçeklenmelerde çiçek renkleri pembeye dönüşüyor.

Acaba bunu engellemenin bir yolu var mıdır, bu konuda bilgisi olan var mı?

Aşağıdaki fotoğrafta görülen tomurcuk sapsarı çiçeklenen bir schlumbergeraya ait ama gördüğünüz gibi şu an tamamen pembeye dönüşmüş durumda...

662509

Renk değişimi nasıl oluyor bilmiyorum ama daha önce sarı yetiştiren vardı forumda ve çok aşı büyüktü en az 5 yıllık civarı onda değişmeden büyüdüğüne göre bilmediğimiz bir durum var. normalde ben tek eflatuna yakın renk diye biliyorum bunları ama son 3 senedir hiç görmediğim renkleri mevcut buna limon yeşili açan rengi de dahil belki ORTANCA' lara yapıldığı gibi katkı maddesi ile renkleri değişiyordur Mavi rengi elde edebilmek için katkı maddesi kullanılabiliyor ortancada ama etkisi geçince yine aynı orjinal rengine dönüyor bendeki yavru ağzı olanın bile renginin değişmeyeceği meçhul seneye.

A_NOMAD
14-12-2017, 13:26
Renk değişimi nasıl oluyor bilmiyorum ama daha önce sarı yetiştiren vardı forumda ve çok aşı büyüktü en az 5 yıllık civarı onda değişmeden büyüdüğüne göre bilmediğimiz bir durum var. normalde ben tek eflatuna yakın renk diye biliyorum bunları ama son 3 senedir hiç görmediğim renkleri mevcut buna limon yeşili açan rengi de dahil belki ORTANCA' lara yapıldığı gibi katkı maddesi ile renkleri değişiyordur Mavi rengi elde edebilmek için katkı maddesi kullanılabiliyor ortancada ama etkisi geçince yine aynı orjinal rengine dönüyor bendeki yavru ağzı olanın bile renginin değişmeyeceği meçhul seneye.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Eğer yanlış anımsamıyorsam doğal renkleri kırmızı, pembe, sarı ve beyaz ile sınırlı, bunların dışındaki renkler bir şekilde sonradan kazandırılmış ama mavi renk dışında (ki mavi çiçekli schlumbergera ben hiç görmedim) boya maddesi kullanıldığını/kullanılabileceğini pek sanmıyorum. Bu bitkiler sulamaya karşı bile fazlasıyla hassaslar, boya gibi bir katkı maddesine kayıtsız kalmazlar diye düşünüyorum ama elbette insanoğlu bunun bir yolunu bulmuş da olabilir, hemen itiraz etmemek lazım :mad:

Asıl gereken 'satış için üretim yapanlardan' bilgi almak ama hiç öyle birini tanımıyorum, buralarda satışını yapanlar da genellikle zincirin üçüncü-beşinci halkası. Yani onlar sürekli bu sarıları, beyazları çoğaltabiliyorlarsa mutlaka özel bir yöntemi/bir püf noktası olmalı...

O çok büyük sarı schlumbergerası olan üyeyi hatırlıyorsanız belki ona danışılabilir :rolleyes:

Sizin yavruağzında değişiklik olmaz gibi geldi bana, umarım yanılmıyorumdur, çok güzel maşallah ;)

Fatih_Soydemir
15-12-2017, 10:22
genetik mühendisliği sayesinde her şey mümkün maalesef. İsrail de özel tohumlar var Domates tohumu dikiyorsun kök kısmında da patates veriyor gerisini siz düşünün artık. Kötü mü bu yapılanlar diye soracak olursanız özel durumlar için hayır kötü değil elbette ama bu yapılan genetik müdahaleler eğer gıda amaçlı bitkilerde yapılırsa çok değişik sorunlara sebebiyet vermektedir. Kültür çiçeklerinde yapılan Hibritlemenin zararına hiç rastlamadım.

https://www.aliexpress.com/item/Rare-Schlumbergera-Seed-Rainbow-Balcony-Bonsai-Flower-Schlumbergera-Zygocactus-Truncatus-Ornamental-Plant-Easy-to-Grow-120/32838371416.html?spm=2114.search0104.3.115.9jtABR&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_5_10152_10 065_5000015_10151_10344_10068_10345_10342_10325_10 343_51102_10546_10340_10341_10548_5130015_10609_10 541_10084_10083_10307_10610_10539_5080015_10312_10 059_10313_10314_10534_100031_10604_10603_10103_106 05_10594_5060015_10596_10142_10107,searchweb201603 _25,ppcSwitch_5&algo_expid=bd84506a-1be0-441d-9d65-f3b9d816472b-13&algo_pvid=bd84506a-1be0-441d-9d65-f3b9d816472b&transAbTest=ae803_5&rmStoreLevelAB=0

buradaki renklerin içinden çok özel olan 5 renk hariç hepsini gördüm ve esas hedefim bu 5 bulunmayan renk. Türkiye de yavruağzı renge ben bu sene ilk defa denk geldim zaten Türkiye de.

Tohumdan yetiştirme işi bana biraz garip geldiği için beklemekten başka çare yok belki gelirler seneye ülkemize de bu hibritler.