PDA

View Full Version : Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera)

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7

suatpelen
10-02-2012, 17:13
Arkadaşlar çok üzgünüm.Kırmızı ve beyaz yılbaşı çiçeğim balkondaydı dün gece soğuktan donmuşlar.çiçekleri üstünde naylon çiçek gibi olmuşlar.tomurcuğunu döker diye içeriye almadım .saksılara çift kat poşet geçirmiştim ama genede soğuk vurmuş.

selcuk44
10-02-2012, 18:31
Sayın vehibe hanım,İyi akşamlar ,

Aynen tarif ettiğiniz gibi yılbaşı çiçeği loplarını saplarını suda bir hafta bıraktım ve 3 veya 5 mm köklendiler .Bir hfta sonunda bahçe toprağı,kum,yanmış keçi gübresi karışımına diktim.Ancak bir kaç tanesi çürüdü.Diğerlerini takip ediyorum.

Siz torağa dikmeden köklenmesi için acaba suda ne kadar bekletiyorsunuz ? diğer bir değişle ben erken mi sudan çıkararak diktim bilmiyorum.

suatpelen
11-02-2012, 15:48
Sağol gülsen hanım.tekrar canlanması mümkün deği su gibi olmuş.bugün tansaşa çok güzel ve her renk yılbaşı çiçeği gelmiş.epeyce büyük ve üzerleri tomurcuk dolu bir beyaz bir kırmızı aldım.onları içeriye koydum.bakalım tomurcuklarını dökeceklermi yoksa açacaklarmı zaman gösterecek.

acemifüsun
11-02-2012, 16:04
Sayın vehibe hanım,İyi akşamlar ,

Aynen tarif ettiğiniz gibi yılbaşı çiçeği loplarını saplarını suda bir hafta bıraktım ve 3 veya 5 mm köklendiler .Bir hfta sonunda bahçe toprağı,kum,yanmış keçi gübresi karışımına diktim.Ancak bir kaç tanesi çürüdü.Diğerlerini takip ediyorum.

Siz torağa dikmeden köklenmesi için acaba suda ne kadar bekletiyorsunuz ? diğer bir değişle ben erken mi sudan çıkararak diktim bilmiyorum.

Selçuk ağabeyciğim yılbaşılar da sukulent olduğuna göre bence fazla suda çürürler. Hatta lopları kopardığınız zaman 5-6 gün kurumasını ve kabuk bağlamasını bekleyin, sonra toprağa dikin:) Bu şekilde beyaz yılbaşımından yazın isteyen 5 arkadaşlarıma köklendirip, yolladım

selcuk44
11-02-2012, 17:08
Çok teşekkür ederim Sayın acemifüsun,şu anda elimde 5 ten fazla dikilecek lop lar var cinsi paskalya kaktüsü yarın onları toprakla buluşturacağım .Eğer tutarlarsa ve isteyen olursa (renkleri belli değil) paylaşabilirim.

vehibe
11-02-2012, 20:08
Selçuk bey, mesajınızı görmemiştim kusura bakmayın.
Benim yılbaşıların birkaçını ektim. Gayet sağlıklılar(içeride muhafaza ediyorum) birkaçı da hala suda duruyor. Yakında ekmeği düşünüyorum havalar ısınınca suda kalırlarsa çürürler.

sinan yavuzz
12-02-2012, 14:41
yaklaşık bir 2 ay önce eminönünden aldığım yılbaşı çiçeğimin bugün saksını değiştirdim mevsimi değil ama toprağı çok kötüydü dayanamadım değiştirdim bakalım ne olcak inşallah ölmez :rolleyes:
bu resim saksısı değiştirilmiş hali

selcuk44
12-02-2012, 23:04
Sayın vehibe hanım,iyi akşamlar

Suda 3 veya 5 mm kadar beyaz köklenen lopları iki bölüm halinde dikmiştim ,bir kısmı çürüdü bir kısmı ise zannediyorum kök salmak için çaba sarfediyor .

Üretmeğe çalıştıklarımın cinsleri paskalya kaktüsü olduğu için mevcut saksılar içinde sadece bir tanesi acıyor diğerlerinde henüz bir gelişme yok.

Bu arada buyuk marketlere sevgililer günü için açmış paskalya kaktüsü gelecek diye bekledim ama şimdiye kadar gelmedi belki 14 marta getirecekler diye düşünüyorum.Belide nisan ve mayıs aylarına doğru getirecekler çünkü bu aylarda açıyorlar .

suatpelen
13-02-2012, 06:59
Sayın selçuk,11 şubat cumartesi günü şirinyer tansaşta her renk paskalya yılbaşısı vardı.üzerleri tomurcuk dolu ben beyaz ve kırmızı renginden birer tane aldım.fiyatıda 5 tl. bitmeden tansaşa bir uğrayın derim.

merkürvenüs
13-02-2012, 12:43
Merhaba,

3 saksı yılbaşı çiçeği aldım ama saksıları çok küçük kökler altından çıkmış durumda. Saksıları büyütmek istiyorum ne zaman yapabilirim?

pembegül
15-02-2012, 19:09
Arkadaşlar yılbaşı çiçeği hakkında küçük bir bilgi netten buldum çelikten yetiştirme hakkında olan bölümü özellikle okumanızı tavsiye ederim. Hepinize bol çiçekli yılbaşılar dilerim inşaALLAH bol çiçek açıp sizleri keyiflendirirler ..:D

Yılbaşı Bitkisi Bakımı
Epiphytic bitkilerdendir; ana vatanında doğal ortamında orkide gibi ağaç dallarında, kökleri açıkta yaşar. Tropikal ormanların havası aşırı nemli ve ortamı havadardır, esintilidir. Bu yüzden kökleri havalı ortama uyum sağlamıştır. Yılbaşı kaktüsünü saksıda yetiştirmek için orkidelere sağladığınız şartların benzerini sağlamalısınız. Bir farkla: Yılbaşı kaktüsü, çok ince köklere sahiptir; orkideler kadar kökleri besin almada iyi donanımlı değildir onun için saksıda “besince zengin toprak” ister
Toprak İsteği: Yanmış çiftlik gübresi karışık bahçe toprağı, bir miktar killi toprak ve dişli nehir kumu karışımıdır.
Isı: Yılbaşı Çiçeki‘nden bol çiçek alabilmek için daima serin ortamda bulundurmak gerekir. (12-15 c.) Oda ısısında tomurcuk sayısı çok az, çiçek ömrü ise kısa olur. (Yılbaşı Çiçekleri‘ni ışık alan, kapalı, fakat ısıtılmayan balkonda tutuyorum. Kasım – Nisan arasında sürekli ve çok bol çiçek açıyorlar. Odaya getirdiğim bitkilerin çiçekleri ise bir hafta içinde sona eriyor.)
Işık: Direkt güneş görmeyen aydınlık bir yer iyidir.
Sulama: Çiçekteyken ve yazın düzenli sulayın. Dinlenme zamanı suyu iyice azaltın.
Nem: Yapraklarına sık sık su püskürtün. Gerekirse her yıl ilkbaharda saksı değişebilirsiniz. Yapraklarından kolayca yetişir. Bir parça yaprak kesin. Birkaç gün dışarıda soldurduktan sonra dikin.
Gübrelenmesi: 12-2. aylar arasında 15 günde bir kez 1 gr. Kaktüs Gübresi 1 lt. suda eritilerek verilmelidir. Bitkiler pamuklu bitlere karşı hassastırlar. Bunun için belirti görüldüğünde insektisitlerden birisi ile ilaçlanmalıdır.
Çoğaltılması: En iyi zaman mayıs – haziran aylarıdır ki kışın bolca çiçek açabilecek kadar büyüyebilsinler.
Yılbaşı kaktüsünden iki veya üç boğumlu parçalar kullanmalısınız. Kesilen parçalar en az 4 saat en fazla 24 saat açıkta bekletilmeli. Bu süre havanın sıcaklığına göre değişir.
Sonra yukarda anlattığım sevdiği toprak karışımına dikeceksiniz. Direkt güneş almayan çok aydınlık bir yerde tutun. Bir ay içinde hem köklenme hem filizlenme gerçekleşir. Diktiğiniz zaman bir ay süresince, çok fazla pörsüme göstermedikçe normalden biraz daha az sulayın. Bu süreçte esas olan yüksek hava nemliliğidir. Köklenme tamamlanana kadar ilk 4 hafta kapalı şeffaf kaplarda veya üstünü naylonla kapatarak tutmanız daha iyi olabilir.

pembegül
15-02-2012, 19:46
Annemin yılbaşı çiçeğini bu sene kök çürümesinden kaybettik :( bende küçük bir çelik almıştım büyümeye uğraşıyor..:)

demircool
16-02-2012, 12:56
bende yılbaşı çiçeğimin bazı yerlerinden kırıp 5 tane toprağa diktim 2 tanede suya koydum bakalım hangisi ilk önce köklenecek?Aldığımda birsürü tomurcuğu vardı mor renkteydi eve geldiğinde ise 3-4 gün içerisinde hepsi yumuşadı döküldü.Kalanlarıda ben temizledim.Şuanda öyle duruyor.Nasıl yaprak çıkarıyor bu bitki acaba?Nasıl büyüyor?

demircool
18-02-2012, 15:00
2 ay önce aldım bende bir tane çiçekliydi ama döküldü çiçekleri.Ama yaprakları çok sağlıklı bende loplarından alıp 5 tane toprağa ektim 2 tane suya koydum ama tekli kopardım bilmeden.Tutması mümkünmü sizce?

çiçeksever
24-02-2012, 16:15
Benim 1,5 ay önce açan yılbaşım tomurcukta.O zaman 2 çiçek açmıştı.Şu an 5-6 tane tomurcuk var.İnşallah açar.

demircool
24-02-2012, 16:39
2 gündür çiçeğimin etrafında minik siyah sinekler uçuyordu ve bugün çoğalmışlardı.Bende açıp bakıyim toprağını değiştireyim dedim ama çiçeğime nolmuş böyle bilemedim.Ne yapmam gerekiyor bilen varmı?Bıraktım öyle duruyor şimdi...:(

http://img836.imageshack.us/img836/3859/1004352k.jpg

demircool
24-02-2012, 16:40
3 tane kök var.
http://img708.imageshack.us/img708/101/1004346s.jpg

Cizmeli Kedi
24-02-2012, 18:18
Yanlış yönlendirmek istemem ama ilaçlar bölümünde ev yapımı arapsabunlu bir tarif vardı. Sinekler için iyi gelebilir isterseniz bir inceleyin o konuyu.

demircool
24-02-2012, 18:52
Sinekler şuanda yoklar sanırım o yaralı yer için geliyorlarmış.Yaralı yeri kesip köklendireyimmi yoksa böyle dikeyimmi?

selis
24-02-2012, 18:53
çiçeğime nolmuş böyle bilemedim.
Ne olmuş ki? Görünürde bir şey yok.. Bitkiniz gayet parlak ve sağlıklı..

Kökünü pek göremedim ama; kök çürümesi varsa toprağı kurumadan sulamayın ve suyu az verin..

demircool
24-02-2012, 20:00
Ne olmuş ki? Görünürde bir şey yok.. Bitkiniz gayet parlak ve sağlıklı..

Kökünü pek göremedim ama; kök çürümesi varsa toprağı kurumadan sulamayın ve suyu az verin..

Tam olarak kökünde değil bitkinin başladığı yerde yara var.

suatpelen
25-02-2012, 10:46
Demircool,çiçeğiniz çok sağlıklı görünüyor,köküde sağlammış,o yaralı yerini biraz temizleyip geri dikeceksiniz galiba.

GÜLSEN_
25-02-2012, 13:50
2 gündür çiçeğimin etrafında minik siyah sinekler uçuyordu ve bugün çoğalmışlardı.Bende açıp bakıyim toprağını değiştireyim dedim ama çiçeğime nolmuş böyle bilemedim.Ne yapmam gerekiyor bilen varmı?Bıraktım öyle duruyor şimdi...:(

http://img836.imageshack.us/img836/3859/1004352k.jpg

sevgili demircool sanırım çiçeğin içerde havasızlıktan böyle olmuş biraz dışarı çıkarıp havalandırırsanız geçer bence çok ciddi bi durum yok çiçeğinizde zaten saksıdan çıkarıp toprağını havalandırmışsınız birazda dışarda kalırsa düzelicektir emin olun

demircool
25-02-2012, 19:51
Çiçeğimi o fazla bozuk olan yerden kırdım beklettim orayı ayrı dikeyim artık çünkü dün napıcama karar veremedim ve öyle karar verdim bir anda..İnşallah sıkıntı olmaz.

selcuk44
26-02-2012, 20:57
Sayın Gülsen hanım ,mesajınız için çok teşekkür ederim beğendiğinize sevindim,

Bu arada elimde bulunan ve su içinde kök salmış olan paskalya kaktüsü çeliklerini de ufak saksılara diktim ve biraz suladım zira artık o kadar çoğaldılar ki her tarafpaskalya kaktüsü çiçekleri ile doldu yarın biraz büyük oval iki saksı alacağım ve beyaz ve kırmızı olanlarla arajman olacak şekilde toplıyarak hepsini iki veya üç büyük saksıda toplıyacağım ,böylece sulamave gübreleme işlevlerini daha net takip edebilirim .Köklerine hiç dokunmıyacağım için umarım bir olumsuzluk olmaz ve çiçeklerini dökmezler.

İyi akşamlar diliyorum.

pembegül
28-02-2012, 16:56
Bir ay önce pazardan aldığım yılbaşı çiçeğim ne renk bilmiyorum kırmızı paskalyam var birde çingene pembesi var iki tanede minik yılbaşım var daha açmadılar renkler benim içinde sürpriz olacak..:);)

GÜLSEN_
02-03-2012, 12:16
Sayın Gülsen hanım ,mesajınız için çok teşekkür ederim beğendiğinize sevindim,

Bu arada elimde bulunan ve su içinde kök salmış olan paskalya kaktüsü çeliklerini de ufak saksılara diktim ve biraz suladım zira artık o kadar çoğaldılar ki her tarafpaskalya kaktüsü çiçekleri ile doldu yarın biraz büyük oval iki saksı alacağım ve beyaz ve kırmızı olanlarla arajman olacak şekilde toplıyarak hepsini iki veya üç büyük saksıda toplıyacağım ,böylece sulamave gübreleme işlevlerini daha net takip edebilirim .Köklerine hiç dokunmıyacağım için umarım bir olumsuzluk olmaz ve çiçeklerini dökmezler.

İyi akşamlar diliyorum.

iyi günler selçuk bey bana göndermiş olduğunuz paskalyalar için tekrar çok teşekkür ediyorum size ve geldiklerinde oldukça harab olmuş olan paskalyalarımı kurtarabilme çabalarım umarım işe yarar size resimlerini yükledim görün diye. yeni saksılarında yeni bir hayata başlıycaklar umarım benden hoşnut kalırlar:p

çiçeksever
02-03-2012, 12:57
Arkadaşlar;
Paskalya başlığı açtık.Bunla ilgili yazışmaları o konudan yapalım.
Bu da benim 2 ay sonra tekrar açmaya karar veren yılbaşım

manolya
03-05-2012, 11:25
Yılbaşı çiçeğimin saksısını değiştirmem gerekiyor, ilkbaharda mı değiştirilir, sonbaharda mı?

vehibe
03-05-2012, 11:36
Manolya hanım, şimdi tam zamanı değiştirebilirsiniz.

elifsena
03-05-2012, 14:20
bunlarda benim güzellerim.pembe gibiydi tomurcuklar ama kızmızı açtı.

Sûz-i Dilârâ
12-05-2012, 13:11
Yılbaşı ve atlas çiçekleri arasında bir fark göremedim. Bilen biri bana izah edebilir mi?

Elimde iki tane çelik var, biri pembe çiçek açıyormuş, diğerini okuldan aldım yeni ektim ne cinsini ne de ne renk açtığını biliyorum. Ama dediğim gibi yılbaşı mı atlas mı olduklarını bilmiyorum.

Bu geçenlerde okuldan aldığım çelik.
294640

Bu geçen sene aldığım çelik.
294639

yesilgiresun
12-05-2012, 13:34
Yılbaşı ve atlas çiçekleri arasında bir fark göremedim. Bilen biri bana izah edebilir mi?

Elimde iki tane çelik var, biri pembe çiçek açıyormuş, diğerini okuldan aldım yeni ektim ne cinsini ne de ne renk açtığını biliyorum. Ama dediğim gibi yılbaşı mı atlas mı olduklarını bilmiyorum.

yilbasi celigi kisa,kisa ve tren vagonu gibi ince olur.atlas celigi ise kalin,biraz daha genis ve yaprak boyuda daha uzun olur.kolay gelsin.ama resimde gördügüm kadariyla ikiside atlas celigi.

yesilgiresun
12-05-2012, 13:47
birde geri sayfalara bakarsaniz ,cok resim var.karsilastirmak daha kolay olur

çiçeksever
28-05-2012, 13:46
Yaklaşık 3 ay önce daha önce resmini yüklediğim dev yılbaşının sahibinden eşim bir dal isteyerek aldı.Bunu 2 parçaya bölerek birini toprağa birini suya diktim.Topraktaki tuttu.Sudaki de kök yaparak küçük bir yaprak çıkardı.1.resimde yanda gözüken yaprak.

halefirdevs
30-05-2012, 19:21
arkadaşlar merhaba
ben de geçen gün çöpe atılmış bir yılbaşı çiçeği buldum güneşin altında yaprakları kahverengiye dönmüş.aldım apartmana koydum ve hergün yapraklarına su fısfıslıyorum.yeşile dönmeye başladı yaprakları ve etlendiler.toprağı biraz kötü gibi geldi bana ne yapmalıyım bu mevsimde saksı değiştirilir mi ki tam da çiçek kendine gelmişken tekrar mahvetmek istemiyorum.yardım ederseniz sevinirim

Cizmeli Kedi
04-06-2012, 10:11
Canlanmaya başlamış, kurtulmuş anlaşılan. Ellerinize sağlık. Bence şimdilik toprak değişimiyle bitkiyi riske atmayın.

ayhat
04-06-2012, 10:53
çöpe mi atmışlar? Ben çiçekçiden bir çiçek almıştım ama neydi şimdi hatırlamıyorum, saksısına bir dilim yılbaşı düşmüş, benim saksıda öylece yatıyor, dedimki neden yaşama şansı vermeyeyim ki, kaderinde varsa kurtulacaktır, kıyamadım eğer canlıysa çöpe atmaya, veee evet şu an iki kulağı var, ne olur bilmem ama elimden geleni yapıyorum, hani hayvan severler sokakta buldukları hayvanları büyük bir özenle tedavi ediyorlar ya, bizim ki de buna benzer mi bilmem ama, bitki sevmek her bitkiyi sevmektir, her canlı bitkiye saygı duymak en azından sevemesek bile.

halefirdevs
08-06-2012, 14:04
çöpün yanına bırakıvermişler öylece.saksısını değiştirmedim özenle sabahları yapraklarına su püskürttüm ve dün sabah bi baktım ki 3 4 yerinden tomurcuk vermiş.nasıl sevindim anlatamam.çok teşekkürler arkadaşlar

halefirdevs
08-06-2012, 14:12
çöpün yanına bırakıvermişler öylece.saksısını değiştirmedim özenle sabahları yapraklarına su püskürttüm ve dün sabah bi baktım ki 3 4 yerinden tomurcuk vermiş.nasıl sevindim anlatamam.çok teşekkürler arkadaşlar

fotoğrafını yüklemeye çalıştım ama umarım başarabilmişimdir:o

hberbul
08-06-2012, 14:19
Gölgede keyfimiz yerinde....

mmanager
18-07-2012, 12:01
Geçenlerde 15 gün önce yılbaşı çiçeğimin saksısını değiştirdim büyük saksıyı sevdiğini düşünerek büyük bir saksıya diktim kumla karışık bir toprağı seçtim su tutmayan bir toprak olması açısından 1 hafta önce de az miktarda da olsa şeker gübresi verdim acaba ondanmı bilmiyorum yapraklarını dökmeye başladı şeker gübresinde azot bulunurmuş acaba azot yaktı mı .Sonradan öğrendim kaktüs ve sukkulentler potasyum gübrelerini severlermiş ....Bu konuda aydınlatıcı bilgileri olan arkadaşlar var mı paylaşırlarsa çok teşekkür ederim saygılar....

GÜLSEN_
20-07-2012, 11:48
Geçenlerde 15 gün önce yılbaşı çiçeğimin saksısını değiştirdim büyük saksıyı sevdiğini düşünerek büyük bir saksıya diktim kumla karışık bir toprağı seçtim su tutmayan bir toprak olması açısından 1 hafta önce de az miktarda da olsa şeker gübresi verdim acaba ondanmı bilmiyorum yapraklarını dökmeye başladı şeker gübresinde azot bulunurmuş acaba azot yaktı mı .Sonradan öğrendim kaktüs ve sukkulentler potasyum gübrelerini severlermiş ....Bu konuda aydınlatıcı bilgileri olan arkadaşlar var mı paylaşırlarsa çok teşekkür ederim saygılar....

sn.mmanager saksı değişimini akşam serinliğinde yapsaydınız ama keşke bu dönem hiç yapmasaydınız daha iyi olurdu, ayrıca şeker güberisini araştırıp öyle verseydiniz. Ben kaktüs ve sukulentlerimi dere kumuyla karışık bahçe toprağı ve az bişeyde torf ve doğal gübre katıyorum haftada 10 günde 1 defada kaktüsler için sıvı gübre var suya katıp verdiğimizden ondan veriyorum yerleride istedikleri gibi çok yakıcı sıcak **** güneşde değil gayet keyifleri yerinde MAAŞALLAH.Umarım düzelir en kısa zamanda:p

mmanager
24-07-2012, 09:17
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler değiştirdiğim saksıdan daha küçük bir saksıya aldım kullandığım toprağı değiştirdim sanki çıkarılan küçük saksı kadar toprağı varmış yani hiç kök salmamış .Değişik yerlerden karışım yaptığım bir toprağa diktim ceviz çam ağacı kırmızı toprak köpük kum vs karışımlı havadar süzek bir topraktı bu sonra yerini de değiştirdim güneş almayan ışıklı bir yere koydum...Dökülen loblarını da yanına diktim bir de ne göreyim tohum keseleri de varmış uçlarında...Çok sevindim....Saygılar dilerim....

Cizmeli Kedi
24-07-2012, 12:10
Hayırlı olsun tutar inşallah. Tohum kesesi dediğiniz nedir?

GÜLSEN_
25-07-2012, 17:51
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler değiştirdiğim saksıdan daha küçük bir saksıya aldım kullandığım toprağı değiştirdim sanki çıkarılan küçük saksı kadar toprağı varmış yani hiç kök salmamış .Değişik yerlerden karışım yaptığım bir toprağa diktim ceviz çam ağacı kırmızı toprak köpük kum vs karışımlı havadar süzek bir topraktı bu sonra yerini de değiştirdim güneş almayan ışıklı bir yere koydum...Dökülen loblarını da yanına diktim bir de ne göreyim tohum keseleri de varmış uçlarında...Çok sevindim....Saygılar dilerim....
Rica ederim sn. mmanager burda hepimiz birbirimize yardımcı olmaya çalışıyoruz nacizane bilgilerimiz doğrultusunda. Dökülen lobları suda da köklendirip ekebilirdiniz daha kolay kökleniyorlar, tabi siz toprakla buluşturmuşsunuz ellerinize sağlık umarım hepside köklenirler ama keşke resimlerini ekleseydinizde görseydik tohum keselerini benimde paskalya kaktüsümde oluştu bir tohum keseciği gidip gelip bakıyorum inşallah tam olgunlaşır. Sizinde ellerinize emeğinize sağlık umarım resimlerinide paylaşırsınız bizlerde görebiliriz... SAYGILAR

mmanager
26-07-2012, 08:58
Tohum kesesi yılbaşı çiçeklerinin çiçeklerinin birbiriyle tozlaşması sonucu verdiği nohut büyüklüğünde içinde tohum olan kesecikmiş ben de daha yeni öğrendim.Atlas çiçeğinde de böyle bir şey söz konusu afrika menekşelerinde de .Hatta atlas çiçeğinin tohum bulunan meyvesi pitaya gibi yenilebiliyormuş.Ağaçlar net bizlere neler öğretti neler....Yani buradaki arkadaşlar tabi ki.İsterseniz you tube de videosu bile var epiphyllum seeds yazın izleyin çok ilginç...Saygılar.......

rainbow_girl
27-07-2012, 17:29
benim yılbaşı çiçeğimin yaprakları dökülüyor neden olduğunu anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim

GÜLSEN_
01-08-2012, 10:22
benim yılbaşı çiçeğimin yaprakları dökülüyor neden olduğunu anlayamadım yardımcı olursanız sevinirim

sn.rainbow_girl ya aşırı sulamadandır **** aşırı suzuzluktandır havalar malum aşırı sıcak olduğundan bitkilere suyu dayıyoruz etkilenmesin diye ama malesef bitkilerimizde kök çürümelerine sebep oluyoruz. Birde güneş altında durmasın gölge bir yere alın eğer güneşteyse suyunuda toprağı iyice kurudukça verin bir bakalım inşallah kurtulur:(

Cizmeli Kedi
02-08-2012, 07:23
Ben açık balkonda serin ve gölge bir yer bulup oraya taşıdım. Hemen minik yaprakçıklar belirdi. Umarım sizinki de kurtulur.

rainbow_girl
04-08-2012, 01:23
çiçeğim serin gölge bir yerde duruyo suyunuda azalltım üzerinde küçük yapraklarıda var yeni çıkıyolar ama hala yaprak döküyo ne yapacağımı bilemedim valla

suatpelen
10-08-2012, 08:49
Bu yaz,bütün yılbaşı ve paskalya kaktüslerim öldüler.Dikiliden arkadaşım süper kocaman bir ,yılbaşı çiçeği hediye getirdi.20 gün içinde loblarını döktü ve oda öldü.Anladımki bu seneki sıcaklara çiçekler dayanamadı.Çok sevmeme rağmen,bir daha çiçek yetiştirmiyeceğim,çok üzüldüm çünki.Onca çiçeğim ziyan oldu gitti.

GÜLSEN_
10-08-2012, 20:07
Bu yaz,bütün yılbaşı ve paskalya kaktüslerim öldüler.Dikiliden arkadaşım süper kocaman bir ,yılbaşı çiçeği hediye getirdi.20 gün içinde loblarını döktü ve oda öldü.Anladımki bu seneki sıcaklara çiçekler dayanamadı.Çok sevmeme rağmen,bir daha çiçek yetiştirmiyeceğim,çok üzüldüm çünki.Onca çiçeğim ziyan oldu gitti.

Sn.suatpelen kıyamam size sıcaklardan ölen bir tek sizin çiçekleriniz değil bir çok arkadaşımız aynı dertten muzdarip ama bu küstürmesin sizi çiçeklere :pbu seneki sıcaklara biz koca insanlar dayanamadık o minicik gariplerim napsınlar elimizden geldiği kadar serin yerde muhafaza etmeye çalışıyoruz .Ama lütfen siz küsmeyin çiçeklere yine devam edin onlarda istemiyorlardır sıcakta kavrulmayı. Gaziantepten selamlar saygılar

mmanager
15-08-2012, 08:37

Değerli çiçeksever arkadaşım benim de yılbaşı çiçeğimin biri öldü tane tane döküldü ama benim de bir çok menekşem vardı üstünde tohum kesesi olanları çiçek sapından kendiliğinden yaprak vermiş olanları vardı mantar yapıyor dediler arkadaşlar bir kaç tane kaldı balkona çıkardım balkona gölge olsun diye gölgeleme filesi gerdim ben de bir karar aldım menekşe beslememeye ya da mümkün olduğunca az menekşe sahibi olmaya inanın benim de içim acıyor aklıma geldikçe en iyisi kaktüs ve atlas çiçeklerinin çeşitlerini beslemeye yazın sıcağa dayanır kışın soğuğa yıllarca dayanır ölmez benim 15 yıllık kaktüsüm var 7 yıllık bile aslında daha eskileri de vardı ama üniversiteyi dışarda okumam bizimkilerin ev değiştirmesi sebebiyle yok oldular şimdi yeniden eski çiçeklerimin cinslerini buluyorum.Üstünde yapay çiçeği olan kaktüslerim gerçekten çiçek açıyor ve bir gün değil bir kaç gün dayanıyor çok mutlu oluyorum.Aslında daha şnslıyız her yerde avmler yapı marketler var internet var....Zamanla şuna karar verdim aynı cins çiçeklerden fazla yetiştirmemek değişik çiçeklere yönelmek.Sağlıcakla kalın şimdiden bayramınız kutlu olsun.

suatpelen
17-08-2012, 07:22
Çiçeksever arkadaşlar,paskalyamın dökülen bütün loplarını diktim,hiç birisi tutmadı.Önceden diktiğim,her çiçek tutardı.buyıl neler oluyor anlıyamadım.12 yıllık yılbaşı çiçeğim bile döküle ,döküle bitti gitti.neyse yapabilecek birşey kalmadı,çünki çiçeğim kalmadı.Sağlık olsun,herkese iyi bayramlar.

ayseldeniz
30-10-2012, 12:20
Arkadaşlar, üç tane yılbaşı çiçeğim var.Beyaz, pembe ve kırmızı .Hepsi tomurcuklanmış.Erken mi yoksa zamanı mı ?Çiçeklense de bir kaç dal ayırıp başka saksıya dikebilir miyim?Zamansız mı olur?

sakdag
30-10-2012, 12:40
Şimdi tam çiçek zamanı Ayseldeniz hanım. Çiçeklerini dökmemesi için çok sulamayın ve saksıyı yerinden hareket ettirmeyin lütfen.

Ayırıp başka saksıya diktikleriniz tutar ama tomurcuklar dökülür, karar sizin...

ayseldeniz
30-10-2012, 13:18
Sevgili sakdag çok sağolun.Beklerken çiçekleri döktürür müyüm.Zamanı gelince ayırırım.Dün farkettim tomurcukları dünyalar benim oldu.Selamlar.

mmanager
03-11-2012, 13:24
Bu gün koçtaştan yeni gelen yılbaşı çiçeklerinden aldım zira elimde şeker pembesine benzeyen bir renk yoktu açık kırmızı ve içlere doğru beyazlayan renklere sahip .Daha önceleri de aldıklarım yavaş yavaş çiçeklerini döküyor ve neyse yerini değiştirince küsmüştür diye düşünüyorum ama sonra açmasını ümit ettiğim tohumları da buruşuyordu bunu engellemek için ne yapmam gerekiyor bilen arkadaşlar yardım ederlerse çok sevinirim.Neyseki geçen sene aldıklarım bu sene tekrar tomurcuklanmaya başladı tek tesellim o ...Geçenlerde sarısını aldım tomurcuklarını döktü şimdi de küçük tomurcukları buruşuyor ne yapacağımı bilemiyorum.ACİL YARDIIIM BEKLİYORUM!!!!!!

sakdag
03-11-2012, 13:30
Sayın Mmanager üzülürek söylüyorum ki, çaresi yok bunun. Ama bir süre sonra, çiçeğiniz yeni ortamına adapte olduktan sonra; yeni tomurcuklar belirecek, merak etmeyin.

mmanager
03-11-2012, 13:40
Arkadaşlar, üç tane yılbaşı çiçeğim var.Beyaz, pembe ve kırmızı .Hepsi tomurcuklanmış.Erken mi yoksa zamanı mı ?Çiçeklense de bir kaç dal ayırıp başka saksıya dikebilir miyim?Zamansız mı olur?

İyi günler yılbaşı çiçeği sayfasının başlarında todor adlı arkadaş yılbaşı çiçeği kısa gün çieğidir diye yazmış yani günler kısalıyor geceler de uzuyor ya o sebeple karanlıkta olanlar çiçeğe dönüyorlar yani 12 saat karanlıkta kalınca açıyorlarmış mesela şu anda çiçekli satılanlar var onları erken karanlığa alarak çiçek açtırıyorlarmış hava kararmadan bulunduğu mekanı karartıyorlar ve böylece çiçeği kandırıyorlar.....Aralık ocağa kadar tomurcukarlar büyüyüp ancak çiçek açacaktır ...Saygılar...

sakdag
03-11-2012, 13:58
Gözlemlerime göre 2 tür yılbaşı var. Birincisinin yaprak tırtıkları yuvarlağımsı olan, bu çiçekçilerde satılmayan, daha ince yapraklı, klasik pembe açan, kök çürüklüğüne diğerine göre daha dayanıklı olan tür.(soldaki resim) Bu tür ocak ayında tomurcuklanıp şubatta açıyor, bazı kişilerin şubat çiçeği demesinin nedeni bu olsa gerek.

2. tür yılbaşı ise çiçekçilerden satın aldığımız, yaprak tırtıkları sivri olan, daha etli,değişik renklerini bulabildiğimiz tür. O da bu mevsimde çiçekleniyor. Geçen yıl çiçekçilerden aldığım yılbaşılardan geriye bir kaç yaprak kaldı, ona rağmen tomurcuklanma başladı..

343285343286

incii
03-11-2012, 20:24
Benim bu iki bitkiden anladigim tomurcuklari iyice iri olanini almak gerekir, onlar yer degisirse bile yinede aciyor...

Resimdeki pembeli olani 30 agustos da aldigim ( yilbasi icin biraz erken oldu biraz ama :)), aldigimda tomurcuklari oldukca irilerdi eve getirdigimde de birkac ufak harici dökülmedi, cokda güzel acti...

343358 343359

ve cicekleri döküldükten sonra yeniden yaprak cikardi ve insallah yilbasina kadar tekrardan ciceklenir :(

343360

Bu sari cicekliyi de 2 hafta önce bir seradan yine oldukca iri tomurcuklu aldim ve hic biri dükülmeden oldukca güzel acti... ( ama yilbasina yinede biraz erken oldu:))...

343361 343362

Sanirim bu bitkinin yerini degistirmek icin veya bir yerden alirken mutlaka iri tomurcluklu olursa kesinlikle aciyor...

selenn
04-11-2012, 00:30
Forumda bu başlıkta zaman zaman bu iki türün birbirine benzerlikleri sebebiyle etiketleme ile ilgili sorular gelebiliyor.

Schlumbergera (Yılbaşı Kaktüsü) ve Rhipsalidopsis (Paskalya Kaktüsü) birbirlerine çok benzer iki tür olsalar da yaprak ve çiçek formlarında bazı farklılıklara sahipler.
Bu farklılıkları maddelersek sanırım etiketlemede yaşadığımız sıkıntı ortadan kalkacak.

Schlumbergera (Yılbaşı Kaktüsü):

- Yaprak uçlarında sivri, diş benzeri çıkıntıları vardır.
- Çiçeklenme Kasım ayı ile birlikte başlar.
- Çiçek renklerinde açıklı-koyulu renk geçişleri mevcuttur.
- Çiçekleri boru şeklindedir.

Schlumbergera turuncata

343418

343419

Rhipsalidopsis (Paskalya Kaktüsü):

- Yaprak kenarlarında sivri, diş benzeri çıkıntılar yoktur. Yaprak 3-4 boğumdan oluşan girintili bir forma sahiptir.
- Yaprağın en üst boğumunda kahverengi ince tüyler göze çarpar.
- Çiçeklenme en sık Mart ve Mayıs arasında gerçekleşir.
- Çiçekleri tek renkli ve genelde pembe, kırmızı, turuncudur. Renk geçişleri yoktur.
- Çiçekleri yıldız şeklindedir.

Rhipsalidopsis yaprağındaki boğumlar ve kahverengi tüyler

343420

Rhipsalidopsis gaertneri

343421

343422

Şemaların Kaynağı: Dalhousie Cacti and Other Succulents (http://www.cactus.biology.dal.ca)

ayseldeniz
05-11-2012, 13:54
Boya nedeniyle yerlerinden almak zorunda kaldım.Altı gün oldu tomurcuklarda birşey yok.Daha serin bir yerdeler.İnşallah olmaz.Olursa bildiririm.Selamlar

arapsabunu
05-11-2012, 16:32
Ben bu sene ilk kez çiçek yetiştiriyorum, yılbaşı çiçeği de acemiliğime rağmen yetiştirmeyi başarabildiğim çiçeklerden olacak sanırım. Bu hafta TOMURCUKLARINI gördüğümde o kadar sevindim ki, tomurcuklu hali bu kadar güzelse açınca ne olacak merak ediyorum. Çoğaltılması için şimdi bir şey yapmamalıyım galiba, forumun ilk sayfasını okuyabildim ve bir dalını kırıp toprağa daldırınca tuttuğunu öğrendim; bunu yapmak için herhalde çiçeklerinin geçmesini beklemeliyim...

343971

mmanager
09-11-2012, 08:27
Merhaba arkadaşlar yılbaşı çiçeklerimin geçen hafta tomurcuklanmaya başladığını söylemiştim.Balkonda bulundukları için içeri almak için tomurcuklarının iyice büyümesini beklemem gerekir mi hava sıcaklığı daha bugün yağmurun yağmasıyla 16 dereceye düştü ama gündüz 20 -25 derece arası olacaktır.Yerinden kımıldatmaya bile korkuyorum küsecek diye .Tomurcuklanırken hala su vermiyorum acaba doğru mu yapıyorum bu konuda tavsiyelerinizi merka ediyorum herkese bol çiçekli günler dilerim....

selis
14-11-2012, 10:26
Sûz-i Dilârâ sayesinde 2 kök bitkim olmuştu..
Bir tanesini yazın çok sulayınca kaybettim.. Diğerinin durumu da pek hoş değildi..
Bu sabah tomurcuklandığını gördüm.. Tam 11 tane :)
346056

kopshtar
15-11-2012, 16:01
Sn Selis; keşke saymasaydınız, eksilir derler :))

sakdag
15-11-2012, 16:58
Resimdeki 2 tomurcuğa dokunduğu için ikisi eksilecek büyük ihtimal... :(

Tura
15-11-2012, 17:13
Eşimin gözü gibi baktığı vardı. Devasa bir şey.

Onun sahip olduğu tek çiçekti.

Bir şey biliyorum sanarak, saksısını değiştirmem için bana verdi.

Ellemez olaydım.:(

nılgun_dogan
15-11-2012, 17:22
Sayın Tura aynı hataya bende düştüm :(

Ayşe Yıldız
15-11-2012, 17:48
Eşimin gözü gibi baktığı vardı. Devasa bir şey.

Onun sahip olduğu tek çiçekti.

Bir şey biliyorum sanarak, saksısını değiştirmem için bana verdi.

Ellemez olaydım.:(

Öldü mü?

selis
15-11-2012, 19:18
Resimdeki 2 tomurcuğa dokunduğu için ikisi eksilecek büyük ihtimal... :(
Yok artık.. İyi de; ben hepsine dokundum :(

resul22
15-11-2012, 19:23
Nedense çiçekçiden aldığım yılbaşılar bir türlü yaşamıyor. Ama çelik olarak diktiğimiz iki yılbaşı çok güzel gelişimini sürdürüyor.

vehibe
15-11-2012, 19:24
Ben sevincimden her gün dokunup duruyorum bir şey olmuyor merak etmeyin.

vehibe
15-11-2012, 19:31
Nedense çiçekçiden aldığım yılbaşılar bir türlü yaşamıyor. Ama çelik olarak diktiğimiz iki yılbaşı çok güzel gelişimini sürdürüyor.

Sera ortamında ve besinlerle yetiştirildikleri için biraz hassas oluyorlar
Eve getirince direk balkona koymayın, alışana kadar içeride güneş gören cam önüne koyarsanız yaşayacağını düşünüyorum.

resul22
15-11-2012, 19:41
Sera ortamında ve besinlerle yetiştirildikleri için biraz hassas oluyorlar
Eve getirince direk balkona koymayın, alışana kadar içeride güneş gören cam önüne koyarsanız yaşayacağını düşünüyorum.

Hassas olan çiçekleri balkona koymuyorum zaten sayın vehibe. Zaten artık satın almaktan da vazgeçtim. Çelikten yetiştirmeyi tercih ediyorum. :rolleyes:

Druppel
22-11-2012, 13:20
Geçen hafta sonu ben de aldım kırmızı kırmızı açan bu güzelim çiçeklerden, eve gelir gelmez bazı tomurcukları döküldü, çiçekleri soldu, acaba doğru yolda mıyım diye kendimi sorgulamaya başladım.. Ne olursa olsun, çok güzel çiçekler

çiçeksever
26-11-2012, 15:36
Geçen hafta E.şehir Koçtaştaydım.Sayım var diye çiçek getirtmemişler.2-3 saksı yılbaşı vardı.Her saksıda 2 kök değişik renk vardı.Biri sarı-pembe,biri de pembe-kırmızıydı.

levrek
26-11-2012, 16:37
merhabalar bende aranıza yeni katıldım benimde yılbaşı çiçeğim var pembe renkli çelikten tutturmayı başardım şuan bitane çiçeği ve 2 tane tomurcuğu var.inşallah bakabilirim

ayseldeniz
27-11-2012, 07:32
Geçen yıl aldığımda benimkilerde döküldü.Korkmayın.Bu yıl bol bol çiçek vermekteler.Muhteşem görünüyorlar.

mmanager
30-11-2012, 15:35
Merhaba arkadaşlar geçen yıl aldığım ve bir kaç tanesini aynı saksıya diktiğim yılbaşı çiçeklerim gördüğünüz kadarıyla tomurcuklandılar.Yerinden kımıldatmamam gerektiğini küseceğini ve çiçeklerini dökeceğini biliyorum.Şimdi hala Adana da burada havalar çok da soğuk değil daha fazla soğuduğu zaman içeri almam gerekmez mi.Kış geldiğinde içeri almak gerektiğini de biliyorum.Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım....Tomurcuklanma zamanı sulamamak gerektiğini bildiğim için fısfısla bile su vermiyorum ama hafif çiseleyen yağmur yapraklarını bu hale getirdi.....Bana bir fikir verin lütfen....

piri demir
03-12-2012, 09:53
geçen sene yapraktan diktiklerim,yarım karış anca büyüdü normalmidir.sulama işini kaçgünde bir vermeliyim.acaba ne zaman çiçek verirler.yardımınızı bekliyorum.selamlar.

selenn
03-12-2012, 10:51
Sayın piri demir, şuanda yılbaşı kaktüsünün gelişme dönemi o nedenle suyu rahatlıkla verebilirsiniz. Tabi iki sulama arasında toprağın tamamen kurumasına dikkat edin. Besin de ilave edebilirsiniz sulama suyuna. Normalde çiçeklenme geçtikten sonra sulama azaltılır. Sizin bitkiniz daha yeni gelişme gösterdiğinden çiçeklenmeyebilir ama düzenli sulama, besin takviyesi ve bol ışıkla gelişip, çiçeklenecektir bitkiniz.

piri demir
03-12-2012, 13:53
çok teşekgür ederim sayın selenn,yaprak olarak amarikadan getirtmiştim 6 değişik renkte.

mmanager
04-12-2012, 09:14
Sayın piri demir, şuanda yılbaşı kaktüsünün gelişme dönemi o nedenle suyu rahatlıkla verebilirsiniz. Tabi iki sulama arasında toprağın tamamen kurumasına dikkat edin. Besin de ilave edebilirsiniz sulama suyuna. Normalde çiçeklenme geçtikten sonra sulama azaltılır. Sizin bitkiniz daha yeni gelişme gösterdiğinden çiçeklenmeyebilir ama düzenli sulama, besin takviyesi ve bol ışıkla gelişip, çiçeklenecektir bitkiniz.

Daha çok öğreneceğimiz şey var daha diye düşünüyorum.Şimdi yılbaşı kaktüslerini tomurcuktayken sulamanın yanlış olduğunu duymuştum.Kasım aralık ayından sonra içeriye almak gerekiyor diye biliyorum acaba tomurcuklar büyüyünce mi içeri alacağız.Kırılan kopan çelikleri diksek şimdi tutar mı köklenme için gerekli sıcaklık mevcut olmasa bile...

selenn
04-12-2012, 10:38
Sevgili mmanager, gelişme döneminde ben Schlumbergeralara düzenli su veriyorum. Bu sene her ne kadar tomurcuklanma benim bitkilerimde olmadıysa da normalde tomurcukların gelişimini sürdürmeleri için toprağı nemlendirecek kadar su veriyorum. Ama burada dikkat etmemiz gereken sulamayı ayarlamak. Eğer çok fazla su ve sık sık su veririseniz tomurcuklar açmadan dökülüyor. Benim yaptığım toprak tamamen kurudukça sulamak ve tomurcuk kaybı yaşamadım bu şekilde.

Ben yılbaşı çiçeklerini mecburen burada balkonum olmadığından kapalı mekanda yetiştiriyorum. Normalde Kasım'da iç mekana almak lazım. Tomurcukların büyümesini beklemenize gerek yok. Kırılan ve kopan yapraklar sorunsuz köklenecektir. Ev içerisindeki kaloriferli ortamın ısısı onları köklendirmeye yetiyor.

Burada ayrıca bir dipnot olarak yazmak istiyorum. Benim yılbaşı çiçeklerim bu sene tomurcuklanmadı diye belitmiştim mesajımda. Sebebi bitkiyi aldığımdan beri aynı toprakta tutmamdı. Çiçekçiler genelde bitki köklensin ve çabuk gelişsin diye cocopeat veya torflu toprakları tercih ediyorlar. Uzun süre aynı malzemede kalan bitki kökleri zamanla inceliyor, cansızlaşıyor. Bu nedenle bitki çiçekçiden alındıktan sonra tomurcuk yoksa üstünde toprağının yenilenmesi gerek diye düşünüyorum. Aksi taktirde zamanla cansızlaşıp, çiçek veriminin azaldığı gözlemleniyor. Tecrübe ile sabittir;)

Sevgi Durul
04-12-2012, 10:50
Ben de tomurcuklanan yılbaşı çiçeğimin tomurcuklarına bir şey olmasın diye içeri almayınca, dün gece yağan şiddetli yağmur ve dolu tüm saksıyı doldurdu ve üzerindeki dolularla birlikte içeri aldım.

Olumlu ya da olumsuz gelişmeleri burada paylaşırım.

mmanager
07-12-2012, 08:44
Sevgili mmanager, gelişme döneminde ben Schlumbergeralara düzenli su veriyorum. Bu sene her ne kadar tomurcuklanma benim bitkilerimde olmadıysa da normalde tomurcukların gelişimini sürdürmeleri için toprağı nemlendirecek kadar su veriyorum. Ama burada dikkat etmemiz gereken sulamayı ayarlamak. Eğer çok fazla su ve sık sık su veririseniz tomurcuklar açmadan dökülüyor. Benim yaptığım toprak tamamen kurudukça sulamak ve tomurcuk kaybı yaşamadım bu şekilde.

Ben yılbaşı çiçeklerini mecburen burada balkonum olmadığından kapalı mekanda yetiştiriyorum. Normalde Kasım'da iç mekana almak lazım. Tomurcukların büyümesini beklemenize gerek yok. Kırılan ve kopan yapraklar sorunsuz köklenecektir. Ev içerisindeki kaloriferli ortamın ısısı onları köklendirmeye yetiyor.

Burada ayrıca bir dipnot olarak yazmak istiyorum. Benim yılbaşı çiçeklerim bu sene tomurcuklanmadı diye belitmiştim mesajımda. Sebebi bitkiyi aldığımdan beri aynı toprakta tutmamdı. Çiçekçiler genelde bitki köklensin ve çabuk gelişsin diye cocopeat veya torflu toprakları tercih ediyorlar. Uzun süre aynı malzemede kalan bitki kökleri zamanla inceliyor, cansızlaşıyor. Bu nedenle bitki çiçekçiden alındıktan sonra tomurcuk yoksa üstünde toprağının yenilenmesi gerek diye düşünüyorum. Aksi taktirde zamanla cansızlaşıp, çiçek veriminin azaldığı gözlemleniyor. Tecrübe ile sabittir;)
İyi günler verdiğiniz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim.Benim yılbaşı kaktüslerimin çiçek açmasını kaktüsler için olan sıvı gübre vermeme bağlıyorum
Ayrıca mutlaka saksısını değiştiriyordum.Atlaslara da aynı sıvı gübreden verdim bir kaç tanesi yeni çelikler veriyor.Geceleri 7 derece olacağı yazıyordu haberlerde acaba Hollanda dan gelen atlaslar zarar görürmü? Gündüz 15 derece olsa bile...Teşekkürler sağolun...Saygılar...

selenn
07-12-2012, 10:07
Sevgili mmanager, Hollanda'dan gelen Atlaslarınız çelik mi? Köksüzler mi? Dış mekandalar mı hala?

Benol Hazaroğlu
07-12-2012, 11:30
İstanbul Salı pazarından Trabzon'a taşındı.

yigit666
07-12-2012, 12:56
Yılbaşı çiçeğim açtı...

mmanager
10-12-2012, 08:23
Sevgili mmanager, Hollanda'dan gelen Atlaslarınız çelik mi? Köksüzler mi? Dış mekandalar mı hala?

Atlaslar hala balkondalar bazıları köksüz olabilir ama bazıları köklü.Yerli türler balkonda sıcağa soğuğa alışkın olacağından birşey olmaz diye düşünüyorum fakat sera ortamında yaşayanları içeri almak gerekir diyorum.Şu anda bulundukları ortamı sera gibi naylon örtüyle kapladım ama yine de riske girmek istemediğim için bu akşam içeri alacağım...

selis
12-12-2012, 13:13
Tomurcuklarına bakıp pembe diye aldığım da kırmızı çıktı..
353592
353593
Çok sevimliler.. Ama artık balkonda yer kalmadı..
Almak isteyenler için kipaya gelmiş..
353594

Sevgi Durul
14-12-2012, 15:34
Ben de tomurcuklanan yılbaşı çiçeğimin tomurcuklarına bir şey olmasın diye içeri almayınca, dün gece yağan şiddetli yağmur ve dolu tüm saksıyı doldurdu ve üzerindeki dolularla birlikte içeri aldım.

Olumlu ya da olumsuz gelişmeleri burada paylaşırım.

Olumsuz gelişme yok, tomurcuklarını büyütüyor.;)

354660

354661

354662

sakdag
14-12-2012, 18:47
Yılbaşınız bu sezona çok güzel hazırlanmış Sdurul Abla, harika görünüyor. Hem yapraklarının canlılığı, hem tomurcuk bollluğu, maşallahı var. Bu geçen yıl ki Biricik değil mi? ;)
Benimkin de daha tomurcuk falan görünmüyor, yazı güneşin alnında geçirince, çiçek açmak için naz yapıyor galiba. ;)

Sevgi Durul
14-12-2012, 19:33
Sevgili sakdag,

Evet geçen yıl, dört tomurcuğundan üçünü döküp birini açan Biricik bu.;)

Yazı, öğleden akşama kadar güneş alan balkonda, koruyucu tül arkasında geçirdi. Tam olarak açana kadar içim rahat değil ama.:)

Sizinkiler tomurcuk yapmakta biraz geç kalmışlar sanki, umarım bundan sonra olur.:)

Hülya
15-12-2012, 00:44
Geçtiğimiz yıl küçücük birer fidan olan bitkiler,

Çok güzel açtılar.
Geçtiğimiz hafta balkonda yağmurda kaldılar. Evde değildim.Gelince içeri aldım, Tomurcuklarını dökmeden açmaya devam ettiler. :)

ayseldeniz
17-12-2012, 07:50
Sevgili sakdag benimkilerde bütün yaz güneşin altındaydı.Çiçekleri geçmek üzere.Sarı rengide nerden çıktı?Şimdi onuda mı arıyacağım.? Selamlar.

sakagun
17-12-2012, 10:01
Üzeri tomurcukluyken sıcak ortama aldım. Neysi ki tomurcuğunu dökmedi.

nevsune
17-12-2012, 11:29
Serin ortamda çiçeği daha uzun süreli dayanıyor. Fazla sıcağa aldıysanız güzelliği daha kısa süreli göreceksiniz:)

sakagun
17-12-2012, 11:46
Burada 4-5 gündür kırağı oluyor. Geçen sene büyük bir yılbaşı çiçeğimi ve atlasımı kaybettim. O yüzden bunu içeri aldım.

nevsune
17-12-2012, 11:56
Benim mutfağım aspiratör deliği yüzünden diğer yerlere göre biraz daha serin oluyor. Benimki mutfakta epey uzun süreli çiçekli kaldı. Annem salonda tutuyor. Onun çiçekleri hemen soluyor.

Kapalı balkonda gülümün üstünde 2 tane açmış çiçek var. Oranın ısısı 9-10 derece civarlarında. 40 gündür çiçekler solmadı duruyor.

İçerisi kadar sıcak değil ama dışarısı kadar da soğuk olmayan bir ortamda tutmak iyi oluyor.

Sevgi Durul
23-12-2012, 18:16
Tomurcukluyken mecburen yer değiştirdiğim Schlumbergera (http://www.agaclar.net/forum/1068203-post1096.htm), ilk çiçeklerini yılbaşına bir hafta kala açtı.:)

356816

Diğer fotoğrafları burada. (http://www.agaclar.net/forum/1073769-post239.htm)

dağçiçeği
24-12-2012, 01:35
Benim yılbaşımın üzeri tomurcuk dolu. Ama daha tomurcuklar çok küçükler ve çok yavaş büyüyorlar. Çiçek açmakta geç mi kalmış sizce ?

mmanager
24-12-2012, 12:22
Değerli arkadaşlar geçenlerde nasıl olsa dökülüyor diye çiçeği dökülmüş yılbaşı çiçeklerimin 5 tanesini tek bir saksıya dikmiştim çok güzel duruyordu her gören ooo ne kadar da güzel gelişmiş demekten kendini alamıyordu hatta .Evde ışık alması ve fazla sıcak ortamı sevmediği için salonda pencerenin kenarına koydum ama bir kaç gündür bazıları çeliklerini dökmeye başladı.Salonun ısısı akşamları 10-12-14 derece arasında değişiyor .Yeni saksıya aldığım için torflu toprağını biraz temizlemek istedim zaten beş taneyi sığdırmak için toprağını etrafından biraz temizlemem gerekti.Toprağına az da olsa organik hayvan gübresi ekledim dökülen bazı lobların koptuğu yerde çürümeler gördüm .Acaba bu konuda fikri olan arkadaşlar yardım edebilirler mi...Salonda üşümüş olabileceğini düşünüyorum bu sebeple daha fazla ısınan oturma odasına aldım.Çürümeyi durdurmak için toprağını fön makinasıyla kurutsammı acaba :):):):):).Geçen yıl aldıklarımın durumu aşağıdaki gibi...

sakdag
24-12-2012, 17:30
Benim yılbaşımın üzeri tomurcuk dolu. Ama daha tomurcuklar çok küçükler ve çok yavaş büyüyorlar. Çiçek açmakta geç mi kalmış sizce ?

Sayın Dağ çiçeği, yılbaşılar kasım ayından başlayıp mart ayının başlarına kadar çiçeklenme gösterirler. O yüzden geç kalmış sayılmaz. Benim yılbaşım daha tomurcuk bile çıkarmadı, şubat sonlarına doğru açıyor. Zaten yılbaşı çiçeklerine şubat çiçeği de deniyor.

Tomurcuklar yaklaşık bir- bir buçuk ayda gelişimlerini tamamlayıp açıyorlar.

Sevgi Durul
02-01-2013, 20:49
Tomurcukluyken mecburen yer değiştirdiğim Schlumbergera (http://www.agaclar.net/forum/1068203-post1096.htm), ilk çiçeklerini yılbaşına bir hafta kala açtı.:)

356816

Diğer fotoğrafları burada. (http://www.agaclar.net/forum/1073769-post239.htm)

Son hâli.

359011

Sudenur
02-01-2013, 21:07
Maşallah çok güzel. Benim yılbaşı çiçeğim de tek tomurcuk bile yok, farklı türler galiba.. :( http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/358229d1356824410-pc290979-399-x-600-.jpg

incii
02-01-2013, 22:27
Maşallah çok güzel. Benim yılbaşı çiçeğim de tek tomurcuk bile yok, farklı türler galiba.. :( http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/358229d1356824410-pc290979-399-x-600-.jpg

Sayin Sudenur sizinki sanirim Paskalya cicegi, mart nisan ayi gibi tomurcuklanir.... Ilerleyen zamanda ciceklerini görürsünüz insallah

incii
02-01-2013, 22:30
Son hâli.

359011

Masallah sayin SDurul, iki gün gecikmeli de olsa zamanlama müthis..:p, Güzel ciceklerinizin keyfini cikarin

Sudenur
02-01-2013, 22:58
Sayin Sudenur sizinki sanirim Paskalya cicegi, mart nisan ayi gibi tomurcuklanir.... Ilerleyen zamanda ciceklerini görürsünüz insallah

Ben de o umut bekliyorum. :rolleyes: Geçen sene Şubat-Mart ayı gibi almıştım, eve getirdiğim günün üçüncü günü tüm çiçek ve tomurcuklarını dökmüş olsa da kan kırmızısı çiçekleri vardı. Yine olacak inşallah. ;)

Hülya
04-01-2013, 14:11
359294

mmanager
05-01-2013, 09:12

Arkadaşlar daha yılbaşı çiçeğinizin açabilmesi için taze toprağa ihtiyaç var. Mesela 2 yıldır aynı toprağın içindeyse ve besin takviyesi yapmıyorsanız açmayacaktır .

Kaktüsler için olan sıvı gübreden kullansaydınız olurdu ,elimde menekşeler için olan sıvı gübreden var bunu vereyim olur diye düşünürseniz yanılırsınız olmaz...Azot oranı düşük fosfor ve potasyum oranı yüksek olacak mutlaka....

2. faktör kesinlikle şimdi kış aylarındayız ya akşam saat 4.00 da havalar kararır yani günler kısa geceler uzundur. İşte yılbaşı çiçeği de kısa günlerin çiçeğidir .Hava karanlıktaysa o da karanlık ortamda olmayı ister.
Şu anda kış mevsimindeyiz kimilerinin çiçeği oturma odasındadır ve kullanılan bir odada yani aydınlıkta olduğu için çiçek açmaz.Kullanılmayan serin bir ortamı olan odanız varsa oraya gün ısığını alacak hava karardığında tamamen karanlıkta olacak şekilde bir odaya koymanız halinde başarılı olursunuz.

3. faktör çiçeğiniz tomurcuklanmaya başladı iyi oturma odasına alayım da çiçeklerini izleyeyim, içim açılsın derseniz yanılırsınız tomurcuklarını döker. Oturma odaları sıcaktır az önce de belirttiğim gibi aydınlıktır, bu da yılbaşı çiçeğinin sevmediği bir ortamdır. Çiçek açsa bile çiçeklerinin ömrü kısa olur.

Bendeki yılbaşı çiçekleri 1 aydır açıyor ve hala açmaya devam edecek gibi.Yapı mrketlerde ekim ayının sonlarında satılmaya başlanmıştı .Üreticiler çiçekleri kandırıp ortamı günler kısalmadan erken karartma yapıyorlarmış. Eee hal böyle olunca bizim saf yılbaşı çiçekleri erkenden açıyormuş.Tavukları kandırıp ortamı karartıp besleyip günde iki yumurta yumurtlattıkları gibi.....Bu ayrıntılara dikkat ederseniz sizin çiçekleriniz de açar....Başarılar, saygılar...

sibelim
05-01-2013, 21:51
yılbaşı akşamı açmaya başlayan kayın validemin güzeli

addo
08-01-2013, 23:24
11 tomurcuktan biri erken açınca güzelliği görmek için sadece yönünü değiştirdim küçük olanlar döküldü sadece bu 3 tane kaldı.

yaz gülüm
20-01-2013, 21:26
Merhabalar benimde uzun zamandır yılbaşı çiçeğim var fakat çiçek açmıyorlar ve eskisi gibi canlı değiller. Tam kurumuyolarda çiçekte açmıyorlar. Çiçeğim neden bu durumda olabilir sizce? Yerini beğenmemiştir diye yerini de değiştirdim fakat değişin bir şey olmadı. Bana çiçeğim için önerebiliceğiniz vitaminler var mı çiçeğimi canlandırmak için??

nikon_
22-01-2013, 16:41
Bende yıllardır bulunan yılbaşı çiçeğim, bu yıl oldukça fazla çiçeklendi. Açanların yanı sıra, birçok da tomurcuk barındırıyor. Çapı hayli büyüktür, 3-4 yılda bir gençleştirme yapıyorum.

akgül
16-02-2013, 20:41
arkadaşlar çelik olarak aldığım yılbaşı çiçeğimi sizlerle paylaşmak istedim.kontrol ettiğimde köklendiğini gördüm.sizce ne kadar sürede büyümeye başlar ve seneye çiçek açma ihtimali var mı?ayrıca kapalı mekanda mı yoksa açık mekanda mı tutmalıyım?yardımlarınız için teşekkürler...

addo
18-02-2013, 01:11
11 tomurcuktan biri erken açınca güzelliği görmek için sadece yönünü değiştirdim küçük olanlar döküldü sadece bu 3 tane kaldı.

benim bücür tekrar çiçeklenmeye başlamış.

nikon_
19-02-2013, 15:07
Yılbaşı çiçeğimin tüm tomurcuklarıyla açmış son halini de ekliyorum ;)

371139

371140

371141

nılgun_dogan
20-02-2013, 00:18
Sayın nikon beğen tuşuyla bırakamıcam kırkbinkere maşallah çok güzel.

nikon_
20-02-2013, 10:08
Sayın nılgun_dogan, güzel sözleriniz için size ve tüm beğenilerini ifade edenlere teşekkür ederim. Daha iyisi sizlere olur inşallah ;)

sakdag
20-02-2013, 10:16
Sayın Nikon, bitkiniz gerçekten göz alıcı...

Yaz-kış sürekli aynı yerinde, iç mekanda mı tutuyorsunuz? Bitkiniz kaç yıllık?

Bu yaz sürekli güneşte duran yılbaşım, sadece bir adet çiçek vererek beni cezalandırdı sanırım...:(

Benol Hazaroğlu
20-02-2013, 10:32
Sayın Nikon,

Muhteşem görsel şölen bizim için. Bu kadar sıhhatli olmasında püf noktalarınız var mı acaba? Bendeki tomurcuklarını teker teker açıyor. Hepsini bir açmış görmek kısmet olmadı.

nikon_
20-02-2013, 10:58
Sayın Nikon, bitkiniz gerçekten göz alıcı...

Yaz-kış sürekli aynı yerinde, iç mekanda mı tutuyorsunuz? Bitkiniz kaç yıllık?

Bu yaz sürekli güneşte duran yılbaşım, sadece bir adet çiçek vererek beni cezalandırdı sanırım...:(

Sayın sakdag, bu bitki sürekli olarak even dışında kapalı balkonda duruyor. Yılbaşı çiçeklerinin iyi çiçeklenmesi için soğuk dönemini yaşaması gerekiyor, yoksa ya az açıyor ya da hiç açmıyor. Bu yıl sonbahardan itibaren azar azar sıvı bitki gübresi verdim. Dozu çok az tuttum her seferinde. Çiçeklenmeye de yine dışarıda soğukta iken başladı, sadece görselliğini yaşamak için bu dönemde salona aldım. Oda ısısı dahi mevcut tomurcuklarından bir kısmını dökmeye neden oldu. O nedenle bu bitkiyi her halukarda, donmayacak soğuk bir ortamda tutmak çiçeklenme açısından oldukça yararlı olacaktır. Bu bitkinin yaşını hatırlamıyorum ama oldukça yaşlı. 3-4 yılda bir bundan aldığım dalları başka saksılara dikip yeni genç bitkiler oluşturmaya çalışıyorum.

Sayın Nikon,

Muhteşem görsel şölen bizim için. Bu kadar sıhhatli olmasında püf noktalarınız var mı acaba? Bendeki tomurcuklarını teker teker açıyor. Hepsini bir açmış görmek kısmet olmadı.

Sayın Benol Hazaroğlu, geçen sonbahardan itibaren bu bitkiye biraz daha fazla özen göstermeye çalışmıştım, o da bundan memnun kalmış olacak ki görsel bir ziyafet sundu bize. Yukarıda da belirttiğim gibi, sonbahardan itibaren azar azar sulamayla birlikte düşük dozda sıvı gübre takviyesi yaptım. Bu dönem boyunca hep dışarıda ve soğukta kaldı. Soğuk dönem geçirmesi çok önemli çiçeklenmenin iyi bir seviyede olması için.

incii
20-02-2013, 11:34
Sayin nikon, bende sirf begen buttonuna basip gecmek istemedim,

Masallah deyim gercekten harika görünüyor, ellerinize saglik.
Ayrica bakimi hakkinda tecrübelerinizi yazdiginiz bizlerle paylastiginiz icin kendi adima cok tesekkür ederim.

mmanager
23-02-2013, 18:07
Arkadaşlar yılbaşı çiçeğimin birinin yaprakları soldu gibi aşırı sulama yapmadığım halde dibi çok da kuru değil acaba neden böyle yaprakları soldu gibi duruyor aslında çiçek de açmıştı acaba şimdi toprağını değiştirsem bahar gelmeden iyi olur mu hassas bir çiçek olduğunu biliyorum dallarının alt kısımları odunsulaşmaya başladığı ve epey bir yaşı olduğu için ölmesinden korkuyorumbir fikir verecek kimse arıyorum.Toprağı fazla hoşuma gitmiyordu fakat ölmesindne korktuğum için yazın değiştirmeye cesaret edememiştim.Tavsiyelerinizi bekliyorum saygılar sunarım....

Benol Hazaroğlu
05-03-2013, 11:00
Çok sağlıklı görünmüyor ancak bu kadar.

nikon_
05-03-2013, 22:13
Sayın mmanager, bendeki yılbaşı çiçeği genelde az sulandığında soluk bir renk alıyordu. Dallardan birini hafifçe çekin, hemen sökülmüyorsa çürüme olmamıştır. Sulama konusunda bir sorun görmüyorsanız, düşük dozlarda sıvı gübre verin ve güneş altında bırakmayın.
Sayın Benol Hazaroğlu, aslında güzel çiçek açmış ama biraz soluk renkli görünüyor galiba yaprakları. Sulamaya dikkat edip biraz da küçük miktarlarda gübre vermeye başlarsanız yaprak renkleri daha iyi olabilir.

piri demir
09-04-2013, 21:50
arkadaşlar,yılbaşı çiçeğim yeni tomurcuk vermeye başladı.sulamayı ne kadar zaman aralıklarla verebilirim,şuan vitaminde ilave edebilirmiyim.vitamin olarak ne tavsiye edersiniz.teşekgür ederim:rolleyes:

evzel
10-04-2013, 13:10
Ben yılbaşı çiçeği dikmiştim ocak ayında köklenmediği gibi kurumadı da yerinde sayıyor ne yapabilirim. Bir aydan fazla oldu enzim yapmıştım ondan veriyorum diğer çiçekler hızlı gelişti fakat bunda hiç hareket yok. Hergün iki üç saat güneş alıyor.

hira
13-04-2013, 21:43
rengini bilmediğim bir yılbaşı çiçeği edindim bugün,mutluyum:)

nikon_
14-04-2013, 14:07
Bu başlıkta http://www.agaclar.net/forum/1089406-post1119.htm ve http://www.agaclar.net/forum/1104437-post1122.htm mesajlarda eklediğim yılbaşı çiçeğimin ya biyolojik saati şaştı ya da enerjisi fazla gelmiş olmalı ki yine çiçek tomurcuğu yapmaya başlamış;) Görünüşe göre de hayli fazla çiçek açacağa benziyor. Önceki çiçekleri geçtikten sonra bitkiyi yine kapalı balkona almıştım ve düzenli olarak gübrelemeye devam etmiştim. Sanırım bu nedenle yeniden çiçeklenecek güce sahip oldu.

390181

390183

Hatta, bazı yapraklarından üçer tane çiçek tomurcuğu çıkarıyor;
390182

nikon_
07-05-2013, 15:25
Ve sonunda ikinci baharını yaşıyor (yoksa kışını mı demeli? ;) ) yılbaşı çiçeği. Tekrar, kışın açtığı kadar yoğun olarak çiçeklerini açmaya başladı.

400765

400766

400767

Cymbelina
07-05-2013, 19:13
Arkadaşlar hepinizin resimlerindeki gibi bir yılbaşımız olması için ne yapmalıyız?

Bir de şunu merak ediyorum: saksı değişimi için belirli bir ay var mı yoksa istediğimiz zaman değiştirsek olur mu? Bizimki aldığımızdan bu yana (1 yıldan fazla) aynı minik saksıda ve sanırım saksıda da torf var. Yeni saksıya geçirsem toprak karışımı nasıl olmalı? Örneğin normal toprak, kum ve torf karıştırsak uygun olur mu?

Bir de dediğim gibi sizler böyle coşturmak için özel bir şey veriyor musunuz? Kaktüs- sukulent grubuna pek aşina değilim, az sulanması gerektiğini filan bile geç öğrendim açıkçası. Artık direkt güneş alan pencerede değil normal ışık alan bir sehpada duruyor.

adneser
07-05-2013, 21:58
Benim çelik olarak dıktiğimyılbaşı çiçeğim yaklaşık üçüncü ayda nihayet yaşam belirtilerini gösterdi.

400986

400987

dağçiçeği
11-05-2013, 23:55
Arkadaşlar hepinizin resimlerindeki gibi bir yılbaşımız olması için ne yapmalıyız?

Bir de şunu merak ediyorum: saksı değişimi için belirli bir ay var mı yoksa istediğimiz zaman değiştirsek olur mu? Bizimki aldığımızdan bu yana (1 yıldan fazla) aynı minik saksıda ve sanırım saksıda da torf var. Yeni saksıya geçirsem toprak karışımı nasıl olmalı? Örneğin normal toprak, kum ve torf karıştırsak uygun olur mu?

Bir de dediğim gibi sizler böyle coşturmak için özel bir şey veriyor musunuz? Kaktüs- sukulent grubuna pek aşina değilim, az sulanması gerektiğini filan bile geç öğrendim açıkçası. Artık direkt güneş alan pencerede değil normal ışık alan bir sehpada duruyor.

Cymbelina cım ben geçen hafta değiştirdim saksısını. Bu kış almıştım ve saksı toprağı torftu. Saksısını değiştirirken kökünü fazla zedelemeden ekmeye çalış Ben bahçe toprağına ektim. Ama kendi saksısı çok küçüktü hiç dokunmadım toprağına.
Bitki bu yaz aldığı besinlerle gelişip güç depolamalı ki kışın çiçek açabilsin. Bu yüzden besin alımı da önemli.Kışa girerken çiçek açması için çayın deminden bazen de kahve ile limon suyu döküyorum. Bunu şöyle hazırlıyorum. Bir bardak suya bir tatlı kaşığı pişmemiş kahve ve iki üç damla limon suyunu karıştırıp bitkime döküyorum. Toprağın üzerinde kalmamalı sinek yapabiliyor. Bunu geçen yıl denedim iyi geldi bol bol çiçek açtı. Ben bir kere verdim bu karışımı ama ne sıklıkla verilmeli bilmiyorum. Kimsenin bitkisinin ölümüne sebep olmak istemem. ;)
Birde soğuk hava ve karanlığın etkiside söz konusu tabii. Bu etkenler daha önceki mesajlarda yazılmış zaten. Her şehirin iklimi değişik olduğu için kesin konuşamıyorum ama ben havalar soğuyana dek balkonda tutuyorum. Bunun zamanını belirlemek zor biraz çünkü ev ortamına alınca bitki şoka girmemeli. Dışarısı aşırı soğuk olursa içeri aldığımızda adapte olamaz.

hira
12-05-2013, 00:22
Benim çelik olarak dıktiğimyılbaşı çiçeğim yaklaşık üçüncü ayda nihayet yaşam belirtilerini gösterdi.

400986

400987

benimde 2 gün evvel diktiğim 3 farklı renk çeliğim var umarım çok beklemem yaşam belirtileri için:)

Cymbelina
12-05-2013, 17:47
Dağçiçeğiciğim, verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim:) Bunları not almalıyım.

Peki, biraz daha büyük bir saksıya mı aldın? Eski saksısı küçüktü demişsin. Bizimki de küçük, epey küçük hatta.

Bir de bu çaylı veya kahveli önerini uygularken toprağın üstünde kalmaması için, toprağı minik bir çubukla filan mı karıştıracağız o zaman?

Bir soru daha;). Ben dediğim gibi kaktüs- sukulent olayına uzağım, bir tek bu var bende, toprak isteklerini vb pek bilmiyorum. Aklımda kalan toprağında kum da olması ya da direkt kuma dikenlerde mi vardı? Yanlış hatırlıyor da olabilirim.

O zaman mesela toprak - kum- torf karışımı iyi olur mu?

Ben daha balkona çıkarmamıştım, yavaş yavaş balkona alıştırayım madem ben.

Son bir soru;) Şimdi hiç saksıdan çıkarmadığım için kök ne durumda bilmiyorum, mesela öyle kalıp gibi çıkarsa köklerini açmadan direkt öyle mi aktarayım, azıcık açayım mı?

dağçiçeği
12-05-2013, 19:40
Şöyle açıklayayım şimdi saksı küçük ya saksıdan çıkardığımızda kalıp halinde çıkacaktır o. Bu kökleri fazla zedelememek için ben olduğu gibi ektim. Çünkü eğer toprağı sıyırmaya çalışsam kökler zedelenecek toparlanması oldukça zor olabilirdi. Neyse toprağının da kum , bahçe toprağı varsa yanmış hayvan gübresi olması iyi olur. Eğer hayvan gübresi yoksa da olabilir. Saksı sı bir ya da iki boy büyük olmalı. Ama çok çok büyük saksı olursa o sene çiçek açması gecikir bence. Çünkü kök geliştirmekle uğraşacağı ve enerjisini kök geliştirmeye harcayacağı için çiçek açamayabilir.
Vereceğimiz karışımı saksıya döktükten sonra toprağı bir çubuk yardımı ile karıştırırsak yüzeyde kalmayacağı için sinek yapmaz. Bu konuda çok çektim sineklerin bitkiye bir zarar verdiğini görmedim. Ama çok sinir bozucu bir durum oluyor. Ortalıkta gezen minik siyah sinekler hiç hoş değildi. :mad: ;)

nikon_
13-05-2013, 13:29
Yılbaşı çiçeğinin en son fotoğraflarını ekleyip bu yılki görüntü paylaşımını sonlandırayım.

403652

403653

403654

kılıçh
13-05-2013, 16:01
Bizim burdaki çiçekçiler açmış yılbaşı satıyolar
ilaçlıdır diye almadım
siz ne dersiniz ilaçlimıdır?

selenn
13-05-2013, 17:16
Bazı çiçeklere vitamin ile zamansız çiçeklendirme yapılıyor. Bitkiler yıpranıyor ama beğendiyseniz ben sizin yerinizde olsam alırdım sevgili kılınçh :)

hira
13-05-2013, 17:23
kesinlikle katılıyorum sn selen'e:) zaten almayayım desemde tutamam kendimi:) en fazla 5-10 adım atıp geri dönerim:)

dağçiçeği
13-05-2013, 18:04
Sayın Nikon , yılbaşı çiçeğiniz kaç yıllık acaba? Özel bir bakım yapıyormusunuz? Bol çiçeğini görmenizi dilerim.

YeniGine
14-05-2013, 00:16
Benim yılbaşı çiçeğim hâlâ komşumun camekanında duruyor. Minik minik yeni yapraklar çıkarttı. Bundan sonrası için ne yapmalıyım?

nikon_
14-05-2013, 10:04
Sayın Nikon , yılbaşı çiçeğiniz kaç yıllık acaba? Özel bir bakım yapıyormusunuz? Bol çiçeğini görmenizi dilerim.

Merhaba,
Bu yılbaşı çiçeği, tam olarak kaç yıldır bende olduğunu hatırlamıyorum ancak oldukça yaşlı. Zaman zaman sıvı gübre veriyorum, ancak son bir aydır falan hiç gübre takviyesi yapmadım. Sadece toprağı kurumaya yakın sulama yapıyorum. Çiçeksiz dönemde, toprağı kurudukça suluyorum.

kılıçh
14-05-2013, 11:40
cevaplar için sağolun sn hira ve selenn
alacaktım ama param yoktu....:(
ertesi gün gittiğimdede kalmamıştı..:(

n.yıldız
18-05-2013, 14:17
3 ay önce 3 loblu olarak elime geçen yılbaşı çiçeğinin loblarını ayırıp dikmiştim. 3'ü de köklendi, 2'si yeni yaprak verdi. Hepsini aynı saksıya ( 8 cm.lik) diktim.
1. Acaba farklı saksılara mı dikmem gerekirdi?
2. Saksı ebatı küçük mü olmuş yoksa?
3. Bu yılbaşında çiçeklerini görmem mümkün olabilir mi sizce?
Cevap ve önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

kılıçh
18-05-2013, 14:49
3 ay önce 3 loblu olarak elime geçen yılbaşı çiçeğinin loblarını ayırıp dikmiştim. 3'ü de köklendi, 2'si yeni yaprak verdi. Hepsini aynı saksıya ( 8 cm.lik) diktim.
1. Acaba farklı saksılara mı dikmem gerekirdi?
2. Saksı ebatı küçük mü olmuş yoksa?
3. Bu yılbaşında çiçeklerini görmem mümkün olabilir mi sizce?
Cevap ve önerilerinizi bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

sn n.yıldız bu konuda çok bilgimin olmamasına rağmen görüşlerim...:D...;
1)bence aynı saksıda durmaları çiçek açtıklarında daha hoş durur
2)saksıyı ilerdeki saneler değiştirsiniz şimdi gereği yok bence
3)büyüklükleri yeterliyse açacaklardır
ama dedğim gibi bu konuda çok bilgim yok....;)

n.yıldız
18-05-2013, 15:24
Teşekkür ederim sayın kılıçh.
Farklı düşüncede olan arkadaşlar varsa, onların önerilerini de bilmek isterim. Umarım yanlış yapmamışımdır :)

solucan17
19-05-2013, 19:55
Benim yılbaşıların biri çiçeği öteki gövdeyi bollaştırdı :) Çiçeği bol olan ne badireler atlattı yinede herşeye inat ben daha güzelim diyor :)

http://o1305.hizliresim.com/19/x/nlt6t.jpg

selenn
21-05-2013, 10:17
Sayın solucan17, yüklemiş olduğunuz fotoğrafın boyutu oldukça büyük. Foruma fotoğraf yüklerken boyutları ayarlamanız gerekiyor. Alttaki linkten fotoğraf küçültme ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Fotoğrafınızın boyutunu tekrar düzenlerseniz sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

n.yıldız
22-05-2013, 09:22
Arkadaşlar, yılbaşı çiçeği için bahçe toprağı, vermikülit ve lav taşı karışımı kullanılabilir mi? Eğer uygunsa hangi oranlarda olmalıdır? Bilgilendirirseniz sevinirim.

onur eyyüpoğlu
27-05-2013, 18:32
Yılbaşı çiçeğim 1.5 yıldır bende. Aldığımda çok küçüktü ve birsürü çiçeği vardı. Artık kocaman ama çiçekleri haziranda açıyor.

onur eyyüpoğlu
27-05-2013, 18:39
Benim tavsiyem elinize küçük bir çubuk alın. Çubuğu yaprakların ortadaki damar yerlerine ÇOK HAFİFÇE sürtün. Bu kısır yaprakların bile yeni yaprak vermesine yardımcı olcaktır. Ben yılbaşı çiçeğime sık sık bu masajdan yaparım. Bu bilgi tamamen tecrübelerime dayalı. Hatta ölmek üzere olan çiçeğim bile bu masajla iyileşti ve coştu. :D

solucan17
29-05-2013, 21:15
Sayın solucan17, yüklemiş olduğunuz fotoğrafın boyutu oldukça büyük. Foruma fotoğraf yüklerken boyutları ayarlamanız gerekiyor. Alttaki linkten fotoğraf küçültme ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz. Fotoğrafınızın boyutunu tekrar düzenlerseniz sevinirim.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

hemen düzeltiyorum efendim kusura bakmayın

kılıçh
02-06-2013, 19:40
Benim tavsiyem elinize küçük bir çubuk alın. Çubuğu yaprakların ortadaki damar yerlerine ÇOK HAFİFÇE sürtün. Bu kısır yaprakların bile yeni yaprak vermesine yardımcı olcaktır. Ben yılbaşı çiçeğime sık sık bu masajdan yaparım. Bu bilgi tamamen tecrübelerime dayalı. Hatta ölmek üzere olan çiçeğim bile bu masajla iyileşti ve coştu. :D

onur abi ben olayı tam olarak anlamadım biraz daha açıklarmısın?
hatta olabilrse resimlerle anlat...:D;)

n.yıldız
26-06-2013, 10:05
Bunlar da benim yılbaşı çiçeklerim. Her tarafı saksılarla doldurduğum için, bunları hep bir araya diktim.

aaozkan
26-06-2013, 13:17
Merhabalar
Benimde 2 saksı yılbaşı çiçeğim var fakat bunları balkonda mı evde mi tutayım bilemiyorum.Annanemde 20 yıldır evde pencere önünde bir yılbaşı çiçeği var sürekli açar benimkide odada ama hiç açmıyorlar.2 senelik saksı.Onları aldığımda üzerlerinde çiçek vardı.Ne yapmalıyım bana yardımcı olurmusunuz?;)

n.yıldız
26-06-2013, 18:27
Hava akımından ve aşırı güneşten korursanız, dışarıda tutmanız daha iyi olur. Aydınlık bir yerde durmalı. Kışın biraz serin bir ortamda olmalı. Kesinlikle kaloriferin üzerine koymayın. Kaktüsler için kullanılan sıvı gübrelerden verebilirsiniz. Aman çok sulamayın. Kolay gelsin. Ben de bu işleri öğrenmeye başlamışım galiba :)

YeniGine
07-07-2013, 00:34
:( Yılbaşı çiçeğim; yaprakleri kendiliğinden kopuyor... Yardım lütfen!..

424030

424031

loveforlife
07-07-2013, 08:09
:( Yılbaşı çiçeğim; yaprakleri kendiliğinden kopuyor... Yardım lütfen!..

424030

424031

Sevgili YeniGine,

bana toprağın çok ıslak gibi geldi. Yani fazla sulamışsın. Biliyorsun çok sulanmaktan hoşlanmıyorlar. Sen onları yeniden süzek bir toprak hazırlayıp dik. Toprağına kum da eklemeyi unutma. Kısa sürede kökleneceklerdir.

Emine
10-08-2013, 07:10
Bu da benim yılbaşı çiçeğim. Sadece bir kök vardı, iki tane yaprağı koparıp aynı yere diktim. Tutmuş. :p

n.yıldız
01-09-2013, 11:37
Yılbaşı çiçeğimin yaprakları kağıt gibi incelmeye başladı.Niçin böyle oldu bilemiyorum. Suyunu çok dikkatli veriyordum. Aydınlık bir yerde duruyordu, direkt güneş almıyordu. Ama son zamanlarda çok sıcaktı. Sıcaklardan etkilenmiş olabilir mi acaba?
Ne yapmam gerektiği konusunda akıl veren olursa sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

sakdag
02-09-2013, 10:56
Sayın N.yıldız, ben de çok az su veriyordum ve dışarı bile çıkarmadım bu sene nemsizlikten etkilenip kağıt gibi incelmesinler diye... Benimkiler de sizin anlattğınız gibi oldu, saksıdan çıkarıp köklerini inceledim, çürüme yapan da var, kökü yok olan da. Sonuç moral bozukluğu yine, 15 gün öncesine kadar çok keyifliydiler halbuki.
Ben de kurtarabildiklerimi diatomite geçirdim artık. Burada da olmazsa yılbaşı çiçeği ile vedalaşacağım.

438008

fatitoo
02-09-2013, 14:01
Benim yılbaşı çiçeğim ofisimin balkonunda duruyor. Aynı bu boyutlarda bir saksı da evde var. Evdekini hafta sonu temizlik için gelen arkadaş çok beğenince ona hediye ettim. Fazla güneş almıyor. Sabah sadece 1-2 saat o kadar...Sevgili Tömürceğin hediyeleri:)

Narinkhn
21-09-2013, 20:31
Arkadaşlar fısfıs yapmak zarar verir mi çiçeğime?

incii
21-09-2013, 20:48
Sayın N.yıldız, ben de çok az su veriyordum ve dışarı bile çıkarmadım bu sene nemsizlikten etkilenip kağıt gibi incelmesinler diye... Benimkiler de sizin anlattğınız gibi oldu, saksıdan çıkarıp köklerini inceledim, çürüme yapan da var, kökü yok olan da. Sonuç moral bozukluğu yine, 15 gün öncesine kadar çok keyifliydiler halbuki.
Ben de kurtarabildiklerimi diatomite geçirdim artık. Burada da olmazsa yılbaşı çiçeği ile vedalaşacağım.

438008

Sevgili sakdag, cok az su veridigini yazmisin, ben yilbasi cicegimi mayis ayindan bu yana topragi hafif kurudukca bolca suladim alt tabaginda su kalmamasina dikkat ettim sadece. Hayatindan da oldukca memnun.
Sanirim Yilbasi cicekleri suyu sandigimizdan daha fazla seviyor.

Narinkhn
21-09-2013, 23:12
Yapraklarına su püskürtüyor musunuz?Sizce zararı var mı?

incii
22-09-2013, 07:50
Yapraklarına su püskürtüyor musunuz?Sizce zararı var mı?

Cicekli dönemleri haric hep fisfisladim bir sorun olmadi.

Narinkhn
22-09-2013, 07:52
Çok teşekkür ederim Sayın Inci.Buranın havası çok kuru,su püskürtsem iyi olacak

kaktüsçüm
22-09-2013, 18:27
benim yılbaşılara bişey oldu bu sene..haftada 2 kere suluyorum..dipleri çürüdü, yapraklar buruştu..minik olanın tamamı öldü zaten..ben anlamadım bu işi

n.yıldız
10-10-2013, 12:59
Benim kağıt gibi incelmeye başlayan yılbaşım, serin bir ortamda toparlanmaya başladı. Sayın sakdağ sizinki ne durumda acaba?

fatitoo
10-10-2013, 14:51
Gözlemlerime göre bu çiçek güneşi sevmiyor. Gölgede oldukça mutlu oluyor...

vehibe
10-10-2013, 14:54
Gözlemlerime göre bu çiçek güneşi sevmiyor. Gölgede oldukça mutlu oluyor...

Bence de. Hele bu sonbahar güneşi yakıcı olduğu için loplarını döküyor...

tamburinadam
17-10-2013, 00:37
Merhaba,
bu da benim yılbaşı çiçeğim. 16 ekim itibariyle tomurcuklandığını farkettim. Sulamayı azaltmalı mıyım? Şimdiye kadar hep iyice kurudukça su veriyordum bu arada. Bir de son fotoğrafta fark ediceksiniz, yaprakların üzerinde küçük yuvarlak beyaz lekeler var. Onlar nedir, neden olur, nasıl kurtulabilirim? Teşekkürler.

hira
19-10-2013, 22:45
Tomurcuklanmış bile benim minişim! hemde parmak kadar boyuna bile bakmadan..

helin-123
20-10-2013, 00:57
sevgili Hira ben yılbaşı yönünden çok şansızım aldığım bütün çelikleri büyük bir başarıyla kuruttum ya da çürüttüm, bunun yanında çürüttüğüm tek çelik onlar değil ****** insan aleoverayı çürütürmü ben defalarca çürüttüm, sen yine şanslısın küçücük haliyle sana çiçek verecek.,

asya-
17-11-2013, 15:11
beyaz diye aldım sarı renk çıktı :D çokta güzel oldu yükleyebilrsem sizlerle paylaşacağım ;)

sındırgılı
17-11-2013, 15:39
sevgili Hira ben yılbaşı yönünden çok şansızım aldığım bütün çelikleri büyük bir başarıyla kuruttum ya da çürüttüm, bunun yanında çürüttüğüm tek çelik onlar değil ****** insan aleoverayı çürütürmü ben defalarca çürüttüm, sen yine şanslısın küçücük haliyle sana çiçek verecek.,

Kendinize bu kadar yuklenmeyin...Mutlaka bir nedeni vardir...Bir daha deneyin..
Bende de onlarca yaban mersini telef oldu, ama vazgecmedim.
Devam....yilmak yok...:mad:

tamburinadam
30-11-2013, 12:22
Bu da birkaç mesaj önce gönderdiğim bitkimin çiçeklenmiş hali. Fakat gördüğünüz gibi ortada bi sorun var, yapraklar filan büzüştü hep, sağlıksız bir hal aldı. Neden oldu dersiniz? Susuzluktan olduğunu sanmıyorum toprağın üst kısmı hep nemli. Fazla sudan olmuş olabilir mi? Kapalı balkonda tutuyorum, fazla soğuk da değil orası.

serkan_istanbul
30-11-2013, 12:48
Çok sulamadan olabilir . bütün bitkiler gerekmedikçe sulanmamalı bazı sucullar hariç.

asya-
30-11-2013, 13:10
Tomurcuk ve çiçeklenme döneminde fazla sulanmaması gerekir diye biliyorum. Fazla sulanmaktan olabilir.

tamburinadam
30-11-2013, 13:57
Aslında fazla da sulamıyorum, 2-3 haftada bir su veriyorum fakat toprak hep nemli çözemedim bu işi.

serkan_istanbul
30-11-2013, 14:37
Öncelikle kök gelişimini tam tamamlamamıştır. bitkinin ihtiyacından faz su vermeniz köklerde çürümeye yol açar. susadıkça su vermeniz daha faydalı. sürekli nemli dediğinize göre ihtiyacından fazla sulama yapıyorsunuz. sevgiler

Oğuzhan
30-11-2013, 16:18
Merhaba

Sanırım toprak çok su tutuyor.Bitkiyi söküp kontrol edin çürük kökleri temizleyin.Hemen toprağı değiştirin yoksa çürüme devam eder.
Kaktüs toprak karışımı kullanın.Fazla sulama yapmayın bitki kendine gelsin.

Oğuzhan
30-11-2013, 16:30
bırakın toprak komple kurusun öyle sulama yapın

Oğuzhan
30-11-2013, 16:32
Yeni aldığınız bir bitkinin toprağını mutlaka değiştirin.....

ezgigül
30-11-2013, 16:48
Siz gene de her ihtimale karşı çelik alın.;)

adesto
01-12-2013, 14:11
Yılbaşı Çiçeğim bu yıl erken davrandı... ;)

adesto
01-12-2013, 14:15
2007 yılındaki hali...

nikon_
04-12-2013, 13:23
Yılbaşı çiçeğim (kırmızı renkli) çiçeklenmeye hazırlanıyor. Üzerinde bolca tomurcuk oluştu. Her zamanki gibi kapalı balkonda soğukta duruyor.

458767

458768

Bu da beyaz renkli atlas çiçeğim. O da tomurcuklandı, açmaya hazırlanıyor.

458769

Her ikisinin de çiçeklerinin tam açıldığı fotoğraflarını açtıklarında paylaşacağım.

ahsenn
04-12-2013, 13:55
merhabalar nikon, yılbaşı çiçekleriniz coşmuşlar maşallah.Atlas dediğiniz çiçek de yılbaşı çiçeği

nikon_
04-12-2013, 14:14
Sayın ahsenn, bana göre de hepsi yılbaşı çiçeği ama, yaprak yapısından dolayı bu türlere atlas diyorlar diye öyle adlandırdım.

Emine
06-12-2013, 13:24
Diktiğim pembe yılbaşı, yapraktan önce çiçek açacak. ;)

Emine
06-12-2013, 13:27
Bu da birkaç mesaj önce gönderdiğim bitkimin çiçeklenmiş hali. Fakat gördüğünüz gibi ortada bi sorun var, yapraklar filan büzüştü hep, sağlıksız bir hal aldı. Neden oldu dersiniz? Susuzluktan olduğunu sanmıyorum toprağın üst kısmı hep nemli. Fazla sudan olmuş olabilir mi? Kapalı balkonda tutuyorum, fazla soğuk da değil orası.

Doğru mu bilmiyorum ama, etraftan öğrendiğim kadarıyla yer değiştirirse veya ona dokunursanız bu hale geliyor.

fatitoo
06-12-2013, 13:46
Bende iki tür yılbaşı çiçeği var. Sağdaki daha etli, diğeri daha ince yapraklı. ben içerde tutuyorum artık ama benim oda güneş almıyor. İnce olanın yaprakları içe doğru kıvrılmaya başladı. Geçen hafta gittiğimde Mersinde balkondaki yılbaşım tomurcuklarla dolmuştu. O balkonda duruyor yaz kış. Bunda hala bir şey yok...

lusoari
08-12-2013, 19:46
Çok sevindim, çok teşekkür ederim. Çiçekleri geçene kadar epey zaman geçer, bahar gelir tutma şansı dahada çok artar kısacası çok iyi olur :)

YeniGine
14-12-2013, 23:35
Sevgili tranquila çok iyi yapmışsınız, ben de sevindim, rahatladım inanın; elimde köklenmiş olanları size veremediğim için üzülmüş idim. Güle güle büyütün, bol bol çiçeklerini görün inşallah...

tranquila
15-12-2013, 00:23
Teşekkür ederim :)
İlk fırsatta resim yüklerim. Şimdilik çiçeği yok ama umarım yakın zamanda o da olur.

YeniGine
15-12-2013, 00:31
:) Tamam inşallah yakın zamanda çiçeği de olsun. Söylemeden geçemeyeceğim tomurcuk oluşmaya başladıktan sonra saksısını hiç yerinden oynatmayacakmışız... Biline!..

hira
15-12-2013, 06:07
Evet, tomurcuk yapınca saksıyı yerinden oynatmayın;(:(

nikon_
21-12-2013, 13:09
Yılbaşı çiçeklerinden beyaz renkli olanı sonunda açtı;)
Darısı diğerinin başına.

461358

461359

ayomisan
26-12-2013, 10:47
Merhaba,
okuya okuya, fotoğraflarınıza baka baka geldim.
benim de tek boğum yılbaşı çiçeğimden bir çeliğim var. köklenmiş durumda. hatta üstüne iki boğum daha büyüdü, büyüdü ama son 2 aydır yeni boğumları inceldi.
sanki peçete kadar inceldi.

oturmadığımız odada güneş alan yerdeydi ama ne ara bina dikilmiş farketmedim, sanırım uzun süre gölgede kaldı. toparlasın diye 1 2 saat direk güneş alan cam önüne koydum.
bir de yapraklarına su fısfıslamalıyım galiba. yanlış birşey mi yapıyorum

Aysis
29-12-2013, 19:59
Beyaz renkli çiçeğim geçen ay (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/33191-4.htm#111) açtı bahçemde sizlerle paylaşamıştım.

Bu defa kırmızı renkli olan açtı.

462570

462571

462572

çiçeksever
31-12-2013, 13:19
Kaç sene sonra kaloriferli evde filizden çiçek açtı.Diğeri de geçen sene almıştım.O da tomurcukta.Sarı renk çiçek açacak.

Seabert74
31-12-2013, 13:35
Yılbaşı çiçeğinin sadece kırmızısını görmüştüm ben.. Gerçi kırmızısı da yok bende ama :):):) Burada farklı renklerini görünce heveslendim şimdi.. Çok güzeller, bol çiçekler diliyorum

olcim
31-12-2013, 13:51
Çok güzeller , bol çiçekli olsunlar.

çiçeksever
31-12-2013, 14:03
http://www.agaclar.net/forum/885536-post917.htm
Pembe çiçeğim bunun filizi.İnşallah o da böyle olur.Geçen ay eşim Eskişehire gitmişti.Çiçekten yaprak görünmediğini söyledi.

sakdag
03-01-2014, 13:34
Yılbaşı çiçekleri, yılbaşı çiçekleri..... Ömür törpüsü...:mad::dilli: Geçen yıldan bu yıla kalan çiçek açacak tek dal... :( Sevinemiyorum bile... Bu çiçekten yana pes ettim artık... Heryıl başına birşeyler geliyor, çürüyor kökten.

463122

çiçeksever
09-01-2014, 13:03
Pembe çiçeğime nazar değdi.Sadece bir filiz çiçek açtı.Diğerleri döküldü.Sarının çiçek açması tamamlanmak üzere.

addo
14-01-2014, 22:06
her gün seyre dalıyorum hayranım bu çiçeği

nikon_
21-01-2014, 09:08
Havaların bir dönem çok soğuk gitmesinden dolayı bu yıl yılbaşı çiçeğinin tomurcukları daha geç oluştu. Tomurcuklar gelişmesine rağmen hala açmadılar, geçen yı bu zamanlarda hepsi açmıştı.

466016

466017

466018

Hünerli
04-02-2014, 11:21
Çok güzel bu yılbaşı çiçekleri, ben de almak istiyorum :)

hüzün
10-02-2014, 14:20
1 büyüyüp bir küçülen yılbaşı çiçeğim

Kayahann
10-02-2014, 14:55
benim evdeki de tek tek dallarını kaybediyo, dallar alttan kopuyor nedendir acaba

züleyha
10-02-2014, 17:24
Yılbaşı çiçeğimi bu sene içeri almadım, soğuk cok iyi geldi. Kendisi 13 yıldır benimle :)

hüzün
10-02-2014, 19:07
maaşallah çok çok güzel görünüyor, coşmuş yanii

Benol Hazaroğlu
11-02-2014, 16:21
Yaprakların buruşuk olmasını engelleyemiyorum.

olcim
11-02-2014, 16:26
Havaların bir dönem çok soğuk gitmesinden dolayı bu yıl yılbaşı çiçeğinin tomurcukları daha geç oluştu. Tomurcuklar gelişmesine rağmen hala açmadılar, geçen yı bu zamanlarda hepsi açmıştı.

466016

466017

466018

Maaşaallah nazar değmesin !

olcim
11-02-2014, 16:27
Yaprakların buruşuk olmasını engelleyemiyorum.

Açsında buruşuk olsun , ben razıyım hihihi :D

Kayahann
11-02-2014, 16:50
soğuktan buruşuyoolar yaprakları ben de balkona atınca kışın buruş buruş olmuşlardı

olcim
11-02-2014, 17:00
Eh İzmir de buruşuyordur , ancak Erzurum da buruşmaya fırsat kalmadan donuyor . Uzun süre ev içinde kalmak zorunda benimkiler . Yine de çok güzeller bayıldım hepsine , azcıkta kıskanmadım desem yalan olur :D

Kayahann
11-02-2014, 17:09
:D izmirde evini içinde gelişimi çok güzeldi ama çiçek açmadı 5 senedir ben de sinirlendim balkona attım :D o da kendinden geçti buruştu yapraklarını döküyo boynunu büktü :D ne demişler bırak gitsin dönerse senindir dönmezse hiç senin olmamıştır :D ölmezse benimdir :D

olcim
11-02-2014, 17:17
Saksı değişimi yapıp sürekli güneş alan bir yerde durursa mutlaka açacaktır , o küsmüş :D

A_NOMAD
11-02-2014, 19:14
Bu akşamüstü önünden geçtiğim bir cafenin önüne bırakılmış, hali içler acısı olan bir yılbaşı çiçeği(Schlumbergera Russelliana) gördüm. Uzun zamandır, çelik alabilecek bir yılbaşı çiçeği bulabilsem diye arzuluyordum, tabii ki bu zavallıyı görünce hemen girdim cafeye : ) ''Bir dalını alabilir miyim'' diye sordum, muhatabımın cevabı ise ''Al hepsini götür, biz buna bakamıyoruz'' oldu, nasıl sevindim anlatamam...

Aldım eve getirdim; toprağı taş gibi sert ve kuru, üzerinde çiğnenip atılmış sakızlardan sigara izmaritlerine, poşet ve kağıt parçalarına kadar her türlü pislik mevcuttu. Yaprakları pörsümüş, cılız, her boğumdan bir ümitle kökler çıkartmış :( velhasıl gerçekten acınacak haldeydi...

Önce konuştum onunla, onu temizleyeceğimi, yardım etmeye çalışacağımı ve çok seveceğimi söyledim. Sonra dallarını-yapraklarını ayıkladım, kırılan birkaç dalını ayrı yerlere çelikledim. Ana bitkiyi kötü toprağından ayırıp temizledim hatta yıkadım ve (aslında onun için küçük ama en azından kendini toparlayana kadar yetecek kadar) yeni bir saksıya dikip, her birini aydınlık cam önlerine ve korunaklı balkonuma yerleştirdim.

Umarım onların kendilerine gelmesine yardımım olur, eğer canlanırlarsa bir sürü yılbaşı çiçeğim oldu demektir, etli yaprakları bile uzun uzun seyredilmeye değer bu güzellerin... : )

nikon_
15-02-2014, 09:27
Sonunda tomurcuklar çiçeğe dönüştüler...

469673

469674

469675

469676

A_NOMAD
18-02-2014, 16:16
Korumaya ve tedaviye aldığım yılbaşı çiçeğimin(Schlumbergera Russelliana) hikayesini anlatmıştım...

İsmini, şubat ayında bulunmuş olması hasebiyle ''Şubat'' koydum ;)

Şubat'ın ilk saksısı idareten ve alelacele hazırlandığı için biraz küçükçeydi. Kendisini toparlayınca, onu daha büyük bir saksı olarak değerlendirilebilecek bir yoğurt kabına geçirdim.

Halinden memnun ve epeyce canlandı (ilk geldiğindeki pejmurde halini fotoğraflamış olsaydım keşke) ancak yoğurt kabı hiç estetik görünmüyordu :(

Kullanılmayan eski bir yastık kılıfı ve sağda solda artık olarak kalmış olan bir miktar iş orlonundan yardım alarak, Şubat'ımın saksısına şık bir elbise tasarlamaya çalıştım.

Eh karşınıza ilk kez çıkacak, üstelik yeni elbisesiyle, umarım beğenirsiniz ;)

tranquila
28-02-2014, 10:49
:) Tamam inşallah yakın zamanda çiçeği de olsun. Söylemeden geçemeyeceğim tomurcuk oluşmaya başladıktan sonra saksısını hiç yerinden oynatmayacakmışız... Biline!..

malesef benim yılbaşı çiçeğim hiç çiçek açmadığı gibi çürüdü gitti. neden böyle oldu anlamadım ama dokunduğum her yaprak düşüyor. yapboz gibi paramparça oldu resmen.

A_NOMAD
28-02-2014, 11:57
Sn.Tranquila uzman değilim ama benim önerim, çiçeğinizi saksısından çıkarıp köklerini birkaç gün kurumaya almanız.
Fazla sulanmış gibi geldi bana, biraz kurusun dinlensin, kendine gelir eminim. Ayrıca biliyorsunuz, kopan boğumları toprağa dikerseniz yüksek olasılıkla kökleneceklerdir.
Çiçeğinizin düzelmesi ümidiyle, saygılar...

YeniGine
01-03-2014, 00:18
malesef benim yılbaşı çiçeğim hiç çiçek açmadığı gibi çürüdü gitti. neden böyle oldu anlamadım ama dokunduğum her yaprak düşüyor. yapboz gibi paramparça oldu resmen.

Sevgili tranquila :( üzüldüm ki biliyorum ne kadar çok istiyordunuz. Zaten tomurcuklu alınca o tomurcuklar açmıyor düşüyor. Acaba fazla mı suladınız? Yapraklardan kalanları da kalan sağlar benimdir deyip havadar topraklı bir saksıya dikin tek tek onlar köklenirler...

nikon_
03-03-2014, 10:09
Ve final görüntüsünü de paylaşayım... ;)

473530

473531

olcim
03-03-2014, 10:38

473530

473531

Maaşaallah harika bir final olmuş :D

Aysis
03-03-2014, 10:58

473530

473531

Mükemmel allah nazardan korusun.

Aysis
03-03-2014, 11:05
Büyük saksılarımdan kırılanları bulduğum küçük saksılara sokuşturmuştum. Hiç ümidim yoktu ama hepsi de tutmuş. Hele bir tanesi yılbaşında açtı sizlerle paylaştım hatta. Sonra düşürdüm dalı kırıldı iki saksıya diktim. Hem annenin hemde yavrunun üzerinde çiçek var. Hayata nasıl da tutunuyor.

Anne Kırmızı yılbaşı çiçeği

473554

Yavru

473555

Beyazın kırılanlarında dikilenler habire yaprak veriyorlar.

473556

473557

evdeçiçek
03-03-2014, 11:05

473530

473531

Maşallah, bu ne güzellik inanın dilim tutuldu. Nice nice çiçeklerini görün hep. Bayıldım tek kelime ile ....

nikon_
04-03-2014, 10:17
Beğenileriniz için teşekkür ederim ;)

sakdag
04-03-2014, 10:21
Sayın Nikon, bitkinizin fotoğrafına sadece beğeni bırakmak, haksızlık olacak gibime geldi.;) Maşallah, bu ne güzelliktir böyle. Bu manzara saatlerce izlenir.

Yeri hep sabit mi duruyor, yaz kış. Bir de balkonun yönünü merak ettim, güneş alma açısından.

nikon_
04-03-2014, 11:05
Sayın sakdağ, beğeniniz için teşekkür ederim.
Bu bitki ile ilgili daha önceki paylaşımlarımda da belirtmiştim, sürekli olarak kapalı camlı balkonda duruyor. Zaten bu kadar yoğun çiçeklenmesinin en önemli nedenlerinden biri de bu; soğuklanması. Ayrıca, tomurcuklanmaya başladığı dönemden itibaren 20*20*20 NPK gübre ile 15-20 günde bir sulama yapıyorum.
Balkon, kuzeybatı yönüne bakıyor. Gün içerisinde, öğleden sonra akşama kadar güneş alıyor.

hira
10-03-2014, 23:24

473530

473531

Allah nazarlardan saklasın. Bu görüntü benim için hayal olur herhalde:o

YeniGine
10-03-2014, 23:41

473530

473531

Sayın nikon gerçekten maşallah, bu ne güzelliktir böyle. Peki toprak karışımını ne şekilde tuttunuz?..

nikon_
11-03-2014, 15:52
Beğenileriniz için teşekkür ederim.

Sayın YeniGine, toprak karışımında yanlış hatırlamıyorsam; çiçek toprağı, bahçe toprağı, ponza taşı kullanmıştım.

hira
15-03-2014, 13:04
Nasrettin hoca misali; benim yılbaşı kaktüsüm şuan tomurcuk oluşturma derdinde:) Herşeyim tersine gidiyor, ne komik ya:D Rengini bilmiyordum, kırmızı olduğu belli oldu.

hira
19-03-2014, 21:53
Benim kız ne yapmaya çalışıyor böyle?

477003

bu aylarda yılbaşı çiçeği açanınız oldumu hiç? çok merak ettim:o

sakdag
21-03-2014, 11:33
Benim kız ne yapmaya çalışıyor böyle?
Bu aylarda yılbaşı çiçeği açanınız oldumu hiç? Çok merak ettim:o

Sevgili Hira, bitkiniz yılbaşı değil. Onun çok benzeri olan paskalya çiçeğidir.

hira
21-03-2014, 11:59
Sn. Sakdag, birbirine çok benzeyen iki farklı türün var olduğunu biliyorumda, yaprak kenarları tırlıklı olanını paskalya zannediyordum:) Yani Ayşe'ye Fatma, Fatma'ya da Ayşe diyormuşum demekki :D

A_NOMAD
09-05-2014, 15:25
Korumaya ve tedaviye aldığım yılbaşı çiçeğimin(Schlumbergera Russelliana) hikayesini anlatmıştım...

İsmini, şubat ayında bulunmuş olması hasebiyle ''Şubat'' koydum ;)

Şubat'ın ilk saksısı idareten ve alelacele hazırlandığı için biraz küçükçeydi. Kendisini toparlayınca, onu daha büyük bir saksı olarak değerlendirilebilecek bir yoğurt kabına geçirdim.

Halinden memnun ve epeyce canlandı (ilk geldiğindeki pejmurde halini fotoğraflamış olsaydım keşke) ancak yoğurt kabı hiç estetik görünmüyordu :(

Kullanılmayan eski bir yastık kılıfı ve sağda solda artık olarak kalmış olan bir miktar iş orlonundan yardım alarak, Şubat'ımın saksısına şık bir elbise tasarlamaya çalıştım.

Eh karşınıza ilk kez çıkacak, üstelik yeni elbisesiyle, umarım beğenirsiniz ;)

Şubatım'ın son halini de paylaşmak istedim, aradaki farkın güzelliği yüzümü güldürüyor ;)