Bağlan

View Full Version : Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera)

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7

Todor
25-08-2006, 23:07
Yılbaşı Çiçeği (Zygokaktus)

3448
Bu yılbaşı çiçeğini bugün aldım. Latincesi zygokaktus. Sera ortamında biraz fazla sulamışlar herhalde, çok sağlıklı değil. Bir hafta susuz kalınca toparlar gibime geliyor.

Üretimde çelik denemiştim daha önce. Oldukça kolay kökleniyor. herhangi bir lopunu kırıp kumlu, topraklı ortama batırmak yeterli. Birazda su verip üstünü streç filmle kapadınız mı kesin kökleniyor.
Bakalım bizim yılbaşı çiçeği bu sene açacak mı? açarsa ne renk açacak. Herşey süpriz.

çiçeksever
28-08-2006, 15:03
bende de var eskiden açıyordu,1-2 senedir açmıyor.yerini mi yadırgıyor ne.çiçekçide geçen sene biraz değişiğini gördüm.boyu kısa fakat daha canlı ve üzeri çiçekli.

some_at
27-12-2006, 12:58
Yılbaşına yaklaştığımız bu günlerde açmaya hazırlanan yılbaşı çiçeği hakkında bilgi alabilirmiyim.:D

doğan
28-12-2006, 21:27
yazınızı okuduktan sonra bende sizin yöntemi uygulayarak bir lopunu alıp diktim üzerinide bir hafta boyunca streç film kapadım. dediğiniz gibi tuttu hatta bir lop sürgün verdi. verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

doğan
28-12-2006, 22:01
6292 buda resmi gönderebildimmi bilmiyorum

doğan
28-12-2006, 22:04
küçük olan lopta sürgün verdi. resmini çekemedim. çiçeğin rengi pempe açıyor.bakalım bunlar ne zaman açacak

Todor
28-12-2006, 22:32
Bendeki bu sene açmıyacak. Belli etti kendini:)

Ela
29-12-2006, 07:48
Benim yılbaşı çiçeğim de açmadı daha.

papatyam
29-12-2006, 08:56
ya benimde yılbaşı çiçeğim açmadı hatta dün baktım hafiften buruşmuşlar

Oğuzhan
29-12-2006, 09:54
Benimki açtı...:)))
Yalnız alt filizlerde benimkindede buruşma var.Neden olabilir.

turunç
29-12-2006, 14:50
Üşümekten veya fazla sulanmaktan olabilir bence. Etli yapısı yetiştiği ortamda fazla su bulunmadığından bitkinin evrim geçirmesinden kaynaklanıyor. Doğal ortamında azıcık su ile yaşıyorsa, evimizde de azıcık su ile gayet sağlıklı olacaklardır. Üşüme probleminiben de yaşıyorum. Daha önce kargaların topraktan köküyle söktüğü yılbaşı çiçeklerimi yeni bir saksıya diktim ve evin içine aldım. Az güneş görüyor ama ne yapalım, kader...:)

papatyam
29-12-2006, 15:20
turunç , benim çiçeğim salonda diğer çiçeklerimin arasında duruyor yeri güzel fakat fazla sulmakla ilgili olabilir biraz susuz bırakıyım :)

aybala
29-12-2006, 16:13
Ben çiçek açmışını almıştım :)

papatyam
29-12-2006, 16:26
bende geçen kış bauhaus tan almıştım çingene pembesi çiçekleri vardı uzun süre kalmıştı çiçekleri üzeinde

yasemin
01-01-2007, 22:19
bizdeki yılbaşı çiçeği geçen yıl baharda çiçek açmıştı...yılbaşını biraz şaşırdı ama çiçekleri çok güzeldi...

Ela
02-01-2007, 08:15
Ben bir hata yaptım;Kendime açan yılbaşı çiçeği aldım,2 gündür herşey güzeldi fakat bu gece tomurcuklarını dökmüş,sabahtan beri araştırıyorum, bu yılbaşı cadısının tomurcukları çıkınca yerinin değişmemesi gerekiyormuş. Aklıma hemen şu soru geldi, tomurcukları olan yılbaşı çiçeğinin tomurcuklarını ,ortam değişikliğinden kaybeden arkadaşımız var mı?

bonsade
11-01-2007, 08:23
Ben bir hata yaptım;Kendime açan yılbaşı çiçeği aldım,2 gündür herşey güzeldi fakat bu gece tomurcuklarını dökmüş,sabahtan beri araştırıyorum, bu yılbaşı cadısının tomurcukları çıkınca yerinin değişmemesi gerekiyormuş. Aklıma hemen şu soru geldi, tomurcukları olan yılbaşı çiçeğinin tomurcuklarını ,ortam değişikliğinden kaybeden arkadaşımız var mı?

evet ben koçtaştan sarı açan yılbaşı çiçeği aldım üzerinde tomurcukları vardı eve geldiğinde hepsi dökülmüştü.

turunç
13-01-2007, 15:56
Kargaların balkondaki didikleyip, tamamen söktüğü ve yerlere attığı yılbaşı çiçeğimi, değişik bir toprak hazırlayıp, yeni bir saksıya dikmiştim. Aradan geçen kısa sürede bir adet kırmızı bir tomurcuk verdi. Aslında bu çiçek bende 2 senedir var ve hiç çiçek açmamıştı. Nerdeyse yaprak bile vermiyordu. İçeriye aldım. Şu anda mutfakta duruyor ve hergün sprey şeklinde yapraklarına su püskürtüyorum. ayrıca çok güzel güneş görüyor. Şimdi bu tomurcuk inşallah çiçektir. Galiba kırmızı çiçekleri var;)

6538

uyar11
15-01-2007, 01:17
bizdeki yılbaşı çiçeği geçen yıl baharda çiçek açmıştı...yılbaşını biraz şaşırdı ama çiçekleri çok güzeldi...

Sevgili kaktusseverler,
Yilbasi cicegi hakkinda bazi yanlis anlasilmalari ve eksiklikleri aciklama geregi duydum bu forumu okuyunca.
Birbirine cok benzeyen ama birbirinden tamamen ayri olan iki ture de yilbasi cicegi adi verilmis malesef.
Birincisi Schlumbergera truncata;
Epiphyllum (agaclar uzerinde asilarak yasayan) olan bu kaktus Kasim Aralik arasinda actigi icin Christmas Cactus, Noelcactus, Weihnachtskaktus gibi isimlendirildiginden turkcemize de Yilbasi kaktusu olarak gecmis. Bu turun bir de Schlumbergera opuntioides adinda cicekleri ayni fakat yapraklari opuntia ya benzeyen cinsi vardir.

uyar11
15-01-2007, 01:24
Ikincisi ise Rhipsalidopsis gaertneri ya da Hatiora gaertneri;
Bu da Epiphyllum turu bir kaktustur. Osterkaktus, Paascactus, Lidcactus, Stercactus ya da Sunrise cactus gibi isimler almis ve Avrupa'da baharda paskalya zamani actigi icin de paskalya kaktusu olarak da bilinir. Bu turun bir de kucuk yaprakli olan Rhipsalidopsis rosea cinsi vardir.

uyar11
15-01-2007, 01:54
Bu iki tur birbirlerine benzeseler de ayri turlerdir ve birbirleriyle melezleme yapilamazlar.

Schlumbergera truncata kisa gun cicegidir (kasimpati gibi) ve noel zamani en cok satilan cicektir. Hatta bazen noel zamani actirabilmek icin seralarda karartma bile yapilir. Cicek actiktan sonra bir ay kadar dinlenme zamani verilmelidir. Bu arada su ve bilhassa gubre verilmez. Bu bir aydan sonra sulamaya devam edilir serin yerde tutulur. Yazin bahce ya da balkonda, golge yerde durabilir. Eylul Kasim gibi iceriye alinir. Yatak odalari en ideal yerleridir. Oturma odalarinda aksam isik ve sicak oldugu icin cicek acmalarinda sorun olur. Cicek tomurcuklari goruldugunde yerleri asla degistirilmemelidir. En buyuk dusmanlarindan biri de hava ceryanidir. Topraklarinda bolca humus bulunmalidir ve oldukca buyuk saksiya ihtiyaclari vardir. Bulunduklari ortami severlerse 30 yil kadar yasayabilirler ve 100cm capina ulasabilirler.

Rhipsalidopsis gaertneri ya da Hatiora gaertneri ise uzun gun cicegidir ve Nisan, Mayis aylarinda ciceklenirler. Bu turun cicekleri actiktan sonra da sulamaya devam edilir ve sonbahara kadar bahce ya da balkonda, golgede gelismesine devam edebilir. Kasim gibi iceri alinan kaktus serin bir yerde yine yatak odasi gibi, suyu azaltilir ve sadece kurumamasi icin cok az su verilir ve havalarin isinmasi ve gunlerin uzamasi ile cicek tomurcuklari gorundukten sonra sulamayi arttirmali ve yine yerini degistirmemeye ozen gosterilmelidir. Bu da diger tur gibi hava ceryanindan korunmali, ve buyuk bir saksi ve bol humuslu bir toprak secilmelidir.

turunç
15-01-2007, 11:37
Sayın uyar11' in #30 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=66547&postcount=30) nolu mesajındakilerden var bende. Bizim yörede bebe çiçeği deniyor. Yılbaşı çiçeği dendiğini İstanbul' da duydum..

uyar11
17-01-2007, 00:58
Biliyorsunuz dogada agaclar ustunde yasadigi icin bu yosuna yabanci degil. Benimki sadece bir denemeydi, evet guzel gelisti ama nemine cok dikkat etmek istiyor ya da damlama sistemi gerekli. Bol humuslu toprakta da guzel gelisiyor yani bu yosuna gerek yok aslinda

turunç
17-01-2007, 01:03
Teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak , sizi sıkmazsam. Acaba ne çeşit bir gübreleme rejimi uygulamamız gerekir?

uyar11
17-01-2007, 01:08
Ben sadece gelisme aninda superfosfat kullaniyorum, o da cok az miktarda.
Bence suyun ve topragin kalitesi cok onemli, suyun sert olmamasi, topragin da yaprak curugu cinsinden olmasi gelisme ve ciceklenme icin cok gerekli

turunç
17-01-2007, 01:17
Süzek toprakları sevdiklerini düşünüyordum. Hatta bendeki torfa ekilmişlerdi. Kargalar sökünce kum-bahçe toprağı- torf karışımına ektim ve süzek bir toprak elde ettim. bu toprağa dikince birden canlandı ve çiçek açtı. Neden acaba?:)

uyar11
17-01-2007, 01:18
Buradaki ureticiler torf kullaniyorlar.
Kisa vade de cok iyi ama uzun vade de cok sorunlar yasiyorsunuz. Biliyorsunuz torf bir kere kurumaya gorsun bir daha su emmiyor ve kaktusunuz kuruyabiliyor ve buda ureticinin isine yariyor. Aldiginiz cicek kuruyacak ki bir daha alasiniz

uyar11
17-01-2007, 01:22
Torfun sayesinde tabi ki,
Ben orkideler icin kullanilan karisimi kullaniyorum cok daha iyi sonuc veriyor.
Tabi ki eleyerek ve kaktuslerim icin kullandigim toprakla karistirarak

turunç
17-01-2007, 01:28
:) Benim orkide için kullanılan karışımı bulmam zor, hatta imkansız. Ben şimdilik bonsailer için kullandığım karışıma devam edeceğim. Belki torf oranı biraz daha arttırılabilir. Bir çok bitki dediğiniz gibi torfun kuruyunca su emmemesinden dolayı zarar görüyor. O sebeple bonsai için kullandığım toprağı, diğer bitkilerime de, oranlarını bitkiye göre ayarlayıp kullanmayı düşünüyorum. Ayrıca süzek toprakta çok kolay kök yapıyorlar. Konunun dışına çıktım kusura bakmayın. Çok teşekkür ederim paylaştığınız bilgiler için. İyi geceler dilerim...

webber
23-01-2007, 10:42
yılbaşı çiceğim sararıp buruşuyor ne yabilirim

turunç
23-01-2007, 14:41
Sayın weber; çiçeğinizin net bir resmini çekip siteye koyarsanız, daha isabetli fikir yürütebiliriz. Bir de bakımını nasıl yaptığınız konusunu biraz anlatırsanız, hatalarınız varsa size bunu açıklayarak bitkinizi kurtarmanıza yardımcı olabiliriz.

webber
23-01-2007, 15:57
turuç merhaba haftada birkez az miktarda su veriyorum çiceğim bitane tomurcuk yatı ama biryanda yaprakları sararıp buruşuyor oturma odasında cam kenarında günşte alıyor onu dört yıldır bakıyorum gecen yılda tek birtane açmıştı

turunç
23-01-2007, 17:12
Bu konuda fazla deneyimim yok. Deneyimli arkadaşlardan biri sorununuzu çözebilir. Sabırlı olun ve panik yapmayın:) Umarım kısa zamanda eski sağlığına kavuşur.

webber
23-01-2007, 18:33
çiçeğim bu yardımcı olursanız sevinirim
http://img263.imageshack.us/img263/197/ercan1112pb.jpg

uyar11
23-01-2007, 19:49
Sevgili webber,
Oncelikle hosgeldin.
Gondermis oldugun fotodaki, ciceginin saglikli hali sanirim ve suan sarasip soldugundan bahsetmissin.
Oncelikle topragini ve koklerini kontrol etmelisin. Cok katilasmis toprak, cok kireclenmis ya da cok islak toprak, kok sistemini olumsuz sekilde etkiler. Boylelikle kaktusun yeterince beslenemedigi icin sararip solabilir. Bazen cok gec kalinmis olabilir. Kaktusunun su anki durumunu bilemiyorum. Mumkunse toprak ve saksi degisimi yapabilirsin, bu arada koklerini de kontrol etmis olursun.
Sagliksiz kokler varsa (kurumus **** curumus) bunlari uzaklastirmalisin.
Ayrica resimde gordugum kadariyla kaktusun daha onceki donemlerde de pek saglikli gelisememis, ozellikle gelisme aninda isik yetersiz gelmis **** dinlenme zamani gelismesine devam etmeye calismis. Bu yuzden yapraklari yeterince buyuyemeden yeni yaprak cikarmak zorunda kalmis. Saglikli ortamlarda her sene her yapraginin ucundan en azindan bir cicek acmasi gerekir bazen bu yaprak basina 6-7 cicek bile olabilir.
Size onerim; kaktusunuzun dallarinin ucundaki yapraklardan bir ya da ikisini dikkatlice kopartin yani budama yapin ve serin bir yerde bahara kadar hic su vermeyin hatta yesil olan kaktusunuz kirmizilasmaya ve burusmaya baslasa bile. Ne zamanki dallarin uclarinda cicek gozlerini gordunuz, sulamaya vavas yavas baslayabilirsiniz. Boylelikle kaktusunuz yeterince dinlenmis ve kendinde cicek acacak gucu bulmus olacaktir.
Not: Kopardiginiz uc yapraklari tekrar koklendirebilirsiniz.

Balıkcı
24-01-2007, 13:51
Peki! bu benim çiçeğim, yılbaşı değil mi?
Değilse neden hep bu zamanlarda çiçek açıyor da baharda hiç sesi çıkmıyor?:p

http://img99.imageshack.us/img99/2046/y305lba3513053sq.jpg (http://imageshack.us)

webber
24-01-2007, 17:25
Teşekkürler.
Daha yeni başlıyor.

Tebrik ederim, çok güzeller. Nasıl bakıyorsunuz benim de var ama hasta galiba bugün saksısını değiştirdim.
Rica etsem nasıl yeitiştirdiğinizi yazar mısınız?

çiçeksever
28-01-2007, 12:20
benim evimdeki buna benziyor.Ocak ayı başında 1 tanesi çiçek açtı diğeri yeni tomurcukta

çiçeksever
28-01-2007, 12:25
benim çiçekçide gördüğüm de buydu.Bunun yaprakları benimkinden daha etli.ayrıca aşağıdaki sitede bilgi var.
http://www.kaktussergisi.com/haber_detay.asp?id=133

Balıkcı
28-01-2007, 13:14
TEBİKERDERİM ÇOK GÜZELLER NASIL BAKIYORSUNUZ BENİMDE VARAMA HASTA GALIBA BUGÜN SAKSINI DEĞİŞTİRDİM RİCA ETSEM YAZARMISINIZ

Doğrusu özel bir bakım yapmıyorum.

Kuzeye ve biraz da doğuya bakan kapalı balkonda cam kenarında bol ışık (Hiç güneş) altında zamanı gelince açıyor.

Darısı dostlar başına.:D

webber
28-01-2007, 20:21
Doğrusu özel bir bakım yapmıyorum.

Kuzeye ve biraz da doğuya bakan kapalı balkonda cam kenarında bol ışık (Hiç güneş) altında zamanı gelince açıyor.

Darısı dostlar başına.:D
merhabalar sizden cevap ümdimi kesmiştim dorusu bende güneş gören camın önüne koydum daha iyiolur sanmıştım ama yanlış yapmışım çok teşekkür ederim
saygılar

ferdi binici
28-01-2007, 21:38
güneş gören yerde yapraklar buruşmaya başlar,gelişimi durur ve kurumaya başlar.Aydınlık ama güneş almasın alırsada çok az bir zaman aralığında.

bonsade
31-01-2007, 10:09
Ne diyelim , darısı seneye inşallah.Sera ortamında yetişenler açık havada böyle oluyor işte.

caploonba
08-02-2007, 10:41
bu yılbaşı çiçeğini çoğaltmak için çelik aldım.ama 2 hafta sonra baktım ki kök tarafı çürümüş ve kök salmamış.daha iyi bir sonuç almak için ne yapmam gerekir?şu an bir tanesi su dolu bardağın içinde duruyor.

çiçeksever
15-02-2007, 11:04
bu resmi yaklaşık 1 ay önce çektim

mor kedi
16-02-2007, 01:06
Ah arkadaşlar sormayın başımıza neler geldi...
Ofisimin arka balkonunda ikamet eden güzelim yılbaşı çiçeğim bir dolu tomurcukla açmayı beklemekteydi. Taa ki ben iki gün ofise gelemeyip nişanlımla ofisimizi serseri kedisi arka balkonda gezintiye çıkıp saksıyı devirene kadar. Ofise bir geldim ki tüm tomurcuklar dökülmüş zavallıcığı emaneten saksıya yerleştirmişler. Paparayı yediler ******. zavallıcıkta bakıma alındı acilen. Olan güzelim tomurcuklara oldu. Bu çiçeklerin tomurcukları çok narin oluduğunu biliyordum ama 60 cmden düşüşe ****** de dayanamamışlar ne yazık ki..
Bu arada ilgilenenlere geçen hafta sonu mm migroslarda ufacık saksılarda bir dolu yılbaşı çiçeği vardı 5 milyona hepside tomurcukluydu. :

Sebahattin Sargın
16-02-2007, 10:49
Ben bir soru sorucam benim çiçeğimde çok güzel açtı fakat bir kaç gün sonra bazı çiçekleri hiç açmadan düşmeye başladı neden acaba? Saksının yerini değiştirdim ondan olabilirmi?

Oğuzhan
16-02-2007, 11:31
Kesinlikle yer değiştirmede döküyor.Bulunduğu yerde çiçeklediği vakit onu hiç yerini değiştirme sonu hep hüsran.

Sebahattin Sargın
16-02-2007, 12:58
Teşekkür ederim sevgili Elfogi hemen eski yerine koyacağım.

çiçeksever
16-02-2007, 15:36
artık faydasız.yerini yadırgadı mı açmıyor.artık seneye

çiçeksever
16-02-2007, 15:42
bende 2 tane resimde gördüğünüz gibi var,1 tane de küçük çelikten yetişme. büyük olanın 1 tanesi tahmini 20 Aralık-10 Ocak arası çiçekli kaldı. Öbürü geçen hafta 1 çiçek açtı.diğer çiçeklerin durumu iyi değil.tomurcuklar dökülecek gibi duruyor.

Sebahattin Sargın
16-02-2007, 16:59
Sevgili çiçeksever benim çiçeğim balkondaydı odaya getirdim çok güzel açtı pembe bir şekilde. Sonra tomurcuklar açmadan dökülmeye başladılar. Dediğin gibi artık çok geç seneye açmasını bekleyeceğim. Acaba bu çiçek hangi koşullarda yaşamayı sever?

Oğuzhan
16-02-2007, 17:41
Camekanlı fazla güneş almayan bir balkon varsa devamlı orda durabilir.
Açması için biraz serin yer iyi oluyor.Yer değiştirilmesini sevmiyor. Işıklı Bir yer belirle orda kalsın .Seneye bol çiçek verir.

Sebahattin Sargın
18-02-2007, 11:47
7303

7304

7305

7306

Benim yılbaşı çiçeğimde beyaz böcekler var. Bir anda sardılar çiçeği, ufak böcekler koza gibi bir şey örüyorlar ve çok yapışkanlar.Yardım edebilirmisiniz bunlardan nasıl kurtulabilirim?

Todor
18-02-2007, 12:35
Bana pamuklu bit gibi geldi.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=47227&highlight=pamuklu#post47227

caploonba
18-02-2007, 12:37
Pek bir bilgim yok ama pamuğumsu bişeye benziyorlar.Ben buraya bir göz atın derim.Belki işe yarayabilir ama isterseniz bir kaç kişiye daha danışın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062

Sebahattin Sargın
18-02-2007, 12:59
Sn.Todor ve Sn. caploonba yardımlarınız için teşekkür ederim. Bitkimdeki bir unlu bitmiş. Hemen karşı saldırıya geçip bitkimi kurtarmaya çalışacağım. Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

darla
01-03-2007, 17:05
Merhaba,
Benim de bir yılbaşı çiçeğim var ama şuan çok kötü durumda.
Toprak kısmına yakın olan gövdesinde kesik kesik çürükler oluşmaya başladı.Ayrıca 2 yıldır çiçek açmıyor.
Toprağı kurudukça su veriyorum ama sanırım toprağı kötü.
Çünkü çok katılaşmış ve sıkışık durumda gözüküyor.
Acaba saksısını mı değiştirsem?

Ayrıca sağlıklı kısımlarındaki sürgünlei koparıp hafif nemli taze bir toprağa direkt ektim.Acaba doğru mu yaptım?

Oğuzhan
01-03-2007, 18:49
Bence toprağını hemen değiştir.Onu güzel ışıklı bir yere al.çiçek açması için soğuk görmesi lazım.Bulunduğu ortam serin olmalı.Fazla sulama.Seneye açar.

hfz
02-03-2007, 11:36
Merhaba,
Benim de geçen yıldan tutturmayı başardığım ve yeni aldığım yılbaşı çiçeklerim var. Bir tane de olsa bu sene açmayı başardılar. Bir tanesi de daha yeni tomurcuklandı. Çiçeklenmeden sonra dinlenmeye alacağımızı anladım ama bazılarının toprak ve saksılarının değişmesi gerekiyor. Yılbaşı çiçeğinde saksı ve toprak değiştirme zamanı nasıldır? Ne zaman değiştirmeliyim?

Mine Pakkaner
02-03-2007, 21:32
Hafize bu ay değiştirebilirsiniz. Saksı değiştirme ile ilgili dergi (http://www.agaclar.net/dergi/)ye bu aya yazdığım yazıyı okumanızı öneririm :)

zeonka
17-03-2007, 17:03
Merhaba
Benimde yılbaşı çiçeğim var 2 senedir hiç çiçek açmadı çünkü yerini sürekli değiştirdim.Şimdi sizlerden öğrendimki yerinin değiştirilmemesi gerekiyomuş.şimdi ona uygun olduğuna inandığımım bol ışık alan camın yanına koydum.umarım seneye açar.Birde arkadaşımdan duydum saksısı küçük olursa daha çabuk açar demişti.Acaba doğrumu.bende tam saksısını değiştirmeyi düşünüyodum.Bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.sevgiler.

zeonka
24-03-2007, 17:25
Saksı değiştirme konusunda kimseden bir yorum gelmediği için bende geçen gün bir boy büyük bir saksıya değiştirmeye karar verdim.Ama saksısını değiştirdikten sonra yapraklarında hafif bir buruşma meydene geldi.Köklerine bir zarar da vermedim saksı değişimi sırasında.Acaba normal birşeymidir.Yılbaşı çiçeğime bişey olsun istemiyrum.Sulamadan mı acaba lütfen birileri yardım etsiiiin.

Oğuzhan
26-03-2007, 08:55
Ya susuz kaldı ya da fazla su vermiş olabilirsin.Ya da çok güneş alan bir yerde ise yapraklar buruşabiliyor.Fazla suladıysan toprak iyice kurusun.Kedine gelir.Toprak kuruyunca yapraklarına su püskürt.

zeonka
26-03-2007, 18:50
Çok teşekkürler Elfogi.Sanırım suyunu biraz fazla kaçırmış olabilirim.Tekrar sulamak için iyice kurumasını bekliycem.

darla
02-04-2007, 12:26
Merhaba benim birkaç ay önce genç sürgünlerini koparıp toprağa ektiğim yılbaşı çiçeklerim kök vermişler.Minik ve beyaz kökler onları ayrı topraklı bir saksıya aldım.
Ayrıca çok yaşlı yılbaşı çiçeğim de vardı onun uçlarından minik kırmızı tomurcuklar çıkıyor.Balkonda gelişti işallah çiçekleridir.Bakalım öyleyse süper..

ephesos
10-04-2007, 17:41
yılbaşı çiçeklerini başka bir kaktüse aşılasam tutturabilir miyim acaba deneyen var mı arkadaşlar?

hfz
10-04-2007, 21:17
yılbaşı çiçeklerini başka bir kaktüse aşılasam tutturabilir miyim acaba deneyen var mı arkadaşlar?

Ben denemedim ama gördüm.. Muhteşem idi..

15 cm kadar kalın bir Atlas üzerine iki koldan yılbaşı aşılamışlar ve yılbaşı burada salkım salkım büyümüştü.. Denerseniz resimlerini bekleriz..;)

BenBen1967
10-04-2007, 23:23
Bu gün çiçeklerimi sularken yılbaşı çiçeğinde minicik kırmızı noktalar gördüm ilk önce kırmızı örümcek sandım.Aklıma forumdakiler geldi dikkat edince çiçek açmaya başladığını fark ettim ;)(124 nolu mesajdaki gibi)

çiçeksever
17-04-2007, 11:19
benim 94 numaralı mesajdaki resimde görülen çiçekle sizlerin 141 ve 146 numaralı mesajdaki resimdeki aynı çiçek değil herhalde.Benim bildiğim yılbaşı çiçeği buzaman kalmıyor.Sizinkiler atlas çiçeğine benziyor.Forumda resimleri var.

Oğuzhan
17-04-2007, 18:41
Bendeki kocaman.10 senedir benimle büyüyor.Her seferinde dallarından kırıp veriyorum.Çok sevdiğim bir çiçek.Rhipsalidopsis gerçek adı
Normal yılbaşından farklı.Senede iki sefer açıyor.Şu aylar tomurcuk patlaması geçiriyor. Açma Zamanı.Birde kışın açar.
Sizinki normal yılbaşı mı?

hfz
25-04-2007, 15:53
Elfogiii....:( :( :(

Senin gönderdiğin yılbaşını çürüttüm..:( :(
Bugün kontrol ederken biri elimde kaldı. Zaten korkuyordum çünki ortasında bir koyuluk vardı.. Hepsi gitmiiiiiiişş...:( Kestim bütün kötü yerlerini kaldılar minicik. Zaten ortası olmazsa tutmaz ki!

Bütün keyfim kaçtı!..:( :(

çoban püskülü
25-04-2007, 23:08

zerrin hanım benim yılbaşı çiçeğim balkonda mutlu mesut yaşıyordu fakat tomurcuklanınca kumrular tomurcukları yiyor diye(en sedikleri yeşilliktir yılbaşı çiçeği)içeri almak zorunda kaldım,en azından kalanlar kurtulsun istedim.hanımsultan ev ortamını sevmezmiş meğer bütün tomurcuklar açmadan döküldü.hem kırmızısının,hem turuncusunun çiçeğinden oldum.o yüzden birincisi içeri almayın serinlik sever,ikincisi kumru ve güvercinlerden uzak tutun.:p

Ela
25-04-2007, 23:13
zerrin hanım benim yılbaşı çiçeğim balkonda mutlu mesut yaşıyordu fakat tomurcuklanınca kumrular tomurcukları yiyor diye(en sedikleri yeşilliktir yılbaşı çiçeği)içeri almak zorunda kaldım,en azından kalanlar kurtulsun istedim.hanımsultan ev ortamını sevmezmiş meğer bütün tomurcuklar açmadan döküldü.hem kırmızısının,hem turuncusunun çiçeğinden oldum.o yüzden birincisi içeri almayın serinlik sever,ikincisi kumru ve güvercinlerden uzak tutun.:p

Maalesef benim ki evin içinde yaşıyor.Balkona çıkarabilirim aslında ama balkonlarım çok güneşli.

çoban püskülü
25-04-2007, 23:30
Maalesef benim ki evin içinde yaşıyor.Balkona çıkarabilirim aslında ama balkonlarım çok güneşli.

şu an benimkilerde evde yaşıyor ama gelişmiyor ve açmıyorlar.alt komşumun her renginden var ve maşallah çok sağlıklılar onun da balkonu güneş,benin de evim beşici kat ve aşırı güneş,işinize karışmak gibi olmasın ama onu dışarı koyun bence o dışarıyı seviyor.tıpkı küpe gibi,nar çiçeği gibi,ful gibi.ben de çıkardım ama kuşlar ahh kuşlar...;)

Ela
25-04-2007, 23:42
şu an benimkilerde evde yaşıyor ama gelişmiyor ve açmıyorlar.alt komşumun her renginden var ve maşallah çok sağlıklılar onun da balkonu güneş,benin de evim beşici kat ve aşırı güneş,işinize karışmak gibi olmasın ama onu dışarı koyun bence o dışarıyı seviyor.tıpkı küpe gibi,nar çiçeği gibi,ful gibi.ben de çıkardım ama kuşlar ahh kuşlar...;)

Kuşlar için misina gerebilirsiniz.Yarın ilk işim yılbaşı çiçeğimi dışarı çıkarmak.Benim ev de en üst kat ve güney-batı cephesi aşırı güneşli.

çoban püskülü
25-04-2007, 23:55
fazla rüzgar almasın ama günden güne serpilip güzelleşecek kızınız.komşumun yıbaşısı halen çiçekli zerrin hanım.:D

Oğuzhan
26-04-2007, 12:54
Sayın Hfz. çokmu suladınız.Tutar fazla sulmayın.tutmasada bakarız çaresine.İstersen yollarım yine nasılsa bendeki dev gibi.**** ben sana köklendirip yollarım.Tabii istersen.Benim kızım şu anda çok çiçekli şimdi kıyamam.

Sebahattin Sargın
01-05-2007, 18:36
Benim yılbaşı çiçeğimi pamuk bitleri sarmıştı zor kurtardım. Mine hanımın siteye yazdığı ilacı denedim, işe yaradı da kurtuldum onlardan. Umarım seneye çiçeklerini esirgemez bizden.

ceviz ağacı
02-05-2007, 19:27
yılbaşı çiçeklerim onlara ilaçlama yapmıştım ama ondan sonra ne kadar yıkarsam yıkayayım ilaç lekelri çıkmadı

selenn
02-05-2007, 20:08
Merhaba arkadaşlar,

Maşallah ne güzel çiçek açmış yılbaşı çiçekleriniz. Ben de bundan 3 sene evvel bir tanıdığımdan bir saksı yılbaşı çiçeği almıştım. O gün bugündür çiçek açması için evin her köşesine taşıdım. Besin takviyesi yaptım ama nafile hiç çiçek açmadı:( geçenlerde saksısını da toprağını da değiştirdim şimdi salonda cam önünde yapraklarına düzenli su püskürtüyorum ama galiba açmayacak. Var mı bunun özel bir yöntemi bir yerlerde yanlış yapıyorum galiba. Fikirlerinizi bekliyorum.
Sevgi ve selamlar

Sebahattin Sargın
02-05-2007, 20:15
Sevgili selenn yerini pek degiştirme bence çünkü bu konuda çok hassas. Benim yılbaşım çiçek açtığında annem yerini değiştirince tomurcuklarını dökmeye başlamıştı. Bu konuda pek bilgim yok ama senin çiçekte bir sorunmu var acaba. Başka bir yerden çelik almayı denesene....

Oğuzhan
03-05-2007, 09:16
Sevgili Selenn Yılbaşın devamlı yer değiştitlmesini sevmez.Bol ışık alan yerde kalsın.Çiçek açtıran gübreyle 15 günde bir sula.Sonbaharda sulamayı azalt.Çok az sula.Bu kış Açacaktır.Bu bahsettiğim normal yılbaşı..

Ferda 'nın resimleri farklı bir tür kaktüs.Onun açma zamanı şimdi.

Oğuzhan
03-05-2007, 09:18
O kırmızının anaçı bende şu anda ful çiçekli ..İstersen çiçek zamanı geçince gönderirim.Adresini özele gönderirsen seve seve paylaşmak güzel.

zeonka
05-05-2007, 19:34
Benim yılbaşı çiçeğim de yaklaşık 2 senelik.Bende yerini sürekli değiştirip durdum.Şimdi 6 aydır yerini sabitledim ama hiç çiçek açaçağa benzemiyor.Yaprak gelişimi çok güzel maşallah ama çiçek açmasını çok istiyorum.Bunun için beklemekten başka çarem yok galiba.Bide birzamanlar bu çiçeğin dişisi ve erkeği varmış diye duymuştum.Doğruluğunu hiç bilmiyorum.Artık bende benimkinin erkek olduğuna inancım güçleniyo. Acaba başka birileride duymuşmudur diye merak ediyorum...

darla
08-06-2007, 13:51
Merhaba,
Benim senelrdir yetiştirdiğim yılbaşı çiçeğimi budamamla açması bir oldu.
Çiçeğin yaşlı kısımlarını yonttum ve açmaya başladı çok ilginç...

hfz
08-06-2007, 13:55
Sevgili Darla ,

Yeni mi yaptınız bu budamayı? Çiçek zamanı geçti diye biliyorum. Bu zamanda açmaması gerek.

Ayrıca yaşlı kısımlar çiçeğin en başında, toprağa yakın yerdeler. Onları kestiğinizde üzerindeki tüm yapraklar da gidecektir. ' Yaşlı kısımlarını yonttum' işlemini bu yüzden anlayamadım. Biraz daha ayrıntılı yazar mısınız?

darla
08-06-2007, 14:08
Sevgili hfz birkaç ay önce çok yaşlı odunlaşmış kısımlarını yontmuştum işe yaramazlar diye.
Şimdi de birkaç dalı var ve bir adet çiçeği oldu bitkimin.

hfz
08-06-2007, 14:12
Yontma işleminde anladığım kadarıyla dalları da azaltmışsınız. Yani bir nevi budama yapmışsınız. Çiçeklerinize çok sevindim. Bilirim ne güzel bir duygudur.

ferdi binici
08-06-2007, 17:16
buda benim schlumbergera'm yani yıbaşı çiçeğim.Bendeki de yılbaşında açmıştı ama şimdi ikinciye açtı.

küpeli
19-06-2007, 17:43
Merhaba arkadaşlar,

Elimde tam 4 çeşit yılbaşı çiçeği oldu bu sene. Pembe, Beyaz, iki farklı çeşit kırmızı. Bunlardan beyaz ve kırmızısını bu sene çiçek pazarından kök halinde satın aldım. Üzerlerinde fazlasıyla çiçekleri vardı. Gerçek yerlerine diktikten sonra beyaz olan üzerindeki tüm tomurcuklarını döktü. Kırmızı olanda dökmekle dökmemek arasında kararsız kaldı ve üzerindekiler haricinde bir daha açmadı. Üzerindeki çiçekler geçtikten sonra, alt kısımda bulunan tohum bölümleri gitgide büyümeye başladı. Bende onları kendi hallerine bıraktım. Bugün artık dayanamadım ve tohumlar ne haldedir diye bakmak istedim. Olgunlaşmış göründüklerinden hepsini üzerinden aldım. Sonuç fotoğraflarda görüldüğü gibi. Tohumları aldım almasına ama; yılbaşı çiçeğinin nasıl çimlendirileceği konusunda bir bilgim yok. Yani suyu fazla sevmeyen bir bitkinin tohumu nasıl çimlendirilir ki ? Bilgisi olan varsa yardımlarınızı bekliyorum teşekkürler.
14092
14027
14028

cyucel
20-06-2007, 09:26
Bu bitkinin tohumunun olduğunu ilk defa gördüm. Hayretler içindeyim.

küpeli
20-06-2007, 13:13
Evet Sn. Cyücel, bende bilmiyordum. Yaşayarak öğrendim. Tohumlardan birkaçını rastgele toprağa sepeledim. Çimlenmelerini izlemek keyifli olacak herhalde. Minicik yılbaşı çıçekleri. Başarabilirsem tabi.

bonsade
04-08-2007, 08:55
Bonsaisi olur mu dersiniz?

Sebahattin Sargın
04-08-2007, 10:00
Sevgili küpeli, yılbaşı çiçeği tohumlarınız çimlendimi acaba?

küpeli
10-08-2007, 16:52
Sevgili küpeli, yılbaşı çiçeği tohumlarınız çimlendimi acaba?

Merhabalar Sn. Sebahattin Sargın..

Öncelikle biraz geç cevap verdim. Kusura bakma.. Yoğunluktan pek fırsat bulamıyorum bu aralar... Tohumlarım ne yazıkki çimlenmedi.. Tohumları aldığım gün bikaç saksının dibine serpiştirmiştim. Sonradan hangileriydi unuttum.. İlgilenmediğimden olsa gerek, görünürlerde hiç minik yılbaşı çiçeği yok.. Bir yerde tohumları alır almaz ekim gerektiğini okumuştum. ama benimkiler olmadı maalesef...

hfz
11-08-2007, 00:39
Ben beyazımı kaybettim..:( Onunla birlikte aldığım koyu pembeyi de. Bir anda yaprakların suyu çekilip buruştular ve bir daha da düzelmediler. Ne yaptıysam kurtaramadım. Ayırıp diktiklerimden de bazılarını kaybettim. Tutanların rengini de şu an bilemiyorum. İnşallah beyazlar tutmuştur.

kalliste
11-08-2007, 14:27
Ben beyazımı kaybettim..:( Onunla birlikte aldığım koyu pembeyi de. Bir anda yaprakların suyu çekilip buruştular ve bir daha da düzelmediler. Ne yaptıysam kurtaramadım. Ayırıp diktiklerimden de bazılarını kaybettim. Tutanların rengini de şu an bilemiyorum. İnşallah beyazlar tutmuştur.
İnşallah beyaz tutmuştur arkadaşım, akşamdan beri baktım ne çok beyazı seven isteyen var. Ben sabah yılbaşılarımı gözden geçirdim ve yeni üretimlere başladım beyaz isteyen herkese yollayabilirim...Birde hepsinin suyu çekilip buruştu demişsin ya bende mutfak camımda 2 saksım vardı geçen yıl kırmızı ve beyazım, aynen senin dediğin gibi oldular sulamayı unuttuğum zaman, kalorifere çok yakındılar çünkü, suladım düzelmedi. Saksılarını kullanmak amacı ile bahçeye çıkarttım mayıs ayında, saksıları boşaltıp çiçekleride çöpe atmak için bahçe kenarına koydum, birkaç gün sonra baktığımda ise hepsi yeni sürgün vermişti, zavallılar topraksız saksısız...Hemen aldım diktim yeniledi kendini , işte onlardan yenilerini ürettim şimdi harika oldular....Onlarıda bölüp isteyenlere vereceğim, az bir zaman sonra...

hfz
11-08-2007, 15:04
Benim bütün yılbaşı çiçeklerimde oluştu bozulma. Büyük ihtimalle bu seneki sıcaklardan etkilendiler. Çünki toprak ve saksı konularında çok dikkatliyim. Hemen çok az güneş alan yerlere aldım saksıları ama yukarıda belirttiğim iki tanesini kurtaramadım. Şu an açık pembem gayet güzel.

Yine de mevsimi geldiğinde eksik olan renklerimi tamamlayacağım. Ama şu an satışta hiç yılbaşı çiçeği yok.

papatyam
13-08-2007, 10:22
Hfz, bana gönderdiğin yılbaşı çiçeği çeliklerinin hepsi tuttu, gerçi sen yazmıştın bana gönderirken hagisinin ne renk olduğunu ama ben aynı saksıya diktiğimden hangisi ne renk bilemiyorum ama maşallah durumları gayet iyi büyümeye devam ediyorlar :) çiçeklensinler renkleri belli olsun ben sana gönderirim :))

yukka
30-08-2007, 15:27
Sizce bu hırsızlıkmıdır?:)Geçende Ankara'ki büyük Migros a gitmiştim.Yani şimdiki adıyla ankamall.Bu çiçeklerin uçuk pembesi çok hoşuma gitti saksıya bakarken tek bir boğum yerinden kopmuş kaktüsü gördüm hafif pörsümüştü haliyle kopmuş çürümeye terkedilmiş bende onu çaktırmadan cebime attım.Eve geldim ve toprağa diktim bugün bi baktım hem tutmuş diktiğim kaktüs hemde üstünden filiz vermiş.Sizce bu benim kaktüsüm mü yoksa migrosun mu:)

Yılbaşı çiçeğini bir iki gün susuz, topraksız pörsüttükten sonra dikince hem çabuk tutuyor hem de hemen çiçek açıyor. Sevgili Dal, bence o sizin kaktüsünüz olmuş :))

yukka
30-08-2007, 16:08
İşte benim güzeller. Açacakları günü bekliyorlar, pencere kenarında. Bunları geçen yılbaşı çiçekli almıştım; biri bize, diğeri anneme. Kısmen tomurcuk döktüler, kısmen açmayı sürdürdüler. Şu anda ikisi de bende. Kuzey ve doğuya bakan bir kapalı balkonda yerlerinden -hiç- kıpırdamadan yaşantılarını sürdürüyorlar. Yazın arada sırada su verdim. Artık suyu kesiyorum şu günlerden itibaren. Eylül ve ekimde minimum'a inecek, dayanabildiklerini görürsem belki de hiç su vermeyeceğim. Sonra gelsin çiçekler :))) Biri beyaz, diğeri pembe. Kapalı balkonda kış boyu çiçek açacaklar. Kışın balkonda gündüz-gece sıcaklık farkı epey yüksek. Böyle olunca bitki yaprak değil çiçek veriyor.

GLCN
08-09-2007, 16:37
Bende bugün arkadaşımdan bir kaç filiz aldım umarım tutar renklerini bilmiyorum onda hiç açmamış daha..

yukka
10-09-2007, 19:41
Bu ortadaki uzun, atlasa benzer yaprak da yılbaşı çiçeği mi?

GLCN
10-09-2007, 21:14
Evet yanlız ortadakinin adını bilmiyorum tutmaları için hepsini aynı yere ektim sonra ayıracağım..

zeonka
10-09-2007, 21:59
Sevgili Yukka sadece yılbaşı çiçeğiniz değil resimde görünen tüm çiçekleriniz çok sağlıklı görünüyor hepsine maşallah.
Yanılmıyorsam 3 veya 4 adette hoyanız var.Onlarıda yaz kış balkonda mı tutuyorsunuz yoksa onları yeni mi diktiniz.
Benimde yılbaşı çiçeğim var ama 2 senedir birtürlü çiçek açmadı.Gerçi yerinin hiç değiştirilmemesi gerekiyormuş ben bir kere değiştirmiştim.Şimdide yeni eve taşındık malum tam yerini sevdi bu kış çiçek açar diyordum yeri gene değişti artık hayırlısı,sabah güneşi gören bir yerde duruyor işallah küsmez bana yeri değişti diye...

yukka
12-09-2007, 23:23
Hoyaları bu bahar çelikten ürettim. Buradaki anavatanları Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü. Orada bin yıllık (!:) bir hoyayı budamışlar. Onun çelikleri bendekiler. Tuttular, sürgün de verdiler; ama şimdi bekliyorlar. Neyi beklediklerini bilemiyorum; ama büyük ihtimal benim sabrımın tükenmesini bekliyorlar. Bu balkonda gelişirler mi bilemiyorum. Yılbaşı çiçekleri için Eylül ekim ayında biraz susuz bırakın muhakkak çiçek açarlar.

yukka
13-09-2007, 11:07
Sevgili İlkin, İstanbul'a bekleriz tabii ... Mum çiçeği kardeşleri ile birlikte
kampüsteki yaşlı hoyaya bir saygı ziyareti bile planlayabiliriz :)) Okul binalarındaki bir köşede unutulmuş, yaşlı ve bizden olan çiçeklere her zaman saygı ve sevgi duymuş, onların tozlu yapraklarına her zaman sevecen bakışlarımı bırakmışımdır.
Mum çiçeği forumunu okuyorum. Harika paylaşımlar. Benim küçümenlerin fotoğraflarını taşıyayım oraya. Gelişimlerini birlikte izleriz:))

Sevgili Zeonka, evet çiçekleri bu kapalı, kuzeye ve doğuya bakan, kısa süre güneş gören balkonda bırakıyorum. İçlerinde orkide de var. KIşın gündüz-gece sıcaklık farkı yüksek olduğundan bu balkonda bol çiçek açıyorlar.

Arzu Kasapoğlu
13-09-2007, 19:17
Benim yılbaşılarımda da pörsüme vardı.Yerini değiştirip camın dış tarafına koydum, şimdi halinden çok memnun.

yukka
14-09-2007, 15:10
Yılbaşı çiçeğiniz açsın istiyorsanız bugünden itibaren mümkün mertebe susuz bırakın. Eylül-ekim susuz kalacak, sonra yılbaşından itibaren kış boyu seyredin çiçekleri :) Tourcuklandıktan sonra asla yeri değişmeyecek bir de :))

GLCN
14-09-2007, 15:20
yeni ektiklerimizi ne yapalım sevgili yukka siz bilirsiniz..Benim ilkte bunlar haklarında pek bilgim yok..

yukka
15-09-2007, 07:51
Glcn Kardeş,

Sizinkiler köklenmiş sanırım. Bence bir bir buçuk ay mümkün mertebe su vermeyin. Tek bir boğum bile olsa çiçek açar. Yerini değiştirmeyin bir de. Aslında ben sadece bir çiçek severim, bu işlerden pek anlamam. Hümeyra Özdamar diye bir hanımın "gizli bahçe" diye bir sitesi var. Bendeki temel bilgiler o siteden. Burada daha ayrıntılı öğreniyorum. Çiçek bakımını en basit şekliyle orada öğrenip burada detay bakabilirsiniz.

GLCN
15-09-2007, 09:22
Şuanda durduğu yer batıya bakan balkon penceresinin dışı yani yaz ortalarında iyi güneş alıyorda kışın almıyor tutmaları için oraya koydum serinde tutar diye ama kışın pencerenin içine mi alayım (o odada kalorifer yanmıyor) uygunmudur.**** daha yeni diye uygun bir yer bulup ordanmı ayırmıyayım nasılsa daha sabit yerleri yok..

yukka
16-09-2007, 20:35
Batıya bakan pencerede çiçek gelişir mi? Siz ona doğu ya da güneyde aydınlık bir yer bulsanız şimdiden iyi olur. Yılbaşı çiçeği kalorifer sevmez. Kapalı, aydınlık bir balkon bu çiçek için ideal.

GLCN
16-09-2007, 21:25
Biliyorum yetişmez ama her yer sıcak olduğu için tutanakadar sorun çıkarmasın istedim.Ben onu sizin talimatlarınıza uygun bir yere alacağım.Kalorifer yanmayan doğuya bakan(bütün çiçeklerim orasını çok seviyor) bir odam var camdan uzaga koydummu aydınlık yeter sanırım orası ona uygun.Teşekkürler..:D.

GLCN
28-09-2007, 11:25
Benim ektiğim yılbaşı çiçekleri ve resimde gördüğünüz adını bilmediğim uzun yeşil bitki pörsüdüde pörsüdü tutmayacakmı acaba?

İlkin
28-09-2007, 11:33
Benimkiler de tutmadı, pörsüdü. Çok nazik bir çiçek gerçekten. Köklendiremedim bir türlü

:(

yukka
28-09-2007, 19:09
Pörsüyenler tekrar canlanabilir. Bendekiler de pörsümüştü. Saksıyı suya batırdım; toprak suyu tam olarak çekene kadar beklettim. Sonra sudan çıkardım. Pörsüyen yılbaşı böylece canlandı. Şimdi çiçek açması için suyunu epeyce kıstım. Mecbur kalmadıkça su vermiyorum; ama yapraklarına su püskürtüyorum zaman zaman ...

GLCN
28-09-2007, 21:16
Ama daha tutmadığı için çürümeye sebep olmazmı bu tarz bir sulama...

ataser
28-09-2007, 22:32
İlkin bende de aynı sorun oldu, 1 günde çöküyor çelikler bir daha da kendine gelemiyor. Bende köklü arıyorum yoksa olmayacak belli oldu:(

selenn
29-09-2007, 15:17
Bende de var bir yılbaşı çiçeği. Hatta şuanda iki saksı kadar çoğalttım. Fakat pörsüme benimkilerde de oldu. Bol miktarda suladıktan sonra suyu iyice azalttım. Şuanda canlandılar. Fakat yaklaşık 4 senedir hiç çiçek açtıklarını görmedim. Geçenlerde carrefourdan beyaz renk çiçekli olanından aldım. Bazı dalları kurudu, şuanda çok az bir dal kalmış olsa da toparlanmaya çalışıyor. Birkaç çelik alıp sizin için köklendirebilirsem size yollarım sevgili İlkin ve Ataser.

Balıkcı
26-10-2007, 14:44
Benim yılbaşı çiçeğim tomurcuklanmaya başladı. Şaşırdı zahir. :p
Sizinkiler ne alemde?

İlkin
26-10-2007, 15:00
Sayın Balıkçı hayırlı uğurlu olsun çiçekleriniz ;) Ben de babam sayesinde bir tane yılbaşı çiçeği sahibi oldum geçenlerde, iri ve çok koyu yeşil yaprakları olan bir çiçek. Aldığı zaman üstünde baya bir çiçek tomurcuğu varmış ama ben gidip alana kadar dökmüş çiçeklerini, yer değişikliğinden sanırım. Çiçeklerini benim bildiğim sonbahar, kış gibi açıyor. Kışın bakımı nasıl olmalı acaba bende bunu merak ediyorum. 2 yerden yaprak vermeye başladı benimkisi, içeride mi kalmalı, dışarıda mı su verilmesi gerekir mi kışın?

Balıkcı
26-10-2007, 15:13
Sayın Balıkçı hayırlı uğurlu olsun çiçekleriniz ;) Ben de babam sayesinde bir tane yılbaşı çiçeği sahibi oldum geçenlerde, iri ve çok koyu yeşil yaprakları olan bir çiçek. Aldığı zaman üstünde bayağı bir çiçek tomurcuğu varmış ama ben gidip alana kadar dökmüş çiçeklerini, yer değişikliğinden sanırım. Çiçeklerini benim bildiğim sonbahar, kış gibi açıyor. Kışın bakımı nasıl olmalı acaba ben de bunu merak ediyorum. 2 yerden yaprak vermeye başladı benimkisi, içeride mi kalmalı, dışarıda mı, su verilmesi gerekir mi kışın?

Hayırlı olsun.

Benimki kapalı balkonda ve az su istiyor. Şöyle diyebilirim, yılbaşı, susuzluktan ölmüyor ama fazla sudan ölebilir.

Çiçeklerini de tam yılbaşında açıyordu.
Dedim ya, şaşırdı galiba.:dilli:

Sebahattin Sargın
26-10-2007, 16:35
İlkin Hanım;

Yılbaşı çiçeğiniz hayırlı olsun efendim ;). Ben yılbaşılarımı toprağı kurudukça suluyorum, çok fazla suyu sevmiyor. Ayrıca yer değişikliğine dikkat edin bu konuda çok hassaslar. Benim yılbaşımın geçen sene açtığında üzeri çiçek kaynıyordu. Ama annem temizlik yaparken yerini değiştirmiş, o sezon hiç açmadı ve tomurcuklarının hepsini döktü.

Zaten sonrada pamuklu bitten kaybettim. Hasta iken sağlam dallarından çelik alıp üretmiştim iyi ki ;). Bir de kışın içeride beklemesi daha iyi olur bence. Şu an minik minik yapraklar veriyor...

İlkin
26-10-2007, 16:46
Teşekkürler Sebahattin Bey ve Balıkçı Bey, inanın çok güzel bir bitki resmini çeker, yarın koyarım buraya. Nasıl iri yaprakları var, nasıl koyu yeşil bir rengi var anlatamam. Babam aldığı zaman beyazmış sanırım çiçek tomurcukları ama nazlı olduğu kesin ki yer değişikliğinden sonra dökmüş tüm tomurcukları. Ben eve getireli 2 hafta kadar oldu minicik 2 yaprak çıkmış. Sabah işe gelmeden önce incelerken farkettim. Biraz daha büyüsün isteyenlere yapraklarından yollarım.

Ben içerde tutmaya karar verdim yazdıklarınızdan sonra, suyunu da kontrol edip toprak kuruyunca veriyorum. Öyle de devam edeceğim kışın. Teşekkür ederim.

yukka
26-10-2007, 22:17
Benim yılbaşılar tomurcukta ... yerlerinden hiç oynatmadım bir yıldır. Eylül, ekim su vermedim diyebilirim. Yapraklara su püskürttüm ara sıra. Şimdi neticeyi aldım. Durum mükemmel. Bu işin sırrı, suyunu huyuna göre ayalamak (eylül- ekim suyunu kesmek)ve yerinden oynatmamak ... Benimkiler kuzey-doğuya bakan kapalı bir balkonda. yaz kış aynı balkonda. bu çiçek milletini ihmal etmek hep iyi netice veriyor. gözünün içine bakınca sonuç hep hayal kırıklığı:))

yukka
27-10-2007, 13:11
Bu pörsüyen .. Bunda bile tomurcuk oluştu. Pörsümüştü, suya daldırıp toprak suyu adamakıllı çekene kadar bekletmiş, sonra da suyu tamamen kesmiştim- yaklaşık bir ay- şimdi bana çiçek açacak ...

yukka
27-10-2007, 13:17
Elfogi, yaklaşık 2 ay önce gönderdi bunları. Gelişme yok ama çok canlı görünüyorlar. Hep aynı yerdeler yılbaşında ve kış boyunca çiçek açacaklar :)

yukka
27-10-2007, 13:19
Geçen yıl Bahouse'dan almıştım. Tomurcuklarını tamamen dökmüşlerdi. Geçen kış bir iki çiçek açtı sadece. Bu sene çok hamaratlar:)) Yalnızca bu ay değil, kış boyunca çiçek açacaklarından eminim :))

Oğuzhan
27-10-2007, 14:38
Sakın yerinden oynatmayın.Çabuk küsüyor.Bol çiçekler ..

yukka
27-10-2007, 16:21
Sizdeki ana yılbaşı tomurcukta mı, hangi aylarda tomurcuklanıyor?

Oğuzhan
27-10-2007, 16:34
Size verdiğim bizim bildiğimiz yılbaşından değil.Çiçeği farklı.Atlas türü. Adı Rhipsalidopsis gaertneri.Benim anaçta şu anda tomurcuk var.Yılda iki sefer açıyor.Çok çiçeklenmesi Haziran-temmuz.Full çiçek olur.Kışın tek tük açar.Toprağı kuru kalsın.15 -20 günde bir sulayın.Belki size bir süpriz yapabilir.:)

yukka
27-10-2007, 18:02
Yapraklara su püskürtüyor musunuz? Yoksa gerek yok mu?

Bana da sürpriz yapar gibi geliyor;)

Oğuzhan
29-10-2007, 17:08
Yapraklara su püskürtme yazın sıcaklarda .Şimdi havalar serin gerek yok.Toprak iyice kurusun...

GLCN
30-10-2007, 09:51
valla benimki yaşayayımmı yoksa öleyim mi diye düşünüyor sanırım çiçek açmayı aklından bile geçirmiyor...

yukka
30-10-2007, 12:14
Aklından geçiriyordur sevgili GLCN :)) Yeter ki yerini değiştirip onun kafasını karıştırmayın... Aydınlık bir yeri olsa yeter. Pörsüme varsa yapraklarını güzelce yıkayıp, saksıyı bir iki saat suya batırın. Toprak iyice suyu çeksin. Sonra sudan çıkarın, suyunu iyice süzsün. Yerinden hiç ama hiç oynatmadan toprağını tamamen kurutun. Mecbur kalmadıkça su vermeyin. Yılbaşına kadar ya da daha sonra mutlaka çiçek açar. Özetle üç şart var.

Aydınlık bir yer
Toprak mümkün mertebe kuru kalacak ...
Yerinden hiç hiç hiç oynatılmayacak ...

Sevgiler ...

GLCN
30-10-2007, 12:19
Teşekkürler sevgili yukka az evvel şöyle bir alıcı gözle baktımda pörsüme azalmış yani aralarında diri olanlar çoğunlukta yeride sizin dediğiniz gibi aydınlık bir yerde duruyordu ve hiç değiştirmedim umarım benimkininde çiçeklerini görürüz çünkü bunları aldığım arkadaşımda daha hiç açmamışlar.Ayrıca yukarıdaki resimlerde saksının ortasında olan atlas benzeri sanırım tutmuş gayet canlı duruyor..

İklimsiz
01-11-2007, 12:24
Yazılanları okuyorum da sanırım benim yılbaşılarım da zamanı şaşıranlardan. Pembe, beyaz, kırmızı hepsi çiçek tomurcukları verdiler. Hatta beyaz olan bugün-yarın tam açacak.

Sevgili handanhanım, beyaz yılbaşı çiçeğim çiçeklenme dönemini geçince seve seve size bir dal köklendirip gönderebilirim. Şu an bütün dalları çiçekte olduğu için koparmaya kıyamıyorum. İşyerinde olduğum için resimlemiyorum, akşam resimlerini de atarım siteye.

İklimsiz
01-11-2007, 16:11
Yılbaşı çiçeklerim. Sağdaki beyaz.

http://img505.imageshack.us/img505/7642/grnt002ql4.jpg

sinaninci1
01-11-2007, 16:44
Herkese iyi aksamlar
Arkadaslar benim sorum atlas ve yilbasi cicegi icin, gubreye ihtiyac varmi varsa hangi tur gubre kullanalim, veya vitamin ne dersiniz bilen varmi.

hfz
01-11-2007, 20:27
Bugün çok güzel bir yılbaşı çiçeğinden bir dal almayı başardım.:dilli: 5 adet lop çıktı hemen hepsini diktim. Umarım hepsi de tutar. En üsttekinde de bir tane açmış çiçek var. Öyle güzel ki..

İklimsiz
01-11-2007, 20:55
Bu akşamki resimler biraz aceleye geldiği için yılbaşı mı, atlas çiçeği mi gibi çelişki yaşanmış. Tek tek ve tekrar gönderiyorum.

http://img212.imageshack.us/img212/3382/grnt002og0.jpg

http://img87.imageshack.us/img87/6850/grnt003bh2.jpg

İklimsiz
01-11-2007, 21:58
Sevgili hneşe şu an çiçekteler dokunmayalım bence. Ama size söz kendi ellerimle köklendirip göndereceğim. Nasıl olacak derseniz sevgili qitted bana mum çiçeği çeliği göndermişti CD kutusunun içinde. İnceliğine, zerafetine hayran kalmıştım. Bunun gibi bir yol izleyebiliriz.

İlkin
02-11-2007, 09:01
Bu da benim yılbaşı çiçeğim. İlk alındığında üzerinde bir sürü çiçek tomurcuğu varmış ama yer değişikliğinden dökülmüş. Şimdi yerini çok sevdi sanırım ki birkaç yeni yaprak verdi ve galiba bir de çiçek tomurcuğu çıkartıyor.

İklimsiz
02-11-2007, 09:21
Sevgili İlkin, resimdeki yılbaşın daha önce hiç çiçek açtı mı? Yaprak yapısı bizim klasik yılbaşılarından farklı çünkü. Benim kişisel gözlemim, uzun ve geniş boğumlu olanlar farklı renklerde açıyorlar. Beyaz, uçuk pembe gibi.

İlkin
02-11-2007, 10:40
Sevgili iklimsiz yılbaşı çiçeğini babam aldı, aldığında beyaz çiçek tomurcukları varmış üzerinde ama bu türün kırmızı çiçek açanından da aldı kendisi. Benimki beyaz açacak ama ben de hiç daha önce bu tür büyük yapraklısını görmemiştim.

esen
02-11-2007, 10:46
İlkin bu ithal yılbaşı çiçeği. Annelerimizinki daha farklı yapraklı. Kenarında bu kadar sert tırtıllar yok yerlilerin

İlkin
02-11-2007, 11:13
Evet esen hanım ben de öyle tahmin ettim, bunlar ithal türler. Ne yapıyorlar bilmiyorum ama çok sağlıklı, koyu yeşil yaprakları var. Biraz daha büyüsün isteyenlere yapraklarından alır yollarım. Şimdi devamlı yaprak vermeye başladı çünkü. Acaba demir gübresi mi veriyorlar da bu kadar yeşil yaprakları?

taita
02-11-2007, 13:47
ilkin hanim?!..... baska nelerimiz ortak acaba?:D

esen
03-11-2007, 16:21
Kaktüs ve sukulentlerime hiç gübre vermedim İlkin. Bu konuda bilgisizim, şimdi de kışa girdik zaten gübre yok. İlkbaharda başlayacağım inşallah

bahars
03-11-2007, 18:52
Sevgili İlkin
Senden ne istesem hafta sonu mutlaka buluyorum.Dün tansaştan beyaz ve pembe tomurcuklu yılbaşı çiçekleri aldım.Bugünde beyaz tomurcuklardan biri açtı.O kadar güzel bir rengi varki.Pamuk helva şekeri pembesinde :) Tomurcuklu hali bembeyaz.Harika bir rengi var yani.Resmini çektim ekleyeceğim siteye.Şimdide ful istiyorum.Haftaya bulmak umuduyla :)
Sevgiler.

handanhanım
04-11-2007, 08:21
Bu da benim çiçeğim. Çok güzel açıyor Koçtaş'tan aşmıştım .

İklimsiz
15-11-2007, 11:22
Minicik boyuyla şunun yaptığına bakar mısınız:)

http://img122.imageshack.us/img122/9440/grnt000sl1.jpg

İklimsiz
15-11-2007, 11:23
Bu da arkadaşları:)

http://img122.imageshack.us/img122/8674/grnt007yi0.jpg

yukka
15-11-2007, 11:36
Geçen yıl aldığım, bir yıl hiç yerinden oynatmadığım yılbaşı çiçeğim. Eylül- ekim hemen hemen hiç su vermedim.

İklimsiz
15-11-2007, 11:48
Arkadaşlar yılbaşı çiçeklerimizden nasıl tohum elde edebiliriz bilgisi olan var mı?

Sümeyye Polat
16-11-2007, 11:02
Benim burada bir önceki sayfada 283 no'lu mesajda, saksıda iki cins yılbaşı var. Biri şimdi açan(fotoğrafta tomurcukları görüyorsunuz) sol taraftaki dallar da yılbaşında çiçek açan cins. Aynı saksıda ve aynı koşullarda yetiştiği halde onda da tık yok ... yılbaşında açacak yani ...

Haklısınız. Bendeki yerli olan cinsten sanırım. Yapraklarının kenarında o dikensi çıkıntılardan yok. Bunlar geç açıyor demek ki...

ceviz ağacı
16-11-2007, 11:18
Bu da benim yılbaşım

şükran ünal
16-11-2007, 13:05
Sevgili uyar11 merhabalar, bugün koçtaş tan bir yılbaşı çiçeği aldım minicik saksıda yoğun bir yaprak ve üzerinde en az ikişer üçer tomurcukları var. mesajlarda tomurcukken yer değişmemesi gerektiği yazılmış . Ben şimdi ne yapayım o güzellikleri koçtaşta bırakamazdım ya..bakımı için ne yapmam gerekiyor? Birde bu saksı çok ufak büyük bir saksıya ne zaman almalıyım? Yılbaşı çiçeğini çoktandır arıyordum şimdi buldum kaybetmek istemiyorum..teşekkürler.

celalsungur
21-11-2007, 15:21
Sevgili uyar11 merhabalar, bugün koçtaş tan bir yılbaşı çiçeği aldım minicik saksıda yoğun bir yaprak ve üzerinde en az ikişer üçer tomurcukları var. mesajlarda tomurcukken yer değişmemesi gerektiği yazılmış . Ben şimdi ne yapayım o güzellikleri koçtaşta bırakamazdım ya..bakımı için ne yapmam gerekiyor? Birde bu saksı çok ufak büyük bir saksıya ne zaman almalıyım? Yılbaşı çiçeğini çoktandır arıyordum şimdi buldum kaybetmek istemiyorum..teşekkürler.
''Eylül-Aralık'ta oda sıcaklığının 15-18 derece olması uygundur. Ancak bitki döndürülmemeli ve kımıldatılmamalıdır.'' diyor, Bauhaus'un schlumbergera/yılbaşı çiçeği broşüründe.

İlkin
21-11-2007, 15:30
Büyük ihtimal o çiçeklerinin çoğunu dökecek, benimkilerde öyle oldu çünkü Açsada kalan 1-2 tane açar galiba ama ondan sonra yerine alışınca yeni tomurcukları verecektir, merak etmeyin.

mehtap051
21-11-2007, 15:31
Bana da Esen göndermiş.Yaprak yılbaşı çiçeğine benziyor.2 yaprak var ama birinin pek tadı yok gibi.Aydınlık bir yerde ve çok az suluyorum.Doğru mu yapıyorum bilmiyorum.

İklimsiz
21-11-2007, 17:45
Merhaba arkadaşlar, evimdeki çiçeklerim arasında yılbaşı çiçeklerimin özel bir yeri vardır. Sanki onları daha bir çok seviyor gibiyim:) Beni yadırgamayın ama, hani hep yazılıyor ya tomurcuktayken yerinden oynatmayın, döndürmeyin falan ben buna inanmıyorum. Yerini de değiştirdiğim oluyor, görücüye çıkarmak için dışarı bile çıkardığım oluyor, bütün gün benimle işyerinde kaldığı da oluyor. Bence bu kadar nazlamayalım çiçeklerimizi, onlar sandığımızdan güçlüler.

fevziye
24-11-2007, 10:36
Sevgili iklimsize katılıyorum. O kadarda güçsüz değiller. Yalnız tomurcukluyken yerinden oynattığınızda çiçeğin fazla sallanmamasına dikkat etmeniz gerekiyor.

narina
25-11-2007, 22:09
merhabalar,
ben yeni üyelerdenim.yılbaşı hastasıyım.herkes yurtdışına çıkınca kıyafet süs malzemesi alır bende yılbaşı alıyorum.uyar11 dekiler ve katlı birkaç rengide var bende katlı olanların pembesi beyazı lilası kırmızısı ama çiçek açmadılar bu yıl.sadece katlı beyaz açtı.bilgileriniz çok güzel bakımını daha iyi yapacağım sizler sayesinde bu siteyi iyiki bulmuşum iyiki sizler gibi çiçek dotlarına rastladım.tekrar merhabalar dostlar

İklimsiz
25-11-2007, 22:13
Sevgili narina aramıza hoşgeldin. Paylaşım bizde adettendir:) lila dan bir boğum rica edeceğim. Bir de yılbaşı çiçeğinin sarı renk açanı olduğu şeklinde bir duyum aldım. Siz hiç gördünüz mü, **** elinizde var mı?

narina
25-11-2007, 22:18
sarısıda var evet ama ben geçen yıl çiçeklerin sonuna denk geldim almanyada sarısı bitmişti bendekilerden elbet gönderirim ama gönderebilirim yardımcı olur musunuz?

İlkin
26-11-2007, 09:58
Sevgili esen hanım bana yılbaşı çiçeğinden 2 boğum halinde göndermişti bunları saksıya diktim aradan birkaç hafta geçti. Şimdi toprağa değen boğum değilde 2 boğum arasından kökler çıkmaya başladı. Ne yapmam gerekiyor acaba, 2. boğumdan ayırıp onu da mı toprağa dikeyim?

Oğuzhan
26-11-2007, 10:21
O kısma kadar toprak ekleyebilirsin.:)

yukka
26-11-2007, 13:15
Ben köklü ikinci boğumu kopardım; kökleriyle birlikte koptu. Köklü tek boğumu yeniden yarısına kadar toprağa gömdüm. Koparırken çevirerek koparın. Selamlar ...

İlkin
26-11-2007, 14:33
Teşekkürler sayın elfogi ve sayın yukka. Bu arada hep merak ederdim nasıl kopartmalıyım acaba diye. Sağolun.

fevziye
27-11-2007, 06:33
Yılbaşı çiçekleri gerçekten çok güçlüler. Benim yılbaşımdan isteyen bir arkadaşıma geçen gün 3 - 4 boğum koparmıştım. Yanlışlıkla üzerinde tomurcuk olan boğumu koparmışım, çok üzülmeme rağmen verirken hemen toprağa koymasını söyledim. Dün akşam gönderdiklerim ne oldu diye uğradığımda inanmayacaksınız ama tomurcuklu olan boğumun toprakta ve tutmuş olduğunu gördüm. Veeeeeeee tomurcukta hala üzerinde duruyor.

Ela
27-11-2007, 17:57
Geçen sene aldığım yılbaşı çiçeğim çiçek açtı ve üzeri tomurcuk dolu ,suyu biraz artırsam iyi olur mu? Bu dönemde sıvı kaktüs gübresi versem,faydası olur mu?

yukka
27-11-2007, 19:02
Benim yılbaşım da çiçekte. Çiçekler biraz kısa sürede sönükleşti. Yapraklarda da biraz pörsüme v ar. Çiçekteyken bu çiçeğin bakımını bir bilene soralım :))

yukka
27-11-2007, 19:04
Benim yılbaşım da çiçekte. Çiçekler biraz kısa sürede sönükleşti. Yapraklarda da biraz pörsüme v ar. Bu çiçeğin çiçekteyken bakımını bir bilene soralım :rolleyes:

Bir de ikide birde su fıs fısladım, acaba çiçeklerin ömrü bu nedenle mi kısa oldu?

Ela
27-11-2007, 19:07
Çiçeklerin biri 3 gün sonra soldu.Ben de kopardım saksının dibine koydum. Tohumu olabilir belki,bu konuda bilgisi olan var mı?

Oğuzhan
27-11-2007, 19:13
Çiçekteyken su püskürtmeyin.Ve gübrede vermeyin.Toprağı kurudukça sulayın.:)ve Sakın kımıldatmayın.:)

İklimsiz
27-11-2007, 19:13
Sevgili Ela sizin uyguladığınızı ben de yapıyorum. Yılbaşı çiçeğinden nasıl tohum alınabileceğini daha önce sormuş, fakat bilgi edinememiştim. Ya tutarsa diye bu yöntemi deniyorum:)

Ela
27-11-2007, 19:19
Burası yerimi bilmiyorum ama dış mekanda çiçek açan bitkilerden tohum alıyoruz ve saklıyoruz ertesi sene daha çok çiçeğimiz oluyor.İç mekanda tohumu alınan bitki var mı?

yukka
27-11-2007, 19:19
Tam Elfogi bilir diyecektim; Elfogi cevabı vermiş bile:) Benim yapraklar neden büzüştü acaba? Bir yerde çiçeklendiğinde düzenli sulayın, çiçeği bittiğinde yine suyu azaltın, diye okumuştum. ??

Ela
27-11-2007, 19:22
Çiçekteyken su püskürtmeyin.Ve gübrede vermeyin.Toprağı kurudukça sulayın.:)ve Sakın kımıldatmayın.:)

Teşekkürler.Az kalsın sıvı gübre veriyordum.

guler64
04-12-2007, 21:17
Benim kızlarım

mehtap051
04-12-2007, 23:52
güler64 ne güzel açmış çiçeğiniz.Hayran olmamak elde değil.Bu çiçeğinizden çelik alacağınız zaman banada gönderirseniz sevinirim.

mehtap051
05-12-2007, 00:26
İklimsiz teşekkür ederim.Bu sitedeki arkadaşlarımın seve seve çelik göndereceğinden eminim.Ben sizlerden çelik isterken sizleri tanımama rağmen sevdiğim bir arkadaşımdan istiyormuş gibi rahat istiyorum.Sen ne renk istersen ondan gönder.Çünkü bu çiçeği çok seviyorum ve her rengide güzel.

çiçeksever
05-12-2007, 14:54
maşallah çok güzeller.2 saksı mı yoksa tekmi.Benim çiçeğim açmak üzere,yakında resmini koyarım.

guler64
05-12-2007, 21:30
sevgili çiçeksever tek saksı fakat ayrı ayrı yerlerde çektim kızımı, aldığımda içlerinden en kötüsünü seçtimki onu ben besleyip büyütüyüm diye 1,5 senede kendine geldi ve bu halini aldı beğendiğiniz için çok teşekkür ederim

mehtap051
07-12-2007, 23:13
Arkadaşım iklimsizin bana gönderdiği yılbaşı çiçeklerimi saksıladım. İnşallah çiçeğim tutarda bende sizlerle resimlerini paylaşırım. İklimsiz çiçekler için tekrara teşekkür ederim. Gönderdiğin çiçeklere gözüm gib bakacağıma emin ol.

çiçeksever
10-12-2007, 13:56
Koçtaştan geçen sene aldığım yılbaşım çiçek açtı.

nazlı06
10-12-2007, 14:50
Benim bauhose'dan aldığım Yılbaşı çiçeğimde durmadan tomurcuk yapı döküyor.Zaten eve getiriliş sebebi o üzerindeki tomurcuklardı ama malesef sonuç hüsran.

Koyu yeşil
10-12-2007, 15:11
Nalı06, çok fazla sulamış olmayasınız. Malum kaktüs çeşidi olduğundan az su istiyor. Bir de tomurcuktayken çiçeğinizi fazla hareketten korumalısınız. Yer değişimi vs. gibi.

cyucel
10-12-2007, 15:14
Bu da benim yılbaşı çiçeğim. Geçen sene Bauhaus'tan almıştım. Ara ara Anadolu'nun salon bitkileri için olan vitaminden verdim. Sırf tomurcuk döktü. Sanırım sıcak ortamları pek sevmiyor
Bulunduğu yer mutfak balkonum. Çok sıcak değil.

Koyu yeşil
10-12-2007, 15:22
Harika görünüyor. Benim tomurcuklar da epey büyüdü. Fotoğraflamaya az kaldı :)

Oğuzhan
10-12-2007, 19:14
Sayın cyucel ,Serin ve ışıklı bir yer onun için çok uygun.Maşallah çok güzel.Yerini sevmiş ve size cevap vermiş.Artık oarada bir ömür boyu kalsın.Güle güle büyütün.

cyucel
11-12-2007, 18:56
Emeğinin karşılığını almak çok güzel. Herkese nasip etsin. Çelikten çoğaltabilirsem isteyen arkadaşlara veririm. Bende başka bir rengini almak istiyorum.

İlknur
11-12-2007, 21:42
Merhaba uyar11 bilgi için teşekkür ederim benim evimdeki,sizin bahsettiğiniz ikinci türden.
Fakat bu sene bana bir sürpriz yaptı ilk kez bu ayda tomurcuğu var,halbuki Mayıs'ta çiçeklenirdi.Neden böyle oldu anlayamadım,üstelik bu sene sadece iki tomurcuk görünüyor,her sene bir lopun üzeridne iki,hatta üçer tane çiçek olurdu.

nazlı06
12-12-2007, 11:18
Nalı06, çok fazla sulamış olmayasınız. Malum kaktüs çeşidi olduğundan az su istiyor. Bir de tomurcuktayken çiçeğinizi fazla hareketten korumalısınız. Yer değişimi vs. gibi.

Hayır hiç sulamadık. Aldığımızın ertesi günü sabaha kadar bütün tomurcuklarını dökmüştü. Şimdide hem tomurcuk hem yaprak çıkarıyor, fakat tomurcuklar yine dökülüyor.

şükran ünal
13-12-2007, 09:18
Sevgili arkadaşım, yılbaşı çiçeğin eminim öncesinden fazla sulanmış gibi çünkü tomurcuğunu ortamın sıcaklığından ve suyun fazla gelmesinden döküyor ben denedim ve bu sonuca vardım.yeni tomurcuklar oluşacak sonra da açacaktır. Kolay gelsin. Bu arada Koçtaşta aynı yılbaşı çiçeğinin 6.90 ytl. bauhaus ta ise 3.90 ytl. olması beni bir hayli sinirlendirdi.

Oğuzhan
13-12-2007, 09:48
Sevgili Şükran Ünal 'ın dediği gibi fazla sulama,ortam ısısı etkiler.Serin ortamda durması gerek.Birde tomurcuk dökümünün sebebi yer değişimi.
Sevgili Nazlıo6
Yeni aldığınız yılbaşı eve geldiğinde tomurcuk dökmesi normal.KIsa zamanda düzelir.İyi bir tomurcuklanmayı seneye görürsünüz.:)

Koyu yeşil
28-12-2007, 10:05
En sonunda yılbaşı çiçeğim açtı. Üzerinde daha pek çok tomurcuk var. Hepsi açtığında epey güzel görünecek sanırım.

Sebahattin Sargın
28-12-2007, 18:03
Sevgili Koyu yeşil aman yerini değiştirmeyin bu güzelin, yoksa yılbaşı çiçeği hemen tomurcuklarını döküyor. Ben benimkine çok az su veriyorum, kışın pek su verilmiyor bu türlere sanırım. Maşallah sağlıklı görünüyorlar, bol bol çiçeklerini görürsünüz inşallah...

Sevgiler ;)

akay
09-01-2008, 12:30
2 çeşit yılbaşı cıcegım var( soylemek belkı ayıp ama ) her ikisini de çöplukten almıştım pembe ve kırmızı ama bır turlu acmıyorlar o kadar ozenerek baktığım halde yaprakları guzel canlı ama acmıyorlar ve cok uzuluyorum. Bir arkadasım korkutmamı soyledı, boyle bır sey var mı? bana komık geldı ama cıldırmak uzereyım.Sıvı gubre verıyorum cıcek coşturan cınsınden 15 gunde bır ama yıne tık yok. Bana bır yol soyleyın lutfen.Kıyamıyorum ama ...

fevziye
09-01-2008, 13:22
Sn. Akay, merak etmeyin. Sıvı gübre veriyorsanız bir müddet sonra çiçeklenmeye başladıklarını görürsünüz. Özellikle çiçek coşturan çiçek açan bitkiler için olanı çok güzel. Ben de kullandığım için biliyorum. Korkutma konusuna gelince hiç böyle bir şey duymadım.

papatyam
11-01-2008, 13:24
Evet yılın ilk çiçekleri yolda :)
(sevgili hfz çiçek açmak üzere olan ve büyük hariç yabancı değiller sana :))

dertli
15-01-2008, 11:35
merhaba;webere yazdığın cevabı okudum benimde 2 tane yılbaşı çiçeğim var yazılardan direkt güneşe maruz kalmamaları fikri çıkıyor.Ama benimkiler kapalı balkonumda sabah güneşine karşıydılar ve çok güzel çiçeklenmişlerdi.Son zamanlarda yaprakları sararmaya ve buruşmaya başladı tabii artık çiçeği de yok onu serin ve kuytu bir köşeye alıp bahara kadar sulamamalı mıyım ? Yardımcı olursan sevinirim

papatyam
15-01-2008, 12:41
İyi yapmışsın.
Aslında bendekilerden pek umudum yoktu biliyorsun çoğu tek boğumdu ama beni gerçekten şaşırttılar ve şimdi maşallahları var :) birde çiçek gördüm ya o yeter bana :):)

fevziye
22-01-2008, 18:30
Bu sene bir türlü açtıramadım.

İklimsiz
22-01-2008, 18:58
Fevziye hanımcığım, siz bu sene açtıramamaktan, bense açıp açıp solup, tekrar açmasından şikayetçiyim:) Her gün balkon süpürüyorum inanın. Özel bir uygulama yapmıyorum, sadece fazla ilgilenmiyorum.

Sizin yılbaşınız bu haliyle de güzel.

fevziye
23-01-2008, 07:10
Çok şanslısın sevgili İklimsiz. Ben geçen kış karşı komşuma 4-5 boğum vermiştim. Suda köklendirip ekti, dün akşam eve gidince " gel bak ne göstereceğim " dedi. İçeri girince bir de ne göreyim! Benim ufaklık kocaman olmuş, her bir ucu salkım saçak çiçek. ;)

imperfect
23-01-2008, 13:16
Yılbaşı Çiçeği de nedir? Biz çocukken ona Gelin Çiçeği derdik. Tomurcuk verdiği zaman başına beklerdik. Dayanamaz uyurduk sabah erkenden bir bakardık kocaman kocaman çiçekler açmış. Muhteşemdi. Geçmişte kaldı ama. :((((

yukka
23-01-2008, 13:23
Demek ki çiçeklerin yerel adları değişik olabiliyor.

Sevgili İklimsiz, benim yılbaşılar bir kez açtı bitti. Sizinkiler demek devamlı açıyorlar. Ne kadar süre ile ? Kış boyunca mı? Kıskanılacak bir durum doğrusu ;)

İklimsiz
23-01-2008, 16:18
Bu sene çiçeklenmeye erken başladılar sevgili yukka. Kasım başından itibaren çiçekleri hiç eksik olmadı üzerlerinden. Beyaz, pembe ve kırmızı renk çiçek açıyorlar. Tomurcukların biri olgunlaşıp dökülünce yerine yenileri patlıyor.

yukka
23-01-2008, 16:24
Hangi ortamdalar, güneş durumu, saksı boyları, toprak çeşidi, toprak değiştirme durumları nedir?

selenn
23-01-2008, 16:28
Sevgili iklimsiz Sn.Yukkanın sorduğu hususları ben de merak ettim açıkçası. Bendeki yılbaşı çiçeği 3 senedir hiç çiçek açmıyor. yapmadığım şey kalmadı neredeyse fakat geçen yazdan beri forumdaki yazışmalar doğrultusunda yer değiştirmeme konusunda dikkatli davrandım. Cam içinde direkt güneş almayan bir yerde şuanda. Geçenlerde baktım tomurcuklar var üzerinde ama hala aynı şekilde bekliyor. Bir açsa diye hergün gidip bakıyorum. Sizin taktiklerinizi merakla bekliyorum.

Sevgiler.

İklimsiz
23-01-2008, 16:35
Çiçek tomurcukları belirmeye başlayana kadar açık havada balkondalardı. Balkonum kuzeye bakıyor ve önünde ev olduğu için rüzgar almıyor. Sabah güneşi görüyorlar.

Çiçek tomurcukları verdiği zaman kapalı olan güneye bakan balkona aldım. Güneşli günlerde tüm pencereler kapalı olduğunda ısı 30 dereceyi bulduğundan pencereleri açıyorum. Bulundukları ortamın ısısı şu günlerde 16-18-10 derece (sabah öğlen akşam).

Her üç çiçeğim de çapı 10cm. saksı ve 1/3 torf, perlit ve dere kumu karışımında. Ayda bir kere daha doğrusu aklıma geldiğinde 18-18-18 (NPK) gübre veriyorum. Çiçeksiz dönemlerinde (zaten yaz olduğu ve açık havada bulunduklarından) haftada bir kez, çiçeklenme döneminde haftada iki kez yağmur suyu veriyorum. Ama saksının altından sızacak kadar değil, azar azar.

İklimsiz
23-01-2008, 16:52
Ayrıca bulundukları ortamın şu andaki nem durumu %60. Saksı değişimi ise henüz hiç yapmadım. Toprak kuru olduğunda çıkarıp bakıyorum henüz saksı değişimi yapmaya gerek yok diye düşünüyorum.

yukka
23-01-2008, 17:58
Bendeki ortama göre fark: Toprak, yağmur suyu ve gübre olabilir ... Teşekkürler sevgili İklimsiz:)

İklimsiz
23-01-2008, 18:06
Tüm çiçeklerimi yağmur suyu ile suluyorum sevgili Yukka. Daha önce musluk suyu kullanıyordum, sudaki kireç bir süre sonra saksıda çirkin bir görüntü oluşturuyordu. Artı kireçli suyun zararlarını da sitemizde okuduklarımdan öğrendim.

Ne zaman yağmur yağsa uygun yerlere kaplar koyarak, kapının önüne bile, suyu biriktiririm. Özellikle orkidelerimde farkedilir gelişme görüyorum. Yılbaşılar için ise, sizin kalp kalbe karşı konusundaki sözünüzü unutmuyor ve bunu uyguluyorum:)

"Unutun gitsin" :)

yukka
23-01-2008, 18:34
Ben onu kalp kalbe karşı için söylemiştim. Bende gelin teli yok. :p

Ben yılbaşıları 3 ay -eylül, ekim, kasım- susuz bırakıyorum ...

İklimsiz
23-01-2008, 23:14
Sevgili Yukka, sanırım her iki çiçekte de beni çeken sarkaçları:p O yüzden karıştırmış olmalıyım:D Hemen düzeltiyorum.

akay
28-01-2008, 15:05
Fevziye hnm, aynen benım çiçegimde sizinki gibi okadar benziyorki boyu posu aynı :) ama hala çiçek yok:( .Ne yapayım sabırla beklıyecem artık. bu sene çiçeksiz 4. senesi olsa da .Burası ailem gibi oldu emeği gecenlere cok teşekkurler.

zeonka
28-01-2008, 17:23
Benim yılbaşımda 2 senedir çiçek açmıyordu sağdece yaprak verdi.Nerdeyse onu gözden çıkarmıştım.Kış başı bende onu birgüzel budadım.Şimdi penbiş penbiş çiçekleri var biryandan da hala çiçek tomurcuğu çıkarıyor budamak işe yaradı galiba...

fevziye
29-01-2008, 08:00
Zeonka, doğrusunu isterseniz budamaya cesaret edemem. Çünkü bir yılbaşımdan budar gibi koparıp boğum almışlardı, o yılbaşı çiçeğim sulandı ve kaybettim.

nevsune
29-01-2008, 09:00
Geçen yıl annemin budayıp bana verdiği dört beş yapraklı yılbaşı çiçeğinin bu yılki hali böyle oldu:) Hala bir yerlerden tomurcuklar vermeye çalışıyor. Ben forumda yazılanları hatmedip; küçük saksıda bıraktım, kışa doğru suyunu azalttım, yerini hiç değiştirmedim, açtırmayı başardım.

Annemse, bu yazdıklarımın hiç birini uygulamadı, kendi bildiğini okudu. Suladı, saksısının yerini değiştirdi, herşeyin aksini yaptı. Peki onun çiçeği ne oldu dersiniz? Yılbaşında üzeri çiçekten geçilmiyordu:)

mustafacolakoglu
29-01-2008, 17:07
Bunlar da benim çiçeklerim.....
Telefon ile bukadar görüntüleyebildim...

http://img409.imageshack.us/img409/346/29012008047pu3.jpg
http://img163.imageshack.us/img163/6152/29012008048zk3.jpg
http://img247.imageshack.us/img247/5342/29012008049se8.jpg
http://img163.imageshack.us/img163/6839/29012008050ms1.jpg

zeonka
29-01-2008, 19:07
Sn Fevziye haklısınız önce bende kıyamamıştım.Ama baktım çiçek açacağı yok hani derlerya çiçekleri korkutun diye bende onu sert bir biçimde budadım budadığım loplarıda yine yanıbaşlarına sıkıştırdım şimdi onlar bile açtı.Denemeye değer diyorum.Saygılar

eyup007
30-01-2008, 21:58
bişi soracağım bu kış ayında bu bitkiyi köklendirebilirmiyiz acaba

zeonka
06-02-2008, 11:00
Su dolu kabı kalerüferin üzerine koyarak kopan yılbaşını köklendiriyorum şu anda gayet güzel gidiyor 3-4 gün oldu kökçükler görünmeye başladı bile.

eyup007
06-02-2008, 11:11
peki nasıl yapıyorsunuz bunu tamaen mi suya koyuyorsunuz yoksa kök çıkacak kısmımı suya koyuyorsunuz

zeonka
06-02-2008, 16:26
İki üç lopu ana bitkiden bükerek kopartıyorsunuz bir lopun tamamı suda kalacak şekilde oluyor bildiğim kadarı ile.En azından ben böyle yapıyorum.Denemekte fayda var eğer elinizde mevcutsa hemen suya koyun derim.

kaktüsçü
06-02-2008, 16:30
Herkese merhaba,
Ben de geçen gün bir yılbaşı çiçeğinden keserek çelik aldım. Köklerin çıkacağı bölüme kadar (neredeyse yarısına kadar) suyla dolu bir bardağa koydum ve köklenmesini bekliyorum. İnşallah kısa zamanda köklenir.

zeonka
06-02-2008, 17:48
İşallah kaktüsçü. Suyu sıcak (ılık)tutarsanız köklenme işlemi daha çabuk gerçekleşecektir.

nevsune
07-02-2008, 13:33
Sevgili Oğuzhan

Ankara toplantısına getirip, Yücel Özlem'le bana gönderdiğiniz yılbaşı çiçeği sürmeye başladı.

Çantamda kırılmış, elinden garanti tutar diye anneme bırakmıştım. Kendime ise tek bir boğum almış ve onu dikmiştim. Anneminki de 3 yerden sürmeye başlamış, Yücel Bey'inki de sürüyormuş.

Yani, Karabük yılbaşı çiçeğini biz Ankara'da üretmeyi becerdik:)

narina
14-02-2008, 16:56
30192
buda benim ilk resmim olsun

narina
15-02-2008, 07:23
302buda bir başka yılbaşım45

papatyam
15-02-2008, 08:41
Hiç suya koymadan direk toprak ile buluştursanız, ben öyle yapıyorum yıllardır hiç te üzmediler :)

eyup007
16-02-2008, 11:49
arkadaşlare ben 5 lop aldım hepsini birbirinden ayırdım 2 sini toprağa 3 ünüde suya koydu suya koyduklarımdam 1 tanesi küçük kök gibi bişi vermiiş topraktaki 2 sşndende 1 si buruşmuş ve topraktan hemen geliyor diğeri ise direnç gösteriyor ve canlı gibi duruyor acaba tuttularmı

bitkiseli
17-02-2008, 10:18
Buraya ilk taşındığımız günlerde lokalde görüp dayanamadım küçük bi parça koparıp toprağa batırdım, kısa zamanda iki yaprak verdi, daha çok küçük ne zaman ne renk çiçek verir bilmiyorum bekleyip göreceğiz.

zeonka
17-02-2008, 13:26
Sn. Bitkiseli bende 1 lop koparıp diktiğim yılbaşımın ucunda minik kırmızı çiçek tomurcuğu farkettim.Sanırım yılbaşı çiçeğinin çiçek açması küçük veya büyük olmasıyla alakalı değil.Gerekli şartlar oluşturulduktan sonra çiçek açması muhtemel.Zira benimkisi de açmazdı heralde topu topu sadece 1 lop.
O küçücük haliyle bile çiçek açmaya çalışıyor bir yandan da ona acıyorum galiba ;)

nevsune
17-02-2008, 22:16
Niye söylediniz, açık arttırma vardı ne güzel. Evinizin her tarafından yılbaşı çiçekleri çıkacaktı artık.

Bu arada annemin başına buyruk yılbaşı çiçeği, yılbaşından sonra şimdi ikinci kez her yerinden tomurcuk vermiş, gözlerime inanamadım. Bir gittiğimde fotoğrafını çekeceğim.
Daha önce de yazdığım gibi annem onları hiç bir kural uygulamadan, kafasına göre yetiştiriyor (aynı menekşeleri gibi, onlar da her daim çiçekli).

şükran ünal
18-02-2008, 09:41
Arkadaşlar, benim de iki minik saksıdaki yılbaşı çiçeğimden birisi ikinci defa birçok tomurcuk verdi açmaya hazırlanıyorlar. Bende birkaç gün içinde resimlerini koymaya çalışayım. Bir defa hazır sıvı besin vermiştim.

Balıkcı
18-02-2008, 10:30
Sevgili balıkçı , biz evvelden çocukken bir ha haayyyy, çekerdik. Siz öyle zannedin, değil mi nevsune hanım. Var olmasına var da, benim gözüm doymuyor, sizdekiler değişik renk diye istedim.
Ağabeyinize hürmetler, Dr.ablamın da çok selamı var.

Güler

(Ve aleykumselam.)

Tüh be :p

Neyse sağlık olsun.

Bir şey soracağım.

Bendeki yılbaşılar, pembe çiçekli fakat bir tanesinin çiçekleri, bir kenarından basık, düz gibi, katmerli, diğerininki her tarafı aynı. Bunlar farklı cins mi, farklı çiçek mi?
Ayy! ne biçim tarif bu:(
Dur resimlere bakayım.

Bulamadım, bulunca buraya eklerim.:dilli:

Tubay
05-03-2008, 15:00
Merhaba bugün tüm işimi bıraktım ve 16 sayfalık yılbaşı çiçeği serüveninizi hiç atlamadan okudum(afferin bana:p)Akşam eve gidince iki yıldır açmayan yılbaşı çiçeğimin saksısını değişeceğim ve dallarınıda buduyacağım.Rengini bilmiyorum (açsaydı bilecektim:()bilgileriniz için herkese teşekkürler çelik isteyen varsa köklendirip hatta kendi süslediğim minyatür saksılara dikip gönderebilirim.Buda benim teşekkürüm olsun

kaktüsçü
07-03-2008, 19:47
Herkese merhaba,
Çok mutluyum, sonunda yılbaşım köklendi. Çok düşünceli bir çiçek. Onu kolay ekebileyim diye köklerini en alt lobdan değil de bir üstteki lobdan çıkarttı. Köklerin boyu 3 cm'ye ulaştı. Saksısı, toprağı, taşları hatta yeri bile hazır. Ne zaman ekmeliyim?

İklimsiz
07-03-2008, 22:33
Hemen ekin kaktüsçü.

yukka
08-03-2008, 14:42
Sevgili İklimsiz,

Yılbaşı çiçekleriniz hala çiçek açıyorlar mı? Benimkiler yılbaşına doğru 15-20 gün çiçeklendiler; o kadar. Şimdiyi yeni yapraklar çıkıyor. Siz aralıklarla gübreleyip devamlı çiçekli kalmasını sağlıyorsunuz. Merak ettim, hala çiçek var mı üzerlerinde, diye :))

İklimsiz
08-03-2008, 19:24
Maalesef sevgili Yukka, artık çiçekli değiller.

yukka
11-03-2008, 19:30
Sayın Uyar 11
Harikasınız.Siz Neden burda yaşamıyorsunuz.?Döktürmüşsünüz yine.Süper renkler..Bende kırmızısı var.Hersene açıyor.10 yıldır benimle yaşıyor.Çok derdimi çekti gariban.Her isteyene dallarından verdim.En sevdiğim çiçeğim.Bazen senede üç defa açtığı oluyor. Kasımda açmıştı.Ençok nisan mayıs haziran aylarında çoşuyor.Kıpkırmızı oluyor.Sizdeki renklere bayıldım.BEn renklerini çok aradım.Daha henüz bulamadım.İnşallah bulurum ümidiyle aramaya devam ediyorum.
Saygılar Sevgiler Selamlar

Sevgili Oğuzhan (Elfogi) ,

Bana gönderdiğiniz yılbaşı çiçeği tomurcuklandı. Kıpkırmızı çiçek uçları verdi. Harika görünüyorlar. Bu kadar kısa zamanda çiçeklenmeleri tatlı bir sürpriz oldu. Tekrar tekrar teşekkürler.

Oğuzhan
11-03-2008, 19:58
Sevgili Yukka ,
Güle güle büyütün.Şimdi açma zamanıdır.Benimkide başladı tomurcuklanmaya.Demek ki iyi bakmışsınız.Arada su püskürtün.:)

Bir düzeltme yapalım.Bildiğimiz yılbaşı çiçeği değil.Baharda açtığı için Paskalya yılbaşısı adı verilir.Rhipsalidopsis gaertneri .Epiphyllum turu bir kaktustur

İklimsiz
11-03-2008, 20:32
Yazılanları okuyunca gidip bir baktım ki, benimkinde de kırmızı kırmızı tomurcuklar var:p Tekrar tekrar teşekkürler Oğuzhan.

Bizim buralarda (sanırım birçok yerde daha) çiçekler, alınan **** çalınan kişinin adıyla anılır;) Paskalya yılbaşısı değil onun adı bende, Oğuzhan yılbaşısı;)