View Full Version : Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera)
Sayfalar :
1
[
2]
3
4
5
6
7
arkadaşlar yılbaşı çiçeğinin bahaus'ta (sanırım doğru yazıyorum) çok güzel bir çeşidi var. sadece 1.5 ytl reklam olmasın ama bence bu dayanıklı çiçeği bu fiyata bulmak zor... "yılbaşı çiçeği benim de olsun " diyenlere duyurulur..
Sabahten beri yılbaşı çiçeğini okumaktan, gözlerim çift görüyor. Benimki garibim her koşulda açmış. Güneşte tutuyordum, yerini değiştiriyordum, toparğını pek değiştirmedim. Ama önceleri senede iki kere açarken, son iki senedir sadece Kasım ayında açtı. Artık okuduklarımı da dikkate alacağım.
Yılbaşı çiçeklerinin yuka'ya aşılandıklarını duydum. Deneyen var mı? Paylaşırsanız sevinirim.
Bugün toprak almaya gidecektim, yılbaşı çiçeğinin de toprağını değiştirmek farz oldu.
Bu arada unutmadan yazayım: Önceleri çiçeği hep ev ortamında tutardım. Ama soğuklar geçtikten sonra dışarı çıkarıp, Aralık ayına kadar bırakıyorum, çok daha iyi gelişiyorlar. Hatta bu kış, karda bile bir kaç gün dışarıda unuttum (üzerine kar yağmadı).
Sümeyye Polat
08-04-2008, 15:38
Bugün çiçekçilere paskalya yılbaşısı gelmiş.Üzerleri salkım salkım çiçek dolu.Benimki tembel tembel yatıyor hala:(İnanılmaz derecede sinirlerim bozuldu.Şeytan al birkaç tane götür yanına kıskançlıktan çatlasın dedi.Zor tuttum kendimi
Tuba Hanım eğer işe yarayacaksa ben de alayım. :( Sizinki kaç yıldır açmıyor bilmiyorum ama bizimki [kendisi resimdeki yeşillik oluyor :mad:] neredeyse 10 yıldır bir tane bile açmadı. :mad: Susuz bırakınca açıyor yazıyordu forumda ama 2 ay damla vermedim bana mısın demedi. O yüzden her türlü yeni fikre açığım.
Sümeyye benimkide aynı durumda hala açmıyor.Çiçekçiler dışında Malatya'da açanını görmedim:( Bende seninkinin boylarında olan yılbaşı çiçeğimi budadım,budanan dalları köklendirip üç farklı saksıda üç farklı toprağa dikip,üç farklı yere yerleştirdim sonuç bekliyeceğim.Açarsa söz sana vereceğim
canerik1
14-04-2008, 18:58
merhaba siteye yeni üye oldum.Yazılanları zevkle okudum.Benim de bir yılbaşı çiçeğim var.ilk kez bu yıl açtı.Çok mutlu etmişti beni.sizinle paylaşmak istedim.
İklimsiz
14-04-2008, 20:33
Beyaz çiçekli yılbaşım, uzun süre çiçekli kalarak bu kış beni çok mutlu etmişti. Çiçeklenme dönemi sona erince, havalar da biraz ısındığından tekrar açık havaya, balkona çıkarmıştım.
Birkaç gündür üzerinde bir tane çiçek tomurcuğu var. Erken açmakla sürpriz yapmıştı, şimdi de şaşırttı beni :)
Sevgili İklimsiz fotograf yok mu?
İklimsiz
14-04-2008, 20:45
Olmaz olur mu:p
kaktüsçü
15-04-2008, 08:59
Bu günlerde tüm bitkilerim coştu. Yaklaşık bir ay önce diktiğim çelik de ilk tutma belirtilerini gösterdi. Aynı anda 5-6 tane yeni yaprak çıkartıyor. :)
Arkadaşlar bu yılbaşı çiçeklerini Bauhaus'tan küçük saksılarda çiçekleri geçmiş halde aldım ve humuslu toprağa hepsini tek bir saksıya ektim.Elimde iki cins var.Sivri çıkıntıları olan yapraklılarda hiç solmuş tomurcuk yok,diğerleri ise solmuş çiçeklerle dolu.Ben hepsinin aynı zamanda çiçekleneceğini umarak aynı saksıya karışık ektim.Acaba her iki cins farklı mevsimlerde mi açacak?Bilgisi olan varsa öğrenmek isterim.
Saygılar.
İklimsiz
16-04-2008, 22:52
Sevgili phal, aynı saksıya diktiğiniz çiçekler, ikisi de yılbaşı olmasına rağmen çiçek açma zamanları farklı.
Ucu tırtıklı olan, yılbaşında çiçekleniyor. Diğeri ise, zaten tomurcukları üzerinde, bu günlerde açması gerekiyor. Ama sizinkinin çiçek tomurcukları solmuş, belki iyi bir bakımla tekrar tomurcuklanırlar.
Sn. phal güle güle büyütün.
Son resimdeki yılbaşının çok ilginç, tomurcuklarını yaprağın yanından vermiş. Ben daha önce hiç görmemiştim. Başka gören varmı acaba?
Sevgili phal, aynı saksıya diktiğiniz çiçekler, ikisi de yılbaşı olmasına rağmen çiçek açma zamanları farklı.
Ucu tırtıklı olan, yılbaşında çiçekleniyor. Diğeri ise, zaten tomurcukları üzerinde, bu günlerde açması gerekiyor. Ama sizinkinin çiçek tomurcukları solmuş, belki iyi bir bakımla tekrar tomurcuklanırlar.
Farklı mevsimlerde açıyorlarsa dinlenme dönemleri ve bakımları da farklı olacaktır.Sanırım aynı saksıya ekmekle hata ettim:( Çok da estetik durmayacak galiba ne dersiniz?
Yılbaşı çiçeğine sıvı kaktüs gübresi kullanan varmı **** kullanılılabilirmi acaba?
Fazla olmamak kaydı ile olabilir.Bitkileri birazda kendi haline bırakmak lazım.
Benim krem rengi ithal yılbaşı çiçeğimde tomurcuklar var. Ha açtı ha açacak. marketten alıp eve gelene kadar bütün çiçeklerini dökmüştü. Sizce ne demek oluyor ? Zamansız değil mi?
kaktüsçü
01-05-2008, 12:03
Ben yılbaşımda sıvı kaktüs gübresi kullanıyorum (aşırı olmamak şartıyla). Bu zamana kadar zararını da görmedim. :)
Ben yılbaşımda sıvı kaktüs gübresi kullanıyorum (aşırı olmamak şartıyla). Bu zamana kadar zararını da görmedim. :)
Bende bir arkadaşımdan almıştım kaktüs gübresi ama kullanmaya cesaret edemedim. Bende yavaş yavaş deniyim bakalım. Peki yapraklanma döneminde (yani şimdi) bir zararını görmedim diyorsunuz peki yararı nedir sizce. Yapraklarında güzel bir gelişim varmı.
kaktüsçü
01-05-2008, 13:52
Şunu söyliyeyim benim üzerinde gübre denediğim yılbaşını çelikle başka bir yılbaşından aldım. Köklendirdim ve saksıya diktim. Yaklaşık 3 hafta hiçbir değişiklik olmadı. Ama sonra havalar ısındı ve kaktüslerime gübreli su verirken yılbaşına da vereyim dedim. Verdikten 1-2 gün sonra 6-7 yaprak birden çıkarmaya başladı. Aldığımda 6 lobdan oluşan yılbaşımın şimdi (yavru yapraklarla beraber) 14 tane lobu var. Ben de artık (kaktüslere göre daha az) gübreli sıvılı su veriyorum.
Belki de yılbaşım daha küçük olduğu için böyle oldu. Daha büyüklerde nasıl bir etki yaratır bilemiyorum...
Hayat hikâyesi gibi oldu. :)
Sehernaz
01-05-2008, 16:19
Merhaba,yaklaşık 12-13 yıldan beri yılbaşı çiçeğimiz vardı. Ana gövde odunlaşmış gibi olunca parçalayıp yeni saksılara dikmek istedim. 2'si köklü 1'i köksüz 3 parçaya ayrıldı, 3 saksıya diktim. Daha önce lobların arasında beyaz beyaz köksü çıkıntılar olduğundan kesin yaşar gözüyle bakıyordum ama aradan 15 gün geçmesine rağmen hala soluk soluk duruyorlar,üstelik lobların arasındaki beyaz köksü çıkıntılar kurudu. Bitki besini vermeye de korkuyorum,ters tepki yaparsa diye..denesem mi?
Teşekkürler kaktüsçü...
Sehernaz hanım, acaba toprağını çok mu kuru brakıyorsunuz. Birde bildiğim kadarı ile yeni dikilen yani daha tam tutmamış **** büyümeye başlamamış çiçeklere gübre verilmez diye biliyorum. Çiçeğinize tutması için biraz daha zaman tanıyabilirsiniz gübre için bekleyin derim.
Hangi takvime göre yılbaşı bilmem ama benim beyaz yılbaşı açtı , bukadar iri çiçeklisini hiç görmemiştim.
İklimsiz
01-05-2008, 23:05
Yalnız değilsiniz ephesos;)
Benimki de açtı, halen de çiçekli. Aralık-ocak ayını da çiçekli geçirmişti. Yılbaşı olan adlarını değiştirmek lazım bunların:p
Benimkide açmak üzere. Şu an tomurcukları irileşmiş. 2-3 güne kadar açacak merakla bekliyorum.
kaktüsçü
02-05-2008, 10:59
Benimkinin çiçek açması için biraz büyümesi gerekiyor sanırım. Acaba yılbaşı çiçeği küçük olsa bile çiçek açıyor mu, yoksa büyümesi mi gerekiyor?
Sehernaz
04-05-2008, 17:49
Teşekkürler kaktüsçü...
Sehernaz hanım, acaba toprağını çok mu kuru brakıyorsunuz. Birde bildiğim kadarı ile yeni dikilen yani daha tam tutmamış **** büyümeye başlamamış çiçeklere gübre verilmez diye biliyorum. Çiçeğinize tutması için biraz daha zaman tanıyabilirsiniz gübre için bekleyin derim.
Teşekkürler zeonka,
Kaktüs türü diye düşündüm,fazla su vermeyeyim demiştim. Suyu yine aynı mmiktarda veriyorum ama daha serin bir odaya koydum. Yapraklar canlanmaya başladı. Kurusaydı çok üzülürdüm. Aile yadigarı oldu artık.
Benimkide açmak üzere. Şu an tomurcukları irileşmiş. 2-3 güne kadar açacak merakla bekliyorum.
Benim yılbaşı çiçeğim açtı. Ben krem renk beklerken açan renk TURUNCU.
Ben çıldırmak üzereyim artık.:( Değişik saksılarda değişik yerlerde farklı besinlerle denedim olmuyor olmuyor:mad:Bunlar çiçek açmayacak anlaşılan
Yuka'ya yılbaşı çiçeği aşısı yapılıyormuş ve çok güzel çiçek açıyormuş. Ben taşınırken yukamı vermiştim ama yeni alıp denemek istiyorum. Bu konuda deneyimi olan veya gören var mı?
izzeterisen
07-05-2008, 21:18
Benim de opuntia ficus-indica üzerine nasıl aşısının yapıldığı konusunda görsel anlatımlara ihtiyacım var.
İnşallah bir bilen vardır.
Benim de opuntia ficus-indica üzerine nasıl aşısının yapıldığı konusunda görsel anlatımlara ihtiyacım var.
İnşallah bir bilen vardır.
Sevgili izzeterisen,
buraya (http://www.cactus-art.biz/technics/Grafting_on_opuntia_compressa_step_by_step.htm) tiklarsan isine yarayacak seyler bulabilirsin.
Saygilar
İklimsiz
12-05-2008, 14:22
Sevgili Maude, birazcık torf, dere kumu ve bahçe toprağı ağırlıklı bir saksıya alabilirsiniz yılbaşınızı. Birinci alt lobu olduğu gibi karışımın içersine sokup, can suyunu da verdiniz mi çiçeğiniz yaşamına devam eder.
Direk güneş almayan, aydınlık bir cam önüne koyarsanız, toprak kurudukça da sularsanız uzun yıllar birlikte olursunuz.
şükran ünal
12-05-2008, 19:07
benim yılbaşı çiçeğim de 3. defadır açıyor.
Bir çiçek serasından Hollandadan ithal bir yılbaşı çiçeği aldım (galeriye ekledim çiçeklerini profilimden bakabilirsiniz) .Ambalajı üzerinde www.rhipsalidopsis.com yazıyordu.Üreticinin sitesini incelediğimde schlumbergera ile rhipsalidopsisin farklı türler olduğunu gördüm. Peki aşşağıdaki cins nedir bunu 2005 yılında çekmişim fotoğrafları karıştırırken buldum.Çelik almak için bulacağım kendisini umarım hala ayn yerde duruyordur.
http://img221.imageshack.us/img221/2664/krmziekuc9.jpg
İklimsiz
18-05-2008, 15:27
Bu atlas çiçeği değil mi?
Bu atlas çiçeği değil mi?
sclumbergerada segmentler tırtıklı, rhipsalidopsiste daha düz.. atlasta daha uzun ve üç köşeliler sanırım..
İklimsiz
18-05-2008, 15:37
Yaprakları atlas çiçeği yapısında.
Atlaslar da, aynı gövdede düz, tırtıklı, üç köşeli yaprak yapısında olabiliyorlar. Bendekiler öyle :)
Sebahattin Sargın
18-05-2008, 15:40
******* bu bir atlas, bu türden uzun süredir yetiştiriyorum. Tipik bir atlas hatta ;) Bolca çiçek verir aydınlık yerleri sever, direkt güneş ışığı yapraklarını mahvediyor. Çelik yolu ile kolayca üretebilirsiniz.
Sevgiler ;)
Sebahattin Sargın
18-05-2008, 18:46
Araştırdım ve buldum ;)
Türkçe Adı: Atlas Çiçeği
Latince Adı: Epiphyllum (http://images.google.com.tr/images?q=epiphyllum&ie=UTF-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi)
Türkçe Adı: Red Orchid Cactus (http://images.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Atr%3Aofficial&hs=vf6&q=Red+Orchid+Cactus&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
Sanırım bu türü tanımlamış olduk artık...
Sevgiler ;)
Araştırdım ve buldum ;)
Türkçe Adı: Atlas Çiçeği
Latince Adı: Epiphyllum (http://images.google.com.tr/images?q=epiphyllum&ie=UTF-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:tr:official&client=firefox-a&um=1&sa=N&tab=wi)
Türkçe Adı: Red Orchid Cactus (http://images.google.com.tr/images?um=1&hl=tr&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Atr%3Aofficial&hs=vf6&q=Red+Orchid+Cactus&btnG=G%C3%B6rsellerde+Ara)
Sanırım bu türü tanımlamış olduk artık...
Sevgiler ;)
evet ben de baktım.Ancak bu epiphyllum la schlumbergera hangi noktada ayrılıyor ne farkları var bilemiyorum.zygocactusmu 2 side acaba yoksa farklı türlermi..?
Sebahattin Sargın
18-05-2008, 19:51
Bana kalırsa zygocactus ve schlumbergera aynı türler veya aynı ailedenler...
Atlas çiçeğinin üyesi olduğu epiphyllumlar ise farklı bir aile...
Bu üç ismi google görsellerde aratın ve resimleri inceleyin farkları görebilirsiniz o zaman.
Sevgiler ;)
Bana kalırsa zygocactus ve schlumbergera aynı türler veya aynı ailedenler...
Atlas çiçeğinin üyesi olduğu epiphyllumlar ise farklı bir aile...
Bu üç ismi google görsellerde aratın ve resimleri inceleyin farkları görebilirsiniz o zaman.
Sevgiler ;)
Evet farklı türler bunlar ancak ikiside güney amerikada yağmur ormanlarında ağaçlarda üstbitken bi nevi asalak olarak yaşıyorlarmış ve diğer kaktüslerin tersine toprakları sürekli nemli tutulmalıymış.beklentileri biraz faklı diğerlerinden birazda bunlardan toplayalım bakalım :rolleyes:
http://farm1.static.flickr.com/178/460280094_6d7e3493fa.jpg?v=0
Sn. nazlı06 turuncu renkli yılbaşınızın bir fotoğrafını ekleyebilir misiniz?
Fevziye hanım, sizin için yılbaşı çiçeğimi yüklemeye çalıştım .
çiçeksever
04-06-2008, 13:19
Bende 243 nolu mesajdaki Şükran hanımın ve 552 nolu mesajdaki the enginenin gönderdiği resimde sağ tarafta bulunan cinste var.243 mesajdakini geçen sene koçtaştan almıştım. Bu zamana kadar sürgün verdi ama çiçek açmadı.
f-sunflower
04-06-2008, 14:36
Teşekkür ederim.Gerçekten öyle.4 senedir bendeler ve hiç sorunsuzlar onlarda mutlu bende.
canerik1
07-06-2008, 23:03
Adının yılbaşı olduğu sizi yanıltmasın. Bu paskalya yılbaşısı, rhipsalidopsis gaertneri.
Merhaba benim de yılbaşı çiçeğim var(paskalya yılbaşısı değil).Bu yıl ikinci defa açtılar.Bu rastlanılan bir durum mudur?(Çiçekleri ve tomurcukları hala üzerinde,diğeri şubat ayında açmıştı)
Atlas çiçeğimin bir resmini ekliyorum, neden bu hali aldığı konusunda bir fikri olan var mı?
Formunu tamamen kaybetti, incecik incecik dallar çıkartıyor, kalın üçgenimsi yaprakları artık yok, geniş olan iki yaprakta yaşasak mı yaşamasak mı diye düşünüyorlar. Nasıl eski haline getirebilirim, arada sıvı gübre vermeme rağmen bir canlanma olmuyor. Susuz bırakıyorum olmuyor, su veriyorum olmuyor. Acaba sn. Uyar11 mesajımı görür mü?
Sevgili İklimsiz geniş olan yaprak sana geldi, inşallah seni sever, düzelir.
Arzu Kasapoğlu
10-06-2008, 11:12
Çok susuz görünüyor çiçeğiniz Fevziye hanım.
Bir de çiçeğiniz bol ışık alıyor mu?
f-sunflower
10-06-2008, 12:19
İnce dallar çıkarmış olması yetersiz ışık almasından olabilir.Çiçeğiniz nasıl bir yerde?
Merhaba, arzu hn. haklısınız susuz gibi görünüyor ama değil, toprağın üzeri kuruyor, çiçeğim ışık alan bir yerde, sizlerin düşündüğü gibi ben de ışıksız kalmış olabileceğini düşündüğümden pencere kenarına koydum, ona rağmen ( öğlene kadar güneş içeride) incecik dallar uzamasını sürdürüyor, kesinlikle normal formuna dönmüyor. Normal sulamama rağmen çiçek yaprakları su içmiş gibi canlanmıyor. Pörsük pörsük aşağı doğru sarkıyorlar. (İnşallah bu yazdıklarımdan utanır da düzelir :( ). Zaten suyu fazla verirsem de çürüyor. Ama atlasımı kaybetmek istemiyorum :( :(
Herşey tamamsa bitkiye musallat olan bir böcek olmasın sakın :( Toprağı karıştırıp bir köklere bakın isterseniz, belki çok sulamaktan kök çürümesi de olabilir...
Böceklenme yok sevgili İlkin. Toprağı karıştırmak laf mı! Toprağı döküp yeni toprak alıyorum, bitkinin kökünü ılık su altında iyice yıkıyorum, bazen saksıyı yıkıyorum, bazen saksı değiştiriyorum, ancak bu kadar yaşatabiliyorum. Bakalım ne olacak?
Arzu Kasapoğlu
10-06-2008, 16:47
Anladığım kadarıyla çiçeğiniz içeride, dışarıya koyarsanız bana göre sorun giderilir.
f-sunflower
10-06-2008, 18:13
Bence de dışarıya koymalısınız.Direk güneşli değil aydınlık gölge olmalı.
Sevgili Arzu hn. ve f-sunflower ikinize de teşekkür ederim. Birde öyle deneyeyim bakalım.
turkuazmavisi
08-07-2008, 17:09
Tatil dönüşü annemin yılbaşı çiçeklerinden bir kırmızı, üç pembe olacak şekilde dört çelik aldım. Torfa diktim. Umarım köklenirler ve çiçek açarlar. Yılbaşı çiçeği ile ilgili bu başlığı başından sonuna dek okudum. Edindiğim bilgileri uygulayacağım. Kimbilir belki benim de açan yılbaşılarımı sergileme ve paylaşma fırsatım olur?
Bende yılbaşına çiçek açtıramayanlardanım.
Busene sizlerden öğrendiğim öğrendiğim bilgilerle inşallah açarda buradaya bende bir resim eklerim .
Açarsa sizin sayenizde olacak
nilüfer.j.s.
04-08-2008, 16:17
yabancı sitelerde okuduğuma göre ,yılbaşı çiçeğin çiçek açması için once bir "dinlenlmeye" ihtiyacı var , tam olarak ta : yaklaşık 2 ay boyunca çok serin bir yerde bırakılmalı ve çok az miktarda sulanmalı (hiç su verilmezse de olur, kaktus türlerinden olduğu için yapraklarındaki sıvı yetiyormuş)
boylece, çiçeklemesini istediğiniz mevsime göre veya tarihe göre bile ayarlayabilirsiniz
başarılar
Benim yokluğumda oğlumun baktığı ! yılbaşım. Fazla sulanmaktan bütün dalları daha ellemeden döküldüler, ne kadar üzüldüğümü tahmin edebilirsiniz.
bitkiseli
28-08-2008, 17:57
Çok yazık olmuş:( 1-2 gün bekletip toprağa ekerseniz belki tekrar tutarlar.
Fevziye hanım hoşgeldiniz.
Sizin nasıl üzüldüğünüzü çok iyi anlıyabiliyorum bende yılbaşımı çok sulamaktan, yazarken bile içim titriyor ne yazıkki kaybettim. :(
Arzu Kasapoğlu
28-08-2008, 19:43
Aynı şeyi bende yaptım :(
Galiba benimde böyle bir sorunum var. İnşallah kurtarabilirim. Ama ümit yok gibi...
Ne oldu bize böyle canımız sıkıldıkça sulamışız galiba :(
Sağolun arkadaşlar, sizlerinde aynı şekilde üzüldüğünüzü görebiliyorum. İnşallah yılbaşısı benim gibi fazla sulanmış olan arkadaşlarımın hepsinin çiçekleri kurtulur.
Ben oğluma hangisini sula dediysem sulamamış, sulama dediklerimin hepsini sulamış.
Yılbaşılar nemli toprakları severler arkadaşlar.Sulamaktan değilde, havaların aşırı sıcaklığından olmasın bu sorun ??
Benimkilerin fazla sulanmaktan oldukları kesin. Çünkü daha dokunmadan kendi kendilerine döküldüler ve zavallı yapraklara dokunduğum zaman su dolu dokularla dolu oldukları belliydi. Hepsini gazete üzerine serdim, iyice toprakta olan kısımlar tamamen sulanıp döküldüler, üst kısımları inşallah toprağa koyunca köklenirler.
inşallah köklenir yeniden hayata döner çiçeğiniz.
Sevgili bitkiseli ben bir zarf içinde korumalı şekilde sadece yılbaşı çiçeği yolladım 3 lobluydu sanırım. Size bu ara paket yağmuru yağıyor sanırım, karıştı mı hatlar acaba? ;)
bitkiseli
03-09-2008, 22:41
hayır paketler karışmadı, sadece ben kargodan içeri girince içeride kocaman bir mum çiçeği gördüm ve çelik aldım,sizin sayenizde diyorum çünkü kargoya sürekli gideriz ama eşim girer işini halledip çıkar ben dışarıda, arabada beklerdim, bugün yalnız gittim. Bu arada yılbaşı çiçeğinizin hakkını yemeyelim,gerçekten fotoğraftaki kadar güzel, üst yapraklarından hafif buruşmaya başlamıştı, hemen bahçe toprağı torf karışımıda öylece diktim acaba suya mı koysaydım?
Tamam anladım şimdi ;) Yolladığım yılbaşı çiçeğini toprağa koyun, günde 2 kere fısfıs yapın yapraklara, bol ışık alan bir yerde olsun. Haftada bir kere de sularsınız. Umarım tutar. :)
bitkiseli
05-10-2008, 15:54
Sevgili İlkin'in gönderdiği yılbaşı çiçeğimin iki yaprak arasından çıkan şey nedir acaba önceleri yaprak sandım ama değil, tomurcuk desem hiç değil, fotoğrafta 1 tane görünüyor ama 3 taneydi 2 si kurudu ama kuruyanların yerine yenileri çıkıyor, biraz saçma olacak ama acaba kök olabilirler mi? toprak veya su olmadan kök verebilir mi? günde 2 defa su fıs fıslıyorum, o yaprağı oradan ayırıp toprağa mı diksem?
İklimsiz
05-10-2008, 18:00
Sözünü ettiğiniz oluşumlar kök.
bitkiseli
05-10-2008, 18:41
İklimsiz aydınlattığınız için teşekkürler, demekki doğru tahmin etmişim, toprak, su olmadan kök çıkarması çok ilginç doğrusu, gidip kök verdiği yerden koparıpta toprakla kavuşturayım bari şu küçük kökçükleri.
Yılbaşı çiçeğimde büzüşmeler var acaba fazla mı suladım:confused: Bitkiseli'nin son resimdeki kıvrılan uçta olduğu gibi. Kameram bozulduğundan resim yükleyemiyorum. :(
Arkadaşlar son yazlılanlardan anlamışsınızdır ama ben yinede söyliyim.Eğer aşırı sulama veya başka sebeplerden çürüme yaptıysa sağlam kalanların boğum yerlerini toprağa değicek şekilde yatırırsanız tekrar köklenir.
bende çürüme yok sadece büzüşme var. Sulayım mı, sulamayım mı bilemiyorum.
Sayın Sergül, çok sulanınca da çok susuz kalınca da yapraklar yumuşuyor ve büzüşüyor. Çok suladığınızı düşünüyorsnız, altındaki tabağı çıkarın ve toprak iyice kuruyana sulamayın, kendine gelir.
Bu arada benimkilerde tomurcuklar oluşmaya başladı.
Tamam anladım şimdi ;) Yolladığım yılbaşı çiçeğini toprağa koyun, günde 2 kere fısfıs yapın yapraklara, bol ışık alan bir yerde olsun. Haftada bir kere de sularsınız. Umarım tutar. :)
Anneminde yılbaşı çiçeği çok sulanmaktan kökü çürümüş.Loblarında ayırıp ayırıp diktim.Yukarıda dediğiniz gibi deneyeceğim.Acaba balkonda tutsam kötümü olur içerimi alayım?
pembegül
08-10-2008, 11:03
Yılbaşı çiçeğimde büzüşmeler var acaba fazla mı suladım:confused: Bitkiseli'nin son resimdeki kıvrılan uçta olduğu gibi. Kameram bozulduğundan resim yükleyemiyorum. :(
Sayın sergül benim yılbaşı çiçeğimde üç ay önce sizin çiçeğiniz gibi oldu kökünü söküp baktım çürümede yoktu bende kökleri kırıp başka toprağa yeniden diktim hiç bir gelişmede göremedim dün söküp atayım dedim bir iki kök söktüm birde baktımki köklemişler söktüklerimide geri diktim bakalım ne olcak bekliyorum...;)
Aslında bu bitki soğukta çiçek açıyor.Kış başı gibi.Fakat soğuk derkende kesinlikle dondan korumak gerekiyor.Donda aynı çok sulamak gibi aniden gidiveriyorlar.Nekadar takip edebilirsiniz bilemem ama kışın balkonun en kuytu yerinde tutup 7-8 derecenin altında sıcaklıklarda içeri almalısınız.Bu şekilde çiçek açtıklarını görürsünüz.Sulamada kışın çok daha dikkatli olup toprağı bir süre kuru bırakarak sulama yapmak gerekir.Sulamayıda toprağı hafif nemlendirecek şekilde olmalı.
pembegül
08-10-2008, 17:13
Sayın cemboa dedikleriniz çok doğru bu çiçek soğuğu seviyor bizde bir yıldır kaloriferli eve çıktık çiçek burayı hiç sevmedi küstü balkona çıkarsam eskişehirin kışında donacak ne yaparım bilemiyorum *****.
Nurbahar, Pembegül ilginize çok teşekür ederim. Sulamalarda daha dikkatli olayım, çiçek açmasına çok var henüz daha minik ama yeni lobcuklar veriyor inşallah çiçeğini de görürüm.:)
Başka bir alternatifte evinizde kullanılmayan en serin bir odanın peteğini kapatıp bitkiyi buraya almak ama bitkinin sevdiği soğukluğa düşeceğinide sanmıyorum.
pembegül
09-10-2008, 09:46
Başka bir alternatifte evinizde kullanılmayan en serin bir odanın peteğini kapatıp bitkiyi buraya almak ama bitkinin sevdiği soğukluğa düşeceğinide sanmıyorum.
Sayın cemboa evet bu iyi bir fikir tam istediği serinlik olmasada sıcaktan ölmez en azından ...
bengi_su
12-10-2008, 21:12
Syn. Şükran Ünalın bana gönderdiği (543 nolu msjdaki) yılbaşı tomurcukta şimdi çok şaşırttı beni ne kadar zamanda açar bilmiyorum ama umarım bir an önce açar ve eklerim resimlerini.
pembegül
17-10-2008, 14:03
Bende yılbaşı çiçeğimi balkona çıkardım gündüz sıcak sayılır ancak gece soğuğunu sevmiş yapraklar canlı ve dolgun olmuş. Hava sıcaklığı donma derecesine gelene kadar içeri almayacağım...
Cgrturka
29-10-2008, 18:38
Ben yılbaşı çiçeğini normal bir çiçek gibi suladım ama bitkim ölümden döndü.Neyse ki sulamayı azalttımda biraz canlandı.Benim bu çiçek hakkında bildiklerimse diktikten 7 yıl sonra yılbaşlarına doğru pembe bir çiçek açması.şafak 6 yıl..
51238
Benim yılbaşı çiçekleri yaz kış balkonda. Şu anda üzeri tomurcuk dolu. Çiçek açtırmak istiyorsanız balkona, bahçeye çıkarın.
İklimsiz
13-11-2008, 11:10
Bir aydır tomurcuktalar. Az kaldı galiba :dilli:
52747
Maşallah iklimsiz ;) Benim ne zamandır evin içinde duran yılbaşı çiçeğimi balkona koydum 3 hafta içinde neredeyse tüm uç noktadaki loblarda çiçek tomurcukları oluştu. Aynı tür seninkilerle, bakalım neler olacak... :) Seninkilere de maşallah bu arada.
Oğuzhan, İlkin, İklimsiz hepinizin yılbaşıları çok güzel olmuşlar. Ben bu sıralarda pek ilgilenemediğimden sanırım biraz çiçeklerimi küstürdüm. Onları soğuğa alma, dondurmama gibi işlemlerle pek ilgilenemediğimden daha tomurcuklanmadılar.
bengi_su
16-11-2008, 14:59
Syn. İklimsiz nekadar güzel heryeri tomurcuk dolmuş çiceğinizin benimkide tomurcukta bir ayıda geçti yavaş büyüyor tomurcuğumuz nazlı sanırım.:)
bitkiseli
17-11-2008, 08:51
Arkadaşlar yılbaşı çiçekleriniz tam olarak nasıl bir yerde duruyor? benimkiler sabah güneşi alan cam önündeler ama yaprakları buruş buruş sizin resimlerinizdeki gibi dolgun ve dik durmuyorlar, çok küçük oldukları için kapalı balkona almaya cesaret edemedim, kapalı balkonum güneş almıyor ve serin oluyor acaba orayamı alsam?
İklimsiz
17-11-2008, 10:31
Kuzeye bakan açık balkonda, yaz ortasında bile önündeki apartmandan dolayı, sadece güneş doğuş ve batışlarında 1 saat güneş gördüler. Şimdilerde hiç güneş almıyorlar.
Önceki yıllarda ekim ayı başı gibi olduğu balkondan alıp, güneye bakan, bol güneşli kapalı balkona alıyordum. Bu yıl unutmuşum :)
Eski uygulamaya kıyasla, bu sene yapraklar çok daha sağlıklı ve bol çiçek tomurcuklu. Yerini değiştirmeyeceğim, gece sıcaklığı 4-5 dereceye düşerse korumaya alabilirim.
Gayet güzel duruyorlar.Serin yerden hoşlanıyorlar.:)
bitkiseli
17-11-2008, 11:05
Ben de kapalı balkona alayım o zaman, ben üşüyünce onlar üşür sanıyorum cesaret edemiyordum:o
bengi_su
17-11-2008, 11:57
Benimkinide odaya aldım sobalı ev olunca korkumdan üşür diye değiştirdim yerlerini tomurcuklar yavaş yavaş büyüyor şimdilik bi sorun yok.
Bende rhipsalidopsis var, paskalya denilenden.Nisanda çiçek açıyor.Fotoğraflarım arasında var geçen seneki fotoğrafları.Aldığımda ambalajında www.rhipsalidopsis.com yazıyordu.Sitesinden baktım bakım önerilerinde kışın 8'C derece dinlenme periyodu olması gerektiğinden bahsediliyor.Evim kaliroferli olduğu için pek keyfi yok sanki cansızlaştı gibi geliyor.Ne yapmalıyım acaba.?
bitkiseli
19-11-2008, 11:53
Dün Antep te yılbaşı çiçeği buldum, kenarları tırtıklı olandan yaprakları çok iri ve üzerinde okadar çok tomurcuk varki yılbaşı tomurcuğu aldım diyebiliriz, tomurcukların uçları pembemsi, galiba pembe açıyor, okuduklarıma dayanarak tomurcukların döküleceğine kendimi okadar şartladım ki sabah beni sadece yaprakların karşılayacağını düşünüyordum ama dökülmediklerini görünce sevincim iki kat arttı, güneş görmeyen kapalı balkonuma koydum gidip gelip konturol ediyorum inşaallah çiçeklerini görürüm.
canerik1
22-11-2008, 23:18
Bir aydır tomurcuktalar. Az kaldı galiba :dilli:
52747
Merhaba İklimsiz.Çiçeklerin çok güzel.Beyaz olanını kıskandım:) Bu da benim ki.
bengi_su
23-11-2008, 13:37
Benimkide aynen böyle pembe tomurcuğu ama beyaz diye biliyorum acaba dönermi sonra rengi?
bengi_su
25-11-2008, 11:39
İşte buda benim güzel kızım ama daha çok minnak çicek açmasını sabırsızlıkla bekliyorum:p
İklimsiz
25-11-2008, 15:51
Geçen yıl beyaz açan bu yılbaşı çiçeği, bu sene neden uçuk pembe açıyor?
53823
Geçen kış böyleydi.
53827
53828
Şimdi böyle
çiçeksever
25-11-2008, 16:01
Sardunya da olduğu gibi yanındaki çiçekten rengi değişmiş olabilir.
Bir tanıdığım vardı beyaz açan yılbaşı çiçeğine kendi içtiği kalsiyum ilaçlarından veriyordu, bir önceki sene beyaz açan yılbaşı çiçeği geçen sene sarı renk açmıştı. :) Belki siz de gübre falan verdiyseniz ya da bu tür bir şey etkilemiş olabilir.
İklimsiz
25-11-2008, 19:26
Çiçeksever haklı olabilir.
Kırmızı ve pembe çiçek açan yılbaşının ortasındaydı bütün yıl.
Verilen gübrenin renk değişimine yol açacağını düşünmüyorum İlkin :)
bengi_su
26-11-2008, 08:39
Syn. İklimsiz pembe olandan etkilenmiş sanırım dalından kırıp çoğaltmışmıydınız pembeden uzak tutun bu arada.:D
Evet yakınlarında başka renk açan yılbaşı çiçekleri varsa kesin öyle oldu. ;)
Sayın iklimsizin yaşadığı olayı bende yaşadım, sorunun kaynağı kanımca gübrelemeden kaynaklanıyor, ben orkide gübresi denedim gelişimini olumlu yönde etkilerken çiçeklerdeki renk değişimi kırmızıya doğru kaydı bendede.
Tozlaşma tahminlerine katılamayacağım, farklı renklerle tozlaşma tohumların renkbelirleyici DNA bölümlerinde değişiklik yapabileceği kanısındayım.Ayrıca renk değişimine ortamın ışığınında etki edebileceğini düşünüyorum.
İklimsiz
26-11-2008, 11:47
Tüm tomurcukların açmasını bekliyorum, bazıları beyaz açacak gibi.
Gübre olarak b5a verdim sadece :)
Merhaba,
Arkadaşlar bu mevsimde çoğaltabilir miyiz yılbaşı çiçeğini?
Bende de var kırmızı olanından ama hiç sağlıklı değil.
İklimsiz
26-11-2008, 15:34
Her mevsim çoğalabiliyor diye biliyorum.
papatyam
26-11-2008, 16:10
İklimsize katılıyorum, her zaman çoğaltabilirsiniz.
f-sunflower
28-11-2008, 13:46
Bunlarda benimkiler
canerik1
28-11-2008, 13:48
Yılbaşı çiçeğim açtı.Farklı açılardan çektiğim fotoğrafları sizlerle paylaşmak istedim.
canerik1
28-11-2008, 13:49
Bunlarda benimkiler
Çiçeğinizin rengi ne kadar güzelmiş!Sizinkiler balkonda galiba.Soğuk değil mi? Benimkileri içeri alalı epey oldu.
f-sunflower
28-11-2008, 14:03
Evet benim kızlarım yaz kış dışarıdalar hiç yerlerinden oynatmıyorum.
Arkadaşlar yukarıda da sordum cevap veren olmadı.Benimki paskalya denilenlerden Nisanda açıyor.Kaloriferli odada yapraklar pörsüdü, spreyde yaptım ama çok keyifsiz gözüküyordu.Tekrar balkona çıkardım ama - derecelerde donar mı,kaybedermiyim çiçeği ne dersiniz?
bengi_su
28-11-2008, 15:01
Syn. engin bizim ev sobalı bende gündelik oturduğumuz odaya aldım çünkü diğer odalar baya soğuk korktum donar diye kaybetmek istemem şimdilik durumları iyi ama bizim ev zor ısınıyo tabi bu arada kaktüsler için bi yöntem uyguluyor sitedeki arkadaşlar pencereye koyup pencereye boydan boya poşetle kapatıyorlar bu sayede içirenin ısısına çok fazla maruz kalmıyor deneyin bi isterseniz.
f-sunflower
28-11-2008, 15:24
Arkadaşlar,bende Nisan-Mayıs aylarında açandanda var hepsi yanyana aynı yerde duruyorlar ve ben onları hiç içeri **** dışarı taşımıyorum gayette sağlıklılar.
Syn. engin bizim ev sobalı bende gündelik oturduğumuz odaya aldım çünkü diğer odalar baya soğuk korktum donar diye kaybetmek istemem şimdilik durumları iyi ama bizim ev zor ısınıyo tabi bu arada kaktüsler için bi yöntem uyguluyor sitedeki arkadaşlar pencereye koyup pencereye boydan boya poşetle kapatıyorlar bu sayede içirenin ısısına çok fazla maruz kalmıyor deneyin bi isterseniz.
bengi su,
onu yapan benim zaten :rolleyes: Fotoğrafları ben eklemiştim. Bu rihpsalidopsisin derdi sanırım nem.Kaloriferli evlerde nem %1-2 lere düşüyormuş bu da tropik kaktüsler için çok düşük bir nem düzeyi.
bengi_su
01-12-2008, 09:29
Benim minik cimcimem açtı inanılmaz güzel buda resimleri koyu pembe beyaz ama kırmızı gibi çıktı.;)
İklimsiz
05-12-2008, 11:00
Koçtaş' daki yılbaşı çiçekleri boyutlarına göre pahalı.
Küçük bir saksıda, küçük iki lob 6.90 ytl.
Hepsini, tıkış tıkış yanyana koydukarı için görsel zenginlik var o kadar;)
Benim saksılarımın arası ise varsın boş kalsın:D
54938
Yazı dışarıda geçirince çok mutlu oluyorlar, çok soğuk olmadan içeriye almayacağım. Geçen sene iyice budamıştım, bu sene çiçek sayısı daha çok.
54943
Benim de pencere iç kenarında duruyor bu miniş. Ben korkumdan dışarı kenara alamıyorum :(
Ama geldiğinde neredeyse yok denecek kadar küçük tomurcukları vardı şimdi bir tanesi açtı, demek ki yerini sevdi mi ne :)
54944
54945
Benim yaprakları tırtıklı ve düz olmak üzere iki cins uzun saksıda biraradalar,tırtıklı yapraklı olanlar açtı,kırmızı ve beyaz.Ancak şöyle bi sorunum var;bol tomurcuk verdiler ama tomurcukların çoğu büyümeden döküldü,çiçek sayısı da az oldu haliyle.Halbuki serinde kapalı balkondalar hiçbir koşul ısı ışık su değişikliği olmadı,ben de anlamadım ne olduğunu,içeri mi alsam sizce?yoksa dokunmasam mı?
begonvil 14
15-12-2008, 09:10
Beyaz yılbaşı çiçeğimi aldığımda üzeri tomurcukluydu.Eve gelince hiç tomurcuk kalmadı ve büyüme de göstermiyor.Salonda camın önünde duruyorlar.Acaba sıcak odaya alsam gelişme gösterirmi yılbaşı çiçeklerim?
Beyaz yılbaşı çiçeğimi aldığımda üzeri tomurcukluydu.Eve gelince hiç tomurcuk kalmadı ve büyüme de göstermiyor.Salonda camın önünde duruyorlar.Acaba sıcak odaya alsam gelişme gösterirmi yılbaşı çiçeklerim?
Üzülmeyiniz geçen yıl kasım ayında almış olduğum turuncu açan yılbaşı çiçeğimde sizinki gibi olmuştu. Eve gelince 3 gün içinde bütün tomurcuklarını dökmüştü. Ama mayıs ayında zamansız olarak oturup çiçek açtı. Şu an güneş gören balkonda üzeri çiçek dolu. Adına yakışır biçimde yılbaşını bekliyor.
pembegül
15-12-2008, 12:40
Sevgili begonvil bu çiçek sıcak yeri sevmiyor bende daha yeni içeri aldım 5 derceye kadar dayanıklı benimki -8 dercede dışardaydı sobalı evde çok güzel gelişiyor ayrıca içeri alındığında alışana kadar çiçek ve yaprak döküyor yinede bilen arkadaşlar yardımcı olurlar.
begonvil 14
15-12-2008, 13:40
Sayın Pembegül sobalı odaya mı alayım yoksa soğuk odada cam kenarında mı dursun?Bu tomurcuklu hali
Şimdiye kadar nerede duruyorsa yine orada kalsın.
Yer değiştirince küsüyormuş, tomurcukları döküyormuş.
begonvil 14
15-12-2008, 14:33
Alalı 2 ay oldu tomurcuk hiç yok.büyüme de yok.tamam aynı yerinde dursun o zaman.Galiba çiçeğe Bolunun havası yaramadı.İstanbuldan almıştım.
BenBen1967
15-12-2008, 15:02
Bende 2 tane var koyu pembe olan açtı açık pembede tık yok. Sardunya saksısının içine yerleştirdim saksısı ile. Kargalardan kurtarabilmek için helak oldum. Nedense gelip kopartıyordular, resmen saksıyı sakladım bulamıyorlar şimdi. ;)
BenBen1967
15-12-2008, 15:04
Begonvil 14 üstünde en az 2 tane tomurcuk görüyorum ben yanılıyormuyum sayın Balıkçı. ;)
pembegül
15-12-2008, 15:50
Sevgili begonvil bu çiçek fazla güneşi sevmiyor yeri neresi ise oraya alışsın ancak bol ışık alsın güneşe maruz kalmasın.
BENBEN1967
Haklısın, hatta üç tomurcuk var da diyebiliriz.
Begonvil14
Üzülme , çiçeğin sağlıklı görünüyor.
Benim dikkatimi çeken bir şey var. Sera şartlarında yetişen bitkiler, bizim evlere gelince şaşırıyor, hatta bazıları alışamayıp ölüyor:(
Bizim, evde veya bahçede, tabii şartlarda yetiştirdiğimiz bitkiler, belki daha gösterişsiz ama daha sağlıklı oluyorlar. (Seracı kardeşlerimiz darılmasın, belki de yanılıyorum.)
Bunlar da benimkiler.:p
Nejla K.
15-12-2008, 16:42
Herkese merhabalar,sayın balıkçı, onlar ne kadar güzeller... Evin içindeler mi yoksa kapalı bir balkon da mı yetiştiriyorsunuz? Darısı benimkilerin başına...
Teşekkürler.
Kapalı balkondalar.
begonvil 14
16-12-2008, 08:38
Sayın Balıkçı sizin yılbaşı çiçeğinizin toprağında kum karışımı var mı?Gübre veriyormusunuz çiçeğinize?
Begonvil14
Bildiğimiz bahçe toprağı, kum veya başka katkı yok.
Gübre??? var mıydı? :p Galiba, aklıma gelirse sıvı gübre veriyorum.
sevgi çiçeği
16-12-2008, 20:49
merhabalar ben yeni üyeyim benimde çiçeklerle ilgili bir sorunum var...bende yaklaşım 5-10 yıl önce komşumdan yılbaşı çiçeği aldım ozaman bu zaman benim çiçeğim günden güne soldu ne yapsam büyütemedim...azıcık uzasa hemen çürümeye başlıyoo ...?acaba çiçeği nerede ve nasıl yetiştirmeliyim dışardamı içerdemi kalmalı...???yardımcı olursanız sevinirim...???
pembegül
21-12-2008, 13:36
merhabalar ben yeni üyeyim benimde çiçeklerle ilgili bir sorunum var...bende yaklaşım 5-10 yıl önce komşumdan yılbaşı çiçeği aldım ozaman bu zaman benim çiçeğim günden güne soldu ne yapsam büyütemedim...azıcık uzasa hemen çürümeye başlıyoo ...?acaba çiçeği nerede ve nasıl yetiştirmeliyim dışardamı içerdemi kalmalı...???yardımcı olursanız sevinirim...???
Sevgili sevgi çiçeği yılbaşı çiçeği fazla suyu sevmez toprağı kurudukça su verin çiçeği kaybetmemek için çiçekten bir çelik alın başka bir saksıya dikin ama fazla sulamayın bol ışık alan güneşsiz bir yere yerleştirin gelişmeleri izleyin ...;););)
Benimki de pörsüdü iyice böyle giderse yakında ölecek.
Sulaması kontrollü aşırı sulama yok, ısısı 24 derece ve güzel ışık alıyor.Hollandadan ithaldi sanırım yurdum şartlarından hoşlanmadı.Kaloriferli evlerde sorun oluyor mu ben ona bağlıyorum nem düşük geliyor diye tahmin ediyorum.
Tansaşa her renkten yılbaşı gelmiş.Üzerleri pıtrak gibi çiçek ve tomurcuk dolu.
Yalnız bir şey dikkatimi çekti. Her lobu enlemesine ucundan koparmışlar ve bu kopuk yerlerden tomurcuklar fışkırmış neredeyse. Her lobun ucunda üç dört tane tomurcuk vardı.
Acaba daha fazla açması için böyle bir uygulama mı var?
pembegül
22-12-2008, 19:53
Benimki de pörsüdü iyice böyle giderse yakında ölecek.
Sulaması kontrollü aşırı sulama yok, ısısı 24 derece ve güzel ışık alıyor.Hollandadan ithaldi sanırım yurdum şartlarından hoşlanmadı.Kaloriferli evlerde sorun oluyor mu ben ona bağlıyorum nem düşük geliyor diye tahmin ediyorum.
Sayın engin bu çiçek kaloriferli evde yaşamıyor bende çiçeğimi kaybettim şimdi öğrendim böyle evlerde en serin odanın cam önü ideal birde nemli ortamı sağlamak için saksının üzerine küçük bir sera yapın mümküm oldugunca serin ortamda olsun birde buradaki arkadaşa önermiştim sizde çiçekten bir çelik alın başka saksıya dikin onuda diğerinin yanında yetiştirin *** ve sevgiler.. :(:(:(
Arkadaşlar benim bir yılbaşı çiçeğim bir de paskalya yılbaşım var. yılbaşı çiçeğim kasım ayına kadar dışardaydı. tomurcuklanmaya başlayınca içeri aldım. çok fazla tomurcuğu vardı ama az bir bölümü açtı diğerlerini döktü. evim kaloriferli ve cok büyük bir saksıda olduğu için cam içine koyamıyorum. Acaba bundan sonra tekrar çiçeklenir mi yoksa hakkımı kaybettim mi? paskalya yılbaşımla ilgili olarak da ilginç bir şekilde nisan ayından ekim ayına kadar hiç durmadan açtı ve hep güneş altındaydı şimdi dışarda bırakmak ya da serin yerde tutmak korkutuyo beni. kalorifer yakınında guneş goren bir cam içinde. şimdilik iyi gorunuyor ama acaba sıcaktan kotu olur mu?
Paskalya yılbaşı dediğiniz hangi çiçek züleyha? Resim koyabilir misiniz?
Paskalya yılbaşı dediğiniz hangi çiçek züleyha? Resim koyabilir misiniz?
Resim eklemeyi bilmiyorum ama burdaki 621 nolu mesaja bakarsanız, resimdeki çiçek paskalya yılbaşısı.
Resim eklemeyi bilmiyorum demiştim ama bir bucuk yıl once resim eklemişim ama şimdi yapamadım sanırım tekrar kuralları okumam gerekiyor.onun linkini vereyim size ordaki 4. fotograf.
link:http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=110692#post110692
kemut_kemut
03-01-2009, 16:13
yıl bası cicegini cogaltırken bekletmek gerekiyor mu?celile üretmekte.
zeynepdincer.k
04-01-2009, 14:05
Bekletmeye gerek yok, çelik alındıktan sonra torfa daldırmak yeterlidir. Keyifli çoğaltmalar.
yasarulutas
04-01-2009, 18:48
Neden bu sizin yılbaşı çiçeklerinden gövde olarak farklı duruyor.
bitkiseli
05-01-2009, 19:37
Sn yasarulutas maşaallah çiçeğiniz çok güzel bizimkiler ne zaman böyle serpilip büyüyecek? benimki kapalı balkonda duruyor aslında içeride gözümün önünde durmasını çok istiyorum ama cesaret edemiyorum, kaloriferden bozulur diye
Sevgili Bitkiseli merhaba,
Hakikaten kaloriferli ortamda yılbaşı çiçeği daha az gelişiyor. Şuanda 2 ayrı yerdeki yılbaşı çiçeklerimde açtılar ve dikkatimi çeken şu oldu; yaz boyunca balkonda yer alan ve bir hafta evveline kadar da kapalı mekana almadığım saksının üzeri çiçek dolu fakat salonumda kalorifer üzerinde bulunan saksımdaki bitki çok az tomurcuk verdi. Aslında az da tomurcuk verse onların çiçeklendiğini görmek çok büyük bir keyif çünkü 4 senedir onların açtıklarını görmek için çok çaba sarferttim. Sitemizden edindiğim bilgiler sonucu nihayet onların dillerinden anlamaya başladım galiba:) İnşallah sizde bitkinizin güzel çiçeklerini görürsünüz.
Sevgiler.
yasarulutas
06-01-2009, 15:55
Evde bir çocuğumuz var, çiçek zamanı sulamasa daha çok çiçek açacak ama ne yapalım. Bence daha çok çiçeklenmesi lazım.
ninina84
08-01-2009, 02:44
Merhabalar. Benim yılbaşı çiçeklerim de açtı ama maalesef biraz problemliler.
Yaz sonu eve geldiğimde bütün yılbaşı çiçeklerimin yapraklarının sararmadan ek yerlerinden kopup döküldüğünü ve buruştuğunu gördüm. Bazı yapraklarda önce beyaz sonra da kahverengiye dönen yanık gibi lekeler vardı. Mantar olabileceğini düşündüm. Ayrıca yakından bakınca kırmızı örümcekler de gördüm. Topraklarını döküp, çok kötü durumda olanları atıp kurulabilecek hala kökü olanları aldım bir güzel yıkadım. Ardından yıkananları bir fungsitle ilaçladım. Kırmızı örümcek için de başka bir ilaç sıktım sonra da diktim. (böcekleri bilmem ama bu kadar ilaçtan birgün ben öleceğim) Bir süre sonra hafif mutasyona uğramış olsalar da yeni yapraklar ardından da bol bol tomurcuk çıktı. Şu an çiçeklerini açıyor fakat bazı yapraklarda dipten kurumalar bazılarında da o mantar dediğim şeyden başladı bütün yapraklarda da beyaz toz gibi noktalar var ama sabitler elle temizlenmiyor. Resimlerini ekliyorum. Yardım ederseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Dün 3. yılbaşımı aldım. Alırken üzerinde bir sürü tomurcuğu vardı ama eve gelince yarısını döktü. Sanırım açmış halini göremeyeceğim ama olsun çiçeksiz hali bile çok güzel. Bu arada biraz erken oldu sanırım ama paskalya yılbaşım tomurcuk çıkarmaya başladı. çok ilginç bir yaprak üzerinde 5 tane tomurcuk var gözlerime inanamadım. Umarım dökmez çiçeklerini . Açar açmaz fotoğrafını çekeceğim.
zeynepdincer.k
15-01-2009, 01:01
Merhabalar. Benim yılbaşı çiçeklerim de açtı ama maalesef biraz problemliler.
Yaz sonu eve geldiğimde bütün yılbaşı çiçeklerimin yapraklarının sararmadan ek yerlerinden kopup döküldüğünü ve buruştuğunu gördüm. Bazı yapraklarda önce beyaz sonra da kahverengiye dönen yanık gibi lekeler vardı. Mantar olabileceğini düşündüm. Ayrıca yakından bakınca kırmızı örümcekler de gördüm. Topraklarını döküp, çok kötü durumda olanları atıp kurulabilecek hala kökü olanları aldım bir güzel yıkadım. Ardından yıkananları bir fungsitle ilaçladım. Kırmızı örümcek için de başka bir ilaç sıktım sonra da diktim. (böcekleri bilmem ama bu kadar ilaçtan birgün ben öleceğim) Bir süre sonra hafif mutasyona uğramış olsalar da yeni yapraklar ardından da bol bol tomurcuk çıktı. Şu an çiçeklerini açıyor fakat bazı yapraklarda dipten kurumalar bazılarında da o mantar dediğim şeyden başladı bütün yapraklarda da beyaz toz gibi noktalar var ama sabitler elle temizlenmiyor. Resimlerini ekliyorum. Yardım ederseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler.
Sn. Ninina84 merhaba.
Fotolara bakılırsa bitkiniz korktuğunuz kadar sorunlu gözükmüyor. En azından pronlemi aşmışsınız sanırım. Bitki gayet sağlıklı görünmekte. Yaz sonu eve geldiğimde diyorsunuz bitki evde kapalı ortamda bulundu ise başına gelenler mümkündür. Hava akışı olmayan ortam da böceklenme yapabilir. Siz bence gerekeni yapmışsınız. Mesajınızdan sonraki günlerde bitkinizde bir değişiklik yok ise operasyon başarlı demekki. Yalnız beyaz leke dediğiniz ko nu fotodan net seçilmiyor. Belki ilaç artığı bulaşmıştır.
zeynepdincer.k
15-01-2009, 01:02
Dün 3. yılbaşımı aldım. Alırken üzerinde bir sürü tomurcuğu vardı ama eve gelince yarısını döktü. Sanırım açmış halini göremeyeceğim ama olsun çiçeksiz hali bile çok güzel. Bu arada biraz erken oldu sanırım ama paskalya yılbaşım tomurcuk çıkarmaya başladı. çok ilginç bir yaprak üzerinde 5 tane tomurcuk var gözlerime inanamadım. Umarım dökmez çiçeklerini . Açar açmaz fotoğrafını çekeceğim.
Merhaba paskalya çiçeiği hangisidir acaba? Açmasa da fotosunu koyabilirmisiniz?
İklimsiz
15-01-2009, 01:08
Buyrun, paskalya yılbaşısı (paskalya yılbaşısı)
Rhipsalidopsis Gaertneri ismiyle arama yapabilirsiniz.
zeynepdincer.k
15-01-2009, 01:17
Buyrun, paskalya yılbaşısı (paskalya yılbaşısı)
Rhipsalidopsis Gaertneri ismiyle arama yapabilirsiniz.
Şimdi tanıdım. Fotodaki bitki mükemmel. Teşekkürler...
ninina84
15-01-2009, 12:11
Sn. Ninina84 merhaba.
Fotolara bakılırsa bitkiniz korktuğunuz kadar sorunlu gözükmüyor. En azından pronlemi aşmışsınız sanırım. Bitki gayet sağlıklı görünmekte. Yaz sonu eve geldiğimde diyorsunuz bitki evde kapalı ortamda bulundu ise başına gelenler mümkündür. Hava akışı olmayan ortam da böceklenme yapabilir. Siz bence gerekeni yapmışsınız. Mesajınızdan sonraki günlerde bitkinizde bir değişiklik yok ise operasyon başarlı demekki. Yalnız beyaz leke dediğiniz ko nu fotodan net seçilmiyor. Belki ilaç artığı bulaşmıştır.
Cevabınız için teşekkürler. Beyaz lekeler dediğim ilk resimde sağdaki yaprakta olan küllenmeye benzeyen şey. Bir de genel olarak yaprakların üstünde beyaz noktalar var. Resmini çekince belli olmuyor. Fakat dediğiniz gibi ilaç artığı olabilir. Çünkü bitkide onlara bağlı bir bozulma görmedim.
Son zamanlarda çiçeklerini açıyor. Fakat son çıkan minik yapraklarda gözle görülür bir büzüşme var. Renkleri iyice koyulaştı (ilk çıktıkları zamanki koyuluk değil) ve şekilleri bozuldu. Onları kopartıp bitkiden uzaklaştırsam bir faydası dokunur mu?
Enteresan olan şu ki hayatımda ilk defa yılbaşı çiçeklerim bu kadar çok çiçek açtı, açmaya da devam ediyor. O da gitti geldi böcekli, mantarlı, bir ayağı çukurda bitkiye nasip oldu ;)
zeynepdincer.k
15-01-2009, 19:24
Cevabınız için teşekkürler. Beyaz lekeler dediğim ilk resimde sağdaki yaprakta olan küllenmeye benzeyen şey. Bir de genel olarak yaprakların üstünde beyaz noktalar var. Resmini çekince belli olmuyor. Fakat dediğiniz gibi ilaç artığı olabilir. Çünkü bitkide onlara bağlı bir bozulma görmedim.
Son zamanlarda çiçeklerini açıyor. Fakat son çıkan minik yapraklarda gözle görülür bir büzüşme var. Renkleri iyice koyulaştı (ilk çıktıkları zamanki koyuluk değil) ve şekilleri bozuldu. Onları kopartıp bitkiden uzaklaştırsam bir faydası dokunur mu?
Enteresan olan şu ki hayatımda ilk defa yılbaşı çiçeklerim bu kadar çok çiçek açtı, açmaya da devam ediyor. O da gitti geldi böcekli, mantarlı, bir ayağı çukurda bitkiye nasip oldu ;)
Sn. Ninina84, demekki bitkiniz zorluklara karşı gayet dayanıklı bir bitki. Her şeye rağmen çok güzel çiçeklenmiş. Bazen bitkileri kendi haline bırakmak en doğrusu olabiliyor. O kendi savaşını verince daha dayanıklı bir tür oluyor. Aynı doğadaki diğer canlılar gibi. Size o yaprakları koparın desem ya bitki olduğundan daha bozulursa....Bu nedenle bir süre gözlemleyin derim. Bildiğim kadarıyla schulumbergeralar çiçeklenme dönemlerinde su isterler. İhtiyacı olan miktarı biliyorsunuzdur zaten, toprağına bakarak, hava sıcaklığını da gözeterek siz karar verirsiniz. Sevgiler
Arkadaşlar merhaba. Yılbaşı çiçeği forumun da yeniyim. Forumda ki 25 sayfayı en ince ayrıntısına kadar okuyup , resimlerine bakıp notlar aldım. Benim de bir yılbaşı çiçeğim vardı. Ama soğuktan maalesef önce çiçekleri döküldü ondan sonra boğumları döküldü ve bitki öldü. Geçenlerde öğretmen arkadaşım iki farklı tür yılbaşı çiçeği çelikleri verdi. Su da köklensin diye bekletirken bitkinin bünyesi bozuldu. Hemen toprağa diktim ama 3-4 günde sarardı ve çürümeye başladı.
(Yukarıdaki mesajımın devamıdır)
Siteyi incelediğim de bazı arkadaşların yılbaşı çiçeği çeliği gönderdiğini okudum.Sevgili Oguzhan ve İklimsiz (mesajları okuduğumda isminizin Güler olduğunu öğrendim ) bana da yılbaşı çiçeği ve paskalya yılbaşı çiçeği çeliklerinden gönderebilirmisiniz ya da forumda ki diğer yılbaşı çiçeği severler. Bütün çiçekçileri gezmeme rağmen mevsiminden ötürü bulamadım ve ellerinde mevcut olanlar satılmış. Bahara doğru getireceklerini söylediler. Ama ben de bu bitkiye karşı olan meraktan dolayı hemen edinmek istiyorum.
Yasemin hanım gerçekten çok güzel, çok kıskandım. Hemen maşallah da diyeyim nazarım değmesin. Bende de var aynı yılbaşından ama bütün tomurcuklarını döktü , sanırım sıcaktan. Besin kullanıyor musunuz?
huzunperest
30-01-2009, 01:05
Geçenlerde öğretmen arkadaşım iki farklı tür yılbaşı çiçeği çelikleri verdi. Su da köklensin diye bekletirken bitkinin bünyesi bozuldu. Hemen toprağa diktim ama 3-4 günde sarardı ve çürümeye başladı.
Sayın Faruktalas, yılbaşı çeliklerini ben suda bekletmeksizin toprağa diktiğimde çok iyi sonuçlar aldım. Bence suda bekletmeden dikim yapın kısa sürede köklendiklerini göreceksiniz. Ayrıca çelik ya da tohum isteklerinizi ilgili başlıklar altında belirtirseniz (Ücretsiz tohum, çelik ve fidan paylaşımı (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128)) daha çabuk sonuca ulaşmış olursunuz. Bu seferlik yılbaşı çelikleriniz benden olsun:) İletişim bilgilerinizi özel mesajla bildirirseniz size hemen göndereyim.
halilaras
30-01-2009, 01:10
Neden bu sizin yılbaşı çiçeklerinden gövde olarak farklı duruyor.
yasar bey, fotodaki yılbaşı çiçeğini yakından tanıyorum.
heralde farklı bir cinsi olsa gerek. ben sizinkine daha çok alışığım.
ancak evdeki çiçekleri yıllar önce dağıtınca şimdi yapı marketten yine aldım.
dediğiniz gibi bizimkiler sizinkinden farklı. ama benim gözüm sizinkine alışık..;)
Yasemin hanım gerçekten çok güzel, çok kıskandım. Hemen maşallah da diyeyim nazarım değmesin. Bende de var aynı yılbaşından ama bütün tomurcuklarını döktü , sanırım sıcaktan. Besin kullanıyor musunuz?
Hiçbir besin kullanmadım. Sadece sulanıyor, ama kapalı balkonda ve bol ışık alan cam kenarında duruyor.
Yasemin yılbaşı çiçeğin çok çok güzel. Maşallah diyorum. Unutmadan ona bir nazar boncuğu takın. Kaç senede bitkiniz bu hale geldi?
Teşekkür ederim Sn Faruktalas...
Bugün bir nazar boncuğu takıcam hemen. Bu çiçek bizim evimizde uzun yıllardır var. Benim çocukluğumdan beri diyebilirim. Yaşım 31 siz hesaplayın gerisini :D
Yılbaşı çiçeği çok uzun yıllar yaşayabiliyor mu:confused: Yasemin çocukluğumdan beri bizimle beraber dediğiniz de hakikaten şaşırdım...
Annemden öğrendiğim kadarı ile çiçek babaannemden kalmaymış. Vefaat edeli 12-13 yıl oluyor. Babannemde bu çiçeğin eksik olduğunu hiç bilmem.Aşagı yukarı 8-10 yıl kadarda o bakmış olsa en az 20 yaşında falan
Şimdi resimdeki yılbaşı çiçeği 20 yaşında mı? Hakikaten çok şaşırdım. Bu kadar yaşayabilyor mu?
Geçen yıl adı üstünde tam yılbaşında açmıştı. Bu yıl 1 ay gecikme ile de olsa çiçekleri açıyor.
nigarazak
09-02-2009, 11:48
Benimde bir yılbaşı çiçeğim var..
4 ay oldu ekeli tuttu ..acaba ne zaman çiçek açar?
çiçeksever
09-02-2009, 12:54
Nigarazak.Maşallah ne varsa aynı saksıya dikmişsiniz.Benimkini çiçekteyken mecburiyetten yeri sıcak diye değiştirdim.Bu sefer çiçeklerini döktü.
dilruba_
09-02-2009, 18:12
Yılbaşı çiçeğimin üstünde bir kaç tomurcuk olan kısmı nasıl olduğunu anlamadığım şekilde kırılmış.Zamanı geçmesine rağmen açacak olmasına çok sevinmiştim.O parçayı toprağa diksem köklenme olanağı var mıdır?? Eğer yoksa gerçekten üzüleceğim :(
Sevgili Dilruba kırılan bölümü toprağa daldırırsanız belli bir süre sonra köklenecektir. Fakat tomurcukları kaybedebilirsiniz.
dilruba_
09-02-2009, 18:19
Teşeükkür ederim Sevgili Selen 5 tane tomurcuğu vardı yazık olacak :(
nigarazak
09-02-2009, 20:57
Menekşeleri ekerken yılbaşı çiçeği biraz cansızdı umudu kesmiştim o yüzden menekşeleride ektim. Ama tesadüf hepsi oldu:))çokta iyi oldu:p
berduray
09-02-2009, 21:18
Bu çiçek loblarına fısfısı pek sever, menekşelere dokunur nasıl olacak?
Berduray yukarıdan sisleme usulü verirse hem yılbaşı çiçeği faydalanır hem menekşeler faydalanır...
Nigarazak menekşeleri ayırırken yılbaşı çiçeğiniz zarar görmesin. Çünkü yılbaşı çiçeği ufak bir kıpırdamaya dahi çok hassasiyet gösteren bir bitki...
Gül Batur
12-02-2009, 09:24
Arkadaşlar, bu da benim zakkuma aşıladığım yılbaşı çiçeğim.
Bu da annemin yılbaşı kaktüsü. Benim yok, annemin kaktüsü ile avunuyorum:D
Gül Batur şaştım kaldım vallahi. Yılbaşı çiçeğinizi kaktüse nasıl aşıladınız öyle. Anlatırmısınız. Resmen şaşdım. Ben toprağa köklendiremiyorum siz kaktüsü aşılamışsınız. Bu arada malbman yılbaşı çiçeğiniz çok güzel...
nigarazak
13-02-2009, 18:43
sevgili faruktalas menekşeleri bir kaşık yardımıyla yavaşça alıp yerine toprak ilave edicem ...umarım zarar görmez yılbaşı...
Nigarazak inşallah ayırdıktan sonra hepsini sağlıklı olarak büyütür ve güzelim rengarenk çiçeklerini görürsünüz...
Gül Batur
18-02-2009, 13:33
cok tesekkur ederim faruk talas. sıze kısaca nasıl asılama yaptıgımı anlatayım. asılama yapacagım uygun bir dal sectikten sonra, o dalı kuru bir yerde bir hafta kadar bekletiyorum. Daha sonra kaktusun asılama yapacagım kısmını keskin bir bıcakla fazla derin olmamak kaydıyla kestim, dalı icine yerlestirip bir ip yardımıyla bagladım. Eger topraga dikeceksiniz yine bir hafta kadar bekletilmiş dalı nemli topraga dikiniz. hemen sulamayın toprak nemli olsun kafi.
binnazyagci
18-02-2009, 14:02
Merhaba arkadaşlar.
Bende iki hafta önce Ankara Bauhause dan yılbaşı çiçeği aldım. İki çeşittiler biri çiçekli(6 TL) diğeri çiçeksiz(2TL). Yer değişimine hassas olduklarını bildiğim için çiçeksiz olanından aldım.
Çiçeğimin heme hemen bütün loblarının bitimininde kökçükler çıkmış.Ne yapmalıyım sizce
dilruba_
18-02-2009, 14:50
Sayın Binnazyağcı hayırlı olsun yılbaşı çiçekleriniz güle güle büyütün .:) Daha önce buraya yazmıştım yılbaşı çiçeğimden kopan büyük ve tomurcuklu parçayı. Onu toprağa ektim ve ne mutlu ki tomurcuklarını dökmedi büyüyorlar. Öyle mutlu oldum ki paylamak istedim sizlerle yakında açacaklar 5 tane :)
Dilruba Hanım ben de merak ediyordum tomurcuk döküldü mü diye, iyi ki gelişimi paylaştınız. Açmış halleri ile resimlerini de görelim, olur mu?
Sevgiler.
Dilruba yeni yılbaşı çiçeklerinizi güle güle büyütün.
Gül Batur kuru yerde bekletme derken kuru bir malzeme üzerinde 1 hafta susuz bekletmeyi mi kasteddiniz? O kısmı tam olarak anlamadım...
Faruk Bey zannedersem Gül Hanımın bahsettiği; çelik alındıktan sonra kesik yerin yani yara diye tabir edilen bölgenin tamamen kuruyup nasırlaşmasına imkan sağlaması için belli bir süre bekletmek. Aynı şeyi kaktüs çeliklerini uygun toprak karışımına daldırmadan da yapıyoruz. Kabuklaşma olunca toprağa daldırıyoruz. Aşılamada ise kesik yerin kurumasından sonra alttaki stok olan gövde kesilip aşılama işlemi yapılıyor.
Sevgili Gül Hanım yanlış ifade etmişsem beni düzeltin lütfen.
Merhaba arkadaşlar.
Bende iki hafta önce Ankara Bauhause dan yılbaşı çiçeği aldım. İki çeşittiler biri çiçekli(6 TL) diğeri çiçeksiz(2TL). Yer değişimine hassas olduklarını bildiğim için çiçeksiz olanından aldım.
Çiçeğimin heme hemen bütün loblarının bitimininde kökçükler çıkmış.Ne yapmalıyım sizce
Hiç dokunmayın, öylece bırakın. Keyifleri yerinde demek ki :)) Çiçeği çoğaltmak istediğinizde lobu döndürerek ana bitkiden ayırır, toprakla buluşturursunuz.
3 yıldır baktığım yılbaşı çiçeğim var ama bir türlü çiçek açmadı. Çeliğini alırken, "dikkat et üzerinde çiçek varken dik, yoksa çiçek açmaz demişlerdi" ben de öyle yapmıştım. Ama ne inat çıktı anlatamam bu yıl da çiçek açmadı. Denemediğim bitki besini kalmadı.
Sizin çiçekleriniz maşallah nasıl böyle güzel açabiliyor?
Sevgili merakli,
Üzerinde çiçek varken dikilmesi gerektiği bence yanlış bir inanç. Çiçeksizken aldığım çelikle ürettiğim yılbaşı çiçeğim bu sene çok güzel çiçek açtı. Havaların ısınması ile yaz boyu ve sonbaharda balkonda yarı gölge bir yerde keyfi çok yerindeydi. Hatta Aralığa kadar da balkonda kaldı. Zamanı geldiğinde balkonda olan bitkim salonumda olana göre daha fazla tomurcuk verdi.
Bu konuyla ilgili eski mesajlara bir gözatarsanız çok güzel bilgiler yer alıyor, sizin uygulamalarınızla kıyaslarsanız nerede eksik var kolaylıkla tespit edeceksinizdir. Zira ben benim inatçılara bu şekilde çiçek açtırdım. İnanıyorum ki siz ondan daha inatçısınız, çiçeklerini göreceksiniz:)
Benim de bir tane yılbaşı çiçeğim var. Bana geldiğinden beri hep evin içinde salonda hafif ışık alan bir yerde duruyordu. Boyna inceleyip duruyordum, sonbahar gelip de kışa dönünce mevsim aldım balkona koydum. 2 hafta sonra bir dolu çiçek tomurcukları verdi, şimdi üstü çiçekten geçilmiyor. Boyna kıpraştırıp duruyordum, çiçeklenme zamanı da diğer zamanlara göre biraz daha fazla su verdim, aşırıya kaçmadan tabii... Çiçekler hala üzerinde şuan. ;)
İlkinciğim balkonda çok daha keyifliler bence de. Çiçekleri geçtikten sonra suyunu azaltırsan dinlenmeye geçecek bitkin. Fotoğraflarını paylaşırsan sevinirim.
3 yıldır baktığım yılbaşı çiçeğim var ama bir türlü çiçek açmadı. Çeliğini alırken, "dikkat et üzerinde çiçek varken dik, yoksa çiçek açmaz demişlerdi" ben de öyle yapmıştım. Ama ne inat çıktı anlatamam bu yıl da çiçek açmadı. Denemediğim bitki besini kalmadı.
Sizin çiçekleriniz maşallah nasıl böyle güzel açabiliyor?
Çiçek sorununa yanlış mekan ve yanlış sulama yol açıyor. Sulamanın kesildiği mevsimler var. Alt mesajlarda bu konuların açıklamaları var. Sulamayı bilinçli yaparsanız senede iki kez çiçek veriyor; üzeri çiçekten görünmüyor.
Sevgili arkadaşlar;
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Konuyu tekrar gözden geçirdim ve sanırım benimkilerin sorunu içeride kalmaları. Genel görüş bu bitkinin dış mekanda kalması yönünde. Eve gittiğimde ilk iş onları balkona taşımak olacak.
Hepinize bol çiçekli günler dilerim.
Hem de Adana'da yaşıyorsunuz, korkmadan balkona koyun tabii. ;)
Sevgili Selen yara kısmının kuruması için ne kadar bekletilip toprağa dikilmesi lazım? Benim 13 gün önce direk yara kısmının kurumasını beklemeden diktiğim çeliklerim hem lop vermeye hem de tomurcuk vermeye başladı. Bu normal bir durum mu sizce? Çok kısa süredi köksüz çelikler tuttu ve lop ve tomurcuk vermeye başladı. Bulunduğu yer televizyonun üstü yarı aydınlık ortam ve kaloriferli oda.
Evet normal bir durum Faruk Bey. Demek ki bitki yerini sevmiş ve çiçeklenme dönemi içinde olduğu için de size süpriz yapmış. Yılbaşı çiçeğinden alınan çeliğin yarasını kurutmadan da torfa **** uygun toprağa dikseniz köklenmesinde bir engel olmayacaktır fakat diğer kaktüs türlerinden alınan çelikleri kuru yerde bekletmenizi tavsiye ederim. Yaranın nasırlaşması türden türe farklılık gösterir. Bunu gözlemleyerek rahatlıkla fark edeceksinizdir.Genelleme yapmak pek mümkün olmuyor ama yaz aylarında rahatlıkla 2-3 günde nasırlaşırken mesela Sütleğengillerden Euphorbia daha uzun süre isteyebilir.
Selamlar.
bunlarda benim ilk yılbaşı çiçeklerimmm...
Hepsindede minik minik kökçükler oluşmuş...
zooteknist
22-02-2009, 21:32
Benim yılbaşı çiçeğim de pembe renkte çiçek açıyor. Turuncu renkte çiçek açanı da varmış .
binnazyagci
23-02-2009, 18:41
Merhaba arkadaşlar.
Şimdide yumuşamaya başladı :(
annemin çiçeğinden ürettiğim gözm gibi baktığım çiçeğim pek bir güzel maşallah ama sıra çiçek açmaya gelince naz üstüne naz:( geçen sene naza boncuğu gibi 1 tane tomurcuk yaptı sabah akşam severken bir sabah gördüm ki tomurcuğunu atıvermiş yere:( bu sene de 3-4 tane tomurcuk yapmıştı kala kala 1 tane kaldı üstünde. yanlışı nerde yapıyorum ben? yerini sabitlemek lazım galiba, suyunu da mı az versem, deneyimi olanlar lütfen paylaşabilir mi?
pembegül
23-02-2009, 20:25
Suyunu azaltın arkadaşlar toprağına su vermek yerine yapraklarına su püskürtün alıştığı yerden değiştirmeyin.
Birde bu çiçek sıcak yeri sevmiyor 20 derecenin altında biryer daha uygun olur..
Suyunu azaltın arkadaşlar toprağına su vermek yerine yapraklarına su püskürtün alıştığı yerden değiştirmeyin.
Birde bu çiçek sıcak yei sevmiyor 20 derecenin altında biryer daha uygun olur..
teşekkür ederim pembegül, kapalı balkonumda haftada 1 kez yapraklara su püskürterek deneyeceğim bu sene, önümüzdeki yıl çiçeklenmiş halini fotoğraflarım burada umarım.
zooteknist
23-02-2009, 20:43
alıştığı yerden değiştirmeyin.
Birde bu çiçek sıcak yei sevmiyor 20 derecenin altında biryer daha uygun olur..
Bitkinin düşük sıcaklık isteğine katılıyorum. Ama sadece yapraklarına su püskürtmenin yeterli olup olmadığını bilmiyorum.
Şimdide yumuşamaya başladı :(
Sayın Binnazyagcı,
Bende yaklasık 1,5 ay önce küçük bir saksı yılbaşı çiçeğini Koçtaş'tan aldım. Üzerinde bol mikrada tomurcugu vardı malum oldugu üzere, yer değişince hepsi döküldü. İşin garip tarafı bir süre sonra dalları da kopup, dökülmeye ve yumusamaya basladı. Bende çiçegi sabah güneşi alan daha serin bir pencere içine koydum ve topragı kuruyana kadar sulamadım. Daha sonrada çok az miktarda su verdim. şimdi yaprak dökülmesi durdu hatta bir sürü yeni yaprakları cıktı.
pembegül
23-02-2009, 20:47
Soğuk yere çıkarmanız yeterli yapraklarına su püskürtmeyin sıcakta duracaksa su püskürtün diye söyledim inşALLAH çiçeklenmiş halini görürüz bu arada çiçeğiniz ne renk acaba benimde bir kırmızı birde pembe var daha çok küçükler...
zooteknist
23-02-2009, 20:48
Bitkinin yumuşaması derken boynunun eğilmesinimi söylemeye çalıştınız? Bu bitki uzadıkça normal bir durum olmalı.
zooteknist
23-02-2009, 20:51
Belki bitkileri biraz kendi hallerine bırakıp normal bakımlar dışında çok fazla işlerine karışmamak gerekir.
Elinde sarı yılbaşı çiçeği olanlar foruma resimlerini ekleyebilirse sevinirim. Yılbaşı çiçeğinin hiç sarı açanını görmemiştim. Merak ettim doğrusu...
binnazyagci
24-02-2009, 11:29
Sayın Zuleyha zaten doğru düzgün sulamadım. Arada phalimin yapraklarına su fısfıslarken onuda es geçmiyorum. Saksısından mı toprağından mı anlamadım bir türlü. Sizinkinin düzelmesine sevindim. Biraz daha düzelmezse zaten lopcuklarının altında köklenme vardı onları ayırıp teker teker dikeceğim.
binnazyagci
24-02-2009, 11:31
Bitkinin yumuşaması derken boynunun eğilmesinimi söylemeye çalıştınız? Bu bitki uzadıkça normal bir durum olmalı.
Sayın Zooteknist boyunda herhangi bir uzama yok şu anda. İlk aldığımda yaprakları daha etliydi şimdi ise yumuşadı konkav bir hal aldı. Kenarlarındaki tırtıklarda yamuldu.
zooteknist
24-02-2009, 22:42
Sayın Zooteknist boyunda herhangi bir uzama yok şu anda. İlk aldığımda yaprakları daha etliydi şimdi ise yumuşadı konkav bir hal aldı. Kenarlarındaki tırtıklarda yamuldu.
Sn binnazyagci
Yine siz bilirsiniz ama bence hemen uygun çelik alarak başka bir toprağa dikin. Belki böylece aynı bitkiden elinizde sağlıklı kalanlar olabilir.
Selennciğim bendeki christmas cactus'umun çiçeklenmiş resimlerini istemiştin, ancak yükleyebildim. ;)
binnazyagci
25-02-2009, 11:35
Sayın Binnazyagci hasta yılbaşı bitkinizin fotoğraflarını foruma eklerseniz daha sağlıklı bilgiler verebiliriz...
Sayın Faruktalas işte benim minik çiçeğimin resimi arkadaki uzun dallar sağlıklı fakat öndekilerde sorun var başta öndekilerde sağlıklıydı.
Sayın Binnazyagci hata yapıyorsam affola ama bitkiniz bana çok sağlıklı görünüyor gibi geldi. Bahsettiğiniz yapraklarda yumuşama varsa bitki bu yaprakları taşımaz atar. Bitkinin attığı yapraklarda tekrar dikseniz tutmaz.
binnazyagci
25-02-2009, 23:37
Sayın faruktalas sakın paranoyak **** pimpirikli olduğum hissine kapılmayın. (Pimpirikliyim ama az derecede). Aslında asıl sorunlu diye bahsettiğim yapraklar aşağıya doğru olanlar. Resimde çok belli olmuyor. Dokununca anlaşılıyor yumuşaklığı. Ama yine de bunlar olağan şeylerse çok sevinirim ,sadece forumu boşyere işgal ettiğim için üzülürüm.:rolleyes:
çiçeksever
26-02-2009, 13:40
http://www.ngbb.gen.tr/bagbahce/files/uploads/Bagbahce_21-6.pdf
Burada yılbaşı çiçeği hakkında bilgi var.İlgilenenler baksın.
Crocus Şen
04-03-2009, 18:46
Yaklaşık 6 ay önce Teyzem bir arkadaşından sadece tek çelik alıp,hiç özen göstermediği Yılbaşı çiçeğinin coşma resimlerini sizlere sunmak istedim!:DAyrıca yılbaşı zamanında da inanılmaz güzel fuşya renkte çiçekleri de oldu:p
Sayın Crocus Şen hakikaten çok hoş görünüyor eklediğiniz resimdeki yılbaşı çiçeği. Gelen sürgünlerde çok sağlıklı bir şekilde büyüyor. Yılbaşı çiçeği yerini sevince değmeyin keyfine. Benimki de yerini sevdi habire yeni sürgünler veriyor...
Crocus Şen
05-03-2009, 10:41
Sayın Faruktalaş ben onu bu halde görünce çok şaşırdım!Bu kadar kısa sürede nasıl birbiri ardından sürgün veriyor,üstelik hiçbir özel bakım uygulanmamasına karşın..
Sizin yılbaşınında resimlerini görmek isterim..
tolgahann
09-03-2009, 22:57
Dün anneanneme ziyaret gittim.16 yıllık yılbaşı çiçeği inanılmaz güzel gözüküyordu sizlerle paylaşmak istedim.Kökler ise odunlamış durumda.
Yılbaşı çiçeği köklenmesi kolay olan ve yerini sevdiği anda tek lopla dahi açmaya çalışan bir bitkidir. Benim ana bitkiden çiçekli halde ayırdığım tek lop toprağa dikildikten 1 hafta sonra tomurcuk verdi. Dediğim gibi yerini severse çiçeklenmesi ve yapraklanması kısa sürer...
pembegül
17-03-2009, 17:31
Arkadaşlar benimde hem pembe hemde kırmızı var ben beyaz olsun istiyorum bu başlıkta bir yerde arkadaşın biri beyaz yılbaşı çiçeğinin pembeye dönüştüğünü yazmıştı buna sebep diğer renkli çiçeklermiş tozlaşmadan dolayı olurmuş bende bir ay oldu beyaz bir sardunyayı yılbaşı çiçeğinin saksısına diktim kardeş kardeş büyüyorlar bakalım sonları ne olacak size yazarım .
Yılbaşı çiçeğinin rengini farklı renkli ve türden çiçekler tozlaşmayla değiştirebilir mi?
TuruncuHis
17-03-2009, 19:00
Sayın pembegül,
Sardunya ve yılbaşı çiçeğinin ihtiyaçları farklıdır, aynı saksıda olmaları uygun değil kanımca. Bir güneş ister diğeri gölge, biri su ister diğeri istemez, biri uyanırken diğeri dinlenme dönemine geçer ki bu dönemde Sardunya'ya vereceğiniz besinler Yılbaşı'na ağır gelir. Kökler karışırsa bitkilerin hayatı riske girebilir.
Bunlar benim düşüncelerim, olabilirliğini deneyip bizimle paylaşmış olursunuz...
pembegül
18-03-2009, 16:12
Sayın TuruncuHis evet doğru söylüyorsunuz en azından sardunyayı ayrı bir saksıya dikmeliydim hemen ayırayım da yine yanyana dursunlar baklım ne gibi değişimler olacak. uyarınız için teşekkürler sonucu sizinle paylaşırım ..
pembegül
18-03-2009, 16:19
Yılbaşı çiçeğinin rengini farklı renkli ve türden çiçekler tozlaşmayla değiştirebilir mi?
Evet öyle olduğunu düşünüyorum benim pembe olan yılbaşı çiçeğini aldığım kişinin birçok ciçeği vardı ben aldığımda yılbaşı açık toz pembe idi bende beyaz çiçek hiç yoktu yılbaşı şimdiki koyu şeker pembe rengine döndü sanırım beyaz çiçek rengin açılmasını etkiliyecek deneyip göreceğiz arkadaşım..:p
Sayın Pembegül bende sizin gibi bir girişime giriştim. Bakalım yılbaşının rengi farklılaşacak mı?
Büyük annemin annesinin yılbaşı çiçeği.
Sevgili Fatihbrk maşallah çok etkileyici. Sormak istiyorum bu yılbaşı çiçeği kaç yaşında?
Bizim mahallede bir evin balkonunda da buna benzer bir görüntü var, sehpa'ya koymuşlar balkonda, yerlere kadar iniyor, kim bilir kaç yaşında... Çiçek açtığı zamanki halini düşünemiyorum.
Faruk abi sanırım 15-16 yıllık...çünkü gövdesi falan odunsu gövde olmaya başlamış.
ormancık
02-04-2009, 09:53
Arkadaşlar geçen yıl bir tane "Yılbaşı çiçeği" aldım. Çok güzel çiçekleri vardı. Şu an bayram değil seyran değil yılbaşı çiçeğim çiçek açmak üzereler.
Gerçekten şaşırdım.Ne yapmalıyım:eek:
Sn Ormancık benim yılbaşı çiçeğim de aynı durumda hatta son durumunu aşşağıya ekliyorum. Belki de Ankara'ya yılbaşı geç gelmiştir kimbilir?
pembegül
02-04-2009, 13:36
Yılbaşı çiçeğinin kırmızı olanları genelde bu meysimde açıyor anneminde var aynısı daha yeni açmaya başladı pembe olanı yılbaşında açıyor bazen bakımda etkiliyor o zamanda geç veya zamanında açıyor..
fatihberk büyükannenizin yılbaşı çiçeği harika maşaALLAH benimde bunun yarısı büyüklükte on yıllık yılbaşı çiçeğim vardı geçen kış yeni evde kaybettim kaloriferli evi sevmedi
ben derdini anlayana kadar öldü gitti biriki çelik zor kurtardım ..
şimdi onları gözüne bakıyorum.
Sn Pembegül sanırım haklısınız evde de bir tane var ve oda ucunu gösterdiği kadarıyla kırmızı idi. Teşekkürler
Sayın Pembegül tespitinizde haklısınız. Yılbaşı çiçekleri kaloriferli evleri pek sevmiyor ve hemen çürümeye başlıyor...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.