PDA

View Full Version : Yılbaşı Çiçeği (Schlumbergera)

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7

delete61
13-11-2010, 21:47
Sayın sakagun ve Sayın Hydrosuccess yıl başı çiçekleriniz gerçekten çok güzel. Sağlıcakla büyümelerini dilerim ve biraz yüzsüzlük yapacağım ama rica etsem yetiştirmek üzere bana yaprağından gönderme imkanınız varmı veya bulursanız değişik renklerinden köklü seve seve çiçek ve posta ücretini gönderebilirim, yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar.

bettyycim
14-11-2010, 13:01
Sayın sakagun çiçeğiniz çok güzel açmış gerçekten.Bendede bir çelik var sanırım bu bitkiden çeliğinin nasıl tuttuğunu biliyormusunuz acaba ? Elimde farklı türlerden birkaç çelik var tuturmaya çalışıyorum yakında fotolarını paylaşıp yardımlarınızı bekliycem artık :(

Ben bu konuda uzman değilim ama bende de bir kaç çeşit yılbaşı çiçeği var, her seferinde daldırma yöntemi ile köklendirdim, büyüklerin deyimile çok arsız hemen kökleniyorlar :p

sariefe
16-11-2010, 00:20
Öncelikle tüm doğa severlerin bayramını kutluyorum. Herkese mutlu bayramlar. Arkadaşlar yeni edindiğim yılbaşı kaktüslerim tomurcuk vererek beni çok sevindirdi. Bende resimlerini bayram hediyesi olarak sizlerle paylaşmak istedim.

İlk iki resimdeki bitkinin çiçekleri koyu pembe olacak. Bauhause' tan 3 ay önce üzeri tomurcuklu olarak aldığım bitkimi o günkü tomurcuklarını zaten dökeceğini düşünürek yeni yerine dikmiştim. Tuttu ve yeni tomurcuklarını verdi ;)

http://img100.imageshack.us/img100/1023/dsc00674smallp.jpg

http://img251.imageshack.us/img251/2330/dsc00675small.jpg

Sıradaki üç resim benim ilk yılbaşı kaktüsümün resimleri. Eminönü' ndeki çiçek pazarından ne renk çiçek açtığını bilmeden almıştım. Bugün biliyorum ki açık pembe çiçekleri olacak :p Temmuz sonu almış ve yine alır almaz saksı değişimi yapmıştım. İlk aldığımda beşerli loblardan oluşuyordu. Köklü olan ilk bir kaç lobu çürüyünce sağlam kısımlarını ayırıp tekrar dikmiştim. Çok şükür hepsi tuttu hatta gördüğünüz gibi tomurcuk bile verdi.

http://img804.imageshack.us/img804/1203/dsc00677small.jpg

http://img137.imageshack.us/img137/7112/dsc00679smalle.jpg

http://img517.imageshack.us/img517/9223/dsc00686small.jpg

Umarım tomurcukların çiçek olduğu günü de görürüz.

Saygılarımla...

sariefe
16-11-2010, 00:25
Sıradaki iki resimde 2 ay kadar önce edindiğim diğerlerine nazaran daha yeni olan yılbaşı kaktüsüm var. Daha yeni olduğu için malesef tomurcuk vermedi. Bu bir schlumbergera hybridi. Schlumbergera x exotica olarak adlandırılıyor. Çiçeklerini açmasını ve rengini merakla bekliyorum.

http://img199.imageshack.us/img199/5668/dsc00666small.jpg

http://img190.imageshack.us/img190/6295/dsc00668small.jpg

Saygılarımla..

aygün
16-11-2010, 00:29
Kaktüsüm açmasını an be an beklediğim tomurcuğunu bugün döktü. nedeni ne olabilir?

sariefe
16-11-2010, 00:53
Sayın aygün bitkinizin yerini değiştirmiş olabilir misiniz acaba? Yılbaşı kaktüsleri yer değişimi konusunda çok hassaslar ve çiçek hatta tomurcuk dökebilmekteler :mad:

Saygılar...

sevim.K
16-11-2010, 05:40
Sn Hydrosuccess yılbaşı çiçeğinizin pembeli beyaz rengi hayran olunacak kadar güzel. Topraksız ortamda bitki yetiştirme ile ilgili mesajlarınızı bir kere daha dikkatle okumam gerekecek. Bitkileriniz çok güzel ve sağlıklı.

Sevgili sakagün sizin pembenizde harika güle güle büyütün, bol çiçekleriniz olsun.

Hydrosuccess
16-11-2010, 06:30
Sayın SevimK,bahsettiğiniz beyaz çiçekli olanın üzerinde herhalde 40-50 tomurcuk var ve 1 hafta içinde çiçekler açacak.Görsellerini paylaşmaya devam edeceğim.Ayrıca geçen seneki görsellerini paylaştığım kırmızı ve somon renkli bitkiler de 2-3 hafta içinde çiçeklerini açacaklar.Bu türler geçen sene 1-1,5 ay ara ile iki kez güçlü çiçeklenme yaptılar.Ortama alıştıkları için doğal bir ritm oluşturdukları söylenebilir.Yaz kış bulundukları yeri değiştirmiyorum.Gün boyunca sürekli aydınlık bir pencere arkasında ve cam arkasından 2-4 saat boyunca direkt güneş ışığı alıyorlar.Bulundukları ortam gün boyunca oldukça sıcak.Yazın da devam eden bu uygulamadan rahatsız olmadıklarını belirtmeliyim. Topraksız yetiştirme yönteminde sürekli besin eriyiği içindeki kökler nedeni ile yüksek sıcak ve güneş ışığına dayanabiliyor ve sağlıklı gelişimlerini çiçeklenme ile gösteriyorlar.

sevim.K
16-11-2010, 07:57
Topraksız yetiştirme dışında benim yılbaşımda sabit bir yerde. Bulunduğu yer aydınlık ve günde en az üç dört saat güneş alıyor. Ben fazla su vermiyorum çünkü toprakta aşırı nem çürümeye yol açıyor. Çiçeğim tomurcuk dolu. Tomurcuklar açsın diye bekliyorum.:)

Gerekli şeyleri alıp bir iki farklı türde denemek istiyorum artık. Yeterince çekingen davrandım. Bu çekingenlik kayıpları engellemedi üstelik.

Hydrosuccess
16-11-2010, 08:17
Tamamiyle haklısınız sayın SevimK, toprakta sürekli nem çürümeye neden olur.Açıkçası uzun yıllar önce bitkiler gerçek toprağa örneğin kestane toprağı gibi doğadan alınan topraklara ekilirdi ve büyüklerimiz bir ömür boyunca bitkileri fazla da teknik bilgiye sahip olmadan büyütür çiçek açtırırlardı.Şimdi ise ticari bir ürün olan torf yaygın olarak toprak yerine kullanılıyor ve ben de dahil herkes bunu toprak olarak adlandırıyor.Oysa torf temelde organik maddelerin bir degrade olma/çürüme aşaması.Uzun süreli bitki yetiştirmede kök bölgesinde çürümeye neden olması pek de seyrek görülmüyor.Benim de forumda sürekli görsellerini paylaştığım tüm bitkilerin kökleri besin eriyikli su içinde ve asla çürüme yok...Çürümenin nedeni asla nem/kök çevresinde su veya fazla besin değil yoksa baktığım yüzlerce bitki 1 günde ölmeliydi...Kök bölgesinde artmış çürükçül (havayı tüketen) mikrobial aktivite tamamen kullanılan substrat/saksı harcının desteklediği bir gelişim.Kök çürümesi ve kaçınılmaz bitki kaybı ise sadece beklenilen sonuç.

aygün
16-11-2010, 11:52
Sayın aygün bitkinizin yerini değiştirmiş olabilir misiniz acaba? Yılbaşı kaktüsleri yer değişimi konusunda çok hassaslar ve çiçek hatta tomurcuk dökebilmekteler :mad:

Saygılar...

Sayın sariefe, maalesef cevabım evet. Nedeni buymuş demek.

Teşekkürler...

manjong
21-11-2010, 09:40
Kızım çiçek açtı...............

manjong
25-11-2010, 16:09
181586

181587

181588

Ayşe Yıldız
25-11-2010, 17:06
Çok güzel çiçeklenmiş. Benimkinde hiç bir belirti yok malesef.

Hydrosuccess
26-11-2010, 18:53
Beyaz çiçekli Schlumbergera bu mevsimin ilk çiçeklerini açmaya başladı.Topraksız ortamda yaşayan bitki zayıf kök yapısı nedeniyle çok küçük bir kap ile yetinebiliyor.
Bitkinin genel görünümü, çiçek detayları, dişi ve erkek organların yakın çekim görselleri.

nesli6
26-11-2010, 21:08
Çiçekler beyez beyaz çok güzel açmış, ayrıca fotolardaki ayrıntılar yine çok iyi olmuş.Böyle kaliteli resimleri görmek ne güzel.

Hydrosuccess
26-11-2010, 21:14
Teşekkürler sayın nesli6, 1 ay içinde kırmızı ve somon rengi çiçekli Schlumbergeralar da açınca görsellerini paylaşacağım.Bu bitkiler geçen sene aralıklı olarak 2 kez eşzamanlı yoğun çiçeklenme yaptı.Bu sene daha erken bir çiçeklenme oldu.

missmenas
26-11-2010, 23:26
Sayın Hydrosuccess, Mükemmel derecede ki güzellik emekleriniz karşılığı, helal olsun kutlarım sizi, bu başarınızı sadece hoya larda değil, bütün çiçeklerde öyle galiba. İlgimi çeken çiçeklerin yorumlarını okumak için girdiğim sayfalarda Sizi görmek ayrıca mutluluk veriyor, bu demekki aradığım çiçeği bulacağım adres belli:p
Resimleriniz herzamanki gibi görsel şölen, bunun yanısıra deneyim ve tecrübelerinizi bizlerle paylaşmanızı Taktir ediyorum.
Teşekkürler paylaşım için.

Hydrosuccess
27-11-2010, 08:18
Sayın missmenas ilginiz ve destekleyici sözleriniz için çok teşekkür ederim.Topraksız yönteme uyum sağlayan bitkileri (hemen hemen tüm bitki türleri...) yetiştirip tecrübelerimi paylaşmaya ve gelişimlerini aktarmaya çalışıyorum.Paylaşımlarımda görsellik ile teknik bilginin bir denge içinde olmasına özen gösteriyorum.Schlumbergera hibridleri de bu yönteme çok iyi uyum sağlayan aslında toprak karışımlarında yaşama zorunluluğu olmayan epifit bitkiler.

acemifüsun
27-11-2010, 10:02
Sn. Hydrosuccess çiçeğiniz ne kadar güzel, ellerinize sağlık:)
Benim pembe kızım da tomurcuklanmış, açınca fotoğraflarını ekleyeceğim:)

fund@
27-11-2010, 18:24
arkadaşlar sizin çiçeklerinizin bu güzelliğini görünce, benimkinin nesi var acaba diye soruyorum kendime...2 sene önce çok güzel çiçeklenmişti..yaz kış evin içinde bakıyorduk..son yıllarda çiçeklenmeyince bu yaz balkona attım onu..biraz yaprakları haşlanmış ama küçücük tomurcuklar vermeye başlamışama pek sağlıklı görünmüyor....ben de bugün içeri ışık alan bir yere koydum..2 konuda sizden öneriler bekliyorum..toprak yapısı nasıl olmalı?..hangi ortamları sever?

acemifüsun
27-11-2010, 19:13
Sevgili fund@ geçirgen, sukulent toprağı:) Kışın biraz güneş görmesi gerekiyor. Toprağı iyice kuruyunca az su verin.

Sevgi Durul
27-11-2010, 20:30
Sayın manjong çiçeğiniz çok güzel, açması için yaptığınız özel birşey var mı? Ellerinize sağlık.

Sayın Hydrosuccess, hoya başlıklarından sonra, burada da farkınızı gösterdiniz. Hem çiçeğiniz hem çekiminiz süper. Yılbaşı çiçeğinin beyazını daha önce görmemiştim. Emeklerinize sağlık.

Benim yılbaşı çiçeğim, bu yıl açacağını sanmıyorum, ama gelişimi güzel. Bir de boğum yerlerinden kök gibi bir şeyler çıkıyor. Havai kök sanırım.

182005

Hydrosuccess
27-11-2010, 21:57
Sayın SDurul, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Sizin bitkiniz benim de görsellerini paylaştığım ve Yılbaşı kaktüsü olarak bilinen Schlumbergera kültivarlarından değil.Bu bitkiler kış aylarının başında ve genellikle 2 kez çiçek açar.Çiçeklenmesi kolay olduğu için daha yaygın olarak bulunmaktadır.Çiçekleri ise görselde de paylaştığım gibi sadece tek bir eksende simetriktir.(zygomorphic)
Sizin bitkiniz büyük olasılıkla Rhipsalidopsis gaertneri.Yani daha geç/kış sonu ve bir kez açan Paskalya çiçeği (Easter cactus) Çiçeklenmesi daha zor ve yıldan yıla düzensiz olan bu tür daha az tercih edilmektedir.Çiçekleri diğer kaktüs çiçekleri gibi birden fazla eksende simetriktir.(actinomorphic)
Daha düşük olasılıkla çok az bulunan ve gövde yapısı Paskalya çiçeği ile çiçek yapısı ise simetrik (actinomorphic) olmakla birlikte Yılbaşı çiçeği ile benzeşen Gerçek Yılbaşı çiçeği (Schlumbergera x buckleyi) olabilir.
Çiçeklerini görmeden (benim için) karar vermek mümkün değil.
Loblar (bu türlerde lob şeklindeki parçalı gövde yapıları phylloclade olarak adlandırılmakta) arasından çıkan yapılar hava kökleri.Yüksek nemli ortamda oluşur ve nem ortadan kalkınca kurur.İlgilenmeyi gerektiren bir şey değil.

Sevgi Durul
27-11-2010, 22:01
Teşekkür ederim, (açarsa) açtığında türü hakkında bilgi almak isterim.

ilksenozturk
28-11-2010, 21:20
Benim kökleri çürümüş olan yılbaşı çiçeklerimden kendiliğinden düşmüş iki dalı biraz bekletip toprağa daldırmıştım, diğerlerini de beklemeye almış, toprağa dikmemiştim.
Toprağa diktiklerim iki hafta içinde toprakla herhangi bir bağ kurmamış ve köklenmemişler, ufacık dokunuşumda elimde kaldılar ama enteresandır ki uçlarında çiçek tomurcukları başgöstermeye başlamış.
Beklettiklerimin uç yapraklarında herhangi bir değişiklik olmamış ama onların da boğum alanlarındaki hava kökleri daha gürleşmiş, olmayanlar da boğum yerinden köklenmiş gibi.
Hepsini tek bir saksıya diktim ve şimdi bekliyorum. Umarım kurtulurlar. Bu hallerine çok üzüldüm onların.
Aslında umutluyum çünkü su tutan bitkiler bunlar ve bir tanesinin bir boğumunu ne alemde diye kopardığımda dışından büzüşmüş görünse de içinde oldukça iyi miktarda hala su barındırdığını gördüm, savunma amaçlı olarak metabolizmasını yavaşlatmış olabileceğini düşündürdü bu durum bana.
Yani uzun süre savaşmaya devam ediyor, yeter ki siz vazgeçmeyin...

sevim.K
29-11-2010, 10:55
Topraksız ortamda yaşayan bitki zayıf kök yapısı nedeniyle çok küçük bir kap ile yetinebiliyor.

Sayın Hydrosuccess; "çok küçük kap ile yetinebiliyor" da küçüğün ölçüsü nedir öğrenebilir miyim?. Örnek, bu çiçeğinizin saksı çapı ne kadar, teşekkürler:)

Hydrosuccess
29-11-2010, 14:11
Sayın SevimK, iç kap genelde tüm bitki türleri gözönüne alındığında mutlaka saksı kültüründen daha küçüktür ve ilgili başlıkta ayrıntıladığım gibi küçük de olmalıdır.Bu bitki özelinde iç kap (yani bitkinin içinde olduğu kap) çapı sadece 10 cm.Bu iç kapta 3 adet Schlumbergera var.Yaklaşık 1,5 yaşındaki bu bitkiler büyümeye ve çiçek açmaya devam ediyorlar.Zayıf kök yapıları nedeniyle daha uzun süre de aynı şekilde devam etmek mümkün olacak.
Bitkinin sürekli bulunduğu kuzeydoğu cepheli pencere, iç kap/gövde detayları.

selis
29-11-2010, 15:02
Açıklamaları okudum da; ben de şu ana kadar çiçeğimin yılbaşı çiçeği olduğunu sanıyordum.. İlk defa açacak, göreceğiz..

manjong
29-11-2010, 16:38
Sayın Sdurul,teşekkür ederim,özel bir bakım yapmadım,geçen kış diğerleri kardan dondu kurtaramadım,tek bunu kurtarabildim,bu sene çiçek açarak beni çok mutlu etti.........

Ayşe Yıldız
29-11-2010, 17:30
Arkadaşlar yılbaşı çelikleri dikiminden ne kadar süre sonra çiçeklenir merak ediyorum. Ben geçen sene diktim ve bu dönem çiçeklenme olasılığı nedir bilmek istiyorum. Sizin çiçeklerinizi görünce imrenmeye başladım iyice.

ykolko
29-11-2010, 17:40
Sayın Ayşe hanım yılbaşı çiçeği yerini severse bu aralar açması lazım benim balkon-bahçe sayfamda göreceğiniz gibi 1 ay önce ektiğim çelikler gonca'da sanırım önümüzdeki hafta tam açarlar,resimlerini görüntülerim.

Ayşe Yıldız
29-11-2010, 19:46
Yaaa! Benimkisinde hiç bir belirti yok yerini mi sevmedi acaba ya da ben iyi bakamadım.

ykolko
29-11-2010, 19:50
Bu aylarda bir kaç saat güneş görsün,mümkün olduğunca yerinden oynatmayın mutlaka açar :)

skaraca
30-11-2010, 09:56
Schlumbergeram çiçeklendi. Çiçekleri ise burada. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=721023&postcount=371) Bekliyorum.

bilge5130
30-11-2010, 17:34
Benim yılbaşı çiçeğim ve paskalya çiçeğim henüz açmadı.İçerde güneş alan pencerenin önünde duruyor.Ne yapmalıyım?

ykolko
01-12-2010, 13:45
Sayın Bilge5130
Merak etmeyin açacaktır mümkünse yerinden oynatmayın,birazda hava alan bir yerde olsun.
Bakın üyelerin balkon ve terasları kısmına koyduğum resimde 1,5 ay önce 1-2 lopunu daldırdığım yılbaşı açtı.
182594
182595

bilge5130
01-12-2010, 14:05
Sayın Bilge5130
Merak etmeyin açacaktır mümkünse yerinden oynatmayın,birazda hava alan bir yerde olsun.
Bakın üyelerin balkon ve terasları kısmına koyduğum resimde 1,5 ay önce 1-2 lopunu daldırdığım yılbaşı açtı.
182594
182595

Sevgili ykolko sabah güneşi alan pencere de duruyor.Sabahları da odayı mutlaka havalandırıyorum.İnşallah dediğiniz gibi olur ve açar.Sizin çiçeğinizde çok güzelmiş maşallah...

Fatoş
03-12-2010, 16:15
Bu sene yılbaşı çiçek saksılarımdan biri çiçeklendi ,açık
pembe çiçek olan saksımda iki renk çiçek çıktı.
182926
182927

günebakan
03-12-2010, 17:45
Ablacığım çok güzel bunlar bu güzelin çeliğinden bende de var daha bir büyüme göstermedi ama çiçeklenme olmasa bile yaprağının rengi çok güzel:)

Fatoş
03-12-2010, 20:28
Sevgili arkadaşlarım teşekkür ederim, bunların saksıları çok küçük, büyük saksıya geçirirsem kök yapmak için gelişip açmayacağını düşünüyordum. GÜnebakancığım ben kopan yaprakları büyük saksıya daldırmıştım , tutmuşlardı ama dediğin gibi gelişim göstermedi, gelen bir misafirim beğenince küçük bir saksıya köklü çelikleri dikip verdim dediğine göre gelişmiş çiçeklerini vermiş, biliyorsun benimkiler hiç güneş görmeyen dışarıda pencere pervazında duruyor, seninki galiba büyük saksıda.

günebakan
03-12-2010, 20:36
Evet ablacığım büyük saksıda ama küçük saksıya almak gerek galiba:)
Evet Sevim hanım bende yok yok ama bir türlü ne kökleniyorlar ne ölüyorlar ne de gelişiyorlar:)

delete61
03-12-2010, 22:50
Arkadaşlar bulunduğum ilde çiçekçilerde fiyatlar pahalı Ben ilçede ikamet ediyorum, merkeze sadece hafta sonları gidebiliyorum tabi gidene kadar da gelenlerde bitmiş oluyor, 2 yıl kadar önce sayın Pembegül hanım eskişehirden bana çelik göndermişti fakat bende bulunan çelikten pembegül hanıma göndermeden saksımda bulunan ve bana hediye gelen çeliğimi havalara tam alışamadığımdan soğuklarda kaybettim, onun için sizlerden ricam lütfen banada çelik gönderin, olmaz derseniz kabulüm ücret karşılığında değişik renkte çiçek açan yılbaşı ve paskalya rica ediyorum. Yardımcı olacak arkadaşlara çok teşekkür ederim.

SerDag
11-12-2010, 13:09
Kuzum renkli açtı. Turuncu ve beyaz çiçekler bir arada. Bu nasıl iş anlamadım:) Asıl kökü kırmızıydı.

SerDag
11-12-2010, 17:53
Bu da diğer resimleri..

sevim.K
11-12-2010, 17:57
Ne kadar güzel:) Bol bol çiçeklerini görün:)

Benim yılbaşı çiçeğim kapalı balkonda içeri almadım. Kapalı balkonda soğuğa dayanır mı? İçeriye almalımıyım

Hhatice
11-12-2010, 18:03
Ben balkon kapısını açık bırakıyorum Sevim hanım .Hiç problem olmadı kaç kıştır.

aygün
11-12-2010, 18:21
Benimkiler de yeni tomurcuklanmaya başladı. Yalnız yavaş mı ilerliyorlar yoksa ben mi sabredemiyorum bilemiyorum ama şu aşamada sıvı besin vermem doğru olur mu ?

sevim.K
11-12-2010, 18:33
Tamam o zaman içim rahat etsin:)

korcelik
11-12-2010, 18:36
:eek: bu bitki çiçek açıyor muymuş?
Annemin vardı bir zamanlar bu çiçekten ama hiç açtığını hatırlamıyorum. Daha neler öğreneceğiz bakalım:rolleyes:

merhaba dulantes benim büyüklerim diyorki bu yılbaşı bitkisini çiçek açıkken ekersen çiçeği olurmuş aksi durumda çiçek açmazmış yıllarca :o

maysan80
11-12-2010, 19:12
pek doğru gelmedi ama olsun
akılda tutmakta fayda var

aygün
11-12-2010, 23:32
Benimkileri aldığımda hiç birinde çiçek yoktu. Şimdi ise açmaya hazırlanıyorlar.

Ayşe Yıldız
11-12-2010, 23:34
Benim Yılbaşım açmayacak sanırım.

Oğuzhan
12-12-2010, 18:57
183990

ykolko
12-12-2010, 19:24
Sayın Oğuzhan bu çiçeği bende yılbaşı olarak biliyordum,bir kaç ayrı rengide var ama burada bir serada gördüm yaprak yapıları birebir aynı üzerinde atlas yazıyor,sordum bu yılbaşı değilmi diye ''hayır atlas'' ,''yılbaşı yaprak kenarları yuvarlak olur''dedi.bende kenarları yuvarlak olanıda var çok benziyor fakat ikilemde kaldım.

Oğuzhan
13-12-2010, 22:18
Bu bir yılbaşı (Zygokaktus).Atlas çok farklı.YAprak lobları büyük ve farklıdır.Bence çiçekçiniz yanlış biliyor.Genelde kendini çiçekçi sanan bazı sera sahipleri yanlış bilgilere sahipler.Eğer fotoğraf varsa ikilemi çözebiliriz.

ykolko
14-12-2010, 08:37
bu bir yılbaşı (zygokaktus).atlas çok farklı.yaprak lobları büyük ve farklıdır.bence çiçekçiniz yanlış biliyor.genelde kendini çiçekçi sanan bazı sera sahipleri yanlış bilgilere sahipler.eğer fotoğraf varsa ikilemi çözebiliriz.

Sayın Oğuzhan bazı sera sahipleri'nin bilgisizliğine bende katılıyorum ama aşağıdaki ayrım kafa karıştırıcı, doğru'yu öğrenmek her agaclar.net üyesi'nin hakkı.

184153
Buna yılbaşı çiçeği diyorlar.
184154
Buna Atlas çiçeği türü diyorlar

Yaşadığım ikilem'e sebep yaprak loblarındaki farklılık.

skaraca
14-12-2010, 10:07
Sayın ykolko,

Sorunuza yanıt vermeye çalışayım.

Çiçekçilerin çiçek isimleriyle ilgili yanılgılarına bende tanığım. Paskalya çiçeği (ripsolidapsis gaertnieri) ni bende anlatamamıştım çiçekçiye...

Sizin üst mesajda eklediğiniz fotoğraflardan birincisi zygocactus olarakta bilinen yılbaşı çiçeği, ancak ikincisi zygocactus değil. İkinci fotoğraftaki schlumbergera olarak bilinen çiçektir. schlumbergeraya da yılbaşı kaktüsü, çiçeği deniliyor ama farklı türler.

İkinci atlas çiçeği değil yani...

Benim sayfamda da schlumbergera çiçeklerini görebilirsiniz.

ykolko
14-12-2010, 10:50
Sayın Skaraca çok teşekkür ederim.
Aslında bende seracı'ya kadar yılbaşı olarak biliyordum,hatta benim balkon ve teraslar bölümünde'de yılbaşı çiçeği olarak adlandırdığım, türlerdi, sayenizde hem beni düştüm çelişkiden kurtardınız, hem forumdaki arkadaşlar doğru bilgilenmiş oldu.

addo
15-12-2010, 15:57
15 yıl aradan sonra yılbaşı çiçeğimde ilk kez tomurcuklar görülmeye başladı. burdan öğrendiğim bilgiler çok çok çok işime yaradı hepinize teşekkür ederim tek sorun çiçekteykendemi suyunu az vermek gerekiyor yoksa biraz artırmalımıyım.

ykolko
19-12-2010, 17:45
Suyunu azaltın,goncalıyken su püskürtmeyin.

selcuk44
19-12-2010, 18:46
Bütün üye kardeşlerime selamlar,

Aslında geçmiş senelerde yılbaşına yaklaştığımız bu günlerde büyük marketlerde hep açmış durumda ve çeşitli renklerde yılbaşı çiçekleri gelirdi. Bu sene hiç bir markette şimdiye kadar açmış durumda olan yılbaşı çiçeğini İzmir'de bulamadım ama hala bulurum umudu ile dikkatle de araştırıyorum ve gelirse satılan market ismini buradan duyuracağım.

iyi akşamlar.

addo
19-12-2010, 21:12
Suyunu azaltın,goncalıyken su püskürtmeyin.

toprağı kurudukçamı su vereyim dökülmelerinden çok korkuyorum her gün sayıyorum bugün 10 tane olmuşlar.

merlict
19-12-2010, 21:35
Benim yılbaşılar yaklaşık 10 gündür tomurcuklular ama bi türlü çiçek açmıyorlar nedendir ?? Yoksa annemin dediği gibi yılbaşını mı bekliyorlar ? varmı böyle huyları

Mehmet

luludi
19-12-2010, 22:10
Merhaba,
Birkaç lobdan oluşan yılbaşı çiçeğimin çeliklerini bugün diktim. Birkaç gün önce iş yerinde görüp dayanamayıp almıştım. Suya hasret kalıp kolay köklensinler diye 3 gün beklettim umarım tutar. Ama burada okuduklarıma göre sanırım biraz büyük saksıya diktim. Çiçeğimi, serin ve aydınlık yer istediği için kapalı balkona koymak istiyorum ancak daha bugün diktiğim henüz köklenmemiş bir yılbaşı çiçeğini serin bir yere koymak uygun mu? Bu konuda beni aydınlatırsanız sevinirim...

ykolko
20-12-2010, 11:33
Arkadaşlar aşağıda yazdıklarım sadece kendi amatör gözlemimdir,siz yinede profesyonellerin tavsıyelerinden şaşmayın.Yılbaşı çiçeği, kolay köklenen ve çok az kök oluşturan bir çiçektir,bu sebeple küçük saksılar tercih edilir.Fazla sulama toprak altında kalan,lobların ve köklerin çürümesine sebep olur,toprak kurumaya başladığı zaman sulaması gerekir.Çiçeklenme zamanı asla yerinin değiştirilmesine,tahammül edemez,goncalarını döker,bu dönemde sulamayı biraz daha dikkatli yapmalı,toprak kontrol edilmeli ihtiyaç varsa sulanmalıdır.Yılbaşı çiçekleri çok sıcak olmayayan aydınlık yerleri tercih eder,direk güneş ışığı sadece bir kaç dakika bile alsa onun için yeterlidir,ama devamlı direk güneş ışığından hoşlanmaz.Gübrelleme genelde çiçeklenme bittikten sonra,bahar ayında,az miktarda yanmış doğal gübre ile yapılması tercih edilmelidir.

zucaglar
20-12-2010, 11:57
Merhabalar, uzun zamandır resimlerden ne güzel çiçekleri var dediğim yılbaşı çiçeğini Cumartesi koçtaş’ da tesadüfen görüp koyu pembe ve beyaz renklerini gözü dönmüş şekilde özellikle çiçek açmış, gövdesi gür ve sağlıklı olduğunu düşündüklerimi aldım çok zor oldu seçmesi (pembe olanın kızım sahiplendi hemen ) saksı si çok küçük olduğu içinde uygun olabilecek saksı aldım ve eve getirip toprağını değiştirdim ve gözümün önünde olsun diye (sevinçten) oturma odasına yerleştirdim

Fakat şimdi sayfanızda yazılanları okuyunca iyimi yaptım diye arada kaldım saksı değiştiği için çiçeklerini döker mi bide oturma odası genelde sıcak ve bulunduğu yer güneşe ters açıda ortam sıcaklığı nasıl olmalı soğuk, ılık **** orta sıcaklıkta yardımcı olursanız sevinirim sevinçle aldım kurumasını **** küsmesini istemiyorum

Bu arada yılbaşı çiçeği başlıklı sayfaların neredeyse tamamını okudum gözüm ağırdı artık ama çok sağlıklı güzel insanı mutlu eden çiçekler var hepsine de içimden; çok güzel, buda güzel, bunlar da ne böyle demeden duramadım özellikle kırmızı paskalya için hepsine içten bir MAŞALLAH demek boynumun borcu dilerim benim çiçeklerimde seneye böyle coşkulu açar sizinle paylaşırım, şimdiden teşekkürler

selcuk44
20-12-2010, 18:12
İyi Akşamlar,Daha önce büyük marketlere yılbaşı çiçeği geldiği zaman bildirim yapacağımı yazmıştım .

Bu gün Karşıyaka'da koçtaş'ta genel olarak beyaz- ebruli veya beyaz-kırmızı renk karışımlı saksılar gördum 7.9o TL den satılıyordu ama çok seçilmişti ben bir tane aldım,sonra Kipa'da da vardı tek renkliş saksılarda idi fiyatı daha da ucuz ama çok seçilmiş ve kondisyonları iyi değildi.

İlgilenen kardeşlerime duyurmak istedim.

acemifüsun
20-12-2010, 18:28
Sayın selcuk44 isterseniz çarşamba günü bir de Bostanlı pazarındaki çiçekçiye bakın:) Bir kaç hafta önce çeşitli renklerde yılbaşı çiçekleri satıyordu, iki haftadır sadece pembe getiriyor, bunu da belirteyim, yine de elinde bu hafta çeşit olabilir.

glacier_
20-12-2010, 18:46
3448
Bu yılbaşı çiçeğini bugün aldım. Latincesi zygokaktus. Sera ortamında biraz fazla sulamışlar herhalde, çok sağlıklı değil. Bir hafta susuz kalınca toparlar gibime geliyor.

Üretimde çelik denemiştim daha önce. Oldukça kolay kökleniyor. herhangi bir lopunu kırıp kumlu, topraklı ortama batırmak yeterli. Birazda su verip üstünü streç filmle kapadınız mı kesin kökleniyor.
Bakalım bizim yılbaşı çiçeği bu sene açacak mı? açarsa ne renk açacak. Herşey süpriz.
çiçeğiniz büyük ihtimalle kırmızı ya da bordo açacak.merakınız şimdi iki kat artsın :))

glacier_
20-12-2010, 18:51
Benim yılbaşılar yaklaşık 10 gündür tomurcuklular ama bi türlü çiçek açmıyorlar nedendir ?? Yoksa annemin dediği gibi yılbaşını mı bekliyorlar ? varmı böyle huyları

Mehmet
ortam serin bir ortamsa eğer çiçeğinizin açması biraz daha uzun bir süre alabilir.oda sıcaklığından biraz daha yüksek bir alana aldığınızda iki gün içinde çiçeğinizdeki değişiömin farkına varacaksınız. yani ort. 22-23 'c den bahsediyorum hadi kolay gelsin

selcuk44
21-12-2010, 22:11
Mesajınız için Çok teşekkür ederim Sayın acemifüsun,Yarın Bostanlı pazarına mutlaka gitmek istiyorum inşaallah paskalya yılbaşı çiçeğide vardır çünkü geçen seneden bende kalanların hepsi (belkide fazla su vermekten) çürüdü.

Sağlık ve iyi akşamlar dilerim.

merlict
22-12-2010, 11:25
ortam serin bir ortamsa eğer çiçeğinizin açması biraz daha uzun bir süre alabilir.oda sıcaklığından biraz daha yüksek bir alana aldığınızda iki gün içinde çiçeğinizdeki değişiömin farkına varacaksınız. yani ort. 22-23 'c den bahsediyorum hadi kolay gelsin

hımm ... Çiçek odada ve ilk diktiğimden beri aynı yerde duruyor, pencere arkası ve arada ışık görüyor, balkon kapısı açıldığında hava alıyor.Odada akşamları çocuklar olduğu için soba yanıyor ama gündüz saatlerinde kimse olmadığından ortam doğal olarak soğuk oluyor.Malüm İzmir çok soğuk değil ama daha yüksek ısı evde nerede var diye düşünüyorum...

Oleee ilk çiçeğim açmış haberim yokmuş, olmaz böyle bişey, muhteşem
Şimdi karar verdim kesinlikle birde beyazını almalıyım (bulmalıyım:dilli:)

Teşekkürler glacier, sayende açtı çiçeklerim, sen aklına getirdin yer değişimini onlarda hemen harekete geçtiler :)

Mehmet

casmin
22-12-2010, 11:48
benim de yılbaşı çiceğim var pembe olandan çok güzel açtı şu anda.sayın ykolko ilk gösterdiğiniz benimkinin yapraklarıyla aynı.ikinci olan resimdekine alman yılbaşı çiceği diyorlar..

addo
27-12-2010, 10:41
çiçek tomurcukları görüldekten sonra kaç günde açıyor 2 haftada oldu henüz açmadı

merlict
27-12-2010, 15:32
çiçek tomurcukları görüldekten sonra kaç günde açıyor 2 haftada oldu henüz açmadı

Sabredin sayın addo, bende sizin gibi beklemekten sıkılmıştım, birden muhteşem çiçeğini görünce geçen günleri unutuverdim.2-3 hafta beklediğimi hatırlıyorum ama

Mehmet

bilge5130
27-12-2010, 17:16
Benimkilerde halen bir tomurcuk bile yok.Habire yaprak veriyor. Umudumu yitiriyorum yavaş yavaş:(((

addo
29-12-2010, 20:04
Sabredin sayın addo, bende sizin gibi beklemekten sıkılmıştım, birden muhteşem çiçeğini görünce geçen günleri unutuverdim.2-3 hafta beklediğimi hatırlıyorum ama

Mehmet

darısı benim başıma harika çiçeklerini seneler sonra göreceğim için haliyle sabırsızlanıyorum.tomurcukları her geçen gün çoğalıyor 21 tane olmuş

menekşegül
30-12-2010, 12:26
Merhabalar, Ben yeni üyeyim burada çok faydalı bilgiler öğrendim. Anneennemden getirdiğim yılbaşı çiçeğim çiçeklri üzerinde birsürü de tomurcuğu var. Fakat anneannem bir saksıya hem yılbaşı hem de başka bir çiçekdaha dikmiş. İkisi de çok güzeller ayırmak istiyorum ama korkuyorum birşey olacak diye ne yapmalıyım sizce? çiçeklerin geçmesini bekliyeyimmi, Yılbaşından çelik alsam bişey olurmu?

ykolko
30-12-2010, 12:41
Sayın Mihrican çiçeklerini açsın,çiçekler geçsin ondan sonra çelik alın derim.

Lonicera
04-01-2011, 18:22
Yılbaşını kaçıran güzel...

sariefe
05-01-2011, 06:14
Sevgili arkadaşlar, bu başlıktaki bin küsur mesajı üç kere okumuş bir üye olarak görüyorum ki burada çok büyük iki sorun var. Birincisi konu başlığı "yılbaşı kaktüsü" olduğu halde konuyla alakası olmayan ve tamamen farklı bir tür olan "paskalya kaktüsü" nün de bu başlıkta yer almasıdır. İkinci sorun ise bu iki farklı tür bitkilerin isimlerinin birbirine karıştırılması hatta "paskalya yılbaşısı" gibi hiç olmayan isimlerin türetilmesidir.

Bu karışıklığı önlemek için bilgim dahilinde yardımcı olmak istiyorum. Özetle;

Schlumbergera = Yılbaşı kaktüsü = Kışın yılbaşı zamanı açar, çiçeği aşağıdaki gibidir.
187425

Hibritlerini saymazsak 4 çeşidi vardır. Bildiğim hibrid sayısı 130.
1. Schlumbergera Truncata
2. Schlumbergera Orssichiana
3. Schlumbergera Russelliana
4. Schlumbergera Opuntioides

Rhipsalidopsis = Paskalya kaktüsü = Baharda paskalya zamanı açar, çiçeği aşağıdaki gibidir.
187426

Hibritlerini saymazsak 2 çeşidi vardır. Bildiğim hibrid sayısı 65.
1. Rhipsalidopsis Gaertneri
2. Rhipsalidopsis Rosea

Saygılar...

betito
05-01-2011, 06:43
Benim evdeki paskalya çiçeği değilmiş. :dilli:

sariefe
07-01-2011, 04:50
O zaman yılbaşı kaktüsüdür. Ne renk :confused:

betito
07-01-2011, 06:42
Eklediğin fotoğraftaki gibi aynı renk. :)

selis
12-01-2011, 13:43
O halde bize ''Paskalya Kaktüsü'' adlı bir başlık mı lazım?

sariefe
13-01-2011, 00:51
O halde bize ''Paskalya Kaktüsü'' adlı bir başlık mı lazım?

Aynen öyle sayın selis. Bize "Paskalya Kaktüsü" diye bir başlık lazım. O başlığı açmak kolay da asıl sorun bu başlıktaki paskalya kaktüs ile ilgili mesajların oraya taşınması ;)

m.ural
17-01-2011, 14:13
*** çiçeksevenler, benimde yaklaşık 15 yıl önce yılbaşı çiçeğim vardı ama ben üniversiteyi başka bir şehirde okumaya başlayınca annemlerin ilgisizliğinden çiçeğim kurumuştu.geçen gün kipada görünce hemen aldım inşallah bir an önce çiçek verir.tohrağını değiştirdim daha büyük bir saksıya aldım, sabah güneşi görmesi için salona koydum, kalorifer sıcağından olumsuz etkilenirmi acaba, birde kaç günde bir su vereyim.

sariefe
17-01-2011, 15:14
Merhaba sayın m.ural, bitkinizi güle güle büyütün. Eğer bitkiniz yılbaşı kaktüsüyse açmasına 1 yıldan az var. Paskalya kaktüsüyse baharda açar. Yer değiştirmeyi sevmez. Kalorifer peteğinden uzak bir yerde sabit dursun ve toprağı kurudukça su verin. Loblarını elinizle yokladığınızda yumuşama varsa su istiyor olabilir.

Saygılar...

m.ural
17-01-2011, 16:54
Merhaba sayın m.ural, bitkinizi güle güle büyütün. Eğer bitkiniz yılbaşı kaktüsüyse açmasına 1 yıldan az var. Paskalya kaktüsüyse baharda açar. Yer değiştirmeyi sevmez. Kalorifer peteğinden uzak bir yerde sabit dursun ve toprağı kurudukça su verin. Loblarını elinizle yokladığınızda yumuşama varsa su istiyor olabilir.

Saygılar...
çok teşekkür ederim, kalorifer yanındaydı eve gidince hemen kaldırmalıyım.

artemisia10
18-01-2011, 16:35
Benim Schlumbergera aldığımdan bu yana tomurcuk veriyor ama tomurcuklar biraz büyüyüp pıtır pıtır dökülüyor gübre vermiyorum sulamayı azalttım hava akımı olmayan bir yerde duruyor karanlıkta bırakmayı da denedim ama açtırmayı başaramıyorum acaba nerede yanlış yapıyorum...

sariefe
18-01-2011, 18:10
Benim Schlumbergera aldığımdan bu yana tomurcuk veriyor ama tomurcuklar biraz büyüyüp pıtır pıtır dökülüyor gübre vermiyorum sulamayı azalttım hava akımı olmayan bir yerde duruyor karanlıkta bırakmayı da denedim ama açtırmayı başaramıyorum acaba nerede yanlış yapıyorum...

Sayın artemisia10, bitkiniz yeteri kadar güneş görmeli, çiçeklenme döneminde gübre desteği yapılmalı, yerinden oynatılmamalı. Sulama çiçeklenme dönemi geçtikten sonra azaltılır. Gübre hiç verilmez. Yani bitki dinlendirilir.

sariefe
19-01-2011, 00:07
Bitkilerinizi isimlendirmek için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Çiçek açma zamanları bitkilerin doğasında yani Kuzey Amerika' da çiçek açtığı zamanlardır. Bitkinize yaşattığımız iklime göre açış zamanlarında kaymalar olabilir.

189338

Saygılarımla...

rodoslu
19-01-2011, 22:49
Sayın; sariefe, sizinle aynı kanaatteyim.
Bu iki bitki birbirine çok karıştırılıyor. Ve Rhipsalidopsis "Paskalya Kaktüsü" için ayrı bir bölüm olmadığı için çiçeğini veya yapraklarını benzeten herkes bu bölüme yazıyor :).

Belki çoğu kişi bitkisini yanlış tanıyor, çiçek açma dönemleri farklı, dolayısıyla dinlenme ve gübreleme gereksinimleri de farklı bitkiler. Bu anlamda bu birleşmişliğin ayrılması çok iyi olur, ama nasıl olur bilmem, zor bir iş :). Eski mesajlar ayıklanamasa bile en azından bundan sonra Rhipsalidopsis sahipleri için ayrı bir bölümde paylaşımları devam ettirmek iyi olacak diye düşünüyorum.

Bende 3 renk Rhipsalidopsis Gaertneri var. Bir tanesini kaybetmek üzere iken tek lobunu köklendirebildim. Şimdi gözüne bakıyorum yaprak çıkarsın diye...

Sağlıklı günler dilerim.

bernacyhn
19-01-2011, 23:24
Merhabalar, benim de bir adet yılbaşı çiçeğim var. Gayet sağlıklı ancak evim günün hiçbir saatinde güneş almadığı için yeni sürgünler veremiyor. Sanki güneş göremediği için kızmış gibi bana, loplar kırmızı kırmızı. Öğlen 12.00 ve 13.30 saatleri arasında mutfak camının bir köşesi güneş alıyor sadece. Orayı da kocaman bir mum çiçeği ve büyütmeye çalıştığım yavru bir menekşe işgal ediyor. Böyle bir yerde yaşamak ne kadar zor siz düşünün halimi. Önceden evim çiçek bahçesi gibiydi. Her yerde yeşil yeşil yaratıklar insanın içini açıyordu. Evin havasını da temizliyorlardı. Sonra her yere yüksek yüksek binalar yaptılar. Eve güneş giremez oldu. Bütün çiçeklerim kurudu. Henüz kurumamış olanları da konu komşuya dağıttım mecburen. Onların da ölmesine göz yumamazdım. Şimdi ne yapmalı diye düşünüyorum ama yapabileceğim hiçbir şey yok. En iyisi buralardan gitmek ama nasıl? Her şeyin sonunda bir soru işareti var. Bir türlü cevaplara ulaşamıyorum maalesef :(

addo
20-01-2011, 19:30
ilk tomurcuklarını gördüğüm beri 40 gün oldu hala açmadı çiçekleri çok yavaş gelişiyorlar bişeylermi eksik yapıyorum yoksa normalmi acaba kaç günde açar

sariefe
20-01-2011, 20:03
Sayın; sariefe, sizinle aynı kanaatteyim.
Bu iki bitki birbirine çok karıştırılıyor. Ve Rhipsalidopsis "Paskalya Kaktüsü" için ayrı bir bölüm olmadığı için çiçeğini veya yapraklarını benzeten herkes bu bölüme yazıyor :).

Belki çoğu kişi bitkisini yanlış tanıyor, çiçek açma dönemleri farklı, dolayısıyla dinlenme ve gübreleme gereksinimleri de farklı bitkiler. Bu anlamda bu birleşmişliğin ayrılması çok iyi olur, ama nasıl olur bilmem, zor bir iş :). Eski mesajlar ayıklanamasa bile en azından bundan sonra Rhipsalidopsis sahipleri için ayrı bir bölümde paylaşımları devam ettirmek iyi olacak diye düşünüyorum.

Bende 3 renk Rhipsalidopsis Gaertneri var. Bir tanesini kaybetmek üzere iken tek lobunu köklendirebildim. Şimdi gözüne bakıyorum yaprak çıkarsın diye...

Sağlıklı günler dilerim.

Sayın rodoslu, iki bitkiyi birbirinden ayırmak için yönetimle konuşmayı düşünmüyor değilim. Eğer uygun görülürse ben tüm mesajları inceleyip gerekli ayırımı yaparım. Ne anlamda olursa olsun "Yanlış" hiç sevmediğim bişey.

Bende de 5 yılbaşı 1 paskalya (kırmızı) var. Farklı paskalya renkleri arıyorum. Umarım sizin bitkiniz eski günlerine kavuşur.

Saygılar...

sariefe
20-01-2011, 20:12
Merhabalar, benim de bir adet yılbaşı çiçeğim var. Gayet sağlıklı ancak evim günün hiçbir saatinde güneş almadığı için yeni sürgünler veremiyor. Sanki güneş göremediği için kızmış gibi bana, loplar kırmızı kırmızı. Öğlen 12.00 ve 13.30 saatleri arasında mutfak camının bir köşesi güneş alıyor sadece. Orayı da kocaman bir mum çiçeği ve büyütmeye çalıştığım yavru bir menekşe işgal ediyor. Böyle bir yerde yaşamak ne kadar zor siz düşünün halimi. Önceden evim çiçek bahçesi gibiydi. Her yerde yeşil yeşil yaratıklar insanın içini açıyordu. Evin havasını da temizliyorlardı. Sonra her yere yüksek yüksek binalar yaptılar. Eve güneş giremez oldu. Bütün çiçeklerim kurudu. Henüz kurumamış olanları da konu komşuya dağıttım mecburen. Onların da ölmesine göz yumamazdım. Şimdi ne yapmalı diye düşünüyorum ama yapabileceğim hiçbir şey yok. En iyisi buralardan gitmek ama nasıl? Her şeyin sonunda bir soru işareti var. Bir türlü cevaplara ulaşamıyorum maalesef :(

Sayın bernacyhn üzülmeyin, bitkiniz size kızgınlığından o durumda değildir. Güneşsiz elinden bir şey gelmediğindendir. Sevginizi, niyetinizi hissediyordur. Onun güneşi sizsiniz bence. Belkide bu nedenle hala hayatta.

Güneşsiz bir evde yapılabilecek en iyi şey bitki aydınlatıcılarından kullanmaktır. Bitkilerin güneş ihtiyacını karşılamak için özel olarak üretilmiş florasan vb. ürünler mevcut. Bu sayede bitkilerinizin ihtiyacını bir nebzede olsa karşılayabilirsiniz. Yeter ki isteyin ;)

Saygılar...

sariefe
20-01-2011, 20:21
ilk tomurcuklarını gördüğüm beri 40 gün oldu hala açmadı çiçekleri çok yavaş gelişiyorlar bişeylermi eksik yapıyorum yoksa normalmi acaba kaç günde açar

Sayın addo 40 gün oldukça fazla bir süre. Şu anda tomurcukların boyu kaç cm. dir? Tomurcuk diplerinde renk solması, yumuşama vs. var mı? Varsa tomurcuklar tutmamıştır ve yakında dökülür. Atıyorum. Bitkiniz başka bir yerde tomurcuklandı ve siz tomurcukları görünce yerini değiştirdiniz, taşıdınız. O tomurcukları unutun. Büyük ihtimal dökülür. Ancak iyi tutmuşlarsa açarlar.

Yılbaşılara çiçek açtırmak için bitkinizi yerinden oynatmamaya, tomurcuklara dokunmamaya, yeteri kadar güneş görmesine ve toprağın ıslak değil nemli olmasına yani ne az ne çok su vermemeye dikkat etmelisiniz. Gövdesine oda ısısındaki kireçsiz suyla fıs fıs yapabilirsiniz. Hoşuna gider.

Yılbaşı kaktüslerinin gelişme dönemi yaz aylarıdır. Bol su isterler. Çiçeklenme dönemi ise suyun biraz kısıldığı durağan bir dönemdir. Çiçeklenme bitince de dinlenme dönemine geçerler ki suyu iyice azlatmak besin (vitamin) vermemek gerekir.

Saygılar...

bernacyhn
20-01-2011, 21:10
Sayın bernacyhn üzülmeyin, bitkiniz size kızgınlığından o durumda değildir. Güneşsiz elinden bir şey gelmediğindendir. Sevginizi, niyetinizi hissediyordur. Onun güneşi sizsiniz bence. Belkide bu nedenle hala hayatta.

Güneşsiz bir evde yapılabilecek en iyi şey bitki aydınlatıcılarından kullanmaktır. Bitkilerin güneş ihtiyacını karşılamak için özel olarak üretilmiş florasan vb. ürünler mevcut. Bu sayede bitkilerinizin ihtiyacını bir nebzede olsa karşılayabilirsiniz. Yeter ki isteyin ;)

Saygılar...

İşte bu çok güzel bir haber Sevgili sariefe, hemen florasanları araştırmaya balıyorum ve para biriktirip onlardan alıyorum :) Çok teşekkür ederim :)

addo
20-01-2011, 22:16
sayın sariefe tomurcuklarda sararma kurumu çürümü belirtisi yok normal görünüyorlar çiçekteyken su fısfıslamamamı söyledi arkadaşlar bende kaynamış soğutulmuş su veriyorum güneşi ise perdeyi açıyorum 10-15 dakika güneşleniyor fazla güneşlendiğinde yaprakları sararıyor yerini ise hiç değiştirmedim 3 aydan beri

bettyycim
20-01-2011, 22:38
Acaba besin eksiğimi var, güneşi de çok severler ama neden sararsın ki güneşte ?

sariefe
21-01-2011, 00:15
Sayın bettyycim' in de dediği gibi besin verdiniz mi hiç? Hele 10-15 dk dan hiç sararmamalı. Belki suyunu çok veriyorsunuz. Bilemiyorum. Görmeden, sadece tarifle çok zor. Size göre sararmış olan bana göre sararmamıştır ya da size soluk gelmeyen bana soluktur. Resim ekleyebilir misiniz?

addo
21-01-2011, 12:22
besin vermedim.soluklaşma fazla güneşte kalırsa oluyor o yüzden bende fazla güneşlendirmiyorum.

addo
21-01-2011, 18:49
işte resimleri daha büyük olanlar ilk çıkanlar diğer görünenlerde daha sonrakiler gece çektiğim için bu kadar oldu.

bettyycim
21-01-2011, 23:41
Toprağınız sanki çok tıkız kalmış, bence hemen kaktüsler için özel bir sıvı besin verin ve çiçeklenme bitince toprağını değiştirip, drenajlı bir toprak hazırlayın ona ;)

sariefe
22-01-2011, 01:12
Paskalya kaktüsüyle en çok karıştırılan yılbaşı kaktüsü olan Schlumbergera Russelliana' nız var. Oldukça yaşlı bir bitki. Fotoğraftan göründüğü kadarıyla besinsiz kalmış. Zayıflamış, güçsüzleşmiş ve sararmış.

Yapılacaklar konusunda sayın bettyycim' e katılıyorum. Dediklerini yapın. Yalnız toprak değiştirmek için Nisan' ı bekleyebilirsiniz. Çiçeklenme geçince bırakın bitkiniz dinlensin. Okumadıysanız 1074 nolu mesajda yazdıklarımı da okuyun. Bütün tomurcuklar açmasada 1-2 tanesi çiçek açacak gibi gözüküyor. Bu aşamada yerinden oynatmayın. Gövdesine fıs fıs yaparak nemlendirin.

Sağlıklı bitkiler/günler dilerim.

addo
22-01-2011, 17:42
yorumlarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.çiçeğim 18 senedir bende ama yaşı daha da büyüktür çünkü çiçeklerine heveslenip başkasından almıştım. gençken senede 2 defa çiçek açardı kasım aralık ve mart nisan aylarında hemde hiç besin vermeden. toprağını çamlıktan aldım torftan ve değir denediğim topraklara göre en çok bundan memnun kaldı gibi (tabi çiçekleri açarsa)

sibel774
25-01-2011, 16:34
buda bizimki ;)

addo
01-02-2011, 19:03
açmaları uzun sürsede sonuç çok güzel

dlk
02-02-2011, 21:53
Mevsimi olmasada iki ay önce yılbaşı çiçeği ektim. Tomurcuklandı açmaya çalışıyor. Bu mevsimde açması normalmi. Suyunu nasıl vermeliyim.

sariefe
03-02-2011, 11:48
Sayın dlk;

yılbaşı kaktüsünün türleri vardır. Hepsinin çiçeklenme zamanı birbirinden farklıdır. Hemen yukarıdaki türdense (Schlumbergera Russelliana) çiçeklenme zamanı Ocak-Şubat aylarıdır ki bu da çiçeklenmesi için normaldir. 1068 numaralı mesajda bu anlamda bilgi mevcut. Çiçeklenme dönemlerinde yılbaşı kaktüsleri az fakat düzenli olarak sulanmalıdır. Yeri değiştirilmemelidir. Yoksa tomurcuklarını dökecektir.

Saygılar...

betito
06-02-2011, 08:48
Merhaba, ben de çiçeğimin(>>bitkimin o biliyor :p ) saksısını değiştireceğim, ama öncelikle bitkim oldukça da yaşlıdır. Yaşlı gövdelerinden yeni sürgünleri ayırıp da mı yeni saksıya geçireyim, yoksa olduğu gibi mi geçirmem daha iyi olur sizce?

191560 (http://img233.imageshack.us/img233/7381/06022011314.jpg)

m.ural
09-02-2011, 08:11
geçenlerde kipadan aldığım çiçeğim uçlarda tomurcuk var ama yaklaşık bir ay oldu tomurcuklarda büyüme yok saksısınıdeğiştirdiğim için gelişimi durmuş olabilirmi.

Fatih
09-02-2011, 13:41
Yerinden kıpırdağı için tomurcuklar kurumuş olmalı.

bernacyhn
09-02-2011, 19:41
Sonunda yılbaşım sürgün verdi. Galiba çok sıcak bir odada olduğu için böyle oldu. Hala o odada ama yaklaşık bir ay kimse girmeyecek. Akşamdan akşama babam sulayacak. Oda da aydınlık zaten. Biraz daha budaklanır ben gidene kadar.

Sevgi Durul
09-02-2011, 19:45
Akşamdan akşama babam sulayacak.

Bu, her gün sulanması demek olur ki, bitkiniz çürüyebilir.

bernacyhn
09-02-2011, 22:02
Yanlışım için özür dilerim. Haftadan haftaya sulayacak demek istemiştim, o arada başka şeylere de baktığım için kafam karışmış.

asya-
10-02-2011, 18:04
geçenlerde kipadan aldığım çiçeğim uçlarda tomurcuk var ama yaklaşık bir ay oldu tomurcuklarda büyüme yok saksısınıdeğiştirdiğim için gelişimi durmuş olabilirmi.

Evet saksısını değiştirdiğiniz için olmuş olmalı, çünkü çiçeklenme döneminde yerini bile değiştirmemek gerekiyor.

esmasalim
01-03-2011, 15:35

bende yakın zamanda bi marketten aldım aynısından. varmıydı küçük tomurcuğu aldığımda yoksa yeni mi çıktı farkında değilim ama birkaç yaprağında var küçük tomurcuk gibi birşey ama sanki çok mu yavaş büyüyor buçiçek bilmiyorum??? daha önce hiç yetiştirmedim

m.ural
03-03-2011, 16:11
bende yakın zamanda bi marketten aldım aynısından. varmıydı küçük tomurcuğu aldığımda yoksa yeni mi çıktı farkında değilim ama birkaç yaprağında var küçük tomurcuk gibi birşey ama sanki çok mu yavaş büyüyor buçiçek bilmiyorum??? daha önce hiç yetiştirmedim

ben daha önce yetiştirmiştim büyümesi oldukça hızlıydı ancak çiçek verme uzun bir zaman almıştı. Şimdi aldığım yılbaşı çiçeğim ise tomurcuklarını döktü ama her geçen gün büyümeye başladı, artık seneye ilk çiçeğini verir sanırım.

elifsirin
09-03-2011, 23:20
bu da benim bebeğim :D

kar-topu
20-03-2011, 12:45
Benim yılbaşımın yapraklarında nokta nokta küfe benzer bişeyler var ve hasta yapraklar dökülüyor , bitki hastalıkları bölümüne baktım ama anlayamadım bitkim yapraksız kalacak sizce ne yapabilirim?

bettyycim
20-03-2011, 14:07
Arkadaşlar Bauhouse da Pembe, Beyaz ve Kırmızı Paskalya var :D

selis
16-04-2011, 15:48
Böyle bir şey gördünüz mü hiç? ;)
Fotoğraf bir apartmanın 4. kat balkonuna ait.. Varın büyüklüğünü siz düşünün..
Diğerlerini apartmanın bahçesinden çektim.. Hiçbirinde çiçek belirtisi yok..

iris41
16-04-2011, 16:07
Kaynana dline aşılanmış gibi duruyor yanılıyormuyum? cok büyümüş

acemifüsun
19-05-2011, 19:41
Yılbaşı çiçeğim mevsimi şaşırdı, çıldırdı:)

cemo
19-05-2011, 20:17
Sevgili füsun, yılbaşı adını değiştirmek lazım. :))Haziran başı acacaklar benim tomurcuklar.
Üzerleri tomurcuk dolu, şaşırıyorum mevsimler gibi:))

acemifüsun
19-05-2011, 20:23
Demek seninkiler de böyle cemocuğum:) Kışın çok az, tek tük açtılar, Mart başı balkona çıkınca kendilerine geldiler, çoştular :) Beyazın da üstü tomurcuk dolu:)

cemo
19-05-2011, 20:31
Şaştı yavrucaklar napsınlar bu havalarda:) Ben bile şaştım. Dün güneş, bugün kalorifer yak offf:(

sevim kör
21-05-2011, 15:12
merhaba bu siteyi iyi ki buldum benim yılbaşı çiçeğim nerdeyse 7 senedir bir kere açtı okuduklarımdan anladım ki ben onu zok zorlamişim

iris41
29-05-2011, 19:35
Benim yılbaşı acıcak gibi durmuyor şimdilik yapraklarını seyrediyorum:D
bu arada beyaz cicekli

narincir
01-06-2011, 16:35
Merhaba,
Çiçeğim Schlumbergera mı yoksa Rhipsalidopsis gaertneri **** Hatiora gaertneri dediğiniz türden mi anlayamadım yardımcı olabilir misiniz?
Gerçi ben aldığımda Aralıktı ve tomurcukluydu ama eve gelince yer değiştirmekten sanırım tomurcukları döküldü. Şimdi yeni yeni yapraklar üretiyor.
Şimdiden teşekkürler,

skaraca
02-06-2011, 09:42
Sayın narincir, çiçeğiniz Schlumbergera gibi görünüyor.

narincir
03-06-2011, 14:10
Çok teşekkürler. Pencere kenarına güneş alan bir yere çektim umarım nazlanmaz.

akca86
09-06-2011, 21:41
Bizimde yılbaşı çiçeğimiz var, açtığı zaman resmini çeker koyarım.

Hatırlıyorum da küçükken heyecanlanırdım yılbaşı yaklaşırken acaba açıcak mı diye kontrol edip dururdum ve filizlendiğiini görüncede çok sevinirdim. Açtı mı da ayrı bir zevk olurdu.. Şimdilerde ise fark ediyorum ki yılbaşlarına denk gelmiyor ne zaman açacağı belli olmuyor. Mevsimler gibi onun da zamanı şaştı bende bu duruma şaştım..

yigit666
14-06-2011, 10:39
rengi sarı olan schlumbergera eminönü çiçek pazarından aldım .

sariefe
14-06-2011, 15:58
Aldığımda çiçekli olan,daha sonra (en az 5 yıl olmuştur)asla çiçeklenmeyen,hatta öldü ölecek dediğim paskalyalarım coştu.Ama fotoğrafında göreceğiniz gibi yapraklarıda can yok,suyu çekilmiş gibi.Renkleri de bir garip oldu.Ölüm öncesi iyilik mi acaba diyorum.Ne yapabilirim?Yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın Dansel bitkinin durumunu sorgulamanız iyi olmuş ama biraz geç olmuş. Yani şu hali çok sağlıklı gözükmüyor. Yıllarca açmamasının sebebi de gerekli şartların sağlanmamasıdır. Gerekli besin, iklim şartları sağlanmazsa açmaz. "Ölüm öncesi iyilik" düşüncesinde bir anlamda haklısınız. Ama bitkinin amacı iyilik yapmak değil, çiçek açıp tohum bağlamak ve neslinin devamını sağlamak olabilir. Yani hayata tutunmaya çalışıyor.

ölecek olsa bu kadar çiçek açmaz herhalde,maşallah çiçeklerini taşıyamıyor,toprak değişimi,biraz da besin takviye ederseniz,sanırım kendini toparlar.

Sayın manjong yukarıda da yazdığım gibi bitkilerin bol çiçek açtığı dönemlerden biri de şartların kötüleştiği, hayatlarının tehlikeye girdiği dönemlerdir. Tohum bağlayıp nesillerini sürdürmek isterler. Rahatı yerinde olan bitkiler bol çiçeklenmez.

Sevgili bettyycim ve manjong teşekkürler.Ben de şayet ölmezlerse çiçekleri bitince toprak değişimi yapayım diyordum.ayrıca vitaminlerim de.Bütün kış dışarda duruyor(2 yıldır).Yaprak renginin böyle olması bu yüzden olabilir mi?

Toprak değişimi ve vitamin takviyesi denenebilir. Eğer geç kalınmışsa faydası olmayacaktır. Paskalyalar etli yapraklı oldukları için kışın soğuktan etkilenebilir. Soğuklardan korunması gerekirdi. Yaprak rengi kesinlikle dışarda durduğu için olmuş.

Besin takviyesini şimdi mi yoksa çiçekler bitince mi yapmalıyım?

Çiçekler geçtikten sonra bir süre dinlenme dönemine girecekler. Bu dönemde besin verilmez ve su azaltılır. Çiçekler geçtikten iki üç hafta sonra besin vermeye başlayabilirsiniz. Dinlenme döneminde toprak değişimini de tavsiye etmem. Zaten bitki dinlenme dönemlerini es geçmiş, iliği kurumuş gibi duruyor. O nedenle kendini toparlaması için yardım etmek lazım. Umarım düzelir.

bettyycim
16-06-2011, 14:45
Mevsimini şaşıran Schlumbergera ;)

Dansel
16-06-2011, 16:58
Sayın sariefe,verdiğiniz bilgiler bana yol gösterecek.Dediğiniz gibi,umarım geç kalmamışımdır.

serkyil
23-06-2011, 09:13
bu da benim yılbaşı çiçeğim,
1 ay içerisinde dico isimli(b5a'ya benzer bir gübre) gübre verdim, çiçeğin bütün yapraklarından yeni yapraklar çıktı

227577
227578

Cizmeli Kedi
06-10-2011, 07:45
Ben de yazın denemek için bir yaprak edinip bir saksının kenarına dikmiştim. Hiç umudum yoktu ama tuttu. Şimdi kendi saksısına almak istiyorum ama doğru zaman mı? Toprak önerileriniz nedir?

Cizmeli Kedi
06-10-2011, 09:02
Bir de varyete hakkında biraz aklım karıştı. Bendekinin yaprakları şuna benziyor: http://img99.imageshack.us/img99/2046/y305lba3513053sq.jpg

http://www.agaclar.net/forum/69523-post62.htm (http://www.agaclar.net/forum/69523-post62.htm)

Aşağıdaki tabloya bakarak benimkinin ince uzun yaprak yapısından dolayı paskalya çiçeği varyetesinden olduğunu düşündüm doğru mudur?

http://www.agaclar.net/forum/attachments/kaktus-ve-sukulent/189338d1295390928-adsiz.jpg

sariefe
26-10-2011, 22:56
Bir de varyete hakkında biraz aklım karıştı. Bendekinin yaprakları şuna benziyor: http://img99.imageshack.us/img99/2046/y305lba3513053sq.jpg

... tabloya bakarak benimkinin ince uzun yaprak yapısından dolayı paskalya çiçeği varyetesinden olduğunu düşündüm doğru mudur?

Sayın Cizmeli Kedi, paskalya ile yılbaşı ilk önce çiçeğinden ayrılır. Bu iki bitki tamamen farklı çiçek yapısına sahiptir. Tabloda çok açık olarak gözüküyor. Sizin eklediğiniz fotoğraftaki bitkinin cinsi çiçeğine göre bir Schlumbergera, türü de yaprak yapısına göre russelliana' dır.

SerDag
28-10-2011, 11:12
sayın sariefe, bilgilendirici mesajlarınız ve tablolarınızdan çok faydalandım. şu an bende bir schlumbergera russelliana bir de rhipsalidopsis gaertneri var. bu iki bitkiyi çevremdeki insanlar da çok karıştırmaktaydılar bu sayede onlar da doğru ayrımı öğrendiler.

bendeki schlumbergera torfa dikili durumda gelmiş olsa da 3 ayda bir tomurcuklanıyor, sukulent toprağı buldum ve değiştirmemden bitki hoşlanır mı emin olamıyorum. kuzey penceresinde 1 yıldır ve hayatından memnun. biraz yavaş yaprak çıkarmakta. forumda pek gür, sırma saçlar gibi demet demet schlumbergera'lar gördüm gözüm gönlüm açıldı. emek veren herkesin emeğine sağlık.

l i t t l e gardener (http://littlgardener.blogspot.com)

sariefe
28-10-2011, 22:12
Sayın SerDag, işinize yaramasına sevindim.

Toprak bir bitki için hayati öneme sahip bir unsur değil. Öyle ki topraksız tarım diye de birşey var. Tabi toprağın da örtücü vazifesinden sonra bitki üzerinde önemli etkileri var. Belli bir zaman sonra özelliğini kaybetmesi bazı sorunlara yol açacaktır. Bu nedenle tazelenmesi ya da takviye edilmesi gerekir. Genelde bir çok bitki için 2-3 senede bir toprak değiştirilmesi önerilir. Burada kasıt tam toprak değişimidir ama ben sizin endişelerinizi anlayarak ve de hak vererek eski toprağın ve yeninin yarısını karıştırarak elde edeceğiniz karışımı kullanmanızı tavsiye ederim. Bu haliyle bitkinizi olası adaptasyon sorunundan bir nebze de olsa korumuş olursunuz. Bu uygulamayıda 2-3 yılda bir önerilen tam değişim yerine 1-2 yılda bir yaparsanız daha sağlıklı bir bakım yapmış olursunuz diye düşünüyorum.

Tomurcukların sebebini ise sizin de belirttiğiniz gibi bitkinizin 1 yıldır mevcut yerinde hayatından memnun olmasına bağlıyorum. Öyle ki uygun sıcaklık ve ışık hatta besin sağlanmış ki bitkiniz size tomurcuklarıyla gülümsemiş.

Biraz yavaş yaprak çıkarma olayına gelince tamamen mevsimle alakalı. Bu bir sorun değil. Gerekli dinlendirmeleri ve bakımı yaptığınızda ilk baharla birlikte daha da gelişecektir. Forumdaki gelişmiş bitkilerle arasındaki tek fark zaman. Sarf edilen emeğe gelince fazlasını vereceğinize şüphem yok.

SerDag
29-10-2011, 00:50
sayın Sariefe ilginize ve bilgilendirici yanıtınıza çok teşekkür ederim. bugün dediğiniz gibi paskalyanın köklerini çok silkelemeden, tuttuğu torftan çok sökmeden, sadece en altta hiç kök yapmadığı torfu alarak sukulent toprağına diktim. azıcık da su verdim. üzerinde zaten tomurcuk yok, ondan cesaret aldım.:) bitki sadece 2 yaşında ve ilk yıl çok sıcakladığı odalarda dolaştı, ufacık kalıp yumuşamıştı. şimdi toparlıyor. inşallah çiçeğini de görürüz.
pekçok yılbaşı ve paskalyayı büyük saksılarda görüyorum. çiçeklenme için saksıda sıkışma, orta ya da ufak boy saksıda tutma noktası bu bitkiler için de geçerli midir? bana büyük saksılarda geldiler, bugün değiştirirken gördüm ki alttan 3-4 parmak toprağa erişmemiş bile daha. tekrar çok teşekkür ederim ilginize.

aygün
29-10-2011, 13:05
Geçen kış hatta buzamanlardan başlayarak içeride sabah ışığı alan bitkim tomurcuklarından sadece birini açmış diğerlerini dökmüştü. Yazı balkonda öğleye kadar güneş alan bir yere aldım yerini sevdi, gelişti.

Şu an aynı yerde ve tomurcuklanmış durumda. Ama hava soğuk. Doğrusu kaygılanıyorum.
içeri alsam mı, karar veremedim. Yine dökmesinden çekiniyorum.

Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Cizmeli Kedi
29-10-2011, 19:58
Benim nazlım da balkonda duruyor şimdilik. Ben de içeri mi alsam orada mı bıraksam karar veremiyorum.

Sayın serdag, sizden cesaret alarak ben de yarın saksı değişimi yapacağım. Şu anda başka bir bitkinin yanında ekili birkaç yaprağım var sadece, kendi evine taşınsın artık değil mi;)

SerDag
29-10-2011, 23:44
sayın aygün, yerini değiştirmeyin. tüm tomurcukları dökülür. balkonunuz camlı mı? bu bitki soğuğa bir nebze dayanıyor. o havaya rağmen tomurcuklandıysa zaten dayanıyordur. -10 C'lere falan hemen düşmeyecek havalar.

sayın cizmelikedi, eğer tomurcuk yoksa alın. varsa dokunmayın. saksı büyük olmasın. eğer sadece birkaç yapraksa azıcık daha gelişmesini bekleseniz? yavruyken saksı değişiminden sonra zorlanabilir kuzucuk. merak etmeyin çok kök yapmıyor. biraz geliştirsin kendini derim ben sanki.. ama siz bilirsiniz tabii.
bol çiçekli günler,

aygün
30-10-2011, 00:17
Sayın Serdag, ilginize teşekkür ederim.
Hayır balkonum camlı değil.
Bu arada tomurcuklardan önce yeni yaprak oluşumlarına da başlamıştı. Durumu iyi aslında.

Yer değişiminden kötü etkilenebileceğini tahmin etmiştim. Doğru düşünmüşüm demek.
Bu durumda çiçeklenmesini beklemekten başka seçenek yok gibi.

Cizmeli Kedi
30-10-2011, 12:00
sayın cizmelikedi, eğer tomurcuk yoksa alın. varsa dokunmayın. saksı büyük olmasın. eğer sadece birkaç yapraksa azıcık daha gelişmesini bekleseniz? yavruyken saksı değişiminden sonra zorlanabilir kuzucuk. merak etmeyin çok kök yapmıyor. biraz geliştirsin kendini derim ben sanki.. ama siz bilirsiniz tabii.
bol çiçekli günler,

Sayın SerDag, şimdiki saksısı çok büyük. Onu başka bir bitkinin yanına köklenir mi acaba diye ekmiştim. Başka toprağım yoktu o sıra. Şimdi tuttu ama dibine ektiğim bitkimde beyaz pamukçuklar oldu. Öldü bitkim. Biraz da o yüzden acele ediyorum aslında. Tomurcuğu yok, Tek bir yaprak ucunda birkaç salkım yapraktan oluşuyor sadece henüz. İyi gelişmesini istediğim için ayırayım diyorum. Şuanki hali şöyle:

http://3.bp.blogspot.com/--2OM2CZ9Qdk/Tq1fPYRAr8I/AAAAAAAAAIk/6cor6YTMVWE/s400/IMG_0049.jpg

Onun için aldığım saksı 0,9 Lt. Uygun mudur yoksa daha küçüğünü mü bulayım? Ya da kalsın mı yerinde? Siz ne önerirsiniz?

SerDag
02-11-2011, 19:49
sayın çizmelikedi, eğer ektiğiniz saksıdaki asıl bitki beyaz pamukçuklar (büyük olasılıkla unlu bit idi) nedeniyle öldüyse hemen alın o yavruları derim. o saksıdaki toprağı mümkün mertebe kullanmayın. minicik bir saksıya sukulent toprağıyla bu kuzucuğu ekin. azıcık da su verin. güzel bir ışık görsün. 0,9 Litre gözümde pek canlanmadı ebat olarak ama bir komposto/hoşaf kasesi çapından geniş olmasın derim.

sayın aygün evet tomurcuklandıysa mutludur. dursun yerinde. çiçekleri bitsin, o zamanki havalara göre düşünelim. 6-7 C'lerin altına düşmüyorsa orada kalması mümkün. istanbulda o kadar kuru ayaz olmuyordur sanırım.

sariefe
02-11-2011, 20:38
...

pekçok yılbaşı ve paskalyayı büyük saksılarda görüyorum. çiçeklenme için saksıda sıkışma, orta ya da ufak boy saksıda tutma noktası bu bitkiler için de geçerli midir? bana büyük saksılarda geldiler, bugün değiştirirken gördüm ki alttan 3-4 parmak toprağa erişmemiş bile daha. tekrar çok teşekkür ederim ilginize.

Sayın SerDag; küçük saksı dolayısıyla az toprak ve bunun yol açtığı kısıtlı şartlar bitkilerin çiçeklenmesini, tohumlanmasını ya da meyve vermesini tetikleyen bir faktördür. Bitkinin hayatı ne kadar zorlaşırsa, yaşamı ne kadar tehlikeye girerse bitkinizin, neslinin devamını sağlayacak tohum dolayısıyla çiçek verme eğilimi artar (çiçekli bitkilerde). Diğer yandan büyük saksı bitkinizin enerjisini toprak altında harcayıp kök geliştirmesine, küçük saksı bitkinizin enerjisini toprak üstünde harcayıp dal geliştirip boy atmasına sebep olur. Yalnız dikkat edin. Ben kimseye bitkinizin çiçek açması için düdük gibi bir saksıya ekin ve kökleri boğun demiyorum. Benim dediğim saksınız bitkinize tam otursun. Ne 1 numara büyük ne de 1 numara küçük olsun ;)

Geçen kış hatta bu zamanlardan başlayarak içeride sabah ışığı alan bitkim tomurcuklarından sadece birini açmış diğerlerini dökmüştü. Yazı balkonda öğleye kadar güneş alan bir yere aldım yerini sevdi, gelişti.

Şu an aynı yerde ve tomurcuklanmış durumda. Ama hava soğuk. Doğrusu kaygılanıyorum. İçeri alsam mı, karar veremedim. Yine dökmesinden çekiniyorum.

Görüşlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Sevgili aygün, geçen sene ki tomurcuk dökme olayı tahminimce bitkinizin içerde olmasından değil olduğu yerde hareket ettirmenizden olmuştur. Çünkü bu sayfalarda defalarca söylendiği gibi bu bitkiler yer değişimlerine çok hassaslar ve eğer tomurcukları varsa ya gelişimini durdururlar ya da dökerler.

İstanbul' da şu sıralar hava sıcaklığı gece +10 ları görüyor. Bu bitkinize şimdilk zarar vermez. Bir iki haftada da tomurcukların çiçek açacağını düşünürsek hiç ellemeyin. Bırakın çiçeklerini açsın. Çiçeklenme bitiminde de sıcaklık 0' ın altına düşmeden içeriye alın. Yine mümkün olan en serin yere koyarsanız bitkiniz dinlenir buda sağlığı için daha iyi olur.

Benim nazlım da balkonda duruyor şimdilik. Ben de içeri mi alsam orada mı bıraksam karar veremiyorum.

Sayın serdag, sizden cesaret alarak ben de yarın saksı değişimi yapacağım. Şu anda başka bir bitkinin yanında ekili birkaç yaprağım var sadece, kendi evine taşınsın artık değil mi;)

Sayın Cizmeli Kedi, sizin nazlınız henüz bir çelik. Kök gelişimi zayıf, dayanıksız. Bence saksı değişimi konusunda o kadar cesur olmayın. Şartlarınız aynı olmadığı gibi ortada başarılmış bir durum da yok henüz. Sayın SerDag 15 gün sonra toprak değişimi bitkime iyi gelmedi derse ne olacak? Ki mevsim saksı değişimi için uygun değil. Yine de kendi evine taşımak isterseniz, bitkiyi sarsmadan kalıp olarak çıkarın ve aynı şekilde yeni saksıya koyun. Yani toprak değişimi değil saksı değişimi yapın.

Bu arada dipnot; bitkilerimiz tomurcuklanma dönemindeyse suyu azaltıyoruz. Çiçeklenme geçince iki hafta kadar su vermiyoruz. Çünkü bu bitkiler çiçeklenme döneminden sonra dinlenme dönemine giriyor. Tabi ki bu söylediklerim sert, diri, dayanıklı, formlu sağlıklı bitkiler için geçerli.

Cizmeli Kedi
04-11-2011, 16:34
Sn. SerDag ve Sn. sariefe, ilgi ve alakanızdan dolayı minnettarım sizlere. Her ikinizin de dediğini yapacağım. Şöyle ki: Çeliğimi çok sık izleyeceğim ve eğer hastalık bulaşması, ya da çeliğin gelişiminin durması gibi olumsuz bir gelişme görürsem hemen ayırıp şansımı deneyeceğim. Umarım bahara kadar kazasız belasız gideriz. Tekrar teşekkürler bilgilerinizi paylaştığınız için.

SerDag
04-11-2011, 23:57
evet sayın sariefe çok haklı. benim paskalyanın saksısı acaip büyüktü, yarım boy ufağa almak çiçeği sarsmadı gözüküyor çünkü alttan 3-4 parmak toprağa daha kök yapamamıştı bile. onları aldım. sahiden saksı bitkiye büyükmüş.
diğer schlumbergera'mın çiçekleri patlamaya başladı efendim. resimlerini yakında koyacağım. onun saksısı daha normal bir ebat.
bir soru: tomurcukluyken su miktarını azaltmalı mıyız? çiçeklenme bitince azaltmayı uygulayacağım, ancak tomurcuk varken ne kadar su versem bilemedim.

vehibe
22-11-2011, 14:26
Bu arkadaşımın aşılı yılbaşı çiçeği.

sakdag
22-11-2011, 14:39
Çok güzel görünüyor... Neyin üzerine aşılanmış acaba resimde tam belli olmuyor...

vehibe
23-11-2011, 14:08
Adını bilmediğim bu kaktüsten aşılıyorum. Yanındaki benim kendim aşıladığım paskalya çiçeğim.

sakdag
23-11-2011, 14:11
En kısa zamanda ben de denemek istiyorum bu aşı işini... Gözüme kestirdiğim bir opuntiam var ....

vehibe
23-11-2011, 15:24
En kısa zamanda ben de denemek istiyorum bu aşı işini... Gözüme kestirdiğim bir opuntiam var ....

Tavsiye ederim, çiçekli hali çok hoş görünüyor...

Cizmeli Kedi
24-11-2011, 09:20
Ağaç gibi görünüyor. Çok hoş durmuş. Ama doğal hali de yeterince güzel ;)

SerDag
24-11-2011, 22:01
Schlumbergera Russeliana'mın ardıardına açıp solan çiçekleri!
buyursunlar efendim:

MİRBE
05-12-2011, 20:58
Yılbaşı çiçeğim yaklaşık 1 aydır tomurcuklu dört gözle açmasını bekliyorum ama hep aynı öyle duruyor:((

sariefe
06-12-2011, 02:34
Bir aylık sürede tomurcuklar aynı boyda kaldı, yani irileşmediyse açmaları zor. Tomurcuk uzunluğu 3-3,5 cm olunca açıyorlar.

armeria
06-12-2011, 12:07
İki hafta önce aldığım ve rengine bayıldığım yılbaşım

258433

çiçeksever
06-12-2011, 12:59
Bu çiçeği Eşkişehirde İbis otelin karşısında Ercan nakliyatta görüntüledim.2 tane büyük,4-5 tanede küçük saksı vardı.

MİRBE
08-12-2011, 20:11
Sn.sarıefe,
Durum budur ne yapabilirim vitamin vb. ne önerirsiniz?
Tek sorun temizliğe gelen bayan 1 defa yer değiştirdi gelişim sonra durdu:(

sariefe
08-12-2011, 21:44
Sn.sarıefe,
Durum budur ne yapabilirim vitamin vb. ne önerirsiniz?
Tek sorun temizliğe gelen bayan 1 defa yer değiştirdi gelişim sonra durdu:(

Durumu kötü gözükmüyor. Tomurcuklar çok küçük sayılmaz. Sorun dediğim gibi yer değişimi. Bu anlamda çok hassaslar. Siz aynen devam edin. Vitamine gerek yok. Umut var ;)

Saygılar.

aygün
10-12-2011, 08:54
Bir aylık sürede tomurcuklar aynı boyda kaldı, yani irileşmediyse açmaları zor. Tomurcuk uzunluğu 3-3,5 cm olunca açıyorlar.

Benimki de aynı durumda. Tomurcuklar biraz irileşmesine rağmen...Bekliyorum, bakalım...

suatpelen
13-12-2011, 11:12
sayın mirbe benim beyaz yılbaşımda 15 ekimde tomurcuklamaya başladı. tomurcuklar sağlıklı ama büyüme çok ağır halen açılmadılar.20 gün önce praktikerden aldığım lila ve turuncu yılbaşıların tomurcuklarıda beyazınkilerle ayni boyuttaydı. ama hiç bir tomurcuk dökmedikleri gibi durmadan tomurcuk çıkarıyorlar. bugünde 2 tane lila 2 tanedeturuncu çiçek açmış.balkondan içeriye giremiyorum devamlı onları seyrediyorum şahane bir renk tonları var . bilgisayara yüklemeyi bilmediğim için resim yükleyemiyorum. beyazımda halen açacak boyutta tomurcuk gelişmedi daha.

merkürvenüs
14-12-2011, 09:06
Merhaba,

Yılbaşı çiçekleriniz tomurcuklanmış, çiçek açmış çok güzel görünüyorlar:) Benim yılbaşı çiçeğim öylece duruyor, tomucuğun belirtisi dahi yok sizce ne yapmalıyım?

vehibe
14-12-2011, 09:30
Mehaba Merkürvenüs, yanlış hatırlamıyorsam 2- çeşit yılbaşı çiçeği var.
yaprakları tırtıklı olan yılbaşında açar yaprakları düz olanda yıbaşından sonra.
Birde gölgede bırakılan çiçek açmaz. benim çiçeğim içerde olduğu için bu sene tomurcuk
lanmadı..

merkürvenüs
14-12-2011, 18:06
Sn.melisa31 diğeri paskalya çiçeği. Benim yılbaşı çiçeğim gölgede, sorunu bu olabilir. Cam önüne aydınlık bir yere alayım. Teşekkür ederim.

gultar
14-12-2011, 20:47
Beyaz Yılbaşı Çiçeğim açıyor. Kırmızısında bir hareket yok. Aynı ortamda olmalarına rağmen tomurcuk bile yapmadı.

MİRBE
14-12-2011, 20:52
sayın mirbe benim beyaz yılbaşımda 15 ekimde tomurcuklamaya başladı. tomurcuklar sağlıklı ama büyüme çok ağır halen açılmadılar.20 gün önce praktikerden aldığım lila ve turuncu yılbaşıların tomurcuklarıda beyazınkilerle ayni boyuttaydı. ama hiç bir tomurcuk dökmedikleri gibi durmadan tomurcuk çıkarıyorlar. bugünde 2 tane lila 2 tanedeturuncu çiçek açmış.balkondan içeriye giremiyorum devamlı onları seyrediyorum şahane bir renk tonları var . bilgisayara yüklemeyi bilmediğim için resim yükleyemiyorum. beyazımda halen açacak boyutta tomurcuk gelişmedi daha.

Sn.suatpelen,

Geçen sene Koçtaşdan aldığım gelir gelmez tomurcukları döktü beni dumur etti.
Ben de her sabah heyecanla balkonda alıyorum soluğu açtı açacak diye ama üzerine hala tomurcuk var çiçek yok diyorum ki herhalde yılbaşında sürpriz yapacak:)

sariefe
15-12-2011, 03:22
Bitkilerinizi isimlendirmek için aşağıdaki tabloyu kullanabilirsiniz. Çiçek açma zamanları bitkilerin doğasında yani Kuzey Amerika' da çiçek açtığı zamanlardır. Bitkinize yaşattığımız iklime göre açış zamanlarında kaymalar olabilir.

189338

Saygılarımla...

vehibe
16-12-2011, 12:29
Büyük şehide olanlar çok şanslısınız, yılbaşı ve paskalya çiçeğinin her rengini bulma imkanınız
var. Antakya'da dolaşmadığım çiçekçi kalmadı. Yok! yok! hepsi de "abla boşuna arama bulamasın" dediler..

SerDag
17-12-2011, 23:50
sayın gultar kırmızı kökler daha zor açıyor. bende üç kök aynı saksıda pembe-beyaz-kırmızı. bir sürü pembe ve beyaz açtı, hatta beyaz aynı anda iki tane. kırmızı pek nazlı.

bugün Bauhaus'ta da gördüm yeni yeni schlumbergera'lar gelmiş, hepsi de tepeden tırnağa çiçeğe kesmiş, vallahi almamak için zor tuttum kendimi.:)

mandalinci
19-12-2011, 09:06
Senelerdir ben de olan yılbaşı çiçeğimin açmasından ümidimi kestim. Bayındır'dan üstü tomurcuklu olan yeni bir çiçek aldım.

Maşallah o da açtıkça açıyor. Ama galiba hata yaptım, sulamayı fazla kaçırdım, yapraklar kıvrılıyor gibi. Umarım bir şey olmaz.

ayseldeniz
19-12-2011, 12:04
Arkadaşlar ben içeriye aldım .Doğrudan güneş almıyor ev sıcak. Nereye koymalıyım?Dışarıda kalması iyi mi?Sıcakta bozulur mu?

bettyycim
19-12-2011, 13:00
Senelerdir ben de olan yılbaşı çiçeğimin açmasından ümidimi kestim. Bayındır'dan üstü tomurcuklu olan yeni bir çiçek aldım.

Maşallah o da açtıkça açıyor. Ama galiba hata yaptım, sulamayı fazla kaçırdım, yapraklar kıvrılıyor gibi. Umarım bir şey olmaz.

Sevgili mandalinci, saksı kalorifer üzerinde duruyor gördüğüm kadarıyla ordan alıp daha serince bir yere koyarsanız kendisini toparlayacaktır ;)

mandalinci
19-12-2011, 16:29
Teşekkürler ikazınız için.

Ben kaloriferi ara ara yakıyorum, sabah soğuyunca, kahvaltı yaparken, açan çiçeklerimi dizip, onlara bakıyorum, kalorifer yanınca hepsi yerlerine gidiyor.

Bir gün afrika menekşemi unutmuşum ama o da hemen toparladı, bugün de açtı.

pembegül
19-12-2011, 20:17
Annemin kırmızı yılbaşı çiçeği çürümüş sağlam yapraklarını aldım diktim onlarda sıcakta bozuldu bende hepsini kumlu toprağa dikip balkona koydum saksıyı straforla kaplayıp poşete koyup ağzını bağladım dışarda daha canlı duruyor tutup filizlenecekmi bakalım gelişmeleri burdan yazarım arkadaşlar..:)

yasarulutas
19-12-2011, 20:19
Sizin yılbaşı çiçekleriniz yılda kaç kez açıyor. Bizdeki yılda iki kez. İki yılbaşının ikisinde de açıyor.

pembegül
19-12-2011, 20:55
Bizim yılbaşı yılda bir kez açıyor ,iki yılbaşı derken biri 31 aralıkta olan ikincisi hicri yılbaşınımı kastettiniz öyle ise çok verimli ve ilginç bir yılbaşı çiçeği ilk defa duydum güle güle yaşasın ..:)

acemifüsun
20-12-2011, 10:36
Annemin kırmızı yılbaşı çiçeği çürümüş sağlam yapraklarını aldım diktim onlarda sıcakta bozuldu bende hepsini kumlu toprağa dikip balkona koydum saksıyı straforla kaplayıp poşete koyup ağzını bağladım dışarda daha canlı duruyor tutup filizlenecekmi bakalım gelişmeleri burdan yazarım arkadaşlar..:)

Yılbaşılar da sukulent grubuna girdiğine göre; çeliklerinizi kuru kuma ya da kuru toprağa dikin ve 15- 20 gün hiç sulamayın. Aslında üstüne sera uygulamanıza da gerek yok. Bu şekilde epey yılbaşı çeliği köklendirdim:)

acemifüsun
20-12-2011, 10:39
Benim Yılbaşılar geçen kış içeride pek gelişme göstermediler. Şubat sonu gibi onları balkona çıkarınca çok memnun oldular ve Haziran başı gibi tekrar tomurcuklanıp, çok güzel çiçek açtılar.

yasarulutas
20-12-2011, 20:39
Sayın pempegül çok komiksiniz. Dünya üzerinde iki yılbaşı kutlanır. Güney yarım kürede haziran ayında, kuzey yarım kürede aralık ayında. Bizim çiçekte hiç sektirmedi daha hem haziran da hemde aralık ta çiçek açar.

DİLEK YILMAZ
21-12-2011, 09:08
meraba arkadaşlar aranıza yeni katılıyorum benimde bir yılbaşı çiçeğim var ve çok seviyorum onu her bir çiçek açışı beni çok mutlu ediyor işte resmi.

ama şimdi tomurcuklar açmadan dökülüyorlarrrr ndn acaba çok üzülüyorummm!yardımcı olursanız çok memnun olucam.

pembegül
21-12-2011, 20:03
Yılbaşılar da sukulent grubuna girdiğine göre; çeliklerinizi kuru kuma ya da kuru toprağa dikin ve 15- 20 gün hiç sulamayın. Aslında üstüne sera uygulamanıza da gerek yok. Bu şekilde epey yılbaşı çeliği köklendirdim:)

Teşekkür ederim, serasız olarak dışardamı bırakıyorsunuz eskişehirde ayaz oluyor donar diye sera yapmıştım ben..

pembegül
21-12-2011, 20:15
Sayın pempegül çok komiksiniz. Dünya üzerinde iki yılbaşı kutlanır. Güney yarım kürede haziran ayında, kuzey yarım kürede aralık ayında. Bizim çiçekte hiç sektirmedi daha hem haziran da hemde aralık ta çiçek açar.

Sayenizde iki yılbaşı olduğunu öğrendim iki yılbaşı kutlamasıda bana komik geldi şimdi...;);)

Bu özel çiçeğin resmini buraya gönderinde görelim rengi nedir cinsi nedir öğrenelim değilmi..:cool::cool:

bernacyhn
22-12-2011, 11:16
Benim yılbaşı çiçeğim bütün yaz balkondaydı. Sabahları güzel güneş alıyordu ama hiç sürgün vermedi. Kışın soğukta dayanamaz diye ekim ayında içeriye aldım. Bundan bir hafta sonra sürgün çıkarmaya başladığını fakettim. Bırakın çiçek açmasını sürgün vermesini bile beklemezken gördüklerim beni bir hayli sevindirdi. Sonra anladım ki rüzgarı sevmiyormuş. Şuan salonumun en aydınlık yerinde. Bazen suyunu fazla kaçırsam da gayet sağlıklı.

Yılbaşı çiçeğime besin vermek istiyorum ancak kaktüs besini mi vermeliyim yoksa yeşil yapraklı bitkiler için aldığım çubuk besin işe yarar mı bilemedim. Sizce ne yapmalıyım?

ayseldeniz
22-12-2011, 12:38
Arkadaşlar Kipa'dan geçen hafta sonu Dilek Hn.'ın 1212 nolu mesajındaki yılbaşı çiçeğinden aldım.Fakat çiçekleri 2 günde soluyor.İlk defa aldım.Bilmiyorum ömrü o kadar mı?

sakdag
22-12-2011, 12:42
Benim yılbaşının çiçekleri de 4 - 5 gün açık kalıyor, ayseldeniz hanım, yani çok uzun süreli durmuyor.

vehibe
22-12-2011, 13:37
Arkadaşlar Kipa'dan geçen hafta sonu Dilek Hn.'ın 1212 nolu mesajındaki yılbaşı çiçeğinden aldım.Fakat çiçekleri 2 günde soluyor.İlk defa aldım.Bilmiyorum ömrü o kadar mı?

Sayın ayseldeniz, Aldığınız küpe çiçeği sera ortamında büyüdüğü için dışarıya
çıktığında çiçeklerini döker.
Çiçeklerini görmerk için seneye bekliyeceksiniz..

ayseldeniz
23-12-2011, 13:20
Sayın Vehibe Hn. ve Sakdag ilginize teşekkürler.Vehibe Hn. küpe çiçeği demişsiniz ben şaşırdım bu yılbaşı çiçeği küpe mi diye biliniyor.Beni mazur görün öğrenmek istiyorum.Alınca bir yere koyup yeri değişince bozuluyormuş.Benimki içeride ev kaloriferli .Şimdi korkuma yer değiştirmiyorum. Çok bunaltıcı sıcak değil. Dursun mu aynı yerinde?Ne dersiniz?

vehibe
23-12-2011, 16:17
Sayın Ayseldeniz, Çok özür dilerim. dalgınlığıma gelmiş, yılbaşı çiçeği diyeceğime küpe çiçeği demişim pardon:))) İçeride pencereye aydınlık bir yere yakın olursa hiç mahsuru yok..

Fatih
24-12-2011, 16:31
Buda benim fıstığım :) :)

sındırgılı
25-12-2011, 19:17
Fuardan aldigim Yilbasi cicegi her gun cicek dokerken ben de onunla birlikte kurdesen doktum. Bu gun, disari cikardim;;; umarim mutlu ve de sihhatli olur da ben de sevindirik olurum.....
Yarin, resim yuklerim...
Sevgili Kisbahcesi, koklendirmeyi normal uc koklendirmesi mi yapiyorsunuz ?

acemifüsun
25-12-2011, 20:05
Yılbaşı çiçeklerim çoştu:)

livadi
25-12-2011, 20:56
Füsun hanım çiçekleri çok güzeller maşallah; Yanlız dikkat ettim de,yapraklarda pörsüme var, benimkiler de aynı durumda, sanırım çiçeklere güç verdikleri için oldu; acaba ne yapmalı ?

acemifüsun
25-12-2011, 21:06
Sevgili livadi teşekkürler:) Pembe olanın yapraklarında pörsüme var, beyazda yok. Bence çiçeklenme ile ilgili değil, sulama ile ilgili. Tomurcuklanma başlayınca bir kaç defa NPK verdim. Sanıyorum sulama az geliyor, fakat ben de suyunu fazla kaçırıp, çürütmekten korkuyorum.

merkürvenüs
25-12-2011, 23:19
Merhaba,

sn.acemifüsun balkonunuz açık mı? kapalı mı? Şu an oturduğum evime 1 yıl önce taşındım ve kapalı balkon yok, daha önceki oturduğum evde kapalı balkon vardı orada duruyordu ve çok güzel açıyordu. Soğuktan zarar görmesin diye ve açınca doyasıya seyretmek için salona aldım ama açmadılar:(((

DİLEK YILMAZ
26-12-2011, 09:05
ama şimdi tomurcuklar açmadan dökülüyorlarrrr ndn acaba çok üzülüyorummm!yardımcı olursanız çok memnun olucam.

Kiraz
26-12-2011, 09:19
Sn. Dilek Yılmaz, çiçeğinizin bazı yaprakları sağlıklı görünüyor, bazılarında da pörsüme olmuş. Yer değiştirme, sarsma, fazla su, susuzluk, ortamın aşırı sıcaklığı (doğrudan geleme klima veya yakın radyatör) çiçek dökülmesine neden olabilir. Bazen de yaprakların altlarına saklanan unlu bitler bitkiyi bozuyor, yaprak altlarını, diplerini kontrol etmekte yarar var.

Türkçenin doğru kullanımı (http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/1669.htm) bölümünü okuyup, uygulamaya çalışırsanız yazılarınızı daha anlaşılır olacaktır.

Kiraz
26-12-2011, 09:21
Merhaba,

sn.acemifüsun balkonunuz açık mı? kapalı mı? Şu an oturduğum evime 1 yıl önce taşındım ve kapalı balkon yok, daha önceki oturduğum evde kapalı balkon vardı orada duruyordu ve çok güzel açıyordu. Soğuktan zarar görmesin diye ve açınca doyasıya seyretmek için salona aldım ama açmadılar:(((

Dışarıda bırakıyorum, üzeri kapalı ama yanları açık balkon gibi düşünün. Sadece kar yağarsa ve aşırı don varsa dikkatlice içeri alıyorum, problem olmuyor. Kışı içeride geçirecekse çiçeklenme için çok aydınlık yere almanız gerekiyor.

ayseldeniz
26-12-2011, 12:27
Sayın acemifüsun beyazıda çok güzelmiş.Bu siteyi bulduğumdan beri evlerin bahçelerinde balkonlarda ya da çiçekçilerde hangi çiçekler var diye bakmadan geçemiyorum.Hastalığa yakalanmış gibiyim.Bence güzel bir hastalık.Şikayetçi değilim kendime bile tuhaf gelse.Kısacası şimdi de beyazını bulmaya çalışacağım.Her zaman çiçekçilerde denk gelmiyor.Selamlar

acemifüsun
26-12-2011, 16:10
Yılbaşı kaktüslerim açık balkonda duruyorlar. Don olursa , don sürecinde içeride ısıtılmayan bir odaya almayı düşünüyorum. İzmir iklimi malum, arkadaşların bulundukları iklime göre davranmaları en doğrusu olur.
İki kardeş açık balkonda yanyana yaşıyor:)

serkan_istanbul
26-12-2011, 16:40
ama izmir istanbula göre sıcak ben koyamıyorum geçen terasta baktım buzlanma vardı

bettyycim
26-12-2011, 18:09
Valla benimkiler balkon da hem de hepsi tomurcukta umarım açarlar :o

merkürvenüs
26-12-2011, 21:13
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Yarın balkona alıp gece için havayı takip edecem, aksi taktirde açmayacak.

DİLEK YILMAZ
27-12-2011, 09:04
Çok teşekkürler Kiraz klimadan olsa gerek bu aralar sürekli açık bir kontrol edeyim iş çıkışında!

MİRBE
27-12-2011, 20:26
bettycim ben de bekliyorum 1 ayı geçti hala tomurcuk ama açacaklar ümitliyim bir kaç tanesi kocaman oldu ve hala kapalı balkondalar..

Turunçgil
27-12-2011, 20:34
Benim yılbaşılarım daha açmadı acaba daha erkenmi bi sorun mu var yoksa ?

bettyycim
27-12-2011, 21:41
Sevgili Mirbe benimkilerde bir aydan fazladır tomurcukta bu gidişle yılbaşından sonra açacak :D

toprak
27-12-2011, 23:37
Birkaç senedir benim de Yılbaşılarım var hepsi aynı çiçekten çoğaldılar pembe-eflatun arası bir renge sahipler. Batıya bakan tamamen açık balkondaki tomurcuklar çok yavaş gelişiyor. Ama doğuya bakan (camekan, soğuk ve kapalı) balkonumdakiler 3 hafta önce açmaya başladılar. hatta şimdi solmaya bile başladılar.
yeni resim yok ama bu linkte görebilirsiniz.,
http://www.agaclar.net/forum/888535-post65.htm
(elimde yeni resmi yok ama önceki fotoları yayınlamıştım)
selamlar

bettyycim
28-12-2011, 09:05
Çok güzellermiş toprak bey, bu sabah her yere kırağı atmıştı ama tomurcuklar sağlıklıydı ;)

suatpelen
28-12-2011, 12:31
Benim beyaz yılbaşımda, henüz açmadı.Geceleri bayağı soğuk olmaya başladı.Biran önce açsalarda, bozulmadan dinlenmesi için içeriye alsam.

SerDag
30-12-2011, 23:37
sevgili acemifüsun, bu iki kardeşi çok sevdim ben. maşallah.:)

çiçeksever
02-01-2012, 15:00
Yılbaşı kaktüslerim açık balkonda duruyorlar. Don olursa , don sürecinde içeride ısıtılmayan bir odaya almayı düşünüyorum. İzmir iklimi malum, arkadaşların bulundukları iklime göre davranmaları en doğrusu olur.
İki kardeş açık balkonda yanyana yaşıyor:)

Saksılar gördüğüm kadarıyla metal.Tabanlarında delik var mı?Ben de almıştım.Satılanlar genelde delik olmuyor.Fazla suyu atabiliyor mu?

phalez
02-01-2012, 17:36
Merhabalar,
ben 10 gün kadar önce bir yilbasi cicegi aldim. Su anda 2 dalindan cicek acti. diger dallarda da minicik tomurcuklar var. Onlarda acar mi acaba?
Bir ciceklenme sirasinda ve sonrasinda sulamayi nasil yapmaliyim? Besin vermeli miyim?

Cok tesekkür ederim simdiden.

acemifüsun
02-01-2012, 18:10
Saksılar gördüğüm kadarıyla metal.Tabanlarında delik var mı?Ben de almıştım.Satılanlar genelde delik olmuyor.Fazla suyu atabiliyor mu?

İki saksı içiçe duruyorlar, plastik saksıya dikililer, metaller süs:) Plastiğin de metalin de altına bolca delik açtım:)

sındırgılı
02-01-2012, 19:05
Benimkilerde evde epey cicek doktukten sonra balkona alindilar.

sındırgılı
02-01-2012, 19:15
diger resmi :)

phalez
03-01-2012, 13:03
Merhaba,

Buradaki yilbasi ciceklerinin resimlerine bakarken farkettim Benim yilbasi cicegimin yapraklari yumusak ve pembemsi renkli, yani sizinkiler gibi diri ve koyu yesil degil. Yapraklar yanlara dogru sarkiyor. Neden olabilir acaba?
Yardimci olursaniz sevinirim.

SerDag
08-01-2012, 21:36
benim 3 kök yılbaşı çiçeğimden son haller. buradaki her dalı çiçek dolu olanlar gibi değil, bizimki teker teker gidiyor. yoruluyor mu ne? :p size açma sıralarını olduğu gibi anlatacak şimdi.;) önce kırmızı başlıyor. o solarken pembe şişiyor. pembe patladığında iki beyaz büyüyor. en son beyaz açıyor, aynı anda iki beyaz açabildi, rekoru bu nazlı kızın.:p

SerDag
08-01-2012, 21:37
bu da devamındaki son resmi..;)

dr.arif
09-01-2012, 16:35
benim çiçeğim neden açmıyor gayet güzel gelişti lakin çiçek yok

vehibe
09-01-2012, 18:05
Keşke resmini görseydik.

MİRBE
09-01-2012, 19:34
Bu da benim beyaz gelinim:))

Bebek tomurcuklar da açıyor yavaş yavaş:)

essenn
10-01-2012, 11:40
merhabalar. aranıza yeni katıldım. çok sevdiğim fakat bir türlü yetiştiremediğim bir bitkidir yılbaşı çiçeği. elime bi kaç dal yılbaşı çiçeği geçti. toprağa gömdüm ffakat lopları kendiliğinden döküldü. yine vazgeçmedim. tekrar gömdüm toprağa dün. bu mevsimde bu şekilde tutarmı acaba bunu sormak istiyorum. teşekürler..

Fatih
10-01-2012, 12:03
Sayın Essen aramıza hoş geldiniz.Geçen hafta kırılan bir kaç dalı dikip yeni kökleri görmeye başladım. Uygun ortam ve şartlar sağlandığında tutacaktır şüpheniz olmasın :) Bu arada geçen hafta çiçekçilerde bolca vardı.Tutturamazsanız çiçekçilerde çiçeği geçmiş olanları uygun fiyattan alabilirsiniz.

essenn
10-01-2012, 13:41
pencere önüne koydum kullanılmayan bir oda olduğu için kalorifer açık değil çok soğuk olmasada soğuk bir ortam. güneş alan bi yer bu vakitlerde pek mümkün olmasada:) hafif nemli toprağa gömdüm biraz su püskürttüm üzerini poşetle kapladım dünden beri duruyor bakalım *** bu sefer tutar :)

vehibe
10-01-2012, 14:02
Sevgili essenn, Dökülen loplardan suda köklendirebilirsin.

Sevgi Durul
10-01-2012, 14:05
pencere önüne koydum kullanılmayan bir oda olduğu için kalorifer açık değil çok soğuk olmasada soğuk bir ortam. güneş alan bi yer bu vakitlerde pek mümkün olmasada:) hafif nemli toprağa gömdüm biraz su püskürttüm üzerini poşetle kapladım dünden beri duruyor bakalım *** bu sefer tutar :)

Isıtılan ortamda, daha kolay köklenir diye düşünüyorum.

sakdag
10-01-2012, 14:05
Suda köklendirirken çürümemesi için bir püf noktası var mı Vehibe Hanım....

essenn
10-01-2012, 14:14
pek sıcağı sevmeyen bir çiçek olduğu için soğuk yere koydum ama. Peki suda nasıl köklendirebilirim çünkü bikaç lop kaldı elimde tek oldukları için küçükler.

vehibe
10-01-2012, 17:58
Suda köklendirmenin hiçbir püf noktası yoktur. Gördüğünüz gibi çürüme yapmaz.
2 aydır suyun içindeler. Suyunu hiç değiştirmedim.Eksildiği zaman üstüne ekledim.

bettyycim
10-01-2012, 21:07
Üst dallarda havai kökler var sevgili vehibe ordan ayır suya koy iki gün içinde kökler canlanacaktır, alt kızımlarıda direkt geçirgen toğrağa ekin bir hafta sonra az az nemlendirin toprağı kökleneceklerdir ;)

GÜLSEN_
12-01-2012, 16:13
Suda köklendirirken çürümemesi için bir püf noktası var mı Vehibe Hanım....

sevgili sagdag çürümez merak etmeyin ama lütfen musluk suyu olmasın hazır içme suyu kullanırsanız daha iyi oluyo sadece eksildekçe suyunu ekleyin arada az kalsın suyu nemden bile alıyor merak etmeyin çok nazlı bi çiçek değildir

sinan yavuzz
21-01-2012, 17:32
Yılbaşımın çiçekleri yılbaşı geçti bizimki anca açtı demekki bizimki anca yılbaşına girdi :D :D

GÜLSEN_
21-01-2012, 19:24
Yılbaşımın çiçekleri yılbaşı geçti bizimki anca açtı demekki bizimki anca yılbaşına girdi :D :D

sinan bey geçde olsa yılbaşına girmiş ya önemli olanda bu bence çok güzel açmış senin kız biraz nazlı sanırım

suatpelen
22-01-2012, 07:24
benim çocukluğumda,annemin bütün yılbaşı çiçekleri,şubat ayında açardı ve adına şubat çiçeği denirdi.Şimdi gübre,besin verildiği için yılbaşında açıyorlar.ben besin vermiyorum. her yıl şubatta açıyorlar,şubat ayı girmeden açmazlar tomurcuklar epeyce irileştiler, şubatı bekliyorlar.

suatpelen
22-01-2012, 07:34
Bazı arkadaşlar çiçeğinin, 3 4 günde solduğunu söylüyorlar.Benimkilerin çiçekleri, açtıktan sonra 2 aya yakın açık kalırlar.yani,şubatın başında açar,nisanın başında sezonu kapatırlar.ama bu sene koçtaştan aldığım turuncu ve lila renkli yılbaşılarımın çiçekleri 4 günde soldu.ama benim bakış tarzımla onlarda seneye şubatta açacaklar.

sinan yavuzz
22-01-2012, 22:28
sinan bey geçde olsa yılbaşına girmiş ya önemli olanda bu bence çok güzel açmış senin kız biraz nazlı sanırım

evet gülsen hanım bayabir nazlı çıktı 2 ayda anca açtı hergün dörtgözle açsın diye bekledim sabrın sonu açan çiçekleri oldu :D :D

Mustafa Abdal
29-01-2012, 21:27
Buda bendeki. Ana yadigarı, herhalde bir 15 yaşı vardır en azından. Bu yıla kadar çiçeğini gördüğümü hatırlamıyorum. 2 yıldır bende, belki annemdeyken açıyordu.
Yaklaşık bir aydır tomurcuklanıyor. Galiba çiçek açması için saksının küçük olması gerekiyor. Saksı büyükse ancak kökleri saksıyı doldurduktan sonra açmaya başlıyor. Şubat ortasına kadar donanır herhalde.

266496

GÜLSEN_
29-01-2012, 22:03
Buda bendeki. Ana yadigarı, herhalde bir 15 yaşı vardır en azından. Bu yıla kadar çiçeğini gördüğümü hatırlamıyorum. 2 yıldır bende, belki annemdeyken açıyordu.
Yaklaşık bir aydır tomurcuklanıyor. Galiba çiçek açması için saksının küçük olması gerekiyor. Saksı büyükse ancak kökleri saksıyı doldurduktan sonra açmaya başlıyor. Şubat ortasına kadar donanır herhalde.

266496

İYİ AKŞAMLAR meraklı_amatör şuan sizde sitedesiniz, yılbaşı çiçeğinizin açmama sebebi sizin dediğiniz gibi saksı olayı değil o afrika menekşeleri için geçerli kışın biraz kışlandırmak gerekiyo kaktüs ve sukulent cinslerini yani biraz soğuğa maruz bırakıp kış aylarında suyu çok az vermek gerekiyo bundan sonra umarım daha bol çiçeklerini görürsünüz

SerDag
30-01-2012, 01:08
Başım döndü okumaya çalışmaktan. Son 2 sayfa karmakarışık.

Yılbaşı çiçeklerini kentinizde varsa BAUHAUS gibi AVMlerin bahçecilik bölümlerinden almanız mümkün. Çiçekli ve olgun olarak geliyorlar. Aralık'ta deste deste görmüştüm insanlar kapışıyordu.

Benim yılbaşım açtı açtı şimdi dinlenmeye geçti.. derken bir de baktım yavru loblar çıkartmaya başlamış.;) Birkaç lobda da kökçükler uzatmış, ayırıp ekmeyi düşünüyorum.

Suyu azalttım az az veriyorum.. Forumda 10-15 yaşındaki çiçekleri gözünce nasıl gıpta ediyorum. Senelerce bir evlat gibi bir bitkiye bakmak, harika bir şey olmalı.

pembegül
04-02-2012, 19:56
Bende annemin kırmızı yılbaşı çiçeğini aldım nedense ölüyordu sağlam yaprakları diktim ne oldu ne öldü öylece durdu, bende balkona çıkardım kar kış orda duruyor son bir aydır bakmadımda ne oldu bilmem karın altında üzeri poşet örtülüydü bu kışı atlatırsa birdaha yaşar diye düşünüyorum..:)