PDA

View Full Version : SDurul / Bahçe

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Sevgi Durul
03-08-2011, 12:47
Sevgili SDurul, böyle güzelce yaşanası bahçede her şey güzel, kış hazırlıkları da tad katmış elinize sağlık. Seneye bu zamanlarda minik ayaklar merakla adımlarını atarlar, sağlıklı, mutlu günleri paylaşmanızı dilerim.

Sevgili Kiraz, güzel sözleriniz ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ediyorum. İnanın sizlerden bunları duymak, iyi geliyor.;)

O minik ayaklar var ya, mest etti bizleri. Yolunu beklerken şimdi de büyümesini bekliyoruz. Çok başka bir duygu imiş, torun sahibi olmak, evlat kuzusunu bağrına basmak. Sizlerin de bu güzel duyguyu tatmanızı dilerim. Sevgilerimle...

Sevgi Durul
03-08-2011, 13:22
Valla tüm fotoğraflar bir tarafa, konserve vişne fotoğrafları bir tarafa. Ben hep şehirde kalıyor olsaydım, iç geçireceğim fotoğraflar onlar olurdu.:)

Aslında onlara ilave, manzara fotoğraflarıda, kentsel yaşamda, kırsal yaşamı özletir cinsten.;)

Gardenya ve kızınızın balkonundaki o zambak türü çiçek fotoğrafıda harika. Ellerinize sağlık.
Herşey gönlünüzce olsun.

Çok sağ olun, Orhan Özbilgiç Öğretmenim. Beğenileriniz motive ediyor. Ama hala bazı bitkileri yetiştirmede bocalıyorum. Gardenya geçen yıl da almıştım. Yaşatamadım. Küpeler ona keza. Bu yıl bahçede biraz iyi gibiydiler, sıcaklar hafiften etkiledi. Allahtan dün, bu gün biraz serin. Mercan çalısı da yaşatamadığım bitkilerden. Kesinlikle bulsaydım, onu da yeniden alırdım.

O kadar çok fotoğraf çekiyorum ki, inanın yüklediklerim onda biri olur, herhalde.
Bazen bıktırıcı olduğunu düşünmüyor değilim. Bazen de, bıkan zaten sayfaya gelmez diyorum. Ziyaretiniz için teşekkür ediyorum.

Size ve Eşinize Saygılar... Selamlar...

Emre İlhan
03-08-2011, 22:05
Bazen bıktırıcı olduğunu düşünmüyor değilim.

Bıktırıcı mı? Macera gibi bence.:)

Uzaylı
03-08-2011, 22:45
Oh oh maaşallah! Konserveler süper. Ne kadar beceriklisiniz. Kayısılar kadar size de maaşallah. Fotoğraflardan bıkmak ne kelime? ben üye olmadan öncesinden beri bu sayfanın takipçisiyim. Her bahçenin ayrı bir ruhu var. Hepsi sahiplerinin iç dünyasını ve emeğini yansıtıyor. Bahçeniz gittikçe cıvıl cıvıl oluyor. Hem renkler, hem tadlar... Yakında minik kıkırdamalar dede-babaanne saklambaç oynamalar... Daha da cıvıl cıvıl olacak inşallah...

Sayın SDurul; Acaba sizin ağaçların uzmanı eşiniz bize hangi tür kayısı ağacı dikmemizi tavsiye ederler. Gerçi dedenin başı bulutlardadır şimdi. Bize tavsiyede bulunabilir mi dersiniz?;)
İki adet kayısı ağacı dikeriz herhalde ileride hem sizin gibi konserve - reçel yapıp, hem de kurutmak istiyorum. İki ağaçtan çok şey mi bekliyorum dersiniz?:D

Sevgi Durul
04-08-2011, 22:16
Zoraki beceriklilik sevgili Uzaylı. Eşim sağ olsun fidanları dikerken, bunları nasıl değerlendireceğimizi düşünmedi galiba.:dilli: Yemekle ve dağıtmakla bitmeyince, çürütmemek adına konserveydi, meyve suyuydu, reçeldi, salçaydı, turşuydu uğraşıp duruyoruz.:rolleyes: Sağlık olsun.

Laf aramızda her zaman yazamasam da ben de sizin sayfanızın sıkı takipçisiyim. Son olanlara üzüldüm, bir başkasının malına nasıl el uzatırlar anlayamıyorum.:mad: Geçmiş olsun, Allah bir daha göstermesin.

Çiçeği burnunda dede, en iyi kayısının şekerpare olduğunu söyledi. Bizim iki ağacımız var, saydıklarınızın hepsine yetiyor. Yedikleriniz ve ikramlarınız çabası.;)

Bıktırıcı mı? Macera gibi bence.:)

Teşekkürler... Buraya yüklemediklerimi, galeride görebilirsin.:p

jineop
04-08-2011, 22:48
Sevgili SDurul,
Ayyy o ateşin üstündeki güzel kazan , sakın gülme !
Bahçede saksı düzenlemesinde içinde sarkıcı çiçeklerle canlanıverdi gözümde. Çok kıymetli o. Ellerine sağlık, bebişi çok öptüm.

Sevgi Durul
05-08-2011, 10:18
Sevgili SDurul,
Ayyy o ateşin üstündeki güzel kazan , sakın gülme !
Bahçede saksı düzenlemesinde içinde sarkıcı çiçeklerle canlanıverdi gözümde. Çok kıymetli o. Ellerine sağlık, bebişi çok öptüm.

Sevgili lir, gülmedim de gülümsedim. O kazan bakır, eşimin hacı ninesinin hatırası. Şimdilik sadece konservede kullanıyoruz. İleride ne olacağı bilinmez.:D Bebiş ellerinden öper...

Bakar mısın şunun güzelliğine? Bu üçüncü çiçeği.

238575

Bir müjde de jackmaniden. :)

238576

reçeller harika görünüyor
:) Teşekkürler...

Sevgili SDurul,meyveleriniz çiçekleriniz her zaman olduğu gibi yine çok güzeller.Konservelerinize de bayıldım burdan çok güzel gözüküyorlar.Afiyetle yiyin.
Torununuzuda sağlıkla sıhatle büyütün.Allah ömrünü uzun bahtını da güzel eyler inşallah.

Sevgili dağçiği, en nihayet sesini duyabildik. Özlemiştik, yeniden hoşgeldin. Beğenilerin için teşekkür ediyorum. İyi dileklerin için; Amin... Amin... Amin...

Sevgi Durul
05-08-2011, 11:39
Bu bahar aldığım yaseminlerden en çok yüzümü güldüreni. Mavi yaseminim.

238595

238596

Sevgili uzman16'ya teşekkürlerimle.... :)

238597

İpek çiçekleri, her seferinde farklı açışlarıyla sürprizi seviyorlar.

238598

238599

Sevgi Durul
06-08-2011, 22:34
Geçen pazar çektiğim görüntüler. Süs ayçiçekleri evin bahçesinden sonra, uzak bahçede de açmaya başladılar. Ama kuşlar rahat vermiyor. Evin bahçesindekilerin yarısı yenmiş durumda. Kuşlardan artarsa dağıtım yapacağım.;)

238973

238969

238970

238971

238972

Sevgi Durul
06-08-2011, 22:39
Erikler bu yıl az.

238980

238981

Trabzon hurmasının olgunlaşmış halini merak ediyorum.

238982

Bahçeye gidemediğimiz dönemde, bahçe eve gelmişti.

238983

Sevgi Durul
06-08-2011, 22:47
Bu yıl mevsim şartlarından olacak, domateslar yeni olgunlaşıyor.

238986

Kendiliğinden çıkmış tek kök fasulye. Beş altı tane topladım.

238987

Tek kök kızartmalık kabak.

238988

Kabak çiçeği.

238989

Minik bal kabağı.

238990

Sevgi Durul
06-08-2011, 23:01
Red robinler, ektiğim on tohumdan dördü çimlenmişti. Gözümün önünde olsun diye saksıdalar.

238995

Akşam sefaları, mis gibi kokularıyla açmaya başladılar.

238996

Aster tek çiçeğiyle boy göstermişti.

238997

Orhan Özbilgiç öğretmenimin gönderdiği, daturalar da saksıda, tomurcuklanmalarını bekliyorum.

238998

Diğer güller dinleniyor, cimbom açmaya devam ediyor.

238999

jineop
08-08-2011, 14:05
Sevgili SDurul,
o kazanın ufağı, bakın nasıl güzel görünüyor. Büyük olana birden fazla çeşitle çok güzel bir görsellik elde edebilirsiniz. Yani konserve herşeyle kaynatılır, benden söylemesi. Sevgiler...

Sevgi Durul
08-08-2011, 20:55
Gerçekten çok güzel görünüyor, sevgili lir. Ama bir sorum olacak. Kazanın içine toprak mı koyuyorsun, yoksa saksısı ile mi duruyor? Gözümün önüne bizim kazandan sarkmış sarı kız, beyaz ve mavi maviş, daha ne bileyim yeşillikler geldi. Ama eşim hacı ninesinin hatırasını saksı yapmama izin verir mi bilmem. Çiçeklerle başı pek hoş değil de. İkna etmem gerekecek. :p

Bir sorum daha olacak, kazanın içersindeki bitkiyi tanıyamadım, yazabilir misin? O da çok güzelmiş. Sevgiler...

Orhan Özbilgiç
08-08-2011, 21:53
Sebze konusunda alın bendende o kadar! Bu yıl bahçeden hala, domates ve karpuz yiyemedik. Şimdiye çoktan yemeliydik.
Daturalarda gecikti. Aynı sizin fotoğrafladığınız boydalar. Haa.. O fotoğrafladığınız Mor çiçekli daturaya benziyor. Dallarını görebilsem, kesin konuşurdum. Beyaz çiçekli olanların gövde rengi yeşil, mor çiçeklilerinki mor oluyor.;)
Sanırım eylül ayını bulacak çiçeklenmeleri. Sağlık olsun.
Mavi yasemin ve süs ayçiçekleri çok güzel görünüyorlar. Erik ve kayısılarda iç geçirtiyor. Sağlık içine tüketin. Selam ve sevgiler.

Sevgi Durul
09-08-2011, 21:45
Sayın Orhan Özbilgiç öğretmenim, daturaları doğru tahmin etmişsiniz. Gövdeleri mor, galiba mor açacaklar. Beyaz daturalar çimlenmediler, yeşil gövdeli hiç yok. Karagözlü suzan sarmaşığı sadece bir kök var, onca tohumdan, o da daha açmadı. Selluka büyümeye devam ediyor, tomurcuklanmasını bekliyorum. Bütün bunlar kardeş bahçede açacaklar ve paylaşılacaklar.

İyi dilekleriniz için teşekkürler... Saygılar...

Sevgi Durul
09-08-2011, 22:16
Diğerlerine göre bu kına çok büyüdü. Ve rengini çok seviyorum.

239431

239432

239433

239434

Sevgi Durul
09-08-2011, 22:22
Tohumlarını çimlendiremedim ama geçen seneden kalan tek kök galliardia açıyor.
239436

Küpelerin keyfi kaçtı, tomurcuklar üzerinde kuruyor.

239437

Minik pembe gül.

239438

Hatmi çiçeği,

239439

Sabun çiçeği gerçekten köpürüyor.

239440

Sevgi Durul
09-08-2011, 22:45
Sabah sefaları açmaya başladılar, fakat yaprakları sararıyor. Gübreyi fazla kaçırdım galiba.

239444

239445

İpek çiçeği sürprizi seviyor.

239446

Bahçeden canlısını da paylaştığım, ömrünü tamamlamış ağustos böceği.

239447

Bir de mavi çiçekli orobanş, yani canavar otu çıktı başımıza. Verem otları da çıkmış.

239448

Sevgi Durul
09-08-2011, 23:20
Bu sene sebzelerin tadı tuzu yok. Biberler domateslerden biraz daha iyi. Acılarından turşu yaptık.

239456

Domates karıklarındaki güzel.

239457

239453

239454

Turşular bahçedeki mutfakta yapıldı.

239455

Sevgi Durul
09-08-2011, 23:32
Antepler,

239458

Bu sene hünnaplar oldukça iri olacağa benziyor.

239459

Kara incir de olgunlaşıyor.

239460

Bazıları meyve verirken, bazıları da kuruyor.

239461

239462

Sevgi Durul
09-08-2011, 23:39
Haftanın son görüntüleri,

239463

Üzümlere alaca düşmüş.

239464

239465

Çekirdeksiz kara üzüm. Geçen sene ilk meyvesini kuşlara kaptırmış, tadamamıştık. Bu cins biraz seyrek.

239466

günebakan
09-08-2011, 23:51
Off turşulara bak harika görünüyorlar antep fıstıkları incirler bayılırım. hepsi de harika görünüyor ellerine sağlık sevgili Sdurul:)

Lilium
11-08-2011, 00:24
Bazıları meyve verirken, bazıları da kuruyor.

239461

239462

Sevgili sDurul, kurumamı kırmızı örümcek mi?

Bugünlerde ki, en büyük zararlı, hiç anlayamıyorsun, anlayıncaya kadar bitiriyor.

jineop
11-08-2011, 09:19
Gerçekten çok güzel görünüyor, sevgili lir. Ama bir sorum olacak. Kazanın içine toprak mı koyuyorsun, yoksa saksısı ile mi duruyor? Gözümün önüne bizim kazandan sarkmış sarı kız, beyaz ve mavi maviş, daha ne bileyim yeşillikler geldi. Ama eşim hacı ninesinin hatırasını saksı yapmama izin verir mi bilmem. Çiçeklerle başı pek hoş değil de. İkna etmem gerekecek. :p

Bir sorum daha olacak, kazanın içersindeki bitkiyi tanıyamadım, yazabilir misin? O da çok güzelmiş. Sevgiler...

Sevgili SDurul,
senin kazan çok büyük. İdeali kazanın içine önce çakıltaşı ya da bahçeden orta boy taşlarla doldurman üstüne uygun büyüklükte saksı yerleştirmen. Ama saksı her zaman uygun bulunamayabiliyor. Altta yaklaşık 7-8 cm taş olursa o zaman saksı koymadanda sorun olacağını zannetmiyorum.
Benim kazanda olan Sedum sieboldii .
Çok öptüm.

Orhan Özbilgiç
11-08-2011, 12:48
Ehh...Turşular yapılmış. Kışa hazırsınız demektir. Afiyetle yiyin.
O fotoğraflarda, beni en çok cezbeden, o alaca üzümler. Onları o haliyle yemeyi çok severdim. Tabi olgunlarını. Canım çekti valla. Burada tek bir üzüm türü sağlık içinde yaşayabiliyor. O da, İzabella kokulu üzüm. Diğerlerinin çok şansı yok.

Öğretmenim, benim hünnaplar bu sen seyrek döktü. Sanırım onlarda biraz daha iri taneli olacaklar. Zaten fidanlar daha ağaç olmadılar. İnşallah önümüzdeki senelerde, konu komşuya dağıtacak kadar çıkar artık.

Kolay gelsin. Selam ve sevgiler.

Fatoş
11-08-2011, 14:37
Sevgi'ciğim, bebeğinizi güle güle sağlık ve güzellikler içinde ailecek hep birlikte büyütün, torun sahibi olmak çok güzel bir duygu olmalı. Seneye bu zamanlarda bahçede kahkahalarıyla etrafa neşe salacak bir prenses olacak,şansı bol olsun, Allah uzun ve sağlıklı ömür versin.

Sevgi Durul
11-08-2011, 22:21
Sevgili sDurul, kurumamı kırmızı örümcek mi?

Bugünlerde ki, en büyük zararlı, hiç anlayamıyorsun, anlayıncaya kadar bitiriyor.

Sayın lilium, eşime sordum, kırmızı örümcek olabilir mi diye. Ama değilmiş.
Kirazlarda her yıl bir iki kuruyan fidan oluyor, cevizde bu ilk. Umarım son olur. Biliyorsunuz bir fidanın yetişmesi epey zaman alıyor, haliyle kuruduğunda emekler boşa gitmiş oluyor. Ne yapalım sağlık olsun, doğanın yanında ölen de bulunuyor.
Saygılar...

Sevgi Durul
11-08-2011, 23:03
Sevgili SDurul,
senin kazan çok büyük. İdeali kazanın içine önce çakıltaşı ya da bahçeden orta boy taşlarla doldurman üstüne uygun büyüklükte saksı yerleştirmen. Ama saksı her zaman uygun bulunamayabiliyor. Altta yaklaşık 7-8 cm taş olursa o zaman saksı koymadanda sorun olacağını zannetmiyorum.
Benim kazanda olan Sedum sieboldii .
Çok öptüm.

Sevgili lir, teşekkür ederim. Bu bilgiler aklımın bir köşesinde bulunacak. :)
Eşim de ikna olursa önümüzdeki bahar, kazana bir iyilik düşünürüm.;)

Demek senin kazandaki sedum sieboldii. Aslında bende olan bir bitki. Rengi kızarık olunca bilemedim. Hem senin bahçendeki bitkiler, her zaman göze çok hoş ve daha değişik görünüyor.

Ben de öpüyorum, arkadaşım. Bu arada iyi tatiller. Kazdağlarından çok güzel fotoğraflarla döneceğini biliyorum. Sevgiler...

Sevgi Durul
11-08-2011, 23:34
Ehh...Turşular yapılmış. Kışa hazırsınız demektir. Afiyetle yiyin.
O fotoğraflarda, beni en çok cezbeden, o alaca üzümler. Onları o haliyle yemeyi çok severdim. Tabi olgunlarını. Canım çekti valla. Burada tek bir üzüm türü sağlık içinde yaşayabiliyor. O da, İzabella kokulu üzüm. Diğerlerinin çok şansı yok.

Öğretmenim, benim hünnaplar bu sen seyrek döktü. Sanırım onlarda biraz daha iri taneli olacaklar. Zaten fidanlar daha ağaç olmadılar. İnşallah önümüzdeki senelerde, konu komşuya dağıtacak kadar çıkar artık.

Kolay gelsin. Selam ve sevgiler.

Bu sene bahçede topladıklarımızı hiç eve getirmeden, turşuysa turşu, konserveyse konserve olarak değerlendiriyoruz. Eh kışa da hazırlık oluyor. Ama daha salça yapamadık. Domateslerde verim az. Sadece bizim değil, buralarda herkesin öyleymiş. Tarhana, pekmez yapılacaklar arasında. Olursa kara üzüm pekmezi, küçücüğümüz için yapılacak. :)

Evet hünnaplar bizde de seyrek, iriliğinin nedeni bu olmalı. Gönlünüzce dağıtacak kadar bol ürünler dileğiyle... Saygılar...

Sevgi Durul
11-08-2011, 23:52
Sevgi'ciğim, bebeğinizi güle güle sağlık ve güzellikler içinde ailecek hep birlikte büyütün, torun sahibi olmak çok güzel bir duygu olmalı. Seneye bu zamanlarda bahçede kahkahalarıyla etrafa neşe salacak bir prenses olacak,şansı bol olsun, Allah uzun ve sağlıklı ömür versin.

İyi dileklerin için çok çok teşekkür ederim, güzel arkadaşım. Evet çok güzel, anlatılmaz yaşanır bir duygu, Allah sana da göstersin. Ah o prensesi bir görsen, bahçedeki halini düşünemiyorum. :cool:

Ben de hepimizin evlatlarına, sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum. Sevgiler...

smnunal
15-08-2011, 14:49
Sayın SDurul bahçenizi zevkle gezdim.Çok yorucu ve devamlı takip isteyen bir uğraş sevdiklerinizle beraber sefasını sürünüz.
Kayısı konservesinin ve vişne konservesinin tarifini yazabilirmisiniz,şimdiden teşekkürler.

Sevgi Durul
15-08-2011, 22:42
Sayın smnunal, bahçemize hoş gelmişsiniz. Beğeniniz ve iyi dilekleriniz için teşekkür ediyorum.

Meyveler yıkanıp ayıklandıktan sonra kavanozlara doldurulup, iki çorba kaşığı şeker ilave edilecek. Şeker isteğe göre daha az veya çok koyulabilir. Suyunu doldurup, kapakları sıkıca kapatılıp, kazan ya da tencerede kaynamaya başladıktan sonra 15 dk. daha kaynatılacak.

Diğer bir konserve yöntemi burada. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22786)

jineop
18-08-2011, 14:13
Sevgili lir, teşekkür ederim. Bu bilgiler aklımın bir köşesinde bulunacak. :)
Eşim de ikna olursa önümüzdeki bahar, kazana bir iyilik düşünürüm.;)

Demek senin kazandaki sedum sieboldii. Aslında bende olan bir bitki. Rengi kızarık olunca bilemedim. Hem senin bahçendeki bitkiler, her zaman göze çok hoş ve daha değişik görünüyor.

Ben de öpüyorum, arkadaşım. Bu arada iyi tatiller. Kazdağlarından çok güzel fotoğraflarla döneceğini biliyorum. Sevgiler...

Sevgili SDurul,
İnsan nasıl görmek isterse göz öyle görür, beyin öyle kabul edermiş. Kaçarın yok seneye senin bahçe için rezervasyon yapıyorum:p

ayazkentli
20-08-2011, 16:19
Durul hocam,

sizin üzümler bu yıl güzel ürün vermiş. Ne benim evimde'ki asmada ne'de tanıdığım çok kişinin asmalarında bu yıl üzüm yok. Benim'ki 1 salkım oldu ancak. Geçen yıl ve önce'ki yıllar salkımlardan yerlere değecek gibiydi. Bu yıl ilk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz.

Sadece Bergama'nın bu bölgesinde değil, Kozak yaylasında'da nerede ise hiç üzüm yok'ki, orası bu bölgenin üzüm merkezidir. Oralarda'ki üzümlerde hem az, hem'de daha şimdiden yani, olgunlaşmadan kurumaya başlamışlar.

Sevgi Durul
21-08-2011, 21:24
Sayın ayazkentli, bu yıl ara ara külleme görülse de üzümler genelde güzel. Sizin üzümler neden öyle oldu bilemiyorum. Bizim kirazlarda kuruyanlar var. Cevizde de problemli ağaçlar mevcut.

Bir kaç üzüm fotoğrafı ekleyelim.

241994

241995

241997

241996

Sevgi Durul
21-08-2011, 21:49
Beyaz maviş çok nazlı. Topu topu üç tomurcuğu vardı, ilki açtı.

242000

Epeyden beri açmayı bekleyen tek tomurcuk açtı. Clematis jackmani.
Sevgili lir'e teşekkürlerimle...

242001

Tek çiçeklilerden sonra, bol çiçekli kırmızı ipek.

242002

242003

242004

Sevgi Durul
21-08-2011, 22:25
Kuşlarla başımız dertte. Hep diyoruz, eşle dostla, kurtla kuşla yemek nasip olsun. Ama kuşlar biraz fazla olmaya başladılar. Cevizleri deliyorlar, üzümleri talan ediyorlar.

Sadece yeseler ona razıyız, yerler sergi gibi üzüm tanesi olunca, eşim çare düşünmeye başladı. Önce pet bardaklarla kuş kaçıran ilaç astı. 150- 200 kadar. Kara bakkal kuşlarına çare olmayınca, cd lere kuşların gelmediğini duymuş, evde ne kadar cd varsa ağaçlara ve asmalara astı. Onlarda 200 den fazla.

Şimdi bahçede devamlı bir ışık hareketi var. Kuşlar bana mısın demiyorlar, ama.

242010

242011

242012

242013

Kuşlardan kaçırmak için tam tatlanmadan topladığımız, çekirdeksiz kara üzümden bir görüntü.

242017

Sevgi Durul
21-08-2011, 22:43
Bahçeden son görüntüler...

242018

242019

242020

Bu domatesin cinsini merak ediyorum. Çiçeği farklı geldi.

242021

Üçüzler bu sene cılız.

242022

Sevgi Durul
21-08-2011, 22:49
Şimdilik son görüntüler. Bu gün çektiklerimi, bilgisayara aktaramadım henüz. Şimdiye kadar olanları hafta arası çekmiştim.

242023

242024

242025

jineop
22-08-2011, 11:27
Sevgili lir, inan özen gösterseydim böyle açmazlardı. Yasemin saksısında kendi çimlendi ve yasemini bastırdı. Yasemin artık yok.:(

Küpelilerde böyle işte, saksıda ölüyorlar, direk toprakta çiçek döküyorlar keyifleri kaçıyor ama birşey olmuyor.

Sevgi Durul
22-08-2011, 21:32
Sevgili lir, küpe demişken, bazılarının bazı yaprakları kavrulmuş gibi karardı ve döküldü. Bazıları biraz daha iyi durumda. Bu gün baktım, minicik sağlıklı yapraklar çıkmaya başlamış. Tabii bahçedeler, bu sefer. Kuru dallarını budamalı mıyım, yoksa öylece kalsınlar mı?

jineop
23-08-2011, 09:59
Sevgili lir, küpe demişken, bazılarının bazı yaprakları kavrulmuş gibi karardı ve döküldü. Bazıları biraz daha iyi durumda. Bu gün baktım, minicik sağlıklı yapraklar çıkmaya başlamış. Tabii bahçedeler, bu sefer. Kuru dallarını budamalı mıyım, yoksa öylece kalsınlar mı?

Kuru dalları az uçtan kes, eğer ortalar yeşil değilse , yeşili görene kadar buda arkadaşım. Kurumuş ağaç kabuklarını ufalayıp, manolya, ormangülü, kamelya, açelya ve küpelilerin dibine seriyoum, bayılıyorlar. Bir de küpelilere mümkünse dibten su bırak. Üstten sulama olunca çiçekler ve yapraklar hemen benekleniyor. Hortumun ucunu çıkarıyorum, diblerine 3-4 dakika yavaş yavaş tutuyorum. Hemen keyifleniyorlar.

vehbi
23-08-2011, 10:13
Her şey harika afiyetle tüketin,kuşlar hepimizin derdi yemeleri neyse aşırı pisletiyorlar, kargalarla işimiz var,hünnaplarınız hepsi harika maşallah,benimde yaklaşık iki metre boyunda bir hünnapım var gayet iyi gelişiyordu şimdi baktım uç dalları kurumaya başlamış aşırı sulamadan olabilirmi ,sağlıcakla kalın.

Sevgi Durul
23-08-2011, 14:27
Sn SDurul hocam bahçeniz muhteşem, konserveler güzel görünüyor. Ellerinize sağlık. En harika olan bir şey varki aranıza katılan yeni dünyalı Allah analı babalı büyütsün. Gözünüz aydın. Hayatınıza yeni bir renk geldi sanırım. Artık bahçede küçüğe ait mekanlarda görürüz. Saygılar.

Sayın gülsu, beğeniniz için teşekkür ederim. Evet son yıllarda başımıza gelen en güzel şey küçücüğümüz. Onu o kadar çok seviyoruz ki, akşamdan sabaha özlüyoruz. Hayatımıza gelen yeni rengin, bizim için eşi benzeri yok. Hele dede, toruna aşık.:p

Şimdilik iyi gidiyor, biraz büyüsün bahçeye yardıma gelecek inşallah.;)

İyi dilekleriniz, hepimizin evlatları için olsun. Sevgiyle...

loveflower
23-08-2011, 15:23
Sevgili SDurul, torununuzu sağlık ve mutlulukla büyütün, hayatına güzellikler dolsun minik kızınızın, anne ve babasını da tebrik ediyorum:)

Bahçe çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık, en sevdiğim meyveler var bahçenizde:)

Hele o turşular, bayılırım turşuya. Sevdiklerinizle birlikte afiyet olsun:)Ben de bu sene ilk defa yaptım biber turşusu, Güler hanımın zeytinyağlı sirkeli turşu tarifinden.Bakalım başarabilecekmiyim.

Bu arada adaşmışız:) Ne güzel:)

Sevgi Durul
23-08-2011, 21:13
Kuru dalları az uçtan kes, eğer ortalar yeşil değilse , yeşili görene kadar buda arkadaşım. Kurumuş ağaç kabuklarını ufalayıp, manolya, ormangülü, kamelya, açelya ve küpelilerin dibine seriyoum, bayılıyorlar. Bir de küpelilere mümkünse dibten su bırak. Üstten sulama olunca çiçekler ve yapraklar hemen benekleniyor. Hortumun ucunu çıkarıyorum, diblerine 3-4 dakika yavaş yavaş tutuyorum. Hemen keyifleniyorlar.

Bugün iyice kuruyan dalları budadım, sevgili lir. Diğer önerilerini de dikkate alırım. Bir de kışın sağlam koruyabilirsem, önümüzdeki yaz değmeyin keyiflerine.

Sevgi Durul
23-08-2011, 21:19
Her şey harika afiyetle tüketin,kuşlar hepimizin derdi yemeleri neyse aşırı pisletiyorlar, kargalarla işimiz var,hünnaplarınız hepsi harika maşallah,benimde yaklaşık iki metre boyunda bir hünnapım var gayet iyi gelişiyordu şimdi baktım uç dalları kurumaya başlamış aşırı sulamadan olabilirmi ,sağlıcakla kalın.

Çok teşekkür ediyorum. Bu yıla kadar, kuşlardan bu kadar şikayet etmemiştik. Ağaçlar büyüdükçe ve sayıları arttıkça, doğru orantılı olarak kuş sayısı da artıyor sanırım.

Hünnap fazla sulamayı sevmiyor. Şu anda biz hiç sulamıyoruz.

Sevgi Durul
23-08-2011, 22:11
Sevgili SDurul, torununuzu sağlık ve mutlulukla büyütün, hayatına güzellikler dolsun minik kızınızın, anne ve babasını da tebrik ediyorum:)

Bahçe çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık, en sevdiğim meyveler var bahçenizde:)

Hele o turşular, bayılırım turşuya. Sevdiklerinizle birlikte afiyet olsun:)Ben de bu sene ilk defa yaptım biber turşusu, Güler hanımın zeytinyağlı sirkeli turşu tarifinden.Bakalım başarabilecekmiyim.

Bu arada adaşmışız:) Ne güzel:)

Sevgili loveflower, güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Kızımız kolumuz kanadımız olacak inşallah. Allah bizimkine de, cümlesine de sağlıklı ömürler versin.

Buyrun gelin, meyvelerden beraber yiyelim. Üzümler olgunlaşmak üzere.

O gördüğünüz turşular tuz, sirke ve suyla yapıldı. Olmuş gibi görünüyorlar, henüz açmadık.

242293

Bugünlerde, Güler Hanım'ın şekerli zeytinyağlı turşusu revaçta. Pazar günü ben de yaptım. Elinize sağlık, muhakkak güzel olmuştur.

Adaş olduğumuza sevindim. Paylaşımlarımızın devamı dileğiyle... Sevgiler...

Sevgi Durul
26-08-2011, 09:41
İhtişamlı tomurcuğundan sonra, fidesini buralardan bulduğum beyaz datura böyle açtı.

242666

242667

Aldığım ruscuslar güneşten koruyamadığım için kurudular. Sadece bir tanesi meyve yapmış. Bakalım baharda yeniden yeşerecekler mi?

242668

Çiçeği geçmişti. Kopardıktan sonra tohum yaptığını fark ettim. Yine de olgunlaşmamış tohumlarını toprağa attım.

242669

Sevgili lirin bahçesinden geldikten sonra bahçede güzel gelişti. Sarı kızın birazını saksıya yedekledim.

242670

jineop
26-08-2011, 11:27
Sevgili lirin bahçesinden geldikten sonra bahçede güzel gelişti. Sarı kızın birazını saksıya yedekledim.

242670

Maşallah hepsi sağlıklı, hiç fire yok. Ellerine sağlık.

Sevgi Durul
28-08-2011, 00:07
Fire var, sevgili lir. John Paul2, beyaz solanum, birde adını bilmiyorum,gövdesi dikenli gibi bir bitki tutmadı. Ajuga Reptans ve Tradescantia X Andersoniana yeni sürgünler veriyor.

Bir de açsalar, ama seneye yaz açarlar sanırım.

Her ikisini de çekmiştim. Andersoniana net olmamış, Ajuga Reptansı yüklüyorum. Sevgiler...

242902

Sevgi Durul
31-08-2011, 08:57
Bahçedeki çalışmalar bayram falan dinlemiyor. Bayramdan önce bahçeden toplanan epey miktarda taş evciğin arkasına serilerek beton atıldı. Yeni alınan ceviz soyma makinası için yer hazırlandı. Fotoğraflarını daha sonra paylaşırım.

Bu sene cevizler, silkelenmeyip tek tek toplanacak. İşimiz zor, bakalım nasıl üstesinden geleceğiz?

Bayram hediyelerim. Bir tabak süs ayçiçeği. Yerlere yatmışlardı, söktüm. Çiçeklerini kesip kurutmaya aldım.
243354

243355

Ve bayramımızı kutlayan Afrika menekşem.

243356

Aynı saksıdaki iki çeşit telgrafım.

243357

Üçüzler, çiçekten tohuma dönmeye başlamış.

243358

fatma sunay
31-08-2011, 20:50
Sayın Sdurul sizde bizim gibi hem kışlık iyecek hazırlığı hemde bahçe işiyle aynı anda uğraşıyorsunuz. Cevizleri tek tek toplayacağınızı yazmşsınız ağaçlarınız küçükmü bizim ağaçlar çok büyük uzun sırıklarla döküyoruz. Şimdi ceviz işi de başlayacak yeşilini ayıklamak çok kötü ellerimiz simsiyah oluyor. İşlerinizde kolaylıklar diliyorum.

Hayırlı bayramlar....

Periş
31-08-2011, 21:03
Sevgili Sdurul ceviz toplamak bayağı yorucu Allah kolaylık versin menekşe telgraf üçüz çiçekleri çok güzel görünüyor ellerinize emeklerinize sağlık .
Masal tadında bir bayram geçirmeniz dileğiyle sevgiler...

Sevgi Durul
01-09-2011, 11:54
Sevgili fatma sunay, sevgili Periş, sizlerin de gönlünüzce bir bayram geçirdiğinizi umuyor ve temenni ediyorum. :)

Ceviz ağaçlarından büyük olanlar da var, küçükler de. Ucu çatallı bir sırıkla dallar eğdirilip toplanıyor. Böylelikle seneye oluşacak meyve gözlerine zarar gelmemiş oluyor.

Sevgili fatma sunay, sormayın ellerdeki ceviz boyası günlerce çıkmıyordu. Eldiven kullanmamıza rağmen, eldivenden bile geçiyordu. Şimdi buna çözüm, ceviz soyma makinası sayesinde bulundu. Hem cevizin yeşil kabuğunun çatlamasını beklettiğimizde ceviz içi kararıyordu. Şimdi kaman cevizlerinden toplamaya başladık. Ve makinayı denedik. Zahmetsizce yeşil kabuklar soyuldu. Bununla ilgili görüntüler.

243471

243470

243472

243473

243474

Sevgi Durul
01-09-2011, 12:02
Makinanın içi,

243477

Kısa zamanda, zahmetsizce soyulan cevizler, önce çuvala dolduruldu.

243475

Sonra da kurumaları için serildi. :)

243476

Bugün yine, toplamaya devam edilecek. :)

feriha
01-09-2011, 12:27
Sevgili SDurul kolay gelsin..;)

Bayram demeden bahçe işlerine dalmışsınız maşallah.. Kışlık hazırlıklarınızı, bahçe ürünlerini değerlendirme çabalarınızı imrenerek izliyorum. Sağlıkla yemek nasip olsun, ellerinize sağlık.
Ceviz soyma makinasından çıkan sudan yararlanıyor musunuz? (Yeşil kabugun suyunun saça iyi geldiğini okumuştum.)

Uzaylı
01-09-2011, 13:02
Sayın SDurul; Cevizin yeşil kabuk soyma makinesi çok pratik bir şeymiş. Görüntüler çok güzel. Bir şey daha öğrenmiş oldum. Çiçekleriniz ayrı güzel. Paylaşım için teşekkürler...

berrinb
01-09-2011, 17:19
Sevgili S.Durul bayramınızı candan kutlar hayırlı günler dilerim.. """Bahçeyi telaştan gezemedim...cevizleri görebildim ,ne güzel bir makina ilk defa görüyorum...Bereketli olsun ürününüz.. Sevgiler selamlar...

Adalet Yağcı
01-09-2011, 18:56
Bu sene cevizler, silkelenmeyip tek tek toplanacak. İşimiz zor, bakalım nasıl üstesinden geleceğiz?

Hay maşallah, taze ceviz en sevdiğim yiyeceklerden, yememe izin verirseniz yardıma gelirim :))

Soyma makinasını kim düşündüyse çok iyi yapmış, dikkat ettim de epeyce kabuk suyu birikmiş, bu suyu ve posayı faydalı bir yerde kullanma imkanı varmıydı acaba, ne de olsa biolojik atık, belki işe yarayabilir.

Kabukları soyulmuş cevizler de "ye beni" diye bağırıyor sanki :p

Hülya
01-09-2011, 19:57
Bayramınız kutlu,ürününüz bol olsun.[bayram bitmek üzere,biraz geç kutlama oldu :).)
Selamlar.Kolaylıklar diliyorum.

Sevgi Durul
01-09-2011, 23:53
Sevgili feriha, teşekkür ederim. bahçedeki ürünleri değerlendirmeye çalışıyoruz. Paylaşırken de yorgunluğumuzu unutuyoruz.

Ceviz soyma makinasından çıkan su, şimdilik doğrudan kanalizasyona gidiyor. Cevizciliğe başladığımızda, yeşil kabukları bahçeye atmıştık, gübre olsun diye. Bir daha ki bahar bahçede ot bile çıkmadı.:( Saça iyi geldiğini duymamıştım.
Aslında araştırıp, yararlıysa değerlendirmek gerekir.

Sevgili Uzaylı, eşim ne zamandır düşünüyordu. Cevizlerin yeşil kabuklarını elle soymak çok zaman alıyor, elleri boyuyor ki bu eldivene rağmen ve haftalarca çıkmıyor, hasılı yıpratıcı oluyordu. Şimdi bunu ilk kez kullanıyoruz, şimdilik iyi gibi.;)

Sevgili berrinb, ben de sizin bayramınızı kutluyor, selam ve sevgiler gönderiyorum.

Sevgili Adalet hanım, izin ne demek, buyrun gelin. İstediğiniz kadar yiyebilirsiniz.;)

Sevgili farezya, teşekkürler. Ben de sizin geçmiş bayramınızı kutluyorum. Selamlar...Sevgiler...

Sevgi Durul
03-09-2011, 10:43
Geçtiğimiz günlerde zeytinlere damlama kuruldu.

243641

243638

243639

243640

Sevgi Durul
03-09-2011, 10:52
Kurumuş vişne ağacına sardırdığım, sabah sefaları.

243642

243643

243644

243645

243646

Sevgi Durul
03-09-2011, 12:07
Bu sene çok sebze ekmedik. Biberlerden ektiklerimiz, acı ve tatlı kıl biber, minik dolmalık bibere benzeyen acı biber. Bunları turşu yaparak değerlendiriyoruz. Güler hanım'ın şekerli zeytinyağlı turşusundan da yaptık.

243654

Bu biber ikizmiş.

243655

Şekerli zeytinyağlı turşuyu biberleri ikiye bölerek yaptık. Tadına bakılmadı, henüz.

243656

Red robin hasadı bu kadar oldu.:rolleyes: Bir bu kadar da üzerinde var.

243657

Sevgi Durul
03-09-2011, 12:23
Şeftaliler de konserve edildi.

243659

243660

243662

243661

Sevgi Durul
03-09-2011, 12:27
Üzümler dalında güzel.

243664

243665

243666

jineop
03-09-2011, 12:50
Sevgili arkadaşım,
o biberler olmuş, biz bitirdik bile. Ellerine sağlık, selamlar...

Periş
03-09-2011, 13:01
Sevgili SDurul turşular harika görünüyor afiyetle yemeniz dileğiyle sabah sefaları domatesler üzümler mükemmel şeftali konservelerine bayıldım herşey okadar güzelki anlatmaya kelimeler yetmiyor ellerinize emeklerinize o güzel yüreğinize sağlık sevgiler...

Uzaylı
03-09-2011, 14:12
Sayın SDurul; Her şey çok güzel ama, şeftali konserveleri müthiş görünüyor. Sizin meyve konserveleriniz beni o kadar özendiriyor ki, hepsine Maaşallah demek lazım. İnşallah bize de böyle yapmak nasip olur. Ellerinize sağlık..

fatma sunay
03-09-2011, 19:21
Sevgili SDurul cevizleri toplamaya başlamışsınız makinada iyi iş çıkarmış hoşuma gitti. Fakat bizim burdaki ağaçlardan elle toplamak mümkün değil.Uzun sırıklarla dökülüyor o da ağacın dallarını yıpratıyor. Sizi konserve işlerinde bayağı uzman olmuşsunuz çok güzel elinize sağlık. Hep yaptıklarımızı allah ağız tadıyla yememizi nasip etsin...

Sevgi Durul
04-09-2011, 09:40
Sayın Uzaylı, çok teşekkür ediyorum. Bu işe başladınız ya muhakkak sizin ağaçlarınız da meyve verecektir. İlk sayfaya bakacak olursanız bizim ağaçların durumunu görürsünüz. O hale gelmeleri bile kaç seneyi bulmuştur. Sabır, biraz sabır gerekiyor. Sabırla koruk helva olurmuş. Sağlıkla o günleri görürsünüz inşallah.

Sevgili Fatma Sunay, makinada biraz problem oldu. Motor ısınıyor, stop ediyordu.
Aldığımız firmayla görüştük, burada kondansatör değiştirdik olmadı, yeni motor gönderdiler olmadı. Şimdi makinayı değiştirecekler. Allahtan çok ilgili bir firmaymış.

Bizim büyük ağaçlar da sizin dediğiniz gibi uzun sırıklarla silkelenecekler. Asıl bizde çok olan aşı cevizler, çok büyük değiller. Bunlar adi cevizler gibi çok büyümüyor. O yüzden elle toplamada problem yok.

Konservede zorunlu bir uzmanlık hasıl oldu. Meyveleri satmıyoruz, verecek yer fazla yok. Derin dondurucada veya konserve olarak değerlendiriyoruz. Geçenlerde domates konservesi de yaptık. Ben de sizin pestillerinize imreniyorum. Size de sağlık ve afiyetle yemek nasip olsun. Sevgiler...

Bu sefer tenekede kaynattık.
243875
243876

Orhan Özbilgiç
04-09-2011, 18:30
Değerli Öğretmenim;
Diyabetli olduğumdan mıdır ne? Özellikle gözüm hep şeftali konservelerine takıldı. Turşularda cezbedici aslında. Afiyetle yiyin.:D

Bahçemde 8-10 tane Datura var. Bugün bunlardan ikisinin daha yapraklarında solma gördüm. Susuzluk kesinlikle değil! Zira dün doyasıya suladım. Fazla su belki:confused:
Ama toprağın alkali olması bir diğer sebeb olabilir. Vakit bulursam diplerine kükürt dökeceğim.
Sanırım sizinkinin durumu bunlara benzer.

Hele ikinci ve üçüncü fotoğraftaki daturama çok acıdım. Üzerindeki çiçeğinin güzelliğine bakar mısınız?:(
Daha birkaç tanede tomurcuğu var.
Allahtan geride 7-8 tane daha sağlıklı Daturam var. Onlar şimdilik iyi durumdalar.
Selam ve sevgilerimle...

243915

243916

243917

243918

243919

Sevgi Durul
05-09-2011, 10:43
Sayın Orhan Özbilgiç Öğretmenim, öncelikle fotoğraflar için teşekkürler. Çok güzeller.

Daturamdaki son durum budur. Sizce açar mı? Üstteki yaprakların durumu iyi gibi görünüyor. Hala açmasını ümidediyorum. İşin kötüsü tüm tohumları ekmiştim. Tohum alabilmek için muhakkak açması gerekiyor.:(

243968

Daturadan sonra asterlerde de sonuç hüsran. Sizin asterleriniz rengarenk ve sağlıklı. Bunların yaprakları kavrulmuş gibi kahverengileşti. Tamamen de ölmediler, üzerinden yeşil sürgün ve tomurcuk geliyor. Bakalım açmayı başaracaklar mı?

243969

smnunal
05-09-2011, 14:25
Sayın SDurul datura ve asterlerinizde dikkatlice bakınca kırmızı örümcek zararı var gibi görünüyor.

Orhan Özbilgiç
05-09-2011, 17:05
Açması muhtemel gibi görünüyor ama siz Sayın smnunal' ın uyarısı üzerine tekrar bir gözatın isterseniz.
Tohum konusunu dert etmeyin. Bana hatırlatın yeter.
Selamlar.

Sevgi Durul
05-09-2011, 22:37
Sayın SDurul datura ve asterlerinizde dikkatlice bakınca kırmızı örümcek zararı var gibi görünüyor.

Sayın smnunal, teşekkür ederim, mesajınızı okuyunca hemen ilaçladım. İlaçlamadan önce iyice baktım, göremedim. Fakat sürgün uçlarında örümcek ağı gördüm. Kırmızı örümcek hakkında hiç bir bilgim yok, araştıracağım.

Açması muhtemel gibi görünüyor ama siz Sayın smnunal' ın uyarısı üzerine tekrar bir gözatın isterseniz.
Tohum konusunu dert etmeyin. Bana hatırlatın yeter.
Selamlar.

Bitkilerin üzerinde örümcek ağı bulunduğuna göre bir zararlıyla karşı karşıyayız.

Öğretmenim, bana gönderdiğiniz tohumlar için yeterince emek ve zaman harcamıştınız zaten. Bir daha istemeye yüzüm tutmaz. Yine de çok teşekkür ederim. Size ve değerli eşinize selamlar... Saygılar...

Sevgi Durul
06-09-2011, 13:11
Sevgili eltimin bahçesinden.

244129

244130

244131

244132

Eltimden küçücüğümüze bayram hediyesi.

244133

arzuakyurek
06-09-2011, 13:32
Sevgili Sdurul, o pet şişedeki çiçeğe bayıldım, harika bir fikir. Adı ne acaba?
Sevgiyle kalın.

Sevgi Durul
06-09-2011, 20:50
Sevgili arzuakyürek, o çiçeğin adını ben de bilmiyorum, ama öğreniriz. ;) Bahçemizden sadece o çiçeği mi beğendiniz? :confused: O da eltimin. :p Tabii sizin güzel bitkilerinizin yanında, sönük kalmışlardır. Başladığımızdan bu yana, epey yol katettik ama. :rolleyes:

Ben de sizin sayfanıza yazamadım, henüz. En kısa sürede orada görüşmek üzere... Sevgiler...

Yanlışlıkla giden fazla mesajı silebilir misiniz?

günebakan
06-09-2011, 21:06
Sevgili Sdurul eltinizin çiçeği bir sukulent cinsi adı da sedum sarmentosum:)

Uzaylı
07-09-2011, 22:42
Sayın SDurul; Bana göndermiş olduğunuz bir çok tohum gibi kozmozlar çimlendi, büyüdü, bir metreden daha uzunlar. Her gittiğimde tohumlarını topluyorum. Bugün onları paketlerken sizi düşündüm, gülümsedim. Ben de bir kaç arkadaşı gülümsetebilirim inşallah...;)

arzuakyurek
07-09-2011, 23:10
Sevgili arzuakyürek, o çiçeğin adını ben de bilmiyorum, ama öğreniriz. ;) Bahçemizden sadece o çiçeği mi beğendiniz? :confused: O da eltimin. :p Tabii sizin güzel bitkilerinizin yanında, sönük kalmışlardır. Başladığımızdan bu yana, epey yol katettik ama. :rolleyes:

Ben de sizin sayfanıza yazamadım, henüz. En kısa sürede orada görüşmek üzere... Sevgiler...

Yanlışlıkla giden fazla mesajı silebilir misiniz?

Malum yeni üye çekingenliği vardı üzerimde ilk günden beri bahçenizi hatim etmiş gizli bir hayranım :) hele o gülen erik, muhteşem meyveler,çiçekler ve sebzeler. Siz bir harikalar diyarı yaratmışsınız, ellerinize emeğinize gönlünüze sağlık.
Sevgiyle kalın.

smnunal
08-09-2011, 14:38
Sayın SDurul ceviz kabuğu soyma makinasını kaça aldınız öğrenebilirmiyim.Birkaç yıl sonra bizede lazım olacak onun için sordum.İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

cemo
08-09-2011, 18:45
Turşular konserveler cirit atıyor bu sayfada. Benim de ağzımın suları selller gibi.:))
Bugün, ancak kızaran domateslerimden topladım ve yarın konserve kaynatacağım kısmetse.
Güler hanım ın turşudan da denemek istiyorum ama biberler pek iyi değil. Pazardan almam gerekecek:(

Bu sayfayı seviyorum, meyveler, kışlıklar ve çiçekleri ile. Ellerine sağlık sevgili arkadaşım. Sağlıkla, mutlu yaşa o bahcede. Sevil bebeği öptüm kocaman.

Sevgi Durul
08-09-2011, 21:29
Sevgili Sdurul eltinizin çiçeği bir sukulent cinsi adı da sedum sarmentosum:)

Sedum adı için teşekkürler, sevgili günebakan. Sevgiler...

Sayın SDurul; Bana göndermiş olduğunuz bir çok tohum gibi kozmozlar çimlendi, büyüdü, bir metreden daha uzunlar. Her gittiğimde tohumlarını topluyorum. Bugün onları paketlerken sizi düşündüm, gülümsedim. Ben de bir kaç arkadaşı gülümsetebilirim inşallah...;)

Her zaman söylüyorum, gönderilen tohumlar bitki tohumu olmalarının yanı sıra dostluk, kardeşlik tohumları. Benim de bugün üç sevincim var; İlki Orhan Öğretmenimin gönderdiği selluka tohumları tomurcuk oldu. İkincisi sevgili Uzman16'nın tütün çiçeği tohumları çiçek oldu. Üçüncüsü dünürümün verdiği hosta tomurcuk ve çiçek oldu. Bundan daha büyük mutluluk var mı?

Sizin yetiştirdiğiniz bitkilerin tohumları da başka başka bahçelerde açar inşallah.

Malum yeni üye çekingenliği vardı üzerimde ilk günden beri bahçenizi hatim etmiş gizli bir hayranım :) hele o gülen erik, muhteşem meyveler,çiçekler ve sebzeler. Siz bir harikalar diyarı yaratmışsınız, ellerinize emeğinize gönlünüze sağlık.
Sevgiyle kalın.

Bahçemi, bitkilerimi beğenmenize sevindim, sevgili arzuakyurek.

Sevgi Durul
08-09-2011, 22:13
Sayın SDurul ceviz kabuğu soyma makinasını kaça aldınız öğrenebilirmiyim.Birkaç yıl sonra bizede lazım olacak onun için sordum.İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Sayın smnunal, makinanın fiatı, 3000TL.+KDV. İsterseniz, aldığımız adresi özelinize gönderebilirim.

Bu sayfayı seviyorum, meyveler, kışlıklar ve çiçekleri ile. Ellerine sağlık sevgili arkadaşım. Sağlıkla, mutlu yaşa o bahcede. Sevil bebeği öptüm kocaman.

Sevgili cemo çoook teşekkür ediyorum, beğenilerin için, güzel arkadaşlığın için. Ben de senin bahçeni dolaşmayı çok seviyorum. Keşke burası da öyle güzelliklerle dolu olsa.

Sevil bebek, ellerinden öper. Büyüyor teyzesi, seneye kış hazırlıklarına yardım edecek.:D

Konserve demişken, yarın yine bahçede konserve etkinliği var.:D Domatesler birikti, bir de çekirdeksiz üzümden yapacağız biraz.

Sevgi Durul
08-09-2011, 22:43
Bahçedeki çalışmalar bayram falan dinlemiyor. Bayramdan önce bahçeden toplanan epey miktarda taş evciğin arkasına serilerek beton atıldı. Yeni alınan ceviz soyma makinası için yer hazırlandı. Fotoğraflarını daha sonra paylaşırım.

Evciğin arka kısmı ceviz soyma makinası için düzenlendi. Böylesi daha güzel, akşam üzerleri ön taraf güneş olduğu için, burası bize dinlenme yeri oldu.

244494

244495

244496

244497

244498

Sevgi Durul
08-09-2011, 23:00
Akşam sefalarının çiçekleri çok ilginç. Renkler karışmış durumda. Bugün yine çektim, içlerinde değişik varsa daha sonra yüklerim.

244505

244506

244507

244508

244509

Sevgi Durul
08-09-2011, 23:09
Sabah sefaları,

244515

Hava serinleyince küpeler kendine geldi. Şimdi yeniden tomurcuklanıyorlar.

244516

Tek lupin yaşamayacak galiba.

244517

Buz çiçeği bahçeyi sevdi, yayıldıkça yayıldı.

244518

Beyaz daturanın tohum kesesi.

244519

günebakan
09-09-2011, 11:48
Akşam sefaları ve kardeşleri sabah sefaları çok güzel görünüyor Sevgili Sdurul akşam sefaları bence istilacılar kurtulmak isterseniz bir türlü kurtulamıyorsunuz ama yine de çiçekleri çok güzel:)

smnunal
09-09-2011, 16:09
[QUOTE=SDurul;857046]Sayın smnunal, makinanın fiatı, 3000TL.+KDV. İsterseniz, aldığımız adresi özelinize gönderebilirim.

Sayın SDurul ilginiz için teşekkür ederim adresi özelime göenderirseniz çok memnun olurum şimdiden çok teşekkürler.

fatma sunay
09-09-2011, 20:35
Akşam sefaları birbirinden renk alıyor ve değişik renkler çıkıyor. Benim beyazla kırmızı yanyana idi şimdi ebruli olmaya başladı.

Lilium
10-09-2011, 01:02
Sn. SDurul hasat için biraz erken değilmi? Kav çatlaması daha yok.
244739
Ama bu durumda bile cevizlerin soyulmaları çok güzel.

Sevgi Durul
10-09-2011, 21:56
Sevgili günebakan, bu iki yetiştirmesi zahmetsiz ve nazsız çiçeği çok seviyorum. Akşam sefalarının istilacı olması sorun değil, öyle olmaları benim için artı özellik. Doğru dürüst sulama bile istemiyorlar ve kokuları çok hoş. Daha ne isteyeyim ki?

Sayınsmnunal, eşim telefonlarını kaydetmemiş. Makina bahçede, üzerinde telefon no yazılı. Bahçeye gittiğimizde telefon noyu alıp, adresle birlikte özelinize gönderirim.

Akşam sefaları birbirinden renk alıyor ve değişik renkler çıkıyor. Benim beyazla kırmızı yanyana idi şimdi ebruli olmaya başladı.

Sevgili fatma sunay, aynen söylediğiniz gibi. Ben de tohum aldığım yerlerden koyu pembe, sarı ve beyazların tohumlarını almıştım. Öyle hoş değiştiler ki, bir kaç örnek daha.

245020

245021

245022

245023

245024

Sn. SDurul hasat için biraz erken değilmi? Kav çatlaması daha yok.
244739
Ama bu durumda bile cevizlerin soyulmaları çok güzel.

Sayın Lilium, evet hasat için erken. O cevizler makinayı deneme amaçlı
soyuldular. Cevizin yeşil kabuğunu çıkarmak, çok pratik ve kolay oldu. Tavsiye ederim.

Sevgi Durul
10-09-2011, 22:19
Konserve faslını hemen hemen tamamladık. Çekirdeksiz üzümden önceki yıllarda yapmıştık, kara üzümden ilk kez konserve yaptık. Umarım güzel olmuştur.

245030

245031

245032

245033

Sevgi Durul
10-09-2011, 22:33
Konserve son.

245035

245036

245037

245038

245039

Lilium
10-09-2011, 22:39
Sayın Lilium, evet hasat için erken. O cevizler makinayı deneme amaçlı
soyuldular. Cevizin yeşil kabuğunu çıkarmak, çok pratik ve kolay oldu. Tavsiye ederim.

Biga ceviz toplantısında görmüştüm bu makineyi çok hoşuma gitmişti, fiatı biraz yüksek gelmişti.
Sizinki sanırım motorlu, yani elektirikli değil.

Sevgi Durul
10-09-2011, 23:09
Makina motorlu ve elektrikli, sayın Lilium.

Şimdilik son görüntüler...

245049

245050

245051

245052

Sevgi Durul
15-09-2011, 21:15
Hostanın tomurcuktan başlayan açma aşamaları. Çiçeklerin açmamış halleri daha güzel, çiçekleri çok gösterişli değil. Kokusu çok güzel ama.

245867

245868

245869

Sevgi Durul
15-09-2011, 21:26
Mavi yasemin yine, yeniden açtı. Buranın soğuna dayanıklı bir bitki olsaydı bahçede daha güzel gelişirdi.

245871

245872

Kasımpatı açmaya başladı, sonbahar geliyor.

245873

Tradescantia andersonianayı hem gelinim çalıştığı köyden getirmişti, hem sevgili lir göndermişti. Dipten yavru vermişler.

245874

Cannayı iki kök eski komşum vermişti. Yedi sekiz kök olmuş. Suyu çok seviyor.
Açma zamanını bilmiyorum ama, bir tanesi sanki çiçek sapı çıkarıyor.

245875

Sevgi Durul
15-09-2011, 21:38
Bir diğer kasımpatı.

245876

Saksıda kendiliğinden çimlenen turuncu zinnia. Bu güzel çiçeğe, niçin kirli hanım derler ki?

245877

Solanum rantonettii çiçeklerini arttırdı. Sıcaklarda ölüverir diye bahçeye geçirmedim henüz.

245878

Karagözlü suzanın ikinci çiçeği. Bu sarmaşık bizim toprağı sevmedi ya da çok nazlı.

245879

Ajuga reptans, ne zaman açar bilemiyorum.

245880

arzuakyurek
15-09-2011, 21:42
Hepsi çok güzel maaşallah, özellikle hosta ve mavi yasemine bayıdım. Kokuyormu peki mavicik.

Sevgi Durul
15-09-2011, 21:53
Kokusu yok maalesef, bir de koksaydı kusursuz olacaktı.

Fide olarak aldığımız altın çileklerde çiçek ve meyve oluşumu olmadı. Yeri gölge geldi, sanırım. Bir tane meyve oluşmaya başlamıştı, o da yok oldu. Tohumdan yetiştirdiklerimde bu günlerde bol çiçek var. Bir iki de meyve oluşmaya başlamış.

245883

245884

245885

Dikensiz böğürtlen ya da ahududu, ikisi aynı bitki mi bilemiyorum. Baharda buradan bir arkadaşım köklü vermişti.

245886

Elmalar, bu yıl geç olgunlaşıyor.

245887

Sevgi Durul
15-09-2011, 22:21
Tabakta incir.

245888

Antep fıstıkları.

245889

245890

Hünnaplar olgunlaşıyor.

245891

Muşmulalar da öyle.

245892

Sevgi Durul
15-09-2011, 22:31
Bir seneden beri olduğu yerde sayan, adını bilmediğim çiçeğim atak yaptı.

Öğrendim. Bu bitkimin adı, Zamioculcas Zamiifolia. Ad için, sevgili karalale ve smiy'a teşekkürler...

245893

Kırmızı örümcek zararlısından tüm yaprakları kahverengiye dönen mor aster, o halde açmaya çalışıyor.

245894

İri yapraklı fesleğenin çiçekleri.

245895

Japon gülü de atakta. Bir sürü tomurcuğu var.

245896

Potentilla yerine alıştı, bakalım kışı bahçede sağlam geçirip açabilecek mi?

245897

Sevgi Durul
15-09-2011, 22:39
Geçtiğimiz pazar bademleri topladık. Bu sene her zamankinden çok verdi. Daha üzerinde toplanacaklar da var.

245898

245899

245900

Bahçenin etrafı menengiçlerle dolu. Kendiliğinden yetişiyor.

245901

245902

Sevgi Durul
15-09-2011, 22:49
Gazanya,

245907

Sarı yaseminlerin siyah incileri.

245904

İki kök sellukanın ikisinde de, birer salkım tomurcuk var.

245903

Son olarak, bahçeden genel görüntüler.

245905

245906

Periş
16-09-2011, 10:18
Sevgili SDurul hosta mavi yasemin gazanya mükemmel elma ve fıstık ağacı harika incire bayıldım pek bir lezzetli görünüyor bahçenin görünümü çok güzel ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler...

umutyolcusu
17-09-2011, 09:36
Fotoğraflar,çiçekler ve meyveler harika.Görsel şölen idi resmen,elerinize sağlık,hasatınız bol ve bereketli olsun.Darısı bizim de başımıza olsun inşaallah.

Sevgi Durul
18-09-2011, 00:13
Sevgili SDurul hosta mavi yasemin gazanya mükemmel elma ve fıstık ağacı harika incire bayıldım pek bir lezzetli görünüyor bahçenin görünümü çok güzel ellerinize emeklerinize sağlık sevgiler...

Teşekkürler, sevgili Periş, peki bunlara ne dersiniz?
Beyaz incir de olgunlaşmış.

246338

Şimdi hasat zamanı. Bu gün Antep fıstıklarını toplamış eşim. Kurumaları için serdik. Daha toplanacak çok varmış.

246339

246340

Sevgi Durul
18-09-2011, 00:23
Fotoğraflar,çiçekler ve meyveler harika.Görsel şölen idi resmen,elerinize sağlık,hasatınız bol ve bereketli olsun.Darısı bizim de başımıza olsun inşaallah.

Sevgili umutyolcusu, teşekkürler...amin. Daha güzelleri sizlerin olsun.
Umuda yolculuğunuz hiç bitmesin. Yeni görevinizde başarılar diliyorum. Ve bu minik telgraf çiçeği, sizin için gelsin.

246344

sevim.K
18-09-2011, 07:50
Ne güzel pembiş çiçekli.:p Hepsi çok güzeller sevgicim. Bademlerine maşallah. Kaçıncı hasat oldu bu yıl.

mormenekşe
18-09-2011, 10:21
Sevgili S.Durul, sayfalara baktıkça şaşıp kalıyorum maşallah meyve, sebze, çiçek derken aldınız başınızı gidiyorsunuz :) Galiba bundan sonra tohumları sizden istiycez, şaka değil gerçekten selluka yetiştirmeyi beceremedim eğer tohum alabilirseniz talibim.
O atağa geçen çiçeğinizi bende merak ettim değişik bi çiçeğe benziyor, biraz daha büyüsün heralde belli olur ne olduğu. Antep fıstıkları, bademler, incirler harika ayyy bak yine klavyeye ağzımın suyu aktı :)) Allah güle güle yemek nasip etsin inşallah sevgiyle kalın.

nurcanaybay
18-09-2011, 12:00
Antep fıstığı ve badem ağacı ....sizin bahçeniz de dikkatimi çeken ağaçlar ,sanırım sık raslamadığım için dikkatimi çekiyor , üzüm den de konserve yapıldığını ilk kez görüyorum .
Elinize sağlık .

Hosta çiçeğini akşamları açıyor ,kokusu da var ...ben biraz pipo kokusuna benzetiyorum.Çiçekler de lilium'ların çiçeklerine benziyor.

Canna baharın ilk günlerinde açmaya başlıyor ,azalarakta olsa ekim sonuna kadar çiçekleniyor.Tabii iklim farkından dolayı çiçeklenme zamanı değişecektir.

Hasat zamanı işleriniz yoğundur ,kolaylıklar diliyorum.

Lilium
18-09-2011, 12:07
Sevgili SDurul, bahçenize bereket yağmış, her şey çok güzel, emeğin karşılığını almak ne güzel.

Hasat zamanı bahçelerdeki neşe ahenk mutluluk, yüzler bir başka gülüyor, bazen hasat edilen bahçelere uğrarım sırf o gülen yüzleri ışıldayan gözleri görebilmek için, hasatın mutluluğu bir başka oluyor.

ciceksever70
18-09-2011, 20:26
Sevgili SDurul fistiklar cok istah acici görünüyor. Ben suzannayi bahcenin cesitli yerlerine ekiyorum. Genelde gölge ve yari gölgede olanlar uzayip bol cicekleniyor, günestekiler pek gariban kaliyor. Sizinki cok mu güneste acaba?

karalale
18-09-2011, 20:52
Sevgili SDurul, her şey harika görünüyor. Meyveler ve çiçekleriniz coşmuş. Beyaz incir den benim için de yeyin lütfen. İki yapraklı, büyümeye başlayan bitkiniz Zamioculcas (zamioculcas zamiifolia) olabilir mi acaba? Bu sefer dedim gitti...... Sevgiler selamlar, iyi hasatlar.... :-)

Sevgi Durul
18-09-2011, 22:26
Sevgili karalale, beğenileriniz için çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yaz Türkiye'ye geldiğinizde bu zamanlara denk düşerse incir yemeye bekleriz.;) Olur mu olur, dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşurmuş.:p Güler hanım'ın bahçesindeki görüntülerinizden sizi, ailenizi ve tatlı kızınızı tanıdık. Biz de bekleriz.:)

Bitkimin adı için teşekkürler. ''Bu bitkinin adı nedir?'' bölümünde, sevgili smiy da aynı cevabı vermiş, teyit etmiş olduk.:cool:

Benden de size, Selamlar... Sevgiler...

Sevgi Durul
18-09-2011, 22:36
Ne güzel pembiş çiçekli.:p Hepsi çok güzeller sevgicim. Bademlerine maşallah. Kaçıncı hasat oldu bu yıl.

Teşekkürler sevim.K Öğretmenim, sizi özlemiştik. Bu aralar pek karşılaşamıyoruz. Duygu dolu şiirlerinizden okumaya devam etmek istiyoruz.;)

O pembişin çeliğini bir yerden habersizce almıştım.:o Küçücük bir şeydi, beş altı cm. kadar. Büyüdü ve açtı.:p

Saymadım ki kaçıncı hasat. Ömürler geçiyor, işte. Selamlar... Sevgiler...

Sevgi Durul
18-09-2011, 22:56
Sevgili S.Durul, sayfalara baktıkça şaşıp kalıyorum maşallah meyve, sebze, çiçek derken aldınız başınızı gidiyorsunuz :) Galiba bundan sonra tohumları sizden istiycez, şaka değil gerçekten selluka yetiştirmeyi beceremedim eğer tohum alabilirseniz talibim.
O atağa geçen çiçeğinizi bende merak ettim değişik bi çiçeğe benziyor, biraz daha büyüsün heralde belli olur ne olduğu. Antep fıstıkları, bademler, incirler harika ayyy bak yine klavyeye ağzımın suyu aktı :)) Allah güle güle yemek nasip etsin inşallah sevgiyle kalın.

Sevgili mormenekşe, sizi yeniden burada gördüğüme sevindim. Güzel sözleriniz ve iyi dilekleriniz için çok çok teşekkür ediyorum.

İstediğiniz tohum olsun. Selluka açıyor ya, tohumu da olur ve paylaşırız. Sellukanın açacak olmasına inanamıyorum. Zaten size göndereceğim başka şeyler de vardı. İstediğiniz başka tohum olursa, onları da yazarsınız.

Atağa geçen çiçek zammia imiş.:cool: Selam ve Sevgiyle...

Orhan Özbilgiç
18-09-2011, 23:09
Sayın öğretmenim;
Ne güzel fotoğraflar yayınladınız yine.
Maşallah sizdede ''yok'' yok..
Menengiçleri görünce çocukluğumu hatırladım. Buldan' da biz ona çitlembik derdik. Çitlembiğe de çıtlık. Erguvan'a menengiç. Şimdi yanlışlarımı görüyorum.:)

Menengiç'in kurusu el değirmeninde çekilir, bir tür sos niyetin yenirdi yufka arasında.
Son yıllada onlara Antep fıstığı aşılandığını duydum.
Beni alıp 55 -60 yıl öncelere götürdünüz. Teşekkürler SDurul.

karalale
19-09-2011, 09:31
Sevgili karalale, beğenileriniz için çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yaz Türkiye'ye geldiğinizde bu zamanlara denk düşerse incir yemeye bekleriz.;) Olur mu olur, dağ dağa kavuşmaz, insan insana kavuşurmuş.:p Güler hanım'ın bahçesindeki görüntülerinizden sizi, ailenizi ve tatlı kızınızı tanıdık. Biz de bekleriz.:)

Bitkimin adı için teşekkürler. ''Bu bitkinin adı nedir?'' bölümünde, sevgili smiy da aynı cevabı vermiş, teyit etmiş olduk.:cool:

Benden de size, Selamlar... Sevgiler...

Sevgili SDurul, davetiniz için çok teşşekkürler. Kızımın okul tatili Temmuz sonu başlıyor ,Eylül ün ilk hafası bitiyor. 4-5 sene daha bu şekilde devam. Gün ola devran döne, sizi de ziyaret etmek isterim. İnciri çok severim. Antalya ya tam incir zamanı gidiyoruz. Bir keresin de pazar dan tam 9 kilo incirle dönmüştüm.:D Bizim oranın inciri küçük, beyaz incirdir. Bal incir olarak ta geçer. Dönüşümüz de Bursa nın kara incirine denk geliyor hep. Kendi bahçem de, Antalyadan 8 sene önce aldığım beyaz incirim var. Bu sene ilk ve tek meyvasını yedim 2 gün önce. Garibim güneş görmediği için tam olgunlaşamamış. Böcekler yemeden kopardım. İncir in yağmuru sevdiği söylenir. Doğrumudur bilmiyorum. Buranın yağmuru eksik olmadığı için pek şansım yok galiba...:( Zamioculcas çok dekoratif bir bitkidir. Çok sulamaktan kaçının. Hatta çok, çok az sulayın. Direk güneşte olmasın, aydınlık sever. Size işleriniz de kolaylıklar diliyorum, sevgiyle kalın... Selamlar....

Sevgi Durul
19-09-2011, 10:22
Evet sevgili karalale, incir yağmuru hiç sevmezmiş. Miş diyorum çünkü, ben de bilmiyordum. Eşim şimdi yağmur yağsa, bütün incirler yarılır dedi. Bu arada yağış geliyormuş.

Davetim her zaman için geçerlidir.;) Buzdolabına girmeden, dalından yemenin tadı ayrı oluyor.

Bilgiler için teşekkürler... Sevgiler...

Sevgi Durul
19-09-2011, 10:39
... üzüm den de konserve yapıldığını ilk kez görüyorum . Elinize sağlık .

Hosta çiçeğini akşamları açıyor ,kokusu da var ... Çiçekler de lilium'ların çiçeklerine benziyor.

Canna baharın ilk günlerinde açmaya başlıyor ,azalarakta olsa ekim sonuna kadar çiçekleniyor.Tabii iklim farkından dolayı çiçeklenme zamanı değişecektir.

Hasat zamanı işleriniz yoğundur ,kolaylıklar diliyorum.

Üzüm konservesi çekirdeksizden güzel oluyor. Kara üzümden ilk kez yaptık. Umarım iyidir.

Hosta ve canna ile ilgili bilgiler için teşekkürler... Hostanın kokusunu liliuma benzettim. Canna çiçek sapını uzatmış, açacak sanırım.

İşlerimiz gerçekten yoğun, bahçe işleri bir yandan, kış hazırlıkları diğer yandan.
Tarhana malzemeleri hazırlandı, tarhana yapılacak şimdi.

Ben de size işlerinizde kolaylıklar diliyorum. Sevgiyle...

Sevgili SDurul, bahçenize bereket yağmış, her şey çok güzel, emeğin karşılığını almak ne güzel.

Sayın Lilium, çok teşekkür ederim. Sizin bahçe de aşağı kalmaz, yazma fırsatım olmadı, çok güzel görüntüler eklemişsiniz.

Bahçenizi en kısa zamanda ziyaret edeceğim. Ceviz aşısı ile ilgili soracaklarım var. Saygıyla....

Adalet Yağcı
19-09-2011, 10:52
Sevgili Durul, çok özendirdiniz beni, incirler, bademler, antep fıstıkları, hünnaplar...
Atlayıp geliveresim geldi bahçeye, bu ne bereket maaşallah(hiç nazarım değmez korkmayın :)).

Çiçekler de bir o kadar güzeller, solanum sıcak havadan etkilenmiyor, siz onu donlardan koruyun yeter.

Yer kirazı güneşi seviyor ve en iyi meyve zamanı Eyülden sonra, Ekim ayı soğuk yapmazsa pek çok meyve oluşturuyor.

Her şey çok güzel, mevsim bitmeden tadını çıkarın.

Çankırı
19-09-2011, 11:09
Sayın Durul,
Çok güzel bir bahçeniz var, güle güle kullanın. Ben de İzmir'de yerleşiğim ve hobi bahçemde Antep fıstığı da olsun istiyorum. Bu fidanları nerden aldığınızı merak ettim. Yanıtlarsanız sevinirim.

jineop
19-09-2011, 11:45
Mavi yaseminde , solanumda dışarda kışı geçirdi. Yalnız evin dibindeki duvarda. Mavi yasemin nerdeyse komple kuru dallar haline dönmüştü. Mart gibi bu uç dalları budamıştım. Saolanum yaz boyu 2 metre , mavi yasemin 1,5 metre boy attı. Mavi yasemin daha çalı formlu görüntülere sahip.
İncirler, bademler hepsi çok güzel sevgili arkadaşım. Tüm bitkilerin mutluluk ve sevgi saçıyor. Çok öptüm.

Sevgi Durul
19-09-2011, 13:13
Güzel görüşlerin için çok teşekkür ederim, sevgili lir.

Solanumu dışarı alacağım, biraz havanın serinlemesini bekliyorum da mavi yasemin dayanmaz buranın soğuğuna. Bir de açtı ki çiçekten yıkılıyor şu anda. Kıyamıyorum.

Ben de öpüyorum, arkadaşım. Sevgiler...

Sevgili SDurul fistiklar cok istah acici görünüyor. Ben suzannayi bahcenin cesitli yerlerine ekiyorum. Genelde gölge ve yari gölgede olanlar uzayip bol cicekleniyor, günestekiler pek gariban kaliyor. Sizinki cok mu güneste acaba?

Sevgili çiçeksever70, şimdi anlaşıldı benim suzanların neden iki tanecik açtığı. Bulunduğu yer güneş alıyor, hem de epey uzun zaman. Sabahtan akşama kadar diyelim. :dilli: Zamanla hataları düzeltebilmek dileğiyle...
Sevgiler...

Sevgili SDurul fistik ağacını manisa da görünce şaşırdım doğrusu, demek ki manisada da yetişebiliyormuş.

Sevgili ozger, tam olarak Manisa değil. En uzak, dağlık bir ilçesi. Manisada da yetişiyordur belki, bilmiyorum.

fatma sunay
19-09-2011, 19:06
Ürününüz bereketle haneniz mutlulukla dolsun afiyetle yemek nasip olsun. Bizde de menengiçi kavurup döverler ve kahvesini yaparlar. Kahvesini çok severim değişik bir tadı vardır. Gögsü yumuşatır faydalı bir bitkidir ama çok yağlıdır. Keklik avcıları kekliklerin yağlanması için toplar kekliklere yem olarak atarlar. Her meyvenin bir faydası var önemli olan onu değerlendirmek.

Selamlar...

Sevgi Durul
19-09-2011, 23:54
Ne güzel dileklerde bulunmuşsunuz sevgili fatma sunay. Aynı dilekler hepimiz için olsun.

Elimizdekilerin kıymetini bilemiyoruz, bazen. Menengice fıstık aşılamaktan başka bir şekilde değerlendiremedik. Bahçede o kadar çok yapılacak iş var ki sıra gelmedi belki. Ama önümüzdeki baharda, aşı zamanını tam olarak bilemiyorum, eşim hepsini aşılatacak.

Sevgiyle...

Antep fıstıkları ve beyaz incir süper görünüyorlar. Benim yerime de bol bol yiyin Sevgili Sdurul:)

Teşekkür ederim, sevgili günebakan. Bahçede dalından bir kaç tane yersem o kadar.:p Buzdolabından çıkmış meyveleri yiyemiyorum. Domatesin bile tadı dolapta bozuluyor gibi geliyor bana. Söz, bir dahaki gidişimde sizin için fazladan bir tane incir yiyeceğim.

Sayın öğretmenim;
Ne güzel fotoğraflar yayınladınız yine.
Maşallah sizdede ''yok'' yok..
Menengiçleri görünce çocukluğumu hatırladım. Buldan' da biz ona çitlembik derdik. Çitlembiğe de çıtlık. Erguvan'a menengiç. Şimdi yanlışlarımı görüyorum.:)

Menengiç'in kurusu el değirmeninde çekilir, bir tür sos niyetin yenirdi yufka arasında.
Son yıllada onlara Antep fıstığı aşılandığını duydum.
Beni alıp 55 -60 yıl öncelere götürdünüz. Teşekkürler SDurul.

Sayın Orhan Özbilgiç Öğretmenim, bunlar yanlış değil, yöresel adlar. Menengice burada da çitlembik diyorlar. Bir de çetlemik olarak söyleniyor. Kahvesi falan da oluyormuş, biz hiç değerlendirmedk. Sadece 5-6 tanesine Antep fıstığı aşılandı. Bahçenin kıyıları menengiç dolu. Eşim onları da aşılatmayı düşünüyor.

Ziyaretiniz için asıl ben teşekkür ederim. Saygıyla...

Sevgi Durul
20-09-2011, 22:04
Sevgili Durul, çok özendirdiniz beni, incirler, bademler, antep fıstıkları, hünnaplar...
Atlayıp geliveresim geldi bahçeye, bu ne bereket maaşallah(hiç nazarım değmez korkmayın :)).

Çiçekler de bir o kadar güzeller, solanum sıcak havadan etkilenmiyor, siz onu donlardan koruyun yeter.

Yer kirazı güneşi seviyor ve en iyi meyve zamanı Eyülden sonra, Ekim ayı soğuk yapmazsa pek çok meyve oluşturuyor.

Her şey çok güzel, mevsim bitmeden tadını çıkarın.

Sevgili Adalet hanım, keşke gelebilseydiniz, ben de çok mutlu olurdum. Her zaman kapımız açık, bekleriz. Baştan beri motive edici mesajlarınızı esirgemediğiniz ve beğenileriniz için ayrıca teşekkür ederim.

Solanumun soğuktan etkilenmediğini yazmıştı arkadaşlar. Şimdi bir düşüneyim, bahçeye geçirmek için. Olmazsa bu kışı da saksıda ve iç mekanda geçirsin, biraz büyüsün, bahara doğru bahçeye.

Altın çileklerin meyveleri, biraz büyüdüler ama yeşiller henüz. Umarım olgunlaştıklarını da görürüz. Sevgiyle...

Sevgi Durul
20-09-2011, 22:45
Sayın Durul,
Çok güzel bir bahçeniz var, güle güle kullanın. Ben de İzmir'de yerleşiğim ve hobi bahçemde Antep fıstığı da olsun istiyorum. Bu fidanları nerden aldığınızı merak ettim. Yanıtlarsanız sevinirim.

Beğeniniz için, çok teşekkür ederim, sayın Çankırı. Antep fıstıklarını, burada kendiliğinden yetişen menengiç ağacına aşılıyoruz. Bulunduğunuz yerde menengiç varsa, aşılatarak yetiştirebilirsiniz.

Sevgi Durul
23-09-2011, 16:34
Çarşamba günü erkenden ceviz toplamaya gittik. Eşim ağaçta, ben yerde, akşama kadar 5-6 ağacı ancak bitirebildik. Ağaca vurmadan çengelli sopa ile cevizler yere düşürüldü. Ben hem onları topladım hem etek dallarından boyum yettiği kadar olanlarını topladım.

247500

247499

247501

247502

Sevgi Durul
23-09-2011, 16:42
Ceviz soyma makinasını alındığında evde denemiştik. Bahçede topladıktan sonra, hemen soymak daha kolay olacağı için bahçeye getirdik. Cevizleri işaretli yere kadar doldurduk ve makinanın düğmesine bastık. Makina çalışmadı. Eyvah dedik, ne yapacağız şimdi. Makinayı biraz boşalttıktan sonra çalışınca rahat bir nefes aldık. O gün toplanan cevizlerin kabukları, için makina üç kez doldu boşaldı.

247503

247504

247505

247506

247507

Sevgi Durul
23-09-2011, 16:49
Yaklaşık 35-40 dakikada ceviz tamamen kabuğundan çıkmış oluyor.

247508

Makinadan alt kısımdaki kapağa çuval yanaştırarak boşaltılıyor.

247509

Yorulmadan kabuğundan kısa sürede temizlenen cevizler.

247510

Elde olsa bu kadar ceviz bu sürede soyulmazdı.

247511

Hem kaolin güneş yanığını engelledi, hem de yeşil kabuğun içinde hiç beklemediği için cevizde sonuç yüz güldürücü.

247512

arzuakyurek
23-09-2011, 17:16
Sevgili SDurul hayranım size, tü tü tü maaşallaaaah :)

Lilium
23-09-2011, 17:21
Sayın SDurul, hasatınız bereketli olsun, resimleri zevkle seyrettim, yüzümdeki tebessümü görmeliydiniz, hasatı ben yapıyormuşçasına heyecanlandım.

"Yaklaşık 35-40 dakikada ceviz tamamen kabuğundan çıkmış oluyor."

35-40 dakika çok değilmi? daha kısa bir süre olması gerekir, yanlışınız olmasın, bigada ceviz toplantısın da aynı firmanın olan bu makineyi görmüştüm, beş dakika gibi bir sürede iki cuval cevizi soydu.

Ben orada, makine çalışırken cevizleri koydular, siz makineyi çalıştırmadan koymuşsunuz, motoru yakabilirdiniz, her zaman çalışır durumdayken cevizleri haznesine boşaltınız.

Güle güle kullanınız, bol hasatlar dilerim,

jineop
23-09-2011, 17:37
Bu sayfayı her açtığımda ceviz yemek istiyor canım:) Bir de muzu ince ince yuvarlak doğrayıp üstüne ceviz bir de bal. Oh lezzet fırtınası. Ellerine sağlık canım, afiyetle yemek nasip olur inşallah.

dağ çiği
23-09-2011, 21:10
Ablacığım cevizler toplanmış afiyet le yersiniz inşallah.Taze cevizin tadıda başkadır çok severim çokk.

Sevgi Durul
24-09-2011, 12:29
Sayın SDurul, hasatınız bereketli olsun, resimleri zevkle seyrettim, yüzümdeki tebessümü görmeliydiniz, hasatı ben yapıyormuşçasına heyecanlandım.

35-40 dakika çok değilmi? bigada ceviz toplantısın da aynı firmanın olan bu makineyi görmüştüm, beş dakika gibi bir sürede iki cuval cevizi soydu.

Güle güle kullanınız, bol hasatlar dilerim,

Sayın Lilium sevincimize ortak olduğunuz için teşekkür ediyorum. Ceviz ağacı olan herkese gerekli bu makina, biz çok memnun kaldık. Tavsiye ediyorum.

Aslında daha kısa zamanda, soyulması gerekiyordu. Sağ olsun eşim çok tez canlı. Cevizler kabuk çatlatmadan toplanınca işlem biraz uzadı. Bu sene yine içi kararacak diye acele ettik biraz da.

Çok sağ olun. Ben de size bol hasatlar diliyorum.

Sevgili SDurul hayranım size, tü tü tü maaşallaaaah :)

Sevgili arzuakyürek, teşekkür ederim.:o

Sevgi Durul
24-09-2011, 13:22
Bu sayfayı her açtığımda ceviz yemek istiyor canım:) Bir de muzu ince ince yuvarlak doğrayıp üstüne ceviz bir de bal. Oh lezzet fırtınası. Ellerine sağlık canım, afiyetle yemek nasip olur inşallah.

Muz ceviz ve bal, lezzet fırtınasının yanında vitamin ve mineral fırtınası aynı zamanda. Deneyeceğim arkadaşım.

Ama daha bitmedi, ya bunlara ne dersin?

247711

Antep fıstığı öyle hemen hepsi toplanmıyor. Azar azar, olgunlaştıkça toplanıyor. Aksi halde içi boş oluyor.

247712

247713

Tabaktaki üzüm tek kök ve bu kadar vermiş. Ama bahçedeki diğer üzümlere benzemiyor. Kütür kütür ve çok lezzetli. Seneye çoğaltılacak.

247714

Hünnaplar olgunlaşıyor.

247715

Ablacığım cevizler toplanmış afiyet le yersiniz
inşallah.Taze cevizin tadıda başkadır çok severim çokk.

Teşekkürler sevgili dağ çiği. Yeniden hoş geldin.

jineop
28-09-2011, 19:26
Sevgili SDurul,
taze badem çok özel bir tat, benim için bol bol afiyetle yiyin...
Çimlenenlerden bana çok tanıdık gelen ama hatırlayamadığımı hatırladım. Leylak olabilir:p

fatma sunay
28-09-2011, 21:15
Hasatınız bereketli olsun bizde cevizleri toplamaya başladık ama bizim de pilimiz bitti. Uzun sırıklarla onları aşağı indirmek çok zor oluyor. Hünnapların çok güzel olmuş afiyetle yemek nasip olsun..

ozbey
29-09-2011, 21:08
Sevgili arkadaşım, bütün ürün hasatlarınızı Allah ağız tadıyla ve sağlıkla yemek nasip etsin. Bir an sizin bahçenizde olmak istedim.
Benim hünnaplar sizinki gibi güzel görünmüyor. Çünkü olgunlaşanlar ya dalında sönmüş balon misali asılı kalıyor, ya da yere dökülüyor. Ziraatçı monila hastalığı var demişti. Önerdiği ilaçla dört kez,daha ilk çiçekleri göründüğünde ilaçlamaya başlıyorum ama nafile.
Bana bu konuda önerileriniz olursa sevinirim.
Ellerinize ve emeklerinize sağlık canım.
Sevgi ve selamlar.

hanndan
30-09-2011, 10:07
Sevgili Sdurul ceviz hasatınız hayırlı olsun.cevizi artık daha farklı bi seviyorum
İnsanı anlatırken ceviz tabiri kullanılır mesnevide.Cevizin ,içinde sakladığı gibi insanında içindeki güzellikler anlatılıyor. 'cevizin dışına bakıp kabuğuna aldanma insanoğlu, içinde ne güzellik sakladığını bilirmisin'........
sevgiler..........

nurguldk
03-10-2011, 16:01
Cevizler muhteşem görünüyor. Ağzım sulandı. Afiyetle yersiniz inşallah :) Cevizin çok şifalı olduğuna inanırım ben. Bir çok yemekte salata ve mezelerde aynı zamanda tüm tatlılarımda vardır. Kızıma da 6 aylıktan beri düzenli ceviz yediriyorum. Alıştı o da :) Hep kabuklu alırım marketlerden. Salonun ortasına bir örtü serip kızımla başına oturur kırarız. (4.5 yaşında) Onun kırdıkları bize hiç kalmıyor. Hemen kendi indiriyor mideye :))

Ayrıca fotoğraflardan izledikçe müthiş keyifli göründü bana. Tabi ne kadar yorucu olduğunu siz bilirsiniz :) Yine de emeklerin sonucunun alınması, böyle hasat zamanı, tüm yorgunlukları unutturur insana. Bereketli hasatlar olsun inşallah..

nurguldk
03-10-2011, 16:10
Bu arada yazmayı unuttum. Altın çilek tam güneş istiyor. Benimkiler güneşin altında yaz ortasından beri üzerinden meyvesi eksik olmadı. Hala üstü dolu. Yediklerimiz yetmiyor. Yerlere atıyor biçoğu kendini :)
Ama yanda komşu evde, yarı gölgede yeni yeni meyveler oluştu. Bilginize..

Sevgi Durul
03-10-2011, 21:14
Sevgili nurguldk, cevizi bizde çok sever ve kullanırız. Aklıma gelenler, kahvaltıda, tatlılarda, makarnada, hamur işlerinde, vs. Salonun ortasındaki manzara aynı. Şimdilerde kırmak için basit bir alet var, onu kullanıyoruz.

Altın çileklerin hazır fide alarak diktiklerimiz, ağaçların arasında gölgede kaldıkları için olsa gerek uzun süre çiçeklenmedi. Dolayısıyla meyvesi de olmadı. Eşim neredeyse sökecekti, korktular herhalde onlarda başladılar çiçek ve meyveye.

Benim tohumdan yetiştirdiklerim nice sonra dikildikleri halde hazırları geçtiler. Üzerinde pek çok çiçeği ve meyveleri var. Henüz tadına bakamadık, ama. Tohumdan yetiştirdiklerimin son durumları.

249414

249415

249416

sakdag
07-10-2011, 07:26
merhaba sayın Sdurul, ceviz soyma makinasını ilk defa gördüm sayenizde fotoğraflardan. bu makine badem içinde kullanılır mı acaba.. 10 kadar badem ağacımız var ve bu sene bademler çok verimliydi. Kabuk ayıklarken elllerimiz mahvolmuştu. Makineyi nerden aldınız ve fiyatı ile ilgili bilgi verebilir misiniz.

Sevgi Durul
08-10-2011, 10:27
Hoş geldiniz sayın sakdag. Ceviz kabuğu soyma makinası badem için kullanılamıyor, ya da şöyle söyleyeyim biz kullanmıyoruz. Bademleri erken mi topladınız acaba. Bizdeki bademlerin çoğu silkelerken kabuklarından ayrıldı. Geriye kalanları elle kolayca ayıkladık. :) Fotoğrafı sanırım 63. sayfada, yani burada (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/245899d1316119037-badem1.jpg) var.

Makinayı İnegöl'den, 3000L.+KDV ye aldık.

merhaba sayın Sdurul, ceviz soyma makinasını ilk defa gördüm sayenizde fotoğraflardan. bu makine badem içinde kullanılır mı acaba.. 10 kadar badem ağacımız var ve bu sene bademler çok verimliydi. Kabuk ayıklarken elllerimiz mahvolmuştu. Makineyi nerden aldınız ve fiyatı ile ilgili bilgi verebilir misiniz.

Sevgi Durul
09-10-2011, 12:33
Bugün hava yağmurlu. Aylardan beri ilk kez, bu pazar evdeyiz. Bahçe ve ağaçlar yükünü epey hafifletti. Tabii biz de. Toplanacak pek bir şey kalmadı hemen hemen. Biraz fıstık, elmalar, ayvalar, muşmula, bir de zeytinler.

Geçen hafta pazar günü sıra hünnaplarındı. İki ağaçtan birinin verimi güzel, meyveleri iri, diğerinin meyveleri küçücük kalmıştı. Sanırım sulanmak istiyordu. Onu toplamadan bıraktık. Toplamak dediysem, ağaç yüksek ve dikenli olduğu için uzun sırıkla silkeleniyor. Ağacın altına zeytinlerde kullandığımız büyük yaygı seriliyor. Yoksa tek tek yerden toplamak zor ve yorucu oluyor. Daha sonra yapraklar ayıklanıyor.

250241

Bir kovaya yakın hünnabımız oldu. :)

250242

Eşim, yaprakları ayıklarken irilerini bana ayırmış. Evin küçüğüyüm ya. Büyüklükleri aşı kiraz kadardı neredeyse. Normal boyuttakiler küçücük kaldılar yanında.

250243

O gün hava biraz serindi. Isınmak için içerideki ocak başında mangalı yaktık.

250244

Öğle yemeğinde bol acılı menemen vardı. Yumurta dışında, her şey bahçeden, zeytinyağı dahil.

250245

Periş
09-10-2011, 15:23
Sevgili SDurul hünnap toplanmış menemene bayıldım bol acılı pek lezzetli olmuş ellerinize o güzel yüreğinize sağlık Sevgiler...

Sevgi Durul
10-10-2011, 12:06
Teşekkür ederim, sevgili Periş. Sizin de güzel gören yüreğinize sağlık.
Size ceviz kabuğundan yapılmış, yelkensiz bir gemi gönderiyorum. Sevgiler....

Hayat bir gemi, yoktur yelkeni.

250601

Güler
10-10-2011, 12:17
Hay Allah çok güldüm.
Sevgili S.Durul, mesaj içeriğini okumadan önce fotoğraflara baktım. Hünnapları gördüm sonra da ceviz kabuğundan yaptığınız tekneyi farketmeden sandım ki hünnapları kaynatıyorsunuz. Kendi kendime acaba S.Durul hünnapları kaynatıp da ne yapıyor diye okumaya başladım. Sonra da onun sadece bir ceviz kabuğu olduğunu farkedince bastım kahkahayı.
Çok yaşa sen emi.

rabenek
11-10-2011, 22:18
Sayın SDurul,
Bahçenize ara sıra uğruyordum. Bu gün ilk sayfadan son sayfaya kadar gezdim bahçenizi. Çiçeklerinizi kokladım tek tek. Eşinizin sırığını elinden alıp ceviz indirdim aşağı. Fırınınızın tuğlalarını taşıdım, ateşinde ısındım. Çayınızdan yudumladım. Resmini çektiğiniz kelebek uçmasın diye hareketsiz kaldım durdum. Menemeninize ekmeğimi bandırdım. Ömrünüz uzun ve sağlıklı, bahçeniz bereketli olsun.

Sevgi Durul
13-10-2011, 21:21
Hay Allah çok güldüm.
Sevgili S.Durul, mesaj içeriğini okumadan önce fotoğraflara baktım. Hünnapları gördüm sonra da ceviz kabuğundan yaptığınız tekneyi farketmeden sandım ki hünnapları kaynatıyorsunuz. Kendi kendime acaba S.Durul hünnapları kaynatıp da ne yapıyor diye okumaya başladım. Sonra da onun sadece bir ceviz kabuğu olduğunu farkedince bastım kahkahayı.
Çok yaşa sen emi.

Sevgili Güler Hanım, siz de çok yaşayın. Baktınız bu eline geçeni kaynatıp konserve yapan birisi, dediniz ki hünnapları da kaynatıyor.:D:D:D

Eşimin yaptığı ceviz kabuğundan yelkensiz yelkenliyi görünce, çok hoşuma gitti. Havuzun içinde nazlı nazlı süzülüyordu. Ben de paylaşmak istedim, hepsi bu kadar.:o

karalale
16-10-2011, 19:29
Offff şu menemen yok mu 3, 5 sene de bir yaptığım bu yemeği son zamanlar da ne çok yer olduk sayenizde. Son yudum ekmekle tava yı ben sıyırdım, pırıl pırıl oldu sevgili SDurul. ;) Taze cevizleri benim için de yeyin. Bizim buralar da dağ taş ceviz, her yerden toplayabiliyoruz ama bu sene dönüşümüz de çok yağmur var dı toplayamadık. Bahçemde ki ceviz fidanın da tek bir tane vardı, onu yiyebildik. Kurumuş taze cevizlerle idare ediyoruz. Kahvaltıda peyaz peynirle harika gidiyor. Kolaylıklar diliyorum, kalın sağlıcakla.

Sevgi Durul
16-10-2011, 21:41
Afiyet olsun, sevgili karalale. Aslında biz de sık yapmıyorduk, ama işler çok olunca başka da bir şey yapamadık. Zaten orada peynir ekmek bile yeseniz, hem iştahla yiyorsunuz, hem de tadına doyulmuyor. Arkasından bir bardak demli çay iyi gidiyor.

251550

Göreceksiniz bahçenizdeki ceviz fidanı her yıl meyvelerini arttıracaktır. Ben de size kolaylıklar diliyor, sevgilerimi gönderiyorum.

kelebekçalısı
16-10-2011, 21:58
Sevgili SDurul maaşallah tüm meyveleriniz harika benim bahçem de hünnap ağacım henüz yok fidancılardan birkaç tane buldum ama çok küçük ve ağaç formu bozuk olduğundan almadım ama sizin hünnapları görünce artık dikmek farz oldu:)
Bizim buralara dün den itibaren soğuklar geldi bahçede yapacağım işlerim yağmurlar nedeni ile yarım kaldı havalar biraz açınca devam edeceğim,bazan düşünüyorum emekli olduktan sonra bu bahçe uğraşımız olmasa idi ne yapardık,hakikaten vakit hiç geçmezdi oysa şimdi ağaçlar çiçekler sebze derken vaktin nasıl geçtiğini hiç anlamıyoruz böyle uğraşıları devam ettirebilmemiz için Allah hepimize kuvvet versin:)selam ve sevgilerimle.

Sevgi Durul
17-10-2011, 12:38
Sevgili kelebekçalısı, hünnap her bahçede bulunması gereken zahmetsiz bir ağaç.
Ağaç formuna bakmayın, sağlıklı olması yeterli.

İki gündür burada da hava çok soğudu. Bahçede bırakmayı düşündüğüm sardunya ve küpeleri iyi koruyamayacağıma inandığım için saksıya aldım. Hortumları ve damlamaları topladık. Son olarak elmalar toplandı. Asmalara güz budaması yapıldı. Sizin de söylediğiniz gibi yapılacak işler bitmedi, yağmur yağınca ara vermek zorunda kaldık.

Bu uğraşılar güzel uğraşılar. İyi dilekleriniz için teşekkür ediyor, ben de size kolaylıklar diliyorum. Sevgiyle...

Bu arada, ayın on üçünde çektiğim sonbahar görüntüleri...

251585

251586

251587

251588

251589

mrduran
19-10-2011, 21:10
Sayın SDurul ve Muhterem Beyefendi;

4 günlük kaçamak ziyaretim sona erdi efendim.
ALLAH torunuzun bahtını, tahtını, sağlığını iyi ve daim etsin inşallah. Demek ki Yüce Yaradan, sizi, eşinizden bir gıdımcık/miniminnacık fazla seviyormuş ki, önce kız torununuzu bahşetti, etrafınızda koşuşturup yardım etmesi için. Belki de eşinize bağışladığı hareket/hararet fazlalığını yüksünmemeniz içindir:))
Her şey haddinden fazla güzel, emek ve sevgi .. vb. sonucu muhakkak.
Datura, temas ve yemek yönünden, her kısmı zehirli bir bitki efendim. Meyvesi torununuz için ilginç gelebilir, ALLAH korusun.

İspanya/zeytin bahçesi/sıra arasında traktör. Römorkun dört köşesinde asansörlü metal sepetler, içinde işçiler.... Boyundan büyük marifeti olan alete, boyundan büyük bedel olan(Bence tabii-özür)3000+kdv ödeyecek kadar bonkör eşiniz için efendim.:))

Kurtlu/kuşlu, eşli/dostlu, tatlı mı tatlı, torunlarınız ile ailecek, sağlık içinde yaşayın ALLAH' ın izniyle. Torununuza sağlıklı ev yumurtası yedirmek, artık amacınız olmalı.

Eşinizin süratine ayak uydurma çabanız, sizin başlıca sağlık kaynağınız efendim.

Sağlıkla kalın inşallah, Saygılarımla lütfen.

Vişne kavanozlarından biri eksik değilmi? Aramayın lütfen, vişne severimde...

Sevgi Durul
20-10-2011, 21:33
Sayın mrduran, bahçemizi ziyaretiniz için ve bütün iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Biz çok istiyorduk, Allah gösterdi. Evlat sahibi olan ve isteyen herkese de torun nasip olsun inşallah.

Ayrıca beğenileriniz için de teşekkürler. İspanya zeytin bahçesindeki gibi asansörlü römorku görse, traktör de alır eşim. Bahçe söz konusu olunca oldukça bonkördür kendileri. O zaman da bahçeyi büyütmek gerekir. Şimdilik çapa motoru idare ediyor.:rolleyes:

Vişne kavanozunun eksikliğini farketmedim bile. Diğer meyvelerden de alabilirsiniz.:)

Saygıyla.

Sevgi Durul
21-10-2011, 19:40
Bu sevinçle bir kaç fotoğraf ekleyeyim. Antep fıstıklarının tamamını topladık. Kabuklarını ayıkladık. Dalındaki son görüntüleri, sevgili berrinb ve sevgili günebakan'a gitsin.

251956

251955

Ayvalar ve Trabzon hurmaları sararmış.

251957

251959

Tohumundan kendi yetiştirdiğim beyaz patlıcan, geç kaldı ve bir tane verdi.

251958

Sevgi Durul
21-10-2011, 19:49
Havuza dört tane balık attık, fotoğrafta ikisi görünmüş, diğerleri kaçmışlar.

251965

Biberleri en son topladığımda, yaprak üzerinde gördüğüm uğur böceği.

251968

Kasımpatılar yavaş yavaş açmaya başladılar.

251966

251969

251967

Sevgi Durul
21-10-2011, 20:22
Bu görüntüler 15- 20 gün önce çekildi.

251976

Sevgili Güler hanım'ın gönderdiği çelikten yavrulayan atlas.

251977

Sabah sefası.

251978

Sardunyalar açmaya başladı ama havalar da soğudu.

251979

Soğanlı bitkilerden, galiba muskari.

251980

Sevgi Durul
21-10-2011, 20:30
Bu sene açmasını ummadığım canna sarı açtı.

251981

251982

Güz çiğdemi de açtı geçti. Bu günlerde evin bahçesindekiler de açıyorlar.

251983

251984

Liliumları bugün çektim, şimdilik sağlıklı görünüyorlar.

251985

Sevgi Durul
21-10-2011, 20:56
Son günlerde çektiğim pek çok görüntü var aslında. Ama bu gecelik bunlar son olsun. Bahçeden sonbahar görüntüleri.

251995

251996

251997

251998

251999

KAPTANzst
26-10-2011, 10:09
Selam sayın SDurul.
Bende o hurmaları gördüm içim açıldı:o
Karogaki yapmanın tam zamanı.;)
Denedinizmi hiç:confused:

http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/14422.htm

Bunlarda benim yaptıklarım

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/21697-2.htm

Sevgi Durul
31-10-2011, 21:00
Selam sayın SDurul.
Bende o hurmaları gördüm içim açıldı:o
Karogaki yapmanın tam zamanı.;)
Denedinizmi hiç:confused:

http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/14422.htm
Bunlarda benim yaptıklarım

http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/21697-2.htm

Sayın KAPTANzst bahçemize hoş gelmişsiniz.

Bu hurmalar ilk meyvelerimiz ve tam üç tane. Dört olacaktılar, biri erkenden döküldü. Verdiğiniz linkten nasıl kurutulduğunu araştırıp öğrenerek, bunları muhakkak kurutacağım. Teşekkür ederim. Saygıyla...

253668

Emre İlhan
02-11-2011, 18:21
Bu sene dershaneye gidiyorum. Geçen sene hiç hazırlanmamıştım, bu seneye bırakmıştım. Bakalım hayırlısı SDurul öğretmenim.:)

Sevgi Durul
02-11-2011, 18:21
Sayın mrduran, teşekkür ederim. Ben de sizin ve tüm ağaclar.net ailesinin Kurban Bayramını kutlarım. Saygıyla...

Sayın SDurul; Trabzon Hurmalarınız bol bereketli olsun dilerim. Antep fıstıklarınız maaşallah imrendiriyor. Biz de bahçemize iki antep fıstığı ağacı dikmek istiyoruz. Acaba bu konuda bize tavsiyeniz nedir? Alırken, dikerken ve bahçede nelere dikkat etmeliyiz?

Ayrıca fotoğraflarınız oldukça dinlendirici. Duru ve iç açıcı...

Kolaylıklar diliyorum. Sağlıcakla Kalın...

Sevgili Uzaylı, beğenileriniz için teşekkürler...Cevap geciktiği için kusura bakmayın. Dün yazmıştım, gönderirken hata oluştu, mesaj gitmedi. Ve bugüne kaldı.

Biz Antep fıstıklarını fidan olarak almadığımız için, bu konu hakkında bilgim yok. Satıldığını da bimiyordum, eşime sordum, fidanlıklarda satıldığını duymuş. Bakımı hakkında söyleyebileceğim, özel bir şey yapmıyoruz. Diğer ağaçlara verilenlerden, onlar da nasiplerini alıyorlar. Yerleri ise, kendiliğinden yetişen menengice aşılandığı için, seçilmiş yerlerde değiller. Hemen hepsi kaya diplerindeler.

Siz yine de forumdaki bu (http://www.agaclar.net/forum/sert-kabuklu-meyveler/1686.htm) başlığı inceleyin. Hazır fidan bulamazsanız, menengiç tohumu ya da çeliği bahçeden göndeririz. Tabi Antep fıstığı göz ya da kalemini de. Yalnız menengiç tohum ya da çelikten yetiştirme imkanı olup olmadığı hakkında da bilgim yok. Onu da araştırırsınız.

Menengiç meyveleri. Bu görüntüleri bugün çektim.

254031

Bakın menengicin üzerinde böyle bir oluşum belirmiş. Bu tohum kesesi midir, onu da bilemiyorum.

254032

Sevgi Durul
02-11-2011, 18:40
Sevgi'ciğim bahçenin sonbahar görüntüleri gelmiş, huzur, dinginlik ve hüzün hepsini bir arada hissetmek çok güzel. Antep fıstıkları ve hurmalar göz kamaştırıyor. ellerinize sağlık. Sana ve güzel ailene iyi bayramlar diliyorum. Sevgilerimle.

Fatoş'cuğum, teşekkür ediyor, ben de sana iyi bayramlar diliyorum. Sevgiyle...

Bu sene dershaneye gidiyorum. Geçen sene hiç hazırlanmamıştım, bu seneye bırakmıştım. Bakalım hayırlısı SDurul öğretmenim.:)

Her şeyde bir hayır vardır, sevgili Emre. Başarılar diliyorum.

Maşallah. Çok güzel bir bahçeye sahipsiniz.. Merakımı bağışlayın ama sormadan edemeyeceğim. Antep fıstıgının fidanını veya aşı kalemini nereden temin ettiniz. Zira bizim buralarda da menengeç çok ama hiç antep fıstığı görmedim..

Teşekkür ederim, sayın zirve_85. Aşı kalemini burada daha önce bahçelerinde olanlardan temin ettik. Aşılamak isterseniz, göz ya da kalem gönderebiliriz.

Söz fıstıktan açılmışken, fıstıktan geriye kalanlar.

254037

254038

Antep fıstığı aşı yeri.

254039

Geriye kalanları topladım, bir avuç fıstık oldu.

254040

254041

Sevgi Durul
03-11-2011, 21:01
Bu görüntünün yerinde yeller esiyor.

254269

Sebze bahçesini bozmuştuk. Bahçenin üst kısmı, bağ yeri ve sebze bahçesinin olduğu yer çapalandı. Oraya ıspanak, marul, roka, maydanoz ekmeyi planlıyoruz.

254265

254266

Maalesef altın çileklerin hiç biri olgunlaşmadı, hava da soğudu. Üzerlerinde öyle çok var ki. Seneye daha erken ve daha çok güneş alan bir yere dikilecekler.

254268

254267

Sevgi Durul
03-11-2011, 21:16
Çapa yapıldığı gün, içeride sobayı yaktık, sobanın üzerinde çayı özlemişiz. Kapıyı kapatmak zorunda kaldığımız için kepenkleri açtık. Dışarının fotoğrafını çektim. Bir fotoğraf yarışmasının başlığı gibi olacak ama içeriden dışarıya bakış.

254271

Hünnap, badem, şebboy ve zinniadan geriye kalanlar.

254272

254273

254274

254275

Sevgi Durul
03-11-2011, 21:35
Kasımpatılar bu mevsimde bahçeyi biraz olsun renklendiriyorlar.

254276

254277

254278

Kıyılara ektiğim çiçeklerden tek tük açan aster. Seneye kıyılara bir şey ekilmeyecek. Orada pek olmadılar, bir sürü tohum ziyan oldu.

254279

254280

Sevgi Durul
03-11-2011, 21:49
İçeri aldıktan sonra üzerinde bir kaç çiçek görünen melisam.

254283

Adını öğrenemediğim bitki de içeri alınanlardan.

254284

Komşumun verdiği nakkaş sarmaşığım.

254285

Zıpçıktıyı da içeri aldım, çok tomurcuğu vardı. Ama neşesiz, çiçekleri açmadan soluyor sanki.

254286

Bunlar da gül çeliklerim, eşim beğenmedi. Tutarlarsa büyük başarı olacak.:rolleyes:

254288

cemo
03-11-2011, 22:04
Sevgili Sdurul

Bize sunduğun güzellikler için, eline ve yüreğine sağlık diyorum.
Zıpcıktılar sizin orada bahcede donuyor mu. Burada bahcede kalabiliyor. Dene istersen.

Sebzeleri ben de söktüm. Çoğu domates, kızaramadan söküldü. Sadece biberleri sökmedim, tek tük biber var üzerlerinde.
Altın çileği ben de gec ektiğimden meyve alamadım:( Seneye elimizi çabuk tutmak lazım:)

Meyvelerde yine başarılı olamadım. Bu sene hiç ilgilenmiyeceğim, cezalılar:) Senin sayfanda gözüm meyveye doyuyor nasılsa, sağolasın paylaştığın için.

Sevgi Durul
03-11-2011, 23:12
Sevgili cemo, teşekkür ediyorum. Senin sunduğun güzellikler yanında pek lafı olmaz ama sen yine de sağ ol. O sukulentlerin beni öldürecek, bir de akide şekeri gibi kızarmamışlar mı? Benimkiler ne zaman öyle olacak, rüyada mı bilemiyorum.

Zıpçıktıları geçen sene de içeri almıştım, dayanıyorsa dışarı alayım yine. Bir içeri bir dışarı derken mavişi de öldürmüştüm. Kendi hallerine bırakmayı bir öğrensem, onlar da rahat nefes alacaklar.

Altın çilekler için üzgünüm, hiç olmazsa bir tanesi olgunlaşsaydı da tadına baksaydık.

Sen de sağ ol arkadaşım, ayva ve nar sana gelsin. Nar eski evimizin bahçesinden. Tatlı ve yumuşak çekirdekli. Sevgiyle...

254295

254296

254298

254299

254297

Adalet Yağcı
04-11-2011, 16:00
Bahçe yoruldu sahibi yorulmadı :)

Sevgili Durul, çok bereketli bir yıl geçirdi bu bahçe, bırakın dinlensin biraz.
Siz de ayaklarınızı uzatın, elinize badem, fıstık, hünnap, nar dolu tabağınızı alıp keyif yapın biraz.

Maviş, bildiğim kadarı ile kısa donlardan etkilenmez, bir akrabamın da var, Ankara'da bu mevsimde fazla ısınmayan cam önüne koyar hep, yani eksiye yakın bir derecede tutar, ama o her sene bu zamanlar diplerden 5 cm. bırakıp budama yapar, öyle alır içeriye.

Bir kaç yılda neler başardınız, ellerinize emeğinize sağlık.

Kiraz
04-11-2011, 16:10
Sevgili SDurul, cennet bahçenizin fotoğrafları çok güzel her zamanki gibi, keyifle, sağlıkla, sevdiklerinizle çok mevsimler geçirin.

Altın çilekleri sökmediyseniz, çelikler alıp saksılara dikin, seneye hazır büyümüş olarak elinizde olurlar,kolay tutuyorlar. Sapın bir kısmını eski kökte bırakın, belki köklerinden yeni sürgünler de verebilir. Denediklerimden bunları gördüm.

Sevgi Durul
09-11-2011, 21:20
Bugün, minik bir misafirimiz vardı. Tabii ki sevgili babası ve annesi ile birlikte. Misafirlerimiz sevgili tturt ve ailesi olunca, bir kaç fotoğraf çekmeden olmazdı. Ege uykulu olduğu için pek poz vermek istemedi ama ben yine de çektim.

Sayın tturt, eşim ve ben; sizi, eşinizi ve Ege'yi tanımaktan çok mutlu olduk. Yine bekliyoruz, bir daha ki sefere bahçeye inşallah. Sevgilerimizle...

254771

254772

tturt
10-11-2011, 21:33
Bizde sohbetinizden büyük keyif aldık. Her zaman bekleriz. Bizim de yolumuz düştükçe size uğrayacağız. Eşinize sevgi ve selamlarımızı iletin lütfen.

mrduran
11-11-2011, 12:53
Merhabalar efendim,

Bahçeniz, halâ sonbahara direniyor tüm güzellikleri ile, maşallah.

Zıpçıktı' yı dışarıda bırakabilirisiniz. Toprak veya büyücek bir saksıda. Zaten kurak dönem geçirme ihtiyacı olan bir bitki. Azgın da üstelik, 2-3 sene ihmal ettiğim saksımı patlatacak kadar hemde.

Ailece saygılarımla lütfen.

Safranlı
11-11-2011, 14:26
sayın SDURUL bir sey ögrenmek istıyorum
uzun süredır çapa makınası alamk istıyorum bır turlu karar veremedım
siz çapanızdan memnun musunuz tavsıyenız nedır acaba ?

Uzaylı
11-11-2011, 19:21
Sayın SDurul; Antep fıstığı bilgileri için teşekkür ederim. Bahçemizin bulunduğu yerlerde menengiç ağacı olduğunu temin etmenin kolay olduğunu söyledi köydekiler. Ama yine de aşılı antep fıstığı fidesi araştırıyorum. Fiyatlar birbirinden çok farklı olunca şaşırdım nedeni nedir diye... Belki birini aşılı alırız; birini de menengici aşılarız. Menengiç, aşı kalemi v.s. bulamazsam size yine yazarım. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Sevgi Durul
12-11-2011, 21:41
Bahçeniz, halâ sonbahara direniyor tüm güzellikleri ile, maşallah.

Zıpçıktı' yı dışarıda bırakabilirisiniz.

Ailece saygılarımla lütfen.

Teşekkürler, sayın mrduran. Belki sıradan görüntüler ama, her gidişimizde
bahçedeki ağaçların ve bitkilerin farklı renklere büründüğünü görüyoruz.

Kirazın yaprağı, meyvesi gibi kırmızılaştı.

255348

Başka bir kiraz ağacı.

255349

Asmaya tutunmuş kasımpatı.

255350

Kasımpatı yaprağı.

255351

Sebze bahçesi çapalanırken eşim tarafından insaf edilmiş kadife çiçeği.

255352

Zıpçıktı dışarı alındı. Bilgi için teşekkürler... Saygıyla...

Sevgi Durul
12-11-2011, 21:51
sayın SDURUL bir sey ögrenmek istıyorum
uzun süredır çapa makınası alamk istıyorum bır turlu karar veremedım
siz çapanızdan memnun musunuz tavsıyenız nedır acaba ?

Sayın Safranlı, bizim bu ikinci çapa makinamız. İlki benzinliydi, çok yakıyordu. Şimdiki dizel, ekonomik ve çok memnunuz.

Sayın SDurul; Menengiç, aşı kalemi v.s. bulamazsam size yine yazarım. İlginiz için çok teşekkür ederim.

Rica ederim, haberleşiriz. :)

Lilium
13-11-2011, 00:28
Maalesef altın çileklerin hiç biri olgunlaşmadı, hava da soğudu. Üzerlerinde öyle çok var ki. Seneye daha erken ve daha çok güneş alan bir yere dikilecekler.

Galiba bu yıl genel olarak altın çilekler her yerde yetişemedi, yazın geç gelmesi çalışmayı durdurdu, altın çilekler tam olgunluğa gelmeden bu seferde kış geldi.

Seneye kısmet diyelim.

Satı Uğurtan
13-11-2011, 15:27
Sevgili Sdurul, menengiç, ayva, nar, adını sayamadığım bir sürü güzellik, afiyetle yiyin çok güzeller, bizde menengice çetene diyorlar çıtır çıtır yemeye bayılırım:)
Zıpçıktıda mavişte dışarıda kalabilir donmuyorlar, benimde altın çileklerim oluşmadı üstü meyve ve çiçek dolu fakat kızarmıyor evet her bölgede geç kaldı galiba.
Küçük misafiri görünce daha yazısını okumadan sizin torununuz sanıp, aaaaa Egeye ne kadar benziyor derken, Ege olduğunu anlayınca çok güldüm kendime:)
Kasımpatılarda olmasa bu mevsim bahçelerde çiçek göremeyeceğiz, sevgili SDurul, her şey gönlünüzce olsun sevgiler saygılar.

sevim.K
13-11-2011, 17:49
Sevgicim merhaba. Bahçe harika olmuş. Meyveler bir yandan çiçekler bir yandan emek fışkırıyor.:)

Sn tturt ve eşini görünce Manisa gezimizi hatırladım. Aklıma takıldı sizi ziyaret etmeyi çok arzu ettim ama hem zaman çok sınırlıydı hemde misafir olduğumuz yerle sizin bulunduğunuz yer çok ters istikametteydi.

Kısmet başka zamana olsun artık;)

Sevgi Durul
14-11-2011, 20:11
Sayın Lilium, aynen seneye kısmet diyoruz. Ben altın çileklerden 10-15 çelik yaptım ve
bu çelikleri ısıtılmayan kapalı ortamdaki diğer bitkilerimin saksılarına diktim. Tutar ve yaşarlarsa seneye erken davranmış oluruz.

Sevgili Satı, beğenileriniz için teşekkürler ediyorum. Sağ olun, var olun.

Zıpçıktı ve mavişler dışarda, beyaz mavişin üzerinde çiçekleri var, hala. Kasımpatıları çok seviyorum. Çeşitlerini toplamaya devam ediyorum. Budamalarını da tam yaparsam, seneye daha güzel olacaklar.

Menengice burada da çitlembik diyorlar. Geçenlerde bir tanesinin tadına baktım, güzeldi.

Ege, bayramda gelişiyle bizleri sevindirdi. Torunumla 6. kuşaktan kardeş torunları oluyorlar. Dünya ne kadar küçüldü, bunu sayın tturt'un geçen bahar yaptığı tohum dağıtımında fark etmiştik. Bayramda akrabalarını ziyarete geldiklerini öğrendiğimizde, bizde onları çaya davet ettik.

Sevgili Sevim Öğretmenim, çok sağ olun. Forumda mesajlarını okumadan geçmediğim arkadaşım, keşke yolumuz sapa olmasaydı da uğrayıverseydiniz. Manisa bize epey uzak ya da şöyle söyleyeyim, Manisa'nın en uzak ilçelerinden birindeyiz. Kütahya ile il sınırındayız. Ama kapımız size her zaman açık, bekleriz inşallah. Sevgiyle...

Lilium
15-11-2011, 00:04
Sayın Lilium, aynen seneye kısmet diyoruz. Ben altın çileklerden 10-15 çelik yaptım ve
bu çelikleri ısıtılmayan kapalı ortamdaki diğer bitkilerimin saksılarına diktim. Tutar ve yaşarlarsa seneye erken davranmış oluruz.

Çelikleri marttan sonra yapsaydın çok daha iyi olurdu.

Şimdiden ektiğin çeliklerin tutacağını sanmıyorum, ısıtılan bir ortamda köklendirebilirsen yaza da erkencelik sağlayabilirsin.

Köklendiremezsen bahara kadar çürüme yaparlar.

Sevgi Durul
16-11-2011, 21:07
Sayın Lilium, mart ayına kadar donacaklar, çelik alacak dalları kalmayacak. Şimdiden üzerlerinde yaprak kalmamış. Bu görüntüleri dün çektim.

255822

255823

Diktiğim çeliklerden de umutlu değilim açıkçası, üzerlerindeki yapraklar bozulmuş. Denemiş olacağız.

mrduran
17-11-2011, 21:30
Merhabalar efendim,

Yer kirazlarını, enginar da yaptıkları gibi toprak seviyesinden kesip, kışın 3-5 cm toprakla örtün. Kökleri koruyun yeterki, seneye daha hızlı sürgün verirler. Baharda toprağı az eşelersiniz.
Ailecek sağlık ve hürmetler.

Saygılarımla lütfen.

Sevgi Durul
20-11-2011, 18:47
Sonbahar görüntüleri. Bu görüntüleri geçen hafta sonu çekmiştim. Bu gün daha bir renksizdi bahçe.

256274

256275

256276

256277

256278

Sevgi Durul
20-11-2011, 18:51
Devam ediyoruz...

256279

256280

256281

256282

256283

Yücel Canpolat
20-11-2011, 19:15
yapraklı ağaçlar dört mevsimi bizlere yaşatıyor elerinize sağlık Sayın hocam,yukarıdaki ağaçlara bu güzel formu veren abimize de selam ve sevgilerimizi yolluyorum elleri dert görmesin:)

Sevgi Durul
20-11-2011, 19:23
Bu görüntüyü çok sevdim. Eklemeden geçemedim.

256298

Muşmulanın yaprakları da sararmış.

256299

Dalında mandalina ve mandalina hasadımız. :)

256300

256302

Ne olur birkaç gün daha güneş olsun. İki tanesi sararmaya başlamış.

256301

Orhan Özbilgiç
20-11-2011, 19:26
Bende Sevgili Yücel gibi düşünüyorum.
Ağaçlar eşinizin profesyonel bir çiftçi olduğu mesajını veriyor. Nemin az olduğu bölgelerde sizde olduğu gibi sonbaharda yapraklar çok güzek renkleniyor. Karadenizde, hele bu yıl yapraklar karararak dökülüyorlar.

Çok güzel görüntüler paylaşmışsınız öğretmenim. Sağolun varolun.

Sevgi Durul
20-11-2011, 19:36
Ayvaları geçen hafta toplamıştık,

256318

Bu gün baktık ki bir kaçını görmemişiz, dalında kalmış.:)

256319

Kuşları kaçırmak için ağaçlara bağladığımız cd leri toplamak epey zamanımızı aldı. Bu arada dalında unutulanlar cd kovasına ilave edildi.

256320

Kocayemiş geçen sene açmış meyve vermemişti. Bu sene de tomurcuklar görünmüş, bakalım sıra meyveye gelince ne olacak?

256321

Bu görüntü bu güne ait.

256322

Sevgi Durul
20-11-2011, 19:44
256332

Çiçeklerden son görüntüler...

256333

256334

256338

Isıtılmayan kapalı ortamdaki mavi yasemin son çiçeğini açıyor.

256335

mrduran
21-11-2011, 22:59
Merhabalar efendim,

CD' ler yazın kuşlara, kışın sizlere mi şarkı söyliyecek efendim? :))

Sebebi nedir acaba, neye çözdünüz lütfen?

İnanın hem şaka, hemde öğrenme amacım var. Anlamsız gelmesin size.

Size ve Beyefendi' ye saygılarımla lütfen.

Orhan Özbilgiç
22-11-2011, 09:21
Merhabalar efendim,

Sayın mrduran;

Aynı yöntemi bende kullanıyorum.

Nedenine gelince: Kuşlar sürekli ışıldayan cisimlere, her nedense yaklaşmıyorlar. CD'lerde hafif esintilerde bile döndükçe güneş ışığını, bir deniz feneriymişcesine yansıtıyorlar ya...
İşte bu amaçla bizde, özellikle çamaşır astığımız iplere (Konupta pislemesinler diye!) ve kuşların yemesini istemediğimiz meyve ağaçlarına bağlıyoruz.

Sanıyorum, Sayın SDurul' da benzer gerekçelerle asıyorlardır. Zaten, fotoğrafın açıklamasında, kuşlar için olduğunu belirtiyor.
Esenlikler diliyorum.

Periş
22-11-2011, 18:40
Sevgili SDurul sonbahar görüntülerine bayıldım elmalar ayvalar mükemmel görünüyor gül mavi yasemin kasımpatı pek güzel maşallah ellerinize emeklerinize o güzel yüreginize sağlık Sevgiler... ;)

berrinb
23-11-2011, 12:33
Sevgili S.Durul,çoktandır bahçenizi gezememiştim....Sonbahar görüntüleri,kırmızı fıstık lar,menengüçler,kasımpatları ,dalındaki ayvalar,bütün meyvelerin görüntüsü çok güzeldi...Sudaki yaprak görüntüsü ne kadar berrak çekilmiş,Çok orjinal bir kare...Sabah sefasının cinsi de çok değişikmiş...Benim altın çileğim de kışa kaldı ..Bütün meyveleri karardı.... Eşinizin ve sizin ellerinize sağlık...Sevgiler ve selamlarımı yolluyorum:))

Sevgi Durul
25-11-2011, 20:39
yapraklı ağaçlar dört mevsimi bizlere yaşatıyor elerinize sağlık Sayın hocam,yukarıdaki ağaçlara bu güzel formu veren abimize de selam ve sevgilerimizi yolluyorum elleri dert görmesin:)

Beğenmenize sevindim, sayın Yücel Canpolat kardeşim. Sizin botanik bahçenizin yanında lafı bile olmaz ama uğraşıyoruz işte.

Selamınız iletildi, o da sizlere selam ve sevgilerini gönderdi.:)

Bende Sevgili Yücel gibi düşünüyorum.
Ağaçlar eşinizin profesyonel bir çiftçi olduğu mesajını veriyor. Nemin az olduğu bölgelerde sizde olduğu gibi sonbaharda yapraklar çok güzek renkleniyor. Karadenizde, hele bu yıl yapraklar karararak dökülüyorlar.

Çok güzel görüntüler paylaşmışsınız öğretmenim. Sağolun varolun.

Eşim aslında bağ bahçe işlerine pek bir uzaktı, gençliğinde. Şimdi severek uğraşıyor. Görüntüleri beğendiğinize sevindim, Öğretmenim. Saygıyla...

Merhabalar efendim,

Sayın mrduran,

Yağmurdan ve güneşten yıpranmamaları için söktük, yazın yine lazım olacaklar.
Saygıyla...

Sevgi Durul
25-11-2011, 21:24
Sevgili SDurul sonbahar görüntülerine bayıldım elmalar ayvalar mükemmel görünüyor gül mavi yasemin kasımpatı pek güzel maşallah ellerinize emeklerinize o güzel yüreginize sağlık Sevgiler... ;)

Sevgili S.Durul,
Sonbahar görüntüleri,kırmızı fıstık lar,menengüçler,kasımpatları ,dalındaki ayvalar,bütün meyvelerin görüntüsü çok güzeldi...Sabah sefasının cinsi de çok değişikmiş...Eşinizin ve sizin ellerinize sağlık...Sevgiler ve selamlarımı yolluyorum:))

Sevgili Periş, beğenileriniz için teşekkür ediyorum. Sizin de güzel gören
yüreğinize sağlık. Sevgiyle...

Sevgili berrinb, her mevsimin kendine has güzellikleri var. Sonbahar görüntüleri biraz hüzünlü olsa da yine de güzeller. Bahçede iş hemen hemen kalmadı sayılır. Hafta sonu zeytinleri toplayacağız. Adam tutmadan cevizleri toplamıştık, zeytinleri de ikimiz toplarız. Çapa zaten yapıldı, budama yapılıp bordo bulamacı da atıldı mı biraz rahatlayacağız.

İsterseniz kargoyu gönderirken sabah sefası tohumlarından da göndereyim.
Sevgiyle...

Sevgi Durul
25-11-2011, 21:32
Zeytinler için hazırlık yaptık, bakalım baş edebilecek miyiz?

257009

257010

Sevgi Durul
25-11-2011, 21:36
Evin bahçesinden... Son gül...

257015

Kasımpatılar...

257016

257017

257018

257019

günebakan
25-11-2011, 22:13
Kasımpatılar ve son güller harika bu sene zeytininiz bol galiba başa çıkacağınızdan hiç kuşkum yok. İnsanın kendi bahçesinin mahsulü eminim çokta lezzetlidir:)

Emre İlhan
26-11-2011, 20:46
Bahçe, mevsimi tam anlamıyla yansıtıyor. Kartpostallık görüntüler oluşmuş. Çok emek verildiği her mevsim düzenli olmasından dolayı çok iyi anlaşılıyor SDurul öğretmenim.:)

Sevgi Durul
30-11-2011, 14:17
Sevgili günebakan, zeytinler bu sene her zamankinden çok. Ağaçlar boyumuzu geçti, büyüdükçe verim artıyor. Geçtiğimiz Cumartesiden başlayarak dört gün toplanmaları sürdü. 15 kasa kadar zeytin topladık ve bugün Akhisar'da yağ oldular.:) Kendi yağımız diye değil ama gerçekten lezzetli.:p

Zeytinleri toplarken çektiğim fotoğraflar.

257603

257604

257605

257606

257607

Sevgi Durul
30-11-2011, 14:21
Bahçe, mevsimi tam anlamıyla yansıtıyor. Kartpostallık görüntüler oluşmuş. Çok emek verildiği her mevsim düzenli olmasından dolayı çok iyi anlaşılıyor SDurul öğretmenim.:)

Teşekkür ederim, Emre.:) Görüntüleri beğendiğine sevindim. Zeytin topladığımız gün çektiğim görüntüleri de yükleyelim o zaman.:)

257608

257609

hanndan
30-11-2011, 15:07
Gün batımı,,,,huzur,,,,
Sevgili sdurul hasatınız hayırlı olsun,maşallah diyelim...Kasımpatıları gördükçe nedendir bilmem ama bi sevinç kaplıyor içimi.Maşallahhhhh :)

jineop
30-11-2011, 15:33
Ellerinize sağlık, afiyetle yemek nasip olur inşallah. Sevgiler...

cemo
30-11-2011, 15:38
Sarı kırmızı kasımpatıya bayıldımmmm..

Benim bahcedeki zeytinde de 250gr kadar oldu canım:( Senin meyvelere bakmıyacağım diyorum. Dönüp geliyiyorum meraktan yine. Sonra beni alıyor bir sinir:)) )Ya neden benim meyveler olmaz ki.. Bu sene bişey yapmıcam budama dışında, ne halleri varsa görsünler.
250 gr zeytin yere düşüp durdu, zeytin yapmayı da beceremedim çünkü... ha ha ha
Manzara foto.ları ise süperr.

fatma sunay
30-11-2011, 20:32
Sevgili SDurul gelme telaşı yolculuk derken bahçeleri gezmeye pek vakit ayıramadım. Ben gezmeyeli çok güzel kareler paylaşmışsın. Hepsi birbirinden güzel eline sağlık. Zeytin hasatınız başlamış kolay gelsin. Cemo'nun 250 gr olmuş benim vitrine koyup bakmak için bile tek tane olmadı.

Sağlıcakla kal...

Uzaylı
30-11-2011, 22:34
Sayın SDurul; Hasadınız hayırlı, yağınız bereketli olsun dilerim. Biz şimdilik kayınvalidenin ağaçları ile idare ediyoruz. 3-4 yıl önce bize hibe etmişti. Biz de bir kaç yıldır bayağı kurs görmüş oluyoruz. Darısı kendi ağaçlarımıza inşallah. Ayrıca zeytin toplama fotoğraflarında benim için yeni bir şey görmüş oldum. Kısa tırmık gibi alet sanırım zeytin toplamak için özel bir şey. Yeni bir şey daha öğrenmiş oldum. Paylaşım için teşekkürler...

Ekrem Uslu
01-12-2011, 12:38
Sn.SDurul.
Manisa/Demirci'ye 3 yıl önce gitmiştim.Türkiye'nin bir çok yerini bilirim fakat hemen hemen bozulmamış sosyolojik ve coğrafi yapısıyla,insanlarının sıcak kanlı oluşuyla Sizin ilçe ayrı bir güzel.
Size ve ailenize sağlık ve mutluluklar diliyorum.

Sevgi Durul
02-12-2011, 19:15
Sevgili hanndan, kasımpatıları ben de çok seviyorum. Bu sene budamasını güzel yaparsam daha güzel olacaklarını umuyorum. :)

Zeytin topladığımız ikinci gün, işi bırakmış evciğe doğru yürüyordum, güneş kıpkırmızı ve tabak gibiydi. Ben içeri girip makinayı alana kadar yarısı saklanmıştı bile. Yani, o güzelliği çekemedim.:(

Sevgili lir, çok teşekkür ediyorum. ;)Sevgiyle...

Sevgili Cemo, ben de senin bahçeni çok seviyorum. İstersen bahçeleri değişelim.:p

Sevgili fatma sunay, hoş geldiniz. Arkadaşlar dört koldan pestilleri bekliyorlardı. Sanırım hiç biriyle karşılaşmadınız.;) İşten güçten pek yazamıyorum ama geldiğinizi okudum. Beğenileriniz için çok çok teşekkürler...:)

Sevgili Uzaylı, teşekkür ediyorum. Hepimiz birbirimizden bir şeyler öğreniyoruz.;) Zeytin topladığımız o alet, plastikten ve tarak gibi bir şey. Zaten adı da zeytin tarağı. Bizimkiler eski, şimdi googleda baktım, yeni fiatı 1TL. imiş.

En kısa zamanda kendi diktiğiniz ağaçların meyvelerini keyifle, sağlıkla toplamanızı dilerim.

Sayın adanatarımhane, sayfamızı ziyaretiniz için teşekkür ediyorum. İlçemiz aynen söylediğiniz gibi, temiz kalmış, kalabilmiş nadir yerlerden biri. Adli olaylar yok denecek kadar az. Saygıyla...

cemo
02-12-2011, 19:38
ben de senin bahçeni çok seviyorum. İstersen bahçeleri değişelim.:p

Değişelim canım, ben senin kocaman bahceni sukulent tarlası yaparım.:))

Sevgi Durul
02-12-2011, 19:40
Olmuyor burada, toprak verimsiz, hava dondurucu.:mad: Ama senin elinden uçanla kaçan kurtulmaz.;) Yaparsın ne diyeyim.:p

cemo
02-12-2011, 19:46
Çare mi yok, 2 demir iki muşamba al sana sera. Sukulent serası:)) Yeter ki yer olsun.
Tapuları ne zaman değişelim canım:))

jineop
03-12-2011, 10:06
Sevgili arkdaşım, toprak verimli hale çabalayınca geliyor. O verimsiz toprak öyle güzel olur ki... Kompost çalışmaların eminim vardır. Benim balçık toprak bile biraz kompost, biraz torfla oldukça iyileşti. Sevgiler...

Sevgi Durul
04-12-2011, 23:19
Sevgili lir, kompost konusunun önemini ve gerekliliğini hatırlattığın için çok teşekkür ediyorum.:) Bu bizim en büyük eksikliğimizdi, hemen ilgili konuyu okuyup yapmam gerekenleri okudum.:p Dünden beri sebze, meyve, çay artıklarını toplamaya başladım.:p Sanırım yarın bahçeye gideriz, büyük bir çukur açıp kompost çalışmalarımızı başlatırız.;)

Bu goncayı sana gönderiyorum arkadaşım. Sevgiyle...

258272

ciceksever70
05-12-2011, 07:16
Sevgili SDurul, sukulentlerin cogu dondurucu soguklara ve tasli kötü topraklara dayanikli. En iyi örnegi ben olabilirim bunun herhalde -20 derecelere bile dayaniyorlar ayrica benim bahcemin topraginin en kötü oldugu yerdeler. Ilginiz varsa hir durmayin derim ben. Sevgiler.

cemo
05-12-2011, 12:47
Sevgili Lir in dediği gibi kompost cok fark yaratıyor verimde.
Ben gecen sene sıcak kompost yapmıştım. Biber ve patlıcanlar delirmişti. Bu sene baharda yapacağım yine kısmetse.

Sözünden dönenin de kaşığı kırılsın:))))

Sevgi Durul
06-12-2011, 13:13
Sevgili ciceksever70, bir tek sempervivumlarım bahçede, hoş onları da yanlış yere dikmişim. Gölgede kaldıkları için gelişmediler. Baharda yerlerini değiştirmem gerekiyor.

Sizin -20 derecelere dayanan sukulentlerinizin adlarını biliyorsanız yazabilir misiniz? Aynıları bende varsa, hiç içeriye hapsetmeyeyim. Sukulent ilgim had safhada. Sevgiyle...

Sevgili cemo, ilk kompost denemem törenle başlatıldı. Bakalım başarabilecek miyim? Evin bahçesine yaptım, uzak bahçeye pek sık gidemeyiz artık.

Sen de baharı bekleme istersen, dönünce hemen başla. Çabuk gel. Komşu bahçelerde bayrak yarışı hızlandı.

ciceksever70
06-12-2011, 15:13
Sevgili SDurul en dayaniklilari sempervivum,delosperma alpinum ve sedum türleri. Bir iki tane daha var ama adini bilmiyorum sukulent bölümünde resmi varsa bakip yazarim. Sevgiler.

cemo
06-12-2011, 15:19
Sevgili cemo, ilk kompost denemem törenle başlatıldı. Bakalım başarabilecek miyim? Evin bahçesine yaptım, uzak bahçeye pek sık gidemeyiz artık.

Sen de baharı bekleme istersen, dönünce hemen başla. Çabuk gel. Komşu bahçelerde bayrak yarışı hızlandı.
Hayırlı olsun kompost denemen. Ben bahceden söktüğüm bitkileri bir yığın yaptım zaten. Çürüyüp dursunlar kış boyu. Bahsettiğim sıcak kompost. Onu da dene derim.

Adalet Yağcı
06-12-2011, 19:23
Bu goncayı sana gönderiyorum arkadaşım. Sevgiyle...

258272

Harika bir bitki gül, şu asalete bakın, siz de çok güzel fotoğraflamışsınız sevgili Durul, ellerinize sağlık.

Kompost konusu ile önümüzdeki sezon ciddi olarak ilgileneceğim ben de.

Sevgi Durul
06-12-2011, 20:30
Sevgili ciceksever70, bahçe sayfanızdan sukulentlerinizi buldum ve oraya mesaj yazdım. İlginiz için çok teşekkür ediyorum. Çok yararlı oldu.:)

Sevgili cemo, bu (http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm) başlıktan yararlandım. Orada yazılanları aynen uyguladım.
Sadece solucan yok. O da belki topraktan meyve atıklarına kendi gelir.:dilli:

Sevgili Adalet Hanım, güzel sözleriniz için çok teşekkür ediyorum.:) Sevgiyle...

cemo
06-12-2011, 21:10
Solucanlar koşa koşa geliyor merak etme, hemde parmak kalınlığında oluyorlar:))
Birde içim ürpermese bu solucanlardan, alışamadım gitti bu faydalı canlılara.:((

Sevgi Durul
09-12-2011, 19:48
Aynen cemo, ben de alışamadım, görünce irkiliyorum. Fobi diyelim.:dilli:

Salı günü, muşmulaları ve daha tam olgunlaşmayan altın çilekleri topladık. Bu sezon bahçede toplanacak bir şey kalmadı. Eşime göre bereketi kaldı.:)

258911

258912

Yapraklar dökülünce yükseklerde toplanmadan kalmış cevizler açığa çıkmış. Onları da topladık.

258913

258914

Bordo bulamacı zeytinlerin rengini daha bir koyulaştırmış.

258915

Sevgi Durul
09-12-2011, 19:55
Bordo bulamacı bu sefer yüzde iki buçuk atıldı. Sadece zeytinlere. Diğer ağaçlar budandıktan sonra atılacak.

258921

Bahçeden görüntüler. Issız, sessiz ve renksiz.

258923

258924

258922

Henüz ayvanın yaprakları dökülmemiş.

258925

Sevgi Durul
09-12-2011, 20:09
258942

Biz oradayken yağmur başladı.

258943

258944

Koca yemişin tomurcukları,

258945

Güz gülü.

258946

Böylece bir sezonu kapatmış olduk.:) Sağ olursak, baharda yeni görüntülerde
görüşmek dileğiyle... Sevgiler... Saygılar...

sakdag
10-12-2011, 20:06
Sayın Sdurul, siz sezonu kapatsanızda bizler bahçede gezip dolaşmaya devam edeceğiz. Bugün şöyle bir baştan 15-20 sayfayı yeniden gezdim. İlginç bir şey dikkatimi çekti. Kirazların çiçek açma zamanında mavi renge üşüşen böceklerin alakasını anlayamadım. Bizimde 6 dönüm meyve bahçemiz var. Yaklaşık 350 fidan, bunun 250'si kiraz. Anlatabilirseniz belki bizde uygularız. Saygılarımla.

Sevgi Durul
11-12-2011, 11:20
Çok teşekkür ederim, sayın sakdag. Bahçeyi her zaman gezebilirsiniz. Memnun olurum.:)

Kirazlara zarar veren, bakla zınnının mavi renkle alakasını bu (http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/4070.htm) sayfadaki mesajlar daha iyi açıklar diye düşünüyorum.:) Siz de uygularsanız, çok yararını görürsünüz.:)

Bizdeki şeklini merak eden olursa bu (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17576-5.htm) sayfaya bakabilir.:)

fatma sunay
11-12-2011, 17:06
Sevgili Sdurul Cemo nerdeyse bana da sukulent aldıracak onun sayfasına baktıkca iştahlanıyorum sonra bırakıp geliyorum diye hevesim çöküyor.
Neyse ben bugidişle bir tır alacağım artık ben nerde çiçeklerim orda gidip geleceğiz.

Bizde kompost işlemi yapıyoruz kağıt şişe vs. hariç diğer çöpleri hepbiryerde toplayarak gübreye dönüştürüyoruz. Böylece çöpe daha az gidip geliyoruz.

Bahçeler artık kış uykusuna yattılar tabi sahipleride biraz dinlensin diye bahar da daha enerjik şekilde uğraşmak dileğiyle hoşca kal...

cemo
11-12-2011, 17:47
Sevgili Sdurul Cemo nerdeyse bana da sukulent aldıracak onun sayfasına baktıkca iştahlanıyorum sonra bırakıp geliyorum diye hevesim çöküyor.
Neyse ben bugidişle bir tır alacağım artık ben nerde çiçeklerim orda gidip geleceğiz.
Al canım al seen sukulent. Ne olacak ki, ayak altına koyarsın giderken:))
Naılsa yemelikler otobüste:))

Doyulur mu, doyulur mu
Sukulent e doyulur mu
Sukulenti olmayan
dünyada durur mu:))

Sevgi Durul
13-12-2011, 20:10
Sevgili fatma sunay, bilmem bu kaçıncı cevap yazışım, her seferinde gönderemeden kapı çalındı gelen oldu. Geciken cevabım için kusura bakmayın.

Cemo'nun sukulentlerini görünce, bitkilerle alakası olmayan birisi bile heveslenir. Hiç durmayın sukulentler ayrı bir dünya. Nasılsa bir yolunu bulursunuz, sizinle gelip giderler.;)

Sizin de söylediğiniz gibi bahçeler kış uykusuna yattı. Dün, şöyle bir dolaşıp gelelim dedik. Issız, sessiz garip kalmış bahçe. Baharda ve yazdaki kuş cıvıltıları yerini sessizliğe bırakmış. Çok duramadık, anahtarı da evde unutmuşuz, çabucak geri döndük. Sevgiyle...

fatma sunay
14-12-2011, 21:12
Sevgili Sdurul keşke imkanım olsa bolca sukulent yetiştiririm ama malesef Cemonun sukulentleriyle kendimi avutuyorum.

Güle bindim gülmedim
Gülden düştüm ölmedim
Cemo'nun bahçesine girdim
Sukulent kıymeti blmeden..<<<<<

ayhan219
15-12-2011, 10:04
merhabalar
sizlerin mesajlarını peşpeşe okuyunca sanki verendada birlikte çay içiyor ve sohbet ediyorsunuz gibi bir hava çıkıyor ortaya ve ben istemeden kulak misafiri olmuşum gibi bir duyguya kapılmadan edemiyorum
Allah muhabbetinizi artırsın
saygılarımla

jineop
15-12-2011, 11:29
Güzel arkadaşım, kompostumuz hayırlı ve verimli olsun. Sevgiler.

Sevgi Durul
29-12-2011, 09:47
Sevgili Sdurul keşke imkanım olsa bolca sukulent yetiştiririm ama malesef Cemonun sukulentleriyle kendimi avutuyorum.

Güle bindim gülmedim
Gülden düştüm ölmedim
Cemo'nun bahçesine girdim
Sukulent kıymeti blmeden..<<<<<

Sevgili fatma sunay, imkanınız olsa çok güzel sukulentler yetiştireceğinizden adım gibi eminim. Ben de saksılarda yetiştirmek için uğraşıyorum. Ama nerede cemo'nun sukulentleri gibi asla olmuyorlar. Artık biz de bol bol onunkileri seyretmekle yetiniriz.;)

Manilerinize, zaman zaman arkadaşlarla tatlı atışmalarınıza bayılıyorum bu arada.:)

Sevgi Durul
29-12-2011, 10:00
merhabalar
sizlerin mesajlarını peşpeşe okuyunca sanki verendada birlikte çay içiyor ve sohbet ediyorsunuz gibi bir hava çıkıyor ortaya ve ben istemeden kulak misafiri olmuşum gibi bir duyguya kapılmadan edemiyorum
Allah muhabbetinizi artırsın
saygılarımla

Sayın ayhan219 kardeş, bahçemize hoş gelmişsiniz. Buradaki ortamı, dostluk kardeşlik mesajlarını algılamamak ve bundan etkilenmemek mümkün değil. Aynen söylediğiniz gibi sanki komşuyuz ve zaman zaman gerçek hayattaki gibi sohbetlerimiz, bilgi alışverişlerimiz oluyor.

Amin, teşekkür ederim. Saygıyla...

Sevgi Durul
29-12-2011, 10:09
Güzel arkadaşım, kompostumuz hayırlı ve verimli olsun. Sevgiler.

Sevgili lir, bu kompost işini daha önce yapmadığım için pişmanım. İyi ki hatırlattın. Her gün bir koca poşet ilave ediliyor, yakında komşulardan da toplamazsam iyidir. Daha önce çöpe gidiyordu, yazık...:D Sevgiyle...

berrinb
29-12-2011, 13:51
Sonbahar görüntüleri ,insanın içini sızlatıyor..Ama Ayva ağacının sarı yaprakları çok hoştu...Artık baharda sizden bahardalı fotoğraflarına kadar sabır edeceğiz...

Bahar resimlerinizin harika olacağından eminim...Bilhassa; armut,şeftali ve ayva çiçekleri harika olur...Bu arada bademi de sayalım..kokusuda güzeldir badem çiçeklerinin.....

Ne yapalım sevgili S.durul bahara kadar sabır edeceğiz:)) Ellerinize sağlık...Bu arada yeni yılınızı da kutluyorum...Sevdiklerinizle beraber, hayırlı sağlıklı ,bol ürünlü bir yıl dilerim...Sevgiler ..Selamlar..:))