View Full Version : SDurul / Bahçe
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
17
18
19
Adalet Yağcı
27-05-2014, 23:35
Canım Durul'cuğum;
Yeminle söylüyorum ki, senin yabani bitkilerin bile bahçeni süslemeye yeter.
Olağanüstü güzeller, Tanrının bir lutfu bu senin bahçene.
Tabii emek verdiklerin de harika, ama onları çapa ve biçme makinasından korumanın bir yolunu bulmalısın.
Kendine bir alan yarat ve orayı taşla duvarla bir şeyle çevir.
Ben olsam o çapacıya savaş ilan ederdim.
İnşallah lupinlerin yaşıyordur.
Geri kalan her şey çok güzel, sakın vaz geçme, sonunda karşı taraf! pes edecektir :)
YeniGine
28-05-2014, 00:19
Sevgili SDurul maşallah, sevgili Adalet Hanım'ın da dediği gibi senin yabani, doğal bitkilerin yeter bahçene. Hepsi birbirinden güzel, maşallah.
Bilirim emek verilip de bir çapa, bir biçme makinesine kurban gidince ne kadar üzülebileceğimizi. :( Benim de bir aloavera, bir sarı çan çalısı, bir de çınar fidanım, 3 senelik de iğde fidan demeyeyim ağaç oluyordu artık gitti görevli sayesinde :(
Emeklerine, gönlüne sağlık biçilmeden kalan çiçeklerin çok güzeller...
Sevgi Durul
30-05-2014, 22:31
Sevgili Adalet hanım, Sevgili YeniGine, güzel mesajlarınız için çok teşekkür ederim. Sağ olun, var olun.
Adalet hanım, lupin yaşıyor çok şükür. Etrafındaki taş korumayı genişlettim, çapalayıp gübreledim, daha da neşelendi sanki.:)
498133
O çapacı, bu sefer de süs yoncalarımı kazmış ve toprağa karışmışlar. Havuzun alt kısmına yapacağı set için, el çapasıyla toprağı kazarken olan olmuş. Yanına gitmesem göremeyecektim. Ne olmuş yoncalarıma dediğimde; ben yonca bilmem, gözümde hepsi ot demez mi?:mad:
Olanlar bu taşlara yer açarken oldu.:rolleyes:
498134
Toprağın arasından toparlayabildiğim kadarını topladım, başka yere diktim.
498135
498136
Biraz sonra da elinde bir demet aynı safa, al nereye dikeceksen dik, deyince çok şaşırdım. Tabii aynı safaları yeniden dikmedim.:rolleyes:
Sevgi Durul
30-05-2014, 22:42
Zeytinler çiçekte.
498137
498138
498139
Kirazlar kızarmaya başlamış.
498140
Sevgi Durul
30-05-2014, 22:51
Hatmi çiçeğinin yapraklarında tuhaf bir durum var, daha önce hiç olmamıştı.
498145
498146
Tüm bahçenin olmadığı gibi güllerin de pek keyfi yok. Tek tük açıyorlar.
498147
498148
Sevgi Durul
30-05-2014, 23:01
Çörekotları. Pembesi de vardı, kayboldu.
498151
498152
Bu çimlenenler çok bilindik bir bitkiye ait fakat ne olduğunu bir türlü hatırlayamadım.
498150
Gaura çiçeklenmeye başlamış.
498153
Coreopsis grandiflora güneş gibi. Seviyorum bu nazsız bitkiyi.
498149
YeniGine
30-05-2014, 23:21
Maşallah maşallah sevgili SDurul çiçeklerin çok güzel oldular. Zararlarına da üzüldüm ama neyse ki çabuk toparlanıp yayılıyorlar. Aynısafaları getirmesi bence yine güzel bir hareket olmuş, kenara köşeye bir yere de atıverirdi alimallah...
Zeytinin çiçeğine, kirazına ve o harika 2 gülüne maşallah. Çimlenenler hemen alt önden benzettebildiğim yapraklar sanki kardinal sarmaşığına benzettim gibi.
Ellerine, gönlüne sağlık...
Sy. SDurul yeni sezonu sağlıklı, huzurlu sevdiklerinizle geçirmenizi dilerim. Ben de çimlenenleri kadifeye benzettim.
Sevgi Durul
31-05-2014, 22:45
Sevgili YeniGine, eleyip eleyip kepeğine katıyoruz. Ya çok sudan ya susuzluktan, çapa makinasından, el çapasından zararlarım çok oluyor.:(
Zamanla deneye yanıla öğrenip, dahili çiçek düşmanlarından koruyup, güzele bir adım daha yaklaşacağım, umarım.:)
Evet büyük gelişme var, aynı safaları bir buket gül gibi öyle bir uzatışı vardı ki, zarar verdiği bitkiler unutuldu bile.:p Hem çiçek yeri yapacakmış bana.:rolleyes:
Çimlenenler kardinal sarmaşığı değil, çünkü tohumu yoktu. Değerli yorumun için teşekkürler... Sevgiler...
Sayın alanur, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Sağ olun.:)
Oraya kadife de ekmemiştim. Kimliği belirlendiğinde muhakkak sizlerle paylaşırım.;) Sevgiler...
Arkadaşlar, hatmi çiçeğinin üzerindeki benekler hakkında bilgi sahibi olan yok mudur? Bulaşıcı bir durumsa hemen imha edeyim. Tomurcukları da vardı ama neyse.
heyyamola
31-05-2014, 23:17
Hatmi çiçeğinin yapraklarında tuhaf bir durum var, daha önce hiç olmamıştı.
498145
498146
Bu sene aynı durumla ben de karşılaştım. Daha sonra çıkan yapraklar sağlıklı olacaklar inşallah...
Sevgi Durul
01-06-2014, 16:07
Sayın heyyamola, yaprakları temizledim, bu arada eşime gösterme fırsatım oldu, o mantar dedi. Dibinden kesecekken yağmur bastırdı, işlemi tamamlayamadım. Tomurcukların bazılarını da tutmuş, bu arada.
Sevgi Durul
01-06-2014, 16:18
Yağmur yağacağını bile bile bahçeye gittik. Yağar geçer, biz işlerimizi yine yaparız, diye düşünmüştük.
Yağmur ki ne yağmur. Bardaktan boşanırcasına ve arada leblebi büyüklüğüne yakın dolu da beraberinde. Şimşek ve gök gürültüsünü saymıyorum.
Haberler hiç iyi değil, her şey mahvoldu. Hemen toparlanıp bir saat içinde geri döndük. Sağlık olsun, demekten başka çaremiz yok maalesef.
Aceleyle çektiğim görüntüleri ekliyorum.
İlk iki fotoğrafı içerden çektim, bu sırada olayın büyüklüğünün farkında değiliz.
498554
498555
Biraz duraklayınca çıkıp bakma fırsatımız oldu.
498556
498557
498558
Sevgi Durul
01-06-2014, 16:27
Görüntülerin devamı.
498559
498560
En çok etkinlikten gelen tohumlara üzüldüm.
498561
Çok bilindik fakat benim hatırlayamadığım çimlenenler milin altında kaldı.
498562
498563
Sevgi Durul
01-06-2014, 16:53
Çiçek adamın son hali.:(
498569
Eşimin sebzeleri.:(
498568
498570
Patlıcan karığını mil doldurmuş.
498571
Sevgi Durul
01-06-2014, 16:58
Sedumlar. Kabı alçak olana da mil dolmuş.:(
498572
498573
Yukardakiler de böyleydi.:)
498574
Bu hengâmenin arasında gözüm liliuma gitti. Rengini belli etmiş, teselli edercesine bakıyordu.:)
498575
Bakalım nasıl toparlarız?
akçabardak
01-06-2014, 18:44
Sevgili SDurul çok geçmiş olsun demekten başka ne denir ki bu duruma, inanın görünce bende sizin kadar üzüldüm, her şeye çok yazık olmuş olan olmuş üzülmeyin diyeceğim ama insanın elinde mi ki, Allah can sağlığı versin bir şekilde toparlarlar kendilerini artık yapacak bir şey yok. Tekrar geçmiş olsun
Sevgili SDurul, çok geçmiş olsun, çok üzüldüm inanın, ama elden ne gelirki, sağlık olsun demekten başka yapacak birşey yok, üzmeyin canınızı.
Sevgiler...
Geçmiş olsun ablacığım. Doğa çok güçlü biz ona kötü davrandıkça o da kızgınlığını arttırıyor gibi :o
Orhan Özbilgiç
01-06-2014, 21:13
Geçmiş olsun öğretmenim.
Sizde biliyorsunuzdur, yağmur suyu birikintisi, güneşlenme nedeniyle aşırı ısınmadığı sürece, bitkilere bir şey olmaz. Sanırım öyle bir durum yok.
Çok kısa zamanda, hepsinin eski sağlıklarına kavuşacakları ümidiyle, saygı ve selamlar...
YeniGine
01-06-2014, 23:29
Geçmiş olsun sevgili SDurul herşeyin normali karar. Orhan Bey'in yorumu beni rahatlattı; inşallah bitkilerine birşey olmaz, güzel güzel sulanmışlardır diyelim, kısa sürede toparlanırlar inşallah.
Rastgelsin sevgili SDurul.
mormenekşe
02-06-2014, 11:56
Sevgili S.Durul, hadi bi bakayım bahçenin güzelliklerine diyerek girdim bahçene, ama ne diyeceğimi bilemedim hay Allah geçmiş olsun, inşallah üzücü kayıplarınız olmaz :(
Biz de Urla'daydık bu hafta sonu orası da öyleydi bir ara gökyüzü yarıldı sandım, dolayısıyla da açık alanda çalışmak pek mümkün olmadı. Ben de şimdi Urla'da sıfırdan bahçe kurmaya çalışıcam nasipse. Tekrar geçmiş olsun görüşmek dileğiyle sevgiyle kalın...
Çok geçmiş olsun sy.SDurul, biraz zaman geçsin, eminim çok daha kuvvetlenerek size kendilerini göstereceklerdir.
Geçmiş olsun güzel arkadaşım, tüm Türkiye benzer durumda sanki. Adana'ya da deli deli yağdı bugün, evi su basmasına ramak kalmışken durdu neyse...
Taşlıbahçe
02-06-2014, 16:53
Sayın SDurul, geçmiş olsun. Umarım düşündüğünüzden çok daha fazlası kurtulmuştur; yavaş yavaş kendilerini gösterdikçe, toparlandıkça sizin de keyfiniz yerine gelir...
tarla kuşu
02-06-2014, 17:54
Geçmiş olsun SDurul. En kısa sürede toparlanması dileğimle....
Sevgi Durul
03-06-2014, 16:45
Bahçemizde oluşan bu zararla ilgili, geçmiş olsun dileklerini bırakan değerli ağaç dostu arkadaşlarıma, kardeşlerime ayrı ayrı teşekkür ederim.
Umarım ve dilerim en kısa zamanda toparlanır, kaldığımız yerden devam edebiliriz.
Sevgi ve Saygıyla...
bu musibetzede fotoğrafları istemeyerek beğendik, kusura bakmayınız, geçmiş olsun, inşaallah toparlar daha zaman var, üzülmeyiniz.
İzlemeye kaldığım yerden dikkat etmeye çalışıyorum bir şeyler kaçırmamak adına, son sayfaya kadar herşey yine muhteşemdi. Sel ve çamur görüntülerine çok üzüldüm, o karelerde beğen tuşuna basamadım. İnşallah bahçe yeniden kendini kısa sürede toparlar. Ki; buna inanıyorum yeter ki sebebi insan olmasın, doğa kendi yaptığını tekrar öyle güzel tamir ediyor ki :)... Bol hasatlı bir yıl diliyorum sevgili SDurul :)...
Sevgili SDurul gerçekten üzüldüm. Emek emek yaptıklarınız bir anda bir yağmur bir dolu yok olup gidiyor. Umarım çabuk toparlanırlar. Aslında yağmurun getirdiği mil toprağı zenginleştiriyor.
Tüm yurtta yağmurlar çiftçiye çok zarar verdi. Meyveler döküldü, sebzeler, tahıl su altında kaldı. Dolunun verdiği zarar cabası. Ne çıkar her yıl benzeri olaylar oluyor. Kalan sağlar bizim deyip yola devam ediyoruz.
Size bir şey olmadı değil mi. Nasıl olsa siz daha iyisini yaparsınız. Tekrar geçmiş olsun.
Sevgi Durul
04-06-2014, 23:13
Sayın attar, Sevgili berçin, Sevgili Aysis, çok teşekkürler.
Eşim her gün bahçede, toparlamaya çalışıyor.
En çok Tohum Takas Etkinliğinden gelen tohumlarıma üzüldüm. Eğer onlarda zarar çoksa ve yetiştirip tohum alamazsam, etkinlikten tohum talep etmem. Sanırım bu sorumluluğu hakkınca yerine getiremedim.:(
O çamurlu görüntülerden sonra, küçücük olsalar da balkondakilerin bu az renkleri ve tutan çelikler iyi geldi.:)
Her sedum saksısında kendiliğinden çimlenen birer ikişer şebboy. Diğerleri açtı geçti, bu ancak açıyor.
499673
Pembe beyaz brugmansia tuttu sanırım. Teşekkürler, Sayın Zafer İnandıklı.
499670
499671
Balkondaki bir saksımda bolca çimlenen bir bitki. Yine çok bilindik bir bitki fakat şimdilik tanıyamadım.
499672
Açmaya başlayan ilk sardunyam, diğerleri sırada.
499669
Sevgi Durul
04-06-2014, 23:23
Bu sedum bende ilk kez açacak.
499674
Çekirdekten büyüttüğüm yenidünya.
499675
Kışı dışarda geçiren delosperma.
499676
499677
499678
Sevgi Durul
04-06-2014, 23:28
Saksıda hercai menekşeler. Tohumları sanırım arkadaşımdan getirdiğim bellislerin toprağıyla gelmiş. Bunları hibrit menekşelerden daha çok seviyorum.
499679
499680
Evin bahçesinden, deutzia. Namı diğer, havlu püskülü.
499681
499682
YeniGine
04-06-2014, 23:59
Sevgili SDurul; 3288 nolu mesajdaki 3. kare hâlâ öğrenemedik mi? Bugün birkaç fideme şaşırtma yaptığım sürece fotoğraf gözümün önünde ve aklımda idi, ne bu ne bu? Şimdi yine baktım çok benzetemesem de acaba kadife mi diye düşündüm?
Melih Bakırlıoğlu
05-06-2014, 07:28
Sayın SDurul, geçmiş olsun. Bizde bir aydır bahçeye giremiyoruz. Boyumca fiğler biçilmeyi beklerken domuzlar bir yerden, yağmur bir yerden hepsi yere yatmış. Bekleyip göreceğiz. Sağlık olsun diyelim. :)
Çok sevgili sdurul,
Geçmiş olsun. Bugün televizyonda bu yağışların maalesef küresel ısınmaya bağlı mevsim kaymalarından kaynaklandığı ve tropikal yağışlar olduğu söyleniyordu.
Biz de Zonguldak'a gittiğimizde kaktüs serasında çok şiddetli bir yağmura yakalandık. Üstü polikarbon olan sera yıkılacak gibiydi, uzun zamandır yağmurun sesini böyle şiddetli duymamıştık, korku ve hayranlık birarada yaşadık.
Sevgiler
Ablacığım bu konu hakkında sana hiçbirimiz katılmıyoruz. Senin bitkileri çocukların gibi sevdiğini biliyoruz. Elde olmayan nedenlerden dolayı kayıplar olacak, bu çok normal.
En çok Tohum Takas Etkinliğinden gelen tohumlarıma üzüldüm. Eğer onlarda zarar çoksa ve yetiştirip tohum alamazsam, etkinlikten tohum talep etmem. Sanırım bu sorumluluğu hakkınca yerine getiremedim.:(
Sevgi Durul
06-06-2014, 21:52
Sevgili SDurul; 3288 nolu mesajdaki 3. kare hâlâ öğrenemedik mi? Bugün birkaç fideme şaşırtma yaptığım sürece fotoğraf gözümün önünde ve aklımda idi, ne bu ne bu? Şimdi yine baktım çok benzetemesem de acaba kadife mi diye düşündüm?
Öğrenemedik, Sevgili YeniGine.
Kadife değil galiba. Zaten bir kısmı mil altında kaldı.
500175
Bir kısmı da şimdilik böyle oldular.
500176
Ve benim için sevindirici bir gelişme. Eski çıkma araba lâstikleri ile sele karşı set oluşturmuş eşim. Bana çiçek dikecek yer çıktı, toprak doldurup ikisine zinnia diktim, ama acele etmişim. Lâstiklerin üzerine iki sıra daha lâstik konulacakmış. Pazar günü bu işi bitiririm sanırım.
Daha çok lâstik var, çeşitli yerlere bu setler konacak, içine de çiçekler dikilecek.
500178
Bu karanfili aldığımda katmerliydi, ilk sayfalarda fotoğrafı var. Nedense artık yalınkat açıyor, kokusu ise müthiş.
500179
Kırmızı gül açmış.
500177
Sevgi Durul
06-06-2014, 22:38
Sayın SDurul, geçmiş olsun. Bizde bir aydır bahçeye giremiyoruz. Boyumca fiğler biçilmeyi beklerken domuzlar bir yerden, yağmur bir yerden hepsi yere yatmış. Bekleyip göreceğiz. Sağlık olsun diyelim. :)
Teşekkür ederim, Sayın Melih Bakırlıoğlu.
Perşembe gününe kadar yağışlar sürecekmiş. Ektiğimiz tohumlar çürümese bari.
Çok sevgili sdurul,
Geçmiş olsun. Bugün televizyonda bu yağışların maalesef küresel ısınmaya bağlı mevsim kaymalarından kaynaklandığı ve tropikal yağışlar olduğu söyleniyordu. Sevgiler
Çok sağ olun, Sevgili syuksek. Yağışlar aralıklarla sürüyor, bir hafta kadar daha böyle görünüyor ayrıntılı hava tahminlerinde.
Ereğli grubunun kaktüs serası gezinizi gördüm, müthiş güzellikteki kaktüsleri çok beğendim. Kim bilir hangi güzelliklerle döndünüz oradan bilemiyorum. Sevgiler...
Ablacığım bu konu hakkında sana hiçbirimiz katılmıyoruz. Senin bitkileri çocukların gibi sevdiğini biliyoruz. Elde olmayan nedenlerden dolayı kayıplar olacak, bu çok normal.
Çok doğru bir tespitte bulunmuşsunuz kardeşim. Fakat bu sene tohumlarla ilgili çok stres yaptım, yine de bu gün baktım bir iki çimlenen daha olmuş. Esas beklediklerimden ses yok henüz.
Sayın Heyyamola'dan hint yağı bitkisi.
500202
Sayın MeyveliTepe'den fazelya (arı otu).
500203
Sayın Olcim'den cosmos.
500204
Gaura ve papatyalar yağmur ve fırtınadan yerlere yatmış. Bazıları yeni çimlenirken bazılarının çiçekleri geçmeye başlamış.
500206
500205
Sevgi Durul
06-06-2014, 22:49
Çimlenenleri incelerken aralarına koyduğum dilmenin altından kocaman bir çıyan çıktı. Geçenlerde de sedum kovasını çekince altından sarı renklisi çıkmıştı. Bu sene soğuk hayvanlarla karşılaşmaya erken başladık. Hayırlısı.
500208
500209
Hatmiler, mantarlı yapraklarını temizlemekten kele döndü. Ama açmaya hazırlanıyorlar.
500210
Biraz daha mantarlı yaprak temizledim ve fotoğrafını çekme fırsatım oldu. İlaçlama falan yapmadık, yeni yapraklar sağlam geliyor.
500211
Bir de güzellik. Lilium candidium.
500212
Sevgi Durul
06-06-2014, 23:01
Eski havuz, yeni su deposunu sağlamlaştırma çalışması. Taş duvar örülüyor. Usta kendimizden, eşim.:)
500215
500216
Sarı lilum açmış. Üç yıl bekletti. :rolleyes:
500217
500218
500219
Sevgi Durul
06-06-2014, 23:12
Sedum rupreste tomurcuklanmış.
500227
Şimdi de yenenlerden haberler. Tam olgunlaşmamışlar, birazcık yemek için topladık.
500228
500229
500230
Kara duttan da dalından yedik. Güneş fazla görünmediği için sanırım, pek tatlanmamış.
500231
YeniGine
06-06-2014, 23:25
Sevgili SDurul lastiklere sevindim, güzel çiçek dikilir bir de boyadınız mı süper... Sarı lilium çok güzel açmış, 3 yıl bekletmiş ama sonuç değmiş gerçekten. Maşallah diyeyim...
SDuruul acaba o bitki papatyagillerden bir bitki mi? :D Gerçekten bildiğin gibi değil hep aklımda o bitki ne ne ne, tanıdık bir bitki ama ne? Çeşme papatyası olabilir mi?
Sevgi Durul
09-06-2014, 14:42
Sevgili YeniGine, korkarım ki o çimlenenlerin ne olduğunu büyük ihtimâlle öğrenemeyeceğiz.:confused:
Son bir saat içinde buraya öyle şiddetli bir yağmur yağdı ki, bahçede hiç bir şey kalmamıştır diye düşünüyorum. Ayrıca eşim bahçede, sağ salim dönmesini bekliyorum ancak.
Yağmur devam ediyor, ardardına gök gürültüsü sesi eşliğinde.
Sevgi Durul
09-06-2014, 22:25
500981
500982
İlçemizde bugün yağan yağmur ve sonrası çekilmiş, netten aldığım iki kare. Gece için belediye tarafından vatandaşların tedbirli olması için anons yapıldı. Yeni bir şiddetli yağış bekliyoruz.
Bahçede durum berbatmış. Yine sel inmiş.
YeniGine
09-06-2014, 23:11
:( Sağlık olsun sevgili SDurul, ne yapalım kısmette yokmuş öğrenebilmek. Canınız sağolsun, ama bahçenizin durumuna üzüldüm, geçmiş olsun toparlarsınız inşallah en kısa zamanda.
Geçmiş olsun sevgili SDurul
resimsel
10-06-2014, 08:26
Çok geçmiş olsun,ne kadar üzüldüğünüzü tahmin ediyorum. İnşallah kısa sürede toparlar eski günlerdeki gibi yeni güzellikleri paylaşırsınız.
Sayın SDurul,
Çok üzüldüm çok geçmiş olsun.
Sayın SDurul, Malesef bu sene bizim buralarda durum ayni sayılır bir an güneş çıkıyor, biranda gök gürültüsü, şimşek, yağmur birbirine katılıyor sağnak şeklinde yağmur başlıyor her yer sular içinde kalıyor.
Bahçeniz için çok üzüldüm geçmiş olsun sizin paylaşımlarınızı büyük bir merak içinde takip ediyordum inşallah fazla bir zaiyat yoktur ama varsada canınızı çok sıkmayın lütfen sizin ve sevdiklenizin canı sağolsun napalım elden birşey gelmez. Herşey gönlünüzce olsun Allaha emanet kalın.
Sevgili SDurul, bahçende kayboldum.
Gez gez sayfalar boyu, ne çok bitkin varmış;)
Hepsi de çok bakımlı.
Atlasını ve açmış çiçeğini bulamadım.:(
Merakımı gideremedim...
Bulana kadar geziye devam ederim artık...yolda gördüklerime takılıp kalmazsam bulacağım atlası :)
Şurda birkaç foto var. :D Ben de açmışını göremedim.
http://www.agaclar.net/forum/729674-post46.htm
http://www.agaclar.net/forum/884172-post146.htm
http://www.agaclar.net/forum/938147-post165.htm
http://www.agaclar.net/forum/979059-post179.htm
http://www.agaclar.net/forum/1133036-post244.htm
http://www.agaclar.net/forum/1143795-post249.htm
http://www.agaclar.net/forum/1150276-post252.htm
Sevgi Durul
14-06-2014, 23:03
:( Sağlık olsun sevgili SDurul, ne yapalım kısmette yokmuş öğrenebilmek. Canınız sağolsun, ama bahçenizin durumuna üzüldüm, geçmiş olsun toparlarsınız inşallah en kısa zamanda.
Ah ah Sevgili YeniGine, bahçeye gittiğimizde durum berbattı. Toprak doldurup çiçek fidesi diktiğim lastikler yerinden oynamış, bazılarının içleri boşalmıştı. Elbet toparlanacak, sorun yok.:)
502059
İki sıra lastikten biri toprak altında kalmış.
502060
Bazılarının da içinde toprak kalmamış, diktiğim fideler yok olmuş.
502061
502062
Ayrıca sel bir de kuş yuvası getirmiş. Çok ilginç.
502063
Fakaat, akşam yemeği sırasında eşim bir müjdem var, dedi. Ben de muhakkak kötü bir şeydir dedim. Evet, dedi.
Bugün su yolu kazarken, yaklaşık bir buçuk metre uzunluğunda sarı bir yılan görmüş ve bu yılan nereye doğru kaçmış, tabii ki benim çiçek adama.:dilli: Hadi orada yeşil kertenkelelere alışmıştık, şimdi de yılan çıktı.:dilli:
Hemen tavrımı koydum, yarın gitmiyorum bahçeye, desem de inanmayın.:rolleyes: Tam da kiraz toplayacaktık. Çok huzursuz oldum.
Sevgi Durul
14-06-2014, 23:20
Geçmiş olsun sevgili SDurul
Çok sağ olun, sevgili pares.
Çok geçmiş olsun,ne kadar üzüldüğünüzü tahmin ediyorum. İnşallah kısa sürede toparlar eski günlerdeki gibi yeni güzellikleri paylaşırsınız.
Teşekkür ederim, paylaşımlara devam ederim, umarım.
Sayın SDurul,
Çok üzüldüm çok geçmiş olsun.
Sayın Milla,
Çok sağ olun, üzüntüyü atlattık, keşke yılan görünmeseydi, daha iyi olacaktık.
Tohum ektiklerim iki karış bile olmadılar. Dökülen tohumlardan kendiliğinden çimlenen süs ayçiçekleri boyumu geçmişler.
502067
İki senedir dörder meyve veren Trabzon hurmasında bu sene meyve çok.
502068
Yer elmalarını sık dikmişim sanırım.
502069
Hünnap çiçeklenmeye başlamış.
502070
Güzelim kır papatyalarından nasıl ayrı kalırım?
502066
YeniGine
14-06-2014, 23:35
Sevgili SDurul geçmiş olsun arkadaşım yağmurun fazlasının zararı olmuş sizin bahçeye. Ben özellikle lastiklere ne kadar sevinmiştim, çiçeklenince çok güzel olacaklar diye düşünmüştüm. Yine de ne yapalım canınız sağolsun inşallah toparlarsınız. Toparlarsınız da eşinin o gördüğü asıl hiç hoş değil, ona daha çok canım sıkıldı. Amman dikkat edin lütfen.
Rastgelsin inşallah Sevgili SDurul.
Sevgi Durul
15-06-2014, 00:09
Sayın SDurul, Malesef bu sene bizim buralarda durum ayni sayılır bir an güneş çıkıyor, biranda gök gürültüsü, şimşek, yağmur birbirine katılıyor sağnak şeklinde yağmur başlıyor her yer sular içinde kalıyor.
Bahçeniz için çok üzüldüm geçmiş olsun sizin paylaşımlarınızı büyük bir merak içinde takip ediyordum inşallah fazla bir zaiyat yoktur ama varsada canınızı çok sıkmayın lütfen sizin ve sevdiklenizin canı sağolsun napalım elden birşey gelmez. Herşey gönlünüzce olsun Allaha emanet kalın.
Sayın 06dilek, maalesef ekolojik denge bozuldu, mevsimler değişti. İki gün öncesine kadar Haziran ayında değil de sanki Nisan ayındaydık.
Aslında ilçemiz dağlık bir bölgede yer alıyor. Yağmur yağdığında böyle sel falan fazla olmaz, yerler çamur bile olmaz, tertemiz kalırdı. Şu son iki yağmur bayağı etkili oldu.
502077
Neyse bahçeye dönelim.
Yer değiştirdiklerimden hazeranlar açmış. Yalnız çok azalmışlar, tohumlarını toplamam lâzım.
502078
Yine yer değiştirenlerden yer minesi, çiçek adasının kenarında epey yayılmış.
502079
Cevizler büyümekte. Buralarda herkes bu sene ceviz yok diyormuş, bizimkiler iyi şimdilik.
502080
Pirinç hariç, her malzeme bahçeden.
502081
Sevgi Durul
15-06-2014, 00:31
http://www.agaclar.net/forum/1287071-post914.htmSevgili SDurul, bahçende kayboldum.
Gez gez sayfalar boyu, ne çok bitkin varmış;)
Hepsi de çok bakımlı.
Atlasını ve açmış çiçeğini bulamadım.:(
Merakımı gideremedim...
Bulana kadar geziye devam ederim artık...yolda gördüklerime takılıp kalmazsam bulacağım atlası :)
Sevgili Jezebel, hoş gelmişsin, seni burada gördüğüme sevindim. Her zaman beklerim.:)
Atlasımı genelde atlas başlığında ve sayın hdogan'ın verdiği linklerdeki sayfalarımda paylaşmışım.
Atlaslarım yedi çeşit oldu ve ben hâlâ çiçek göremedim. En son atlas başlığına yazdığım mesajda tomurcuk müjdesi vermiştim, o tomurcuklar (http://www.agaclar.net/forum/1287071-post914.htm) böyle oldular.:rolleyes:
Geçen gün saksıyı boşaltıp, bolca koyun gübresi ekleyip yeniden diktim. Çareleri yok açacaklar.:rolleyes:
502088
502087
Atlası açtıramadık ama sakız hanımlar renklerini göstermeye başladılar.
502089
502090
Kırmızı sardunya da.
502091
Sevgili SDurul; Tarifi imkansız bir hazineye sahipsiniz, bana göre hepsi kusursuz.
Size kocaman bir MAŞALLAH dememek haksızlık olur. Size yemyeşil, bol çiçekli bir hayat diliyorum. Başarılarınız daim olsun. :)
Abla atlaslara gübre olarak bir şey kullanıyor musun? ;Hayvan gübresi onları pek açtırmaz, vejetatif büyütür. Fosfor ağırlıklı ve çinko mangan da olan bir gübre verirsen çiçeklenmedeki farkı görürsün. Ben sebzelerde de uyguluyorum çiçeklenmeyi oldukça arttırıyor.
tarla kuşu
15-06-2014, 14:46
Sevgili SDurul, sardunyalarınız çok güzel, bu arada sarmalar da harika gözüküyor :) afiyet olsun....
Sevgi Durul
16-06-2014, 14:49
Çok teşekkür ederim, sevgili lusoari, beğenmenize sevindim. İyi dilekleriniz için ayrıca teşekkürler.
Değerli h dogan kardeşim, atlaslara vermediğim besin kalmadı, önce bir sayayım.
Güler Hanım'ın gönderdiği potasyum, alacakaranlıktan aldığım 19-34-6 NPK, kgursan'ın lisianthus fideleri ile gönderdiği pembe renkli bir besin maddesi, enzim, humik asit, leonardit.
Son çare olarak elimde olan koyun gübresini verdim, hem de bolca. Bundan sonra beklemekten başka çare yok.
Fosfor, çinko, mangan ağırlıklı gübre için bir marka tavsiyeniz var mıdır?
Sevgili tarla kuşu, hoş gelmişsiniz. Teşekkür ederim. Güzel çalışmalarınızın takipçisiyim. En kısa zamanda iade-i ziyarette görüşmek üzere... Sevgiler...
Dün yılan korkusundan bahçede kıpırdayamadım. Kiraz toplamaya yardım etmedim. Şaşırtılacak fideler kaldı, çiçek adama yaklaşmadım bile, dolayısıyla fotoğraf ta çekemedim. Sadece akşam üzeri çekebildiğim bir kaç kareyi, üye ya da değil, sayfamızı severek takip edenler için ekliyorum.:)
502469
502470
502471
Cuma günü çektiklerimi daha sonra ekleyeceğim.
10-40-10+ TE diye bir yaprak gübresi var. Fosfor oranı fazla ve mikro elementler de var içerisinde. İzotar'ın varmış ama başka firmaların da vardır bu veya buna yakın. Mikroları şelatlı olsun, özellikle yapraktan alımı daha kolay olur.
Bir de sanırım bazı kaktüsler kışın biraz soğuk görmek istiyor. Senin atlasın içeride mi dışarıda mı abla? Benim leş kaktüsü geçen sene hiç açmamıştı. Bu sene balkonda soğuk alan bir yere koymuştum. 1 aydır hep çiçekte hala da tomurcuk var. Dediğim türde bir yaprak gübresini topraktan uygulamıştım.
Sevgi Durul
16-06-2014, 15:55
Bir de önerdiğiniz gübrelerden temin etmeye çalışayım.
Benim bebek atlaslarım ve Güler atlasım içerde, yukarıda fotoğrafını eklediğim atlasım, nispeten soğuk olan merdiven boşluğunda kışı geçirdi. Bizim buranın iklim şartlarında, dışarıda kışı atlatamaz sanıyorum.
Abla soğuklamasını alması için ille de 0 dereceyi görmesi gerekmiyor. Siz geceleri 1-2 dereceye kadar düşen günlerde dışarı bırakın hava sıfır ve altını göreceği zamanları hava durumundan takip edip içeri alın bitkilerinizi. Soğuklama ihtiyacı sıcaklığın +7,2 derecenin altına düştüğü durumlarda karşılanmaya başlar.
Sevgi Durul
20-06-2014, 15:02
Yılan görünmeden önce çektiğim bir kaç fotoğraf. Belki son olurlar.
YeniGine'nin gazanyaları kadar olmasa da bu sefer iyi açtılar. Aralarında bir de ceviz çimlenmiş, büyümekte.:)
503641
503642
503643
503644
503640
Sevgi Durul
20-06-2014, 15:08
Kudret narı yeni çimleniyor.
503645
Sayın nkutsay'ın lobelya tohumları ile birlikte gönderdiği tohumlardan, rokalar.
503648
503647
Bahçedeki sedumlar da açma telaşında.
Sedum albüm.
503649
Sedum reflexum.
503650
Sevgi Durul
20-06-2014, 15:24
Güller.
503652
503653
503654
503655
503656
Sevgi Durul
20-06-2014, 15:29
Frambuaz.
503660
Dikensiz böğürtlen çiçeği.
503658
Vişne.
503659
Tür adını unuttuğum telgraf çiçeği.
503661
Gün güzeli, hemoracallis.
503662
Seabert74
20-06-2014, 16:10
Sizin adınız benim için Sedum Durul bilesiniz :)
s.serdar
21-06-2014, 01:06
Sel baskını için öncelikle geçmiş olsun diyorum. 2009 da bende yaşadım bahçe evimde sel felaketini. Arabaları bile yerinden oynatıp sürüklemiş bir kaç aile boğulma tehlikesi bile yaşamıştı. Bu bakımdan salt bahçe faaliyetlerine zarar veren sel felaketlerini biraz daha hoş görü ve metanetle karşılamak gerektiğini düşünüyorum.
Bu yıl Ankara kırsalında ve bahçe evimizin coğrafyasında yılan sayısında çok artış var. Herkes şimdiye kadar olmadığı kadar çok sayıda yılanla karşılaşmış olmaktan şikayetçi. Komşuların kimi kükürt kimi katran denedi ama sonuç nafile.
Ön komşum 15 gün kadar önce bahçesinde süs havuzunun kenarında 2 metreye yaklaşık yılan görmüş. Cepten arayıp haber verdi. Bende fotoğraflamak için makinemi kaptım ve yılanın tam konumunu bilmeden görüntülemek için pozisyon aldım.
Komşum verandasının sürgülü kapısını araladığı anda, kapı gürültüsünden ürken yılanın havuzun üzerinden uçarak ya da yüzerek şimşek hızıyla kaçtığına şahit oldum ama fotoğraflama imkanım olmadı.
Bizde de tedbir olsun diyerek artık bahçeye sürekli müzik yayını yapıyoruz. Maksat gürültü olsun yılan kaçsın diye. Allaha şükür bu uygulamadan bu yana karşılaşmadık yılan ile. Birde bahçenin her yanına rüzgar gülleri yerleştirdik. Bunlar rüzgarın yönüne göre yön değiştiren kuş, balık, horoz görünümlü rüzgar gülleri. Rüzgara göre devamlı sağa sola yön değiştirip kuyruklarındaki pervaneleri döndüren tür den şeyler. Sanırım bir hayli faydası oldu ki hiç yılanla yüz yüze gelmedik.
Sevgi Durul
23-06-2014, 10:24
Sizin adınız benim için Sedum Durul bilesiniz :)
Olabilir, Sempervivum Durul da olabilir.:) Yeni adımı sevdim.:)
Bakınız şu çiçeğinin güzelliğine. Bir de nazsız, soğuktan korkmuyor, üzmüyor, güzel güzel açıyor. Daha başka ne isteyebilir ki insan?
504178
504179
504180
504181
Bundan böyle üzen bitkiler öldükçe yenisini edinmeyip, saksıları sedum ve sempervivumlara bırakacağım sanırım.:rolleyes:
Sevgi Durul
23-06-2014, 11:09
Bu yıl Ankara kırsalında ve bahçe evimizin coğrafyasında yılan sayısında çok artış var. Herkes şimdiye kadar olmadığı kadar çok sayıda yılanla karşılaşmış olmaktan şikayetçi. Komşuların kimi kükürt kimi katran denedi ama sonuç nafile.
Yılan sayısında artış olduğu doğrudur, biz de pek karşılaşmazdık. Soğuk tedirgin edici bir canlı.
Bu hafta biraz daha rahattım, en azından oturduğum sandalyeden fırlayıp fırlayıp kalkmıyordum ve bahçe içinde tedirgin de olsam dolaşıp, iş yapabildim. En önemlisi tekrar karşılaşmadık.
Kükürt, katran, müzik, rüzgâr gülü gibi şeylerin faydası olacağına inanmıyorum, ben. Oldukça geniş bir alan ve bu sayılanları hangi kıyıda hangi köşede uygularız?
Bir de bizim sağ ve sol kıyılarımız eni bir metreden fazla taş duvarla çevrili. Bu taş duvar tarla sahiplerinin yıllar içerisinde oluşturduğu, tarlasından çıkan taşları hep atarak oluşan doğal bir sınır. Oğlum ve eşim buraların bir yılan yatağı olduğunda hem fikir. Dikkat edeceğiz artık.
Biraz da çiçek adasındaki bitkiler seyreltme yoluna gidilecek. Örneğin bir kaç kök dikilen margarit papatyalar dört beş metrekare yer kapladı, aralarında her türlü canlı barınır.
504188
Boyumu geçmişler.
504189
Kirazları kesiyoruz. Doğru dürüst meyve vermiyorlardı ve hastalıklarıyla uğraşmak zor. Bir de buraya uygun değil sanırım, baştan hiç dikmesek daha doğru olurmuş. Yerlerine zeytin dikilecek.
504190
504191
Kesilen dallardan çıkan kirazlar, onu da bahçede unutmuşuz.
504192
Sevgi Durul
23-06-2014, 14:46
Tohum takas fideleri, dün bazılarını kalıcı yerlerine aldım.
504260
504257
504259
Saksı üzerine yazarak etiketlediklerim, silindi karıştırdım. Bu şekilde bantladıklarım karışmadı, bundan sonraki ektiğim tohumlarda aynı yöntemi kullanacağım.
504258
504256
Sevgi Durul
23-06-2014, 15:00
Hosta, ilk diktiğim yıl açmıştı. Bakalım bu yıl açacak mı?
504264
Sayın birnefestoprak tarafından Anadolu Tohumlarını Koruma ve Yaygınlaştırma Projesi (ANATOHUM) kapsamında gönderilen Kars yöresine ait ayçiçeği. (Sımişka)
Sadece bir tane çimlenmişti, dün kalıcı yerine aldım, umarım büyütebilirim.
504268
Biberlerimiz olmaya başlamıştı.
504265
İlk biber hasatımız, çok olanlar acı, azı tatlı kıl biber.
504266
Bahçemizin doğal süsleri, gelincikler.
504267
Sevgi Durul
23-06-2014, 15:11
Yedinci yaprağını tamamlayan glayörler çiçek saplarını çıkarmaya başlamış.
504270
Sedumlar.
504272
504271
Süs ayçiçekleri dev boyutlara ulaştı, dökülenlerden kendiliğinden çimlenmişler. Demek ki ne yapacakmışız, hiç üzerlerine düşmeyip doğal akışına bırakacakmışız.
504273
504274
Sevgi Durul
23-06-2014, 15:23
Hatmiler. Tohumlarını ektiğim ilk yıl nazlanan, olur mu olmaz mı dediğim. Şimdi bunları tohum yapmadan keseceğim sanırım. Dökülen tohumlardan öyle çok çimleniyorlar ki, söke söke bitiremedim.
504277
504278
504279
Vee, sabah sabah bana yaşasınn, dedirten güzellik. 2012 Tohum Takas Etkinliğinde Sn. Heyyamola'dan talep ettiğim katmerli gül hatmi. Mantar falan oldu, az daha dibinden kesecektim. Şiddetli yağmur kesilmesini önledi. İyi ki kesmemişim.
504280
504281
Sevgi Durul
26-06-2014, 10:02
Salı günü, asma yaprağı konservesi (http://www.agaclar.net/forum/754484-post31.htm)yapmaya gitmiştik. Bir kaç kare fotoğraf çekme fırsatım da oldu.
Glayör pazar gününden bu yana rengini göstermiş. İlk açan pembe olacak.
504847
Dahlialar da tomurcuklanmış.
504846
Kırmızısı açtı diye sevinirken...
504843
Bir de bordosu açmış. Katmerli gül hatmi.
504844
504845
Sevgi Durul
26-06-2014, 10:09
Geçen sene boş inşaat katında duran sardunyalarla ilgilenememiş, çiçeklerini bile görememiştim. Şimdi yavaş yavaş renklerini göstermeye başladılar.
504850
Bu kırmızının çiçekleri çok iri, neredeyse yapraklarıyla aynı boyutta.
504851
504852
504853
Beyazım da varmış, unutmuşum.
504854
münevver48
26-06-2014, 10:44
sevgili SDurul,maşallah katmerli gül hatminize çok güzel açmış.tabi diğer çiçeklerinizde ayrı bi güzel.elinize yüreğinize sağlık.kirazlarınızda çok lezzetli ve güzel görünüyorlar. afiyetle yersiniz inşallah.sevgilerimle.
Kiraz konusunda bizim de sıkıntılarımız var Sdurul Ablacım, 7-8 yıl önce diktik ağaçları. Bu yıla kadar toplamda 5-10 kilo kiraz aldık toplamda 100 ağaçtan.Bu süre zarfında 20-25 tanesi kurudu, yerlerine yeniden diktik. Bir sene don vurdu, bir sene yağmur yağdı derken; olmadı olamadı bir türlü. İlk defa bu yıl şansımız yaver gitti. Meyve tutumu çok iyi oldu. 800 kg kadar kirazımız oldu. Hasattan bir hafta önce sürekli yağan yağmurlar yüzünden, toplama yapamadık ve kirazlarda yağmurdan çatladılar. Ve çatlayan meyveler hemen ertesi gün küfleniyorlar. Nitekim 500 kg kiraz sattık. Geri kalanı hep zayi oldu.
Daldayken seçme ayıklama yapılamadığığ için mecburen çatlaklarda toplanıp sonradan ayıklanıyor. İşçilik ücreti kiraz ücretini buldu nerdeyse.
Ektiğimiz için çok pişmanız bizde.Gerçekten zor bir meyve. :(
Sevgi Durul
27-06-2014, 22:49
Sevgili münevver48, beğendiğinize sevindim, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.
Sakdag'cım, toplamda 40 küsur kiraz ağacımız vardı. Yıllar içerisinde ya hastalanıp kurudular, ya çiçekteyken soğuk vurdu, doğru dürüst verim alamadık. Son günlerde kalan ağaçların 13 tanesi kesildi, bize verimi güzel olan bir büyük ağaç ve lambert cinsi aşılanan iki fidan kaldı.
Kesilen ağaçların yerine zeytin ve ceviz dikilecek.
Sizin de yarıya yakın fire vermiş. Verilen emeklere yazık, çeşit değişikliğine gitseniz?
Bu bahar chandler cinsine aşılanan cevizin aşıları çok güzel gelişiyor.
505195
505196
505197
Biz bir yetiştirmeye bir de kesmeye meraklıyız. Ben de katmersiz hatmileri kesip attım. Margarit papatyaların çiçekleri geçsin, onları da dipten budayacağım. Yılan tehlikesi geçmedi. Dün bahçeden gelirken öldürülüp yol kenarına atılmış yılan gördük.
505198
Çiçek adasını yılan korkusundan epey seyrelttim. Şebboyların tohumları olgunlaşmış, onları da söktüm.
Tohumları saplarından ayırırken birinde böyle bir zararlı yumurta paketi gördüm. Yeşil boncuk gibiydiler.
505199
Sevgi Durul
27-06-2014, 23:01
Sevgili sakdag, bu karanfili tanıdınız mı? Çeliğini siz göndermiştiniz. Kokusu da çok güzel. Tekrar teşekkürler...
505201
Bu da kokulu, bol çiçekli, yerlere yatmış. Sanırım bağlamak gerekiyor.
505200
Pembe glayör açmış.
505202
505203
Sevgi Durul
30-06-2014, 00:46
Selden büyük zarar gören patlıcanlar ancak toparlanıyor ve çiçeklenmeye başladılar.
505704
Her yıl olduğu gibi bu yıl da en erken yemeye başladığımız biberler.
505705
İyi ki ekmişim dediğim, kalıcı ıspanaklar.
505706
Bugün ilk hasat yapıldı.
505702
Önce, bilmediğin aş ya karın ağrıtır, ya baş diyen eşim, yoğurtlu yemeyi tercih etti ve beğendi. Ben de üzerine yumurta kırarak yedim. Çok beğendim, normal ıspanağa göre daha lezzetli. Uzun uzadıya ıspanak yıkamaktan da kurtulmuş oldum. Umarım tohum almadan kaybetmem.
505703
Sevgi Durul
30-06-2014, 00:57
Bahçede yapacak iş çok, hangisine yetişeceğimizi şaşırdık. Havuzun etraflarının düzenlenmesi öylece kalakaldı. Hafta arası kaolin atıldı. Şimdi de eşim damlamaların kurulması ile uğraşıyor. Bu gün domatesleri çapaladı. Domateste henüz olgunlaşan yok.
Verem otları görünmeye başlamış.
505712
Bugünkü işlerden biri de vişne konservesi hazırlamaktı.
505708
Uzun zamandır tomurcuklu olan sedum reflexum açmaya başlamış. Sedumların çiçekleri birbirinin aynısı.
505709
Dahlialar da açanlar kervanına katılmış.
505710
505711
tarla kuşu
30-06-2014, 08:25
Sevgili SDurul, kalıcı ıspanak dediğiniz , ıspanak mı gerçekten, yoksa pazı dediğimiz yeşillik mi? Yaz kış kalıyor mu? Çok mu soru sordum? :) Ürünlerinizi afiyetle yiyin. Sevgiler....
Sevgi Durul
30-06-2014, 14:44
Sevgili tarla kuşu, ben de ilk kez yetiştiriyorum, kışın kalması için de dua ediyorum. Zira bizim buranın iklimi kışın oldukça serttir.
Gerçekten ıspanak tadı var, hatta ıspanaktan daha lezzetli diyebilirim. Forumda, bu bitkiye ait başlık var. Bir inceleyin, isterseniz. Kalıcı ıspanak-perpetual spinach (http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/16382.htm)
Sevgiyle...
Çok teşekkür ederim, sevgili lusoari, beğenmenize sevindim. İyi dilekleriniz için ayrıca teşekkürler.
Değerli h dogan kardeşim, atlaslara vermediğim besin kalmadı, önce bir sayayım.
Güler Hanım'ın gönderdiği potasyum, alacakaranlıktan aldığım 19-34-6 NPK, kgursan'ın lisianthus fideleri ile gönderdiği pembe renkli bir besin maddesi, enzim, humik asit, leonardit.
Son çare olarak elimde olan koyun gübresini verdim, hem de bolca. Bundan sonra beklemekten başka çare yok.
Fosfor, çinko, mangan ağırlıklı gübre için bir marka tavsiyeniz var mıdır?
Sayın SDurul,
Ne kadar dikkate alırsınız bilemiyorum ama ben de size bir öneride bulunayım..
3 yıl öncesine kadar zeytinliğime her sonbahar ve baharda 15.15.15, 26'lık nitrat gibi suni gübreleri verirdim topraktan..
Artık DoktorTarsa'nın (Proton veya Acotrop) ithal denizyosunu gübrelerini yapraktan vererek bu topraktan gübrelemelerden kurtuldum..Hem daha ekonomik..
Zeytinlere ve diğer meyve ağaçlarıma vermeğe 3 yıl önce başladım..yılda 4 veya 5 kere veriyorum yapraktan..Nisanda, mayısta çiçek öncesi, haziran sonları, eylül başları ve hasat sonu..İnanın zeytin irilikleri neredeyse bir misline yakın arttı ve erkencilik sağladı 20 gün bir ay kadar..
Ayrıca bu gübrenin soğuk, sıcak, tuzluluk gibi stresleri azaltıcı, kılcal köklenmeyi arttırıcı faydaları var..
Çok çok memnunum..
Artık her türlü bitkime kullanıyorum..
İstanbul'da evdeki kıl biberlerime, nergislerime, glayöllerime, gardenyalara..herşeye..
En güzel tarafı organik olması..
İçinde bir bitki için gerekli her tür iz element ve 3 temel besin mevcut..
Daha iyisini bulamadığım takdirde benim asla vazgeçemiyeceğim bir gübre oldu bu..
Evde mesela saksılarımı sularken, 20-30 günde bir veya gerekli zamanlarda bir litre suya yarım çay kaşığı kadar koyup sallıyorum..anında eriyor..bu gübreli suyu verdikten yarım saat kadar sonra da gübresiz su veriyorum..
Bazen dozunu kaçırdığım veya sık sık verdiğim de oldu bunu..hiçbir ters etkisini de görmedim..(Genel doz litreye bir gramdır)
Organik Gübreler | DRT TARIM (http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik)
DRT TARIM | Aylk E-Blten (http://www.drt.com.tr/blog/labels/proton.html)
Sevgi Durul
30-06-2014, 23:32
Sayın pria, elbette ki önerinizi dikkate alacağım. Sonuçta ben ve eşim, yeniliklere, önerilere açık kişileriz. Ağaçlarımızın, bitkilerimizin, çok daha güzel çok daha verimli olması içindir, bu öneriler sonuçta. Bitkiler hakkında hepimizin birbirimizden öğreneceği çok şeyler vardır ve biraz da bu yüzden burada değil miyiz?
Eşimle birlikte linkleri yeniden inceleyip gerekeni yapacağımızı umuyorum. Verdiğiniz linklerde ürün fiatları hakkında bilgi göremedim. Sipariş vermeden önce öğrensek iyi olurdu.
Site bahçenizde gördüğüm ortancalarda (http://www.agaclar.net/forum/1300912-post181.htm) ve diğer bitkilerinizde bu ürünü kullanıyor musunuz? Eğer öyleyse aklım yattı, eşim de ikna olursa bu ürünü kullanmamız yakındır.
Teşekkürler...
YeniGine
30-06-2014, 23:39
Sevgili SDurul maşallah ilk hasatınız hayrlı ve daim olsun inşallah, afiyet olsun. Çok şükür ilk vişne konservesi ile konservelere de başlamışsın. Gerisi de bolluğu ve bereketi ile gelsin inşallah.
Site bahçenizde gördüğüm ortancalarda (http://www.agaclar.net/forum/1300912-post181.htm) ve diğer bitkilerinizde bu ürünü kullanıyor musunuz? Eğer öyleyse aklım yattı, eşim de ikna olursa bu ürünü kullanmamız yakındır....
Site bahçesinde denizyosununu kullanmak için pek neden yok..
Bilemiyorum, ileride bit, külleme ilaçlarına karışım yapmak için uygulayabiliriz..
Ben bu yıl site bahçesinin tamamını 10-15-20 santim derinliklerde bel küreğiyle kazdırmadan önce 18.46, Amomyum sülfat (şeker) , toz leonardit ve çok az çok yanmış hayvan gübresi saçtırdım..Toprağın alt katmanları bunlarla gübrelendi site tarihinde ilk defa..
Eskiden her yıl pek te yanmış olmayan bir traktör kadar hayvan gübresi alınıp, fidan ve gül diplerine konurdu..Ama site havasını kokutur, sinekleri çoğaltırdı..
Hayvan gübresini artık pek aldırmayacağım..Çünkü biz sebze meyve ekip yetiştirmiyoruz..
Suni gübre kullanımı site bahçesi için daha zahmetsiz ve pratik..
Bahçedeki tüm bitkiler çılgın gibi geliştiler..
Ayrıca denizyosununa pek gerek yok..
Aslında keşke yöneticiye bir kutu aldırıp 4-5 kez uygulatsam diyorum; bitkiler ve güller çok daha değişik olurlar..
Bahçede sadece, yetiştirilmesi ve bakımının oldukça zahmetli olduğu söylenen ve benim ilk zamanlarda gözümü pek korkutan 2 gardenyaya 3 kez verdim denizyosununu..
Bu yetti demek ki, gayet gürbüz ve zahmet vermeden çiçeklenip büyüyorlar..
Bir de bu yıl bana Amerika'dan gelen 2 cins dahlia'ya verdim yosundan..Öylesine güzel gelişiyorlar ki acı yeşil halleriyle..
...
Son birşey daha belirtmeden edemiyeceğim..Bakınız, köyde herkes ''bu yıl bademlerde, zeytinlerde hiç yok'' derken bu yıl benim hem bademlerimde hem de zeytinlerimde ürün oldukça bol..
Köyde 15 kadar zeytinlik sahibinin zeytinlerinde hiç yok..Bir tek bende var..
Sanırım çiçeklenmeyi teşvik ettiği kadar, meyve tutumunu da teşvik ediyor denizyosunu..İçindeki bor ve çinko nedeniyle..Bir de potasyum yüzdesinin yüksek oluşu meyvenin etlenip irileşmesini sağlıyor..
...
Ben diğer markalara ve yerlilere hiç güvenemedim..14 yıldan beri ithal olmayan hiçbir yaprak gübresi almadım..
DoktorTarsa her yerde bulunmuyor..Geçen yıl telefon ettim şirkete..parakende gönderim yapmıyorlar..Beni Bursa'ya, Bursa da Çanakkale Ziraat Odası'na yönlendirdi..20 liraydı geçen yıl İstanbul'da..Çanakkale'den 400 gramlık kutuyu 16 lirayaalmıştım..
Bu yıl Çanakkale'de de yok..İstanbul'dan 30 liraya mecbur kaldım almaya..
Denizyosununu 15 gün aralıklarla sık sık ama dozu daha düşük (100 litre suya 15 gram) öneriyorlar ama ben köyde sürekli kalamadığım için yılda 5 kez 100 litre suya 25-30 gram veriyorum..
birnefestoprak
01-07-2014, 09:01
Yosunda dogal buyume hormonu Cytokinin var; ozellikle bitkinin kok sisteminin gelisimine cok buyuk katkida bulunur. Bitki uretiminde kullandigim vazgecilmez urunlerden birisi... Bitkinin saglikli gelisimine onemli katki saglayacagi icin dolayli olarak hastaliklara karsi da direncini arttiriyor. Eger suda cozunebilir konsantre toz halinde bulabilirseniz, onu daha cok tavsiye ederim. Bahcede kullandiginiz diger malzemelerle karistirip bitkilere vermenizde de hicbir sakinca yok...
Bitki uretiminde kullandigim vazgecilmez urunlerden birisi... Eger suda cozunebilir konsantre toz halinde bulabilirseniz, onu daha cok tavsiye ederim. ...
Tam da benim kullandığım denizyosununu tarif etmişsiniz..
Toz halindeki bu yosun suda inanılmaz hızla eriyor..
Yalnız, kutunun içine su, nem gitmemeli..Çünkü hemen kekleşiyor.İhtiyacınız kadarını kuru kaşık veya el ile alınız ve hemen kapağını sıkıca kapatınız.
Ben bu ''zeytinlerin sadece yapraktan gübrelenebileceğine'' emekli Ziraat Müh. Kuddusi Taner beyin yazılarından sonra iyice inandım ve denizyosunu vazgeçilmezim oldu.( BUgün İlçe Tarım Müdürlüğü yapmış bu emekli ziraat mühendisi Kuddusi beyi 0532 643 9570 nolu telefonundan arayarak tanıştım, tecrübelerini paylaştığı için teşekkür ettim, beni her zaman rahatlıkla arayabilir ve danışabilirsiniz, dedi ve çok memnun oldu)
Erdek Tarım: ZEYTİNDE GÜBRELEME (http://erdektarim.blogspot.com.tr/2007/05/zeytinde-gbreleme.html)
merhaba sayın SDurul size bir sorum olacak daha önce bahçede çıyandan bahsetmiştiniz kurtulabildinizmi onlardan. benim bahçemde de var mümkünse önerilerinizi bekliyorum
Sevgi Durul
03-07-2014, 22:51
Sayın safako, bahçede çok var ama sık karşılaşmıyoruz, açıkçası kurtulabilmek gibi bir çabamız hiç olmadı, olsaydı da başaramazdık. Evin içine girmesinler yeter. Sadece tedbirli oluyoruz, örneğin bahçede çizmesiz gezmiyoruz.
Sayın pria, gardenyanızı görmüştüm, çok güzel gelişmiş ve açmış. Benim de can çekişen bir gardenyam var, ne yaptımsa düzeltemedim. Umarım deniz yosunu gübresini temin eder ve tüm bitkilerimde kullanırım. Parakende gönderim yapmamaları işi biraz zorlaştırıyor.:( Sitede gübre, besin satan üyeler satışlarına deniz yosunu da dahil etseler, ulaşmak kolay olurdu.
Yosunda dogal buyume hormonu Cytokinin var; .
Sayın birnefestoprak, bu büyüme hormonu sadece deniz yosununda mı var? Bahçede taş duvarlarda bulunan kara yosunlarından bir şekilde yarar sağlayamaz mıyız? Öyle olsa elimizdeki malzemeyi değerlendirmiş olurduk.
Sevgili SDurul maşallah ilk hasatınız hayrlı ve daim olsun inşallah, afiyet olsun.
Teşekkürler, sevgili YeniGine.
Sevgi Durul
04-07-2014, 16:03
Günlerdir damlamalarla uğraşıyor. Ana boruları toprak altına aldı, bundan sonra daha rahat olacak.
506818
Yaz elması bu sene dört tane olmuş, birini kendi yemiş, üçünü bana getirdi. Ben de bizim ufaklığa götürdüm.:)
506819
Ağustos böcekleri senfoniye başladılar. Bu ne zamandan kalmış bilemiyorum. Canlısını henüz göremedim, ex Ağustos böceği.:(
506820
Glayöller sırayla açıyor. Sıra mordaymış. Hepsi birden açsalar ne güzel olurdu. Sırada bekleyen epey var.:)
506821
506822
Sevgi Durul
04-07-2014, 16:17
Havuzun üzeri kapandığından beri hâlâ alışamadım. Eşim çare buldu, bizim küçük kıza havuz almış. Dün şişirip doldurdu, önce kendi serinledi.:rolleyes:
Bayramdan sonra esas sahibi gelir artık.:rolleyes:
506826
Zamansız yer değiştirdiğim sabah sefaları tutmuşlar ve açmaya başlamışlar.
506829
Tohum takas horoz ibikleri de çiçeklerini göstermeye başlamış.
506828
Tohumdan yetiştirdiğim ekinezyam, beyazım da olsa ne güzel olurdu.
506827
Sevgi Durul
04-07-2014, 16:25
Bahçenin farklı yerlerindeki farklı üzümler, büyüklükleri de farklı.
506831
506832
506833
Takastan gelen tohumlardan çimlenen bu bitkiyi karıştırdım. Havuç sanıyordum ama arı otu (fazelya) galiba. Artık açınca belli olacak.
506834
Konuğu, uğur böceği.
506835
Sevgi Durul
04-07-2014, 16:40
Rengârenk, çok fazla kelebek var. Çok hareketliler, sadece papatyalara konan bazılarını çekebildim.:)
506840
506841
506842
Süs ay çiçeklerini eklemeyecektim ama birine değişik bir arı gelmiş. Kendisi epey iri, iki arı büyüklüğünde ve kanatları biraz küçük.
506843
Çiçek içinde çiçek.
506844
Yaklaşık 2 hafta sonra bahçende bol bol kurt görürsün abla. Bu kadar kelebek olması hayra alamet değil.
Sevgi Durul
04-07-2014, 17:39
Yaklaşık 2 hafta sonra bahçende bol bol kurt görürsün abla. Bu kadar kelebek olması hayra alamet değil.
Zaten bol miktarda var. Kendilerini görmedim ama bilhassa zinnialarda yaprak kalmamış.:)
birnefestoprak
04-07-2014, 19:16
Sayın birnefestoprak, bu büyüme hormonu sadece deniz yosununda mı var? Bahçede taş duvarlarda bulunan kara yosunlarından bir şekilde yarar sağlayamaz mıyız? Öyle olsa elimizdeki malzemeyi değerlendirmiş olurduk.
Kara yosunu ve egrelti otlarinda da vardir ama ne kadardir, hangi formlarda bulunur, nasil kullanilir bilmiyorum (buyume hormonu gorevi goren molekuller her bitkide bulunur). Deniz yosunundaki mineral zenginliginin muadilini bulmak cok zor.
Bir de urunden alacaksaniz, ustunde "cold-processed (birebir cevirirsek, "soguk islenmis")" yazanlardan alin. Yosun, belli bir sicakligin ustunde islendiginde biyoaktif bilesenlerinin yapisi bozulur; bu yuzden islemin belli bir sicakligin altinda yapilmasi urunun kalitesini ve etkisini arttiriyor.
Kara yosunu ve egrelti otlarinda da vardir ama ne kadardir, hangi formlarda bulunur, nasil kullanilir bilmiyorum (buyume hormonu gorevi goren molekuller her bitkide bulunur). Deniz yosunundaki mineral zenginliginin muadilini bulmak cok zor.
Bir de urunden alacaksaniz, ustunde "cold-processed (birebir cevirirsek, "soguk islenmis")" yazanlardan alin. Yosun, belli bir sicakligin ustunde islendiginde biyoaktif bilesenlerinin yapisi bozulur; bu yuzden islemin belli bir sicakligin altinda yapilmasi urunun kalitesini ve etkisini arttiriyor.
Doktor Tarsa Tarım günümüz çiftçilerinin ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir çok bitki besleme ürünü ile üstün kaliteli deniz yosunu özütünü üreticilerimize sağlamaktadır. Proton deniz yosunu özütü en aktif deniz yosunu olan Ascophyllum nodosum'dan üretilir. Kanada'da özel tarlalardan hasat edilir ve aynı yerlerden tekrar büyümeleri garanti edilir. Üretimi ve hasadı sırasında çevreye zarar verilmez. Özel yöntemlerle işlenir, içeriğinin değerli karışımlarını kaybetmesi engellenir, mümkün olan en yüksek içeriği ile kullanılacak hale getirilir. Ürünlerimizin arkasındaki güvenilir araştırmalar ve teknik çalışmalar nedeniyle bir çok bilinçli üretici, ürünlerimizi seçmektedir. Doktor Tarsa ürünü aldığınızda sadece ürün değil, gerisindeki güveni de alırsınız.
DRT TARIM | Aylk E-Blten: Ascophyllum nodosum (Proton) Faydal Bilgiler I (http://www.drt.com.tr/blog/2009/07/ascophyllum-nodosum-proton-faydal.html)
Mustapha_66
05-07-2014, 14:09
Uzun zamandır girememiştim ağaçlar.nete. Sn SDurul yine çok çalışıp harikalar yaratmışsınız. Ellerinize sağlık.
Papatyaların nefis görüntüler sergiliyor ablacığım, harikalar yaratan ellerine sağlık. :D
Sevgi Durul
07-07-2014, 01:06
Teşekkür ederim, sayın Mustapha_66, sevgili lusoari.
Yaratmak demeyelim de biz ona, daha iyisi için çalışıp çabalamak diyelim.
Selden sonra şimdi de rüzgâr yapmış yapacağını. Kendiliğinden çimlenip devasa boyutlara ulaşan beş süs ay çiçeğimden üçü yerler serilmiş.
507239
Devrilen ay çiçeğinin kök kısmı.
507240
Dün eşim müjdelemişti, görünce şaşırmadım.
507241
Bu ve bir tanesi daha yerleri korunaklı olduğu için sağlam kalmışlar.
507242
Sevgi Durul
07-07-2014, 01:14
Hint yağı bitkisi.
507247
Domatesler henüz olgunlaşmadı.
507243
Bebek patlıcan.
507245
Biber karığındaki fesleğen.
507244
Arı otu (fazelya) sandığım bitki tomurcuklanmış.
507246
Sevgi Durul
07-07-2014, 10:34
Bilgisayar kilitlendiği için son görüntüleri ekleyememiştim.
Yavaş yavaş tohum alma işleri de başladı.
Çörek otlarından kuruyanları aldım.:)
507336
Hüsnüyusufların da tohumlarını aldım. Yalnız çerini çöpünü ayıklayınca çok az kaldı. Etkinliğe göndermeye değer mi bilmem.
507337
507338
507339
507340
Balkonlardaki gelişmeleri burada (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/35053.htm) eklemeye devam edeceğim. :)
Sevgi Durul
11-07-2014, 22:36
Geçen gittiğimde dalında görüntülemiştim. İtalyan eriği,
508282
508283
Bu günün hasadı, erikler kovada.:)
508281
Şeftalilerin bir kısmı da toplandı. Şeftaliler bu sene sık ve küçük. Seyreltme yapmak gerekiyormuş.
508280
Acı ve tatlı biberler, iyi ki ekmişim dediğim kalıcı ıspanak.
508279
Sevgi Durul
11-07-2014, 23:13
Tohum takas cosmosları,
508294
Tomurcuğu,
508295
Geçen sene dökülenlerden çimlenip büyüyenler.
508296
508297
508298
Sevgi Durul
11-07-2014, 23:18
Glayör ya da glayöl, hangisi doğru bilemedim.:)
508299
508300
508301
508302
508303
Sevgi Durul
11-07-2014, 23:27
Sevgili YeniGine, merak ettiğimiz ve bilemediğimiz, bir kısmı mil altında kalanlar, çörekotuymuş.:)
508304
Zinnianın çiçeğe geçişi.
508305
Yer minesi, beyazlar kendiliğinden oluştu.
508306
508307
508308
Sevgi Durul
11-07-2014, 23:37
Sincaplar göreve başlamışlar.:rolleyes:
508309
508310
Lastiklere dikilen bitkiler büyüyorlar.
508311
Tohum takas horozibiği.
508312
Yine tohum takastan iyi ki talep etmişim dediğim, fazelya (arı otu).
508313
Sevgi Durul
15-07-2014, 10:42
Tohum Takas etkinliğinden talep ettiğim iki çeşit kabak vardı. Spagettti kabak ve marina di chioggia çeşitleri. Şu anda çürümekten kurtulan dört adet kabak fidem var. Bunlardan üçü aynı, biri farklı. Kazasız belasız meyve verirlerse cinsini öğrenebileceğiz.
509128
509129
Patlıcanın çiçeği çok görkemli. Bol miktarda çiçeğimiz var.:)
509130
Olgunlaşmaya doğru gideni ise henüz üç tane.
509131
Takas cosmosu pembe açtı.
509132
Sevgi Durul
15-07-2014, 10:48
Glayörler.
509138
Henüz kalıcı yerine alamadığım pervane çiçeklim dal uçlarındaki bu kadarcık çiçekle bile ortalığı kokuya boğuyor.
509137
Yeşil kertenkelemiz horoz ibiklerinin bulunduğu lastiği mesken tuttu. Yaklaşınca lastiğin kenarına saklanıveriyor.
509136
Belki tekrar olacak ama ben bu fazelyayı çok sevdim. Tohum almayı başarabilirim umarım.
509134
509135
Sevgi Durul
15-07-2014, 11:15
Pembe katmerli gül hatmi, bir gün öncesi.
509142
Bir gün sonrası.
509141
Geçenlerde bir tanıdık bahçesinden vermişti. Bizim buralarda ayvadana adı ile anılan, mide rahatsızlıklarında ve bebeklerin gaz sancılarında kullanılan bu bitkinin, civanperçemi olduğunu öğrendim.
509143
Güneş gibi.
509144
Konserve zamanı. Şeftali konservesi pazar günü yapıldı.
509145
Sevgi Durul
15-07-2014, 11:19
Açmaya başlayan zinnialar, hep aynı renk çıktı.
509147
509148
Noktalı kelebek.
509149
İki senedir bekleten güzellik. Phlox.
509150
509151
sevgili durul emeğinize sağlık çiçekleriniz çok güzeller seyrine doyum olmuyor..
sağlık sıhhatle sefasını sürün.
bir sorum olacak. glayörlerinizin soğanlarını kışın söküyormusunuz.
toprakta kalsa sakıncası olurmuki. kararsız kaldım.
selamlar..
Ablacığım horozibikleri kısa kalmış sende. Rahat bir yer buldular mı rahatlıkla bir adam boyu oluyorlar. Bir de sık ekilmişler belki de o yüzdendir. Yoksa püskülleri daha büyük oluyor. Çok fazla tohum veriyor ve dökülüyor.
Sevgi Durul
15-07-2014, 13:32
sevgili durul emeğinize sağlık çiçekleriniz çok güzeller seyrine doyum olmuyor..
sağlık sıhhatle sefasını sürün.
bir sorum olacak. glayörlerinizin soğanlarını kışın söküyormusunuz.
toprakta kalsa sakıncası olurmuki. kararsız kaldım.
selamlar..
Sevgili efeege, teşekkür ederim.
Glayörlerin soğanlarını sökmüyorum, sadece baharda yer değiştirmek için sökmüştüm.
Burada dayanıyorsa, sizin oralarda sökmeye gerek yoktur sanırım. Sevgiler...
Ablacığım horozibikleri kısa kalmış sende. Rahat bir yer buldular mı rahatlıkla bir adam boyu oluyorlar. Bir de sık ekilmişler belki de o yüzdendir. Yoksa püskülleri daha büyük oluyor. Çok fazla tohum veriyor ve dökülüyor.
Şimdi seyreltmeye de kıyamam ki. Hem yeşil kertenkele gölgeleniyor altlarında. Olmazsa biraz daha gübre ilâve edeyim. Bir de çok geç dikildiler, belki ancak büyüyecektirler.
Bence fazla yüz verme sonra kurtulamazsın abla. Çünkü aynı semizotu gibi küçücük tohumları var ve bol miktarda tohum oluşturuyor. Bence sen sadece su vermeye devam et gübre falan verme.
Konserve gördüğüm zaman içim gidiyor. Afiyetle tüketin sevgili SDurul.
Sevgi Durul
15-07-2014, 23:04
Bence fazla yüz verme sonra kurtulamazsın abla. Çünkü aynı semizotu gibi küçücük tohumları var ve bol miktarda tohum oluşturuyor. Bence sen sadece su vermeye devam et gübre falan verme.
Verimli bir çeşit gerçekten. Fidelerini boşalttığım saksıya domates fidesi şaşırtmıştım. Domatesi suladıkça etrafında bir saksı dolusu daha horoz ibiği çimlendi. Tam benlik bir bitkiymiş. Teşekkürler, bu nazsız bitki için.:)
Konserve gördüğüm zaman içim gidiyor. Afiyetle tüketin sevgili SDurul.
Sevgili yağmur, sizde yapın, inanın taze şeftali tüketmiş kadar oluyor. Belki de yapıyorsunuzdur, tereciye tere mi satıyorum yoksa?
Bu gün geç saatlerde yine gittik, biraz şeftali daha vardı. Bu sefer tembel işi oldu ama. Şeftaliler çok küçük olduğu için bütün yaptık, iyice küçüklerini de kabuklu denedim. İşler çabucak bitti.:rolleyes:
509238
509239
Bu arada bir kaç fotoğraf çektim. Sedumlar,
509240
Biber çimlendirme saksısında kendiliğinden çimlenen ipek çiçeği.
509241
Vee pembe katmerli gül hatmi açmış.
509242
tarla kuşu
15-07-2014, 23:58
Sevgili SDurul, konserveler harika görünüyor. Sevdiklerinizle birlikte afiyetle yiyin....
YeniGine
16-07-2014, 00:03
Sevgili SDurul öncelikle konservelerini ağız tadı ile yiyip bitiresiniz, afiyet olsun. :D Yaşasın geliyor salçalar, turşular, konserveler zamanı.
:) Çörekotu; sorduğun yorumun tam üzerinde de çörekotunun fotoğrafını paylaşmışsın. Oh nihayet öğrendik, çok şükür.
Glayöllerin ve gülhatmilerinin maşallahı var çok güzeller. Zaten biliyorsun ben gülhatmiyi hele hele katlısından kırmızısından olanına bayılırım. Ellerine sağlık.
Bende erikten yaptım, etrafta bol bol erik ağacı var çünkü. Süzgeçten geçirip kaynattım. Şimdi açınca bir miktar suyla seyreltip içiyoruz ailecek. Kışa hazırlık yapmayı çok sevdiğimden görünce böyle bayılıyorum :D
YeniGine
16-07-2014, 00:46
Bende erikten yaptım, etrafta bol bol erik ağacı var çünkü. Süzgeçten geçirip kaynattım. Şimdi açınca bir miktar suyla seyreltip içiyoruz ailecek. Kışa hazırlık yapmayı çok sevdiğimden görünce böyle bayılıyorum :D
Sevgili yağmur sende mi? Ben de hasat, konserve, salça-turşu yapımı, kavanozlara domates yani dediğin gibi kışa hazırlıklara bayılıyorum, sanki ben yapıyormuşum gibi bir heyecan, bir heves, bir mutluluk.
:D Aslında şimdi sevgili SDurul mesajlarımızı okuyunca yine aklıma getirdiniz salça zamanını diyecek.
El emeğiyle yapılanın tadı başka oluyor işte sevgili YeniGine. Hele malzeme de bahçedense.
YeniGine
16-07-2014, 01:42
El emeğiyle yapılanın tadı başka oluyor işte sevgili YeniGine. Hele malzeme de bahçedense.
Belki el emeği, belki kış hazırlıkları, belki malzeme bahçeden. Ama o güzelliklerin tadına doyum olmuyor gerçekten. Ben çok seviyorum bir de üstüne mutlu oluyorum.
Sevgi Durul
16-07-2014, 11:05
Sevgili tarla kuşu, teşekkür ederim.
Sevgili YeniGine, evet ya bazen çok bilindik bir bitkiyi bile karıştırabiliyoruz. Bir keresinde bir saksımda çok güzel yapraklı bir bitki çimlendi. Bu nedir, diye merak edip dururken sonrasında o bitki akşam sefasına dönüştü. Oysa ne hayallerim vardı, ektiğim diğer tohumlarla alâkalı.
Katmerli gül hatmi tohumlarını takasta paylaşıma açacağım takip edersen iyi olur.:)
Salça zamanını aklıma getirdiniz ama daha kocaman bir kaygım daha var. Bu sene tarhana da yapılacak.:rolleyes:
Sevgili yağmur, tereciye tere satmışım demek ki.:) Ben kaynatıp süzgüden geçirdiklerimi böyle (http://www.agaclar.net/forum/pratik-bilgiler-mutfak-aletleri/22786-2.htm) yapıyorum. Tek içimlik, gayet pratik ve güzel oluyor. Konunun ilk mesajında domates sosu var fakat meyveler de bu şekilde hazırlanabiliyor.
Estağfirullah sevgili SDurul, benim yaşım kaç ki? 2-3 yıldır kendi elimle doğal olsun diyerek yapıyorum. Sizin bahsettiğiniz mesajı daha önceden okumuştum. Bir hevesle 40 kadar soda şişesi biriktirdim ama aleti alan yok malesef :( Bakalım artık seneye kısmet olur da alınırsa öyle tek içimlik yapmak istiyorum bende.
Sevgi Durul
21-07-2014, 11:45
Sevgili yağmur, siz gençlerin doğal için çabalamaları çok daha önemli. Tebrik ederim.
Eğer aleti bulamazsanız alıp gönderebilirim.
Sebzelerden haberler...
510179
Daha hiç toplamadık.
510182
Şimdilik sağlıklılar, ilerleyen günlerde ne olur bilmem.
510183
Selde mil dolan patlıcan karığı toparladı ve ilk hasadı yaptık.
510180
510181
Sevgi Durul
21-07-2014, 12:00
Ludmilla's red plum domates, tek kök çimlenmişti. Saksıda ve çiçeklendi.
510187
Red robin domates, geçen sene olduğu yerde yeniden çimlenmiş. Özel bir bakım yok, şaşırtma bile yok. Olacaksa oluyor galiba.:)
510188
Kalıcı ıspanakların bonusu, kırmızı pancar.
510190
Kalıcı ıspanakların yanında büyüyen ve onu da bonus sandığım bitki, asma çıktı. Kökünden kestim, ıspanaklarıma zarar vermesin.
510189
Süs ayçiçeğinin sarısı iyice dallandı.
510191
Sevgi Durul
21-07-2014, 12:10
Yaşlı armut ağacı ve meyveleri.
510193
510194
Hint yağı bitkisinde henüz çiçek yok fakat yeni yaprakları oyalı gibi.
510195
510196
Arı otu ve arı.
510192
Sevgi Durul
21-07-2014, 12:56
Kınalar pek keyifli değil. İlk fotoğraftakinin yeni yaprakları pembeleşmiş nedense.
510206
510207
Çiçek ararken sarı yaprak biti (http://www.agaclar.net/forum/1307874-post346.htm)buldum. İlk gidişte imha edilecek.
510209
Tomurcuk sandıklarım yaprakmış.:rolleyes: Araujia sericifera (Ağaç bamyası)
510205
Bu sene çiçeğini pek göremediğim sabah sefası tomurcuğu.
510208
Sevgi Durul
21-07-2014, 13:05
Marketten aldığım glayöllerin güzel renkleri sona kalmış. Mor ve kırmızı açacak.
510214
510215
Böyleydi,
510211
Böyle açmış.
510212
510213
Sevgili SDurul,
Sabah sefasını ben ve komşum ekmiştik. Onunki sabahtan öğleye kadar güneş alan yerde benimkiler ise sabah güneşi görmüyor. Onun çiçekleri onlarca açtı, hala açıyor, benimkiler ise 3-5 tane açıp sezonu kapattılar ancak boyları uzuyor, o kadar. Acaba sizin çiçeğiniz nasıl bir yerde dikili? Bu durum çiçeklenmesini etkilemiş olabilir mi?
Sevgili SDurul,ağız tadı ile sıhhat içinde tüketmek nasip olsun...Çiceklerinize yine maşallah...
Sevgi Durul
23-07-2014, 09:46
Sevgili SDurul,
Sabah sefasını ben ve komşum ekmiştik. Onunki sabahtan öğleye kadar güneş alan yerde benimkiler ise sabah güneşi görmüyor. Onun çiçekleri onlarca açtı, hala açıyor, benimkiler ise 3-5 tane açıp sezonu kapattılar ancak boyları uzuyor, o kadar. Acaba sizin çiçeğiniz nasıl bir yerde dikili? Bu durum çiçeklenmesini etkilemiş olabilir mi?
Sevgili yağmur, çiçek adasındaki kurumuş vişne ağacının dibi çürüyüp ağaç devrilince sefaları sardıracak yer kalmadı. Ben de orada çimlenenleri söküp atmaya kıyamadım. Gölge güneş demeden boş bulduğum duvar diplerine diktim.
Çiçeklenmeme hem güneş-gölge durumundan hem de zamansız yer değiştirmeden kaynaklanıyor olabilir. Bundan sonrası için çiçek bekliyorum artık.:)
Sevgili yağmur, dün kayısılardaydı sıra.:)
510505
510506
510507
Sevgi Durul
23-07-2014, 09:53
Sevgili SDurul,ağız tadı ile sıhhat içinde tüketmek nasip olsun...Çiceklerinize yine maşallah...
Çok teşekkür ederim, sevgili sonkez. Maşallahlık bir durum yok henüz, yeni başladılar.:rolleyes:
510512
510513
510514
510515
510516
münevver48
23-07-2014, 13:17
sevgili SDurul,maşallah kışlıklar hazırlanmış,allah ağız tadıyla yedirmeyi nasip etsin. kayısılarınızdan reçel yapıyorsunuz galiba kayısınızın türünü öğrenebilirmiyim.bahçemde iki kayısı ağacım var. 4 , 5 yıl oldular ama hiç ürün vermiyor.eşim bu sene aşı yapalım diyor bilmeden de ne tür aşı yapacağımıza karar veremiyoruz.birde kayısının verimli olması bölgeye göre değişiyor.ılıman bir yer için hangi kayısı türlerini önerirsiniz.sevgilerimle
Keşke bende sabah sefalarımın açacağını bilsem, bana anneannemi hatırlattığı için bu çiçeği çok seviyorum (gerçi tam bir doğasever olduğundan onu hatırlatan pek çok bitki-çiçek var) ama balkonum onun isteklerine uygun değilmiş anladım. Bu saatten sonra coşkuyla açarsa da güzel bir sürpriz olur :)
Sevgili SDurul,
Ellerinize sağlık, bende orada olmak istedim görünce. Kayısı pek sevdiğim bir meyve değildir, pazarda bize sattıkları kocaman şeyler eski tadı vermediğinden mi bilemiyorum. Afiyet olsun şimdiden.
Sevgi Durul
23-07-2014, 22:14
kayısınızın türünü öğrenebilirmiyim. birde kayısının verimli olması bölgeye göre değişiyor.ılıman bir yer için hangi kayısı türlerini önerirsiniz.sevgilerimle
Bizim bahçedekiler şekerpare türü, reçelden ziyade konserve olarak değerlendiriyoruz. Bazı yıllar kurutmayı da denedik.
Ilıman bir yer için tür önerisinde bulunamıyoruz. Eşime sordum o da bilgi sahibi değil. Keşke yardımcı olabilseydik.
Bu (http://www.kaim.gov.tr/kayisi_yetistiriciligi/3.html) adresten kopyaladığım aşağıdaki bilgi belki yardımcı olur. Linkin tamamını inceleyin isterseniz. Kolay gelsin. Sevgiler...
Kayısılarda, sürgün ve çiçek tomurcuklarının kış dinlenmesinden çıkabilmesi için belirli bir soğuklama süresine ihtiyaç duyarlar. Soğuklama ihtiyacı karşılanmayan ağaçların çiçek tomurcukları dökülür ve yaprak tomurcuklarında düzensiz uyanma görülür. Kayısı çeşitleri seçilirken ve bir bölgeden başka bir bölgeye kayısı çeşidi götürülürken, soğuklama ihtiyacını karşılayıp karşılamayacağı önceden bilinmelidir. Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü bölgelerde soğuklama ihtiyacı kısa olan çeşitler seçilmelidir. Kurutmalık kayısı çeşitleri, sofralık ve turfanda çeşitlere göre daha uzun soğuklama sürelerine ihtiyaç duyarlar. Kış soğuklama ihtiyacı +7.2 oC’nin altında geçen saatler toplamıdır. Bazı kayısı çeşitlerinin soğuklama süreleri aşağıda verilmiştir:
Sevgi Durul
23-07-2014, 23:16
Keşke bende sabah sefalarımın açacağını bilsem, bana anneannemi hatırlattığı için bu çiçeği çok seviyorum (gerçi tam bir doğasever olduğundan onu hatırlatan pek çok bitki-çiçek var) ama balkonum onun isteklerine uygun değilmiş anladım. Bu saatten sonra coşkuyla açarsa da güzel bir sürpriz olur :)
Anneannelerden miras kalmış bu bitki sevgisi. Ben de hatırlıyorum, küçücük bahçesinde anneannemin çok güzel çiçekleri vardı. Aynı maviş çiçeği şeklinde pembe sarkan bir çiçeği vardı. Şimdi araştırıyorum pembe maviş yok, neydi ki o, zaman zaman aklıma takılıyor. Bir yerlerde görsem hemen edinirim ama çiçekçiler dahil hiç bir yerde yok. :mad:
Sevgili yağmur, size anneannenizi hatırlatan sabah sefası bana da anneannemi ve çiçeklerini hatırlattı.
Umarım, sabah sefalarınız coşkuyla açar da sizi sevindirir.
Sevgili SDurul,
Ellerinize sağlık, bende orada olmak istedim görünce. Kayısı pek sevdiğim bir meyve değildir, pazarda bize sattıkları kocaman şeyler eski tadı vermediğinden mi bilemiyorum. Afiyet olsun şimdiden.
Teşekkür ederim, ne güzel olurdu burada olsaydınız. Beraber hazırlardık.
Bahçe alındı alınalı bu konserve işleri bizde gelenek halini aldı. Hem değerlendirmiş oluyoruz, hem de kışın yemesi güzel oluyor. Ayrıca bizim küçük kız şeftali başta olmak üzere meyve konservelerini severek tüketiyor.
Dünden bazı görüntüler.
Yeşil kertenkeleyle ilk defa böyle yüz yüze geldik. Ürkütmemek için yakından çekemedim, hatta bir ara üzerime doğru gelmeye kalkınca korkmadım değil.
Sol altta.
510637
Hint yağı bitkisi de bir kaç gün içinde tomurcuk yapmış.
510640
Siyah süs biberi mi, siyah dolmalık biber mi meyve verince belli olacak.
510638
Herkesin kabakları meyve verdi, bizimkiler ancak çiçekte, yani tomurcukta.
510636
Domateste ilk hasat. Çok lezzetli bir çeşit, adını bilmiyorum.
510639
Sevgi Durul
23-07-2014, 23:27
Katmerli kına, biraz toparlanmış.
510646
Son açan glayöller.
510644
510642
510643
510645
YeniGine
24-07-2014, 00:53
Domateste ilk hasat yapılmış, haydi bereketi bol olsun; rastgelsin inşallah Sevgili SDurul.
Kınanın rengi çok güzelmiş açık somon, glayöllerine de maşallah Sevgili SDurul.
Benimde bir oluklu kertenkelem var, bu sene ne zaman bahçeye insem karşılaştık, oğlumun ilk sürüngen deneyimi oldu. Kertenkelelerde benim farkettiğim (gerçi bizim oluklu resmen yılan gibi ama olsun) meraklı hayvanlar, öyle yılan gibi ses duyar duymaz kaçmıyorlar. Demekki sizin yeşilce de sizi merak etmiş sevgili SDurul :D
Sevgi Durul
30-07-2014, 00:47
Domateste ilk hasat yapılmış, haydi bereketi bol olsun; rastgelsin inşallah Sevgili SDurul.
Kınanın rengi çok güzelmiş açık somon, glayöllerine de maşallah Sevgili SDurul.
Glayöller geçti, bir iki henüz açmayan var ama görüntüleri bayağı kötüledi, sevgili YeniGine.
Benimde bir oluklu kertenkelem var, bu sene ne zaman bahçeye insem karşılaştık, oğlumun ilk sürüngen deneyimi oldu. Kertenkelelerde benim farkettiğim (gerçi bizim oluklu resmen yılan gibi ama olsun) meraklı hayvanlar, öyle yılan gibi ses duyar duymaz kaçmıyorlar. Demekki sizin yeşilce de sizi merak etmiş sevgili SDurul :D
İlk çok yakın karşılaştığım yılan, şeritli engerekti. En tehlikelisinden korkmadım. O da benden kaçmadı, çok yavaş hareket ediyordu. Link verecektim, şimdi arayamadım. Geçmiş sayfalarda poz poz fotoğrafları var. Yine de, bir daha ne onunla ne de hareketli olanlarıyla karşılaşmamayı diliyorum.
Yeşilceye alıştık artık, sevgili yağmur. Beni merak etmekte haklı, çok sık karşılaşıyoruz.
Bugün bahçede teftiş vardı.
511179
Çok fotoğrafını çektim en güzel çiçeğimizin. Kendi istediği için bir poz da kuzunun yanında.
511180
Pembe katmerli gül hatmi de tohum yapıyor. Geçen sene yapmamıştı.
511178
Mor çiçekli biber açmış. Bakalım ektiklerimden dolmalık siyah biber mi, yoksa siyah süs biberi mi olacak?
511177
Glayöller geçti, bir iki henüz açmayan var ama görüntüleri bayağı kötüledi, sevgili YeniGine.
İlk çok yakın karşılaştığım yılan, şeritli engerekti. En tehlikelisinden korkmadım. O da benden kaçmadı, çok yavaş hareket ediyordu. Link verecektim, şimdi arayamadım. Geçmiş sayfalarda poz poz fotoğrafları var. Yine de, bir daha ne onunla ne de hareketli olanlarıyla karşılaşmamayı diliyorum.
Yeşilceye alıştık artık, sevgili yağmur. Beni merak etmekte haklı, çok sık karşılaşıyoruz.
Bugün bahçede teftiş vardı.
511179
Çok fotoğrafını çektim en güzel çiçeğimizin. Kendi istediği için bir poz da kuzunun yanında.
511180
Pembe katmerli gül hatmi de tohum yapıyor. Geçen sene yapmamıştı.
511178
Mor çiçekli biber açmış. Bakalım ektiklerimden dolmalık siyah biber mi, yoksa siyah süs biberi mi olacak?
511177
Maşallah ne kadar güzel bir çicek..Rabbim bahtını açık etsin,acılarını göstermesin inşallah...
duyaduya
01-08-2014, 13:29
Lavantin Tuttumu?
Rica etsem bu seneki incirleriniz olgunlaştığında bir kaç fotoğraf paylaşırmısınız :)
Adalet Yağcı
02-08-2014, 19:32
Sevgili Durul'cuğum;
Nihayet güzel bahçeni gezme fırsatı bulabildim.
Her zamanki gibi ilginç hayvanları yakalamakta üstüne yok :)
Yeşil kertenkele hiç görmemiştim, çok sevimli görünüyor.
Sen kabakların geciktiğinden bahsediyorsun, ben daha kızarmış domate göremedim bu sene.
Yayla bu sene çok soğuk, insanın aklı almıyor, merkezle uzaklığımız kuş uçuşu 10 km. bulmaz, Mersin yanıyor biz burada hırka giyiniyoruz.
Domateslerin olgunlaşmamasına şaşmamak lazım yani.
Şimdi int. için kullandığım vınn'ın gönlü olursa bahçeni dolaşayım biraz ;)
Sevgi Durul
04-08-2014, 12:57
Maşallah ne kadar güzel bir çicek..Rabbim bahtını açık etsin,acılarını göstermesin inşallah...
Yürekten amin. Hepimizin, herkesin evlatları hep gülsün.
Sevgili Adalet hanımcığım, hoş geldin, güzel yorumlarını özlemiştim.
Yeşil kertenkele bir parçamız oldu, her gittiğimizde muhakkak görüyorum. İşte dün, biraz daha yakından çekme fırsatım oldu. Artık korkmuyorum da.
512042
İlginçlikler hep karşıma çıkıyor. Sarı yaprak bitini (http://www.agaclar.net/forum/1307966-post3415.htm)ağaç bamyada görmüş, adını öğrenip tekrar baktığımda aynı yerde bulamamıştım. Dün yine koloni halinde önüme çıktılar. Vicdanım sızlasa da bulundukları dal ve yapraklarla beraber semaverin ateşinde yanmak zorunda kaldılar.
512044
512043
Dün ilk kez iki kilo kadar domates toplayabildik, her nedense domatesler olgunlaşmak bilmiyor. Bekliyoruz artık.
İnternet sorununa bir çare bulmanı dilerim. Yoksa bahçenin güncel görüntülerinden mahrum kalacağız. Sevgiyle...
Hint yağı bitkisi, gerek yaprak yapısı, gerekse çiçeğiyle çok hoş ve yetiştirmesi kolay bir bitki.
512045
512046
Adalet Yağcı
05-08-2014, 12:19
Birkaç gündür Mersin'deyim, mişsafirlerim vardı.
Evdeki masaüstü sorun yaratmıyor, vınn da burada iyi çekiyor, fırsat bulabilirsem bahçemden bir kaç foto paylaşırım Durul'cuğum.
İnternet için şimdilik başka çözüm yok ne yazık ki, evimi değiştirdiğim için ttneti taşıyamadım bu sene yaylaya.
Vınn ın insafına kaldım, seneye bir çare düşüneceğim bakalım.
Makinan makro çekimleri çok güzel çekiyor, yaprak bitleri baya sevimli çıkmışlar :)
Sevgi Durul
14-08-2014, 22:09
Sevgili Adalet hanım,
Rengârenk bahçenin yanında bizimki pek bir sönük kalıyor. Makro çekimler de olmasa halimiz harap. Bir de eşimin meyveleri.:rolleyes:
Kuşlardan kaçırdıklarımız.
513414
Cinsini bilmediğim ancak kütür kütür ve tatlı bir cins.
513415
513416
513417
Çekirdeksiz karalar.
513413
Son günlerde ne bahçenin, ne de bizim tadımız tuzumuz yok.:)
Bugün öyle bunaltıcı bir sıcak vardı ki, bitkiler sararıp soluyor. Hatta aşılı cevizlerin yaprakları bile kavrulmuş kalmış.
Sevgi Durul
14-08-2014, 22:26
Anatohum projesi kapsamında elime ulaşan ayçiçeği (sımışka), büyümekle büyümemek arasında bocalıyor. Umarım tohum alabilirim, çimlenen tek tohumdu.
3 Ağustos,
513418
Bugün.
513419
Kabak kökenlerinden biri aslına dönmüş, sanırım sonunda spagetti kabağı görebildik.
513420
Marina Di Chioggia kabak çiçeği ve meyvesi. Büyür umarım.
513421
513422
Sevgi Durul
14-08-2014, 22:52
Siyah süs biberinin ilk meyvesi.
513424
Yer elmaları çiçeklenmedi.:( Sulanmak istemiyor mu acaba? Yoksa çok sık mı dikmişim?
513425
Henüz meyve vermeyen takas biberlerinin süsü şimdilik uğur böceği.
513426
Bademler yok denecek kadar azdı. Koca ağaçta sincaplardan kalanlar sadece bunlar.
513427
513428
Sevgi Durul
14-08-2014, 23:15
Fazelyalar tohum yaptı, tohumların çoğu yere saçılmış. Kalanları aldım, çöplerinden ayırması bayağı zahmetli.
Tohum keseleri sararmadan önce.
513429
İpekler tek tük açıyor.
513430
Kınalar.
513431
513433
513432
Sevgi Durul
14-08-2014, 23:27
Tatsız tuzsuz bahçenin son görüntüleri. Bugün çok negatifim.
Eşimin aşı denemesi. Diğer aşıları aşıcıya yaptırıyordu. Tutarsa çok sevinecek.
513437
Lastiklerdeki zinnialar. Ağaç altında olduklarından mıdır nedir yapraklar tırtıllar tarafından yeniyor.
513439
Yıldız çadırları da açıyor, geç gittiğimiz için çiçekleri kapanmış oluyor.
513438
Takas aslanağızları renklerini göstermeye başladı.
513435 513436
Sevgi Durul
23-08-2014, 22:55
Rica etsem bu seneki incirleriniz olgunlaştığında bir kaç fotoğraf paylaşırmısınız :)
İncirler olgunlaşmaya başlamış.
514579
Tadına ilk önce kuşlar bakmış.:rolleyes:
514580
Yakın görüntüsü. Çelikler tuttu mu acaba, sayın aliok1.
514581
Bunlar da geçtiğimiz yıllarda dikilen fidanın ilk incirleri. Aydın yemişi dedi eşim.:) Tadı nefis.
514582
Sevgi Durul
23-08-2014, 23:02
Salça zamanı. Hep aklıma YeniGine geliyor.
Doğrandıkları bidonlarda iki gün bekletilen domatesler yumuşamışlar.
514586
Geçirilmek üzere kevgirdeler.
514587
Bu kadar posa kalıyor.
514588
Eve gidince sinilere dökülüp güneşte olması beklenecek.:)
514589
YeniGine
24-08-2014, 00:16
:) Sevgili SDurul süpeer, maşallah maşallah! Bunlar güneşte olacaklar, peki kaynatarak yaptıkların yok mu?
Ama bakar mısın şu güzelliğe; imrenilecek, özenilecek, sevilecek kadar değil mi? Allah'ım kolaylıklar versin, rastgelsin ağız tadı ile tüketmeyi, seneye tekrarını nasip etsin inşallah sevgili SDurul'um...
birnefestoprak
24-08-2014, 04:41
Icine domates dogranan bidonlari nerde tutuyorsunuz? Bir de son asamada guneste bekletirken tozu engellemek icin bir onlem aliyor musunuz? Son asamalari da fotograflamaniz mumkun olursa cok sevinirim.
Salça zamanı. Hep aklıma YeniGine geliyor.
Doğrandıkları bidonlarda iki gün bekletilen domatesler yumuşamışlar.
Eve gidince sinilere dökülüp güneşte olması beklenecek.:)
Sevgi Durul
24-08-2014, 22:56
:) Bunlar güneşte olacaklar, peki kaynatarak yaptıkların yok mu?
Öncelikle teşekkürler, YeniGine'cim. Kaynatarak yapmıyorum, malum Ege geliniyim, salçalar kayınvalide usulü.:)
Icine domates dogranan bidonlari nerde tutuyorsunuz?
Domates doğranan bidonları, gün boyu güneş alabilecekleri bir konumda tutuyorum.
Bir de son asamada guneste bekletirken tozu engellemek icin bir onlem aliyor musunuz? Son asamalari da fotograflamaniz mumkun olursa cok sevinirim.
Bidonda bekleyen domateslerin suyu ayrışıyor ve göksu tabir ettiğimiz bu suyu, salçayı geçirmeden önce süzüyorum. Dolayısıyla kevgirden geçirilen kısım koyu kıvamda olduğu için günlerce sinide beklemiyor. Kayda değer toz olmuyor, içine düşen yaprak vs. ise karıştırılırken alınıyor. Örneğin son fotoğrafladığım kısmı iki günde oldu, kavanozlandı.
Güneşte yapılan salça bu (http://www.agaclar.net/forum/1011022-post51.htm) mesajda ayrıntılı anlatılmış.
Ayrıca bu (http://www.agaclar.net/forum/690488-post2.htm) mesajda da toz topraktan korumak için cam kullanılmış. Az miktarlarda pratik çözüm olabilir.
Fotoğraflar.
514730
514731
514732
Soru ile alakalı değil ama bu fotoğrafı da paylaşmak istedim. Anatohum projesi kapsamında ulaştırdığınız ayçiçeği (sımışka) çiçeklendi. Bu saatten sonra tohum yapar mı, bekleyip göreceğiz.
514733
birnefestoprak
24-08-2014, 23:15
Yaptiginiz salca, cok guzel gozukuyor. Kaynatmadan yapmis olmaniz cok hosuma gitti. Sonbaharda firsat bulursam denemek istiyorum. Merak ettigim baska konular soyle:
- Domatesler, ilk asamada bidonda bekletilirken, bidonun agzini kapatiyor musunuz (kapatmak bozabilir, emin degilim)?
- Son asamada, goksuyu siniye aldiktan sonra, tuz katiyor musunuz?
- Domatesleri asiditesi yuksek (tadi genelgecer pembe domateslerden ziyade daha eksice olan) cesitlerden mi seciyorsunuz? Kullandiginiz domatesler, bol cekirdekli ve sulu gibi gozukuyor. Ozellikle sosluk/salcalik olarak yetistirilebilecek bir cesit yerine cok amacli, taze yemelik olarak da tukettiginiz bir cesidi mi kullandiniz?
Simiska'ya cok sevindim. Cektiginiz resimde, cicek sizinle ayni boyda gibi duruyor. Iyice uzayip devlesecek :)
Sevgi Durul
25-08-2014, 23:19
Sayın birnefestoprak, yaşadığınız yerin iklim koşullarını bilmiyorum ama salça yapacaksanız sonbaharı beklemeyin. Sonbahar yağmurları başlamadan demekte fayda var.
Cevaplar sırasıyla,
-Domatesler bidonda bekletilirken kapağını kapatıyorum. Bozulma olmuyor. Açık kalırsa sinekleniyor.
-Göksuyunu süzüp döküyorum. Kevgirden geçirilen etli kısmı sinilere koyunca tekrar tuz ekliyorum.
-Bahçede yetiştirdiğimiz ve kendimizce lezzetli bulduğumuz domatesleri kullanıyoruz. Her yıl, adını bilmediğimiz aynı çeşidi dikiyoruz. Fidelerini buranın bir köyünden alıyoruz.
Sımışka şimdilik bir metre civarında, ben de atak bekliyorum.:)
birnefestoprak
25-08-2014, 23:48
Domates olsa salcayi hemen yapacagim. Burda Eylul 15'ten sonra yagmurlar duracak; hava sicakliklari dusecek ama don olmayacak. Domates fidelerini hazirliyorum; Eylul sonu gibi cogunu ekerim. Siz ve diger uyeler domateslerinizi yetistirdiniz yetistirdiniz, resimlerini de gosterdiniz, agzimizi sulandirdiniz, simdi sira bende; dilimleyip dilimleyip buraya fotograflarini ekleyecegim :) Simdiden soyluyorum, lutfen kimsenin nazari degmesin; hastalikti, zararliydi ugrasmayayim :)
Salcaya eklediginiz (siniye alinmadan once ve sonra) tuzun bir olcusu var mi?
Sayın birnefestoprak, yaşadığınız yerin iklim koşullarını bilmiyorum ama salça yapacaksanız sonbaharı beklemeyin. Sonbahar yağmurları başlamadan demekte fayda var.
Cevaplar sırasıyla,
-Domateslar bidonda bekletilirken kapağını kapatıyorum. Bozulma olmuyor. Açık kalırsa sinekleniyor.
-Göksuyunu süzüp döküyorum. Kevgirden geçirilen etli kısmı sinilere koyunca tekrar tuz ekliyorum.
-Bahçede yetiştirdiğimiz ve kendimizce lezzetli bulduğumuz domatesleri kullanıyoruz. Her yıl, adını bilmediğimiz aynı çeşidi dikiyoruz. Fidelerini buranın bir köyünden alıyoruz.
Sımışka şimdilik bir metre civarında, ben de atak bekliyorum.:)
Adalet Yağcı
29-08-2014, 17:44
Sevgili Durul'cuğum, o gördüğün rengarenk bahçeden eser kalmadı, onbeş gündür 41 derece sıcak ve beraberinde bir türlü alışamadığımız susuzluk canına okudu bahçenin.
Senin bahçen süper bereket tarlası mübarek, bu arada kocaman bir MAAŞALLAH diyeyim nazar değmesin :)
Üzümler harika, bademler incirler nefis, çeşit çeşit sebzeler, salçalar, e daha ne olsun.
Benim keyfim iyiden iyiye kaçtı, hani sulama sorunu olmasa çoktan ineceğim yayladan ama, yine az da olsa sulama yapıyorum, gönlüm razı olmuyor bırakıp gitmeye.
Sevgi Durul
31-08-2014, 16:42
Domates olsa salcayi hemen yapacagim. Burda Eylul 15'ten sonra yagmurlar duracak; hava sicakliklari dusecek ama don olmayacak. Domates fidelerini hazirliyorum; Eylul sonu gibi cogunu ekerim. Siz ve diger uyeler domateslerinizi yetistirdiniz yetistirdiniz, resimlerini de gosterdiniz, agzimizi sulandirdiniz, simdi sira bende; dilimleyip dilimleyip buraya fotograflarini ekleyecegim :) Simdiden soyluyorum, lutfen kimsenin nazari degmesin; hastalikti, zararliydi ugrasmayayim :)
Salcaya eklediginiz (siniye alinmadan once ve sonra) tuzun bir olcusu var mi?
Ürünlerin yetişme zamanları farklı demek ki. Ben domateslerin olduğunu düşünerek hemen yapın demiştim.
Bizim domateslerde verim yavaş yavaş azalıyor, yakında kalmaz. Sizin fotoğrafları bekliyoruz.
Salçaya eklediğim tuzun ölçüsü yok, göz kararı fakat biraz bolca. Yemeklerin tuzunu az koyarak dengeliyorum.
Sevgili Durul'cuğum, o gördüğün rengarenk bahçeden eser kalmadı, onbeş gündür 41 derece sıcak ve beraberinde bir türlü alışamadığımız susuzluk canına okudu bahçenin.
Sevgili Adalet hanım, sıcaklar bitkileri mahvetti ama o güzel bahçede muhakkak görülecek güzellikler vardır. Sevgilerimle...
Sevgi Durul
01-09-2014, 17:03
Bahçede bir yenilik.:) Ceviz ve zeytin silkme makinası alındı.
Sonuçları paylaşırım.:)
Sayın SDurul,
Makinanız hayırlı olsun..Güle güle kullanın.
Satın aldığınız makinayı mümkünse fotoğrafıyla, markası ve modeliyle, aldığınız yer ve yolu ( devlet desteklemesi gibi), fiyatı, tamir-yedek parça servisi olup olmadığı, yörenizde yaygın olarak kullanılıp kullanılmadığı, sarsıcı mı silkeleyici mi olduğu gibi detay bilgiler vererek ilgili başlığa yazabilirseniz çok sevinirim..
http://www.agaclar.net/forum/zeytin/28124.htm
Ben de almayı düşünüyorum ama bir türlü karar veremiyorum..Geçen hafta İstanbul'da Karaköy ve Perşembe Pazarı'nda gezmediğim işyeri kalmadı..
Genelde Çin malı makinalar (EMRE EMR 170), Aima (İtalyan) markalar var..Fazla bir çeşit te yok..Önünüze bir katalog koyuyorlar, ''siz seçin biz getirtiriz, kargoyla yollarız'' diyorlar..
Çok kararsızım..
Taraklı silkeleyicilerin körpe filizleri ve taneleri çok zedelediği söyleniyor..Dal sarsıcıların da, kancanın takıldığı dalın kabuğunu zedelediği, olgunlaşmamış zeytinleri tam düşürmediği gibi mahzurları olduğu söyleniyor.Kafam oldukça karışık yani..
Teşekkür ederim..
Sayın Sdurul salçanız çok güzel görünüyor. Bende bu şekilde salça yapmayı denemek isterim. Fakat biz domatesi kaynatarak yaptığımız için sıcak sıcak kavanozlara doldurup ters çeviriyoruz. Sizin yaptığınız şekilde kavanozda bozulmadan kalması için uyguladığınız bir işlem var mı?
Geçen sene maden suyu şişesinde yaptığınız domates sosundan yapmıştım. Bütün kış sayenizde mis gibi taze domates kokan çorbalar yaptım. Paylaşımlarınız için teşekkürler.
Sevgi Durul
02-09-2014, 21:43
Sayın pria, teşekkür ederim.
Zeytin ve ceviz hasatı için aldığımız aparatı (makine diyerek abartmışım) burada kullanan birinin tavsiyesi ile Bahtiyar Motor Ticaret Sanayii (http://www.bahtiyarmotor.com/v/baseh_urun_kategori/5/Teleskopik_Urun_Hasat_Aparatlari)'den internet aracılığı ile, 1.300 Liraya, kendi imkânlarımızla aldık.
Tamir, yedek parça servisi burada yok fakat alınan firma sattığı malın arkasında. Kurulumunda eşim sık sık arayarak takıldığı yerlerde onlardan yardım aldı. Sitelerinden anladığım kadarı ile yedek parça ve teknik destek yine aynı firmadan.
Aparat sarsıcı değil silkeleyici. Kullanmaya başladığımızda olumlu ya da olumsuz sonucu verdiğiniz linkte paylaşırım.
Fotoğrafları verdiğim linkte mevcut. Bende birkaç fotoğraf çektim.
515876
515877
Aparatı çalıştıracak benzinli motor önceden elimizde vardı, yaklaşık değeri 2.500 L.
515878
Firmanın iletişim bilgileri bu (http://www.bahtiyarmotor.com/v/baseh_iletisim) linkte mevcut.
Sevgi Durul
02-09-2014, 22:24
Sayın Sdurul salçanız çok güzel görünüyor. Bende bu şekilde salça yapmayı denemek isterim. Fakat biz domatesi kaynatarak yaptığımız için sıcak sıcak kavanozlara doldurup ters çeviriyoruz. Sizin yaptığınız şekilde kavanozda bozulmadan kalması için uyguladığınız bir işlem var mı?
Geçen sene maden suyu şişesinde yaptığınız domates sosundan yapmıştım. Bütün kış sayenizde mis gibi taze domates kokan çorbalar yaptım. Paylaşımlarınız için teşekkürler.
Sayın trilye, öncelikle çok teşekkür ederim. Paylaşımlarımın işe yaradığını duymak, beni gerçekten çok sevindirdi.:)
Güneşte yapılan domates salçasının bozulma ihtimali pek yok. Biraz baskın tuz, hava kabarcığı kalmayacak şekilde kavanoza bastırma ve üzerine bir parmak kadar zeytinyağ koyarsanız dayanıklılığı artar. Geçen seneden kalan salçalar hâlâ bugün yapılmış gibi. Teşekkürler...
Sevgi Durul
02-09-2014, 22:34
Tohum takas biberleri meyve vermeye başladı.
Etiketleri karıştırdığım için bazılarını meyve verdiğinde belirleyebildim.
İlk fotoğraf belirleyemediklerimden.
515882
Arnavut biberi, Sevgili loveforlife'tan.
515883
Jalapeno biber, Sayın bahçedenn'den.
515884
Urfa kirazı, Sayın birnefestoprak'tan.
515885
Siyah süs biberi, Sayın heyyamola'dan.
515886
Sevgi Durul
02-09-2014, 22:50
İlk ve tek spagetti kabağımız. Ne zaman hasat edilecek bilemedim. Sararması normal midir ki? Bu gidişle tohumluk olacak gibi görünüyor.
515890
Marina di chioggia kabak, buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1148275-post6.htm) kabağa benzemedi. Giderek mi o şekli alacak bilemedim.
515891
Sımışka yerlere yatmış, destekledik.
515893
515894
Fazelyalar tek tük açmaya devam ediyor.
515892
Zeytin ve ceviz hasatı için aldığımız aparatı (makine diyerek abartmışım) burada kullanan birinin tavsiyesi ile Bahtiyar Motor Ticaret Sanayii (http://www.bahtiyarmotor.com/v/baseh_urun_kategori/5/Teleskopik_Urun_Hasat_Aparatlari)'den internet aracılığı ile, 1.300 Liraya, kendi imkânlarımızla aldık.
515876
515877
515878
.
Zahmet edip verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sayın SDurul..
Tekrar güle güle kullanın..Bereketli ürünleriniz olsun.
alperen 45
09-09-2014, 22:51
babam gilde bundan aldı çok iyi babam gil bu makine sayesinde güzde 1 ton zeytin silkiyor ama dikkatinize babam gilin dediğine göre ilk silkmeden sonraki silkme uçlara zarar veriyor buda zeytinin azalmasına neden oluyor babam gilden duyduklarım
Sevgi Durul
15-09-2014, 20:31
ilk silkmeden sonraki silkme uçlara zarar veriyor buda zeytinin azalmasına neden oluyor
Denemeden yorum yapmam mümkün değil. Olumlu ya da olumsuz, sonuçları paylaşırım.
Ceviz hasatına az kaldı. Yeşil kabuklar çatlamaya başlamış.
517599
Hünnaplarda son durum.
517600
Yer elmaları çiçeklerini bu zamana kadar açmadılar. Pazar günü baktığımda tomurcuklanmıştılar.
Gökyüzüne merdiven kurmuşlar, bazılarının boyları çok uzun.
517601
517602
Alt dallarından bir yakın çekim.
517603
Sevgi Durul
15-09-2014, 20:49
San marzano domatesler belirmeye başlamış.
517620
Jalopena ve Urfa kirazı biberlerden biraz topladım. Olgunlaşma süreçlerini kestiremediğim için, Tohum Paylaşım Etkinliği'nde paylaşıma açamıyorum. Umarım yetişirler.
517619
Sımışka yerlere yatmış, destekledik.
Şimdilik çok fazla büyümedi, çiçeği de küçük sayılır fakat tohumlar belirmiş. Birazını kuşlar yemiş bile.
517616
517617
Korumaya aldık.
517618
Sevgi Durul
15-09-2014, 21:14
Basit, nazsız iddiasız, ekmeye bile zahmet etmediğimiz güzellerimiz. Kimi biber çimlendirme saksısında, kimi kekik saksısında büyümüşler.
517628
517629
517630
Zinniaların en güzel zamanları. Onlar da nazsız. Çok fotoğraflarını çektim ama sadece birini ekliyorum.
517631
Sevgi Durul
15-09-2014, 21:30
Sabah sefalarının değişik renkleri de açmaya başladı. Tohum Paylaşım Etkinliği'nde talep edenlere sürpriz renkler de gidecek.
517633 517634
Eski asterim, çiçeği güzel ama fazla boylanıp dağınık bir görüntü oluşturuyordu ve çoğunu sökmüştüm. Yeniden çoğalma yolunda ilerliyorlar.
517635
Bu da Sayın alys'in, aldığım bitkilerin yanında hediye gönderdiği aster. Bunu daha çok sevdim. Küçük kare saksıdaydı, epey çoğaldı. Bu güzel bitki için teşekkürler, Sayın alys.
517637
birnefestoprak
15-09-2014, 22:11
515890
Marina di chioggia kabak, buradaki (http://www.agaclar.net/forum/1148275-post6.htm) kabağa benzemedi. Giderek mi o şekli alacak bilemedim.
Resimdeki kabak, Turk's Turban'a (Turk'un Kavugu-Fransiz cesididir) benziyor.
musculus
19-09-2014, 12:48
SDurul abla cevizlere uyguladığınız kaolin kilinden ve ceviz silkeleme aletinden memnun kaldınızmı.Paylaşmanız mümkünmü?
Sevgi Durul
21-09-2014, 20:06
Resimdeki kabak, Turk's Turban'a (Turk'un Kavugu-Fransiz cesididir) benziyor.
Turk's Turban ekmemiştim. Sanırım yine çapraz tozlaşma sonucu bu yine.
SDurul abla cevizlere uyguladığınız kaolin kilinden ve ceviz silkeleme aletinden memnun kaldınızmı.Paylaşmanız mümkünmü?
Sayın musculus, kaolin kilini 4-5 yıldır uyguluyoruz ve tabii ki memnunuz. Ekleyeceğim fotoğrafta, ceviz iç rengi ne kadar isabetli bir uygulama olduğunu gösteriyor zaten.
Silkeleme aletini cevizde kullanmadık, cevizde biraz yorucu oldu. Bu sanırım zeytin içinmiş daha çok. Zeytinde kullanılacak.
Bir haftadır süren, chandler dışındaki tüm cevizlerin toplanması bugün bitti. Fotoğraflar.
518265
518266
518267
518268
Sevgi Durul
21-09-2014, 20:11
Fotoğrafların devamı.
518269
518270
518271
518272
518273
musculus
21-09-2014, 20:25
Teşekkürler abla. Ürününüz bereketli olsun. Cevizin pek olmadığı bu yılda kilosunu kaç liradan satmayı düşünüyosunuz.
Sevgi Durul
21-09-2014, 20:25
Gün itibariyle meyveler.
İncirler yağmurdan çatlamış.
518278
Hünnaplar iyiden iyiye olgunlaşmış.
518277
Geçen yılın aşı elması.
518276
Üzümler tatlanmışa benziyor.
518274
518275
münevver48
21-09-2014, 20:50
maşallah SDurul,ürünleriniz pek bereketli görünüyor. özellikle cevizleriniz çok güzel ağız tadıyla güle güle tüketin.hünnap her zaman böyle verimlimi?benimde bir hünnabım var hayal bile edemiyorum sizinki gibi olacağını görünürde kurumuştu. eşim boşuna sulama diyordu bende vazgeçmedim. sizin anlayacağınız şimdi minnacık hünnabım var.
Sevgi Durul
21-09-2014, 21:30
Hünnap her zaman böyle, münevver48. Hem de ne hastalanır, ne böceklenir, özel bir ilgi de istemez.
Sulamaya devam edin siz, o kendini kurtaracaktır.:)
Bahçeden bir kaç ayrıntı.
Sele karşı set oluşturan lastikler, bahçenin alt kıyısını tamamen kaplamışlar.
518295
Yer elmaları ilk çiçeğini göstermiş.
518297
Kasımpatılar tomurcuklanmış.
518296
Horoz ibiği kendiliğinden çimlenmiş.
518294
Cosmosların bordosu da varmış.
518293
Sevgi Durul
21-09-2014, 21:56
Tohum alma sırası Hint Yağı Bitkisi (http://www.agaclar.net/forum/1312644-post8.htm)ve Sabah Sefalarındaydı (http://www.agaclar.net/forum/1314702-post10.htm).
Taze taze tohumlar.
518300
518301
En az maviş kadar sevdim ben bu asteri. Seyretmeye ve fotoğrafını çekmeye doyamadım. Rengi fotoğraftakinden daha güzel. Pek yansımamış.
Çoğaltmam gerekecek.
518302
518303
518304
Son görüntülerimizdi.:)
musculus
26-09-2014, 18:46
Kaolin kili olarak bunu mu kullandınız abla?
SunShader Kaolin Kili Uretimi ve Satisi (http://www.sun-shader.com/sunshader_kaolin.html)
Sevgi Durul
26-09-2014, 21:24
Cevizin pek olmadığı bu yılda kilosunu kaç liradan satmayı düşünüyosunuz.
Öyle fahiş bir fiyat değil. Burada yazmak ne kadar doğru bilemiyorum. Zaten ağaçları dikerken önceliğimiz para olmadığı için, ''masrafları karşılayacak kadar'' diyelim.
Kaolin kili olarak bunu mu kullandınız abla?
SunShader Kaolin Kili Uretimi ve Satisi (http://www.sun-shader.com/sunshader_kaolin.html)
Verdiğiniz linkteki marka dahil bir kaç değişik marka kaolin kili kullandık. En son kullanılan şu anda hatırımda değil.
Sevgi Durul
28-09-2014, 20:45
Her Pazar olduğu gibi bu Pazar'da bahçedeydik. Kış gelmiş gibi, hava çok soğuktu.
Sobayı kurduk, biraz domates biber topladık. Bir kaç ta fotoğraf çekildi, bu arada.
Tırtıl madeni bulduk.:rolleyes:
519237
Sarı yaprak bitiyle mekanik mücadele işe yaramamış. Ağaç bamyanın üst dallarına taşınmışlar.:)
519238
Bir daha dahlia dikmek yok. Bazıları hastalandı öldü. Sağlıklı kalanlar da ancak tomurcuklanıyor, havalar izin verirse açarlar.:rolleyes:
519239
Yer elması sonunda çiçeklerini açtı.:)
519240
519241
Sevgi Durul
07-10-2014, 20:59
Bugün hünnap hasadı yapıldı. Yazacaklarım hakkında yorum yapılmasın, biraz bağırış çağırış bir hasat oldu.:rolleyes:
519993
Ağacın altına örtü serildi. Örtü serilirken benim bazı çiçeklerim maalesef telef oldu.:(
Oraya geçici olarak geçirdiğim kasımpatları tomurcuklarıyla birlikte, eşim tarafından dipten budandı. Onları başka bir yere diktim, umarım köklenirler.
519994
Asterler üzerlerine basılarak yan yatırıldı. Örtü, üzerlerine serildi.
519995
Hasat, yukarda fotoğrafladığım aletle çabucak yapıldı.
519996
519997
Sevgi Durul
07-10-2014, 21:09
Görüntülerin devamı.
520002
520003
520004
520005
Yaprakların temizlenmesi epey uzun sürdü. Toplam iki kova hünnap toplamış olduk. Olan benim çiçeklere oldu. Koca bahçede benim çiçeklere yer yok, sanırım çiçeklerden vazgeçmem gerekecek.
Bu konu hakkında yorum yapılmamasını rica ederim.
520006
Hünnaplar çok güzel görünüyor da diyemez miyiz Sdurul Ablacım...:o;)
Sevgi Durul
07-10-2014, 21:27
Eve dönerken rahmetli kayınpederimin yadigârı bağa uğradık. Burası eskiden bağdı, adı öyle kaldı.
520007
520008
Payımıza düşen bir dönüm kadar yerin tekrar düzenlenmesi gerekiyor.
Buradaki bazı ağaçlar gibi bu hünnap ta kesilecek, yerlerine ceviz dikilecek. Var olan cevizler aşılanacak.
520011
Eşimin ilk yaptığı fırın. Buralar, kaç senedir gidilip gelinmediği için bakımsız kalmış. Gençler duvarlara yazılar yazmışlar.:rolleyes:
520009
Havuzlar, temizlenmesi gerekiyor.
520010
Sevgi Durul
08-10-2014, 11:04
Hünnaplar çok güzel görünüyor da diyemez miyiz Sdurul Ablacım...:o;)
Diyebilirsiniz de, Sevgili sakdag, benim hünnap görecek gözüm kalmadı. Hünnapların yüzünden güzelim çiçeklerim mahvoldu.
Ama o bana söylemişti, hünnabın altına bu kadar sokulma diye. Havuzun çevresinden söktüklerimi oraya taşımıştım. Orada daha tamamlanmadı, çapa yaparken köküyle sökülmesinden korkuyorum şimdi.
Bu gülleri de kökünden sökmüş oraya odun istiflemişti. Odunların arasından güller yine yeşermiş, sarısı da açmış.:rolleyes:
520068
Nar.
520070
Sevgili loveforlife'ın gönderdiği tohumların arasından çıkan ve geç ekilen bamyalar ancak çiçeklenmeye başlamış.
520071
Güz çiğdemleri de topraktan başlarını çıkarmışlar.
520069
münevver48
08-10-2014, 12:18
sevgiliSDurul,sizin oralarda güz çiğdemleri açmaya başlamış sayılır.benim bahçedekinden tık ses yok bakalım ne zaman açacak. yanında sıklemen ve yaban orkideleri bir kaç kök anemonum var. kır köşesine dikmiştim.ilk önce güz çiğdemi hemen peşinden sıklemen çiçeklenir.sizinkini gördükten sonra bizinkininde eli kulağındadır.sevgiler
pembefil
08-10-2014, 13:30
Geçtiğimiz hafta eşim bahçeye bir fidan dikti. Çilek ağacı imiş. Daha önce hiç duymamıştım. Forumlarda da bulamadım. Belki başka bir adı vardır. Bakalım meyvesi nasıl olacak? (Dağ Çileği-Arbutus unedo)
Sevgili S DURUL çilek ağacınızı güle güle büyütün. Belgrat ormanında var o ağaçlardan çileğe benzer lezzetli meyveleri olur , fakat çok kaçırınca bulantı yapar. Biz çocukken toplar yerdik. Ağacınız beni babamla gittiğim orman gezilerimize götürdü. O muhteşem anıları hatırlattığınız için teşekkürler. Sevgiler.
Sevgi Durul
09-10-2014, 10:04
Sevgili münevver48, güz çiğdemleri açmak için biraz serin hava istiyor sanırım. Bodrum, bizim buralardan daha sıcaktır şuanda. Bizimkiler geçince sizinkileri seyrederiz artık.:)
Baharda üç sıklamen almıştım, güz çiğdemlerinden sonra onları takibe alayım. Daha önce aldıklarımı yaşatamamıştım. Şimdikilerin biri yapraklandı en azından. Sevgiler...
Sevgili pembefil, sayfamıza hoş geldiniz.:)
Çilek ağacı olarak aldığımız bu kocayemiş şimdi biraz büyüdü. Geçen sene ilk kez 8-10 meyve verdi, öyle dokunacak kadar fazla değildi.:p
Güzel yorumunuz için teşekkürler... Sevgiler...
pembefil
10-10-2014, 15:25
Kırk bir kere maşallah. Yetmez kırk bin kere maşallah. Allah nazarlardan korusun.
Sevgi Durul
13-10-2014, 10:05
Çok sağ olun, sevgili pembefil.
Bahçede Sonbahar renkleri kendini belli etmeye başlamış.
521036
Bir kök yer elması sökerek kontrol edildi. Sanırım biraz daha büyümeleri gerekecek. Birer adet soyarak yedik, kendimiz yetiştirdiğimizden midir, nedir, tadı güzel geldi.
521039
Ayvaların toplanmasına biraz daha vakit var.
521037
Kocayemişte on iki tane meyve var. Bir yandan da çiçeğe hazırlanıyor.
521040
Elmaları topladık.
521038
Sevgi Durul
13-10-2014, 10:24
Çörtük otları çiçeklenmekte geç kaldı.
521045
Az biber çıkar diye küçük kapla toplanınca biberler kaba sığmadı. Tatlı biberler.
521044
Siyah süs biberleri.
521043
Bamyalar ekmekte geç kalınmış, sağ olursak seneye erken davranmak gerekecek. Sevimli minik bamyamız.:rolleyes:
521042
Çiçeği çok güzel.
521041
Sevgi Durul
13-10-2014, 10:33
Domatesler epey kötüledi. Erginlerini topladık. Bir yerinde verem otu belirmiş. Hemen imha edildi.
521046
Kalan üzümler.
521047
Bim'den aldığım tohumlardan büyüyen karanfiller hep tomurcuklu. Bir tanesi açmaya başlamış.
521048
Hint yağı bitkisi yeniden çiçeklenmiş.
521050
Açan ilk kasımpatı.
521049
Sevgi Durul
13-10-2014, 10:37
Dahlia henüz açamamış. Rengini çok merak ediyorum. Umarım görebilirim.
521051
Şimdi güz çiğdemi zamanı. En zahmetsiz soğanlı olur kendileri.
Sabah güneş yoktu, kapalıydılar.
521052
521053
İlerleyen saatlerde açtılar.
521054
Sevgi Durul
21-10-2014, 21:00
Sararıp dökülen yaprakların arasında beliren gelincik. Pazar günü çekmiştim.
522262
Ayvaların toplanması gerekiyor. Dökülmeye başlamışlar.
522263
Sonunda olgunlaşan tek meyvesi olan spagetti kabak hasat edildi. Etkinlikte paylaşılmak üzere tohumları alındı.
522257
Kesince pişirmeden olmazdı. Pişmiş halinin görüntüsü.
522258
Salata olarak değerlendirildi. Diğer görüntüleri ve spagetti kabak hakkındaki yorumum burada (http://www.agaclar.net/forum/1326595-post30.htm).
522259
Sevgi Durul
21-10-2014, 21:13
Dahlia açmakta çok geç kaldı, rengini görebildik.
522265
Sımışka inatla içlenmiyor, bu saatten sonra içlenir mi bilinmez.
Ludmilla's Red Plum (http://www.agaclar.net/forum/1188312-post8.htm)halâ olgunlaşmadı. Diğer bazıları da öyle.
522264
Ama şebboy tohumları gani.
522266
Yardımcım olmasa o kadar tohumun hakkından gelemezdim.:)
522267
522268
Bu tohumlardan yetişen çiçekler daha güzel açarlar sanırım, minik ellerin enerjisi her bir tohuma geçmiştir.:)
Adalet Yağcı
22-10-2014, 19:38
Durul'cuğum, neredeyse sonbahar bitti kış geldi ama senin bahçen dinlenmek istemiyor gibi maşallah.
Meyveleri sebzeleri görünce ne kadar yorulmuş olabileceğini anlıyorum, yine de emeklerinizin karşılığını cömertçe sunuyor güzel bahçen.
Ellerine sağlık canım, dilerim rahat bir kış geçirir sezonun yorgunluğunu atarsın.
salihcan
22-10-2014, 21:22
Bahçenizi çok beğendim maşallah aslında o minik eller olmasa siz hiç bir şey yapmazsınız gibime geliyor :D
pembefil
24-10-2014, 11:14
Sararıp dökülen yaprakların arasında beliren gelincik. Pazar günü çekmiştim.
522262
Ayvaların toplanması gerekiyor. Dökülmeye başlamışlar.
522263
Sonunda olgunlaşan tek meyvesi olan spagetti kabak hasat edildi. Etkinlikte paylaşılmak üzere tohumları alındı.
522257
Kesince pişirmeden olmazdı. Pişmiş halinin görüntüsü.
522258
Salata olarak değerlendirildi. Diğer görüntüleri ve spagetti kabak hakkındaki yorumum burada (http://www.agaclar.net/forum/1326595-post30.htm).
522259
Bir de bu kabaktan pide yapmalı acaba nasıl olur? Soğanı kavurup rendelenmiş bal kabaklarını da ekleyerek kavurarak tuz ve biraz karabiber harika bir iç hazır olur. Bu kabakla nasıl olur acaba? Denerseniz afiyet olsun. Küçük yardımcınızın o minik ellerini öpemek geldi içimden. Sevgilerle.
Sevgi Durul
26-10-2014, 19:57
Durul'cuğum, neredeyse sonbahar bitti kış geldi ama senin bahçen dinlenmek istemiyor gibi maşallah.
Meyveleri sebzeleri görünce ne kadar yorulmuş olabileceğini anlıyorum, yine de emeklerinizin karşılığını cömertçe sunuyor güzel bahçen.
Ellerine sağlık canım, dilerim rahat bir kış geçirir sezonun yorgunluğunu atarsın.
Sevgili Adalet hanım, hiç sorma, bahçe bizi durmadan çalıştırıyor.:)
Bugün yine çok iş vardı. Eşim damlamaları topladı, ben etkinlik biberlerini. Tohum alamadım ama turşu oldular.
Yorgunluk diz boyu, kötüsü de gönül yorgunluğu.
522962
522963
522964
522965
522966
Sevgi Durul
26-10-2014, 20:06
Bahçenizi çok beğendim maşallah aslında o minik eller olmasa siz hiç bir şey yapmazsınız gibime geliyor :D
Teşekkür ederim.
Her şey o minik eller için.:)
Biberlerle devam edelim. Arnavut biberi.
522972
Az ve bereli de olsa kızaran domatesleri topladım. Çok lezzetli bir çeşit, her sene aynısını dikiyoruz. Adını bilmiyorum.
522974
Domates toplarken gördüğüm yabani bir bitkinin çiçeği.
522973
Ayvaların toplanma zamanı gelmişti.
522971
Yeşiller yavaş yavaş sarıya dönüyor.
522975
salihcan
26-10-2014, 20:14
Onlar gelecegimiz :)
Sevgi Durul
26-10-2014, 20:28
Bir de bu kabaktan pide yapmalı acaba nasıl olur? Soğanı kavurup rendelenmiş bal kabaklarını da ekleyerek kavurarak tuz ve biraz karabiber harika bir iç hazır olur. Bu kabakla nasıl olur acaba? Denerseniz afiyet olsun. Küçük yardımcınızın o minik ellerini öpemek geldi içimden. Sevgilerle.
Sevgili pembefil, aynen tarifini verdiğiniz gibi balkabağı içli pideyi biz de yaparız.
Kayınvalidem ekmek yaptığında illâ ki kabaklı pide de yapar, ekmeklerden önce fırına pideleri atardı ve bu işlemi Cuma'ya denk getirirdi. Biz akşam üzeri köyden döndüğümüzde kabaklı pideler, cevizli lokumlar ve çay hazır olurdu. Aklıma getirdiniz.:) Güzel günlerdi.:)
Aslında bu spagetti kabakla da denenebilir, güzel de olur. Ama kabak bir taneydi.:(
Görüntülerimize devam edelim.
Havuçlarımız.
522978
522979
522981
Kalıcı ıspanağın bonusu, kırmızı pancar.
522980
Seneye havuç ve pancar çok ekilecek.
Sevgi Durul
26-10-2014, 21:54
Son görüntülerimiz üzümler. Kalan yedi salkım üzümü de topladık. Arılar mahvetmiş.
522991
522992
Dahlia pembeye dönmüş. Üzerinde bir sürü tomurcuk var, sökemiyorum da. Umarım kaybetmem.
522989
Kasımpatları.
522990
YeniGine
26-10-2014, 23:11
Sevgili SDurul göçgöçlerine maşallah çok güzel açmışlar ve çoğalıyorlar. Harika.
Yıldızının rengi de çok güzelmiş. Neden sökmeyi düşünüyorsun?
Sevgi Durul
27-10-2014, 13:00
Dahlia yumruları bizim buranın soğuğuna dayanamıyorlar çünkü, sevgili YeniGine.:)
YeniGine
27-10-2014, 23:09
Anladım. Ama bu dahlian da çok güzel, sökmesin de tohum alabilsin inşallah diye düşünmüş idim.
Sevgi Durul
30-10-2014, 08:04
Anladım. Ama bu dahlian da çok güzel, sökmesin de tohum alabilsin inşallah diye düşünmüş idim.
Ben sökmesem eşim bir iyilik düşünür sevgili YeniGine.
Çapa makinası ile her yeri talan ediyordu, şimdi de traktör geliyor.:rolleyes:
Sevgi Durul
02-11-2014, 20:56
İlçemizde (http://www.foreca.com/Turkey/Demirci?tenday)en düşük sıcaklık, yarın 0 derece, Salı -1 derece olacak. Yani don olayları görülmeye başlanacak. Biz de sebze bahçemizdeki biber, domates ve patlıcanları hiç meyve bırakmamacasına topladık.
Tabii değerlendirmek gerekiyordu. Yine, Domates Soslu Acı Biber Turşusu (http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/35791.htm)oldular.
Turşuyu yapmak isteyenler için, tarifi burada (http://www.agaclar.net/forum/kisliklar-konserveler-receller-baharatlar/35791.htm).
pembefil
04-11-2014, 10:57
Sevgili münevver48, güz çiğdemleri açmak için biraz serin hava istiyor sanırım. Bodrum, bizim buralardan daha sıcaktır şuanda. Bizimkiler geçince sizinkileri seyrederiz artık.:)
Baharda üç sıklamen almıştım, güz çiğdemlerinden sonra onları takibe alayım. Daha önce aldıklarımı yaşatamamıştım. Şimdikilerin biri yapraklandı en azından. Sevgiler...
Sevgili pembefil, sayfamıza hoş geldiniz.:)
Çilek ağacı olarak aldığımız bu kocayemiş şimdi biraz büyüdü. Geçen sene ilk kez 8-10 meyve verdi, öyle dokunacak kadar fazla değildi.:p
Güzel yorumunuz için teşekkürler... Sevgiler...
Hoş buldum. Sevgili SDurul hele sayfanızı çok, çok hoşbuldum. Ailenizle beraber bahçenizin tadını sağlık, mutluluk içinde çıkarın inşallah.
Selamlar.Saygılar.
YeniGine
04-11-2014, 23:17
Ben sökmesem eşim bir iyilik düşünür sevgili YeniGine.
Çapa makinası ile her yeri talan ediyordu, şimdi de traktör geliyor.:rolleyes:
:D O halde hemen sök sevgili SDurul...
Sevgi Durul
19-11-2014, 21:10
Zeytin hasadı üçüncü gününde bugün bitti. 1200 kg. kadar zeytinin toplandığı hasatta, beş kişilik bir ekip çalıştı. Ben bulunmadığım için fotoğraf yok.
Ama sevgili Adalet Hanım'ın geçtiğimiz haftalarda bahçemiz için gönderdiği bitkilerin gelişimlerini paylaşmak istiyorum.:)
Beyaz çardak gülü çeliklerim. Tutturmayı başarırsam açtığında böyle (http://www.agaclar.net/forum/644712-post1593.htm)olacak.
526906
Yüksük otu fidelerimden biri. Soğuklar bastırınca, içeri almalı mıyım bilemedim.
526907
Mis kokulu yapraklı monarda. İçeri almak ya da almamak konusunda tereddütlerim var.
526908
Pembe ve sarı brugmansia çelikleri suda köklendirildi. Bir tanesini bugün diktim.
526905
526904
Sevgi Durul
19-11-2014, 21:22
Soğuğa dayanıklılığından emin olduğum phlox ve campanulalar bahçeye götürülüp dikildi.
Diğerleri.
Orman menekşesi.
526911
Solanum çelikleri, toprakta ve perlitte. Yapraklanmaya başladılar. Eski aklım olsaydı çıkarıp köklerini kontrol ederdim.:rolleyes:
526912
526913
Çok istediğim bitkilerden, heuchera. Yeni yapraklar çıkarıyor.
526910
Soğuğa dayandığını biliyorum fakat gözümün önünde olmasını istedim. Alacalı Cezayir menekşesi.
526909
Hepsi için bir kez daha teşekkür ederim, sevgili Adalet hanım.
Adalet Yağcı
20-11-2014, 21:27
Sevgili Durul'cuğum, kayıp yok ne güzel, sevindim buna.
Yüksükotu, Monarda, Heuchera, Cezayir menekşesi, Orman menekşesi dış ortamda kalabilir.
Angel Trompetleri ve Solanum u iyi koruman gerekiyor soğuklara dayanıksız.
Phloxlarda hareket yok mu?
Yüksükotu seneye açar ancak.
Senin ellerinde hepsi de çok güzel olacak biliyorum.
Mutlulukla büyüyecekler yeni evlerinde.
Sevgi Durul
22-11-2014, 09:14
Sevgili Adalet hanım, bilgiler için teşekkürler, hiç birini kaybetmek istemiyorum. Güzel çiçeklerini muhakkak görmeliyim.:)
Biliyorsun annem bende, bahçeye pek gidemiyorum. Phloxları diktikten sonra bir daha gitme şansım olmadı. Ama onlar baharda sürüyorlardı, yanlış hatırlamıyorsam.
Yüksük otları 2015 yazında değil de 2016 yazında m ı açacak şimdi? Sabırsızlanıyorum. Ömrüm yeter umarım.:)
Oxalis deppei (https://www.google.com/search?q=oxalis+deppei&biw=1366&bih=650&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=IUNwVO7JFcvfPcvUgPgN&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAg)yazılmayı unutulmuş. O üzerinde gelen yapraklarını kuruttu. Şimdi ısıtılmayan kapalı ortamda yapraklanmayı bekliyor. Sevgilerimle...
Taşlıbahçe
22-11-2014, 13:49
Sayın SDurul, uzun süredir bakmamıştım bahçenize, herşey harika görünüyor, ellerinize, emeğinize sağlık...
Sevgi Durul
30-11-2014, 10:32
Sayın SDurul, uzun süredir bakmamıştım bahçenize, herşey harika görünüyor, ellerinize, emeğinize sağlık...
Teşekkür ederim, sayın Taşlıbahçe.
Yağmurlu ve ılık bir hava var burada. Sanki bahar, kış soğuk yüzünü göstermedi henüz.
Bolluk, bereket getirsin bu yağmurlar.
aysozbek
01-12-2014, 20:03
Sayın S.Durul, birkaç gündür bahçenizde geziyorum. Bahçenize de anlatımınıza da bayıldım. Ayrıca daha önce bilmediğim birçok şey öğrendim. Deutzia(havlu püskülü) çalısını sayenizde öğrendim ve çok hoşuma gitti. En kısa zamanda edinmeye çalışacağım. Sevgiyle kalın.
Sevgi Durul
04-12-2014, 08:19
Sayın aysozbek, teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.:)
Aslında fotoğraflı cevap yazmak istediğim için geç bir cevap oldu. Kusura bakmayın. Ancak bahçeye gidemediğim için fotoğraf çekemedim.
Deutzia (http://www.agaclar.net/forum/1159050-post2726.htm) bilinçsizce aldığım fakat artı özellikleriyle iyi ki almışım dediğim bir bitki, muhakkak edinin. Çelikle üretimde başarılı olsaydım göndereyim derdim ama maalesef çelikte pek başarılı değilim.
Sevgiyle...
Ben yokken turşular, ayvalar, üzümler her şey ne güzel olmuş. Hele o elmalar en sevdiğim çeşide benziyor... Afiyetle tüketin hepsini sevgili SDurul. O minik ellerin tohum ayıklarken gösterdiği titizliğe de bayıldım.
aysozbek
04-12-2014, 22:26
Çok incesiniz. Teşekkür ederim.
Sevgi Durul
05-12-2014, 11:34
Sevgili yağmur, teşekkür ederim.:)
0 minik eller, Tohum Paylaşım Etkinliğinden gelen tohum zarfını açarken de hazır bulundu ve ''ben de bağa geleyim, tohumları birlikte ekelim'' dedi.:)
Biz buraya, eskiden kalma alışkanlıkla bağ diyoruz da.:)
Sevgi Durul
05-12-2014, 20:40
26 Ekim'den beri bahçeden (http://www.agaclar.net/forum/1328073-post3498.htm) fotoğraf eklememişim.
Bugün bir kaç saatliğine gidebildik. Güncel fotoğraflar.
Yer elmalarını söktüm, iki avuç yumru ekmiştik, iki kova ayıkladık. Biraz daha fazlasını toprakta bıraktık. Galiba sökmemeliymişim, şimdi bunlar nasıl değerlenecek?
528667
Dökülen tohumlardan yeniden rokalar büyümüş. Biraz biçerek eve getirdim.
528668
Genel görüntüler.
528669
528670
Yaşlı ceviz ağacının aşısı tutmadı, galiba kesilecek.
528671
Sevgi Durul
05-12-2014, 21:03
Nergisler çıkmaya başlamış.
528672
Soğanlı irisler büyümekte.
528677
Uzun süreden beri çiçekliler. İyi ki ekmişim dediklerimden, fazelya, arıotu.
528674
528675
528676
Sevgi Durul
05-12-2014, 21:07
Vefalı aynı safalar her yerde.
528678
528679
528680
528681
Sevgi Durul
05-12-2014, 21:13
Bu çimlenenler ot mu, çiçek mi bilemedim.
528682
Kalıcı ıspanaklardan bu sene tohum bekliyoruz.
528683
Daha azdılar, çoğalmışlar gibi geldi.
528684
Kocayemiş epey büyüdü. Yavaş büyüyor.
528685
Çiçek açmış.
528686
Sevgi Durul
05-12-2014, 21:23
Hünnap yapraksız, tepelerde meyveler kalmış.:)
528688
Sarı kız.
528687
Bahçede kalanchoe laetivirens yavruları, şimdiden sararıp solmuş.
528689
Kalanchoe tubiflora da açmaya karar vermiş, büyük ihtimalle çiçeğini göremem.
528690
528691
Sevgi Durul
05-12-2014, 21:27
Bugünün küçük renkleri.
528692
528694
528696
528695
528693
Son görüntülerimizdi.:)
aysozbek
07-12-2014, 00:36
Merak ettim, yaşlı ceviz ağacını aşılamaya neden ihtiyaç duydunuz?
münevver48
07-12-2014, 07:31
sevgili SDurul,bahçeniz hala çok güzel.kış mevsiminin geldiği şu günlerde ağaçlarda son yapraklar uykuya geçerken ve nöbeti devir alan yerden yeni fışkıran nergiler irisler, doğa kendini nasıl bir döngü içinde saat gibi çalıştırıyor. ağaçların da arasında bir minik kuzu gördüm.keşke daha yakın bir poz alsaydınız.çok şeker bir bakışı varmış.ayrıca arı otunu bende beğendim çiçekleri çok zarif.sözün kısası bahçeniz kışla bahar arası şahane bir görüntü sergilemiş. emek verenlerin ellerine sağlık sevgiler...
Sevgi Durul
07-12-2014, 11:22
Sevgili münevver48, kesinlikle bu döngüyü gün be gün takip etmek çok keyifli. Bahçede şimdilik pek bir şey yok gibi görünse de sürekli değişim içinde.
Gördüğünüz minik kuzu, (alçıdan yapılmış olandan bahsediyorsunuz sanırım) eski mesajlardaki fotoğraflarda görünüyor aslında.:)
Yoksa siz, bizim canlı minik kuzudan mı bahsediyorsunuz?:)
Mesaj için teşekkürler... Sevgiler...
Merak ettim, yaşlı ceviz ağacını aşılamaya neden ihtiyaç duydunuz?
Cevizde aşamalı olarak çeşit değişikliği yapıyoruz.
Yaşlı ceviz hem diğer çeşitlere göre verimsiz, hem çok yer kaplayıp gölge oluşturuyordu. İkinci aşılamada da başarısız oldu, sanırım ağaç kurudu. Kesilip yeni fidan dikilecek.
Oysa yukarı bahçede başka bir yaşlı ceviz, aşılamayı ilk denemede başarıyla atlattı.
aysozbek
09-12-2014, 15:25
Hayırlısı olsun ne diyelim. Ama ağacınızın aşı ile canlanmasını canı gönülden isterim. Yeniden doğmak güzel olur her halde.
Sevgi Durul
10-12-2014, 11:43
Hayırlısı olsun ne diyelim. Ama ağacınızın aşı ile canlanmasını canı gönülden isterim. Yeniden doğmak güzel olur her halde.
Sayın aysozbek,
O ağacın bizde manevi değeri de vardı. Gölgesinde hepimiz tamken, oturup çok çay içmişliğimiz var. Dalında kurulan bir salıncak ta vardı hatta.
Kurtulmasını ben de çok isterim. Baharda gelişmeleri paylaşırım.:)
Sevgili Adalet hanım, bahsettiğim çimlenenlerin fotoğrafını ekliyorum. Umarım çiçektir, çiçek dersiniz.:)
529183
529184
aysozbek
10-12-2014, 13:12
[QUOTE=SDurul;1339766]Sayın aysozbek,
O ağacın bizde manevi değeri de vardı. Gölgesinde hepimiz tamken, oturup çok çay içmişliğimiz var. Dalında kurulan bir salıncak ta vardı hatta.
Kurtulmasını ben de çok isterim. Baharda gelişmeleri paylaşırım.:)
Güzel yüreğinizin isteği olacaktır diyorum.
Adalet Yağcı
10-12-2014, 20:47
Sevgili Adalet hanım, bahsettiğim çimlenenlerin fotoğrafını ekliyorum. Umarım çiçektir, çiçek dersiniz.:)
529183
529184
Durul'cuğum, sana gönderdiğim viyollerin çok yakınında Lobelyalar vardı, bunlar Lobelyaya benziyor.
Lobelyalar dökülen tohumlardan çok çabuk çimleniyorlar.
Emin değilim tabii, bir de minik koyu mavi açan kır çiçekleri var, ben hayranım onlara, onlara da benziyor.
Sonuç olarak, yapraklar tüylü ise kır çiçeği, parlaksa Lobelya :)
İlk fotoda solda uzun boylu olanı çek at, çok yayılıcı bir ot, burada ona cücü barsağı diyorlar.
Sevgi Durul
13-12-2014, 10:25
Sevgili Adalet hanım, çimlenenler kesinlikle tüysüz ve parlak yapraklı. Lobelya olduğuna sevindim ama dondan etkilenirler sanırım.:(
Bu (http://www.agaclar.net/forum/1338672-post3520.htm)mesajdaki benzer çimlenenlerin, mavi çiçekli kır çiçeği olduğunu da sayende anlamış oldum.:)
İmdada yetiştiğin için teşekkür ederim. Sevgilerimle...
loveforlife
13-12-2014, 10:45
Bu (http://www.agaclar.net/forum/1338672-post3520.htm)mesajdaki benzer çimlenenlerin, mavi çiçekli kır çiçeği olduğunu da sayende anlamış oldum.:)
Ben o mavili kır çiçeklerini de çok seviyorum. Hatta özellikle topraklara serpiyorum tohumları Sevgili SDurul. Baksanıza ne kadar güzel!
529371
529372
Adalet Yağcı
13-12-2014, 16:53
Sevgili loveforlife, ben çok sık rastlıyorum bu güzel mavişlere, inanılmaz güzeller.
Bunlara çok benzeyen bir de kırmızımsıları var, ben bahçemde bir ara paylaşmıştım.
Durul'cuğum, lobelyalar kısa süreli donlardan etkilenmezler ama senin için rahat etsin diye, onları ısı kaynağı olmayan bir yere(balkon meselâ)alabilirsin.
Üzerine naylon geçirebilirsin, streçle sarabilirsin.
Sevgi Durul
14-12-2014, 20:03
Sevgili loveforlife, bugün soğanlıların arasından bol bol söktüm bu mavi çiçek açanları. Nasılsa yeniden çıkarlar.;)
Ben de çok seviyorum bu mavileri ve diğer kır çiçeklerini.:)
Havalar ılıman gittiği için çıkmışlardır diyerek bugün epey aradım. Yılan korkusundan neredeyse altı aydır çıkmadığım bahçenin yukarı bölümüne de çıktım. Her yer kupkuru, sessiz ve ıssız.
Kır çiçeği ararken çektiklerim.
Cevizler tamamen yaprak dökmüş.
529490
529492
Arkalarında zeytinler yemyeşil.
529491
529494
Sahi zeytinler baya baya adam oldular. Daha dün küçücüklerdi, ne zaman bu kadar büyüdüler? Bir çocuğun büyüyüşünü izlemek gibi. Bir bakmışsınız kocaman olmuş.
529493
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.