PDA

View Full Version : SDurul / Bahçe

Sayfalar : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19

Sevgi Durul
13-07-2010, 14:09
Sevgili Fatoş hanım, emreilhan, öğretmenim, teşekkürler.
Çörekotlarını bahçenin çeşitli yerlerine ekmiş ve çimlenmesinden ümidi kesmiştim. Şimdi açanların, tomurcuklarını görüyor, fakat ne çiçeği olduğunu ,nasıl ve ne renk açacaklarını bilmiyordum. Pazar günü çörekotu olduklarını anlayınca tabi ki çok sevindim. Bana bu güzellikleri yaşatan sevgili Güler Hanım'a bir kez daha teşekkür ederim.

Sevgi Durul
14-07-2010, 10:07
Ektiğim tohumlar yavaş yavaş çiçek vermeye başladılar. Bu mor çiçeğin adını bilmiyorum ama çok sevdim. Mutlaka sizler bu çiçeğimin ne olduğunu biliyorsunuzdur. Adını öğrenirsem bakımı daha kolay olur diye düşünüyorum. Şimdiden teşekkürler... Sevgiler...
160485
160487
160488

nurcanaybay
14-07-2010, 10:26
Mor çiçeğiniz çan çiçeği mi acaba ...Fikret beyin bahçesin de ki ile bir karşılaştırın isterseniz.

Sevgi Durul
14-07-2010, 10:53
Sevgili nurcanaybay, teşekkür ederim. Baktım, çiçekleri aynı gibi ama yaprakları farklı.

Çan çiçeğini forumlarda ararken bugünlerde iki saksımda açan, ot mu, çiçek mi diye ikileme düştüğüm çiçeğimin kantaron olduğunu öğrendim.
160499
160500

nurcanaybay
14-07-2010, 12:43
:)) Yine kafanızı karıştırmak istemiyorum ama, son gönderdiğiniz peygamber çiçeği değil mi ?

Sevgi Durul
14-07-2010, 12:50
Sevgili nurcanaybay, ilginize teşekkür ederim. Yok, kafam karışmaz. Peygamber çiçeği de olabilir. Ben kantaronu tesadüfen buldum ve çiçeğini çok benzettim. Sayın Limon'un açtığı bir başlıktı. Fotoğrafı oraya da yükledim. Bakalım başka yorumlar gelecek mi? Doğruyu bulana kadar uğraşalım ki, bitkilerimizle onların dilince ilgilenebilelim.
Sevgiler...

Adalet Yağcı
14-07-2010, 16:02
Sevgili Durul, 629 nolu mesajınızdaki Hazeran çiçeği.
Bir mevsimliktir, çok yıllık olanı da var, fazla bakım gerektirmez, suyunu kararında verin, ne az ne de çok.

Bu sene dökülen tohumlarından seneye bolca çıkar.
Geçen sene pek çok arkadaşa tohumlarından dağıtmıştım.

Sevgi Durul
14-07-2010, 17:02
Sevgili Adalet hanım, cevabınız için teşekkür ederim. Hızır gibi yetiştiniz. Okuduğumda yaşasın dedim. Artık benim de güzel çiçeklerim olmaya başladı. Hazeran, yani delfinyum. Hemen ilgili forumu okudum, dökülen tohumlardan yine çıkacağını ve soğuklardan etkilenmeyeceğini öğrendim. Bu tohumları bana ulaştıran sevgili Güler Hanım'a bir kez daha teşekkür ederim.

Sevgi Durul
14-07-2010, 22:39
Dün akşam üzeri, bahçeye giderken yolda ve bahçede çektiğim bazı görüntüler.
160659
160660
160661
160662
160663

Sevgi Durul
14-07-2010, 22:57
Bahçede, pazar günü boşalttığımız havuza şöyle bir bakınca, her gittiğimizde bir yerlerde gördüğümüz yeşil kertenkeleyi serinlerken gördük. Havuz da yeni boyanmıştı, ne çabuk yosun tutmuş.
160668
Gazanyalar pek bir keyifli.
160669
Aslanağzı da öyle. Diğer diktiğim renkleri pek gelişmedi.
160670
Epey süre balkonda saksıda açtılar, epeyden beri de bahçede. Artık sökülmeleri gerekiyor galiba, ama kıyamıyorum.
160672
Çörekotlarının çiçekleri çoğalmış.
160671

Sevgi Durul
14-07-2010, 23:16
Biraz da meyveler, bu eriğin konservesi çok güzel oluyor.
160673
160674
Hünnabın meyveleri oluşmaya başlamış, daha önceki yıllarda hiç dikkat etmemiştim, bir yandan üzerinde çiçekler de var.
160675
Cevizlerin büyüklüğü silkme zamanındaki boyutuna ulaşmış.
160676
Trabzon hurması fidanı suladıkça sürgün ve yaprak veriyor. Çiçeği ve meyvesi bakalım ne zaman olacak?
160677

cemo
14-07-2010, 23:45
Ben erik ağacımı bu yıl diktim, böyle meyve verdiğini de görürüm inşallahh.
Çiçeklerle meyveler yarışıyor bu bahcede. Ellerinize sağlık.

Sevgi Durul
15-07-2010, 10:08
Teşekkür ederim, sevgili cemo. Görürsünüz, görürsünüz. Bu ağaç bahçenin bu kısmını aldığımızda da vardı. Yani epey yaşlı, eriği bol oluyor. Sevgiler...

erd@l
15-07-2010, 15:58
Sn SDurul ne güzel meyveler le zengin büyük bir bahçeniz var. Emeklerinizin karşılığını toplamaya başlamışsınız.

Adalet Yağcı
15-07-2010, 21:29
Sevgili Durul, konservesini yaptığınız erik İtalyan eriği mi?
Merak ettim, konservesi nasıl yapılıyor, ben de erikleri topladım, değerlendiririm sayenizde.

Sevgi Durul
15-07-2010, 21:40
Adalet hanım, onlar İtalyan eriği değil. Yöresel adı cevlerce eriği. Hemen hemen aşı kiraz büyüklüğünde. Konservesi de diğer meyve konserveleri gibi, meyveler ayıklanıp, yıkanıp konserve kavanozlarına doldurulur. Üzerine su, istenirse çok az şeker ilave edilir. Eşim de şeker hastalığı olduğu için ben şeker ilave etmiyorum. Kapağı sıkıca kapatılıp 15 dk kaynatılır.
Bizim evde kışın çok sevilerek yeniyor.
İsterseniz İtalyan eriğini de dörde bölerek aynı şekilde hazırlayabilirsiniz.

Sevgi Durul
16-07-2010, 08:23
[QUOTE=finduk52;671806]Sevgili SDurul ne kadar güzeller . Sardunya çok güzel çok teşekkür ederim. Birde tam görüntüsünü ekleyebilirmisin ?

Sevgili Finduk, işte kırmızı sakızın tam görüntüsü. Sevgiler...
161000

Sevgi Durul
16-07-2010, 08:48
Sardunyalarımın büyük bölümünü kışın kaybettim. Bir kaç tanesi dondan kurtuldu. Birkaç tane çelik diktim ve ilk defa sardunya tutturdum. Onlar da tek tek açmaya başladılar.
161001
161002
161003
161004
161005

Sevgi Durul
16-07-2010, 08:56
Bahçeden görüntüler.
161008
161009
161010
161011
161012

Sevgi Durul
16-07-2010, 09:11
Teşekkürler sevgili Durul.
Şimdiye kadar hiç denememiştim kompostoyu konserve olarak.

Sevgili Adalet hanım, siz hele bir deneyin, çok seveceksiniz. Ama önce az yapın, belki de sevmezsiniz. Damak tadınıza uymaz belki.

Ben bazen düdüklü tencerede yapıyorum. Üç kavanoz alıyor. Çok yaptığım zaman kazanda kaynatıyorum.

sevim.K
16-07-2010, 10:27
Konservesi çok güzel oluyor evet ama ben eriğin marmelatını seviyorum:) Sevgili SDurul bahçe çok güzel bahçe güzeleştikçe sizde de keyifler güzel:)

Yücel Canpolat
16-07-2010, 10:42
Sayın Durul son resimde gördüm çok güzel ağaçlarınız var alt dallarda budamalar yaparak daha güzel form verilebilir uzmanı değilim ama ben uyguluyorum bir sıkıntı yaşamıyorum.

Sevgi Durul
16-07-2010, 10:58
Konservesi çok güzel oluyor evet ama ben eriğin marmelatını seviyorum:) Sevgili SDurul bahçe çok güzel bahçe güzeleştikçe sizde de keyifler güzel:)

Sevgili Sevim hanım, evet marmeletı da güzel oluyor. Ama bizim evde benden başka tatlı yiyen olmadığı için, pek yenmiyor.

On yıl önce, bu bahçe işine başlandığında ben hiç taraftar değildim. Bahçe, üç parça halinde, üç kerede alındı. Hele zeytinlerin olduğu bölüm, adeta haraptı. Malum o zamanlar, kızımızın üç ayda bir süren kontrolleri dolayısıyla Eskişehir'e gitmek zorundaydık. Eşim tek başına çabaladı, bahçeyi bu hale getirmek için çok ter döktü. Su yoktu, tankerle su taşıttı, olmadı iki tarla ilerdeki, içinde suyu ve meyve ağaçları olan bahçeyi satın aldı. O bahçeden bu tarafa boru döşeterek su getirdi. O da olmadı, bahçede sondaj yaptırarak şimdi mevcut olan suyumuza kavuştuk. Bahçe bu sene en güzel zamanını yaşıyor. Eh ben de biraz biraz çiçeklere başladım. Oyalanıp gidiyoruz. Tabii keyifler de güzel oluyor.

Sevgi Durul
16-07-2010, 11:01
Sayın Durul son resimde gördüm çok güzel ağaçlarınız var alt dallarda budamalar yaparak daha güzel form verilebilir uzmanı değilim ama ben uyguluyorum bir sıkıntı yaşamıyorum.

Sayın Yücel Canpolat, teşekkür ederim. Ağaçlarla eşim ilgilendiği için ileteceğim.
Saygılar...

Sevgi Durul
16-07-2010, 14:36
Bahçede güller açmaya devam ediyor. Geçen gülleri budadıkça, yeni tomurcuklar geliyor. Tabii koyun gübresi ve güvercin gübresinin ve bol sulamanın yardımıyla.
161076
161077
Gübre şerbetinden nasibini alan gazanyalar da açıyorlar.
161078
Pazar akşamı, oturduğumuz yere aniden geliveren, sevimli kurbağayı sizin için görüntüledim. Eskiden olsa bir metre bile yaklaşamazdım. Aslında bu kadar büyük değil yakından çektim. Ne büyük gelişme.
161079
161080

Fatoş
16-07-2010, 14:52
Sevgiciğim bahçede kurbağa varsa salyangoz olmaz derler eğer doğruysa şanslısın.

Emre İlhan
16-07-2010, 15:43
;)SDurul hanım,Bahçeniz her zamanki gibi çok güzel.Güllerinizin ve sardunyalarınızın maşallahı var.Yaklaşık 4 sene önce böcek görünce korkudan kaçacak yer arardım;).Ama bitkilerle,bahçe işleriyle uğraşmaya başlayınca insan her türlü varlığa alışıyor,korkusunu yeniyor.1. Fotoğrafta dikkatimi çekti bahçede kum yığını mı var?Sorması ayıp onu bahçe için mi kullanacaksınız?

günebakan
16-07-2010, 16:43
Sevgi hanım'cığım sardunyalar çok güzel.Benekli kurbağa da çok güzelmiş eskiden yaklaşmadığımız birçok şeye yaklaşıyoruz artık sanırım:)

Sevgi Durul
16-07-2010, 17:05
Sevgiciğim bahçede kurbağa varsa salyangoz olmaz derler eğer doğruysa şanslısın.

Fatoşcuğum, bahçede salyangoza hiç rastlamadık desem yalan olmaz. Ama bazen çörekotlarının olduğu yerde parlak izler görüyorum. Herhalde kabuksuzlardan var.
Onların da çimlenen fidelerime zararı olmadı. Sayıları az olduğundandır, belki de.
Bu da, kurbağa varsa salyangoz olmaz, sözünü doğruluyor galiba.

Sevgi Durul
16-07-2010, 17:13
;)SDurul hanım,Bahçeniz her zamanki gibi çok güzel.Güllerinizin ve sardunyalarınızın maşallahı var.Yaklaşık 4 sene önce böcek görünce korkudan kaçacak yer arardım;).Ama bitkilerle,bahçe işleriyle uğraşmaya başlayınca insan her türlü varlığa alışıyor,korkusunu yeniyor.1. Fotoğrafta dikkatimi çekti bahçede kum yığını mı var?Sorması ayıp onu bahçe için mi kullanacaksınız?

Teşekkür ederim, evlat.
Böcekler ve sürüngenler konusunda ben de çok korkağım. Şimdi biraz biraz alışıyorum. Örneğin; havuza serinlemeye girdiğini düşündüğümüz yeşil kertenkeleye çok alıştık. Bazen göremeyince, bizim arkadaş nerede? taşındı mı acaba? diye eşimle şakalaşıyoruz.

Fotoğrafta ilginizi çeken kum değil. Tavuk gübresi. Kokudan duramayınca üzerini toprakla örttük, koku kesildi.

Sevgi Durul
16-07-2010, 17:25
Sevgi hanım'cığım sardunyalar çok güzel.Benekli kurbağa da çok güzelmiş eskiden yaklaşmadığımız birçok şeye yaklaşıyoruz artık sanırım:)

Sevgili günebakan, sardunyaları beğenmenize sevindim. Soğuktan etkilenmeseler daha güzel olacaklardı, çoğu öldü. Bu sene akıllandım, kışın kapalı bir yere alacağım.

Bu Antep fıstıkları sizin için.
161108

limon
16-07-2010, 21:27

Ben de iki türden de bolca var. :) Hatta salyangoz sayıları o kadar çok ki ve o kadar besililer ki bir tanesi bir kurbağayı bir haftalık doyurur. Geçen hafta hayatımda gördüğüm en büyük kurbağaya rasladım. Demek salyangozlar yaramış, ağırlığından zıplayamayan çok komik bir kurbağaydı. :)

Kantaron'dan nasıl faydalanacağımızı biliyor musunuz sevgili sdurul? Bende Sarı Kantaron var, duyduğuma göre bitkinin kökü,yaprağı, çiçeği çok faydalıymış ama nasıl onu bilmiyorum.

Meyveleriniz de şahane...

Sevgi Durul
16-07-2010, 21:56
Sevgili limon, kantaronun şifalı bir bitki olduğu aklımın bir köşesinde duruyordu, fakat ne işe yaradığını bilmiyordum. Şimdi siz yazınca kısa bir araştırma yaptım. Kökü, yaprağı değil de kantaron yağı ile ilgili bilgilere ulaştım.

Kantaron yağı binbir derde deva imiş meğerse. Bilgilerin altındaki yorumlarda çok kişi gördüğü faydaları yazmış. Dahili ve harici kullanımda pek çok derde deva. Bilgisayar kullanma özürlü olduğum için link veremiyorum, kopyalamayı da bilmiyorum. Google dan araştırıp link verebilirseniz belki birilerine şifa olur.

Aklımda kalan yara ve yanıklardan, sedef hastalığına, mide ağrılarından şeker hastalığına kadar kullanılabiliyormuş.

Teşekkürler...

günebakan
16-07-2010, 22:04
Sevgili Limon ve Sevgi hanımcığım sarı kantaron çiçeğini kurutup bir kavanoza koyuyorlar ve üstene çıkacak kadar zeytin yağı döküp güneşte bekletiyorlar. O yağ kırmızı bir renk alana kadar güneşte bekledikten sonra yanıklara diz ağrılarına bir çok ağrıya iyi geldiğini duydum:)

günebakan
16-07-2010, 22:07
İşte internetten alınan bilgiler.

Diğer İsimleri : Sarı kantaron, Binbirdelikotu, Kılıçotu, Kanotu, Hypericum perforatum, Centaury

Botanik Bilgi : Çentiyangillerden, bir veya iki yıllık otsu bir bitkidir. 30 - 80 cm yükseklikte, tüysüzdür.Yarıya kadar tek gövde dik, dört köşeli, tüysüz, yarıdan sonra oldukça çok sık çatallıdır. Alt yaprakları yere yapışık, rozet şeklinde, gövde yaprakları uzun bir yumurta şeklinde, ucu sivri, gövdeye oturmuş iki adet karşılıklı bir sonraki ile çapraz, kenarları hafif kalkık ve en üstteki yaprakları ise mızrak şeklindedir. Çiçekleri dallarının ucunda, 5 parçalı, parlak sari renkli ve kenarları siyah tüylüdür. Boyları 8 - 15 mm arasındadır.Yapraklar ışığa karşı tutulduğunda parlak noktacıklar halinde yağ guddeleri görülür. Binbirdelik ismi de buradan gelmektedir.

Bilinen Bileşimi :Reçine, pektin, kolin, zamk, hyperin, gensiopikrin, eritramin, eterik yağ, eritrosentaurin, nikotin asidi, protopsevdohiperisin, hiperikodehidrodiantron, rutinkversitin, frangulaemodinantranol, psevdohiperisin.

Toplanması : Sari kantaron haziran sonuna doğru çiçeklenmeye başladığında, yerden 5cm yukarıdan kesilerek bağ yapılan gölgede, havalı bir yerde kurutularak kaldırılır veya taze olarak tentür yapımında kullanılır.

Faydaları

Sinirsel kaynaklı kekemeliklerde iyi neticeler verir.

Menepoz sıkıntılarına karşı rahatlatma yapar.

Adet sancılarını hafifletir, kas gevşetici etkisi vardır.

İshale karşı çok etkindir.

İyi bir balgam söktürücüdür.

Soğuk algınlığına iyi gelir.
Gribi iyileştirmede faydalıdır.

Kullanım Şekli : Çay:Bir tatlı kaşığı ince kiyim bitki 1 bardak su içinde kaynama derecesine ısıtılıp ocaktan alinarak5 dakika kadar üstü kapalı olarak demlenir.

Hafif ve orta dereceli depresyonlarda oldukça yararlıdır.

Korku, gerginlik, uykusuzlukta da iyi neticeler verir.

Uykuda idrar kaçırma da genellik sinirsel kaynaklı olmasından dolayı tedavide iyi neticeler verir.

Kullanım Şekli : Tentür:Geniş ağızlı bir şişenin 1/5 ine kadar ince kiyim, çiçeklenme safhasında toplanılmış bitki konulur ve üzerine 4/5 ine kadar 35 - 40 derecelik alkol - su karışımı veya votka yahut da kanyak eklenir.
İki hafta kadar, arada sırada çalkalanarak bekletilir. İyice süzülerek ağzı sıkıca kapanabilen koyu renkli şişelerde saklanır.

Masaj yapılarak sürülürse romatizma ve siyatik ağrılarında, sırt ve bel ağrılarında çok iyi netice verir.

Her türlü yanık ve güneş yanıklarında faydalıdır

Karni ağrıyan bebeklerin karin ağrısını giderir.

Sinirsel mide agrılarına karşı içilerek de kullanılabilir.

Ses kısıklığına kantaron yağı kompresi iyi gelir.

Boyun kaslarındaki gerginliklere sürülerek masaj yapılırsa iyi gelir.

Zona hastalığında kantaron yağı iyi gelir.

Kullanım Şekli : Yağı: Güneşli havada toplanan genç çiçekler, hafifçe ezilerek şeffaf bir cam kavanozun boğazına yakın bölümüne kadar doldurulur, üstüne sızma zeytin yağı eklenir ve mayalanma süreci tamamlanana kadar 3 - 4 gün ağzı açık olarak güneşte bekletilir. Takriben 100 gr. Çiçek; 250 gr. zeytin yağı oranında. Sonra kapağı kapalı bir şekilde, arada bir çalkalanılarak 4 - 5 hafta bekletilir. Çok güzel bir kırmızı (kırmızı kantaron kullanılır ) renk alan yağ iyi bir şekilde süzülerek koyu renkli şişelerde çok sıcak olmayan bir ortamda saklanarak 2 - 3 yıl kullanılabilir.

balbay
16-07-2010, 23:22
Sevgili SDurul,

Bahçenizi yeni keşfettim. Elinize, keyfinize, emeğinize sağlık. Şifalı yabani ot merakınız ve bilgilenme isteğiniz de dikkatimi çekti. Naçizane, yabani ot denince benim için akan sular duruyor.

Nerede bir yabani yenebilir form varsa ben ensesinde bitiyorum.

Hoş yetişebildiklerim az ama, yinede, sanırım ineklerden daha fazla ot tüketiyorum.

sevim.K
16-07-2010, 23:41
Sarı kantron yağını biz kullandık. Birincisi andız pekmezi ile birlikte kronik bronşit ve astıma iyi geldiği bir arkadaşım tarafından söylenmişti. Aynı nedenle kantaron bitkisinin çayını içtim. Bir de açık yarada kullanarak denedik. Çok çabuk iyileşti.

Sevgi Durul
17-07-2010, 12:12
Sevgili SDurul,

Bahçenizi yeni keşfettim. Elinize, keyfinize, emeğinize sağlık. Şifalı yabani ot merakınız ve bilgilenme isteğiniz de dikkatimi çekti. Naçizane, yabani ot denince benim için akan sular duruyor.

Nerede bir yabani yenebilir form varsa ben ensesinde bitiyorum.

Hoş yetişebildiklerim az ama, yinede, sanırım ineklerden daha fazla ot tüketiyorum.

Sayın balbay, teşekkür ederim.
Zaman ayırıp, diğer sayfalarımı da inceleme fırsatı bulursanız, bahçede başka yabani bitkiler de görebilirsiniz. Bunlardan adını bilmediğimiz bazı bitkilerde arkadaşların yardımları oldu. Belki diğerlerine de siz katkıda bulunabilirsiniz.

Sevgi Durul
17-07-2010, 12:20
Sarı kantron yağını biz kullandık. Birincisi andız pekmezi ile birlikte kronik bronşit ve astıma iyi geldiği bir arkadaşım tarafından söylenmişti. Aynı nedenle kantaron bitkisinin çayını içtim. Bir de açık yarada kullanarak denedik. Çok çabuk iyileşti.

İlaçların, iyileştirici etkilerinin yanı sıra, pek çok yan etkileri var. Doktor önerdiğinde ve mecbur kaldığımızda, tabii ki de kullanacağız. Ben bir aspirin içmeye karar verip, içemeden üzerinden bir ay geçmeden bir daha aklına gelmeyen bir kişi olarak şifalı bitkilerden yararlanmayı tercih ediyorum.
Kronik hastalığı olanları ayrı tutuyorum.

Sevgi Durul
17-07-2010, 22:15
Çok güzel açan küpelerime bir haller oldu. Üzerlerinde daha bir çok tomurcuk varken, yaprak ve tomurcuk döküyorlar. Dertlerini de anlatamıyorlar, bebek gibi. Tahminim sıcaklardan etkilendiler. Sadece bu fotoğrafı olan küpe iyi durumda.
161331
Mavişim uzun süredir açmaya devam ediyor. Tam olarak hatırlamıyorum, mayısın başlarında açmıştı galiba.
161332
Önceki sayfalarda, yeni çimlenmiş halini yüklediğim üç ezan çiçeği fidemden ikisi yaşamaya ve büyümeye devam ediyorlar. Bakalım ne zaman açarlar?
161333
Buz çiçeğimi de bu bahar almıştım. Tek tük açıyor.
161334
Yine çiçekçiden aldığım, çiçeği acem halısına benzeyen, yaprakları daha etli olan bu çiçeğim, hep tek tek açıyor. (Delosperma Cooperi)
161335

Sevgi Durul
17-07-2010, 22:21
Güllerden sonra en üzmeyen ve en uzun açanlar, gazanyalar. Bahçeye geçeli, çiçekleri ve yaprakları güçlendi. Tek sorunları, belli bir saatten sonra çiçeklerin kapanması.
161336
161337
161338
161339

Sevgi Durul
17-07-2010, 22:33
Pembe sabah sefası ve ortancam. Ortancam biraz sabah güneşi görüyor diye korkuyordum ama yerini sevdi. Çiçeğini açtı.
161340
161341
Tarla sarmaşığı, buralarda kelebek otu diyorlar.
161342
Gökte ararken yerde buldum. Sahibi dökülen tohumlarından çimlenen yavrusunu verecek. Yavru dediysem o kadar da küçük değil. Bu sıcaklarda getirsem tutar mı?
Ne zaman getirmem uygun olur?

161344

Sevgi Durul
18-07-2010, 09:44
Bahçede her şey, her zaman güllük gülistanlk değil. Bu parazit bitkilere sarılarak, sıkıp onları boğuyor.
161368
161367
161369

Sevgi Durul
18-07-2010, 09:48
Biraz sonra gideceğimiz bahçede, en son bıraktığımızda açmaya başlayan ve ne çiçeği olduğunu anlayamadığım bu çiçeğin açmış görüntüsünü merak ediyorum. İnşallah geçmemiştir.

Gayret Çiçeği (Galliardia)
161370

Sevgi Durul
19-07-2010, 23:31
Çiçeğim açmış ve bir çok tomurcuğu var. Maalesef adını bilmiyorum. (Gayret Çiçeği-Galliardia)
161655
161656
Bu fotoğrafı eklemeden geçemeyeceğim. Akşamın hüznünü yansıtıyor sanki.
161657

Sevgi Durul
19-07-2010, 23:51
Ektiğimi hatırladığım yerlerde çimlenmeyen çörekotları, ummadığım yerlerde bahçeyi şenlendirdiler.
161658
161659
161660
161661
Kırmızı gül yeniden açtı.
161663

Sevgi Durul
20-07-2010, 00:06
Sebze bahçesinden görüntüler,
161674
161675
161676
161677
Tohumundan yetiştirdiğim pembe domates fidesi,
161678

Emre İlhan
20-07-2010, 00:08
Bahçede her şey, her zaman güllük gülistanlk değil. Bu parazit bitkilere sarılarak, sıkıp onları boğuyor.
161368
161367
161369

;)Sevgili SDurul,mesajınızda bahsettiğiniz parazitler çok ilgimi çekti.Onların parazit olduğundan eminmisiniz?Sanki bana birçok bitkinin tutunma kolları gibi geldide.Eğer parazitse çok ilginç gerçekten.Bu arada bahçeniz her zamanki gibi çok güzel.Çörek otlarının çiçekleri çok güzelmiş maşallah.Güllerinizinde maşallahı var,Güler hanımın yolunda ilerliyosunuz benden söylemesi.;)

Selamlar.

Sevgi Durul
20-07-2010, 00:14
Devamı,
161685
161686
161687
161688
161689

Emre İlhan
20-07-2010, 08:10
;)SDurul hanım, biberlerinizde iyi gelişmiş maşallah,inşallah bende bu günleri görürüm.Patlıcanlarda çiçek açmış.Ooo tam bahçenin sefasının sürülecek zamanı desenize maşallah.Salatalık ekmediniz mi?Yoksa benim gözümden mi kaçtı?

ozbey
20-07-2010, 09:00
Sevgili SDurul, güzel arkadaşım sebze bahçendeki biberler, domatesler ne kadar güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin.
Antep fıstıkların aklımı başımdan alıyor :))
Benim bilgisayarım geldi ama internetin bağlanmasını bekliyorum, bu sebeple fırsat oldukça ancak başka bilgisayarlardan girebiliyorum. Maviş çiçeğine budama yapıldığında yeni filizlerle yine bol çiçek açıyor, ben öyle yapıyorum.
Selam ve sevgilerimle

Sevgi Durul
20-07-2010, 09:56
;)Sevgili SDurul,mesajınızda bahsettiğiniz parazitler çok ilgimi çekti.Onların parazit olduğundan eminmisiniz?Sanki bana birçok bitkinin tutunma kolları gibi geldide.Eğer parazitse çok ilginç gerçekten.Bu arada bahçeniz her zamanki gibi çok güzel.Çörek otlarının çiçekleri çok güzelmiş maşallah.Güllerinizinde maşallahı var,Güler hanımın yolunda ilerliyosunuz benden söylemesi.;)

Selamlar.

Sevgili evlat, önce belirtmek isterim ki, günümüzde sizin gibi doğaya, ağaçlara, bitkilere ilgili gençleri burada görmekten son derece memnunum. Sizi yetiştiren anne babanıza teşekkürler.

Bu, bahçede görülen ve bir çok bitkiye sarılarak zarar veren parazit,
farkedelmediğinde bitkiyi kurutuyor. Mesela karayemişin dibine ektiğim latin çiçekleri bu parazit yüzünden kuruma aşamasına gelmişler. Forumlarda arayarak bilgiye ulaşırsam, sizinle paylaşırım.

Çörekotlarını ben de sevdim, hem yetiştirmesi zahmetsiz, hem görüntüsü güzel.
Sevgili Güler hanım'ın yolunda ilerliyoruz ilerlemesine, fakat O'na yetişmek için 40 fırın ekmek yetmez, 40x1000 fırın ekmek gerekiyor. Ona da ömür yetmez. Sevgiler...

Sevgi Durul
20-07-2010, 10:17
;)SDurul hanım, biberlerinizde iyi gelişmiş maşallah,inşallah bende bu günleri görürüm.Patlıcanlarda çiçek açmış.Ooo tam bahçenin sefasının sürülecek zamanı desenize maşallah.Salatalık ekmediniz mi?Yoksa benim gözümden mi kaçtı?

Emreilhan, patlıcanlar çiçek açmakla kalmamış, patlıcan da vermişler. Şimdilik tam üç tane.

Bu yıl salatalık ekmedik, geçmiş yıllarda burada salatalık yetiştirmede pek başarı olmadı. O yüzden salatalık ekmeyi düşünmedik.
161696
Bu haftanın hasatı, parlak tabaktakiler acı, diğerleri tatlı.
161697
161698

Fatoş
20-07-2010, 10:26
SDurul'cuğum küpe çiçeğinin rengine bayıldım, sebze bahçendeki sebzeler iştah açıcı görünüyor hele biberler çıtır çıtır , ellerinize sağlık.

Sevgi Durul
20-07-2010, 12:45
Sevgili SDurul, güzel arkadaşım sebze bahçendeki biberler, domatesler ne kadar güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin.
Antep fıstıkların aklımı başımdan alıyor :))
Benim bilgisayarım geldi ama internetin bağlanmasını bekliyorum, bu sebeple fırsat oldukça ancak başka bilgisayarlardan girebiliyorum. Maviş çiçeğine budama yapıldığında yeni filizlerle yine bol çiçek açıyor, ben öyle yapıyorum.
Selam ve sevgilerimle

Sevgili arkadaşım, kardeşim ozbey, teşekkür ederim, amin.

Bilgisayarının geldiğine sevindim, bahçelerin tadı tüm arkadaşlar, tamam olunca çıkıyor. Eksikliğiniz hissediliyor. Yeni güzel görüntülerini bekliyoruz.
Şimdi bana tohum toplama hevesi geldi. Mavişi, sardunyaları, küpeleri, diğerlerini tohum yapsın diye budayamıyorum.

Benden de sevgiler... selamlar...

Sevgi Durul
20-07-2010, 15:00
Bahçeden görüntüler,
161777
161778
161779
161780
161781

Sevgi Durul
20-07-2010, 15:36
Bahçede açan çiçekler,
Bahçeye direk ektiğim tohumlar, ne hikmetse birer fide verdiler. Oysa fideleri yanlışlıkla sökerim diye, otları bile emin olmadıkça yolmamıştım.
161783
Üç renk birarada,
161784
Gazanyalar önce tek açıyordu, iki, üç derken çiçekleri çoğaldı.
161785
Mor çiçeğimin hazeran olduğunu öğrenince çok sevinmiştim. Şimdi de pembesi açtı. Fotoğrafta rengi değişik çıkmış.
161786
161787

Adalet Yağcı
20-07-2010, 15:36
Sevgili Durul, bahçenizin maşallahı var, hasatınız bereketli olsun.

Tarla sarmaşığının tohum vermesine izin vermeyin, öyle çabuk yayılıyorlar ki, aynen mısırınızı saran bitki neyse onun gibi her bitkiye sarılıyorlar ve boğuyorlar.

Kökleri çok derinlere gidiyor siz söküp atsanız bile toprağın içinde kalan bir parça kökten bir süre sonra yeniden çıkıyorlar.

Şeftaliler, bademler ve diğerleri çok sağlıklılar, cevize para vermiyorsunuzdur her halde.

Küpenizi hava akımının bol olduğu gölge bir yere taşıyın, çok bitkinse derine yakın budama yapın, hemen gözden çıkarmayın.
Sevgiler.

Sevgi Durul
20-07-2010, 16:02
Sevgili Adalet hanım, teşekkür ederim, amin.

Bahçede tarla sarmaşığı zaten çok. Elimden geldiği kadarıyla, boş kaldığımda, bahçe sularken hep onları köklemekle meşgulüm. Dediğiniz gibi ağaçlara bitkilere sarılıp duruyorlar.

Yaz gelince bir çok meyveye para vermediğimiz gibi cevize de vermiyoruz, haliyle.

Küpeler, sabah güneşi gören balkonun pencere kenarında, ama üzerlerine güneş gelmiyor.Durdukları yer, oldukça da rüzgarlı. Budama yapmayı düşünüyorum, ama sürmezlerse diye korkuyorum. Kurtarmaya çalışacağız.

Sevgiler...

Sevgi Durul
21-07-2010, 10:10
Bahçeden görüntüler,
161873
161874
161875
161876
161877

Sevgi Durul
21-07-2010, 10:15
Devamı,
161878
161879
161880
161881
161882

Sevgi Durul
21-07-2010, 10:20
Son,
161885
161883
161884
161887
161886

günebakan
21-07-2010, 11:13
En sevdiğim erik cinsi ayrıca orda birde sumak gördüm sanki çok güzel gerçekten:)

sevim.K
21-07-2010, 11:46
Sindrella çok ilginçmiş:) anne çiçeği biraz nazlı galiba benimki hep iki dal duruyor gelişemedi bir türlü

Vildan Sönmez
21-07-2010, 13:16
Hani biz annelerimize nazlanırız ya, anne çiçeği de bize nazlanıyor.
Benimkiler de aynı. İki ayrı arkadaşımızdan gelmiştiler.
Ama Duru'un anne çiçeği kuvvetli görünüyor.

Sindrella çok ilginçmiş:) anne çiçeği biraz nazlı galiba benimki hep iki dal duruyor gelişemedi bir türlü

Güler
21-07-2010, 16:48
Sevgili SDurul, bahçenizdeki sebzeler de çiçekler de çok güzel ellerinize sağlık.

676 numaralı mesajınızdaki bu asalaklar da var dediğinize burada verem otu diyorlar. Hakikaten sarıldığı bitkiyi kökünden çıkartmadıktan sonra kurtarmanıza imkân yok gibi.

Benim yukarı terastaki mor verbenalarda bir iki yerde görünce dipten biçmek zorunda kaldım.
Felaket bu asalaklar, hemen anında çaresine bakmak gerekiyor. Nereden nasıl geliyorlar bilmiyorum.

Orhan Özbilgiç
21-07-2010, 21:57
Sayın Zeki Yağlı, bir anısında, kayınpederinin ''Evin yenisi, bahçenin eskisi'' dediğini aktarmıştı. Çok doğru bir tesbit.
Sizinde bahçenizin özellikle meyvelik bölümleri eski. Bu sene bolcada ürün var..;) Şöyle bir düşündüm..Sadece fotoğrafladığınız ağaçları kaç kişi, kaç günde hüüppleyebilir? Diye.:D Havuz hesabı gibi, değil mi? Ben işin içinden çıkamadım.

Sevgili SDurul;
Çiçekli bitkilerinize sürekli yenilerini ekliyorsunuz. Ama ben de bazı arkadaşlarımız gibi meyve ve sebzeler takıldım. Mürdüm Eriği' ni bende çok severim.
697 nolu mesajda, Böğürtlenden sonraki fotoğraftaki Kabağa ''Çentme Kabağı'' deriz. Eşim onu çenterek(Cacıklık salatalık gibi.) yumurtalı yemeğini yapar. Yanında, bol koruk ekşili birde sulu salata..:p İşte ölee...
Sumakta, sanırım sizin oralarda doğal olarak yetişebiliyor.
Neyse!.
Bahçenizde herşey harika. Elinize sağlık.

Sevgi Durul
21-07-2010, 23:21
En sevdiğim erik cinsi ayrıca orda birde sumak gördüm sanki çok güzel gerçekten:)

Sevgili günebakan, siz hangi fotoğrafı söylüyorsunuz? Sumak fotoğrafı eklememiştim. Ama bahçede varmış, eşim söyledi. Gidince onu da çekerim.

Sevgi Durul
21-07-2010, 23:54
Sevgili SDurul, bahçenizdeki sebzeler de çiçekler de çok güzel ellerinize sağlık.

676 numaralı mesajınızdaki bu asalaklar da var dediğinize burada verem otu diyorlar. Hakikaten sarıldığı bitkiyi kökünden çıkartmadıktan sonra kurtarmanıza imkân yok gibi.

Benim yukarı terastaki mor verbenalarda bir iki yerde görünce dipten biçmek zorunda kaldım.
Felaket bu asalaklar, hemen anında çaresine bakmak gerekiyor. Nereden nasıl geliyorlar bilmiyorum.

Sevgili Güler hanım, çok teşekkür ediyorum.

Ben de bu parazitin adını merak ediyordum. Ara ara bazı bitkilerde var. Gördüğümde hemen elle temizliyorum. Aksi takdirde sarıldığı bitkiyi boğuyor.
Dikkat etmeye çalıştım, bu bitkilerin kökü yok, sanki.

Bitkilerinizi kesmeyin bence, paraziti elle temizleyin. Yazık olmasın güzelim çiçeklerinize.

Sevgi Durul
22-07-2010, 00:15
Sayın Zeki Yağlı, bir anısında, kayınpederinin ''Evin yenisi, bahçenin eskisi'' dediğini aktarmıştı. Çok doğru bir tesbit.
Sizinde bahçenizin özellikle meyvelik bölümleri eski. Bu sene bolcada ürün var..;) Şöyle bir düşündüm..Sadece fotoğrafladığınız ağaçları kaç kişi, kaç günde hüüppleyebilir? Diye.:D Havuz hesabı gibi, değil mi? Ben işin içinden çıkamadım.

Sevgili SDurul;
Çiçekli bitkilerinize sürekli yenilerini ekliyorsunuz. Ama ben de bazı arkadaşlarımız gibi meyve ve sebzeler takıldım. Mürdüm Eriği' ni bende çok severim.
697 nolu mesajda, Böğürtlenden sonraki fotoğraftaki Kabağa ''Çentme Kabağı'' deriz. Eşim onu çenterek(Cacıklık salatalık gibi.) yumurtalı yemeğini yapar. Yanında, bol koruk ekşili birde sulu salata..:p İşte ölee...
Sumakta, sanırım sizin oralarda doğal olarak yetişebiliyor.
Neyse!.
Bahçenizde herşey harika. Elinize sağlık.

Sayın Orhan Özbilgiç, öncelikle teşekkür ediyorum.
Bahçe o kadar da eski değil, yani bahçe eski de, ağaçların aldığımızda var olan birkaçını saymazsak, kendi diktiklerimizin en yaşlısı on yaşında. Örneğin zeytinler altı yaşlarındalar. Asmalar da çok gençler, ama eşim hepsine gözbebeği gibi bakıyor. Hiç üşenmez, sabah ezanlarında düşer yollara, çapa yapılacaksa, gübre atılacaksa, ilaçlanacaksa, sulanacaksa.

Evet sumak, buralarda doğal olarak yetişiyor(muş). Eşim söyledi. Bahçede de varmış. Bahçeye gittiğimde ilk işim, sumak bitkisini öğrenip, incelemek olacak.

Saygılar...

Sevgi Durul
22-07-2010, 10:54
Bahçeden bir görüntü,
162066
Suyu ve gübre şerbetini bolca içen fidanlar taptaze sürgünlerle cevap veriyor.
162069
162071
Bir kurtarma operasyonu. Eşim baktı ki, ben hevesle fidanları, sulayıp gübreliyorum. Her gidişte yanlarına gidip, gelişmelerini izliyorum, sevaba girmek istersen şurada geçen sene diktiğim nektarin var, kuruyor, istersen onu da sula dedi. Dururmuyum, hemen dibini çapaladım, bol bol suladım. gübre şerbeti ikram etmeyi de unutmadım. Bakalım nasıl cevap verecek?
162067
Yasemin, büyümeye başladı. Şimdi merak ettiğim, bu yaz açıp açmayacağı.
162070

Sevgi Durul
22-07-2010, 23:13
İnşaat dolayısıyla, perişan halde bulunan evimizin bahçesine gelen kaplumbağa yavrusu. Tesadüfen gördük, ot yiyordu.
162226
Bahçeden görüntüler,
162227
162228
162229
162230

Fatoş
23-07-2010, 08:43
O nektarin senin elinden kurtulmaz, eşin de bunu biliyor, yeni yapraklar vererek sana cevap verecek arkadaşım.

Sevgi Durul
23-07-2010, 09:15
İnşallah. Benim için kurumaya yüz tutmuş bir fidanın, bir çiçeğin yeniden yeşermesi, hastaların şifa bulup, hayata dönmeleri gibi bir şey. Tam olarak ifade edemiyorum.

Emre İlhan
23-07-2010, 09:51
SDurul hanım.Aynen bendede öyle oluyor.Ölmek üzere olan bir bitkiyi kurtarınca çok güzel bir duygu beliriyor insanda.Acaba neden kurumaya başladıki.Onu rahatsız eden bir zararlımı var acaba.Baktınızmı hiç?

Sevgi Durul
23-07-2010, 13:36
Aynı duyguları taşıyan insanlar biraraya gelmeseydi, sitede devamlılık olmazdı diye düşünüyorum.

Nektarinin kuruması, eşime göre kök hastalığı imiş. Öyleyse bana neden sulatıyorsun dediğim de, verdiği cevap; bir ümit!... Sahi ümit, o bittiğinde her şey bitiyor.

günebakan
23-07-2010, 20:21
698 deki 2. resim Sevgi hanım :)

Sevgi Durul
23-07-2010, 22:23
Haklısınız sevgili günebakan. Eşime sordum, o fotoğraftaki bitki sumakmış. Oysa ben onu kuşburnuların çiçeğini çektiğim yerde çekmiştim ve kuşburnu sanmıştım. Cehalet böyle bir şey olsa gerek. Sayenizde sumak bitkisini tanımış oldum. Hiç unutmam artık.
Sevgiler...

günebakan
23-07-2010, 22:29
Üstündeki sumakları kızardığı zaman toplayıp kurutun. Daha sonra suya ıslatıp dolma ve salatalar da kullanabilirsiniz:)

Emre İlhan
23-07-2010, 23:02
Aaa daha neler görücem acaba.Sumağıda öğrenmiş oldum:).SDurul hanım sizin bahçeniz keşifler diyarı olma yolunda ilerliyor benden söylemesi.;)

Sevgi Durul
24-07-2010, 10:30
Bahçeden birkaç görüntü,
162473
162474
162475
162476
162477

Sevgi Durul
24-07-2010, 10:42
Birkaç görüntü daha, bahçeye yaklaşırken ve biraz daha yakını,
162478
162479
Akşam karanlığı çökerken,
162480
Yukarı bahçeden, aşağıya doğru bir görüntü,
162481
Bodrum papatyaları yeniden açmaya başladı, üstleri tomurcuk dolu.
162482

Emre İlhan
24-07-2010, 13:05
Maşallah,Maşallah çok güzel görüntüler(Lambanın etrafındaki sinekler hariç.:D).Asmalarınızda iyi meyve tutmuş bu sene.;)

Sevgi Durul
24-07-2010, 13:38
Ne kadar dikkatlisin evlat, ben de baktım epey sinek var. Ama onlar ne ki, akşam olup ışık yandığında uçan ne kadar canlı varsa lambanın etrafında toplanıyorlar. Hem de irili ufaklı, o sırada, orada korkak biri varsa vay haline. Basıyor çığlığı.

finduk52
24-07-2010, 13:57
Sevgili SDurul ne güzel görüntüler eklemişsin bizlere . Meyveler iştah kabartıcı . Bende ilk defa sumağı senin bahçende görmüş oldum. Daha önce görmemiştim bitkisini.

Sinekleri sormayın , bahçede oturacağım diye her tarafımı yedi sinekler. Bir de nasıl sineklerse bunlar ısırdıkları yerler haftalarca kaşınıp yara oluyor iyileşmiyorda:(

Çok çok öpüyorum, kucak kucak sevgi gönderiyorum.

Adalet Yağcı
24-07-2010, 14:31
Sevgili Durul, bahçenizin keyfi yerinde, üzümleriniz çok güzel, üzümlerini bu sene de küllemeye kurban vermiş biri olarak çok beğendim.
Zamanında ilaçlama yapamadığımız için salkımlar hastalandı, taneler döküldü hep.

Diğer ağaçlarınız da çok iyi gelişmişler, gübre şerbetine sebzeler ve çiçekler de bayılıyor, on gün ara ile ben de yapıyorum.

Kırlangıç yuvasından kalan izleri inceledim de, ne büyük bir mühendislik harikası, ağızlarında taşıdıkları çamurla yuvalarını yapıyorlar.
Siz bozmuşsunuz ama, seneye aynı yere tekrar yuva yapmaları kuvvetle muhtemel haberiniz olsun :)

Sevgi Durul
24-07-2010, 14:53
Sevgili SDurul ne güzel görüntüler eklemişsin bizlere . Meyveler iştah kabartıcı . Bende ilk defa sumağı senin bahçende görmüş oldum. Daha önce görmemiştim bitkisini.

Sinekleri sormayın , bahçede oturacağım diye her tarafımı yedi sinekler. Bir de nasıl sineklerse bunlar ısırdıkları yerler haftalarca kaşınıp yara oluyor iyileşmiyorda:(

Çok çok öpüyorum, kucak kucak sevgi gönderiyorum.

Sevgili finduk, çok teşekkür ediyorum.

Bahçede sinekler rahatsız edici oluyor, hele sivriler daha kötü. Dün sulama yaparken, epeyce bir ısırmışlar. Hiç farkına varmadım, acısı ve kaşıntısı sonradan çıktı.

Benden de kucak dolusu sevgiler...

Sevgi Durul
24-07-2010, 15:04
Sevgili Durul, bahçenizin keyfi yerinde, üzümleriniz çok güzel, üzümlerini bu sene de küllemeye kurban vermiş biri olarak çok beğendim.
Zamanında ilaçlama yapamadığımız için salkımlar hastalandı, taneler döküldü hep.

Diğer ağaçlarınız da çok iyi gelişmişler, gübre şerbetine sebzeler ve çiçekler de bayılıyor, on gün ara ile ben de yapıyorum.

Kırlangıç yuvasından kalan izleri inceledim de, ne büyük bir mühendislik harikası, ağızlarında taşıdıkları çamurla yuvalarını yapıyorlar.
Siz bozmuşsunuz ama, seneye aynı yere tekrar yuva yapmaları kuvvetle muhtemel haberiniz olsun :)

Sevgili Adalet hanım, üzümler her zaman ki gibi bu sene de güzel ve bollar. Ara ara olgunlaşanlarına, biz burada alaca diyoruz. Alaca çıkmış bile. Fotoğraflarını çektim, ama bilgisayara yüklemeye fırsatım olmadı.

Gübre şerbetini çiçeklere de veriyorum. Tabii ki sebzelere ve fidanlara da. Bahçedeki görevim bundan ibaret. Son günlerde kurumuş fidanları kurtarma ve diğer fidanları sulama ve gübreleme görevini de üstlendim.

Kuş yuvasını ise biz bozmadık. Orada birkaç yıldır vardı, herhalde eskimiş, kışın bazı yerleri dökülmüş ve kuşlar gelmez olmuş. Sadece döküntülerini temizledik.
Keşke tekrar gelseler de tekrar yuva yapsalar, biz onları çok seviyorduk.

Sevgiler...

Sevgi Durul
24-07-2010, 22:53
Kırlangıç yuvasının hikayesini bugün eşime sordum. Kırlangiçlar gittikten sonra yuvaya serçeler yerleşmiş, serçeler yuvayı yıpratmşlar ve bazı yerleri dökülmüş. Daha sonraki bahar, kırlangıçlar yuvaya gelmemişler. Boş kalan yuva iyice yıpranınca eşim kalıntıları temizlemiş.

Sevgi Durul
25-07-2010, 00:10
Balkondaki canlar, tohumlarını sevgili Maki'nin göderdiği beyaz petunya gün geçtikçe güzelleşiyor.
162619
Latin çiçeğimin alt yaprakları saramaya başladı.
162620
Mavi kantaronla sarı gülün komşuluğu, güller budandıkça yine yine açıyor.
162621
162622
Balkondan bir köşe,
162623

Sevgi Durul
25-07-2010, 00:19
Bahçedeki meyvelerden görüntüler,
162624
162625
Bu badem el bademi veya diş bademi adıyla anılan ve elle kırılabilen cins. Fıdanın üzerinde sadece bir badem var.
162626
Hünnaplar büyüyor.
162627
Trabzon hurması,
162628

Orhan Özbilgiç
25-07-2010, 07:28
Herşey bir tarafa, o ''Alaca'' salkımını, asmasından koparıp yemenin zevkine varmak isterdim.:dilli:
Birde diş bademi! O da bizim bu iklimde yetiştiremiyeceğimiz farklı güzelliklerden.
Olsun. Onları, sizlerin fotoğraf karelerinde görmek te güzel..
Hünnaplarınız bayağı büyümüşler. Benim ilk çıkanların büyük bölümü döküldü. fidan genç olduğu için besleyemedi. Bir diğer fidanda, farklı bir tür olduğu için, yeni meyve tutuyor. Ancak, hünnap'ın bu kadar hızlı büyüyebileceğini aklımın ucundan geçirmezdim.Hele biri varki; mayıs başında 1metre olan boyu, 2 metreyi geçti ve hala uzuyor. Üstelik yeni sürgünlerde çiçeklendi ve meyve tuttu.:confused:

Nektarini inşallah, kurtarırsınız.:( Bu sizin için büyük bir başarı olacak gibi...:confused:
Sonucu paylaşırsınız umarım.
Hadi bakalım, kolay gelsin.:)

cetasule
25-07-2010, 10:25
Elinize sağlık hepsi çok güzel meyvelerinizden yemiş kadar oldum :)))

Emeğin karşılığı mutlaka bir şekilde alınıyor.
Kolylıklar diliyorum
selamlar-sevgiler

Sevgi Durul
25-07-2010, 23:30
Herşey bir tarafa, o ''Alaca'' salkımını, asmasından koparıp yemenin zevkine varmak isterdim.:dilli:
Birde diş bademi! O da bizim bu iklimde yetiştiremiyeceğimiz farklı güzelliklerden.
Olsun. Onları, sizlerin fotoğraf karelerinde görmek te güzel..
Hünnaplarınız bayağı büyümüşler. Benim ilk çıkanların büyük bölümü döküldü. fidan genç olduğu için besleyemedi. Bir diğer fidanda, farklı bir tür olduğu için, yeni meyve tutuyor. Ancak, hünnap'ın bu kadar hızlı büyüyebileceğini aklımın ucundan geçirmezdim.Hele biri varki; mayıs başında 1metre olan boyu, 2 metreyi geçti ve hala uzuyor. Üstelik yeni sürgünlerde çiçeklendi ve meyve tuttu.:confused:

Nektarini inşallah, kurtarırsınız.:( Bu sizin için büyük bir başarı olacak gibi...:confused:
Sonucu paylaşırsınız umarım.
Hadi bakalım, kolay gelsin.:)

Keşke bahçedeki tüm meyvelerden, tattırabilme imkanım olsa. Yine de bu taraflara yolunuz düştüğünde, değerli eşinizle birlikte, sizleri ağırlamaktan, eşim ve ben memnuniyet duyarız.

Nektarini kurtarmayı çok istiyorum. İnşallah o da yasemin gibi yüzümüzü güldürür.

Her zaman yazamasam da sizin bahçeniz ve bitkileriniz takip ettiğim nadide bahçeler arasında. Ben de size kolaylıklar diliyorum.

Sevgi Durul
26-07-2010, 10:47
Bahçede açan ve açacak olan çiçeklerim,
Maydanoza benzeyen çiçek, ne çiçeği olduğunu açınca öğrenebilirim diye düşünüyorum.
162769
Ben bu çörek otlarını çok sevdim.
162768
Hazeranları daha boylu sanıyordum. 40 cm. kadar boyları var.
162770
Ne çiçeği olacağını bilemediğim çiçek. (Kına Çiçeği)
162771
Ektiğim onca tohumdan tek çıkan, dev yapraklı aynısafa.
162772

Sevgi Durul
26-07-2010, 14:45
Bahçeden görüntüler; zeytinler ilaçlanıyor.
162847
.
162848
Fidan sularken, az daha uğur böceğinin boğulmasına sebep oluyordum. Fark edince üzerine çıktığı otu alarak, boğulmaktan kurtardım.
Kabaklar da ilaçlandı.
162846
Sabah sefaları şimdilik tek tek açıyor. Bahçede değişik renkleri var ama, gittiğimizde kapanmış oluyorlar.
162849
Gelinimin glayörü.
162850

Sevgi Durul
27-07-2010, 14:24
Bahçeden görüntüler,
162992
162993
162994
Toplanmış İtalyan eriği.
162995
İtalyan eriğinden yapılmış konserve.
162996

Sevgi Durul
27-07-2010, 14:33
Küçük cins erikler de toplandı. Erikleri toplarken ağacın gövdesi dikkatimi çekti. Başka bir cins eriğe, bu erik aşı yapılmış. Ağacın aşı yeri çok ilginç, yıllar içerisinde kendini onarıyor.
162997
162998
162999
163000
163001

Sevgi Durul
27-07-2010, 14:37
Ağacın iki dalından birisinin aşısı tutmamış, diğeri kendini tamamlıyor. Aynı görüntü aşılı bir ceviz ağacında da var.
163003

Sevgi Durul
27-07-2010, 23:34
Pazar günü Kula'daydık. İzmir Ankara karayolu üzerindeki, bir dinlenme tesisindeki çiçek ilgimi çekti. Çiçeklerini arkadaşların bahçelerindeki ters laleye benzettim. Yine de tam emin değilim.
163047
163049
163048

Emre İlhan
28-07-2010, 00:53
;)SDurul hanım,onlar bir çeşit Yucca denilen salon bitkileri.Bizdede vardı bir komşuya vermiştik bahçeye dikmişti oda aynen böyle çiçek açıp tohum tutmuştu.

hozat
28-07-2010, 23:41
Sevgili SDurul,

Bahçenizde keyifle dolaştım.
Üzüm, hep igimi çeker.Yaprak şekli, koruk hali ve olgunluk dönemi ile her zaman göze hitap eder.

Sizin üzümler de çok güzeller.

Eriklere maşallah diyorum. bu yıl bizim erileri dallar taşıyamadı altına destek verdik.

Birde erik konservesini soracağım, onu nasıl yaptınız, biraz açıklar mısınız?
her şey çok güzel, elinize sağlık.

Sevgi Durul
29-07-2010, 09:07
Sevgili Hozat, bahçemize hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

Erikler yıldan yıla çoğalıyor. Tabii yemekle ve dağıtmakla bitmeyince değerlendirmek gerekiyor.

Erikleri ilk kez, bu yıl bu şekilde yaptım. Erikleri güzelce yıkadıktan sonra, tencerede az miktarda su ile yumuşayıncaya kadar kaynatıp süzgüden geçirdim. Soda şişelerine doldurup, düdüklü tencerede, kaynamaya başladıktan sonra 15 dk kaynattım.

Aynı bu şekilde kayısı ve domates suyu da güzel oluyor. Bunları çiğden, blenderden geçirerek hazırlıyorum.

Sevgi Durul
29-07-2010, 09:57
Bahçedeki ve balkondaki güller geçen çiçekleri budandıkça, yine, yeniden açmaya devam ediyorlar.
163229
163227
163230
163231
163228

Sevgi Durul
29-07-2010, 10:02
Muşmula ağacı ve meyveleri,
163233
163232

Sevgi Durul
29-07-2010, 10:15
Bahçedeki fidanlar ve ağaçlar yapraklandıktan sonra da görünmeye devam eden keklik kafesi.
163234
163235
163236
163237
Şeftali ağacının meyveleri olgunlaşıyor.
163238

Adalet Yağcı
29-07-2010, 10:21
Sevgili Durul, bu kadar erikle nasıl baş ettiniz?
Konserveyi ben de denedim, bakalım nasıl olacak.

İğdeye bayılırım, Mersin'de çok nadir görüyorum, her şey çok güzel, ellerinize sağlık.

Sevgi Durul
29-07-2010, 10:29
Sevgili Adalet hanım, erikleri olgunlaşanları olgunlaştıkça topladığımız için sorun olmadı. Topladıkça yerlerine yerleştirdik. Küçük eriklerden bir miktar kurutuyoruz. Şimdi yarım kova kadar konserve edilecek küçük erik var. Ağaçlardan ayrılabilirsem bugün onları da yapacağım.

Bahçede benim isteğim üzerine dikilen tek fidan iğde. Üzerinde tek tük iğdesi var. Çiçek açtığındaki kokusunu çok seviyorum. Bana kızım doğmadan önceki bir ayı hatırlatıyor.

Sevgi Durul
30-07-2010, 08:57
Biberler ve patlıcanlar sağlıklı olarak devam ediyorlar. Domates toplamaya da başladık.
163335
163336
163337
163338
163339

Sevgi Durul
30-07-2010, 09:01
Bahçedeki meyveler :)
163340
163341
163342
163343
163344

Fatoş
30-07-2010, 09:37
SDurul'cuğum sabah kahvaltımı da yapmıştım ama görüntüler çok iştah açıcı ellerinize sağlık.

Sevgi Durul
30-07-2010, 09:52
Teşekkür ederim Fatoşcuğum. Canlısını seyretmeye doyamadığım, günbatımı görüntüleri ekliyorum. Bakalım sen de sevecek misin?
163349
163350
163351
163352
163353

Sevgi Durul
30-07-2010, 09:59
Bahar aylarında çiçeğini yüklediğim kuşburnular,
163354
163355
163356
163358
163357

yener.T
30-07-2010, 10:03
Sayın S.Durul bahçenizi büyük bir zevkle gezdim.İstanbul'da Apt dairesinde oturupta bu
fotoğraflarla avunmak bile insana güzel duygular vermekte.Bu doğayı ve bahçenizin paylaşımı
için teşekkür ederim.Selamlar.

Fatoş
30-07-2010, 10:38
[QUOTE=SDurul;678026]Teşekkür ederim Fatoşcuğum. Canlısını seyretmeye doyamadığım, günbatımı görüntüleri ekliyorum. Bakalım sen de sevecek misin?
163349
Sevgi'ciğim güneşin doğuşu ve gün batımı olduğu zamanlar benim en çok sevdiğim ve seyretmeye doyamadığım anlardır. Tan vaktini yeni bir gün, yeni bir uyanış diye sevinçle seyrederim. Gün batımında biraz hüzün çöker ama oluşan güzelliği de hayranlıkla seyretmekten kendimi alıkoyamam.

Sevgi Durul
30-07-2010, 10:52
Sevgi'ciğim güneşin doğuşu ve gün batımı olduğu zamanlar benim en çok sevdiğim ve seyretmeye doyamadığım anlardır. Tan vaktini yeni bir gün, yeni bir uyanış diye sevinçle seyrederim. Gün batımında biraz hüzün çöker ama oluşan güzelliği de hayranlıkla seyretmekten kendimi alıkoyamam.[/QUOTE]

Sevgili Fatoş, güneşin doğuşunu hep kaçırıyoruz. Ama günbatımları, çöken hüzne rağmen seyredilmeye değer. Bahçede, tam da karşımızda olunca, her günbatımı ayrı bir fotoğraf oluyor. Eşim diyor ki; çekme artık, herkes bu görüntülere doydu, bıktırıcı oluyor. Ama ben kendim çok sevdiğim için paylaşmak istiyorum.

finduk52
30-07-2010, 11:05
Ne muhteşem görüntüler bunlar sevgili SDurul , gün batımı muhteşem bir manzara. Domateslerin biberlerin hele hele şeftaliler off ye beni diyorlar.
Yıllar önce daha küçük çocukken Samsunda bir tanıdığımızın bahçesinde dalından şeftali yemiştik. O tadı o gün bugündür unutamadım. Kokusu havası lezzeti hala aklımda.

Her izine gelişimizde İzmir e ablama gider gelirken yol boyunca gördüğüm üzüm bağlarında dalında nazlı nazlı salınan sarı sarı o çekirdeksiz üzümler. Öyle içim giderdi ki sahibi olsa etrafta da parasını versem ama dalından yesem diye . Etrafta kimseyi göremediğimizden oda içimde bir ukte olarak kalmıştır.

Aynı şekilde Edirne taraflarında gördüğüm karpuz kavun tarlalarıda öyle. Ben herşeyi dalından yemekten büyük zevk alırım, yoksa önüme getir kilolarca sebze meyveyi onun tadını alamam.Ne mutlu sizlere.

Buralarda şeftali yetiştirmek zor oluyormuş. Emine ablamın bahçesinin oralarda küçük sera içinde tek tük yetiştiren var ama diyemiyorsun işte bir tanecik :o

Dışarıda yetiştirdiğin zamanda çok böcekleniyormuş. Emine ablamlar çok denemişler. Şu an 1 tane şeftali ağacı var bahçesinde ama bakalım , önceki denemeler gibi hüsranmı olacak sonu.

Afiyetle ağız tadı ile yiyin inşaallah. Kucak dolusu sevgiler ..;)

Sevgi Durul
30-07-2010, 11:55
Sevgili Finduk görüntüleri beğenmenize sevindim. Güzel sözlerinize teşekkür ederim.

Meyve ve sebzeleri taze taze dalından koparıp yemek çok güzel, hem de ne olduğunu bilerek (hormonsuz, zehirsiz, kimyasalsız), tereddüte düşmeden. Bir de bana, buzdolabında bekleyen meyvelerin tadı kaçmış gibi geliyor. Türkiye'ye geldiğinizde buyrun misafirimiz olun, meyveleri dalından tadın.

Şeftali ağacı biraz nazlı galiba. Eski evimizin bahçesine kaç kez diktiysek, tam meyve vereceği sırada kurumuştu. Şimdi bu bahçeye diktiklerimiz sağlıklı devam ediyorlar.

Teşekkür ederim, benden de kucak dolusu sevgiler...

ozbey
30-07-2010, 12:54
Pazar günü Kula'daydık. İzmir Ankara karayolu üzerindeki, bir dinlenme tesisindeki çiçek ilgimi çekti. Çiçeklerini arkadaşların bahçelerindeki ters laleye benzettim. Yine de tam emin değilim.
163047
163049
163048

Sevgili SDurul, bu çiçeğin adı Yuka.
Yüklediğin meyve fotoğrafları ne kadar canlı görünüyor canım. Hepsini Allah, ağız tadı ile yemek nasip etsin güzel arkadaşım. Sevgiler.

Sevgi Durul
30-07-2010, 21:47
Teşekkür ederim sevgili arkadaşım, o çiçeği daha önce hiç görmemiştim. Yukkaları çiçeksiz salon bitkisi sanıyordum. Müthiş bir güzelliği var. Önce masadan kalkıp, fotoğrafını çektim.
Biraz oturduktan sonra acaba kokuyor mu? tohumu var mı? diye merak ettim. Yanımdakiler tepki gösterince tekrar kalkıp bakamadım. Ama Kula'dan başka çiçek tohumları topladım.

Bir de, her gördüğüm bayana, acaba bu mormenekşe mi gözüyle baktım.
Sevgili mormenekşe, forumu takip ettiğini biliyorum, lütfen tekrar yazmaya başla. Sevgiler..

Sevgi Durul
31-07-2010, 00:14
Bu mevsimde begonvil açar mı? Aldığımda çiçekli olan begonvil epeyden beri çiçeksizdi. Bugün, herzaman ki gibi çiçeklerimi incelerken, begonvilimin yeniden açmaya başladığını gördüm. Tabii ki de çok sevindim.
163525
Maviş hiç ara vermeden açmaya devam ediyor. Çiçekliyken saksı değiştirmek istemiyorum. Büyük saksıda olsa daha çok açacak.
163526
Donmaktan son anda kurtulan sardunya yeni yeni toparlanıyor.
163527
Uyku çiçekleri de aralıksız açanlardan.
163528
Sarı ipek çiçeği.
163529

Sevgi Durul
31-07-2010, 00:18
Bugün gittiğimiz bahçede genç bir asmanın (çekirdeksiz kara üzüm) tek, küçük salkımı olgunlaşmıştı.
163532
163533

sevim.K
31-07-2010, 06:10
O küçük salkımı dayanamadım ben kopardım bu sabah gezimde sevgili sdurul. Çok güzeldi;) Emeklerinize sağlık.

Sevgi Durul
31-07-2010, 22:56
Çok iyi yapmışsınız, her zaman beğendiğiniz bir meyve olursa koparabilirsiniz. Bahçe sizin.
Sevgiler...

Sevgi Durul
01-08-2010, 09:01
Bahçedeki açan çiçeklerden görüntüler.
163604
163605
163606
Adını hala öğrenemediğim çiçek. (Gayret Çiçeği-Galliardia)
163608

Sevgi Durul
01-08-2010, 09:06
Diğerleri,
163609
163610
163611
163612
Öyle çok tohum kesesi yapmışlar ki, artık ben de isteyen arkadaşlarla paylaşabileceğim.
163613

finduk52
01-08-2010, 09:19
Çok güzeller sevgili SDurul, ellerine sağlık . Kadife çiçekleri ne kadar vefalı değilmi hiç nazlanmaz her zaman çoşkulu coşkulu güzelliklerini sergiler .
Kucak dolusu sevgiler ..

Sevgi Durul
01-08-2010, 09:41
Teşekkür ederim sevgili finduk. Çiçeklerim hep tek tük açıyor. Bu yıl ilk yılları olduğundandır, belki. Kadifeler ise gerçekten nazsız. En çok çiçeği olan kadifeler ve çörekotları.
Şimdi de zinnialar açmaya başladı. Ama yine tek. Tomurcuk halinden açmış haline kadar olan görüntüleri,
163632
163633
163635
163636
Biraz da serinlik olsun.
163634

Cumhur Tonba
01-08-2010, 09:51
Sizin yaz sıcaklarından neden hiç şikayetçi olmadığınız anlaşılıyor.
Ağaçlar, çiçekler, su...
Tadını çıkarın. Bahçesi olmayan tüm agaçlar net üyelerine Allah böyle bir bahçe nasip etsin.

finduk52
01-08-2010, 10:10
Sevgili SDurul, petunyalarda bol miktarda çiçek açıyor. Ben saksıya değilde direk bahçeye dikmiştim. Şimdiye kadar hiç çiçeksiz kalmadılar. Bugünlerde düşünüp duruyorum artık biraz budasammı diye. Dalları çok uzadı çok kalabalık görünüyorlar. Ama üzerlerinde çiçekleri ve tomurcukları var bir sürü kıyamıyorum da.

Birde sürekli üzeri çiçekli olan asma saksıdaki begonya. Onunda maşallahı var üzerinden çiçek hiç eksik olmadı. Hatta hep yapraktan çok çiçek görünümünde .Gerçi bu sene bende ilk senesi bakalım seneye nasıl olacak.

Zinnialarda çok güzeller , yanlız ben bu sene tohumdan ekmiştim . Yerinden hiç oynatmadım sevmiyorlar diye. Aldığım tohumlar orta boy zinnia idi. Ya o sıranın toprağından ya da cinsinden cılız kaldılar pek irileşemediler.

Sevgi Durul
01-08-2010, 22:16
Sizin yaz sıcaklarından neden hiç şikayetçi olmadığınız anlaşılıyor.
Ağaçlar, çiçekler, su...
Tadını çıkarın. Bahçesi olmayan tüm agaçlar net üyelerine Allah böyle bir bahçe nasip etsin.

Yaz sıcaklarından şikayetçi olmazmıyız hiç. Ama bahçenin her zaman serin ve rüzgarlı olmasına karşın, bu gün çok sıcaktı. Havuz eşime yaradı.

Teşekkür ederim. Allah her isteyene nasip etsin. Saygılar...

Dudi
01-08-2010, 22:19
Ablacım üzümlerin şahane olmuş. Afiyet bal şeker olsun...

Sevgi Durul
01-08-2010, 23:04
Sevgili Dudi, teşekkürler.

Sevgili finduk, ben de bugün deneme amaçlı, bir kök petunyayı bahçeye götürüp diktim. Bahçeye her gidişimde elimde bir ya da iki saksı mutlaka oluyor. Geçen hafta, yemek için alınanları evde unuttum. Bozulmasın diye dolaba koymuştum. Yolda aklıma geldi. Eşim dönmedi tabii. Kıyametleri kopardı. Çiçekleri unutmadın değil mi diye. Geri de dönmedi. Menemenle geçiştirdik. Allahtan domates ve biber bahçede var, yumurta da dolapta.

Sevgi Durul
02-08-2010, 12:43
Mısırlar olmayacak sanmıştık. Geçmiş yıllarda başımıza gelmişti. Ektiğimiz tohumlar yeşermiş, büyümüş, ama mısırı olmamıştı. Korktuğumuz gibi olmadı. Mısırlar büyüyor.
163886
163891
163888
163889
163890

Sevgi Durul
02-08-2010, 12:45
Bitkilerimden sürprizler,
163892
163893
163896
163894
163895

Sevgi Durul
02-08-2010, 12:57
Ağaçtan kavanoza,
163898
163897

Sevgi Durul
03-08-2010, 10:33
Kızımın böğürtlenleri,
164036
164037
164038
164039

Sevgi Durul
03-08-2010, 10:38
Elmalar,
164040
164041
164042
164043

Sevgi Durul
03-08-2010, 10:41
Üzümler,
164044
164045
164046
164047
164048

Sevgi Durul
03-08-2010, 10:45
Devam...
164049
164050
164051
164052
164053

Sevgi Durul
03-08-2010, 10:49
Antep fıstığındaki parazit,
164054
164055
164056
Muhtemelen çiçeğini görüntülediğim, kıyılardaki adı bilinmeyen bitki.
164057

finduk52
03-08-2010, 11:01
Bahçene girince ''oy anamm'' diye bir çığlık atmak geldi içimden sevgili SDurul. O ne güzel fotoğraflar öyle. İştah açıcı , ağız sulandırıcı ,vallahi elmalara dokunup bir tanecik koparıp ısırasım geldi.

Önceki sayfadaki bal kabağımıydı o ? Maşallah ne güzel büyümüş. Bu sene bende ilk defa bal kabağı ve kara kabak ekmiştim. Şu an üzerinde kabaklar görüyorum ama daha küçükler.

Üzümlerinde maşallahı var. Olgunlaşmışlar bile . Allah ağız tadı ile yemeyi nasip etsin .

Kucak dolusu sevgilerimi gönderiyorum.

cemo
03-08-2010, 11:36
Arkadaşım, senin bahçedeki meyveleri görünce, benim ağaçlarımı kesmek geliyor içimden:((
Sağlıkla tüket, afiyet olsun

Satı Uğurtan
03-08-2010, 12:35
Sevgili SDurul, meyvelerin çok sağlıklı ve çok güzel, Allah sağlıkla yedirsin sevgiler.

Dudi
03-08-2010, 12:42
Oyy anam oyyy o yeşil elmaları gördükçe avucumu yalıyorum... :D Ne iştah açıcılar öyle ...

günebakan
03-08-2010, 13:15
İşte benim en çok sevdiğim meyvelarden incir bayılırım Lütfen benim için de dalından kopar ye Sevgi hanımcığım. Üzümler de ayrı bir güzel görünüyor.:)

Sevgi Durul
03-08-2010, 15:40
Sevgili finduk, cemo, Satı Uğurtan, Dudi, günebakan hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
Keşke yakınımızda, yanıbaşımızda olsanız, sizlere meyvelerden tattırma imkanı bulsam. Alınmayacak, bulunmayacak şeyler değil ama dalında güzel görünüyorlar.

Sevgili finduk, evet onlar balkabağı.

Sevgili cemo ben de sizin çiçekleri gördükçe, benimkileri yolup atasım geliyor.

Sevgiler...

Sevgi Durul
03-08-2010, 15:56
Bahçeden görüntüler,
164100
164096
164097
164098
164099

Sevgi Durul
04-08-2010, 23:03
Bahçeden yeni görüntüler.
164259
Gölgesinde mevsimler boyu oturulan ceviz ağacı.
164260
Bu da beyaz incir.
164261
Bu yıl şeftaliler çok iri.
164262
Erikler durdukça güzelleşiyor.
164263

Sevgi Durul
04-08-2010, 23:07
Üçüz çiçeklerim güzelleşmeye başladı. Hala dallanmadılar.
164266
164267

Cumhur Tonba
05-08-2010, 02:35
Bu bahçenin gerçek adresini acilen öğrenmek lazım. Ve acele bir ziyaret etmek lazım.

sevim.K
05-08-2010, 05:30
Yolmayın yolmayın çiçekler çok güzel:) Daha da güzel olacaklar zamanla:))

finduk52
05-08-2010, 10:11
Sevgili Cumhur ağabeyim , hepsini koparma bizede bırak :D

Of of off resimlere bakarken '' incire bak !'' az aşağı inince '' uff şeftaliye bak !! '' biraz daha inince de '' oy oy oyyy eriklere bak !!'' durumunda izledim resimleri. Aman yarabbi sevgili SDurul hemen ilk uçak kaçta sormam gerek . Varış adresi direk sizin bahçe :D

Vallahi ellerinize kollarınıza sağlık , hem bu hale gelmesi için verdiğiniz emekler için hemde bize sunmak için çektiğiniz fotoğraflar için.

finduk52
05-08-2010, 10:13
Uy maşallah dememişim, diyeyimde nazar değmesin ! Kocaman bir maşallah sevgili SDurul. Ellerinize yüreğinize sağlık. Sağlıkla afiyetle yiyin inşaallah.

Kucak dolusu sevgiler ..

Adalet Yağcı
05-08-2010, 10:14
Sevgili Durul, üzümleri görünce aklım uçtu.
Maşallah her çeşitten üzüm var bahçenizde ve çok sağlıklılar.
Ben çiçeklenme döneminden sonra yapılması gereken külleme ilacını yapmadığım için(bilmediğimden)bir salkım bile üzüm olmadı, hepsi de dalında soldu, yaprakları bile gazel oldu.

Üzüm en sevdiğim meyvelerin başında gelir, Ürgüp'te "Dimrit" dedikleri bir kara üzüm var, ben bu kadar güzel bir üzüm cinsi daha bilmiyorum, siz ondan da edinin bence.
Bir de "Çavuş üzümü" dedikleri iri taneli, ince kabuklu, çilli ve inanılmaz hoş kokulu ve lezzetli beyaz üzüm var, yöreye göre adı değişiyor olabilir ama Ürgüp'teki adı bu.

Her şey süper maşallah, imkanım olsaydı üzümlerinizden tatmaya gelirdim.
Bol hasatlar diliyorum.

Sevgi Durul
05-08-2010, 10:17
Teşekkür ederim arkadaşlar, hepinize ayrı cevabımı akşam yazacağım. Bamya ayıklıyorum, daha doğrusu ayıklayamıyorum. Öğleden sonra da evde yokum. Hepinizi seviyorum.

cemo
05-08-2010, 10:45
Sevgili Sdurul,

Bamya ya bayılırım ama ayıklaması offff:)))

Senin meyveleri gördükce benimkileri kesesim geliyor demiştim ya, üzümle başladık operasyona.:( Meyve bakımı konsunda, senden ders almam gerekecek:)

Sevgili Adaletciğim

3 tane üzüm var bahcede, bakmayı beceremiyorum ki, bir salkım üzüm yok üzerinde. Birini dün katlettik. Bari bakabileceğim birşey dikerim oraya mantığıyla. Mesela, clematis:)

Sevgi Durul
05-08-2010, 21:32
Yolmayın yolmayın çiçekler çok güzel:) Daha da güzel olacaklar zamanla:))

Sevgili Sevim hanım, inanmayın hiç yolar mıyım? Bazen kızıyorum, ama tohum alana kadar, geçen çiçeklere bile dokunmuyorum.

Sevgi Durul
05-08-2010, 21:58
Sevgili Durul, üzümleri görünce aklım uçtu.
Maşallah her çeşitten üzüm var bahçenizde ve çok sağlıklılar.
Ben çiçeklenme döneminden sonra yapılması gereken külleme ilacını yapmadığım için(bilmediğimden)bir salkım bile üzüm olmadı, hepsi de dalında soldu, yaprakları bile gazel oldu.

Üzüm en sevdiğim meyvelerin başında gelir, Ürgüp'te "Dimrit" dedikleri bir kara üzüm var, ben bu kadar güzel bir üzüm cinsi daha bilmiyorum, siz ondan da edinin bence.
Bir de "Çavuş üzümü" dedikleri iri taneli, ince kabuklu, çilli ve inanılmaz hoş kokulu ve lezzetli beyaz üzüm var, yöreye göre adı değişiyor olabilir ama Ürgüp'teki adı bu.

Her şey süper maşallah, imkanım olsaydı üzümlerinizden tatmaya gelirdim.
Bol hasatlar diliyorum.

Sevgili Adalet hanım, bu sene üzümlere yapılan rutin bakım yapılamadı bile. Eşim işinden ve evimizde süren inşaatla ilgilenmekten eskisi kadar bahçeyle ilgilenemiyor. Bahçedeki bütün ağaçlarla birlikte üzümlere bordo bulamacı uygulamış.
Külleme için kükürt gerekiyormuş. Ona fırsat bulamadı. Ama on gün kadar önce, deneme amaçlı roa natura uyguladı.

Bizim bahçede kokulu beyaz üzüm var, sizin sözettiğniz çavuşüzümü ile aynı mı bilemiyorum.

Keşke gelebilseniz, çok sevinirdim. Ama belli mi olur, belki bir gün yolunuz bu taraflara düşer. Sevgiler...

Vildan Sönmez
05-08-2010, 22:11
Sevgili Sdurul, bahçenizde meyve şenliği başlamış. Dalından yemek kadar lezzetlisi yoktur değil mi? Afiyetle yiyin, vitamin olsun sağlık olsun...

Begoviliniz ne durumda tam çiçeklenme zamanı şimdi ..

Sevgi Durul
05-08-2010, 22:22
Sevgili Sdurul,

Bamya ya bayılırım ama ayıklaması offff:)))

Senin meyveleri gördükce benimkileri kesesim geliyor demiştim ya, üzümle başladık operasyona.:( Meyve bakımı konsunda, senden ders almam gerekecek:)

Sevgili Adaletciğim

3 tane üzüm var bahcede, bakmayı beceremiyorum ki, bir salkım üzüm yok üzerinde. Birini dün katlettik. Bari bakabileceğim birşey dikerim oraya mantığıyla. Mesela, clematis:)

Sevgili cemo, aslında ben de havuzun etrafındaki asmalardan şikayetçiyim. Çiçek dikecek bir orası var, asmalar çiçeklerimin üzerini kapatıyor. Bana kalsa hemen keseceğim, ama onlar eşimin gözbebekleri, dokundurtmaz. Meyvelerin bakımları eşime ait. Üzümlere, bordo bulamacı ve kükürt atılıyormuş.

Clematis iyi fikir, hem kışa dayanıklıymış. Ama ben henüz alamadım. Yani anlayacağınız bir clematisim bile yok. Sevgiler...

Sevgi Durul
05-08-2010, 22:35
Sevgili Sdurul, bahçenizde meyve şenliği başlamış. Dalından yemek kadar lezzetlisi yoktur değil mi? Afiyetle yiyin, vitamin olsun sağlık olsun...

Begoviliniz ne durumda tam çiçeklenme zamanı şimdi ..

Sevgili Vildan hanım,teşekkür derim.

Begonvil aldığımda çiçekliydi, epey zaman açtı ve geçti. Çiçeklenme zamanı bitti sanmıştım. Geçenlerde gördüğüm tek çiçek beni şaşırttı. Önceki sayfada, 762. mesajda fotoğrafı var. Şimdi de, aynı tek çiçekle duruyor. Sizi bulmuşken sorayım. Begonvilin saksısına diktiğim sarı çiçekli sedum tüm saksıyı sardı. Aynı saksıda bir de süs kavunu var. Bunların begonvile zararı olur mu?

Sevgiler...

Vildan Sönmez
05-08-2010, 23:00
Eğer saksı küçükse begovilin gelişmesini yavaşlatabilir. Sedum ve begovilin su ihtiyaçları da farklıdır. Süs kavununun yerini değiştiremeyebilirsiniz ama, ben sedumları başka saksıya alırdım.

Sevgili Vildan hanım,teşekkür derim.

Begonvil aldığımda çiçekliydi, epey zaman açtı ve geçti. Çiçeklenme zamanı bitti sanmıştım. Geçenlerde gördüğüm tek çiçek beni şaşırttı. Önceki sayfada, 762. mesajda fotoğrafı var. Şimdi de, aynı tek çiçekle duruyor. Sizi bulmuşken sorayım. Begonvilin saksısına diktiğim sarı çiçekli sedum tüm saksıyı sardı. Aynı saksıda bir de süs kavunu var. Bunların begonvile zararı olur mu?

Sevgiler...

Sevgi Durul
05-08-2010, 23:08
Saksı oldukça büyük, ama yine de alın derseniz, sedumu oradan alayım.

Emre İlhan
05-08-2010, 23:24
;)Maşallah.Bahçenizin tadına doyulmuyor SDurul hanım.Eşinizide siteye kazandırsanız ne iyi olacak.Ağaçlar konusunda çok bilgili birisi anladığım kadarıyla.Bizlere çok yararlı olacağını,yol göstereceğini düşünüyorum.Ne dersiniz?

Selamlar.

Emre İlhan
05-08-2010, 23:28
Bu arada size bir sorum olacak.Okuduklarıma göre parfüm kavununuz var herhalde.Saksıyamı ektiniz kavunu?Saksıdaysa ne kadar büyüklükte bir saksıda?Bende de varda 2 tane.Şu anda pet bardağın içindeler ne kadar büyüklükte bir saksıya dikeceğimi bilmiyorum,çok düşünceliyim.Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Sevgi Durul
05-08-2010, 23:35
;)Maşallah.Bahçenizin tadına doyulmuyor SDurul hanım.Eşinizide siteye kazandırsanız ne iyi olacak.Ağaçlar konusunda çok bilgili birisi anladığım kadarıyla.Bizlere çok yararlı olacağını,yol göstereceğini düşünüyorum.Ne dersiniz?

Selamlar.

Teşekkür ederim Emre İlhan, eşime çok söylüyorum, iş yoğunluğundan kurtulursa, inşallah bir gün O da ağaçlar. net'li olur.

Süs kavununu soruyorsunuz herhalde. O büyük saksıda ,begonvil ve bir sedumla saksıyı paylaşıyor. Sizinkini biran önce pet bardaktan alın bence.

Emre İlhan
05-08-2010, 23:38
Bence de kısa sürede onları pet bardaktan almalıyım zamanı geçiyor.Bilgi için teşekkür ederim;).

Sevgi Durul
06-08-2010, 09:24
Crisentemolar,
164568
164569
Kırmızı gül yeniden açmaya başladı.
164570
Kantaron açmayı sürdürüyor, yaprakları kötü durumda.
164571

Sevgi Durul
06-08-2010, 09:58
;)Devamı,
164577
164579
164580
Beyaz gül de tekrar açanlardan.
164582
Rudbeckia aldığımdan beri aralıksız açıyor. Seneye bahçede mutlaka olmalı.
164581

cemo
06-08-2010, 10:08
Sevdili sdurul

Rudbeckia cok yıllık mı, soğuğa dayanıklımı. Malumun mevsimliklerle uğraşırken pes ettim:))

Sevgi Durul
06-08-2010, 10:12
Sevgili cemo, rudbeckiayı bu bahar aldım. Çiçekçi soğuğa dayanıklı olduğunu söylemişti.
Sayın Zeki Yağlı'nın bahçesinde var. Çok güzeller, sanırım çok yıllık.

cemo
06-08-2010, 10:35
O halde temin etmek farz oldu bana:)) Sürekli açan, cok yıllık ,soğuğa dayanıklı daha ne isterim.

Teşekkürler, sayende listeme kalıcı bir tür ekledim.

Sevgi Durul
06-08-2010, 10:43
Sayın Zeki Yağlı'nın bahçesinde 275. ve 280. mesajları incelerseniz, orada rudbeckialar hakkında geniş bilgi ve güzel fotoğraflar var. O fotoğraflar rudbeckiaların güzelliğini çok güzel yansıtmış.

finduk52
06-08-2010, 11:18
Sevgili SDurul fotoğraflarda çiçeklerde çok güzeller. Ellerine sağlık. Bu çingene eteği çiçeği bu sene çok ilgimi çekti benim. Seneye mutlaka denemek istiyorum. Tohum çimlendikten sonra şaşırtma istiyormu illaki yoksa tohumu serptiğimiz yerde kalabilirmi fideler ?

Sevgi Durul
06-08-2010, 11:47
Sevgili Finduk, teşekkür ederim. Çingene eteği çok hoş bir çiçek, ben de çok seviyorum. Tohumlarını sağolsun, sevgili Fatoş göndermişti. Ben tohumları önce başka kapta çimlendirdim. Sonra saksıya aldım. Gözümün önünde olsun istedim. Bahçeye pazarları gidiyoruz, bazen akşamüstleri de gittiğimiz oluyor. İnanmazsın bahçedeki çiçekleri özlüyorum.
O yüzden çoğu çiçeğim, balkonda saksılara sıkışmış durumda.

Adalet Yağcı
06-08-2010, 11:59
Sevgili Durul, rudbeckialara ben de bayıldım, sanırım tepeleri tohum oluşturuyor, ama tohumdan yetiştirmek iki sene beklemek demek.

Sevgili Cemo gibi ben de listeme ekledim, bahçem küçük olduğu için fazla boylu çiçekler yakışmıyor, rudbeckia tam bana göreymiş.

Sevgi Durul
06-08-2010, 21:29
Sevgili Durul, rudbeckialara ben de bayıldım, sanırım tepeleri tohum oluşturuyor, ama tohumdan yetiştirmek iki sene beklemek demek.

Sevgili Cemo gibi ben de listeme ekledim, bahçem küçük olduğu için fazla boylu çiçekler yakışmıyor, rudbeckia tam bana göreymiş.

Sevgili Adalet hanım, rudbeckialardan tohum alıyorum, isterseniz göndereyim derken, aklıma tohum çimlendirme işini bıraktığınız geldi. Yine de düşünürseniz tohumlar, bende hazır.

cemo
06-08-2010, 21:41

Soğanlıları saymazsak 5 tür demi Adalet ciğim:dilli: Zira bugün soğanlı siparişi verdim de:D:D

Tohum daha pahallıya geliyor, emeği de fıtık olarak geri dönüyor:D
Tohuma paydosssss

Sevgi Durul
07-08-2010, 09:53
İpek çiçeklerinin güzelliğine bakar mısınız?
164753
164752
164751
164754
164755

Sevgi Durul
07-08-2010, 10:04
Diktiğim iki çeşit yer minesinden biri galiba kurudu. Bu ise, yayılmaya ve açmaya devam diyor.
164756
Bahçede kara yemişin dibine diktiğim latin çiçekleri pek iyi gelişme göstermediler. Bazılarını da veremotu boğdu.
164757
164760
Kudret narı çiçeği.
164758
Bahar aylarında diktiğim ceylan tuttu ve dibinden bir çok yavru vermiş.
164759

Adalet Yağcı
07-08-2010, 14:15
Sevgili Durul, ipekleriniz hakikaten ipek gibiler, aman bana tohum demeyin :)

Sevgi Durul
07-08-2010, 21:27
Beğenmenize sevindim Adalet hanımcığım.

Tohum çimlendirme, şaşırtma işi yorucu oluyor. Ama ben daha pes demedim. Çünkü, bir hastalık gibi, geldi gitmiyor. Her gördüğüm çiçekten edinme isteği, gitmeyecek gibi görünüyor. Bir de yeni başladım ya, fikirlerim zamanla belki değişir.

Fatoş
08-08-2010, 14:43
Sevgi'ciğim bahçende ipeklerin rengi ve cinsleri çok güzeller ,rudbeckianda maşallah çok gösterişli bende bir tanecik çimlendirdiklerimden yaşatabildim bu sene açacağını umuyordum ,sevgili Adalet hanımın söylediğine göre çiceklerini seneye göreceğim tabii başına bir şey gelmezse ,çingene eteklerin çok neşeli,çok hoşlar ,ellerine sağlık

Sevgi Durul
08-08-2010, 23:27
Fatoşcuğum, ipeklerin ve çingene eteklerinin tohumlarını sen göndermiştin hatırlarsan. İpeklerin cinsi gerçekten güzel. Hemen her rengi katmerli ve birbirlerinden renk alışverişi yapıyorlar. Örneğin bu açık sarıların bazı yerlerinde pembelikler var.
165023
165024
165025
Beyaza da sarı bulaşmış.
165026

Fatoş
09-08-2010, 00:40
Fatoşcuğum, ipeklerin ve çingene eteklerinin tohumlarını sen göndermiştin hatırlarsan. İpeklerin cinsi gerçekten güzel. Hemen her rengi katmerli ve birbirlerinden renk alışverişi yapıyorlar. Örneğin bu açık sarıların bazı yerlerinde pembelikler var.
165023
165024
165025
Beyaza da sarı bulaşmış.
165026

Canım çok güzel olmuşlar, ellerine sağlık. İpeklerin tohumunu bu yıl hangi saksılara koyduğumu unuttum, toprağı olan üç büyük saksıya bir arkadaşım için sakız sardunyalar ekip verdim meğerse onların içindeymiş benim ipekler arkadaşım için güzel süpriz oldu.Bende de bahçede geçen seneki çiçeklerden dökülen tohumlardan tektük ipekler var. Sevgiyle kal.

maki01
09-08-2010, 01:25
Sevgili SDurul,

Bahçende dolaşmak çok keyfli, ellerine yüreğine sağlık.

Mesajlarda çingene eteği diye geçen çiçeği fotosu var da ben mi bulamadım bilmiyorum, yardım lütfen :)

Sevgiler...

Sevgi Durul
09-08-2010, 09:15
Bende de bahçede geçen seneki çiçeklerden dökülen tohumlardan tektük ipekler var. Sevgiyle kal.

Sevgili Fatoş, ipeklerden tohum topluyorum. İstersen bir kısmı yuvalarına geri dönebilirler. Sevgiler...

Sevgi Durul
09-08-2010, 09:19
Sevgili SDurul,

Bahçende dolaşmak çok keyfli, ellerine yüreğine sağlık.

Mesajlarda çingene eteği diye geçen çiçeği fotosu var da ben mi bulamadım bilmiyorum, yardım lütfen :)

Sevgiler...

Sevgili Maki, teşekkür ederim.

816. ve 817. mesajlardaki, sevgili Fatoşun deyimiyle çingene eteği, crisentemo.

Sevgiler...

Yücel Canpolat
09-08-2010, 10:07
Sayın Hocam nilüferleri bulunduğu ortamdan almıyoruz kışın soğuklarda çok fazla etkilenmezler,kök seviyesine kadar don olmazsa hiç problem olmaz.(30 cm su seviyesi içinde ise sıkıntı olmaz)Lotus ise soğuklara dayanıklı değildir kışın kapalı bir alana alınmalı.:)

Sevgi Durul
09-08-2010, 10:15
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim, sayın Yücel Canpolat. Aslında nilüferleri çok beğeniyorum ve yetiştirmek isterim. Fakat kışın onları kaybetmek beni fazlasıyla üzer. Bir de, biz kışın havuzu boşaltıyoruz. Buzlanıp çatlamalar olmasın diye. Bu durumda, en iyisi nilüferleri sizin botanik bahçenizde seyretmek.

Sevgi Durul
10-08-2010, 22:14
Bu fotoğrafları geçen hafta çekmiştim. Bugünlerde bu kırmızı gül, solmaya başladı.
165592
165593
Artık Japon gülüm ebruli açıyor.
165594
165595
Çiçeklerle aram düzeldi. Eskiden açsınlar diye gözlerine bakardım. Begonvilden sonra kamelyam da açtı. İki tane daha tomurcuğu ve çok sürgünü de var. Kokusu çok güzel.
165596

Sevgi Durul
10-08-2010, 22:23
Bu sene yeni bir şey öğrendim. Akşam sefaları sudan hoşlanmıyorlar. Bahçeye ektiğim akşam sefaları düzenli sulandığı halde, çiçek açmak şöyle dursun gelişim göstermediler.

Evin bahçesindekiler geçen sene dökülen tohumlardan çıktılar. Taşın, toprağın, molozun arasındalar ve hiç sulanmıyorlar. Ama bir coştular ki görmeyin. Çiçeklerinin renkleri çok ilginç. Çok da güzel kokuyorlar.
165609
165610
165611
165612
165613

Sevgi Durul
10-08-2010, 22:28
Devamı,
165620
165621
165622
165623
165624

Fatoş
10-08-2010, 23:50
Resimlere bakarken bu güzelim çiçeklerin kokusunu hissettim.
Aşkolsun Sevgi'ciğim bir yerde o çiçeklere çingene eteği dendiğini okumuştum ama nere de okudum bilemedim yanlış hatırlıyorsam da güzel bir yakıştırma olmuş bence Türkçe adı bu olmalı cıvıl cıvıl, iyi geceler canım arkadaşım.

Sevgi Durul
11-08-2010, 00:25
Fatoşcuğum, bu çiçekle sayende tanıştım ve doğal olarak adını da senden öğrendim. Gerçekten de cıvıl cıvıl bir çiçek, yöresel ad da olabilir. Sana da iyi geceler arkadaşım.

Sevgi Durul
12-08-2010, 22:46
Havaların aşırı sıcak gitmesinden midir, güllere atarken diğer çiçeklere de attığım külleme ilacından mıdır, bilemiyorum, bazı çiçeklerimin yaprakları sararıyor ve ölüyorlar. Örneğin küpelerde hiç yaprak kalmadı. Derin budadım, bekliyorum. Hazır yetişmiş aldığım dahlialar ve tohumdan yetişenlerin de tüm yaprakları kurudu, onları da budadım. Gövdeleri yeşil, bakalım sürgün verecekler mi? Fotoğraftaki dahlia artık yok.
165870
165868
165869
Tüm olumsuzluklara rağmen rozet ve onbiray hala iyi durumda.
165872
165871

Sevgi Durul
12-08-2010, 22:51
Bahçeden görüntüler.
165873
165874
Yukarı bahçe ve su deposu.
165875
165876

Sevgi Durul
12-08-2010, 22:53
Serinleten görüntüler.
165877
165878

Emre İlhan
13-08-2010, 21:19
SDurul hanım,nektarin fidanınız ne oldu? merak ettimde.

Sevgi Durul
14-08-2010, 13:55
Emre İlhan, bir haftadan beri bahçeye gitmiyorum. Malum ramazan, sıcaklarda biraz zor geçiyor. Eşim, ilaç kullandığı için oruç tutamıyor. Sağolsun, gidip sebzeleri sulayıp, topluyor, çiçekleri suluyor. Nektarin son suladığımda aynen duruyordu. Ama ben ümidimi kesmedim.
Yeri bile kaybolan yasemin dönüş yaptıysa, nektarinin de kurtulacağını ümidediyorum.
Sevgiler...

Yılmaz Yalçın
14-08-2010, 15:26
Havaların aşırı sıcak gitmesinden midir, güllere atarken diğer çiçeklere de attığım külleme ilacından mıdır, bilemiyorum, bazı çiçeklerimin yaprakları sararıyor ve ölüyorlar. Örneğin küpelerde hiç yaprak kalmadı. Derin budadım, bekliyorum. Hazır yetişmiş aldığım dahlialar ve tohumdan yetişenlerin de tüm yaprakları kurudu, onları da budadım. Gövdeleri yeşil, bakalım sürgün verecekler mi? Fotoğraftaki dahlia artık yok.
165870
165868
165869
Tüm olumsuzluklara rağmen rozet ve onbiray hala iyi durumda.
165872
165871

Sevgili Sdurul,
Sanırım herkeste aynı sorun var.Benim de güllerimde kara leke hastalığı ileri seviyede.Sararıp döküldü tüm yapraklar,3 haftadır kullandığım fungusit de bir işe yaramadı:(Çiçekler de keyifsiz.

Sevgi Durul
15-08-2010, 16:31
Ben de balkondaki güllerde küllemeyle baş edemiyorum. Bir an önce inşaat bitip bahçe düzene girse, güller yerine yerleşse çok iyi olacak. Güller saksıda olunca, sulama ayarlanamıyor.

finduk52
16-08-2010, 02:25
Sevgili SDurul, aman yarabbi ne güzel görüntüler sergilemişsin yine bahçenden . Kırmızı gülünü solmaya durdu demişsin ama ne kadar güzel çıkmış resimlerde maşallah.

Akşam sefaları aynı sevgili Adalet ablamın bana gönderdiği renklerde, çok güzel açmışlar.

İki renkli japon gülüde çok güzel , ellerine sağlık.

Ramazan başladı başlayalı bahçelerle pek ilgilenemiyorum. Gündüz pek halsiz düşüyorum, kollarım kalkmıyor birşey yapmaya. Bugün yine de bir gayret dedim sebze bahçesinde birazcık ot yolayım dedim , öyle otlanmışlar ki. Son haftalarda yağmuru yedikçe otlar beslenmiş :(

Benimde ön bahçemde krem rengi gülümde kara leke oluştu. Araştırmaktayım , henüz bir çözüm bulamadım.:(

sevim.K
16-08-2010, 06:19
Akşamsefalarına bayıldım. Tozlaşmayla birbirlerinden renk almşlar. Sevgili sevgi tohum alıyor musunuz. Beyaz akşamsefası tohumu. Kırmızı bende var. Birde rozet çiçeklerinden. Kırmızı ve beyaz. Benim için sakla lütfen. Rozet çiçekleri eylülsonrası bolca tohum yapar. Sevgiler:)

Sevgi Durul
16-08-2010, 22:52
Sevgili SDurul, aman yarabbi ne güzel görüntüler sergilemişsin yine bahçenden . Kırmızı gülünü solmaya durdu demişsin ama ne kadar güzel çıkmış resimlerde maşallah.

Akşam sefaları aynı sevgili Adalet ablamın bana gönderdiği renklerde, çok güzel açmışlar.

İki renkli japon gülüde çok güzel , ellerine sağlık.

Ramazan başladı başlayalı bahçelerle pek ilgilenemiyorum. Gündüz pek halsiz düşüyorum, kollarım kalkmıyor birşey yapmaya. Bugün yine de bir gayret dedim sebze bahçesinde birazcık ot yolayım dedim , öyle otlanmışlar ki. Son haftalarda yağmuru yedikçe otlar beslenmiş :(

Benimde ön bahçemde krem rengi gülümde kara leke oluştu. Araştırmaktayım , henüz bir çözüm bulamadım.:(

Sevgili Finduk teşekkür ederim. Havaların aşırı sıcak oluşu bazı bitkilerimi olumsuz etkiledi. Bazılar da tahmin edemeyeceğim kadar iyiler. Örneğin güller, bir yandan külleme ile mücadele ederken bir yandan yeni sürgün ve tomurcuklar veriyorlar.

Çok isteyip tohumdan yetiştirdiğim iki kök ezan çiçeğimin yaprakları sararıyor. İnşallah ölmez de açtığını görürüm.

Sevgi Durul
16-08-2010, 23:17
Akşamsefalarına bayıldım. Tozlaşmayla birbirlerinden renk almşlar. Sevgili sevgi tohum alıyor musunuz. Beyaz akşamsefası tohumu. Kırmızı bende var. Birde rozet çiçeklerinden. Kırmızı ve beyaz. Benim için sakla lütfen. Rozet çiçekleri eylülsonrası bolca tohum yapar. Sevgiler:)

Akşam sefası tohumlarını aldığım yerde böyle karışık değildiler. Tabii ki tohum alıyorum. Ama düz beyaz yok galiba. Yarın bahçeye inip bir bakayım. Rozet çiçeklerinden de alırım. Gazanyalar hazır zaten.

Öğretmenim, kaktüslerinizden sonra bahçe veya balkon sayfasında diğer bitkilerinizi bekliyoruz. Sevgiler...

sevim.K
16-08-2010, 23:49
Genel bir balkon ve bahçe sayfası açmam gerekecek evet. Bu yaz mevsimlik çiçeklerim büyüdü diyemeden zamanı geçti. Diğer çiçekler sıcakla boğuşuyor. Önümüzdeki baharda sağlık içinde ulaşırsak inşallah mini bahçeyi de hareketlendirmiş olurum. O zaman sayfa açarım:)

Sevgi Durul
17-08-2010, 22:42
[QUOTE=SDurul;675684]İnşaat dolayısıyla, perişan halde bulunan evimizin bahçesine gelen kaplumbağa yavrusu. Tesadüfen gördük, ot yiyordu.
162226

Kaplumbağa yavrusu bahçeyi sevmiş olacak, gitmemiş. Bugün tekrar gördük.İlk çektiğim görüntüde yavru olduğu belli olmuyordu. Karşılaştırma açısından önüne kayısı yaprağı koyduk. Çok minik bir şey.
166465
166466
166467

Sevgi Durul
17-08-2010, 23:01
Bu eşimin kendi elleriyle yaptığı 4. fırın. Önce eski evimizin bahçesine, sonra kayınpederimin bağına, daha sonra kendi bahçemize. Şimdide inşaatı süren teras katımıza bir fırın yapıyor. Dün fırın malzemeleri geldi. Bugün yerini hazırlattı. Ben onu çabuk yaparım diyor. Ben de yapım aşamalarını paylaşmak istedim. Yapıldıkça fotoğraf eklerim.
166468
166469

Sevgi Durul
17-08-2010, 23:35
Fırın görüntüleri içimizi karartmasın, bugünlerde saksıda açmaya çalışan gül goncası. Aldığımda üzerinde çiçeği vardı, ama rengini unutmuşum. Goncayı görünce, iyi ki almışım dedim.
166471
166472
166473

finduk52
18-08-2010, 03:21
Sevgili SDurul, fırın yapımının aşama aşama resimlerini görmek isterim vallahi. Çok ilgimi çekti. Gonca gülünde çok güzel. Tam açtığında da görürüz inşaallah .

Kucak dolusu sevgiler ..

cemo
18-08-2010, 10:34
Ben de fırın istiyorum, ama bir türlü sıra gelmedi:( Yapım aşamalarını görmeyi cok isterim. Eşinin ellerine sağlık.
Çiçekleri ihmal ediyor ama, fırınla da kendini affettiriyor:)

Sevgi Durul
18-08-2010, 17:41
Sevgili Finduk, Sevgili cemo, fırın yapımına başlandı. Fotoğraf çekmeye çıkacağım ama, ben çıkana kadar eşim fırını bitirmezse. Eşim tezcanlı, aklına koyduğu bir işi bir an önce yapıp, bitirmek ister.

Konuyla alakası yok,tezcanlılığı ile ilgili bir anekdot; Sanırım 1968 yılında burada büyük bir deprem olmuş. Eşim o zamanlar on dört yaşlarında. Yaramaz, hiperaktif bir çocuk. Neyse, depremde evlerine ağır hasar raporu verilmiş. Ama hemen ev yapacak halleri yok. Aile büyükleri kendi aralarında yıkıp yeniden yaparız, diye konuşuyorlarmış. Bunu duyan eşim, nasıl olsa yıkılacak diyerek,evde yalnız kaldığı bir gün, evin elektrik tesisatını sökmüş.

Akşam olup düğmeye basıldığında, elektrikler mi kesik dendiğinde, o gün yaptığı işi anlatmış. Nasıl olsa ev yıkılmayacak mı? Ben, şimdiden elektrik tesisatını söktüm demiş.

Sevgi Durul
18-08-2010, 22:56
Bugünlük bu kadar,
166578
166579

Sevgi Durul
18-08-2010, 23:11
Bahçede gün doğarken.
166585
166586
166587
Günün ilk ışıklarında çekirdeksiz üzüm.
166588
Kokulu üzüm.
166589

Sevgi Durul
18-08-2010, 23:19
Kara üzümler de olgunlaşmaya başlamışlar.
166591
166592
166593
166594

Yücel Canpolat
18-08-2010, 23:22
Sayın Hocam Sizin bahçeye girince çok çalışmam gerekiyor dedim Sizlerin yaratığı güzellikleri yakalayabilmek adına emeklerinize ellerinize sağlık, fırını kopyalayabilirim haberiniz olsun.

Sevgi Durul
18-08-2010, 23:27
Üçüz çiçeklerim,
166597
166598
166599
Adını bilemediğim çiçeğim. (Kına Çiçeği)
166600
Pembe hazeranım bu kadarcık kalmış.
166601

Yılmaz Yalçın
19-08-2010, 00:04
Sevgili Sdurul,
Üzümlere bayıldım:)Sizin memleket tam üzüm yetiştirmek için ideal:)Siyah kokulu üzümlerin koku ve tadını tahmin edebiliyorum:)Afiyet olsun şimdiden:)Adını bilmediğiniz çiçekten bende de var adını merak ediyorum bende:)Gölgede olmasına rağmen pembe çiçekleriyle bol bol gülümsüyor bana:)

Satı Uğurtan
19-08-2010, 00:17
Sevgili SDurul, taş fırın çok güzel olacak galiba, keşke benimde yerim olsaydı.
Üzümler harika, 876. cı mesajdaki adını bilmediğiniz çiçeğin adı kına çiçeği sevgiler.

Selim-i Ahir
19-08-2010, 01:13
Maşallah diyelim evvela.

Cumhur Bey'in de belirttiği gibi üzümler hakikaten iştah açıcı. Gerçekten güzelmiş. Allah bozmasın.

Benim daha kırk fırın ekmek yemem lazım.
Hay Allah "fırın" mı dedim.

Bu arada eşinizin 14 yaşındaki macerası beni hayli güldürdü. Allah da sizi güldürsün.

Sevgi Durul
19-08-2010, 10:57
Sayın Hocam Sizin bahçeye girince çok çalışmam gerekiyor dedim Sizlerin yaratığı güzellikleri yakalayabilmek adına emeklerinize ellerinize sağlık, fırını kopyalayabilirim haberiniz olsun.

Sayın Yücel Canpolat, tevazu gösteriyorsunuz. Sizin botanik bahçeniz ve bitkileriniz yanında, sıradan bir meyve bahçesi işte. Çiçekler yok denecek kadar az.

Eşimin yaptığı, bu kaçıncı fırın olmasına rağmen, ben de ilk kez gözlemliyorum.
Tabii ki kopyalayabilirsiniz.

Sevgi Durul
19-08-2010, 11:04
Sevgili Sdurul,
Üzümlere bayıldım:)Sizin memleket tam üzüm yetiştirmek için ideal:)Siyah kokulu üzümlerin koku ve tadını tahmin edebiliyorum:)Afiyet olsun şimdiden:)Adını bilmediğiniz çiçekten bende de var adını merak ediyorum bende:)Gölgede olmasına rağmen pembe çiçekleriyle bol bol gülümsüyor bana:)

Yılmaz Yalçın kardeşim, üzümlerin bu sene pek neşesi yok. Yer yer külleme görülüyor. Tabii oraları çekmiyorum.

Satı hanım yazmış, adı bilinmeyen çiçek, kına çiçeğiymiş.

Sevgi Durul
19-08-2010, 13:01
Sevgili SDurul, taş fırın çok güzel olacak galiba, keşke benimde yerim olsaydı.
Üzümler harika, 876. cı mesajdaki adını bilmediğiniz çiçeğin adı kına çiçeği sevgiler.

Sevgili Satı hanım, teşekkür ederim. Siz kına çiçeği deyince hatırladım. Çocukluğumda anneannemin bahçesinde hep olurdu. Yavaş yavaş unutkanlık başlıyor, herhalde.

bahtiyar02
19-08-2010, 13:57
En kısa zamanda inşallah.

Sevgili SDurul;
Eşinizin ellerine sağlık.Fırın konusuna gelince bende isterim;)Tarlaya bağevinin yanına çok güzel olur.Reimleri ve gelişmeleri paylaşma fırsatı bulursanız çok seviniriz.
Saygılar

Sevgi Durul
19-08-2010, 14:20
Maşallah diyelim evvela.

Cumhur Bey'in de belirttiği gibi üzümler hakikaten iştah açıcı. Gerçekten güzelmiş. Allah bozmasın.

Benim daha kırk fırın ekmek yemem lazım.
Hay Allah "fırın" mı dedim.

Bu arada eşinizin 14 yaşındaki macerası beni hayli güldürdü. Allah da sizi güldürsün.

Teşekkür ediyorum. Amin.

Eşim bir hayli yaramaz bir çocukluk yaşamış. Komik maceraları oldukça fazla. Her zaman, iyi ki oğlum benim yaptıklarımı yapmadı, ben aileme çok çektirdim, der.

Sevgi Durul
19-08-2010, 16:22
Sevgili SDurul;
Eşinizin ellerine sağlık.Fırın konusuna gelince bende isterim;)Tarlaya bağevinin yanına çok güzel olur.Reimleri ve gelişmeleri paylaşma fırsatı bulursanız çok seviniriz.
Saygılar

Teşekkür ederim, sayın bahtiyar02, yeni yaptığınız bağevine fırın yakışır. Bahçedeki fırın sadece ekmek yapmak için değil, börek, pide, güveç için kullanışlı oluyor. Hatta kışlık patlıcan ve biber közlenerek derin dondurucuda saklanabiliyor.

İnşallah gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğim.

Orhan Özbilgiç
19-08-2010, 20:05
Sizin bahçede olupta, bizde yetişme şansı olmayan birkaç bitki var.;)
Bunlar içinde eksikliğini en çok hissettiğim, çeşitli üzümler. Burada, İzabella cinsi, çilek tadındaki üzüm dışında hiçbir üzüm çeşidinin (aşırı nem nedeniyle) yaşama şansı yok.

Sevgili SDurul;
Üçüz çiçekleri çok hoş. Çok yıllık mı?
Eşiniz beyefendi, maşaalah iyi bir inşaat ustası. Fotoğraflarda görülen özen, bende bu izlenimi verdi. Kendisini kutluyor ve kolaylıklar diliyorum.
Sağlıcakla kalın.

aygün
19-08-2010, 21:32
Sayın Hocam, ne mutlu size. Emeklerin karşılığını almak başka bir duygu olsa gerek. Üçüz çiçeğinde kaldı aklım şimdi. Nasıl bir güzellik, maşallah diyeyim de.
Hocam, kokulu mu ve saksıda yetiştirilebilir mi bigilendirirseniz sevinirim. Saygılar...

Sevgi Durul
19-08-2010, 22:07
Sizin bahçede olupta, bizde yetişme şansı olmayan birkaç bitki var.;)
Bunlar içinde eksikliğini en çok hissettiğim, çeşitli üzümler. Burada, İzabella cinsi, çilek tadındaki üzüm dışında hiçbir üzüm çeşidinin (aşırı nem nedeniyle) yaşama şansı yok.

Sevgili SDurul;
Üçüz çiçekleri çok hoş. Çok yıllık mı?
Eşiniz beyefendi, maşaalah iyi bir inşaat ustası. Fotoğraflarda görülen özen, bende bu izlenimi verdi. Kendisini kutluyor ve kolaylıklar diliyorum.
Sağlıcakla kalın.

Sayın Öğretmenim, ben de şimdi sizin çilek tadındaki üzümü merak ettim.

Üçüz çiçeklerini ilk kez bu yıl yetiştirdim. Genelde yetiştirdiğim bitkilerle ilgili forumları okuyup ona göre hareket ediyorum. Ama çok yıllık olup olmadığı bilgisini unutmuşum. Zannedersem tek yıllık, ertesi sene dökülen tohumlardan yeniden çıksa gerek.

İyi dileklerinizi eşime ilettim. Kendisi şimdi bana kızacak, fakat on parmağında on marifet olan bir kişi. Esas mesleği olmamasına rağmen fırını yapmaya çalışıyor.

Saygılar.

Satı Uğurtan
19-08-2010, 22:20
Sevgili SDurul, merak etmeyin, yalnız değilsiniz, Güngör olmasa ben yanmışım, bende hep unutuyorum:)

Sevgi Durul
19-08-2010, 22:22
Sevgili Satı hanım, ara sıra Güngör hanım buraya da el atsın.

Satı Uğurtan
19-08-2010, 22:29
Sevgili SDurul, Trakya gezisinde Güngörle beraberdik, kulaklarınızı çınlattık, sizin bahçeyede uğradığını söyledi:)

Satı Uğurtan
19-08-2010, 22:43
Sevgili Satı hanım sağolun. Güngör hanım da sağolsun.Şimdi O'nun da kulakları çınlıyor mudur?
Eminim çınlıyordur:)

Sevgi Durul
19-08-2010, 22:53
Sayın Hocam, ne mutlu size. Emeklerin karşılığını almak başka bir duygu olsa gerek. Üçüz çiçeğinde kaldı aklım şimdi. Nasıl bir güzellik, maşallah diyeyim de.
Hocam, kokulu mu ve saksıda yetiştirilebilir mi bigilendirirseniz sevinirim. Saygılar...

Sevgili öğretmenim, bahçemize hoşgeldiniz. Teşekkür ederim.

Üçüz çiçeklerini ilk kez bu yıl yetiştiriyorum. Tohumlarını sağolsun sevgili Güler hanım göndermişti. Kokulu olup olmadığına dikkat etmedim, ama yerinde görseniz, fotoğraftakinden çok daha güzeller. Geçen gün sahurdan sonra bahçeye gittiğimizde, alaca karanlıkta üzerlerine kar yağmış gibiydiler. Büyük bir saksıda yetiştirilebilirler sanırım.

Sevgiler...

Sevgi Durul
19-08-2010, 23:53
Sabah sefaları epeydir açıyorlar, fakat erken gidemediğimiz için görüntüleyememiştim.
166724
166725
166726
Bu da balkonda.
166727

Sevgi Durul
20-08-2010, 00:00
Bahçeden toplanan domatesler, ve kış hazırlığı salça.
166730
166731
Küçük cins eriği olanlara tavsiye ederim. İlk kez bu yıl kurutuyorum, kururken mis gibi güzel bir kokusu oluyor.
166732

Sevgi Durul
20-08-2010, 00:08
Hünnaplar büyümüş, ayvalar da.
166739
166738
166740
Taze yenecek cevizler toplandı.
166741
Zeytinler irileşmeye devam ediyor.
166742

Sevgi Durul
20-08-2010, 00:12
Son olarak incirler.
166743
166744
166745
166746

Fatoş
20-08-2010, 10:42
Sevgi'ciğim salça işine başlamışsın , meyvalar harika görünüyor ellerinize sağlık, eşinin fırın yapmasını ilgi ile izliyorum kim bilir o fırında ellerinden ne lezzetler çıkacak arkadaşım size kolay gelsin.

Fatoş
20-08-2010, 11:09
Sevgili Yücel bey , Sevgi hanım devamlı davet ediyor, belki bir gün kısmet olur hep birlikte gider fırında pişirdiği leziz pidelerden yeriz.

Sevgi Durul
20-08-2010, 13:03
Sevgili Fatoş, evet salça işine başladık. O fotoğrafta görüneni bugün kavanoza aldım. Bir litrelik konserve kavanozundan biraz fazla salça olmuş. Artık havalar soğuyana kadar balkondan salça eksik olmaz. Domateslerin bir kısmı ile de konserve yaparım.

Fırının bitmesine gerek yok, kapımız açık. Sevgiler...

Sevgi Durul
21-08-2010, 09:50
Sevgili Fatoş Hanım o fırın da pişer komşuya da düşer atalarımız ne güzel demiş,artık mesaj yerini bulmuştur herhalde.;)

Komşuya da düşer, kardaşa, forumdaşa da.

Yücel Canpolat
21-08-2010, 12:50
(Komşuya da düşer, kardaşa, forumdaşa da.[/QUOTE]
Evet Arkadaşlar Sayın Hocam her zaman olduğu kendisine yakışanı yapmıştır.Ona teşekkür ediyorum.

Adalet Yağcı
21-08-2010, 13:55
Sevgili Durul, bahçenizden bereket fışkırıyor, maşallah.

Sabah sefalarının en güzel renkleri bir arada çok güzel olmuşlar.
Domatesler, incirler, hünnaplar(ilk kez bu yıl hünnap yedim)ve diğerleri çok sağlıklılar.

Salça muhteşem, erik kurusu harika.
Ben geçen sene kayısı kurutmayı beceremedim, hepsi de bozuldu çürüdü.
Bu işin püf noktasını sizden öğrenmek lazım.

Sevgi Durul
21-08-2010, 22:02
Sevgili Adalet hanım, teşekkür ederim.

Sabah sefalarım şöyle istediğim gibi, tuğla duvarı kapatmadılar. Seneye sağ olursak, daha sık, daha yoğun olmalarına çalışacağım.

Erik kurutmada bir püf noktası yok. Tepsilerde, bütün gün güneş alan balkonda rahat kurudular. Geçen yıllarda aynı şekilde vişne ve kayısı da kuruturdum.
Meyve ve sebzelerin ihtiyaç fazlasını dağıttıktan sonra da kalıyorsa, bir şekilde değerlendirmek gerekiyor.

Sevgi Durul
21-08-2010, 23:00
Fırın tam olarak bitmedi, sona yaklaşılıyor.
167245
167246
167247
167248
167249

Sevgi Durul
21-08-2010, 23:19
Çok değil, üç gün ara ile kudret narı,
167252
167251
167250

sevim.K
22-08-2010, 01:00
Köy evimizdeki fırını hatırladım fotoğraflara bakarken. Anneannemin evinin geniş avlusundaki fırını. Mis kokulu köy ekmeklerini. İçine cevizli karışımların konduğu pideleri. Babaannemin taze mısırları fırınlaması. Mis kokulu lezzetli mi lezzetli mısır unu hazırlamak amacıyla.

Uzak, bir o kadar da güzel zamanlarda gezinti yaptım sevgili SDurul. Teşekkür ediyorum, sevgiler:)