PDA

View Full Version : Begonvil, Gelin duvağı (Bougainvillea sp.)

Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7

Feyzan
11-08-2006, 15:37
Begonvil
BOUGAINVILLEA SPECIES

Türkçe Adı: Begonvil, Gelin Duvağı, Rodos Sarmaşığı
İngilizce Adı:Bouganvil
Familyası: Nyctaginaceae

Fiziksel Özellikleri: Anavatanı Brezilya olan bu bitki ülkemizde Akdeniz bölgesinin yazlık evlerinin vazgeçilmez bir bitkisidir. Begonvil’in rengi aslında “bract” denilen rengini değiştirme kabiliyetine sahip bir grup yaprak tarafından verilmektedir. Yani aslında renkli görünen parçalar çiçek değil, kendi rengini değiştiren bir grup yapraktır. Braktelerin altında küçük sarı renkte görülen asıl çiçekler kokusuzdur.

Yapraklar 3-4 cm veya türe göre biraz daha büyük olabilir. Yaprak kenarları düz olup, kış soğuklarında yaprak uçlarında bronzlaşma görülür. Begonviller sarılıcı bitkilerdir bu halleriyle binaların ya da peyzaj elemanlarının boyu uzunluğunca büyüyebilirler.
B.spectabilis mor renkli olan türdür, brakteleri en büyük türlerden biridir. ‘jamaica white” beyaz renklidir, soğuğa en dayanıksız olan türdendir. “rainbow gold’ ise kırmızı renklidir ve spectabilise göre daha seyrek bir yapısı vardır.

Yetişme istekleri:
Işık: Güneşli aydınlık fakat rüzgardan korunaklı yerlere dikilmeli, kurak yerlerde ise yarı gölge yerler tercih edilmelidir. Gerektiğinde dallar bağlanarak ağacın gelişimi kontrol altında tutulmalıdır.

Su: Dona ve kuraklığa karşı çok hassas olan begonviller, yaz aylarında özellikle çok daha fazla su istemelerine rağmen çiçeklenme zamanında az su verilmesi uygun olur. Büyümelerini tamamladıktan sonra su istekleri minimumdur. Kış aylarında derinden budanırlarsa muhtemel don tehlikesine karşı önlem alınmış olabilir.

Toprak: Çok fazla toprak seçiciliği olmamakla birlikte iyi drenajlı bahçe topraklarında iyi gelişir.

Üretim: Anaç bitkilerden alınan çeliklerin köklendirilmesi ile çoğaltılmaktadır. Özellikle yan sürgünlerden alınan ve ökçeli tipte hazırlanan çelikler daha iyi köklenmektedirler.

Peyzaj Mimarlığında Kullanımı: Begonvil gölgeleme elemanlarının, istinat duvarlarının, boş görüntülü bina cephelerinin, çok geniş olan yükseltilmiş çiçek kasalarının hızlı bir şekilde bitki örtüsü tarafından kapatılması istenildiğinde düşünülecek bir bitkidir. Dikildiği peyzaja deniz kıyısında tropik bir yerde olunduğu izlenimi verir. Çok gösterişli rengi uzun dönemler boyu devam ettiğinden, çiçekleri olmayan türlerin dominant olduğu peyzajlarda mekana renk katar.

Tırmanıcı ve sarkıcı özelliğe sahip olan bitki aynı zamanda yayılıcıdır. Kıyı bölgelerinde eğimli alanların kapatılmasında kullanılabilir. Uzaktan bakıldığında böyle kullanımı ile mekanı daha da belirleyici, göz alıcı bir hale getirir. Çok büyük mekanlar begonvil yayılıcı formda bırakılırsa çok çabuk şekilde ve göz alıcı bir renkte doldurulabilir.

Bitkinin dalları ile aynı renkte olan dikenleri onun yaya sirkülasyonunun çok olduğu yerlere yakın kullanılmamasını gerektirir. Begonvil palmiye türü hem tropik görüntülerin bir elementi olan hem de su kullanımı açısından kendisine uyumlu bitkilerin uzun ve ince gövdelerinin yaratacağı boşluk ve monotonluğu azaltıp, onların altında destekleyici ve çerçeveleyici bitki olarak son derece etkili bir işleve sahip olabilir.

Dezavantajları: Begonvil sürekli olarak eski yaprakları dökerek kendini yeniler, bu temizlik problemi yaratabilir. Özellikle gölgeleme elemanlarının üzerinde kullanıldığında altında bulunan bitkilerin begonvil’in dökülen yapraklarını kolayca temizlemeye izin verici nitelikte olması akılda bulundurulmalıdır. Dikenler yaralayıcı olabilir. Karasal iklimli yerlerde kışın dona karşı çok hassastır.

Sonia VAROL dan begonvil ile ilgili bilgiler.

aybala
07-10-2006, 11:30
Annemin çelikten ürettiği gelin duvağı çiçekte....

4209
07 Ekim 2006 İst.

Mine Pakkaner
07-10-2006, 11:34
Aybala annenin ellerinden öperim ,yeşil parmaklılar plaketlerimizden hakettiğini belirtmeden geçemeyeceğim.
Neden dersen, evde begonvil üretmek çok kolay değil, çünkü kılcal kökleri hassas, şaşırtma ve dikim sırasında çok zaiyat veriyor. Kutlarım :)

aybala
07-10-2006, 12:08
Kendisine ileteceğim Mine. Sevinecektir buna. Çünkü çeliği çillendirmek için oldukça uğraştı.

Yarıya kadar su olan rakı bardağı gibi bir bardağa beş on çelik koydu ve bunu bütün kış pencere kenarında tuttu. Çelikler çillenmeye başladığı zaman bardağın üzerini pamuk ile kapattığını da gözlemledim. Bunların nereden biliyor hiç bir fikrim yok. :) Firelerden kalanları ise yaz başı gibi dikti. Ve sonuç bu. Detayları sorsam ancak bunları anlatır sanırım. Senin de yazdığın gibi bazıların ellerinde bir keramet var sanırım.

Aşağıdaki fotoğraftaki gelin duvağını ise iki sene önce Koçtaş'tan almıştık. Türünden mi yoksa yanlış yaptığımız bir şeyden mi bilmiyorum çiçek fukarası oluyor kendileri. Çiçek açtığını görsek bayram edeceğiz. :) Dallanıp uzuyor sadece.
Sence sorun ne olabilir?
Nasıl bir bakım önerirsin?
Son zamanlarda yapraklarında da solgunluk var.

Son bir şey merak ettim. Şaşırtma dediğin nedir?

4210

Mine Pakkaner
07-10-2006, 12:55
Aybala begonvil çiçeklenmek için bol ve tam güneşlenmeyi yeteri kadar yapmak istiyor. Yazın tam güneşe çıkarın suyunu da azaltın bol bol açar.

Son dönemde yaprakları acaba bol sudan pörsüyor olabilir mi? Saksı tabağında su birikmemeli. Bir de sen ona aspirinli su ver. Gözetim altında tutalım.

aybala
07-10-2006, 13:37
Sulamada yanlış yapmışız.
Dediklerini yapacağım Mine.
Çok teşekkürler.

Mine Pakkaner
07-10-2006, 16:09
Aybala'cığım soruna eksik cevap vermişim şimdi fark ettim.

Şaşırtma köklendirilen çelik veya çimlendirilen tohumun bu ilk üreme ortamından alınıp sonraki yetişme ortamına geçirilmesi işlemidir. Örneğin geçenlerde üretim teknikleri başlığında adaçayı tohumundan filizlenen fideleri yeni ortamlarına şaşırttık. :)

gallus
08-10-2006, 03:55
merhaba Aybala
Ben de begonvilimi budamayı düşünüyorum. eğer çelik alma konusunda biraz daha ayrıntılı bilgi verirsen budadığım dalların ziyan olamasını istemem. kurtarabildiğim kardır diye düşünüyorum. teşekkürler.

aybala
08-10-2006, 18:34
gallus merhaba,
çelik alırken çiçeğin alt kısımlarından ve yan sürgünlerden almış valide. bir de uç kısımlarını 45 derece açılı kesmiş...
tabii bunlar kulaktan dolma bilgiler. uzman arkadaşlar doğrularsa iyi olur.

yılmaz, canım arkadaşım...
İstanbul'a bekleriz
böyle uzaktan olmuyor
:mad:

gallus
08-10-2006, 20:06
teşekkürler Aybala budamamı bu bilgiler ışığında yaparım artık

Plumbago
09-10-2006, 09:11
Aybala annen beni çok şaşırttı ;)

Çelik alma sırasında 45 derecelik açıyla budama yapılır. Çünkü çeliğin toprağa temas eden yüzeyi için bu genişlik en idealidir. Köklenme gerçekleşene kadar bitki ihtiyacı olan suyu bu yüzeyin toprağa teması ile alır.

gallus
09-10-2006, 15:41
peki bu mevsimde alınacak çelikler (begonvil için) toprağa mı suya mı konulmalı?

Sonja Varol
13-03-2007, 10:56
Sonia VAROL dan begonvil ile ilgili bilgiler.

Begonvil
BOUGAINVILLEA SPECIES

Türkçe Adı: Begonvil, Gelin Duvağı, Rodos Sarmaşığı
İngilizce Adı:Bouganvil
Familyası: Nyctaginaceae

Fiziksel Özellikleri: Anavatanı Brezilya olan bu bitki ülkemizde Akdeniz bölgesinin yazlık evlerinin vazgeçilmez bir bitkisidir. Begonvil’in rengi aslında “bract” denilen rengini değiştirme kabiliyetine sahip bir grup yaprak tarafından verilmektedir. Yani aslında renkli görünen parçalar çiçek değil, kendi rengini değiştiren bir grup yapraktır. Braktelerin altında küçük sarı renkte görülen asıl çiçekler kokusuzdur.

Yapraklar 3-4 cm veya türe göre biraz daha büyük olabilir. Yaprak kenarları düz olup, kış soğuklarında yaprak uçlarında bronzlaşma görülür. Begonviller sarılıcı bitkilerdir bu halleriyle binaların ya da peyzaj elemanlarının boyu uzunluğunca büyüyebilirler.
B.spectabilis mor renkli olan türdür, brakteleri en büyük türlerden biridir. ‘jamaica white” beyaz renklidir, soğuğa en dayanıksız olan türdendir. “rainbow gold’ ise kırmızı renklidir ve spectabilise göre daha seyrek bir yapısı vardır.

Yetişme istekleri:
Işık: Güneşli aydınlık fakat rüzgardan korunaklı yerlere dikilmeli, kurak yerlerde ise yarı gölge yerler tercih edilmelidir. Gerektiğinde dallar bağlanarak ağacın gelişimi kontrol altında tutulmalıdır.

Su: Dona ve kuraklığa karşı çok hassas olan begonviller, yaz aylarında özellikle çok daha fazla su istemelerine rağmen çiçeklenme zamanında az su verilmesi uygun olur. Büyümelerini tamamladıktan sonra su istekleri minimumdur. Kış aylarında derinden budanırlarsa muhtemel don tehlikesine karşı önlem alınmış olabilir.

Toprak: Çok fazla toprak seçiciliği olmamakla birlikte iyi drenajlı bahçe topraklarında iyi gelişir.

Üretim: Anaç bitkilerden alınan çeliklerin köklendirilmesi ile çoğaltılmaktadır. Özellikle yan sürgünlerden alınan ve ökçeli tipte hazırlanan çelikler daha iyi köklenmektedirler.

Peyzaj Mimarlığında Kullanımı: Begonvil gölgeleme elemanlarının, istinat duvarlarının, boş görüntülü bina cephelerinin, çok geniş olan yükseltilmiş çiçek kasalarının hızlı bir şekilde bitki örtüsü tarafından kapatılması istenildiğinde düşünülecek bir bitkidir. Dikildiği peyzaja deniz kıyısında tropik bir yerde olunduğu izlenimi verir. Çok gösterişli rengi uzun dönemler boyu devam ettiğinden, çiçekleri olmayan türlerin dominant olduğu peyzajlarda mekana renk katar.

Tırmanıcı ve sarkıcı özelliğe sahip olan bitki aynı zamanda yayılıcıdır. Kıyı bölgelerinde eğimli alanların kapatılmasında kullanılabilir. Uzaktan bakıldığında böyle kullanımı ile mekanı daha da belirleyici, göz alıcı bir hale getirir. Çok büyük mekanlar begonvil yayılıcı formda bırakılırsa çok çabuk şekilde ve göz alıcı bir renkte doldurulabilir.

Bitkinin dalları ile aynı renkte olan dikenleri onun yaya sirkülasyonunun çok olduğu yerlere yakın kullanılmamasını gerektirir. Begonvil palmiye türü hem tropik görüntülerin bir elementi olan hem de su kullanımı açısından kendisine uyumlu bitkilerin uzun ve ince gövdelerinin yaratacağı boşluk ve monotonluğu azaltıp, onların altında destekleyici ve çerçeveleyici bitki olarak son derece etkili bir işleve sahip olabilir.

Dezavantajları: Begonvil sürekli olarak eski yaprakları dökerek kendini yeniler, bu temizlik problemi yaratabilir. Özellikle gölgeleme elemanlarının üzerinde kullanıldığında altında bulunan bitkilerin begonvil’in dökülen yapraklarını kolayca temizlemeye izin verici nitelikte olması akılda bulundurulmalıdır. Dikenler yaralayıcı olabilir. Karasal iklimli yerlerde kışın dona karşı çok hassastır.

Web Sayfamdan yararlanildigini görmek beni cok mutlu etti. Güzel paylasimlara sevgiler Sonia...

http://wilderrose.blogspot.com/2007/07/begonvil-gelin-duva-rodos-sarma.html

cankurtulus
14-03-2007, 19:31
Sevgili Sonia ;
Eylül ayında 3 yaşındaki oğlum Bodrumdan 2adet Begonvil aldı ve benim yardımımla İstanbula uçakla taşıdı. Önce bütün yapraklarını döktü.Sonra tekrar yeşerip aralık ayında çiçek bile açtı . 3 hafta önce saksısını değirken gördümki solucanlar basmış ve kökünün nerdeyse tamamına yakınını koparmışlar. Hemen temizleyip tekrar diktim . 3 gün içinde bütün yapraklarını döktü ve hiçbir gelişme yok.Acaba yanlış mı yaptım ?
Siz ve diğer üyelerden bilgi rica ediyorum.
Sevgiler

Mine Pakkaner
16-03-2007, 00:11
Cankurtuluş, begonvilya kökleri hassastır. Eğer solucanları temizleyeceksiniz diye oldukça hırpaladıysanız, yeniden canlanmayacaktır. Üzüldüm.

cankurtulus
16-03-2007, 14:28
İlginiz için çok teşekkürler. Çok dikkatli yapmaya çalıştım.İnşallah zarar görmemiştir. Dua edip bekleyeceğiz .Belki 4 yaşında bir çocuğun sevgisi onu geri döndürür. Çünki bu çiçek onun kendi başına seçerek aldığı ilk çiçek.

dollaway
11-04-2007, 09:00
merhabalar.ben yeni üyeyim.bitkiler konusunda da çok yeniyim.kendime bi begonvil aldım ama aldığım yerdeki satıcının bilgilerine pek güvenemedim.beni aydınlatırsanız sevinirim.özellikle mevsimlere göre sulama konusunu ve nelerden hoşlanıp hoşlanmadığını(en azından güneşi sevdiğini ve soğuktan hoşlanmadığını öğrendim) merak ediyorum.bu arada begonvilim mor.

BenBen1967
11-04-2007, 11:09
Çiçeklenme döneminde fazla sudan hoşlanmadığını biliyorum

dollaway
11-04-2007, 11:18
sonunda biri yanıt verdi.teşekkürler.benim begonvilimin yaprakları aldığımdan bu yana yarı yarıya yaprak azaldı.sizce istanbulda begonvil yetiştirmek uygun mu?

malina
11-04-2007, 12:09
sonunda biri yanıt verdi. teşekkürler.

Yukarıyı neden okumuyorsunuz? Su konusu zaten yazılmış, aynı şeyi tekrar tekrar yazamaz ki insanlar...

Feyzan

Mine Pakkaner

begonvil çiçeklenmek için bol ve tam güneşlenmeyi yeteri kadar yapmak istiyor. Yazın tam güneşe çıkarın suyunu da azaltın bol bol açar.
Son dönemde yaprakları acaba bol sudan pörsüyor olabilir mi? Saksı tabağında su birikmemeli. Bir de sen ona aspirinli su ver. Gözetim altında tutalım.

Bu bilgileri üst taraftan kopyaladım. Lütfen daha önce yazılmışları okumadan soru sormayın... Yoksa cevap yazanlar, sorulmamış sorularınıza cevap yazmakta da isteksiz olur...

dollaway
11-04-2007, 13:59
sanırım derdimi anlatamıyorum.Yukarıdaki yazıları ****** okuyorum.ama bu dönemde yani nisan ayında(yazın değil)yapılacak bakımı soruyorum.Ayrıca az sudan kasıt nedir allah aşkına.iki günde bir mi,haftada bir mi,ayda bir mi?gübre ister mi.bunun gibi sorular.çiçeklenme zamanı hangi aydır.Yukarıdaki bilgiler oldukça genel.Lütfen bilgilerinizi paylaşırken karşı tarafın yani benim bu konularda bilgisiz olduğumu unutmayın.

COYOTE
13-04-2007, 21:56
Merhaba ;)
Her konuya bir soru buluyorum hemen hemen çünkü hem amatörüm hem de birbirinden farklı istekleri olan 40 a yakın bitkim var ve tabi ki begonvilim de var.Şu an Giresun da yaşıyorum ve burada ege de ya da güneyde ki gibi begonvil pek göremiyorsunuz çok nadir var.Şunu sormak istiyorum forumu okudum umarım bişey atlamadım bu günler saksı değişimi için uygun mu ?Ve ben bilmediğim için begonvilimi kışın budamadım henüz oldukça küçük ve şu an çiçekleri var(40 -50 cm lik 4 dal) evde ışık alan bir yerde duruyor.Acaba budamamış olmamın vereceği eksikliği ne şekilde kapatabilirim yani bitkimin güçlenmesi için?
Cevaplarınızı bekliyorum ve Teşekkür ediyorum.

dollaway
14-04-2007, 21:30
Merhaba ;)
Her konuya bir soru buluyorum hemen hemen çünkü hem amatörüm hem de birbirinden farklı istekleri olan 40 a yakın bitkim var ve tabi ki begonvilim de var.Şu an Giresun da yaşıyorum ve burada ege de ya da güneyde ki gibi begonvil pek göremiyorsunuz çok nadir var.Şunu sormak istiyorum forumu okudum umarım bişey atlamadım bu günler saksı değişimi için uygun mu ?Ve ben bilmediğim için begonvilimi kışın budamadım henüz oldukça küçük ve şu an çiçekleri var(40 -50 cm lik 4 dal) evde ışık alan bir yerde duruyor.Acaba budamamış olmamın vereceği eksikliği ne şekilde kapatabilirim yani bitkimin güçlenmesi için?
Cevaplarınızı bekliyorum ve Teşekkür ediyorum.

merhabalar ben de senin gibi yeniyim.özellikle begonvil konusunda ama şahsi kanaatim,begonvilinin en azından bu aşamada budama istemeyeceğidir.Benim de bi tane begonvilim var ve gerçekten çok narin bi bitki.Aslında bizim onu yetiştirmeye çalıştığımız iklim koşulları onu narin harin hale getiriyo.Ayrıca bu mevsimde çiçek açtırabilmen büyük başarı.Sanırım özellikle fosfor çiçekli bitkiler için en önemli besin kaynağı.Begonvil konusunda tavsiyelerini bekliyorum.Teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
15-04-2007, 00:28
...Ayrıca az sudan kasıt nedir allah aşkına.iki günde bir mi,haftada bir mi,ayda bir mi?gübre ister mi.bunun gibi sorular.çiçeklenme zamanı hangi aydır...

Dollaway, iki günde bir hafta bir vs. gibi tanımları bitkiler için veremezsiniz. Bilginiz ve tecrübeniz arttıkça bunu öğreneceksiniz. Saksı toprağınız nasıldır, bitkinin yetiştiği ortam nasıldır, saksı ve bitkinin büyüklüğü nedir? Bunlar her bir begonvilya bitkisi için ayrı ayrıdır, sulama miktarını ve sıklığını da etkiler.

Bu forumdaki kaç kişinin yetiştirme koşulları sizce aynıdır? Sulamayı azaltın demek iki sulama arası kurumaya izin verin demektir. Ama saksı harcınız tofsa buna izin veremezssiniz. Forumu daha sık takip ettikçe ve başlıkları detaylı okudukça siz de bu bilgileri edineceksiniz.

Begnvilyalar yaz aylarında çiçeklenir. Çiçekli iken çok su sevmez. Çok sularsanız yaprak ve filiz verir. Mart ayından başlayarak gübre veriniz. Ekim ayında gübrelemeyi kesiniz. İlkbaharda yapraklı bitkiler için bir gübre (azotu yüksek), yaz başı da çiçekli bitkiler için gübre 8fosforu yüksek) veriniz.Bu da genel bir kuraldır. Kışın çiçek açan bitkiler hariç bu kurala uyunuz.

dollaway
16-04-2007, 17:50
Mine Hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Aradığımı buldum diyebilirim.Bu arada begonvilim mor çiçekli, yaklaşık 1 metre yüksekliğnde,çok kalın sayılmaz,toprağı asitli,plastik saksı kullanmıyorum(topraktan ve altı delik).Ancak aldığımdan beri pek gelişmedi(bir ay önce aldım)Bi tavsiye üzerine tavuk gübresi kullandım.Umarım doğrudur.Ayrıca günde yaklaşık 5 saat güneş alıyo.Tekrar teşekkürler.

COYOTE
17-04-2007, 18:10
merhabalar ben de senin gibi yeniyim.özellikle begonvil konusunda ama şahsi kanaatim,begonvilinin en azından bu aşamada budama istemeyeceğidir.Benim de bi tane begonvilim var ve gerçekten çok narin bi bitki.Aslında bizim onu yetiştirmeye çalıştığımız iklim koşulları onu narin harin hale getiriyo.Ayrıca bu mevsimde çiçek açtırabilmen büyük başarı.Sanırım özellikle fosfor çiçekli bitkiler için en önemli besin kaynağı.Begonvil konusunda tavsiyelerini bekliyorum.Teşekkür ederim.

Teşekür ettim cevabına ve tabii Mine Hanım'a da.Aslında benim begonvilimin bu yıl 2.tur çiçeklenişi Şubat ayında da çiçekleri vardı.Herhalde ev içinde ve güneye bakan bir pencere önünde olduğundan çiçekleniyordur.Özel birşey yapmıyorum birde malum havalar çok iyi gitti onun de etkisi olabilir.Umarım sizin begonvilinizde en kısa sürede çiçeklenir.

COYOTE
18-04-2007, 21:13
Bu da begonvilimin resmi:D

saydemir
26-04-2007, 16:14
Begonvilimin yapraklarının pörsümesinin sebebi çok su vermem olabilir mi acaba? Çiçeklerinin yarısı döküldü. Galiba sulamayı biraz abarttım. Ne dersiniz?

Begonvilden aldığım çeliğimi cam kenarında suda bekletiyorum. Ökçeli çelik alma yöntemi nedir? Çeliğin yaşama şansını arttırmak için yapmam gerekenler nelerdir?

Birde saksının içerisinde minik yuvarlak top şeklinde ne olduğunu anlayamadığım sarı cisimler var. 3-4 mm boyunda. Sanki bir canlının yumurtası gibi. İçinde yapışkan bir sıvı var ve galiba sayıları artıyor. Acaba bir bitki zararlısı mıdır?

Bitkim balkonda ve öğle üzeri güneş gören bir yerde.

denizden
26-04-2007, 21:31
Ev-bahçe dergisinin Nisan sayısında, begonvilin asitli toprak dışında her türlü toprakta yetiştiği yazılıydı.

COYOTE
17-05-2007, 21:32
Merhaba
Begonvilimin saksısını değiştirmek istiyorum acaba şu ara uygunmudur?Bir de burada bauhaustaki gibi çeşit çeşit toprak olmadığından migrosta satılanlardan alsam ve ona diksem olur heralde değil mi?

Rukiye Çetin
18-05-2007, 08:25
merhaba...
bir arkadaşım çiçekçiden bir begonvil almış. Sizin begonvillerinizin aksine onunki bodur görünümlü. Sanırım özel şekil verilmiş. Eve geldikten sonra yapraklarını döktü, çiçeklerin rengi açıldı ve sağlıksız görünüyor. Ne yapabiliriz?

limon
18-05-2007, 17:00
Yazın dışarıda bol güneş alan yere koyun. Begonvil aslında ev içi bitkisi değildir. Fakat İstanbul, Bursa vb.. kışları sert geçen yerlerde sadece kışın içeriye alın. Ben İst. da bahçemde kışın sardığım ve sıcak tutsun diye dibine bol yanmış gübre koyduğum halde yaşatamadım. Büyük boy saksıda yazın dışarıda kışın içeride bol güneş alan yerde bakmak en doğrusu sanırım. Sıcak iklimlerde bakımı aslında çok kolay. Aslında iklime uygun bitki almak en güzeli :)
Kolay gelsin...

cyucel
21-05-2007, 15:02
Buda benim begonvilim. 12 senelik kapalı balkonumda duruyor. Balkon full güneş alıyor. Toprağı kurudukça su veriyorum. Bir de sulama yaptığımda fıskiye ile suluyorum. ( Yağmur gibi )bakımı kolay bir bitki . Ama sanırım soğuğa dayanıklı değil. Ne de olsa Akdeniz ve Ege yöresinde daha çok yetişiyor.

cyucel
22-05-2007, 08:29
Daha garibimin dibinde başka tohumdan ürettiğim " Çan çiçeği" var. Aman maşallah gözüm gibi bakıyorum. Sabah ilk işim balkonuma çıkıp onları görmek. Topraklarını karıştırmak, su püskürmek. İnanılmaz mutlu oluyorum. Hele birde yaseminim açsın ohhh deymeyin keyfime....

limon
22-05-2007, 10:07
Daha garibimin dibinde başka tohumdan ürettiğim " Çan çiçeği" var. Aman maşallah gözüm gibi bakıyorum. Sabah ilk işim balkonuma çıkıp onları görmek. Topraklarını karıştırmak, su püskürmek. İnanılmaz mutlu oluyorum. Hele birde yaseminim açsın ohhh deymeyin keyfime....
Çan çiçeğinin tohumu ne zaman ektiniz cyucel? Ben de Mart ayında ektim tohumları Ağustos ayında nihai yerlerine yerleştirin bir dahaki seneye Temmuz ayında açacak yazıyor etiketinde. Bir fotoğrafını ekleyebilir misiniz? Benimkiler henüz 5 cm. kadar.

gilan
22-05-2007, 12:03
Merhaba
Begonvilimin saksısını değiştirmek istiyorum acaba şu ara uygunmudur?Bir de burada bauhaustaki gibi çeşit çeşit toprak olmadığından migrosta satılanlardan alsam ve ona diksem olur heralde değil mi?

Sırf torfu seveceğini sanmıyorum. Ben torf, bahçe toprağı ve kum karıştırdım ve de sevdi sanırım. Hatta aldığımda içinde olduğu poşet neredeyse sırf incecik bir kumla doluydu. Aman dikkat tuzlu deniz kumu olmasın.

COYOTE
22-05-2007, 18:57
Teşekkürler gilan
Torf aldım ama kumu bilemedim benimkinin de toprağı çok kumluydu ziyan etmeden torfla karıştırdım hepsini bende, şu an iyi durumda.Kumu dere yatağından falan mı alsam acaba bilgin var mı?

tweetysth
24-05-2007, 09:28
Merhaba,
Ben adanada yaşıyorum, malum bizim buralarda begonvil çok rahat yetişiyor. Her yer begonville kaplı desem abartmış olmam :) Ama burda daha çok mor ve az miktarda pembe renkli olanları mevcut. Ben beyaz, kırmızı, sarı **** turuncu gibi değişik renklerde olanlarından arıyorum. Acaba nereden bulabilirim **** elinde olupta bana gönderebilecek olan varmı?
Aslında yazlıkta tüm bu renklerden mevcut ama ağaç şekline gelmiş begonvillerde fide olurmu olursa nasıl olur nasıl alınır bilmiyorum :(( Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz lütfen?
Hepinize sevgiler...

gilan
24-05-2007, 23:35
Teşekkürler gilan
Torf aldım ama kumu bilemedim benimkinin de toprağı çok kumluydu ziyan etmeden torfla karıştırdım hepsini bende, şu an iyi durumda.Kumu dere yatağından falan mı alsam acaba bilgin var mı?

Ben inşaat malzemeleri satan biryerden aldım ama zaten dere kumu diye aramıştım, dolayısıyla dere yatağından direk alma şansınız varsa alın derim :)

gilan
24-05-2007, 23:43
Merhaba,
Ben adanada yaşıyorum, malum bizim buralarda begonvil çok rahat yetişiyor. Her yer begonville kaplı desem abartmış olmam :) Ama burda daha çok mor ve az miktarda pembe renkli olanları mevcut. Ben beyaz, kırmızı, sarı **** turuncu gibi değişik renklerde olanlarından arıyorum. Acaba nereden bulabilirim **** elinde olupta bana gönderebilecek olan varmı?
Aslında yazlıkta tüm bu renklerden mevcut ama ağaç şekline gelmiş begonvillerde fide olurmu olursa nasıl olur nasıl alınır bilmiyorum :(( Bu konuda bana yardımcı olabilir misiniz lütfen?
Hepinize sevgiler...

Yukardaki yazıları okuduysanız begonvili çelikle üretmek zormuş. Pazara falan bakmanızı öneririm. Genelde o yörenin bitkileri pazarlarda oluyor.

Oyaman
28-05-2007, 00:52
Merhaba,
Hepinize sevgiler...

Begonvilin dikenli mor olanından üç çelik aldım.Üzerinde birkaç yaprak bıraktığım
odunsu çelikti sanırım aylardan nisandı.Üç çeliğin ikisi tuttu ve yeni sürgünler verdi.
Sevgili tweetysth sizin istediğiniz renkteki begonviller kıyı egede olmama rağmen
yaşamıyor.Geçen sene bir gece -5 derece oldu,her türlü tedbiri almama rağmen bitki kökü dahil dondu.Bunun rengi pembe idi.
Sizin istediğiniz renklerde Davutlardaki pazarımıza geliyordu yaşamadığı için pek dikkat etmedim.Bügün pazar vardı ama yazınızı yeni gördüm önümüzdeki hafta bir arayayım bulursam yardımcı olmayı isterim.Bol çiçekli günler.

TUĞRUL SÖNMEZ
30-05-2007, 15:23
merhaba arkadaşlar..ben yeni bir üyeyim ve bu da ilk mesajım..önce kendimi tanıtayım.ismim tuğrul sönmez..43 yaşındayım..ağaçları ve bitkileri seviyorum ve sonucu burdayım..aslında buraya bonsai ile olan ilgimden ötürü girdim..fakat kısmet begonvil ile ilgili yaşadığım soruna yardım istemekmiş.geniş ve büyük saksında neşesi yerinde olan be nisan ayında satın alınıp büyümeye başlamış ve devamlı iç mekanda tuttuğum begonvili artık bahçeye çıkarmıştım.ve güzel bir çamın yanına almıştım(saksısı ile)fakat begonvilde hızla değişiklikler başladı..tabi kötü yönde..yaprakları hızla siyahlaşıyor ve kurutulmuş nane yaprağı halini almakta..48 saattir olan bir olay..hemen yine içerimi alayım?sanırım rüzgarı sevmiyor..bulunduğu yer rüzgarlı..ne dersiniz?ama içeridede çiçek açmayacağını söyleyenler var..böyle bir durum..
hoşçakalın...:( :( :(

sukranayalp
30-05-2007, 16:05
Sn Tuğrul Sönmez:
A- kuru nane yaprağına benzer görünüm ile birlikte yeşil renk de kayboluyorsa ;
1- köklerdeki su azalmış demektir.
2- güneş ışığı altında bahçeyi sularken bunun da yapraklarını sulamış ve yaprak yanıklığına neden olmuş olabilirsiniz.
3- rüzgarın kurutucu etkisi ile birlikte ağacın kök ve yaprak dengesi bozulmuş olabilir.
4- Güneş ışınları aktivasyonu arttırmış ve besin maddeleri eksik veya yetersiz geliyor olabilir.

B-Kuru nane yaprağına benzer görünümle birlikte yaprak yeşilliğinde hiç bir sorun yoksa ;
direkt olarak rüzgardan etkilenmiş yaprak deformasyonu sözkonusudur. Bunun çözümü de albette bitkiyi eski yerine geri alaıp tedrici olarak ve alıştırarak dışarı çıkarmaktır.

TUĞRUL SÖNMEZ
31-05-2007, 10:10
ilgilendiğiniz için ve cevabınız için samimi teşekkürlerimi iletirim öncelikle..dün bu sorunumu ilettikten sonra akşam saatlerinde begonvili eski yerine aldım hemen..sanırım kendini toparlayacak..inşallah muvaffak olurum..
sağolun....

agartha
31-05-2007, 21:56
Begonvilin tohumdan üretilmesinin çok zor olduğunu duydum. Bu doğru bir bilgi midir?

cyucel
01-06-2007, 11:55
Çelikten bile üretilmesi çok zor , değil ki tohum imkansız gibi.

BenBen1967
01-06-2007, 12:02
Yazlıktaki begonvilim çiçeklenmiş.Ben tüm yaz sular dururdum niye bu çiçek açmıyor diye üzülürdüm.Bu siteyi keşfettikten sonra anladım ki begonvil sulandıkça yaprağa gidiyormuş.Bu yaz artık fazla sulamamaya karar verdim.Yazlıkta temizlik yapmaktan resmini çekmeye vakit bulamadım.Bir dahaki gidişimde resmini çekeceğim;)

agartha
01-06-2007, 22:27
Çelikten bile üretilmesi çok zor , değil ki tohum imkansız gibi.

Hay Allah! Şahane begonvil tohumları sattıklarını görmüştüm bazı sitelerde... Boşuna uğraşacakmışım. Neyse başka türlü edineceğiz demek ki...

BenBen1967
01-06-2007, 22:33
Ben yıllarca çelikten üretmek için uğraştım durdum ama nafile .Bir komşum 30 çelik yaptı 2 tanesini üretebildi.Çelikler genelde mart ayında alınıyormuş .Çelik yapacağın dalı plastik şişeye dikip üstünede plastik şişeyle kapatacakmışız .Bir kaç yerine şişle delik açıp sera ortamı yapınca 30/2 oranında köklenme oluyor.Ben baktım bu iş olmuyor 2 yıl önce hazır köklenmişini aldım.5 Yıl çelik için uğraştıktan sonra pes ettim;)

Oyaman
02-06-2007, 13:22
Begonvilin mor renkli ve bol dikenli olan benim yabani olarak nitelendirdiğim
bir türü var,bu tip begonvil doğaya uyumlu her türlü şartlarda varlığını koruyor.
Don olaylarında bitkinin üst kısmı donuyor ancak malçlama ile kök korunabilinir ise seneye tekrar büyüyor.
Bu anlattığım cins Söke-Milas yolu üzerinde görülebilir.Bunlar ise kendi başına korunaksız ,ayrıca rüzgara ve soğuğa açık konumdadır.
Davutlar ve Kuşadası çevresindeki seralar ve çiçekçiler bu türü satmazlar.Begonvil istediğinizde 0 derecede köküyle birlikte donarak ölen melezlerini satarlar.Bunlar çok gösterişli turuncu,pembe.sarı,beyaz ve iki renklidir.
Begonvili ve yaşadığınız ortamın hava ve rüzgar şartlarını bilemezseniz bu cinsi
alır benim yaptığım gibi en güzel güneşli yere diker,çocuğunuza bakar gibi bakar
gübresini eksik etmez dallarına nazar boncuğu dahi koyarsınız.( ben öyle yaptım )
Ancak kış gelir sadece 1 gün -5 derece soğuk görür ve o gece köküyle birden
3 metre büyüttüğünüz begonviliniz hayata veda eder.
Benim bahçemdeki begonville ile olan ilk maceram.Şu anda doğal ortamdaki
yani yol üzerindeki begonvilden aldığım 3 adet çelik köklendirme hormonu kullanılmadan saksıda köklendi birde ısrarla bu cins begonvili isterseniz bulup fidesini getiriyorlar.Nazlılar çünkü her sene donucak ve sizde onlardan her sene bahçenize begonvil alacaksınız.Sanki tek yıllık çiçek!
Çiçekçileri ve seraları gezerken bu değişik renkli varyeteleri satın alıp büyük
bir hayranlık ve mutlulukla bahçelerine dikenlerin bir kış sonrası üzüntülerini
görebiliyorum.

BenBen1967
02-06-2007, 15:00
Bir tüyo vereyim aldığım çiçekçi yazlıktan dönerken **** havalar soğumaya başladığında dibine koyun gübresi koy demişti.Koyun gübresi kökü sıcak tutuyormuş,toprağın üstüne bolca koyun gübresi koydum.Bu yıl üçüncü yılı hala yaşıyor ,sanırım bendeki yabani dediğinizden zira öyle gösterişli çiçeklenme olmadı yaprakları ve çiçekleri gördüklerimden küçük.Öyle demet demet salkım halinde çiçek yok üstünde;)

Ferda Ülkümen
07-06-2007, 15:24
Küresel ısınma begonvillere yaramış galiba.Senelerdir gözünün içine baktığım begonvil ilk defa böyle açıyor

limon
07-06-2007, 19:13
Ferda Hanım Yalova'da mı İstanbul'da mı begonviliniz? Ben yaşatamadım, kışı atlatamadı.

Ferda Ülkümen
07-06-2007, 19:27
Begonvilim Yalova Armutluda Limon.Gemlik körfezi İstanbuldan daha ılıman oluyor.Buna rağmen geçen seneler soğuklardan bayağı hırpalanmıştı.Bu mevsimde bu seneki kadar coşkun olmamıştı hiç.

Oyaman
07-06-2007, 23:45
Ferda Hanım kutlarım sizi,bulunduğunuz bölge itibarı ile gerçekten iyi koru-
muşsunuz ve çok iyi durumda.Begonviliniz benim yabani olarak tanımlayabildiğim
mor renkli bol dikenli olan cinsidir sanıyorum.
Seracılardan öğrendiğim teknik bir bilgiyi aktarayım size;
Beş yaşına kadar begonvili koruyabilirseniz ( dona karşı ),kök ve gövde yapısının
gelişmesiyle soğuğa ve dona karşı daha dayanıklı konuma gelmektedir.

Ferda Ülkümen
08-06-2007, 00:04
sayın deportivo
Bu begonvil 4 yaşında,eskiyıllarda da 4-5 yaşına kadar yaşayabilen begonvilim olmuştu,çok sert bir kışta dondu. onu bodrumdan getirmiştim,hala resimlerini saklıyorum;

ugur ozdemir
11-06-2007, 12:06
Merhabalar, aranıza yeni katıldım. Bugün bir sitede begonvil için " asıl bulundukları güney yörelerimizden alınıp başka yerlere götürülmemesi, bulunduğu yerde daha güzel oldukları vs. bir yazı okudum. Begonvil aşığı biri olarak yaşadığım şehir olan Bursa da neden sahip olamayayım anlayamadım. Çünkü 7 yıl önce Bodrum dan getirdiğim parmak boyunda bir kök bugün 2.5 metre ve inanılmaz güzel çiçekler açmakta. Kış yaklaşınca özenle apartman içine taşıdığım, bahar yaklaşınca yine öpe koklaya balkona taşıdığım, her akşam yapraklarını sevdiğim bu çiçeği taaa Bodrum dan Bursa ya getirdiğim için suçluluk mu duymalıyım? Söyler misiniz lütfen, kötü birşey mi yaptım ben?
Saygılarımla.

Uğur Özdemir

tweetysth
14-06-2007, 17:31
Sonunda istediğim oldu, belediye serasından biri pembe biri beyaz 2 begonvil fidesi aldım. Pembe olan baya bi gelişmiş ve çiçeklenmiş, beyaz olan biraz daha küçük ama oda çiçeklenmiş. 2 büyük saksının içine seracının önerdiği perlit, gübre, vitamin ve torf karışımı topraklarla birlikte yerleştirdim. Seranın içi çok sıcak olduğu için yeşil yaprakları biraz yanmıştı onlarıda temizledim, şimdi yeni yapraklar çıkmaya başladı bile. İnşallah sağlıklı şekilde büyüyüp tüm balkonu kaplarlar, bende zevkten dört köşe onları izlerim :))
Bu arada bişey sormak istiyorum. Begonvilleri balkona yerleştirdiğimden beri güvercinlerin pek bir ilgisini çekti. Acaba bir zarar verirler mi???

gilan
15-06-2007, 01:41
Sonuçta dış mekan bitkisi olduğuna göre zarar göreceklerini sanmıyorum. Güle güle büyütün :)

tweetysth
17-06-2007, 18:32
Çok teşekkür ederim :)) Çiçekleri bir miktar döküldü aslında ama umarım yenileri çıkar. Bu arada diplerinede kırmızı alisyum tohumları ektim. Henüz sadece 4 gün oldu ama tohumlar çatlamış mini mini filizler çıkmaya başlamış bile, nasıl mutlu oldum nasıl mutlu oldum anlatamam :D

gilan
17-06-2007, 22:09
Eski çiçekler er geç dökülecek, yenileri çıkacaktır merak etmeyin. Benim bu sene aldığımın ilk yeni çiçeği şimdilerde açmakta :) Az su-bol güneş! İşte, bir begonvil ne ister sorusunun cevabı :D

tweetysth
20-06-2007, 19:46
Şimdilik az su veremiyorum aslında diplerine alisyum ektim çünkü, onlarda bi çiçek açsın dediğiniz gibi yapacağım :) Bu arada toprağında güneş görmesi gerekiyormu, yaprak kısımları saat 14 e kadar güneşte ama toprak kısmı o kadar güneş almıyor. Bir sorun olurmu?

ufuksinel
21-06-2007, 15:15
2005 yazında Bodrumdan gelirken getirdiğimiz ve geçen yıl 3-4 kez açan begonvilim ne yazık ki bu yaz hiç çiçek vermedi yardımlarınızı rica ediyorum. Güneşli bir yerde tutuyorum az su veriyorum buna rağmen sonuç alamadım. Öneriler için şimdiden herkese teşekkürler.

gilan
27-06-2007, 10:14
Şimdilik az su veremiyorum aslında diplerine alisyum ektim çünkü, onlarda bi çiçek açsın dediğiniz gibi yapacağım :) Bu arada toprağında güneş görmesi gerekiyormu, yaprak kısımları saat 14 e kadar güneşte ama toprak kısmı o kadar güneş almıyor. Bir sorun olurmu?

Tweetysth,
Ben de bir amatör yetiştirici olduğum için kesim bir cevabım yok, ama önemli olan yapraklardır gibi geliyor bana :)

gilan
27-06-2007, 10:15
2005 yazında Bodrumdan gelirken getirdiğimiz ve geçen yıl 3-4 kez açan begonvilim ne yazık ki bu yaz hiç çiçek vermedi yardımlarınızı rica ediyorum. Güneşli bir yerde tutuyorum az su veriyorum buna rağmen sonuç alamadım. Öneriler için şimdiden herkese teşekkürler.

Çiçekli bitkiler için olan besinlerden vermeyi deneyin. Belki işe yarar.

tweetysth
27-06-2007, 19:05
Begonvillerimin çiçekleri birer birer kuruyup dökülmeye başlamıştı zaten ama çok sağolsun dün temizliğe gelen yardımcımız balkonu yıkarken kovanın dibindeki suyu foş diye begonvillerime boca etmiş. Suyu şiddetli bir şekilde hep aynı noktaya döktüğü için fidelerin köklerinde kocaman kocaman 2 oyuk oluşmuş. Tabii diplerine ektiğim ve mini mini filizlenmeye başlayan alisyumlardan hiç bahsetmiyorum, çoğu ortada yok! Bu arada pembe olanın üzerinde kalan son 2 çiçekte bizim hoyrat yardımcının üstün çabalarıyla dökülmüş!!! Kendisine laf anlatmakta mümkün olmuyor, birde bilmiş ki sormayın. Yani şimdi revamı bu yaaa??? O kadar uğraş, et tam çiçekler filizlensin alakasız biri gelsin hepsini yok etsin! Olacak iş değil. Bahçelerdeki çiçekleri koparanlara zaten her zaman sinir olmuşumdur ama şimdi o çiçekleri yetiştirenleri çok daha iyi anladım, gerçekten sinir bir durum :((

MSaygin
28-06-2007, 09:40
merhaba tweetysth,

Haftasonları Mersin'e gidiyor musunuz bilmiyorum ama Mersin/Tece'den Adana'ya doğru otobana girerken çok büyük bir fidanlık var, ismi hatırımda değil şu an.Geçen sene her boyda her renkte çeşit çeşit gelinduvağı vardı, o kadar farklı renkte Gelin Duvağı başka fidanlıkta görmedim buralarda, yolunuz düşerse bir uğrayın derim :) Hırpalanan bitkinize dostlar getirebilirsiniz.

4 Nisan'da kendi gelin duvağımdan çelik almış, toz hormon da kullanarak köklenmeye bırakmıştım.Geçen ay içerisinde köklendi ve en dipten de patladı, büyüyor.Aslında yukarıdan patlasa daha iyi olacaktı ama bitki çalışsın diye bunu da koparmadım, bayağı büyüdü.Gelecek sezon onu kopartır, yukarıdan patlayan bir gözü büyütürüm.

Selamlar,

tweetysth
28-06-2007, 13:56
Evet sanırım bahsettiğiniz yeri biliyorum sanırım ama içerisine giripte dolaşmak kısmet olmadı malesef. Madem dediğiniz gibi en kısa zamanda tavsiyenizi değerlendireceğim. Teşekkürler :)

gilan
02-07-2007, 13:55
merhaba tweetysth,

4 Nisan'da kendi gelin duvağımdan çelik almış, toz hormon da kullanarak köklenmeye bırakmıştım.Geçen ay içerisinde köklendi ve en dipten de patladı, büyüyor.Aslında yukarıdan patlasa daha iyi olacaktı ama bitki çalışsın diye bunu da koparmadım, bayağı büyüdü.Gelecek sezon onu kopartır, yukarıdan patlayan bir gözü büyütürüm.

Selamlar,

Köklendirmek için yaptıklarınızdan bahseder misiniz? Suda mı beklettiniz? Işık, sıcaklık, ortam nasıldı? Üstüne birşey kapattınız mı? Ve de bu toz hormon nerelerde bulunabilir, adı nedir?
Soru yağmuruna tuttum biraz kusura bakmayın :)
Ben de Antalya'dan begonvil çelikleri aldım da. Bir tanesi de pembe-beyaz ebruli, hiç görmemiştim. O yüzden köklenmeleri için neler yapmam gerektiğini öğrenmek istedim.
Çok teşekkürler.

tweetysth
12-07-2007, 11:02
Arkadaşlar ufak birer fideyken aldığım begonvillerim geçtiğimiz ay bir hayli serpilip bol bol yapraklanmış ve yeni dallar uzatmaya başlamıştı. Son bir kaç gündür bu dallarda ve yapraklarda bir yumuşama farkettim ve bugun boyunlarını bükmeye başladılar. Bunun nedeni ne olabilir? Havanın aşırı sıcak olması, az sulama, fazla sulama neden olabilir? Gözüm gibi bakmaya çalışıyorum ve bu hallerini görünce çok üzülüyorum :(. Bu arada diplerine tohum ektiğim için hergün sulamak durumundayım ama çok fazla vermemeye dikkat ediyorum. Fikirlerinizi paylaşırsanız çok memnun olacağım...

Mine Pakkaner
12-07-2007, 11:54
Normal şartlarda aşırı susuzluk dışında begonvillerde bu durum görülmez. Saksıdalar mı yoksa yerdeler mi? Hergün sulamanızın etkilerini bilmek açısından bunu öğrenelim. Bir de fotoğraf koyun, bakalım.

MSaygin
12-07-2007, 12:02
Köklendirmek için yaptıklarınızdan bahseder misiniz? Suda mı beklettiniz? Işık, sıcaklık, ortam nasıldı? Üstüne birşey kapattınız mı? Ve de bu toz hormon nerelerde bulunabilir, adı nedir?
Soru yağmuruna tuttum biraz kusura bakmayın :)
Ben de Antalya'dan begonvil çelikleri aldım da. Bir tanesi de pembe-beyaz ebruli, hiç görmemiştim. O yüzden köklenmeleri için neler yapmam gerektiğini öğrenmek istedim.
Çok teşekkürler.

merhaba,

Sorunuzu görmemişim, kusura bakmayın.

Toz hormonu Selahattin Bey'den almıştım, toz hormonu almak ile ilgili bir başlık var forumda, şuraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3605) tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Suda bekletmedim, 45 derecelik açıyla kestim çelik olacak parçayı, toz hormana bulayıp, fazlasını silkeledikten sonra, ince bir çubukla torf içerisinde açtığım deliğe yerleştirdim, sonra torfu sıklaştırdım.Saksının ağzını streç filmle iki yandan sardım ama tamamen kapatmadım, hava alması için filmin ortasında bir parmak kadar açıklık bıraktım.Bu streç film hem suyun kaybını azaltıyor hem de toprağın biraz daha sıcak kalmasını sağlıyor.
Sonra torfu nemli tutarak bekledim sadece.

Kök oluştuktan sonra, Mine Hanım'ın tavsiyesi ile tonik verdim, çok iyi geldi sanırım.

Sıcaklık o aralar 25-30C gibi idi yanılmıyorsam buralarda.Doğrudan güneş almayan ama bol ışıklı bir ortamda beklettim.

Selamlar,

tweetysth
12-07-2007, 16:28
Makinem ağrızalandı ne yazikki fotograflarını koyamıyorum. Bitkilerim geniş ve derin saksılar içinde. Bugün suyu biraz daha bol verdim sanki biraz toparlanmış gibiler. Hiç çiçekleri yok bu arada, ilk aldığımda bir kaç çiçek vardı sonra onlar kuruyup döküldü ve yenileri açmadı.

tweetysth
13-07-2007, 17:19
Bugün bişey farkettim, dallardaki yumuşama güneş aldığı saatlerde meydana geliyor ondan sonra düzeliyor. Dış mekan bitkisi olduğu için güneşten kaynaklanabileceğine hiç ihtimal vermemiştim ama nedeni o olabilir mi dersiniz?

Bu arada o yukardaki kelimeyi (ağrızalandı!!!) nasıl yazmışım ben öyle ya :D kafam başka yerdeydi heralde. Bu berbat hata için özür dilerim hepinizden :)

bahar66
14-07-2007, 10:54
Merhabalar,
2 sene evvel Ayvalık'tan getirdiğim begonvilim geçen sene hiç çiçeklenmemişti.
Bu sene onları 10 gün bırakıp tatile gittim, döndüğümde beni bu görüntüyle sevindirdiler. Sizlerle paylaşmak istedim. :p

COYOTE
09-09-2007, 19:09
Benim de bir begonvilim var. Sizin dediğiniz şekilde yaprakları yumuşuyor. Fark ettim ki havanın çok sıcak ve boğuk olduğu zamanlarda oluyor susuz kalmadığı halde. Akşam üstü olunca da düzeliyor. Ben de sıcağa bağladım ama bilemiyorum belki başka sebebi de vardır.:confused:

abk
12-09-2007, 11:09
Benim begonvilim daha geçen hafta açmaya başladı tek tük.Bu yıl geç kaldı ama gelecek yıl için umutluyum.Şu anda saksıda.Ama kış dönemi beni düşündürüyor.Donmaması için içeri alacağım.Ama yazlıkta kalacak.Ben iki haftada bir gidebilirim.Havasız bir evde,iki haftada bir sulanarak,üstelik soba,kalorifer... benzeri hiç bir ısıtıcı olmadan dayanabilir mi çiçeklerim?Komşum çiçeklerini bodruma koymuş geçen yıl.Bodrumlarımız nemli ve karanlık.Sera gibi oldu,diyor komşum ama bana hiç mantıklı gelmedi.Karanlık bir ortamda yeşil bitkiler dayanabilir mi ki?Kışlık eve de taşımam mümkün değil.Begonvil,japon gülleri,sardunyalar,küpe çiçekleri,hatta nilüferler....O kadar çok çiçeğim var ki, bunları kışlık eve taşımam mümkün değil.Bu konuda bana düşüncelerinizi iletirseniz sevinirim.

tweetysth
15-09-2007, 17:22
Sevgili abk;
Bence içeri almayın begonvillerinizi, dış mekan bitkisi sonuçta içerde pek mutlu olacağını sanmıyorum. Donmaması için yapabileceklerinize gelince, yazlığınız nerede bilmiyorum ama bir bahçıvandan bitkileri sıcak tutmak için toprağın üstünü koyun gübresi ile kapladıklarını duymuştum, aynı zamanda bu bilgiye ağaçlar.net tede rastlamıştım yanlış hatırlamıyorsam. Denemeye değer diye düşünüyorum...
Begonvilinize sağlıklı bir kış diliyorum :) umarım üzücü durumlar yaşamazsınız.
Sevgiler...

sempe
15-09-2007, 19:39
Sevgili abk
2 yıl önce aynı sorunu yaşadım. Bir kış boyunca çiçekler boş bir evde ısıtma olmadan ve çok seyrek sulanarak kaldılar. Sonuçta: Begonvil bütün yapraklarını döktü baharda yeniden yeşerdi. Küpeli, sardunya, ortanca, süs narı, yasemin daha aklıma gelmiyor ama hiçbiri ölmedi. Çoğu yapraklarını döktü. Hepsi ışık alan bölgelerdeydi. Eskişehir Tekirdağ'a göre daha soğuk bir iklime sahip bence birşey olmaz.

abk
17-09-2007, 13:21
Sevgili Tweetysth ve Sevgili Sempe;
Her ikinize de ilgilendiğiniz için teşekkür ederim.Koyun gübresini duymuştum ama bahçede ekili olan çiçeklere uygulanıyor sanıyorum.Benim çiçeklerim saksıda.Sempe'nin aynı deneyimi yaşamış olması da bana moral verdi.Yapraklarını dökseler de ölmedikleri sürece sorun yok.Geçen kışı hiç kar yağmadan geçirmiştik.Bu yıl da çok sert bir kış geçireceğimizi sanmıyorum.
Tekrar her ikinize de teşekkürler...

petulya
22-09-2007, 00:11
Begonvilin mor renkli ve bol dikenli olan benim yabani olarak nitelendirdiğim
bir türü var,bu tip begonvil doğaya uyumlu her türlü şartlarda varlığını koruyor.
Don olaylarında bitkinin üst kısmı donuyor ancak malçlama ile kök korunabilinir ise seneye tekrar büyüyor.
Bu anlattığım cins Söke-Milas yolu üzerinde görülebilir.Bunlar ise kendi başına korunaksız ,ayrıca rüzgara ve soğuğa açık konumdadır.
Davutlar ve Kuşadası çevresindeki seralar ve çiçekçiler bu türü satmazlar.Begonvil istediğinizde 0 derecede köküyle birlikte donarak ölen melezlerini satarlar.Bunlar çok gösterişli turuncu,pembe.sarı,beyaz ve iki renklidir.
Begonvili ve yaşadığınız ortamın hava ve rüzgar şartlarını bilemezseniz bu cinsi
alır benim yaptığım gibi en güzel güneşli yere diker,çocuğunuza bakar gibi bakar
gübresini eksik etmez dallarına nazar boncuğu dahi koyarsınız.( ben öyle yaptım )
Ancak kış gelir sadece 1 gün -5 derece soğuk görür ve o gece köküyle birden
3 metre büyüttüğünüz begonviliniz hayata veda eder.
Benim bahçemdeki begonville ile olan ilk maceram.Şu anda doğal ortamdaki
yani yol üzerindeki begonvilden aldığım 3 adet çelik köklendirme hormonu kullanılmadan saksıda köklendi birde ısrarla bu cins begonvili isterseniz bulup fidesini getiriyorlar.Nazlılar çünkü her sene donucak ve sizde onlardan her sene bahçenize begonvil alacaksınız.Sanki tek yıllık çiçek!
Çiçekçileri ve seraları gezerken bu değişik renkli varyeteleri satın alıp büyük
bir hayranlık ve mutlulukla bahçelerine dikenlerin bir kış sonrası üzüntülerini
görebiliyorum.

Sanırım bahsettiğiniz mor renkli bol dikenli yabani tipi ekteki linte bulunan italyan tipi begonvil olsa gerek...www.moplants.com/blog/?cat=18

Balıkcı
22-09-2007, 15:26
japon gülleri[/B], sardunyalar,küpe çiçekleri,hatta nilüferler....O kadar çok çiçeğim var ki, bunları kışlık eve taşımam mümkün değil.Bu konuda bana düşüncelerinizi iletirseniz sevinirim.

Merhabalar

Arkadaşlar cevap vermiş, ben de tecrübemi aktarayım. (Ben Barbaros'tayım.)

Maalesef Japon güllerinin hiç şansı yok.
Onlar ya kışlık eve gidecek ya da seneye yenileri alınacak.:(

Benim begonvil, saksıda, boş bir evde kışı geçirdi, şimdi hala çiçekli.
(Sadece yabani veya orijinal diyebileceğimiz mor-erguvan rengi olanlar için geçerli bu bilgi.
Aşılı denen pembe, beyaz, karışık renkliler için ümit yok.)
Sardunyalar bahçedeyse, fazla dalları kesip üzerine toprak doldurmak, kökleri dondan koruyor.
Sakız sardunyaları ise mutlaka (sıcak yerde) korumak lazım, yoksa donarlar.
Nilüfere bir şey olacağını sanmam çünkü zaten suda, gölde, derede, havuzda yaşayan bir çiçek.

Yine de son karar sana ait.:p

Kolay gelsin.

abk
24-09-2007, 08:25
Sayın Balıkçı;
Sanırım japon güllerimi taşyacağım,çünkü gelecek yıl tekrar almak istemiyorum.:rolleyes:Siz Barbaros'ta dondurduğunuza ve benim yazlık da Tekirdağ'ın İstanbul girişinde olduğuna göre başka alternatif gözükmüyor şimdilik.Diğer çiçeklerimi yazlıkta ama içeride bırakmayı düşünüyorum.Bu yıl da sıcaklık geçen yıl gibi olursa,kışı rahat atlatabilirler diye düşünüyorum.
İlginize teşekkürler.....

deniz boro
30-09-2007, 23:20
20 senedir İstanbul'a Güneyden her türlü sıkıntı ile getirdiğim begonville çeliklerini canlı tutmayı başaramadım. Balkonum Doğu Batı yönünde güneş ve rüzgar alan bir balkon. Belki küresel ısınmadan dolayı artık İstanbul'da da yetişir begonviller. Bu vesile ile İstanbul'da bunu başarabilmiş herkesi kutlarım.

noreks
01-10-2007, 00:52
Güneye bakan bahçelerde yetişiyor. En azından Erenköy de ve çevresinde yetişen bahçeler var. Bu seneye kadar Datça dan gelen rozetler de yetişmiyordu. Bu sene rozetler balkonumda son derece sağlıklı olarak yetişti. Hala çiçek açıyorlar.

Sergüzen
01-10-2007, 09:47
Begonvil ve japon gülünün Bursada da dışarıda yaşama şansı yok. Ben her ikisinden de denedim. Fakat donmaktan kurtaramadım.

Mine Pakkaner
01-10-2007, 10:43
Eyüp Bey, eğer begonvilyanızın gövdesini önce hayvan gübresi katılmış saman, sonra jüt çuval, sonra da naylonla sarar ve kışı öyle geçirtirseniz bahara tekrar sürüyor, çiçekleniyor. Ancak japon gülleri için bu zor. İzmir'de sahil kesiminde bile, dona açık yerlerde, çok sert kış koşulları olursa, sarsak da yaşatamıyoruz.

Sergüzen
01-10-2007, 21:24
Mine Hanım
Verdiğiniz bilgi için teşekkürederim. Bu sene de Marmaristen bir adet begonvil ve bir adet japon gülü getirdim. Onları saksılara diktim. Havalar soğuyunca kapalı ortama alacağım.
Sarma işini bahçemdeki portakala yapıyorum fakat zavallı bitki her sene veya iki senede bir donuyor, baharda tekrar yeşeriyor. Bir türlü çiçek açacak boya ulaşamadı.

sinaninci1
01-10-2007, 21:53
Herkese selam
Bir ay once bodrumdan gelirken katmerli birtane getirdim bahceye diktim ( torbadaydi) simdi biraz keyifsiz gibi havalarin sogumasindan dolayi yapraklarda sararma goruyorum ama dikler hatta yarin arkadasim ikinci begonvilimi getiriyor kirmizi beyez acani istedim onu bu sene icerde tutmayi dusunuyorum bilgiye ihtiyacim var
Yalovada guneye bakan bir binanin bahceden dorduncu katina kadar cikmis olanini gordum ondanda celik almayi dusunuyorum belki o iklim sartlarina alismistir diye dusunuyorum ne deriniz
Saygilar

Oyaman
01-10-2007, 23:30
Herkese selam
Bir ay once bodrumdan gelirken katmerli birtane getirdim bahceye diktim ( torbadaydi) simdi biraz keyifsiz gibi havalarin sogumasindan dolayi yapraklarda sararma goruyorum ama dikler hatta yarin arkadasim ikinci begonvilimi getiriyor kirmizi beyez acani istedim onu bu sene icerde tutmayi dusunuyorum bilgiye ihtiyacim var
Yalovada guneye bakan bir binanin bahceden dorduncu katina kadar cikmis olanini gordum ondanda celik almayi dusunuyorum belki o iklim sartlarina alismistir diye dusunuyorum ne deriniz
Saygilar

Begonvilin pembe rengini Kuşadasında yaşatamadım.-5 derecede dondu.
Bol dikenli olan yabani mor rengini ise geçen kış hiç sarmadım , üst kısım dondu
ancak kök sağlamdı tekrar sürdü şu anda 3 metre boyunda.
Yalova şartlarında bahçede sağlam kalacağını sanmıyorum,ancak dipten budayıp kök kısmını gübre ,saman ve kuru yapraklar ile örterseniz donmasını
engelleyebilirsiniz , baharda tekrar boy atar.
Kırmızı beyaz olanı ise saksıya dikip içeride korumanızı tavsiye edebilirim.
Bende bu sene Mine Hanımın tavsiyesini gövde için deneyeceğim.Koruyabilirsem inşallah seneye özlediğim 6 metrelik bir Begonvilim olur.

sinaninci1
02-10-2007, 11:35
Evet Bodrumda geldi buda benim yeni iki renkli begonvilim resimler biraz ufak kameranin pilini cocuklar almis bende telefonun kamerasiylan cektim biraz bulaniklar daha sonra daha guzellerini ilistiririm

deniz boro
02-10-2007, 19:34
Dekoratif bir gözlem ama begonvilli klasik atlas bitkisi gibi ev içinde salonda düşünemiyorum.

sinaninci1
02-10-2007, 22:57
Deniz boro
Dogru ama bu sene iceri almayi ve nisanda disari dikmeyi dusunuyorum nedenine gelince kok gelismesi icin simdi dikersem kok gelisimi yapmiyacak ve kokler uste kalacagindan dona bilir diye fakat hayret ettigim birsey var burda yalovada dedigim gibi bir evin bahcesinde agaci sarmis olanini gordum ve sokagin kuzeyi denize bakiyor bogaz gibi esiyor soguk kokunun capi 10- 15 santim kalinlasmis ilgincdegilmi benim dusuncem bir ikisene korudunmu alisiyor galiba

tweetysth
03-10-2007, 18:44
Geçen gün bir sitenin etrafına çepeçevre dikilmiş olarak gördüğüm begonvillere hayran kaldım. Uzaktan farklı bir çiçek olduğunu düşünmüştüm, çünkü çiçekleri bir hayli iriydi. Ama yakından inceleyince ne göreyim, bildiğimiz gelin duvağı diyeceğim ama ben hayatımda bu kadar güzelini görmemiştim. Pembe ve beyaz olmak üzere iki renkliydi, ama nasıl oluyorsa renkler hiç birbirine karışmamış. (Benim balkonun iki ucunda duran pembe ve bayaz begonvillerim tozlaşarak enteresan renklere sahip olmuşlardıda) O kadar bol çiçekliydiki artık dallar taşımıyordu. Bir o kadar çiçekte yere dökülmüş, tüm sokağa konfeti yayılmış havası veriyordu. Masal gibi anlattım değilmi :) ama kendimi rüyada sandım resmen mükemmeldi. Ben o kadar uğraşıyorum ama benimkiler kaç aydır tek bir çiçek bile açmadı, çiçekten vazgeçtim fazla bir gelişimde göstermiyorlar. Aşırı sıcaklara veriyorum ama başka bir nedeni olabilir mi acaba? Benimkilerde o sitedekiler gibi çoşup bütün balkonumu kaplamaz mı???

Şimdi size sormak istediklerim şunlar. Açmayan begonvilleri nasıl açtırırız? Daha kısa zamanda gelişim göztermeleri için ne yapmak gerekir? Ve ben o siteye tekrar gitsem, o şahane gelin duvağından 1 dal yürütsem onu evde büyütebilir miyim :))

abk
04-10-2007, 08:08
Benim bu yaz aldığım begonvilim de ancak yaz sonunda açabildi.Çiçekleri de minicik.Oysa aldığım yerde üzerinde kocaman çiçekleri olanları vardı.Ben çiçeklerin küçük olmasını bu yılın çok sıcak geçmesine bağladım.Dolmalık biberlerim de minicik oldular bu yaz,ancak eylül ayından sonra normal boyuna gelebildi.

sinaninci1
09-10-2007, 14:35
Benim bu yaz aldığım begonvilim de ancak yaz sonunda açabildi.Çiçekleri de minicik.Oysa aldığım yerde üzerinde kocaman çiçekleri olanları vardı.Ben çiçeklerin küçük olmasını bu yılın çok sıcak geçmesine bağladım.Dolmalık biberlerim de minicik oldular bu yaz,ancak eylül ayından sonra normal boyuna gelebildi.

Zannetmiyorum sicagi cok sever, Cok cesitleri var, sizinki katmerli olanidir.
Saygilar

ankara_kedisi
16-10-2007, 16:37
Merhabalar,
Ankarada yasayan bir begonvil asigiyim. Ankarada bahcede **** cam kenarinda begonvil yetistirmem mumkun mu? Etrafimdaki herkesin genel kanisi begonvilin sicak bolge bitkisi oldugu yolunda.

Hasan Lalezar
16-10-2007, 21:14
Merhabalar,
Ankarada yasayan bir begonvil asigiyim. Ankarada bahcede **** cam kenarinda begonvil yetistirmem mumkun mu? Etrafimdaki herkesin genel kanisi begonvilin sicak bolge bitkisi oldugu yolunda.

Bauhaus da satmayada başlamışlar. İnsan görünce Ankara'da da yetiştirebilsek keşke diyor ama sanırım olmaz. Büyük bir saksıya dikip kışın sıcağa taşısak olmazmı acaba

sinaninci1
16-10-2007, 21:21
Yalova"da yetimez diyorlar ama yetisiyor.
Galiba iklim sartlarina alismasi lazim,1-2 sene kolliyacaksin
Saygilar

omar
17-10-2007, 16:48
sn. ankara Kedisi,
Ben de bir Begonvil aşığı olarak Ankara'da bu güzel çiçeği yetiştiriyorum.
Katmerli kırmızı ve mini pembe begonvillerim çiçeklenmek üzere..
sanırım bugün yarın açacaklar.
Yazın bol güneş gören balkon veya bahçede bakmak yeterli oluyor.
Kışın budayarak serin bir ortamda barındırmayı düşünüyorum.. Ben bu yıl bu şelikde deneyeceğim.

Balıkcı
18-10-2007, 08:48
İzninizle ben de katılayım sohbete.

İstanbul'da iki begonvil biliyorum ki hayretlere seza.

Şaşırmayın, öyle üç beş yıllık değil, neredeyse çocukluğumdan beri hatırlıyorum.

Biri, Vaniköy-Kandilli arasında, eski Vaniköy mısırözü yağı fabrikasının olduğu bahçede.
Şimdi, Vaniköy'den Kandilli'ye doğru giderken (şebekeye varmadan) soldaki duvarın üzerinden mosmor bakıyor.
Bu durumuna aldanmayın, onu asıl denizden görmelisiniz, belki 10-15 metrelik duvarı sarmış, yoldan görünen sadece uc kısmı .

Bir diğeri de Yeniköy'de bir yalının bahçesinde, yalıyı sarmış durumda, onu da denizden görmelisiniz.

İnşallah fotoğraflayabilirsem, buraya koyarım.

tweetysth
18-10-2007, 20:00
BEGONVİLİ ÇİÇEK AÇMAYANLARA!!!

Ne kadar uğraşsamda bütün yaz 2-3 çiçekten fazla çiçek açtıramadığım küçük ve sık yapraklı mor begonvillerime yaklaşık 2 haftadır praktikerden aldığım besin takviyesinden vermeye başladım. 1 lt suya 1 kapak eklenerek her sulamada verilen bu sıvı besin (namı diğer çiçek coşturan) daha 1 hafta geçmeden bir mucizeye imza attı. Her bir yaprağın dibinden yeni filizler fışkırmaya ve her filizden pıtır pıtır tomurucuklar dökülmeye başladı :D Begonvilime olan aşkım ikiye katlandı...
Herkese şiddetle tavsiye ederim!!!

Balıkcı
18-10-2007, 22:22
Evet Bodrumda geldi buda benim yeni iki renkli begonvilim resimler biraz ufak kameranin pilini cocuklar almis bende telefonun kamerasiylan cektim biraz bulaniklar daha sonra daha guzellerini ilistiririm

Çok güzeller ama mor cinsin dışında kalanların, buralarda yaşama şansı yok.:(

O iki renkli iri çiçekliler daha da narin oluyormuş.

taita
29-10-2007, 12:02
merhaba arkadaslar
yaklasık4-5 senedır begonvıl bakıyorum.5 farklı renkte kucuk agaclarım var.
1- pembe-beyaz olanı, 2 hafta ızınden dondugumde gordumkı hertarafından cıcek patlamıs,fakat keyfı fazlasıyla kacmıs.yaprakları sarımsı olmuslar,saksısını hafıf salladıgım vakıt hemen kopuyorlar. cıceklerıde pek cansız,gelısemedıler ve renklerını alamadılar. sanırım 3 haftalık yoklugumda ablamlar ve apartman gorevlısı habersız fazla suladılar...?!
2-kırmızı katmerlı; 3 senelık. su yaz cıceklerını doktukten sonra saglam budamak zorunda kaldım.pamukcuk olusmustu.dıger bıtkılerede bulasır dıye yok etmek ıstedım. cok kısa surede toparlandı,yenı surgunler verdı.
3-narcıcegı rengınde olan; bunuda bodur olarak aldım gecen sene.bodur tutmaya gayret edıyorum,bugune kadar kusmedı bana
4-mor; bu yaz tatılınde aldım.(6.cı ayda) fazla gelısmıstı,cok yer kaplamasın dıye hemen budadım.kıs ıznımden dondugumde bana suprız yaptı,bırsuru cıcek acmıs kerata
5-yalınkat koyu pembe;bu kızımızda aılemıze henuz katıldı. bıraz fazla boylu,ama ona gelısme musadesı var.
merterde,yazın pufur pufur esen bır mahallede oturuyorum.kısında ona gore oldukca sert gecebılıyor.
kıs aylarına kızlarımı kapalı balkona tasıyorum.kıs boyunca su vermıyorum.onun yerıne arada sırada elektrıklı su ısıtıcısını balkona tasıyorum,ve saatlerce kaynatıyorum.buharından nem alsınlar dıye.tabı asırı soguk havalarda bunu yapmıyorum,donma olmasın dıye. kac senedır kısın kızlarımı boyle muhafaza ettım,bugune kadarda bırsey yasamadım.
bu yaz eskı mor begonvılımı bahceye ektım.bılmıyorum acaba bu senekı su sıkıntısından sulanmadıgı ıcınmı,**** komsu cocukları onu ıncıttıgı ıcınmı...bır gun ısten sonra baktımkı,kurumus tek bır daldan baska bır sey kalmamıs.
genel olarak bu yaz sıcaklarından butun cıceklerım etkılendı.bır gun sulamayı ıhml ettıgımde ertesı gun boyunları bukulmus oluyordu. ne hıkmetse 10.cu ayda bırden azdılar.
bu baharda sızlerden almıs oldugum bılgılere dayanarak celık almayı dusunuyorum. bol cıceklı gunler dılıyorum herkese

taita
01-11-2007, 19:11
burda sadece ikisi var, digerlerinin resmini nasil cekmemisim diye kiziyorum kendime.:mad:
zaten pembe-beyaz olani epey bir keyifsiz:( bakalim nasil toparliyacagiz onu?!

COYOTE
01-11-2007, 19:48
Sayın taita begonvilleriniz muhteşem:))) Yukarıdan sarkan mercan çiçeğine zaten diyecek lafım yok. Ona özel bir bakım yapıyormusunuz.?
Budadığınıza göre begonvillerinizi bol bol çelik çıkıyordur. Onları atmaz da begonvil sevenlerle paylaşırsanız süper olur. Mesela ben bir tane narçiçeği renkli olanın çeliğine talip olabilirim:))
(Ayıp olmadı umarım)

sinaninci1
02-11-2007, 08:46
Buda benim begonvilim bu kis iceri alacacagim, bilhassa bu iki renklinin digerlerine gore daha hassas oldugunu duydum.

taita
04-11-2007, 12:04
Iste pembe-beyazin son hali, acaba icerimi alsam artik? Yani kapali balkona

taita
04-11-2007, 12:15
Digerlerin durumuda......:p

MSaygin
30-11-2007, 18:36
Temmuz ayı sonunda, birisine hediye aldığım gelin duvağının orantısız büyüyen bir dalını kesmiştim yeni sahibine vermeden önce.Sonra kestiğim dalı 4 parçaya ayırıp torf/perlit karışımına koymuştum, çok da ilgilenmedim ama 2 hafta kadar bir sürede yapraklar çıkardı, 1 ay içerisinde de köklenmişti.Kısa kalmaları için bir kaç kere uçlarını kestim, yan dallardan büyümeye devam ettiler, bugünlerde de çiçeklendiler.Kısa gövdenin ucunda çiçekli hali de bir başka güzel :)

25796

abk
17-12-2007, 12:17
Begonvilimden çelikler alıp ektim dün . Ancak dalları çok inceydi . Bu kadar ince çelikler tutabilir mi , bilmiyorum .

Senior_Duke
31-12-2007, 16:30
Dalamandan sipariş ettiğim Begonvil'im kargo ile 6 günde elime ulaştı..

Boyu yaklaşık 1,5 metre öyle bir koymuşlarki kutuya katlayarak zavallı kat kat sıkışık bir biçimde çıktı.

Hemen güneş alan bir yere büyük bir porselen saksıya yerleştirdim.
Yapraklarının bir bölümü sarı renkte.. Kendi toprağıda oldukça suluydu..
Göl bir toprağa sahiptide diyebilirim..

Ben köklerine fazla zarar vermeden ıslak toprağının alt bölümünü biraz aldım.
Alt kısma tprf/bol perlitli bir karışım yapıp üstüne yerleştirdim. Sonra tekrar torf/perlit ile dikme işlemini tamamladım. Dallarını iple tutturdum..
Çok uzun olduğu için budayacağım ama kıyamıyorum.. Üst yapraklarında bol çiçek var.
Nasıl olduysa 6 gün kapalı kaldığı daracık kutuda dökülmemişler.

Bu sarı yapraklar kendine gelir mi sizce? Diri duruyorlar çünkü?

Senior_Duke
04-01-2008, 14:03
Evet yaprakların tamamı şu an kupkuru ve dökülmeye başladı.. Çiçeklerininde tamamı kurudu.. Öldü mü acaba? Yoksa kış olduğu içinmidir.. Yeni filizler veriri mi baharda sizce?

Senior_Duke
07-01-2008, 20:12
Begonvilim mor renkte ve dikenli.

2 tane 1 metre kadar sürgünü vardı.. Birini en dipten (tamamen) diğerinide yaklaşık 25 cm. kalacak şekilde budadım. 25cm kadar bırakma nedenim ilk geldiğinde baya sağlıklı ve çiçekli bir daldı o yüzden.

Bunun dışında torf kalitesi çok iyi bol perlit karışımlı geniş bir seramik saksıda duruyor.
Evin şu an doğuya bakan penceresinin önünde,, yanında da kalorifer var ama yakın değiller. Kurutmuyor yani. Şu an için doğu cephesinde bırakacağım mart nisan gibide batı kısmına koymayı düşünüyorum. Çünkü evin batı cephesi yaklaşık saat 1'den 8'e kadar güneş alıyor.

budadığım dallardan çelik aldım (10 adet) Yeşil soda şişelerinde kolay köklendiğini duydum. Ne derece doğru bilmiyorum ama onların içine koydum bir ihtimal kök oluşur diye.

Bunun dışında en altta kendisinden patlamış bir sürgünü var. O yeşil durumda ama yapraklarını döktü. Belki yazın şansım iyi giderse yapraklanırlar (:

omar
11-01-2008, 08:50
Günaydın,
merak ettiğim bir konuda yardımınızı istiyeceğim. Bildiğim ve gördüğüm kadarı ile Begonvil yazın çiçekleniyor. Sahip olduklarımdan 2 adet begonvilim (Pembe ve Altın sarısı) halen çiçek açıyor. Özellikle altın sarısı... Dinlenmeleri gerekmez mi?

İklimsiz
11-01-2008, 10:38
Sahip olduklarımdan 2 adet begonvilim (Pembe ve Altın sarısı) halen çiçek açıyor. Özellikle altın sarısı... Dinlenmeleri gerekmez mi?

Begonvilleriniz içerde mi, dışarda mı sayın Omar? Bu mevsimde çiçekleri üzerinde olduğuna göre Ankara ikliminde dışarıda olacaklarına ihtimal vermiyorum. Özel bir bakımınız var mı? Ne mutlu size, çiçeklerinizin keyfini çıkarın.

omar
11-01-2008, 11:19
Sn.iklimsiz,
Begonvillerim iş yerimde içerideler, koridorda. Bende ilk başda sevinmiştim ama şimdi kaygı duyuyorum; dinlenmeden yaz sezonuna girecekler. Özel bakım denenirse bazen 1Lt suya 1 kapak dolusu sıvı besin veriyorum.

taita
13-01-2008, 14:04
Merhabalar sayin Omar;
Ablam bir kis boyunca begonvilini icerde tutmustu, cicek costuran verdi, nitekim butun kis cicekliydi, yapraklarini dokmadi, yazi bu kartlasmis yapraklarle gecirdi. Ikinci kisinida icerde gecirdi, ama bu sefer yazi goremedi. :((
Bence mutlaka dinlenmeli

omar
14-01-2008, 10:02
Bende sıvı besin ile sulama rejimimi değiştirip biraz dinlenmelerinin sağlamak istiyorum. Geçen ay içinde çekmiş olduğum resimlerini paylaşmak istedim.
Umarım yazın daha iyi olurlar...

Senior_Duke
20-01-2008, 23:39
Begonvilim filizlenmeye başladı.. Şaşırtıcı biçimde (:

MSaygin
21-01-2008, 09:37
Mersin'de yazlık sitelere başlayan mütahitler, hemen bir kaç kök gelin duvağı dikiyorlar inşaata başlarken.Bizim sitedeki gelin duvağı şu an 12. kata kadar gelmiş durumda, gövde kalınlığı inanılmaz.Her sene bahçevanlar çok sert bir şekilde buduyorlar, bana mısın demiyor :)

Filturko
21-01-2008, 16:35
Merak edenlere Yalova'daki bahçemizde, 7 yaşındaki begonvil. Ön plandaki benim birtane çiçeğim Yağmur.

Filturko
21-01-2008, 16:40
Yalova'da begonvil. 2005 yılında çektiğim fotoğraf.

Oyaman
21-01-2008, 23:23
Kutlarım sizi sayın Filturko , Begonvilden çıkmış Morsalkıma benzemiş , ne güzel bakmışsınız , o da yerini çok sevmiş anlaşılan .
Hiç budama yapıyormusunuz ? ve 7 sene içinde mutlaka don olayı yaşamıştır .
Korumak için herhangi bir yöntem kulandınız mı ? yoksa kendi halinde mi bırakıyorsunuz ?
Kusuruma bakmayın çok şey sordum ama bir soru daha soracağım . Gövde yapısı çok dikenlimi ? Tekrar kutlarım sizi .Allah nazardan korusun !

Senior_Duke
04-02-2008, 17:18
Merhaba. ..

Begonvilimi budadıktan sonra (yaklaşık 1 ay içinde) muazzam bir gelişme gösterdi.
Budamadan önce tamamen yapraklarını dökmüş, kuru bir durumdaydı.

Çiçekçiden poşet içinde gelen begonvilin toprağını (hafif kumlu) elimdeki iyi kalitede torf ve perlitle karıştırarak çapı 25cm. olan beyaz seramik orta derinlikte bir saksıya almıştım.

Haftada 1 defa (Perşembeden perşembeye) suluyordum. Baktım ki baya kuruma oluyor perşembe - pazartesi - perşembe -pazartesi şeklinde sulamaya başladım.

Ayrıca geçenlerde yapraksı bitkiler için besin çubuklarından aldım. Hani bu yeşil renkte ince çubuklardan. (NPK 10+6+8) Saksı çapına göre yerleştirme yapıyorsunuz. (Saksım 25cm olduğundan 5 tane yerleştirdim) O kadar faydalı olduki şuanda patlama yapmış durumdalar. Sürekli yeni filizler çıkıyor.

Gündüzleri güneş çıktığı zamanlarda güneşli yere alıp 3-4 saat güneş almasını sağlıyorum.
Normade gün boyu aydınlık, cam kenarında. (Kalorifer ile arası 40cm kadar)
Dip kısımdan çıkan filizler yaklaşık 7-8 cm kadar olduklarından yukarıya yönelmeleri için ince bir iple zarar vermeden bağladım.

Baharda umarım çiçek açarlarda resimlerini paylaşırım. ..

sefacan54
07-02-2008, 22:05
Merhaba

Ben Adapazarında oturan, çiçeklere meraklı inşaat mühendisiyim. Yaklaşık bir yıldır bu forumu takip ediyorum. Okuduklarımdan epeyce fikir sahibi oldum.

Begonvil üreteceğim diye inat ettim. 2 adet begonvilim var. Soğuktan etkilenmesinler diye 10 aralıkta evin içerisine, kaloriferin yanına aldım. Almadan önce budadım. Yaklaşık 50 adet çelik çıkardım. Ziraat mühendisi arkadaşım, bitki köklenmesine yardımcı olabilecek suyla karıştırılan sıvı bir bitki gelişim düzenleyicisi verdi. Önce çelikleri bu karışımda 10 dk. Bekletip 10 tanesini suya 40 tanesini de toprak, organik koyun gübresi, kum ile hazırladığım karışıma diktim.
Sabırla kök **** filiz vermelerini bekliyorum.

Çeliklere yaptığım işlemler, ve onları diktiğim toprakta yeşermeseler bile onları sevgimle filizlendireceğime inanıyorum.

Bu arada içeri kaloriferin yanına aldığım ana begonviller filiz vermeye başladılar.

berra
01-03-2008, 01:01
benmde üç adet begonvilim var çok seviyorum onları birtanesi iki renkli
ama yapraklarını döküyor hernedense
kapalı güneş gören bir mekanda benjaminimde öle keşke yapraklarını dökmeseler.

COYOTE
03-03-2008, 00:25
Küçük bir begonvilim var yaprak vermeye başladı. Şu an ev içinde yakında havalara itimadım tam olunca balkona alacağım..Isırgan otunun suda bekletilerek oluşturulduğu bir çözelti vardı forumda(geçen gün okudum şimdi bir türlü bulamıyorum) acaba begonvile de faydası olur mu? Biraz gösterişli olsun istiyorum:D Ya da başka ne yapabilirim?

Penelophe
03-03-2008, 00:40
Coyote, aradığın bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=87511&postcount=78) ve bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=87639&postcount=80) mesajlar olabilir.:)

COYOTE
03-03-2008, 00:48
Evet Penelophe buydu aradığım.
"arkadaşlar tam mevsimi olduğu için,imkanı olanlara bir tavsiyem var.ısırgan otunu toplayıp ağzı kapalı bir kapta 1 hafta çürütün" ama sanki ölçü de yazıyordu neyse göz kararı bişey yaparım artık;). Çok teşekkür ederim.:D

Penelophe
03-03-2008, 08:39
Verdiğim 2. linkte miktar yazıyor.;)

abk
03-03-2008, 09:17
sanki ölçü de yazıyordu neyse göz kararı bişey yaparım artık;). :D

Daha pratik olarak ev-bahçe dergisinde "arı yarıya" iye okumuştum.

COYOTE
03-03-2008, 09:21
Ben de pratik bir ölçü diye hatırlıyordum. Yarı yarıya tamamdır. Çok teşekkürler penelophe ve abk. Begonvilimde deneyeceğim sanırım;)

Güler
03-03-2008, 10:10
Begonvilleri ben de çok seviyorum. Bodrum dönüşü gösterişli bir tane aldım, Manyasta nisbeten kışı kuytu geçirecek bir yere diktim. Kış hazırlıklarını yaparken de ona güzel bir apaçi çadırı yaptım naylondan. Ama sanki bunu kafi görmedim, ertesi günü gidip kablo ve ampul duy, alarak ona güzel bir tesis kurdum. Ampul (15w.) gece gündüz çadırı bir miktar ısıtsın dedim. Ama maalesef, bu çalışmalarım boşa gitti ve begonvilim o kışı atlatamadı.
Sonra daha dayanıklı cins dediklerinden aldım, onda da hüsran olunca, her yörenin kendi bitki örtüsü vara saygı gösterdim dediysem de inanmayın. Şimdi de diyorum ki ben begonvilleri hep, Bodrum ve Fethiyeden getirdim. Bir de İstanbul'da satılanlardan alıp denemeliyim, İstanbul'da Adalarda çok güzel yetişiyor, neden olmasın?

Arzu Kasapoğlu
03-03-2008, 10:17
Geçen yıl kışın Tuzladaydım. Evlerin bahçelerinde mor begonviller vardı.

Sanırım mor begonviller kışa daha dayanıklı.

Güler
03-03-2008, 10:20
Benim ektiğim de mor-sıklamen rengiydi.
.

günsu
03-03-2008, 10:29
Gülerhanımcığım sizde benim gibi, bende aynı şeyi beyaz yasemin için yaptım, kaç kere aldım her seferdede yaşatamadım.Bahçemiz olmadığı için evde büyütmek istemiştim olmadı:(

Arzu Kasapoğlu
03-03-2008, 10:29
Belki de İstanbul şartlarına alışmış bir begonvil almanız daha iyi sonuç verir.

Benimde küçük kırmızı bir begonvilim var, kışı içerde geçirdi. Havalar biraz ısınınca dışarıya alacağım.

COYOTE
03-03-2008, 10:41
Benim begonvilim İzmir'den geldi. Burada nadir olarak var,onlar da güney cephede,aksi gibi güneye bakan balkonum yok,ben de o cepheyi gören boş odaya koydum geçen sene, epey çiçeklenmişti ama yaşatacağım diye göbeğim çatladı diyebilirim. Kucağımda begonville gezdim bir içeri bir dışarı. Saksıda olunca kolay tabii:) Havalar iyice ısınmadan dışarı almayacağım bu sene. Mercanlarda başarılı olamadım ama begonvilde pes etmiyorum.

Oyaman
03-03-2008, 20:04
Begonvilleri ben de çok seviyorum. Bodrum dönüşü gösterişli bir tane aldım, Manyasta nisbeten kışı kuytu geçirecek bir yere diktim. Kış hazırlıklarını yaparken de ona güzel bir apaçi çadırı yaptım naylondan. Ama sanki bunu kafi görmedim, ertesi günü gidip kablo ve ampul duy, alarak ona güzel bir tesis kurdum. Ampul (15w.) gece gündüz çadırı bir miktar ısıtsın dedim. Ama maalesef, bu çalışmalarım boşa gitti ve begonvilim o kışı atlatamadı.
Sonra daha dayanıklı cins dediklerinden aldım, onda da hüsran olunca, her yörenin kendi bitki örtüsü vara saygı gösterdim dediysem de inanmayın. Şimdi de diyorum ki ben begonvilleri hep, Bodrum ve Fethiyeden getirdim. Bir de İstanbul'da satılanlardan alıp denemeliyim, İstanbul'da Adalarda çok güzel yetişiyor, neden olmasın?

Gülay Hanım , mor küçük çiçekli ve bol dikenli olan Begonvil yabani olarak nitelediğim cinsi kışa daha dayanıklı sanıyorum .Güzelçamlı sahil ve merkezde
Begonviller gayet iyi durumda , Davutlar merkez denizden 3-4 Km. içeride
Begonvilleri max. -5 derece de 2 senedir kaybediyorum .Sadece geçen seneden kalan Begonvilim bu kış hiçbir tedbir almadığım halde donmadı .
Geçen sene yan dallarını budadım ve tepesini alarak boyunu 2.5 metrede durdurdum ve gövde yapmasını sağladım . Gövdesi kalın olursa soğuğa daha iyi
dayanır düşüncesi ile .Sanırım başarılıda oldum inşallah bu sene 5 metre boy
yaptığını görürüm .

sefacan54
10-03-2008, 22:35
50 çelikten bir tanesi ilk filizini verdi diğerlerini bekliyorum. Bu işim uzmanları alınacak çelik boylarını ve çeliklerin kaç cm sinin toprağa gömülü olması konusunda bize bilgi verirlerse çelik zayiatının azalacağı kanaatindeyim.

sefacan54
17-04-2008, 22:42
merhabalar
Çeliklerin filiz verme sayısı dokuza ulaştı. sayın abk temmuz sonunda keşan ve çanakkalede satranç turnuvaları düzenleniyor. Oğlum satranç oynadığı için yazın bizde bu turnuvalara katılıyoruz. Keşana giderken size uğrar yeni filizlerden bırakırım.
Herkese bol çiçekli günler..

abk
18-04-2008, 09:47
Sayın Sefacan54;
Çok teşekkür ederim. Çeliklerinizi sabırsızlıkla bekliyorum.Oğlunuz iyi bir satranç oyuncusu demek ki.:p Benim oğlum da satranç oynuyor. Ama turnuvaya katılmak için başka bir şehire gidecek kadar iyi oyuncu olamadık.

taita
20-04-2008, 22:16
Merhabalar
Ben bu sene bir hata yapip, ciceklerimi cok erken kapali balkona aldim. Hemen hemen hepsinin keyfi kackindi. 1 begonvilimi kaybettim. mart sonu aldigim celiklerinde hic biri tutmadi. Cocuklarimin genel haline uzulmusken, birde baktimki Begonvillerimin hepsinde simdiden cicek cikmaya baslamis. Henuz renkleri olusmadi, ama onlari gormem bile icime birazda olsa su serpti. resimleri pek yakinda yukluyorum. Herkese bol cicekli gunler diliyorum

erdek
23-04-2008, 19:46
Bundan iki hafta önce Begonvilimin saksısını değitirdim. Yaprakları birgünde söndü gitti. Bol sulama ile diriltmeye çalışıyorum. Başka ne yapabileceklerim konusunda yardımcı olurmusunuz.

Nihal
23-04-2008, 19:57
Coyote begonvil Giresun'un havasında yaşayabiliyor mu?

İklimsiz
23-04-2008, 20:02
Sevgili gnc nihal, begonvil buralarda yazı gayet iyi geçiriyor. Bahçede düşünüyorsanız, kış için, deniz rüzgarından korunaklı bir yer seçin.

COYOTE
23-04-2008, 21:00
Sevgili gnc nihal ben kışın ve çok fırtınalı zamanlarda içeri alıyorum. Güneydoğuya bakan balkonumda gayet memnun yaşıyor. Şu an hala içeride, rüzgara güven olmuyor malum:))

Nihal
23-04-2008, 22:44
Biraz zahmetli de olsa yetişiyor yani:)

mcdee
19-05-2008, 08:14
merhabalar öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşşekür ederimi.1 ay önce begonvil aldım hiç büyümüyo birde dibinde ince beyaz kıl kurtları var çiceğim bu kurtlardan dolayı büyümüyo olabilirmi ve bu kurtlardan nasıl kurtulabilirim yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...

sefacan54
21-05-2008, 15:57
mutluluk dedikleri bu olsa gerek.

deniz-
24-05-2008, 17:47
Miniklerine maşallah..Onlara uzun ve bol çiçekli bir ömür dilerim...Bu sene benimde İzmirde bir begonvilim olacak inşallah:)

ahmeter
24-05-2008, 17:52
BEGONVİL SEVENLER yeni ciçeğe gelmiş 2 renk begonvil kışı sıcak ortamda gecirdi ve çiceklendiler iyi günler

taita
04-06-2008, 20:45
Benim begonvilimde mayis basi basladi acmaya. Mor begonvilimin ustunde yesil pitircanlarda gun be gun renklenmeye basladilar. :D bu yaz yine bol cicekli gececek:D :D

Senior_Duke
20-06-2008, 16:41
Merhaba. Batı Karadeniz bölgesinde yaşıyorum. Begonvilimi Ekim ayında kargo ile Dalamandan getirttim. Mor renk olanından. Geldiğinde boyu yaklaşık 1,5 metre kadardı. Fakat hem kış olması hemde kargoda 7 gün kapalı bir kutuda kalması yüzünden geldiğinde yapraklarını ve çiçeklerini hemen döktü. Bende yaşatmak amacıyla dipten budama yaptım.,

Şu anda terasımızda gün boyu güneş ışığı almakta. 3 günde bir bolca suluyoruz. Kış boyu yeşil uzun çubuklu bitki besinlerinden verdim. Toprağı torflu/perlit karışımı ve 2 hafta önce büyükbaş hayvan gübresi (yanmış) ekledim. Hala açtırabilmiş değilim. Aşağıdaki resimleri bugün çektim. Yorumlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum.

http://www.maxiupload.net/images/qfl1qir2mwghkbt6u9b_thumb.jpg (http://www.maxiupload.net/viewer.php?file=qfl1qir2mwghkbt6u9b.jpg) http://www.maxiupload.net/images/y8oy43fxd9cf352oynfj_thumb.jpg (http://www.maxiupload.net/viewer.php?file=y8oy43fxd9cf352oynfj.jpg) http://www.maxiupload.net/images/nhx2opgg92mnn3abfaxr_thumb.jpg (http://www.maxiupload.net/viewer.php?file=nhx2opgg92mnn3abfaxr.jpg)

Adalet Yağcı
10-07-2008, 15:03
Merhaba,
Ben bir Begonvil hayranıyım, 950 rakımlı bir yaylada Begonvil yetiştirebilirmiyim aceba:confused:
Kış mevsiminde azda olsa kar yağıyor, mora çalan sıklamen tonundaki Begonvil dayanıklı olabilirmi?
Bahçemin güneybatıya ve güneydoğuya bakan kısımları var hangisi uygun olabilir?
Begonvil dikmek için en uygun mevsim hangisidir?
Konuyla ilgili yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler ediyorum.

Nariel
10-07-2008, 17:25
İyi günler, begonvil bitkisi kökü topraklı olmak üzere bu mevsimde de dikilebilir. Mersin ve çevresinde bu mor begonvillerden çok yetişiyor, bakımsız yol kenarları, harabe bahçeleri de dahil. Yaylalarda hiç begonvil görmedim ama bence büyükçe bir fidan dikimi denenebilir. (küçükler soğuktan daha çabuk etkilenir diye düşünüyorum.)

Bahçenin hangi yönü güneş yönünden daha engelsizse oraya dikin. Dikimden sonra yerine alışana kadar normal miktarda sulayın, sonraları çok su vermeyin yoksa açmaz. Büyüyene kadar kışın soğuklarda etrafına naylon ya da bez sararak ölmesini engelleyebilirsiniz.

Adalet Yağcı
10-07-2008, 17:37
[QUOTE=Nariel;257516]İyi günler, begonvil bitkisi kökü topraklı olmak üzere bu mevsimde de dikilebilir. Mersin ve

Merhaba Nariel, cevabınız için çok teşekkürler, söylediğiniz gibi iyi bir fidancıdan tüplü bir fidan alarak sevgili Begonvilimi yetiştirmeye çalışacağım.
Öyle sanıyorumki mevsim sonuna kadar yerine adapte olabilir.
Bıkıp usanmadan tekrar deneyeceğim.
Sevgiler...

Nariel
17-07-2008, 23:02
İyi geceler herkese,
Bugün bulduğum ve gözlerime inanamadığım türde bir begonvilden aldığım çeliklerin fotoğrafını gönderiyorum. Daha önce bundan gören var mı??
:eek:

43247
43248
43249

seyma_molla
17-07-2008, 23:43
begonvil çok severim bende 3 yıl yetiştirdi muhteşem güzeldi bu yıl dondu sanırım hala canlanır diye ümitle bekliyorum,fotoğraftakilere hiç rastlamamıştım.

Günüm
17-07-2008, 23:45
Bende var..İthal begonvil diye yazıyordu etiketinde..
İki senedir beraberiz.

seyma_molla
17-07-2008, 23:48
ona iyi bak üşütme,çok narin bir bitki..

Nariel
17-07-2008, 23:54
Baharda aldığımız epey büyükçe dikenli mor begonvili, bulunduğu zeytin tenekesinden çıkarıp daha büyük saksıya dikmek istemiştim. Zamk gibi toprağıyla beraber çıkarmaya çalışırken biraz fazla çekmiş olmalıyım ki gövde elimde kaldı, havuç büyüklüğündeki kazık kök ise tenekede.. Gövdede sallanan üç beş saçak kökle birlikte yeni saksıya dikip gölgeye koymuştum, salkım salkım çiçeklerini kesmiştim güç harcamasın diye, sonra da kendisi tüm yeşil yapraklarını döküp kel kaldı. Fakat az zaman sonra tüm dalları yeşillenmeye başladı, şimdi ise kocaman oldu ama çiçek açmıyor.. Olsun, ölümden döndü güzel begonvilim, varsın yemyeşil büyüsün.. :)

seyma_molla
18-07-2008, 00:06
benim çiçeğim hala kupkuru saksısında kıyamıyorum çıkarmaya belki canlanır diye.ümit işte

Arzu Kasapoğlu
19-07-2008, 00:00
Benim begonvilim de çiçek açtı ama, kırmızı olması gereken çiçekler renklenmiyor.

Nedenini bilen var mı?

ohrid65
22-07-2008, 16:43
Bende begonvil aldım bodrumdan boyu 1 metre koyu pembe çiçekleri vardı ama 2 günde döktü manisada oturuyoruz terasa koydum güneşi çok sever dediler ama niye iki günde döktü çiçeklerini anlamadım havası çok sıcak manisanın ondanmı acaba:(:confused:

Arzu Kasapoğlu
22-07-2008, 22:22
Benim begonvillerim neden kırmızı rengini almadı, bilen yok sanırım.

Nariel
22-07-2008, 22:43
İyi akşamlar Sayın Arzu Kasapoğlu,
Begonviliniz ne kadar süredir sizde? Bundan önce çiçeklenmiş miydi ve o zaman kırmızı olduğunu gördünüz mü?

Arzu Kasapoğlu
22-07-2008, 23:13
Begonvilimi 2007 Kasım ayında Giresun'daki bir seradan aldım. Aldığımda boyu 10 cm kadardı ve yeni köklendirilmişti. Oradaki satıcı bayan bana kırmızı olduğunu söyledi.
Şu an boyu 150 cm kadar.

Nariel
22-07-2008, 23:21
Bunun bir turuncu begonvil olduğunu düşünüyorum, altın sarısı-turuncu arasıdır rengi. Bizim buralarda yazlıkların bahçesinde sık rastlanır. Eğer daha önce rengi kırmızı idiyse bu tezim çürüyecekti, onun için sordum sorularımı :) Fotoğraftan anlaşıldığı kadarıyla rengi kırmızıya dönemez gibi, çünkü kırmızı begonviller renk almaya başlarken bu tonla başlamıyor, yeşil-bordo karışık tonda başlıyor. Yakın zamanda gidip görebilirsem fotoğraflarını çekip buraya koyarım.

Arzu Kasapoğlu
22-07-2008, 23:37
Teşekkür ederim sevgili Nariel, begonvilin gerçek rengini öğrenmiş oldum.

Kırmızı begonvili çok seviyordum, boş yere kızaracak diye beklemişim:(

Nariel
22-07-2008, 23:43
Rica ederim, elinizdeki de çok güzel ve bu renk; klasik renklerden daha az bulunuyor. Oralardan bulamazsanız ben buradan istediğiniz renkten yollamaya çalışırım. (Beyaz, mor, fuşya, kırmızı, turuncu.)

ohrid65
23-07-2008, 21:15
Bu günde yapraklarını döktü ölecek diye çok korkuyorum balkona indirdim sıcaktanmı diye inşallah tekrar düzelir manisa çok sıcak büyütebilrmiyim her sabah ve akşam su veriyorum acaba fazlamı veriyorum daha saksıya almadım zarar görmesin diye çok hasas bir bitki olduğunu anladım

ahmeter
23-07-2008, 22:13
Sizin begonvilinizin orijinal rengi o renk ilerde kırmızı olmaz kırmızı begonvil ayrı begonvilin takriben 10 rengi var bitkiyi alırken çicekli olarak alın rengini görün sevdiği iklim akdeniz iklimi selamlar

Nariel
23-07-2008, 23:56
Ohrid65, lütfen "Yeni Gelen Arkadaşlar Kendinizi Tanıtır Mısınız" adlı başlığı ziyaret edin ve kendinizi tanıtın. Bu şekilde daha hızlı cevaplar alabileceksiniz, yoksa gözardı edilebilirsiniz.

Begonvilinizin kökünün zarar gördüğünü düşünüyorum, bu bitkinin kökleri çok hassastır, uzun yolculuk yaptıysa hırpalanmış olabilir, çiçeklerini ve yapraklarını döktüğüne göre kökteki hasar ciddi. Tavsiyem, derhal bitkiyi gölgeye alın ki aşırı su kaybetmesin ve toprağını asla kuru bırakmayın. Bu şekilde sabırla bekleyin, büyük ihtimalle geç de olsa yeşillenir.

Nariel
23-07-2008, 23:59
Ve tabii asla kıpırdatmayın, gövdenin en aşağılarına bakın, köke doğru gözle görülen bir hasar var mı diye.( Kök ile gövdenin birleşim yerinden kırılmış olabilir.)

omar
24-07-2008, 08:46
Sn. Arzu Kasapoğlu,
Sizdeki altın sarısı begonvilden bende de var. Orjinal rengi ile farklı bir duruşu var. Bana hediye olarak gelmişti, daha sonra çiçeklenince hoşuma gitti.
#140 'da resmi var. Kış aylarında çok güzel çiçek salkımları oluşturdu, şimdi dinleniyor.:(
Bu rengide seveceğinizden eminim.

ohrid65
24-07-2008, 08:58
Nariel çok teşekkür ederim açıklamarın için yolculuk 5 saat sürdü saksıya alacağım ama bir hafta bekliyeyim dedim manisanın iklimi çok sıcak acıba burda büyetebilirmiyim ya özür yeni gelen arkadaşlar başlığını göremiyorum bu sayfadamı

Arzu Kasapoğlu
24-07-2008, 11:15
Sayın Omar, şimdi begonvilin rengi daha da belirginleşti, altın sarısı-turuncu karışımı çok hoş bir renk oldu. Kırmızı olmadığı için üzülmüştüm ama sevgili Narielinde dediği gibi çok orjinal bir renk.

Nariel
24-07-2008, 12:21
ohrid65, verdiğim linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=216

Ayşe Özdil
24-07-2008, 13:19
Sayın Omar, şimdi begonvilin rengi daha da belirginleşti, altın sarısı-turuncu karışımı çok hoş bir renk oldu. Kırmızı olmadığı için üzülmüştüm ama sevgili Narielinde dediği gibi çok orjinal bir renk.

Arzu Hanım, begonville ilgili sorularınızı yeni okudum. Ben de Ankara da begonvil yetiştiriyorum.Kışın saksıda , kapalı ama ışık alan bir yere aktarıyorum. Deneyimlerime göre , çiçek renk tonları bitkinin aldığı ışıkla da çok ilgili. Benim pembe begonvilim serada çok açık pembe çiçekler verirken , dışarda doğrudan güneşe çıkarınca çiçekler koyu pembe oluyor..

Ayşe Özdil
24-07-2008, 13:25
Bu günde yapraklarını döktü ölecek diye çok korkuyorum balkona indirdim sıcaktanmı diye inşallah tekrar düzelir manisa çok sıcak büyütebilrmiyim her sabah ve akşam su veriyorum acaba fazlamı veriyorum daha saksıya almadım zarar görmesin diye çok hasas bir bitki olduğunu anladım

Bildiğim kadarıyla bitkiler ; ani yer , atmosfer ve ışık değişimlerine bu şekilde cevap verebiliyorlar.. Bir süre sonra yeni şartlara da alışacaktır. Ben dibi kurumadan sulamayın derim. Ayrıca begonvil yapraklarına su fışkıltılmasından da çok hoşlanıyor..

Ayşe Özdil
24-07-2008, 13:28

Arzu Hanım, ayrıca begonviliniz tam çiçeklenince fotoğrafını bekliyorum. Rengini ben de merak ediyorum..

Arzu Kasapoğlu
24-07-2008, 22:33
Yarın resim eklerim Ayşe Hanım. Çiçeklenme sadece uç kısımda var. Budama yapmadığım için begonvilim dallanmadı.
Evimiz kışın hiç güneş almıyor, yazın da saat üçten sonra balkonun ancak bir kenarı güneş görüyor. Begonvilimi mümkün olduğunca güneşten yararlandırmaya çalışıyorum.
Tam gün güneş gören bir yerde rengi herhalde çok daha güzel olurdu.

Ayşe Özdil
24-07-2008, 23:29
[QUOTE=Arzu Kasapoğlu;261947]Yarın resim eklerim Ayşe Hanım. Çiçeklenme sadece uç kısımda var...

Çİçeklenecek kısımlar sandığınızdan fazla olabilir. Uçlarda önce yaprak zannettiğiniz kısımlar , bir anda bakıyorsunuz çiçeğe dönüşmüş...
Ankara da begonvili evinin içinde yetiştiren birkaç kişi tanıyorum..

Arzu Kasapoğlu
24-07-2008, 23:40
İnşallah bolca çiçek verir Ayşe Hanım. Çiçekler çoğaldıkça rengi de daha hoş görünmeye başladı.

Bende kışın begonvilimi içeri alacağım. Mor begonvilin dışındakiler soğuğa karşı çok hassas diye biliyorum.

Nariel
25-07-2008, 14:14
Benim begonvilimin ilk ve son halini göstermek istedim, koca kökü kırılan ama sonradan yaşama tutunan begonvilim ilk aldığımızda böyleydi:

43743

Şu an epey gelişmiş vaziyette, keyfi yerinde ama çiçeklenme yeteneğinin olduğunu unutmuş gibi ;)

43744
43745

ohrid65
25-07-2008, 22:58
bildiğim kadarıyla bitkiler ; ani yer , atmosfer ve ışık değişimlerine bu şekilde cevap verebiliyorlar.. Bir süre sonra yeni şartlara da alışacaktır. Ben dibi kurumadan sulamayın derim. Ayrıca begonvil yapraklarına su fışkıltılmasından da çok hoşlanıyor..

teşekkürler ayşe hanım bende işimdi suyunu az vereceğim belki zamanla düzelir sabırla düzelmesini bekliyeceğim sevgiyle kalın

Arzu Kasapoğlu
26-07-2008, 11:41
Hardal sarısı begonvilim; rengi resimdekinden daha sarı.

mihriban rahato
28-07-2008, 12:24
Ben bir beugainvillea çiçeği hayranıyım. Balkonumda yetiştiriyorum.AMA ne yaptıysam üretemedim .nasıl tutturabilirim .köklenmiyor cevap için şimdiden teşekkür ederim.

Nariel
29-07-2008, 21:01
Böyle begonvillere sahip olmak ne güzel olurdu.. Bundan çok daha güzellerini de gördüm ama bunu fotoğraflayabildim. Mucizevi..

44050

maktas61
30-07-2008, 08:05
Sayın Mihriban,
Begonvillerle ben de çok sevdiğim için 15 yıldır zaman zaman uğraşıyorum. Zaman zaman diyorum çünkü 1-2 mt boyunda 6-7 adetini soğuklara kurban verdim. Üretimi: mayıs- haziran aylarında alınan 1 yıllık 15 cm lik sürgünler suda veya toprakta yaklaşık 1 ayda kökleniyor(başarı oranı yüzde seksen... tecrübelerimizle sabittir ) Çiçekli çelikler bile aynı şekilde köklenebiliyor . Bu ayda da deneyebilirsiniz. İnşallah başarırsınız.

sinaninci1
30-07-2008, 08:54
[QUOTE=maktas61;263471]Sayın Mihriban,
1 yıllık 15 cm lik sürgünler suda veya toprakta yaklaşık 1 ayda kökleniyor

Benim merak ettigim suda siz hiç denedinizmi? agaçsı gövde biraz zor gibi
Saygılar

maktas61
30-07-2008, 09:12
Sayın sinaninci1,
Zaten ben köklenmesi için suda bekletiyorum. Ağaçsı gövde zor fakat ağaçsı gövdeden çıkan 15 cm lik sürgünlerde kolay

ohrid65
02-08-2008, 12:39
Bozulan beganvilim yapraklanmaya başladı inşallah çiçekte açar:p

ohrid65
12-08-2008, 19:48
Nasıl resim koyuyorsunuz isminizin altına banada açıklayabilirmisiniz? Altaki resmi üye adımın altına koymak istiyorum

kiwici77
15-08-2008, 13:07
Sn. kiwici77,

Ben de bu yaz Datça'dan saksıda yetiştirmek üzere iki renkli (aynı dalda ve çiçekte pembe-beyaz renk var) begonvil aldım. Bursa'da yaşatabileceğimden şüpheliyim. Sabahtan öğlene kadar güneş ve rüzgar alan ön balkona koydum. Arka balkon öğleden sonra güneş alıyor acaba arka balkona mı alsam? Siz Yalova'da nasıl bir bakım uyguluyorsunuz? Aynı iklimde olunca tecrübenizden yararlanmak isterim. Nelere dikkat etmeliyim? Sulamayı nasıl yapmalıyım? Kışın içeri almayı düşünüyorum. Getireli iki hafta oldu, yerini sevdi galiba ki yeni sürgünler vermeye başladı. Çok özenerek aldığım çiçeğimi kaybetmek istemiyorum. Boyu yaklaşık 90 cm., saksısı 25 cm yüksekliğinde ve 20cm. çapında.
Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba sayın Uzman16,

Datçadan muhtemelen aynı yerden aldık çiçeği çünkü pek çiçekçi göremedim. Öncelikle, çiçek için uygun yer daha az rüzgar alan taraf, arka balkon için rüzgarlı veya değil dememişsiniz, eğer daha az rüzgar alıyorsa arka balkon daha uygun olur ( Tüh konu komşu görüp iç geçiremeyecekler)

Eğer Bursanın kışını az buçuk biliyorsam, bence çiçeğini 2 kat örterekte kurtaramassın, onun için içeri almak şart.

Çok sularsan, çok çiçek tutmaz, sadece boya gider ki buda begonvilin asıl görüntüsü değildir. Toprağın işallah süzektir, benimki pek değildi. Yeni sürgünler vermeye başladıysa form tutmaya başlamış demektir.

İleride saksısını değiştirirken dikkat etmen geren 1-2 detay var, zamanı gelince konuşuruz...

Saygılrımla.

Nariel
25-08-2008, 13:55
Begonvilimin ilk çiçeğini nihayet bugün gördüm ;)

45748

ohrid65
28-08-2008, 20:23
Budama ne zaman yapılıyor belli bir zamanı varmı uzman 16 begonvilinizin rengi çok güzel nilay 2002 begonviller pazarlarda satılıyor fiyatlarıda çok uygun 1 metre begonvili 4 ytl aldım

MSaygin
28-08-2008, 20:31
Ben makası elime aldım mı gelin duvaklarını budamadan yerine kaldırmıyorum :)
Doğru bir zamanı var mı bilmiyorum ama ne zaman budarsam budayayım hemen yeni sürgünler verip büyümeye devam ediyor, öyle dayanıklı, dertsiz bir bitki ki...

ohrid65
28-08-2008, 20:40
çıçeklerini dökünce budayayım bende budadıklarımı suya koyacağım belki tutarlar teşekkürler m saygın

Arzu Kasapoğlu
28-08-2008, 21:00
O zaman ben de benimkini hemen buduyayım. Çiçekleri döküldü ve sadece boyuna uzuyor.

Hiç dalı yok.

MSaygin
28-08-2008, 21:23
Arzu Hanım, boyuna uzadığı zaman bonsaici arkadaşların yaptığı gibi telle değişik bir şekil vermek mümkün oluyor, ana dalı hafif yuvarlatıp, sonra kesip ucundan taçlandırabilirsiniz.Yalnız gelin duvağı kırılmaya çok hassas şekil vermeye çalışırken dikkatli olun.

Arzu Kasapoğlu
28-08-2008, 23:28
Teşekkür ederim Mehmet Bey. Benimkinin rengi zaten belirgin değil. Tek dal oluncada çiçeklerin hiç bir gösterişi yok. Uygun bir tel bulup yaparken size tekrar danışırım.

Nariel
29-08-2008, 12:33
Arzu Hanım, size bir tavsiyem var, gözlemlerime göre begonvil ve hanımelinin yatay pozisyonda duran dallarının gözlerinden, yukarı doğru birçok sürgün çıkıyor. Dikey durumda büyüyen dallarda ise sürgün çıkmıyor, dümdüz uzuyor.

Sizin begonviliniz bir desteğe dikey durumda bağlıysa bence çözün, dalı kırmadan yatay durdurmaya çalışın. Yatay olarak başka bir desteğe bağlayabilirsiniz.

Benim hanımeli ve begonvilimde böyle oluyor, dalların yere paralel olduğu durumda hemen yaprak diplerinden sürgün vermeye başlıyor.

Nariel
29-08-2008, 13:20
Fotoğraflarla örnek göstermek istiyorum:
Yatay konumdaki dalların üzerindeki sürgünler (Begonvil ve Hanımeli).

45950
45951

Arzu Kasapoğlu
30-08-2008, 00:09
Mesajı şimdi farkettim Nariel. Benimki uzun bir çubuğa dikey olarak bağlı.

Tel arama fırsatım olmadığı için Mehmet Beyin tavsiyesini uygulayamamıştım.

Yarın ilk fırsatta dediğin gibi begonvilden destek çubuğunu çıkaracağım.

Teşekkür ederim.

Nariel
30-08-2008, 10:49
Kökünü oynatmamaya çok dikkat edin, destek çubuğunu çıkarınca eğilmeden dolayı kök zedelenebilir. Begonvillerin kökü çok hassas..

Arzu Kasapoğlu
30-08-2008, 12:25
Çubuğunu çıkardım ve sardunyaların üzerine doğru yatırdım.

ohrid65
01-09-2008, 14:02
bana söylenen budamanın kasım ayında yapraklarını döktükten sonra yapılması gerektiği. Ayrıca soğuğa dayanıklı olmadığından aşırı soğuklarda içeri almamız gerekiyormuş.
Ama tecrübeli arkadaşlar varsa onların dediğini de yapabiliriz bence.

merhaba uzman 16 ben eski büyük bir küpe ektim begonvillerimi terasta duruyorlar içeri nasıl alırım bilmiyorum yerinden bile kıpırdamıyor üzerini örterim çok soğuklarda yazlıklarda hep dışarıda görüyorum onlara nasıl birşey olmuyor manisa çok soğuk olmuyor inşallah sardırırım duvara kasımda bende budayayım o zaman sevgiyle kalın

Nariel
01-09-2008, 15:04
İşte size boyuna değil enine büyüyen bir begonvil:

46194

Hâlâ tek çiçekle duruyor ve sürekli genişliyor. Yakında tüm balkonu kaplayacak.

Nariel
01-09-2008, 16:05
Sağolun Sayın uzman16, ah bir çiçeklense.. Kaç kez çiçekli bitkiler için çiçekcoşturan verdim ama nafile.. Suyunu da çok vermiyorum, toprağı kupkuru oluyor sulamadan önce ve yapraklarla dalları pörsümüş, aşağı düşmüş oluyor ve sonra suya doyuruyorum, ama yine çiçek yok..

Nariel
01-09-2008, 16:19
Bulunduğu yere sabahtan ikindi vaktine kadar güneş geliyor, şartları uygun ama ne oluyor buna anlamadım. Yeşil ev içi bitkisi zannediyor sanırım kendini:mad: .

uzman16
01-09-2008, 16:26
Şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1152&highlight=psi%FEik) başlığa bir gözatın. Belki de çare olur. :p

Nariel
04-09-2008, 23:19
Zavallı begonvilim hâlâ çiçek açamadı. Dikkat ettim de, çiçekler, yaprak diplerinden çıkan dikenlerin yerine çıkıyor.Sanki bitki çiçek açarken diken dönüşüm geçiriyor ve çiçeğe dönüşüyor. Çiçeğin sapı önce sert başlıyor (tıpkı diken gibi), sonra yumuşuyor, renkli yapraklar oluşuyor ve ortasunda 3 küçük çiçek açıyor.

Benim begonvilin tüm yapraklarının dibinde diken var, yani hiç çiçek açacak gibi gözükmüyor..

Bahardaki kök kırılmasından sonra, kök geliştirebilmek için kendini yaprağa vermiş olabilir..

tweetysth
07-09-2008, 20:16
Şu anda biri mor ve dikenli, biri koyu pemde diğeride pembemi yoksa beyazmı olacağına karar verememiş keyfine göre takılan 3 adet begonvilim var. Yaklaşık 2 senedir benimle birlikteler ama daha cesaret edipte tek bir dallarını bile budayamadım. Mor olan zaten enine gelişim gösteriyor ama diğer ikisi nerdeyse birer ağaç olacak. Bolca yaprakları var ve pek dökülmüyorlar. Çiçeklenme ise zaman zaman oluyor ve çabucak dökülüyor. Oysa sokaklarda gördüğüm begonviller çok bol çiçekli ve bütün yaz bu şekilde kalıyorlar. Sanırım budamam gerekecek ama hem nasıl yapacağımı bilemiyorum hemde kıyamıyorum... :(

ohrid65
12-09-2008, 21:59
Zavallı begonvilim hâlâ çiçek açamadı. Dikkat ettim de, çiçekler, yaprak diplerinden çıkan dikenlerin yerine çıkıyor.Sanki bitki çiçek açarken diken dönüşüm geçiriyor ve çiçeğe dönüşüyor. Çiçeğin sapı önce sert başlıyor (tıpkı diken gibi), sonra yumuşuyor, renkli yapraklar oluşuyor ve ortasunda 3 küçük çiçek açıyor.

Benim begonvilin tüm yapraklarının dibinde diken var, yani hiç çiçek açacak gibi gözükmüyor..

Bahardaki kök kırılmasından sonra, kök geliştirebilmek için kendini yaprağa vermiş olabilir..

birde şunu deneyin begonvilinizin yanına başka çiçekli bir begonvil koyun çiçeklerde birbirini kıskanırmış dediler benim açmayan zambaklarım vardı çiçekli bir zambak koydum yanına açmayan zambak gerçekten açtı bodrumdan aldıgım begonvil ilk manisaya geldiğim gün çiçeklerini döktü ertesi günde yapraklarını kupkuru bir dal olmuştu sonra düzeldi yapraklandı çandarlıdan aldığım
başka çiçekli begonvili yanına ektim aldığımdan daha iri çiçekler açtı o kadar güzel oldularki umarım sizinkide çiçeklenir

ciceksever70
18-09-2008, 10:12
Buranin iklimine bir türlü ayak uyduramayan zavalli begonvilim. Hava sicakliginin 12-13 dereceye inmesiyle budayip eve aldim. Sizce kendine gelme sansi var midir? Ciceklenmesinden vazgectim en azindan yasasin. Bir cicek alip da ölmesini izlemek cok üzücü...

omar
18-09-2008, 10:35
Sn.Çiçeksever70,

Begonvilinizin durumuna üzüldüm.
Aynı durum ile bende karşılaşmışım. Benim uyguladığım metodu size yazmak isterim, deneme tercihi size kalmış!
Boyunu kısaltıp, büzüşen yapraklarını kestim, saksısından çıkarıp kök yapısını sarsmadan (bozulanları) kısaltıp taze toprak ile yeniden diktim...

Kısa sürede toparlayıp, yeni sürgün ve yapraklar verdi.

MSaygin
24-09-2008, 09:23
Arzu Hanım, bahsettiğim budama ve telle gövdeyi biraz şekillendirme işlemini uyguladığım gelin duvaklarından birinin fotoğrafını ekliyorum;

48082

Arzu Kasapoğlu
24-09-2008, 10:04
Kırmızı begonvil, çok kıskandım doğrusu:D

Alt tarafı tamamen budamışsınız sanırım Mehmet Bey, benimkinin alt kısmıda böyle görünüyor, sadece birkaç yaprak var.

Sevgili Nariel'in tavsiyesi üzerine ben begonvilimi dallanması için yatay bir konuma getirmiştim.

Burada havalar soğumaya başladı. Begonvilimi yakında içeri almam gerekecek. Bende sizinki gibi şekillendiririm artık. Begonviliniz çok güzel olmuş

Çok teşekkür ederim.

ohrid65
25-09-2008, 07:14
begonvillerde aşı ne zaman ve nasıl yapılır begonvilimin bir dalını resmimdeki gibi beyaz yapmak istiyorum aşılamak için begonvilin yaşı önemlimi ben daha bu sene ektim boyu 1 metre yeni sürgünlerde verdi bu sene yapabilirmiyim bilen varmı?

dican
25-09-2008, 09:28
Arkadaşlar , bilgilerinizden faydalanmak istedim. Benim begonvilim geçen kış neredeyse ölüyordu. Bu sene kışın içeri almak istiyorum fakat evim tek katlı. Çalıştığım için evde değilim ve begonvilim içerde durursa neredeyse ışık alamayacak. Bu şekilde de öldürürmüyüm onu? Yani soğukta mı kalsın ışık alsın **** sıcakta dursun ama ışık çok çok az alsın?

omar
25-09-2008, 13:11
Sn. Ohrid65,

Avatarınızdaki begonvilin cinsi yanlış bilmiyorsam "Kristal" olarak isimlendiriliyor ve orjinali o şekilde. Aşı ile olmuyor. Ayrıca begonvile aşı yapıldığını ben hiç duymadım.

Diğer cinslerine göre daha hassas. Ben Ankara'da büyütüyorum, yazın çok güzel çiçekler açtı. Görüntüsü muhteşem.

seyma_molla
25-09-2008, 22:31
trabzonda tek renk bulabildim diğer renkler yok,çelikle üretim hakkında bilgilendirirseniz çok mutlu olurum

MSaygin
25-09-2008, 23:26
seyma molla, Trabzon için bir şey söyleyemem ama Haziran-Temmuz aylarında bendeki gelin duvaklarından aldığım çelikleri, torf/perlit karışımında hemen hemen kayıpsız olarak köklendirebiliyorum.Gözlerin birinin altından 45 derece açıyla kestiğim dalın dip kısmında iki yandan kabuğu da hafifçe, yüzeyden sıyırıp köklendirme hormonuna batırıp çeliği dikiyorum.
Günde bir kez yağmurlama şeklinde sulayıp yarı gölge bir alanda bekletiyorum.3 hafta kadar sonra yeni yapraklar çıkarmaya başlıyor, sonra da hızla büyüyorlar.

ohrid65
25-09-2008, 23:32
Sn. Ohrid65,

Avatarınızdaki begonvilin cinsi yanlış bilmiyorsam "Kristal" olarak isimlendiriliyor ve orjinali o şekilde. Aşı ile olmuyor. Ayrıca begonvile aşı yapıldığını ben hiç duymadım.

Diğer cinslerine göre daha hassas. Ben Ankara'da büyütüyorum, yazın çok güzel çiçekler açtı. Görüntüsü muhteşem.

aşılama oluyormuş arkadaşım didimden ev aldı bahçesinde begonvil var bir dalı koyu pembe bir dalı beyaz eski ev sahipleri aşılama yapmışlar bilen vardır herhalde teşekkürler

MSaygin
26-09-2008, 00:18
Yeni çelikler yaptım, onların sonuçlarını bekliyorum, bu ay nasıl olacak onu göreceğim.İsterseniz tabi ki onlardan gönderirim, seve seve :D

Ancak benim kargo anlaşmam yok, bir dünya kargo parası alırlar sizden.Onun yerine şu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10132) TropikSera'nın sattığı bitkilere bakmanızı öneririm.Kendisinin kargo anlaşması var ve çok ucuza gönderebiliyor, aradaki fark hemen hemen zaten bitkinin satış fiyatı.Ondan alırsanız hem renk seçme hem de zaten büyümüş kuvvetli bir bitki seçme şansınız olur, bana daha mantıklı geliyor.

Yine de ben de tutan bitkilerden seve seve gönderirim, ihtiyacımdan fazlası var. Ben size daha avantajlı bir durum önermek istedim sadece lütfen yanlış anlamayın, bendeki hakkınız baki :)

Kiraz
26-09-2008, 07:45
Sayın sinaninci1,
Zaten ben köklenmesi için suda bekletiyorum. Ağaçsı gövde zor fakat ağaçsı gövdeden çıkan 15 cm lik sürgünlerde kolay

Bu mesajı okur okumaz, geçen kış öldü zannedip, yaz başı sürgünler veren begonvilden iki çelik aldım, 15 gün kadar suda beklettikten sonra torfa diktim ve üzerine kapak yeri açık pet sişe geçirdim.

Bir tanesi kısa zamanda öldü, diğeri gayet iyi durumda, yeni yapraklar da verdi. Havaların ani değişikliğinden içeri aldım ama pet şişeyi çıkarma konusunda terreddüt ettim, şimdi çıkardım. Umarım yaşatırım, uzun süre pet şişede sağlıkla gelişen clematis çeliğim, şişeyi çıkarır çıkarmaz solmuştu.

48197

omar
26-09-2008, 09:21
Sn. Omar,
Tüm kışı içeride mi geçiriyor?
Eğer öyleyse sürekli içeride ve sıcakta olmak çiçeğe zarar vermiyor mu?
Yoksa biraz içerde biraz dışarda mı kalıyor?
Bakımını nasıl yapıyorsunuz ?

Sn. uzman16,
Ankara kışı begonvil için çok sert. Kış aylarında iş yerimde, koridorda bakıyorum. #140 da koridorda 2 çeşit begonvilimin resmi var. Kış aylarında çiçek açtılar yazın dinlendiler..:( 15-18 derece ve aydınlık bir ortam olduğu için sera gibi kışı geçirip yazın evimde balkonda bakıyorum. 5 ayrı renk begonvilim var. Sıvı besin ve sulamaya dikkat ederek büyütüyorum, boyları 2 metreye yaklaştı. Şimdilik bir sorun ile karşılaşmadım.

Nariel
28-09-2008, 23:07
Arzu Hanım, merak ettim acaba yatay konuma getirdiğiniz begonviliniz hiç sürgün vermedi mi?

Arzu Kasapoğlu
29-09-2008, 00:08
SEvgili Nariel, gövdenin toprağa yakın kısmında çıkıntılar var. Sürgünde verebilir diken de çıkarıyor olabilir. Yakında belli olur.

Havalar soğumasına rağmen begonvilim yeniden çiçeklendi. İlk çiçeklerin kuruyup döküldüğü yerden yeniden çiçek veriyor. Ben o kısımları üşendiğim için kesmemiştim.

İyiki bilmeyerek tembellik yapmışım :)

Nariel
29-09-2008, 11:07
Sevindim Arzu Hanım:)
Bu arada, müjde müjde!!
Begonvilimin dallarının ucunda salkım salkım çiçek tomurcukları belirmiş!!! Nihayet, nihayet!
Henüz fotoğraflanacak kadar belirgin değiller, biraz daha büyüsünler, fotoğraf ekleyeceğim :p
Kerata nasıl uğraştırdı bizi aylarca..

ahmeter
30-09-2008, 23:21
Evet aşık olunuyor bir sevda bir tutku .bu hafta Hürriyet gazetesinin ilavesınde siçilya adasında çekilmiş bir begonvil resmi vardı görmenizi tavsiye ederim .Ancak İstanbulda yalnız ada begonvili dışarda olabiliyor diğerleri muhakkak 10 derece sıcaklık istiyor size uzun senelerin tecrübesi begonvil için kuzey Avrupa ülkelerinden bilhassa İtalyaya turlar düzenleniyor .inanmadım sonra bir vesile oldu gördüm salonunu begonvil için seraya cevirmiş .seneler evvel İtalyadan otobüsde kucağımda getirdim Hepinize iyi bayramlar

susam
02-10-2008, 16:28
trabzonda tek renk bulabildim diğer renkler yok,çelikle üretim hakkında bilgilendirirseniz çok mutlu olurum
Şeyma'cığım. Ben de Trabzon'da yaşıyorum. Limandan terminale doğru giderken, sağ tarafta bir petrol ofisi var. Onun yanındaki köprünün altında peyzajcı var. Orada farklı begonviller vardı. Umarım hala ellerinde vardır. Bence oraya bir uğra

Nariel
02-10-2008, 21:17
Bu arada arkadaşlar, bugün annemle aklımıza geldi ki, ben okul için İstanbul'a gitmeden (yani 2,5 hafta kadar önce) hafif ekşimiş olan günlük sütü lavaboya dökmeye kıyamamış, bazı bitkilerimizin dibine dökmüştük. Bunların arasında begonvil de vardı ve "hadi bakalım ölürse sütü suçlarız, çiçeklenirse sütü kutlarız" demiştik.
Ve 2 hafta sonra çiçeklendi :)

Arzu Kasapoğlu
02-10-2008, 21:30
Hemen sütü ekşitmek lazım :)

Bende dün gülün saksısına haşlanmış tavuk suyu döktüm.

Sonucu ilerleyen zamanlarda görürüz artık...

Nariel
03-10-2008, 19:24
Daha küçücükler ama elimden geldiği kadar görüntülemeye çalıştım. İşte nazlımın çiçekleri:
(İyi ki dal uçlarını budamamışım, çiçekler dal uçlarından geldi.)

ciceksever70
13-10-2008, 19:18
Herseyi göze alip eve aldiktan sonra begonvilim hizla yeni yapraklar vermeye basladi. Sanirim dogru yoldayim. Kisi evde gecirmesini saglayip Haziran da havalar isininca bahceye cikaracagim. Yasasin da ciceksiz bile kalmasina raziyim.

Nariel
19-10-2008, 23:17
Ve sonunda bu günleri de gördüm (Bizimkiler evden fotoğraf yolluyorlar sağolsunlar):

Nariel
25-10-2008, 13:21
Begonvilimin dallarının tümünde, dal boyunca tüm yaprak diplerinden çiçek geliyor. Mesela dal 1 metre ise, dipten uca kadar en az 20 noktadan 3-4'erli gruplar halinde çiçek kümeleri belirmiş. Başına bir iş gelmezse kısa süre sonra bitki mosmor olacak :p

yasemin
26-10-2008, 12:54
Bir ay kadar önce Marmaris'ten gelen begonvili genişçe bir saksıya ektim. Ekerken kendi toprağında solucanlar görmüştüm, sulayınca yüzeye çıkanları ayıklayıp attım ama kalanlar oldu sanırım.

Şimdi de yaprakların bazılarında kuruma bazılarındada sarı sarı kurumuş görünümlü lekeler ve delikler oluşmaya başladı.

Camekanlı ve öğleden sonra güneş alan balkonda yaşıyor. Acaba yerindemi bi sorun var **** yanlış bişeylermi yaptık. Kurtarmak için ne yapabilirim? :(

Kiraz
26-10-2008, 13:35
Sn. Yasemin, topraktaki solucanların bitkinize zararı yok. Yapraktaki deliklerden başka bir zararlı sorumludur. Dikkatlice bakarsanız, özellikle yaprak altlarını kontrol ederseniz belki görebilirsiniz. Bulabilirseniz zararlıyı, bulamazsanız da yapraklardaki bu durumu http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1535&highlight=zararl%FDlar sayfasında gösterirseniz, bilen arkadaşlar mutlaka çıkar.

yasemin
27-10-2008, 11:13
Nurbahar yanıtınız için teşekkür ederim. Saksıyı ve yaprakların altını falan iyice kontrol ettim başka bir zararlı gözükmüyor. Yapraklardaki delikler kuruyan ve sararan yerlerde kendiliğinden oluşuyor sanırım. Bazı dalların uç kısınlarındaki yapraklarda da tamamen kuruma oluştu. Kurayan yaprakları elleyince nane gibi ufalanıyor.

Nariel
27-10-2008, 11:17
Sayın yasemin, bu sararma ve kurumalar nem eksikliğinden kaynaklanabilir, su püskürtmeyi deneyin. Ancak sanırım bu oluşumların sebebi mantar da olabilir. Su püskürtmeyle durduramazsanız yine sorun, mantari bir hastalıksa tavsiyeler vermeye çalışırız.

yasemin
27-10-2008, 11:23
Nariel toprak çok fazla kuru kalmadı. Ayrıca yapraklarıda nemlendirmem gerekiyormu? Bu sararmalar bir kaç gün içinde birden bire olmaya başladı ve hızla ilerliyor. Eğer dediğiniz gibi mantar ise ne yapmam gerektiği bilmiyorum :(

Nariel
27-10-2008, 11:42
Evet yapraklara su püskürtülmesi gerekiyor, toprağını da aşırı ıslak tutmayın, nemli olması yeterli. Ortam değişikliğine tepki veriyor olabilir.

Mantarsa bir fungisit ile ilaçlamanız gerekiyor ama ne tür bir mantar olabileceğini bilmediğim için ilacın etken maddesinin ne olması gerektiğini söyleyemiyorum.

yasemin
27-10-2008, 12:12
Nariel teşekkür ederim ilgine... Yarın sabahtan itibaren yaprakları nemlendirmeyi deniycem. Umarım sorun çözülür

Mine Pakkaner
27-10-2008, 13:54
Begonvilinizin hiç bir sorunu yok endişelenmeyin. Hastalık filan değil.Yapraklarında gördüğünüz hasar da mekanik. Begonvilin yapraklarını özellikle nemlendirmenize gerek yok. Ancak sıcaklığın düşmesine tepki gösterirler. Birisi gelip geçerken veya rüzgar esince sürtünme olursa dikenler yaprakları hasarlıyor, sonra da bu görünüm ortaya çıkıyor.

suzan7
27-10-2008, 19:07
Arkadaşlar,
geçen yıl mayıs ayında bir begonvil almıştım.
Annemde aynı tarihte bir begonvil almış.
Benim begonvilim cam kaplı terasımda duruyor.Haftada bir suluyorum ve suyuna çiçek coşturan ekliyorum.
Annemde haftada bir çim gübresi veriyormuş .Onun ki her dalından çiçek fışkırmış.Çim gübresinin gerçekten bir etkisi olabilir mi? acaba.
Bu konuda bilgisi olan varmı.