View Full Version : Begonvil, Gelin duvağı (Bougainvillea sp.)
Sayfalar :
1
2
3
4
[
5]
6
7
bilmemgerek
09-04-2013, 16:24
Gecen yaz adalar belediyesinin buyukadadaki fidanligindan( iskeleden yurume mesafesi, pazarin ust tarafinda) 10 fidan ada begonvili aldik. bu kisi istanbul'da saksida gecirdiler, hala yasiyorlar. bu yaz yeni citleri sarma gorevlerine baslayacaklar. saksisini 10 tl ye almistik. daha pek cok guzel cicek var fidanlikta. mor yasemin denen sarmasigi siddetle tavsiye ederim. Fidanligi yoneten bilgili, yardimsever, acik sozlu bir beyefendi! zaten fidanligin da ikinci yiliymis! gercek a da begonvili almak icin bizim de esnafa sora sora kesfettigimiz bu fidanligi ziyaret etmelisiniz!
Bitkimin çiçekleri dökülüyor. Anlayamadım neden oluyor? daha yeni çıkan çiçekler bile daha açmadan dökülüyor. yardım lütfen?
minenine
12-04-2013, 18:35
Çok güzeller .Yaprak dökme nedeni yerini sevmemesi veya sulama olabilir
Çok güzeller .Yaprak dökme nedeni yerini sevmemesi veya sulama olabilir
Aslında çok dikkat ediyorum sulamaya ama bu demek oluyor ki evimde çok mutsuzlar :(
minenine
19-04-2013, 14:22
Belki evde değilde durdukları yerde mutlu değillerdir .Begonvil dışarı bitkisidir bol güneşi sever,, çiçekli iken çok sulamamak gerekir. Çiçekleri dökülsede sonradan yeniden yeşerirler .Bence cam önüne koyun mümkünse balkona falan ve sulamayıda toprağı kurudukça yapın.Umarım yeniden yeşerir rengi çok güzel .Bolçiçekli günler
Aslında çok dikkat ediyorum sulamaya ama bu demek oluyor ki evimde çok mutsuzlar :(
Sivas ta hem de bu mevsimde bu görüntü! Bence evinizde fazlasıyla mutlular:D Siz diğer fotoğraflara bakıp üzülmeyin. Muhtemelen hepsi sizinkinden çok yaşlı ( ya da olgun mu demeliyim) bitkiler. Çiçeklerin hepsi dökülse bile ne gam. Bitkiniz sağ ise daha çoook çiçek verecektir.
İlk kez bu kış tüm yapraklarını döktü ama baharı yapraktan çok çiçek vererek karşıladı.
392779
392780
392781
İlk kez bu kış tüm yapraklarını döktü ama baharı yapraktan çok çiçek vererek karşıladı.
392779
392780
392781
Çok güzelmiş zamanı gelince çeliklemeye geliriz artık. :D
blaze ash
30-04-2013, 08:14
Sayın maki 01;
Benim de geçen kurban bayramında Çeşme'den seradan edindiğim bir adet begonvilim var. Kaç yaşında bilmiyorum ama 1-2 yıllık anca var. İstanbulda kapalı balkonumda tutuyorum. Aldığımdan beritoğrak ve saksı değişimi yapmadım. Toprağı deniz kumlu.
İlk getirinceçiçeklerini ve tümyaprsklarını döktü. Şimdilerdeyapraklanmaya başladı sizinkinden çok yaprağı var ama çiçeklenme belirtisi yok. Sabahları güneş alıyor. Ama çok değil. Hiç gübre de vermedim. Sizin sırrınız ne? Adana'nın güneşi ve sıcağı dışında ;)
Sent from my iPad using Tapatalk HD
İlk getirinceçiçeklerini ve tümyaprsklarını döktü. Şimdilerdeyapraklanmaya başladı sizinkinden çok yaprağı var ama çiçeklenme belirtisi yok. Sabahları güneş alıyor. Ama çok değil. Hiç gübre de vermedim. Sizin sırrınız ne? Adana'nın güneşi ve sıcağı dışında ;)
Bu bahar zaman ayıramamdan dolayı zaman zaman toprağının neredeyse tamamen kuruması olabilir sevgili blaze_ash.
Uzun süredir begonvil yetiştiren Adana'lı arkadaşlarım da toprak kurudukca sulamamı önermişti. Sık sulama yaprağa çalışmasını sağlıyor sanki...
Sulama dışında farklı olarak keçi gübresi vermiştim.
bengonvilim tüm çiçeklerini döktü :( Ancak yapraklar hala yeşil. Umut var mı arkadaşlar :( ?
kartal124
03-05-2013, 23:05
Sayın maki 01;
Benim de geçen kurban bayramında Çeşme'den seradan edindiğim bir adet begonvilim var. Kaç yaşında bilmiyorum ama 1-2 yıllık anca var. İstanbulda kapalı balkonumda tutuyorum. Aldığımdan beritoğrak ve saksı değişimi yapmadım. Toprağı deniz kumlu.
Begonvil İstanbul'da açık balkonda oluyor, sorun yaşanmıyor.Ama balkonun ya da terasın bol güneş alması lazım.
Benim begonviller kışı İstanbulda açık terasta geçirdiler, üstlerine kar da yağdı.Şimdi yavaş yavaş yapraklanıyorlar, hatta bir tanesi ilk çiçeğini bugün verdi.
Sizde açık balkon varsa dışarı alın, bol güneş alan bir köşeye koyun, çiçekcoşturanın menekşe için olan sıvı besininden verin.Bol bol çiçeklenir.
minenine
04-05-2013, 12:52
Böyle güzel renkler yan yana ne kadar da güzeller .Begonvil gerçekten güzel bir çiçek
blaze ash
06-05-2013, 07:03
Sayın kartal124;
Balkonum var ama çok fazla güneş almıyor. Sabahları doğarken biraz alıyor. Onun dışında sürekli aydınlık. Güneş almadığı için çiçeklenmeyecek mi?
1 haftadır sulamıyorum çiçeklensin diye, yapraklarında bir değişiklik, bozulmayok. Hangi aralıkla sulamalıyım çiçeklensin derken öldürmeyeyim ;)
İlkanbryaz
06-05-2013, 10:09
elinizde hangi reklerden mevcut arkadaslar cok fazla rengi var begonvilin
Işık ayarlamasıyla güzel renkler elde etmek mümkün
kartal124
07-05-2013, 20:27
Sayın kartal124;
Balkonum var ama çok fazla güneş almıyor. Sabahları doğarken biraz alıyor. Onun dışında sürekli aydınlık. Güneş almadığı için çiçeklenmeyecek mi?
1 haftadır sulamıyorum çiçeklensin diye, yapraklarında bir değişiklik, bozulmayok. Hangi aralıkla sulamalıyım çiçeklensin derken öldürmeyeyim ;)
Benim deneyimime göre begonvil bol güneş istiyor.Günlük 1 saatlik güneşlenmeyle çiçeklenebileceğini sanmıyorum ama yine de denemek lazım.
Ben çiçekcoşturanın afrika menekşeleri için ürettiği sıvı besini kullanıyorum begonvillerde.Geçen yıl aralık ayına kadar çiçekli kaldılar.Kışın da içeri almayıp terasta bıraktım.Üzerlerine kar da yağdı.Ama bol güneş alan ve güneye bakan bir köşeye almıştım begonvilleri.Sorun olmadı.Mayıs başında bir tanesi yavaş yavaş çiçek yapmaya başladı.Diğerleri henüz yapraklanma aşamasındalar.Şimdilik haftada 2 kere suluyorum.
Sn. Ahmeter hocamın çok kıymetli hediyesi katmerli begonvilim. 20 senelik begonvil sevdama ilaç oldu. Hocam tekrar çok teşekkür ederim. Her sabah kalktığımda önce kıymetlim begonvilin başında buluyorum kendimi. Sizden aldığım ilk hali,
382856
Eve geldikten 2 veya 3 hafta sonra yapraklarını dökmeye başlayınca çok üzülmüştüm. O sıralar geceleri tekrar don yapmaya başlayıncada hemen içeri aldım. Korkumdan halen kış bahçesine çıkarmadım. Şimdiki hali,
382857
Bu hali beni çok sevindirdi. Tıpkı bebek gibi gelişimini görmek çok hoş bir duygu.
Sıra çiçeklerini görmek olacak.
Hocam begonvilimin gelişimi sizce nasıl ve ne zaman çiçeklenir?
Merhabalar Sn. Ahmeter hocam, begonvilim güzelce yapraklandı ama henüz başka gelişme yok. Birşeyleri eksik mi yapıyorum acaba. Önerileriniz ne olabilir?
Saksısını değiştirmedim. Değiştirmem gerekiyor mu?
Gübre takviyesi yapmam gerekiyor mu?
Bahçede rüzgar alıyor diye balkona aldım. Balkon öğle saatlerinden akşam 6 ya kadar güneşli, aşırı güneşin bir zararı olabilir mi? ( Balkona dün aldım).
Cevap için şimdiden teşekkürler.
401423
Uzun zamandır buraya uğramıyordum Geç oldu kusura bakma
Muhakkak çiçeklenecek bol güneşin faydası var toprağının kurumasını bekleyin sonra su verin Selamlar
Bir sene sonra çiçek açtı
Arkadaşlar ilk resimdeki benim güzel begonvilim. Ancak bütün çiçeklerini döktü şuan yapraklı bana hala umut var gibi görünüyor acaba siz ne dersiniz?
can17can
19-05-2013, 06:54
bulunduğunuz iklim itibariyle çiçek yaprak dökmesi normaldir. aşırı sulama çiçek dökme nedenidir. bazı dallarını budayabilirsiz. dallarda kuruma yok ise endişelenmenize gerek yok zamanı gelince çiçeklenecektir.
can17can
19-05-2013, 06:56
Bir çoğunu nadir bulunan türlerden ürettiğimiz begonvilleri siz ağaçlar.net üyelerinin beğenisine sunuyoruz.
http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/31658.htm
Lonicera
28-05-2013, 15:14
Bu begonvilimin de yaprak sorunu var, neredeyse hiç yaprak yok. Galiba bir derdi var:D
Saf beyaz ve pembenin tek yapraktaki birlikteliği beni büyülüyor.
Bu da yerli begonvilim. Çok dirençli. Yağmura ,rüzgara vb her koşula dayanıklı.
cicek_delisi
31-05-2013, 23:05
yaaaa çok güzeller bunlar yaaaa
bende begonvil istiyorummm
Bonsai olsun diye emek verdiğim begonvilime çiçek açma şansı tanıdım.
Çalı begonvilin de güzelliği ayrı:)
418013
.
Bu yaz beyazlar ağır basacak gibi:D
begonvil
Bu güzelle bir tanışın vurulabilirsiniz
murat sarı
09-07-2013, 23:14
begonvil
Bu güzelle bir tanışın vurulabilirsiniz
Sayın Ahmeter bu renği ilk defa gördüm.Nasıl elde edebilirim?
İstanbulda serada olduğu için rengi değişik normal ortamda sizin oralarda olanlardan farkı yok
murat sarı
10-07-2013, 21:52
İstanbulda serada olduğu için rengi değişik normal ortamda sizin oralarda olanlardan farkı yok
açık havada bu renk olamaz mı?
Herkese selamlar; Geçen ay bodrum gezimde gördüğüm (bunca sene nasıl dikkat etmediğimin cevabını veremiyorum! ) begonvili Ankara dolaylarında nasıl yetiştiririm diye düşünürken , bauhaus'tan aldığım iki adet bogonvili saksıladım ve çiçek açmasını bekliyorum .Doğal olarak heyecanlıyım . Tavsiyelerinizi bekliyorum .
çelikleme yöntemiyle çoğaltmak adına ,bol miktarda dal budadım. Bunun ikinci nedeniyse kökünü güçlendirmek için çıplak bıraktım . Şişeleme yöntemiyle kök salması için dua ediyorum.
Diğerine hiç dokunmadan , olduğu gibi saksıya diktim . Ne zaman çiçeklenir ve çiçeklenmesi için özel bi uygulama var mıdır? Saygılar.
Bodrum'dan sevgilerle,
Begonviller atağa kalktı, yakında yer gök begonvil olur.
428674
Bunlarda benden olsun...
Ada Begonvili
geçen yıl epey bir çelik ürettim.15 tane hepsini dağıttım arkadaşlara eşe dosta... 2 tanesinide kendime ayırdım...çiçeklenmeye başladı birisi...
birde aileye yeni katılan alacalı yapraklı...
yaaa herkes yer gök begonvil olacak diyor.Ama ben bir türlü hastası olduğum bu bitkiyi Ankara'da yetiştirmeyi başaramıyorum.İstanbul da soğuk ama orda bu kadar güzel olabiliyor.Lütfen bana da bu işin sırrını öğretin.Ankara'da da yer gök begonvil olsunnn bahçemin heryeri çiçek açsın istiyorum:(
yaaa herkes yer gök begonvil olacak diyor.Ama ben bir türlü hastası olduğum bu bitkiyi Ankara'da yetiştirmeyi başaramıyorum.İstanbul da soğuk ama orda bu kadar güzel olabiliyor.Lütfen bana da bu işin sırrını öğretin.Ankara'da da yer gök begonvil olsunnn bahçemin heryeri çiçek açsın istiyorum:(
eğer bahçenize çamdan bir sera yaparsanız ısıtmasını nemini ayarlarsanız olur....onun dışında hiçbir yol neredeyse yok...
Veya 2 yaşında bir begonvil alıp nisan-mayıs gibi bahçeye dikmek...eylül ortasında bahçeden söküp tekrar ev içerisine almak...
geçen yıl denizli de evin içerisinde kış mevisiminde begonvillerimi açtırdım.ancak yaz oldu bitecek hala kışın açanlar açmadı:(...
Denizli de bahçeye dikemiyorum.sert rüzgar beş dakika da yapraklarını karartıyor ölüyor...
ama seneye mart ayında bahçeye dikeceğim kasıma kadar soğuklar düşmüyor düşünce içeri alacağım...
saygılar...
önceki yaz bodrumdan bir begonvil almıştım.pazarda bana Ankara'da dayanabilecek tek begonvil var o da köy begonvili deyip özel olarak getirmişlerdi.ilk yıl daha çok küçük diyerek ve emin olmayarak bahçeye dikemedim evde saksıda baktım.kışın sanki dışardaymış gibi bütün yapraklarını döktü sadece dalları kaldı.Sanırım kış uykusunda diyerek sulamaya devam ettim.Baharda bahçeye çıkardığımda yeniden filizler verip yeşillendi.Bende heveslenerek bahçeme diktim.Ama malesef sarmama rağmen kışın dondu:( sanırım Ankara için en güzel çiçekler mavişler.O kadar narin gözükmelerine rağmen Ankara'nın kuru ayazına ve soğuna dayanıyor.Begonvil üzsede mavişler sevindiriyor:)
kopshtar
01-08-2013, 12:38
Sn bynpol; istanbulda da adalar haricinde (o da adapte olmuş türlerde) begonvil yetişmez. Genelde 10 derecenin altında yaprakları dökülüyor, biraz daha altında gövde de ölmeye başlıyor. Ben Bursa'da kapalı balkonda dahi sorun yaşadım.
Bu foto, Bostancı'da sahile paralel sokaklardan birinden:D
Kanımca dayanıklı türler sahile yakın kesimlerde ve illa güneye bakarak yıllar içinde böyle gelişiyor. Kış şartları ilk 3-4 yıldan sonra işlemiyor çünkü bu arada yeterince derine kök salmış oluyorlar. Saksıda yetiştirmek çok daha zahmetli ve riskli. Sayın Saim Ergin gibi ustalar kategori dışı tabiiki de:)Onlar ne yapsa ya da yapmasa ellerinden herşey yeşerip çiçeklenecek gibi maşallah!
maşallah ne kadar güzel olmuş.Gel de kıskanma şimdi Ankara'da:))
Uygun boy saksıda yetiştirebilirsiniz.kışın korumaya alırsınız.
BEGONVİL
Bu günlerde en küçük boy bir saksı begonvil 20 lira edinebilirmisiniz
Bir yerde başlamak lazım gerisi kolay burayı sıkı takip etmek
gerekiyor
sındırgılı
12-08-2013, 16:17
Benim kizda, guzellesmeye basladi.....
(Bordo renklimi maalesef yasatamadim..)
Ayni resmi basmisim..... :(((
sındırgılı
12-08-2013, 16:23
Seneye, Mutlu Beyden Buyukada iklimine adapte olacak bir borda sarabi bir renk alinacak.
Sn.Ahmeter ile rekabet imkansiz , onun ciceklerini gordukce hayatin guzellikleri ile sarmas dolas oluyorsunuz..Kadraj da iyi..
Iyiki varsiniz...
Her sey gonlunuzce olsun..
Sayın Sındırgılı
Teşekkür ederim begonvilsiz bir dünya düşünemiyorum iyi günler
Ç İ Ğ D E M
13-08-2013, 15:36
Mayısta seradan satın alıp büyük bir saksıya diktiğim beyaz ve pembe begonvillerim 1-2 hafta içersinde tüm çiçeklerini dökmüştü. Tüm Türkiye genelinde olduğu gibi Bursa'da da bu yaz rüzgarlı geçiyor. 2 günde okuyabildiğim 36 sayfa forumda begonvilin rüzgar sevmediğini ve bol güneş istemesini okumam bu yaz onlardan ümidi kesmeme sebep oldu. 2 hafta öncesine kadar saksı saat 4 den sonra güneş alan batı balkonundaydı. Bana göre bunaltıcı olan öğleden sonra güneşi anlaşılan begonvile yeterli olmadı. Mayıstan beri hiç tepki vermeyen begonvilimi saat 5'e kadar güneş alan güneye bakan kapı önüne taşımaya karar verdim. Aslında gözden çıkardım diyelim.
Bu hafta sonu annemin Dikili'deki yazlığına gittim. O da heveslenip yaşamaz denmesine rağmen 15 gün önce bahçeye begonvil dikti. Tabi ben de sizlerin tavsiyeleriyle bahçenin en rüzgarsız ve en güneşli yerine dikmesini önerdim. 10 günde sürgün vermiş ve çiçek açmaya başlamış. Kıskandığımı gizlemedim bile.
Dün Bursa'ya dönünce sürprizle karşılaştım. Ümidi kestiğim begonvilim görmediğim 3 günde onlarca tomurcuk vermiş. Kışın içeri taşımak şart oldu artık.:p
Çiçekle yaşamaya devam edin .muaffak olacaksınız iyi günler
bk.deepblue
25-08-2013, 10:24
yaa bende begonvil istiyorummm... bana yardımcı olabilecek birileri yokmuuu...
Nasıl bir yardım istiyorsunuz
Sizlere daha sirküle etmedim, hayatımızda büyük bir değişim sözkonusu. Uzun yıllardır yaşadığım Bandırma dan eşimin işi nedeniyle 1 ay evvel göç ettik. Bu vesile ile balkonumu süsleyen, neşelendiren kristal begonvilim ile sizleri tanıştırmak istiyorum.
botanikerdi
26-08-2013, 16:56
yaa bende begonvil istiyorummm... bana yardımcı olabilecek birileri yokmuuu...
sayın deepblue ben begonvilimden çelikledim tuttuğu zaman size verebilirim.sanırım sizde ankara da yaşıyorsunuz
Resimde görüldüğü gibi çelik tutdu çiçek bile verdi
Şimdi tam zamanı ,çelik boyu 1 karışı geçmiyeçek
Şişenin kapağı yeni yaprak verene kadar açilmıyaçak
İlk günü bir kahve fincanı su
Aydınlık bir yerde tutulacak
Suallerinizi ve yapmanızı bekliyorum
bende bahçeye bir adet begonvil diktim.malatya kışın ayaz oluyor.soğuktan nasıl koruyacağım.sizlerden bilgi istiyorum.evde saksıda 3 tane daha var.onu içeri alarak koruyabilirim diye düşünüyorum.seneye bahçeye dikeceğim.
kelebek çalısı
07-09-2013, 00:44
bende bahçeye bir adet begonvil diktim.malatya kışın ayaz oluyor.soğuktan nasıl koruyacağım.sizlerden bilgi istiyorum.evde saksıda 3 tane daha var.onu içeri alarak koruyabilirim diye düşünüyorum.seneye bahçeye dikeceğim.
Bilmediğim için soruyorum, Malatya' da bahçede begonvil yetişiyor mu?
Emre İlhan
07-09-2013, 12:30
Yaklaşık 2,5 ay önce diktiğim begonvilim yeni yeni kendine geliyor. Sıcaklardan etkilenmiş olmalı, hava serinlemeye başlayınca coştu:)
Yapraklarının alacalı olduğunu görünce dayanamayıp mezarlık ziyaretindeyken çiçekçiden satın aldım, eve getirmek bir hayli zorlasa da sonunda değdi:)
Suyu ve azotlu gübresini hiç ihmâl etmiyorum. Sarılabilmesi için bozuk olan elektrikli battaniyenin kablolarını kullandım, değerlendirmek lazım ;)
439332
439330
kelebek çalısı
07-09-2013, 12:55
Bitki yetiştirirken o bitkinin hangi iklim koşullarında yaşama imkanı bulabildiğini kısacası hangi asgari ve azami sıcaklık değerleri arasında yaşayabileceğini bilmemiz faydalıdır.
Belki begonvil Malatya ve Türkiye' nin daha bir çok ilinde dış mekan koşullarında yaşayamaz ama kış aylarında kapalı mekanlarda koruma altında yaşatılabilir. Yine kapalı mekan derken direkt olarak yaşam alanlarımızı değil kış bahçesi, camekanlanmış balkon ve teraslar, limonluk gibi bitkinin ihtiyacı olan ısı, ışık ve havadar ortamı sağlayabileceğimiz yerler olması önemli.
Bitkilerin soğuğa dayanıklılık haritası (Plant Hardiness Zone Map) (http://www.agaclar.net/forum/hangi-bitkiler-hangi-sehre-hangi-kosullara-uygun/6569.htm) bitkilerin hangi kuşak içinde yaşayabileceği konusunda referans noktamızdır.
Türkiye' de 9b kuşağında bahçedelerde yer alan bir çok begonvil geçtiğimiz yıllarda kışı atlatamayarak donmuştu. Oysa bu zonda begonvil yetişebilmektedir. Burada bitkilerin genç ve henüz kök sisteminin gerektiği kadar kuvvetli olmayışı gibi daha farklı faktörlerin de bir araya geldiğini göz önüne alarak, kışı atlatamayan begonvili bir daha bahçeye dikmedim.
Şu anda 10b kuşağında yer alıyorum. Kış mevsiminde burada dahi bazı günlerde ve bölgelere göre zirai don olabileceği yönünde uyarılar yapılmaktadır.
Begonvilin genel olarak dahi olsa kesin olarak minimum hangi zonda yaşayabileceğini söyleyemiyorum. Çünkü bitkinin kritik olan genç yılları ve bölgelerin kendi içinde dahi değişken yapıya sahip klimatik etkileri de göz önüne alındığında net bir şey söylemek zorlaşıyor.
kelebek çalısı
07-09-2013, 13:06
Yapraklarının alacalı olduğunu görünce dayanamayıp mezarlık ziyaretindeyken çiçekçiden satın aldım, eve getirmek bir hayli zorlasa da sonunda değdi:)
Zor elde ettiğimiz her şeyi daha bir sahiplenir ve severiz zaten değil mi? ;)
Yaprakları ile ilk görüşte alaca yapraklı Schefflera ve Ficus benjamin e atıf yapsa da gelin gibi süzülen çiçekleriyle oldukça zarif görünüyor.
Seren sgcn
08-09-2013, 18:35
Merhaba
Begonvilimi yeni aldım henüz bir hafta oldu
Geçen kışı istanbulda geçirmiş...
Ancak saksı değişimi yapılmamış
Toprak saksı aldım ve babamdan yardım istedim
Ancak ne yazık ki eski plastik saksıdan çekerken kökünün
Büyük bir kısmı koptu:(((
Sanırım toprak ıslaktı!
Begonvilimi yine de yeni saksıya aldım
Ancak yaşamaz dipye çok korkuyorum
Ne yapmalıyım?
Acil yardım lütfennnn
Seren sgcn
08-09-2013, 18:44
Begovilim bu
Yazınızı ve mektubunuzu okudum arka arkaya pekl çok hata yapılmış şu an yapılacak bir şey yok Foruma yeni üye olmuşsunuz yazıları takip ediniz
Kolay gelsin
Seren sgcn
09-09-2013, 10:39
Cevabınız için teşekkür ederim
Tüm yazıları okudum... Korkarım yaşamayacak...
Çelik üretmeyi denesem olur mu?
(Çelik üretme yöntemini çok güzel anlatmışsınız)
Anlaşıldı siz begonvile vurulmuşunuz ben bu yüzden Akdeniz bölgesinde ufak bir kasabaya yerleşiyordum
Bazı suallerim olacak ona göre bir yol çizelim
İstanbulda hangi semtdesiniz
Kışın içeri almak lazım yeriniz varmı
Nereden aldınız
Evde bitkiniz varmı
iyi günler
Seren sgcn
09-09-2013, 16:11
İstanbul floryadayım
Bir seradan satın aldım begonvilimi
Bol güneş alan denize yakın terasım ve camekanllı bir balkonum var
Erica, sadunyalatım, begonya ve gardenyam var
Bir de büyük saksılarda sebze yetiştirmeye başladım
Seren sgcn
09-09-2013, 16:26
Su sişelerine 10 cm kadar torf doldurdum
Sonra 15-20 cm uzunluğundaki çelikleri dikip 1 çay bardağı su verdim
Ve şişenin kapağını kapatıp terasın bol güneş alan yerine bıraktım
Önerdiğiniz şekilde 1 hafta açmayacam
Fakat şişelere 2-3 çelik yerleştirdim sorun olur mu?
Seren sgcn
09-09-2013, 16:32
Bu arada begonvillerinize bayıldım
Özellikle koyu pembe olana
Katmerli mi çiçeği?
Sn Seren sgcn,
Bende begonvilimi aldığımda münkün olduğunca saksı değiştirirken dikkat etmeye çalışmıştım. Aklımda kaldığı kadarıyla köklerinin zarar görmemesi gerekiyor.
Ustelik bitkiyi saksıdan çekmek yerine keşke plastik saksıyı kesip öyle bütünüyle diğer saksıya aktarsaydınız. Bu durumda köklerine de zarar vermemiş olurdunuz.
Yinede size en sağlıklı yardımı Sn. Ahmeter verecektir.
Umarım begonvilinizi kurtarırsınız.
Bu arada begonvillerinize bayıldım
Özellikle koyu pembe olana
Katmerli mi çiçeği?
İyi akşamlar
Katmerli değil ,Florya iklim olarak güzel ben soğuk bir ilkimdeyim Maslak
Kışın ısıtılan bir seraya koyuyorum
Kısa zamanda resimlerin düzeleceğini umut ediyorum
50 senedir begonviller benmle
Her şişeye bir tane çelik
Mümkünse şişeleri aydınlığa güneş hayır
Begonvil çelikten yetiştirmek ,bir kaç denemeden sonra usta olacaksınız
Fakat bir begonvil tutkununa rasladığımdan memnunum
Bloglarımı gezebilirsiniz Saim Ergin bahçesi ve ve bitkiler dünyası
iyi akşamlar
Begonvil kendini sevdirir.
440211
Seren sgcn
09-09-2013, 23:24
Umarım başarabilirim....
Çok teşekkür ederim
Şişede begonvil köklendirme de ilk 2 çalışmamda başarısız olmuştum. Sanırım şimdiki çalışmam başarılı olacak. Tabii ki kararı Sn. Ahmeter hocam verecek.
Begonvil çeliklerini yaklaşık 1 ay önce şişeye diktim. 1 hafta sonra kapağını açtım. Kapağını açmadan evvel yeni yapraklar çıkarmaya başlamıştı. Şimdi ise sürgünler vermeye başladı. Dün ise şişenin altından bir tane kök gördüm.
Sn. Ahmeter hocam sizce çelikleri ne zaman saksıya almalıyım? Bilgi verirseniz çok sevinirim.
440307
440308
Geçen hafta Büyükada seyahatinde gezinirken, budanmış ve çöpün kenarına bırakılmış begonvilleri görünce hemen birkaç çelik aldım. Biraz yaprakları solmuşlardı ama olsun elim boş gezene kadar tutsa da tutmasa da denemek istedim. Çeliklerin solmuş yapraklarını temizledim ve 1 hafta önce şişeye diktiğim durumları.
440312
440313
Güzel bir çalışma evvela çekimler güzel ,en önemli suale cevap çeliklerin tutup tutmadığı ve şişeden çıkarma işi mart ayını bulur
Yeni filizler vermeye başlıyaçak
Bençe bir şişeye 1 çelik perlit torf karışımı daha uygun
Kışı ılık bir yerde 10 aşağı olmıyaçak
Köklenip köklenmediği en erken 2 ay sonra belli olur
Şişeden çıktıktan sonra ancak sevdiği bir ortamda ise saksıya intibak eder
İyi akşamlar
Güzel bir çalışma evvela çekimler güzel ,en önemli suale cevap çeliklerin tutup tutmadığı ve şişeden çıkarma işi mart ayını bulur
Yeni filizler vermeye başlıyaçak
Bençe bir şişeye 1 çelik perlit torf karışımı daha uygun
Kışı ılık bir yerde 10 aşağı olmıyaçak
Köklenip köklenmediği en erken 2 ay sonra belli olur
Şişeden çıktıktan sonra ancak sevdiği bir ortamda ise saksıya intibak eder
İyi akşamlar
Cevabınız için teşekkür ederim hocam.
Yer sıkıntısı olduğu için çeliklerin hepsini bir şişeye diktim. Umarım daha sonra sıkıntı olmaz.
Iyi akşamlar.:)
gülsümkaya
29-09-2013, 17:40
begonvilimin çiçeklerinde siyah böcekler var.Ne yapmalıyım?
çok güzel bir rengi var maaşallah..
emrullah mutlu
01-10-2013, 08:45
Yaprak biti olabilir genelde bu mevsimde meydana çıkıyorlar begonviller için. Siz en iyisi bir yaprak biti ilacı uygulayın ama tam emin değilim çünkü böcekleri göremiyorum ama tarif ettiğiniz siyah renkte yaprak bitleri vardır.... Saygılarımla ....
Emre İlhan
01-10-2013, 12:12
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm başlığına bir göz atmanızı öneririm.
Ayrıca, bitkinize bu zor döneminde besin ya da gübre takviyesi yapmanız iyi olur. Zararlılarla daha kolay mücadele edebilmenize yardımcı olur:)
begonvil kışın yaprak döküyor mu acaba?
Emre İlhan
02-11-2013, 14:18
Alacalı yapraklı begonvilim, latince ismini bilmiyorum ama böyle hitâp ediyorum:)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/451120d1383392085-balkon-2-.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/451122d1383392085-balkon-11-.jpg
Özellikle, tek çiçek üzerinde 2 farklı renk olmasına bayılıyorum ;)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/451123d1383392085-balkon-12-.jpg
bitkiseli
02-11-2013, 14:55
Gerçekten çok güzelmiş, alacalı yapraklı bitkilere bayılıyorum çiçeklenmelerine gerek yok yapraklarının güzelliği yetiyor.
Bougainvillea
Havalar güzel gidiyor bu ay çelik yapmaya devam
Çelikleri ana beden üzerinde en fazla bir karış olan sürgünlerdan seçin
Bir şişeye bir çelik , yapmayın şişe mi yok
Şişe içinde uygun olmayıp bozulan bir çelik diğer çelikleri mantar hastalığına davet eder
Güneşe koymayın
Bol ışık
20 derece bir ortam
Hepsini söylersek bize bir şey kalmıyaçak
Yeni begonvil
Plastik su şişesine konan begonvil çeliği 3 ay oldu
Göründüğü gibi yeni yapraklar vermeye ve şişenin dibinde göründüğü gibi ,bayağı uzun kök verdi
Şişe içinde çiçek vermesini sağlıyaçağım
Sizi begonvil yetiştirmeye davet ediyorum
Bu güne kadar kapalı olan pet şişeyi makasla orta yerinden kestim
Bundan sonra açık olarak yaşayaçak
Solmaya başlayan ada begonvillerini vazoya aldım
Emre İlhan
11-11-2013, 17:04
Begonvilim, tamamen çiçeklenmeye başladı. Adana'da son yazdan kalma günleri yaşıyoruz:)
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/453327d1384184093-pb100001.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/453329d1384184313-pb100003.jpg
can17can
12-11-2013, 04:16
sayın emre ilhan begonvilinizi (Raspberry Ice) olarak biliyorum. türkiyede kristal begonvil olarak adlandırılıyor. asıl rengini tam güneş altında verir. aslında fotoğrafınızdakinden çok daha canlı rengi vardır.
Emre İlhan
12-11-2013, 12:49
Evet, rengi fotoğraftakinden çok daha canlı. İsmini öğrendiğim iyi oldu, teşekkürler:)
Ada begonvil çeliğim . Yaklaşık 1 ay önce şişeye dikmiştim. Yeni yeni yeşillenmeye başlıyor.
453636
begonvil yetiştirenler lütfen sorumu yanıtlarmısınız? lütfen...begonvil kışın yaprak döküyor mu?benimkiler şuanda yapraksız.
Evet soğuk bölgelerde döker. Eğer sıcaklık O'ın altında olursa kuruyabilir. bu nedenle Malatya'da ise begonviliniz naylon veya başka bir yalıtkanla korursanız çok iyi olur.
belliufuk
12-11-2013, 21:35
merhabalar yapmak istediğim bir çalışmada yardımınıza ihtiyacım olacak. bu bilgi konu içerisinde var belki ama ben direkt soruma yanıt alıp emin olmak istiyorum anlayışla karşılarsınız umarım.
serçe parmağı kalınlığında iki begonvil fidanını birbirine sarmalayarak ve bodurlaştırarak bonsai yapmayı hedefliyorum. dolayısıyla köklerini bir saksıya almam lazım ve bu işlem sırasında köklerde hırpalanma olabilir aynı zamanda kökler hava alacaklardır. şu günler bu işlem için uygun mudur? dikkat etmem gereken şeyler nelerdir? şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.
saygılar..
Emre İlhan
13-11-2013, 12:08
Kök sistemini olabildiğince hırpalamadan, yani toprağın dağılıp hava almasına müsade etmeden, bahsettiğiniz işlemi yapabileceğinizi düşünüyorum.
Dikkât etmeniz gereken bir diğer husus ise; birden fazla fidanı diktiğiniz saksının her tarafının boşluk kalmayacak şekilde tamamen toprakla dolmasını sağlayın. Dikim işlemini yaparken, arada bir saksıyı yere vurarak ve silkeleyerek bunu sağlayabilirsiniz.
İşlemi olabildiğince hızlı ve köklerin havaya az maruz kalmasını sağlayarak yapın. Arkasından hemen can suyunu verin ki; toprak iyice yerleşsin ve köklerin hava ile teması önlenmiş olsun.
Bu şartlar sağlanırsa, pekte bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum:)
Emre İlhan
16-11-2013, 11:43
Bugün, begonvilin yan dallarından birine havai köklendirme (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/1429.htm) uygulaması yaptım. Elimde köklendirme tozu olmadığı için köklendirme tozu kullanmadım.
Bakalım sonuç ne olacak?:)
454570
454571
2 hafta once begonvilimi iceri almıstım. Evde cok yaprak dokmeye basladı, her ne kadar taze filizler sürgünler versede pek bir keyifsizdi. Dun disarı cıkardım ve sulamadan once topragını birguzel havalandırdım. Cubuga ne takıldı dersiniz ? 5-6 cm uzunlugunda 1-1,5 cm genisliginde Danaburnu larvası ! ! ! ! ! ! ! ! !
Cılgına dondum, igrenc bir yaratık. (Hayatımda ilk defa gordum)
Buyusun guzel guzel cicek acsın gonlumu gozumu doyursun diye gozune baktıgım guzelim begonvilim bu igrenc mahlukattan dolayı küsmüş.
Tecrübeli arkadaslarım, ne yapayım simdi ben ? Begonvilim ölmek üzere.... :(:(
Haftada bir sulamaya devam 0çak ayında toprağını değiştirin bahara çiçeklenecek ve siz buraya resmini koyacaksınız iyi günler
Teşekkür ederim Sn. Ahmeter,
Cevabınızla beni cok mutlu ettiniz,bol çiçekli günler dilerim...
Sn. Ahmeter hocam;
Şişedeki begonvilim yapraklarını çıkartarak kök saldı.
Şişenin üst kısmını çıkarma vakti geldi mi? Bu durumdayken toprağın kuruyup kurumadığını anlayamıyorum. Şişenin dip kısmı nemli ama su ihtiyacı için bu kadar nem yeterli olur mu? Tavsiyelerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.
457653
457654
Başarılar tebrikler
Benden bir numune , aynı zamanda çeliği yaptık .her ikimizinde çelikleri güzel kök vermiş sizde benim kestiğim gibi plastiği kesin mart başı saksıya alacağız
Kolay gelsin
Teşekkür ederim. Sizin sayenizde öğrenip yaptım.
Çelikler yeşerdiğinde çok mutlu oluyorum. :)
Valla imrendim çeliklerinize, ne kadar canlılar. Ellerinize sağlık sayın Ahmeter, sayın Sevgi :)
Bir plastik su şişesinden ortaya çıkan güzellik
Yapraklarını dökebilir üzülmeyin
Mart ayına kadar 20 günde bir suyuna herhangi bir gübre katın
Seneye tekrar çelik yaparken torf 75 perlit25 oranında karıştırın
Selamlar,
ilk denemem hüsran olunca bu sene cesaretimi toplayım yeniden ektim begonvilimi. Yerimiz Ayvalık civarında, deniz kenarında. Güney batıya bakacak şekilde diktim yaz başında.
Dikmeden önce 40x40 çukur açtım iyi kök yapması için. Yaz boyunca oldukça iyi gelişti. Şimdi en büyük korkum kışın kuruması.
Öncelikle kök kısmını yanmış keçi gübresiyle malçlamayı dünüşüorum. Budama yapmayı düşünmüyorum ama gerekliyse yapabilirim.
Başka yapabileceğim birşey var mı?
teşekkürler
Sayfada begonvil edinin diyenler var fakat bizim çelik alacağımız yerler yokki göndermeye gönüllüler varsa seve,seve kabul ederiz
Ayvalık bölge olarak rizikolu ben olsam saksıya alıp kapalı aydınlık bir yerde kışı geçirmesini sağlarım
Sayın Sedoş
İlgi duymanız gayet güzel Eskişehir kışın soğuk bir bölge bence yazın bir begonvil edinin bir kışı beraber geçirin deneyim elde edin
Çeliğe gelince yaza girerken güneydeki fidanlıklar üçretlen çelik gönderiyorlar
Selamlar
Teşekkür ederim bilgi için Sy Ahmeter beyefendi .Ben zaten yetiştiriyorum.Fakat gönül istiyorki her çeşidinden olsun
Bütün begonviller kapalı bir ortama alındı Kar yağdığı 0 derece olduğu zaman soba yakılacak üzerinde çiçek olanlarda var
yigit666
03-12-2013, 08:55
458627
Emre İlhan
04-12-2013, 13:23
Havalar iyice soğumaya başladı. Daldırma yaptığım dal umarım köklenir, gelişmeleri paylaşacağım:)
Merhaba Arkadaşlar begonvillerim yaklaşık 2 haftadır içerde...Denizli'de gece artık sıfırın altına düşüyor...Ancak Bepngillerim önce biraz yapraklarını döktü sonra tekrar tomurcuk vermeye ve yeniden çiçeklenmeye başladı...Hatta kırmızı olan begonvilim yazın çiçek açmamıştı şimdi açıyor ...Sorum şu Begonvillerimi dinlendirmek istiyorum çiçek açmasını istemiyorum...Ne yapayım tamamen budasam ne olur? yaza enerjisini depolasın istiyorum...Sağlam bir budama işlemi yapsam acaba sıkıntı olurmu? veya budamasam yazın çiçek açmazmı? bitkinin dengesi bozulurmu ?
saygılar...
can17can
12-01-2014, 16:03
begonviller yıl boyu çiçekli kalabilirler yaprak dökmesi yer değişikliğinden olabilir. çiçeğini döktükten sonra o işini bilir tekrar çiçeklenir güneş besin ve su ihtiyacı karşılandığı sürece dinlenmeye ihtiyacı olduğunu sanmıyorum veya o ihtiyacı olduğu zaman dinleniyor diye düşünüyorum. form olarak beğenmediğiniz dalları istediğiniz zaman budaya bilirsiniz . hatta derin budamaya bile tahammülü vardır. bence gerisini ona bırakın en çok istediği bol güneş
cicek2000
13-01-2014, 18:21
begonviller yıl boyu çiçekli kalabilirler yaprak dökmesi yer değişikliğinden olabilir. çiçeğini döktükten sonra o işini bilir tekrar çiçeklenir güneş besin ve su ihtiyacı karşılandığı sürece dinlenmeye ihtiyacı olduğunu sanmıyorum veya o ihtiyacı olduğu zaman dinleniyor diye düşünüyorum. form olarak beğenmediğiniz dalları istediğiniz zaman budaya bilirsiniz . hatta derin budamaya bile tahammülü vardır. bence gerisini ona bırakın en çok istediği bol güneş
Şu sıralar derin budamaya uygun mudur?
gurbik67
15-01-2014, 01:16
kış şartlarına dayanıklı begonvilim.
mercanmavi
30-01-2014, 01:02
ocak ayında şişe yöntemi ile begonvil ekimi yapmak kulağa çılgınlık gibi geliyor biliyorum ama ne yapayım burada okuyunca dayanamadım denemek istedim :p
oradan buradan çelik, komşulardan da bir hayli şişe toplayarak işe giriştim :D
Adana şu günlerde yağmurlu da olsa yine de hava kış şartları denilemeyecek kadar ılık gidiyor
Ne dersiniz acaba minik begonvillerimin bir şansı olur mu??
gurbik67
31-01-2014, 00:58
ben de kasım ayında 3 adet kola şişesine diktim aynen canlı duruyor.köklenecek gibi.
mercanmavi
06-02-2014, 00:54
Kök vermeleri kaç gün sürer acaba??
hava şartları bugünlerde iyi gidiyor şişelerini de hiç açmadım
bebek begonvillerim 1 haftalarını dolduracaklar. Minik minik filizler beliriyor... ;)
şimdilik azimliler ;)
Kök vermeleri kaç gün sürer acaba??
hava şartları bugünlerde iyi gidiyor şişelerini de hiç açmadım
bebek begonvillerim 1 haftalarını dolduracaklar. Minik minik filizler beliriyor... ;)
şimdilik azimliler ;)
1.5 - 2 ay dokunmayın. Köklenince zaten şişe altından baktığınızda köklerini görürsünüz. filizler 3-4 yaprak olunca kapağı açık bırakın artık.
hanımeli
19-02-2014, 16:13
Bayılıyorum bu çiçeğe ama her sene alıp bahçemin her köşesinde kenarında ekip denedim ama bir türlü kurumasını engelleyemedim,izmir de oturuyorum herkesin bahçesi,balkonu begonvil dolu,ben neden yetiştiremedim anlamıyorum,bu sene saksıda deneyeceğim,ve son baharda içeri alacağım,birde komşulardan Çelik isteyim bari
Arkadaşlar begonvillerin birçok renkleri mevcut farklı renkleri birbirinin üzerine aşılayarak bir begonvil üzerinde farklı renkler elde etme imkanı olabilir mi..
Bayılıyorum bu çiçeğe ama her sene alıp bahçemin her köşesinde kenarında ekip denedim ama bir türlü kurumasını engelleyemedim,izmir de oturuyorum herkesin bahçesi,balkonu begonvil dolu,ben neden yetiştiremedim anlamıyorum,bu sene saksıda deneyeceğim,ve son baharda içeri alacağım,birde komşulardan Çelik isteyim bari
İzmir'de rahatlıkla yetiştirmeniz lazım. Ben Ayvalık'ta ilk başarısız denememden sonra daha ciddi bir çalışmayla ve biraz da ilk kışın ılık geçmesiyle başarıya ulaştım.
Öncelikle ekeceğim yeri hakim rüzgardan korunaklı bir bölge olarak seçtim, malum Edremit körfezinin poyrazı bitmez. Güneye bakan cehpemiz yok o yüzden güneybatı yönüne bakacak şekilde ektik.
İkincisi dikim çukurunu 50x50x50cm açtım ve çıkan toprağı kum, törf, mil ve yanmış keçi gübresiyle harmanladım.
Yaz sonunda ekmeme rağmen iyi bir gelişim gösterdi.
kolay gelsin
hanımeli
21-02-2014, 00:16
Sayın tiryaki bende anlam veremedim güneyde en sıcak,en rüzgarısız alana bile diktim kurudu.belki toprak yapısındandır,bu sene büyük bir saksıda deneyeceğim ve kışın içeri alacağım,Ayvalığı biliyorum siz çok zor birşeyi başarmışsınız tebrik ederim doğrusu.
ahmet emre
24-02-2014, 17:07
çanakkale merkezde evimin balkonunda yetiştirdiğim begonvillerin 3 saat kadar önce çektiğim fotoğrafları .3 ay önce satın aldığım peyaz/pembe ve kırmızı olan tamamen yapraksızdı ve çok cılızdı aldığımda. şuan peyaz/pembe ilk çiçeklerini açtı kırmızı olanda ilk çiçeklerini açmaya başladı. 9 ay önce satın aldığım sarı renk olan şuanki boyutunun yarısı kadardı . aldığımda üzeri bu şekilde çiçek doluydu . bu 4. çiçek açışı. çiçeklerini döker dökmez tekrar yeni çiçekleri çıkıyor.
ilksenozturk
25-02-2014, 12:28
adalarda oturan forun üyemiz yok mudur?
ada begonvili arıyorum...
ayseldeniz
25-02-2014, 13:46
Bütün sayfaları inceleme fırsatım olmadı.Okuyabilseydim mutlaka cevap bulurdum.O nedenle soruyorum arkadaşlar begonvilimin saksısı çok küçük ne zaman değiştireyim.
Lonicera
25-02-2014, 14:10
Sn ayseldeniz, begonvil bitkisinin kök kısmı çok hassas malumunuz. Şimdilerde saksı değiştirmek bence uygun, ancak kökleri zedelemeden saksıdan çıkarmak lazım. Aksi halde bitkinizi kaybedersiniz. Ben bir kaç begonvil kaybettikten sonra şöyle çözüm buldum. Küçük plastik saksıda olan bitkiyi saksıdan çıkarmadan altındaki delikleri makas ile büyütüp , büyük saksının içerisine küçük saksıyla beraber dikiyorum.
Yok saksınız plastik değil de toprak veya seramik saksı ise bir süre bitki toprağını sulamayın, susuz kalan toprak saksı kenarlarından kendini bırakıp kalıp halinde çıkabiliyor. Kolay gelsin.
ayseldeniz
26-02-2014, 07:40
Sayın Lonicera begonvili saksım plastik.Önemli olan saksıdan kalıp halinde çıkarıp geniş saksıya almak mı?Kök kısmındaki toprağı dağıtmadan çıkarıp geniş saksıya almayı başarırsam birşey olmaz o zaman. Teşekkürler
Lonicera
26-02-2014, 13:02
Evet kök kısmındaki toprak kesinlikle dağılmamalı. Kalıp halinde çıkarabilirseniz çok iyi olur. Yok çıkmayacak gibiyse bahsettiğim yöntemi deneyebilirsiniz. Bu arada kalıp şeklinde çıkarabilirseniz alt kısmına bakın, eğer sarmal şekilde kök yumağı varsa keskin bir bıçakla kökü sarsmadan yüzeyden kesmeye çalışın. Kök uçları kesilen bitki uyarıldığı için kök gelişimi daha hızlı ve güçlü olacaktır.
ayseldeniz
26-02-2014, 13:44
Lonicera çok teşekkürler. Söylediklerinizi uygulayacağım.Çok dikkatliyimdir.İnşallah başarırım. Sağolun.
Sn ayseldeniz, begonvil bitkisinin kök kısmı çok hassas malumunuz. Şimdilerde saksı değiştirmek bence uygun, ancak kökleri zedelemeden saksıdan çıkarmak lazım. Aksi halde bitkinizi kaybedersiniz. Ben bir kaç begonvil kaybettikten sonra şöyle çözüm buldum. Küçük plastik saksıda olan bitkiyi saksıdan çıkarmadan altındaki delikleri makas ile büyütüp , büyük saksının içerisine küçük saksıyla beraber dikiyorum.
Yok saksınız plastik değil de toprak veya seramik saksı ise bir süre bitki toprağını sulamayın, susuz kalan toprak saksı kenarlarından kendini bırakıp kalıp halinde çıkabiliyor. Kolay gelsin.
bu kış bitkim çok yaprak verdi. Şuan da hala yeni yeni yapraklar çıkarıyor. Saksı değişimi yapsam yapraklar zarar görür mü acaba?
ayseldeniz
17-03-2014, 10:22
Ben Lonicera'nın tavsiyelerine uyarak ancak cumartesi değişirebildim.Plastik saksıdan dağıtmadan çıkarmayı başardım .Uç kökleri traşladım.İki gündür iyi.Yalnız benim çiçeğimde yaprak yoktu hala yok ne olur bilmem.Dökülse bile kendini toparlar diye düşünüyorum.
açıkcası benim de bitkimden pek ümidim yoktu. Bir hevesle alıp geldiğim çiçek önce bütün çiçeklerini sonra da tüm yeşil yapraklarını döktü. Sivas'ta olduğum için herkes boşuna çabaladığımı söyledi.. Disiplinli bir çalışmayla ;) begonvilimi kutardım. Gün aşırı ortalama 2 su bardağı su verdim ve hergün kuru bedenine spreyle su sıktım.. Derdi buymuş meğer diyorum.. Yapraklandı ve gelişimi hızlandı.. Hatta Aynı çiçekten annemin evinde de vardı, aynı yöntemlerle onun begonvili çiçek bile açtı hem de bu mevsimde :) Begonvil aşırı sabır ve itina disiplin isteyen bir kız :) sabredin
ayseldeniz
24-03-2014, 11:37
Minik minik kızararak yaprak vermeye başladı.Umarım böyle devam eder.Sayın glorya sizinki de iyi görünüyor.
Teşekkür ederim :) ancak ne zaman çiçek açar bilemiyorum.. Hala yaprak büyütmeye devam ediyor..
Dün pazarda çiçekçide begonvil görünce alsam mı, almasam mı diye tereddüt ettim ama,
annemin katkılarıyla 10 tl ye bir tane aldım.
Aslında saksıda daha büyük olanı vardı ve sadece 5 tl farkla ama
eve götürmek sıkıntı olacaktı malesef alamadım onu.
Poşette olduğunda büyük bir saksıya alamak kolay olur sanırım,
çünkü saksı değiştirmek sıkıntılıymış...
Bu kadar çiçekle tekrar ev değiştirmek nasıl olacak bilmiyorum,
Malesef sonsuza kadar burada oturamayız...
kiracı olmak zor iş :(
ayseldeniz
27-03-2014, 13:14
Bu mevsimde çelik tutar mı?Elimde 2 tane çelik var.Tutarsa ne yapmalıyım?
fatih_ts61
04-04-2014, 21:44
İstanbul'da bu çiçeğin olduğu park veya bahçe var mı acaba...
Teşekkür ederim :) ancak ne zaman çiçek açar bilemiyorum.. Hala yaprak büyütmeye devam ediyor..
Sayın glorya,
Büyümeğe başladıysa yakında çiçek verir,
Esenlikler dilerim.
aydindeniz
05-04-2014, 10:18
herkese selam, begonvili saksıda yetiştirenleri okuyorum da burda. begonvil saksıda yetiştirilmesi için uygun bir bitki değil. bodur türleri mevcut belki onlar büyükçe bir saksıda yetiştirilebilir. begonvil bahçe bitkisidir. metrelerce büyür. yıl boyu renkli kalan çok iyi bir sarmaşıktır. eğer bahçeniz yoksa ya hiç uğraşmayın **** bodur türünü bulmaya çalışın.
ayseldeniz
11-04-2014, 11:20
Begonvilimdeki yapraklar büyümeye başladı.Sanırım saksı değiştirme işlemim başarılı oldu.Teşekkürler Lonicera.
Ç İ Ç E K
21-04-2014, 00:21
Merhabalar, Begonvil çiçeğini bu sene ilk kez gördüğümü ve bu kadar renginide ilk kez duyduğumu söylersem beni ayıplamayın lütfen. Yaşadığım il bazında bu tip çiçek hiç yoktur, forumu okuyunca neden görmediğimi tanımadığımı anladım. Soğukta donan ve ölen hassas bir bitki türü:) Şimdiye kadar bulunduğum ilde kışlar -20 leri gören bir yerdi.. Artık Antalya'da, yaşıyorum ve farklı bitki örtüsünü görüp hayran oluyorum doğal olarak.
En başından beri okuyorum bu konuyu ve bugün 2 farklı yerden kendimce çelik aldım ve pet şişede köklendirme çalışması denedim:) Sonucu ne olucak bekleyip göreceğiz.
Tüm renkleri hayranlık uyandıran bir bitki ve insanın her rengine sahip olası geliyor. Okuduklarımdan öğrendiğim çelişkili bilgilerden anladığım ise çok nazlı ama çok dayanıklı mutlaka kurusada büyük badere atlatsada yaşayabiliyor olması.
Somon rengine, beyaz rengine , mor, pembe renklerine sahip olmak ilk hedeflerimde bakalım hayırlısı..
Ç İ Ç E K
23-04-2014, 12:26
Merhaba arkadaşlar, buradan okuduklarımla bende pet şişede köklendirme çalışması denedim. Sormak istediğim şey ben 0,25 Lt. lik su şişelerie dikim yaptım acaba çokmu ufak bilemedim elimde onlar vardı o an kullandım. Ne dersiniz olur mu yoksa sakıncası var mı ?
Ç İ Ç E K
23-04-2014, 12:29
Birde geçen gün bisiklet binerken yol kenarında turuncu renk ağırlıklı ama pembemsi yapraklarıda olan bir begonvil gördüm ve hemen durup köklendirmek için çelik aldım onlarıda diktim bakalım ya tutarsa :)) hayırlısı inşallah. Fakat bir evin bahçesinde değildi bildiğimiz kaldırımın gerisinde öyle doğal kendiliğinden oluşmuş gibiydi şaşırdam hatta olabilirmi böyle birşey?
Ç İ Ç E K
23-04-2014, 12:31
Eklemeyi unutmuşum birde yeşil olan yaprakları ilginçti sizlerin resimlerindeki gibi değil, yani normal yaprak formundan farklı olarak tam uc kısmı sivrilmiyor aksine içe kesik gibi duruyordu bunun nedenini bilen varmı acaba ?
kelebek çalısı
05-05-2014, 19:01
Kırmızıya çalan koyu pembe ve yeşil yaprakları ile baktıkça seyretmeye doyamadığımı farkettim.
Bahar ne güzel, eğer yaşamınızda bitkilere yer varsa bahar başka güzel.
489702
Arkadaşlar benim beş yıldır kırmızı açan begonvilim var bol güneşli balkonda yaz kış yaşıyor bir süre güneşli kapalı balkona aldığımda oldu sorun şu ki bendeki begonvil ne yaptıysam hep kışları açıyor. Kasım aralık hatta ocak ayında sebebini merak ediyorum bu konuda yardımcı olurmusunuz.
kelebek çalısı
18-05-2014, 23:30
Arkadaşlar benim beş yıldır kırmızı açan begonvilim var bol güneşli balkonda yaz kış yaşıyor bir süre güneşli kapalı balkona aldığımda oldu sorun şu ki bendeki begonvil ne yaptıysam hep kışları açıyor. Kasım aralık hatta ocak ayında sebebini merak ediyorum bu konuda yardımcı olurmusunuz.
Budama ile ilgili olabilir. Bitkiyi buduyor musunuz, ne şekilde bir budama yapıyorsunuz?
Merhaba
Adım Aşkın yeni üye oldum.Antalya da güney doğu cephesi olan balkonumda begonvilim var.Öğlen saat 13 e kadar güneş gören bir yerde begonvilim var.7 günlük bir seyahatimiz oldu.Geldiğimde begonvilimin çiçekleri kurumuş,buruşmuş ve yaprakları dökülmeye başlamıştı.Özellikle yeni çıkan yaprakları dökülüyor :( ne yapmalıyım ?
Merhaba Aşkın hanım,
Forumumuza hoş geldiniz..Begonvilinizin çiçeklerinin kurumuş olmasının hiçbir önemi yok, aksine daha çok çiçek açmasını sağlamak için çiçeklenmeyen begonvilleri yapraklarının pörsüyene kadar susuz bırakarak bitkiye şok yaratıp daha sonra sulayarak bitkinin bolca çiçek açmasını sağlarlar. Bu yöntem bir çok çiçekli bitki için böyle olup, çicekli bitkilerin bolca sulanması onların boy ve sürgün yaprak vermeye teşvik eder, susuzluk ise bitkide stres yaratıp üreme hormanlarını harekete geçirerek çiçek acmasını ve tohum yapıp soyunu sürdürmesine teşvik eder.
Balkonuma buyuk bir saksi ve sarmasik begonvil diktim. Sikintim su yaprak biti sanirim cicegin gonca kisimlarinda siyah ve sivri ayakli bitler türedi ne yapabilirim acaba?
Budama ile ilgili olabilir. Bitkiyi buduyor musunuz, ne şekilde bir budama yapıyorsunuz?
Çok büyük bir begonvil değil, çiçekleri döküldükten sonra boyu 60 cm kalıcak kadar buduyorum.
ahmet emre
25-05-2014, 20:48
herkese selam, begonvili saksıda yetiştirenleri okuyorum da burda. begonvil saksıda yetiştirilmesi için uygun bir bitki değil. bodur türleri mevcut belki onlar büyükçe bir saksıda yetiştirilebilir. begonvil bahçe bitkisidir. metrelerce büyür. yıl boyu renkli kalan çok iyi bir sarmaşıktır. eğer bahçeniz yoksa ya hiç uğraşmayın **** bodur türünü bulmaya çalışın.
sayın aydindeniz bu konuda size katılmadığımı belirtmek istiyorum.saksıda çam ağacı bile yetiştiriliyorsa begonvil hayde hayde yetişir :). ne yazık ki herkesin bahçeli evi yok . balkonumda 4 saksı begonvil var gayette mutlu mesut geçiniyoruz ;)
Bu yaprak bitlerine ne yapmak gerek ya
aydindeniz
26-05-2014, 21:52
ahmet emre bey size begonvillerinizle mutluluklar dilerim :)) şaka bir yana bitkinizi saksıda yetiştirmeye çalışarak aslında kısıtlamış oluyorsunuz bir süre sonra zayıflıyor ve hatta ölüyorlar bendebir kaç yıl önce terasa 1 metre yüksekliğinde 1,5 metre genişliğinde büyükçe bir metal saksı yaparak begonvil yetiştirmeye çalıştım. oldukça iyi gidiyordu ama bu yıl kurudu saksı tamamen kök dolu toprak nerdeyse kaybolmuş. akdeniz kuşağında begonviller ağaçlar gibi yükselebiliyorlar. ama haklısınız bahçe yoksa saksıdan başka çare de yok :) bu arada benim balkonumda çok büyük ahşap saksı var içine bu yıl bodur cinsinden diktim şu an itibari ile coşmuş durumda bakalım ne olacak.
ahmet emre
30-05-2014, 22:51
sayın aydindeniz içten ve samimi temenniniz için teşekkür ederim :)) her bitkinin kendine göre bir bakımı vardır . begonvilerin yıllık bakımlarını yaparsanız yaşadığınız sorunların tekrarlanmayacağını düşünüyorum.örneğin bonsai lerde olduğu gibi göklerini kesip saksılarını tamamen değiltirebilirdiniz.
geleneksel begonvil yetişrime hevesimde busefer çığır aştım. İlkbaşta kaşta aradım istediğim renkdeki begonvilleri bulamadım. oradan tarif edildiği üzere kalkan ile kınık arasında yol kenarındaki bir seraya uğrayıp 5 farklı begonvil aldım dün. farklı renklerde ve boyutlarda. Özelliklle istanbuldaki arkadaşlara önereceğim, Delibegonvil diye bir cinsden bahsettiler, çiçekleri ve yaprakların diğerlerine nazaran daha küçük ve sık. Söylenildiği üzere soğuğa karşı daha dayanıklı bir türmüş. Şimdi hepsini farklı yerlelere yerleştirdim. Dilerim daha önceki senelerdeki gibi kurutmam ve büyütmeyi başarırım. Birde söylenildiği üzere budama çok önemliymiş. Bu başlıkta bilgilendirildiği gibi dikkat etmek gerekiyor. kök ve gövde gelişimini sağladıktan sonrasında zaten boya gidecektir
kelebek çalısı
23-06-2014, 14:30
geleneksel begonvil yetişrime hevesimde busefer çığır aştım. İlkbaşta kaşta aradım istediğim renkdeki begonvilleri bulamadım. oradan tarif edildiği üzere kalkan ile kınık arasında yol kenarındaki bir seraya uğrayıp 5 farklı begonvil aldım dün. farklı renklerde ve boyutlarda. Özelliklle istanbuldaki arkadaşlara önereceğim, Delibegonvil diye bir cinsden bahsettiler, çiçekleri ve yaprakların diğerlerine nazaran daha küçük ve sık. Söylenildiği üzere soğuğa karşı daha dayanıklı bir türmüş. Şimdi hepsini farklı yerlelere yerleştirdim. Dilerim daha önceki senelerdeki gibi kurutmam ve büyütmeyi başarırım. Birde söylenildiği üzere budama çok önemliymiş. Bu başlıkta bilgilendirildiği gibi dikkat etmek gerekiyor. kök ve gövde gelişimini sağladıktan sonrasında zaten boya gidecektir
Begonvillerin delisi de akıllısı da bu sayfalarda mevcut. Tüm konu mesajlarını okumanızı öneririm. Buradan begonvillerinizin fotoğraflarını da paylaşmak isterseniz, İstanbul' daki ya da farklı yerlerdeki üyelerle belki de aynı türü yetiştiriyor olabilirsiniz.
Lonicera
04-07-2014, 16:17
İzmir Güzelbahçe' de bir evin bahçesinde böyle yakaladık kendilerini. İçine acem borusunu da almış, tüm ihtişamıyla gelin gibi süzülüyor.
Benim kırmızı begonvilim de eylül gibi açıyor, sonra kışın ortsında ocak gibi evin içinde tekrar açıyor ama pembe oldu kırmızı açmıyor 1 yıldır...:(
redbullah
14-07-2014, 03:14
Bu güzel begonviller Güzelbahçede bir evin bahçesinden.Daha önce bu rengi görmemiştim.Çok hoşuma gitti..
508756
Gitti gidiyor sitesinden 2 adet begonvil aldım, Satan arkadaş ada begonvili olduğunu soğuğa akdeniz begonvillerinden daha dayanıklı olduğunu belirtti, farklı renkli katmerli 2 adet diye satın aldığım begonvil katmersiz ve ikisi de aynı renk çıktı. Geldiğinde üzerlerin de çiçekleri yoktu daha yeni açıyorlar, çiçekler güzel acık mor cinsi, ama 2 yerine bir tane alırdım, dün de aynı siteden farklı bir satıcı arkadaştan 8 farklı çeşidini içeren resimlerden 2 farklı renk katmerli acık pembe ve çok renkli alaca yapraklı siparişi verdim bakalım nasıl ve ne gelecek..
reflargon
18-07-2014, 10:49
Merhaba
Elinde alaca yapraklı (beyaz-yeşil) ve kırmızı-beyaz açan Begolvil'i olup çelik paylaşabilecek kimse var mı? : ) Bu çeşidinden çok istiyorum ama bulamadım. İstanbul'daki fidancılar anlaşmışlar gibi hepsi aynı ürünleri satıyorlar.. : (
Arkadaşlar ebay da 20 çeşit begonvil tohumu satıyorlar...Acaba bu işlerden anlayan var mı yurt dışından tohum getirtsek...Çeşit çeşit begonviller eğer doğruysa gerçekten Türkiye'de ki begonviller şenlenir...
Reflargon arkadaşım gitti gidiyor sitesinde begonvil diye tarattığınızda 9 farklı çeşit şeklinde ilandan 2 farklı begonvil temin ettim, Hem sizin aradığınız alacalı yapraklı çok renkli türde mevcut, hemde nadir bulunan katmetli çeşitlerde var, gelen ürünler boylu ve çok dallı gösterişli gelişkin bence hiç uğraşmayın derim. Tanesi 23 tl. 2 farklı çeşit aldım Ankara merkeze kargo 16 tl tuttu,satan firmada ciddi bir firma hasar görmeyecek şekilde güzel bir ambalaj yapmışlar ilgilenen arkadaşlara tavsiye ederim..Kargo ile biraz pahalıya geliyor gibi görünmekle birlikte başka yerden almak için yapacağınız ulaşım gideri ve nakliye sıkıntısını düşündüğünüzde aynı fiyata geliyor üstelik aradığınız ürünü de bulamıyorsunuz..
Kış şartları için 1100 metre rakımlı yerde yetiştirebilirmiyiz kışları soğuk geçiyor (Çerkeş) yaşama şansı olur mu acaba ?
Begonvil denize yakın yerlerde sıcak iklimi seven bitki olup sıcaklığın eksiye düştüğü yerlerde yaşama sansı olmuyor. Bununla birlikte İstanbul yöresinin Ada begonvilleri soğuğa karşı biraz daha dayanıklılar, bunlardan alıp 3-5 sene dalları kartlaşana kadar iç ortamda bakıp sonrada dış ortamda sarıp korumalı olarak bakarsanız belki yaşama sansı bulabilir.Bodur cins
begonvil alıp saksıda, kışın ev ortamında da bakabilirsiniz.
realramtha
31-07-2014, 08:51
Begonvil evet denildiği gibi sıcağı sever diğer koşullarda pek yaşama şansı olmaz
kutupbahcesi
09-08-2014, 21:09
Merhaba,
Begonvillerin yaprakları aşırı dalgalanmaya ve pörsümeye başladı. Cansız bir şekilde aşağı da sarkıyorlar. Sizce bunun sebebi nedir? Susuzluk mu? yoksa aşırı sulama nedeniyle köklerin zarar görmesi mi?
Begonviller tüm gün güneş almaktalar. Aşağıda fotoğraflarını paylaşıyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
http://i.imgur.com/8s1naNz.jpg
https://i.imgur.com/aaVli2j.jpg
https://i.imgur.com/9BsFiKC.jpg
Pembe Begonvilim beyaz açıyor? Pembe açması için toprağının ph değerini mi değiştirmem lazım?
styorukoglu
18-09-2014, 01:26
Samsun'da güneye bakan bi cephede begonvil yetişir mi acaba, bu yaz Bodrum'da aşık oldum onlara, lütfen Yardmcı olun, bi şekilde yetiştirmek istiyrm, umarım başarılı olurum..
Arkadaşlar bu resimleri Denizli merkezde bir işyerinin önünde çektim...4yıldır dışarda bakıyorum dedi sahibi...Çok şaşırdım bende...Bende bu yaz 2 tane kırmızı begonvili bahçeye diktim bakalım nasıl olacak?
Geçen seneki mor begonvilimi ve başka bazı çiçeklerimi şubat ayında daha yapraklanmadan, bahara kuvvetli girsin diye gübre şerbeti ile suladım, bahara çıktığımızda bu çiçeklerimi kaybettim. Böylece çiçeklerin uyuma dinlenme döneminde kuvvetli gübreleme yapılmaması gerektiğini acı bir şekilde öğrenme sansım oldu. Bu sene ilkbaharda internetten ve yaz tatiline gitmiş olduğum kuş adasından almış olduğum değişik renk begonvillerimi resimledim.Alaca yapraklı pembe ve beyaz açan bu sene 2 . açışı olacak tomurcuklandı :rolleyes:
Bir başkası,Pembe katmerli..:rolleyes:
Gözümün önündeki alt tarafta poşet içinde havai köklendirme denemesi.
Diğerleri; kırmızı oldukları söylendi bazıları tomurcuklu biri alaca yapraklı,alttaki resimde destek olarak, kuruyan begonvilin dalı kullanıldı. :rolleyes:
Haziran başında İskenderun'dan getirip ektim, Temmuz ayındaki hali...
Bu akşamki hali...İnşallah uzun ömürlü olur, şimdilik kapalı balkonda keyfi yerinde... ;)
Bu da bir başkası, umarım farklı renkli olanıdır, kaynağını not etmedim. Sonuç sürpriz olacak truncudaki gibi... ;)
Bu çeliği Bodrum'dan getirip 2 Ekimde ektim, bakalım... ;)
İlk fotoğraf, çelik aldığım kaynağı ...
acropora
15-10-2014, 15:12
Arkadaşlar bu resimleri Denizli merkezde bir işyerinin önünde çektim...4yıldır dışarda bakıyorum dedi sahibi...Çok şaşırdım bende...Bende bu yaz 2 tane kırmızı begonvili bahçeye diktim bakalım nasıl olacak?
Belli büyüklüğe kadar korusanız iyi olur. Ağaç yeterince güçlü ya da büyük değilse kışı atlatamayabilir. Sanırım 2 yıl önceydi Adana da kış alışılandan sert geçti ve bahçedeki yıllanmış begonvillerde sorun olmasa da ince gövdeli olanlar kışı atlatamadı. Deniz her durumda Adana dan daha soğuk oluyordur.
Sayın keopstr evde begonvilinizin olduğunu yazmışsınız benimde var neşesi gayet yerindeydi, soğuklardan etkilenmesin diyerek içeri aldım fakat bütün yapraklarını döktü, sisinde başınıza geliyormu?
yapraklarını dökmesi gayet normal başka bir sıkıntısı yoksa tabi...Evin içerisi ılıksa yeniden yaprak verecek hatta çiçeklenme bile olabilir...Benim begonviller kışın bile açıyor evin içinde:)
Begonvillerimden bazıları sonbahar açmaya başladı
Begonvilimin dalında kurumuş olan çiçeklerinin içinden tohumlarını alma denemem,İlkbaharda ve bu zamanlarda ekme denemelerim olacak..
yapraklarını dökmesi gayet normal başka bir sıkıntısı yoksa tabi...Evin içerisi ılıksa yeniden yaprak verecek hatta çiçeklenme bile olabilir...Benim begonviller kışın bile açıyor evin içinde:)
Yazın Bodrum'dan getirdiğim ve 20 gün önce içeri aldığım begonvilim yaprak döküyor devamlı. Siz nasıl bakıyorsunuz içeride?
Amatorce uretmeye çalıştığım begonvillerde bu zararlilara rastladim.Bunlar hakkinda bilgisi olan ve mucadelesini bilen arkadaslar var mi acaba? Yardimlarinizi bekliyorum
Amatorce uretmeye çalıştığım begonvillerde bu zararlilara rastladim.Bunlar hakkinda bilgisi olan ve mucadelesini bilen arkadaslar var mi acaba? Yardimlarinizi bekliyorum
Bitkinizi yaprak bitleri sarmış. çok değilse ev yapımı ilaçlar kısmına bakın. http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm . Uğraşamam diyorsanız ziraat ürünü satan bir yerden yaprak biti için ilaç alıp uygulayın.
Merhaba, begonvili cam yününde çelikle köklendirme çalışmamı aşağıdaki adreste verdim gelişmeleri oradan takip edip olumlu olması durumunda deneyebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/36045.htm#post1337562
Merhaba arkadaslar benim begonvil Amasya'da kapali balkonda.Havalar sogudu 5~10 derece civarinda iceri alsam mi
Resim yeni ise bence içeri almayın, tüm yapraklarını ve çiçeklerini dökecektir..
Resim yeni degil suan il disindayim yeni resim koyamadim yapraklarin 2/3u dokuldu ancak uc dallari hala cicekli
lilpar76
11-12-2014, 19:58
Begonvillim çiçeklenmeye başladı.
lilpar76
11-12-2014, 20:02
Artık, benim de bir begonvillimvar deye bilirim. Çiçekli hali çok güzel, çok mutluyum.
merhaba, adalardaki begonviller kurumuş sanırım bu sene hiç çiçeklii begonvil göremedim, ben bonsai tarzında bir begonvil istiyorum bodur begonvil deniliyor, aşırı uzamıyor sarmaşıkdan çok ağacımsı bir yapısı varmış.
ozancolak
27-01-2015, 16:43
çelik ya da tohum nereden bulabilrim acaba?
çelik ya da tohum nereden bulabilrim acaba?
Baharda yapımarketlere gelir ya da internetten satış yapan sitelerden alabilirsiniz
hasibe yılmaz
11-03-2015, 22:38
begonvillerinizde besin olarak hangi oranlı olanları kullanıyorsunuz?
cimkembom
12-03-2015, 17:10
Bodrumun Mazı köyünde oturuyorum.Gecen ay bır gecede don yaptıgından kocaman begonvılım yapraklarını doktu.ıyıcene budamama ragmen hıc bır canlanma belırtısı yok.Bıraz daha beklemem lazımmı?
merhaba, İstanbul da yaşıyorum. çiçekçilerden begonvil alıp terasımda yetiştirmek istiyorum ama İstanbul da sadece büyükada begonvili dayanabilirmiş, ada begonvilini nerden bulabilirim? yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler
kartal124
06-04-2015, 22:04
Ada begonvili Büyükada'da satılıyor.
Ayrıca ben yılladır İstanbulda güney cepheye bakan terasımda her tür begonvile bakmaktayım.Sorun yaşamadım.Hatta bu sene -7'yi bile gördüler.
Teşekkür ederim cevabınız için. Adalara gidemem şu aralar. İnternete baktım ama adalarda satış yapan bulamadım. Yine normal çiçekçiden alacağım artık
alibeyköy deki bahçe marketten aldığım yeni bebeğim :) kendisiyle 2 gündür tanışıyoruz :)
sizce yeri uygun mudur ?(balkon direk güneş ışığı alıyor ama bengovilciğim direk güneş almayan köşe de duruyor )
546600
kartal124
13-04-2015, 22:41
alibeyköy deki bahçe marketten aldığım yeni bebeğim :) kendisiyle 2 gündür tanışıyoruz :)
sizce yeri uygun mudur ?(balkon direk güneş ışığı alıyor ama bengovilciğim direk güneş almayan köşe de duruyor )
546600
Begonvil güneşi sever, mümkün olduğunca çok güneş alan bir yere koyun.
Begonvil güneşi sever, mümkün olduğunca çok güneş alan bir yere koyun.
Cevabınız için çok teşekkür ederim :)
sametcan
17-04-2015, 00:36
Fuşya renkli begonvil ile sarı begonvil takas yapmak istiyorum elimde fuşyadan 3adet
var arkadaslarım
bir hevesle alıp burada resmini paylaştığım hergün gözüm gibi baktığım begonvilim sanırım hastalandı . ilk aldığım zamanlarda yaprak üzerlerinde toprak kalıntıları ve beyazımsı toz şeklinde birşeyler vardı .ilk gün hepsini su ile hiç üşenmeden teker teker temizledim 3 gün sonra tekrar dikkat ettim yapraklarına ve beyazımsı şeyler duruyordu heralde temizleyemedim dedim tekrar uğraştım .fakat bugün malesef yaprak altında çok minik bir böcek buldum kıpırdayıp kıpırdamadığına dikkat ettim ve malesef kıpırdadı :( forumda okuduğum sürekli bahsettiğiniz bit mi acaba ? nasıl sağlığına kavuşturabilirim sizce ? yardımlarınızı bekliyorum
telaştan resim eklemeyi unutmuşum özür diliyorum :(:(
548019
548020
548021
acil yardımlarınızı bekliyorum :( :( :( :(
Mantar enfeksiyonuna benziyor ustadlar ne der bakalim?
Mantar enfeksiyonuna benziyor ustadlar ne der bakalim?
Bende bilemiyorum ki bu konularda malesef ki bilgim yok :(kaç gündür araştırıyorum resimlere bakıp eşleştirmeye çalışıyorum acaba nedir neyi vardır diye :( ama işte bu kadar bilgiylede anlaşılmıyor.hasta olan çiçeği diğerlerinden ayırmak gerekli diye okumuştum burada daha önce .ayırdım diğerlerinden. Tek başına duruyor kaç gündür .bir an önce iyleşse keşke :(
Bende bilemiyorum ki bu konularda malesef ki bilgim yok :(kaç gündür araştırıyorum resimlere bakıp eşleştirmeye çalışıyorum acaba nedir neyi vardır diye :( ama işte bu kadar bilgiylede anlaşılmıyor.hasta olan çiçeği diğerlerinden ayırmak gerekli diye okumuştum burada daha önce .ayırdım diğerlerinden. Tek başına duruyor kaç gündür .bir an önce iyleşse keşke :(
Bence hastalıklı yaprakların örnek alıp zirai ilaç satan yere götürün fotoları gösterin ona göre ilaç alırsınız ben de Hanımeli ciceginin yaprağını gosterdim verilen ilac iyi geldi
Alibeykoy fidanlığından almıştım sizce oraya götürsem yardımcı olurlar mı **** eminonu çiçekçilere? Aslında forumumuzda çok bilgili ablalarım abilerim var ama yardımcı olmadılar .uzuldum açıkçası :( sizede çok teşekkür ederim samur hanım.
kartal124
23-04-2015, 18:53
Alibeykoy fidanlığından almıştım sizce oraya götürsem yardımcı olurlar mı **** eminonu çiçekçilere? Aslında forumumuzda çok bilgili ablalarım abilerim var ama yardımcı olmadılar .uzuldum açıkçası :( sizede çok teşekkür ederim samur hanım.
Fazla birşey yapmanıza gerek yok.Hastalıklı yaprakları kopartın.Güneşli bir yere alıp çokta sulamadan devam edin.Yerini de bol güneş alan bir olarak ayarlayın.Yaza doğru kendini toparlar.
kartal 124'ün dediği gibi hastalıklı yaprakları uzaklaştırın, gerekirse sıkıntılı yerlerden geriye doğru budayın, gelin duvağı budanmaktan hiç rahatsız olmaz. Güneşli yerde dursun, havalar ısınıyor, sizi şaşırtacak derecede hızlı toparlayacak merak etmeyin. En güçlü, en sorunsuz bitkilerdendir, merak etmeyin :)
Bugün yaprakları yarım litre suya bir tatlı kaşığı oksijenli su karıştırarak sildim. Sanki o beyaz lekelerde azalma oldu gibi.dedikleriniz gibi yaprakları kopartırsam sanırım 10 yaprağı falan kalıcak :( yerim çok kısıtlı bir alan olduğundan güneşli yere koyarsam eğer diğer çiçeklerin yanına koymam gerek hastalık bulaşır mı?
Son olarak budama konusunda 0 tecrubem var . Malesef daha çok acemiyim
kartal124
23-04-2015, 23:28
Bugün yaprakları yarım litre suya bir tatlı kaşığı oksijenli su karıştırarak sildim. Sanki o beyaz lekelerde azalma oldu gibi.dedikleriniz gibi yaprakları kopartırsam sanırım 10 yaprağı falan kalıcak :( yerim çok kısıtlı bir alan olduğundan güneşli yere koyarsam eğer diğer çiçeklerin yanına koymam gerek hastalık bulaşır mı?
Son olarak budama konusunda 0 tecrubem var . Malesef daha çok acemiyim
İstanbulda begonvilden güneşsiz yerde verim alamazsınız.
Yaprakları aldıktan sonra çıplak kalan dalları üstünde bir göz kalacak şekilde kesin.Ben sadece ana gövde kalacak şekilde tüm yan dallarını buduyorum.Yazın yeniden dal doluyor.
Diğerlerine bulaşacağını sanmam, açıkçası ben hastalık olduğundan bile şüpheliyim, gelin duvağı kolay kolay mantara yakalanmaz. Az yaprak da kalsa önemli değil, çok sorunlu görünen yaprakları kesin, kalanı güneşli bir yere koyun. Hızla toparlar merak etmeyin, yeter ki güneş görsün :)
İstanbulda begonvilden güneşsiz yerde verim alamazsınız.
Yaprakları aldıktan sonra çıplak kalan dalları üstünde bir göz kalacak şekilde kesin.Ben sadece ana gövde kalacak şekilde tüm yan dallarını buduyorum.Yazın yeniden dal doluyor.
Dediğiniz gibi güneş alan biryere koydum taşırken baya çiçeği döküldü.yapraklarınıda dediğiniz gibi temizledim .çok teşekkür ediyorum gerçekten çok yardımcı oldunuz :)
Diğerlerine bulaşacağını sanmam, açıkçası ben hastalık olduğundan bile şüpheliyim, gelin duvağı kolay kolay mantara yakalanmaz. Az yaprak da kalsa önemli değil, çok sorunlu görünen yaprakları kesin, kalanı güneşli bir yere koyun. Hızla toparlar merak etmeyin, yeter ki güneş görsün :)
İnşallah dediğiniz gibi hasta falan da değildir :) güneş alan biryere koyup yapraklarını da temizledim .çok ama çok teşekkür ediyorum yardımlarınız için :)
kartal124
24-04-2015, 21:47
Dediğiniz gibi güneş alan biryere koydum taşırken baya çiçeği döküldü.yapraklarınıda dediğiniz gibi temizledim .çok teşekkür ediyorum gerçekten çok yardımcı oldunuz :)
Bu arada normalde bu mevsimde İstanbulda begonvilde zaten çiçek ve yaprak olmaz.Dökülmesi gayet normal.Siz sera koşullarında zoraki çiçeklendirilmiş olarak almışsınız.O çiçekler de yapraklar da İstanbulda bu havalarda dökülecektir.
Benim begonviller ada begonvili dışında yapraksız çubuk gibiler.
Merhaba, yaklaşık 4 ay önce begonvil almıştım tüm çiçekler zamanla döküldü, sonra dalları baya uzadı fakat şimdi ne çiçek açıyor nede dalları uzuyor yeni yapraklar da çıkmıyor ve bazı yaprakları uçlarından kuruyor acaba niçin böyle oldu?
Evde pencerenin önünde tutuyorum sabah güneş alıyor sadece ve nem sağlasın diye altına bir kaba su koydum.
kartal124
25-04-2015, 16:44
Begonvil açık hava bitkisidir ve bol güneş ister.Oda içinde yaşayabileceğini hiç sanmıyorum.
Ankara'da yaşıyorum dışarı soğuk diye içeride tuttum kışın, havalarda bir sıcak bir soğuk olduğu için henüz çıkarmadım dışarı
begonvilsever
10-05-2015, 15:58
Sayın Ahmeter Hocam,
Ben yeni üyeyim,emekliyim ve bahçe ile uğraşmaktan zevk alıyorum.Sizin bahçeye hayranım.Size bir sorum var eski mesajlarınızın birinde koyu mor renkli bir begonvil var çiçekleri de koyu renk bu ada begonvili midir? bir de adaya nezaman gitmemi tavsiye edersiniz? şimdiden teşekkürler
birtanecik
13-05-2015, 21:45
Hoşgelmişsiniz. Begonvil fevkaledenin fevkinde olmuş.
atolyenar
20-05-2015, 16:25
Arkadaşlar bodur begonvil....Kışın karda kalıp maalesef bozuldu;ben yinede budayıp terasa çıkardım.Baktım ki dibinden bir filiz vermiş ve orada büyüyor.Acaba diğer kuru yerleri komple budamam mı lazım yoksa böylemi kalsın bilemedim.Bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.
Bence biraz bekleyin, baktiniz filiz vermiyor yeşil kısmını bulana dek yukardan aşağıya doğru budayın. Ben olsam öyle yapardım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.