PDA

View Full Version : Begonvil, Gelin duvağı (Bougainvillea sp.)

Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7

Mine Pakkaner
27-10-2008, 22:33
Bu sizi şaşırtmasın. Çim gübresi de sonuçta bir bitki besini. Onun da içinde besin elementleri mevcut, demek formülasyonundan begonvil hoşlanmış. Elbette yalnızca gübre etken olamaz. Yerini de çok sevmiş.

yasemin
29-10-2008, 10:00
Begonvilinizin hiç bir sorunu yok endişelenmeyin. Hastalık filan değil.Yapraklarında gördüğünüz hasar da mekanik. Begonvilin yapraklarını özellikle nemlendirmenize gerek yok. Ancak sıcaklığın düşmesine tepki gösterirler. Birisi gelip geçerken veya rüzgar esince sürtünme olursa dikenler yaprakları hasarlıyor, sonra da bu görünüm ortaya çıkıyor.

Mine hanım teşekkür ederim. Evde küçük yaramaz bir kedim var ve bazen balkonda bitkilerle oynamak istiyor.Belki yapraklarla o oynamış ve dikenlerin hasar vermesine sebep olmuş olabilir.

Gurtunca
09-11-2008, 20:52
Sığacık'taki yazlığımın bahçesinden begonvil fotoğraflarını sizlerle paylaşmak istedim..Dikkatimi çeken iki önemli özelliği var...Birincisi bahçesi bakım görmeyen sahipsiz evlerin begonvilleri bol çiçekli oluyor...( susuzluktan )İkincisi çimle bağdaşmıyor.Eğer ki çime bol su veriyorsanız ( ki gerekiyor ) aman begonvillerinizin etrafını çok az sulayın...

Son fotoğrafım ise akşamlarımın keyfi yasemin...Biraz rüzgar olduğunda kokusuna doyum olmuyor....;););)

Gurtunca
10-11-2008, 09:07
Bu arada http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3548 de Sn.Mine Pakkaner yasemin çeliklerinin ne zaman alınması gerekltiği ile ilgili bir soruya " Mart ayı " şeklinde bir cevap yazmış..İlginizi çekeceğini sanırım...

ahmeter
12-11-2008, 17:31
Bu hafta yeni acmaya başlıyan begonvil

ahmeter
12-11-2008, 20:14
Bu yaz çicek acan begonvilleri ağustos başı toprak üstünde bir karış bırakarak budadım çok güzel çiceklendiler şu an kapalı bir balkondalar şeklen cok güzel oldular selamlar

Nariel
21-11-2008, 17:47
Burada begonvillerin coşma zamanı. Sokaklar arapsaçı gibi begonvil çiçekleriyle kaplanmış. Bizimki de artık zamanının geldiğini anladı ve elinden geleni yapmaya başladı:

günebakan
25-11-2008, 10:47
Pazar günü yaptığımız ailecek geziden bir sürü begonvil ve maviş ağacı çeliği ile döndüm sahilevleri tarafında gezerken bir yaşlı amcanın bahçesindeki kocamannnn begonvili söktüğünü gördüğm tabii kaçırırmıyım hemen kolay gelsin diyerek yanına gittim ve begonvil çeliğinden bir tane istedim o gönlü geniş amcamız bana 20 taneye yakın begonvil çeliği ve kocaaa bir dalda maviş verdi sağolsun bende onların hepsini diktim (ama birde ateş rengi begonvil vardı bayıldım onun rengine sanırım yolum gene düşecek o taraflara :D)bakalım inşallah hepsi tutarsa bir sürü begonvil ve maviş çeliğim olacak ve burdan isteyen arkadaşlarla paylaşıcam:) Mavişin minik minik dalları daha ekmeden pıtır pıtır yaprak vermiş

erdek
04-12-2008, 10:55
Begonvil'im yeni açtı. Fakat ben renginin böyle olabileceğini bilmiyordum. Hep kırmızı veya tonlarında bekliyordum. Açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Böyle rengimi de varmış?

nurcanaybay
04-12-2008, 11:44
Sn. Erdek , o begonvilin en güzel renklerinden biridir.Siz onu birde büyüyünce görün,
gözlerinizi ayıramıyacaksınız.

erdek
04-12-2008, 12:13
Sy. nurcanaybay, yüreğime su serptiniz ***. ederim. Dediğim gibi ben böyle bir rengini bilmiyordum. İlk önce yapraklar sararıyor zannettim.

erdek
04-12-2008, 12:18
Bu türün adını bilen varmı acaba?

Arzu Kasapoğlu
04-12-2008, 12:20
SEvgili erdek, bu geçen yıl Gresun'dan kırmızı diye aldığımız begonvil sanırım. ;)Hatırlıyorsanız bende kırmızı diye almıştım.

Hayal kırıklığınızı çok iyi anlıyorum. Benimki de yazın açtığında çiçekleri neden kızarmıyor diye merak ediyordum.

OLsun, bu renkte güzel:) Çiçekler yoğun bir şekilde açınca daha güzel görünüyor.

erdek
04-12-2008, 13:26
Merhabalar Arzu Hanım, yanılmadınız, geçen yıl Giresundan aldığımız begonvil. Olsun ne yapalım bu da böyle oluversin madem.

omar
04-12-2008, 15:04
Sn. Erdek,

Merak etmeyin, Begonviliniz gelişip, büyüdükçe çok rastlanan bir renk olmadığından daha fazla seveceksiniz. Bende aynı şeyleri hissetmiştim...

54825
54826

Senior_Duke
01-01-2009, 16:06
Merhaba. Benim Dalamandan getirttiğim Mor renkli begonvillerimle 1. yılım doldu. Geldiğinde oldukça kötü durumdaydı. Dipten budama yapıp kış boyunca ışık gören bir cam kenarına yerleştirmiştim. Yaza kadar dallanıp bolca çiçek verdi.

Kasım ayında yine dipten budama yaptım. 40cm'lik dik bir gövdesi ve bir kaç odunlaşmış dal bıraktım. Acaba her kış başlangıcı budama yapmamın bir zararı olur mu? Yeni yapmış olmama rağmen hemen yeni sürgünler vermeye başladı.
Bu arada Karadenizde yaşıyorum. Hemde oldukça soğuk bir ilinde.
Herkes yaşatamazsın demişti ben çiçek açtırdım :D

Şuanki hali bu şekilde.
http://img140.imageshack.us/img140/3420/dsc00232pm5.th.jpg (http://img140.imageshack.us/my.php?image=dsc00232pm5.jpg)

nalan
02-01-2009, 19:49
''budama yapıp kış boyunca ışık gören bir cam kenarına yerleştirmiştim. Yaza kadar dallanıp bolca çiçek verdi.
.... Yeni yapmış olmama rağmen hemen yeni sürgünler vermeye başladı.
Bu arada Karadenizde yaşıyorum. Hemde oldukça soğuk bir ilinde''

Sayın Senior Duke,
Sorunuzun cevabını bilmiyorum ama benim size bir sorum var.Begonvili budadıktan sonra bulunduğu yer kaloriferli mi? Yani soğuk mu;oda ısısında mı? Ben de begonvillerimi budadım ama kesinlikle sürgün verme gibi bir niyetleri yok.

nariçi
02-01-2009, 20:06
Begonvil mersinde her bahçe kapısı üstünde var. Bu aralar yolum düşmüyor. Bonsaisini yapmayı düşünüyorum, burada açık alanda olmaz. Mersin'li olan arkadaş var mı?

Nariel
02-01-2009, 22:34
Ben Mersinliyim, bonsaisini gayet güzel yapıyor forumdaki ustalarımız. Yabani olan mor begonvilden her yerde kendiliğinden yetişiyor Mersin'de, özellikle yaz başı ve sonbaharda muhteşem bir doğal güzellik sergiliyor Mersin yolları..

suzan7
02-01-2009, 23:02
Mutlu yıllar,
Camlı terasımda büyüttügüm bir begonvilim var.Geceleri 5 derece oldugu için salona aldım.Ama hemen yapraklarını dökmeye başladı.Sebebi ne olabilir.

Nariel
02-01-2009, 23:28
Ortam değişikliğinden etkilenmiş olabilir.

Begonvillerin kökleri çok hassastır, taşırken zedelemiş de olabilirsiniz, bu yüzden de yaprak dökerler.

Bence endişelenmeyin, aşırı sulamayın, susuz da bırakmayın. Bir anda aşırı sıcağa da koymayın.

Senior_Duke
03-01-2009, 14:04
Sayın Senior Duke,
Sorunuzun cevabını bilmiyorum ama benim size bir sorum var.Begonvili budadıktan sonra bulunduğu yer kaloriferli mi? Yani soğuk mu;oda ısısında mı? Ben de begonvillerimi budadım ama kesinlikle sürgün verme gibi bir niyetleri yok.

Merhaba. Kaloriferin tam yanındalar. Suyunu çok fazla veriyorsanız ondan sürgün vermeyebilir. Suyu pek fazla sevdikleri söylenemez. Ben 2-3 haftada bir suluyorum. Toprağı çok fazla humusla karıştırdım. Bolca gübre var. Ayrıca yeşil çubuklu bitki besinlerinden veriyorum kışları. Şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım ;)

suzan7
03-01-2009, 22:32
sayın senior duke,
Bende budamak istiyorum.Bu atda budama yapılır mı?.

Senior_Duke
06-01-2009, 17:21
sayın senior duke,
Bende budamak istiyorum.Bu ayda budama yapılır mı?.

Yapılır tabikide. İhtiyacınız olan tek şey iyi bir budama makası. Açı vererek budama yapın. Dinlenmiş olurlar. Evin içinde sıck ve ışık gören bir yere yerleştirebilirsiniz böylece.

Budama ile ilgili detaylar forumda mevcuttu.

nalan
06-01-2009, 18:09
]Merhaba. Kaloriferin tam yanındalar. Suyunu çok fazla veriyorsanız ondan sürgün vermeyebilir. Suyu pek fazla sevdikleri söylenemez. Ben 2-3 haftada bir suluyorum. Toprağı çok fazla humusla karıştırdım. Bolca gübre var. Ayrıca yeşil çubuklu bitki besinlerinden veriyorum kışları. Şimdiye kadar hiç bir sorun yaşamadım

Merhaba Senior Duke,
Sanırım hatamı anladım. Ben torf-bahçe toprağı karıımına ektim.Torfa çok güvendiğim için (bilmemekten kaynaklanıyor) ne humus ,ne gübre ne de bitki besini vermedim.Haftada bir;toprağı iyice kurumuşsa praktikerden aldığım çiçek açtırıcı sıvı besini ekleyerek suluyorum. Bilmeden,emin olmadan ilave besin maddelerini vermeye cesaret edememiştim. Şimdi gönül rahatlığı ile verebilirim.

nurcanaybay
06-01-2009, 20:05
Merhaba,bende begonvil hakkında bildiklerimi paylaşmak istedim.
Bence Aydının ikliminde begonvilin kaloriferli bir odaya konması doğru değil ,kapalı bir balkon ,yoksa etrafının bir çuvalla sarılması onu hem rüzgardan korur hem sıcak tutar.
Toprağın üzerinide talaş **** ağaç kabuklarıyla kapatırsanız üşümesini daha iyi engellersiniz.
Begonvili yaz sıcağında bile 10 günde bir sulamak yeterlidir,az su çok çiçeği getirir.
Bu durumda kışın daha da seyrek sulanmalıdır.
En dayanıklı begonvil mor,dikenli olanıdır.Diğerleri soğuk havaya ve rüzgara karşı daha hassastır.
Bunlar benim okuyarak ve yetiştirmeye çalışırken öğrendiklerim,yanlışım varsa bilgisi olan arkadaşlar düzeltir sanırım .

MSaygin
10-01-2009, 14:55
Yaz sonunda çelikten köklendirdiğim 10cm boyundaki gelin duvakları, boylarına bakmadan seranın içinde çiçeklendiler :D

58570

taita
02-02-2009, 01:49
Bende bu sene yine soguklar hafiften hissedilmesini bekledikten sonra kizlarimi kapali balkona aldim. Hersey gayet yolunda gozukuyordu, taki gecen hafta cicek patlattiklarini gorene kadar. Umarim sonra problem olmaz?! Gecen yazda, ancak yazsonuna dogru acabilmislerdi.

k0900
02-02-2009, 23:29
Ekim sonunda bizim begonvilimiz

Michiganensis
11-02-2009, 15:12
Birde böyle var :)

Üstteki çeşit spektabilis(yaprağı daha geniş ve koyudur) alttaki çeşit glabra daha satışa gelmedi... bu yüzden glabranın formu tam yerinde değil... en son resim ise pramit glabra :)

tenar
12-02-2009, 10:17
Begonvilin her rengi çok güzel.

Böyle bir katalog var. Belki ilginizi çekebilir.

http://www.bgi-usa.com/BGI-Product-Catalog-web.pdf

ahmeter
12-02-2009, 10:35
Katolog cok güzel begonvili yüzünden akdeniz bölgesine yerleşen insanlar var
İstanbulda evinin yüzme havuzunun üstünü camla kapatıp içine begonvil koyanları gördüm
Avrupanın kuzey ülkelerinden İtalya ve İspanyaya begonvil turları var
Çicek sevmek cok güzel birde Begonvil olursa iyi günler

tenar
12-02-2009, 10:56
Ben de begonvil hastasıyım. Pek çok fotoğrafını toparladım.

Çok sulanmadığında yaprakları az, çiçekleri çok oluyormuş. Bir İsrail çiçek sitesinde okumuştum.

Penceremizi açınca içeri dalları girse fena mı olur? Güneşe yakışıyor begonvil; özellikle de mütevazi evlere de.

sdk
12-02-2009, 13:28
Balkonum bütün gün güneş görmekte ve gölge yapması açısından sarmaşık cinsi bir bitki aramaktayım.Aynı zamanda begonvil hastası olduğum için ilk aklıma gelen begonvil oldu.Çevremdekiler,begonvilin çok döküldüğünü ve dikenli olduğu için balkonda rahat olmayacağını söylediler.Fikirlerinizi benimle paylaşırsanız çok sevinirim.Ya da öneriğiniz başka bir bitki olabilirmi?

MSaygin
12-02-2009, 13:51
Gelin duvağının dikenleri hiç de problem olmaz.Dökülmeye gelince, bazen bir bakıyorum balkonda pembe pembe çiçekler salınıyorlar rüzgarla, insan daha ne ister.

agozce
12-02-2009, 13:57
Ekim sonunda bizim begonvilimiz

Sayın ko900 merhaba, Begonviliniz harika .
Ankara da begonvile nasıl bakıyorsunuz? Kısın nasıl koruyorsunuz?

Ben bir türlü yaşatamadım. Kışın içeriye aldım kurudu, kapalı balkona aldım yine olmadı?

Her yıl tatil dönüşü 2 tane begonvil getiriyorum. Ama bir türlü olmadı. Şu anda iki tane kapalı balkaonumda var. Ama pek iyi görünmüyor. Bakalım baharda yeşerecekmi?

Ankara Üniv. kampüsünde kökleri sera içinde gövdesi yaz kış dışarıda bir tane var. Gayet de sağlıklı. Her yıl gider bakarım. Ama ben bir türlü yapamadım.

Bir gün budarsanız çeliklerinden almak isterim. Ankara ya alışmış bir çelik belki yaşar. Hoşça kalın.

tenar
12-02-2009, 15:28
Begonvili seven dikanine katlanır sn.sdk. Dökülenleri bile güzel inananın.

Sn.ko900 ve sn. omar, Ankara'da yetiştirebilme konusundaki tecrübelerinizi ben de öğrenmek isterdim.

tenar
12-02-2009, 15:39
Ekran koruyucu olarak kullandığım dosyadan bir kaç fotoğraf göndereyim.

k0900
12-02-2009, 19:15
Sayın ko900 merhaba, Begonviliniz harika .
Ankara da begonvile nasıl bakıyorsunuz? Kısın nasıl koruyorsunuz?

Ben bir türlü yaşatamadım. Kışın içeriye aldım kurudu, kapalı balkona aldım yine olmadı?

Her yıl tatil dönüşü 2 tane begonvil getiriyorum. Ama bir türlü olmadı. Şu anda iki tane kapalı balkaonumda var. Ama pek iyi görünmüyor. Bakalım baharda yeşerecekmi?

Ankara Üniv. kampüsünde kökleri sera içinde gövdesi yaz kış dışarıda bir tane var. Gayet de sağlıklı. Her yıl gider bakarım. Ama ben bir türlü yapamadım.

Bir gün budarsanız çeliklerinden almak isterim. Ankara ya alışmış bir çelik belki yaşar. Hoşça kalın.

Eşimin , yazlıkta çeşitli cins ve renklerde yetiştirmekte olduğu çok sevdiğimiz bu bitkiyi üç yıl önce Mersin Tarım fuarından dönüşte , yolda çiçek satan bir köylüden aldım.
Begonvil , kışı biraz sıkıntılıda olsa KIŞ BAHÇEsinde geçiriyor.
Bakımını eşim yapıyor;
Her yıl saksısını ( bu yıl saksıyı değiştiremiyecegiz, çünkü taşımamız çok zorlaştı )

Bugün çekilmiş resminindede görüldüğü gibi hiç çiçegi kalmadı.
Sulama arttıgında çiçeklerini döküyor.
Kapısını kapatmayı unuttuğumuz bir günde soğuktan çok etkilenmişti , ancak bitkimiz kaybetmedik , bunada çok seviniyoruz.
Nisan ortasında dışarı çıkarıyoruz, Ekim ayı içindede içeriye alıyoruz.
İlk topragını değiştirdiğimizde tamamen saksıyı hazır poşetli satılan torfla değiştirdik. Hersene tekrarlıyoruz.
Yılda 2 defa çok az güller için hazır satılan granül gübre veriyoruz.
Tekrar çiçekli haline dönmesi içinde yazı bekliyoruz.

omar
13-02-2009, 13:57
Sn. Tenar,

Ankara begonviller için zor bir şehir. Özellikle kış ayları. Eğer sorunsuzca atlatılırsa yazın çiçeklenme mümkün olabiliyor.

Ben evde nisbeten daha serin olan bir odaya alıp, kışı sorunsuz olarak geçirmeyi sürdürüyorum. Kışa girmeden, ana gövde kalacak şekilde yan dallarını buduyorum. Hem istediğim formu, hemde bitkinin dinlenmesini sağlıyorum. Bu sürede çıkan yeni sürgün ve yapraklar güçsüz oluyor, onlarıda ilkbahar da keserek yaza hazırlamaya çalışıyorum. Su min. düzeyde. Ayda 1 su bardağı kadar veriyorum. 2007/2008 kış sezonunda sıvı gübre de vermiştim; kış aylarında çiçek açan sarı ve pembe 2 begonvilim yazın açmadı!

Ayrıca ilkbahar başında Azotlu gübre, yaz aylarında da çiçekli bitkiler için fosfor içeren sıvı besinle ve az sulama ile bol çiçekli bir begonviliniz olabilir.

omar
13-02-2009, 14:19
Size bir de fotoğrafını sunmak isterim;

İsteklerini yerine getirdiğimizde, O da bize oldukça cömert davranıyor...
62661

sdk
13-02-2009, 14:40
Haklısınız dökülen çiçekleri bile güzel ama komşularımın aynı şeyi düşüneceğinden emin değilim.

apsaras
14-02-2009, 13:08
arkadaşlar merhaba..
istanbulda yaşıyorum.. çatımda begonvil bakmak istiyorum.. güneş açısından verimli bi çatı..
geçen yıl güzel domatesler yetiştirmiştim:D (güneş iyi yani:cool:
şimdi sorarım size begonvil eksem olurmu bu nisanda.. şansım var mı? büyük bir saksı yeterli mi? yardım eder misiniz? bide nerden alayım şimdi.. fidecilerden mi?

tenar
16-02-2009, 09:21
Size bir de fotoğrafını sunmak isterim;

İsteklerini yerine getirdiğimizde, O da bize oldukça cömert davranıyor...
62661

Ne sağlıklı görünüyor. Emeğinizin karşılığı çok hoş.

Gerçek şu ki Ankara'da şartlar zorlanacak, ama değer. Bugüne kadar tutturamadım ben.

krisch
27-02-2009, 12:14
Apsaras , bundan bir iki yıl önce istanbulda çok güzel begonviller yetiştirdim.Ancak ekim ayından sonra mayısa kadar saksılarımı hep iç mekanda tuttum. ÇOk büyük aksilikler olmadığı sürece bence yetiştermene bi mani yoktur diye düşünüyorum.

Hülya
08-03-2009, 00:00
Bu güzelde benim begonvilim

Hülya
08-03-2009, 00:01
Bir başka resmi

ece.
27-03-2009, 18:30
Sayın Farezya
Yanılmıyorsam begonviliniz katmerli.Elime rengi aynı sizinki gibi olan begonvil çeliği geçmişti fakat köklendiremedim.
Begonviliniz gerçekten çok güzel ve sağlıklı görünüyor.(:

Hülya
29-03-2009, 23:50
Ece hanım
Evet bende çok seviyorum.Evin girişinde nazlı bir gelin gibi,çiçeklerini top,top açıyor.
Katmerli bir cins ve rengide çok güzel.:)
iyi günler.

sefacan54
01-04-2009, 21:09
Herkese merhaba.
Ben daha önce begonvil çeliklerinden begonvil yetiştirdim. Ama 100 adet çelikten sadece yedi tanesinde başarılı oldum.
Terasım da baktığım dört değişik renk begonvillerden 20 adet çelik aldım ve onları diktim. Bu işin uzmanlarından şunu öğrenmek istiyorum. Bir hafta önce yaşlı bir adamın erik ağacına kalem aşısı yapmasını canlı olarak izledim. Yaşlı adam kalem aşılarını yaptıktan sonra kalemlerin dışarıda kalan uçlarını toprakla sıvıyordu. Bu işlemin amacı nedir? Benim gibi amatör olarak Begonvil üretmeye çalışanlar, aldıkları çeliklerin uç kısmını tuprakla veya mumla kapatmalımı? Bunu öğrenmek istiyorum, çünkü çelik zayiatı vermek istemiyorum.
saygılarımla.

Nariel
25-04-2009, 20:33
Geçen sene açmamak için çok direnen begonvilim, bu sene nazlanmadan açtı;) Kışın epeyce budamıştım toparlak çalıya benzesin diye, dibine de keçi gübresi koymuştuk..

omar
26-04-2009, 09:11
Herkese merhaba.
Ben daha önce begonvil çeliklerinden begonvil yetiştirdim. Ama 100 adet çelikten sadece yedi tanesinde başarılı oldum.
Terasım da baktığım dört değişik renk begonvillerden 20 adet çelik aldım ve onları diktim. Bu işin uzmanlarından şunu öğrenmek istiyorum. Bir hafta önce yaşlı bir adamın erik ağacına kalem aşısı yapmasını canlı olarak izledim. Yaşlı adam kalem aşılarını yaptıktan sonra kalemlerin dışarıda kalan uçlarını toprakla sıvıyordu. Bu işlemin amacı nedir? Benim gibi amatör olarak Begonvil üretmeye çalışanlar, aldıkları çeliklerin uç kısmını tuprakla veya mumla kapatmalımı? Bunu öğrenmek istiyorum, çünkü çelik zayiatı vermek istemiyorum.
saygılarımla.

Sn.sefacan54,

Aşıdan sonra uygulanan yöntemlerden birisidir; çamur sıvamak **** aşı macunu kullanmak. Sebebi aşı yerinin hava ile temasını keserek organizmalardan korunması. Sanırım birde bitki öz sıvısının buharlaşarak kaybolmasını engelliyor.

sefacan54
26-04-2009, 21:52
merhabalar
Açıklayıcı cevabınız için teşekkür ederim. Terasım da yetişkin ve değişik renklerde 5 tane begonvilim var. Çelikten begonvil üretmek için en uygun hangi aydır. yardımcı olursanız sevinirim. Şu an begonvillere su yürüdü, filiz vermeye başladılar. halen çelik alma şansım varmı?
saygılarımla

omar
27-04-2009, 15:29
Sn. sefacan54,

Üzgünüm bu konuda size gerekli bilgiyi veremiyeceğim. Bende birkaç defa begonvilden çelikle üretmeyi denedim ama başarılı olamadım. Biraz zor uğraş, belki köklendirici hormon ile başarı oranınızı artırabilirsiniz.

Saygılarımla.

k0900
27-04-2009, 16:48
''339 nolu mesajdakı'' begonvilimiz iyileşti, toparlandı, hucüma geçti :)

4 hafta önce budanan dal, yanında tomurcuklanmaya çalışıyor.

acemi çiçekçi
28-04-2009, 14:06
Selam
Önceki hafta bende bir begonvil aldım. ama yapraklarında sararma var. Neyi yanlış yapıyor olabilirim. Az su vermek lazımmış burdan yeni öğrendim. Suyu azaltmaktan başka sararmayı kurtaracak ne olabilir?

rinis
08-05-2009, 13:23
her sabah ılk işim bahçemi ve doğayı seyretmek işte problemim daha doğrusu size ulaşma çabamın sebebi karşımda : 12 sene önce küçücük bir filiz olarak ektiğim begonvilim yaprak vermiyor ama adada gördüğüm diğer begonviller minik minik yeşermeye başlamış.

İşte bu arada en önemlisi sonbaharda bir kuvvetli fırtınada yan yatmıştı ama sonra yine vermişti acaba şimdi ne oldu,ne yapabiliriz,ümit var mı,yoksa öldü mü,cevaplandırırsanız sevinirim

nurcanaybay
08-05-2009, 15:51
Benim, begonvillerimden biri bileğim kalınlığın da gövde yapmıştı.Önce ki sene ,ne yeni bir dal ne de yaprak çıkardı.Görenler kurumuş dediler , ben inatla sökmedim.O senenin
ağustos ayın da ,topraktan yeni dallar fışkırmaya başladı ( ana gövde den bağımsız ).
Kısacası beklemenizi öneririm.

maki01
11-05-2009, 01:00
Merhabalar,
Tohumdan üretmeye çalışığım karanfilimle uğraşmaktan çok sevdiğim begonvilime sıra ancak geldi.
Sayın Farezya ne muhteşem bir begonvil o. Hayran oldum.
Dökülen çiçekleriyle, elimi yüzümü yaralayan dikenleriyle vazgeçemediğim bir bitki begonvil. Dökülen çiçeklerini bile atamıyorum. Büyükçe cam bir vazonun içinde çok güzel kuruyorlar. 5-6 ay rengini koruyor.
Ancak bahçem yok, balkonda yaşıyorlar. Saksıyı nereye kadar büyütebilirim bilmiyorum. Balkon alanı açısından sınıra yaklaşıyorum gibi.
Besin ve toprak takviyesi ile saksı değiştirmeden yaşatabilir miyim?
Boyları da çok uzadı. Balkondan aşağı salamıyorum. Alt katla sorun yaşamak istemiyorum. Durum vahim anlayacağınız. Boya süren dalları budasam ne kadar zarar vermiş olurum bilmiyorum.
Yardımlarınızı bekliyorum.
Teşekkürler

Somon begonvilim
77741
77742

bulik
11-05-2009, 14:45
Merhaba,

Bundan yaklaşık 20 gün önce sera ortamından bu begonvili çok severek aldık.
O zaman çok sağlıklıydı.
Sonra bahçemizde uygun olduğunu düşündüğümüz bir yere (duvar dibi, uzun süre güneş alan, rüzgarsız) büyük bir saksının içine diktik.
Üzeri çiçekli olduğundan çok su vermedik, iyice kurudukça su verdik.

Fotoğrafları bundan 10 gün önce çektim, eve ilk getirdiğimizde çok sağlıklı olan çiçeğimiz 10 günde bu hale geldi. Şimdi ise daha da beter. Kurumayan tek bir çiçeği kalmadı diyebilirim. Yeşil yaprakları da bayağı bir pörsüdü.

Ne önerirsiniz, yerini mi , sulama sistemini mi değiştireyim? Ya da çaresiz kökten budayım mı?

Teşekkürler

77760

77761

bulik
13-05-2009, 08:23
Galiba öldü :(

nurcanaybay
13-05-2009, 13:19
Sn. Bulik , iyice bozulursa 10-15 cm bırakacak şekil de budamanızı öneririm.Alttan tekrar
filizlenme olasılığı var.Aynı durumda ki begonvilim şu an gayet iyi durumda.

bulik
13-05-2009, 22:07
Ne kadar sürede büyüdü sizinki?

k0900
14-05-2009, 12:27
Artık bahçeye çıkma zamanı geldi.

nurcanaybay
14-05-2009, 12:37
Ne kadar sürede büyüdü sizinki?

Ağustos ayına kadar kupkuruydu ,sonuna doğru toprak üzerinden yeni
filizler çıkıp hızla uzadı ( geçen yıl ).

maki01
16-05-2009, 12:16
Sayın Bulik,
Begonvillerim 5 yıldır benimle birlikte. İlk kez bu bahar tesadüfen sorun yaşamadık. İhmal ettim düzenli sulama yapamadım çiçeklerime.Diğer çiçeklerim çok gelişemedi ama begonvil iyi durumda..
Begonvil diger çiçekler gibi sık sulanırsa yaprakları pörsüyor ve çiçek veremiyor. Geçen sene mantar bu diye tutturmuştum kendimce. Susuz kalıyor sandım önceleri oysa tersiymiş. Çok su vermişim.Bol yaprak ve çok az çiçek oluyordu.Buruşuk, sağlıksız ama yeşil yaprak doluydu üzeri.
Çiçeklenme döneminde toprağın kuru olmasından korkmayın,suyu seyrek ve az verin. O da size bol çiçek versin. Sadece deneyim ve sitede okuduğum bilgiler..
Not: Begonvil kolay kolay ölmüyor. Sizinki de yeşerecektir emin olun.

Nejla K.
16-05-2009, 14:08
Arkadaşlar, güneye bakan ve neredeyse bütün gün güneş alan balkonuma, Aydın güneşine dayanıklı çiçekler ararken, üstelik önümüz yaz, susuzluğa dayanıklı çiçekleri tercih ederken - sağolsun, başbahcevanın önerileri ile - tanıştım begonvil ile... Çok beğendim. Satıcı, sitemizde yazılanların aksine bol su istediğini söyledi ama ben bu sulamanın çiçeklenme öncesi olduğunu sizlerden öğrendim. Hepinize teşekkürler...İşte begonvillerimin fotoğrafları... Yorumlarınızı ve yönlendirmelerinizi benden esirgemeyin olur mu? NOT: mor begonvili 2-3 çelik olarak diktim, tutmasının zor olduğunu biliyorum ama acemi şansı ya tutarsa!!!

ohrid65
17-05-2009, 19:10
Galiba öldü :(

sevgili bulik bende geçen yıl borumdan begonvil aldım aynı sizin gibi oldu çok hasas bir bitki uzun süre kupkuru kaldı sade kuru bir dal bende öldü sandım sonra 1ay gibi bir süre sonra yapraklandı ve çok güzel çeçek açtı korkmayın yerine zor alışıyor kışı içerde geçirdik dışarı çıkarınca yine bozulur gibi oldu ama şimdi biraz düzelmeye başladı dibine çok az koyun gübresi bulabilirseniz atın bir yemek kaşığı kadar fazla atarsanız yanar sabırla bekleyin sizinkide düzelecektir 3 günde bir sulayın sevgiyle kalın

uzman16
18-05-2009, 10:07
Geçen sene aldığım 2 adet begonvilim vardı. Biri pembe beyaz diğeri gülkurusu renginde. Kışı garajda geçirdiler ki bu kış oldukça soğuktu. Düne kadar sadece kupkuru dal halindeydiler. Görüntüleri çok kötüydü, kaybedeceğim sanmıştım. Sabah gülkurusu olan 2-3 yerden sürgün vermeye başlamış. Sıra kristal begonvilde.

kO900 begonviliniz süper. Özendirdiniz beni. NejlaK. sizinkiler de öyle. Beyaz olan sanırım daha az dayanıklı. Harikalar.

bulik
18-05-2009, 10:25
Gerçekten de haklsınız galiba çünkü dün inatla sularken fark ettim ki kuru yapraklar tek tek düşmüş ve bazı yerlerden yeni küçük küçük yeşil yaprakcıklar çıkmış

Galiba ölmemiş :)

uzman16
18-05-2009, 10:40
Bu durumda demek ki kışın begonvilleri içeri alacağız. Soğuğu sevmediğini iyice anladık.

Sn. bulik az su verin, çok su köke zarar verebilir, ayrıca çiçek değil yapraklanmayı arttırır.

Nejla K.
18-05-2009, 10:53
Uzman 16, Ben Aydın'da yaşayan bir Bursalıyım... Canım annem, Aydın'a her geldiğinde şehrimizdeki pekçok yerde bulunan begonvillere hayran kalır. Bu sıcak şehir bitkisinin bahçesinde olması özlemini hissederim hep sözlerinde... Her seferinde Bursada yaşamıyor,sıcak sever bu bitki der ve onun için almama mani olur. Sizin başarmış olmanızın mutluluğunu ben de yaşıyorum inanın... Belki haftaya Bursa da olacağım. Canım anneme başaranlar var diyerek, güzel bir begonvil hediye edebileceğim. Teşekkürler, begonvillerinizin zerafetle size gülümsemesini diliyorum...

günebakan
18-05-2009, 11:21
Begonviller çok nazlı görünselerde hayata sıkısıkı tutunuyorlar. Kışın kurumuş dallarını keserseniz baharda tekrar yeşeriyorlar:)

uzman16
18-05-2009, 12:20
Ben kışa girmeden budama yapmıştım. Garajın kapısı hep açık, sadece rüzgarı kesiyor, soğuğa çare değil. Ama bu sene kesinlikle içeri alacağım. Geçen seneden kalan sardunyalar, yaseminler çiçeklendiler ama begonvil daha yeni sürgün verme aşamasında. (İnşallah kristal begonvilim de sürgün vermeye başlar.:( ) Çok nazlı. Bursa için zor bir bitki.

Anneniz için ben de sevindim, Bursa'da uzun süre kalacaksanız yakında Sebo'nun organize ettiği bir toplantı var. Bekleriz. ;)

suzan7
20-05-2009, 17:36
bu da benim nazlı kızım bu yıl daha çok çiçeklendi.

kar-topu
21-05-2009, 21:34
Bende yaklaşık 3hafta önce Mutlu Kutlu beyden begonvil almıştım.Geldikten hemen sonra yapraklarını döktü öldü sandım ama bugün baktım küçük küçük filizler vermiş.henüz daha küçük, gölgede durunca yaprakları gelişiyor diye biliyorum.

tamaşa
05-06-2009, 16:08
ağaçlar.nette ki begonvil bilgilerini okuduktan sonra acemi şansıyla;) nasıl tuttuğunu bilemediğim begonvillerim..:D ama şimdi onları nasıl ve ne zamn ayıracağımı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim..

k0900
05-06-2009, 16:14
ağaçlar.nette ki begonvil bilgilerini okuduktan sonra acemi şansıyla;) nasıl tuttuğunu bilemediğim begonvillerim..:D ama şimdi onları nasıl ve ne zamn ayıracağımı bilmiyorum yardımcı olursanız sevinirim..

Bravo, çelik köklendirmeyi, tüm uğraşlarıma rağmen bir türlü beceremedim.

Daha iyi bilgi alacaksınızdır umarım, sardunyaları kaşıkla (birazcık toprağıyla) çıkarıp şaşırtmıştık:)

omar
06-06-2009, 06:16

Sn. Tamaşa,

Begonviller kök yapısı olarak çok hassaslar. Saksı değiştirirken bile etkilenip kuruyabiliyorlar. Narin yeni köklerin etkilenmemesi ve hiç hasar vermeden ayırabilmeniz biraz zor olacak. Şimdiki halleri ile dursalar, kökler saksıyı iyice doldursa ve seneye büyükçe bir saksı veya dikmek istediğiniz yere dikseniz, nasıl olur?

tamaşa
06-06-2009, 22:47
sn omar,sizinde dediginiz gibi kök yapısının kırılgan oldugunu okumuştum. acaba bu yıl ayırmasam seneye kökler güçlendigi gibi,iç içe gececegi için daha kötü bir durumla karşılaşırmıyım diye teretüt ediyorum.

Nejla K.
06-06-2009, 22:50
Begonvillerim hızla çiçeklerini döküyor, neden olduğunu bilen var mı? Ne yapmalıyım?

bayançiçeksever
10-06-2009, 09:55
Merhaba
Yaklaşık 2 ay önce aldığım begonvilimi büyükçe bir saksıya diktim.Aldığımdaki çiçeklerini döksede saksıya alışınca yapraklandı toparlandı, aldığımdaki halinden daha iyi ve sağlıklı görünüyor.
Tüm gün güneş alan terasımdaki begonvilim çiçek açmıyor maalesef haftada bir 2 litre kadar su veriyorum, 15 günde birde sıvı besin veriyorum çiçekli bitkiler için.
Başka ne yapmalıyım acaba?
:(

mateçi
12-06-2009, 09:15
burada begonvil çeliği bulamıyorum çünkü hepsi kurudu çeliklemeyi denedim ama olmadı lütfen biri bana bunun mevsimini ve yöntemini yazsın

mateçi
12-06-2009, 09:21
bayançiçeksever bildiğim kadarıyla begonvil susuz kalırsa çok çiçeç açar su yesil kısmını arttırır

zeplin34
13-06-2009, 14:08
buda benim bodur
86233

bayançiçeksever
15-06-2009, 12:17
bayançiçeksever bildiğim kadarıyla begonvil susuz kalırsa çok çiçeç açar su yesil kısmını arttırır

Cevabınız için teşekkürler.Ancak bu az suyun miktarı nedir ben onu çözemiyorum:(:(:(
Siz kaç günde bir ve ne kadar su veriyorsunuz?

maki01
16-06-2009, 01:29
bayançiçeksever,
Begonvilin toprağının kurumasına izin verin. Gün olarak bir şey söylemek mümküm olamıyor. Su ihtiyacı bulunduğu ortama göre değişiyor. Miktar derseniz yüzeyi ıslatacak kadar diyebilirim.

Bu da benim nazlı begonvilim, geceyi izlemek istemiş, balkondan dışarı uzanıvermiş :)

87093

87094

akoman
21-06-2009, 11:37
Merhaba,

Bundan yaklaşık 20 gün önce sera ortamından bu begonvili çok severek aldık.
O zaman çok sağlıklıydı.
Sonra bahçemizde uygun olduğunu düşündüğümüz bir yere (duvar dibi, uzun süre güneş alan, rüzgarsız) büyük bir saksının içine diktik.
Üzeri çiçekli olduğundan çok su vermedik, iyice kurudukça su verdik.

Fotoğrafları bundan 10 gün önce çektim, eve ilk getirdiğimizde çok sağlıklı olan çiçeğimiz 10 günde bu hale geldi. Şimdi ise daha da beter. Kurumayan tek bir çiçeği kalmadı diyebilirim. Yeşil yaprakları da bayağı bir pörsüdü.

Ne önerirsiniz, yerini mi , sulama sistemini mi değiştireyim? Ya da çaresiz kökten budayım mı?

Teşekkürler

77760

77761

yer desimi yapildiktan sonra sulamayi biraz daha ( cok degil ) fazla yapmaniz iyi oluyor bakin buda benim kurtardigim begonvil .Tum kilcal kokleri yok olmustu bir beyfendinin gul koklerine yaptigi kucuk kok budamasi denilen bir sey denemek istedim ilk basta ama cesaret edemedim sonrada bol sulu kumlu toprakla torfun karisimi bir topraga ektim begoyu (adi bego yani oyle dedik oyle kaldi :) bego kaldi )aslina bakarsaniz ölücegini bile bile biz begoyu aldik yerinden ( yerinde bakilmiyordu suszdu gunesi butun gun aliyordu ve 3 aydan fazladir periodik olarak su verilme durumu ortadan kalkmisti apartmanin bahcesinde oldugu icin ) aldik aldigimizda kilcal koklere dikat ettik ama malesef kurtaramadik sadece ana kok kalmisti eh iste 11 gun gozunun icine baktik yasasin diye hepsi hikaye sevgi varsa isin icinde begolarda direniyorlar hayata:

yaklasik 11 gun onceki durumu buydu yapraklari porsumustu
http://img221.imageshack.us/img221/8500/hastabego.jpg

yer degistiricegi icin direk gunese cikarmadim ve suyunu normal gerekenden biraz daha fazla verdim iste 11 gun sonra bizim bego iyilesti ve boyle oldu
http://img221.imageshack.us/img221/2108/iyibego.jpg

sakagun
21-06-2009, 12:31
En sevdiğim çiçeklerden biridir begonvil. İki kere yetiştirmeyi denedim, olmadı. :( Bir kez daha yetiştirmeye karar verdim. Şimdilik halinden memnun görünüyor. İnşallah kışı atlatır.

bseren2
24-06-2009, 13:02
En sevdiğim çiçeklerden biridir begonvil. İki kere yetiştirmeyi denedim, olmadı. :( Bir kez daha yetiştirmeye karar verdim. Şimdilik halinden memnun görünüyor. İnşallah kışı atlatır.

Sayın sakagun;

inşaallah bunu yetiştirmek nasip olur.çiçeğinizi yeni mi aldınız, kaç gün oldu.çok güzel görünüyor,kaç para ödediniz:confused::confused::confused:

fotoğraflarda sadece çiçekleri görünüyor boydan fotoğrafları yok mu?

önceki begonvilleriniz kışın mı kurudu.Ben iki sefer kış aylarında kuruttum şimdi yenisi var bir kış atlattı.

akoman
24-06-2009, 15:40
Sayın sakagun;

inşaallah bunu yetiştirmek nasip olur.çiçeğinizi yeni mi aldınız, kaç gün oldu.çok güzel görünüyor,kaç para ödediniz:confused::confused::confused:

fotoğraflarda sadece çiçekleri görünüyor boydan fotoğrafları yok mu?

önceki begonvilleriniz kışın mı kurudu.Ben iki sefer kış aylarında kuruttum şimdi yenisi var bir kış atlattı.

Bu konuda biraz durmak istiyorum kurutma konusunda yani ...

Arkadaslar begonvilin yapisi odunsudur yani kesmeden kuruyup kurmadigini kolay anliyamayiz kaldiki kesilse bile kuru dedigimiz dal bahar aylarinda tekrar yesillenebilir bilgiiz olsun cok dayanikli bir cicektir kilcal koklerine zarar vermezseniz size uzun sure eslik edicektir yukardaki begonvilimin her iki resiminide gosterdim size ki kilcal koklerinin hepsi topragin altinda kalmsiti buna ragmen bizim bego ayakta simdi uzamasiini ciceck vermesini bekliyorum

sizde bu konuyu dikkate alirsaniz sanirim sizin begolarinizinda sansi olur

sakagun
24-06-2009, 16:07
Önceki iki begonvilimi İstanbul'da otururken kuruttum. Bunu Ödemiş'ten Nisan 2009'da aldım. Sanırım 7-10 TL arası idi. Fotoğrafını da hemen çekip ekliyorum.

Önceki begonvillerimin kuruduğundan emin olduktan sonra 4-5 ay gibi uzun bir süre yeniden yeşerir diye beklettim. Ne yazık ki yeşermediler.

maki01
24-06-2009, 17:18
Kılcal kökleri zarar görse de yeşerebiliyor. Tenekeden normal saksıya alırken nerdeyse tüm kılcal kökleri kopmuştu benim kristal begonvilin. Tüm yapraklarını ve çiçeklerini döktü. Nerdeyse hergün suladım. Minarellerden ve N-P-K 'dan oluşan 2 farklı gübre verdim. 15 gün önce yaşadık bunları. Bugün çok sevindirdi beni. Yeni bir sürü filizler uç göstermiş. Siz begonvilden vazgeçmesseniz. o sizden hiç vazgeçmiyor gibi...

bseren2
24-06-2009, 20:29
sayın maki01 ve akoman'ın yazdıklarından be şunu anlıyorum çiçeğimiz öldü, kurudu diyerek ümidimizi hemen yitirmememiz gerekiyor.begonvil kolay kolay ölmüyormuş.

akdeniz ve ege bölgesi dışında yaşayanların bir kışı atlatma sorunu var sanırım.kışları soğuk geçen bizler çiçeklerimizi kaloriferli , doğal gazlı ya da sobalı evlerimize alıyoruz.benim anladığım kadarıyla kışın evlerimiz nemsiz kaldığından çiçeklerimiz ölüyor.ben kaloriferli evimde son çiçeğimi bol buharla nem yaparak yani peteklere bol su koyarak ve kalorifer peteğinden uzak tutarak atlattım.son begonvilimin ben bu yüzden yaşadığını düşünüyorum..

sayın sakagun çiçeğinizin genel görünümü de çok güzel.ben henüz çiçek alamadığım için gıpta ile bakıyorum...gerçekten....

maki01
24-06-2009, 21:38
Sayın bseren2, sulamaya dikkat edin lütfen. Suyu fazla verirseniz yaprağa gidiyor ve çiçek açmıyor. Toprak kurumadan su vermeyin. Toprak kuruyunca yüzeyi ıslatacak kadar su verin. Sizin begonvil de çiçek verecektir. Genel olarak kışı sert geçen yörelerde önerilen; dona engel olmak için kışa girerken budamanın iyi yapılması böylece soğukla temas eden yüzeyin azaltılması.

akoman
24-06-2009, 23:48
sayın maki01 ve akoman'ın yazdıklarından be şunu anlıyorum çiçeğimiz öldü, kurudu diyerek ümidimizi hemen yitirmememiz gerekiyor.begonvil kolay kolay ölmüyormuş.

akdeniz ve ege bölgesi dışında yaşayanların bir kışı atlatma sorunu var sanırım.kışları soğuk geçen bizler çiçeklerimizi kaloriferli , doğal gazlı ya da sobalı evlerimize alıyoruz.benim anladığım kadarıyla kışın evlerimiz nemsiz kaldığından çiçeklerimiz ölüyor.ben kaloriferli evimde son çiçeğimi bol buharla nem yaparak yani peteklere bol su koyarak ve kalorifer peteğinden uzak tutarak atlattım.son begonvilimin ben bu yüzden yaşadığını düşünüyorum..

sayın sakagun çiçeğinizin genel görümü de çok güzel.ben henüz çiçek alamadığım için gıpta ile bakıyorum...gerçekten....

Soyledigim aynene bu...
Ayrica bu bitki genel anlamda nemi cok seven bir bitkidir, cesitli yazlik sahil beldelerinde cok verilmli sekilde yasadigini gorebilirsiniz denize yakin olan yerlerde ozellikle tercih edilen bir bitkidir.Gecen hafta antalyadaydik ve devsa begonvil ve manolya agaclari karsinda saatlerce durup cay kahve icmek buyuk bir zevkti.

Soguk yerler icin bir tecrubem yok ama genel anlamda nem konusundaki hassasiyetini bildigim bu cicek icin dogru olani yaptiginizi dusunuyorum ve ayrica bir onerimde imkani olan arkadaslar musait olan gunlerde ( gunesi gorduklerinde ) bulundurduklari odayi havalandirmalarini oneririm

bunlarda benim diger iki begonvilim onlarida yeni yerleri icin guclenmelerini bekliyorum oturdugum yer biraz yuksekte bir site dolayisi ile ruzgar cok ...
http://img79.imageshack.us/img79/3148/dscn2662f.jpg

Begonvill
25-06-2009, 07:47
Bunlarda benim büyüttüğüm pembe ve mor begonvi:p

Geçen sene uçakla Bodrum dan begonvil fidesi getirmiştim.Onlar malesef kışı çıkartamadı.Güneyde yetişen ve açık renkli olan begonvil türleri sanırım soğuğa karşı daha hassas oluyorlar.Resimlerini eklediğim iki begonvilin fidesini ise Mısır çarşısından almıştım.Kış için önlem olarak dona karşı köküne koyun gübresi koyuyorum.Köklerinin donmasını önlüyor sanırım.

kopshtar
25-06-2009, 09:59
Sn Begonvill;
Bu begonvil istanbul şartlarında ve dışarıda mı bu boya geldi. Eğer öyleyse bunu nasıl becerdiniz. Lütfen paylaşırmısınız bizimle :))

akoman
27-06-2009, 10:02
Valla bende sasttim tebrikler koyun gubresi demis kokleri korumak icin ama benim bildigim begonvil kar ustune yagdimi isi biter

bseren2
27-06-2009, 11:47
Bu da bana ait begonvil oluyor; perişan halde ve henüz çiçek açmamış durumda.öneri ve görüşlerinizi beklerim efendim.

ahmeter
27-06-2009, 12:39
Bunlarda benim büyüttüğüm pembe ve mor begonvi:p

Geçen sene uçakla Bodrum dan begonvil fidesi getirmiştim.Onlar malesef kışı çıkartamadı.Güneyde yetişen ve açık renkli olan begonvil türleri sanırım soğuğa karşı daha hassas oluyorlar.Resimlerini eklediğim iki begonvilin fidesini ise Mısır çarşısından almıştım.Kış için önlem olarak dona karşı köküne koyun gübresi koyuyorum.Köklerinin donmasını önlüyor sanırım.

Resimlerini gördüğünüz begonvil Ada begonvili cok güzel bir cins eksi 5 dereceye kadar donmuyor yeni yayılmaya başladı
İstanbulda muhtelif bahcelerde 20 senelik olanları var Rumlar tarafından Büyükadaya getirilmiş halen büyükadada cok güzelleri var
Ben bahceye diktim çiçeklendiği vakit resimleyeceğim ve coğaltmaya devam ediyorum bütün Türkiyeye dağılması arzusundayım Soğuğa dayanıklı kış problemi yok koyun gübresi şerbetine bayılıyor Selamlar

Nilgün Eran
29-06-2009, 13:16
Yazıları, bilgileri yani okuyorum. Ben Fethiye de oturuyorum ve geçen ay üç adet begonvil diktim bahçeme. İkisi tutmuş gözüküyordu biri tüm yapraklarınuı döktü ve kurudu. Şimdi ise diğerlerinin yapraklarında siyahlaşma oldu ve kuruyacak sanırım. Bana burada çiçek yoksa üzerinde bol sula dediler bende hergün suladım tabii bahçemin tümünü sularken. Aslında tüm bahçemide hergün sulamalımıyım bilmiyorum çünkü ben 8 aydır burada yaşıyorum, havası hakkında tecrübeli değilim söylenenlere göre hareket ediyorum. Beni bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler...

ahmeter
29-06-2009, 14:55
Begonvilin vatanında yaşıyorsunuz yapraklarını döktü dediğiniz ve yaprakları kararan kurumamıştır bekleyin her ikiside yeşerecek haftada 2 defa su verin
Begonvil sevenler akdeniz bölgesine yerleşiyorlar siz tam yerindesiniz
Selamlar İyi Günler

akoman
30-06-2009, 02:00
Bu da bana ait begonvil oluyor; perişan halde ve henüz çiçek açmamış durumda.öneri ve görüşlerinizi beklerim efendim.

Sevgili beseren sadece gunese ihtiyaci var ama yavas yavas cikar biraz daha aydinlik bir yere koy ve topraginin kurumasina izin ver cicegin iyi gorunuyor sadece gordugum biraz fazla golgede kalmis birde budama yapilmis sanirim yakin tarihte bu zamanda hic dokunmayin size kurumus gibi gelebilir ama hic unmadiginiz anda sizi cicekleri ile sarabilir

Simdi yapmaniz gereken biraz daha aydinlik bir yere bir haftaligina alin daha sonrada biraz daha yadinlik bir yere alirsiniz bu sure zarfinda ciecekte guclenmis olur

akoman
30-06-2009, 02:07
Yazıları, bilgileri yani okuyorum. Ben Fethiye de oturuyorum ve geçen ay üç adet begonvil diktim bahçeme. İkisi tutmuş gözüküyordu biri tüm yapraklarınuı döktü ve kurudu. Şimdi ise diğerlerinin yapraklarında siyahlaşma oldu ve kuruyacak sanırım. Bana burada çiçek yoksa üzerinde bol sula dediler bende hergün suladım tabii bahçemin tümünü sularken. Aslında tüm bahçemide hergün sulamalımıyım bilmiyorum çünkü ben 8 aydır burada yaşıyorum, havası hakkında tecrübeli değilim söylenenlere göre hareket ediyorum. Beni bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler...

suyunu kesin cunku fethiye iklimi haricinde birde konumu nedeni ile nemli bir yerdir bu sartlarda haftada bir su verin ve su vermeden oncede topraginin nemini iycene kontrol edin topragin kurumasina izin verin.

begonvil sahil kenarlarini cok sever bunun nedeni nemdir nemli bir yerde yetisme sartlari cok iyi olan bir bitkidir oyleki sidetli ruzgarlara kafa tutacak kadar gelisebilir ornek antalya merkez soyle bir dolasin her yer begonvil agaci. Agci diyorum devasa agac demedigime sukredin ama kocamanlar:)

Gunesi cok severler aa eger gucsuzlerse bir kac gun golge yapacak bir seyler bulun yavas yavas gunese verin cicegi saygilar

ahmeter
02-07-2009, 11:25
Bu günlerde begonviliniz yan sürgünler vermişse celik yapabilirsiniz
Sürgünler en fazla bir karış boyunda olacak torfa dikilecek çeliğin alt yapraklarını koparabilirsiniz
Diktiiniz kabin üzerini bir naylonla örtünüz nemi sağlamak için Kolay gelsin

Zeferan
04-07-2009, 01:40
Resimlerini gördüğünüz begonvil Ada begonvili cok güzel bir cins eksi 5 dereceye kadar donmuyor yeni yayılmaya başladı
İstanbulda muhtelif bahcelerde 20 senelik olanları var Rumlar tarafından Büyükadaya getirilmiş halen büyükadada cok güzelleri var
Ben bahceye diktim çiçeklendiği vakit resimleyeceğim ve coğaltmaya devam ediyorum bütün Türkiyeye dağılması arzusundayım Soğuğa dayanıklı kış problemi yok koyun gübresi şerbetine bayılıyor Selamlar

Sayın ahmeter. Dün Büyükadadaydım. Beğonviller coşmuş sanki. Hemen hemen her bahçede var. Hayran hayran baktım. Harab halde olan bir evin (eminimki yıllardır oraya kimse uğramıyor) bahçe duvarındaki begonvilden küçük bir dal kopardım. İnşallah köklendirmeyi başarırım. Acaba sudamı yoksa torfdamı daha çok şansım olur?

ahmeter
04-07-2009, 08:19
Sayın ahmeter. Dün Büyükadadaydım. Beğonviller coşmuş sanki. Hemen hemen her bahçede var. Hayran hayran baktım. Harab halde olan bir evin (eminimki yıllardır oraya kimse uğramıyor) bahçe duvarındaki begonvilden küçük bir dal kopardım. İnşallah köklendirmeyi başarırım. Acaba sudamı yoksa torfdamı daha çok şansım olur?

Sayın Zeferan Senelerdir sizin gibi dal koparıp uğraştım kopardığım dallar tutmadı en nihayet adada yetiştiren bir bahcıvan buldum 2 sene evvel paraya kıyıp aldım
Begonvil eve geldiğinde bir saksı 100 lirayı buldu şimdi begonvilden çelik ana beden üzerinden alınacak ve bir karış boyundan büyük olmıyacak
Tabii evin bahçesine girıp o şekilde bir dal kırılamıyor ve diğer dallardan kırılanlar tutmuyor
Siz gene o dalı torfa dikin üzerine bir naylon geçirin bekliyelim bakalım
Kolay Gelsin

maki01
04-07-2009, 10:29
Sayın ahmeter,
Uzun süredir ben de çelikten üretmeye çalışıyordum ama olmamıştı. Paylaşımınız için çok teşekkürler. Ana gövdeden sürgün alıp, bir kez deneyeceğim.
Çelikle çoğaltmanın mevsimi hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

ahmeter
04-07-2009, 12:42
Sayın ahmeter,
Uzun süredir ben de çelikten üretmeye çalışıyordum ama olmamıştı. Paylaşımınız için çok teşekkürler. Ana gövdeden sürgün alıp, bir kez deneyeceğim.
Çelikle çoğaltmanın mevsimi hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım rica ediyorum.

Begonvil ana gövdeden veyahut eski dallarından verdiği en fazla bir karış boyundaki sürgünü elinizle koparın kopardığınız dalda biraz koparılan dalın kabuğu kalsın [makas bıçak kullamayın]
Torf cok mühim tavsiye edilen Bahaus da satılan compo markalı torf bu torf içinde perlit ve guano gübresi var
Diktiğiniz çeliğin üzerini naylonlan örtün çelik mevsimi martdan ağustos ayına kadar Adana şartları cok müsait kolay gelsin

maki01
04-07-2009, 12:53
4 saksı begonvilim var. 2 somon , bir pembe, bir de kristal. Daha önce budamaktan kortuğum için çok büyüdüler. Sonbaharda budama yapıp form vermeye çalışacağım. Saksıları oldukça büyük, 30 litre civarında ama kökler yüzeye çıkıyor artık. Verdiğiniz bilgi , begonvillerimi yeniden düzenlemeye başlamadan önce çeliklerini çoğaltarak yedek begonvillerimi geride bulundurmamı sağlayacak. Tekrar teşekkür ediyorum.

Kiraz
04-07-2009, 15:58
Geçen yaz, forumda okuduğum gibi, yeni dalları kırıp suda bekletmiştim, daha sonra toprağa dikince tutmuştu. Kışı aydınlık ve ılık bir yerde geçirip yaşamayı başardılar ama çok sulamamama rağmen çiçek açmadılar.

Volare
06-07-2009, 21:07
Mayısta 2 günlüğüne Kıbrısa gitmiştim ,ilgimi çeken begonvillerden
bir kaç çelik aldım .Bir sabah ne göreyim...
Köklendiğine delaletmidir bilmem:confused:

bseren2
06-07-2009, 21:30
Mayısta 2 gülüğüne Kıbrısa gitmiştim ,ilgimi çeken begonvillerden
bir kaç çelik aldım .Bir sabah ne göreyim...
Köklendiğine delaletmidir bilmem:confused:

aradan iki aydan fazla bir süre geçtiğine göre kesin köklenmiştir. köklenmese bu kadar zaman sonra çiçek açmazdı.yeni begonviliniz hayırlı olsun volare.:eek:

limon
06-07-2009, 23:14
Bahar sonu, Bauhausdan "Bodur Begonvil" almıştım. Şu anda üzeri yaprakları görünmeyecek kadar çiçek doldu. Bu türün kışa daha dayanıklı olduğunu, İstanbul'da kışı geçirebileceğini söylediler. Eğer bu kışı sağ salim atlatırsa, gelecek bahar bahçeye dikmek üzere bir çok kök almak isterim. Bir saksısı bile bahçeyi o kadar renklendiriyor ki...

Buradaki uygulamayı görünce, hayalimde hemen Manolyamın altına Bodur Begonvilleri yerleştirdim :)
91126

Burası sanırım Fas,
91127

İklimi uygun olan yerler için örnek bir uygulama olabilir. Yalnız internette gördüğüm kadarıyla Begonviller, çalı, ağaç, sarıcılı, bodur olarak bölümlere ayrılmış. Bu da "Begonvil Ağacı" :)
91128

gilan
07-07-2009, 12:07
Sevgili limon,
Begonvilin kışı geçirip geçiremeyeceğini saksıda mı yerde mi deneyeceksiniz? Yerde şansı daha yüksek olabilir.

hozat
07-07-2009, 15:50
Burasıda Bodrum .Sanırım iklimi uygun düşüyor.

91291

limon
07-07-2009, 16:44
Haklısın Gilan, yere geçireceğim. Ama şimdi saksıda çok hoşuma gidiyor, Ağustos sonu gibi geçirmeyi planlıyorum.

ahmeter
14-07-2009, 09:59
bir evin cevresinde ada begonvil resimleri

uzman16
14-07-2009, 10:02
Bu fotoğraflar İstanbul'dan mı? Ne şanslılar orada yaşayanlar!

Vildan Sönmez
14-07-2009, 10:35
Evet Büyükada 'da Marmaris'i aratmayacak begoviller var.

ahmeter
14-07-2009, 11:50

Senelerdir görüp cok beğendiğim ada begonvili yer adalarda değil
Aynı büyüklükte İstanbulda 2 yerde daha var mal sahipleri resim cekmeğe izin vermedi
Gördüğünüz yer müstakil bir ev ev sahipleri izin verdi kötü bir huyumuzdan dolayı biraz şikayetçiler
Begonvil evin camlarini kapatmış ev karanlığa düşmüş . müteahhitler kapılarını aşındırıyor yıkıp apartman yapalım diğe evet hepsine HAYIR iyi günler

Adalet Yağcı
16-07-2009, 17:19
Sayın ahmeter, ben 950 rakımlı yaylamda begonwili iki defa denedim, ikisinde de kışı geçiremediler.
Burada kışın -15-20°C kadar düşüyor hava sıcaklığı.

Mevsimler değişiyor ama ne olacağı belli olmaz tabi, bu şartlar altında yetiştirebileceğim bir begonwille var mı?
Var ise lütfen iletişim bilgilerini yazarmısınız?

ahmeter
16-07-2009, 20:17
Sayın Yağçı
İstanbulda kışı dışarda gecirebilen tek begonvil bu yazdığınız o derecelerde yaşayacağını tahmin etmiyorum kışın Mersine indirmek icap edecek
İsterseniz bir deneyin büyük adada bir tek bahcıvan yetiştiriyor en ufak saksısı 50 lira 40 lira fayton 10 vapur 100 lirayı buluyor Selamlar

hozat
16-07-2009, 22:35
Sevgili Arkadaşlar,
Adalarda yetişen "begonvil"in başka bir özelliği var mı bilmiyorum?

Ben Bodrum'a gidince size istediğiniz kadar çelik göndereyim.

Budandığı zaman traktör dolusu atılıyor, bu sitede olduğum için çok mutluyum .Bir çok kişi budayınca atılan çelik sayısını siz hesap edin,her isteyene yeter bence.

Mutlu Kutlu
16-07-2009, 22:55
Ben bizzat gidip inceledim.

Yalavo, adalar, göztepe, beykoz gibi yerlerde yetişebilen ve gelişen begonviller bizim çalı begonvil dediğimiz mor ve pembe begonviller.

İstanbul'un bazı yerlerinde yetişen begonviller ayrı bir cins değil, adalarda yetiştiğinden ada begonvili diye yöresel adlandırılıyor.

Bu begonvillerin istanbulda yetişmesinin sırrı, iklimlerin değişmesi sonucu
istanbulun bazı yerlerinde mikro klima sistemleri oluşmuş doğal olarak. Soğuklara karşı hassas bu bitkiler, çoğunlukla evlerin ve binaların güney kesimlerine dikilmiştir.

Ayrı bir tür sanarak yüksek paralar ödemenizi tavsiye etmem.

Begonvil köklendirmek sanıldığı kadar kolay bir şey değil, 5,000 çelikten adam olan sadece 400 adet. Köklenme oranı %8 gibi, sihirli tozlarla bu oranı yükseltmek mümkün değil. 100 adet çelik diktiğinizde 8 tanesi köklenir, 5 tanesi adam olur.

Saygılar.

hozat
16-07-2009, 23:44
Sağ baştaki, "çalı" mor begonvil dayanıklı olan.

Çardağa tırmanan "melez"begonvil. Bodrum'da bile don olayına dayanamıyor.

93273

hozat
17-07-2009, 00:26
öncelikle fotoğrafın kalitesizliği için beni bağışlayın. Orjinlleri makina ile çalındı, bunlar karttan kopya edilenler.

Bengovil çok sevdiğim bir çiçektir, sunduğu güzellik sizi mest ediyor amaa!

Bu güzel gelinin bazı nazları var ki,ona da katlanmanız gerekiyor.

Mor "begonvilin" çiçekleri haziran ayından sonra sararmaya başlıyor. Temmuzda kuru bir çalı görünümü alıyor ve çok dökülüyor.
Bu kuru çiçekleri süpürge ve ya ince bir tırmıkla dalların üzerinden alıyorsunuz,10 gün dinlendirip sulamaya başladığınızda yeniden çiçekleniyor, fakat Bahar aylarındaki kadar canlı bir görünüm olmuyor.

Her iki cinsini de evinizin duvarına tırmandırdıysanız,kuvetli rüzgârda sert dikenleri duvarı fena halde çiziyor ve aşındırıyor.
Çok yükselip çatıya ulaştığında dökülen yapraklar yağmur borularına dolup tıkayabiliyor.

Yılda en az iki kere sert budama yapmanız gerekiyor.Aksi halde alıp başını gidiyor, bazı sürgünler gövde kalılınlığına gelip şekli bozuluyor.

Yukarı tırmanırken balkonunuza yakınsa ve ya çardak çim alan içindeyse günde en az iki kere dökülen çiçekleri toplamanız gerekiyor,çünkü rüzgarla savrulan çiçekler diğer çiçeklerinizin köklerini dolduruyor.

bütün bu naz ve cilvelerine rağmen, güneyde "begonvilsiz" beyaz bir ev düşünemiyorum.

Kaç kare çelik yaptım tutmadı,Bir seferinde budanmış bir dalını herek yaptım sürgün verdi,şaşırıp kaldım.

Adalet Yağcı
17-07-2009, 07:54
Sayın Mutlu Kutlu
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler, Mersin aslında Begonvil cenneti, en doğal tür olan çalı türünden her yerde var, buradaki adı Konsolos çiçeği.
Yaylada hiç kimsede begonvil görmedim, deneyenler çok oldu ama benim gibi yaşatamayıp vazgeçtiler.
Ben en iyisi, en beğendiğim türünü alıp(nasıl karar vereceksem)Mersin'deki evimde yetiştireyim.

Mutlu Kutlu
17-07-2009, 08:32
Sn. Adalet Yağcı,

Begonvili yaylada yetiştirmek için uğraşmamanız iyi, hem maddi ve manevi zarar çekmezsiniz, hemde begonvil öldürmemiş olursunuz.

Antalya'da denizi gören 300-500 rakımlı dağ eteklerinde bile kışın ölüyor.

Saygılar.

ahmeter
17-07-2009, 09:09
Sayın mutlu
426 mesajda görüldüğü gibi ada begonvilinin şekli ve dağılışı sizdeki calı begonviline benzemiyor bitki çelik yapıp tutduktan sonra hemen ana bir dal verip süratlen yükselmeye başlıyor calı begonvilinde bu durum olmuyor
Ayrıca ada begonvilinin çiçeğinin göbeğindeki organlar koyu mor calıda öğle değil
İstanbulda calı begonvilide var fakat bitkinin formu ada begonvili gibi değil
ve maalesef ben dahil kandırıldık calı begonvilini ada begonvili diye sattılar
sonu hüsran
Adadan celık yaptım sonbaharda gönderebilirim şimdilik vaziyetleri iyi
Selamlar

Mutlu Kutlu
17-07-2009, 10:31
Sn. ahmeter,

426 nolu mesajdaki resim pembe begonvil resmine benziyor.

1 ay önce hızlı bir istanbul gezim oldu, yalova üzerinden istanbula geçmiştim, keşke bir günümü ayırıpta adalarıda ziyaret etseymişim.

Yalova da çalı ve pembe begonvillere rasladım, yalovayada kar yağıyor, adalar ikliminden pek bir farkının olacağını sanmadığımdan adaları pas geçtim.

Çalı begonvil ilk köklendirildiğinde ve sonrasında dikine hareket zorluğu çeker, çok fazla yan dal çıkarır.

Pembe ve diğer türler ilk çeliklendiğinden sonra çıkardıkları sürgünler 150-250 cm boya kadar 3-4 ayda ulaşır.

Çiçek organlarını, mesajınız sonrası inceledim, her renk begonvilin çiçek ortasındaki organlarıda o renkten biraz yeşilimsi ve koyu renk.

Aşağıdaki linkteki pembe begonvili sizin resimlediğiniz begonville bir karşılaştırın, mümkünse adalara gittiğinizde çiçeklerin yakın çekim fotoğraflayın. %99 ihtimalle bizdeki türlerin aynısı.

Narenciye türlerinin açık alanda yetiştiği heryerde begonvil yetiştirmek mümkün. Sizin bahçenizdede açık alanda narenciye yetiştiremiyorsanız, mikro klima kapsamı alanı dışındasınız demektir. Adalarda bahçelerdenarenciye çeşitleri, limon, mandalina ve portakal yetişebildiğini bazı yaşayan arkadaşların mesajlarından anlayabiliyoruz.

Şu an çelik yapmanın tam zamanı sayılmaz, eylül-ekim ve nisan-mayıs çeliklerinin tutma oranı daha yüksek. 1000 tane çelikten 900 tanesi sürgün yapar, 80 tanesi ancak adam olur. Diğerleri yalancı sürgün diye tabir ettiğimiz çelikler oluyor.

Saygılar.

ahmeter
17-07-2009, 10:34
Ada begonvilinin dal verme şekli ve dallarının üzerinde çiceklerinin yerleşim tarzı diğer begonvillere benzememektedir
Yaprakları da daha uzun ve renkleri koyu yeşil çiçeğini görmeden bitkiyi satın almayınız iyı günler

ahmeter
17-07-2009, 10:45
Sayın Kutlu
İstanbula gelip de bana uğramadığınız için en azından göndermiş olduğunuz Bergamotların durumunu görmediğiniz için bir şey diyemiyorum
Bir defa tekrar İstanbula geldiğinizde begonvil konusunu begonvillerin yanında konuşalım onlarda duysunlar Hoşca kalın Selamlar

Mutlu Kutlu
17-07-2009, 11:14
Sn. ahmeter,

Dediğim gibi çok hızlı bir seyehat oldu İstanbul'a geliş gidişim. Seranın vaziyetini yoluna soktuğumda, herşey ben olmadanda yürümeye devam ettiğinde, kendime çok uzun bir izin verip siz ve bir çok arkadaşımın bitkilerini ve gelişimlerini yakından görmek için çat kapı ziyaret edeceğim.

Adalardaki begonvilleride ziyaret etmek farz oldu artık, epeyce merak ettim.

Saygı ve selamlar.

agozce
18-07-2009, 18:20
Ankara Üniversitesi Tandoğan kampüsünde çiçek serasının üzerinde dev bir mor begonvil yıllardır yaşıyor. Kökü seranın içinde, gövdesi seranın üzerini kaplamış. Bende çok denedim ama kapalı balkaonda ve ev içinde yetiştiremedim.

BenBen1967
23-07-2009, 10:50
Yeni begonvili saksıdan çıkartıp toprağa özenle diktip, acaba yanlış birşey mi yaptım? Çok dikkat ettim saksıdadan çıratıp dikerken köklerine hiç dokunmadan komple yeni yerine aldım suladım.

zappie
24-07-2009, 22:22
Topragi dagitmadan kalip halinde diktiyseniz hic bir sey olmaz.

Nilgün Eran
26-07-2009, 13:03
Begonvilin vatanında yaşıyorsunuz yapraklarını döktü dediğiniz ve yaprakları kararan kurumamıştır bekleyin her ikiside yeşerecek haftada 2 defa su verin
Begonvil sevenler akdeniz bölgesine yerleşiyorlar siz tam yerindesiniz
Selamlar İyi Günler

Merhaba,
Bilgisayarımda arıza olduğu için siteye girip mesajları kontrol edemedim, açınca mesajınızı gördüm. Teşekkür ederim ilginiz için. Bu zaman zarfında iyice kuruyan begonvilimin yerine bir tane daha aldım ve bahçeme ektim. İki gün önce yaprakları dökülen begonvilim en ucundan dört beş tane kırmızı çiçek verdi çok sevindim. Burada komşular begonvilleri çiçek açmamışsa hergün bol sula, çiçek açmışsa az sula diyorlar. Ben hergün suluyorum. fakat üzerinde dör tane de olsa çiçek olduğuna göre acaba az mı sulamalıyım yani sizin dediğinize göre haftada 2 defa falan mı? Fethiye şu anda çok sıcak 40 oC yi geçiyor gölge de. Selamlar...

Nilgün Eran
26-07-2009, 13:13
suyunu kesin cunku fethiye iklimi haricinde birde konumu nedeni ile nemli bir yerdir bu sartlarda haftada bir su verin ve su vermeden oncede topraginin nemini iycene kontrol edin topragin kurumasina izin verin.

begonvil sahil kenarlarini cok sever bunun nedeni nemdir nemli bir yerde yetisme sartlari cok iyi olan bir bitkidir oyleki sidetli ruzgarlara kafa tutacak kadar gelisebilir ornek antalya merkez soyle bir dolasin her yer begonvil agaci. Agci diyorum devasa agac demedigime sukredin ama kocamanlar:)

Gunesi cok severler aa eger gucsuzlerse bir kac gun golge yapacak bir seyler bulun yavas yavas gunese verin cicegi saygilar

Sayın Akoman ilginize teşekkürler.
Begonvillermden biri iki gün önce 4-5 çiçek verdi. Ben bahçeyi hergün suluyorum ve tabii begonvilleri de, çünki burada komşular hep öyle suluyor (hele bu aralar anormal sıcak olduğu için). Ben de onlara göre suladım demek fazla. Bu aşamadan sonra azaltayım öyle ise, fakat diğer bitkiler hemen yan yana, mesala güller ve iri papatyalar (isimlerini bilmiyorum) onları sularken muhakkak su oraya da gelecektir bahçe de ayırmak zor tabi. Bakalım ben de sınama yanılma yoluyla ve bundan sonra sizlerin yardımıyla bişeyler yetiştireceğim umarım. Aslında ben Antalya doğumluyum ve tabi oradaki begonviller özellikle katmerlilere hayranım, fakat hayatım İstanbul'un apartman yaşamında geçtiği için bilgim yetersiz çiçekler konusunda. Teşekkürler...Saygılar.

ahmeter
26-07-2009, 13:18
Siz komşularınızın dedığini yapm anız daha mantıklı onlar senelerce o çiçeklen beraber yaşamışlar İstanbulun iklimine göre hareket etmek doğru değıl Selamlar

Nilgün Eran
28-07-2009, 14:04
Merhaba, komşularımın söylediklerini yapıyorum diyerek sizin fikrinizi dışlamış gibi olmadım umarım. Aslında ben kendim değişik fikirleri harmanlayıp doğru sonucu aldığım öneriyi uyguluyorum. Çünkü bahçe konusu yeni tabi ki benim için...Yavaş yavaş öğreniyorum işte...Teşekkürler ilginiz için...Bu arada begonvillerim hergün 3-4 tane çiçek açıyor.

ahmeter
28-07-2009, 14:59
Sayın Eran
Zamanla daha fazla bilgi sahibi olup bu çiçeğe sevginiz artacak
Bulunduğunuz yerde seralarda Ahmeter bahçe sayfamda 44 nolu mesajda resmi olan begonvili temin ederseniz daha fazla bağlanacaksınız
Dikkat ederseniz yaprakları 2 renkli ve bitkinin dağılım şekli cok dekoratif
İyi günler Kolay gelsin

nalan
28-07-2009, 22:22
Merhaba
3-4 hafta önce Bodrum'da sürekli görüp bayıla bayıla seyrettiğim begonvil ağacının yanından geçerken üşenmeyip arabayı durdurdum.4,5 dal vazoya koymak için kopardım. Çiçekleri döküldü ama begonvil ya yaprağı da güzeldir diye atmadım suda duruyordu. Dün farkettim ki hepsi köklenmeye başlamış.Çok şaşırdım.Geçen sene sevdiğim başka bir begonvilden çelik aldım, gözüm gibi baktığım halde köklenmemişti.
Diğer begonvillerim de çiçeklenmeye başladı.Sardunyalarım sarardı,yıldız çadırım soldu ama begonvillerim şimdilik yüz güldürüyor.
Sevgiler

zeplin34
01-08-2009, 13:36
işte
96001

bari
02-08-2009, 19:49
Antalyada Mutlu abinin serasını ziyaret ettiğimde çekmiştim.. Bu güzellikleri sizlerlerlede paylaşayım..

sındırgılı
10-08-2009, 15:11
Mutlu Beyden aldığım Begonvil kışı atlatırsa Büyükadada renk cümbüşü yaşatacak.

BenBen1967
11-08-2009, 03:43
Sındırgılı Büyükada'da hangi sokakta ikamet ediyorsunuz. Malum adalar arası 15 dakika hani bileyimde belki aniden yürütebilirim.;)
Bizim adada (Heybeliada) bir tane var turuncumsu ilginç bir renkte ama çelik alamıyorum çok ortalık bir kapı içine büyük saksıyla konulmuş ve dalları binaya sardırılmış. Altta dal olsa bir çelik alacağım ama olmuyor.:(

sındırgılı
11-08-2009, 08:58
Sevgili Ben Ben İnşallah kışı atlatırda seve seve karşı adaya verebiliriz..Tabii aşırtma çeliklerin tutma oranı daha fazla istatistik bilgilere göre..O zaman pembelerin arasındada ne güzel durur..Sevgiler..

Nejla K.
18-08-2009, 14:57
Arkadaşlar, begonvilimde tatil dönüşü hiç çiçek kalmadığını gördüm. Üstelik yaprakların da kenarları eksikti, sanki bir solucan tarafından yenilmişti. Çok aradım ama bir böcek ya da solucan bulamadım. Bu konuda bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi acaba? Şimdiden teşekkürler...

sındırgılı
19-08-2009, 15:12
Gerçekten bir doğa harikası..

k0900
19-08-2009, 16:04
Sn. Sındırgılı, begonvili Mutlu beyden ne zaman aldınız?

Baharda benim aldığımda şu anda bu gelişme yok :) Tebrikler.

sındırgılı
19-08-2009, 17:24
Mart ayında geldi..Üzeri bol çiçekliydi..Sonra çiçekler döküldü.Bol yaprak başladı..Okuduğum yazılar üzerine suyu azalttım.İşte bu harika renkler çıkmaya başladı..BüyükAdada bu rengine rastlıyamadım..İnşallah yaşatırımda Adamızda pempelerin arasında buda kendine yer bulur..Fakat k0900 iyiki sizin öneriniz üzerine Fotoğraf makinasını almışım..Her deklanşöre bastığımda kulaklarınız çınlıyordur.Teşekkür ederim..

uzman16
23-08-2009, 08:19
Begonvilimde hiç çiçek yok. Pembe yasemin ile aynı saksıya dikmiştim. Bol bol yapraklandı, boy attı ama çiçek yapmadı. Yasemin için sulamayı bol yapıyorum. Sanırım bu nedenle çiçek açmıyor. Bu mevsim saksı değişimi yapsam uygun olur mu?

Orkun Kırcı
23-08-2009, 08:37
Begonvilden çelik alırken odunsu dallar mı yoksa yeşil olanlar mı seçilmeli? Bir de çelikle çoğaltma tam olarak hangi ayda yapılmalı? Tecrübeli arkadaşlar yardım edebilirler mi acaba:)

toprak12
23-08-2009, 20:53
begonviller nasıl aşılanıyor.fethiye de begonvillerin 1 dalda 2 renk olduğunu gördüm bu nasıl oluyor?

ahmeter
23-08-2009, 22:13
SAYIN Volare Kıbrıstan gelenler bu şekilde miydi

stoje
24-08-2009, 23:36
Herkese selamlar ben bandırmada yaşıyorum bodrumda gördüm çok güzel bir balkon bitkisi bence burada yetiştirmek istedim ama kimse olumlu yaklaşmıyor çok rüzgar var ve kışın koruya bilirmiyim fikir verirseniz çok sevinirim sonsuz sevgiler herkese teşekkürler.

zeplin34
28-08-2009, 14:01
buda benim bu yıl alıp büyüttüğüm begonvillerin şimdiki hali.

100039

Mutlu Kutlu
28-08-2009, 15:27
Mayıs ayında 10-15 cm boyda olan begonviller, 28 ağustosta 2,5 metreye ulaştılar.

Tek gövde olarak 600 civarında begonvilin topluca görüntüsü.

ahmeter
28-08-2009, 15:36
Mutlu bey
Begonvilleri yazın dışarda tutsanız nasıl bir netiçe olur çiçeklenme daha fazla olurmu Selamlar

Mutlu Kutlu
28-08-2009, 15:53
Sn. Ahmeter,

Dışarıda veya içeride hiç farketmiyor, çiçeklenmeleri için en önemli faktör yüksek sıcaklık.

Sizde olmayacağını tahmin ettiğim, alacalı yapraklı beyaz/pembe kristal begonvil var. Çiçeklendiğinde resmini çekip yayınlarım.

Saygılar.

ahmeter
28-08-2009, 18:23
SAYIN KUTLU
Bu cinsi tavsiye ediyorum

Mutlu Kutlu
28-08-2009, 19:09
Sn. ahmeter,

Resimdeki begonvilden bende 100 den fazla var. Bu begonvil ticari olarak bodur bırakılmış ve çiçeklendirilmiş, bir müddet sonra boya kalkmaya hücum edecek. Acemi alıcının eline düşerse budamayacak ve evinin en güzide loş bir yerine koyacak, sonra sağlığı bozuldu diye gözden çıkaracak.

Aşağıda resmi görülen begonvillerde tamamen ticari olarak bodur bırakılmış, 15-20 tl den satılmakta. Üstad Cem Yılmaz'ın dediği gibi ''tamamen duygusal''

Saygılar.

Günüm
13-09-2009, 08:27
Benim alaca yapraklı begonvilim yeni açmaya başladı. Geçen yıldan tecrübem var. Daha geç açıyor. Rengi tam olarak çingene pembesi.

omar
13-09-2009, 10:29
Sn. Günüm,

Begonviliniz çok güzel. Özellikle alaca yaprakları arasında çiçeklerin muhteşem durduğunu tahmin ediyorum. İyi günlerde büyütün...

Baharda Mutlu bey alaca yapraklı ve çift renkli kristal begonvil ürettiği zaman edinmek var. Sabırsızlıkla bekliyorum...

almira
13-09-2009, 15:09
Haziran ayında çeliklediğim begonvillerin şimdiki hali.

Zeferan
15-09-2009, 16:32
Istanbul Kadıköyde begonvil

Nejla K.
15-09-2009, 21:09
Arkadaşlar, 3 renk begonvilim var. Fuşya, beyaz ve somon... Bunlar ayrı saksılardaydı ve yaz aylarında tatilin 1 ay sürmesi nedeniyle çiçeksiz ve yaprakları kötü bir haldeydi. Büyük bir saksıya üçünü bir araya diktim. Bitki besini verdim. Demir ihtiyacı olabileceğini düşünerek demir sülfat takviyesi yaptım. Şimdi aynı saksıda 1 buçuk metre boyunda ve her üçü de çiçek açmış durumda... Darısı begonvil sevenlerin başına... En kısa zamanda fotoğraflarını ekleyeceğim...

FIRUZAN
17-09-2009, 01:14
Merhaba,
Begonvili çalı türünden alıp sürekli budayarak saksıda 1 metre kadar küçük ağaç şekline sokamaz mıyız ? Bir dergide görmüştüm,çok güzeldi.
Resimde eklediğm begonvilimi seradan aldım bunun için begonvil ağacı dediler İtalyanmış :rolleyes: Ben bunu budarım demiştim.Resim mayısta çekildi,yeni resminide ekleyeceğim.Boyu uzadı,yanlardan sürgün verdi.Neresinden budayacağım bilmiyorum ? Öyle tepeden kesilir mi?

FIRUZAN
17-09-2009, 01:19
Son halini de ekledim.Ama hiç çiçek yok neden olabilir acaba ? Bunun güzel yanı çiçeği ;) cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

Volare
17-09-2009, 07:33
Sevgili Füsun hanım ,
Çicek verilir de ben istemezmiyim , hem pembe beyaz kristal begonvil !?
Tabi ki istiyorum .
Meselenin aslı- balık yemek degil , balık tutmasını becermek .
Yani begonvil köklendirmek :)
Başarırsak paylaşımlar cok keyifli olur .
Benim bir çokkatlı fuşya rengi begonvilim var , kavunici/portakal rengi gibi olan (şu an 3 cm boyu ama, cicek acmis durumda), aşısız pembe , aşılı pembe (son ikisi bonsai askına , budana budana acma şansları olmadı )
Fuşya rengi olanın durumu musait , ondan celik alıp denememi bu gun yapacagım.

Mutlu Kutlu
17-09-2009, 08:41
Sn. Firuzan,

Çiçek açamasının sebepi yeterince güneş göremiyor ve bulunduğu yer +30 derece üzeri değil galiba. Sulamasınıda yapraklar susuzluktan aşağıya eğildiğinde sulama yapılmalı.

Çiçek açması için gerekli faktörler bol güneş, yüksek ısı ve az su olarak sıralanabilir.

Budamasını çatallandığı noktadan her yan dalı ve ana dalı 10 cm kalacak şekilde kesilmeli. Taçlanma boyu çok aşağıda kalıyorsa istenilen boyda en tepe sürgün kesilir, çok aşaıda kalan yan sürgünlerin gövde birleşim yerlerinden kesilip temizlenmesi gerekir.

Saygılar. Son halini de ekledim.Ama hiç çiçek yok neden olabilir acaba ? Bunun güzel yanı çiçeği ;) cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.

FIRUZAN
17-09-2009, 11:42
Yazlık bir evimiz var Burhaniye'de sıcak bir yer aslında ama tam yakıcı güneşlerde gölgeye almıştım açıkcası.

Nejla K.
25-09-2009, 13:31
Arkadaşlar, daha önceki sayfada yazdığım aynı saksıdaki 3 renk begonvilimi görüntüledim. Somon rengi, beyaz ve pembe renkteler...Birlikte ve ayrı ayrı görüntüledim.Begonvil budaması ile ilgili bilgisi olanlar bana yardımcı olabilir mi?

sındırgılı
25-09-2009, 14:11
Sn.Ahmeter yazları Büyükadada kalıyoruz.Bildiğiniz gibi begonvil cennetidir.Her daim etrafınızda aynı renk çiçekleri görmeniz mümkün.Bende ise akdenizde görmeye alışık olduğumuz şarabi renkte olanından var.Sevgili Mutlu Beyden almıştım.Bu sene adada ilk senesi olmasına rağmen 2 defa çiçeklendi..Bundan sonra kışı kazasız geçirmek için sizin tecrübelerinize ihtiyaç var.Her şey gönlünüzce olsun.

ahmeter
25-09-2009, 15:15
Sayın Sındırgılı
Sizinki herhalde aşağıda resmini koyduğum tür .Gençken rengi daha koyu oluyor
İstanbulun konumu itibarı ile semtleri değişik ısılarda kışı geçiriyor
Ada levent e göre daha yumuşak fidanın kışı geçireceği yer 5 dereceden aşağı düşmesin ben sıçak seraya alıyorum İyı Günler

ahmeter
25-09-2009, 15:18
begonvilin kışı geçirmesi

sındırgılı
25-09-2009, 16:42
Ben her iki saksıyı budayıp evin içine (pencere önü) almayı düşündüm.Gerçi sıcak değil ama dış ortamdan daha iyi diye düşündüm. Bahçede mandalinler sorun yaşamıyor ama ? Sizlerin fikirleri benim için önemli. Ada begonvili olsaydı dışarda bırakmıştım.Sevgiler

ahmeter
25-09-2009, 22:36
Begonvilimin resmi 468 nolu mesajımda.Ben her iki saksıyı budayıp evin içine (pencere önü) almayı düşündüm.Gerçi sıcak değil ama dış ortamdan daha iyi diye düşündüm. Bahçede mandalinler sorun yaşamıyor ama ? Sizlerin fikirleri benim için önemli. Ada begonvili olsaydı dışarda bırakmıştım.Sevgiler

Hiç soğuğa tahammülü olmıyan bir cins resmi gördüm kıştan korumanızı tavsiye ederim Selamlar

sındırgılı
26-09-2009, 08:33
Desenize kışa Adada sıcak bir yuvaya ihtiyaç var! Şimdiden biryerler aramalı. Yoksa bu güzellik seneyi görmeyebilir.

lastmohikan
29-09-2009, 11:24
104995

buda sarışın kız

günebakan
29-09-2009, 13:22
Bu da benim kristal diye aldığım şimdilik beyaz açan begonvilim. bakalım pembesi de açacakmı:)

105013

lastmohikan
29-09-2009, 13:24
hiç merak etmeyin açar biraz geç oluyo pembe ama açıyo.

CoolEarth
29-09-2009, 23:23
Benim begonvilim ve komşuları süt ağacı ve yer kirazı .

almira
02-10-2009, 15:41
Begonvilim çok güzel açtı.:D İki minik bebişim de var. Henüz onların rengini göremedim. İnşallah kış girmeden onların da rengini görürüm.;)

almira
02-10-2009, 15:44
Bunlar da minişler.

lastmohikan
02-10-2009, 21:21
bak şu bücür güzellere renkleride pek hoş ilerde çelik çenci olur umarım.
siz ev adresini verin bitkileri dışarda kolay ulaşacak bir yere koyun akşam komşu ziyaretine gidin ben birkaç gönüllü bulup bitkilere bir bakım yapayım ya da siz paylaşımcı olun sayın ALMİRA.

Etrafta Begonvil hastaları olabilir uyarmadı demeyin.

saygılar.

ankara
05-10-2009, 22:52
Merhaba bende pembe açan begonvillere bayılıyorum fakat ankara için uygun değil sanırım. Ankara'da begonvil yetiştiren var mı merak ettim eğer yetişebiliyorsa hiç durmayacağım :)

begonvilla
06-10-2009, 04:52
Merhabalar

Ben ilk kez gecigimiz Agustos ayinda koyu pembe renkli bir Begonvil aldim. Aldigim yerden saksisini degistirmem gerektigini soylediler, koklerine zarar vermeden daha buyuk bir saksiya aldim. Ardindan hizla tum ciceklerini dokmeye basladi, bu siteden okudugum kadari ile sanirim saksi degisiminde yasadigi soktan oturu bu sekilde bir reaksiyon vermesi normalmis. Ardindan yapraklari uzerinde minik delikler olusmaya basladi. Yine arastirarak tirtillarin gece yapraklarini yedigini farkettim, gerekli ilaci alarak tirtil sorununu da cozdum. Ancak su anda ne yeni bir yaprak aciyor, ne de cicek veriyor. hic bir gelisme gostermedigi gibi bazi yapraklari da sarararak dokuluyor. Haftada sadece 2 kez su veriyorum. Bir kez de organic gubre verdim ancak hic bir ise yaramadi maalesef.
Yasadigim yer daima iliman bir iklime sahip bir yer, kisin bile 15 derecenin altina dusmez isi. Ancak yine de tum gun boyunca super gunes aldigini soyleyemeyecegim. Sizce umut var mi hala Begonvilim icin. olurse cok uzulecegim... Bir de tirtilin delikler actigi yapraklari oylece birakmali miyim dallarinda?
Bilgilerinizi paylasabilirseniz cok mutlu olurum.

Selenedair
07-10-2009, 08:33
Ben bandırmada yaşıyorum balkonumda çiçekçiden aldığım bir begonvilim var neşesi keyfi rengi çok güzel onu çelikle çoğaltmak istiyorum pet şişede gösterildiği gibi bunun için şimdi uygun zamanmıdır yoksa beklemelimiyim yardım ederseniz çok sevineceğim teşekkürler

Oğuzhan
07-10-2009, 09:27
Bu usulle meydana gelen begonvillerin son durumu

Çok güzel görünüyorlar.Şimdiye kadar ben hiç almadım.Sarmaşık türü olduğu için saksıda olmaz diyordum.Saksıda çok güzel açmışlar.Ellerinize sağlık.Mükemmel
Kolay gelsin.

Orkun Kırcı
07-10-2009, 18:42
Seminere gittiğim okulun bahçesindeki begonvilden 4 tane taze çelik aldım. Şimdilik suya koydum, yarından itibaren Ahmet abinin yöntemini denemeye başlıyorum. İnşallah olumlu sonuçlanır. Burada hemen hemen her sokakta karşınıza bir begonvil çıkıyor çokta güzeller. Umarım çeliklerim tutarlar...

Nejla K.
08-10-2009, 08:25
Uzman 16, üzülmeyin benim balkonumdaki 3 renk begonvilin de sonbahar hiç umurunda değil, hala bol çiçekli bir şekilde yaprak çıkarmayı sürdürüyorlar. Ne güzel, yaz çiçeklerinin dinlenmeye çekildiği bir dönemde balkonlar hala renkli... Ben npk vermiştim 1 ay önce sanırım o nedenle çiçekliler...

maki01
11-10-2009, 09:01
Benim begonvillerde çiçek vermeye devam ediyor. Ebruli açan begonvilimin türünü kristal diye biliyordum, değilmiş :)

107482

107483

lastmohikan
16-10-2009, 08:50
sabah yağmur yağarken güneşte vardı renkli yapraklardan aşşağı inen damlaları izlemek çok keyifliydi.

artık daha az renkli yaprak çıkarıyor, boyu uzayıp sürüyor.

sındırgılı
18-10-2009, 18:32
Bunlarda benim Büyükadadaki kızlarımın bugünkü pozları. Çok sağlıklılarda! Ah önümüzdeki kışı bir atlatabilsek,karşı adaya gelin gidecekler !

Lonicera
18-10-2009, 19:05
Begonvil budamasında, dal uçlarında çiçeklerin açıp döküldüğü ve en sonunda çırpı gibi kalan küçük dalcıkların kesilmesi gerekiyor mu? Yoksa gelecek sezon aynı dalcıklarda yeniden çiçeklenme oluşacak mı ?

Nejla K.
18-10-2009, 19:26
Begonvil kışa girerken budama yapılması gereken bir çiçek mi? Budamada nelere dikkat etmeliyiz?

maki01
18-10-2009, 19:58
Sevgili Lonicera,
Diğer çiçekler de olduğu gibi çiçek saplarının kesilmesi öneriliyor. Çiçeklenmeyi teşvik ediyor. Ben kesiyorum...

Sevgili NejlaK,
Plastik bir kavanoza sizin için ebruli begonvil çeliği diktim. Sayın ahmeter'in önerilerine aynen uymaya çalışıyorum, umarım köklenir.
En az zararla atlatması için kışa girmeden budanması gerekiyormuş. Ben de ilk kez bu sene budayacağım...

Nejla K.
18-10-2009, 20:23
Sayın maki01, ne diyeyim, sevinçten söyleyecek söz bulamıyorum. Hadi bakalım, şansıma inşallah tutar? Çok teşekkür ederim. İyiki varsınız... Sizin benden istediğiniz bir çiçek varsa lütfen bildirin. En kısa zamanda size ulaştırmak için elimden geleni yaparım. Sanırım, sevinçten bu gece uyuyamayacağım...

Volare
21-10-2009, 21:40
Bu gün bir begonvil gördüm , sıkı pazarlık yapıp aldım ( 5 T.L.)
Gelinceye kadar tabi çiçekleri döküldü .
Sevgili maki01 , sakın erken çıkarmayın , çelik büyüme belirtileri göstersin , dipte kökleri görün ki öyle...

BenBen1967
22-10-2009, 09:52
Karşı ada gelinlerini beklemekte sayın Sındırgılı. ;)

Lastmohikan yolladığınız sarı begonvil çeliklerinin birinde hareket var ama kök yok yaprak vermeye başladı. Sabırsızlıkla köklenmesini beklemekteyim.

snowflake703
25-10-2009, 00:19
ayşe hanım merhaba, ankara'da oturuyorum ve begonvil yetiştirmeyi çok istiyorum. karşıyaka mezarlığının oradaki çiçekçilerde fujya rengi buldum ve aldı 150 cm uzunluğunda cılız gelişimli ve çiçekleri vardı üzerinde. Çiçekleri üzerindeyken saksını değiştirme çalıştık ve bitkinin kurumasına neden oldum. Kuruyan dalları budadım ve saksıyı merdiven boşluğumuza aldım. Tepeden ışık alan sera etkisi yaratan bir ortam. 1 aydan fazla oldu sanıyorum yeni yeni filiz vermeye başladı. Sanırım bitkiyi kurtardım. Çiçeklerini ne zaman göreceğim merakla bekliyorum.

Yılmaz Yalçın
28-10-2009, 10:42
Arkadaşlar,
Geçen hafta nar çiçeği renginde begongil aldım Eyüp'teki bir fidanlıktan,gövdesi kalındı epey en az 3 yaşında olduğunu söyledi satan arkadaş ve fiyat olarakta sanırım ucuza aldım 20 TL verdim..

Aldığım bu begonvili yaz aylarında 13.00-16.30 arası güneş gören bahçemdeki bir yere diktim.
Kafama takılan bu begonvil az,seyrek çiçeklenen begonvil mi?Şu aylarda nasıl bir bakım yapabilirim,çelik alsam zamanı mı?

Yılmaz Yalçın
28-10-2009, 10:44
Pardon seyrek çiçeklenen derken yanlış anlaşılmasın yani yoğun olmayan çiçeklenmesi mi var?

Yılmaz Yalçın
01-11-2009, 18:50
Arkadaşlar,
2 hafta önce saksısından çıkarıp bahçemin güney cephesinde rüzgar görmeyen,korunaklı bir yerine diktiğim begonvilimi ekteki dosyada görebilirsiniz.Kışı çıkarır mı,bu türün çüçekleri yoğun olur mu?

almira
07-11-2009, 20:34
Minişlerimden birisi daha çiçeklendi. Adalet Hanım bunu size ayırdım. Bilmem beğenirmisiniz? Bir de pembe acem borusu var ama ben bunları nasıl taşıyacağım.:D

lastmohikan
07-11-2009, 21:11
kış geldi bizim sarının aklı başına geldi çiçek veriyo

Adalet Yağcı
07-11-2009, 21:12
Sevgili Almira, aklımı başımdan aldınız, benim aşık olduğum ve yaylada bir kaç denemeden sonra yetiştirmekten vazgeçtiğim bir çiçekti begonville.
Ama bu güzellikten asla vazgeçmeyeceğim, en büyüğünden saksı alıp kışın da sarıp sarmalarım, olmadı Mersin'e taşırım.
Binlerce teşekkür Almira.

Adalet Yağcı
07-11-2009, 21:16
Sevgili Almira, begonvili görünce ayrıntıları unutmuşum :o taşıma konusu problem olacaksa bir formül düşünebiliriz.
Çok ama çok sevindim :D

sevim4
07-11-2009, 22:06
Sevgili almira iki gündür herkezden istiyorum fazla olan yokmu rengine bayıldım.
hayırlı olsun sevgili adalet hanım salıkla büyütün.

Nariel
07-11-2009, 23:15
Benim begonvil de serin havaları sevenlerden;) Coşmaya başladı:

sındırgılı
09-11-2009, 21:41
Hava İstanbulda çok güzel gidiyor,güzel kızlarımı dışarı çıkarttım,

Dudi
11-11-2009, 08:57
Merhabalar, begonvili bu mevsimde budama yapabilirmiyiz? Bir begonvilim var. birazdan fotoğrafını da ekleyeceğim. Teşekkürler şimdiden...

Dudi
11-11-2009, 09:01
Bu da fotosu :)

http://www.agaclar.net/galeri/files/29915-begonvil.jpg

Mutlu Kutlu
11-11-2009, 09:33
Daha çok, yaprak dökümü sonrası budama yapılır. Ama yapraklıykende budama yapmak sorun yaratmaz.

Yılmaz Yalçın
15-11-2009, 14:28
Arkadaşlar,
Benim begonvilin yaprakları dökülmeye başladı.Begonvilim bahçeye dikili saksıda ve evde değil.Normal mi dökülmesi?mevsimsel bir dökülme mi acaba?

Nejla K.
03-12-2009, 13:31
Somon rengi, beyaz ve koyu pembeden sonra mor renkli begonvilim de oldu... Çok mutluyum.

acemifüsun
03-12-2009, 18:36
Arkadaşlar,
Benim begonvilin yaprakları dökülmeye başladı.Begonvilim bahçeye dikili saksıda ve evde değil.Normal mi dökülmesi?mevsimsel bir dökülme mi acaba?

Yaprak dökmesi çok normal, bence siz onu soğuklara karşı korumaya da alın.

Nejla K.
14-12-2009, 10:07
Arkadaşlar, begonvilseverler, daha önceki sayfalarda görüntülerini eklediğim pembe(koyu pembe ) begonvilim, yeni çiçeklerini resmen koyu kırmızı açtı, begonvillerde bu değişimi yaşayan var mı? Benim beyaz, somon rengi ve pembe begonvilim balkonda yer kalmayınca bir araya geçirmiştim. Büyük bir saksıda bir aradalar. Sanırım renk değişimine bu neden oldu. Bu konuda tecrübesi olan arkadaşlar deneyimlerini bizimle paylaşabilirler mi? Kış gelmiş olmasına rağmen begonvillerim az yapraklı ve bol çiçekli olarak açmaya devam ediyorlar... Sanırım bu Oğuz Beyin Roasının gücü...

Yılmaz Yalçın
14-12-2009, 14:54
Sayın Necla,
Siz çok şanslısınız Aydında hala açıyor begonvil:)benim begonvil istanbulda çoktan yapraklarını döktü artık kuru bir halde,yüksek bir semtteyim ve çiçeğim bahçemde,kışı çıkaramaz diye korkuyorum:)gerçi 2 yaşında ama yine de belli olmaz:(

ahmeter
20-12-2009, 17:02
Tüm güzelliği ile begonvil

ahmeter
25-12-2009, 21:18
Kristal begonvil ve diğerleri

nalan
06-01-2010, 19:31
Merhabalar,
Benim begonvillerim yaz boyu pek çiçek açmadı.Son iki aydır da bol çiçek veriyor.Hala çiçekliler.
Yazın gene çiçeği azalır mı diye düşünüyorum da; acaba yaza hazırlanması için çiçekleri budasam mı?

nurcanaybay
06-01-2010, 20:01
Çiçekleri geçtikten sonra budamanızı öneririm.Begonvili çok suladıysanız az çiçek açar
begonvil de kural ,az su çok çiçektir.

Yılmaz Yalçın
04-03-2010, 18:05
Arkadaşlar,
İstanbul'da yüksek bir semtte bahçemde dikili olan 3-4 yaşındaki Nar çiçeği rengindeki çalı tipli begonvilimin aşırı dondan dolayı kuruduğunu düşünüyorum ancak bugün yan dallarından 15 cm lik kısmını kesip kuruyup kurumadıgını kontrol ettiğimde dal özünün hala yeşil renkli olduğunu ve kokladığımda kendine özgü öz kokusunun oldugunu hissettim.Kurumadığını bu verilerden anlayabilir miyiz yoksa kurumuş mudur?

k0900
06-03-2010, 15:23
Bekliyeceksiniz :)

Kuruyup kurumadığını; sürgün ve yaprak vermesine bakarak göreceksiniz.

Gölgede ve nemli tutunuz.

Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 13:31
Arkadaşlar,
Nar çiçeği rengindeki bodur tarzdaki begonvilim bahçemde dikili olduğundan 5 ay önce yapraklarını dökmüştü..Şuan da son dondan zarar görmüş mü anlayamadım acaba çiçek açması ve uyanması için erken midir fotoğraflardan yola çıkarak begonvilimin kuruyup kurumadığını yorumlayabilecek arkadaşlardan mesaj bekliyorum:)

nurcanaybay
20-03-2010, 18:00
Fotoğraflar çok net değil , benim ki ler de yeni yapraklanıyor.İstanbul için daha geç yapraklanma olabilir.Ama eğer kuruduğu netlik kazansa bile yerin den sökmeyin.Dipten yeni sürgün verebilir.Tüm yazı kuru gövde halin de geçiren begonvilim yaz sonun da kökten yeni sürgünler vermişti.

Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 18:14
Teşekkürler Nurcanaybay,
Umarım dediğiniz gibi olurda yeni sürgünler verir yoksa çok üzeleceğim 3-4 yaşına gelmişti,bodur tarz begonviller daha dayanıklı oluyormuş ama göreceğiz,burda havalar hala soguk geceleri özellikle..Sizin begonvilin yaprakları neden dökülmüştü..

nurcanaybay
20-03-2010, 18:53
Benim begonviller bodur tür den değil.Her kış yapraklarını döküp bu aylar da yeni den yapraklanmaya başlıyor.
Begonvilinizi sıcak tutmaya çalışın ,özellikle geceleri.

Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 19:07
Begonvilimin kök kısmını bol talaş ile malçaladım..Bu tedbir sanırım yeter..Sizin begonvil şuan uyandı mı yapraklandı mı?Kaç yıldır bahçede?Kışın içeri alma şansınız yk mu?

nurcanaybay
20-03-2010, 20:06
Çok küçük yaprakları ,benim ki ler bahçe de dikili.Sanırım 3-4 yıl önce dikmiştim.
İzmir 'in iklimin de içeriye almaya gerek yok ,yine de kök kısmını koruma altına alıyorum.

Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 20:14
Umarım begonviliniz bol bol çiçeklenir:)İstanbulun iklimi belli olmuyor her an risk var..

acemifüsun
20-03-2010, 22:05
Sayın kubat izmirli üzülmeyin, arkadaşımızın da dediği gibi İstanbul için yapraklanması daha erken. Kupkuru gözüken dalları , birden yapraklanmaya başlar.

sındırgılı
20-03-2010, 23:32
Ben kış başında içeri almıştım.Gerçi evde kimse yaşamadığı için soğuk oluyor.Ama kışı atlattı.Hatta, çok az yaprak dökümü oldu. 2- 3 haftada bir gittiğimde saksıların dipleri kurumuşsa bolca suladım..İstanbulun havasına güvenemediğimden nisan ortasında dışarıya çıkartacağım..Fakat, yinede İstanbul iklimine uygun türler olmadığı kanaatindeyim.Toprağa dikseydim,yaşatamazdım..Büyükadanın begonvillerinden şaşmamak lazım..

Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 23:53
Sayın Sındırgılı,

Büyükada begonvili nasıl oluyor tarif eder misiniz?Eğer fotosu varsa gönderir misiniz?

sındırgılı
21-03-2010, 00:02
Büyükada iklimine adapte olmuş,mor renkte çiçekleri açan bir tür..Sn.Mutludan almış olduğum begonviller ise bodrum tarafının iklimini seven vede rüzgar sevmeyen cinsti..Daha önce fotoğraflarını yüklemiştim..Büyükada web sayfalarında bolca fotoğraflarına rastlarsınız.Ben, kanıksadığım için fotoğrafı bile elimde yok..

sevim4
21-03-2010, 08:49
Benimki de henüz yapraklanmadı kurudumu aceba bur da uyanması gerek.

sındırgılı
21-03-2010, 21:39
Dayanamadım, artık dışarıdalar:

Yılmaz Yalçın
21-03-2010, 21:48
Sayın Sındırgılı,
Maşallah çok güzel görünüyorlar:)Benimki de bu cinsten

sevim4
22-03-2010, 08:18
Maşallah sayın sındırgılı benimki kurumuş ozama ne bir yaprak nede göz sade kuru çıbık.

srkn_demirbilek
03-04-2010, 00:31
merhabalar

yaklaşık 1 hafta önce bahçemdeki kapıyı saran begonvili budadım. Aşırı filizlenme ve yapraklanmadan dolayı çiçek açmıyordu. Begonvili bahceden saksıya geçirmek istiyorum, fakat tedirginim.

Nasıl bir yol izlemeliyim?

drhegeli
04-04-2010, 12:09
merhabalar

yaklaşık 1 hafta önce bahçemdeki kapıyı saran begonvili budadım. Aşırı filizlenme ve yapraklanmadan dolayı çiçek açmıyordu. Begonvili bahceden saksıya geçirmek istiyorum, fakat tedirginim.

Nasıl bir yol izlemeliyim?
Sayın srkn demirbilek,
begonvilin kök yapısı çok hassatır. Öyle ki saksı değiştiriken bile bitkinizi kaybedebilirsiniz. Topraktan saksıya almak...? Bir kayba hazırlıklı olun...

drhegeli
23-04-2010, 13:59
23 Nisan 2010 : Bodrum'da begonvil

Dudi
23-04-2010, 14:07
Maşallah sevgili drhegeli, çok güzel tabi buldu sıcağı serpiliyor :)

GLCN
26-04-2010, 13:42
Ve burda yazanlara dayanamayarak hep aklımda olan ve dün pazardan tanesini 5tl ye aldığım 2 adet begonvil fidanlarım:D umarım yaşatabilirim..Renkleri birbirine yakın ama fidanlardan en göze çarpanı bunlardı sarı niyetiyle gitmiştim ama sarı olanların boyu kısaydı belki haftaya sarı ve uzun bir fidan bulursam onuda almayı düşünüyorum çünkü balkonumda renk ağırlı bu tonlar...

Nejla K.
26-04-2010, 19:53
Buralarda havalar ısındı. Begonviller bol çiçekli artık...

gurbik67
26-04-2010, 19:55
inşallah yıllarca sağlıklı bir şekilde büyütürsünüz. ancak Akdeniz ve ege hariç çok zor. koca saksılarda bir içeri bir dışarı ,o kurumaktan ben almaktan bıkmadım derken çok kuruttum ve pes ettim.

İstanbul Maltepe'de mikros a yüz metre mesafede çok büyük bir ağacı var sahibine sorduğumda bu kışa dayanıklı bir tür demişti.