![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
Salsa-Verde Sosu
Bu sene sebze bahçemde az miktardaTomatillo Verde yetiştirdim. Daha önce yetiştirmiş arkadaşlar, tadının çok kötü olduğunu ancak salsa sosunun çok güzel olduğunu söyleyince, şimdiye kadar hep hazır kavanozda aldığım salsa sosunun tarifini araştırdım. Yapılışı çok kolaymış. Normal domatesle de aynı yöntemle Sasa Sos hazırlanarak, kışlık konserve yapılabilir. Tomatillo Verde sebzesi ![]() Verdeleri, acı biberleri, soğanları tepsiye yerleştirip ![]() Közlüyoruz, ızgarada pişiriyoruz ![]() Parçalayıcıya yerleştiriyoruz ![]() Üzerine biraz maydanoz ekliyoruz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
|
Bu sabah bahçeye gittiğimde yere yatmış Tomatilloları görünce canım sıkıldım. Önce hepsini kökünden söksem mi diye düşündüm sonra kıyamayıp bağlamaya karar verdim. O kadar çok dallanmış ki, ve dalları o kadar kırılgan ki, neresinden tutsam bağlasam şaşırdım. Sonunda savaşı kazandım, derli toplu görünmelerini sağladım. Bu arada 1 kg ya kadar topladım. Hemen kabuklarını soydum, yıkadım ve Salsa Verde Sosunu yapmak üzere mutfağın yolunu tuttum. Fırında sadece Izgarayı yaktım. Tepsiye yağlı kağıdı serdim, Verdeleri, Acı Biberleri, 2 Adet soğanı kalın halka şeklinde dilimleyip yerleştirdim. Pişerken patlamasınlar diye biberlerle tomatilloları bıçağın ucuyla ufak çizdim. ![]() Fırının ızgarasında 10 dakikadan az sürede piştiler. Verdeler çok su salıyor. Çizmekle hata yapmış olabilirim, içleri çıktı. ![]() ![]() Hepsini mutfak robotunda veya parçalayıcıda parçalıyoruz. Maydanoz da eklemem gerekiyormuş, buraya bakınca gördüm ama ben eklemeyi unuttum. Yiyeceğimiz kadarını kaseye alıyoruz, fazlasını kavanoza koyup kapağını sıkıca kapatıyoruz. ![]() Sonuç; 3 kişilik ailemizde beğenmeyen yok, hatta tadına bayıldık diyebilirim. Ekşi-Acı tatlar sevenlerin çok beğeneceği bir tat. İnternette genelde ince dilimlenmiş Izgara Tavuk yanında servis ediliyor ama bizde akşam yemeği olarak anne yapımı (bendeniz ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Senin kızlar (inşallah yanlış hatırlamadım) bayılır bu sebzeyi toplamaya Berduray. Anne yemeği demedim, anne yapımı Hamburger dedim. Yani ev yapımı Hamburger ![]() Açılımı pek yok, bildiğin yuvarlak ekmek arası köfte işte. ![]() ![]() Oğlum 7 yaşındayken Amerika'ya (S.F.) gitmiştik, çocuğun en merak ettiği şey Hamburger'di. Gördüğümüz ilk burgerciye girdik, çocuk büyük hayal kırıklığı yaşadı, berbat bir şeydi. Sonra bizim kızlar bizi oranın en güzel burgerini yapan yere götürdüler, bildiğin ev yapımı Hamburger. İçinde aynı bizim yoğurup pişirdiğimiz kocaman köfte, yukarda saydığım malzemelerden bol miktarlarda. Ekmeğin boyutunu ve yüksekliğini anlatamayacağım, ağzını ekmek boyutunca açman için yılanlar gibi çene kemiğini çıkarman gerek yani ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
|
Aynı şeyler konulsa da herkesin köfte lezzeti farklı oluyor. En önemlisi kıymanın seçimi, ben %10 yağlı seçiyorum. Yağ oranı arttıkça köfteler pişerken büzüşüp küçülüyor. Soğanı küçücük bir baş kullanıyorum, fazla soğan tadını bozuyor bence. Soğanı, bayat ekmek içini (işte bu göz kararı) çok az su damlatıp mutfak robotunda çekiyorum. Tuz, karabiberi değirmende çekiyorum, çok az kimyon (belli- belirsiz olması, kokusunun çok öne çıkmaması gerek), çok az da kekik ekleyip, yoğuruyorum. Büyük ve ince köfteler hazırlıyorum. Hazır burger köfteleri gibi olmuyor tadı ama biz bunu daha çok seviyoruz. Not:Hamburger yaptığımda yapılışını fotoğraflayıp, yeni konu açarım, bu yazışmaları o zaman taşırız oraya. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|