![]() |
|
![]() |
#9211 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Fahriyee Hanım sadece bahçe toprağı ve kestane toprağını fırınlamak yeterli.Fırınlama sonrasında , soğuduktan sonra hazırladığım karışımı nemlendirip (çamur haline gelmeyecek şekilde ) bir süre bekletiyorum ondan sonra çiçek ekiminde kullanıyorum. Toprağın pH sı pratik olarak turnusol kağıdı ile anlaşılabilir. Bunun için toprak saksı veya kap içine doldurulduktan sonra yağmur suyu veya destile su ile , saksının altından çıkıncaya kadar sulanır, turnusol kağıdı saksı tabağındaki suya batırılır, sarı renk olursa asitli, mavi renk alırsa alkali demektir.Asitliliği gidermek için kireç taşı tortusu ilave edilir ya da bir kap içine kireç taşı konulur üstüne su dökülür su iyice soğuyunca bu su ile sulanır. Toprak aklali ise ya yüksek asitli torf veya meşe kayın yaprak çürüntüsü ilave edilir , limon tuzu ya da sirke de olabilir.Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9212 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-04-2010
|
Menekşeleri yapraktan çoğaltmanın en iyi ayı nezamandır birde acaba şöyle yapsak nasıl olur pet şişenin 1/3 Çakıl 1/3 yumurta kabuğunun una çevrilmiş hali ve gerisi torf en alttada fitil olacak şekilde aydınlık ortamda nsizce nasıl ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9213 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-11-2011
|
Sevgili SerDag, çok teşekkür ederim moralim düzeldi beklemeye devam öyleyse ![]() Sevgili maki01, Önerileriniz ve yardımınız için gerçekten çok teşekkür ederim çok aydınlatıcı oldu, bunların hepsine dikkat edicem bundan sonra. ![]() Sevgili menekşecibaba, umarım bi gun her mevsim bitki değiştirebilicek kadar tecrübem olur ve kendime güvenirim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9214 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili bat-uhan menekşeleri yapraktan çoğaltmanın en iyi ayı bahar aylarıdır.İlkbahar ve sonbahar da sorunsuz üretebilirsiniz.Yazdığınız karışım ilginç bir denemek lazım , deneyin neticeyi de bizlere bildirirsiniz , kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9215 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili bat-uhan, Karışıma çakılı, toprağa su geçirme özelliği kazandırmak nedeniyle eklediğinizi düşünüyorum. Bugüne kadar edindiğim bilgi ve deneyimler çakılın uygun olmadığını düşündürüyor. Nedeni ise menekşe köklerinin zayıf ve narin yapıda olması. Çakıl, kök gelişmesini olumsuz etkileyebilir. Afrika menekşesi hafif asidik ortamı sever. Yumurta kabuğu, emin olmamakla birlikte kireç içerebileceği için ortamı daha bazik hale getirir diye düşünüyorum. Deneme sonuçlarınızı paylaşırsanız sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9216 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2011
|
Menekşem ![]() Sevgili arkadaşlar, toprağını ne zaman değiştirmem gerekecek çiçekler geçtikten sonra bahar ayları uygun mu? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9217 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili loveflower, İyi bilinen kaynaklar menekşe toprağının her 6 ayda bir değiştirilmesini öneriyor. Değiştirirken alttan 1-2 cm toprağı kökleriyle birlikte keserek aynı saksıya tekrar dikiyorlar. Bunu yaparken en dış sıradaki yaşlı yaprakları keserek ortaya çıkan boyunumsu gövdeyi de toprak içine alacak şekilde dikmek gerekiyor. Bazen boyun kısmı eski yaprakları koparmasak da kendiliğinden ömrünü dolduran yapraklar nedeniyle kel kalıp daha uzun olabiliyor. Bu durumda da boyun uzunluğu kadar alttan toprak eksiltilmesi öneriliyor. Bilinen mevsimsel bir kısıt yok. Menekşeler düşük ısıya dayanamayacağı için genelde kış aylarında da ısıtmalı ortamda bulunduruyoruz. Bu nedenle mevsimsel bir kısıtdan söz edilmediğini düşünüyorum. Ancak bizler hala bu alışkanlığı edinemedik. Ben de bu kadar sık toprak değişimi yapamıyorum. Sadece kişisel deneyimlerime göre önerim çiçekleri geçtikten sonra alttan ve fazla zedelemeden üst ve yanlardan biraz toprak eksilterek yeni toprakla aynı sakıya dikmen olacak. Menekşen çok güzel , en sevdiğim tür. Klasik mor menekşe. Yüreğine sağlık arkadaşım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9218 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2011
|
Sevgili maki01, çok çok teşekkür ederim. Verdiğiniz bilgilere harfi harfine uyacağım. Zaten o kadar çok faydalandım ki bilgilerinizden üye olduğum zamandan beri. Sizler harika insanlarsınız. Cevab okuyunca hep böyle mutlu oluyorum. Menekşem hediye gelmişti üzerinde çiçekleri kurumuştu bana geldiğinde. Yaz aylarında pek bakım yapamadım sadece suladım. Sonbahar gelince gübre vermeye başladım hemen tomurcuklarını gösterdi ![]() ![]() Ellerinize, bilgilerinize, emeğinize sağlık sevgili maki01 ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9220 |
Ağaç Dostu
|
Lilian Jarret'in açması yakınlaşmış. Yanlardan çok yavru veren, büyük boy bereketli bir tür. Tebrik ederim kardeşim, ellerine sağlık çok güzel bakmışsın. Gün geçtikçe koleksiyonun genişiliyor. Çok kısa zamanda hoya ve sardunyalarda ki başarını menekşelerde de gösterdin... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9221 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2010
|
Ellerine sağlık Orkun, yavrular çok canlı maşallah. Ama hala balkonda olmaları dikkatimi çekti. Benimkileri salona aldım, kalorifer yandığı halde oldukça serin bir oda. Şimdilik hallerinden oldukça memnunlar ama üşürler mi diye de korkmuyor değilim. Sevgili SDurul, söz vermişsin ya, ben de çiçek tamamen açtığında resmini görmek için sabırsızlanıyorum haberin ola. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9223 |
Ağaç Dostu
|
Hayatımıza renk katan birbirinden güzel menekşelerin büyük bölümü E. Korşunova gibi ünlü tür geliştiricilerin iki farklı renkte ve/ veya özellikte menekşeyi çapraz tozlaştırarak elde ettiği tohumlardan yetiştirilen menekşeler oluşturuyor. Pek çok ülkede hibrit menekşe üreteren yetiştiriciler var. Türkiye'de de bunu başaracağımıza inanıyorum. Sevgili menekşecibaba'nın ilk denemesi kazaya kurban gitti ama eminim yeni denemelerle devam edecektir ![]() Çapraz tozlaştırma ile ilgili güzel bir video yakalayınca paylaşmak istedim. Making an African Violet Cross (Hybridizing) - YouTube |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9224 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
Giriş Tarihi: 12-11-2010
|
![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9226 |
Ağaç Dostu
|
yapraklarını alsam mı
![]() ![]() ![]() ![]() Bu menekşelerim yaklaşık bir an önc tomurcukları açmadan kurudular ve bir daha açmadılar. Toprakları kötüydü. Bu gün torfa perlit ve vermikülit katarak değiştirdim. menekşeleri aldığımda toprak ekleyip saksılarını büyütmüştüm. Gördüm ki kökleri yeni toprağa hiç yayılmamış. Eski toprağının içinde ve çok ıslak. Bende köklerini biraz açtım ve eski toprağını sallayarak döktüm. Sonra yeni karışıma diktim.Hata mı yaptım bilmiyorum. Toprağı değiştirirken nemlendirdim ve sonradan su dökmedim dökmeli miyim? Ve alttaki büyük yaprakları budamalı mıyım? Yoksa kalsın mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9227 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili maki01 bilgilerinizden çok faydalandım. Ben de menekşe büyütmeye yeni yeni başladım. Eskiden çok gür bir menekşem vardı 3 kök idi, saksıya sığmayınca ayırdım ve sadece biri sağ kalabildi. Şimdi iki yeni menekşem daha var. Soğukta fazla sulama, büyük saksıda sulama sonucu çürüme gibi bilgileri sizden öğrendim ve dikkat ediyorum. Tüm sevgili dostlar da buradaymış. Sevgili yeşillim, SDurul, orkun kırcı.. Efendim menekşeleriniz gözümü gönlümü açtı. Çiçek deryalarına bizi hayran eder OİR, orkidelerinizi herkesin görmesi gerekli. Muhteşemler. Bir not düşmek istiyorum. Gardenya başlığında, asitli toprak seven gardenya için, 1 Lt pet şişe suya 2 parça limon tuzu atıp bekletilerek ayda 1 sulanmasının toprağı asidik hale getirmesinden bahsedildi. (Tabii bir seferde tüm bir litreyi dökmüyoruz. Tek sulamada maksimum bir bardak uygun Gardenya'ya.) Gardenya'ma uyguladım. Menekşelere çok az dozda uygulanabileceğini düşünüyorum. Sayın blaze ash, alt yapraklarını almayın derim. Sağlıklı görünüyorlar. Bitki onlardan kurtulmak istediğinde zaten atacaktır. Bu boyun uzaması ve gömerek ekme konusunu ben 1 kez denedim. Gerçekten menekşelerin yaşı büyüdükçe boyunları inanılmaz uzayabiliyor, böyle boyunlu bir menekşeyi bir arkadaşımda görmüş ve inanamamıştım, 5-6 yaşındaymış sanırım. Tabii artık bitki yana uzamış gitmişti gömülecek tarafı kalmamıştı. Ben üstten sulamayla zamanla toprağı çukurlaşan menekşemin ortaya çıkan boynunu üstten toprak ekleyerek gömdüm. Yaklaşık bir ay bu işlemi yapamadığım sırada bitkinin keyfi kaçmıştı. Bir soru: Saintpaulia ionantha mı, yoksa Lonantha mı? büyük İ, küçük L ile karışabiliyor emin olamadım. Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 21:07 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9228 |
Ağaç Dostu
|
Çok teşekkür ederim. Tavsiyenize uyarak budamayacağım. Umarım en kısa zamanda çiçek açarlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9229 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2007
|
ezber bozan menekşeler
Bir süre önce toprak karışımında tek bir doğrunun olmadığını, herkesin kendi karışımını ve doğrusunu bulmasını gerektiğini tartışmıştık. Ben de bir arkadaşımdan bahsetmiştim. Ne toprak karışımından haberi var, nede büyük küçük saksı vs den. İşte menekşeleri; toprak karışımı falan yok bildiğiniz bahçe toprağı, kestane toprağı olduğunu sanmıyorum. Saksı boyları da yaklaşık 14 cm civarında, çiçekçilerde satılan menekşelerden 2 boy büyük saksılar. Geçen yaz da daha yavru iken bu saksıdalardı, şimdi de tabi artık yetişkin oldular. Gübre vs bilmez, kullanmaz. Sadece arada sırada yumurta suyu. Ona her gittiğimde kıskanmıyorum desem yalan olur. Biz yok toprak karışımı, saksı, falanca vitamin diyelim. O herşeyden bihaber, ama sonuç ortada. Buyrun bakalım.... Düzenleyen ilknur aşık : 26-11-2011 saat 08:34 Neden: imla hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9230 |
Ağaç Dostu
|
Saintpaulia ionantha yani i harfi ile yazılıyor sevgili SerDag. İsmin doğru yazılışından emin olmak için tekrar sorguladığımda Wikipedia'da sevgili İlknur'un eklediği menekşelere ilaveten bahçede yetişen menekşe fotoğraflarını görünce paylaşmak istedim. Genel olarak Saintpaulia ionantha adıyla bilsek de linkte de göreceğiniz gibi pek çok alt tür var. Saintpaulia amaniensis = S. ionantha ssp. grotei Saintpaulia brevipilosa = S. ionantha ssp. velutina Saintpaulia confusa = S. ionantha ssp. grotei Saintpaulia difficilis = S. ionantha ssp. grotei Saintpaulia diplotricha = S. ionantha ssp. ionantha var. diplotricha Saintpaulia grandifolia = S. ionantha ssp. grandifolia Saintpaulia grotei = S. ionantha ssp. grotei Saintpaulia intermedia = S. ionantha ssp. pendula Saintpaulia magungensis = S. ionantha ssp. grotei Saintpaulia magungensis var. minima = S. ionantha ssp. grotei Saintpaulia magungensis var. occidentalis = S. ionantha ssp. occidentalis Saintpaulia nitida = S. ionantha ssp. nitida Saintpaulia orbicularis = S. ionantha ssp. orbicularis Saintpaulia pendula = S. ionantha ssp. pendula Saintpaulia pendula var. kizarae = S. ionantha ssp. pendula Saintpaulia rupicola = S. ionantha ssp. rupicola Saintpaulia tongwensis = S. ionantha ssp. ionantha var. ionantha Saintpaulia velutina = S. ionantha ssp. velutina gibi... Bir de bunlara hibrit türler eklenince, hangi türün hangi ortamda daha başarılı bir şekilde yetiştirilebileceği soruları geliyor insanın aklına. Bu nedenle daha yalın türlerin ortam gereksinimlerinin de yalın olmasından kaynaklanan yetiştirme farklılıkları var sanki sevgili İlknur ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9231 |
Ağaç Dostu
|
Farklı gruplarda picasso diye tanımladığımız alacalı yapraklardaki beyaz rengin daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmasını nasıl sağlayabileceğimizi tartışmıştık. Kaynakları taradağımızda düşük ısı ve aydınlık ortamın gerekliliğin yanında düşük azotlu bileşenler ve yüksek fosfatında etkili olduğunu öğrendik. Eklediğim mini picasso'nun beslenmesinde hiçbir değişiklik olmamasına rağmen hava serinleyince beyazlıklar belirgin hale geldi . Menekşem bugünlerde batıya bakan pencere önünde 2-3 saat direkt güneş ışığı alıyor. Rob's Cotton Caboodle ( Minyatür) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9232 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9233 |
Ağaç Dostu
|
Bunlarda benim fıstıklardan , toprak harcına takılıp kalmamak lazım . Balçık gibi kökleri sıkıştıran bir karışım olmadıktan sonra kökleri havalandıracak suyu hemen süzdürecek bir karışım yeterli olabilir .Bence Afrika menekşesinde en önemli olay bulunduğu ortam sağlanan şartlar ve isteklerine gerekli zaman da müdahele edebilmektir.Üç ayrı yerde yetiştirdiğim menekşelerde farklı gözlemlerim oluyor.Güney doğu ,güney e bakan cam kenarları en ideal yerler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9236 |
Ağaç Dostu
|
Tam bir görsel show olmuş sevgili menekşecibaba, kutluyorum... Evim ağırlıklı olarak doğu, batı cepheli olduğu için güney cepheyi hiç deneyemedim .Benim menekşeler yaz aylarını doğuda, kışı ise batıda geçiriyorlar ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9240 |
Ağaç Dostu
|
Sayın menekşecibaba çiçeklerinize bayıldım. Hele o pembe katmerli!! Maşallah. Sevgili Fatih, muhteşem macro çekimleriyle gönülümüzü açtınız. Ben arkadaki mor menekşeye takıldım, öyle bir mora denk gelmiştim bir kere, cam önünde soğuklamıştı, sanırım fazla suladım ve öldü. Pek bilmiyordum o zamanlar.. Oysa çok güzeldi, koyu bir mor, yalınkat. Bir an onu anımsadım sayenizde. Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 20:46 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|