![]() |
|
![]() |
#9511 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
|
Dere kumu
Geçen yaz şileye giderken bir dere kenarından aldım Bitki gayet sıhhatli yanlız 15 günde bir sıvi gübre verdim Selamlar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9512 |
Ağaç Dostu
|
Ellerinize sağlık sevgili ahmeter, Dere kumu geçirgen özelliğiyle menekşelerin seveceği bir ortam. Düzenli gübreleme de topraktaki besin eksikliğine takviye olunca böyle güzel ve sağlıklı bir menekşe yetiştirmişsiniz, kutluyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9513 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bilimsel gerçekliği konusunda bir şey diyemicem belkide menekşenin ruh hali olabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9514 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-12-2011
|
merhaba menekşeler çam gübresine dikilebilirmi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9515 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2010
|
Menekşe sevdası bende hep farklı denemeler yapma arzusu uyandırıyor diver bird. Örneğin; farklı toprak çeşitleri, farklı besinler, farklı sulama şekilleri v.s... Bir yöntemi denemeye başlıyorum, fakat hangisinde hangi yöntemi kullandığımı kaydetmediğim ve çoğu zaman da fırsatım olmadığından sonuç alamıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9516 |
Ağaç Dostu
|
Sayın sami ulus, Menekşelerimiz, iç mekan bitkileri olduğu için kış aylarını genellikle ısıtılan odalarda geçiriyor. İdeal sıcaklığın 15-21 derece olduğunu düşündüğümüzde bu mevsimde daha bol bol çiçekli menekşe fotoğrafı görmeyi umuyor ve diliyorum ![]() Benim menekeşlerin çöğu yaz aylarını klimalı ortamda olsa da yakıcı güneş ışığından korumak için perde , pancur kapalı olarak neredeyse ışıksız bir ortamda geçiriyor ve gelişmeleri ya tamamen duruyor ya da çok yavaşlıyor. En çok kaybı yaz aylarında veriyorum. Sonbaharla birlikte menekşeler uyanıyor, gelişmeye başlıyor ve Mayıs ayına kadar çiçeklenmeleri devam ediyor. Bugün ilk çiçeğini görebildiğim Kostina Fantaziia ( Morev ) gibi. ![]() ![]() Sardunyada ve menekşede çilleri çok seviyorum ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9517 |
Ağaç Dostu
|
Sanırım çam yapraklarının çürümesi ile oluşan toprağı demek istediniz. Havadar bir toprak olmasına rağmen dış ortamdan bakteri ve mantar taşıma riski var. Pastorize edilmeden kullanılmasının sakıncalı olduğunu düşünüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9518 |
Ağaç Dostu
|
Sevgil Maki01 Kostina Fantaziia harika bir çiçek kutlarım ellerinize sağlık. Çam yaprak çürüklerinden oluşan toprağın çok asitli olduğunu biliyorum , açelya gibi asidik toprak seven bitkilerde kullanılıyor , menekşelere iyi gelmez. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9519 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili menekşecibaba, Menekşe asidik ortamı seven bir bitki. 5.8-6.2 pH aralığında en sağlıklı gelişmeyi gösteriyor. Çam toprağının asiditesinin, sfagnum yosunundan daha fazla olabileceğini hiç sanmıyorum. Menekşeler sfagnum yosununu çok seviyor. Yine de bir miktar çam toprağı ile sfagnum yosununu karşılaştırmaya çalışacağım. Yosunum var, çam toprağı aramam lazım ![]() Düzenleyen maki01 : 20-01-2012 saat 22:41 Neden: 6.2 yerine 5.2 yazmışım :) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9520 |
Ağaç Dostu
|
Ben bir menekşe------------------------
Saintpaulia |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9521 |
Ağaç Dostu
|
Köpeğimle akşam gezisine çıktığımızda çam dibinden toprak almayı planlamıştım ama çok soğukmuş, fazla uzaklaşamadım sadece sfagnumu ölçebildim sevgili menekşecibaba ![]() pH 'ı nötr yani 7 civarında olan çeşme suyu ile suladığım ve sfagnum yosununa diktiğim menekşedeki suyun pH'ı striplerle ölçtüğümde 5 civarında çıktı. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9522 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-09-2011
|
menekseleriniz birbirinden güzel bende alali yaklasik 6 ay oluyor aldigimda cicekliydiler cicekleri soldu simdi cok sagliklilar sürekli alttan yaprak sürgünleri veriyor ama cicek acmiyorlar dün seradaki görevliye derdimi söyledim bana kuru cubuk seklinde gübreler verdi köklerine gömdüm fakat ne kadar sagliklidir tereddütte kaldim cok güzel büyüyorlar kurumalarindan korkuyorum. (Salonum kuzey tarafta pencerelerim günes almiyor) |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9523 |
Ağaç Dostu.
|
Arkadaşlar sanırım burada beni ilgilendiren bir konu var.. Çam toprağıyla bir dostum aracılığıyla geçen yıl tanıştım. Sterilize ettikten sonra da toprak karışımımda kullandım. Bir zararını görmediğim gibi menekşelerim coştu. Mevsiminden mi yoksa çam toprağından mı bilemedim. Kalkdı ki asit seviyesi yüksek olan sphagnum torflarına Amerika'dan getirttiğim nadide "Chimeralarımı" diktim. Oldukça hızlı geliştiler.. Menekşeler asitli toprağı seviyorlar diye biliyorum. Tek başına çam toprağına dikildiklerinde kök çürümesi yaşayabilirler belki ama karışımda (sterilize edilmesi koşuluyla) ben kullanıyorum. Tabii bunlar benim denemelerim.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9526 |
Ağaç Dostu
|
Bu konunun önemine binaen bu konudaki bilgilerimin ve araştırmalarımın özetini http://www.agaclar.net/forum/901994-post12.htm sizlerle paylaşıyorum , malum ege bölgesi çam ormanı dolu.Geçmişte piknik alanlarından topladığım çam yaprak çürüntüsü yapraklardan açelya dışında verim alamadım. Ayrıca börtü böcekle uğraşması da cabası. Pastorize ettiğimizde de mikroorganizmaları öldürdüğümüzden bitki köklerinin besin ile etkileşimini arttırdığımızdan hassasiyet artıyor.Ben kullanmıyorum ve kullanmayı da düşünmüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9528 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-11-2011
|
Alıntı:
Ne hoş bir sürpriz bu. Sanırım sizin özleminizi hissedip bebek hallerine sağmen tomurcuklanmışlar. Ne kadar sürede bu oluşum oldu peki merak ettim ? Selam ve sevgilerimle Asu |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9529 |
Ağaç Dostu
|
Saintpaulia |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9530 |
Ağaç Dostu.
|
Çok teşekkür ediyorum.. Sevgili menekşecibaba, nefesim kuvvetlidir ![]() Sevgili Manolya, yaklaşık dört aylık bir zamanı buldu. Aslında dikilen bir yaprağın yavru verip açacak boya ulaşmaları sekiz ayı buluyor... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9531 |
Ağaç Dostu
|
Gelelim çam toprağına ![]() Hala edinip asitliğini ölçemedim ancak bugün Ziraat Yüksek Mühendisi olan yeğenime sorduğumda çok iyi fermente olmamışsa yani çürümemişse kullanılmasının sakıncalı olduğunu söyledi. Bunun nedeni ise asitli olması değilmiş. Agaç kendini korumak için bir takım salgılar üretiyormuş, reçine ya da çam sakızı gibi. Bu salgılar diğer bitkilere zarar verebilecek nitelikte imiş. "Bu nedenle çam dipleri hep çıplaktır, diğer bitkilerin yetişmesine uygun değildir ve yetişmez" dedi. Bu tür ağaçlara diğer bir örnek olarak da okaliptüsu verdi. Çam pürlerinden oluşan toprağın çürüdüğünden eminsek asitli toprağı seven bitkilerde kullanabilirmişiz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9532 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili maki01, demek ben şanslıymışım ki bana gelen çam toprağı iyi çürümüş durumdaymış. Karışım olarak kullandığım için de, menekşelerim bir zarar görmemiş. İşte bu yüzden toprak karışımı tarifi soranlara AVSA'nın tavsiye ettiği oranları veriyoruz. Ben fazla şey deneyebiliyorum. Sonuç olarak da zarar görüp görmediğimi söylüyorum. Özellikle tavsiye etmiyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9533 |
Ağaç Dostu
|
Bir resim koyabilirmiyim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9534 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2011
|
Belki yeri değil ama Allah rızası için menekşe satan bir adres verinde alalım arkadaşlar. internette o kadar aradım yok. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9535 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-03-2010
|
Ellerinize sağlık ahmeter, fotoğraflarınız da menekşeler kadar güzel. Ben de ısrarla çam toprağı istememe rağmen henüz temin edemedim. Kesinlikle üst yüzeyden alınan toprağın uygun olmadığını, çok çürümüş ve derinlerden alınması gerektiğini duymuştum... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9536 |
Ağaç Dostu
|
2 yanıt
Sayın ERKEN Menekşe yurt dışından özel ambalajında geliyor buna rağmen hırpalanıyor ve tırlar klimalı Bu aylarda kargo ile göndermek bitkiyi öldürmek bana kalırsa Sayın Fahriye hanım Çam fundası için haklısınız uygun funda bulmak zor ve bana kalırsa değmez Uygun ısı . bol ışık .yüksek nem. ve gübre Tam sonuç alamadım ama bekliyorum sırf dere kumunda yukardaki yazdığım şartlarda şimdilik iyi netiçe aldım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9537 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-01-2012
|
Merhaba arkadaşlar Yaklaşık 2 aydır formu takip ediyorum .Konunu açılışından bu yana paylaşılan bilgileri okudum ve o birbirinden güzel menekşeleri hayranlıkla seyrettim. Okuduğum her sayfada aslında bu konuda çok da bilgim olmadığını anladım.Emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ederim.Sizlerden öğreneceğim daha çok şey var ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9538 |
Ağaç Dostu.
|
Sevgili Özen, aramıza hoşgeldiniz.. 20 yıldır menekşe yetiştiren biri olarak, ben bile bu işi çok iyi biliyorum diyemiyorum. Sürekli araştırıyoruz ve neredeyse gördüğümüz her yeni yöntemi denemeye çalışıyoruz. Lütfen siz de bilgilerinizi ve deneyimlerinizi bizlerle paylaşın. Bu bizi çok mutlu eder ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9539 |
Ağaç Dostu
|
şu güzelin birde dili olsa
O zaman ne olurdu bilemem |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9540 |
Ağaç Dostu
|
Macs Bizarre Bazaar 1 aydır açık vaziyette, kışı tek çiçekle kapatıcaz herhalde ![]() Bu arada picasso olduğunu hatırladı sanırım, alacalı yapraklar görünmeye başladı ![]() ![]() ![]() Raftakilerin son durumu bu aralar balkon geceleri 10 derecenin altına düşüyor ![]() ![]() ![]() Bunlarda içerideler. Kimera oldukları için tarafımdan torpilliler ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|