agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) > Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha)
(https)

Beğeni Düzeni22561Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-08-2013, 22:04   #1
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

sardunyadervis's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
sn fatitoo afrikada ama kılemanjero dagında selalelerin yanında nemli guzel bir ortamları var bizim izmir gibi 38 c degil

sardunyadervis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-08-2013, 22:38   #2
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Ooo işimiz zor o zaman Sn sardunyaderviş Acaba menekşeleri banyo ya mı alsam diyorum. Orası nisbeten daha nemli Dün e2 kanalında Martha Steaward ın programında cam cemekanlar içinde nasıl çiçek yetiştirileceğini gösteriyordu.En alta drenaj için 2 cm. çakıl taşı koydu, üzerine bir avuç kadar bitkiler için olan botaniğe özel yanmış kömür parçaları koydu. Kömür kapalı camekanın akvaryum gibi kokmasını önlüyormuş. Sonra toprak yerleştirdi. Eğrelti otunu bu toprağa dikip yüzeyi de yosunla kapladı belki dekor amaçlı orayı kaçırdım.Hafif suladı.Kapağı kapattı .Dibe inen su kapak kapalı olunca buharlaşıp bitkiye su sağlıyormuş. Bulduğu her tür kapaklı şeyi kullanmış, Camdan büyük çorbalık, cam kapaklı fanus v.s. Sonra kendi bitkilerini banyoda tuttuğunu söylemişti. Tabi bu cemekanda olanları değil...İlginç ve mantıklı geldi.

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2013, 10:06   #3
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Anladım Sayın Sami Ulus Ortam yaz kış nemli olacak. Yazın ise serin. Bizim lojmanda da merkezi ısıtma var. Kışın sorunum yok ama yazın sabah evden çıkarken klimayı acık bıraktığım halde bu hale geldiler.Ev saat 13.00 e kadar güneş alıyor mutfak kuzey-doğu cephesinde ama sanırım ev ısınınca klima yeterli gelmiyordu, hele de o çok sıcaklarda... Bir de sanırım ben fazla sık su veriyorum. Sizden aldığım menekşelerin toprağı kupkuruydu. işin sırrı fazla su vermemek sanırım. Bir öğlen o tarafa yemeğe gelirsem çiçek ortamınızı görmek için eşinize uğramak isterim...Teşekkür ederim

Eski 24-08-2013, 12:30   #4
Ağaç Dostu

fahriyee's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2010
Sevgili eceyıldız, ben de bu may kumunu yeni duydum. Kum istediğimi söyleyince getirmişlerdi. May deresi varmış orada biriken kumlarmış ve inşaat işleri için ince sıvada kullanılıyormuş. Belki de sadece belli yörelere özgüdür. Ayrıca deniz kumunu oldukça fazla yıkadığım halde tuzundan asla tamamen ayıramzsınız diyorlar ama ben yine de denemek istedim. Uzun vadede başarılı olursa ancak o zaman tavsiye edebilirim. Ama inşaat kumunu özellikle kaktüs v.s köklendirmek amaçlı kullanan çok arkadaşım var. Biz, bu sayfayı takip eden arkadaşlarım da dahil afrika menekşesi yetiştirmede hiç kum denememiştik diye hatırlıyorum. Ben kumda başarılı olursam sonuçlar hakkında yine bilgi veririm inşallah...

fahriyee Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2013, 14:16   #5
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Uzun süredir yaşadığım kayıplardan yoruldum, sıkıldım. Bu resimdekilerin hepsini kaybettim.
Name:  kaybettim.jpg
Views: 1669
Size:  32.2 KB

Ölmek üzere olan ve beni sinir eden bu menekşeyi toprağından çıkarttım. Kökleri sarmaşık gibiydi biraz budadım köklerini ve sera ya aldım. Zaten ölecekti belki bu sayede yaşar tekrar. Deneme yanılma

Name:  20130824_113426.jpg
Views: 3821
Size:  34.7 KB
Name:  20130824_113559.jpg
Views: 1578
Size:  23.3 KB

Bunu da 3 gün önce diktim. Hayret ki pörsümedi dipdiri duruyor. Dün bir saatten fazla internette menekşe bakımı ile ilgili şeyler okudum. Gördüğüme göre çoğu kişi sera yöntemini kullanıyor. Ben de denemek istedim.Bakalım ne olacak?

Name:  20130824_113753.jpg
Views: 4104
Size:  26.3 KB

Bu peynir kutularından bozma saksıları da can sıkıntısından ve biraz hoş görünsün diye oturup süsledimÇok rüküş oldular

Name:  süs.jpg
Views: 1375
Size:  30.1 KB

Eski 24-08-2013, 15:00   #6
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Sevgili fatito,

Toprak karışımınız ve kullandığınız büyük saksılarla başarılı olmanız gerçekten zor. Çelikten ( Yapraktan ) Afrika Menekşesi Üretmek başlığını okumanızı öneririm.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-08-2013, 16:01   #7
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

O başlıkları defalarca okudum sayın maki01. Sorun toprakta değil bence. Tutan ve yaprak veren menekşeler yaz gelince kurudu. Çiçekçiden geçen sene aldığım gelişimleri iyi olan menekşeler bile kurudu. Toprak kötü olsaydı o toprakta çiçek te açmazlardı. Defalarca çiçek verdiler. Benim sorunum fazla su vermek çözdüm ben. Yine de öneriniz için teşekkürler...

Eski 25-08-2013, 23:50   #8

sardunyadervis's Avatar

yaprak celigi dikerken bazıları kömür tozuna batırıp dikiyor dezenfekte etmek icin (mangal kömürü) Ama izmirde bazen yeterş kadar nem var bazende kok curumesi fazla nemden oluyor diye dusunuyorum hava kuruysa da fısfıs yakıcı gunes yokken tabi sabah erken saatlerde ya da ikindi

Eski 26-08-2013, 00:02   #9

sardunyadervis's Avatar

sevgili fatitoo bakın dogal ortamdaki menekşeler

Eklenen Resimler

Eski 26-08-2013, 07:45   #10
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Ay Allahım yaaa Bunların toprağı bile yok nasıl sıkı tutunmuşlar öyle. hayret ya...Çok güzeller

Eski 26-08-2013, 10:22   #11
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2013
Biz o kadar uğraşıyoruz bunun yarısı olmuyorlar değil mi

eceyıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2013, 22:29   #12

sardunyadervis's Avatar

bazende fazla ugrasınca olmuyor rahat bırakmak istiyor herhal,, gecenlerde babannemde gordum bir yerde topragı normal bahce topragı hatta beton gibi sertlesmiş ama menekseler oyle coşkun sağlıklıydı superdi sasırdım masallah

Eski 27-08-2013, 23:42   #13
Ağaç Dostu

turkankaragoz's Avatar

Giriş Tarihi: 21-06-2012
Aslında o kaskatı bahçe toprağı bizim kullandığımız topraklar gibi hava ısındıkça ısınmaz. Bahçede güneşin anlına koyun içi üst tabakanın altı daima soğuktur. Sicak havalarda çiçeklerimizi kaybetmemizin bir sebebi de bu gibi bence. İçine kum kariştırdığımız topraklarda biraz yakalıyoruz ama her zamanda kullanılmıyor kumlu topraklar.

turkankaragoz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2013, 21:18   #14
Ağaç Dostu

ngr33's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2013
Menekşelerimin ve benim sıcakla olan imtihanımız devam ediyor..güç bela yetiştirdiğim yavrularım öldü sadece bir yavrum yaşıyor onuda turkankaragoz göndermişti sağolsun ..bir tanede yetişkin öldü..o kadar üzgünüm ki beni yalnız siz anlarsınız..bu sıcağa dayanamazlar yedekleyeyim diye çelik almıştım birkactane onlar simdilik çürümedi ama ümidim az..dua edin arkadaşlar insaallah tutarlar..bugün bir tepsiye taş döşedim üzerine menekşeleri koydum su değmeyecek şekilde birde böyle deneyeyim bakalım..böylede olmazsa pes edeceğim artık oysa farkı türler almayı hayal ediyordum ama bakalım...

ngr33 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2013, 22:43   #15

sardunyadervis's Avatar

sn ngr33 pes etmeyin bu mevsimde yavrular hassas olduklarında daha cok kayıp veriyoruz

Eski 29-08-2013, 07:21   #16
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Aklıma bir fikir geldi. Acaba saksının birini deneme amacıyla buzdolabına alsak nasıl olur? Ben ciddiyim...Yeşillikler taze kalıyorsa belki menekşeye de yarar...

Eski 28-08-2013, 22:37   #17

sardunyadervis's Avatar

bardakta olanlar daha cabuk cimleniyor az toprakta hemen koklerin yayılması cabuk oluyor koklenme fazlalasınnca yavru daha cabuk patlıyor

Eski 29-08-2013, 08:16   #18
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-01-2009
Sn. fatito ben de diyarbakır'ın sıcağında hayatta kalmalarını sağlamak için elimden gelen herşeyi yapmak istemiştim buzdolbaı da dahil menekşelerin saksılarına buz koymak rüzgar olabilecek yerlere almak, serin diye banyoya koymak.... bu gibi bir sürü yöntem. Ama hiçbiri işe yaramazdı.. Klima da dahil!!!
En sonunda çözümü buldum ama? Şehri terketmek)

kazım80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2013, 08:37   #19
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Aslında olabilir Sevglili fatito, sabah bir saat kadar buzdolabına koyup çıkarılabilir.**** buzdolabı ve dışarda ki soğuk farkına göre ayarlayıp konulabilir. mesela gündüzün en sıcak olduğu saatte koyup sonra çıkarılırsa arada ki farkı kapatana kadar gece olur. Bende aynı renk iki menekşe olsa vallahi denerdim ama yedeklediğim menekşelerin anneleri öldü malesef şimdilik bendeki menekşelerden aynı olan yok. Bizim buralarda gece ile gündüz sıcaklıkları da değişti artık gece daha serin ve menekşelerimde farklılık görür oldum bir canlanma başlamış inşallah toparlanırlar.

Eski 29-08-2013, 10:05   #20
Yeni Üye

gümüş78's Avatar

Giriş Tarihi: 13-03-2013
arkadaşlar buzdolabı fikri bana pek mantıklı gelmedi soğuk sıcak dengesi bitkiyi daha da çok yıpratıp kayıplara sebep olabilir hem ağustos ayının son günlerini yaşıyoruz havalar artık yavaş yavaş serinlemeye başlayacaktır en azından geceler serin biraz daha sabretmeyi öneriyorum...

gümüş78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2013, 10:38   #21
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 20-01-2009
Yok zaten mantıklı bir fikir değil kayıpları artırır. Ama ben normal ortamda bile bu günlerden sonra kayıp olmayacağı düşüncesindeyim. Yıllardır tecrübeyle sabit. Ki Diyarbakır türkiyenin en sıcak şehirlerinde biridir.

kazım80 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2013, 11:46   #22
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Zaten deneme amaçlı yapılırmı dedik acaba. Ama evet havalar serinledi ve artık kayıp olmayacağını bende düşünüyorum önemli olan seneye kayıp olmaması için ne yapılabilr onu bulmak klimalı ortam bile işe yaramıyorsa artık ne yapılır bilemiyorum burası aşırı nemli aşırı nem kökü çürütüyor hafta da bir sulamama rağmen iki kaybım oldu. yaprakları fısfısla sürekli serin tutup canlı kalmalarını sağlamaya çalıştım. Menekşelerimin sayısı hergeçen gün artıyor artığı halde kayıplar beni çok üzüyor sırf sıcaklarda olmuyorlar diye de onlardan vaz geçmek istemiyorum şehir değiştirmek gibi şansımız da yok malesef ne yapmak lazım onu bulmak lazım.

Eski 29-08-2013, 16:34   #23
Ağaç Dostu

maki01's Avatar

Giriş Tarihi: 05-05-2008
Galeri: 73
Buzdolabi önerisine ne cevap vermem lazım , şaşırdım gerçekten. Yorum yapamıyorum...

Sadece bir hatırlatma yapayım. Afrika menekşeleri için ideal gelişim sıcaklığı 15-25 derecelerdir.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2013, 18:36   #24
Ağaç Dostu

eceyıldız's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster
Buzdolabi önerisine ne cevap vermem lazım , şaşırdım gerçekten. Yorum yapamıyorum...

Sadece bir hatırlatma yapayım. Afrika menekşeleri için ideal gelişim sıcaklığı 15-25 derecelerdir.
Aslında biz sadece çaresizlikten birşeyler üretiyoruz kafamızda o kadar. Buzdolabına giren her bitki dolaptan çıkınca deforme oluyor evet bir süre sağlıklı kalıyor ama ne kadar sağlıklı hadi şöyle bir deneme yapayım ben sizin için bütün yaz yavrulatmak için toprağa koyduğum yapraklar köklendikleri halde yavru vermediler ve en sonunda birer ikişer öldüler kalan bir kaç yaprağım var onları her sabah dolaba koyayım ve akşam çıkarayım bakalım sonuç ne olacak. Eğer başarı olursa bu saksılarda da mümkün olur demektir olmazsa zaten sonuç belli. yarın sabah başlayacağım bakalım.
Gündüz buzdolabına koyacağım çünkü gündüz şu an mevsim normallerinin üstünde sıcak ve aşırı nemli,gece 20-25 derece gibi ve nem yok.

Eski 30-08-2013, 21:40   #25

sardunyadervis's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maki01 Mesajı Göster

yani klimali ortam ya da vantilatör le serinletmek birde fısfıs iyi gelir sanirim

Eski 29-08-2013, 19:55   #26
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-06-2011
Bunlarda benim bebişlerim

nılgun_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2013, 19:56   #27
Ağaç Dostu

Eski 29-08-2013, 21:16   #28
Ağaç Dostu

bay tömürcek's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2012
Nilgün ablacım maşallah ya sürüsüne bereket Bunların büyüyüp bi anda açtıklarını düşünemiyorum

bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2013, 00:45   #29
Ağaç Dostu

Bende düşünemiyorum bir ara görüşelim yavrulardan vereyim sende gör

Eski 30-08-2013, 00:47   #30
Ağaç Dostu

bay tömürcek's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nılgun_dogan Mesajı Göster
Bende düşünemiyorum bir ara görüşelim yavrulardan vereyim sende gör
Çok sevinirim abla yakında gelicem emanetlerini vericem Bunlar rus menekşesi mi nilgün abla o aparat diyeyim özel bakım için mi?

bay tömürcek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025