Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçekdostu
Merhaba arkadaşlar.1 ay önce aldığım menekşem çok sağlıklıydı ama saksısı çok küçük olduğu için gelişemiyordu.Bu ayda saksı değiştirilmez biliyorum ama bir deneyeyim dedim.Toprağını hiç dağıtmadan 1 hafta önce saksısını değiştirdim.Yaprakları soldu ve saksıdan aşağıya sarkmaya başladı.Aspirinli su,oksijenli su hiçbir şey fayda etmedi.Onunla beraber aldıklarımda hiçbir şey yok.Saksısını değiştirmemeliydim.Çiçeğimi ben o hale getirdim.Ölürse çok üzüleceğim,kendimi suçlayacağım.Çiçeğimi kurtarmak için ne yapabilirim?
|
Sayın Çiçek Dostu;
Bu konuya daha öncede dikkat çekmiştim.Piyasadan aldığımız menekşeler özel ortamlarda özel besin ve toprak karışımlarında sadece hızlı gelişime yönelik kazanç getirisi amaçlı yetiştirilen bitkilerdir.Bunları aldığımızda bu gelişmişlikleri bizi aldatıp bulundukları kaplara küçük geldiklerini sanıyor toprak ve saksı değişimine gidiyoruz buda bitki üzerinde olumsuz etki yapıyor.Acizane tavsiyem şudur bütün arkadaşlarımıza, yeni aldığınız menekşenizin toprağı saksısıyla oynamayın bırakın bitki yeni ortamına ayak uydursun toprağındaki ve bünyesindeki hormonal maddelerden kurtulsun emin olun ki o saksılar bitkinize küçük değil. Ama şuan bitkinizin sorununa çözüm ise bence onu hemen tecrit altına alın,kapalı şeffaf sera kaplarından birisine alın ve orada dış etkenlerden muafaza edip toparlanmasını sağlayın...