agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2020-2021 Tohum Paylaşım (Kataloglar)
(https)

Beğeni Düzeni482Beğeniler
  • 35 Gönderen
  • 24 Gönderen
  • 19 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 38 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 26 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 47 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 21 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 24 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 31 Gönderen Şeftali çiçeği
  • 25 Gönderen
  • 40 Gönderen
  • 6 Gönderen
  • 15 Gönderen
  • 13 Gönderen
  • 17 Gönderen
  • 22 Gönderen
  • 17 Gönderen
  • 13 Gönderen
  • 15 Gönderen
  • 8 Gönderen
  • 12 Gönderen
  • 14 Gönderen

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-10-2020, 21:54   #1
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Giriş Tarihi: 08-07-2019
Afyonkarahisar Tınaztepe domatesi

Bitki türü: Mevsimlik sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum çeşit adı: Solanum lycopersicum
Tohum kaç yıldır sizdedir: Bir yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova
Size nereden geldi: Sn. Muda
İlk paylaşan : Sn. Muda
Tohumun kökeni : Afyonkarahisar Tınaztepe'de Sn Muda'nın bir lise arkadaşının evin tavanarasında bulduğu, büyükannesine ait 65 yıllık tohumlar.

Dağıtılacak Tohumun Saflığı: En yakın domates cinsiyle arasında en az 5 metre vardı.

Kullanılan gübreler : Yanmış ahır gübresi, kompost
Kullanılan ilaçlar : Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos sonu

Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu cinsi diktiğim bahçe en çok hasar alan yerlerdendi. Fideler başlangıçta gayet iyi bir gelişim gösterirken, maaalesef erken aşamada çok sekteye uğradılar. Bitkiler fazla boylanmadı ve yetiştirdiğim diğer pek çok domatesten daha
mütevazi kaldı. Ama şartlar normal olsaydı performansı daha iyi olurdu, eminim.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Kırmızı ve orta-iri güzel domatesler elde ettim. Bitkiler erken kuruma gösterdiler ve tohumluk ayırdığım birkaç iri haricinde başka kayda değer domates alamadım. Bu nedenle tadım yapamadım. Sn. Muda geçen yılki tanıtımında tadının çok güzel olduğunu söylüyor.

Yetiştirme özellikleri:
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Bu da Nisan sonunda direkt viyollere ekildi. Haziran ortası kalıcı yerlerine aktarıldı.
2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler ( soğuk katlama vb. ) Herhangi bir özel uygulamaya gerek olmadı.
3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bütün diğer domatesler gibi.
4. İklim gereksinimleri: 20 C dereceyi bulmadan domatesler burada gelişmeye başlamıyor.
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ben en irilerden yumuşadıkları zaman tohum alıyorum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 17-10-2020 saat 01:47
Şeftali çiçeği Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-10-2020, 23:52   #2
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Blue Beauty mavi domates

Size nereden geldi: Sn. Sezerakk
İlk paylaşan : Sn. Bahcedenn
Tohumun kökeni : Sn. TCM sanırım
Dağıtılacak Tohumun Saflığı: En yakın domates cinsiyle arasında en az 10 metre vardı.
Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos ortası

Bitki tipi ve gelişim durumu: İlk başlarda biraz yavaş gelişti; hatta "yerini sevmedi" diye düşünmüştüm çünkü biraz gölgelik gibiydi. Az meyve ile ve fazla yan dal vermeden uzayıp duruyordu. Ayrıca yaprak incelmesi bunda da vardı. Ama sonra toparladı. Geç açıldı ama oldukça verimli oldu diyebilirim.

Eşim bunun gibi gelişim yavaşlığı gösteren bahçedeki bütün sebzelere inek idrarını 20'ye 1 oranında sulandırarak hazırladığı bir şerbet uyguladı. İyileşmede bunun da payı olmuştur diye düşünüyorum çünkü çok güçlü bir besinmiş.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çok tatlı ve çok gözalıcı bir cins. Adının hakkını veriyor. Omuzlar lacivert, alt kısım olgunlaşınca kırmızı. Bendekiler çok irileşmedi, en fazla 200 gr' a çıktık. Ayrıca, yetiştirdiğim en sert ve en dayanıklı domates cinsi. Dalında çok uzun süre aynı şeklide kalıyor ve hiç çatlama yapmıyor.

Yetiştirme özellikleri:
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Nisan ortalarında direkt viyollere ekildi. Haziran başı kalıcı yerlerine aktarıldı.
2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler ( soğuk katlama vb. ) Herhangi bir özel uygulamaya gerek olmadı.
4. İklim gereksinimleri: 20 C dereceyi bulmadan domatesler burada gelişmeye başlamıyor.
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ben en irilerden yumuşadıkları zaman tohum alıyorum.

Bunun da olgun halini çekmeyi unutmuşum Sadece dalındaki yeşil görüntüsü var. Bir gönderiye sadece tek resim koyabiliyorum. Bu nedenden dolayı Sn Sezerakk'ın geçen yılki fotoğrafını paylaşıyorum çünkü bendekilerin aynısı.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 11-10-2020 saat 00:01 Neden: İlaveler
Eski 12-10-2020, 00:54   #3
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Siyah Kırım domatesi

Size nereden geldi: Zengarden
İlk paylaşan : Benim sanırım
Tohumun kökeni : Ukrayna

Dağıtılacak Tohumun Saflığı: En yakın domates cinsiyle arasında en az 10 metre vardı.
Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos başı

Bitki tipi ve gelişim durumu: Tanıtımında "Dünyanın en lezzetli domatesi" ifadesini duyduğum için çok merak ederek almıştım ve çok özenerek yetiştirdim. Bitki gelişimi hayal kırıklığına uğratmadı, fazla boylanmasa da çok sağlam ve gayretli büyüdü. Hiç de nazlı bir cins değil.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Gayet güzel gelişirken, yağmadan o da nasibini aldı. Bu nedenle meyveler fazla irileşmedi (en fazla 200 gr, çoğu daha küçük).Tohum alma derdinden dolayı çok az tadabiliysek de gerçekten nefis bir lezzette. Şeker-asit oranı mükemmel. Diğer koyu renkli domateslere oranla belki bir tık daha üstte diyebilirim. Çok sert bir cins değil, dalında uzun süre kalırsa çatlama yapabiliyor.

Yetiştirme özellikleri:
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Nisan ortalarında direkt viyollere ekildi. Haziran ortası kalıcı yerlerine aktarıldı.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 12-10-2020 saat 20:15 Neden: İlave bilgi
Eski 16-10-2020, 00:05   #4
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Bulgaristan domatesi

Size nereden geldi:Sn. Sezerakk
İlk paylaşan : Sn. hcorak
Tohumun kökeni : Bulgaristan göçmenleri

Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül başı

Bitki tipi ve gelişim durumu: Gelişimi enteresan oldu. Bitki uzun süre yavaş yavaş ama hiç durmaksızın boy attı; öyle ki bunu ekmek için yeni açmış olduğum yerin fazla gölge kaldığına hükmettim ve ümidimi keser gibi oldum. Meyve tutumu da çok geç oldu. Karahayvan saldırıları ile uğraşırken, 10-15 gün kadar buna hiç bakamadım (hayvanlar burayı geç keşfettiler); o arada minik minik görüp üzerinde pek durmadığım o tomurcukları kocaman domatese dönüşmüş buldum. Gene de ekilen yere göre performansı değişiyor olabilir tabii ama diğer yetiştiren forumdaşların yorumlarına bakınca da çok boy atan bir cins olduğu söylenebilir.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Meyve performansı da şaşırttı. Bizim standartlarımıza göre gerçekten iri olan birçok meyve verdi. En irisi 450 g oldu ama yağmalanmasaydı (ve defalarca sökülüp dikilmeseydi) belki biz de diğer arkadaşların rekoruna yaklaşırdık gibi geliyor Her halükarda lokum gibi nefis bir lezzette ve kahvaltılık olarak harika. Evde herkesin favorisi oldu. Çok sert değil ama bizdekiler çatlama yapmadı.

Yetiştirme özellikleri:
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Nisan başında direkt viyollere ekildi. Mayıs sonu kalıcı yerlerine aktarıldı.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 16-10-2020 saat 00:55
Eski 16-10-2020, 23:01   #5
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Fahrenheit Blues çeri domates

Size nereden geldi:Sn. bahcedenn
İlk paylaşan : Sn. bahcedenn
Tohumun kökeni : ABD

Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Civarda başka çeri domates cinsi yoktu. En yakın başka domates cinsiyle arasında en az 5 metre vardı.

Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos ortası

Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu cins kalıcı yerine şaşırttıktan sonra beni epey uğraştırdı. Düzgün sulama yaptığım halde yapraklar sanki susuz kalıyormuş gibi kıvrılıyordu. Fideleri, yığdığımız akasya dallarının üzerine yatak yükselterek ekmiştik. O yüzden köklerin aşağıya uzayıp havada kaldıklarına hükmettim ve hepsini sökerek yatağı 50 cm kadar daha kalınlaştırıp tekrar ektim.

Bu işlemden sonra biraz rahatladılarsa da bir müddet sonra -daha hafif olarak- tekrar başladı. Artık yapacağım bir şey olmadığını düşünüp sadece sulamayı arttırdım, bir de eşim yukarıda bahsettiğim şerbeti 15 gün kadar arayla 2 kere uyguladı. Sorun tamamen ortadan kalkmadıysa da fideler meyve vermeye başladı ve gayet sağlıklıydılar. Neredeyse kızarmak üzerelerken karahayvan saldırıları başladı ve yatak tam anlamıyla tarumar oldu. Fidelerin %90'ını kaybettim, tohumları da toprak altında mucizeten bulup düzelttiğim hasarlı fidelerden aldım.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Doğal olarak meyveler çok irileşmedi. Yine de yağmaya kadar geçen sürede gözlemleyebildiğim kadarıyla verimli bir cins, hastalık belirtilerine rağmen güzel meyve verdi. Koyu mavi omuzları ve olgunlaştıkça kırmızılaşan alt kısımlarıyla göz alıyor. Tohum alamayacağım endişesiyle bunda da tadım maalesef yapamadım.

Yetiştirme özellikleri:
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Nisan sonu direkt viyollere ekildi. Haziran başı kalıcı yerlerine aktarıldı.
4. İklim gereksinimleri: Sera dışına 20 C'den itibaren ekiliyor.
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ben bütün bulabildiklerimi, renkleri iyice koyulaşınca aldım.

O günlerin telaşesinde yeşil halleri hariç fotoğraflamayı unutmuşum . O nedenle Sn. bahcedenn'in bendekilere en benzeyen resmini paylaşıyorum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 17-10-2020 saat 01:51 Neden: Düzeltme
Eski 19-10-2020, 00:28   #6
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Pembe oval çeri domates

Tohum kaç yıldır sizdedir: 5 yıldır
Size nereden geldi: Engin Yüksel
İlk paylaşan : Bu isim altında benim sanırım ama evvelki yılın paylaşımında gördüğüm "alis" cinsini buna benzettim. Sn. Zekoş ise "Meksika çeri" olduğunu belirtti.
Tohumun kökeni : -

Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Civarda başka çeri domates cinsi yoktu. En yakın diğer domates cinsi ise 3 m. kadar aşağısındaydı.
Hasat yıl ve ayı: 2020 Ağustos ortası.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Güçlü gelişen ve çok verimli bir bitkisi var. Çok boylanma ve dal atma eğilimde.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Pembe, oval, sert ve iyi bakımı yapıldığında oldukça irileşebilen çeri bir domates cinsi. Şimdiye kadar denediğim çeri domatesler içinde görüntü ve lezzet olarak en beğendiğim bu oldu. Çok tatlı ve dengeli bir tadı var. İnce kabuklu fakat sert olduğu için de çerez gibi atıştırmalık, özellikle çocukların favorisi. Ayrıca çok verimli ve çok dayanıklı. Yere düşenleri günler sonra bile daldaki kalitede bulabiliyorum.

Yetiştirme özellikleri:
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mayıs sonu direkt viyollere ekildi. Haziran sonu kalıcı yerlerine aktarıldı.
4. İklim gereksinimleri: Sera dışına 20 C'den itibaren ekiliyor.
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: İyice olgunlaşıp tombullaşınca. Bazen de yere düşenlerden topluyorum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 19-10-2020 saat 12:21
Eski 20-10-2020, 22:09   #7
Ağaç Dostu

Şeftali çiçeği's Avatar

Beyaz Selanik mısırı

Tohum çeşit adı: Zea Mays

Tohum kaç yıldır sizdedir: 7 yıldır
Size nereden geldi: Köyde bir akrabamdan
İlk paylaşan : Benim

Tohumun kökeni : Selanik göçmenleri. Geçen sene bu mısırın kökenini kimseden öğrenemediğim için "beyaz Güneyköy mısırı" demiştim. Geçen ay Facebook'ta tesadüfen rastladığım bir sayfada bir yetiştiricinin paylaştığı fotoğrafı gördüm. Tamamen aynı mısır. Resmi benimkilerle kıyaslamak için beraber paylaşıyorum.

Dağıtılacak Tohumun Saflığı: En yakın diğer mısır cinsleriyle arasında yaklaşık 50 m ve ağaçlar vardı.

Hasat yıl ve ayı: 2020 Eylül sonu.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Güçlü gelişen ve 2 m.yi geçebilen bir bitkisi var.
.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: İyi gelişmiş bitkinin meyveleri de çok güzel ve gözalıcı oluyor: Uzun koçanlı, genellikle 8 sıralı, iri yassı beyaz taneler. Çok lezzetli, kaynatarak harika oluyor. Bu sene fazla yetiştiremediğim için istediğim halde közlemesinin tadına bakamadım.

Yetiştirme özellikleri:
1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Haziran sonu direkt viyollere ekildi. Temmuz ortası kalıcı yerlerine aktarıldı.

2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler ( soğuk katlama vb. ) Mısır ekerken tohumları bir gün önceden suya basıyorum.

3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Tam gün güneş alan, sıkışmayacağı ortamlara ekilmeli. Çünkü mısır sereserpe yetişmek istiyor. Suyunu da düzenli vermek gerekiyor. Özellikle püskül aşamasından sonra her gün sulanmalı. Uygun olmayan şartlarda yetiştirilince meyvede kısa koçan, düzensiz dizilim ve eksik tanelenme oluyor.

4. İklim gereksinimleri: Havalar ısınınca kalıcı yerine aktarılmalı.
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Ana bitki aşağıdan sararma emareleri göstermaye başlayınca meyveler de yeterince kurumuş oluyor.

Eklenen Resimler

Düzenleyen Şeftali çiçeği : 27-10-2020 saat 11:35 Neden: Düzeltme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025