agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2016-2017 Tohum Paylaşım Etkinliği (https://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   2016-2017 dönemi Tohum Paylaşımı Genel Yazışmalar (https://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi/40121.htm)

dongyul 09-11-2016 13:21

Sayın Muda; bu çeşidi bizlerle tanıştırdığınız için çok teşekkür ederim...

Eğer imkanı, yeri olan arkadaşların mutlaka bu çeşitle tanışmasını çok isterim çok lezzetli, tadı mükemmel, çekirdeklenme olasılığı çok azdır...

İsminin tam olarak "Yerli Afyonkarahisar patlıcanı" olarak anılması tartışılır çünkü bu çeşit uzakdoğu kökenli, hatta sayın Gilan bu çeşitten sayfasında bahsetti....

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1464302)


Patlıcan yetiştirmeyi balkonda denemiştim ama çok beğenmemiştim. Bütün yaz boyunca besleyip büyütüp Ağustos sonunda ürün almak çok çekici gelmemişti. Gerçi belki de balkonda saksıda olduğu için öyle oldu. Bu sene patlıcan fidesi almayı düşünmüyordum. Ama bu Millionaire cinsinin açıklamasında çok erkenci olduğu, diğer türler henüz çiçek bile açmadan ürün vereceği yazıyordu. Ben de denemek için aldım. İlk çiçeğini açtı bile, gerçekten de bir patlıcan için çok erkenci. :)

Eklenti 614367




- Ben bu çeşit patlıcanı belki 8 yıl önce bahçemde yetiştirdim ve tohumu Japonya'dan gelmişti... Ancak bu çeşit nasıl Afyona kadar ulaştı tartışılır..

Benim, Sayın Muda ve Gilan'ın gözlemleri üçümüzünde ürettiği patlıcanın aynı olduğunu görüyoruz...

Benim gözlemlediğim çok erkenci olması, çok verimli ve diğer patlıcanlara hatta topan patlıcandan bile lezzetli olduğunu arkadaşlarım ve benimde dikkatimi çekti... Bu çeşidin diğer bir güzelliği diğer patlıcanlar çiçek dökümü çok fazla yapıyor olması... Ancak bu çeşitte çiçek dökümü çok çok az oluyor ve meyve tutum oranı çok yüksektir.

Diğer patlıcanlara oranla ilk ürünler bunlar veriyor ayrıca kar yağana kadar ürün vermeye devam ediyor... Eğer sera ortamında ise ya da dışarıda iyi bakılırsa 1 1,5 metreye kadar büyüyebiliyor... En hassas noktası kırmızı örümcek eğer kırmızı örümcek ile mücadele iyi bir şekilde yapılırsa hayatınızda başka bir patlıcanı yetiştireceğinizi düşünmüyorum. Bol güneş, sıcaklık yeterli ise ilk ürünler küçük küçük olsa da zamanla 10-15 cm uzunlukta meyveler verebiliyor. Sera ortamında verim daha da yükseliyor.

En büyük hatam patlıcanın tohumunu kaybetmem oldu...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1485292)
Yerli Afyonkarahisar patlıcanı


Eklenti 520161

Eklenti 520162

Eklenti 520163

Daha sonra çektiğim resimler

Eklenti 520165

Eklenti 520166

Katolagdaki yeri;

http://www.agaclar.net/forum/2016-20...tm#post1485335


Tam olarak nerede yazmam gerektiğini bilemedim o yüzden bu kısım da yazdım eğer uygun yer varsa taşınabilir...

hidemirci 09-11-2016 14:57

iyi günler, yerel karpuz görüntüsünü koymanız mümkün müdür?

suteresi 10-11-2016 08:19

Merhabalar. Tohum etkinliğinde ilk baktığım isimdiniz. Ve şansıma en çok merak edip aradığım biberlerden ikisi elinizde varmış. :)
Bir de Antep (veya Urfa) biberi arıyorum. Çok kıvrımlı, basık ve yuvarlak bir dolmalık biber gibi. Etli kısmı normal dolmalık biberden daha ince. Sizde olma ihtimali vardır belki diye düşündüm.

Teşekkürler.

TCM 13-11-2016 17:16

@ Zekoş, bu arkadaşın bal kabağı olduğuna emin misiniz? Aynı bende de var epey büyük, ben tatlı kabağına benzetemedim, kıvrımları çok gerçi de.

telato 13-11-2016 21:01

Sayın MeyveliTepe;

Tohum paylaşım etkinliği kaç yıldır devam ediyor? 2012 etkinliğinde paylaşılan tohumları nasıl öğrenebilirim?
Aldığım tohumların, ilk paylaşanlarını da öğrenmek istiyorum.

MeyveliTepe 13-11-2016 21:19

2012 yılında düzenlenen etkinlik hayli problemliydi. Zaten o yüzden etkinliği bu şekilde yeniden tasarladık. Dolayısıyla sağdan soldan topladıklarımızla oluşturduğumuz kayıtlar hayli kısıtlı. O dönemde toplanan tohumların kime gönderilip kime gönderilmediği muğlak olmasına rağmen tohum gönderenler ve ne gönderdiklerinin kayıtları var.

Bilmek istediğiniz tohum isimlerini buraya yazarsanız aynı isme sahip tohumların kim veya kimler tarafından gönderilmiş olduğunu belirtebilirim.

2013 ve sonraki yıllara ait kataloglar zaten forumda mevcut. Ayrıca veritabanı formatında tüm kayıtları tutuyoruz.

telato 13-11-2016 21:46

Şuan için ilk öğrenmek istediğim, biraz sonra paylaşımda bulunacağım spagetti kabak.

Ben 2015-2016 etkinliğinde Sayın Sevoş'tan aldım. Sayın Sevoş'ta 2013-2014 etkinliğinde Sayın h_dogan'dan almış. Sayın h_dogan'da 2012 etkinliğinden aldığını söylüyor ama kimden aldığını belirtmemiş.

MeyveliTepe 13-11-2016 22:08

Spagetti Kabak 2012 yılında iki kişi tarafından etkinliğe gönderilmiş. Biri ben, diğeri Limon Sever. h-dogan bu çeşiti benden talep etmiş. Gönderilen de muhtemelen benden giden tohumlardandır. Muhtemelen diyorum çünkü o dönemde paylaşımcılar talep edenlere özel tohum poşetleri hazırlamıyorlardı. Eldeki kayıtlara göre böyle :)

telato 13-11-2016 22:18

Şimdi sizinde nereden aldığınızı araştırsam:) Çok uzayacak sanırım...

Öyleyse...

İlk paylaşan olarak sizin isminizi yazıyorum:D

TCM 14-11-2016 08:31

@ telato, spagetti kabağınız pek güzel, bende de bu yaz bi kabak çıktı ama spagetti gibi sarı (içini kesmedim daha) ebat olarak benzese de sizinki gibi iyice sivri değil. Kendi başına çıktı geldi, bir tek kabak yaptı ve geçti gitti.

Spagetti kabağı ne zaman koparıp yemeli, yani tatlı kabağı gibi aylarca beklese olur mu? Bir de nasıl yiyelim, gerçekten diğer kabaklardan farklı mı?

MeyveliTepe 14-11-2016 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi telato (Mesaj 1485942)
Şimdi sizinde nereden aldığınızı araştırsam:) Çok uzayacak sanırım...

Öyleyse...

İlk paylaşan olarak sizin isminizi yazıyorum:D

Ben yurt dışından getirmiştim.

telato 14-11-2016 13:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1485992)
@ telato, spagetti kabağınız pek güzel, bende de bu yaz bi kabak çıktı ama spagetti gibi sarı (içini kesmedim daha) ebat olarak benzese de sizinki gibi iyice sivri değil. Kendi başına çıktı geldi, bir tek kabak yaptı ve geçti gitti.

Spagetti kabağı ne zaman koparıp yemeli, yani tatlı kabağı gibi aylarca beklese olur mu? Bir de nasıl yiyelim, gerçekten diğer kabaklardan farklı mı?

Sayın TCM;
Siz söyleyince , şimdi banada Sayın Sevoş ve Sayın h_dogan'ın kabaklarına göre benim spagetti kabak, daha ince ve uzun geldi.

Spagetti kabak sararmaya başlamadan kesilmelidir. Sarı halini alan kabak zor kesilmektedir. Benim de ilk deneyimim olduğu için ilk olanları sararttım(fotoğraftakiler), diğerlerini daha erken hasat ettim.
Kış kabağı olduğu için kilerde saklayabilir, yıl boyunca tüketebilirsiniz.
Spagetti kabak ile yapılan yemeklere gelince; ben işin biraz kolayına kaçtım. Haşlayıp, sarımsaklı yoğurt ile karıştırdım.
Spagetti kabak ile hangi yemekler yapılmıyor ki;)

Spagetti kabak yemekleri

TCM 14-11-2016 14:32

Sonuç: 'yin gari'

TCM 14-11-2016 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1483719)
Tohumluk ayırdığım biberlerin kimisinde bıçakla yarıp ayırmama rağmen küflenme olmuş. Tohum rengi kararanlarda sanırım yapacak bir şey yok ancak tohumlarında bozulma olmayanları kullanabilirim diye düşünüyorum.

Bir de kimi biberlerde ise zaman yetişmediği için tohum alabilmek için gereken olgunlaşma renk değişimi olmadı. Mesela turuncu habanero turuncu oldu ancak soğuk vurmadan toplandı. Bunların tohumlarını aldım ben ve çimlenme olacağını ancak gelişimini tamamlamışlara göre çimlenme oranının daha düşük olacağını düşünüyorum. Bu sebeple kendim ve tohum paylaşım etkinliğine bu tohumlarla katılımın sağlıklı olup olmayacağı hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?

birnefestoprak 14-11-2016 17:51

Mecbur kalınan durumlarda, domates henüz kızarmaya başlamışken alınan tohumların çoğunda çimlenme oranları yüksek olabiliyor ama biberde en uygun olanı, meyvenin tamamen tohum olgunluğuna erişmesini beklemek.

Çoğu biber, tohum olgunluğunda kırmızıyken, sizin dediğiniz gibi farklı renkler de söz konusu olabiliyor. Olgunluk rengine dalında tamamen ulaşan biberlerden aldığınız tohumları dağıtmanızı tavsiye ederim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1486063)
Bir de kimi biberlerde ise zaman yetişmediği için tohum alabilmek için gereken olgunlaşma renk değişimi olmadı. Mesela turuncu habanero turuncu oldu ancak soğuk vurmadan toplandı. Bunların tohumlarını aldım ben ve çimlenme olacağını ancak gelişimini tamamlamışlara göre çimlenme oranının daha düşük olacağını düşünüyorum. Bu sebeple kendim ve tohum paylaşım etkinliğine bu tohumlarla katılımın sağlıklı olup olmayacağı hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?


TCM 14-11-2016 19:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1486065)
Mecbur kalınan durumlarda, domates henüz kızarmaya başlamışken alınan tohumların çoğunda çimlenme oranları yüksek olabiliyor ama biberde en uygun olanı, meyvenin tamamen tohum olgunluğuna erişmesini beklemek.

Çoğu biber, tohum olgunluğunda kırmızıyken, sizin dediğiniz gibi farklı renkler de söz konusu olabiliyor. Olgunluk rengine dalında tamamen ulaşan biberlerden aldığınız tohumları dağıtmanızı tavsiye ederim.

Olgunluktan kastettiğiniz örneğin maraş biberinin olgunlaşmış hali yeşil ama yaşlanmış tecrübeleri artmış görmüş geçirmiş tohum alınabilir hali kırmızı ve kırmızıyken tohum almalı mı diyorsunuz yoksa yeşil halinde biberden de mecbur kalırsam (ki habanero için elimde başka seçenek yok mesela) dağıtmak için değil ama seneye ekebilmek için tohum alayım mı, yoksa onunla uğraşmayıp etkinliğe mi başvurayım.

Diğer sorum da şu, elimde kırmızı yaşı kemale ermiş bir sürü biber var. Ortadan yarıp kenara koydum kuruması için ancak bu mevsimde kuruması çok zor. Dün baktım kimisi böceklenmiş, kimisini üzerinde küf tabakası oluşmuş. Geçen sene demiştiniz 'rengi kararanlar adam olmaz' diye, o tamam. Ancak dünkü hali görünce dolapta kırmızı kırmızı muhafaza ettiğim biberleri aynı şey onların başına gelmesin diye ikiye ayırıp fırına koydum bu kez, 40 derecede fanını da açarak üç-dört saat tuttum. Az önce baktım habaneroların üzeri tamamen mantar tabakasıyla kaplanmış. Bunları (sadece tohumları) yıkayıp sirkeli suda beklettim ve kağıt havlunun üzerinde kurutmaya aldım. Bunlarda hayat vardır herhalde di mi?

birnefestoprak 15-11-2016 00:45

Alıntı:

Olgunluktan kastettiğiniz örneğin maraş biberinin olgunlaşmış hali yeşil ama yaşlanmış tecrübeleri artmış görmüş geçirmiş tohum alınabilir hali kırmızı ve kırmızıyken tohum almalı mı diyorsunuz yoksa yeşil halinde biberden de mecbur kalırsam (ki habanero için elimde başka seçenek yok mesela) dağıtmak için değil ama seneye ekebilmek için tohum alayım mı, yoksa onunla uğraşmayıp etkinliğe mi başvurayım.
Olgunlukla tohum olgunluğunu kastediyorum. Biberin tohum olgunluğundaki rengi neyse, meyveler o renge boylu boyunca ulaştığında tohum alınmalı. Biliyorsunuz, biber tohum olgunluğuna ulaşmamış haliyle de ulaşmış haliyle de tüketilebiliyor.

Bunun böyle olmadığı, yani meyvelerinin tohumlarının olgunlaştığı anda tüketim kalitesinin oldukça düştüğü patlıcan, kabak gibi sebzeler de bulunuyor.

Meyveler olgunluk aşamasına ulaştığında aynı zamanda tüketilebildiği domates, kavun, karpuz gibi bitkiler de başka bir kategori oluyor.

Alıntı:

Diğer sorum da şu, elimde kırmızı yaşı kemale ermiş bir sürü biber var. Ortadan yarıp kenara koydum kuruması için ancak bu mevsimde kuruması çok zor. Dün baktım kimisi böceklenmiş, kimisini üzerinde küf tabakası oluşmuş. Geçen sene demiştiniz 'rengi kararanlar adam olmaz' diye, o tamam. Ancak dünkü hali görünce dolapta kırmızı kırmızı muhafaza ettiğim biberleri aynı şey onların başına gelmesin diye ikiye ayırıp fırına koydum bu kez, 40 derecede fanını da açarak üç-dört saat tuttum. Az önce baktım habaneroların üzeri tamamen mantar tabakasıyla kaplanmış. Bunları (sadece tohumları) yıkayıp sirkeli suda beklettim ve kağıt havlunun üzerinde kurutmaya aldım. Bunlarda hayat vardır herhalde di mi?
Küflenmeden kastınız beyaz bir tabakaysa bunları yayıp kurutabilirdiniz. Söz konusu durum, çimlenme oranlarını nasıl etkiler bir fikrim yok. Kötü huylu bir "küflenme" değilse sanırım kullanılabilirler. 20-25 tane kadar tohum alıp bir çimlenme testi yapın. Tavsiyem, derince bir kabın içine oturttuğunuz bir pasta eleğini kullanmanız (tohumların hem alttan hem üstten hava alması için). Eğer tohum miktarı çoksa, ya bunları eleğin üstüne yayacaksınız ya da elek yüzeyi yeteri kadar büyük değilse her gün tohumları elinizle alt üst edip öyle kurutacaksınız.

aşkkuşu 15-11-2016 09:40

MeyveliTepe ilgimi çekti.

saleri 16-11-2016 09:41

Ebaydan aldığım Moso Bamboo tohumları yeni elime geçti. Etkinlik kurallarına ticari tohum alıp paylaşılmıyor ama 100 den fazla tohumu ekemeyeceğim. Fazlalık tohumları paylaşıma açabilirmiyim .

Muda 16-11-2016 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saleri (Mesaj 1486285)
Ebaydan aldığım Moso Bamboo tohumları yeni elime geçti. Etkinlik kurallarına ticari tohum alıp paylaşılmıyor ama 100 den fazla tohumu ekemeyeceğim. Fazlalık tohumları paylaşıma açabilirmiyim .

Etkinlik kuralları gereği benim bildiğim olmuyor. Ancak Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net bölümünde veya etkinliğe göndereceğiniz tohumlar içerisine ayrıca koyarak paylaşabilirsiniz. Bana göndereceğiniz tohumlar arasına koyabilirseniz ben de denemek isterim. :D


http://www.agaclar.net/forum/1486291-post79.htm

MeyveliTepe 17-11-2016 20:57

Dikkat!

Lütfen katalog başlıklarına ilgili paylaşımcının tohum tanıtımları dışında mesaj yazmayınız.

Lütfen, katalog başlıklarının birinci mesajına beğen/taleplerime ekle tuşuna basmayınız. Kazara basanlar lütfen geri alsınlar.

Bu gibi şeyler tohum taleplerini işleme almamıza engel oluyor. Lütfen dikkatli olalım. Orada yazdığı halde ilk mesajda taleplerime ekle tuşuna basanlar var.

erkanbey 19-11-2016 08:16

Etkinlikte taleplerimizi iptal etmek istediğimde kimden hangi tohumu talep etmişim,tek tek bakmam mı gerekiyor,yoksa daha kısa yolu var da benmi bilmiyorum?
Üye taleplerine eklediği tohumları,nasıl ki hızlı ulaşım'dan abone olduğumuz konuları görüyoruz,o şekilde toplu göremez mi?

Özge 19-11-2016 15:22

Adınıza tıkladığınızda sağda çıkan panelde "beğendiklerim" altındaki sayıya tıklarsanız tüm beğenilerinizi (yani taleplerinizi) görebilirsiniz. Oradaki linke tıklayarak tohumun tanıtıldığı mesaja gidebilir ve talebinizi iptal edeblirsiniz.

erkanbey 19-11-2016 16:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pin-up (Mesaj 1486756)
Adınıza tıkladığınızda sağda çıkan panelde "beğendiklerim" altındaki sayıya tıklarsanız tüm beğenilerinizi (yani taleplerinizi) görebilirsiniz. Oradaki linke tıklayarak tohumun tanıtıldığı mesaja gidebilir ve talebinizi iptal edeblirsiniz.

Cevabınız için teşekkürler,ama bu pek kolay bir yöntem değil.Bir ay önce değişik günlerde bulunduğum talepleri iptal etmek istiyor olabilirim ve son bir ay içinde yüzlerce beğeni yapmışta olabilirim.Benim demek istediğim direk etkinlik taleplerinin görüntülendiği ve değişiklik yapılabileceği, istatislik tutan bir bölüm var mı,yoksa eklenmesi mümkün mü?

MeyveliTepe 19-11-2016 17:02

Ay sonunda talepleri bir tablo halinde yayınlayacağız.

erkanbey 19-11-2016 18:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1486764)
Ay sonunda talepleri bir tablo halinde yayınlayacağız.

Bu aşamadan sonra talep ettiğimiz ürünleri anlık,güncel olarak ekleyip çıkarma yapabilecekmiyiz?
Demek istediğim şu bir buton olsa ona tıkladığımızda etkinlikteki talep ettiğimiz ürünler gözükse,iptal etmek istediğimizde butona tıklayıp anında veyahut o ürünün olduğu sayfaya yönlendirilip,oradan talebimizi iptal edebilsek,böyle birşey mümkünmüdür?

MeyveliTepe 19-11-2016 19:44

Aralık sonunda ve önceden bildirilinceye kadar taleplerinizde ekleme çıkarma yapabilirsiniz.

Hayır, öyle bir şey şimdilik mümkün değil. Öyle yapmak istiyorsanız profilinizdeki beğendiklerim'i tıklayıp paylaştığınız tohumların listesindeki linklerden tohum tanıtımlarına ulaşarak talep iptali yapabilirsiniz.

Atilgan 20-11-2016 21:20

Sayın hcorak mor domates paylaşımınızı cherokee purple mor domatesi olarak deyiştirebilirmisiniz?

birnefestoprak 22-11-2016 01:19

Sn aslama1994'ün burda paylaştığı Çiftehan Fasulyesi, çok nadir ve Türkiye'nin en lezzetli fasulyeleri sıralamasında ilk 10'a girebilecek kalitede bir fasulyedir. Bol miktarda tohum çoğaltılabilecek şekilde, çok sayıda üyenin talep etmesini tavsiye ederim.

g.c. 22-11-2016 07:30

Tohum taleplerimin istatistiğini tutan bir alan yok sanırım. 25 sınırına yaklaşmış olabilirim. Kimi üyeler öyle güzel tanıtıyor ki tohumlarını beğenip, talep etmemek elde değil. Umarım sınırı aşıp, etkinliğin "arsız"ı olmam :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025