2016-2017 dönemi Tohum Paylaşımı Genel Yazışmalar
Etkinlikle ilgili genel yazışmalara buradan devam.
|
|
Dün paylaşıma sokmayı düşündüğüm şeker kamışı tohumlarını kontrol ederken poşet içerisinde bir sürü küçük kelebeği görünce çok canım sıkıldı. Sanırım güvelendi tohumlar. Hemen suya koyup yaklaşık 12 saat beklettim. Dibe çökenleri ayırdım ve mecburen ilaçladım. Üstü açık bir kaba koyup balkonda havadar bir yere koydum. Bu sabah kontrol ettiğimde ilaçlamama rağmen aynı kelebeklerin çok küçüklerini gördüm yine.
Karar veremedim paylaşıma sokayım mı diye. Veya bir yolu var mı tohumları kurtarmanın? |
Oumlu olumsuz herhangi bir yanıt gelmedi. Ben de kurallar gereği (Tohum paylaşım etkinliği genel prensipleri gereğince)şeker kamışı tohumunu paylaşımdan üzülerek çektiğimi belirtmek istiyorum. Artık nasip olursa önümüzdeki yıl yeniden deneyeceğim.
g) Paylaşıma sunulacak tohumlar mutlaka sağlıklı bitkilerden alınmış olmalıdır. Herhangi bir fungal, bakteriyel veya virüs kaynaklı hastalık belirtisi gösteren bitkilerden tohum alınmamalıdır. Bahçede belirli bir tür bitkide virüs etmenli hastalık şüphesi olduğunda, o türe ait herhangi bir çeşit bitkiden sağlıklı görünse dahi tohum alınmamalıdır. (Örnek: Bahçede mozaik virüsü belirtisi göstermiş bir domates görülmüş ise hiç bir domatesten tohum alınıp paylaşılmamalıdır.) |
Alıntı:
|
Ben yine de risk almak istemiyorum, eminim herkesin bahçesinde yeterince börtü böcek vardır bir de biz extradan böceklendirmeyelim:)))
|
Alıntı:
|
Tohum tanıtımlarında "ilk paylaşan" bilgisi verilmiyor.
|
@ Lonicera paylaştığınız 'çeşme pembe domatesi' görünce iki yıldır paylaştığım ve sırf görüntüsü için bir kök ektiğim 'eva purple domates' geldi aklıma. Bir heybetli, dester gibi ağızda eriyen mükemmellikte tada sahip değil ama kusursuz fiziği :) ile göz doldurucu. Çeşme domates gibi kabuğu kalınca ve oldukça dayanıklı. Bu yıl bir kökte yetiştirdiğim eva domateslerin hepsini kendiliğinden dalından yere düşmüş halde buldum ve üzerlerinde tek bir darbe, yumuşama, bozukluk yoktu.
|
Alıntı:
|
Tohumluk ayırdığım biberlerin kimisinde bıçakla yarıp ayırmama rağmen küflenme olmuş. Tohum rengi kararanlarda sanırım yapacak bir şey yok ancak tohumlarında bozulma olmayanları kullanabilirim diye düşünüyorum.
|
Öncelikle herkese merhaba. Ben foruma yeni kayıt oldum ve tohum paylaşım etkinliğinden tohum almak istiyorum fakat yeni üyelerin tohum alamayacağına dair bir madde gördüm.Bunun için ne yapmalıyım?Adres bilgilerimi özel mesaj ile gönderdim.
|
Çeşme domates ile ilgili bir kaç cümle ilave edeyim paylaşımda yararı olabilir. Çeşme çarşısına yukarıdan girdiğinizde cadde üzerinde sağ kanatta, eski Dalyan yol sapağından sonra, balıkçıların olduğu sokaktan evvel eski bir bakkal dükkanı vardır. Bu dükkan sahibi kapının önüne koyduğu sepette kendi tarlasından gelen sebzeleri ( domates-biber- vb.) satar. Burada satılan domates Çeşmeye has bir domatestir. Şekil olarak çiçek kısmı olmayan orta boy narı andırır. Kalın kabuklu ve etlidir. Salatada insanı cezbeden özelliği ise kaba aşırı miktarda saldığı suyudur. Bu sebepten lezzeti zaten yüksek olan bu domates ile yapılan salataya doyulmaz.
Bu yaz önünden geçerken hep niyetlendim bir kaç kilo alarak tohum ayırayım diye ancak öyle çok domates yetişiyordu ki bahçede elim gitmedi. Çeşme domatesi diye bahsettiğiniz domates o ise ( rengi pembe değil kırmızıdır bu domatesin) tohumlarını paylaşmaktan kaçınmamak lazım. |
Alıntı:
|
Alıntı:
banada burdan tohum almak zor gibi geliyor;) |
Yine forumdan öğrendiğim fakat kendim test etmedim,evde saklanan mercimek,fasulye pirinç olsun çoğu bakliyatlarin olduğu kavanoz veya poşet bir miktar kaya tuzu serpil ise kurtlanma,guvelenme olmadığı yönünde bilgi vardı,işinize yarayabilir belki.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Böyle bir madde var.Ne yapmam gerekir? |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-...niyor/2595.htm |
Alıntı:
|
Sayın MeyveliTepe;
Bu sene tohum etiketlerinin boyutu farklı olacaktı sanırım. Yeni etiketlerin boyutlarını öğrenebilirmiyim. Buna uygun poşet alacağım için soruyorum. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Sn sigacik, 2012'deki etkinlikte Bozcaada adıyla iki farklı domates tohumu dağıttı. Ben o zaman kendisini dağıttığı domatesler hakkında birkaç kez rahatsız etmiştim. Bana aktardığı bilgileri noktasına virgülüne dokunmadan yazıyorum:
Pembe Bozcaada domatesi - 2 sene önce Bozcaada ziyaretimde yine yaşlı bir yerliden almıştım . Ondan başka pembe domates satan yoktu ve yine eski bir çeşit olduğunu düşünüyorum . Oturak . Pembe Çeşme/Bozcaada domatesi - Bozcada'dan aldığım domateslerden kendim ürettim . Aynı domates fidelerini Sığacığa da ektim ancak Çeşme sanırım iklim olarak daha serin olduğu için daha başarılı oldu . Oturak Bir başka ifadeyle ikinci seçenekteki domatesin tohum kaynağı açısından Çeşme'yle ilgisi bulunmuyor. Çeşme'de iyi sonuç verdiği için domatesin adına onu da eklemiş. Bunun dışında ilk seçenekteki domatesi 2015'te yetiştirmişim. Ne yazık ki oturak mı sırık mı olduğunu not almayı unutmuşum ama Brix'ini 6 olarak ölçmüşüm ki çok iyi bir değer. Domatesin kesiti ve büyüklüğü hakkında aşağıdaki resim fikir verecektir: Eklenti 631788 Sn Sigacik'in o etkinlikte dağıttığı domateslerin tamamı çok değerli. Bir daha yetiştirip tohumlarını sağlama aldıktan sonra dağıtacağım. Sn Lonicera da bir tanesini paylaşıyor zaten, eline sağlık. Bunun dışında Vedat Milor'un 2012 yılında Gökçeada'da çektiği Tadı Damağımda programlarından birisinde bir domates var ki tohumunu bulmaya gücüm yetmedi. Aranızda adaya giden olursa belirteyim dedim :) http://www.youtube.com/watch?v=0grYFi1fYWM&t=1m40s Alıntı:
|
Sn cetincerezci'nin burda paylaştığı kavun, çok büyük ihtimalle on dilimli Kavşut kavunu. Çok değerli bir çeşit bu. Kendisinin de belirttiği gibi, verimi de oldukça yüksek. Yeri olanlar lütfen değerlendirsinler.
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
Kırkağaç kavununda hasat başladı - Dünya Gazetesi Kırkağaç Altınbaş | Kırkağaç Altınbaş Tohumları, Kırkağaç Altınbaş Kavunları Kavun Nasıl Seçilir? Bana hediye olarak tohum almam için gelen kavun. Eklenti 632046 Eklenti 632047 |
Bu, Ege'nin kışlık kavunlarından evet ama Kavşut Kavunu değil.
Alıntı:
|
tohum talebinde bulunamiyorum
iyi aksamlar , sitenin her tarafina baktim bir turlu tohum talebinde bulunamadim.
|
istediğin çeşitin sağ alt tarafında taleplerime ekle ikonuna tıkla yeter
|
2 Eklenti(ler)
Yöremizin yıllanmış çiftçilerinden Debbie ve Jon Butts'ın çiftliğinden Köpek Hayası resimleri. Sebzenin yanında mis gibi bufalo sütü ve şeker kamışından yaptıkları pekmez gibi çok değerli iki ürünleri daha bulunuyor.
Debbie Butts, daha önce Köpek Hayası tohumuyla kendilerini tanıştırdığımdan dolayı defalarca teşekkür etmişti. Bu sabah resimlerle birlikte bir e-posta göndermiş. "Nerdeyse pazarda satmayacağız, tamamını kendimiz yiyeceğiz. Kuru havada (buranın sonbaharını kastediyor) çok daha iyi sonuç verdi" demiş. Zararlıların yoğun olduğu ilkbahar sonunda, olgunlaşmaya yakın meyveleri hemen topladıklarını ve bu meyvelerin çabucak olgunlaştığını da eklemiş. Bu vesileyle, bu çok güzel yerli domates için Taşlıbahçe'ye tekrar teşekkür ederim. |
Sayın birnefestoprak; bu çeşidin daha fazla yayılması gerekiyor benim kanımca dört dörtlük bir çeşit sosluk, taze tüketime, salçalık, kurutmalık her şeye çok uygun... Verimli, az çekirdekli oluşu ve etli olması mükemmel bir tadı da mevcut asit oranı yüksek değil...
Bu çeşit verimli ve çok fazla çiçek açması ancak çiçeklerin tutma oranı düşük yüksek sıcaklıkta çiçek tutumu çok düşük sulamaya çok hassas suyu biraz kaçırdınız mı hemen çiçek dökümü meydana geliyor... Bu tohum bana geçen yıl geldi iki defa deneme fırsatı yakaladım ilkbahar ekimine uygun ikinci ekimi haziran temmuzda yaptım verim alamadım, sıcaklıkların yüksek ve nem artması çiçek düşüklüğü yaptı... Bir kısmınıda bağda oturak olarak yetiştirmek istedim ancak oturak olanlar verim düşüklüğü ve meyvelerde hasar meydana geldi... Domatesleri güneş yanıklığına çok hassas eğer toplamayı yapamazsanız erken, meyvelerde çatlama yarılma meydana gelebiliyor.. Bu sene daha fazla alanda ekip daha fazla ürün elde etmek istiyorum... Benim gözlemlediklerim bunlar... Ayrıca sayın Taşlıbahçeye çok teşekkür ederim bu çeşitle bizi tanıştırdığı için ve tohum miktarı en fazla gönderdiğiniz için çok mutlu oldum.... |
Sayın Muda; bu çeşidi bizlerle tanıştırdığınız için çok teşekkür ederim...
Eğer imkanı, yeri olan arkadaşların mutlaka bu çeşitle tanışmasını çok isterim çok lezzetli, tadı mükemmel, çekirdeklenme olasılığı çok azdır... İsminin tam olarak "Yerli Afyonkarahisar patlıcanı" olarak anılması tartışılır çünkü bu çeşit uzakdoğu kökenli, hatta sayın Gilan bu çeşitten sayfasında bahsetti.... Alıntı:
- Ben bu çeşit patlıcanı belki 8 yıl önce bahçemde yetiştirdim ve tohumu Japonya'dan gelmişti... Ancak bu çeşit nasıl Afyona kadar ulaştı tartışılır.. Benim, Sayın Muda ve Gilan'ın gözlemleri üçümüzünde ürettiği patlıcanın aynı olduğunu görüyoruz... Benim gözlemlediğim çok erkenci olması, çok verimli ve diğer patlıcanlara hatta topan patlıcandan bile lezzetli olduğunu arkadaşlarım ve benimde dikkatimi çekti... Bu çeşidin diğer bir güzelliği diğer patlıcanlar çiçek dökümü çok fazla yapıyor olması... Ancak bu çeşitte çiçek dökümü çok çok az oluyor ve meyve tutum oranı çok yüksektir. Diğer patlıcanlara oranla ilk ürünler bunlar veriyor ayrıca kar yağana kadar ürün vermeye devam ediyor... Eğer sera ortamında ise ya da dışarıda iyi bakılırsa 1 1,5 metreye kadar büyüyebiliyor... En hassas noktası kırmızı örümcek eğer kırmızı örümcek ile mücadele iyi bir şekilde yapılırsa hayatınızda başka bir patlıcanı yetiştireceğinizi düşünmüyorum. Bol güneş, sıcaklık yeterli ise ilk ürünler küçük küçük olsa da zamanla 10-15 cm uzunlukta meyveler verebiliyor. Sera ortamında verim daha da yükseliyor. En büyük hatam patlıcanın tohumunu kaybetmem oldu... Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/2016-20...tm#post1485335 Tam olarak nerede yazmam gerektiğini bilemedim o yüzden bu kısım da yazdım eğer uygun yer varsa taşınabilir... |
iyi günler, yerel karpuz görüntüsünü koymanız mümkün müdür?
|
Merhabalar. Tohum etkinliğinde ilk baktığım isimdiniz. Ve şansıma en çok merak edip aradığım biberlerden ikisi elinizde varmış. :)
Bir de Antep (veya Urfa) biberi arıyorum. Çok kıvrımlı, basık ve yuvarlak bir dolmalık biber gibi. Etli kısmı normal dolmalık biberden daha ince. Sizde olma ihtimali vardır belki diye düşündüm. Teşekkürler. |
@ Zekoş, bu arkadaşın bal kabağı olduğuna emin misiniz? Aynı bende de var epey büyük, ben tatlı kabağına benzetemedim, kıvrımları çok gerçi de.
|
Sayın MeyveliTepe;
Tohum paylaşım etkinliği kaç yıldır devam ediyor? 2012 etkinliğinde paylaşılan tohumları nasıl öğrenebilirim? Aldığım tohumların, ilk paylaşanlarını da öğrenmek istiyorum. |
2012 yılında düzenlenen etkinlik hayli problemliydi. Zaten o yüzden etkinliği bu şekilde yeniden tasarladık. Dolayısıyla sağdan soldan topladıklarımızla oluşturduğumuz kayıtlar hayli kısıtlı. O dönemde toplanan tohumların kime gönderilip kime gönderilmediği muğlak olmasına rağmen tohum gönderenler ve ne gönderdiklerinin kayıtları var.
Bilmek istediğiniz tohum isimlerini buraya yazarsanız aynı isme sahip tohumların kim veya kimler tarafından gönderilmiş olduğunu belirtebilirim. 2013 ve sonraki yıllara ait kataloglar zaten forumda mevcut. Ayrıca veritabanı formatında tüm kayıtları tutuyoruz. |
Şuan için ilk öğrenmek istediğim, biraz sonra paylaşımda bulunacağım spagetti kabak.
Ben 2015-2016 etkinliğinde Sayın Sevoş'tan aldım. Sayın Sevoş'ta 2013-2014 etkinliğinde Sayın h_dogan'dan almış. Sayın h_dogan'da 2012 etkinliğinden aldığını söylüyor ama kimden aldığını belirtmemiş. |
Spagetti Kabak 2012 yılında iki kişi tarafından etkinliğe gönderilmiş. Biri ben, diğeri Limon Sever. h-dogan bu çeşiti benden talep etmiş. Gönderilen de muhtemelen benden giden tohumlardandır. Muhtemelen diyorum çünkü o dönemde paylaşımcılar talep edenlere özel tohum poşetleri hazırlamıyorlardı. Eldeki kayıtlara göre böyle :)
|
Şimdi sizinde nereden aldığınızı araştırsam:) Çok uzayacak sanırım...
Öyleyse... İlk paylaşan olarak sizin isminizi yazıyorum:D |
@ telato, spagetti kabağınız pek güzel, bende de bu yaz bi kabak çıktı ama spagetti gibi sarı (içini kesmedim daha) ebat olarak benzese de sizinki gibi iyice sivri değil. Kendi başına çıktı geldi, bir tek kabak yaptı ve geçti gitti.
Spagetti kabağı ne zaman koparıp yemeli, yani tatlı kabağı gibi aylarca beklese olur mu? Bir de nasıl yiyelim, gerçekten diğer kabaklardan farklı mı? |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:45. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024