agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)

Beğeni Düzeni4448Beğeniler

Sadece okunabilir konu

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-08-2014, 01:03   #1
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Biberin (Capsicum turevlerinin) anavataninin Orta ve Guney Amerika oldugu biliniyor. O yuzden, baska bir bilgiye sahip olmadan, bin yil degil de en eski Amerika'nin kesfine kadar gidebiliriz sanirim. Eger bu cesit, yetistiricilerin islahiyla Turkiye'de ortaya ciktiysa, biberin Turkiye'ye giris zamanindan sonrasina bakmak gerek. Kaynaklarda, Avrupa'daki aci biber yetistiriciliginin manastirlarda basladigi ve ordan guneydeki daha sicak iklimlere yayildigi belirtiliyor.

Domatesin olgununun, renginden dolayi Avrupa'da zehirli oldugu dusunuldugu icin, yayilmasinin biberden daha gec gerceklestigini tahmin ederim. Buna gore, tahminen biberin Turkiye'ye gelisi de 17. yuzyilin ikinci yarisi-sonlari gibi gozukuyor. Eger, sizin paylastiginiz cesidi yayginlastiran Rum yetistirici, cesidin Turkiye'ye gelisinden oncesine dair bir bilgiye sahip de o yuzden "bin yasinda" dediyse o baska bir konu tabii...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Salkım Süs Biberi
Geçen seneki etkinlikte paylaşmıştım. Komşumuzla bayramda görüşmüştük. Kısa bir sohbette biberin kökekinin Sille'ye ait olduğunu öğrendim. Biberin en az bin yaşında olduğundan bahsedermiş dedesi. Eski Rumlar tarafından yetiştirildiğini ve tohumun sadece kendilerinde olduğundan bahsetti. Başka kimsede bu tohum yokmuş. Komşumuzda bahçesini satmış ve şehir merkezine yerleşmiş. Yani neslini ben ve etkinlikte talep edenler tarafından devam ettirileceğini söyleyebilirim.

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-08-2014, 12:20   #2
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Biberin (Capsicum turevlerinin) anavataninin Orta ve Guney Amerika oldugu biliniyor. O yuzden, baska bir bilgiye sahip olmadan, bin yil degil de en eski Amerika'nin kesfine kadar gidebiliriz sanirim. Eger bu cesit, yetistiricilerin islahiyla Turkiye'de ortaya ciktiysa, biberin Turkiye'ye giris zamanindan sonrasina bakmak gerek. Kaynaklarda, Avrupa'daki aci biber yetistiriciliginin manastirlarda basladigi ve ordan guneydeki daha sicak iklimlere yayildigi belirtiliyor.

Domatesin olgununun, renginden dolayi Avrupa'da zehirli oldugu dusunuldugu icin, yayilmasinin biberden daha gec gerceklestigini tahmin ederim. Buna gore, tahminen biberin Turkiye'ye gelisi de 17. yuzyilin ikinci yarisi-sonlari gibi gozukuyor. Eger, sizin paylastiginiz cesidi yayginlastiran Rum yetistirici, cesidin Turkiye'ye gelisinden oncesine dair bir bilgiye sahip de o yuzden "bin yasinda" dediyse o baska bir konu tabii...
Komşumuza bir daha rastlarsam detaylı bir bilgi almayı umuyorum. Sille'de dünyanın en eski manastırlarından Ak Manastır var. Dediğiniz gibi bu manastır bu biberin yayılmasına vesile olmuş olabilir.

limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 25-08-2014, 00:44   #3
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Geri donup, tohum stoguma bakmam gerek. Daha once resmini gosterdigim cesidin, meyveleri daha iri ve duzgun sekilli gibi gozukuyor fakat bu sene ektigim cesit, sizin resimde gosterdiginize benziyor. Kabuk kalinligi bakimindan cok benzer olmasina karsin, farkli kultivarlar olabilir. Benim resmimdeki renk, isigin acisindan dolayi degisik gozukuyor olabilir.

Alıntı:
Soldaki Kandil ve sağdaki Hasanköy Dolma Biberi/KONYA

Sayın birnefestoprak'ın paylaştığı Kandil, paylaşım mesajındaki ürün görselinin rengine göre daha açık yeşil ve sarıya daha yakın 4 kök bitkide de aynı meyveler verdi.

Eski 25-08-2014, 12:11   #4
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
Geri donup, tohum stoguma bakmam gerek. Daha once resmini gosterdigim cesidin, meyveleri daha iri ve duzgun sekilli gibi gozukuyor fakat bu sene ektigim cesit, sizin resimde gosterdiginize benziyor. Kabuk kalinligi bakimindan cok benzer olmasina karsin, farkli kultivarlar olabilir. Benim resmimdeki renk, isigin acisindan dolayi degisik gozukuyor olabilir.
Yeni oluşan biberlerde küçük kaldılar ve bir sıkıntı var gibi, büyümediler. Sebebini anlamadım.

Eski 08-08-2014, 16:18   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-08-2013
.

Ben, paylaşımdan edindiğim tohumları karıştırmış olmama ramen şikayetci değilim çünki; neredeyse bütün sebzeler çıktılar ve hepsi çok güzel.
Kargalardan arta kalanları toplamak ve tadına bakmak, ikramda bulunmak harika bir duygu.

Eklenen Resimler

resimsel Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-08-2014, 18:16   #6
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Ayaş Domatesi
İri çiçekten oluşan meyve, normal görünüşünden biraz farklı meyve oluşturdu... Tadı, bayramda tattığım domatese göre katbekat güzeldi. Tamamen kırmızı koparmak gerekiyormuş... Bu meyveden tohumluk ayırdım.
Name:  ayas_domatesi.jpg
Views: 1696
Size:  46.2 KB

Eski 09-08-2014, 22:12   #7
Ağaç Dostu

heyyamola's Avatar

Giriş Tarihi: 15-02-2009
Galeri: 37
3 Ağustos 2014' den

Anatohum projesi kapsamında sn. birnefestoprak'tan gelen

Ayla
Name:  DSCN1878.jpg
Views: 582
Size:  31.7 KB

Name:  DSCN1875.jpg
Views: 543
Size:  30.2 KB

Name:  DSCN1877.jpg
Views: 561
Size:  24.0 KB

Düzenleyen heyyamola : 09-08-2014 saat 23:43
heyyamola Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 09-08-2014, 22:36   #8
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Meyve tutumu nasil oldu Sn heyyamola?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola Mesajı Göster
3 Ağustos 2014' den

Anatohum projesi kapsamında sn. birnefestoprak'tan gelen

Ayla

Eski 09-08-2014, 22:58   #9
Ağaç Dostu

heyyamola's Avatar

Alıntı:
Meyve tutumu nasil oldu Sn heyyamola?
Sera içinde, 2-3 gövdeli, sırık tarzında yetişiyor. İlk parti bir tane meyve tuttu. Yeni-yeni ikinci parti çiçeklerini açıyor. Vegetatif gelişimi çok güçlü seyrediyor. Açık alanda mukayese amacıyla, deşti tarzında yetiştirmeyi planladığım ikinci bitkiyi maalesef kaybettim.

Eski 09-08-2014, 22:39   #10
Ağaç Dostu

heyyamola's Avatar

3 Ağustos 2014' den

Yerli Yayla Domatesi (Sn. h_dogan)
Name:  DSCN1809.jpg
Views: 552
Size:  49.3 KB

Mini Kiraz Domates (Sn. h_dogan)
Name:  DSCN1819.jpg
Views: 544
Size:  56.8 KB

Roma Cherry Domates (Sn. bahcedenn)
Name:  DSCN1827.jpg
Views: 535
Size:  48.6 KB

Alis' Pembe Kiraz (Sn. MeyveliTepe)
Name:  DSCN1825.jpg
Views: 550
Size:  48.9 KB

Christopher Columbus Domates (Sn. bahcedenn)
Name:  DSCN1843.jpg
Views: 518
Size:  40.9 KB

Eski 10-08-2014, 01:22   #11
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Sn bahcedenn'in yetistirdigi bitkilerden birinde de buna benzer bir sonuc cikmisti (sizin de kaynaginiz Sn bahcedenn ama tohumun ilk cikis noktasi Sn Asiye, ona da tohum daha once 2 nesil yetistiregelen bir aileden geliyor).

Meyve sekli itibariyle sizin gosterdiginiz resim, esas Ayas degil diye dusunuyorum. Ya onun bir baska kultivari, ya da ilk kaynagindan cikista tohumda karisiklik oldu. Ayas'a ait baska bir cesit de olabilir. Bitki, oturak mi sirik mi?

Alıntı:
Ayaş Domatesi
İri çiçekten oluşan meyve, normal görünüşünden biraz farklı meyve oluşturdu... Tadı, bayramda tattığım domatese göre katbekat güzeldi. Tamamen kırmızı koparmak gerekiyormuş... Bu meyveden tohumluk ayırdım.
Eklenti 512630

Eski 10-08-2014, 01:31   #12
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
Sn bahcedenn'in yetistirdigi bitkilerden birinde de buna benzer bir sonuc cikmisti (sizin de kaynaginiz Sn bahcedenn ama tohumun ilk cikis noktasi Sn Asiye, ona da tohum daha once 2 nesil yetistiregelen bir aileden geliyor).

Meyve sekli itibariyle sizin gosterdiginiz resim, esas Ayas degil diye dusunuyorum. Ya onun bir baska kultivari, ya da ilk kaynagindan cikista tohumda karisiklik oldu. Ayas'a ait baska bir cesit de olabilir. Bitki, oturak mi sirik mi?
Bayramda kopardığım meyveler paylaşım sayfasındaki meyvelerle birebir benzerlik gösteriyordu. Bu iri çiçekten oluşan meyve. Normal çiçekten oluşan meyvede var. Yarın unutmazsam fotosunu çekerim. Yarı sırık gelişti.

Bir ara sırf bu tip çiçekten oluşan meyvelerden tohumluk ayırıyordum. Tekrar bu tip meyvelerden tohum ayırmaya başladım. Bir çeşit hastalık diye hatırımda kalmış ama bana göre normal çiçekten oluşan meyvelere göre daha lezzetli oluyorlar.

Eski 10-08-2014, 02:01   #13
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Yari siriksa, Ayas Domatesi deyince anladigimiz cesit degil. Ayas Domatesi, oturak bir cesit ama bu resmini gosterdiginiz cesit, Ayas'tan sekil itibariyle sapmis bir mutasyon urunu de olabilir. Normalde meyvelerin, farkli ciceklerin birlesmesiyle olussalar bile (bu bir hastalik degil), kivircik olmamasi gerek; meyveler duz kabuklu ve ustlerden hafif basik yuvarlak olmali. Mumkun olursa, hasat edeceginiz meyvelerin birinin enine kesidini alip resmini cekebilir misiniz?

Alıntı:
Bayramda kopardığım meyveler paylaşım sayfasındaki meyvelerle birebir benzerlik gösteriyordu. Bu iri çiçekten oluşan meyve. Normal çiçekten oluşan meyvede var. Yarın unutmazsam fotosunu çekerim. Yarı sırık gelişti.

Bir ara sırf bu tip çiçekten oluşan meyvelerden tohumluk ayırıyordum. Tekrar bu tip meyvelerden tohum ayırmaya başladım. Bir çeşit hastalık diye hatırımda kalmış ama bana göre normal çiçekten oluşan meyvelere göre daha lezzetli oluyorlar.

Eski 13-08-2014, 14:30   #14
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

Giriş Tarihi: 21-03-2012
Geçen sene etkinlikten
Türkiş Orangle Patlıcan
Sevgili loveforlife

Name:  DSCF5439.jpg
Views: 465
Size:  53.6 KB

Name:  DSCF5438.jpg
Views: 484
Size:  21.7 KB

Yeşilken toplayıp bir defa yemeğini yaptım çok hafif rahatsız etmeyecek
kadar acısı vardı, tuzlu suya koymak aklıma gelmedi.
Name:  DSCF5257.jpg
Views: 504
Size:  48.9 KB

Tohumlarını etkinlikte paylaşacağım inşallah.

Düzenleyen akçabardak : 13-08-2014 saat 15:07
akçabardak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 13-08-2014, 14:44   #15
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

Yumurta süs Patlıcanı
Sevgili loveforlife

Name:  DSCF5240.jpg
Views: 501
Size:  30.1 KB

Name:  DSCF5444.jpg
Views: 536
Size:  37.9 KB

Tohum Takasta paylaşmak için sadece 3 tanecik bırakabildim

Eski 13-08-2014, 14:52   #16
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
O üç tanecik patlıcandan inanmayacağınız kadar tohum çıkacak merak etmeyin. Tohumu bol bir çeşit, ben de birkaç tane tohumluk ayırdım, geçen seneden de baya tohum var elimde.

h_dogan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 13-08-2014, 14:59   #17
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

8-10 tane yeşilken kopardım ama içlerini daha açmadım bir kaç tane daha büyüyor biriktirip reçelini deneyeceğim, o yüzen ne kadar tohum çıkacağını kestiremedim, ozaman talepte bulunanlara yetri kadar tohum çıkacak öyleyse Sayın h_doğan.

Eski 13-08-2014, 15:05   #18
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
Evet yeteri kadar tohumumuz var Sn. akçabardak. Size aşırı talep gelirse kalanları ben tamamlarım.

h_dogan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 13-08-2014, 15:28   #19
Ağaç Dostu

akçabardak's Avatar

Yedikule Marul
(Sayın h_doğandan)

Name:  DSCF4670.jpg
Views: 633
Size:  38.2 KB

Name:  DSCF5372.jpg
Views: 635
Size:  33.3 KB

Name:  DSCF5373.jpg
Views: 631
Size:  40.4 KB
Tohum takas için ayırdığım, seneye inşallah daha çok ayırırım.

Eski 15-08-2014, 15:44   #20
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Sayın bahcedenn'in paylaştığı Costata Romanesco Kabak'tan haziran ayının sonuna doğru (şurada paylaştığım)tohumluk ayırmıştım. Şu an dışı turuncu çizgili bir hal aldı acaba koparıp tohumlarını almalı mıyım? Ya da beklemeli miyim?

yağmur Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 15-08-2014, 16:42   #21
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sayın bahcedenn'in paylaştığı Costata Romanesco Kabak'tan haziran ayının sonuna doğru (şurada paylaştığım)tohumluk ayırmıştım. Şu an dışı turuncu çizgili bir hal aldı acaba koparıp tohumlarını almalı mıyım? Ya da beklemeli miyim?
Tohumları olgunlaşmamış olabilir. Bitkinin ölmesini bekleyin.

Eski 15-08-2014, 19:52   #22
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Ayaş Domatesi
Sayın birnefestoprak'ın isteği üzerine detaylı görseller...
Name:  ayas_domatesi.jpg
Views: 964
Size:  38.7 KB

Name:  ayas_domates.jpg
Views: 872
Size:  66.3 KB

Name:  ayas.jpg
Views: 764
Size:  55.7 KB

Name:  ayas-domatesi.jpg
Views: 854
Size:  31.6 KB

Name:  ayas-domates.jpg
Views: 794
Size:  31.1 KB

Eski 15-08-2014, 19:58   #23
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Naturel Kabak
Diğer bitkide dişi çiçek oluşumu gördüm. Duruma göre yeşilinden yemek yapmayı deneriz veya kızartırız.
Tohumluk kabağın son hali...
Name:  naturel_kabak.jpg
Views: 609
Size:  48.5 KB

Eski 15-08-2014, 21:54   #24
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Tesekkurler. Bu meyve, hem sekil olarak hem de meyve kesiti bakimindan genel anlamda bilinen Ayas'a uyuyor (verdiginiz linkteki Sn bahcedenn'in resmindeki meyve icin de ayni sey gecerli).

Genel olarak, tipik Ayas'in meyveleri orta boy sinifina giriyor. Cogu 200-300 gr agirliginda, kimi meyveler olmali. Cok dolgun ve etli oldugu icin, meyve eni cok buyuk olmasa da (genelde 7-8 cm), gorece agir cekiyor. Ankara'da cogu manavda Ayas olarak satilan cok buyuk meyveye sahip cesit de aslinda Ayas degil, onu da belirteyim.

Alıntı:
Ayaş Domatesi
Eklenti 513588

Eklenti 513589

Eklenti 513590

Eklenti 513591

Eklenti 513592

Eski 17-08-2014, 00:01   #25
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Galeri: 8
Alıntı:
Ayaş Domatesi
Eklenti 513588

Eklenti 513589

Eklenti 513590

Eklenti 513591

Eklenti 513592
Benim hatırladığım ayaş domatesi Ankara'da satılmaya başladığı zaman satılan domatesler içerisinde en güzel ve iri domates idi. Satıcılar özenle dizer, aynı sizin kestiğiniz gibi limon keser gibi ikiye keserek içerisinin son derece güzel görüntüsünü ortaya çıkarırlardı. Kaç gram olduklarını hatırlamıyorum. Sizin yetiştirdiğiniz sanki biraz küçük gibi. Benim yetiştirdiğim domatesler de çok fazla büyümediler sanki. Gelecek yıl biraz daha iyi ve iri yetiştirmeye çalışacağım. Önemli olan tohumlarının alınabilmesi. Daha iyi bir bakımla büyük domatesler yetişebiliyor aynı tohumla.

Muda Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 17-08-2014, 09:48   #26
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Benim hatırladığım ayaş domatesi Ankara'da satılmaya başladığı zaman satılan domatesler içerisinde en güzel ve iri domates idi. Satıcılar özenle dizer, aynı sizin kestiğiniz gibi limon keser gibi ikiye keserek içerisinin son derece güzel görüntüsünü ortaya çıkarırlardı. Kaç gram olduklarını hatırlamıyorum. Sizin yetiştirdiğiniz sanki biraz küçük gibi. Benim yetiştirdiğim domatesler de çok fazla büyümediler sanki. Gelecek yıl biraz daha iyi ve iri yetiştirmeye çalışacağım. Önemli olan tohumlarının alınabilmesi. Daha iyi bir bakımla büyük domatesler yetişebiliyor aynı tohumla.
Bu domates 200-300 gram arasındaydı. İri çiçekten yetişen domateste 400-500 gr arasında gidip geldi. Hassas terazi olmadığı için 100'er gr tartan normal terazide ölçtüm

Belki daha iri olabilirlerdi ama bu seneki hava şartları nedeniyle birçok domateste hastalık var. Ayaşta etkilendi. En çok pembe de sıkıntı var. Şimdi ana gövdeden yeni sürgünler çıkarıyor. Onlardan ümitliyim.

Eski 19-08-2014, 08:29   #27
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Iri derken ornegin kac gr'i kastediyorsunuz? Gectigimiz sene 600-700 gr ceken ve Ayas olarak satilan domatesler gordum. Bu, Ayas icin fazla gibi geliyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster

Eski 17-08-2014, 18:01   #28
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2012
İlk iki fotoğraf cristopher columbus'a benziyor mu ?

Eklenen Resimler

cetiner Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 17-08-2014, 20:53   #29
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Benziyor, evet. Yetistirdiginiz domateslerin listesini yazarsaniz, daha cok yardimci olabiliriz. Yanilmiyorsam, daha once Christopher Columbus'la birlikte birkac baska sosluk cesit daha gondermistim; bunlarin arasinda meyve sekli bakimindan birbirine benzeyenler var (Sn bahcedenn'den aldiysaniz, Christopher Columbus olma ihtimali yuksek). Eger oysa, cok kaliteli bir cesit.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cetiner Mesajı Göster
İlk iki fotoğraf cristopher columbus'a benziyor mu ?

Eski 17-08-2014, 22:09   #30
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2012
Alıntı:
Benziyor, evet. Yetistirdiginiz domateslerin listesini yazarsaniz, daha cok yardimci olabiliriz. Yanilmiyorsam, daha once Christopher Columbus'la birlikte birkac baska sosluk cesit daha gondermistim; bunlarin arasinda meyve sekli bakimindan birbirine benzeyenler var (Sn bahcedenn'den aldiysaniz, Christopher Columbus olma ihtimali yuksek). Eger oysa, cok kaliteli bir cesit.
Doğrudur, Sn. Bahcedenn Cristopher Columbus tohumları göndermişti. Sizden de Ludmillas Red Plum tohumları ekmiştim

cetiner Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025