![]() |
|
|
|||||||
![]() |
|
|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Biberin (Capsicum turevlerinin) anavataninin Orta ve Guney Amerika oldugu biliniyor. O yuzden, baska bir bilgiye sahip olmadan, bin yil degil de en eski Amerika'nin kesfine kadar gidebiliriz sanirim. Eger bu cesit, yetistiricilerin islahiyla Turkiye'de ortaya ciktiysa, biberin Turkiye'ye giris zamanindan sonrasina bakmak gerek. Kaynaklarda, Avrupa'daki aci biber yetistiriciliginin manastirlarda basladigi ve ordan guneydeki daha sicak iklimlere yayildigi belirtiliyor. Domatesin olgununun, renginden dolayi Avrupa'da zehirli oldugu dusunuldugu icin, yayilmasinin biberden daha gec gerceklestigini tahmin ederim. Buna gore, tahminen biberin Turkiye'ye gelisi de 17. yuzyilin ikinci yarisi-sonlari gibi gozukuyor. Eger, sizin paylastiginiz cesidi yayginlastiran Rum yetistirici, cesidin Turkiye'ye gelisinden oncesine dair bir bilgiye sahip de o yuzden "bin yasinda" dediyse o baska bir konu tabii... Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Geri donup, tohum stoguma bakmam gerek. Daha once resmini gosterdigim cesidin, meyveleri daha iri ve duzgun sekilli gibi gozukuyor fakat bu sene ektigim cesit, sizin resimde gosterdiginize benziyor. Kabuk kalinligi bakimindan cok benzer olmasina karsin, farkli kultivarlar olabilir. Benim resmimdeki renk, isigin acisindan dolayi degisik gozukuyor olabilir. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-08-2013
|
.
Ben, paylaşımdan edindiğim tohumları karıştırmış olmama ramen şikayetci değilim çünki; neredeyse bütün sebzeler çıktılar ve hepsi çok güzel. Kargalardan arta kalanları toplamak ve tadına bakmak, ikramda bulunmak harika bir duygu. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Ayaş Domatesi İri çiçekten oluşan meyve, normal görünüşünden biraz farklı meyve oluşturdu... Tadı, bayramda tattığım domatese göre katbekat güzeldi. Tamamen kırmızı koparmak gerekiyormuş... Bu meyveden tohumluk ayırdım. ![]() |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Sera içinde, 2-3 gövdeli, sırık tarzında yetişiyor. İlk parti bir tane meyve tuttu. Yeni-yeni ikinci parti çiçeklerini açıyor. Vegetatif gelişimi çok güçlü seyrediyor. Açık alanda mukayese amacıyla, deşti tarzında yetiştirmeyi planladığım ikinci bitkiyi maalesef kaybettim. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
3 Ağustos 2014' den Yerli Yayla Domatesi (Sn. h_dogan) ![]() Mini Kiraz Domates (Sn. h_dogan) ![]() Roma Cherry Domates (Sn. bahcedenn) ![]() Alis' Pembe Kiraz (Sn. MeyveliTepe) ![]() Christopher Columbus Domates (Sn. bahcedenn) ![]() |
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Sn bahcedenn'in yetistirdigi bitkilerden birinde de buna benzer bir sonuc cikmisti (sizin de kaynaginiz Sn bahcedenn ama tohumun ilk cikis noktasi Sn Asiye, ona da tohum daha once 2 nesil yetistiregelen bir aileden geliyor). Meyve sekli itibariyle sizin gosterdiginiz resim, esas Ayas degil diye dusunuyorum. Ya onun bir baska kultivari, ya da ilk kaynagindan cikista tohumda karisiklik oldu. Ayas'a ait baska bir cesit de olabilir. Bitki, oturak mi sirik mi? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bir ara sırf bu tip çiçekten oluşan meyvelerden tohumluk ayırıyordum. Tekrar bu tip meyvelerden tohum ayırmaya başladım. Bir çeşit hastalık diye hatırımda kalmış ama bana göre normal çiçekten oluşan meyvelere göre daha lezzetli oluyorlar. |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Yari siriksa, Ayas Domatesi deyince anladigimiz cesit degil. Ayas Domatesi, oturak bir cesit ama bu resmini gosterdiginiz cesit, Ayas'tan sekil itibariyle sapmis bir mutasyon urunu de olabilir. Normalde meyvelerin, farkli ciceklerin birlesmesiyle olussalar bile (bu bir hastalik degil), kivircik olmamasi gerek; meyveler duz kabuklu ve ustlerden hafif basik yuvarlak olmali. Mumkun olursa, hasat edeceginiz meyvelerin birinin enine kesidini alip resmini cekebilir misiniz? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 21-03-2012
|
Geçen sene etkinlikten Türkiş Orangle Patlıcan Sevgili loveforlife ![]() ![]() Yeşilken toplayıp bir defa yemeğini yaptım çok hafif rahatsız etmeyecek kadar acısı vardı, tuzlu suya koymak aklıma gelmedi. ![]() Tohumlarını etkinlikte paylaşacağım inşallah. Düzenleyen akçabardak : 13-08-2014 saat 15:07 |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Yumurta süs Patlıcanı Sevgili loveforlife ![]() ![]() Tohum Takasta paylaşmak için sadece 3 tanecik bırakabildim |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
8-10 tane yeşilken kopardım ama içlerini daha açmadım bir kaç tane daha büyüyor biriktirip reçelini deneyeceğim, o yüzen ne kadar tohum çıkacağını kestiremedim, ozaman talepte bulunanlara yetri kadar tohum çıkacak öyleyse Sayın h_doğan. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Yedikule Marul (Sayın h_doğandan) ![]() ![]() ![]() Tohum takas için ayırdığım, seneye inşallah daha çok ayırırım. |
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
|
Sayın bahcedenn'in paylaştığı Costata Romanesco Kabak'tan haziran ayının sonuna doğru (şurada paylaştığım)tohumluk ayırmıştım. Şu an dışı turuncu çizgili bir hal aldı acaba koparıp tohumlarını almalı mıyım? Ya da beklemeli miyim? |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Naturel Kabak Diğer bitkide dişi çiçek oluşumu gördüm. Duruma göre yeşilinden yemek yapmayı deneriz veya kızartırız. Tohumluk kabağın son hali... ![]() |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
|
Tesekkurler. Bu meyve, hem sekil olarak hem de meyve kesiti bakimindan genel anlamda bilinen Ayas'a uyuyor (verdiginiz linkteki Sn bahcedenn'in resmindeki meyve icin de ayni sey gecerli). Genel olarak, tipik Ayas'in meyveleri orta boy sinifina giriyor. Cogu 200-300 gr agirliginda, kimi meyveler olmali. Cok dolgun ve etli oldugu icin, meyve eni cok buyuk olmasa da (genelde 7-8 cm), gorece agir cekiyor. Ankara'da cogu manavda Ayas olarak satilan cok buyuk meyveye sahip cesit de aslinda Ayas degil, onu da belirteyim. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Belki daha iri olabilirlerdi ama bu seneki hava şartları nedeniyle birçok domateste hastalık var. Ayaşta etkilendi. En çok pembe de sıkıntı var. Şimdi ana gövdeden yeni sürgünler çıkarıyor. Onlardan ümitliyim. |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Iri derken ornegin kac gr'i kastediyorsunuz? Gectigimiz sene 600-700 gr ceken ve Ayas olarak satilan domatesler gordum. Bu, Ayas icin fazla gibi geliyor. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2012
|
İlk iki fotoğraf cristopher columbus'a benziyor mu ? |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
|
Benziyor, evet. Yetistirdiginiz domateslerin listesini yazarsaniz, daha cok yardimci olabiliriz. Yanilmiyorsam, daha once Christopher Columbus'la birlikte birkac baska sosluk cesit daha gondermistim; bunlarin arasinda meyve sekli bakimindan birbirine benzeyenler var (Sn bahcedenn'den aldiysaniz, Christopher Columbus olma ihtimali yuksek). Eger oysa, cok kaliteli bir cesit. |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2012
|
Alıntı:
|