agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2014-2015 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni2230Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-07-2014, 13:32   #1
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
bahcedenn

Etkinlikte paylaşacağım tohumları bu başlıkta tanıtacağım.

Bu sene işler çok sıkıntılı gidiyor. Sezon başında yağmurlar hem bahçeyi hazırlamaya müsaade etmedi hem de fideleri bahçeye zamanında almaya. Tüm yaşanan olumsuzluklara rağmen elimden geldiği kadar yetiştirdiğim tüm çeşitlerden tohum alıp sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

01. Zinnia Peppermint Stick
02. Haseki Küpesi
03. Gaillardia
04. Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)
05. Thai Acı Biber
06. Bhut Jolokia Biber
07. Trinidad Scorpion (Butch T soyu)
08. Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory
09. Aji Brazilian Starfish Pepper
10. Urfa Kirazı
11. Black Cherry Domates
12. Sarı Salkım Domates
13. Peter Pepper (Chilli Willy Pepper)
14. Cherokee Purple Domates
15. Mazamort Biber, Üç Burun (Köy) Biberi
16. Kıl Biber Tatlı
17. Russian Cossack Domates
18. Yeşil Çizgili Düvelek Kavunu
19. Doochova Yellow Pepper Domates
20. Nebraska Wedding Domates
21. Osh Kirgizia Karpuz
22. Hungarian Hot Wax Biber
23. Georgescu Chocolate Tatlı Biber
24. Abu Rawan Domates
25. Ali Baba Karpuz
26. Eva Purple Ball Domates
27. Rosso Sicilian Domates (Russo Sicilian Togetta)
28. Sasha's Altai Domates
29. Mehmet'in Tatlı Türk Biberi
30. Black Vernissage Domates
31. Thessaloniki Domates
32. Malabar Ispanağı (Kırmızı)
33. Arkansas Marvel Domates
34. Japanese Black Trifele Domates
35. Kanner Hoell Domates
36. Edirne Patlıcanı (Edirne Purple Striped Eggplant)
37. Topan Patlıcan
38. Marina di Chioggia Bal Kabağı
39. Pazı (Kırmızı Damarlı)
40. Kalıcı Ispanak - Perpetual Spinach
41. Gül Biberi
42. Tobolsk Domates
43. Keşken Kabağı
44. Pul Biberlik Maraş
45. Black Russian Domates
46. Sub-Arctic Plenty Domates
47. Black from Tula Domates
48. Kırmızı Üzüm Domates
49. Firek (Fireg) Domates
50. Isparta Yerli Domates
51. Isparta Kurak Domates
52. Rouge D'Irak Domates
53. Kıvırcık Marul
54. Limon Domates
55. Russian Lime Domates
56. Rose Quartz Domates
57. Tigerella Domates
58. Paul Robeson Domates
59. Aladdin's Lamp Domates
60. Britain's Breakfast Domates
61. Black Plum Domates
62. Moskovich Domates
63. Mt. Vesuvius Domates
64. Orange Strawberry Domates
65. Pineapple Domates
66. Ukrainian Purple Domates
67. Kalocsa Biber ya da Macar Acı Biber
68. Ayçiçeği (Süs) - Tiger Eye Mix Sunflower
69. Acı Süs Biberiye Biber
70. Chocolate Habanero Biber
71. Balık Biber
72. Roma Cherry Domates
73. Kamber Biberi
74. Kandil Dolma Biberi
75. Red Kuri Squash
76. Butternut Waltham Kabak
77. Patisson Panaché Jaune et Verte Scallop Squash
78. Bennings Green Tint Scallop Kabağı
79. Sakız Kabak
80. Leutschauer Paprika Pepper
81. Boşnak Biberi
82. Golden Greek Pepperoncini
83. Italian Pepperoncini
84. Greek Pepperoncini


Alıntı:
Dikkat, çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklamayın...

Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır.

ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır.

Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız...

Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir.


Düzenleyen bahcedenn : 31-10-2014 saat 10:24
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2014, 00:35   #2
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Zinnia Peppermint Stick

Name:  Zinnia I.jpg
Views: 5953
Size:  30.2 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Zinnia
    Kirli Hanım, Kral Kızı, Hanım Göbeği, Rüstempaşa (Kıbrıs'ta) ve Delikanlı Çiçeği (muhtemelen serpilip boylandığı için) isimleri ile de bilinir.
  • Tohum çeşit adı: Peppermint Stick
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Size nereden geldi: Ticari tohum
  • Tohumun kökeni : -
  • Kullanılan gübreler : -
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: 60-90 cm civarlarında boylanan bir bitkidir. Bu çeşidin her bir çiçeğinin üzerinde daha farklı tonda çizgi ya da benekleri vardır. Saksı yetiştiriciliğine de uygundur. Yalnız saksının biraz derince olmasına dikkat ediniz.

    Yaz başlangıcından son donlara kadar çiçeklenme dönemine sahiptir. Çiçeklerin canlı kalma ömrü de uzuncadır.

    Bu çiçeğin arı ve kelebekleri bahçeye çeken bir özelliği vardır. Bahçenizde tozlaştırma sorunu yaşadığınız bitkiler varsa arılar için bu çiçeği kullanabilirsiniz.

  • Yetiştirme özellikleri:

  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Son donlardan 6 hafta evvel kapalı ortamda viyollere ekimi yapılan bitki son donların ertesinde kalıcı yerine alınabilir. Yalnız zinnia çıplak kök olarak şaşırtmayı sevmeyen bir çiçektir. Ben viyolde yetiştirip topraklı kökleri ile şaşırtma yaptım. Hobi bahçeleri için en ideali Nisan - Mayıs ayları arası dönemde tohumlarının doğrudan dış mekanda çiçeklenecekleri yere ekilerek yapılmasıdır. Çünkü erken ekimin çiçeklenme için hiçbir yararı olmuyor. Yalnız karıncalara dikkat.

  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.

  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: İyi drene olmuş, bir önceki sonbaharda iyi yanmış hayvan gübresi uygulanan sıradan bir toprakta güzel sonuçlar verir.

    Aşırı olmasa da düzenli sulamayı sever. Yalnız sulamayı tabandan yaparak yapraklarının kuru kalmasını sağlamalısınız. Mildiyö hassaslığından dolayı kesinlikle yağmurlama sulama yapmamalısınız. Bundan dolayı bitkiyi yetiştireceğiniz yeri bahçede fıskiyelerin ulaşamadığı yere göre planlamalısınız.

    Çiçeklenme başlangıcında yaprak gübresi uygulayabilirsiniz.

    Güneşi çok seven bir çiçektir. Tamamen güneş gören bir yerde yetiştirebilirsiniz. Eğer yeriniz tamamen güneş gören bir yer değilse en azından günde 6 saat güneş gören bir yer olmasına özen gösteriniz.


  4. İklim gereksinimleri: Ilıman iklim bitkisi olduğundan dolayı donlara ve aşırı soğuklara dayanıklı değildir. Nemli iklimlerde Mildiyöye duyarlıdır.

  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohum alacaksanız tohum başlarının bitkinin üzerinde kurumasına izin veriniz. Tohum başları kuruduğu zaman bitkiden tohum alabilirsiniz. Eğer tohum almak istemiyorsanız çiçekleri kesime uygundur.

    Bu çiçeğin en güzel tarafı bir baş tek renk çiçekten rengarenk zinnialarınızın olmasıdır (Bu bilgi Zinnia sayfasından). Ya olmazsa diye riske girmeyerek tohumları farklı çeşitlerden alacağım. Ama bu uygulamayı bir daha ki seneye denemek isterim.

Name:  Zinnia IV.jpg
Views: 5836
Size:  19.3 KB
Name:  Zinnia III.jpg
Views: 5923
Size:  24.3 KB
Name:  Zinnia II.jpg
Views: 5898
Size:  29.9 KB

olmez, sakagun, abk ve 67 kişi beğendi.
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2014, 22:52   #3
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Haseki Küpesi

Name:  Haseki I.jpg
Views: 5722
Size:  35.0 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Haseki Küpesi
  • Tohum çeşit adı: Katmerli Haseki Küpesi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: Çok
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Size nereden geldi:
  • Tohumun kökeni :
  • Kullanılan gübreler :
  • Kullanılan ilaçlar:
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Temmuz
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Ortalama 45 cm civarlarında boylanan ve 30 cm alan kaplayan bir bitkidir. Çiçeklenme ertesi yıl gerçekleşmektedir.

  • Yetiştirme özellikleri:

  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Genelde Sonbahar ve Şubat Mayıs dönemi tercih edilse de bahar başı dönemi, yaz başı dönemi ve sonbahar ortası dönemi olarak yılın büyük bir kısmı ekilebilir.

  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Nemlendirme torfu üzerine ekip üzerine 1-2 mm kalınlığında torf ile kapatıp torfu kesinlikle kuru bırakmamalısınız. Tohumların çabuk çimlenmesi için aydınlık ve gün ışığı gören bir yer tercih edilmelidir.

  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bakımı zahmetsizdir. Gübreleme kış sonunda bahara girmeden önce yapılır. Toprağı derinlemesine çapalamadan gübreyi hafifçe toprağa kök diplerine karıştırın. Eğer tohum almayacaksanız geçen çiçeklerini kesmeniz çiçeklenmeyi arttıracaktır.

  4. İklim gereksinimleri: Dona dayanıklı çok yıllık bir bitkidir.

  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçeklerin geçmesi ertesinde oluşan tohum keseleri kuruduğunda keseler çatlamadan tohumlar alınmalıdır. Keseler çatlarsa aldığınız tohum miktarı oldukça az olacaktır.

Name:  Haseki II.jpg
Views: 5785
Size:  35.7 KB
Name:  Haseki III.jpg
Views: 5663
Size:  24.1 KB
Name:  Haseki IV.jpg
Views: 5792
Size:  23.6 KB

Resimlerini Mayıs ayında çektiğim bitkilerden tohumları Temmuz sonunda alabildim. Tohumlar karışık olarak alınmıştır.
Paylaşabileceğim tohum sayısı talep durumuna göre kısıtlı olabilir.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2014, 11:20   #4
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Gaillardia

Name:  Gaillardia III.jpg
Views: 5942
Size:  63.8 KB
  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Çok yıllık
  • Tohum Türü: Gaillardia - Gayret Çiçeği
  • Tohum çeşit adı: -
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: Çok
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Size nereden geldi:
  • Tohumun kökeni :
  • Kullanılan gübreler :
  • Kullanılan ilaçlar:
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Temmuz
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Ülkemizde Gayret Çiçeği olarak ta bilinen ortalama 30 cm civarlarında boylanan çok yıllık bir bitkidir. Ekildiği yıl çiçeklenen bitkinin çiçekleri ilk yazdan sonbahara kadar bitkinin üzerinden eksik olmazlar. Özellikle alçak bordür ve çiçek tarhlarında derli toplu görünüm oluşturmak için ideal bir çiçektir.

  • Yetiştirme özellikleri:

  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Şubat - Mayıs ayları arasında tohum ekimini gerçekleştirebilirsiniz.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Kaliteli torfa ekin. Tohumu torfun yüzeyine yerleştirdikten sonra yavaşça bastırın. Toprağı kesinlikle ıslak değil, nemli tutun. Işıktan ayırmayın, ekim işleminden sonra polietilen torba içerisinde tutmak yararlı olabilir. Çimlenme genellikle 15-20 gün alır.

  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Tohumdan çimlendirip, çiçeklendirmesi oldukça kolaydır. Bakımı zahmetsizdir. Çiçeklenme dönemimde düzenli sulama ister. Bol güneşli alanlar tercih edilmelidir.

  4. İklim gereksinimleri: Dona dayanıklı çok yıllık bir bitkidir.

  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçeklenmeyi uzatmak için kurumuş çiçekleri kopartın. Tohum almak istiyorsanız çiçeklerin kurumasına müsaade edin ve iyice kuruyan tohum toplarını ayırabilirsiniz. Siz tohum almasanız bile dökülen tohumlar sebebiyle oldukları yerde ikinci senelerinde çoğalırlar.



Name:  Gaillardia I.jpg
Views: 5929
Size:  28.7 KB
Name:  Gaillardia II.jpg
Views: 5805
Size:  29.6 KB

İlk paylaştığım resim Sn. Cemo'nun paylaşmış olduğu resimdir.


Düzenleyen bahcedenn : 04-08-2014 saat 00:32
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2014, 18:52   #5
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)

  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Italya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Zahmetsiz, güvenilir bir bitkidir. Düşük ilgi ister.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: 8-25 günde çimlenen tohumları iç ortamda son ilkbahar donlarından yaklaşık olarak 8 hafta önce ekmek gerekmektedir. 70-90 günde fideden hasada gelir. Ortalama 45-60 cm yüksekliğe ulaşan bitkinin, gittikçe incelen, 15-25 cm arasında değişen, koyu parlak yeşil renkten hızlı bir şekilde parlak ateş kırmızısı renge ulaşan, kırışık, buruşuk meyveleri vardır. Ful güneşte ve nötrden asidik duruma dönen toprakta daha iyi yetişirken aşırı sulanmadığı sürece verimli bir bitki yapısı olduğu söylenmektedir. Tartışmasız en iyi kızartmalık çeşitlerden biridir. Kızartıldığında kaymaksı yumuşacık bir hal alır. Dondurucuya ve kurutmaya uygun olan taze de yenebilen bir çeşittir. Biberleri sapından (biberin gövdesinden değil) iğne ile dikkatlice delip ipe dizebilirsiniz. Güneşli bir pencerenin yanına ya da sundurmaya asacağınız biberler kısa zamanda kururlarken ayrı bir dekorasyon havası da katacaklardır. Hastalıklara dayanıklıdır.
  • Çeşidin Hikayesi: Güney İtalya'da çizmenin üst kısmı olarak adlandırılan dağlık Basilicata Bölgesi'nin Potenza İli'nde Ruoti isimli bir kasaba. Yıllarca bu kasabada yaşayan Giuseppe Nardiello ve eşi Angela kızartmalık tatlı bir biber çeşidini yetiştirdiler. 1887 yılında 1 yaşındaki kızları Anna ile beraber yeni bir hayat için Napoli Limanı'ndan Amerika'ya yola çıktıklarında yanlarına 1 avuç dolusu bu biber tohumlarından da aldılar. 11 çocukları ile beraber biber de yetiştirdikleri Naugatuck, Connecticut'a yerleştiler. Giuseppe ve Angela'nın 4. çocukları Jimmy isimli erkek çocuğu idi. Şu anda 81 yaşında olan ve hala Naugatuck'ta ikamet eden Jimmy’nin oğlu James, babası Jimmy’nin sınıf öğretmeninin aile soyadı olan Nardiello'dan “i” harfini telaffuzu daha kolay olması için düşürdüğünü söylemektedir. Bu soy isim Jimmy ile beraber ondan sonraki kardeşlerine ve torunlarına yapıştı. James ayrıca babası Jimmy'nin Nardiello kardeşler arasında anneleri Angela'nın bahçe sevgisini miras alan tek kardeş olduğunu ve bunu hayatı boyunca sevgi ile sürdürdüğünü de söylemektedir. Annesinin ona öğrettiği gibi, taraçalarda, Güney İtalya'da dağlık bölgelerde bahçelerin yapıldığı gibi. Buralarda yüzlerce biber yetiştirdi, fakat kuruması için sundurmaya astığı ve kış boyunca ailesinin hoşuna giden tatlı kızartmalık biberler onun favorisi idi.

    Jimmy Nardello 1983'te vefat etti. Fakat ölmeden önce bazı atalık biber tohumlarını Decorah, Iova'da Seed Savers Exchange (SSE)' bağışladı. SSE 11.000 den fazla olan çeşitli atalık tohumlarını 2 ayrı iklim kontrollü mahzende saklamada uzmanlaşmıştır. Ellerindeki stokların aşağı yukarı % 10'unu 10 yıllık dönemlerde rotasyonlu olarak ekmektedirler. SSE'nin koruduğu bu tohumlardan biri de Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)dir.

    Nardello ailesinin yanlarına aldıkları 1 avuç dolusu biber tohumları ile Amerika'ya göç ettikten 120 yıl sonra bu biber çeşidi aile adını üstlendi ve ev bahçeciliği yapanlar ile ünlü şeflerin mutfaklarında yerini aldı. Şu anda hala Slow Food USA's Ark of Taste de nesli tehlikede olarak kayıtlıdır. The Ark'ın çabası dünyanın nesli tehlikede olan lezzetlerini bulup, kataloglayıp tarımın ve mutfağın standartlaşma saldırısından korumaktır.

    Name:  Jimmy I.jpg
Views: 5526
Size:  49.7 KB
    Name:  Jimmy II.jpg
Views: 5716
Size:  45.0 KB
    Name:  Jimmy III.jpg
Views: 5524
Size:  30.9 KB
    Name:  Jimmy IV.jpg
Views: 5623
Size:  40.6 KB


    Hibirtlenmemesi için balkonumda 15 lt lik saksılarda yetiştirdiğim Jimmy Nardello lar şu anda koyu yeşil renkten hızlı bir şekilde ateş kırmızısı rengine dönmeye başladılar. Ne kadar verimli olduğu resimlerde de görülmektedir.



bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2014, 14:18   #6
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Thai Acı Biber

Name:  Thai I.jpg
Views: 5843
Size:  65.2 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Thai Acı Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Uzak Doğu
  • Tohumun geldiği yer: 2012-2013 agaçlar.net Tohum Takas Etkinliği – Sn. MeyveliTepe
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2013-2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Diğer biber çeşitleriyle benzer şekilde yetiştirilir. Başka biberlerden olabildiğince uzakta yetiştirilmeli. Saksıda da yetiştirilebilir. Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygundur. Çok fazla ilgi istemez. Az fakat sık sulama ister. Yerini sevdiğinde ve güzel bakım yapıldığında 50 cm den fazla yüksekliğe ulaşan bitkinin çok güzel dallanma ve meyve tutumu yaptığı görülmektedir.

    Çok acı ve lezzetli bir çeşittir. Biber kesildiğinde elle veya vücudun başka bir yeriyle temas etmemelidir. Doğrudan doğruya tüketilmemeli, acı yemeklere küçük parçalar halinde ilave edilebileceği gibi başka acı olmayan biberlerle seyreltilerek hazırlanacak acı sos şeklinde kullanılabilir. Sos hazırlanıp kavanozlarda yıl boyunca saklanabilir. Çok acı severler bu biberi turşu olarak ta değerlendirebilirler.

  • Çeşidin Hikayesi: Thai Dragon çeşidinden MeyveliTepe'de dehibridize edilerek stabil hale getirildiği bir çeşittir.

    Dehibridize sürecinde 3 yıl içinde üç farklı bibere açınım göstermiş ve seleksiyon ile meyve tadı en acı, bitkisi en iyi gelişen, meyve oluşumu tipik olanlar tohumluk olarak seçilerek bu güne getirilmiştir. Açınım sırasında hiç acı olmayan bir çeşide de rastlanmıştır.

    Acılık değerinin 100 bin scoville üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.

    Name:  Thai II.jpg
Views: 5616
Size:  53.7 KB
    Name:  Thai III.jpg
Views: 5607
Size:  38.6 KB
    Name:  Thai IV.jpg
Views: 5600
Size:  39.6 KB

    Hibirtlenmemesi için balkonumda 15 lt lik saksılarda yetiştirdiğim Thai Acı Biberlerin ne kadar verimli olduğu resimlerde de görülmektedir.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2014, 22:08   #7
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Bhut Jolokia Biber

Name:  Bhut Jolokia II.jpg
Views: 5504
Size:  26.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum chinense
  • Tohum çeşit adı: Bhut Jolokia Biber (Ghost Pepper, Naga Jolokia, Naga Morcih)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Hindistan
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Diğer biber çeşitleriyle benzer şekilde yetiştirilir. Başka biberlerden olabildiğince uzakta yetiştirilmelidir. Saksıda da yetiştirilebilir. Fakat büyükçe bir saksı tercih edilmelidir. Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygundur. Çok fazla ilgi istemez. Az fakat sık sulama ister. Gelişimi ilk başlarda oldukça yavaş olan bitkinin yerini sevdiğinde ve güzel bakım yapıldığında 45-120 cm yükseklikte dayanağa ihtiyacı olan gür bir yapısı vardır. Fide dikiminden itibaren ortalama 100 - 120 günde hasada gelir. 10 - 15 cm uzunluğunda irice yaprakları olan bitkinin 6 - 8,5 cm uzunluğunda pürtüklü, eğri büğrü yüzeyli meyveleri olabildiği gibi düz pürüzsüz yüzeyli meyveleri de olabilir.

    2006 yılında Guinness tarafından dünyanın en acı biberi olduğu tescillenen bu varyete 2012 yılında yerini Trinidad Moruga Scorpion'a bıraktı. 26 Aralık 2013 yılında Guinness World Records tarafından Carolina Reaper'in dünyanın en acı biberi olarak tescil edilmesinden sonra ise dünyanın en acı biberleri sıralamasında 3. lüğe gerilemiştir.

    Çok acı bir çeşittir. Biber kesildiğinde elle veya vücudun başka bir yeriyle temas etmemelidir. Doğrudan doğruya tüketilmemeli, acı yemeklere küçük parçalar halinde ilave edilebileceği gibi başka acı olmayan biberlerle seyreltilerek hazırlanacak acı sos şeklinde kullanılabilir.

    Name:  Bhut Jolokia I.jpg
Views: 5694
Size:  26.9 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2014, 01:28   #8
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Trinidad Scorpion (Butch T soyu)

Name:  Trinidad Scorpion I.jpg
Views: 5582
Size:  24.0 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum chinense
  • Tohum çeşit adı: Trinidad Scorpion (Butch T soyu)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Trinidad
  • Tohumun geldiği yer: 2013-2014 agaçlar.net Tohum Takas Etkinliği – Sn. birnefestoprak
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Orta
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Diğer biber çeşitleriyle benzer şekilde yetiştirilir. Başka biberlerden olabildiğince uzakta yetiştirilmelidir. Saksıda da yetiştirilebilir. Fakat büyükçe bir saksı tercih edilmelidir. Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygundur. Çok fazla ilgi istemez. Az fakat sık sulama ister. Gelişimi ilk başlarda oldukça yavaş olan bitkinin yerini sevdiğinde ve güzel bakım yapıldığında 45-120 cm yükseklikte dayanağa ihtiyacı olan gür bir yapısı vardır. Fide dikiminden itibaren ortalama 100 - 120 günde hasada gelir. 10 - 15 cm uzunluğunda koyu yeşil renkli irice yaprakları olan bitkinin çiçek ucuna yakın kısmının akrebin iğnesine benzeyen meyveleri vardır.

  • Çeşidin Hikayesi: Anavatanı Trinidad'tır. Scorpion, Türkçe'de akrep demektir. Adını, meyvelerinin çiçek ucuna yakın kısmının akrebin iğnesine olan benzerliğinden almaktadır.

    Acı biber yetiştiricisi ve sos üreticisi Butch Taylor, 2004 yılında yaptığı bir takasta Trinidad Scorpion çeşidine ait tohumları elde etmiştir. Butch Taylor, takastan gelen tohumları yetiştirdiğinde, bitkilerden ucunun diğerlerine gore daha duzgun şekilli meyveler verdiğini ve daha verimli oldugunu farkedip bu bitkiden elde ettiği tohumlarla üretime devam etmiştir ve bu tohumları birçok insanla paylaşmıştır.

    Name:  Trinidad Scorpion II.jpg
Views: 5547
Size:  30.0 KB
    Name:  Trinidad Scorpion III.jpg
Views: 5783
Size:  29.2 KB

    Çok acı bir çeşittir. Biber kesildiğinde elle veya vücudun başka bir yeriyle temas etmemelidir. Doğrudan doğruya tüketilmemeli, acı yemeklere küçük parçalar halinde ilave edilebileceği gibi başka acı olmayan biberlerle seyreltilerek hazırlanacak acı sos şeklinde kullanılabilir.


bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2014, 22:38   #9
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory

Name:  IMG_9540.jpg
Views: 5835
Size:  55.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Baharat
  • Tohum çeşit adı: Çıbrıka, Çıbrıtsa, Çobrisa, Çibirsi - Summer Savory - Satureja hortensis
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: Senelerdir
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
  • Size nereden geldi: Köyün geleneksel tohumu
  • Tohumun kökeni : Balkanlar
  • Kullanılan gübreler : -
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2013 ve 2014 Ağustos
  • Çeşidin Hikayesi: Trakya'da Çıbrıka, Bulgaristan'da Çıbrıtsa, Pomaklarda Çobrisa ve agaclar.nette adı Sater otu, Çuprika, Çibirsi olarak geçen bitki. Özellikle Bulgaristan’dan göçen ve bilhassa da Pomak kökenli yurttaşlarımızın Trakya ve Marmara bölgesindeki bazı kırsal yerleşim alanlarında evsel kullanım için yetiştirdikleri bir baharat türüdür.

    Tarhana yaparken eğer evde bebek yoksa mutlaka kullanılır, diğer çorba çeşitlerinde ve köfte harcında da kullanılır, özellikle etli yemeklerde tercih edilir, pişmiş kuru fasulyenin üzerine serpilir, haşlanmış yumurta veya haşlanmış patatesle mükemmel olur, kızarmış ekmeğin üzerine sürülen yağa serpilir...

    Her baharatçıda bulamayacağınız bir çeşittir.

  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohum ekimini Nisan - Mayıs aylarında bir saksıya ya da fide tarhına gerçekleştirebilirsiniz. Daha evvel ekim yapmanıza gerek yoktur. Yeterli güneş olmadığında ince, uzun ve cılız fideler elde etme ihtimaline karşı aceleci olmamalısınız. 8-10 günde çimlenen bitkiyi ilk gerçek yapraklarından sonra yani 4 çift yaprak oluştuğunda köklerini zedelemeden daha geniş saksılara ya da kalıcı yerlerine şaşırtabilirsiniz.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Çimlendirme için ön uygulama istemez. Hızlı ve kolay çimlenir.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Hiçbir bakıma ihtiyacı yoktur. Normal bahçe toprağında sıkıntısız büyürler.
  4. İklim gereksinimleri: Ne kadar uzun saatler doğrudan güneş alırlarsa aromaları o denli yoğun olur.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dallanıp budaklanan bitki 1-2 karış büyüklüğüne geldiğinde pembe, açık eflatun çiçekler açmaya başlar. Bu aşamadan sonra bitkiyi kirlenmemesi için kökü toprakta kalacak şekilde kesip , eğer gerekiyorsa yıkayıp, demetler haline getirip, baş aşağı asarak gölge ve havadar bir yerde kurutmak gerekmektedir. Eğer bitkiyi güneşte kurutursanız baharatınızın rengi kararır, açık renkli canlı bir baharat elde edemezsiniz. Pembe, açık eflatun çiçekler açan bitkiyi hasat etmezseniz birkaç hafta içerisinde tohum oluşumu başlayacaktır.



Name:  untitledm.jpg
Views: 5733
Size:  56.8 KB
Name:  IMG_9550.jpg
Views: 6832
Size:  69.8 KB
Name:  IMG_9621.jpg
Views: 6109
Size:  53.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-08-2014, 21:10   #10
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Aji Brazilian Starfish Pepper

Name:  Aji Brazilian Starfish I.jpg
Views: 5359
Size:  31.2 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum baccatum
  • Tohum çeşit adı: Aji Brazilian Starfish Pepper
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Brezilya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Son derece aranan bu çeşidimiz isminden de belli olduğu gibi Brezilya'dandır. Basık ve sivri uçlu yapısı ile bir derece Deniz Yıldızını hatırlatan egzotik bir Aji biber varyetesidir. Benzersiz şekilli biberlerinden dolayı alışılmadık ve nadir olan bu çeşit bahçe koleksiyonunuza büyük bir katkı yapacaktır.

    Oldukça çekici ve kendine özgü yeşilimsi sarı Baccatum işaretli çiçekleri 3 cm uzunluğunda 4-5 cm genişliğinde sarkan biberlere dönüşür. Biberler olgunlaştıkça yeşil renkten parlak kırmızı renge dönerler. Biberleri üzerindeyken son derece etkileyici ve dikkat çekici bir görüntüsü vardır. Biberlerin meyve eti orta kalınlıkta olup acı ve lezzetlidir. Biberler 5.000 - 30.000 arasında scoville derecesine sahiptirler.

    Kuvvetli gelişen bitki asma gibi gelişim gösteren bir yapıya sahip olup boyu ortalama 90-120 cm uzunluğa ulaşır. 45-60 cm mesafe ile yetiştirilebilir. Orta derecede fakat düzenli sulamaya ihtiyaç duyar. Bitkinin dalları bitkinin verimli karakteristik özelliğinden dolayı aşağı doğru eğilir.

    Aji çeşidi olan bu bitki orta geç hasat döneminde olup 80 - 90 günde fideden hasada gelir. Biberleri salsada ve salatalarda taze olarak tüketilebildiği gibi kurutularak ve turşu yapılarak ta değerlendirilebilir.

Name:  Aji Brazilian Starfish II.jpg
Views: 6657
Size:  19.8 KB
Name:  Aji Brazilian Starfish III.jpg
Views: 5455
Size:  43.6 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2014, 22:28   #11
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Urfa Kirazı

Name:  Urfa Kirazı I.jpg
Views: 5314
Size:  51.1 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Urfa Kirazı
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Urfa
  • Tohumun geldiği yer: ANATOHUM 2013
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Orta
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok fazla boylanmaz. Göze hitap eden, albenili, düzgün şekilli biberler verir. Biberler hafif köşeli gibi altıgen bir yapıdadır. Biberlerin rengi açık yeşilden parlak koyu yeşile, parlak koyu yeşilden ise parlak çikolata rengine dönerler. Bitkiden tohum almak istiyorsanız biberlerin renginin parlak çikolata renginden parlak kırmızıya dönmesini beklemeniz gerekmektedir.
  • Çeşidin Hikayesi: Sn. birnefestoprak'ın geçen sene ilk defa yetiştirip 2013-2014 ağaçlar.net Tohum Takas Etkinliği'nde paylaşmış olduğu çeşittir. Kendisine de Türk tohumlarına çok meraklı yabancı bir yetiştirici tarafından gönderilmiştir.



Eklenen Resimler
    
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2014, 23:21   #12
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Black Cherry Domates

Name:  Black Cherry I.jpg
Views: 5230
Size:  59.6 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Black Cherry Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul - Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri
  • Tohumun geldiği yer:
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Erkenci, fide dikiminden itibaren 65-75 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Siyah, yuvarlak ve cherry tip
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Kuvvetli gelişen bir çeşittir. O kadar kuvvetli ki resimlerdeki kök için 3 tane sırık kullanmak zorunda bıraktı beni. Her yerden dal veriyor. Tüm çiçekler meyve bağlamaktadır. İlk donlara kadar uzun bir hasat dönemine sahiptir. Bahçe performansının yanı sıra güzel bir toprak kullandığınız takdirde iyi bir bakım ile 20-25 lt. lik saksıda da güzel bir performans ile yetiştirebilirsiniz.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Onlarca meyve veren, lezzetli, salata tabakları ve taze tüketim için ideal 2-2,5 cm çapında olan mükemmel bir cherry çeşididir. Bir çok yetiştiriciye göre mükemmel, tatlı, keskin, dumanlı ve zengin lezzetli bir tadı vardır. Şimdiye kadar tadına bakıp ta beğenmeyen çıkmadı.


Name:  Black Cherry II.jpg
Views: 5169
Size:  77.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-08-2014, 23:30   #13
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Sarı Salkım Domates

Name:  Sarı Salkım I.jpg
Views: 5173
Size:  45.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Sarı Salkım Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni:
  • Tohumun geldiği yer: 2012-2013 agaçlar.net Tohum Takas Etkinliği – Sn. Kültigin
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2013 - 2014 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 75-85 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Sarı, yuvarlak ve iri cherry tipinde
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta kuvvetli gelişim gösterir. Fakat verimlidir. Mümkün olduğu kadar yüksek sırığa ya da ipe sardırmaya gayret gösterin. Sürekli boy atma eğiliminde olup her 1 - 1,5 karışta bir meyve salkımı oluşturur.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: 5 li 6 lı ve 7 li olmak üzere salkımlar halinde her biri 50 ila 100 gr arasında değişen meyveler elde ettim. Sulu meyveleri vardır. Meyvelerin şekil olarak yuvarlak bir yapısı vardır. Kabukları çok ince değildir ama çok ta fark etmezsiniz bunu. Karışık bir salata içerisinde mükemmel bir görüntü oluştururlar.

    Vaktinde hasat edilmezse meyvelerde çatlama olabilir.

    Evvelki sene Sn. Kültigin’in turuncu salkım domates olarak etkinliğe gönderdiği çeşittir. Fakat renk kesinlikle turuncu değildir. Meyveler ilk hallerinde normal sarı gibi duruyorlar fakat dalında uzun süre beklerse ya da koparıldıktan sonra bekletilirse renk normal sarıdan Galatasaray’ın renklerindeki sarıya dönüyor. Fakat renk kesinlikle turuncu değildir.

Name:  Sarı Salkım II.jpg
Views: 5815
Size:  26.0 KB
Name:  Sarı Salkım III.jpg
Views: 5814
Size:  45.3 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2014, 11:21   #14
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Peter Pepper (Chilli Willy Pepper) +18

Name:  Peter Pepper IV.jpg
Views: 6844
Size:  47.3 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Peter Pepper (Chilli Willy Pepper)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Amerika Birleşik Devletleri
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Orta
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki orta derecede boylanma yaptı. Göze hitap eden, albenili, düzgün şekilli biberler verir. Çalı şeklinde gelişen bitki 60-90 cm. boya erişir ve 50 cm. alan kaplar. Ortalama 90 günde hasat alınır. Peter biber, ortalama 6 - 12 cm. uzunluğunda ve 2,5 cm. eninde, etli ve sulu acı bir biber türüdür. Biberlerin rengi, olgunlaştıkça koyu yeşilden kırmızıya dönerler. Şekli nedeni ile tüm dünyada çok ilgi çeken ve popüler olan peter biber acı olup, acılık değeri 10.000 ile 23.000 scoville units dir. Taze olarak, dondurularak ya da kurutularak tüketime uygundur. Kurutulmuş peter biberlerden toz ve pul kırmızı biber de üretilmektedir. Süs biberi olarak çok yaygın bir şekilde yetiştirilmektedir.
  • Çeşidin Hikayesi: Peter biber diğer adı ile chilli willy pepper orijini Doğu Tenesse, Amerika olan geleneksel kırmızı ve acı bir biber türüdür. Peter biberin tarihi 1700 lü yıllara kadar dayanmakta olup, Doğu Tennesse, Knoxville Amerika'da Alfrey ailesinin yetiştirdiği biberlerin arasında H.W.Alfrey'in tesadüfen farklı şekildeki bu biberi keşfi ile başlar ve bu biberden alınan tohumlar ile üretimine devam edilerek günümüze dek başarı ile gelir.

    Peter biber, Organic Gardening Magazine (Organik Bahçecilik Magazin Dergisi) tarafından en lezzetli acı biber ve en seksi biber ödüllerini almıştır.

    Bu biberin tohumlarının çimlenmesi 1 ayı bulabilir. Bilginize...
Name:  Peter Peper I.jpg
Views: 5137
Size:  26.4 KB
Name:  Peter Peper II.jpg
Views: 5200
Size:  51.8 KB

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen bahcedenn : 30-10-2014 saat 00:21
bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2014, 21:59   #15
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Cherokee Purple Domates

Name:  Cherokee Purple I.jpg
Views: 4888
Size:  44.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Cherokee Purple Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Kuzey Amerika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2013 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 80-90 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Siyahımsı pembe, biftek ve ortadan irice
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta kuvvetli gelişim gösterir. Bitkinin 1 aylık bir meyve verme süreci vardır. Bazı çeşitler gibi son donlara kadar hasat imkanı maalesef yoktur.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: 300-450 gr. lık basık meyveler verir. İnce kabukludur. Siyahımsı koyu pembe renkli meyvelerin omuzları siyahımsı yeşil renklidir. Fakat bu yeşil omuz yapısı meyve lezzetini negatif yönde etkilemez. Eski gerçek domates lezzeti için denenmesi gereken bir çeşittir.


Name:  Cherokee Purple II.jpg
Views: 5000
Size:  72.2 KB
Name:  Cherokee Purple III.jpg
Views: 5050
Size:  44.5 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2014, 00:29   #16
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Mazamort Biber, Üç Burun (Köy) Biberi

Name:  Üç Burun.jpg
Views: 4977
Size:  44.2 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Mazamort Biber, Üç Burun (Köy) Biberi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 2. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni:
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Orta
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki orta derecede boylanma yaptı. Ortalama 90 günde hasat alınır. 7 - 12 cm. uzunluğunda ve 2 cm. eninde, etli, tatlı bir biber çeşidi olup biberlerin uç kısmı üç burunludur. Biberlerin rengi koyu yeşil olup tam olgunlukta kırmızıya dönerler. Şekli nedeni ile hobi yetiştiricilerinin özellikle aradığı, çok ilgi çeken ve özellikle son yıllarda popüler olan bir biber çeşididir. Turşuluk ve közlemelik olarak tüketilir. Ayrıca Ege bölgesinde kurutmalık olarak da tüketilir.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2014, 10:14   #17
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Kıl Biber Tatlı

Name:  Kıl Biber.jpg
Views: 5451
Size:  48.2 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Kıl Biber Tatlı
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. Yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni:
  • Tohumun geldiği yer:
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Orta
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki toplu görünüşlü, yaklaşık 50-60 cm boyundadır. Ortalama 50-60 günde hasada gelir. 15 - 25 cm. uzunluğunda ve 1 cm. eninde, ince etli, tatlı bir biber çeşidi olup biberlerin sap kısmı körüklü görünümlüdür. Biberlerin rengi yeşil olup tam olgunlukta kırmızıya dönerler. Turşuluk olarak ta kullanılsa bile çıtır çıtır taze tüketime daha uygundur.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2014, 22:09   #18
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Russian Cossack Domates

Name:  Russian Cossack I.jpg
Views: 4811
Size:  47.3 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Russian Cossack Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Rusya ?
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Erkenci, fide dikiminden itibaren 70-75 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Yarı sırık
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Pembe, yeşil ve mavimsi çizgiler ile siyahımsı, yuvarlak ve ufak
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Yarı sırık bir çeşittir. Bitkiler orta kuvvette gelişir.

  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Pembe, yeşil ve mavimsi çizgiler ile siyahımsı bir domates çeşididir. Sulu ve etli yapısının yanında lezzetli bir çeşittir. Bu çeşitte bulunan mavi genler ile antosiyanin bu çeşidin daha siyahımsı gözükmesini sağlar. Aroması yüksek, oldukça zengin eski domates tadında tatlı ve hafif baharatlı bir lezzete sahiptir. Şekil olarak oval ve basık bir yapısı vardır.

    Bahçede yeri müsait olanlar için denenmesi gereken lezzetini beğendiğim bir çeşit oldu.

    Bir Tom Wagner üretimidir.

Name:  Russian Cossack II.jpg
Views: 4770
Size:  37.5 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2014, 22:55   #19
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Yeşil Çizgili Düvelek Kavunu

Name:  Yeşil Çizgili Düvelek I.jpg
Views: 5601
Size:  28.3 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Kavun, Cucumis melo
  • Tohum çeşit adı: Yeşil Çizgili Düvelek
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Büyük ihtimalle İç Anadolu
  • Tohumun geldiği yer: ANATOHUM 2013
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos sonu
  • Yetiştirme zorluğu derecesi: Zararlılara dikkat edilirse kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Yeşil Çizgili Düvelek, ince kabuklu, kuvvetli koku ve aromaya sahip bir geleneksel çeşittir. Diğer kavunlara göre erken hasada gelen bitkilerde meyve tutumu yüksektir. 2-3 kg kadar gelen meyvelerin eti turuncu (somon balığı) renklidir. Meyve kabuğu sarı dilimler arasında açık yeşil çizgilerden oluşmaktadır. Bu çeşidi özel yapan özelliklerden birisi de gözyaşı şekilli tohumlarıdır. Depolama suresinin düşük olmasından dolayı meyvelerin, hasat edildikten kısa bir süre sonra tüketilmesini tavsiye ederim. Tohumlarının ticari üretimi bulunmayan çok nadir bir çeşittir.
  • Çeşidin Hikayesi: Genelde İç Anadolu'da yetiştirildiği biliniyor. Bununla birlikte, Akdeniz Bölgesi'nde de (Antalya) görülmektedir. Düvelek'in belli bir çeşit ismini ifade etmekten cok bir grup kavunu kapsama olasılığı yüksektir. İç Anadolu'da bu isimle bilinen acı kavun çeşitleri de vardır.

Name:  Yeşil Çizgili Düvelek II.jpg
Views: 6102
Size:  39.8 KB
Name:  Yeşil Çizgili Düvelek III.jpg
Views: 6534
Size:  35.2 KB
Name:  Yeşil Çizgili Düvelek IV.jpg
Views: 5559
Size:  31.2 KB
Name:  Yeşil Çizgili Düvelek V.jpg
Views: 5267
Size:  45.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-09-2014, 23:57   #20
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Doochova Yellow Pepper Domates

Name:  Doochova Yellow Pepper I.jpg
Views: 4919
Size:  41.7 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Doochova Yellow Pepper Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Rusya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 70-75 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Açık sarı, dolma biber gibi ve ufak - orta boy
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta kuvvetli gelişim gösterir. Fakat verimlidir. Mümkün olduğu kadar yüksek sırığa ya da ipe sardırmaya gayret gösterin. Sürekli boy atma eğiliminde olup 2 li 3 lü meyve salkımları oluşturur.

    Sıcaklara ve kuraklığa dayanıklı olarak biliniyor. Bunun yanında sert donlarda bile meyve vermeye devam ettiği söyleniyor. Başına başka bir şey gelmezse bunu gözlemleyeceğim.

  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: İçi boş fakat diri, dolma biber şekillidirler. Açık sarı meyvelerin kimisinin yeşil omuzları vardır. 2 ya da 3 odacıklı yapısı vardır. Meyvelerin içi neredeyse tamamen boştur. Tohumların bulunduğu jelli kısım çok fazla yer kaplamaz. Domates dolma biber çekirdeği çıkarılır gibi üstten kesilirse tohumların bulunduğu jelli kısım alınıp domates tamamen doldurmaya müsait bir duruma gelir. Bu durumda domates dolma biberden esinlenerek Dolma Domates olarak ta isimlendirilebilir.

    Lezzet bakımından ise limon domateslerden aldığınız aynı lezzeti bu çeşitten de alabilirsiniz. Tuzlayarak erik yer gibi tüketebilirsiniz.


Name:  Doochova Yellow Pepper II.jpg
Views: 4938
Size:  32.5 KB
Name:  Doochova Yellow Pepper III.jpg
Views: 4695
Size:  41.9 KB
Name:  Doochova Yellow Pepper IV.jpg
Views: 4960
Size:  40.1 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2014, 22:44   #21
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Nebraska Wedding Domates

Name:  Nebraska Wedding I.jpg
Views: 4605
Size:  29.6 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Nebraska Wedding Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Kuzey Amerika
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2013 Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta geç, fide dikiminden itibaren 85-90 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Oturak
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Turuncu, basık ve orta
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok kuvvetli gelişim göstermese de desteğe ihtiyacı vardır. Meyveler bitki üzerinde 3'lü 4'lü salkımlar halinde bulunur. Nebraska'nın soğuk ve rüzgarlı iklimine adapte olmuş olduğundan sert iklimlerde iyi performans gösterirler.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Nebraska Wedding yuvarlak, hafif basık, parlak turuncu renkli meyvelere sahiptir. Omuz kısımları genelde düzdür, çok nadir çatlama yaparlar. Fazla sulu olmayan etli bir yapısı vardır.
  • Çeşidin Hikayesi: Muhteşem bir hikaye ile eski bir atalık çeşit, Nebraska Wedding. Geleneksel portakal renkli düğün domates tohumu. Amy Goldman'ın atalık domateslerin renkli hikayelerini anlattığı The Heirloom Tomato isimli kitabında ''Aşk meyvesinin son noktası'' olarak tanımlanıyor. 1800 lerin sonlarında Minnesota'dan, sömürgeciler tarafından bizim çingene arabası diye tabir ettiğimiz kapalı vagonlarda Nebraska'ya getirilen Nebraska Wedding domates tohumları sonrasında gelinlere düğün hediyesi olarak verilmeye başlanmıştır. Söylendiğine göre Nebraska gelinleri hala bu çeşidin tohumlarını düğün hediyesi olarak alıyorlar.

Name:  Nebraska Wedding II.jpg
Views: 4736
Size:  44.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-09-2014, 23:21   #22
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Osh Kirgizia Karpuz

Name:  Osh Kırgızia I.jpg
Views: 4561
Size:  48.9 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
  • Tohum çeşit adı: Osh Kirgizia
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Rusya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos sonu
  • Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Verimli bir çeşittir. 2,5 - 3 metre uzunluğunda yer kaplar. Bu sene o kadar yağan yağmurlardan hem bitki gelişimi bakımından hem de meyvelerin lezzeti bakımından hiçbir şekilde negatif yönde etkilenmediler. Fide dikiminden itibaren 90-100 günde hasada gelir. Tohum şirketi bilgilerinde kuzey bölgelerde de güzel performans verdiği söylenmektedir.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Futbol topu büyüklüğünde, 3-4 kg ağırlığında meyveler elde ettim. Kabuk rengi sarımsı açık yeşil renginde olup belli belirsiz çentikleri koyu yeşil renklidir. Meyvenin iç rengi açık pembe olup çekirdekleri küçük ve kırmızımsı açık kahverengidir. Kabuk renginin kirli, solgun ve iç renginin olmamış gibi görünmesine aldanmayın. Lezzeti mükemmeldir. Karpuzun her noktasının tadı ve lezzeti eşit şekildeydi.

Name:  Osh Kırgızia II.jpg
Views: 4607
Size:  58.2 KB
Name:  Osh Kırgızia III.jpg
Views: 4903
Size:  56.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-09-2014, 12:50   #23
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Hungarian Hot Wax Biber

Name:  Hungarian Hot Wax IV.jpg
Views: 4420
Size:  41.0 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Hungarian Hot Wax
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Macaristan
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sezonu kısa olan bölgeler için ideal olan bir Macar biber çeşididir. Erkenci, verimli ve meyvesini çok yönlü kullanabileceğiniz bir çeşittir. Bitki çok gür olmayıp yaklaşık 45-50 cm boyundadır. Fide dikiminden itibaren ortalama 60 - 70 günde hasada gelen biberlerin iyice kızarmasını istiyorsanız 85 - 90 gün beklemeniz gerekmektedir. Yumuşak, hafif acı biberler elde etmek istiyorsanız biberlerin rengi yeşilken hasat ediniz. Acılığı için yetiştiriyorsanız biberlerin dalında kızarmasını bekleyiniz.

    Meyvelerin boyu 10 - 12 cm uzunluğundadır. Meyvelerin yüzeyi pürüzsüz (düz) olup gitgide sivrilen bir yapıdadır. Kanarya sarısından olgunlaştıkça turuncu ve kırmızı tonlarından, olgunluk döneminde parlak bir kırmızıya dönen biberler yetiştirmenizi sağlar. Lezzetli ve orta acı olan biberler kurutmaya ve turşuya olduğu kadar taze tüketmek için de uygun bir türdür. Kalın etli olan bu çeşidin kızartması da güzel olup kabukları kolayca soyulabilmektedir. Bu çeşidin etkileyici turşusu olduğu özellikle söyleniyor. Fakat ben sadece tohum alabilmek için yetiştirdiğim için turşusunu deneme şansım olmadı.

Name:  Hungarian Hot Wax I.jpg
Views: 4548
Size:  40.9 KB
Name:  Hungarian Hot Wax II.jpg
Views: 4402
Size:  38.0 KB
Name:  Hungarian Hot Wax III.jpg
Views: 4474
Size:  30.3 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-09-2014, 23:44   #24
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Georgescu Chocolate Tatlı Biber

Name:  Georgescu Chocolate I.jpg
Views: 4378
Size:  41.5 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Georgescu Chocolate Tatlı Biber
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Romanya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Fide dikiminden itibaren 70 - 80 günde hasada gelen, kökeni Romanya olan, verimli bir biber çeşididir. Bitki çok fazla dallanmayıp 45-60 cm boyundadır.
    Meyvelerin boyu 8 - 12 cm arasında değişen, genişliği ise 5 cm e kadar varan uzunluklardadır. Koyu yeşilden çikolata rengine doğru olgunlaşır. Kalın etli, sulu, tatlı ve lezzetli bir biberdir. Etinin içe bakan kısmı kiremit kırmızısıdır. Bu biber gurmeler tarafından salatalara yakıştırılan, davetlerinizi zenginleştirecek ve sofralarınızı renklendirecek harika bir seçim olacaktır.


Name:  Georgescu Chocolate II.jpg
Views: 4498
Size:  29.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-09-2014, 23:00   #25
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Abu Rawan Domates

Name:  Abu Rawan.jpg
Views: 4311
Size:  43.0 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Abu Rawan Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Irak
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 70-80 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Oturak
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, hafif basık yuvarlak ve ufak
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Orta kuvvetli gelişen oturak bir çeşittir. Yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklıdır. Kurak bölgelerde elinizin altında bulunması gereken bir domates çeşididir.

  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Onlarca meyve veren, lezzetli, diri, salata tabakları ve taze tüketim için ideal mükemmel bir domates çeşididir. Dalında çatlama ve çürüme yapmaz. Son donlara kadar meyve veren, uzunca bir hasat süresine sahip bu domates çeşidi savaş dolayısıyla tarımı durma noktasına gelmiş ve artık maalesef geleneksel türlerin pek yetiştirilemediği Irak'a aittir. Tohumu, Fransa'da yasayan Aziz Nael isimli bir Irak'lı tarafından ABD'ye tanıtılan çok nadir dört çeşitten birisidir. Hem lezzet hem de nesillerinin tehlike altında olmasından dolayı bu çeşide bahçenizde yer ayırmanızı tavsiye ederim. Diğer Irak domates çeşitlerinin ekşimsi tatlarının yanında bu çeşidin tadı daha tatlımsıdır.




bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-09-2014, 23:05   #26
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Ali Baba Karpuz

Name:  Ali Baba I V.jpg
Views: 4432
Size:  46.9 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus
  • Tohum çeşit adı: Ali Baba
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Irak
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos sonu
  • Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Verimli bir çeşittir. En aşağı 6-7 metre uzunluğunda yer kaplar. Bu sene o kadar yağan yağmurlardan hem bitki gelişimi bakımından hem de meyvelerin lezzeti bakımından hiçbir şekilde negatif yönde etkilenmediler. Fide dikiminden itibaren en aşağı 100 günde hasada gelir. Hasat etmek için kuruyan sülüklere rağmen bir müddet daha beklemek gerekiyor.

    Acımasız, şiddetli sıcaklıklara dirençli olup açık yeşil renginden dolayı da güneş yanıklığına dayanıklıdır. Yalnız serin geceleri sevmeyen bir çeşittir.

  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Uzun torpil şeklinde kabak gibi , ortalama 6 ile 14 kilo arasında değişen karpuzlar elde edebilirsiniz. Kabuğu açık yeşil üzeri daha koyu benekçikler ile kaplıdır. Sert kabukları bu çeşidi nakliyeye ve depolamaya dayanıklı kılar. Meyvenin iç rengi koyu pembe olup çekirdekleri açık kahve rengi üzerinde kirli siyah noktacıklar ve çizikler ile kaplıdır. Çekirdekleri iri değildir ve azdır. Osh Kırgızia'nın lezzeti mükemmeldir diye söylemiştim. Bu ondan da daha güzeldi. Bunun da her noktasının tadı ve lezzeti eşit şekildeydi. Müthiş lezzetinin yanında müthiş derecede suluydu.

    Kökeni Irak olan çok kıymetli bu tohumları ABD'ye tanıtan kişi yine aynı kişidir. Fransa'da yaşayan Aziz Nael isimli bir Irak'lıdır. Uzun yıllardır süren savaşlar nedeni ile on binlerce yılda geliştirilen paha biçilmez tohum genetik miraslarının büyük bölümünü kaybeden bu coğrafyada ender kurtulan varyetelerden biridir.

    Karpuz severlerin gönlünde ayrı bir yeri olacak olan ve mutlaka yetiştirilmesi gereken bir karpuz çeşididir.

Name:  Ali Baba I.jpg
Views: 6639
Size:  39.5 KB
Name:  Ali Baba II.jpg
Views: 5679
Size:  62.2 KB
Name:  Ali Baba III.jpg
Views: 4389
Size:  43.1 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-09-2014, 20:04   #27
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Eva Purple Ball Domates

Name:  Eva Purple Ball I.jpg
Views: 4204
Size:  44.2 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Eva Purple Ball Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Almanya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta, fide dikiminden itibaren 70-80 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Sırık
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Pembe (koyu), yuvarlak ve orta
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Benim gözlemlediğim çalı formunda, birçok yerden yan dal veren, kuvvetli gelişen sırık bir çeşittir.

    Joseph Joe Bratka tarafından 1800 lerin sonlarında ABD'ye getirilmiş ve Carolyn Male tarafından 1991 yılında Seed Savers kataloğunda tanıtılmıştır. Kökeni Joseph Joe Bratka'nın dedesinin Almanya'nın Black Forest bölgesinde yetiştirdiği tohumlardır. Seed Saver Exchange bilgilerinde bu çeşit için nemli bölgelerde iyi sonuçlar verir diye bir ibare var. Bu yaz bunu yaşayarak görmüş oldum. Bu senenin yağmurlarından birçok çeşit etkilenirken en çok meyve aldığım ender bitkilerden birisi oldu bu çeşit.

  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Taze tüketime uygun, söğüşlük ve aynı zamanda da konservelerde kullanılan bir çeşittir. Kusursuz yusyuvarlak olan orta boy meyveler çatlamaya dayanıklıdır.

Name:  Eva Purple Ball II.jpg
Views: 4184
Size:  31.1 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2014, 22:46   #28
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Rosso Sicilian Domates (Russo Sicilian Togetta)

Name:  Rosso Sicilian I.jpg
Views: 4008
Size:  35.8 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Rosso Sicilian Domates (Russo Sicilian Togetta)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: İtalya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Orta geç, fide dikiminden itibaren 70-90 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Oturak
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, fitilli, basık, içi boş ve küçük
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Kuvvetli gelişen verimli bir çeşittir.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Bariz şekilde belirgin olarak fitilli bir yapısı vardır. Sıkı ve sert et yapısı ile beraber içinin boş olması bu çeşidi hem doldurmaya uygun kılar hem de salça ve sos için uygun bir çeşit haline getirir. Yalnız ince kabuklu olduğundan ötürü beklemeye dayanıksızdır.

Name:  Rosso Sicilian II.jpg
Views: 4082
Size:  48.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2014, 22:23   #29
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Sasha's Altai Domates

Name:  Sasha's Altai I.jpg
Views: 3891
Size:  46.2 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
  • Tohum çeşit adı: Sasha's Altai Domates
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Rusya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Hasat süresi: Erkenci, fide dikiminden itibaren 55-70 gün
  • Büyüme alışkanlığı: Oturak
  • Yaprak tipi: Normal
  • Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, yuvarlak, yassı ve ufak
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: Sibirya'nın en iyi çeşididir. Erkenci ve verimli bir çeşittir. Yüksek rakımlı ve serin bölgelerde bile verimlidir. Son donlara kadar meyve vermeye devam eder.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Genelde ufak, kimisi ufaktan orta büyüklüğe doğru, hafif basık, parlak kırmızı yuvarlak meyveler verir. Başlangıçta meyvenin yeşil olan omuzları tamamen kızardığında kaybolur. Taze tüketim ve özellikle domates suyu için mükemmeldir.

    Tohumlar, Bill McDorman'a 1989 yılında, Sibirya Irkutsk'tayken Altai Shan dağlık bölgesinde kendi bahçesinde yetiştirdiği, tüm Sibirya'nın en iyi domatesi olduğunu iddia ettiği Sibiryalı arkadaşı Sasha tarafından verilmiştir. Ve ticari olarak piyasaya 1991 yılında sürülmüştür.

    Sasha's Altai çeşidi Organic Gardening Magazine tarafından dünyanın en iyi erkenci 10 domates çeşidinden biri seçilmiştir.

Name:  Sasha's Altai II.jpg
Views: 3972
Size:  43.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2014, 00:22   #30
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Mehmet'in Tatlı Türk Biberi

Name:  Mehmetin Tatlı Türk Biberi I.jpg
Views: 4104
Size:  67.4 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Mehmet'in Tatlı Türk Biberi
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
  • Tohumun kökeni: Türkiye
  • Tohumun geldiği yer: ANATOHUM 2013
  • Kullanılan gübreler:
  • Kullanılan ilaçlar: -
  • Hasat yıl ve ayı: 2014 Eylül - Ekim
  • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: İnce kabuklu, közlemelik, taze yemeklik, ızgaralık kullanılabilecek lezzetli bir çeşit. Göz kamaştırıcı bir verime sahip. 60-65 günde hasada geliyor.

    Yöresi ve geçmişi bilinmeyen bir çeşittir. Veriminden ve tadından çok memnun kaldığı için Sn. birnefestoprak tarafından isim verilmiştir.

Name:  Mehmetin Tatlı Türk Biberi II.jpg
Views: 4780
Size:  67.4 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024