11-08-2014, 01:28
|
#8
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Trinidad Scorpion (Butch T soyu)
- Bitki türü: Sebze
- Bitki ömrü: Tek yıllık
- Tohum Türü: Biber, Capsicum chinense
- Tohum çeşit adı: Trinidad Scorpion (Butch T soyu)
- Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Istanbul
- Tohumun kökeni: Trinidad
- Tohumun geldiği yer: 2013-2014 agaçlar.net Tohum Takas Etkinliği – Sn. birnefestoprak
- Kullanılan gübreler:
- Kullanılan ilaçlar: -
- Hasat yıl ve ayı: 2014 Ağustos - Eylül
- Yetistirme zorlugu derecesi: Orta
- Bitki tipi ve gelişim durumu: Diğer biber çeşitleriyle benzer şekilde yetiştirilir. Başka biberlerden olabildiğince uzakta yetiştirilmelidir. Saksıda da yetiştirilebilir. Fakat büyükçe bir saksı tercih edilmelidir. Tarla ve bahçe yetiştiriciliğine uygundur. Çok fazla ilgi istemez. Az fakat sık sulama ister. Gelişimi ilk başlarda oldukça yavaş olan bitkinin yerini sevdiğinde ve güzel bakım yapıldığında 45-120 cm yükseklikte dayanağa ihtiyacı olan gür bir yapısı vardır. Fide dikiminden itibaren ortalama 100 - 120 günde hasada gelir. 10 - 15 cm uzunluğunda koyu yeşil renkli irice yaprakları olan bitkinin çiçek ucuna yakın kısmının akrebin iğnesine benzeyen meyveleri vardır.
- Çeşidin Hikayesi: Anavatanı Trinidad'tır. Scorpion, Türkçe'de akrep demektir. Adını, meyvelerinin çiçek ucuna yakın kısmının akrebin iğnesine olan benzerliğinden almaktadır.
Acı biber yetiştiricisi ve sos üreticisi Butch Taylor, 2004 yılında yaptığı bir takasta Trinidad Scorpion çeşidine ait tohumları elde etmiştir. Butch Taylor, takastan gelen tohumları yetiştirdiğinde, bitkilerden ucunun diğerlerine gore daha duzgun şekilli meyveler verdiğini ve daha verimli oldugunu farkedip bu bitkiden elde ettiği tohumlarla üretime devam etmiştir ve bu tohumları birçok insanla paylaşmıştır.


Çok acı bir çeşittir. Biber kesildiğinde elle veya vücudun başka bir yeriyle temas etmemelidir. Doğrudan doğruya tüketilmemeli, acı yemeklere küçük parçalar halinde ilave edilebileceği gibi başka acı olmayan biberlerle seyreltilerek hazırlanacak acı sos şeklinde kullanılabilir.
|
|
|