![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-02-2008
|
evet yampordan ne demek?ağustos ayında dip sürgünü kesmenin riski nedir? ne gibi zararları olabilir?ağustosta dip sürgünü kesimi yapıldıysa ve bu yalışsa bir risk varsa bu zeytinlere ne gibi işlem yapılmalı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-03-2008
|
ayrıca sizinlede paylaşayım balıkesir üniversitesi zeytin enstitüsünü kazandım kaydımı yaptırıcam.Bundan sonra öğrendiğim çoğu şeyi sizinle paylaşmak isterim elimden geldiğince herkese kolay gelsin iyi günler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Allah zihin açıklığı versin, Deseniz ya geleceğin ziraat mühendisi, haydi hayırlısı olsun, başarılar. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaçsever
|
teşekkür ederim Lilium. umarım fayda sağlarım arkadaşlara iyi günler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-08-2008
|
Herkese Merhaba, Epey bir zamandir forumunuzu takip ediyorum, bugun de uye oldum. Ileriye donuk genisleme potansiyeli olan bir zeytinlik sahibi olmak ve bu isi hem hobi hem de gelir getirici bir mesgale olarak devam ettirmek amacindayim. Cogu yazismayi okumama ragmen yine de ekonomik acidan guncel cevabini merak ettigimi bir kac sorum var. 10 donumluk yetiskin zeytin agaclari olan bir bahceye sahip oldugum taktirde bu bahcenin olasi masraflari ve getirisi ne olur? Mudanya bolgesinde olan bu bahcedeki tahmini 250 agactan ne kadar urun (zeytin ya da yag) ne kadar olacaktir/ Yetismis bir bahce mi almak yoksa bahceyi kurmami mi tavsiye edersiniz? Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler. Selamlarimla, Cem |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaçsever
|
öncelikle hoşgeldiniz sayın cem resat; şimdi 10 dönümlük bahçe yazmışsınız bahçeden bahçeye değişir bu bakım ve masraflar masraftan kısarsanız zeytininiz de kalite düşer masraf eder hiç bişeyden kaçmassanız kalite artar bakarsan bağ bakmazsan dağ misali. ağaçlar yaşlarına göre meyve verirler ben şuan örneğin 15 yaşında olan ağçlarımdan ortalama 130 kilogram felan mahsul alıyyorum bu artıyorda azalıyorda hava koşullarına göre. masrafa gelince ben 10 dönüm die masraf çıkarmadım benim bahçem fazla olduğu için ben toplam bahçemin bu yıl sadece ilaçlama masrafı olarak 36 milyar para verdim gübresi suyu ara işçiliği felan saymıyorum sadece yaptığım yazlık ve kışlık ilaçlamalara bu miktarda para verdim onuda toptan uygun aldığım halde. tavsiyem varsa güzel bakımlı alınabilecek bi zeytin bahçesi 12 yaşından büyük onu almanızdır tabi hobi için yapılacaksa ben olsam sıfırdan başlarım e içinden çıkmam tabir edilecek olursa kendi yağımla kavrulurum yani hem ürün alırım hemde kar ederim ama geleceğe yönelik umarım doğru kararı verirsiniz sayın cem resat bey iyi günler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 22-08-2008
|
Tekin Bey, cevabiniz icin cok tesekkurler. Burada okuduklarimdan gordugume gore uygulanan yanlis politikalar neticesinde Gemlik turu zeytinin gelecegi diger yaglik zeytinlere kiyasla pek parlak gorunmuyor. Bu nedenle kucuk sayilabilecek yetismis bir bahce ile Ayvalik turu zeytin yetistiriciligine baslayip, zaman icerisinde araziyi buyutmeyi planliyorum. Boylelikle olasi masraflari ve isin aritmetigini gormeyi istiyorum. Bu forumu takip edenlere sormak istedigim bir sorum daha olacak, ileriye donuk dusunecek olursak ihracat acisindan gelecegi olan turler hangileridir? Yetistiriciligin yapilacagi bolge Kuzey Ege ya da Izmir Karaburun dolaylari olacak. Selamlarimla, Cem Resat |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2009
|
sn.tekin bu ay zeytin için ne yapılmalı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2009
|
sn.tekin
bu ay zeytin için ne yapılmalı |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Ağaçsever
|
sn. zenep çam sorunuzun cevabını yollamıştım mesajlarınızı kontrol edin iyi günler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaçsever
|
zeytinleriniz daha küçük yaşta şuan için yapabileceğiniz ilk uygulama yeni filizlerin zararlılar tarafından yok edilmemesi için yapılması gerekli mücadeledir.Bunun dışında ise zeytinlerinizi bol bol sulayın Gaziantep'de suya baya bi ihtiyacları olacak.iyi günler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-11-2007
|
Sayın tekin80 kaç dönüm zeytinlikleriniz var ve kaç ton ilaçlama suyu atıyorsunuz. zeytin ağaçlarına taban gübresi atıyormusunuz. zeytin fidanlarını kaç senede verime geçirmeyi başarıyorsunuz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
zeytin fidanlarına gelince normalde erken tutmaya başlıyor 4 yaşında felan ama biz 7 yaşına kadar tutan meyveleri bi ksımını çiçekte döktürüyoruz kalan kısmınıda toplayıp haziran ayında ayıoruz.sırf bedene versin zeytin yorulmasın die.mesela bu sene 6 yaşında olan bi bahçem var 4-5 ton zeytini yoydurmak zorunda kaldık daha bedenleri küçük olduğu için. iyi günler... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Sayın tekin80 taban suyu yüksek olan zeytinliklerimde dal kanseri oluşmaktadır. Şu anda bakır ve sonbahardada borda bulamacı uyguluyorum. Dal kanserini durdurmayı başaramadım. Bir öneriniz varmı ? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 |
Ağaçsever
|
zeytin dal kanseri çok kötü bir zeytin zararlısıdr.genellikle taban suyu yüksek sulak bilhassa sazlıkların üzerine dikilen zeytinlerde rastlanır.sayın özcan2007 uygulamanız güzel fakat bunu hastalığın olduğu ağaçlarda yılda 4 kez ve 2 yıl üst üste uygulamalısınız.siz nasıl yapıorsunuz bilmiyorum ama.Birde bahçenize drenaj kanalları veyahut belirli aralıklarla çukurlar açarsanızda taban suyuna bi çözüm bulabilirsiniz.kanser bulaşmış dalları budarken havanın yağışlı olmamasına dikkat edin budama yaptığınız dalları bahçe dışında yakın ve aletleri her seferde temizleyin dezenfekte edin.birde gereğinden fazla azot kullanmayın.ilaçlamalırda birini hasattan sonra , ikincisini şuabat sonunda dolu ve don olaylarından sonra üçüncüyü bahar yağmurlarından önce sonuncuyuda sonbahar dan önce olarak ayarlayabilirsiniz. Benim arazilerde pek görülmedi fakat hemşeri birinin arazisinde çok fazla sizin arazi gibi taban suyu yüksek. iyi günler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-08-2008
|
Merhaba arkadaşlar bu günlerde ben de bir zeytinlik kurmak üzereyim. 6-7 dönümlük araziye 6 metreye 6 metre aralıklarla 80 cm derinliğinde çukurları açtırdık (170 adet) bile kasım ayı içinde fidanları dikmeyi düşünüyoruz. Bizim buralarda (kadirli/osmaniye) gemlik türünün uygun olduğu söyleniyor, piyasada hep gemlik fidanlar bulunuyor. Ekim yapacağımız alan fazla olmamak kaydıyla meyilli bir arazi ve birde kuzeye bakıyor, sulamayı tarlanın alt kısmında bulanan yaz aylarında kuruyan dere yatağına gölet yaparak yapmayı düşüyoruz * Gemlik türü * Dikim * Bahçe tesisinde gübreleme gibi konularda tavsiyeleriniz olursa sevinirim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Yeni Üye
|
Alıntı:
Zeytin fidanlarını Kadirli'den Bursadan bayilik sistemiyle çalışan birinden temin etmeyi düşünüyoruz. Fidanlar sertifikalı. Bilgi edinmek için satılan fidanların bulunduğu alanı inceledim fidanlar gayet bakımlıydı, yaprakları canlı, yerleştirildikleri yerler özenli, güneş alıyor vs. bayi yaz boyunca zehir kullandığı söyledi, diğer fidancılara da baktım onlar bakımlı değiller gibiydi, güneş almıyor, betonda bekletiliyor vs. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
|
evet zaten fidanların durumunu aşağı yukarı bilirsiniz birde dallarda **** gövdede tumör şeklinde kanser varsa almayın yoksa işin içinden hiç çıkamazsınız.onlarada dikkat ederseniz büyük kısmını atlatırsınız.iyi günler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 |
Yeni Üye
|
Dikkat edeceğim teşekkür ederim. Benim en çok düşündüğüm tarlanın kuzeye bakması sizin bu durumda olan ağaçlar var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Ağaçsever
|
evet var ama pek etkileyeceğini sanmıyorum bakımını tam yaparsanız yeterki toprağını sevsin zeytin geriside size kalmış yani bakıma ilgiye titizliğinize iyi günleR.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
|
Teşekkürler. Kuzey yönü baya kafama takılıyordu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Ağaç Dostu
|
Zeytin dikimleri Türkiyede durdurulması gerekir. Dağ taş zeytinlikler oluşmuş durumda. Üreticiden salamura zeytini sudan ucuza alıyor tüccarlar. Son olarakta devletin zeytine pazar bulması gerekiyor. Zeytinin ilerisi yok... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 |
Ağaç Dostu
|
Katılıyorum Özcan2007 ye dağ taş zeytinlik, aslını düşüncek olursan çok değil , türkiye ya malını pazarlayamıyor ya da dedikleri gibi gemlik çeşidini'in pazar isteği yok. Gemlik çeşidinin yüzde beşi ançak dışarıya pazarlanıyor, hep iç pazar, iç pazar stoklar dolu, dışarıdan bu çeşidi istemedikleri söyleniyor, pazarlayamıyormuyuz, yoksa gerçekten sevilmiyormu, açaba hangisi doğru. Yeni ekeceklere tavsiyem gemlik çeşidi ekmesinler, zira ben sökmeyi düşünüyorum. Düşünüyorum değil sökeceğim, hemde kameralar önünde de anlatacağım. Çünkü bölgede bir marmara birlik var, birkaç tane de keyfe keder özel sektör var, (keyfi gelirse alıyor gelmezse almıyor) marmara birlik pazarlama yapamadığı için üyede almıyor, zaten bölgeleri ayırmış, bölge dışı zeytini de almıyor, bölge dışıysan üye hiç kabul etmiyor. Benim anlıyamadığım çoğu yerde de yazdığım gibi türkiyenin tarım politikaların yanlışlığı hatta olmayışı, Ekim yaparken sana dölüme 250 ytl desdekleme veriyor, meyvanı almıyor, (Pazar bulamıyor) almıycaksan niye destekleme veriyorsun da bunu bana ektiyorsun. İşte biz böyle garip bir ülkeyiz. Neyse konu dışına çıktım, bu çeşidi ekecek olan önce üye olabilirliğini araştırsın sonra ihracata giden cinsler seçsin. Daha da önemlisi Zeytin ekilecek alanın iklim şartları çok önemli, Sıcak ve eksi 7 dereceden fazla olan yerlere hiç ekilmemeli. Saygılarımla lilium Düzenleyen Lilium : 12-02-2010 saat 12:58 Neden: cümle ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
|
Bende 6.5 dönüm susuz arazime zeytin dikmeyi planlıyorum.Susuz olduğu için çakal fidanlara aşılanmış fidanlar kullanmayı düşünüyorum.Şimdiye kadar memecik ve ayvalık türlerini karışık olarak dikmeyi planlıyordum.Dün Çanakkale'den gelirken uğradığım zeytin fidanlıkları ve zeytinliklerde bayağı bir araştırma yaptım.Gerçekten de her taraf gemlik fidanıyla dolu.Gemlik türünü yağlık diye de, sofralık diye de pazarlıyorlar. Edremit tarım ilçe müdürlüğünün fidanlığındaki görevli domat zeytini dikmemi tavsiye etti. Pazar olanağının daha fazla olduğunu söyledi. Tabii susuz arazide olur mu bilmem dedi.Şimdi acaba domat zeytini mi diksem diye düşünüyorum.Domat zeytini hakkında bilgisi olan veya domat türünde tesis edilmiş zeytinlikleri olan arkadaşlar bilgilerini paylaşabilirler mi? Saygılarımla... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2008
|
Alıntı:
Ziraat mühendisi değilim , ama zeytin tarımı yaptığım ve domat zeytini de yetiştirdiğim için bilgim elverdiğince bildiklerimi size aktarmaya çalışayım. Dikmeyi düşündüğünüz domat cinsi zeytin sulak arazi ister , eğer hiç sulama imkanınız yoksa düşünmeyin , onun yerine kurak şartlara dayanıklı memecik , çekişte vb. çeşitleri düşünmenizin daha iyi olacağı kanaatindeyim. Selamlar . . |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-09-2007
|
Alıntı:
Sn syıldıran, Bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim.Sulak olan başka bir arazime ( 2.5 dönüm) şimdiye kadar japon eriği veya bodur erkenci elma dikmeyi planlıyordum. Görüştüğüm fidancılar domat zeytinin pazarlanmasının ve pazar fiyatının çok iyi olduğunu söylediler.Hatta tüccarın tarladan aldığını söylediler.Bende domat zeytin mi diksem diye kararsız kaldım. Siz domat zeytini de yetiştirdiğinizi yazmışsınız.Sizin bu konuda görüşleriniz nelerdir? Pazar ve fiyat sıkıntısı çekiyormusunzu? Ayrıca domat zeytinleri aşılanmış şekilde satıyorlar.Dikecek olursam kaç yaşında fidan almamı ve kaçar metre arayla dikmemi tavsiye edersiniz? Şimdiden teşekkürler, saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-07-2008
|
ben trabzonda zeytin ticareti yapmak istiyorum...buralarda sofralık mı yağlık çeşit mi olur?? zeytin fidanlarını nerden temin edebilirim.. bana yardımcı olurmusunuz.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 |
Ağaç Dostu
|
Karadenizde zeytin yetiştirilemez. Deniz seviyesinden 800 metreden fazla zeytin yetiştirilemiyor. Ziraat mühendisine danışın derim size.... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
ağaç, gübre, zeytin, zeytin gübreleme |
|
|