agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

SerDag 23-10-2010 15:31

Carmona
 
2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
1 yıldır eşim bir bonsaiye bakıyordu, ancak aşırı sıcaklarda bitki biraz sağlıksızlaştı. Bir Çin karaağacı. Eşimin odasında çok çiçekli bir kış geçirdi. Yazın oda çok ısınıyor, balkona çıkardık, alev sıcaklarda ise içeri sakladık. Yani çok yer değiştirdi yazın.

Aldığımızda zaten kalın olan dalları şu an iyice kalın durumda, küt küt uçları. Nasıl budama yapacağımıza dair bir bilgi bulamadık. Resmini foruma 1 yıl önce koymuştum, son hali ise şu şekilde. Nasıl budamalıyım önerilerinizi bekliyorum. Uygun keskiler Bauhaus'ta/Koçtaş'ta satılıyor mu?

memet 23-10-2010 18:48

Yapraksız olan dallar canlı mı?

jeomeo 23-10-2010 20:02

Bu bitki çin karaağacı değil, başka bir karaağaç da değil. Çin kuş üzümü (sageretia theezans) ya da carmona olması lazım. Bu türlerle çalışan arkadaşlar yanılıyorsam düzelteceklerdir.

Budama yapacağınız zaman bitkinize bir ön yüz belirleyip, çalışacağınız tarza göre, önden bakıldığında dallar birbirini kesmeyecek/örtmeyecek şekilde budama yaparsanız bitkiniz daha estetik duracaktır.

Herhangi bir keskin bahçe makasıyla budama yapabilirsiniz. Bahçe makası sağlamlığında keskin başka makaslar da işinizi görebilir. Budama makaslarını tüm yapı marketlerinde bulabilirsiniz.

aygün 23-10-2010 20:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaireef (Mesaj 36967)
Her yaşta telleme yapabilirsin.Ağaç yaşken eğilir.:D

Gövdeyi şekillendirmek için erken yaşlar daha uygun.Yaşı geçmiş bir gövdeyi şekillendirmek imkansız.

Pekiii......Limoniden bonsai olur mu bir, ikincisi yanıtınız evetse gövdesi 1 cm kalınlığında ve boyu da 50 cm civarı. Dalları ve gövdeyi telleye bilir miyim?

Yanıtınız için şimdiden teşekkürler...

jeomeo 23-10-2010 22:27

Limoni dediğiniz, limoni servi ise olur. Herhangi bir işlem yapmadan önce gövdesinin en az 3-4 cm olmasını beklemenizi öneririm.

aygün 24-10-2010 00:29

Sayın jeomeo,

Fotoğraflama imkanım olmadığından tarif etmeye çalışayım. Başka türleri de olduğunu bilmiyordum.

Rengi fıstıki ve yukarı doğru uzayan gittikçe sivrileşen bir görünüme sahip. Adına yakışır güzel de limoni bir kokuya sahip.

Belirttiğiniz kalınlığa ne kadar sürede erişir dersiniz?

jeomeo 24-10-2010 19:37

Mazının da servinin de limoni kokulu ve belirttiğiniz renkte türleri var. Aslında çok da fark etmez, odunsu her bitki ile bonsai çalışması yapabilirsiniz.

İyi bakım ile büyük bir saksıda veya toprakta yetişen bir servi, 5-6 yılda yeterince kalın olabiliyor. Bitkiniz 2 yaşında olsa 2 yıl sonra çalışmaya başlayabileceğinizi düşünüyorum.

Bu süre içerisinde fidanlıklardan uygun fidanlar satın alarak çalışmalar yapabilirsiniz.

aygün 24-10-2010 21:06

Teşekkür ederim.

aygün 25-10-2010 19:10

Sayın jeomeo, bir soru daha:o

Tamam, daha kalın bir fidanla çalışmalıyım...

Peki bu arada limonimin tepesine yakın, gövdeyi bir karış kadar kısaltsam, alttaki minik sürgünleri de budasam, gövdenin daha hızlı kalınlaşması yönünde doğru bir uygulama olmaz mı?

Hatta daha da ileri gidip arkasından da dalları tellesem, o şekilde büyüse sakıncası var mıdır?

jeomeo 26-10-2010 10:39

Budama kalınlaşmasına yardımcı olmaz, sadece bitkinizin enerjisini azaltır ve büyümesini yavaşlatır. Özellikle bitkinin en yüksek enerjiye sahip bölgesi zirvesidir.

Bitkinin ne kadar çok dalı ve yaprağı varsa o kadar hızlı gelişeceğini unutmayın. Özellikle yan dallar gövdenin kalınlaşmasına yardımcı olurlar.

Kalınlaşmayı hızlandırıcı bazı teknikler var. Dövmek, telle boğmak, altına düz bir plaka koymak, bıçakla çizmek gibi... Bunlar hakkında daha detaylı bilgi forumda bulunuyor.

Mesut AYDEMİR 27-10-2010 07:57

Çok güzel agaçlar bende bonsiye başlamak istiyorum ancak nereden başlamalayacağımı bilmiyorum yardımcı olurmusunuz.

SerDag 27-10-2010 08:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jeomeo (Mesaj 708357)
Bu bitki çin karaağacı değil, başka bir karaağaç da değil. Çin kuş üzümü (sageretia theezans) ya da carmona olması lazım. Bu türlerle çalışan arkadaşlar yanılıyorsam düzelteceklerdir.

Budama yapacağınız zaman bitkinize bir ön yüz belirleyip, çalışacağınız tarza göre, önden bakıldığında dallar birbirini kesmeyecek/örtmeyecek şekilde budama yaparsanız bitkiniz daha estetik duracaktır.

Herhangi bir keskin bahçe makasıyla budama yapabilirsiniz. Bahçe makası sağlamlığında keskin başka makaslar da işinizi görebilir. Budama makaslarını tüm yapı marketlerinde bulabilirsiniz.

evet evet Carmona. ikisini aynı sanıyordum.
yapraksız dallar canlı mı emin değilim, canlıydılar ama sonra güz başlayınca döktüler. benim odama aldık, şimdi sanki daha iyi. yalnız şu da var: toprağının azaldığını gözlemliyorum. toprak mı eklemeliyim, değiştirmeli miyim? kaç yıldır bu toprakta bilmiyorum, Koçtaştan almıştık yaklaşık bu büyüklükteydi. bonsai toprağı satılıyor mu?

jeomeo 27-10-2010 09:54

Yapraksız dalların kabuğunu tırnağınızla hafifçe kazıyarak yeşil mi değil mi diye bakarak hala canlı olup olmadıklarını kontrol edin.

Toprak ekleyebilirsiniz elbette ama anladığım kadarıyla en az 1 yıldır zaten toprağı değiştirilmemiş. Size tavsiyem toprağını değiştirmeniz. Fidanınız pek sağlıklı olmadığı için toprak bütünlüğünü mümkün olduğunca bozmadan daha büyük bir saksıya almanız. Sonraki sene kök budaması yaparsınız.

Bonsai toprağı satan bir alman markası var. Hiç yaygın değil, zor bulunuyor ve içeriği bonsaiye uygun değil. Forumda toprakla ilgili başlık var. Orayı okuyun ve uygun toprak karışımınızı kendiniz yapın.

Ali H. ALI 27-10-2010 12:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mesut AYDEMİR (Mesaj 709412)
Çok güzel agaçlar bende bonsiye başlamak istiyorum ancak nereden başlamalayacağımı bilmiyorum yardımcı olurmusunuz.

Sayin Mesut, aramiza hos geldiniz.
Begendiginiz guzel agaclar gibi siz de yapabilirsiniz. Ise okumakla basliyabilirsiniz. yterli bilginiz olduguna inandiginiz zaman bir fidanciya gidip uygun bir fidan alirsiniz, kendinize "uyelerin bonsai calismalari" basligi altinda bir sayfa acar fidaninizin fotografini ekler ve sormak istediklerinizi sorarsiniz. Bircok arkadasimiz size, cevap ve gorusler bildirecekler siz de onlari degerlendirip agaciniz uzerinde calismaya baslarsiniz.

Simdiden basarilar ve guzel agaclar diliyorum.

hobim 28-10-2010 01:35

her keze selamlar, nedendir bilinmez uzun yıllardan beri hobi olarak gördüğüm bonsai yi sizler sayesinde geliştirmek istiyorum. Ankarada ikamet ediyorum kısaca sitenizi gezdim ve s.marketlerden alınan bonsailerin hele hele benim gibi bu işin daha başında olan birisi için anca cellatı olacağı kanaatine vardım. o yuzden Ankarada bu konu hakkında ticari kar güdüsünden ziyade bir bonsai sever firma veyahut sera v.s adresi verebilecek arkadaşlar varsa inanın minnettar kalacağım saygı ve sevgilerimle...


bir diğer husus özellikle ankaradan katılım çok az gibi, şayet diğer sosyal paylaşım sitelerinde ki adresler varsa bunlarıda söylerseniz daha çok sevineceğim.. her şey için teşekkür ederim.. ))

krydrmz 29-10-2010 20:05

merhabalar;
Ben de yeni üyelerdenim,benim merak ettiğim bonsaide kuru dal efekti yapılırken kullanılan beyazlatıcı lıme sulfur.Bu nedir? nerden bulunur veya biz bu karışımı yapabilir miyiz acaba.
saygılar.

msgurkan 29-10-2010 20:27

Gerekli bilgileri şu sayfalarda bulabilirsiniz:

http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/407.htm
http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/1424.htm

jeomeo 29-10-2010 21:56

Ben daha önce iki kez lime sulphur yapmayı denedim, ikisinde de başarılı olmadığım bir yana zehirlendiğim yanıma kaldı.

Açık alanda, maske takarak yapmama rağmen baş ağrısı ve mide bulantısına sebep olabiliyor, dikkatli olmak lazım.

Yurtdışından gelen bir tanıdığa iki küçük şişe sipariş edip hazırını satın almıştım. Ömür boyu yetecekmiş gibi geliyor.

krydrmz 30-10-2010 00:19

merhabalar;
Acer Palmatum ve Acer rubrum aynı ağaçlar mıdır ?
saygılar.

Ali H. ALI 30-10-2010 10:39

iki agacin da ayni aileden olmasina karsin ikisi ayni agac degildir.
Acer Palmatum (Japanese maple, Japon akcaagaci) bircok cesidi olan bir akcaagac cinsi. Japonya Cin ve Korenin yerli bitkisidir.



Acer rubrum (Red maple, kirmizi akcaagac) bircok cesidi olan bir akcaagac. K. Amerikanin yerli bitkisidir.

lionstone 03-11-2010 12:08

Herkese merhabalar.... Uzun zamandır bonsai merakım vardı ve yaklaşık bir aydır ciddi şekilde araştırmalara başladım...Uygun bir bahçem olmadığı için iç mekan bonsaisiyle başlamayı düşünüyorum okuduğum kadarıyla 'Ficus'un hem uygulama açısından hem de iç mekan açısından iyi olacağını düşünüyorum.Yalnız bu aşka biraz ters düşecek ama sabırsızlanıyorum başlamak için,önce herşeyi hazmedip öyle başlayayım diyorum; sonra da bir ağaç alıp beraber köklenmek istiyorum. Sizlerin 2005-2006 da yazdığınız yazıları okuyorum ve aynı heyecanı seneler sonra bende paylaşıyorum.Neyse konuyu fazla dağıtmadan kasım ayı Ficusa başlamak için uygun bir zaman mıdır? ve sanırım yeni olduğum için 1-2 yaşında bir fidanla başlamam gerekiyor,doğru mudur?.Tavsiyelerinizi bekliyorum...Şimdiden teşekkür ederim..

memet 15-11-2010 13:55

Bayramın üçüncü günü Urla'da bir kaç bonsaici görüşelim diyoruz. Yer Urlaya giderken Çuha peyzaj.
Ünal kaktüsü geçince sağ tarafta.

Saat 130.00 da oarada olacağız.

Dolmuşla gelecekler. Bayramda expres dolmuş olmaz sanırım. İskele üzerinden gider. Urla kavşağında inip beni ya da Kalambaklı'yı ararsanız oradan alırız. Zaten kavşağa yakın.

Memet 0 543 304 40 35

Kalambaklı/ mustafa 0 532 261 01 58

memet 03-12-2010 16:54

Kış geldi eğitim çalışmalarımız başladı.

Aralık bonsai toplantımızı Urla’da Çuha peyzaj’da yapacağız.

Urla- Çeşme yolu üzerinde, Urla kavşağına gelmeden önce sağda.

Tarih: 12 Aralık Pazar saat: 12.00

Toplantılarımızda bu sene önceden konuları belirledik, her eğitimde bir konuyu inceleyeceğiz.

Bu toplantımızda;
Sarkık tarz çalışması yapacağız. Toprak değişimi, telleme, katkı maddeleri, temel malzemeler konusunda, eğitimimiz olacak. Eğitim için, malzemeleri tanıma içerikli dia gösterisi ayarladım.
Arkadaşlar üzerinde çalışmak istedikleri fidanları getirebilirler. Çuha peyzaj’dan ya da çevredeki başka fidanlıklardan fidan bulma şansı da var.

Pazar günleri dolmuş seranın önündeki caddeden geçmiyor. Dolmuşla gelecek arkadaşlar önceden benle iletişim kurarlarsa, arabayla gelecek arkadaşların alması için ayarlama yaparız.

Eğitmen: Mehmet Tunçer
İletişim için:

0543 304 40 35

memet 13-12-2010 13:39

Bu kış ilk İzmir toplantımızı pazar günü yaptık. Diğer toplantılarımızdaki eğitim konularımızı da belirledik onlar da aylara göre şöyle;

Aralık
1- Sarkık tarz. Bu ay yapılacak işler. (Toprak değişimi, telleme, Katkı maddeleri, temel malzemeler. Torf ponza vs.) ( yaptığımız eğitim içeriği)
Ocak
2- Eğri tarz.Telleme budama teknikleri tarzlar karar verme. Fidan alımı.
Şubat
3- Süpürge tarzı. Aşılama, aşı teknikleri büyük ağaçları kısaltma. Şekillendirme, kuru gövde.
Mart
4- Ölü gövde çalışması. Gübreleme (Nasıl gübrelenir. Kullanılan malzemeler yosun ema simderma hümik fulvik asit vs. Gübre içerikleri miktarlar.)
Nisan
5-Dik tarz.
Mayıs
6- Sulama su içeriği gübreleme. Uç alımı yaz budaması. Orman tarzı.

memet 02-01-2011 16:11

Urla'da bonsai çalışması yaptık. Güzel bir gün geçirdik.

memet 25-01-2011 18:08

E dergiyi yeniden çıkarmak için çalışma yapıyorum. İlk sayıda bonsai özel sayısı planlıyorum. Dergiye bonsai için yazı hazırlarım diyen arkadaşlar olursa, benimle iletişim kurmasını rica ediyorum.

memet 29-01-2011 07:07

Yarın Çuha peyzajda çalışma yapacağız.

memet 22-02-2011 18:28

1 Eklenti(ler)
Pazar günü bonsailerimiz üzerinde çalışmak için bir kaç arkadaş bir araya geldik.

memet 07-03-2011 19:39

E dergide bonsai özel sayısı çıkarmak istemiştim ama kimseden yazı alamadım. Yazı verceklerini söyleyen arkadaşlardan ses çıkmadı bugüne kadar. Özel sayı başka bir zamana kaldı artık.

Ali H. ALI 09-03-2011 09:58

Memet, E dergi ozel bonsai sayisi cikarmak icin en az 10 yazinin olmasi gerekir diye dusunuyorum. Bunca bonsaici arkadas arasindan da bu kadarcik yazilar kolaylikla cikmali diye dusunuyorum.

Ileriki bir tarihte olsa bile bonsai ozel sayisinda yazmak isteyen arkadaslar(bonsaici olmak da gerekmiyor, bonsai hakinda bir aninizi ve ya dusuncelerinizi yazmak da olabilir) yazacaklari konuyu belirtip yazmiya basliyabilirler. Yazilar tamamlaninca da dergiyi cikaririz.

1/ Ali H. Ali (Burdaki bonsai kulubu hakkinda bir yazi)

2/

3/

4/

5/

6/

7/

8/

9/

10/


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:12.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024