agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

bonsaisever 03-10-2006 20:51

Sayın ölmez;
Konunun Toplantılar, Kaynaklar, Haberler, Satış ile alakası olmadığı için buraya ben taşımıştım :)

Şule 03-10-2006 20:58

Yağmurun seyrine dalmışlardır dedik ama yağmur da geçti. Nerelerdesiniz? Havalar eskisi kadar sıcak değil diye bonsai gölgesinde sohbete gelmeyenlere duyurulur: Bonsaimizi iç mekana aldık, yapay aydınlatmayla gölge sağlıyoruz. Yazın gölgesini tutmaz ama, bonsaimiz hala yerinde.:D

memet 03-10-2006 21:10

burda yaz daha bitmedi nar yemyeşil, incir dökmedi yapraklarını pazartesi yamadori için aramaya çıkacağım dağlarda

Şule 03-10-2006 21:19

Burda da yeşil, yaprak dökmeye yeltenen yok. Ama ülkemizde dört mevsim yaşanıyor. Şimdi Akdenizliler dışarı, İç Anadolu, Doğu Anadolu içeri denmez ki. Topu topu kaç kişiyiz Türkiye'de. Baksana bir bonsainin gölgesi yetiyor bizi almaya.:p

said_man 11-10-2006 19:52

Herkese merhaba uzun bir okul maratonu gene basladi vakit buldum ve siz büyüklerime merhaba demek istedim biraz uzun oldu ama idare edin :). Umarım herkesin keyfi yerindedir iyi geceler iyi calismalar.

Ali H. ALI 20-10-2006 10:18

Herkese iyi gunler, ne oldu bonsai golgesine kimse ugramiyor, oysa ne kadar yeni bonsai sevdalisi var etrafta. yeni uyelerin bonsaiye olan ilgisi ve calismalari, Turkiyedeki bonsai icin sevinilecek bir durum, dilerim ki bu bonsai tutkunuz hic bitmez.

Turkiyede bonsai gecmisi, sanirim 6-7 yildan daha fazla deyildir. Bu kisa zaman icerisinde, bonsaiye gonul vermis arkadaslar, kendi olanaklari ile bonsai ogrenmeye calismis, deneyimlerinde yanlis yapa, yapa dogruyu bulmaya ugrasmis ve tum bildiklerini, deneyimlerini ozveri ile bonsaiye yeni basliyanlarla, seve ,seve paylasmis ve paylasiyorlar. Bu Turkiyede bonsaiye yeni basliyanlar icin cok onemli bir ogrenme yontemi, bu deneyimli arkadaslardan ogreneceginiz cok sey vardir ve belkide su an Turkiyede bonsai ogrenmek icin en iyi yontem.

Gun gelecek, bircok bonsai sevdalisi toplanip bonsailerini sergileycek, bu sergilerle bonsai sevenler ikiye, uce katlanacak, bu arada bilgili deneyimli arkadaslar, bonsai icin kurslar acacak, atolye calismalari duzenliyecek, yani ileride, bonsai ogrenmek isteyenlerin onune her olanagi koyacaklar. Yalniz su an onunuzdeki olanaklar kisitli ve bu olanaklarin en degerlisi, Turkiyedeki bilgili ve deneyimli arkadaslardan ogreneceklerinizdir.

Tum bonsaileriniz dilediginiz gibi olsun, hosca kalin.

oktars 20-10-2006 10:44

Sevgili Ali abi güzel temennilerine katılmamak mümkün değil.

Evet haklısın sohbetler azaldı bunun sebebi belki ramazan münasebetiyle olabilir fakat bonsaireefin gelmesiyle çok kısa sürede hareketleneceğini düşünüyorum.

Ayrıca buradan ayrı kalmamız ağaçlarımızdan ayrı kalmamız anlamına gelmiyor. Şu anda yaklaşık 30 saksım var hepsi ile bebek bakar gibi ilgileniyorum . İstediğim büyümeyi sağladıklarında sizlerle resimlerini paylaşacağım sağlıcakla kalın...

murare 20-10-2006 15:27

Evet sebep ramazan olabilir hatta şimdide bayram. Hepinizin bayramını kutlarım.
Perşembe günü görüşürüz.

bonsaireef 20-10-2006 15:39

Oktars dostum geldim gelmesine ama eskisi gibi sık girme şansım olmuyor. Nisandan sonra inşallah herşey farklı olacak.
Bende buralarda boş durmuyorum. Deneme amaçlı bir iki zeytin söktüm ama buralarda ağaçlar daha uykuya geçmedi. Sanırım yaşamayacaklar. Ne yapayım zeytin görünce o konik gövdesiyle, dayanamadım. Doğadaki zeytinlerde kök kısmı çok güzel oluyor. O konikliği yapmaya kalksak yıllarımızı alır ve o kadar mükemmel olmaz. Ama zeytin bu konikliği kendisi yapıyor. Zamanı gelsin zeytin çalışmalarım devam edecek. Burada yaz daha yeni bitti. İki gün öncesine kadar denize giriyordum. Ağaçlar bu kadar kısa sürede uykuya geçmemişlerdir zaten. Biraz sabır ama o da bende yok. Hergün dolaşıyorum. Sökülebilecek zeytinleri işaretliyorum. Şu an sadece kedinin ciğere baktığı gibi bakmakla yetiniyorum.

oktars 20-10-2006 15:56

Sen zeytine ben ahlata takmış durumdayız geçen hafta sonu köydeydim .
Bonsai adayı demeye dilim varmıyor bir kaç makas darbesiyle bonsai olacak ahlatlar vardı. Bende senin gibi ağzım sulanarak baktım . Latent devresine girmelerini iple çekiyorum hemen saksıya alacağım .

Bu arada mayıs ayında söktüğüm ahlat sizlere ömür kurumuş bundan sonra kasım ve mart ayları arası harici kesinlikle ağaç sökmeyeceğim.

Tohumdan yetiştirdiğim bir sürü meşe var onlarıda törenle tabiata salmayı düşünüyorum :) hatırlarsan bir sözümüz vardı aldığımız kadarını tekrar geri verecektik bu sezon kısmetse bu gerçekleşecek.

bonsaireef 20-10-2006 16:07

Sözümüzü tutmaya başladığına sevindim. Ben de doğaya ağaç kazandırmayı çok istiyorum. Buradan bonsaici arkadaşlara çağrıda yapalım:
Arkadaşlar hep doğadan almakla olmaz o zaman doğaya borçlu kalırız. Hep birlikte aldığımızın daha fazlasını doğaya kazandıralım.

Oktars zeytine çok taktım. Buralar ODTÜ arazisi olduğu için zaten yabani bitkilerle mücadele ediliyor. O zeytinlerin büyüme şansı hiç yok. O nedenle aslında saksıya alıp yaşatabilsem onlara iyilik yapmış olacağım. Ah bir fotoğraf çekme şansım olsada o gövdeyi size gösterebilsem. Ama ölçülerini vereyim. 8 cm köke yakın gövde çapı 13. cm de 6 mm ye düşüyor. Gövde tam konik şekilde. İşin güzel tarafı bu kesici bir aletle yapılmamış bir koniklik. Mükemmel bir bonsai adayı olabilirdi zamansız sökülmese.

acerpalmatum 20-10-2006 16:20

Ali Hocam herzaman ki gibi ağzınızdan bal damlıyor. Bildiğim kadarı ile Türkiye'de bonsainin geçmişi o kadar bile değil 6-7 yıldır hem Türkiye'de yaşayıp, Hemde bonsai ile ilgilenen varsa ben özellikle tanışmak istiyorum.

Sevgili Oktars sana katılıyorum şimdi bonsaireef gelince ortalık daha da şenlenecektir.

Bonsaireef ölçüleri verince ağaç gözümde canlandı hemen. Fazla varmı bizede düşermi:D Kışa doğru olmazsa birde Mersin seferi düzenleriz.

bonsaireef 20-10-2006 16:21

1 Eklenti(ler)
İşte buna benzer bir şey:
Eklenti 4527
http://www.dugzbonsai.com/olivehead1.htm

bonsaireef 20-10-2006 16:23

Uğur abi yeter mi ne demek adım başı var. İnsanın başı dönüyor. Gelsen valla ne güzel olur. Senle dağlara çıkar daha güzellerinide buluruz.

bonsaireef 20-10-2006 16:27

Bu arada Uğur abi ben 6 yıldır ilgileniyorum ama 6 yıllık ağacım yok. Çünkü Ankaradaki öğrenci evim kotta olunca hiç ağaç yaşatamadım. Eve ışık girmiyordu ki ağaç ne yapsın. :rolleyes:
Bu kadar zamanı sadece araştırarak geçirdim. ****** bir sürü denemelerimde oldu. Ama özellikle son 2 yılıdr bonsai çok ivme yaptı bende ivme yaptım. Evde floresan altında ağaç yetiştirdim. O zamandan sonra ağaçların yaşamaya başladı.

Ali H. ALI 20-10-2006 17:00

Selamlar, iste bonsai golgesi boyle olmali. Sohbet muhabbet surup gitmeli.
Bonsaireef zeytinleri soktunmu? Soktunse saksiya dikmeden once tum koklerini, govdeden topraga gomuldugu yerden bir testere ile duz bir sekilde kes tum dallarini da buda uzerinde ne kok nede dal kalsin. Koklendirme tozun varsa kokleri kestigin yerde, agacin kabuklarina sur ve yari dere kumu yari cicek topragi bir karisimin icerisine ek ve bahari bekle sansin yaver giderse yeni yesil surgunleri goreceksin.[3 ay kadar once ayni sekilde budanmis,5cm capinda,25cm boyunda bir zeytini kulupden bir arkadas bana verdi, bunun hic koku kalmamis tutmaycak diye sizlere hic bahsetmedim .3 hafta var uzerinde bircok yeni surgunler buyuyor]
Zeytinler icin bol sanslar.

bonsaireef 20-10-2006 17:08

Ali Hocam zamansız söktüm diye kuruyacak diye bekliyorum çünkü bir tanesi yapraklarını dökmeye başladı.
Ben hepsini saksıya ektim. Şu an geri sökmem anlamsız olur sanırım. Dal ve yaprak sayısı yok denecek kadar az. Şimdi kalan dal ve yapraklarıda keseyim mi? Böylece bir ihtimal tutar mı? Yalnız köklerini ellemeyeyim çünkü şu an saksıdalar.
Şansa ihtiyacım olacak Ali hocam teşekkürler.

oktars 20-10-2006 20:46

Arkadaşlar burada iyi kaynatmışsınız sohbetiniz daim olsun. Tarık senin şu zeytini çok merak ettim inşallah tutar. Acer kardeşim bu arada Ankara gurubunuz hayırlı olsun ekibi toparlayında bir gün iller arası bir toplantı düzenleyelim.

Şule 20-10-2006 20:56

Konu zeytine gelmişken; yazın zeytinlerin dibinden çıkan üç sürgün üzerinde havai köklendirme benzeri bir şey uyguladım. (Toprağa yakın kısmında kabuğu soyup, toprakla örttüm.) Gövde çapı 7-8 cm yi buluyor. Baharda köklenirse eğer üç zeytin ağacım olacak. Şimdilik açıp bakmaya korkuyorum. Yine bir sürgün köklendirme çalışmam açıp açıp bakmaktan başarısızlıkla sonuçlandı. Belki o da baharda tekrar köklenir.

acerpalmatum 21-10-2006 01:19

Sevgili oktars tahmin edeceğiniz gibi düşüncem il il ayırmak değil. Seninde benim gibi düşündüğünü biliyorum. İleride olası bir yanlış anlaşılmaya mahal vermemek için yazayım dedim. Sonra Acerpalmatum gruplaşma yapıyor falan demesinler.:p Sadece hafta sonu bir telefon uzaklığında kimler var tanımak istedim.

Bonsaireef bu zeytinlere uçarak gelirim. Zeytinler çok güzel görünüyor. Şaka bir tarafa çok güzel bir gezi olur. 2-3 saat keşif yapar bir yandan ağaç söker bir yandan da söktüğümüz ağaçların formunu belirleriz.

Peki arkadaşlar Zeytin için en uygun mevsim hangisi ?

Ali H. ALI 21-10-2006 16:20

merhabalar, Bonsaireef soktugun zeytinler birden fazla ise birini saksidan cikarip tum koklerini budayabilirsin, boylece baharda koklu ve koksuz diktiklerini karsilastirip guzel bir deneyim kazanmis olursun.

Acerpalmatum, zeytin ve diger agaclar icin yerden sokup saksiya alma oralarda sanirim mart sonlarina dogru olmali[yeni tomurcuklar, kabarmis ama acilmamis bir durumda iken]
Sule, zeytin agaci adaylarin icin iyi sanslar.
zeytin agaclariniz bol olsun.

Ali H. ALI 23-10-2006 02:14

Uzaklardan, herkese iyi bayramlar dilerim.

bonsaireef 23-10-2006 06:07

Herkese iyi bayramlar.

Tanus 24-10-2006 06:17

Tüm Bonsai ve ağaçlar.net ailesine iyi bayramlar.

murare 26-10-2006 10:49

İşte geldim. Tam gezilecek, yamadorilik ağaçlar için bakılacak bir yere gittim ama malum bayram telaşı oraya git buraya git derken bir bakmışım yine Ankara'dayım. Ama kendi bahçemizden fidanlar getirdim mümkün olduğunca köklü ve topraklı almaya çalıştım, gelir gelmezde (ki bu gecenin 10 u oluyor) saksıkara aldım. İskilip'ten Ankara'ya 3 saatlik bir yol aldı fidanlarım. Saksılara diker dikmez söğüt suyuyla bir güzel suladım. Biliyorum yanlış bir zamanda söküldüler ama dayanamadım zaten ben sökmesem koyunlar yiyecekti fidanları. 1 ceviz, 2 can eriği, 2 kızılcık, 1 at kestanesi, 2 deli kiraz, 1 de ne olduğunu henüz bilmediğim bir ağacım var şu anda. Bunların ne kadar dalı varsa budasam yaşama şanslarını çoğaltmış olurmuyum. Bunların yaşaması lazım, yoksa çok yazık olacak.

bonsaireef 29-10-2006 11:02

1 Eklenti(ler)
Söktüğüm zeytinlerden birisinin resmini ekleyeyim; hani şu 8 cm köke yakın gövde çapı, 13. cm'de 6 mm'ye düşüyor dediğim zeytin.
Bu zeytinin tutup tutmadığını bilmiyorum ama 3 tanesi tuttu ve yeni filizler vermeye başlıyor. (hani bir iki tane zeytin söktüm demiştim ya şu an 5 tane var :rolleyes: Dayanamayıp bir iki tane daha söktüm. Tutmaya başlayınca dilim çözüldü.;) )
Eklenti 4652

bonsaireef 29-10-2006 11:03

Bu arada yukarıdaki zeytinin gövdesi aynı koniklikle bir miktar toprağın altında devam ediyor. Yeni söküldüğü için çok yüzeyel dikemedim.

Ali H. ALI 29-10-2006 11:45

Herkese iyi gunler,
Aksam bizde saatlar 1 saat one alindi, sizde de 1 saat geriye alindi, simdi aramizda 9 saatlik bir fark oldu.

Bonsaireef, zeytin bonsain guzelmis, tutmasini dilerim. Zeytin bonsai Turkiyede cok islenen bir agac turu olmali, Italyanlarin, Ispanyollarin, Yunanlilarin zeytin bonsaileriyle yarisacak bonsailer Turkiyede de mutlaka olmalidir. ozellikle Ege bolgesinde yasiyanlar, zeytine alici gozle bakiniz, oralardaki zeytin fidanlari, belkide dunyanin en iyi bonsai olmaya aday fidanlaridir.Zeytin fidanlarinizi simdi deyil de kis sonunda sokerseniz yasatma sansiniz daha fazla olur.
Zeytinli gunleriniz bol olsun.

oktars 29-10-2006 14:10

Zeytin dediğin kadar varmış inşallah tutar

Şule 29-10-2006 14:30

Zeytin gerçekten güzelmiş. İleride çok güzel bir bonsai olacak. İnşaallah tutar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024