agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

bonsaimen 13-07-2008 00:19

http://www.kevinwillsonbonsai.com/Un...Frameset-6.htm
Bu sıtede göz atin arkadaşlar çalışmalar harika ya

bonsaimen 13-07-2008 00:33

Acaba Hünkar Obayın yazdığı kitaptan haberi olan varmı?

mutlukeskin 14-07-2008 13:30

Herkesten çok özür dilerim geç cevap yazabildiğim için fakat ev tutmak için Denizli'ye gitmem gerekti.Her neyse artık buradayım.Cevaplarınız için teşekkür ederim,şimdi kafama bi soru takıldı ki soru da şu;Şeftali ağacından yağılacak bonsai için toprak seçimim nasıl olmalı?Torf-mil diyenler falan var ama benim kafam biraz karıştı:(.Elimde kedi kumu da var,ayrıca karıstıracağım malzemelerin oranı ne kadar olmalı?
Ağacın fotoğaflarını da eklemeye çalışacağım.
cüce nar arkadaşım ****** haklısın ama kurban kelimesini o anlamda kullanmadım ben:)İlk bonsai denemem olacağı için büyük ihtimal ölecek bitki o yüzden demiştm:)

mutlukeskin 14-07-2008 13:32

Bu arada ağacım şimdilik derin bi kapta.Ağacın yaşına göre bulunduğu kap oldukça yeterli onun için.

vyssera 14-07-2008 21:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mutlukeskin (Mesaj 258755)
Herkesten çok özür dilerim geç cevap yazabildiğim için fakat ev tutmak için Denizli'ye gitmem gerekti.Her neyse artık buradayım.Cevaplarınız için teşekkür ederim,şimdi kafama bi soru takıldı ki soru da şu;Şeftali ağacından yağılacak bonsai için toprak seçimim nasıl olmalı?Torf-mil diyenler falan var ama benim kafam biraz karıştı:(.Elimde kedi kumu da var,ayrıca karıstıracağım malzemelerin oranı ne kadar olmalı?
Ağacın fotoğaflarını da eklemeye çalışacağım.
cüce nar arkadaşım ****** haklısın ama kurban kelimesini o anlamda kullanmadım ben:)İlk bonsai denemem olacağı için büyük ihtimal ölecek bitki o yüzden demiştm:)

Merhaba :)

Eğer ağaç şu an saksıdaysa bir süre onda kalsın, malum şu an yaz ortasındayız ve saksı değiştirme zamanı değil. Burda şu da önemli, kaç yıldır o saksıda ve o saksıdaki toprak karışımı nasıl?

Eğer 2-3 yıldır o saksıdaysa Bu sene kış sonunda saksısından çıkarıp, kök budaması yapıp tekrar saksısına dikilebilir. Ya da toprağı kötü ise, torf, bahçe toprağı ve iri dişli kum ile yapılacak güzel bir karışıma dikilebilir.

Ağaç şekil olarak planladığımız şekle gelene kadar büyük saksıda kalması avantajdır, böylece yaptığımız işlemlere daha sağlıklı tepki verecektir. Ağacınızın resimlerini de görebilirsek, daha faydalı olacağız, sevgiler.

negif 18-07-2008 13:48

Benim de bayağı ilgimi çekmeye başladı bu bonsai işi benim gibi hiç bit fikri olmayan arkadaşlar için burada nasıl yapılacağı basamaklarla anlatılıyor.

vyssera 18-07-2008 22:45

O çalışma ayrıntısıyla forumumuzda mevcuttur.

http://agaclar.net/forum/showthread....ars+%FEim%FEir

Bu da benim çalışmam. Kısa sürede elinde bir ağacı olmasını isteyenler için, denenebilir. Saygılar.

http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=8181

Ali H. ALI 25-08-2008 14:14

Keciboynuzu yukarda yazdiklarin klasik bonsai sevdasi belirtileridir.
ama bu sevda guzel bir sevdaadir, seni alip daha onceleri hic gormedigin hic bilmedigin bir masal dunyasina goturuyor sanacaksin, ama bir bakacaksin ki masal degil gerceklerle ugrasiyor ve masal gibi guzellikler yaratiyorsun. Bu guzellikler yasantini degistirecek her seye bir daha guzel bir daha severek bakacaksin.

Bir yol gibidir bonsai hic bitmiyen bir yol. yururken yorulmadigin her bir kac adimda guzelliklerin comertce karsina ciktigi bir yol, hic bir zaman arkana bakip da keske bu yolda yurumeseydim demiyeceginiz bir yol. Bu yolun adi bonsaidir.
hos geldin.

Ali H. ALI 09-09-2008 13:32

Hepinize iyi gunler.
Cok degil sadece iki,uc yil oncesine donup de baktigimda, bonsainin artik Turkiyede bilinen, tum imkansizliklara ragmen, sevgi ile ogrenilmiye calisilan bir ugras oldugunu goruyorum.

Izmir, Trabzon ve biraz da Ankara ve Kibris disindaki sehirlerde yasiyan bonsai sevdalilari, sanki hep birilerinin gelip de o sehirlerde de, bonsai adina birseyler yapilmasini bekliyorlar gibime geldi. Oysa Izmir, Trabzon, Ankara ve Kibristaki gibi her sehirdeki bonsaiciler bir araya gelip calismalar yapmalidir ki bonsai oralarda daha hizli gelisip yayilsin.

Burada kurulan bonsai kulupleri, dernekleri, bircok yerde oldugu gibi onceleri 3-4 kisi ile kurulup, sonralari bu sayilar yuzleri buldu. Demek istedigim sizlerde de 2-3 kisi ile parliyan bir kivilcim bir cok yurekte yangin yerine donecektir.

Bu is oyle bir iki kisi ile olacak ismidir demeyiniz. Bu ise bir iki kisi baslar kisa bir sure sonra da, bircok kisinin ilgisini cekip belirli zamanlarda toplanip, bilgi, deneyim alisverisi yapan, hatiri sayilir bir sayiya ulasirsiniz.

Kolay gelsin.

keçi boynuzu 09-09-2008 14:05

Sevgili Ali bey sizin sözleriniz insanı hem ferahlatıyor hem teşvik ediyor.Ben bahçedeyken çocuklar etrafımı sarıyor, soru yağmuruna tutup her yaptığımı kendileri de yapmaya çalışıyorlar.Bende küçük kaplara yosun koydum bir de hurma ektik beraber.Bahçedeki saksımı koruyacaklar çocukları yanaştırmayacaklarmış.Çocuklar özellikle kendi yaptıkları çok basit şeylere inanılmaz bağlılar.Bence asıl potansiyel onlarda gizli

Hurma deyince oralarda ramazan nasıl acaba hurma yok tahrana yok güllaç yok pide yok yok oğlu yok

Ali H. ALI 10-09-2008 14:09

Iyi gunler Keci boynuzu.
Cocuklarla bahce isleri yapmak, onlara birseyler ogretmek keyifli oluyor degilmi?

Turkiyede bonsai ogrenmiye basliyanlarin, bonsaideki bircok imkansizliklari, bir araya gelirlerse bu sureci daha kolay asacaklarini dusunuyorum.
Bir araya toplananlarin onceleri 2-3 kisi olmasina sorun gozu ile bakilmamali. Cunku sorun degildir sadece bir ilk adim bir baslangictir.

Her sehirde de kolayca yapilabilecegini dusunuyorum. Belki sadece biraz ozveri gerektiriyor o kadar.

Buralardaki Ramazanlar belki oralardaki gibi heyecanli olmuyor. Ama orucunu tutan tutuyor. Orucunu bozarken de sizin dusundugunuz gibi degil, hurma, tarhana, gullac, pide, borek, corek her bir sey burda da var ve yalniz Ramazanda degil her zaman bulunan seyler.

keçi boynuzu 10-09-2008 14:17

Keyifli olmaz mı hiç.Herşeyi soruyorlar hiç birşey kaçırmıyorlar.Küçük bir sürpriz yumurtalı çikolata kabında bir tutam yosun bile büyük mutluluk kaynağı onlara.Sizede hayırlı ramazanlar bol misafirli iftar sofraları

zeynosu 12-09-2008 10:03

Merhaba arkadaşlar, bonsaiye yeni merak saranlardanım. Ben bu işe öğrencilerimle başlamak istiyorum. Onlarla birlikte öğrenebilir miyim acaba* nereden başlasam....

Ali H. ALI 12-09-2008 13:34

Iyi gunler zeynosu. Aramiza hos geldin.

BONSAI'yi merak merak edip bonsai calismalarinizi ogrencileriniz ile birlikte yapabilirmiyim diye soruyorsunuz. Boyle bir calismayi sizden once de, bir bayan ogretmen yapmiya calisti, araya tatil girdi sanirim simdi tekrar calismalara devam edecek.

Asagidaki linkte bilgilere ulasabilirsiniz. Yazismalara da isterseniz ordan devam ederiz.

http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/8914.htm

Keci boynuzu da katilirsa cocuklarla bonsai calismalari yapan 3 ogretmen olacak.

keçi boynuzu 12-09-2008 14:15

Biraz bakmıştım ancak çocukların kendi harçlıklarıyla yapabilecekleri ve daha kolay, fazla kesici alet kullanılmayan çalışmalara ihtiyacı var başlangıç için. Yeni yazışmaları da takip ediyorum.

Ali H. ALI 13-09-2008 14:03

Hepinize iyi gunler.
Bizim buralari yesillenip ciceklenirken, Sizin oralari da artik sonbahara girmis oluyor. Agaclar yapraklarini dokup uykuya cekilecekler.

Sonbahar bonsai yapanlar icin iyi bir agac izleme mevsimidir. Ozellikle yapraklarini doken agaclar uzerinde dikkatlice yapacaginiz gozlemlerle, agaclarinizi nasil egip bukecegnizi, nasil daha iyi bir forum vereceginizi baktiginiz bircok agaclarda gorebilirsiniz. Hatta firsatiniz varsa Fotograflar cekiniz. O fotograflara bakarak kagit uzerine resimler cizip, istemediginiz dallari kaleminizle budayip, gercekte var olan bir agactan, kopya cekebilirsiniz ve unutmayin bonsai yalniz dogadan degil gordugunuz diger bonsailerin kopyalarini da yapmiya calisabilirsiniz. Bu diger sanat dallarinda oldugu gibi ne yasaktir, ne de ayip utanilacak bir seydir.

Ali H. ALI 14-09-2008 13:49

Dun yazmayi unuttum. Bonsai adayi secmek icin de sonbahar uygun bir mavsim.

Fidancilara ugrayip agaclar secerken, govde ve dallar uzerinde yaprak olmayinca yapacaginiz bonsaiyi, o baktiginiz fidan uzerinde daha net gorebilirsiniz. Hem kim bilir belkide fidanlar yapraklarini doktugu icin indirimli bir fiatla da alma sansiniz olur.

Harun Parlak 14-09-2008 16:31

4 Eklenti(ler)
Selamlar arkadaşlar bir inşaat sahsından bir kaç ağaç kökü alabildim bunlardan bir kaçını sizlerle paylaşmak istedim. Mutlak ölümden belki kurtulup bonsai olarak yaşamlarına devam ederler.

Ali H. ALI 15-09-2008 12:16

Tekin, havalarin artik yavasca degismeye basladigini goz onune alirsak ve bilincli yapilacak bir bakimla agaclarinizin yasamasini ve onumuzdeki yillarda uzerinde calisabileceginiz guzel agaclariniz olmasini diliyorum.

Agaclari kendinizin yapacagi tahta saksilar icerisine, suyu suzen bir toprak karisimina dikip golge ve ruzgar tumayan bir yere alirsaniz topraklarainin kurumasina izin vermeyip onlarin yasama sanslarini artirabilirsiniz.

Kolay gelsin.

keçi boynuzu 15-09-2008 22:46

Tahta saksının hikmeti nedir? yapımı nasıl olmalıdır ?

izzeterisen 16-09-2008 09:01

Merhaba Ali Bey, ne zamandır ben de aynı soruyu sormak istiyorrdum. Üzüm çalışmamda bana da ayı öneri yapıldı. Toprağı iyi olduktan sonra saksının ne olduğu farkeder mi? Ebadları ne olmalı, saksının altı da tahta mı olmalı?

Harun Parlak 16-09-2008 09:06

Tahta saksılar alıştırma saksısı bakımından asıl saksısına yakın ebatlarda yapılacağı gibi plastik saksı gibi değildir ayrıca tahta saksılar bünyesinde su tutacağından daha uzun süre su ihtiyacını karşılayacktır. Ayrıca daha dekorotaf ve doğal olduğundan tavsiye ediliyor sanırım.

keçi boynuzu 16-09-2008 09:41

Yapımını da öğretiverin tam olsun.Bir de plastik köpük de iş görür mü?

memet 17-09-2008 08:08

Forumun derinliklerinde tahta saksıyla ilgli bilgiler olacak. Fotoğrafları da vardı.

Ali H. ALI 17-09-2008 13:29

Birkere, tahta kutulari istediginiz boyda ucuz bir sekilde basitce yapabilirsiniz.

Agacinizin koklerini budadiktan sonra. Agacinizin, kalan koklerini rahatlikla sigacak bir(icerisinde sacak kokler gelistirecek) hazir saksi bulmak her zaman kolay olmiyabilir.

Agacinizi saksiya tellerle istediginiz gibi baglayip onu saksi icerisinde sabitleyebilirsiniz.

Yapacagainiz sig ve agaciniza uygun tahta saksilar, onun saglikli bir sekilde asagiya degil de daha fazla yanlara buyuyen sacak kokler olusturmasina olanak sagliyacaktir. Uygun sekilde buyuyen sacak kokler agacin topragin hemen uzerindeki govdeyi(neberi) gelistirecektir. Bu sekilde buyuyen kok yapisi ile agacinizi zamani geldiginde bonsai saksisina daha rahat alabileceksiniz.

En az 3 yil saksi curumeden agacinizin gelismesini sagliyacaktir.
Dogrudan yere ekme imkaniniz yoksa agacinizi tahata kutuya dikmek onun saglikli ve hizli gelismesi icin diger bir yontemdir.

Tahta kutnun, alt tarafinin da tahtadan olmasi bir sorun yaratmaz. Suyun suzulmesi icin alta cakacaginiz tahtalari araliklarla(2cm kadar) cakip, suyun suzulmesini sagliyabileceksiniz. Araliklari veya suyun cikmasi icin acacaginiz delikleri, delikli tel ile kapatmayi unutmayiniz(saksidaki topraga deliklerden bocek girmesini onlemek icin.

izzeterisen 17-09-2008 16:23

Teşekkürler Ali Bey,
keciboynuzu sormuş , ben de sormak istiyorum. Köpükten yapılmış, balıkçıların balık sevkettikleri köpük kutulardan kullanıyorum ve elimde halen 6 tane var. ancak derinlikleri 20 cm. kadar.
Bunların kullanımının özellikle bir yararı olur mu?

Ali H. ALI 18-09-2008 12:24

Kopukten yapilmis kutulari da kullanabilirsiniz. Belirtiginiz derinlik uygundur.
Sig ve genis olan bu kutularda dikili olan agaclarin kok gelismesi tahta kutulardaki gibi oluyor. Ek olarak icerisinde dikili olan agacin koklerine ve topraga, Sicak ve sogugu yansitmama ozelligi bulunuyor.

Ali H. ALI 30-09-2008 14:05

Bayraminiz kutlu olsun.

vyssera 30-09-2008 16:28

Tüm arkadaşların bayramı kutlu olsun, nice bayramlara.

Penelophe 30-09-2008 22:00

Mutlu bayramlar.:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024