agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Yeni başlayanlar için yardım
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-05-2008, 13:24   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Cocuklar ve Bonsai

Bu yeni baslik altinda bircok guzelligi paylasacagimizi, paylasilanlarin ise aramiza, yani bonsai dunyasina bircok cocuk arkadasi ve cocuklarin etkisi ile bircok anne, baba, abla, abi, buyukanne buyukbabalari katacagini dusunuyorum. Bu sekilde dusunmemin nedeni ise asagidaki mesaj.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seleste Mesajı Göster
Sayın Ali H. Ali,
Ejderli bonsainiz çok güzel. Bir eğitim aracı olarak da kullanılabileceği bilmem aklınıza gelir miydi ? Bunu alıp sınıfa götürüyoruz. Bonsaiye bakarak bir öykü yazmalarını istiyoruz. Esir edilmiş minik bir prenses ya da hazine sandığı ekleyebiliriz.

Ormanda geçen pek çok masal var: Kırmızı Şapkalı Kız, Pamuk Prenses, Hatta hızımı alamayarak Külkedisi'nin şatosunu bir bonsai ile canlandırabilirim diye düşünmeye başladım.

Okul bahçesinde yaptığımız oldukça iptidai bir denemenin fotoğrafını yakında bu foruma yükleyeceğim.

İlham için teşekkürler. Bakalım "masal bonsaileri " denemem nasıl sonuç verecek ?
Ogretmen arkadasimizin talebeleri icin boyle bir calisma dusunmesi ne iyi oldu.
Cocuklar hem bonsaiyi taniyacaklar hem de kim bilir ne guzel hikayeler yazacaklar. Kucuklerin yazdiklarini ise bu baslik altinda okumak sanirim bonsai tutkunlarina ve diger uyelerimize ayri bir keyif verecektir.

Derslerini aksatmamak kaydi ile, cocuklar da buyukler gibi bonsai ogrenebilirler ve kucuk yastan baslamak onlar icin bir avantaj olabilir. Avuclari icerisinde yetistirecekleri bir doga parcasinin buyumesini izlemek onun her gelismesini gozlemek ogretici olacagi kadar, bir canliya bakma sorumlulugunu da ogrenip bilecekler ve aslinda insan icinde var olan doga sevgisi cocuklarin yureginde daha guzel buyuyup gelisecek.

Agaclar uzerinde calisip onlari bonsai yapmak icin bircok kesici aletler kullanilmaktadir. Bu kesici aletler ise cocuklar icin tehlikeli olabilir. O yuzden kesici aletler kullanmadan (Az da olsa kesici alet kullanilacaksa mutlaka buyuklerin denetimi altunda kullanilmali) yapilabilecek bonsai calismalarindan ilk aklima gelenler patetes ve yesim agaci geliyor. Bu bitkiler uzerinde yapilacak olan calismalar, kesici aletlerin kullanimi, en aza indirecek calismalar olacak.
Her calismadan sonra cocuklara mutlaka ellerin yikanmasi gerektigini, nedenleri ile ogretmeliyiz.

Cocuklarin dunyasina inip, onlara da bonsaiyi tanitmak, bonsaiyi ogretmek icin sizlerin de, gorus dusunce ve elestirilerinizi bekliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2008, 20:32   #2
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Çocukların bonsai yapmaması için geçerli bir neden yok bence. Ben bonsaiye merak saldığımda çok büyük sayılmazdım, ama o zaman böyle kaynaklar imkanlar yoktu elbette. Başlamak bu yaşta kısmet oldu.

Sorunlar çözülebilir, alternatifler geliştirilebilir. Kesici aletler ebeveynler tarafından kullanılabilir, **** Sizin de ifade ettiğiniz gibi kesici alet gerektirmeyen bazı türler uygun olabilir. Çocuklardaki hayal dünyası ve yaratıcılık ile bonsai birleşirse ilginç şeyler ortaya çıkacaktır.

Türkiye'de tek tip düşünmeyen insan yetiştiren eğitim sisteminden tam da kurtulmak üzereyken, halkımızın popüler kültüre yenik düştüğü şu zamanda, sanat insanlarımıza ruh verecektir. Bonsai de sanat dallarının içinde yerini almalıdır. Çocukluktan itibaren bu işi yapanlarını içinden büyük bonsai ustalarının çıkacağına eminim. Yıllar boyu kendi gözlemlerini yapacaklar, bitkileri tanıyacaklar. Ayrıca tüm bonsai meraklılarının hayal güçleri, yaratıcılıkları sürekli gelişerek büyüyecek, yeni güzel eserler, fikirler doğacak.

Çocukların ağaçlarla ilgilenmesi sırasında, oluşabileceke bazı durumlar şunlar;

Ağacını ev içinde tutmak isteyebilir, ağacının yeriyle sık sık oynamak isteyebilir, ağaçla çok temas edebilir, bazı dönemler ağacını ihmal edebilir.

Çocukların ağaçları bence en toleransı türlerden seçilmeli, ve saksıları normal bonsai saksılarından daha büyük olmalı. Aklıma şimdilik gelen bunlar. Sevgiler, saygılar.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 22:00   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6

Kayanın üstünde ağaç ,



orman,

Kesinlikle bir masal ağacı


seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2008, 22:28   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Sayın Ali Bey,

Başlığı açmışsınız, ilginize teşekkür ederim. İnternet bağlantımda bir sorun var, fotoğrafları ımageshack ile yükledim, böyle daha kısa sürdü, umarım sorun olmaz.

Sizinle yazıştıktan sonra, bonsai başlıklarının bir bölümünü daha okudum. Gözüm korkmadı desem yalan olur. Bonsai, yalnızca heves ve emekle yürütülebilecek kadar basit değil.

Yapmak istediğim iki şey var.

- İlki, okul bahçesinde bir " minyatür doğa " oluşturmak. Bir masal atmosferi yaratmak istiyorum. Yukarda eklediğim resimlere benzetebilsem, ne güzel olurdu. Minyatür bir orman, Kaf Dağı'nda bir kule, az ve uz gitmekle tükenmeyecek çöller vs, içermeli. Kullanışlı bir tasarım olması için ayrıntıları düşünüyorum.

- İkincisi, bir sanat dalı olarak ve farklı kültürleri tanıma amacıyla, çocuklara bonsaiyi tanıtmak. Burada bir kaç sorun var. Öncelikle, seçeceğimiz bitki hızla yaşlanmalı, dayanıklı olmalı, her türlü beceriksizliğe dirençli olmalı. Çocukların bazıları için, bitkinin ölümü yıkıcı olabilir. Birkaç yıl sonra çocuklar başka sınıflarda olacağı için çalışmanın sonuçlarını gözleyemezlerse, çalışmamız amacına ulaşmaz.

Diğer sorun, 8 yaşında bir çocukta psikomotor beceriler yetişkinler düzeyinde olmadığına göre, el becerisi ve ustalık isteyen budama gibi işleri gerektiği gibi yapamazlar. Herhangi bir eğitim etkinliği, çocuğun başarısız olmasıyla sonuçlanmamalı ve çocuğun kendisini mutsuz ve beceriksiz hissetmesine yol açmamalı. Kesici aletler en kolay halledilebilecek sorun; yetişkin nezaretinde yapılır ve gerekli güvenlik tedbirleri alınırsa sorun yaşanmayacaktır.

Okulların kapanamsına 1 hafta var, bu yaz biraz üstünde çalışırsam, önümüzdeki yıl yeterli bir rehberlik yapabilirim gibi geliyor. Benim görevim bir ışık yakmak.

Bu koşullarda, bonsai tanıtımı için, en uygun bitki, patates. (mi ? )

İlk konu, okul bahçesinde minyatür doğa , bu başlıkla tam ilgili olmadı. Düşündüğüm alanı fotoğrafını çekeyim. Başka başlıkta mı ele alalım ? ( Bu forum gerçekten çok kapsamlı ve karışık, bir yeni üye itirafı

Görüşmek dileğiyle.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2008, 10:44   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Vyssera, yazdigin gorus ve dusuncelere katiliyorum. Cocuklar icin dayanikli turler secilmeli diyorsun. Bu turlerin ne olabilecegini tartismaliyiz. Ben yerli agaclardan secileceklerin,bolgelere uyum saglamakta ve bildik turler olacagindan daha rahatlikla calisilabilecegini dusunuyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2008, 11:37   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Sayin Selesta, bir an acaba vazmi gectiniz diye dusundum. Yazinizi gorunce de sevindim.

Bonsaide okuduklariniz gozunuzu korkutmasin, okuduklarinizin hepsini birden uygulamaniz gerekmiyor. Bir yerden baslarsiniz sonra da ogrendiklerinizi zamanla uygulayarak istediginiz sonuclara ulasirsiniz. Bir de sunu unutmayiniz takildiginiz her yerde, buradaki tum arkadaslar size yardimci olacaktir.

Evet siz bir ogretmensiniz ve yakacaginiz isikla, bircok cocuk bir sanat dali olan bonsaiye giden yolu gorecektir ve belkide sizi, ogrencilerinizi, okulunuzu ornek alacak bircok okul yaktiginiz isigin ardi sira gidecektir.

Okul bahcesinde olusturacaginiz minyatur doga parcasi, saksidaki bonsaiden daha kolay olacaktir. Dikeceginiz agaclar toprakta olacaklari icin yerlerinden sokup kok budamasi yapmaniza gerek kalmiyacak usten budamalarla agaclarinizi istediginiz boyda tutup sekillendirebileceksiniz.

Dikmek icin sececeginiz agaclar bolgede yetisen yerli agaclardan olursa daha rahat calisabilirsiniz. Sececeginiz agacalar, satilmamis ve saksilarda yaslanmis agaclar olabilir.

Nasil bir sey yapmak istediginizi kagit uzerine cizerseniz, nerelere ne koycaginizi kagit uzerinde belirlerseniz calismalariniz daha kolay olur.


Cocuklar icin sececegimiz bitki hizla yaslanmali diyorsunuz. Yaslanmak icin zamana gereksinim var bitkiler de zaman icerisinde yaslaniyor. Bonsaide bitkileri oldugundan yasli gostermek icin kullanilan yontemler vardir. Bunlari da cocuklar zamanla ogrenir diye dusunuyorum. Onlarin su an yapacaklari en guzel sey agaclarina iyi bir forum verebilmeleridir ki bonsaide zaten yas tek basina o kadar onemli degildir genc guzel etkileyici tarzdaki bir agac, yasli ama tarzi, estetik guzelligi olmiyan bir agactan, daha iyi bir bonsaidir.

Yalniz cocuklar icin degil, bir agaci kaybetmek buyukler icin de yikici olabiliyor. O yuzden cocuklara bu sanat dalinin diger sanat dallarindan ayiran ozelliginin yasiyan, canli bir sanat dali oldugunu anlatmak ve her canli gibi bitkilerin de zamani gelince yasamlarinin son bulacagini vurgulamak olmali.
Yani olabilecek bir olumsusuzlugun nedenin cogu zaman, cocuklarain kendilerinden kaynaklanmiyacagini ta bastan bilmelerinde yarar vardir(bunun yaninda onlardan kaynaklanan bir olumsuzluk varsa yanlislik tesbit edilip ayni hatayi tekrarlamamasi icin uyarilabilir. Ornegin agac susuz birakilir ve istenmiyen sonuclar olusursa)

Bu kosullarda en uygun bonsai tantimi Patates mi? diye sormussun. Yalniz patates degilir her hangi bir bitki ile calisilabilir da, ben kolaylikla birseyler yapilabilecek patatesin,cocuklarin ilgisini birden cekecegini dusundugumden patatesi onerdim. Onlara resimlerle patatesten nasil bonsai yapilabilecegini anlatmak icin bir iki patatesi,filizlenmeleri icin isik gormiyen yere aldim.

Cocuklar ve bonsai ile ilgili oldugundan okul bahcesinde yapacaginiz calismalari buraya ekliyebilirsiniz ve ya isterseniz kendinize bir basalik acip okul bahcesindeki calismalari orada paylasirsiniz.

Sizlere kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2008, 21:51   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Sayın Moderatörler,

Bir süre daha bonsai başlıklarını okuma ve 10 defa daha fikir değiştirmeden sonra ve özellikle vyssera 'nın şu " saksıda peyzaj " başlığını Vyssera'nın Saksıda Peyzaj Çalışmaları

inceledikten sonra son kararım :

- Eski sıralardan birini alayım, ben de böyle bir tepsi oluşturayım. Sıranın alt demirlerine tekerlek taktırırsam sınıf içinde hareket ettirebiliriz. Sayın Vyssera sizi de kutlarım, bu ne güzel bir tasarımdır böyle. Aklımdan geçen, az ve uz gitmekle tükenmeyecek çöl böyle bir şeydi. Bu çölde Keloğlan gider, Ali Baba gider, açıl susam açıl demekle açılacak bir kaya parçası koyabiliriz. Hatta, bir iki boncukla hazine yapabiliriz.

Ormanın yakınlarına bir kulübe koyabiliriz. Bu Hansel'le Gretel'in kulübesi de olabilir, 7 Cüceler'in de. Kulübe için Okul bahçesinde şöyle bir denememiz var :

ev 1.jpg
ev 2.jpg
ev 3.jpg

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2008, 22:02   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Kulübe bir ahşap kumbara , çitler ise dondurma çubukları. Çitler boyanabilir, telle sabitlenebilir.

Elbette Pamuk Prenseslerimiz ve Külkedilerimiz var. Onları, 2 dondurma çubuğunu çarmıh gibi paket lastiği ile gererek elde ettik. Pinpon topundan baş ve ipten saçlar, elbiseleri anneleri dikti. Abeslank ( doğru yazdım umarım ) ile de olabilir :

turuncu saçlı prenses.jpg
yeşil saçlı prenses.jpg
siyah saçlı prenses.jpg
prenses korkuluklar.jpg

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2008, 22:25   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Siyah saçlı olanı Rapunzel'e benziyor. Bu prenseslerin , evimdeki japon feneri tohumlarını bekleyen şu korkuluktan esinlenerek yaptırdım :

korkuluk.jpg

Bunları deneme amacıyla çocuklarla yaptık. Daha da güzel nesneler seçebilirdik. Bu defa da çocuklardan birinin "yürütmesi" tehlikesi var Kendileri tarafından "yapılabilir" olması daha önemli.

Erkek öğrenciler için bir şato bulmalıyız. Gene en uygun malzemeden bir şey yapmak değil, çocukların KENDİSİNİN yapabileceği bir şato istiyorum. Henüz aklıma bir şey gelmedi.

Bu denemenin en önemli özelliği ise sıfır maliyetle yapılması. Köyde maddi imkanlar kısıtlı, değişik malzemeler istemem ve aldırmam oldukça zor.

- Bonsai için düşündüğüm ağaç, leylak. Çeliklerini bu çevrede kolayca bulabilirim ve çiçek açtıkça da çocukların hoşuna gidecektir.

Son adım ise ilk adım. Benim atacağım adım. Öncelikle kendim başarılı bir ilk deneme yapmalıyım. Kurban seçtiğim ağaç ise , evimin bahçesinde kendiliğinden çıkan ve sökmeye kıyamadığım şu badem ağacı :

badem 1.jpg
badem 2.jpg

Fotoğraflar yeterli mi ? Nasıl başlayayım ?


Düzenleyen seleste : 19-06-2008 saat 22:25 Neden: Yazım hatası
seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2008, 23:58   #10
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Merhaba Seleste

Teşekkür ederim, saksıda ya da bahçede peyzaj çalışmaları konusunda, en çok ihtiyacınız olacak şey hayal gücü, siz de fazlasıyla var gibi İmkan ve zaman olursa yapmak istediğim başka çalışmalar da var. Büyük saksıma da bir ev ve hayvan figürleri yapacağım da bi' türlü başlayamadım. Belki kışa kalır.

Sizin bahçede yaptığınız ev ve çitler çok şirin olmuş, hemen insanı hayal dünyasına götürecek bir çalışma.

Bu arada eski bir sıra üzerinde söylediğiniz gibi bir çalışma yapabilirsiniz, ama bu durumda bu çalışma içmekanda mı kalacak, öyle ise içmekan bitkileri seçilmeli. Şato küçük düz taşlardan inşa edilebilir. Taşları bağlamak için sıva alçısı vb kullanılabilir belki. Böylece maliyet çok düşük olur. Sonra şatoya güzel bir bahçe ve küçük adamlar lazım Çocuklar ilerde ufuklarını açtığınız için size minnettar kalacak. Tıpkı benim resim öğretmenime kaldığım gibi. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Sevgiler.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2008, 15:58   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Seleste iyi gunler. Eklediginiz resimlere ve yazdikleriniza bakarak ben sizin bu sevgiyi cocuklar rahatlikla aktarabileceginizi dusunuyorum. Bir de dusundugunuz gibi kendinizi bonsai konusunda gelistirip, zaman, zaman onlara ornekler sunmaniz onlarin bonsaiye olacak olan ilgisini o kadar daha artiracaktir.

Bir baslangic olarak calismalariniz guzel. Ilerleyen gunlerde daha da guzel olacak. Ornegin insan fugurleri ile agaclar(ileride bonsailer olacak bitkiler)arasinda bir boy orantisi kurmaliyiz su an olani ters cevirip insan figurlerini agaclara gore kucuk yapmaliyiz.

Okul bahcesinde yaptiginiz calisma da oldukca iyi. Kulube harika gorunuyor.
Belki klasik masal kahramanlari yaninda, Dede Korkut hikayelerinden de bir iki kahraman cikarabiliriz, ne bileyim belki cocuklarin yaptigi kucuk bir dere uzerindeki kopru basini tutmus Deli Dumrul, ya da kocaman bir agac altina oturmus kopuz calan bir Dede Korkut.

Burada sehirdeki bir parkta, kucucuk evler, agaclar, yollarla duzenlenmis bir yer var firsat bulursam bilginiz olsun diye oradan resimler ekliyeyim.

Badem Fidaninizi bu yil oldugu yerde birakiniz, yapraklarini doktukten sonra kis sonu onu oldugu yerden cikarip saksiya alir ve ya gerekirse tekrar yere diker bir zaman daha yarde buyumeye birakiriz.

Leylaklari kolay bulacaginizi soylemissiniz. Sizin de bonsaiye bonsaiye uygun bir leylak ile baslamaniz mumkunmu?

Giristiginiz iste, size basarilar ve kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 01:31   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Ali Bey, Vyssera Merhaba,

Orantı sorunun ben de farkındayım. Prenseslerin orantıları değiştirilemez çünkü pinpon topu ve dondurma çubuğu ebatları standard. Ağaçların orantılarını oynamak daha kolay gibi. Biçimi ağaça benzer arapsaçı gibi bitkilerle, biçimi palmiyeye benzer japon şemsiyesi gibi bitkiler (iç mekanda yapacaksam ) aklımdan geçiyor. Hem masal dekorunu da kapatmaz.

Masal peyzajı düzenlememi içerde düşünmemin bir nedeni de tepsinin tam çocukların görme hizasında olacak olması ve 4 tarafına dolaşarak farklı açılardan bakabilmeleri şansı. Bahçede çömeliyorlar, yorulunca oturacak yer arıyorlar , bulamıyorlar vs.

Aslında en güzeli "içinde dolaşacakları masal bahçeleri " Minyatürk gibi, Disneyland gibi. Ah, ah ( Sesim derinden mi geldi ? O zaman basit kostümlerle masalı drama ederlerdi. Bu büyük bir proje, ne okul bahçesinde o kadar yer var ne de benim o kadar peyzaj yeterliliğim.

Ali Bey, Deli Dumrul benim de aklıma geldi de, köprü hadi sorun değil, dondurma çubuklarından ahşap köprü yapalım, fakat dereyi nasıl basitçe yapabilirim ? Sizin bir bonsai çalışmanız vardı, yanılmıyorsam köpükten yapıp boyamıştınız. Tepside ırmak ? Bunu biraz düşünmek gerek. ( Hazır köprüyü kurmuşken İki İnatçı Keçi de fena olmaz )

Doğrudan bitkilerle ilgili masal da var : Jack ve Fasulye Ağacı. Fasulye yetiştirmek çok kolay, bazen de şanslı olalım canım

Dede Korkut, Nasreddin Hoca hatta Karagözle Hacivat hep aklımda. Gelgelelim, Tırnak Adam, Süpermen, Örümcek Adam figürleri bulmak çok kolayken ( Patates cipslerinden çıkıyor ), bu figürleri bulmak imkansız. Ne tuhaf ve ne fena değil mi ? Buna da çare, gene dondurma çubuğundan Nasreddin Hoca. Eşeğe nasıl ters bindireceğiz acaba ? Çubuğu kesip, telden bacak yapmalı, cüppe ile kapatmalı. Sarığı, sargı bezinden sararak yaparız.
( Akşehir'den üyemiz var mı ? Bana bir Nasreddin Hoca biblosu yollar mı ? )
Aklınıza birşey gelirse yazın lütfen. ( Bu forumu daha erken keşfetmediğime üzülüyorum, şimdiye kadar en azından figürleri yaptırmış olurdum )

Badem ağacı için önerinizi dinliyorum.

Leylak için, okul bahçesinde ve saksıda olmak üzere iki çelik yetişiyor. Gene saksıda 1 karış boyunda 2 taflan ve 2 bahar dalı var.

Dönelim tepsiye. Okul sırası aklımda kaldığı kadarıyla 45x110 yaklaşık 1.5 m^2. Orman baştan savma bir şey olmasın, 10 kadar ağaç fidesi alabilirim. ( Şimşir gibi az uzayan bitkiler mi tercih edelim ? ) 2 çocuğa bir fide düşer. Dekor ; orman, ırmak, köprü , kulübe , çöl ve kayalık bir alan içerecek. 1.5 m^2 alan yetersiz mi oldu ?

Ali Bey park fotoğraflarını heyecanla bekliyorum. Ben de biraz masal kitaplarının resimlerine bakayım. Resimlere hiç bu gözle bakmadığım için bir fikir edinirim diye düşünüyorum.

Vysera, elimde hazır bir şato var, resmini ekleyeceğim. Ama çocuklar yapsın istiyorum. Alçı ve taştan şato yapmak kolay olur mu sizce ? Geçen yıl çocuklar "Benim Güzel Evim" temalı 3 boyutlu projeler yapmışlardı velileriyle birlikte. Velinin bir tanesi, kalın kartondan büyükçe bir ev yapmış. Evin cephelerine tutkal sürmüş, ince kuma daldırmış. Sonra evin cephelerini boyamış. Çatıya da parçaladığı çam kozalaklarından " şıngıl" yapmış. Nasıl güzel olmuştu anlatamam. Bu şekilde mi yapsak ? Bir de şato fotoğrafları arayayım masal kitaplarında, aklıma bir şey gelir belki.

Bir işe giriştik ama, bakalım nasıl sonuçlanacak ? Bir yandan da heyecanlanıyorum. Hiç yapılmamış bir işe giriştik. İlgi ve desteğinize teşekkür ediyorum. Acele cevap bekliyorum

Selamla ve dostlukla.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 11:17   #13
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Merhaba acele cevap demişsiniz hemen fasülyeden başlayayım, aklıma geldikçe yazarım. Aynı düşünce aklıma gelmişti, pamuktan bulutlara uzanan bir fasülye, Bulutların üzerinde Devin şatosu mu vardı Küçük bi platform yapıp pamukla kaplamak lazım. Onu da ince ama sağlam bir çubukla saksıya ya da toprağa yerleştirmek lazım.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 11:19   #14
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Bu arada taştan şato kolay olmayacaktır. Biraz da yetenek isteyeceği kesin ama uzun ömürlü olur, o söylediğiniz velinin tekniği de çok güzelmiş. Çok akla yatkın.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 11:26   #15
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Tepsi konusunda şöyle söyleyeyim benim saksım 60-110 ebatlarında. İyi değerlendirildiğinde yeterli bir alan olur. Daha küçük ağaçlar seçerseniz, oranlar küçülecektir böylece herşeye yer açılacaktır, Daha küçük kayalık daha küçük orman bir sürü alanınınz olur. Ama hangi oranlarda yapmak istiyoarsanız o şekilde yapın. Hepsi sığarmı bilemiyorum. Şimşiri içerde yaşatamazsınız, içmekan olacağı kesin olduğuna göre çeşitli içmekan bitki ve çiçekleri üzerinde düşünmek lazım. Benjaminlerden orman yapılabilir. Çeşitli ev çiçekleri kullanılabilir, küçük figürlerin arasdında kocaman çiçekler de masalsı duracaktır. Sevgiler.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 13:57   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Bu gun sakin bir gundu, kendimi de iyi hissediyordum fotograf makinesini alip yukarida soz ettigim o parka gittim. Havanin soguk oldugundan olsa pek kalabalik ta yoktu. Istedigim gibi fotograflar cektim. Umarim okul bahcesinde cocuklar icin yapacaginiz da en az fotograftakiler gibi guzel olur. Biliyorum fotograftakiler profesyenel kisiler tarafindan ve uzun zamanda yapilmistir. yillar var ilgiyle seyrediliyor ve seyredilmeye de devam edecektir.

Belki sizlere de boyle bir projede madden yardim edebilecek resmi yerler vardir diye dusunuyorum oyle olursa isiniz daha kolay olur cocuklara ve sizlere de yapilanlarin bakimini ustlenmek kalir bir de cocuklarin severek yazacaklari hikayeler.

Asagidaki fotograflar Melbourne'daki Fitzroy gardens daki "Model tudor vilage" icerisinde yer yapilar, eski Ingiltere mimarisinden esinlenerek yapilmistir.
Kismet olur da siz yaparsaniz eski Turk mimarisinden veya Massallardakinden ornek alabilirsiniz.

Fitzroy garden 003.jpg

Fitzroy garden 004.jpg

Fitzroy garden 005.jpg

Fitzroy garden 006.jpg

Fitzroy garden 007.jpg


Düzenleyen Ali H. ALI : 01-07-2008 saat 13:45
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 14:01   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Fitzroy garden 009.jpg

Fitzroy garden 010.jpg

Fitzroy garden 012.jpg

Fitzroy garden 013.jpg

Fitzroy garden 014.jpg

Sizin yapacaklarinizin bunlardan guzel olmasini dilerim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 14:26   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Model evlerin hemen karsisinda, 300 yillik bir okaliptusun olu govdesi uzerinde peri masallarindaki karekterler ve Australia'nin yerli hayvanlarinin, resimleri oyularak 1931-1934 yillari arasindaki 3 yilda OLA COHN (1892-1964 Australia'li kadin ressam ve heykelci) tarafindan tamamlanip Melbourne' lu cocuklara armagan edilmistir.

Melbourne'lu cocuklara armagan edileni Turkiyedeki cocuklarla da paylasmak istedim.

Fitzroy garden 017.jpg

(Belki heykeltiras Memedin de bir gun buna benzer calismasi olur)

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2008, 16:30   #19
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Başta sevgili öğretmenimizi öğrencilerine yeni ufuklar açmaya çabaladığı için kutlarım.

Bizim çocuklarımız da bu sanatla tanışmalı, keşke böylesi çalışmalar tüm Türkiye çapına yayılabilse...

Ali Bey'in fotoları ise çok güzel, ilginç, tebrikler.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2008, 22:31   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Merhaba Ali Bey,
Park fotoğraflarını inceledim. Ne güzel düşünmüş ve gerçekleştirmişler. Allahtan benim aklımdan geçen daha çok, masal atmosferi yaşatacak bir bahçe idi, kıskançlığım azaldı

Biraz canım sıkkın. Seminer çalışmaları için 1 Temmuz'a kadar okuldayız. Geçen gün baktım ki, okul bahçesindeki kulübe "yürümüş". Çitler darmadağın olmuş. Okuldaki çocuk parkına gelen çocuklar olmalı. Kimsenin elini sürmediği bir "süs " olarak düşünmüyordum elbette ama, canım sıkıldı.

Bahçede akasyaya benzer bir kaç ağaççık fışkırmış, güzel bir süpürge formu var. Dikkatlice kökledim, evde saksılara diktim. Kazık köklü bir ağaç, kazık köklerden bonsai olur mu acaba ?

Tepsideki tasarım için bir fikrim var, en azından ormanın neye benzeyeceğini göreceğiz. Size sürpriz olsun şimdilik.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2008, 21:13   #21
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Geçmiş olsun Seleste, Tekrarı yaşanmaz inşallah. Kazık köklülerden de bonsai olur, siz kazık kökleri budayıp, saçak kök salmasını sağlayacaksınız. Şu dönemde ağaç sökmek çok riskli, umarım sorun yaşamazsınız , çalışmalarınızda başarılar. Görüşmek üzere

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2008, 21:56   #22
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Evet, ben de bonsai adayı sakız çalımı kaybettim maalesef, baharı beklemek gerek.

Çok güzel de bir kök yapısı vardı...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2008, 13:54   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Seleste, okuldaki bahcenize olanlara uzuldum.
Akasya cinsi demissiniz, bahceden soktuklerinize, akasyalar bitikleri yerlerden sokulmeyi pek sevmezler hemen soka girerler. Ustelik yanlis bir zamanda sokulmeleri yasamalari icin buyuk bir risk. Umarim yasarlar.

Akasyadan bonsai yapacaksaniz en iyisi, fidancilardan alacaginiz akasya fidanlari ile calismak ve ya sizin ekeceginiz akasya tohumlari cimlenip fidan olduktan sonra uzerlerinde calismaktir.

Saksi icerisinde duzenliyecegin agaclari ve dereyi merak ediyorum.
Kolay gelsin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2008, 13:31   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Ogretmenlerimiz bu sayfaya ugramaz oldu.
Cocuklara yapacaklari calismalarda ornek olur diye, 1 ay kadar once, ordek basi seklindeki, bir plastik cocuk kupasinin altini delip icerisine bir patetes ektim son fotograf bu gunku durumu. Gelistik sonra diger fotograflari da ekliyecegim.

Cocuklara bonsai 001.jpg

Cocuklara bonsai 002.jpg

Cocuklara bonsai 003.jpg

Cocuklara bonsai 006.jpg

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2008, 17:25   #25
Ağaç Dostu
 
Ayşe Özdil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 198
Galeri: 5669
Çok güzel olmuş Ali Bey. Yakında çiçek de açar..

Ayşe Özdil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-09-2008, 17:53   #26
Ağaç Dostu
 
neconeco's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 614
Galeri: 19
Selamlar. üstad, Kesinlikle sınırları zorlanacak bir konu. elinize ve fikrinize sağlık .takipteyim

neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2008, 00:59   #27
Ağaç Dostu
 
vyssera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2007
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 1,801
Galeri: 69
Belki Seleste' nin moralini bozan birşey olmuştur, ya da okul kapalıyken uzak kalmıştır diye düşünüyorum. Bu kadar heyecanı bozacak önemli bir şey olmalı.

Ali hocam çok şirin patates, bizim okullardaki fasülye deneyleri gibi, çok faydalı olacaktır.

vyssera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-09-2008, 13:27   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Ayse hanim, nasil olsa patetes cicek acacak. Ben hep birlikte cocuklara birseyler verebilirsek, onlarin yurek ve beyinlerinde, renk renk cicekler acmasini sagliyabilirsek, guzel bir is basarmis olacagimizi dusunuyorum.

Bu gun patetes, havuc, fasulye ile ugrasip birseyler yapmiya calisan cocuklar. Yarin cam, ardic, zeytin, mese, ve daha bircok agacla cok rahat calisip guzel bonsailer yapacaklarina inaniyorum.

Bonsai sevgi ile baslar. Bonsaiyi bitkileri sevmesini ogrenen cocuklar, baska seyler icin de yureklerinde hep sevgi buyutecekler.

Neconeco, yalniz izlemekle kalmayiniz. Cocuklar icin ogretici olacagini dusunduklerinizi siz de ekliyebilirsiniz.

Vyssera, dusunduklerinize katiliyorum ve ogretmen hanimlarin(belki ogretmen beylerde) birlikte calismak icin mutlaka buraya ugracaklarini biliyorum.
Hosca kalin.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-10-2008, 15:00   #29
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-04-2008
Şehir: Burdur
Mesajlar: 338
Galeri: 6
Arkadaşlar Merhaba,
Başlığa yazamadım çünkü kulübeden sonra sınıfa getirdiğim akvaryumdaki 2 japon balığı, bahçeye diktiğim çiçeklerden birkaçı da "yürüdü". Çocuklar benden çok üzülüyorlar o zaman.

Patateslere baktım Ali Bey. Bunu yaptırmak çok kolay , bunu bari yaptırayım.

Hepinize selamlar ve kolaylıklar.

seleste Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2008, 11:37   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Seleste iyi gunler,
Dogrusu uzun zaman buraya ugramayinca merak ettik.

Cocuklari ellerinden tutup yurudugunuz bu yolda, onunuze cikacak engeller moralinizi kirmamali ve yolunuza devam etmelisiniz diye dusunuyorum.

Evet pateteslerden baslayip cocuklari kolaylikla yonlendirebilirsiniz. Her cocuk kolaylikla yapabilir diye dusunuyorum. Icerisine patetesin dikilecegi kap ve patetes kolay ve herkesin bulabilecegi malzemeler.

Belki cocuklarin patetes bonsailerini yillik okul sergisine de korsunuz

Fotografini ekledigim patetes kafali ordegin basinda cicekler aciyor Tekrar fotograf ekliyecegim.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024