agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

memet 01-05-2008 08:14

Kurs yok ama, zaman zaman arkadaşlar bir araya geliyor, toplantılarıımızda, bonsai çalışmaları yapıyoruz. Forumu takip edersen yakında bir buluşmamız olacak .

iremre 01-05-2008 08:16

desenize bu hastalık içten içe yavaş yavaş ilerleyip butun bedeni sarıyor.fidanlıktan fidan almayla kesin teşhiş konuluyor. tedavisi de pek mümkün değil gibi... :D

memet 01-05-2008 21:13

2 Eklenti(ler)
Ege süs bitkilerindeki bir kaç yeni bonsai örneği.
Ada bayrakoğlu tekrar gidip fotoğrafları çekti.
İkinci örnek sadece saksının değişik olmasından. Acer de var. fakat bonsai değil, fidan haline saksıya konulmuş. Üzerinde çalışmak gerekir çok.

Ali H. ALI 02-05-2008 13:49

Belki bir gun, Izmirli bonsai ustalarinin agaclari da bu Ege Sus Bitkilerinda yer alir ve Izmirde ne kadar guzel bonsailer yapildigini herkes gorur.

Ali H. ALI 11-05-2008 12:19

Tum annelerin ANNELER GUNU kutlu olsun.

vyssera 11-05-2008 21:21

Anneler gününüz kutlu olsun ( anne ) arkadaşlar :)

uzman16 12-05-2008 15:45

Teşekkür ederiz. ;)

vyssera 12-05-2008 21:21

Nasılsınız Uzman16, bonsailer nasıl gidiyor?

memet 12-05-2008 21:43

Arkadaşlar bu aralar işlerimden ötürü çok az ilgiliyim forumla. Bir göz atacak kadar halim oluyor akşamları.

uzman16 12-05-2008 22:27

Teşekkürler Vyssera, iyiyim. Siz nasılsınız?

Bonsai adaylarımın son durumu;
Havai köklendirme yaptığım acer ve oya ağaçlarımın gelişimini bekliyorum. Nar iyi durumda. Ama açelyayı kaybettim. Kaya üstü çalıştığım mor salkım da gayet iyi durumda. Süs eriğimi bit sarmıştı, ilaçlama ile temizledim. O da gayet sağlıklı. İncir sürgün veriyor. İspirya, süs kirazı ve leylakta da uç alımı yaparak dallanmayı arttırıyorum. Cevizi şimdilik bahçeye diktirdim. Ardıcı nedense sevemedim ve birisine verdim. Aslında ardıçtan ziyade semi cascadı sevemedim dersem daha doğru olacak.

Dün Güler Hanımlara giderken Selahattin hoca Sığla ve adını unuttuğum kırmızı yapraklı bir ağaç fidesi hediye etti bonsai için. Sığlayı çok aramış ama bulamamıştım. Çok sevindim. Artık onların da gelişimini bekleyeceğim.

Bonsainin yanında balkon çiçeklerine de merak sarınca balkonlarda yer kalmaz hale geldi. Kendimi engelliyorum sözün özü.

Velhasıl bitkilerle haşır neşirliğim artarak sürüyor. Bonsai sabır işi olduğundan diğer bitkilere de ayıracak çok vakit kalıyor. ;)

vyssera 12-05-2008 23:19

Ben de iyiyim teşekkür ederim:) Benim de kayıplarım oldu bir kaç tane, Sarıçam ve kökü çok az olan bir gürgeni kaybettim, bir kaçı da belli değil. Ama saksıda bulunan ağaçlarımın yaklaşık % 80-90' ı yaşıyor ve sağlıklı. Yaşamasını çok istediğim bir gürgenim vardı o çok iyi, zamanım kalsa, büyük saksıda peyzaj çalışmamı tamamlayacağım. Onun için ev, ve hayvan figürleri ayarlamam lazım. Yarışmaya yetişir sanıyorum. Peyzaj çalışmamda ayırdığım tarla kısmına dağ çileği diktim. Çok hoş durdu. Ortaya bir de korkuluk yapacağım, ne olur ne olmaz, yabani hayvan girmesin :)

Bonsaiden başka kaktüs ve sukulent koleksiyonumu geliştirmeye çalışıyorum. ;) Görüşmek üzere.

Ali H. ALI 13-05-2008 14:22

Herkesin iyi olmasi ne guzel.
Uzman 16 sari yasemin celiklerin ne oldu koklendilermi?

Vyssera bonsaide en kotu sey insanin agaclarini kaybetmesi ve malesef bu da zaman zaman oluyor. Bu yil bende sicaklarin etkisi ile 2-3 ardicimi,1 disbudagimi bir sogut ve bir sari yaseminimi kaybettim. benim kaybettigim agaclar yetmezmis gibi, esimin bir arkadasi saksida kurumus bir ardicini bana gonderip onu kurtarmami istedi oysa agac artik geriye donemiyecegi bir yolda idi. Her ne ise demek istedigim kimi zaman agaclarinizi kaybedeceginize kendinizi alistiriniz.

Sizlere, aramiza bir yil kadar once katilan ve cesitli nedenlerden yazamiyan ama bonsai tutkunu bir uyemizi tanitmak istiyorum. Asagidaki alinti yarisma bolumune yazilmisti uyemizi burada yanitlayip onu da bu bonsai sohbetlerinin icerisine alalim dedim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Pen-jing usta (Mesaj 235406)
Ali bey samimi alakadarlığınız için şükranlarımı sunarım. Yalova ifade ettiğiniz manalara uygun bir kent, bir kaç arkadaş edindim.bir tanesi Hasan bey...Sizden teknik öğrendiklerimi pratiktede kendisinden öğrenmeye çalışıyorum.. Esenlikler.

Pen-jing usta burada hepimiz samimiyiz ve bilgilerimizi severek paylasiyoruz.
Bir gun sizde ogrendiklerinizi, deneyimlerinizi bizler gibi paylasacaginizi da biliyoruz. Cunku burada, ilk basliyan herkes sizin gibidir ve kisa bir sure sonra soru sormak kadar deneyimler gorusler de paylasilmaya baslar.

Aramizda ogreneceklerine, kendi deneyimlerini de katarak bircok guzel bonsai yapacaginizi dusunuyorum.

vyssera 14-05-2008 09:09

2 Eklenti(ler)
Doğa anaya özür niteliğinde, bu pazar 11 adet ağaç diktim, bir de ekip oluşturdum, ormansızlaşan arazileri ağaçlandıracağız.

Ali H. ALI 14-05-2008 13:02

Vyssera seni ve ekibini kutlarim.

Ali H. ALI 14-05-2008 13:11

Uzman 16 sari yaseminlerin tutmamissa uzulme Kibrisa bir daha gittiginde yine alirsin. Hem Guler hanim size kokulusunu vermis o tutarsa ondan bonsai yapariz. ilginlarina iyi bak onlardan guzel bonsailer yapabilirsin.
hosca kal.

bonsaisevdası 21-05-2008 07:29

Merhaba,sitenize yeni üye oldum. Bir arkadaşımın evinde gördüm bonsai. Koçtaş'tan almış çok beğendim, bende alacağım. İnternette bilgi ararken sitenize rasladım. Acemiliğimi aşmak için yardımlarınızı bekliyorum.
Nasıl bir şey alacağıma karar vermek için, bilgileri okumaya başladım.

Ali H. ALI 21-05-2008 11:56

Bonsaisevdasi hosgeldiniz.
Okumaya baslamakla ilk adimi atmis oluyorsunuz. Burada bonsailer hakkinda istediginiz kadar bilgi bulacaksiniz. Takildiginiz yerler olursa buradaki tum arkadaslar size seve seve yardim edecektir.
Kolay gelsin.

bonsaisevdası 23-05-2008 20:08

Çok düşündüm ne almam gerektiğine karar veremedim. bu bonsailer daha sonra büyüyecekler mi? Nasıl küçülecek sonra?

bitkiavcısı 23-05-2008 21:15

Merhaba,

Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi'nde 'bonsai bölümü' oluşturmak istiyoruz. Bu bölümde değerlendirmek üzere bonsai örneklerini paylaşmak isteyenleri Bahçe'mize bekliyoruz.

Ayrıca tüm ağaçlar.net üyeleri 30 mayıs-8 haziran arasında düzenlenecek olan 9. Merkezefendi Geleneksel Tıp Festivaline davetlidir. Festival programını ilgili başlıkta görebilirsiniz.

vyssera 24-05-2008 10:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bonsaisevdası (Mesaj 239356)
Çok düşündüm ne almam gerektiğine karar veremedim. bu bonsailer daha sonra büyüyecekler mi? Nasıl küçülecek sonra?

Bonsailer her bitki gibi büyüyecekler, ama siz sürgün budama, dal budama gibi yollarla onu küçük tutacaksınız. Bonsai saksıda bodur ağaç yetiştirme sanatıdır diyebiliriz. Ağaçları şekillendirmek ve küçük tutmak için çeşitli yöntemler var. Bu konuda forumumuzda da bolca bilgi var. Ayrıca bizler de sorularınız için buradayız.

gümüş 24-05-2008 16:58

yeniden merhaba uzun zaman oldu
gelen giden mesajları takip ediyorum ama alıp da öldürdüğüm birkaç fidandan sonra yapamıyacağıma karar verip vazgeçmiştim bonsai sevdasından ama öyle istenildiği zaman vazgeçilemiyormuş sanırım .
ve birazda acelecilikten öldürdüm fidanları orasını buda, burasını telle derken gereğinden fazla uğraştım gariplerle, onlarda öldü ne yazık ki.
geriye sadece bir tane hedera kaldı ki ona gözüm gibi bakıyorum umarım o yaşar.

geçenlerde de yine görüp dayanamadım bir cotoneaster bir de cüce nar aldım bakalım onları yaşatabilecekmiyim.

Ali H. ALI 25-05-2008 12:21

Gumus merhaba, gercekten uzun bir zaman yoktunuz.(kimi zaman bazi uyeler boyle kayboluyor) Geri donup bonsaiye devam etmenize sevindim. Dusundugunuz gibi insan bir kere bonsaiye bulastimi birakamiyor.

Agac kaybetmek gercekten uzucu bir durum ve bonsai ile ugrasanlarin basina ara sira gelebiliyor. Deneyimlerin atrtik sonra, agac kaybetmelerin azalacaktir.

Yeni aldigin fidanlarin uzerinde, guzel calismalar, onlarin uzun omurlu olmasini dilerim. Kolay gelsin.

maloha 27-05-2008 17:34

Bir şey sorucağım, bir ağacı aldık diyelim.Mesela yeni dünya ağacı(umarım nasıl bir ağaç olduğunu biliyorsunuzdur.).Hiç dallanıp budaklanmasına iz vermeden büyütürsek, nasıl gözükür?bir gün deneyicem böyle bir şey.Ama büyümesi uzun sürer diye üşeniyorum.

vyssera 27-05-2008 18:15

İnce uzun birşey olur herhalde, ama yaprak sayısı az olacağından gövde gelişimi de yetersiz olacaktır.

memet 31-05-2008 08:07

Bir süre evde değildim. Muhabbet kuşları serbest kalmış, iki gövdeli benjaminimin yarısını yemişler. Çok zarar görmüş.

Ali H. ALI 31-05-2008 11:59

Memet belli ki kuslar ac kalmis, sen evde degilken onlara bakacak birileri yokmus ki onlar da firar edip incire saldirmislar. Neyse gecmis olsun incirin yapraklari kisa bir sure sonra tekrar, yaprak saplarinin diplerinden filizlenip buyuyeycektir.

sabah 02-06-2008 13:26

Merhaba,
Elimde gövdesini beğendiğim bir Vibirnum timus var. Ancak bakındığımda ondan bonsai pek yapılmadığını gördüm.

Ne dersiniz Vibirnum timus bonsaiye uygun değil midir?

sabah 02-06-2008 13:41

Bu sefer takvimle ilgili bir sorum/yorumum olacak.

Bazı dayanıklı bitkilerde -en son Lantana camara - her zaman müdahale yapılabileceğini okudum.

bonsaisan'ın takvimine böyle bir ekleme yapılsa iyi olur mu?

Ya da bu tür bitkileri -eğer sayıları çoksa- ayrı bir başlıkta listeleyebiliriz. Böylece beklemek istemeyenler bunlardan seçim yapabilir.

bonsaisan 03-06-2008 10:02

Sayın sabah


Eklemiş olduğum takvim ana içeriklerin bulunduğu bir takvim.
Teleme budama saksı değişimi tohum alma gibi.....


Lakin türlere göre bakım takvimleri zaten mevcud fakat binlerçe tür olduğu için bu genel içerikli takvimi ekledim.


Tropik cinslerde ve suptropik türlerde yılın belirli zamanlarında değil genel anlamda tüm zamanalrda uygulamalar yapıla bilir.

Fakat burada türden çok ağaçın sağlığı önemlidir.

MEsela gübreleme ağaç sağlıklı ise 15 ila 20 günde bir yapılır.Ama ağaç sağıklı değil ise gübre faydadan çok zarar yapar.

Telleme ağaç güçsüz ise ve telleme yapılmamalıdır ağaç strese girer ve güçsüz düşer ozaman teleme yaparak iletim demetlerini içden zedeler ve ağaçı sağlıksızlaştırısınız.

Budama budama demek ağaçı yavaşlatmak ve öz su kaybına neden olmak ayrıca acılan yaradan çeşitli zaralıların girmesine sebeb olmak gibi bir takım etkileri vardır.

İşde bu yüzden ağaçınızın türü her türlü mevsimde hertürlü müdehaleye açık olsa bile uygun zmanda yapılan müdehalelerde sorunsuz bir geçiş yaparsınız.


Misal ve örnek olarak 2 arkadaşımın ikisndede ulmus var.

Aldıklarında güçsü kötü bir toprakda ve stresli bir yaşamları vardır.

Alınış tarihi nisan 15

Aldıklarında direk bana getirdiler.İlk yaptığım saksılarında çıkarıp derin ve sadece kum olan bir saksıya hiç dokunmadan yerleştirdim.

Yarı gölge olan havadan bir mekana aldım.

mayıs 01 de uygun sualama ile sürgünve tomurçuklarda hareket gözleyince eski tüm yaprakları ve gereksiz tüm kuru daları ağaçdan uzaklaştırdım.

Bu işlemin ardından 1 hafda sonra ağaça gübre uyguladım.Gecen o bir hafdalık süreçde sulamayı azalltım.

GÜbreleme sonuda ağaç hızlı ve güçlü srügün vermeye başları mayıs 20 de gülü sürügnleri budarken aynı zamanda ağaçda bazı daları sadce tel ile düzeltm ama dala tel sarmadan.

Şİmdi ağaçlar güçlü sürekli sürügn veriyorlar ve bende sürgünler 5 yaprak uzayınca geri kesim yaparak ağaçı tekrardan sürügne teşvik ediyorum.

1 haziranda ağaçlar ilek alındıkları halden bu yana mükemme bir taçyapısı ve güçlü vesıkı sürügünler ile sağlıklı bir yaşama devam etmekdeler.


Eğer ağaçınız sağlık acısnda güçlü ise işlemleri yavaş yavaş yapabilirsinzi ama ağaçları gülendirmeden yapılan bir işlemde yaptığınız herşey boşa gidecek.
Saygılar.

sabah 03-06-2008 12:29

bonsaisan,

Açıklamanız için teşekkürler, çok yararlı oldu. :rolleyes:


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024