agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

memet 06-03-2008 16:29

Aeglion, siz ardıç için deneme yapan var mı demiştiniz, ben mazıya deneme yapmıştım,karıştırmışım sanırım.

memet 06-03-2008 17:20

Ali, abiden kıskanıp kestane çimlendirdim.
Üç dört sene geçince şekillendirirm artık. Birini sokan yapacağım, gelin kaynana.
Belki birini seki- joju, kaya üstü düşünürüm. Nasılsa vaktim epey var.

Eaglion 06-03-2008 17:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 211913)
Aeglion, siz ardıç için deneme yapan var mı demiştiniz, ben mazıya deneme yapmıştım,karıştırmışım sanırım.

Mehmet Bey,

Bahsettiğiniz konu buysa zaten benim sorduğumda mazıydı. Sorun yok.

http://www.agaclar.net/forum/showthr...236#post209236

memet 06-03-2008 17:48

Asayiş berkemal.

vyssera 14-03-2008 13:34

Arkadaşlar şu saksı sıkıntısını artık çözsek, geçen gün, plastik bonsaiyi saksısından çıkarırken elimi kestim :) Baktım Türkiyede üretiliyormuş, sanırım saksıyı Çin'den alıp, içine Türk malı plastik çiçeği koyup, pazarlıyorlar. Bunun kaynağını bulsak da herkes rahat etse.

tijeen 20-03-2008 12:25

saksıya daha sıra gelmedi :( şimşirim can çekişiyo

Harun Parlak 21-03-2008 16:00

4 Eklenti(ler)
Selamlar arkadaşlar KOMŞUM iki yıldır köreltmeye çalıştığı bir adi leylak vardı bende elleme söküp alacağım demiştim sonunda bugün aldım. Yamadori sökerken dikkat edilecek ler başında gelen söküm tekniği ve bulunduğu ortamdan taşındığı ortama uyum sağlaması açısındansöküldüğü yerden biraz toprakla sökmede fayda var eğer toprakla sökülme imkanı yok ise azda olsa bir iki avuç toprak alıp gitdiği yerde dibine koymakda fayda var bir nevi hastalık aşısı gibi.

A.Şahin 21-03-2008 20:00

Yakında ben de bonsai adaylarımı tanıştıracağım, çok yakında.

tijeen 21-03-2008 20:46

Hoşgeldiniz Şahin bey

A.Şahin 21-03-2008 21:19

Merhabalar hoşbuldum:) Adaylarım da hazır olduklarında bende aranızdayım...

tijeen 21-03-2008 21:27

Burda çok değerli arkadaşlar var gerçekten içten ve samimi yardımcı oluyorlar.Sanırım sizin yanınızda ben çok yeniyim

Ali H. ALI 22-03-2008 14:14

Tekin yeni bonsai adayindan guzel bir bonsai yapacagini biliyorum. Kolay gelsin.

Tijen hanim siz yine bonsai saksisi konusunda, gittiginiz yerlere bonsai saksisi aramaya devam ediniz, saksilar elinizde olsun nasil olsa bu bonsai sevgisi sizi birakmiyacak ve bircok bonsaileriniz olcak o yuzden saksilari da elinizde olsun.

A. Sahin bonsai dunyasina hos geldin. Adaylarini bekliyoruz.

Hepinize iyi bir hafta sonu tatili diliyorum.

serdarr 22-03-2008 18:30

arkadaşlar hepinize merhaba bugün bi benjamin alarak bonsaiye başlıyorum nekadar uygun olur zamanla hepimiz görücez:) çok güzel bi site ayrıca tebrikler(dün üye oldumda)

Harun Parlak 22-03-2008 19:01

Selamlar arkadaşlar Bonsai ye ilgi duyan tüm arkadaşlara bu linki izlemelerini tavsiye ederim.
http://www.bonsai-fachforum.de/ftopic16296.html

Harun Parlak 22-03-2008 19:43

Teşekkürler Sayın Ali H. ALI bey inşallah güzel bir çalışma çıkarabilirim. Öğretmenimiz iyi öğretici ve teşvik edici olunca bizde hızımızı alamıyoruz bakalım nerde duracağız bütün fidanlarımın kafasını gözünü kesiyorum. Tek güllerle zakumlar kaldı sıra zakumlarda.:)

vyssera 27-03-2008 10:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tekin (Mesaj 217611)
Selamlar arkadaşlar Bonsai ye ilgi duyan tüm arkadaşlara bu linki izlemelerini tavsiye ederim.
http://www.bonsai-fachforum.de/ftopic16296.html

Tekin bey, ben mermer saksıyı yaptırıp bitirdikten sonra bu linki göstermeniz kötü oldu. Gerçi mermer daha estetik duruyor ama.

Harun Parlak 27-03-2008 19:11

Birdaki çalışmalarınızda fikir vermesi açısından faydası olur diye düşünmüştüm.

vyssera 27-03-2008 19:56

:) Sağolun, ben fiberglastan yaptırmayı düşündüm ilk, ama onun da ışığı sızdırma sorunu olabilirdi. Emin değilim. Ağır ama saksıdan memnunum şimdi. Elbette gelecekteki çalışmalarda daha geniş düşünmek gerekecek. Forumda o sıra mermerden yaptırma, şundan yaptır gibi bir tepki gelmeyince bende bildiğim gibi yaptım :)

Harun Parlak 27-03-2008 20:02

Mermeri üç **** 4 cm kalınlığında alıp içini oydurup yapılırsa oda güzel olur hem hafifler hemde güzel durur şu işlerimi biraz hafifleteyim saksı değişim zamanına saksı hazırlığı yapacağım SERAMİK. BORDÜR. KESİLMİŞ SERAMİK. MERMER. TAŞ. KİREMİT BİRDE MOZAİK DÖKÜM Saksılar hazırlayacağım.

Ali H. ALI 29-03-2008 13:53

Arkadaslar eski mesajlara soyle bir bakayim dedim ve ilgimi ceken bir sey gozume carpti.

Bonsaiye ilgisi olan bircok arkadas aramiza katiliyor sonra heveslerimi geciyor, yoksa zormu geliyor ne, vaz geciyorlar ve ya uzaktan takip ediyorlar, ya da yaptiklari calismalari paylasmak istemiyorlar.

Oysa bonsai sevgi gibidir paylasildikca buyur, guzellesir, yayilir, sevilir uzerine titrenen bir ugras olur.

Bonsai ile surekli ilgilenen uyelerimizden cogu erkek(bir iki bayan uye disinda)
Oysa bonsai ile ugrasilan tum ulkelerde bayan bonsai ustalari, erkek bonsai ustalarindan asagi kalmiyor. Yarattiklari yaptiklari bonsailer parmak isirtiyor.
Erkeklerin yani sira, her ulkede oldugu gibi Turkiyede de bayan bonsaiciler kendilerini gelistirip oralarda da kadinin her alanda oldugu gibi bonsaide de erkeklerden geri kalmadigini gostermelidir diye dusunuyorum.

Bayan uyelerimizden ve bonsai ile ilgilenen ornegin, Malina, Mine, Nevsune, Backyard,Zenfree, Penelope,Sabah ve bonsai ile ilgilenen ve ilgi duyan diger bayan uyelerimiz sizleri daha fazla katilimla aramizda gormek istiyoruz.

Not: bonsai ile ilgilenen bay uyelerimizden de once katilip sonra her nedense ugramayan uyelerimiz de var onlari da daha fazla katilimla bekliyoruz.

Hepinize guzel bir haftasonu tatili diliyorum.

Eaglion 29-03-2008 14:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 219964)
Arkadaslar eski mesajlara soyle bir bakayim dedim ve ilgimi ceken bir sey gozume carpti.

Bonsaiye ilgisi olan bircok arkadas aramiza katiliyor sonra heveslerimi geciyor, yoksa zormu geliyor ne, vaz geciyorlar ve ya uzaktan takip ediyorlar, ya da yaptiklari calismalari paylasmak istemiyorlar.

Ali Bey,
Güzel saptama. Bana öyle geliyor ki; marketlerde bonsai satışlarının artması nedeniyle insanlara daha fazla bonsai hediye edilmeye başlandı. Kimse nasıl bakıldığını bilmediği için de, bilgi için buraya geliyorlar. Soru sormak için üye olup, ölünce de bir daha geri gelmiyorlar.

Bahar aylarının girmesi ile, ilgili arkadaşlar da kendilerini hummalı bir çalışmaya verdi. Vakit olmuyordur. Ben elimdekilerin bahar işlemlerini tamamladım. Ama hava uygun olmadığı için henüz resimleyemedim.

Yakında herkesten resimlerin yağacağına eminim.

Bayanlar konusunda ise hiç fikrim yok.:confused:

polatuz 29-03-2008 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 219964)
Bonsai ile surekli ilgilenen uyelerimizden cogu erkek(bir iki bayan uye disinda)

Ali Bey,
Biliyorsunuz bonsailer yaşlandıkça güzelleşiyor. Acaba bayanlar ve yaş meselesi mi bu soruna neden oluyor? Yani olgun bir bonsaiyi yetiştirecek yaşta olduğunu kabul eden bir hanım katılımcımız mı yok!!!
Böyle bir konuyu fırsat bilerek acaba yeni bir tartışmayı başlatsam mı diye düşünüyorum. Bonsaiyi, doğada büyük boyutlara ulaşan bir bitkiyi minik kalmaya ikna etme sanatı olarak tanımlayan bir yazı okumuştum. Bu ikna etme süreci birkaç yıl ile birkaç onyıl arasında değişebilir. Yani bir fidanı alıp kesip biçip bonsaiye benzetmek, köklerini, dallarını budayıp bonsai saksısına dikmek bir bonsaiye sahip olmak demek olmuyor. Bir bonsaiyi yetiştirme süreci birkaç yıldan birkaç onyıla kadar zaman alabiliyor. Bonsai emek, sabır isteyen bir süreç.
Bu anlamda bu sitenin bonsai yarışmaları da aslında yanlış bir süreç. Bu site onyıllara uzanan bir yaşa eriştiğinde, o zaman yarışmalar anlam kazanacak.
"Bugün bir bonsai yaptım" diyen arkadaşlar da o zaman, küçük kalmaya ikna ettikleri ağaçlarını sergilediklerinde, daha bir gururla taktirlerimizi kabul edebilecekler.

Eaglion 30-03-2008 00:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polatuz (Mesaj 220172)
Bu anlamda bu sitenin bonsai yarışmaları da aslında yanlış bir süreç. Bu site onyıllara uzanan bir yaşa eriştiğinde, o zaman yarışmalar anlam kazanacak.

Sayın Polatuz,

Yazdıklarınızda çok haklısınız. Uzun ve meşakatli bir süreç. Yalnız size katılmadığım nokta; yarışma hakkındaki düşünceniz. Bu yarışmaların olmasını da, hem bizler hem de Türk Bonsaisi için önemli.


Bundan sonra yazacaklarım şahsınıza yönelik değil. Sadece böyle bir yarışmanın bizim için ne ifade ettiğini anlatabilmek için yazıyorum. Lütfen yanlış anlamayınız.


Bugün, bu ve benzeri birkaç sitede belki onlarca yılını değil ama önemli bir emeğini bu işe harcayan pekçok arkadaşımız var. Bu arkadaşlar marketlerden aldıkları malsailerle ben bonsai ile ilgileniyorum diyen kişiler değil.

Henüz onlarca yıllarını veremeseler de, Türkiye'de, şimdiye kadar bunca yılını vermiş, ama ne kendine ne de bir başkasına her hangibir katkısı olmamış pekçok kişiden daha fazla Türk Bonsaisi için emek sarfediyorlar.

Orasını burasunu kesip, küçük kalmaya ikna etmeye çalıştığımız ağaçlara bu nedenle, (öyle olmadığını bildiğimiz halde), "Bugün bir bonsai yaptım" gözüyle bakıyoruz.

Yarışma kriterlerine bakacak olursanız "En güzel bonsai kimde?" değil "En güzel potansiyeli kim bulmuş? Kim teknikleri doğru uygulamış? "şeklinde. Bu yarışma sayesinde bir taraftan kendi kendimiz eğitirken diğer taraftanda başarılı olmak için işi daha da ciddiye almaya çalışıyoruz.

Bir de iyi seçilen fidanın, bir gün içerisinde bonsaiye dönüşmemesi gibi bir kural olduğunu sanmıyorum. Belki bonsaide ustalaşmak yıllar alabilir ama doğru bir fidan seçimiyle çok kısa sürede de, bir bonsai yapılabilir. Bir videosunda, şu anda, dünyanın yaşayan en iyisi ustası kabul edilen Kimura ustanın bile aynı cümleyi kurduğunu duydum.

Ali H. ALI 30-03-2008 10:10

Polatuz merhaba, bayan uyelerimizin bonsaiye katilimlarinin az olmasini onlarin yasi ile ilgili oldugu dusuncenize katilmiyorum. Bonsailer onlari yapanlarla yas orantisi kurulamaycagini dusunuyorum. Ornegin sizden sonra agaclariniza belki kiziniz ve ya kiz torununuz bakabilir ve onlarin sizin agaclariniza bakma istegi olgunluk yasi ile de ilgili degildir. Sizi izlemislerse, ne yapacaklarini biliyorlarsa cocuk yastan itibaren sizin agaclariniza hic zorlanmadan bakabilirler ki agaclar. nette de her yastan bonsai ile uyeler vardir.

Bayan uyelerin yeteri kadar bonsai ile ilgilenmemelerini ben sadece zaman darligina bagliyorum. Yine de en dogru cevabi onlardan alacagiz:)

Guzel bonsailer, yaslanmadan once de guzeldirler. Agacin yaslanmasi sadece guzelligine olgunluk ekler. Bonsainiz sadece bonsai saksisina dikilip son halini aldiktan sonra ona bitmis, bonsai olmus gozu ile bakmamalisiniz(bonsai yasiyan bir sanat oldugu icin uzerindeki calisma hic bitmez) Yaptiginiz her asamada her calismada agacinizi bir adim daha istediginiz foruma yaklastirmis ve ya ulastiginiz forumu korumak icindir. O yuzden bonsaide her asamada bir guzellik vardir ve bonsai bu sure bu kadar yil icerisinde tamamlanir diye de bir kural yoktur. Agac uzerinde yapilan her calismada her asamada keyif alinmalidir. O yuzden agaclar. netin bonsai yarismalari hakkinda dusunduklerinize de katilmiyorum. Ben inaniyorum ki bu gibi yarismalar, ozellikle bonsaiyi yeni yeni taniyan Turkiyedeki bonsai calisanlarina cok katkisi olacaktir, onlari ve yeni ogrenmek istiyenleri guzel agaclar yapmak icin tesvik edecektir. Zaten yarismanin amaci da budur.

Uyelerimizden Vyssera hepiniz gibi bonsaiyi yeni ogrenen ve ogrenmiye devam eden, Iyi bir bonsai ustasi olma yolunda bir bonsai sevdalisi.

agaclar.net 1. bonsai yarismasinda en iyi agaci sergileyen Vyssera, yarismadan once ve yarismadan sonra neler hissetigini bizlerle paylasirsa yarisma hakkinda olumsuz dusunen uyelerimize de olumsuz dusuncelerini degistirmesi icin yardimci olur diye dusunuyorum.

Hepinizin guzel bonsaileri olsun.

polatuz 31-03-2008 00:25

Hanımların bonsaiye ilgilerini yaş meselesine bağlamak sadece espriden ibaretti. Ama diğer konu, yanı "Bugün bir bonsai yaptım" konusuna gelince bu konuda ısrarcıyım. Yani bu yaklaşım yanlış bir izlenim uyandırıyor. Bence bir bitkiye bonsai demek için, o bitkinin bonsai eğitiminden geçtikten sonra en az bir yıl geçirmiş olması gerekiyor. Bu işe yeni başlayanların hayal kırıklığı yaşayıp vazgeçmemesi için, karşılaşacakları risklere (bitkilerinin ölümü riski), baştan hazırlıklı olmaları gerekiyor. Bonsai yetiştiriciliğini, "Bugün bir bonsai yaptım" kolaycılığına indirgemememiz gerekiyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Eaglion (Mesaj 220290)
Bugün, bu ve benzeri birkaç sitede belki onlarca yılını değil ama önemli bir emeğini bu işe harcayan pekçok arkadaşımız var. Bu arkadaşlar marketlerden aldıkları malsailerle ben bonsai ile ilgileniyorum diyen kişiler değil.
Henüz onlarca yıllarını veremeseler de, Türkiye'de, şimdiye kadar bunca yılını vermiş, ama ne kendine ne de bir başkasına her hangibir katkısı olmamış pekçok kişiden daha fazla Türk Bonsaisi için emek sarfediyorlar.

Bugün çok şanslıyız. Çünkü agaclar.net gibi sitelerde bilgiyi paylaşabiliyoruz. Bu uğraşa onlarca yıl önce başlayanların böyle bir şansları yoktu. Çünkü bilgiyi paylaşabileceğimiz internet sitelerine katılacak kişiler yoktu. Siteler yoktu demiyorum çünkü yıllar önce bir Türk bonsai internet sitesini kurma teşebbüsünde ben bulunmuştum. Ama o zamanlar ne yazık ki internet diye bir iletişim ortamının varlığından haberdar olan kişi sayısı bile çok azdı. (Google kurulmadan önce altavista diye müthiş bir arama motorunun olduğunu bilen bugün kaç kişi var.)

Benim savunduğum tezler, insanların hevesini kırmaya yönelik değil. Sadece geçmiş deneyimlerime dayanarak, büyük hayal kırıklıklarına neden olabilecek hatalardan onları korumaya çalışmaktan ibarettir. Gelecek baharda eğer hala burada, bu yıl eğitimine başladığımız fidanlarımızın, değerli bonsai adaylarımızın gelişimini birbirimizle paylaşıyor olursak, o zaman belki de gereksiz bir tartışma başlatmış olduğumu düşüneceğim. Yarışmalar konusunda da belki abartılı olumsuz görüş belirtmiş olabilirim. Ne de olsa bu yarışmaya katılmayı ben de istedim. Ama yine de en az bir yıl bonsai eğitimi geçirmiş bonsai adaylarının bu yarışmalar için daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Ağaçlarınız uzun ömürlü olsun.

Eaglion 31-03-2008 20:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polatuz (Mesaj 220591)
, "Bugün bir bonsai yaptım" kolaycılığına indirgemememiz gerekiyor.

Sayın Polatuz,

Yazdıklarınıza yine katılıyorum. Ama sitede kullanmış olduğumuz bazı cümlecikleri seçerek alırsanız o zaman yanlış birşey tartışmış oluyoruz.

Ben bu siteye ilk üye olduğumda bana herkes bu işin o kadar basit olmadığını gayet açıkça anlatmıştı. Şimdi bizler de aynısını yeni gelen arkadaşlara yapıyoruz. Evet bazen "Bugün bir bonsai yaptım" cümlesini kurabiliyoruz ama bunu kolaycılığına indirgemek niyetiyle söylemiyoruz. En azından forumun "üyelerin çalışmaları" bölümünde isimlerini gördüğünüz herkes işin zorluğunun farkında.

Dediğiniz gibi, gidip daha bu aralar yeni çiçeklenen güzel bir dalı kesip saksıya koymakla bonsai olmuyor. Ama aynı şekilde saksıda 20 yıl durunca da olmuyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polatuz (Mesaj 220591)
, Benim savunduğum tezler, insanların hevesini kırmaya yönelik değil. Sadece geçmiş deneyimlerime dayanarak, büyük hayal kırıklıklarına neden olabilecek hatalardan onları korumaya çalışmaktan ibarettir.

Bugün Çin ve Japonya hariç geri kalan tüm ülkelerde, bonsaiye merak saranlara, 20 yıldan önce bonsai yapamazsın dendiği de korktukları için kısa sürede bırakıyorlar. Bunu görmek için, üye olup, bir iki yazışma sonra gelmeyenlerin son mesajlarına bakmak yeterli. Eğer Ali Bey bizlere "aferin çok güzel olmuş" demeseydi belki bizlerde vaz geçerdik. Bizler aynı tepkiyi vermeseydik yeni arkadaşlarımız giderdi. Ama bu yalancı bir güven pompalama değil. Bunu yaparken de birbirimizi eleştirmekten, uyarmaktan geri kalmıyoruz.

Eğer yarışmalar bölümünde benim Vyssera ile son yaptığım yazışmalara bakacak olursanız her hangibir maddi değeri olan hediye yerine uyduruktan bir kağıda da olsa bir sertifikayı tercih ettiğimi göreceksiniz. Her insan takdir edilmek ister. Bence bonsai gibi zorlu bir yolda, bu takdir edilme ihtiyacı daha da yükseliyor. Zira bonsai ile uğraştığınızı söylediğinizde çevrenizdeki herkes size deli muamelesi yapıyor.

Hanım yemek için deminden beri çağırıyor. hızlı ve kısa yazmak zorunda kaldım. Yanlış anlamaya neden olacak cümleler varsa, öyle bir niyetim olmadığını şimdiden belirteyim.


Nice güzel bonsailerde görüşmek üzere.

vyssera 31-03-2008 23:29

Arkadaşlar yoğun geçen 2 günden sonra herkese merhaba,

Ali hocam, sorduğunuz soruların bir kısmı benim aklıma da gelmişti. Mesela bazı arkadaşların foruma devamlılığı neden olmuyor, ya da neden vazgeçiyorlar? Bir kısmının dünya işlerine dalıp gittiği bir gerçek. İş-güç derken kendilerine vakit ayıramıyorlar. Bu gibi sebepleri ayırırsak, ana sebepler şunlar olabilir,

* Bonsai'nin aslında ne olduğunu öğrenince, yapamayacaklarını düşünüp vazgeçenler oluyor.
* Bonsai denemeleri kendince başarısız olanların hevesi kaçabiliyor.
* İlk başta yaşanan yoğun heyecanla, mevsimli mevsimsiz, zamanlı zamansız, doğru yanlış, uygulamalar yapıp, gerek ağaçları öldürüp, gerek forumda olumsuz tepki alan arkadaşlar, kabuğuna çekiliyor.
* Sanal dünyadaki yerini, günlük yaşamdaki yerinden daha çok seven arkadaşlar, buradaki tepkilere ya da övgülere sanılandan çok daha fazla önem veriyor, belki bonsai için forum, forum için bonsai'ye dönüşüyor. Yani araç olan forum amaç haline geliyor. Bu düzen bir süre sonra, olumsuzluklar yaşanınca bozuluyor.
* Forumdan uzaklaştıktan sonra ne yaptıklarını bilmediğim bir grup insan ise şöyle: Şans eseri foruma düşüyor, telleme ve şekil verme gibi bazı konulara bakıyor, uygulamalara göz gezdiriyor, kapıldığı heyecanla, gidip herhangi bir fidan alıyor. bu fidanı gelişigüzel telliyor, hemen fotoğraflarını çekip foruma yüklüyor, eleştiriler de geldi mi, yaptığı işin hiç de olmadığını farkediyor, sonra da kayboluyorlar :) Aslında o kişinin yapması gereken, hele de sıfırdan başlıyorsa fikir almak olmalı, ama insan psikolojisi demek böyle. Ben de yapmışımdır bunu.

Bana göre bu iş eğer bir sanat ise, herkesin kalıcı olmaması doğaldır. Bu sanatı benimseyenler ve bu forumu mekanı görenler kalacaktır.

Bayanların çok ilgi göstermemesi nedendir tam bilemesem de, bonsai biraz erkek sanatı gibi bir izlenim var bende de, yanlış anlaşılmasın bayanlar yapamaz anlamında değil, ama erkeklerin tercih ettiği bir sanat gibi, neden böyle bilmiyorum. Belki benim gözlemim yanlıştır.

vyssera 31-03-2008 23:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 220346)

Uyelerimizden Vyssera hepiniz gibi bonsaiyi yeni ogrenen ve ogrenmiye devam eden, Iyi bir bonsai ustasi olma yolunda bir bonsai sevdalisi.

agaclar.net 1. bonsai yarismasinda en iyi agaci sergileyen Vyssera, yarismadan once ve yarismadan sonra neler hissetigini bizlerle paylasirsa yarisma hakkinda olumsuz dusunen uyelerimize de olumsuz dusuncelerini degistirmesi icin yardimci olur diye dusunuyorum.

Hepinizin guzel bonsaileri olsun.


Teşekkürler hocam, sizden bu sözleri duyabilmemiz yine sizin emekleriniz sayesinde oldu. :)

Yarışma hakkında dikkat edilmesi gereken birşey var; Acemilerin değerlendirilmesindeki kriterler, henüz bitmemiş, işlenmekte olan bir ağaç için de geçerli kriterler. Mesela fidan seçimi, telleme, budama gibi temel işlemler önemli puan topluyor. Estetik güzellik ise 10 puan, yani işlem sonrasında estetik bir ağaç ortaya çıkarmasak da oluyor. Önemli olan birkaç yıl sonra alması gereken son şeklin temellerinin doğru atılmış olması.

Kısaca, bonsainin temel kavramlarının oturtulması adına önemli bir işlev görebilir.

Deneyimlilerin kriterlerine bakıldığında ise, şeklini almış, bitmiş bonsailerin özelliklerinin puan topladığını göreceksiniz. Bu hali ile yarışmanın yararlı olduğu kanaatindeyim. Bizzat yarışmış olmak, ilk yarışanlardan olmak güzel bir duygu oldu. Türkiye'nin ilk bonsai yarışmasının da katılımı az da olsa birincisi olmak da hoş :) Bu yarışma bir nevi bayramımız gibi olmalı, herkes birşeyler getirip orada paylaşmalı, forumda 1 tellenmiş dalı olan, kazanma derdi tasası olmadan, çirkin ördek yavrusunu oraya getirip, ben de bununla başladım, en azından yaşıyor, ve ilkbaharda filizlerini görünce mutlu oluyorum demeli. Sevgiler, saygılar.

polatuz 01-04-2008 00:18

Konuyu tartışmak hepimiz için çok öğretici olabiliyor. İnancım odur ki bir bonsai fiziksel olarak doğal ortamında yaşayan hemcinslerinden farklı bir canlıdır. Bonsai eğitiminden geçtiği süre içinde başkalaşır ve sonunda fizyolojik olarak değişim geçirerek, bulunduğu ortama uyumlu biçimde yaşayan bir varlık haline gelir.
Bu değişim elbette ki cinsine bağlı olarak belirli bir zaman süreci gerektirir. Hayvanlardan farklı olarak bitki fizyolojisinin modüler bir özelliğe sahip olduğunu anlatan çok ilginç bir yazıyı Harvard Üniversitesi Arboretumu web sitesinde buldum. Bonsainin yapraklarının nasıl orjinal canlıdan çok daha küçük hale geldiğini , bitkilerin modüler yapısıyla açıklayan bu yazıyı tüm bonsai meraklılarının okuması gerektiğini düşünüyorum. Bonsainin neden zaman gerektiren bir uğraş olduğunu açıklamak için çok iyi bir örnek.
Linkteki pdf dosyasını indirip inceleyin.
http://arnoldia.arboretum.harvard.ed...ticles/878.pdf

Eaglion 01-04-2008 09:04

Güzel bir makale teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024