agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Yeni başlayanlar için yardım (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/)
-   -   Bonsai Gölgesinde Sohbetler (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/2002.htm)

sabah 01-04-2008 12:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 219964)
...uyelerimizden ve bonsai ile ilgilenen ornegin, ..Sabah ve bonsai ile ilgilenen ve ilgi duyan diger bayan uyelerimiz sizleri daha fazla katilimla aramizda gormek istiyoruz.

Sesi çıkmayan kadınlardan biri olarak ben raporumu vereyim;

Elimdeki ve bahçeden çıkacak olan fidanlar için mevsim nedeniyle beklemedeyim. Fidancılara sık gidemiyorum. Bu nedenle bahçeyi gözden geçirmeyi –belki hedera, mazı, vs çıkar- düşünüyorum. Bahçede fazla olan acer negundolar bonsai için çok uygun olmasalar da deneyim kazandıracaklar. Bakabileceğin kadar bonsain olsun sözünü de göz önüne alıyorum.

Bu arada fırsat buldukça forumdaki üyelerin çalışmalarını ve onlar üzerine yapılan yorumları okumaya çalıştım, çok yararlı oldu. Kısıtlı zamanlarda, kısıtlı bilgi ile bakınca çalışmalar üzerine çok ses çıkartamadım –bu Eaglion’un Sessiz Üyelere Çağrı’sına da cevap olsun-.

Okuma ve bolca örnek fotoğraf görmenin de bakış açımı geliştirdiğini geçmişteki sorularıma baktığımda görebiliyorum :rolleyes:.

Kitaplığımızdan yıllar önce bir seyahat sırasında alınmış Indoor bonsai adlı bir kitap çıktı. Mevsim nedeniyle acaba evde birşey yapabilir miyiz diye onu okudum, ancak evdeki fidanlar da yeterli gelmedi. :rolleyes:

Doğaldır ki kadınların sanat ve bilimde, fırsat bulduklarında en az erkekler kadar başarılı olacaklarına inananlardanım. O yüzden kadınların uzaklığını henüz bonsai ile tanışmamış olmalarına bağlıyorum - bu da Vyssera’ya cevabımdır :rolleyes: -.

Ali H. ALI 01-04-2008 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vyssera (Mesaj 220841)

Bayanların çok ilgi göstermemesi nedendir tam bilemesem de, bonsai biraz erkek sanatı gibi bir izlenim var bende de, yanlış anlaşılmasın bayanlar yapamaz anlamında değil, ama erkeklerin tercih ettiği bir sanat gibi, neden böyle bilmiyorum. Belki benim gözlemim yanlıştır.

Vyssera sanirim senin gibi, dusunen uyeler vardir. Erkelerin katilimin daha fazla olusundan dolayi.

Yakin tarihimize donup bir baktigimizda, kadinlar sanat dallarinin bir coguna erkeklerden sonra baslamislardir. Ornegin, Tiyatro, resim, heykel gibi ama bu gun bu sanat dallarinda erkeklere tas cikartan sanatcilar vardir.

Bonsai ise, diger bati ulkelerini goz onune alirsak Turkiyede 50 yil sonra taninip bilinmeye baslamistir ve kadinlarin en azindan bu sanat dalina erkeklerle birlikte baslarlar diye dusundum hep(diger bati ulkelerindde oldugu gibi)

Bonsai bir erkek sanati degildir, her yas ve cinsiyetten herkesin ugrasabilecegi bir sanat dalidir. Vysseranin gozlemi dogrudur bonsaiye erkelerin katilimi su an daha fazladir ama ben inaniyorum ki Turkiyede dogayi. bitkiyi, cicegi ve sanati seven kadinlar bonsaiye de kayitsiz kalmiyacaklardir ve bunu da agaclar.net'teki bayan uyelerimiz kanitlayacaktir.
Oralara bahar gelmistir, baharin keyfini yasarken, hepinize iyi gunler diliyorum.

Eaglion 01-04-2008 13:28

Sabah Hanım,

Arada ben de kaynamışım. Teşekkürler.:D

Kısıtlı zamanlarda ve kısıtlı bilgi ile bile olsa lütfen ses çıkartınız. Her türlü gözün yorumu bizim için değerlidir.

Nice güzel bonsaileriniz olması ve sizi daha sık görme dileklerimle, Sevgiler.

Ali H. ALI 01-04-2008 13:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi polatuz (Mesaj 220878)
. Bonsainin neden zaman gerektiren bir uğraş olduğunu açıklamak için çok iyi bir örnek.
Linkteki pdf dosyasını indirip inceleyin.
http://arnoldia.arboretum.harvard.ed...ticles/878.pdf

Polatuz, Bonsai mutlaka zaman icerisinde sekillenen bir ugrastir. Birden bire olmiyacagi gercegi ortadadir. Buna ragmen bonsai yapacaginiz, agaciniz uzerinde yaptiginiz her asamadaki calisma, agaciniz duslediginiz son sekli alana dek(ki bu onlarca yil surebilir) bir bonsai calismadir. O yuzden, bir bonsaiye ulasmak icin agaciniz uzerinde yaptiginiz her calisma degerli ve ornek alinabilecek, ozellikle de yeni basliyanlara ornek olacak bir niteliktedir.
Yapilan yarismalarda ise agac uzerindeki calismalar vurgulanarak gosterildigi icin ogrenmek istiyenlerin aklinda daha kolay kalabilecegini dusunuyorum.

Verdiginiz link ilginc, Tesekkurler. Bir bitki bilimcisi degilim ama deneyimlerim kimi cins bitkilerin, makalede ileri suruldugu gibi bonsai saksisinda yillar gecmesine ragmen yapraklarini kucultmemekte direnenlerle karsilastim Ornegin kanarya adalari sarmasigi defalarca yaprak budamasina ragmen istedigim kucuklukte yaprak yapisina ulasamadim. Mese de ise zaman ayarlamasi yapilmidan budanan yapraklar eski yapraklardan buyuk olarak tekrar gelisiyor.

Dediginiz gibi bu gibi tartismalar daha cok bilgi ve dogru ogrenmemizi sagliyor.
Iyi gunler.

Ali H. ALI 01-04-2008 13:48

Sabah hanim, su an bonsaileriniz ile katilma imkanininiz olmayabilir. Yine de dusunce ve goruslerinizle (yukardaki yazinizda oldugu gibi) bizlere katilabilirsiniz. Uzak durmayiniz nasil olsa bir gun bonsai pratigine de basliyacaksiniz:)

Özgür Ayata 01-04-2008 14:22

Bonsai Denemesi
 
2 Eklenti(ler)
Selamlar Arkadaşlar,

Resimdeki fidanı bonsai yapmayı düşünüyorum, nereden nasıl keseceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Saygılar

Ali H. ALI 01-04-2008 14:49

Ozgur merhaba aramiza hos geldin.

Agacin bir benjamin incire benziyor ve yapisi itibari ile bonsai olabilecek ozellikleri tasimiyor derin bir budamadan sonra yeni cikacak surgunleri degerlendirip belki bir bonsai yepabilirsin. Bu da yeni basliyan biri icin uzun bir zaman beklemek demektir.

Bence bu agaci bonsai yapmaktan vaz gec. Fidan satilan bir yerden(Girne taraflarinda varmi bilmiyorum ama yarim saatlik bir yolculukla guzelyurttaki devlet fidanligindan fidan bulabilecegini dusunuyorum.) alacagin cok dalli bonsaiye uygun bir fidanla baslaman en dogrusudur.

Kendine uyelerin bonsai calismalari basligi altinda yeni bir sayfa acip agacinin resmini de eklersen iyi bir bonsai yapman icin sana herkes yardimci olacaktir.
Bu arada bonsai icin yazilanlari da okuyup bilgiler ogrenmiye calis.

Kolay gelsin.

Özgür Ayata 01-04-2008 17:13

1 Eklenti(ler)
Ali bey selamlar,

Ağacın özgün boyutu bu şekildedir. acaba kök üstünden 15 cm bırakıp gerisini kessem tekrar ne zaman filizlenir, erken filizlenmesi için ne yapmam ve ne kadar beklemem gerekir? Dış köklerini çok sevdim ve yanındaki kırılmış dal hoşuma gitti. Başka fidan olarak ne önerirsiniz?

sabah 04-04-2008 10:40

Üyelerin bonsai çalışmaları bölümünde çalışmalarına yer veren üyeleri güzel çalışmaları için kutlarım, deneyimlerini paylaştıkları için teşekkür ederim.

Bu bölümün işleyişi ile ilgili bir eleştirimi paylaşmak, görüşünüzü almak isterim.

Son dönemde, birden çok fidan üzerinde çalışma yapan arkadaşların tek bir başlık altında gelişmeleri anlatmayı tercih ettiklerini görüyorum.

Başlık açan arkadaşa kolaylık sağladığını sandığım bu yöntemin okuyanlar için sıkıntı yarattığını düşünüyorum.

Bu yöntemde her bir fidan üzerindeki çalışmaları, gelişimleri ve yorumları izlemek zorlaşıyor.

Ayrıca belli bir ağaç türü için yapılmış çalışmaları incelemek isteyenler için de zorluk yaratıyor.

Çok önemli bir konu değil ama mesaj sayıları iyice artmadan yazmak, görüşünüzü almak istedim.

Ali H. ALI 08-04-2008 12:57

Sabah hanim elestirinizde hakli oldugunuz noktalar var.
Bu tasinma nedinden dolayi iletisim kopuklukugu yasandi. Simdi hersey normale donmus gibi. Bu konuyu degerlendirip, daha iyi bir cozum bulacagmizi dusunuyorum.

Sehernaz 10-04-2008 18:17

Merhaba,ben de bonsai sanatını öğrenmek istiyorum. Gördüğüm resimlerinden başka da bonsai hakkında fikir sahibi değilim. Anlayacağınız en baştan başlamam gerek ve nerden başlayacağımı bilmiyorum. Yeni başlayanlar yetiştirmeden önce satın alıp baksınlar,bakmayı öğrensinler diye okumuştum fakat nerden nasıl alabileceğimi de bilmiyorum. İnternet elinin altında neyini soruyorsun demeyin,kendimce araştırdım. Bana ya ayrıntısıyla anlatan bir kitap ya da yardımcı olabilecek sabırlı bir arkadaş lazım.
Teşekkür ederim.

memet 10-04-2008 21:10

Türkçe'de henüz bir bonsai kitabı yok. Ama forumda başlamak için yeterince bilgi bulabilirsin.
Yakınlardaki fidanlıklardan birinden alacağın fidanlarla başlaman en iyisi.

Fidanı seçerken, forumu biraz okumuş olursan, nelere dikkat etmenin önemli olduğuna dair bir fikir edinirsin.
Sonra fotoğraflayıp, foruma eklersin, hep birlikte ne yapabileceğimizi düşünürüz.

vyssera 12-04-2008 11:14

1 Eklenti(ler)
İşte yerli bir akçaağaç türü, japon akrabalarından aşağı kalır yanı yok.

Ali H. ALI 12-04-2008 12:29

Vyssera bu yerli akcaagacin turu ne? Sonbaharda yapraklar nasil bir renge burunuyor?

Sehernaz 12-04-2008 13:43

Resim
 
Resimleri gönderebildim mi bilmiyorum ama gönderebildiysem bakar mısınız?

Sehernaz 12-04-2008 13:47

Özür dilerim gönderememişim.

memet 12-04-2008 17:26

Fotoğrafları gönderemediysen, boyutlarını küçültmeyi denemelisin.

vyssera 12-04-2008 20:01

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Ali H. ALI (Mesaj 224721)
Vyssera bu yerli akcaagacin turu ne? Sonbaharda yapraklar nasil bir renge burunuyor?

Hocam araştırdım, Acer campastre'ye benziyor. O olsa gerek. Yeni sürgün uçları kırmızı oluyor. Sonbahardaki görünümünü hatırlayamadım. 2 çeşit daha akçaağaç var, onları da fotoğraflayacağım. Bu arada sonbaharda kırmızıya dönen bazı ağaç türlerinden örnek vereyim. Üvez, yaban armudu, Sarı orman gülü ve Yaban mersini.

envor 12-04-2008 20:07

Arkadaşlar hepinize merhaba;bir haftadır yazılanları okuyorum ve çok şey öğrendim,bilgi veren paylaşımcı arkadaşlara çok teşekkür ediyorum...
Yalnız bende hastalık oldu,dün manisadan izmire gittim ve bugün geri döndüm,inanırmısınız başım ve gözlerim müthiş ağrıyor şu anda,havai köklendirme ile bonsai yapmayı düşünüyorumya her ağacın dalına tepesine bakıp durdum bir sağa bir sola bir yola:D ****** beyin kaldıramadı bunu...:D:D
Acaba sizdede böylemi başladı yoksa bendemi bir gariplik var...:D:D:D

vyssera 12-04-2008 21:02

Havai köklendirmeyi kafaya koyalı, bende de rahatsızlık meydana geldi evet, biraz dinlenmek, vites küçültmek arada bir gerekiyor.

memet 28-04-2008 18:15

9 eylül acil karşısındaki Ege süs bitkileri yeni bonsailer getirmiş. Güzel bazı örnekler var. Taş formu verilmiş saksılar ilginç. Henüz fidan sayılsa da bir kaç acer palmatum var. Bir de, ne olduğunu bilemediğimiz ilginç yaprakları olan bir kaç çeşit var. Birinin yaprakları biberiyeyi, diğeri saray süpürgesini andırıyor.

iremre 28-04-2008 19:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi memet (Mesaj 230005)
9 eylül acil karşısındaki Ege süs bitkileri yeni bonsailer getirmiş. Güzel bazı örnekler var. Taş formu verilmiş saksılar ilginç. Henüz fidan sayılsa da bir kaç acer palmatum var. Bir de, ne olduğunu bilemediğimiz ilginç yaprakları olan bir kaç çeşit var. Birinin yaprakları biberiyeyi, diğeri saray süpürgesini andırıyor.

Mehmet ustad imkanın varsa resimlerini aktarabilirmisin?
gerçekten merak ettim..

memet 28-04-2008 19:22

Yook sadece bilgi. Kamera yoktu yanımda. Belki başka bir gidişimde denerim.

Harun Parlak 28-04-2008 23:03

Selamlar arkadaşlar bonsaide sabrın azmin ve beklemenin verdiği ödülü görmek için verdiğim linke bakmanızı öneririm.
http://www.bonsai-fachforum.de/viewt...=176072#176072

elcin24 29-04-2008 22:43

Herkese selamlar. Ben de bonsai hastasıyım uzun zamandır. Çok istiyordum almayı ama, cesaret edemiyordum. Sonunda pazartesi günü aldımm. Bir de bonzai gübresi alın, dediler aldığım yerde onuda aldım.Umarım iyi gelir. Bu arada benim bonsaim daha çok küçük. Ne zaman ve nasıl yapacağımı bilmiyorum, bir yanlışlık yapıp zarar vermekten korkuyorum. Umarım bana bu sorularım için cevap yazacak birileri vardır. SAYGILAR...

Eaglion 29-04-2008 23:05

Sayın Elçin24,

Aramıza hoşgeldiniz.

Acele etmeyin. Öncelikle forumda bulunan temel bilgileri anlayabildiğiniz kadarıyla okuyun. İlk başta bazı bilgiler uzaydan geliyor gibi hissedebilirsiniz. Zamanla geçecek. Ne zaman bir sorunuz olsa sitede size yardım edebilecek biri çıkacaktır. Merak etmeyin, yanlız değilsiniz. Yeni hobiniz hayırlı olsun.

Nice güzel bonsaileriniz olsun.

vyssera 29-04-2008 23:20

Bonsainizin fotoğraflarını da çekerseniz, daha kolay yardımcı olabiliriz. Sevgiler.

Ali H. ALI 30-04-2008 12:44

Elcin hanim, "bende bonsai hastasiyim, uzun zamandir." demissiniz. Onlar sadece hastaligin belirtileriydi. Asil hastalik simdi basliyor eger hastaliksa. Oysa ben bonsaiye bir sevda, bir tutku gozu ile bakiyorum.

Bonsai bir sevgi isidir. Aramiza hos geldin.

bonsaimen 01-05-2008 01:25

selam burhan ben alsancakta bı dukkanda bonsailerle tanistım ve hayran oldum ama alamadim zamanım yoktu arkadaşıma soyledim once kursuna git sonra al dedi
alsamda baslasam yoksa arkadasınım dedıyınımı yapsam lutfen yardım

Ali H. ALI 01-05-2008 04:56

Bonsaimen merhaba, aramiza hos geldin.
Turkiyede bonsai ogrenmek icin kurs bulamazsin. Agaclar nette bonsai hakkinda istedigin kadar bilgi bulabilirsin. Ise okumakla baslayip ogrenecegin bilgileri pratige dokmersen deneyimlerinden ogreneceklerinle iyi bir bonsaici olabilirsin.

Bonsai bir sevda isidir. Yuregine dustumu ondan kurtulus imkansiz gibi, artik bir omur sizinle birlikte ic ice yasiyan bir tutku olur, yasam tarzinizi degistirir, her seye bir baska turlu bakmiya ve gormiye baslarsiniz.

Hazir bir agac alimak yerine , yeterli bilgiyi ogrendiginiz zaman, fidancilardan alacaginiz uygun bir agacla bonsaiye baslamanizi oneririm.

Tekrar aramiza hos geldin.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024