19-04-2007, 11:15 | #61 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2006
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 166
|
Teşekkür ederim benim için uğraş verdiğin için Billur hanım, ama polgonales cinsleri çok çiçekli ve ayrıca çiçekler yaprak koltukaltlarından çıkmıyor. yani polygonaceae familyasından değil sanıırm. yinede *** ederim. |
19-04-2007, 11:59 | #62 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Başarılar Selvi.. |
|
21-04-2007, 07:23 | #63 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: TARSUS/İÇEL
Mesajlar: 14
|
bizim burda giritlilerden öğrendiğim hindiba veya eşekturpu(yabani hardal) veya gömec'i haşlayıp ,biraz zeytinyağı,biraz tuz,birazda limon sıkıp ekşilemesini yapıyoruz,tavsiye ediyoruz. |
21-04-2007, 13:23 | #64 |
Doğadelisi
|
Bu bitkileri haşlamadan salatasını yapsak? |
02-05-2007, 15:58 | #65 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
ŞEVKETİ BOSTAN bilen var mı?
İzmir Hisarönü camii ve karşıyaka bostanlı pazarında bulabilirsiniz.Temizlenmiş hali ile 8-9 ytl arası satılır.Çanakkale Çan'da bilmiyorlar dağda parkta evimin karşısında her yerde cennet gibi ) Kengel dikeni ve eşek dikenine benzer ama ikiside değildir.Toplarken ben bile bazen karıştırırım.Kazma ile toplanır kökü havuç gibi toprağın altına uzar ve zaten kökü lezzetlidir.Antalya'daki akrabalar sadece yaprağını yapar ama kökü bir başka lezzetli birde koyun eti aman Allahım.Yakınınızda Girit'li varsa mutlaka sorun. |
02-05-2007, 16:58 | #67 |
Ağaç Dostu
|
ben biliyorum galiba. 15yıl felan önce ablamlar istanbulda oturuyorlardı. komik bir olay olmuştu ordan hatırlıyorum. izmirli bir komşusu vardı ablamların. ablam yemek tarifi istemişti ondan. oda değişik bir yemek yaptım sanada göndereyim deyip göndermişti zeytinyağlı yeşil bir yemekti. sanırım biraz ekşi bir tadı vardı ama ben beğenmiştim. kadırgada ablamların bakkalı vardı adamın adı şevket bostan. ablam bakkalda 2 kadının konuşmasına ve adamın durumuna şahit olmuş. kadınlardan biri, - akşama şevketi bostan pişireceğim. diğeri; -ben geçen gün yapmıştım. pek güzel olmadı.. vs. adam kızarmış. ablam kopmuş.. çocukluğumun ozamanlar bana çok komik gelen bir anısı.. |
02-05-2007, 17:06 | #68 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
http://www.eksisozluk.com/show.asp?t=sevketi+bostan Buradan biraz bilgi alabilirsiniz resmini yarın ekleyeyim inşallah.Şimdi hava yağmura döndü ve karardı. |
02-05-2007, 17:10 | #69 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Alıntı:
|
|
02-05-2007, 22:27 | #70 |
Ağaç Dostu
|
|
02-05-2007, 23:26 | #71 |
Ağaç Dostu
|
Bahçemdeki bu otu yiyebilir miyim? konusunda da bahsi geçmiş. |
03-05-2007, 08:26 | #74 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Büyük bir ihtimalle arapsaçıdır.Yeşil olarak toplarken bile rakıya kokar. |
03-05-2007, 09:24 | #75 |
Ağaç Dostu
|
Bahsettiğin ot muhtemelen, Tarhun. Eğer ağzında rakı tadı veriyorsa, yaprakları ince ve uzunsa, biraz ekin'i anımsatıyor ama ekin'e göre daha yumuşak sa, rengi ise güzel bir ton da yeşil ise %100 o Tarhun dur. |
03-05-2007, 14:33 | #77 |
Ağaç Dostu
|
değişik bir şeydi ince ince uzun uzundu ve ince dalları vardı ve koyu yeşildi.. yani nasıl anlatsam, haşlanıp zeytinyağlı yemeği yapıldığı için çok kendinden geçmişti. ama bariz bir anason kokusu vardı. |
03-05-2007, 15:45 | #78 |
Ağaç Dostu
|
Bahsettiğin ot anladığı kadarıyla Tarhun. İnternetten bir resmini buldum çok net değil, ama ben bir gün resmini çekip buraya yüklerim. |
03-05-2007, 16:19 | #79 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Alıntı:
**** ben size resmini yarın buraya yükleyeyim. |
|
03-05-2007, 16:30 | #80 |
Ağaç Dostu
|
Evet bu resmin pişmiş hali olabilir, ama diğer resmide görmem gerekli sanırım tam emin değilim. Çok teşekkür ederim |
03-05-2007, 16:31 | #81 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim ilginize resmi bekliyorum |
03-05-2007, 16:35 | #82 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Arapsaçı ile Dereotu görüntüde bire bir aynı.Arapsaçı anasona kokar.Dere otunun kendine has farklı bir kokusu vardır.Rezene anasona kokar ama daha evvel yeşil olarak görmedim. İzmir'de oturduğunuz için bunları çok kolay bula bilirsiniz.Karşıyaka bostanlı pazarını tavsiye edebilirim.Alsancak pazarındada mevcut. |
03-05-2007, 17:04 | #83 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
04-05-2007, 09:21 | #84 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İzmir-Çanakkale
Mesajlar: 329
|
Biraz kötü resimler ama kusura bakmayın cep telefonu ile ancak bu kadar oluyor.Daha sonra belki yeni ekleye bilirim |
04-05-2007, 09:48 | #85 |
Ağaç Dostu
|
Hayır bu ot değil. gövdesi ve dalları daha kalındı. o zaman demekki tarhun. Çok teşekkür ederim. |
09-05-2007, 23:37 | #86 |
Aylin
Giriş Tarihi: 09-05-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
|
Öncelikle hepinize merhaba. Aslen GİRİTLİ olduğumuz için ot kültürümüz çok fazla.Hatta annem ve teyzemin gittiğimiz her piknikte ellerinde bağ makası ve poşetleriyle ot yolma sorunsalını ancak yaşamak gerekir Karadenizli ve genellikle et kökenli beslenen bir ailede gelin olduğum için UTANMASANIZ BAHÇEDEKİ ÇİMLERİ DE YİYECEKSİNİZ şeklinde komik yaklaşımları bile olmuştu vaktinde Neyse uzatmadan.... Arapsaçı,hardal,radika,şevket-i bostan,börülce ve deniz börülcesi,kenger,labada,eşek helvası,sinavri,kapırcak vs.... İstanbul'da fazlaca bulmadığım için annem tarafından taze taze toplanır,ayıklanır,yıkanır,buzdolabı poşetlerine konup kargoyla bana yollanır Pişirmesi ve afiyetle yemesi benden! |
10-05-2007, 07:13 | #87 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
10-05-2007, 23:45 | #88 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2007
Şehir: şile istanbul
Mesajlar: 38
|
Kuzukulağı Metro'da paketlenmiş olarak satılıyor, talep var ki üretim başlamış! Hodan'ın en iyi bilindiği ve en çok tüketildiği yer Kastamonu'dur, yerel adı ıspıt'tır, genelde çiçekli filizleri yumurta ve soğanla kavrulurak tüketilir, mısır unu ve kuru nane ile iç hazırlanarak yapraklarından dolma yapılır ve üzerine yoğurt dökülerek yenir, çok basit bir yemek gibi görünse de inanılmaz lezzetlidir. Hodan, Şile, Ağva, ve Kandıra bölgesinde de çok iyi biliniyor, bu bölgelerde Kastamonu'dan farklı olarak, çiçek açmadan bir iki ay önce, köküyle birlikte sökülerek pazara getirilmeye başlanıyor. Yanlız bu hali oldukça topraklı, ayıklaması ve yıkaması çok zahmetli, tadıda biraz toprağımsı. Bu bölgedeki yaşlıların hepsi hodan için aynı şeyi söylüyor, vucutta biriken toksinleri atmak için, senede en az bir kere yemeli! Girit'e hiç gitmedim ama gittiğim yerler içerisinde yabani otlar açısından en zengin pazar yerleri, İzmir, Balıkesir ve Çanakkale üçgeni ( Özellikle Tire ve Edremit ), Lakin Edremit pazarı çok büyük, köylüler sağa sola, kenar sokaklara parça parça tıkıştırılmış, diğer pazarcıları geçip köylü pazarına ulaşmak bana sıkıntı verdi. Bu yüzden, mesela Çanakkale Ayvacık pazarı, bence çok daha otantik ve keyifli, bütün köylüler bir yokuş boyunca dizilmiş, sıra sıra tazecik ve incecik börülceler, hayatınızda hiç görmediğiniz çeşit patlıcanlar ve taze fasulyeler ( Ben bile ilk gördüğümde saşırdım! ), ve envai çeşit otlar... |
11-05-2007, 00:12 | #89 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-02-2007
Şehir: şile istanbul
Mesajlar: 38
|
Sevgili arkadaşlar.. Bir hekim olarak hiç rastgelmedim ama kazayağı toplarken, yanlış ot toplayıpta yedikten sonra zehirlenenlere dair anlatımlar işittim. Kazayağına benzeyen ama tüketilmesi sakıncalı olan bir ot var mı? Düzenleyen hüseyin suat duman : 11-05-2007 saat 09:14 Neden: imla |
11-05-2007, 11:57 | #90 |
Ağaç Dostu
|
Hüseyin Bey. Bahsettiğiniz gibi Kazayağı'na benzeyen zehirli bir ot olduğunu bende duydum. Fakat bu sitede Kazayağı diye değişik ot resimleri yayınlandı. Kısmet olursa bir gün, benim köyüm de yetişen Kazayağını siteye yükleyeceğim. |
|
|