25-03-2007, 17:14 | #31 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 162
|
ot yemekleri
mevsimi geldi.pazarlar çeşit çeşit otlarla dolu.ot yemekleri tarifleri bekliyoruz. |
25-03-2007, 22:26 | #32 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: sarıgöl
Mesajlar: 166
|
Yozgat'ta efelekten bulgurla sarma yaparlardı.Ayrıca madımaktan ( oradaki adı cacıktı) bulgurlu yemek yaparlardı.Tıpkı ıspanak gibi.Çok güzel olurdu.Kurutup veya konservesini yapıp kışa saklarlardı.Efelek gerçekten de pazı ya benziyor.Ama hatırladığım kadarıyla efeleğin yaprağı biraz daha sivriydi.Pazı şu anda bahçemde var. |
25-03-2007, 22:29 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: sarıgöl
Mesajlar: 166
|
Bir de Denizli çevresinde kırmızı pancar vardır,bilir misiniz?Haşlayıp kavurur,sarımsaklı yoğurtla yersiniz.Bir de haşladıktan sonra başından turşu yaparsınız.Yani günlük turşu.Sarımsak,ekşi,tuz ve zeytinyağı ile.Çok güzel olur. |
25-03-2007, 22:34 | #34 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Suyu da kıpkırmızı olur. Annem rahmetli severdi, benim yıldızım hiç barışmadı, sanki toprak kokusu vardı, sevmedim, zaten sirke sevmem. |
|
25-03-2007, 23:32 | #35 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 40
|
Kırmızı pancar yabani değil ,tarım bitkisidir .Marketlerde pazarlarda satılan bir bitkidir. Biz kırmızı pancarı alırken yaprakları bol ve güzel olanları almayı tercih ederiz. Sapın bittiği yaprağın başladığı yerden yaprakları keser ve incecik doğrarız.Kavururken de soğan yerine ince kıyılmış pırasa yaprakları kullanırız(Dalgan diğer adıyla ısırganı kavururken de pırasa yaprakları kullanırız ki daha da lezzetli olur).En şerbetli, en lezzzetli ot kavurmalarından biridir. Bu arada sanırım Sarmaşıktan (Aydında heleş de denir) bahsedilmemiş ki tam mevsimidir.Piğnar da denilen deli meşelerin diplerinde olur genellikle.Resmini çekip göndermek isterdim ama geç kaldım konuyu farketmeden önce kavurup bir güzel yedim Memleketten bir daha gönderirlerse resmini eklerim. Bir de bu sarmaşığın hası derler, Aydın'da diğer adı da kedirgendir. |
26-03-2007, 01:24 | #37 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Saygılarımla... |
|
26-03-2007, 10:36 | #38 |
mavi-yeşil
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul / Bostancı
Mesajlar: 80
|
Hayır sevgili Habibe, deniz börülcesi değil. Daha önce gördüğüm, fakat adını bilmediğim bir bitki. İlk mesajda "dede sakalı", 93. mesajda da "teke sakalı" isimlerine sahip olduğu belirtilmiş. Yörelere göre farklılık gösteren isimleri de mutlaka vardır. Not : Fotoğraflar ilk mesajdan alıntıdır arkadaşlar. Deniz börülcesi fotoğrafları için aşağıdaki linke bakabilirsiniz Deniz börülcesi tohumu çimlendirme Düzenleyen melevcan : 26-03-2007 saat 13:27 |
30-03-2007, 08:51 | #40 |
Ağaç Dostu
|
Bu bölüme ilk kez yazı yazıyorum. Güzel bir bölüm ve sıcak sohbetler var. Kazayağı nın çok yer de ismi geçmiş. Bizim köyümüz de bol miktarda Kazayağı yetişiyor. Yanlız burada resmi olanların hiç biri Kazayağı değil.! Bizim köy de yetişen Kazayağı otu, yapraklarına dokunulduğun da yağlı bir his veriyor. Tadı ise gerçekten de Gaz yağına benziyor Bununla birlikte çok fazla yenen ot var bizim köyde. Yemlik, çanta otu, angıt, cırnak, madımak, efelek, kuzu kulağı, yılan dili, ebemkömeci, fatmacık, koç biçeleği, semiz otu, karakavuk, ısırganotu, yaban pancarı ve madde. Bunlar benim ismini bildiklerim ve şimdilik hatırladıklarım. İnşallah yazın resimlerinide çeker buraya yüklerim. Düzenleyen Derya Özen : 17-05-2007 saat 14:58 |
14-04-2007, 09:29 | #42 |
Ağaç Dostu
|
Yani ne diyebilirim. Dağ kuzukulağı çıkmış. Bu normal tarlada yetişene göre, daha küçük, yaprakları yuvarlak ve çok ekşi oluyor. Dün bizim kiler toplamış. İnanın akşam yemeklere el bile sürmeden, sadece ekşi kuzukulağından yedim. Ot mevsimi çok seviyorum çok |
14-04-2007, 10:49 | #43 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Ot mevsimini bende seveceğim sizin gibi, özellikle çiğ yenen bitkilerde takılacağım artık.. Sevgiler.. |
|
14-04-2007, 20:38 | #44 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
|
|
15-04-2007, 09:36 | #45 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2006
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 166
|
bicibici otunun latincesi ne
Mrbalar forumdaki arkadaşlar, bicibici otunun latince ismini **** cins ismini bilen varmı. çok teşekkür ederim. |
15-04-2007, 22:35 | #47 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Geçmiş olsun.. |
|
16-04-2007, 13:45 | #48 |
fırtına kartalı
Giriş Tarihi: 08-07-2006
Şehir: istanbul /kozyatağı
Mesajlar: 1
|
evet kaz ayağı bu .çok güzel gözüküyor |
17-04-2007, 09:02 | #49 |
Ağaç Dostu
|
Billur Korkmaz: Bu sitede Dağkuzukulağının resmi yok. Bir gün resmini çekip sitede yayınlarım inşallah. Pek çoğunuz görmüşsünüzdür eminim. Genellikle Kayalık yerlerde yetişen çok ekşi bir bitki. Yaprakları yuvarlak, kökü kırmızıya yakın bir renk. |
17-04-2007, 10:31 | #50 |
Ağaç Dostu
|
Geçenlerde pazarda köylü bir hanımefendi dedi ki ; "Biz herşeyin yapraklarından dolma sararız". Nasıl yani dedim? Başladı saymaya , (ben de yutkunmaya) -Taze dut yaprağından -Ayvadan -Kaldırıktan (burada hafiften gülümsediğimi görünce, "bak işte bunlar" diyerek kocaman yaprakları olan 1 demet tüylü yeşillik gösterdi.) -Asmadan -Pazıdan -Kara lahanadan -Beyaz lahanadan -Enginar yapraklarından - Kabak çiçeğinden aklımta tutabildiklerim bunlar. Ve o hanımdan, 1 demet kaldırık aldım. 50 ykrş'a Bana yeni bir lezzet kazandırdığı için kendisine minnettarım. Sararken elimi kaşındırsada, çok lezzetliydi. |
17-04-2007, 13:55 | #51 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 16
|
Bu yabani otlar konusunu ben çok sevdim.Onları yemeyi de çok seviyorum.Benim gibi sevenleri görüncede seviniyorum açıkçası.İşyerinde adım otçuya çıktı,ben yediğim otları sayınca şaşkın şaşkın bakıyorlar.(O kadar ot yenirmi demeyi de ihmal etmiyorlar)Ama ben otçul bir insanım.Demek ki yalnız değilmişim.Henüz toplayıp yiyemedim ama memleketten gelenleri zevkle yiyorum. Bu hafta sakarca (bir çeşit çiğdem sanırım) yılan yastığı (biz nivik deriz) ısırgan ve kara lahana çiçeği geldi.Hepside çok güzeldi. Ot yemeyi seven herkese bol otlu günler. |
17-04-2007, 14:18 | #52 |
ada
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 81
|
Sayın sselvi2000, Bu bitkinin latincesi Opopanax hispidus, sarıot veya kaymakotu olarak ta biliniyor. |
17-04-2007, 17:01 | #53 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-12-2006
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 166
|
sayın ada Opopanax hispidus bici bici otunun latincemisi yoksa kaymacık otunun latincesimi diye verdiniz. |
18-04-2007, 08:49 | #54 |
ada
Giriş Tarihi: 17-11-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 81
|
Sayın sselvi2000, kusura bakmayın önceki mesajınızı görmemişim. Benim verdiğim isim kaymacık otu için idi. Bici bici otu hakkında daha çok bilgi verirseniz. Belki ismini bulmada yardımcı olur. |
18-04-2007, 09:19 | #55 | |
mavi-yeşil
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul / Bostancı
Mesajlar: 80
|
Alıntı:
Düzenleyen melevcan : 24-04-2007 saat 16:47 |
|
18-04-2007, 09:36 | #56 |
Ağaç Dostu
|
Yumurtalısını mı aaa ben daha önceki haftalarda çiçekli saplı ve buna benzeyen daha küçük yaprakları olan komple bir bitki alıp yapmıştım. Bu dediğiniz saplar onun sapları galiba Haşladım. Bol soğanla birlikte kavurup, üzerine yumurta kırmıştım. Değişik bir lezzetti. |
18-04-2007, 12:07 | #57 |
Doğadelisi
|
İnşallah, memnun olurum resmini görürsem, ilginize teşekkürler.. Demek ki sizin bahsettiğiniz bitkinin labadayla alakası yoktur.. |
18-04-2007, 12:11 | #58 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
|
|
18-04-2007, 13:40 | #59 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1
|
Sayın ada tesekükr ederim kaymacığın latincesini verdiğiniz için. Bu arada sizin meslek ne, ben botanik doktora öğrencisiyim. |
18-04-2007, 23:48 | #60 | |
Doğadelisi
|
Alıntı:
Bici bici otunu çok merakla sorduğunu düşünüp, internette yaptığım araştırmada diğer adının madımak olduğunu gördüm.. Madımak bitkisinin de latince ismi ---> Polygonum olarak geçiyor.. Bilmem faydalı olabildim mi? |
|
|
|