agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni588Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-02-2013, 20:31   #361
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ksswat Mesajı Göster
Sn.Vetman konunuzun daha çok okumayı seven bir takipçisiyim. Sorunu aşmış olmanıza sevindim. Ne kadar teorik bilgilerle donansak dahi, pratikte işler her zaman istediğiniz gibi olmayabiliyor, önemli olan ise sorunu iyi analiz ederek çözümü en kısa sürede bulabilmek. Denemenizde başarılar dilerim.
Sayın ksswat kardeş merhaba.
Haklısınız teorik bilgiler bazen işe yaramıyor ve tecrübenin devreye girmesi gerekiyor. Bu formun da gayesi sanırım pratik bilgileri paylaşarak bu bilgilerin büyümesini sağlamak. Bunun için emeği geçen tüm dostlarımıza da şükranlarımızı sunuyorum. selamlar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 20:43   #362
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi casper1 Mesajı Göster
Ortamda hava sirkülasyonu açısından perlitin cocpeat ten daha kullanışlı olduğunu bazı yazılarda görmüştüm,Kendimde perlit kullandığım için bunu rahatlıkla söylüyebilirim .Perlitte hiçbir zaman cocopeat gibi çamurlaşma olmuyor ne kadar su verirseniz verin tanelerine alabildiğini alıyor. Aralarındaki boşluklar oksijen girişini sağlıyor,tabi bunlar benim görüşüm farklı görüşte olanlara da saygı duyarım.
Sayın casper1 merhaba.
Perlit hem hafiflik hem de köklerin oksijen alması açısından cocopeattan daha üstün olduğu tartışılamaz. biz de ilkönce perlit kullanmaya karar vermiştik. ama avantaj ve dezavanatajlarını sıralayınca cocopeatın özellikle çilekte daha kullanılabilir olduğunu gördük. Perlit çok çabuk ufalanıyordu. ayrıca bir yıl kullandığın perliti ikinci yıl kullanılamadığını duyunca kullanmaktan vazgeçtik. eğer araştırmalarımız doğruysa (bazen doğru bildiğimiz uygulayınca yanlış çıkabiliyor) biz cocopeatı 4-5 yıl kullanacağız. biz yine de deneme seramızın bir köşesinde perliti denemek istiyoruz. selamlar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 20:59   #363
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
sayın wetmen bunca iş arasından bize zaman ayırdığnız için eksik olmayın
zaman olarak çok soğuk bir zamanda başladık eylül sonu ekim ortası çilek dikimi yapsaydık belkide şimdi başka pılanlardaydık
zamanın dışıda dikilen çilekler gübre alımı çok az olduğundan şuan için zorlanmamaız normal,şu günleri hasarsız atlatabilirseniz 20 şubat ilk cemre düşecek
sistem hala kapalı devremi devam ediyorsunuz,kök yıkamasını kaç sulamadan veya nekadar zamanda kök yıkaması yapıyorsunuz şimdiden teşekkür ederm
Sayın İdris Bey Merhaba.
Çilek dikimini çok geç yaptığımız için bitkinin kök salma ve gelişme dönemi çok soğuk günlere denk geldi. kökler yeterince gelişemediği için besin eriğini yeterince alamadı. biz işin acemisi olduğumuz için sulama rejimini iyi ayarlayamadık ve sonuçta biraz stres yaşadık ama bundan da ders aldık.
Sayın Manifesto ısı üzerinde paylaşımlarda bulundu ama biz büyük seramızı yaptığımızda ısı düzeneği hazırlayacağımız için ısıtma ile ilgili bir çalışma yapmadık. sonuçta çileklerimiz yavaş da olsa büyüyor ve çiçekler açmaya devam ediyor. Dediğiniz gibi havalar ısınınca büyüme hızlanır. ayrıca sulama rejiminde yaptığımız değişiklikle bile büyüme hızının arttığını gözlemleyebiliyoruz.
Sistemi kapalı devre devam ettiriyoruz. kök yıkamasına ihtiyaç yok, yeterince yıkadık zaten kökleri) Selamlar... saygılar...

MehmetFatih beğendi.
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 21:40   #364
M16
Yeni Üye
 
M16's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-02-2013
Şehir: BURSA
Mesajlar: 1
Arkadaşlar bende haftalardır formları heyecanla takip ediyorum kısmet bu güneymiş yazmak için vetman kardeşim çalışmaların çok etkileyici allah yardımcın olsun

M16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2013, 21:48   #365
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Topraksız uygulaması için çok güzel bir video buldum (ağaçlardan) vetman ve mehmet beyin ve ilgilenen arkadaşların izlemesinde - hepimizin izlemesinde fayda var .

The N.G.S. Hydroponic System - YouTube

Elin oğlu yapmış. Bilhasa drenaj ile ilgili bölümlerine dikkat etmenizi öneririm

oldgandalf beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 08:57   #366
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2012
Şehir: TEKİRDAĞ
Mesajlar: 309
Sayın Vetman996, ve mehmetfatih,

İlkönce çilekleriniz çok sağlıklı görünüyor, herşey yolunda sanırım, Allah utandırmasın.

Ben buradaki tüm arkadaşlara (İdris Şenol, ismail ağabey, manifesto, lütfederse Kudret Ağabey) ve ayrıca sizlerde dahil, bişey sormak istiyorum.

Mehmet Fatih 331 Nolu (Oğuz alper'in yazdığını sandığım mesajda) aynen şöyle yazmış:

(Yapılan bir diğer hata ise gübre tasarrufu yapılacak diye drenajdan gelen besinli suyun tekrar besin olarak kullanılmasıdır.

Bu şekilde kullanım olması için sürekli olarak tankın kontrol altında tutulması mantari ve bakteriyel hastalıkların önüne geçilmesi gerekli müdehalenin yapılması sağlanarak kullanılabilir.

Aksi halde tankta her türlü hastalık olabilir ve her sulamada bu bitkilere bulaşabileceği maalesef göz önünde bulundurulmadığı gibi bu olayı tavsiye eden kişilerin bitki hastalık ve zararlılarının yaşayışı , yayılışı konularında kendilerini yetiştirmesi ve tavsiyede bulunduğu zaman sonuçlarının ne olacağını ve öğrenmeleri gereken çok önemli bilgilerin olduğunu da belirtmek )

Demekki değerli üstadların belirttiği drenajdan gelen besini kullanmak diye birşey yokmuş,
benmi yanlış anladım, siz ne anlıyorsunuz bu yazıdan merak ediyorum.

Vetman ve Mehmetfatih'e de ayrıca sormak istediğim önemli hususta şu;
Siz bu yazıya göre drenajdan gelen besinli suyu (hernekadar filtre v.s. kullansanızda) ana tanka geri getirip tekrar sulamada kullanıyormusunuz?.
Kullanıyorsanız neden? Kullanıyorsunuz, Oğuz Alper kibarca kullanmayın yazmış resmen,
Kullanmıyorsanız eğer besin maliyetiniz ne olacak?
Bunların hesabını iyi yapın arkadaşlar...

Saygılar...

yalandünya59 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 11:05   #367
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 18-11-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 35
Oğuz Alper bey bu tavsiyeyi yapmadan evvel biz sistemi geri dönüşümü ile kurmuştuk ve başka ekili bir yerimiz olmadıgı için yani geri dönen besinli suyu biriktirip başka bitkilerde kullanamayacağımız için iptal etmedik belki bir hata yaptık ama bu riski göze aldık Oğuz Alper bey geri dönen suyu başka tankta biriktirip tarlada ekeceğimiz bitkilerde kullanabileceğimizi böylece ziyan olmayacağını belirtti.Denememiz sonlandıgı zaman ticari olarak yapacağımız serada bu durumu değerlendirip karara varacağız.Bir başka konu da fideleri temin ettiğimiz Ahmet bey mutlaka tarlaya da fide ekmemizi ve farkı görmemizi söylemişti tarlada yetiştirebilirseniz kârlılığını göreceksiniz diye ifade etmişti lakin Alper bey ile konusmamızdan sonra kendisi tarlaya ekmenin uygun olmadıgını kazancın buyuk kısmının işçiliğe gittiğini eger ailece çalışabilecek potansiyeliniz yoksa topraksız olarak devam etmemizi önerdiler.Sanıyorum tarlaya ekmeye karar verirsek geri donusumu ayrı tankta depolayabiliriz böylece tarlada kullanabiliriz ama tarlaya ekmezsek geri dönen besin ziyan olacaktır ve kendi adıma kalbim ziyan olmamasından yana.

smnvrl beğendi.
MehmetFatih Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 13:06   #368
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
yalan dünya merhaba , kullanılan katı ortamın sterilizasyonu mutlaka çok önemlidir. Sadece katı ortamın değil , sera içine giren havanın , içeride dolaşan elemanların vs yani ortamı kirletecek strilizasyonu bozacak her şey çok önemlidir.
Eğer kullandığımız katı ortam steril ise fidelerde herhangi bir kirlilik yoksa , katı ortamı dolaşıp bitki köklerine temas eden besinli suyun kirlenmesi için gerekli durumlar önlenmiş ise besin suyunun geri dönüşümde kullanılmasında ne mahsur olabilir.

Bu sterilizasyonu yapamadık ise , bitkilerde mikrobik bir hastalık söz konusu ise o zaman geri dönüşümü yapmamak mikrobik bir durum var , diğerlerine bulaşmasın diye besinli suyu dışarı atmak mevcut durumada uygun bir uygulama olabilir.

Ama esas olan besin suyunun gerekli hijyen şartlarını uygulamak koşuluyla geri dönüşümünü sağlamak olmalı .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 13:23   #369
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Doğru çalışmayan bir sistemde , katı ortam parçacıkları vs gibi şeylerin geri dönerek besinli su deposuna dönmesi istenmiyen bir çok şeye neden olabilir.

Drenaj konusu hem topraklı da hem de topraksızda çok önemli bir konu . Ama topraksız da çok daha önemli.

Mesela; vetmanı çok iyi takip ettiğimi zannediyorum. Kendisi başka sitelerden de tanıdığım kadim bir dostumdur diyebilirim, ilgimin nedeni biraz da bu yüzden .
katı ortam malzemesini aldığında drenaj için torbaları delmek için bir aparat yapmıştı .Ve besin suyunun katı ortamı terk etmesini bu şekilde sağlamaya çalışmıştı. Yine aynı mesajlarda yapılmış başka örneklerin de resimleri vardı . İkisini karşılaştırdığımızda , deliklerin aynı çapta ve vasıfta olmadığı görülebilir.
Yani drenajı yeterli olmayabilir. Sistemin final kısımlarında torbalarının ağzı kapalı , ben olsaydım . Ortamın vıcık vıcık halini gördüğümde , sulamayı azaltmak yerine torbaların finalinin ağzını açar ve fazla suyun ortamı terk etmesini sağlardım .
Sevgili vetman ve fatih , drenajın yeterli olduğunu söylediği için önceleri tamamdır demiştim. Ama sonradan geri dönüp baktığımda bunları gördüm .

Kullandıkları katı ortamın çok iyi su tuttuğu için , drenaj ne kadar iyi olursa olsun sistemde su kaldığını söylemişlerdi .

Ben bu konunun test edilmesi gerektiğine inanıyorum .

Mesela ; aynı katı ortamı bir ince elek içine koysak , ve üzerine bol miktarda su versek , ve izlesek bakalım bünyesinde ne kadar su tutabiliyor.

Yani drenaj için gerekli olan şeyleri yaparsan katı ortam bünyesinde tutması gerektiğinden daha çok su tutmayacaktır.

Seranın bir köşesinde deneyebilirsiniz. Sonucu da bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz.

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 13:35   #370
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Sayın yalandünya,
Oğuz Alper Bey drenajdan gelen besin eriğinin kullanılmasını tavsiye etmemektedir. Mehmet Fatih beyin paylaştığı yazıda da bu net şekilde anlaşılmaktadır. biz yaptığımız araştırmalarda ise drenajdan alınan besin eriğinin tekrar kullanılmasının gerektiği bir çok yerde geçmekte hatta bir Prof Dr. topraksız tarım işletmesine gittiğinizde eğer besin eriğini drenajdan alarak tekrar kullanıyorsa burası yeniliklere açık modern bir tesistir vb. ifadeler kullanmıştı.( bu ibarenin doğrusunu kitap ve sahife no. vererek paylaşacağım)
Biz Oğuz Alper beyin fikrine saygı duymaktayız, deneme seramızı kurarken drenajdan alacağımız besin eriğini tekrar kullanacağımız düşüncesiyle sistemimizi kurduk. bir dönemde ne kadar gübre kullanılacağını, gübre giderimizin ne kadar olacağını, drenajdan gelen besin eriğini kullanırsak ne kadar tasarruf edeceğimizi biz hesap edemiyoruz. bunun hesabını yapanlar varsa paylaşımda bulunabilirler. biz topraksız tarım işine girerken gübreden de tasarruf edeceğiz diye girmiştik. sistemimizi de buna göre kurduk. eğer topraklı üretimimiz olsaydı biriken drenaj suyunu topraklıda kullanabilirdik. ama topraklı üretimimiz olmayınca oluşan drenaj suyunu depolamak bile sorun olacağını düşünüyorum.

Biz şu anda drenajdan gelen besin eriğini tekrar kullanıyoruz. eğer sorun oluşacak olursa da hydrojen peroksit+kolloidal gümüşü dezenfektan olarak zaman zaman kullanarak sorunu ortadan kaldırırız düşüncesindeyim. selamlar...

MehmetFatih beğendi.

Düzenleyen vetman996 : 19-02-2013 saat 14:30 Neden: harf hatası
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 14:25   #371
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
......
Sevgili vetman ve fatih , drenajın yeterli olduğunu söylediği için önceleri tamamdır demiştim. Ama sonradan geri dönüp baktığımda bunları gördüm .

Kullandıkları katı ortamın çok iyi su tuttuğu için , drenaj ne kadar iyi olursa olsun sistemde su kaldığını söylemişlerdi .

Ben bu konunun test edilmesi gerektiğine inanıyorum .

Mesela ; aynı katı ortamı bir ince elek içine koysak , ve üzerine bol miktarda su versek , ve izlesek bakalım bünyesinde ne kadar su tutabiliyor.

Yani drenaj için gerekli olan şeyleri yaparsan katı ortam bünyesinde tutması gerektiğinden daha çok su tutmayacaktır.

Seranın bir köşesinde deneyebilirsiniz. Sonucu da bizlerle paylaşırsanız mutlu oluruz.
Sevgili İsmail Bey merhaba.
Bizim deneme seramızda drenajla ilgili herhangi bir sıkıntımız yok, bundan emin olabilirsiniz. problem cocopeatın yapısı ve bizim cocopeatı yeterince tanımamamız. cocopeata belli oranın üzerinde su verildiği anda aşırı su tutuyor ve suyu bırakması günler alıyor. bu belki kış şartlarında bu şekilde havalar ısındığında bu sorun olmayacaktır. cocopeat içindeki su sadece drenajla değil de buharlaşmayla da yapısından ayrılması gerekiyor zannedersem. bir kaç denememiz oldu resimlerini daha sonra paylaşacağım(telefonumun bilgisayara bağlantı kablosunu bulamıyorum) şeffaf ve delikli kaselere deneme amaçlı diktiğimiz çileklere çok su verildiği için renklerde aşırı açılma meydana geldi. bunların drenajla ilgisi de yok.
Çok şüpheci değilimdir ama bu problemleri görünce cocopeatın kalitesinden şüphelenmeye başladım. cocopeatı hazırlarken fındık kabuklarına rastladık. acaba fındık kabuğu da karıştırmış olabilirler mi diye şüphelendim. bir kaç tane de bambus arısına rastladık. bambus arısı seralarda bulunduğuna göre acaba başka seradan kullanılmış cocopeat toplayıp presleyip bize mi sattılar diye de düşünmeden edemedim. sakın yanlış anlaşılmasın, kimseyi zan altında bırakmak istemem ama cocopeattaki bu problemleri görünce bunlar da aklımıza geldi yani.
Bir musibet bin nasihattan evladır sözüyle; cocopeatın yapısını ve su tutma kapasitesini, bitkinin fizyolojisini öğrendikten sonra bu hatalara tekrar düşmeyiz düşüncesindeyim. selamlar... saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 15:54   #372
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
sayın arkadaşım Vetman seninle aynı yolda olduğumuzdan , aslında bir kaç adım arkandan aynı yoldayız. Bu yüzden senin başarılı olmanı canı gönülden istiyorum . Bu benim şevkimi de artıracaktır.

Sen drenajda problem yok diyorsan öyledir.

Ben cocopetın vıcık vıcık olduğunu yazdığın için su ortamı terk edemiyor diye düşündüm .

Cocopeatı amatörce kullandığımda ( domates için ) Bir zaman sonra benim de başıma bu tür bir problem gelmişti. O zaman markette görevli ziraat müh. bir gence sormuştum.
Cocopeatı onlarda kullanıyordu . Ve orada gösterdi. Çare olarak ELEK TELİ üzerine koyarak derin bir altlık kullanarak suyun cocopeatı terk etmesini sağlamam gerektiğini söylemişti . Ben de dediğini yaptım . Tabii küçük bir uygulama olduğu için , cocopeatı kaldırıp altına elek telini koymak ve altındaki fazla suyun akıp gideceği yeri genişletmek zor olmamıştı . Gözlemlediğim ben yeterli drenaj var zannederken cocopeatın bünyesindeki suyun ne kadar fazla olduğunu gözlemledim.

O yüzden yukarıda Seranın içinde bir küçük yerde , elek telinin üzerine torbasız cocopeatı koyup bol su vererek deneme yapmayı önerdim . O zaman görülecektir ki aslında cocopeat suyu iyi tutar ama delikli tel üzerinde ve altında yeteri kadar yer varsa o kadar da fazla direnemiyor ve sistemi terk etmek zorunda kalıyor.

Senin cocopeatı delmek için kullandığın bir aparat vardı . Başka bir resimde de delik açılmış cocpeat naylonu vardı . İkisi karşılaştırıldığında deliklerin çapı seninkinde daha küçük görünüyordu . Galiba diğer resimde delikler için ısıtılmış bir şey kullanılmıştı . Daha net ve çapı daha geniş delikler olduğunu hatırlıyorum .

Zaten bunları sizin cocopeatın vıcık vıcık olduğunu yazdığınızda araştırdım .

İki görüş oluştu .

1) Drenaj doğru ama cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyor . Ve kökler oksijenlenemiyor.

2) cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyorsa , o zaman drenaj sistemimizi onun yapısına uygun hale getirip suyun sistemi kolayca terk edebilmesine imkan vermek lazım .

Sulamayı azaltmak , ileride size bitkinin beslenmesinde eksiklik yüzünden gelişme noksanlığı geç büyüme gibi problemler yaratacaktır.

Benim kanaatimce , sizin şimdilik yapmanız gereken , beslemeyi azaltmak değil , suyun sistemi terk etmesini kolaylaştırmak olmalı . Bunun için cocopeat torbalarının finalinde ağızları açarak suyun fazlasının terkini sağlamak . Zira hem cocopeat dlikleri hem onun altındaki delikler bence yeterli değil. Bu şekilde cocopeatların sonundaki yerden torbaların ağzını açmanız , hem suyun sistemi terk etmesini sağlıyacak , hem de sulamayı azaltmak zorunda kalmayacağınız için bitkiler yeterli besini alıp daha güzel gelişecektir.

Başarı ve sağlık diliyorum .
sağlıcakla kalın .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 16:29   #373
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
vetmanın serasından resimler

Deliklerin daha büyük olduğu resmi nerede gördüğümü hatırlayamadım .

Resmin birinde ise delik açılmaya çalışılmış ama en soldaki deliklerin açılamamış olduğu görülüyor.

Sistemdeki suyu çabuk atabilmek için şimdilik yapılabilir dediğim cocpeat sonunda ağızların açılmasından bahs etmiştim . İlk yapımda sistemi test etmek için suyun aktığını gördüğümüz resimdeki cocopeat sonundaki kısım açılarak suyun terki şimdilik kaydı ile sağlanabilir.

Eklenen Resimler
    
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 16:45   #374
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
.....

Senin cocopeatı delmek için kullandığın bir aparat vardı . Başka bir resimde de delik açılmış cocpeat naylonu vardı . İkisi karşılaştırıldığında deliklerin çapı seninkinde daha küçük görünüyordu . Galiba diğer resimde delikler için ısıtılmış bir şey kullanılmıştı . Daha net ve çapı daha geniş delikler olduğunu hatırlıyorum .

Zaten bunları sizin cocopeatın vıcık vıcık olduğunu yazdığınızda araştırdım .

İki görüş oluştu .

1) Drenaj doğru ama cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyor . Ve kökler oksijenlenemiyor.

2) cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyorsa , o zaman drenaj sistemimizi onun yapısına uygun hale getirip suyun sistemi kolayca terk edebilmesine imkan vermek lazım .

Sulamayı azaltmak , ileride size bitkinin beslenmesinde eksiklik yüzünden gelişme noksanlığı geç büyüme gibi problemler yaratacaktır.

Benim kanaatimce , sizin şimdilik yapmanız gereken , beslemeyi azaltmak değil , suyun sistemi terk etmesini kolaylaştırmak olmalı . Bunun için cocopeat torbalarının finalinde ağızları açarak suyun fazlasının terkini sağlamak . Zira hem cocopeat dlikleri hem onun altındaki delikler bence yeterli değil. Bu şekilde cocopeatların sonundaki yerden torbaların ağzını açmanız , hem suyun sistemi terk etmesini sağlıyacak , hem de sulamayı azaltmak zorunda kalmayacağınız için bitkiler yeterli besini alıp daha güzel gelişecektir.

Başarı ve sağlık diliyorum .
sağlıcakla kalın .
Değerli İsmail Bey.
Bizim başarılı olmamızı bu kadar çok istemeniz ve bizdeki oluşan problemlere bu kadar kafa yormanız bizi mutlu ediyor. Sizin gibi dostlarımız olduğu müddetce daha az hata yapacağımızı düşünüyorum. sağolun varolun...
Denem seramızda kurduğumuz sistemde poşetli saykap kanalların yanında poşetsiz saykap kanallar da mevcut. poşetsiz saykap kanalların bir kısmında en altta drenajı daha rahat olsun diye 2-3 cm kalın pomza da mevcut. 250 civarında da fide yerde bir kısmı şeffaf ambalaj kutularında, bir kısmı da yerde delikli fide torbalarında. Ayrıca tel üzerinde askıya aldığımız fide torbalarında çileklerimiz mevcut. denemeyi her yönüyle yapıyoruz yani) şeffaf ambalaj kaplarının içinde cocopeat daha az ve bunlara diğer torbalara verildiği miktarda besin eriği verilince cocopeat (daha az hacme daha çok su verildiği için) daha çok su tutmuş vaziyette ve bitkinin yaprak rengi de daha çok açılmış. sulamayı yaparken cocopeatın hacmini de göz önünde bulundurarak su verilmesi gerekiyor yani.
Bizdeki cocopeat naylonunu deldiğimiz aperatın delikleri çok büyük olduğunu söyleyen arkadaşlar bile olmuştu. resimde farklı görünüyor olabilir ama bizim delici aperatımız daha sık deldiği için biz problem yaşarmıyız(drenaj delikleri sık problem olurmu) gibi endişeye bile kapılmıştık). bu konuda da müsterih olun.
Sulamayı cocopeatın nemine göre yapacak olursak; cocopeat aşırı nemliyse(besin eriği hala cocopeat içindeyse) sulamayı azaltmanın sizce mahsuru olur mu? bitki ihtiyacını zaten cocopeattan almaz mı? sulamayı çok yapıp oksijensiz kalmaktansa (boğulmak gibi) besin eriğini tükettikten sonra (cocopeatın nemi azalınca) besin eriği vermek daha doğru olmaz mı sizce? ne dersiniz. üstadlar ne derler bu konuda.. selamlar... saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 17:07   #375
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 110
sayın vetman kullandıgınız damlama hortumu bir debiden saatte kac lt atıyor bu hortumların saate 2 ve 4 lt atanları var siz han gisini kullandınız yazarsanız sevinirim ve günde kac dakka calış tırıyordunuz

ismail 55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2013, 17:10   #376
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Mutlaka bu konuda üstatların diyeceği vardır. Biraz önce Japon bilim adamının domates ağacı ile ilgili videosunu izledim .

Prensip olarak bitkinin yetişmesi için çevre şartlarının gelişmesine engel olacak tehditlerden arınmış olması gerektiğini ve bunu bitkinin bir şekilde algıladığı ön kabul olarak çalışmalarını yaptığını anlatıyor.

Bitki , çevre ve iklim şartlarının gelişmesi için mükemmel olduğunu algılamalı .

Büyürken kendisine yetecek besinin bol ve her zaman düzenli verildiğinden emin olmalı .
Bitki bu konuda şaşırmamalı .
Büyüyen bitkinin daha çok besine ihtiyacı olduğu ''bilhassa sizin malumunuzdur'' herkesin malumudur.

Prensip olarak düzenli olarak besin suyu ile sulamak en doğru tercihtir. Bitki bu düzen içinde daha rahat büyüyecektir.


Büyüdüğü oranda besininin artacağından emin olmalı .

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 12:09   #377
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
......

Bitki , çevre ve iklim şartlarının gelişmesi için mükemmel olduğunu algılamalı .

Büyürken kendisine yetecek besinin bol ve her zaman düzenli verildiğinden emin olmalı .
Bitki bu konuda şaşırmamalı .


Prensip olarak düzenli olarak besin suyu ile sulamak en doğru tercihtir. Bitki bu düzen içinde daha rahat büyüyecektir.


Büyüdüğü oranda besininin artacağından emin olmalı .
Sayın İsmail Bey.
Tavsiyeniz üzerine sulama rejimini cocopeatın durumuna göre bir düzen içinde bitkiyi strese sokmadan (rızık endişesine kapılmasını önleyerek) düzenlemeye çalışacağız.
Rızık endişesi deyince aklıma geldi kısa bir hikaye paylaşalım:
Dünyada rızk endişesi taşıyan 3 canlı var derler. 1-İnsan, 2-Fare, 3-Karınca
Hz. Süleyman (tüm hayvanlarla konuşma yeteneğine sahiptir) bir gün karıncayı boyundan büyük yiyeceği yuvasına taşırken görür ve "sen yılda ne kadar yiyecek yersin" diye sorar. Karınca da "yılda bir buğday tanesi yerim" der. Hz. Süleyman karıncayı alır, kapalı bir kutuya koyar ve önüne 2 adet buğday tanesi bırakır. Bir yılın sonunda bakar ki karınca sadece yarım buğday tanesi yemiş. Neden yarım buğday tanesi yediğini sorar. Karınca der ki: "Benim rızkımı eskiden Allah veriyordu. Şimdi senin eline düştük. sen kulsun ya verirsin ya unutursun."
Bizim çilekleri bu endişeye kapılmasını önleyerek sulama rejimi yapmak boynumuzun borcu)
Selamlar... Saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 14:24   #378
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Sayın Vetman, kıssa cuk oturmuş.

Azıcık da espiri yapalım.

Allah hiçbir canlıyı insanın eline baktırmasın . Bizler hariç. Bizler kendi yemeğimizi unutup bitkilerimizin besini için uğraşıyoruz. Ama sonunda da oturup afiyetle yiyiyoruz. Hem seviyoruz hem yiyiyoruz. Biraz çelişkili gibi görünüyor.

****

vetman996 beğendi.
İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 16:36   #379
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 110
sayın vetman 996 sordugum soruya cevap alamadım herhalde benim yazdıklarım gözükmüyor saygılar

ismail 55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 18:58   #380
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ismail 55 Mesajı Göster
sayın vetman kullandıgınız damlama hortumu bir debiden saatte kac lt atıyor bu hortumların saate 2 ve 4 lt atanları var siz han gisini kullandınız yazarsanız sevinirim ve günde kac dakka calış tırıyordunuz
Sayın ismail 55 bey merhaba,
Cevabınızı geciktirdim çünkü günde kaç dakika sorunuzun cevabını arıyordum. yine de kusura bakmayınız.
Kullandığımız damlama borusu basınç ayarlı ve saatte 2 lt. sulayan netafim marka. ancak yukarılarda bahsettiğimiz gibi sulama rejiminde değişiklikler-ayarsızlıklar var. bu nedenle "günde kaç dakika sulama" sorunuza net cevap veremiyorum. sera bekçimiz sulama yapıyor ve kapasitesi 200 litre olunca cocopeatın durumuna (nemine) göre bitki başına 200 ml. hesabına göre sulama yapıyoruz. bazen 2-3 günde bir suladığımız da olabiliyor. şu an cocopeatın kendi özelliğine dönmesini sağlamaya çalışmaktayız. Malum cemreler düşmeye başladı. bitkilerimizin sıcak havayı görüp büyümelerinin hızlanmasını da dört gözle bekliyoruz. selamlar... saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2013, 19:47   #381
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
İsmail karagülle
İsmail 55

Bir İsmail daha bulabilirsek , üçünün arasında dilek dileyenin muradı olurmuş.

Veya sorularından Vetman kafayı sıyırırmış

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2013, 16:58   #382
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 110
sayın vetman996 sereanızla ilgili bilgileri başka bir kaynaktan alıyorum yani sizi gizliden takipdeyim ama birgün telefonla görüşmek isterim özelden telefon yazarsanız ararım saygılarımla

ismail 55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2013, 17:07   #383
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2010
Şehir: bursa
Mesajlar: 110
sayın vetman996 yazmayı unuttum saatte 2 lt damlatan damlatıcılar 1 dakkada 34 ml damlatır 6 dakkada 204 ml damlatmış olur saygılar

Manifesto beğendi.
ismail 55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2013, 17:15   #384
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2012
Şehir: ADANA
Mesajlar: 499
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ismail 55 Mesajı Göster
sayın vetman996 yazmayı unuttum saatte 2 lt damlatan damlatıcılar 1 dakkada 34 ml damlatır 6 dakkada 204 ml damlatmış olur saygılar
Kaç bar'da olduğunuda yazmak lazım.

Manifesto Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2013, 22:51   #385
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ismail 55 Mesajı Göster
sayın vetman996 yazmayı unuttum saatte 2 lt damlatan damlatıcılar 1 dakkada 34 ml damlatır 6 dakkada 204 ml damlatmış olur saygılar
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Manifesto Mesajı Göster
Kaç bar'da olduğunuda yazmak lazım.
Evet dostlar, kaç barda kaç damla damlattığını ölçemediğimiz için biz de Ec ve Ph değerini bildiğimiz besin eriğinin miktarını da bilerek veriyoruz. selamlar... saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2013, 22:54   #386
Ağaç Dostu
 
İsmail Karagülle's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-03-2009
Şehir: istanbul-Bolu
Mesajlar: 1,154
Çilekler ne durumda ? Büyüyorlar mı ?

İsmail Karagülle Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2013, 23:11   #387
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Değerli dostlar; 371. mesajımda belirttiğim ama paylaşamadığım şeffaf ambalaj kaselerine deneme amaçlı diktiğimiz ve drenaj problemi olmamasına rağmen "cocopeatın az olması suyun çok verilmesi" nedeniyle gelişemeyen ve renkleri açılan çileklerimizin fotoğraflarını paylaşıyorum.

Eklenen Resimler
   
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2013, 23:19   #388
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
Çilekler ne durumda ? Büyüyorlar mı ?
Sayın İsmail Bey. Bugün seradan fotoğraflar çektik. paylaşalım ve kararı siz veriniz.

Eklenen Resimler
     
sen_sen ve Lathspell beğendi.
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2013, 23:23   #389
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Bu kadar güzel çiçekleri koparmaya kıyamıyoruz ama bitkilerimizin daha iyi gelişebilmesi için çiçekleri koparmaktan başka çaremiz yok malesef...

Eklenen Resimler
     
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2013, 23:30   #390
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Sevgili dostlar. deneme seramızda çeşitli yetiştirme ortamını ve kabını denemek istemiştik. kanallarda drenaj problemi olabileceği vs. nedenlerle fidan torbalarına da çilek diktik. bu diktiğimiz fideler yeni dikildi ama bunların gelişmeleri daha iyi. bunlarla ilgili fotoğraf paylaşımında da bulunalım

Eklenen Resimler
  
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024