View Single Post
Eski 19-02-2013, 16:45   #374
vetman996
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle Mesajı Göster
.....

Senin cocopeatı delmek için kullandığın bir aparat vardı . Başka bir resimde de delik açılmış cocpeat naylonu vardı . İkisi karşılaştırıldığında deliklerin çapı seninkinde daha küçük görünüyordu . Galiba diğer resimde delikler için ısıtılmış bir şey kullanılmıştı . Daha net ve çapı daha geniş delikler olduğunu hatırlıyorum .

Zaten bunları sizin cocopeatın vıcık vıcık olduğunu yazdığınızda araştırdım .

İki görüş oluştu .

1) Drenaj doğru ama cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyor . Ve kökler oksijenlenemiyor.

2) cocopeat yapısı itibari ile bünyesinde çok su tutuyorsa , o zaman drenaj sistemimizi onun yapısına uygun hale getirip suyun sistemi kolayca terk edebilmesine imkan vermek lazım .

Sulamayı azaltmak , ileride size bitkinin beslenmesinde eksiklik yüzünden gelişme noksanlığı geç büyüme gibi problemler yaratacaktır.

Benim kanaatimce , sizin şimdilik yapmanız gereken , beslemeyi azaltmak değil , suyun sistemi terk etmesini kolaylaştırmak olmalı . Bunun için cocopeat torbalarının finalinde ağızları açarak suyun fazlasının terkini sağlamak . Zira hem cocopeat dlikleri hem onun altındaki delikler bence yeterli değil. Bu şekilde cocopeatların sonundaki yerden torbaların ağzını açmanız , hem suyun sistemi terk etmesini sağlıyacak , hem de sulamayı azaltmak zorunda kalmayacağınız için bitkiler yeterli besini alıp daha güzel gelişecektir.

Başarı ve sağlık diliyorum .
sağlıcakla kalın .
Değerli İsmail Bey.
Bizim başarılı olmamızı bu kadar çok istemeniz ve bizdeki oluşan problemlere bu kadar kafa yormanız bizi mutlu ediyor. Sizin gibi dostlarımız olduğu müddetce daha az hata yapacağımızı düşünüyorum. sağolun varolun...
Denem seramızda kurduğumuz sistemde poşetli saykap kanalların yanında poşetsiz saykap kanallar da mevcut. poşetsiz saykap kanalların bir kısmında en altta drenajı daha rahat olsun diye 2-3 cm kalın pomza da mevcut. 250 civarında da fide yerde bir kısmı şeffaf ambalaj kutularında, bir kısmı da yerde delikli fide torbalarında. Ayrıca tel üzerinde askıya aldığımız fide torbalarında çileklerimiz mevcut. denemeyi her yönüyle yapıyoruz yani) şeffaf ambalaj kaplarının içinde cocopeat daha az ve bunlara diğer torbalara verildiği miktarda besin eriği verilince cocopeat (daha az hacme daha çok su verildiği için) daha çok su tutmuş vaziyette ve bitkinin yaprak rengi de daha çok açılmış. sulamayı yaparken cocopeatın hacmini de göz önünde bulundurarak su verilmesi gerekiyor yani.
Bizdeki cocopeat naylonunu deldiğimiz aperatın delikleri çok büyük olduğunu söyleyen arkadaşlar bile olmuştu. resimde farklı görünüyor olabilir ama bizim delici aperatımız daha sık deldiği için biz problem yaşarmıyız(drenaj delikleri sık problem olurmu) gibi endişeye bile kapılmıştık). bu konuda da müsterih olun.
Sulamayı cocopeatın nemine göre yapacak olursak; cocopeat aşırı nemliyse(besin eriği hala cocopeat içindeyse) sulamayı azaltmanın sizce mahsuru olur mu? bitki ihtiyacını zaten cocopeattan almaz mı? sulamayı çok yapıp oksijensiz kalmaktansa (boğulmak gibi) besin eriğini tükettikten sonra (cocopeatın nemi azalınca) besin eriği vermek daha doğru olmaz mı sizce? ne dersiniz. üstadlar ne derler bu konuda.. selamlar... saygılar...

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön