agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım
(https)




Beğeni Düzeni174Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-08-2012, 02:03   #91
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
sıra geldi sorularınıza.fiyat kııyaslaması yaparsak perlit en hesaplısı olur.bulunduğunuz yerde fidan yetiştiriciliği yapılıyor ise inşaat malzemesi satışı yapan firmalarda tarım perliti bulunur.200ltlik çuvallarda 13-15 tl arasında olması lazım.ihtiyacınız 3,5 m3 kadar olur.bulunduğunuz yerde cocopeat bulabileceğinizi sanmıyorum.antalya ya da izmirden getirseniz nakliyesi kendisini geçer.ben izmirden kendi aracımla gidip almıştım.oluk içinde aynı şey geçerli.önceki mesajımda saygın plastiğin oluğunun bu iş için yapıldığından bahsetmiştim ama onunda kargosu kendisini geçer.bende kış ekimi için oluk sistemine dönmeyi düşünüyorum.standart yağmur oluklarına bir göz atıcam , iş görecek gibilerse temini kolay olduğundan tercihimi o yönde yapabilirim.bu arada en az 110 metre oluk ihtiyacınız var.tahminlerim 450 fide , 25cm dikim aralığı ve 8 litre fide başı katı ortam içindir.su deposuna gelince , ne kadar büyük olursa o kadar rahat edersiniz.ben 300 bitki için 2m3 kullanıyorum , 3 gün dayanıyor.hergün sadece ph düşürmek için asit veriyorum.

2000tl lik bütçe biraz az gibi .3 tonluk su deposu+gübreleri alsanız 1000tl tutar.perlit+oluk+sulama boruları ve filtre+motor+ec ve ph ölçerler+vs... gibi liste uzar gider.

ya bütçe arttırılmalı ya da bitki sayısı düşürülmeli

nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2012, 22:59   #92
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nicea Mesajı Göster
sayın şenol ilk meyveler renklenmeye başladıktan sonra yavaş yavaş ec'yi yükselttim. 3,60-3,70 civarında 1 ay'a yakın besleme yaptım.zaten suyuma dozajında gübre verdiğimde bu değerlerin altında sulama yapamıyorum.sonuç = domatesler yeterli iriliğe ulaşmadan kızarıp toplanacak hale geliyor.Buda tonajı düşürdüğü için istemediğim bir durum.Birde denediğim tür beef cinsi , iri tip olduğu için su ihtiyacı diğer sırık çeşitlerinden daha fazla.Tahminim yüksek ec 'den dolayı bitkinin su alımı azalıyor , meyve beslenemediği içinde gelişimini tamamlamadan kızarıyor.Son 1 haftadır resimlerde de görüldüğü üzere gübre miktarını düşürdüm.istediğim kadar olmasada tanelerde biraz düzelme oldu.

şu aralar ro sistemlerini inceliyorum.birkaç yerle görüşüp fiyat aldım.sanırım bir tane almak şart oldu.
ro: ters ozmos sistemi kurulması mutlak gerekli ,enazından %50 karışım sağlasın çok büyük avantaj sağlar
ro sistem araştırması konusunda yaptığnız araştırmaları paylaşırsanız sevinirim,fiyat,kapasite,firma vs bilgiler teşekkü rederim

culsuz gezgin beğendi.
idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 00:30   #93
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: siirt
Mesajlar: 13
Evet haklısın üstadım. Bütçemiz ve şartlarımız kısıtlı malesef. O halde bütçemizi artıralım sen ne söylersen harfiyen uygulayalım. Senin kurduğun sistemin kopyasını kuralım derim ben sen de onaylıyorsan tabi. Cocopeatslablarını net haricinde ancak mersin ya da antalyadan getirtebilirim.Kargo ücreti de olaya dahil olacağından ve masrafımız artacağından ben gidip ordan alıp otobüsle getirmeyi uygun gördüm.Orada diğer ürünler de ucuz olacağından diğer ürünlerimizi de bu şekilde halledelim derim ben. Sen bana tam bir liste yap en iyisi nicea kardeşim( bu arada ismim dündar, isminle hitap etmek isterim ) ben de o söylediğin listenin aynısını temin ediyim , şu saatten sonra bütçeden kaçamayız, bu olaya çok umut bağladım çünkü buradan almam da imkansız olduğundan gidip antalya ya da mersinden alacağım sen ne dersin üstad? Başka alternatifimiz yok gibi görünüyor.bu şekilde bir haftada herşeyi temin ederiz kurulumunu da atm hızında yaparız olduğu kadarıyla artık.Şimdi sen bana tam bir liste yap kardeşim ona göre de ben bütçeyi ayarlayıp bayramdan hemen sonra hızlı hızlı hepsini halledelim . Senin yardımınla başaracağımıza inanıyorum.

clays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 01:34   #94
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
sayın clays bu işe çok umut bağladım derken kastınız işi büyütüp ticari yapmak herhalde.büyük bütçelerle 50-100 dekar yapıp rusyaya satabilecekseniz kurtarır.yoksa domates yetiştirmek için çok pahalı bir yol.topraksız tarımın cazip bir üretim tekniği değil.onu belirteyim yanlış anlaşılma olmasın.iç pazara ürün verecekseniz önemli olan ürünün şekli ve iriliği.dışardan bakıldığında toprakta yetişenden farkı olmadığı için aynı fiyatlandırma geçerli.kimse piyasada kilosu 1 tl iken domatesiniz topraksız yetişiyor ve tadı güzel diye 2 tl yazmıyor.verimlilik konusuna gelince , dekardan 30-40-50 ton diyor herkes.evet yüksek teknoloji + ısıtmayla beraber 9-10 ay aynı bitkiden ürün alabilirseniz olur.tesislerin resimlerini incelerseniz ne kadar uçuk olduklarını görürsünüz.labaratuar gibi hijyenik , herşey otomatik ve titizlikle çalışılıyor.demek istediğim iklimlendirmeyi yapsakta o kadar uzun dönem üretim yapamayız , yapsakta aynı kaliteyi her dönem koruyamayız , bitkimizi yaşatamayız bile.olaya bu şekilde bakarsanız topraklı üretimle rekabetin ne kadar zor olduğu anlaşılıyordur umarım.dediğim gibi büyük bütçelerle profesyonel olarak yapılmayacaksa hobi gözüyle bakın.

Sayın clays dünkü mesajımda zaten temin etmeniz gerekenler var.ona bakarak kendi listenizi oluşturabilirsiniz.bir tek hangi gübreleri alacağınız yok.onlarıda yazıyım hemen.
25 kg çuval olarak potasyum sülfat , kalsiyum nitrat , magnezyum sülfat , mkp , potasyum nitrat(formüle göre gerekmeyebilir)
1 kg toz olarak demir edta ya da eddha
iz elementlerde 1 kg olabilir ama 100 er gramda yeterlidir.(borik asit , bakır sülfat , mangan sülfat , çinko sülfat , sodyum ya da amonyum molibdat)
ayrıca bunları tartabilmek için 1 tane hassas cep terazi 1 tanede 10 kg'a kadar tartan dijital terazi lazım.
ph düşürmek içinde asiti unutmayalım.sülfürik , fosforik vs.....

culsuz gezgin beğendi.
nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 01:42   #95
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol Mesajı Göster
ro: ters ozmos sistemi kurulması mutlak gerekli ,enazından %50 karışım sağlasın çok büyük avantaj sağlar
ro sistem araştırması konusunda yaptığnız araştırmaları paylaşırsanız sevinirim,fiyat,kapasite,firma vs bilgiler teşekkü rederim
sayın şenol bursada görüştüğüm bir firmadan aldığım fiyatlar ;
0,75 m3/gün = 1600 tl
1.1 m3/gün = 1800 tl
1.5 m3/gün = 2000 tl

biraz pazarlık payı var ama bana pahalı geldiler.buarada belirtiyim cihazlar ev tipi(tezgah altı) değil.

tezgah altı hesaplı bir cihaz alınıp dediğiniz gibi %50 karışımda yapılabilir.

culsuz gezgin beğendi.
nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 11:35   #96
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: siirt
Mesajlar: 13
Sayın nicea öncelikle gene ayrıntılı bilgilendirmeniz için size teşekkür ederim.50-100 dekar gibi büyük bir yer yapmaya ömrüm yetmez Ben hem hobi hem de kendini amorti edebilecek birşey olsun isterim tabi şuan onu düşünmüyorum.Şuan bu kuracağımız serada bir tane domatesimizin kızarması benim için yeterli.Sadece 1 ad. bu bizim başarımız olur.Çünkü Bu fikri ilk ortaya attığımda geleneksel tarımcılar (genellikle ailem) burada yetişmez kışın , burası soğuk gibi bir ton laf işittim sayın nicea. Ben de gerekli iklimlendirmeyi yaparsak olabileceğini savundum tabi çoğu bu konulardan bihaber girişkenliğinizi de kırıp atıorlar bir çırpıda. Benim mücadelem de buna benziyor .Ticari amaç gütmüyorum şuan için ama pazar konusunda elimdeki fırsatlarla ileride olabnileceğini de düşünmüyor değilim. Bunları domatesimiz kızardıktan sonra sizinle ayrıntılı konuşuruz, anlatırım size. Dönelim ekipmanlarımıza.

Peki sayın nicea besin eriğiklerini de ayarladık. İki adet su tankına mı ihtiyacımız var yoksa 1 ad. 3 tonluk yetiyor mu ? Açıkçası besin eriyiklerini 2 ayrı depoda hazırlıyorlar diye biliyordum. Öyle görmüştüm forumda.yani iz elementler bir tankda diğer elementler bir tankda. yanlış anlamış da olabilirim şimdiden yanlış biliyorsam affınıza sığınırım. Teşşekkürler...

clays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 12:01   #97
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
yanlış.

Sayın clays sulama için 1 adet büyük depo , stok çözeltiler içinde 2 adet küçük deponuz olacak.100'er litrelik olursa güzel oluyor.birinde nitratlar+demir edta diğerindede geriye kalanların hepsi.

culsuz gezgin beğendi.
nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 14:01   #98
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: siirt
Mesajlar: 13
İlginizden dolayı size minnetarım sayın Nicea.Bugün gidip 2 ad. depo temin ettim. Biri 2 ton biri de 1 ton, ayrıyeten su sıkıntısı çekeceğim zamanda yani acil durumlarda 3 tonluk bi depo daha ayarladım. sanırım damlama sulama için yeterli bunlar. 100lt lik depo olarak da plastik bidon satan yerlerde oluyor onlardan düşündüm . Slablar konusunu hala araştırıp düşünüyorum. bu hafta sonuna kadar arazim de kısmen hazır olacak , detayları adım adım sizinle paylaşacağım.Teşekkürler...

clays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 14:11   #99
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-10-2010
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 20
sevgili nicea ellerine sağlık çok güzel olmuş cocopeatleri nerden temin ettin birde fideleri diktiğin torbalarıda nerden aldığını söylersen sevinirim..

ömer seven Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 14:53   #100
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
cocopeatler zaten o torbaların içinde geliyor.cocopeat slab diye ararsanız daha rahat bulursunuz.ben tartes'ten almıştım.tamamen kapalı torbaydı benimkiler.dikim yerlerini ve drenajı kendim açtım.diğer arkadaşların kullandıkları agrico marka olanların delikleri üstünde geliyor sanırsam.onlardan alırsanız delme derdide olmaz.

nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 15:01   #101
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi clays Mesajı Göster
İlginizden dolayı size minnetarım sayın Nicea.Bugün gidip 2 ad. depo temin ettim. Biri 2 ton biri de 1 ton, ayrıyeten su sıkıntısı çekeceğim zamanda yani acil durumlarda 3 tonluk bi depo daha ayarladım. sanırım damlama sulama için yeterli bunlar. 100lt lik depo olarak da plastik bidon satan yerlerde oluyor onlardan düşündüm . Slablar konusunu hala araştırıp düşünüyorum. bu hafta sonuna kadar arazim de kısmen hazır olacak , detayları adım adım sizinle paylaşacağım.Teşekkürler...
sayın clays belirtmeyi unutmuşum.depolarınızı beyaz almaktan kaçının.siyah ya da mavi olanları tercih edin.eğer beyaz aldıysanız ve geri verme durumunuz yoksa siyaha boyayın.ikinci depoya gerek yoktu.fideler ilk zamanlar pek su tüketmez.büyüdüklerinde de havalar soğuk olacağı için pek fazla tüketimleri olacağını sanmıyorum.

culsuz gezgin beğendi.

Düzenleyen nicea : 08-08-2012 saat 23:40
nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 22:58   #102
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: siirt
Mesajlar: 13
Üstadım depolar saç zaten plastik değil, siz 3 ton dediniz diye 3 tona tamamladım, zaten hurdacıdan aldım ufak bi maliyete geri verme durumum yok o yüzden. olsun belki lazım olur. Zaten beyaz değiller mavi sayılırlar

clays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 22:59   #103
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: siirt
Mesajlar: 13
bu arada neden beyaz sakıncalı Hocam , ve neden syah ya da mavi merak ettim

clays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2012, 23:39   #104
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
koyu renk önermemin nedeni içeri ışığı az ya da hiç almamalarıdır.deponuz saçtan yapılmaysa rengi önemli değil.beyaz pvc su depoları güneşten hemen yosunlanma yapar , buda borularınızı ve damlatıcılarınızı tıkayabilir.

culsuz gezgin beğendi.
nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2012, 22:32   #105
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: siirt
Mesajlar: 13
Anladım teşekkür ederim.Bu arada sanırım düşündüğümüz gibi cocoslabsları getirtmek çok maliyetli ve getirme imkanı da yok gibi. Geriye sadece küçük bir kısmını topraksız yapıp denemek kalıyor sanırım. Ben birazını coco, birazını da perlit yapıp denemeyi düşündüm sayın Nicea siz ne düşünüyorsunuz acaba bu fikrimle ilgili. Çünkü hepsini topraksız yapmaya kalkarsam hiç bi gelirim olomadan karşılayamayacam sanırım.

clays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-08-2012, 23:53   #106
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
sayın clays hepsini topraksız yapmayın zaten.mesela 10 tane cocoslab temin edin , 40 bitkiyi bunlara dikin.eğer cocoslab temin etmeniz zorsa saksılara perlit koyup öyle deneyin.masrafı düşük tutmak istiyorsanız topraksız denemenizi olabildiğince küçük tutun.topraksız yetiştirme olayına bence bu kadar takılmayın , o işin kolay kısmı.bitki hastalık ve zararlılarına , kültürel işlemlere önem verin.demek istediğim bitkiyi tanıyın.

nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2012, 23:11   #107
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-08-2012
Şehir: siirt
Mesajlar: 13
Haklısın üstadım sana tamamiyle katılıyorum sanırım işin başında olduğum için bazı şeyler toz pembe bana göre ****** tecrübeli olarak sen daha iyi bilirsin.Dediğin gibi yapacağım. Sıkıntı çektiğim yerlerde özellikle besin eriği hazırlamada, ve bitkye verme konusunda engin bilgilerinden yararlanmak isterim hocam.

clays Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2012, 00:19   #108
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
her konuda çekinmeden sorabilirsiniz sayın clays.

nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2012, 07:54   #109
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-09-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
pazarlama

değerli nicea dostum! öncelikle elinize sağlık. üretim konusunda çok aydınlatıcı bilgiler vermişiniz yanlız o kadar emekten sonra üretim maliyetini dahi karşılıyamadığınız yazmışsınız.buna üzüldüm. özellikle bu cins domatesi ve buna benzer domateslerin istanbul pazarında satışını yapan biri olarak bir iki noktada nacizane fikirlerimi belirtmek isterim.son senelerde beef türü domatese düz domatesten fazla talep olmaktadır.buna bağlı olarak diğer türlere göre daha fiyatlı olarak alıcı bulabilmektedir.yanlız bu cinsin 4 sartını bir araya getirbilmek gerekiyor.irilik,dış ve iç kırmızılık,sertlik,aroma bu 4 şart bir araya geldiğinde mükkemel ürünü yakalamış oluyorsunuz.bence irilik için salkımların enfazla 4 lü olmasını sağlamalısınız, alacağınız tonaj, ürünün iri oluşunda dolayı, sık salkımlı ama ince ürünün vereceği tonajla aynı olcaktır. dış, iç kırmızlık aroma ve sertliği(raf ömrünü) etkliyen ceşitli faktörler var bunların çoğunu zaten uygulamışsınız ama özellikle kırmızılık ve sertliği etkliyen "soğukta ekim" sonrası ürünün ani sıcaklarla karşılaşması **** tam tersi, ciddi bir timing hatasıdır ve üründe bu bu özelliklerin olmasını engeller ayrıca yumuşamayı, deformasyonu ve zedelenmeyi engellemek anlamında sizin topladığınız sekliyle kovalara rastgele ürünü toplamakta bence ciddi hatadır.bu sene itibarıyla sizin hasat yaptığınız tarihi baz alarak yaptığım araştırmada, istanbul hal piyasasında bahsettiğim standartlarda,i(işçiliği düzgün ve tek sıralı kasalarda) ürünün reel ortalama satış rakamlarının 2.50 tl cıvarında olduğunu gördüm.kaldı ki bu rakam dönem itibari ile acık alan ürünlerinin en bol olduğu dönem ve bu seneki piyasanın domateste, gevşek olduğu bir sene olması nazari itibare alındığında güzel bir rakamdır sanıyorum. diyorum ya üretici değilim ama üreticilerle iç içeyim isterimki her üretici onca emekten ve masraftan sonra üretiminin hakkını alabilsin saygılarımla

culsuz gezgin beğendi.
keynes75 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2012, 11:34   #110
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
sayın keynes75 , çok güzel noktalara parmak basmışsınız.sertlik , aroma ve kırmızılık şartlarını sağladım ama yeterli iriliğe ulaştıramadım.salkımda 4 tane kalacak şekilde teklense ürün standardım daha iyi olabilirdi.bunlar tecrübeyle düzeltilebilecek şeyler ben başka bir şey belirtmek istiyorum.2.50tl fiyat belirtmişsiniz.ilk hasata başladığım dönemde(haziranın ikinci haftasından sonra) bulunduğum yerdeki bi komisyoncuya 4 kasa toplayıp verdim.özellikle en iri ve düzgünlerini topladım.ortalama 250-300 gr kadar tane ağarlığı vardı.bana o gün için fiyat vermedi , ertesi gün gittiğimde istanbul halinde fiyatlar tepetaklak vs. ve beef domatese 800 krş yazıldığını söyledi.o yüzden istanbula göndermediğini ürünü burda 1 tl den sattığını söyledi ve bana parasını ödedi.tabi ki tamamen yalan , 4 kasa onların gözünde hiçbirşey olmadığı için istanbula bile göndermek istemedi dükkana gelen birine ya da yan dükkana üstüne 1 lira koyup verdi , oturduğu yerden elini bile kaldırmadan benim kazandığım parayı kazandı.domatesler artık gittiği için münakaşa etmeye bile değmezdi.bundan sonra hiçbir komisyoncuya ürünümden vermedim.lokantacılık yapan 2 arkadaşıma 1-1,5 tl arası fiyatlarla ramazana kadar verdim.ramazanda ihtiyaçları olmadığı için kalanınıda eşe dosta komşulara dağattım.sonuç olarak herzaman dediğim gibi ; topraklı ya da topraksız ürünü yetiştirmek problem değil , kaliteyi yakalamakta biraz tecrübe kazandıktan sonra zor değil , önemli olan pazarlama.bulunduğum yerde bütün çifçilerimiz fasulye ve kabak üretir.domates üreten çiftçi sayısı 10'u bile geçmez.o yüzden kabak fasulye dışındaki ürünlerin piyasası pek gelişemedi.birde yüzlerce üretici ve 4 tane komisyoncu olduğu için köylüyle top gibi oynarlar burda.mal çıkaran azken birbirleriyle yarışırlar , bollaşınca otururlar tavan fiyat belirlerler , onun üstünde almazlar.masum köylümünde ürünü dökecek hali yok , ne yazarsa yazsın mecbur verecek.

Todor ve Udebay beğendi.
nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2012, 19:29   #111
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-09-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 52
Nicea hocam çalışmalarınız çok güzel ayrıca burada aşama aşama anlatmanız ayrıca takdire şayan...Teşekürler...Benimde bir kaç sorum olacaktı eğer mümkünse cevaplarsanız sevinirim...

Ben manisanın salihli ilçesinde oturuyorum doğma büyme buralıyım. Gıda mühendisiyim ama nedense tarıma özellikle seraya çok fazla ilgim var.... burdaki seraları duymuşsunuzdur...Tabi bu seralar çok devasa kurulum maliyeti gerektiriyor...

Ben bi arkadaşımla beraber ticari amaçlı sera kurmak istiyorum..
Önce durumumuzu açıklayayım elimizde sermaye yok tarla yok bilgi yok
Ee arkadaş ne halt yemeye düşünüyosun bunu diyenler olur diye bile fikrimi açıklayamıyorum bazen.bu arada atladım çok zorlarsam 20 bine arabayı satarım bak o olur

Her neyse işin espirisini geçeyim bu durumda biz krediyle tarla kiralamayla bu işin altına girelim diyoruz kiralık sözleşmeye kredi veriliyor diye duyduk şuanda araştırma aşamasındayız tabi nasıl olur kimle görüşülür devlet yardım ediyo deniyor ama hibe mi kredimi bunlar ayrı bir soru....

Birde topraklımı topraksızmı , ısıtmalımı ısıtmasız mı , veya hepsini geçtim dizyn grubun miraclesimi bunada karar veremiyoruz....

Topraklı yapan bi arkadaşımız var 3 da serasıyla 9 yıldır kendi satar pazar pazar çok iyi para kazandığını söylüyor ama son 2 yıldır hastalıkların önüne geçemediğini söylüyor bize girmeyin bu işe girersenizde topraksız yapın diyor...Topraksızın maliyeti da. başına 80 bin civarı burlarda jeotermalde var ama çıkarmak çok maliyetli bize banka kredi verse topraksız yapsak 5 da. topraklıda yapsak 5 da. düşünüyoruz ama miracle olursa adamlar 10 da. altına kurmuyorlarmış.....ama kurulunca verim yüksekliği ve garantisi ve ürünü sizden alması çok güzel bi avantaj gibi gözüküyor ....Esas istediğim sistem miracle ama maliyetde yüksek banka verirmi zaten orası ayrı bi soru....
Bugün 3 yer dolaştım adam akıllı sorularıma tek cevap bulamadım bu işlerden anlıyan elimizden tutup bize şunu yap diyebilecek bi arkadaş, abi lazım ama onuda bulamıyoruz...

Yazımda çok uzun oldu onunda farkındayım ama benim kafamda en az bu yazı kadar karışık umarım siz **** bu işlerde yardımcı olabilecek bi kişi cevaplar...Kafanızı ağrıttıysam kusura bakmayın....
İyi çalışmalar.


Düzenleyen sincom : 21-09-2012 saat 22:22
sincom Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2012, 23:35   #112
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-01-2012
Şehir: ordu
Mesajlar: 28
Sayin nicea guzel bir girisim. Kullandiginiz formulu yazarmisiniz ppm olarak? Son durum nasil? Toplam hasat ne kadar oldu? Kolay gelsin.

thinkup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2012, 02:32   #113
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
sayın sincom her ne kadar konuya hakim olmasamda bir ara destek ve hibe konularını araştırmıştım.bildiğim kadarıyla projenlendirmesini yapabilirseniz %60'a kadar geri ödemesiz devlet desteği var.bankalardan örtü altı ya da iyi tarım adı altında da kredi alabilirsiniz.bu krediler normal kredilere(ihtiyaç vs.) göre %50 indirimli oluyor.örnek vermek gerekirse %12 faiz yerine %6 faiz uygulanıyor.tabi bunlarda da projelendirme şart.

nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2012, 02:38   #114
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
birde her ilde tarım kredi kooperatifi var.çiftçiye mazot , gübre ve para yardımı yapıyor.proje falan olmadan da para çekilebiliyor ama daha üye olurken arsanızı ipotekliyorlar artı bir de kefil istiyorlar.

nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2012, 03:05   #115
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
Sayın sincom , elimizde sermaye yok tarla yok bilgi yok demiştiniz.
bende tarla var , bir miktar bilgimde var , 10 larca dönüm olmasada birkaç dönüm sera kurabilirim ama şimdilik seramı büyütmeyi düşünmüyorum.bu tarz bir üretimde ilk kurulum dahil işletme maliyetleri çok yüksek.çok fazla kontrol ve bakım gerektiriyor.kısaca domates yetiştirmek için çok pahalı bir yöntem.
jeotermal kaynağınız varsa , ısıtmasını sağlar , kışın ürün alabilirseniz ve iyi fiyattan verirseniz belki olabilir.onun dışında iç piyasaya mal vererek sürdürülebileceğini sanmıyorum.

nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2012, 03:13   #116
Ağaç Dostu
 
nicea's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-04-2011
Şehir: bursa
Mesajlar: 196
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi thinkup Mesajı Göster
Sayin nicea guzel bir girisim. Kullandiginiz formulu yazarmisiniz ppm olarak? Son durum nasil? Toplam hasat ne kadar oldu? Kolay gelsin.
N 130
P 55
K 300
Mg 33
Ca 150
S 109
Fe 3
Zn 0.1
B 0.3
Mn 0.8
Cu 0.07
Mo 0.03

sayın thinkup , domatesleri söktüm şuan serayı temizleyip bıraktım , 1 ton kadar bir üretimim oldu.teşekkürler

nicea Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2012, 07:42   #117
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 105
sayın sincom,
ben de bu işe dizayn grubunkine heveslenerek başladım, şuanda kiralık 8*40 naylon seralarım var bakınca nerden nereye. ama yatırımın aslı para olmayınca yapılan bence. çünkü bol param olsa ben de gider dizayn gruba kurdurturdum, sonra da bakardım ne kadar kazanacak diye. ama şu varki yatırdığınız paranın size geri dönüşü eminim 8*40 seraların size geri dönüşünden daha uzun olur. dizayn grup ile görüşmüş biri olarak verebileceğim bilgileri yazayım;
10 dönüm yer için 4-5 (sera kurulumu için 3 milyon)milyon lira gerekiyor.
1-2 milyon diğer yatırımlar için cebinde olmalı.
3 milyonun %60ına kredi veriliyor.
verilen kredi 4 yılda geri ödemeli.
bir yıllık ödemen yaklaşık 1 milyon lira.
işler iyi giderse bile zor ödenecek bir miktar, gitmesse tamamını kendin ödeyebilmelisin.

sonuç olarak nacizane fikrim, cebinde en az 5 milyon liran olacak, ondan sonra ticari hesaplarını yapıp, işine gelirse, kredine başvuracaksın ve başlıyacaksın.

kazançlı yatırımlar temenni ederim..

dispaser Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2012, 08:36   #118
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-09-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 52
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dispaser Mesajı Göster
sayın sincom,
ben de bu işe dizayn grubunkine heveslenerek başladım, şuanda kiralık 8*40 naylon seralarım var bakınca nerden nereye. ama yatırımın aslı para olmayınca yapılan bence. çünkü bol param olsa ben de gider dizayn gruba kurdurturdum, sonra da bakardım ne kadar kazanacak diye. ama şu varki yatırdığınız paranın size geri dönüşü eminim 8*40 seraların size geri dönüşünden daha uzun olur. dizayn grup ile görüşmüş biri olarak verebileceğim bilgileri yazayım;
10 dönüm yer için 4-5 (sera kurulumu için 3 milyon)milyon lira gerekiyor.
1-2 milyon diğer yatırımlar için cebinde olmalı.
3 milyonun %60ına kredi veriliyor.
verilen kredi 4 yılda geri ödemeli.
bir yıllık ödemen yaklaşık 1 milyon lira.
işler iyi giderse bile zor ödenecek bir miktar, gitmesse tamamını kendin ödeyebilmelisin.

sonuç olarak nacizane fikrim, cebinde en az 5 milyon liran olacak, ondan sonra ticari hesaplarını yapıp, işine gelirse, kredine başvuracaksın ve başlıyacaksın.

kazançlı yatırımlar temenni ederim..
Teşekürler Sayın dispaser cevabınız için...

Hocam zaten dediğim gibi o kadarı bana çok fazla kredinin %100 ünü bile verseler altına girmek çok büyük risk doğrusu...Ama bi yerlerden başlamak istiyorum bu bir tane 8*40 olsun **** daha küçüğü beni yönlendirebilecek büyüklerime veya arkadaşlarıma ihtiyacım var...

Toparklımı yapıyosunuz hocam bu arada ve yer olarak nerdesiniz?

Teşekürler tekrardan saolun

sincom Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2012, 09:12   #119
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-09-2012
Şehir: Manisa
Mesajlar: 52
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nicea Mesajı Göster
Sayın sincom , elimizde sermaye yok tarla yok bilgi yok demiştiniz.
bende tarla var , bir miktar bilgimde var , 10 larca dönüm olmasada birkaç dönüm sera kurabilirim ama şimdilik seramı büyütmeyi düşünmüyorum.bu tarz bir üretimde ilk kurulum dahil işletme maliyetleri çok yüksek.çok fazla kontrol ve bakım gerektiriyor.kısaca domates yetiştirmek için çok pahalı bir yöntem.
jeotermal kaynağınız varsa , ısıtmasını sağlar , kışın ürün alabilirseniz ve iyi fiyattan verirseniz belki olabilir.onun dışında iç piyasaya mal vererek sürdürülebileceğini sanmıyorum.
Anladım hocam evet maliyetin yüksek olacağı aşikar ama emekle birlikte geri kurtarabilirmiyz onu bilmiyoruz tabi ben biraz daha araştırayım bakalım.

sincom Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-09-2012, 12:17   #120
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-01-2012
Şehir: ordu
Mesajlar: 28
sayin nicea kok basina 4 kg gibi bir urun almissiniz sanirim.Ben orduluyum amacam yillardir kucuk capli seracilik yapar toprakta ve 130 kokluk serasinda normal satrlarda yani herhangi bi isi nem dollenme sorunlari olmazsa nisanda fidelendirip eylul sonlarina kadar kok basina 10 kg alir.f1 dikiyor ****** ama topraksiz tarimda daha fazla olmamalimiydi?Suyunuzun ec`si hayli yuksek.ama herseye ragmen bence okuyanlara cesaret verici bir girisim.Kolay gelsin.

thinkup Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024