agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Nicea / Domates Serası (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/27607.htm)

nicea 28-05-2012 13:46

Nicea / Domates Serası
 
5 Eklenti(ler)
Geçen yıl 2 m2 ile başladığım topraksız tarım serüvenime bu yıl 160 m2 büyüklüğündeki yeni seramda devam ediyorum. yapım aşamasından günümüze kadar fotoları aşağıdadır.

nicea 28-05-2012 13:47

5 Eklenti(ler)
fotoların devamı

nicea 28-05-2012 13:49

4 Eklenti(ler)
fotoların devamı.

nicea 28-05-2012 14:14

15 martta beklediğimiz fideler 1 ay gecikmeyle 15 nisanda geldi.geldiği gibi dikimi yaptık.300 adet cocopeat'e , 6 tanede perlit+torf karışımlı saksılara.toplam 306 adet.fakat ilerleyen günlerde 5 tanesini kaybettik. 5 tanesi pempe , kalan 301 tanesi tybif f1 beef domates çeşitidir.bulunduğum yerde ne hikmetse bütün firmalar aynı türü getirdiği için pek seçim şansım olmadı.gelişimlerini elden geldiğince fotoğraflamaya çalıştım ve beğeninize sunuyorum.

nicea 28-05-2012 14:17

4 Eklenti(ler)
17.04.2012

nicea 28-05-2012 14:19

3 Eklenti(ler)
25.04.2012

nicea 28-05-2012 14:23

5 Eklenti(ler)
01.05.2012

nicea 28-05-2012 14:24

5 Eklenti(ler)
05.05.2012

nicea 28-05-2012 14:26

4 Eklenti(ler)
05.05.2012 fotoların devamı

nicea 28-05-2012 14:29

5 Eklenti(ler)
15.05.2012

nicea 28-05-2012 14:32

5 Eklenti(ler)
25.05.2012

Ekrem Uslu 28-05-2012 14:33

Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.Çiçeklerde döllenmeyi nasıl sağlayacaksınız?

nicea 28-05-2012 14:34

5 Eklenti(ler)
25.05.2012 fotoların devamı

nicea 28-05-2012 14:40

iyi dilekleriniz için teşekkürler sayın adanatarımhane.şimdiye kadar döllenmeyle ilgili bir sorun yaşamadım.açan tüm çiçekler tuttu.koltuk alması , budaması , ipe alması , ipi düzeltmesi , ilaçlaması derken yeteri kadar sarsmışım sanırım.

Ekrem Uslu 28-05-2012 14:50

Bu işte tecrübelisiniz.
Ticari olarak düşünürsek;
Ortalama 180 bitki saydım.Bitki başına 6 salkım alsanız 6 salkımı 4 kğ dan 720 kğ civarı bir hasat yapacaksınız.Ortalama 1 tl den satsanız.720 tl.

Sizce bu dönemde rantabl mıdır?

volkan355 28-05-2012 15:13

Sn. nicea, başından sonuna çok derli toplu ve kronolojik olarak aşamaları takip etmek adına çok başarılı olan bu değerli paylaşımınız için yürekten teşekkür ederim. Bu güzel sunumu maliyet analizi, kullanılan besin çeşidi, besin kullanma periyotu, besin tüketim miktarı, varsa karşılaştığınız aksaklıklar gibi bilgilerle de taçlandırırsanız ihtiyacı olanlara bu konu ile ilgili çok faydalı bir kaynak kazandırmış olursunuz.
Umarım sonucunu en iyi şekilde alacağınız bir çalışma olur.

dispaser 28-05-2012 15:26

sn. nicea çok tertipli planlı bir çalışma olmuş tebrikler. paylaşımınız için de teşekkürler. başarılı olmanız ümidiyle. takipçinizim...

yalandünya59 28-05-2012 15:56

Sevgili Nicea,

Tebrikler yüreğine sağlık, işte bukadar. Herşey mükemmel görünüyor.

Ayrıca sn. adanatarımhane;

Yukarıda farkındaysanız 301 kök diye belirtmiş fide sayısını,

300 kök x 8kg = 2400 kg edecektir. 4 kg biraz az kalmıyormu. Biz bu işi toprakta yaparken oturak denilen domates cinsinden 4-5 kg ürün alıyorduk, kaldıki sırık ve bu sistemde yani bitkinin istediği herşeyin verildiği sistemde benim yazdığım rakamı bile geçeceğini sanıyorum.

Bence essas problem şurda;

Diyelimki 2400 kg toplam ürün aldınız bunu siz kendiniz satıyorsanız, evet;

2400 kg x 1 tl = 2400 tl' ederki kaldıki 150 m2 yerden süper bir rakam oluyor. ancak siz bunu toplu olarak anlaştığınız bir yere veriyorsanız yani kendiniz satmıyorsanız işte ozaman;

2400 kg x 0,50 krş= 1200 tl'eder, işte fark burda, burayı çok iyi planlamak lazım.

Yani sorulacak soru şu?
Kendinizmi satacaksınız? yoksa toptancıya mı vereceksiniz?

Nicea sizi takibe devam edeceğim, saygılarımı sunarım....

Ekrem Uslu 28-05-2012 17:04

Haklısınız fide sayısı gözümden kaçmış.

Bir kökten 8 kğ hatta daha fazla ürün almak olası fakat,üretim maliyeti,üretim süresi ve fiyat ortalamalarını göz önüne alacak olursak domates üretimi bana pek karlı gemiyor.

nicea 28-05-2012 18:05

sayın adanatarımhane , kar olayı sayın yalandünya'nın belirttiği gibi pazarlamayla alakalı bir durum.üreticiden - tüketiciye kadar olan zincirden ne kadar çok halka çıkarırsanız karınız o kadar artar.

Ekrem Uslu 28-05-2012 18:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nicea (Mesaj 974841)
sayın adanatarımhane , kar olayı sayın yalandünya'nın belirttiği gibi pazarlamayla alakalı bir durum.üreticiden - tüketiciye kadar olan zincirden ne kadar çok halka çıkarırsanız karınız o kadar artar.

Umarım zarar etmezsiniz.

efe446 28-05-2012 18:55

Sayın nicea profesyonelliğe doğru çok güzel bir adım atmışsınız sizi tebrik ederim umarım emeklerinizin karşılığını en güzel şekilde alırsınız.Gübrelemeyi nasıl yapıyorsunuz acaba?Ec ve ph değerlerinide yazarsanız çok iyi olur.Birde size maliyeti ne kadar oldu bu seranın?

nicea 28-05-2012 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi volkan355 (Mesaj 974723)
Sn. nicea, başından sonuna çok derli toplu ve kronolojik olarak aşamaları takip etmek adına çok başarılı olan bu değerli paylaşımınız için yürekten teşekkür ederim. Bu güzel sunumu maliyet analizi, kullanılan besin çeşidi, besin kullanma periyotu, besin tüketim miktarı, varsa karşılaştığınız aksaklıklar gibi bilgilerle de taçlandırırsanız ihtiyacı olanlara bu konu ile ilgili çok faydalı bir kaynak kazandırmış olursunuz.
Umarım sonucunu en iyi şekilde alacağınız bir çalışma olur.

sayın volkan355 , istediğiniz gibi olmayacak ama önemli gördüklerimi yazıyorum.

100 adet cocopeat slab 600tl
drenaj sistemi(trapez saç) 400tl
330 m2 yer örtüsü(yarısından fazlası duruyor) 260tl
sulama ekipmanları(baya bi arttı) 500tl
su deposu 2 ton 400tl
su motoru+bağlantılar 250tl
domates askı ve klipsleri (binlerce yedeğim var) 140tl
fideler 170tl

besinleri kendim yapıyorum.50şer litrelik stoklarım bittikçe yeniliyorum.2 tonluk depom 5-6 gün civarında boşalıyor.gün içinde saate göre 1er saat ya da yarım saat arayla 1er dakka sulama yapıyorum.

kurulumdan bugüne kadar o kadar çok sorunla karşılaştımki anlat anlat bitmez.ayrı bir başlık açmam gerekir herhalde.aklıma ilk gelen birkaçını sıralıyım.
yanlış su motoru seçimi
suyumun yüksek ec değeri yüzünden yetersiz ve yanlış beslenme
kalsiyum nitrat gübrem yüzünden azot fazlalığı ve düzensiz gelişim
aşırı sulamadan ötürü vegetif gelişim
tek başıma kültürel işlemlere yetişememem nedeniyle bitkilerde şekil bozuklukları
ph ve ec ölçer arızaları , ölçüm hataları
yanlış ph düşürme solüsyonu nedeniyle meydana gelen ec değişiklikleri
işlerimin yoğunluğu nedeniyle yeterli ilgiyi gösterememem.....
sırayla tek tek düzeltmeye çalışıyorum

nicea 28-05-2012 19:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efe446 (Mesaj 974871)
Sayın nicea profesyonelliğe doğru çok güzel bir adım atmışsınız sizi tebrik ederim umarım emeklerinizin karşılığını en güzel şekilde alırsınız.Gübrelemeyi nasıl yapıyorsunuz acaba?Ec ve ph değerlerinide yazarsanız çok iyi olur.Birde size maliyeti ne kadar oldu bu seranın?

teşekkürler sayın efe446 , ec mi ilk haftalardan itibaren kademe kademe yükselttim.şuan 2,75-3 arası.ph 6-6,5 aralığında tutmaya çalışıyorum.

serada kullanılan malzemeye bakarsanız iskeletin tamamen 2lik demir borudan üretildiğini göreceksiniz.şimdilik sera ama ileride zirai alet ve araçlarımı koyabileceğim bir sundurma olması düşünülerek yapıldı.O yüzden fiyat vermiyorum.

nicea 28-05-2012 19:30

sayın volkan355 , efe446 , yalandünya59 , dispaser ve adanatarımhane iyi dilekleriniz ve tebrikleriniz için teşekkürler.

Ekrem Uslu 28-05-2012 22:26

Teşekkür bizden.

Acizane bir kaç tavsiyede bulunmak isterim.
Örtü altı üretim hem maliyetli hemde zor bir üretim şeklidir,hata kabul etmez.Bu işten para kazanabilmek için üretim maliyetini düşürüp verimliliği en üst seviyeye çıkarmak için uğraşmak gerekir ki sonu hüsran olmasın.

Verimliliğin maximum seviyeye çıkabilmesi için doğru ürünün,doğru zamanda doğru şekilde üretilmesi gerekir.
Mesela domates.Geriye dönük 15 yıla baktığımızda domates toptan satış fiyatlarının şubat 15 ile mayıs 1 arasında yükselme gösterdiğini ve ortalama 1 tl civarında olduğunu görürüz.Bu rakamlar domates için mükemmel denilebilecek seviyededir.Bu dönemde fiyatlar neden artar sorusunun cevabı ise üretimin az buna karşın maliyetin üst seviyede olduğu dönemdir diyebiliriz.Üretim azdır zira yetiştirme süresi ve üretim şartlarının en zor olduğu dönemdir.Bu dönemde ürün çıkarabilmek için en geç ekim 15 te dikim yapmış olmanız gerekir.

Örtü altı yetiştiricilikte benim favorim salatalık ve sizin sistemde çok güzel sonuçlar alabilirsiniz.
Kasım ayının 15 inde partinakaprit bir salatalık çeşidini dikip ocak ayının 15 inde hasata başlayacak, nisan ayının 15 ine kadar ortalama toptan satış fiyatı 1.5 tl den değerlendireceksiniz.Ondan sonrası keyfe keder fiyatlar 350 400 krş düşene kadar hasat edersiniz.

Başarılar diliyorum.

nicea 29-05-2012 08:53

sayın adanatarımhane tespitleriniz çok doğru.yazın açık tarla domateside çıkınca iyice dibe vuracak fiyatlar.ama dediğiniz zamanlarda ısıtma olmadan buralarda biraz zor gibi görünüyor bana.

kimyager147 29-05-2012 09:18

Sayın Nicea ilk önce sizi tebrik etmek istiyorum. Ellerinize sağlık. Çok güzel bir sera olmuş. Sizin hatalarınız bizlere hayat tecrübesi olarak geri dönüyor. Ne kadar güzel bir paylaşım olmuş. Başarılarınızın devamını dilerim.

yalandünya59 29-05-2012 09:22

Sevgili adanatarımhane,

Evet aslında salatalık konusunda haklısınız, hemde yerden göğe kadar, bizde salatalıktan güzel paralar kazanıyorduk, hemde açıkta toprakta ancak ozamanlar bukadar ürettimmi yoktu bilmiyorum para ediyordu, bizde yerli dediğimiz ürün çıktığında aynen sizin dediğiniz gibi salatalık 25 krş'lara kadar düşerki oda para etmez.

Ancak nicea'ya katılıyorum, Bursa bizimle hemen hemen aynı koordinatlarda (Tekirdağ ile) yani güneşlenmemiz Akdeniz ve Ege gibi değildir.
Dolayısıyla bizim burada ısıtma olmadan Kasım ayında seraya salatalık dikerseniz, bence kocaman bir hüsranla karşılaşırsınız. Aslında ısıtmalıda olsa Fotosentez için gerekli güneş kıt olacak ve mahsul alma gene uzayacaktır.

Sevgili adanatarımhane size katıldığım nokta şurası eskiden 1 kök salatalıktan maksimum 10 kg ürün alınırdı ve süper denirdi, ancak günümüzde F1 tohumlar ile minimum 30 kg maksimum 40-45 kg'lar konuşuluyor, para etmesede tonajla çarptığınızda ciddi yekün tutuyor. Gelin mini bir senaryo üretelim ;
8m x 40m= 320 m2 klasik 1 seraya 1000 kök salatalık ekelim;

1000 kök x 30 kg= 30.000 kg= 30 Ton ürün demektir

30.000 kg x 0,25 krş= 7500 tl'dir ki bu yaptığım hesap toptan hesabıdır, kendiniz satacaksanız bu rakakı 2 ile çarpınız (50 krş).


Sevgili nicea, sayın adanatarımhane sanırım yukarıda bahsettiğim konuyu anlatmaya çalışmış, saygılarımı sunar. bol kırmızı tosunlar dilerim....

yalandünya59 29-05-2012 09:34

Sayın nicea;

Ayrıca salatalık ile ilgili yazmayı unuttuğum çok önemli birşey daha var, oda şu;

Salatalığı ektiğiniz günden itibaren 35-40 gün sayınız ve meyveleri toplamaya başlarsınız, ve fabrika start verir birdahada ardı arkası kesilmez. Resmen toplamaya bıkarsınız.

Ancak domateste ürün almanız en az 2-2,5 aydır (60-90 gün kaldıki bizim burda 60 gün imkansızdır)

Salatalık ile ilgili biraz latife yapayım;
Hakem Erman Toroğlu derdi salatalığı Antalyadan seradan koparırlar kamyona yüklerler, salatalık İstanbul Esenler haline gelene kadar 2-3 cm uzar derdi. Adama herkes güler şaka yapıyor zannederlerdi. aslında Toroğlu haklıdır, bu gerçektir, hikaye felan değil yani kendiside kabzımallık yapmış ürünleri tanıyan ve bilen birisidir.

Ben 1 kök salatalıktan hemen hepsini koparırdım, ve köke 1 işaret-nişan koyardım.Ancak sabah veya ertesi gün akşamüstü birde bakardım okökte salatalık var, inanılmaz imkansız derdim ama bunu yaşadım, inanın...

Gerçekten japon bilim adamı (Mozama bey-domates ağacı videosunda) bu işe girdikten sonra 'Tanrıya olan inancım 2 kat daha arttı' kelimesinin altından bu yaşanmışlıkların yattığını tahmin edebiliyorum...
Biraz uzattım ama, umarım biraz olsun size tebessüm ettirebilmişimdir.
Sağlıcakla kalın, saygılarımı sunuyorum dostlar....


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024