agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-11-2013, 08:23   #1651
Sfy
Yeni Üye
 
Sfy's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-11-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 28
Sevgili Yağmur,

Evet hortumun girdiği yerin yanına gaz çıkışı sağlaması için delik açmıştık.

Karışım umarım tutar.

yağmur beğendi.
Sfy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 09:47   #1652
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Sayın Yağmur, teşekkürler cevabınıza, küçük şişenin kapağındaki delik geniş ve kapanmadı buradan çıkabilir gaz. Hortumu yukarı çekmek için kapağı açmak enzime hava aldırıp bozar diye endişelenmiştim ama tekrar ayarlamak lazım demek ki.

yağmur beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 10:56   #1653
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sayın inkero,

Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz.

Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar.



Alkol oluşma kısmını hatırlayamamakla birlikte oksijen aldığında oksidasyon nedeniyle bozulma meydana geliyormuş- turşulardaki gibi- zaten bu bozulmayı kokusundan anlayabiliyorsunuz. O yüzden hava almaması gerekiyor.



Laktik asit bakterileri(yararlı bakteriler) üremişse ph'ın bu aralıkta olması gerekiyor. Aksi durumda üreyenlerin zararlı bakteri olması muhtemel.




Yaptığınız düzenekte artık gaz çıkışı durduğunda fermentasyon tamamlanmış oluyor. Sanıyorum bu 3 ayı buluyor.



Ekşimiş yoğurdun suyunun enzimin içine katılma nedeni laktik asit bakterilerinin ortama dahil edilmesi zaten. Pekmez ya da esmer şekerle de besliyoruz ki çoğalsınlar Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

cevabınız için teşekkür ederim.
yazıların tamamını okuyamadım.
yalnız maya + şeker havasız ortamda her türlü alkol oluşturur diye biliyorum.
bu alkol oranı yüksekse tüm canlıları öldürür.

adwa marka ph-metre aldım. 90 TL+ KDV ek olarakta yarım litrelik pH4 ve pH7 kalibrasyon sıvıları ve elektrodu koruma sıvısı potasyum klorür aldım. bunlarında toplam bedeli 50 TL.

2. haftasına giren enzimlerimin ph'ı biri 3,5 diğeri 3,7 çıktı.sanırım iyi yolda. fakat bir tanesinde beyaz küfler ve kötü koku geliyordu. üzerine tekrar beyaz şeker eritilmiş su ekleyince kendine geldi.

daha sonra plastik bidona tekrar enzim hazırladım. Buna;
yumurta kabuğu
turp
turp yaprağı
üzüm sapı
üzüm
mandalin kabuğu
elma kabuğu
vs. meyve kabukları koydum.
pekmez ekledim. 1:3:10 oranına uymaya çalıştım
fakat 6. günden sonra fermantasyon çok yavaşladı.
şekerli su eklemeli miyim ?

yağmur beğendi.
inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 14:39   #1654
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın inkero,

Son yaptığınız karışıma bir tatlı kaşığı kadar kuru veya yaş maya ekleyin varsa yoğurt suyu da. Ardından bir bu kadar pekmez koyun. Tekrar hızlanacaktır. Ama ilk 1 haftadan sonra yavaşlıyor biraz.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 16:46   #1655
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sayın inkero,

Son yaptığınız karışıma bir tatlı kaşığı kadar kuru veya yaş maya ekleyin varsa yoğurt suyu da. Ardından bir bu kadar pekmez koyun. Tekrar hızlanacaktır. Ama ilk 1 haftadan sonra yavaşlıyor biraz.
teşekkürler Yağmur.

dediğinizi yapacağım.
bir sorum daha olacak.

1.) biz bu enzimlere yavaşladıkça şeker ve maya ilavesi yaparsak fermantasyon sürekli olarak devam eder mi?

2.) evde mayaladığım yoğurdun suyunu süzüp ayrı bir şişeye koydum ve içine ılık şekerli su ekledim. şişenin de ağzına balon geçirdim. bu şekilde bekliyor 1 haftadan beri. balon biraz şişmeye başladı. şekerli su ile sürekli beslemek gerekir mi? üzerinde beyaz küfler oluştu. müdahale etmem gerekir mi?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-11-2013, 20:22   #1656
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Enzim'in içine koyduğumuz artıkların içinde bulunan yararlı maddeleri bakteriler işledikten sonra sürekli ilave yapmak daha ne gibi bir işe yarar inanın bende bilmiyorum. Bir de madem şeker kullanıyorsunuz hiç değilse önerilen şekliyle esmer şeker kullanmanızı tavsiye ederim. Bir ara neden beyaz şeker olmuyordu onu bulacağım sanıyorum. 2. sorunuzun cevabını bende bimiyorum, bu şekilde bir denemem olmadı.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2013, 11:05   #1657
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Ben de mandalina ve kabuklarından, yağmur suyu ve mayadan oluşan bir karışımla deneyeceğim. Çok kötü kokar diye başka bir şey eklemiyorum. Bu arada yanlış bilmiyorsam hayvanal kaynaklı hiç bir atık kullanamazsınız, yumurta süt ve yoğurt dahil.

yağmur beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2013, 21:49   #1658
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Artık ben de nargile sistemli enzime geçtim. Sonuncuyu 28 Kasım tarihinde yaptım ilk yarım saatte gaz çıkışı başladı.. Aşağıda videosunu ekledim. Birkaç saat sonra daha da hızlandı hareket.

Enzim - YouTube

ciroz ve yağmur beğendi.

Düzenleyen Ozlem A : 30-11-2013 saat 21:51 Neden: Yazım hatası
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2013, 22:16   #1659
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın Jezebel,
Haklısınız hayvansal ürünler kullanılmıyor. Yoğurdun kendisi değil de yeşil suyunu kullanmak gerekiyor. Ama çok az yoğurt karışınca bir zararı olmaz "sanıyorum". Çok azdan kastım ise yarım yemek kaşığı. Zaten yoğurt suyunu değerlendirme amacıyla değil, laktik asit bakterilerini ortama dahil etmek için kullanıyoruz.

ciroz beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2013, 12:17   #1660
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Aslında Sarıcan'ın kendi gözlemlerine işin mikrobiyolojisi açısından bakacak olursak, bütün sır, laktik asit bakterileri, asetik asit bakterileri ve mayalarda yatmaktadır. Mayalarla ilgili oldukça fazla açıklama olduğu için fazla ayrıntıya girmeyeceğim. Ancak laktik asit bakterilerine ve işlevlerine kısaca değinmekte fayda var.

Laktik asit bakterileri taksonomik sınıfllandırmada sadece bir aileye üye olmayıp, birden fazla aileye ait olan çeşitli türlerden oluşur. Bunları belirleyen temel özellik, son ürün olarak glikozdan laktik asit üeretmeleridir. Laktik asit bakterileri, üzüm, şıra, şarap ve birada bolca bulunurlar. Bozulmamış bir üzüm salkımında gram başına 103 cfu’dan daha fazla laktik asit bakterisi bulunur. (cfu: coloni forming unit, diğer deyimiyle koloni sayısı. Bakterileri tek tek saymak mümkün olmadığı için pratikte böyle bir sayım metodu geliştirilmiş.)

Çünkü üzümün pH seviyesi 3.0-3,5 arasındadır ve böylesine asidik ortamda ancak bu pH seviyelerine dayanıklı laktik asit bakterileri yaşayabilir. Yine bu pH seviyelerini maya ve asetik asit bakterileride tolere edebilirler. Ayrıca ethanol konsantrasyonu % 4 vol üzerine çıktığında 90 çeşit maya, bazı laktobasili türleri, Acetobacter (asetik asit bakterisi) ve Gluconobacter bu ortamda yaşayabilirler. (Ancak ethanol oranının %8 üzerine çıkması durumunda laktik asit türlerinin çoğu bu konsantrasyona dayanamaz. Fakat Oenococcus oeni %14 seviyesine, Lb. brevis, Lb. fructivorans and Lb. hilgardii türleri %20 seviyesine kadar rahatlıkla dayanırlar.) Ayrıca laktik asit bakterileri yüksek tuz konsantrasyonlarına da dayanıklıdırlar. (%6.5 NaCl; %18 NaCl)

Glukoz ve polisakkaritler bu canlılar tarafından karbon ve enerji kaynağı olarak kullanılır. Glukoz pürivik asite, pürivik asit ise asetat ve ethanola çevrilir (Lactobacilli casei). Enzime melas ya da şeker katmamızın temel nedeni budur. Enzimin içerisinde zaten bulunan bu bakterilerin gelişimini hızlandırmak. Doğal olarak her canlı ancak besin bulduğu ortamda yaşamını sürdürebilir. Ortamdaki besin bittiğinde ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden gaz çıkışı durur.

Laktik asit bakterileri 15 – 45 °C arasındaki sıcaklığı tolere edebilirler. Ancak en iyi geliştikleri ortam sıcaklığı 20 – 37 °C arasıdır. Şarap için en iyi sıcaklık bu yüzden 20 °C’dir. Fermentasyonun ilk günlerinde çok hızlı bir gelişim olur ve ortamdaki laktik asit bakterisi oranı 10.000 – 100.000 cfu/ml seviyelerine kadar ulaşır. Bu aşamaya malolactic fermentasyon aşması denir ve malolactic aşamadan sonra malic asit aşaması başlar. Bu aşamada ortamdaki bakteri sayısı 10.000.000-100.000.000 cfu/ml seviyelerine kadar çıkar.

Yine bu türlerin çoğu anaerobik ortamda yaşamaya toleranslıdırlar. Aslında bu bakteriler sadece asit üretmeyip, ayrıca karbon dioksit, hidrojen peroksit, pyroglutamic asit, diasetil ve bakteriyosinler üretirler. Bütün bu ürünler ortamdaki zararlı mikroorganizmaları baskı altına alır ve yiyeceklerin bozulmasını önlerler.

Laktik asit bakterilerinin bir kısmı asetik asit üretimine katılsalarda, esas olarak asetik asit üretiminden asetik asit bakterileri sorumludur. Ortama hava verilmesi durumunda devreye asetik asit bakterileri girer ve ortamdaki alkolü oksijen varlığında asetik asite çevirebilirler. Asetik asit mayaları baskı altına alır ve alkol üretimini durdurur.

Yani sonuçta oluşan enzim laktik asit, asetik asit, alkol yoğunlukta olmak üzere bir çok asitten oluşur. Bu yüzden hava almadığı sürece bozunma olmaz.

Not: Umarım fazla karışık olmamıştır. Oldukça basite indirgemeye çalıştım. Kimyasal formülleri vermedim.
Yukarıdaki yazıda dikkatimi çeken bir nokta var.

"nzimin içerisinde zaten bulunan bu bakterilerin gelişimini hızlandırmak. Doğal olarak her canlı ancak besin bulduğu ortamda yaşamını sürdürebilir. Ortamdaki besin bittiğinde ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden gaz çıkışı durur."

yani gaz çıkışı bittiğinde enzimler ölüyorsa. bu sıvıyı bitkilere sıkmamız veya başka yerlerde kullanmamız ne gibi fayda sağlıyor.
fayda sağlayan şey bu mikroorganizmalar değil mi?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2013, 15:34   #1661
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster

Yukarıdaki yazıda dikkatimi çeken bir nokta var.

"nzimin içerisinde zaten bulunan bu bakterilerin gelişimini hızlandırmak. Doğal olarak her canlı ancak besin bulduğu ortamda yaşamını sürdürebilir. Ortamdaki besin bittiğinde ölüm kaçınılmazdır. Bu yüzden gaz çıkışı durur."

yani gaz çıkışı bittiğinde enzimler ölüyorsa. bu sıvıyı bitkilere sıkmamız veya başka yerlerde kullanmamız ne gibi fayda sağlıyor.
fayda sağlayan şey bu mikroorganizmalar değil mi?

Sevgili inkero, başlığı ve içeriğini iyi okumalısınız, enzim o mikroorganizmaların bir ürünüdür kendisi değil. Yani enzim adıyla mikroorganizmaların ürettiği enzim, organik asit gibi yan ürünler işi yapan kısım (kısaca solucanın dışkısı ne iş yapıyorsa bakterinin dışkısıda benzerdir), ayrıca mikroorganizmaların tamamı ölmez sadece aşırı asidik ortamdan dolayı ya ölürler ya da çalışamaz hale gelirler, bu esnada ölen ölmüştür çalışması duranlarda kullanım sırasında suyla seyrelmenin akabinde hemen uygun ortamda çalışmaya başlarlar.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2013, 17:08   #1662
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Selahattin beyin yazdıklarına ilave olarak;

Laktik asit bakterileri fermentasyon tamamlanıp besin tamamen bittikten sonra bir süre daha aktivitelerini devam ettirirler. Devamında popülasyonda azalma olsa dahi ölmeyip dormant halde beklerler. Bu şekilde 2 sene sonra sadece yeni besin takviyesiyle bakteri popülasyonunun aktifleşip tekrar çoğaldığını gözlemlemek mümkün.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 12:42   #1663
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Meyvelitepe ve Selahattin Bey'e cevapları için teşekkür ederim. şimdi olay kafamda daha iyi oturdu.

Bu enzimi bitkilere verirken pH'ı kaç olmalı?
bitkilere verirken su ile karıştırdığımızda aynı zamanda şeker ilave edip aktif hale getirmemiz gerekiyor mu?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 12:51   #1664
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Ufak bir sorum daha olacak.

fermantasyon bitmek üzere iken besin takviyesiyle bakteri popülasyonunu arttırmanın ve fermantasyonu uzatmanın herhangi bir faydası var mı?

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 13:37   #1665
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
Meyvelitepe ve Selahattin Bey'e cevapları için teşekkür ederim. şimdi olay kafamda daha iyi oturdu.

Bu enzimi bitkilere verirken pH'ı kaç olmalı?
bitkilere verirken su ile karıştırdığımızda aynı zamanda şeker ilave edip aktif hale getirmemiz gerekiyor mu?
Olgunlaşmış enzimde PH'ın 4,5'den daha küçük olmasını bekleriz. Bunun sebebi laktik asit bakterilerinin ortamdaki şekeri tüketip yeterince laktik asit üretmiş olmalarıdır. Yüksek PH ortamda laktik asit bulunmadığına ve muhtemel bozulmaya işaret eder.

Bitkilere verirken şeker veya başka bir besin vermenize gerek yok. Enzim olgunlaştuktan sonra 1 ay içinde tüketmeniz önerilir. Tüketemiyecek iseniz +4 derecede buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 13:41   #1666
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inkero Mesajı Göster
Ufak bir sorum daha olacak.

fermantasyon bitmek üzere iken besin takviyesiyle bakteri popülasyonunu arttırmanın ve fermantasyonu uzatmanın herhangi bir faydası var mı?
Bunu yapabilirsiniz ama size fazladan çok fayda sağlamaz. Ancak enzimi kısa sürede tüketemiyecek iseniz, buzdolabına da kaldırmak istemiyorsanız bunu yapabilirsiniz. Böylelikle bakterinin aktif yaşam ortamını sürdürmüş olursunuz. Enzime eklediğiniz bitki parçalarında tüketilecek şeker zaten kalmamışsa uzatılmış fermentasyon ile enzime geçecek başka bir şey de kalmamış demektir. Ancak yeni eklediğiniz besin sayesinde enzimin PH'ının biraz daha düşmesini bekleyebiliriz.

Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 13:49   #1667
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Sn.İnkero, yukarıda alıntıladığınız mesaj sizi yanıltmasın. Mayalar vasıtasıyla şekerin alkole, alkolün havadaki asetik asit üreten başka grup bakterilerce asetik asite çevrilmesi (şarap ve sirke süreçleri) ile laktik asit bakterilerinin fermentasyon süreçleri biribirine karışmış. Enzim süreci laktik asit bakterilerinin gerçekleştirdiği bir fermentasyon sürecinden ibarettir.

yağmur ve Vegy beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2013, 07:34   #1668
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Teşekkürler Meyvelitepe. sizin sayfanız ve verdiğiniz bilgiler sayesinde bu işe acaip merak saldım.maya ve bakterilerle kafayı bozduk Evin her yeri laktik asit şarap enzim yoğurt mayalarıyla doldu. ve bunlar için aldığım alet edevatlarla.
hanım yakında evden atacak beni

siz anlatınca kafam başka sorular oluştu.
1.) Enzimde mayaların bir işlevi yok mu? ben hepsine mayada koyuyorum.
Enzimler koyduğumuz şekerle aktif hale gelip besleniyorsa ;
içine attığımız meyve kabukları,organik madde vs. ile ilişkisi nedir? sadece bu organik maddelerin içindeki şekeri mi tüketiyorlar?

2.) Enzim ve mayalar birlikte mi çalışırlar yoksa mayalar => laktik asit bakterileri => asetik asit bakterileri

3.) attığımız mayaların ve enzimlerin çeşitliliğini arttırmak fayda sağlar mı? yoksa birbirlerinin çalışmasını kesebilirler mi?

4.) Elimde şu an 1 aylık 3 tane enzim var. 3 de çok güzel kokuyor ( hatta kapağını açtığım zaman içesim geliyor ama birisini üzerinde beyaz küfler var. onun kokusu biraz daha farklı. neden birinde küf oluştuda diğerlerinde olmadı. hava mı aldı acaba ?

5. ) Şu ana kadar temin ettiğim materyaller
pHmetre
hidrometre
alkol refraktometresi
bome

kefir mayası
buğday kepeği ( çinko ve bakır katkılı )
arpa
azerbeycan dağ köylerinden gelmiş peynir mayası
ekşitip suyunu süzdüğüm yoğurt suyu ( şekerli su ile besliyorum. pH'ı= 3,4 )
çok miktarda peyniraltı suyu var. ( nasıl kullanabilirim bilemiyorum )

bunların hepsini karıştırıp bir deneme yapsam sizce sonuç ne olur

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2013, 08:22   #1669
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Sn.inkero,
Benim merak ettiğim bunca enzimi hangi bitkile'de kullanacaksınız
Çok da masraf etmişsiniz. Bitkiler enzim olmadan da harkulade gelişebiliyorlar
Ben eşinize katılmak durumundayım.

ilksenozturk ve ezafma beğendi.
Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2013, 09:10   #1670
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sn.inkero,
Benim merak ettiğim bunca enzimi hangi bitkile'de kullanacaksınız
Çok da masraf etmişsiniz. Bitkiler enzim olmadan da harkulade gelişebiliyorlar
Ben eşinize katılmak durumundayım.

ben bu enzimler dışında düzenli olarak şarapta yaptığım için hidrometere ve alkol ref. lazım oluyor. istanbul'da bu malzemeleri daha uygun fiyata alabiliyorsunuz.

benim enzimleri asıl olarak denemek istediğim yer zeytin bahçemiz. yaklaşık 2500 adet zeytin ağacımız var. dal kuruması, düşük verim dökülme en büyük sıkıntımız belki burada işe yarayabilir. deneyip göreceğiz.
EM için dal kanserine kesin olarak çözüm olur diyor.

açıkcası bu işe bulaştığımdan beri sürekli okuyup araştırıyorum. fena sardırdım. herhalde bu merak bir tek bende olmuyordur

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-12-2013, 12:57   #1671
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Thumbs down

Sayın enzim uzmanı üstadlarım;

Ben de bu konuyla ilgiliyim, 2 ayrı pet şişeye uyguladım, ikisine de esmer şeker koydum, bugün 13 ya da 14. gün ama her 2 şişede de 2-3 gün önce gaz çıkışı durdu, ben de küp beyaz şeker attım metan gazı üretimi yeniden başladı ama dün itibariyle yine yavaşladı gaz üretimi.

Ne yapmam lazım bundan sonrasında ?

İlk 1 ay gaz çıkışı devam etsin diye geri kalan 15 günde düzenli olarak şeker mi ekleyeyim ?

1 Ay sonrasında sadece çalkalamak mı gerek ?

Enzimin hazır hale geldiğini meyvelerin dibe çökelmesinden mi anlayacağız ?

Bilgilendirirseniz sevinirim.

alierbektas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 07:56   #1672
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alierbektas Mesajı Göster
Sayın enzim uzmanı üstadlarım;

Ben de bu konuyla ilgiliyim, 2 ayrı pet şişeye uyguladım, ikisine de esmer şeker koydum, bugün 13 ya da 14. gün ama her 2 şişede de 2-3 gün önce gaz çıkışı durdu, ben de küp beyaz şeker attım metan gazı üretimi yeniden başladı ama dün itibariyle yine yavaşladı gaz üretimi.

Ne yapmam lazım bundan sonrasında ?

İlk 1 ay gaz çıkışı devam etsin diye geri kalan 15 günde düzenli olarak şeker mi ekleyeyim ?

1 Ay sonrasında sadece çalkalamak mı gerek ?

Enzimin hazır hale geldiğini meyvelerin dibe çökelmesinden mi anlayacağız ?

Bilgilendirirseniz sevinirim.
56 sayfa yazı yazılmış, herkes nereye kayboldu bir anda böyle, cevaplayacak kimse yok mu ?

alierbektas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 12:08   #1673
Ağaç Dostu
 
ciroz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alierbektas Mesajı Göster
56 sayfa yazı yazılmış, herkes nereye kayboldu bir anda böyle, cevaplayacak kimse yok mu ?
Sn alierbektas,

Enzim içinde kullandığınız malzeme, sıcaklık, maya kullanılıp kullanılmadığı gibi bir çok değişken var.

Sorunuzu detaylandırırsanız, ilgili ve tecrübeli üyelerimiz daha rahat cevap verebilirler.

Sorduğunuz tüm soruların cevapları aslında o 56 sayfa içinde mevcut.

Tavsiyem, konuyu baştan sona tarayarak gelmeniz.
Arada olası başka sorularınız için de cevaplar bulacaksınız.

yağmur ve Vegy beğendi.
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2013, 12:36   #1674
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Arkadaşlar bende enzim yapmak için kurubakliyat(mercimek,kurufasülye) kullanmayı düşünüyorum. Uygun olurmu ki?
Daha sonra içine eski enzimden ilave edecem.

kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 08:20   #1675
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-04-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz Mesajı Göster
Sn alierbektas,

Enzim içinde kullandığınız malzeme, sıcaklık, maya kullanılıp kullanılmadığı gibi bir çok değişken var.

Sorunuzu detaylandırırsanız, ilgili ve tecrübeli üyelerimiz daha rahat cevap verebilirler.

Sorduğunuz tüm soruların cevapları aslında o 56 sayfa içinde mevcut.

Tavsiyem, konuyu baştan sona tarayarak gelmeniz.
Arada olası başka sorularınız için de cevaplar bulacaksınız.
Sayın ciroz ;

2 tane 5 litrelik pet şişeye 300'er gram esmer şekerle belirtilen oranlarda sadece meyve kabuklarından oluşan karışım hazırladım.

Oda sıcaklığında tutuyorum. Mayanın işlemi hızlandırdığını duyunca 1 hafta önce her şişeye yarım paket maya attım.

Gaz tertibatı yerine her akşam kapağı açıp metan gazını tahliye ediyorum ve şişeleri çalkalayıp alt üst ediyorum.

Bugün 22 ya da 23. gün, dün her iki şişeye de 100-150 gram şeker attım, fermantasyon yeniden başladı.

1-Bundan sonrasında ne yapmam lazım, şeker eklemeye ne zamana kadar devem edeyim ? (1 aylık süre tamamlanıncaya kadar / Şeker eklenmesine rağmen gaz çıkışının olmadığını görülen güne kadar )

2-İşlemin tamamlanması için ideal süre nedir ?

3-Fermantasyonun bittiğini şişe dibinde oluşan çökelmeden mi anlayacağım ?

Bilgilendirirseniz sevinirim.

alierbektas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-12-2013, 15:49   #1676
Ağaç Dostu
 
kimyager147's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2012
Şehir: Konya
Mesajlar: 103
Genelde gaz çıkışı durur ve üzerinde beyaz küf oluşur. Birde kokusu sirke kokusuna benzer.

ciroz ve yağmur beğendi.
kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2013, 10:35   #1677
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alierbektas Mesajı Göster
Sayın ciroz ;

2 tane 5 litrelik pet şişeye 300'er gram esmer şekerle belirtilen oranlarda sadece meyve kabuklarından oluşan karışım hazırladım.

Oda sıcaklığında tutuyorum. Mayanın işlemi hızlandırdığını duyunca 1 hafta önce her şişeye yarım paket maya attım.

Gaz tertibatı yerine her akşam kapağı açıp metan gazını tahliye ediyorum ve şişeleri çalkalayıp alt üst ediyorum.

Bugün 22 ya da 23. gün, dün her iki şişeye de 100-150 gram şeker attım, fermantasyon yeniden başladı.

1-Bundan sonrasında ne yapmam lazım, şeker eklemeye ne zamana kadar devem edeyim ? (1 aylık süre tamamlanıncaya kadar / Şeker eklenmesine rağmen gaz çıkışının olmadığını görülen güne kadar )

2-İşlemin tamamlanması için ideal süre nedir ?

3-Fermantasyonun bittiğini şişe dibinde oluşan çökelmeden mi anlayacağım ?

Bilgilendirirseniz sevinirim.
Ali Erbektaş merhaba,

benimde bazı enzimlerimde gaz çıkışı daha kısa sürerken bazılarında çok daha uzun sürdü.
içerisine koyulan şeker ve organik atıklarının içindeki şeker miktarı ile alakalı olabilir.
Gaz çıkışınıın kısa sürmesi enzim kalitesini ne kadar etkiler bilemiyorum.
bu arada benim yaptığım 3 adet enzimden sadece birinde beyaz küf oluşmaya başladı. o da tomurcuk şeklinde değilde üstte yüzeysel tabaka gibi.

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2013, 10:42   #1678
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-08-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 40
Bir arkadaşım yurtdışından aşağıdaki resimdeki ürünü getirtip burada satıyor.

böyle aparat işimize yarasa temin edebilirim.

ürünün havasını çıkarıp almak için belki işe yarayabilir diye düşündüm.

EMSA DECANTINO PRATK KAPAKLI E TIPASI - YEL MUBA - Ev ve Yaam rnleri

inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2013, 10:33   #1679
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
30 Ekim'de yaptığım enzim, gaz çıkışı 2 hafta önce durdu. PH ölçüm aletim yok ama hazır gibi görünüyor, uzmanlar ne der acaba?

Eklenen Resimler
 
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2013, 19:30   #1680
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Kokusu nasıl acaba?

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024