agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)




Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-07-2013, 00:07   #1591
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-04-2013
Şehir: Düzce
Mesajlar: 35
ceviz yaprağını kesinlikle atmalısınız

cemas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2013, 00:24   #1592
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ertugrula66 Mesajı Göster
Yoğurt kabından hayır çıkmadı ben de enzim yapmaya karar verdim
dut yaprağı,ceviz yaprağı,patates kabuğu ve kendisi,yumurta kabuğu,patlıcan kabuğu,karpuz kabuğu,pekmez,yağmur suyu,az hamur mayası ve pirinç suyu dün gece itibarı ile hazırlanmıştır.Ve bu gün şahane kabarcıklar çıkartıyor.)
Yakında resim koyarım şimdi teravih namazına gidiyorum.selamlar.


Mutfak atıklarından enzim yapmak. - YouTube

ertugrula66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2013, 12:09   #1593
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 05-06-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 80
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
Herkese selamlar.

Koku artık iyice kötüye gittiği için ph da 5.6 olunca ilk yaptığım balık enzimlerini (40 günlük) çöpe attım.Zamanında pekmeze kıyamadık az koyduk olmadı.

önceki yazılarda bahsedilen enzimin olmaya başlama emarelerindeki ''turşu gibi '' tabirini nihayet bu hafta sonu anladım.fermantesi başlayan enzimlerim yaklaşık 10-15 gün sonra kapağını açtığımda koku turşu gibi ve ph 4.5 çıkıyor bunu da iyiye işaret olarak yoruyorum.

Aşağıdaki enzimleri dün yaptım. 19 litrelik damacanaların İçindekiler;
Her bir damacana için;
Melas 1250 gr.
Mutfak artığı 3.750 gr. (ağırlıklı olarak bal kabağı devamında yumurta kabuğu,balık,muz,patates)
Klorsuz su 12.500 gr.
aktivatörler ; 2 çay bardağı EM-A, 8 kaşık sıvı maya , 4 kaşık yoğurt suyu

toplam da 240 litre enzimim var şu anda.Ama artık sadece balık'tan enzim yapmayı düşünüyorum.Mavi varilin içi melas dolu olduğu için varile yapamadım.toprak analiziminde çinko eksikliğide var birde çinko ile ilgili çalışma yapacağım.
Kısacası enzim konusunda az çok bir şeyleri öğrendiğimi düşünüyorum.o kadar da korkulacak bir şey yokmuş...
sıra sıcak kompostta

kac gunde kullanıma hazır oluyor acaba

bonsaist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2013, 21:18   #1594
ezo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 215
Kültür mantarının soyduğum kabuklarını enzime atabilirmiyim?

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2013, 23:03   #1595
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-04-2013
Şehir: Düzce
Mesajlar: 35
Temizleyerek atabilirsiniz

cemas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2013, 07:38   #1596
ezo
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 24-09-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 215
Bu hafta sonu yine enzim hazırladım. İçindekiler; maydanoz, patates kabuğu, yumurta kabuğu, semizotu, havuz, çay posası, kuru maya, yoğurt suyu, kuru incir, kuru siyah üzüm, kuru kayısı ve pekmez. Karışımı hazırladıktan yarım saat sonra gaz çıkışı başladı

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2013, 08:19   #1597
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
kuru meyvelerin olması çok fayda sağlıyor

ezo ve yağmur beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2013, 14:55   #1598
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
bahçeye enzim yetiştiremiyorum...

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2013, 15:08   #1599
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
bahçeye enzim yetiştiremiyorum...
eeee bahçeniz çoşunca
enzimlerin de çoşması gerekiyor....
şaka bir yana enzim çok faydalı bir çalışmadır

aviator34 beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-07-2013, 23:22   #1600
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-04-2013
Şehir: Düzce
Mesajlar: 35
Enzime tohuma kaçmış semizotunun dalını koyabilir miyim , koyabiliyorsam tohumlarla beraber koyayım mı

cemas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2013, 10:50   #1601
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Koyabilirsiniz

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2013, 16:13   #1602
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 12
sayın Antihistaminik cevabınızı az önce okudum.Çok teşekkürler.Hazırladığım karışıma sadece klorsuz su ilave edeceğim.Saygılar sunarım.

avahit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2013, 18:04   #1603
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-04-2013
Şehir: Düzce
Mesajlar: 35
Son kullanma tarihi 8 ay geçmiş harnup pekmezini kullanabilir miyim ? ( hiç açılmamış cam kavanozda )

Eğrelti otu , at kuyruğu vb. otları koyabilir miyim ?

Üzerinde tohum olan otları tohumlarından arındırıp koysam olur mu ?

cemas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2013, 21:13   #1604
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemas Mesajı Göster
Enzime tohuma kaçmış semizotunun dalını koyabilir miyim , koyabiliyorsam tohumlarla beraber koyayım mı
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
Koyabilirsiniz

kaçırdınız bu cevabı sanırım.

yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2013, 22:57   #1605
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-04-2013
Şehir: Düzce
Mesajlar: 35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yagmurr Mesajı Göster
kaçırdınız bu cevabı sanırım.
Bu cevabın sadece semizotu için olduğunu düşünerek bir daha sordum .

yağmur beğendi.
cemas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2013, 10:29   #1606
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Bol çeşit kaliteli enzim
organik asaslı hemen her bitkiyi koyabilirsinzi

yağmur beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2013, 14:57   #1607
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-04-2013
Şehir: Düzce
Mesajlar: 35
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemas Mesajı Göster
Son kullanma tarihi 8 ay geçmiş harnup pekmezini kullanabilir miyim ? ( hiç açılmamış cam kavanozda )
Sn. Safranlı Kaçırdınız sanırım

cemas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2013, 16:00   #1608
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemas Mesajı Göster
Sn. Safranlı Kaçırdınız sanırım
gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz
elinizde var ise kuru üzümü özellikle tavsiye ederim

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2013, 03:41   #1609
Ağaçsever
 
tevmen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-09-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 58
Galeri: 2
Enzim harika bir şey, inandım iyice. Mesela 'bioenerji' üretimi için büyük ölçeklerde kullanılıyormuş. Neyse daha pratik açıdan Tayland'dan bir makaleye rastladım (Asian Journal of Food and Agro Industry, 2009, S169). Üç grup meyve üzerine deney yapmışlar

1) tatlı meyveler. Kullandıkları meyveleri hiç tanımıyorum, oraların tropik meyveleri olacak. Bizim elma armut kavun karpuza mukabil olduğunu tahmin ettim.

2) Ekşi meyveler. Aralarında limon, portakalı da sayıyorlar.

3) Nişastalı meyveler. Muz ve tatlı patatesi bu gruba koymuşlar.

Bir ay sonunda enzimlerin azot, potasyum, fosfor değerlerini ölçmüşler. En iyi grup 'nişastalı meyveler' grubu. Diğer iki grup ise aşağı yukarı aynı.

tevmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2013, 11:55   #1610
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
Bu şekilde araştırma neticelerini bulup bizlerle paylaşan arkadaşlara hususen teşşekur etmeliyiz
meselenin bilimsel yönüde ispatlanmış oluyor

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-08-2013, 23:15   #1611
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 74
Galeri: 1
Sayfanız ve paylaşımlarınız çok güzel. Henüz 31. sayfadayım. Enzime başladım bile. Ancak acil bir sorum olacak. Bir yer edindik eşimle. Yıllardır kullanılmamış. Birkac güne kadar içindeki otları kestirip toprağı hazır hale getireceğiz ama benim gözüm içindeki boyumu aşmıs ama isimlerini bilmediğim otlarda. Onlarla ne yapabilirim? Enzim,kompost????

Derya Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2013, 07:57   #1612
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: YALOVA
Mesajlar: 1,281
kompost daha mantıklı
enzim için çok gelebilirler

yağmur beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2013, 22:54   #1613
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 74
Galeri: 1
Sayın Safranlı cevap için teşekkürler. Hemen kompost sayfasına ziyarete gideyim bari

Derya Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 21:15   #1614
Ağaç Dostu
 
jojoba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-05-2013
Şehir: Sakarya/ Hendek
Mesajlar: 272
dolapta biraz fazlaca beklediği için yemek istemediğim yarım karpuzum var ve
değerlendirmek istiyorum. üzüm pekmezi, elma, patates kabugu,
salatalıkla beraber enzim yapabilirmiyim bu karpuzdan? ha birde
böceklenmiş ve kurtlanmış pirincim var 1 kg kadar () bakliyat böceklenmesi başlığında bahsetmiştim nerden başlamalıyım?

jojoba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 22:09   #1615
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 74
Galeri: 1
Merhabalar
Sayfanızdan öğrendiklerimle bir kaç şişe enzim yapmıştım. Birini süzdüm ama ph ını ölçemedim daha. Balkonda sıcakta duruyor iki günde bir gazını alıyorum. Eşim kızdığı için enzim yapmaya ara vermiştim. Ama dayanamadım içi kötü çıkan bir karpuzu blendırdan geçirdim kola şişesine doldurdum ancak diğer artıklar çöp muamelesi görünce ben de dedim tekrar birikene kadar beklesin. Kenardaki eski enzim den az bir şey ekledim. Sıvı olarak karpuz suyu yetmişti zaten. Birkaç saat sonra iyi ki bakmışım. Davul gibi şişmişti.

Derya Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2013, 22:14   #1616
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: Nazilli
Mesajlar: 74
Galeri: 1
Aktifleşmesinin sebebi eski enzim mi?
O zaman eski enzime olmuş gözüyle bakabilir miyim?
Yenisi hala gaz çıkartıyor pekmez eklememe gerek kalmadı mı?
yoğurt suyu eklemediğim için iyi bakteri olmayacak mı içinde?
Yardım eder misiniz?

Derya Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2013, 15:56   #1617
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
İki şişe yeni enzim yaptım, ağırlıklı ananas kabuğuna muz ve limon kabuğu ilave ettim. Bileşimim şu şekilde oldu:

450-500 gr parçalanmış meyve kabuğu
50 gr pekmez
1 tatlı kaşığı kuru maya
1.2 lt su

Mutfak lavabosunun altında uykuya yatırdım ki bir saat geçmeden gaz çıkışı başladı ve bir hafta sonra çok azaalarak şu anda tamamen durdu. 26 Eylül'de hazırlamıştım. Meyveler dibe çöktü, renk berrak ve koku hoş. Acaba bu kadar kısa sürede olmuş olabilir mi?

maki01 beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-10-2013, 06:40   #1618
Ağaç Dostu.
 
vetman996's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-08-2008
Şehir: Manisa-Salihli
Mesajlar: 772
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Derya Yıldız Mesajı Göster
Aktifleşmesinin sebebi eski enzim mi?
O zaman eski enzime olmuş gözüyle bakabilir miyim?
Yenisi hala gaz çıkartıyor pekmez eklememe gerek kalmadı mı?
yoğurt suyu eklemediğim için iyi bakteri olmayacak mı içinde?
Yardım eder misiniz?
Sayın Derya Yıldız Merhaba.

Enzim yaparken yararlı bakterileri besleyeceğin pekmez, melas, kahverengi şeker vs. mutlaka kullanmalısınız.

Enzim yaparken yoğurt suyu kullanmanız ise şart değil. eğer kullanırsanız laktik asit bakterilerisi de ilave etmiş olursunuz ki daha iyi olur.

Enzimdeki 1-3-10 kuralına dikkat ettiğiniz sürece iyi kalitede enzim elde ediyorsunuz.

Selamlar... Saygılar...

SAHIRE beğendi.
vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2013, 16:04   #1619
Ağaçsever
 
beyaz-papatya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
Merhabalar tesadüf eseri keşfettim burayı yazıları okuyunca da cok etkilendim öğretmenlik yaptığım okulda enzimden bahsedince öğrencilerimizle beraber yapabileceğimiz bir proje olabileceğine karar verdik inşallah bizde başarılı olabiliriz
iyi ki varsınız

beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-11-2013, 23:20   #1620
Ağaçsever
 
beyaz-papatya's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-11-2013
Şehir: Denizli
Mesajlar: 36
Merhabalar yeniden az önce enzim yapmaya karar verdim ve akşam eşimle beraber yediğimiz 2 ekşi ve 1 tatlı nar kabupu ve 1/4 tatlı nar 4-5 mandalina kabuğunu mutfak robotundan geçirdim ve kavanozuna yerleştirdim çeşmeden aldığım suyu dinlendirip kullanabileceğimi okumuştum daha önceki sayfalarda suyuda dinlendirmeye bıraktım pekmezde hazırda bekliyor acaba yanlış **** eksik yaptığım bir şey var mı

ben ingilizce öğretmeniyim ve eğer ben yapabilirsem okuldaki fen bilgisi öğretmeni ile beraber öğrencilere proje olarak okulda yaptırmayı ve bu projeyi bir cok kişiye duyurmayı amaçlıyoruz o yüzden yardımlarınız benim için çok önemli şimdiden herkese teşekkür ederim ii geceler

beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024