05-01-2010, 21:03 | #91 |
Ağaç Dostu
|
İçilebilir veya çöp enzimde kesinlikle beyaz şeker kullanılmaması gerekiyor. Bizdeki marketlerde satılan kahverengi şeker, aslında beyaz şekerdir.Bu beyaz şeker melasla boyanıyor, oluyor kahverengi şeker. Enzim yapımında kullanılan kahverengi şeker ise bizim marketlerde satılan kahverengi şekerden değil. Bu nedenle melas bulunamazsa, pekmez kullanılması gerekir diye düşünüyorum. |
05-01-2010, 21:09 | #92 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Vişne-elma-üzüm-kızılcık.... Melas yerine de pekmez kullanılırsa tam bir bomba olur. Bu içeceğe; likör,şurup,serinletici,ferahlatıcı vs. gibi isimler yerine enzimi çağrıştıran bir isim verme zamanı geldi |
|
05-01-2010, 21:18 | #93 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Bu şurubu yapacak arkadaşlara benim naçizane tavsiyem hiç pestisit kullanılmamış doğal meyveleri kullanmalarıdır. Kurtlu olması önemli değil. Bir diğer nokta da meyveyi ağaçtan kopardığınız gibi hiç yıkamadan ve çok fazla elleçlemeden sadece kesip kaba yerleştirmeleridir. Çok ham veya çok aşırı olgunlaşmış meyve yerine tam kıvamında yenebilir olgunlukta meyve daha yararlı olacaktır (Çok hafif ham olabilir!). |
05-01-2010, 22:16 | #95 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
|
Rahmetli babaannem bahçedeki armutlardan küpte yapardı. Canı sıkıldığında da doldurur doldurur içerdi, neşesi yerine gelirdi. Çok da mutaassıptı ama, armuttan yapılı enzim(miş) nihayetinde |
05-01-2010, 22:57 | #96 |
Ağaç Dostu
|
Enzim Yapımı
Bugün nihayet enzim yapmaya fırsat bulabildim. Kahverengi şeker bir haftadır bekliyordu. İçilebilir enzimle başlamaya karar vermiştim fakat yapacağım ürün biraz çeşit içersin istediğim için evdeki meyvelerle yetinmedim. Bugün marketten çilek, erik, kivi, mandalina, portakal aldım, evde bulunan elma ve limonuda ilave ederek tam bir kokteyl hazırladım. Bu arada muz koymayı unuttuğumu hatırladım. Üretim Reçetesi: 1- On litrelik Erikli pet şişenin suyunun yarısını boşattım. Kalan 5 litre Su 2- 500 gr' lık kahverengi toz şekeri içine boşalltım ve erimesi için çalkaladım. 3- Bütün aldığım meyveleri temizce yıkayarak tarife göre 1,5 kg meyve koyacağım hesabı ile her meyveden eşit olabilecek gibi 200-250 gr lık partilere ayırdım. Sonra portakal, mandalina, kivi, elma ve limonun kabuklarını soyarak daha sonra yapacağım çöp enzim için havasız saklama kabına (Yinemi yoğurt kovası seslerini duyar gibiyim) kaldırdım. Erik ve çileği ise normal hali ile dilimleyerek bütün meyveleri pet şişeye doldurdum. Meyveler herhangi bir kirlenmeye uğramasın diye doğradığım meyve parçalarını hiç bir yere koymadan direkt şişeye bıraktım. Böylece yeteri kadar steril olmasını sağladığımı zannediyorum. Şimdi bekleyip göreceğiz bakalım. Biriken meyve kabuklarından da çöp enzim yapmayı düşünüyorum. Onu daha sonra resimlerim. İşte resimler. Nargile sisteminden bahsetmeyi unuttum. Yarım litrelik yavru pet şişesinide daha önce tarif ettiğim şekilde sisteme ilave ettim. Düzenleyen Sarıcan : 05-01-2010 saat 22:59 Neden: ekleme |
06-01-2010, 02:37 | #99 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Arkadaşlar kolay gelsin diyelim de, bu işe baştan kahve rengi şekeri katmanıza mana veremedim, halbuki ben mehmet sarıcan arkadaşımızla görüşmelerimizde ben (ŞIRA) diye anlatırken şekeri sonradan katılması gerektiğini açıklamıştım. Kendisinin de aklında kalmamış her halde, bu işe enzim düşüncesiyle devam ediyor, şu anda malzemeleriniz fermantasyon işleminde çok aktif olarak oluşacak içerek tüketimine yetişemiyeceksiniz. Arkadaşlar açıklamalar getirmek isterdim ama, konu başlığına uygun yeri değil, konunun uzmanı olarak gelin bu konuyu üzüm şırası başlığında tartışalım, daha ilerleriye götürerek şırayı, bozayı da vede içilebilir turşu suyunun fermantasyonunu paylaşımlara açarak ata yadigari içilebilr tatlarımızı günümüze taşımış oluruz. Düzenleyen epsody : 06-01-2010 saat 02:44 Neden: yazıya ilaveler |
06-01-2010, 02:52 | #100 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: istanbul-Gelibolu
Mesajlar: 1,829
|
Ata yadigari gazlı içecekler.Adı (turşu suyu)
Arkadaşım kusuruma bakma ama bu içkinin adını çok eskiden koymuşlardı, turşu suyu, halen balkanlarda bu adet sürmekte ve kullanılmaktadır. |
06-01-2010, 09:21 | #101 |
Ağaç Dostu
|
Evet, malesef yerleşim sırasını yanlış yapmışım. Bir sıra meyve biraz kahverengi şeker, bir sıra meyve bir sıra kahverengi şeker olarak yapmam gerekmiş. En üst sırada yine şeker olması gerekmiş. Fakat aslında bulunabilse de aşağıdaki linkte verdiğim gibi büyük küp şekerler olsa, belki meyvaların su altında kalmasınıda sağlar. http://enzymo.wordpress.com/2008/04/...-enzyme-juice/ Bir daha ki sefere daha iyisini yaparız. Tecrübe denilen şey bu işte. |
06-01-2010, 10:15 | #102 |
Ağaç Dostu
|
Turşu evde her zaman yapılan bir şey halende iki üç bidon var. Biz o zaman ne için uğraşıyoruz ki? Turşu içine tuz koyuluyor oysa burada tuz adı hiç geçmedi! Diğer taraftan bu enzimler gübre oluyor. Bir dikkatimi çeken taraf oldu: içmek için karışık meyve değilde bir tür kullanılsa daha leziz bir içecek elde edilmez mi? Aslında bu işe yazın başlansa daha iyiydi, buda geçen yıl ki çilekçilik gibi kışa denk geldi. |
06-01-2010, 10:36 | #103 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Nariçi, Elbette olabilir, zaten son gönderdiğim linkte sadece mango meyvesinden yapmışlar. Ayrıca bu aşağıdaki linkte de sadece sarımsak ve portakal için yapılmış enzim denemeleri var. http://www.my-island-penang.com/Fruit-Enzyme.html Ben biliyorum ki bugün çoğu evde mevsimine göre vişne ve ahududu likörü hala yapılmakta ve sevilerek içilmektedir. Tek farkı belki yapılan enzim içindeki alkol oranının çok az olmasından üzerine biraz da etil alkol ilave edilmesidir. Meyve kokteylinin tek amacı zannederim her meyvenin özünden farklı bir lezzet ve vitaminin enzime katılmasını sağlamaktır. Yani bir nevi atom bombası yapıyoruz. Gençlik iksiri, yeni adına antiaging diyorlar, yabancı dille söyleyince daha havalı oluyor diye. Tek başına çileğin harika olacağını düşünüyorum. Bence deneyin, belki yeniden çilek yapmama neden olursunuz. Düzenleyen Sarıcan : 06-01-2010 saat 10:38 Neden: ekleme |
06-01-2010, 10:59 | #104 |
Ağaç Dostu
|
http://www.my-island-penang.com/Fruit-Enzyme.html Sn.Sarıcan'ın verdiği linkteki gibi şişe şişe enzimleri yapacağız gibime geliyor Şeker yerine bal da kullanılıyor. Bu şekilde enzim yapmayı bu zamana kadar öğrenememiş olmam büyük kayıp. Daha öğreneceğimiz ne kadar çok şey var kimbilir ? Teşekkürler Sarıcan. |
06-01-2010, 11:00 | #105 |
Ağaç Dostu
|
İleriye doğru bir nişan atılıyor ona doğru koşuyoruz birşey bulabilirmiz onu çalışmalarımız gösterecek. Aklıma gelen bir şey var; plastik bidonlar bu kimyasal tepkimelerden etkilenmez mi acaba! Gerek tat gerekse kimyasal karışıma birşeyler katarlar mı diye aklıma geliyor. |
06-01-2010, 11:16 | #107 |
Ağaç Dostu
|
Sn. denizakvaryumu, Ben teşekkür ederim. Ben hiç bir şey yapmadım, hazırdaki bilgileri sizinle paylaşıyorum. Benim için de ilginç deneyimler oluyor. İlk deneyimim de hata bile yaptım acemilikten ama umarım iyi olur. Sonuçta şekeri o veya bu şekilde de koysak fermentasyon oluşacak herhalde. Bundan sonra evde kavanoz kalmayıp enzim olacak herhalde Sn. Nariçi, Başta bende tereddüt ettim pet şişe kullanmakta. zannederim en ideali cam kavanoz kullanmak ama pet şişede içinde klorsuz temiz suyu bile hazır olarak insanın önüne gelince biraz kolaycılığa kaçıyor. Beni cesaretlendiren başka bir şey de uygulama yapanların çoğunun cam şişeyi şart koşmaması ve plastik şişede olabilir demesi. Fakat yinede bence pet şişenin dışındaki diğer plastikleri kullanmamak lazım. Çünki özellikle renklendirilmiş plastik bidonlarda genellikle hurda plastiklerin kullanım oranı çok artıyor. Pet şişede hiç değilse böyle bir risk yok ve biz bunlarda gelen suyu içiyoruz. |
06-01-2010, 11:23 | #108 |
Ağaç Dostu
|
Beyaz pet şişeler bir kolaylık ama bunların tek kullanım için üretildiğini düşünüyorum. Üstelik sadece su için üretiliyor. Oysa biz 4 aya varan bir biolojik tepkime yapacağız ve yine defalarca kullanma gereği duyulabilecek.Plastik mutlaka etkilenecektir. Camdan şaşmamak en iyisi, gerçi nargile düzeneği kurulmazsa ve ihmalkar davranılırsa cam şişe de bomba gibi patlar o da başka konu |
06-01-2010, 15:06 | #109 |
Ağaç Dostu
|
Cam şişe konusunda haklısınız.Ne de olsa içeceğiz.Geçen sene Adada şarap yapmaya çalışmıştım.O sistemi kurup, denemeye orda başlamalı. Pekmezi yine aynı oranlardamı kullanmalı? Ya da esmer şekerlemi devam etmeli karar veremedim? Ne dersiniz ? Not: şarap yapımını soracak olursanız sonunda sirkeye dôndü |
06-01-2010, 17:24 | #110 |
Ağaç Dostu
|
Bal da kullanılıyor. http://www.my-island-penang.com/Fruit-Enzyme.html Oran konusunda formulü uygulayacağız. 1-3-10 300 gr pekmez-bal-şeker 900 gr meyve 3000 gr su |
06-01-2010, 22:00 | #111 |
Ağaç Dostu
|
http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1262724837 Sn. Sarıcan'ın uygulaması Turşu yaparken, sebzelerin su yüzeyinde kalmaması için en üste ağırlık konur, böylece doğrudan hava ile temas kesilir, şıra yaparken de gerekmez mi? Düzenleyen Kiraz : 07-01-2010 saat 08:46 |
06-01-2010, 22:58 | #112 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Bir müddet sonra büyük kap'ta aşırı bir sıkışma olacaktır. Hortumun diğer ucundaki kabın ağzı açık olmalı. Hortumun ucu devamlı suyun içinde olmalı ve büyük kaba hava kaçmamalı. Kaçarsa sirke olur. Bu yöntemi, üzüm suyunda, yani üzümü sıkıyor ve suyu ile beraber, aynen sizin yaptığınız gibi yapıyoruz zaten de, 'şıra'ya giden şaibeli yolu bende merak ediyorum. |
|
06-01-2010, 23:14 | #113 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Şarap yaparken pekmez kullanılmaz. Şeker de... Sevgili Kiraz'ın büyük kap, küçük kap örneği şarap yapımı için çok uygun. |
|
06-01-2010, 23:56 | #114 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Enzim (Enzyme) nolu mesajda nargile sisteminin nasıl yapıldığını anlattım. Enzim (Enzyme) nolu mesajdaki resimde de göreceğiniz üzere küçük pet şişenin kapağında iki adet delik vardır. Deliğin biri hortumun devemlı su içinde kalmasını sağlayan sabitleme deliği, diğeri ise su içinden çıkan gaz kabarcıklarının şişeyi terk etmesi için düşünüldü. Sevgili Sındırgılı şarap yaptığı fermentasyon kabına da böyle bir sistem ilave ederse büyük bir ihtimalle sirke yapmaktan kurtulur. Bu söylediğim sistem Sn. Kirazın kuşkularını da gidermeye yeter ama ben üste bu kadar boşluk kalacağını bilseydim bu işlemi Erikli suyun yeni çıkan 8 lt' lik pet şişesinde yapardım. Üst kısımda daha az hava boşluğu kalırdı ama birinci gün geçtikten sonra zaten şişenin içinde karbondioksit gazından başka bir şey kalmıyordur. Arada bir şişeyi çalkalamak için gittiğimde fokur fokur gaz çıkışını görüyorum zaten. |
|
07-01-2010, 00:08 | #115 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Basınçtan atabilir. |
|
07-01-2010, 00:14 | #116 |
Ağaç Dostu
|
Ben şarap yaparken, nargilenin ucu sudan çıkmıştı .Şeker veya pekmezin katılmayacağını, sizin kadar olmasada biliyorum.Burada yapılacak olan farklı, 27 aralıkta çöp enzime başladık.Ben şimdi 3 ay sonra içilecek enzim yapmak istiyorum. Mango enzimi yapacağım. Esmer şeker veya pekmez yerine bal kullanacağım. Gelişmeleri ayda bir aktarırım |
07-01-2010, 00:15 | #117 |
Ağaç Dostu
|
Halil Bey, Bir ucu atmosfere açık bidonda basınç oluşmaz ki, bidonun içindeki basınç atmosfer basıncına eşit. Bu arada yine resimde tariflemek için koymuştum, akvaryum hortumunu kendinden 1 mm küçük bir deliğe geçirip sızdırmazlığı sağlıyoruz ve hortumun üstünde sıkılıktan boğum oluşuyor. Gönlünüzü ferah tutun, zorla çekip çıkarmazsanız hortum yerinden çıkmaz. Bence taşır veya yer değiştirirken dikkat edilsin yeter. |
07-01-2010, 00:50 | #118 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
|
Alıntı:
Ama sizin enzim denemenizi merakla takip ediyorum. Sonuçlarını paylaşın lütfen. |
|
07-01-2010, 01:07 | #119 |
Ağaç Dostu
|
Halil bey, Enzim (Enzyme) nolu mesajda hortumun suyun içinde ve şişenin üzerindeki ikinci deliklede atmosfere açık olduğunu anlatmıştım ama dikkatinizden kaçtı herhalde. Çok basit bir sistem, kesin işinize yarar ve şarap yaparken sizi bir çok sıkıntıdan kurtarır. Bir tek üzümü doldurduğunuz kabın kapağını bilmediğim için ona bir şey diyemiyorum, tabi bir de kullandığınız hortum çapını. Gaz tahliye ettiğiniz için büyük çaplı hortuma ihtiyacınız yok. Akvaryum hortumu bu iş için yeterli. Gerekirse akvaryum hortumunun şarap deponuza girdiği yeri macunlayın ama nargile için büyük kaba ihtiyacınız yok, bir bardak su bile yeter, yeterki hortumun ucu suyun içinden çıkmasın. Bu da en güzel böyle 1/2 litrelik bir pet şişenin kağağına iki adet delik delmekle çok rahat oluyor. Şişenin kapağını açmadıktan sonra hortumun sudan kurtulması mümkün değil. İkinci delikte gaz çıkışı için yeterli zaten. Düzenleyen Sarıcan : 07-01-2010 saat 01:18 Neden: ekleme |
07-01-2010, 01:40 | #120 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
|
Sn Sarican'in nargile sisteminin bilimsel adi "hava kilididir" Ingilizcesi "Air Lock" Aslinda bu cihazlari burada evde bira ve sarap yapanlara malzeme satan yerlerde kesin hatirlamiyorum ama tanesi yaklasik 2 TL'ye satiyorlar. Yarin resmini ceker buradan yollarim. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|