agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri > Tavuk Yemekleri
(https)




Reklam


Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-10-2008, 21:17   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Tuzda Tavuk

Tuzda tavuk bilen var mı?
Harika bir yemektir, yarın misafirlere pişireceğim de..
Misafirler parmaklarını yesinler istiyorum.

 
derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2008, 21:22   #2
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Çok duydum ama tavuğu ziyan ederim diye cesaret edemedim, tam ölçüyü alıp, yapan birinden dinlersem belki cesaretlenirim, anlatmaya var mısınız?

Tadını da merak etmiyor değilim hani.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2008, 21:37   #3
Ağaç Dostu
 
ormanx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: Çerkezköy/Tekirdağ
Mesajlar: 395
Galeri: 20
Bizim buralarda da sütlü tavuk yapılır. Bildiğim kadarıyla 1 gün boyunca tavuğu komple süte yatırıp bekletiyorlar. Ondan sonra pişiriyorlar.

Tuzda tavuğu ben de merak ettim.
Yemek pişirmeyi ben de bir erkek olarak çok severim de. Tabii bizimkisi mecburiyetten değil hobi amaçlı.

ormanx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-10-2008, 23:04   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Çok kolay aslında. Tavuğu yine isterseniz bir gece önceden terbiyeleyebilirsiniz, süt de olur, soğan suyu da..
Sonra iç pilav pişiyiyoruz, yarı diri olacak ama. ( pirinç, kuş üzümü ile yapılıyor ama ben son yapışımda kabuksuz badem ve tereyağı ile yaptım pilavı. Daha güzel oldu.)
Tavuğun karın boşluğuna pilavı doldurup ( aman dikkat çok doldurmayın pilav pişince taşıyor) karın boşluğunun her iki ucunu normal iplikle dikiyoruz. Sonra efendim tavuğun kanatları ve butlarını iple bağlıyoruz, pişerken açılmasın diye.
Boyutuna göre üç tür tuz var. Bizim normal sofra tuzu, daha iri olan kaya tuzu ve bundan da daha iri olan iri kaya tuzu...
Yuvarlak tepsinin altına kaya tuzunu 3- 4 cm olacak şeklilde elimizle basa basa döşüyoruz.
Tavuğun üzerine istediğiniz baharatları sıvı yağla karıştırıp sürüyoruz ( ben defne yaprağı ve biberiye az miktarda koyuyorum).
Tavuğu hazırladığınız ve tuz döşediğimiz tepsiye butları ve kanatları altta, sırtı üstte olacak şeklilde koyuyoruz ve üzerine iri kaya tuzunu hafifçe ıslatıp, elimizi ara ara suya batırarak 1-2 cm kalınlığında kaplıyoruz ( aynı kumdan kale yapar gibi). Daha sonra normal kaya tuzunu yine aynı şekilde hafif ıslatıp ve yine eilimizi suya batıra batıra iri kaya tuzu tabakasının üzerine 2 cm olacak ve tevuğun hiç açıkta yeri kalmayacak şekilde kaplıyoruz.
Püf noktası tuz tabakasının üzerine minimal çatlak oluşması.
250 dereceye önceden ısıtılmış fırında 1 saat en alt rafta, 1.5 saat de orta rafta olacak şekilde toplam 2.5 saat pişiriyoruz.
Tuzu çekiç yardımıyla kırarak nar gibi kızarmış tavuğumuzun tadına bakıyoruz. Tavuğun hemen üzerinde iri kaya tuzu kullanılması tavuğun tuz almasını engelliyor.
Eğer iri kaya tuzu bulamazsanız normal kaya tuzuyla da yapabilirsiniz ama tuz tabakasını kırınca tavuğu şöyle bir çırpın ki tuzu ayarında olsun.
Afiyet , bal, şeker olsun.

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 07:59   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 27,468
Galeri: 103
Sevgili derya derya, teşekkür ederim.
Ben dışarıda da yediğim güzel bir yemek olursa, hemen garsona rica eder, ahçıyı çağırırım ve tarifi rica ederim. Genellikle de verirler.
Sizin bu tarifiniz, bana biraz tuzda somon balığını anımsattı.
Bu tarifinizi en kısa zamanda denemek istiyorum. Anladığım kadarı ile tavuğun üzeri aşağı yukarı 3-4 cm tuzla kaplanıyor ve içi tuz dolu olan bir tepsiye oturtuluyor değil mi?

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 09:17   #6
Ağaç Dostu
 
ormanx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: Çerkezköy/Tekirdağ
Mesajlar: 395
Galeri: 20
Sevgili Derya,

"Tuzda Tavuk Yemeği" Hatay yöremize ait bir yemek diye biliyorum. Yanılıyor muyum acaba?

ormanx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 10:06   #7
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,080
Galeri: 260
Sevgili DeryaDerya, hiç denemediğim hatta duymadığım bir yemek, tuzda tavuk.
Bu kadar yoğun tuzu pişerken içine çekmezmi, diye düşündüm, ama bir defa deneyeceğim.
Tavuk yemekten pek hoşlanmıyorum, yerken ve yedikten sonra kokusu pek hoşuma gitmiyor çünkü, ben de galeta ununa bulanmış pane olarak tercih ediyorum çoğunlukla, o şekilde kokusu pek yoğun olmuyor ama yinede kızartırken kokuyor.
Sizin tarifiniz çok hoş göründü, denemekte fayda var, bakarsınız bir tuzlu tavuk tutkunu olmuşum.
Tarif için teşekkürler.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 14:32   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Tuzda tavuk Hatay yöersine ait bir yemektir.
Tavuğu tuzla kaplamanın mantığı ısı ile sertleşen tuzun su buharının etkisyle tavuk üzerine bir ölü boşuk bırakması ve tavuğun bu boşukta biriken buhar ile pişmesi, bu sayede besin öğelerini ve tadını kaybetmemesidir. Dolayısıyla tavuk tuzlanmaz akisne üzerine yerken tuz eklemek gerekebilir.
Afiyet olsun.

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 20:31   #9
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,218
Galeri: 1
Tuzda tavuğu (tuzda balık da güzel olur) evlerdeki fırınlardan ziyade imkanı olan taş fırında pişirmeli. Herkesin denemesi gereken bir tat. Bir de teneke kebabı vardır. O da tembel ve arazi işidir. Yere bir kazık saplarsınız bu kazığın ucuna tavuğu oturtursunuz (kazığa bağlayabilirsiniz düşmesin diye) ancak tavuk yerden 10-15 cm yukarda olur ve zemini alüminyum folyo ile kaplarsınız (kazıktan düşme ihtimaline karşı). Daha sonra 18 ltlik boş sıvıyağ tenekesini bu tavuğun üzerine geçirirsiniz. Püf noktası teneke tavuğa kesinlikle değmemeli. Daha sonra bu tenekenin etrafında ateş yakıp tavuğun pişmesini beklersiniz. Ateş yavaşlayınca yaklaşık 2 saat sonra tavuğunuz hazır afiyet olsun.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 21:19   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Hatay'ın yemekleri bir ayrı oluyor doğrusu..
Künefe tarifi isteyen var mı?
Azmettim ve İstanbul'da Hatay'dan getirilen ürünler satan bir dükkan buldum ve gerçek künefe peyniri ile yaptım künefeyi... Sonuç mükemmel!

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 21:26   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Guler Mesajı Göster
Sevgili derya derya, teşekkür ederim.
Ben dışarıda da yediğim güzel bir yemek olursa, hemen garsona rica eder, ahçıyı çağırırım ve tarifi rica ederim. Genellikle de verirler.
Sizin bu tarifiniz, bana biraz tuzda somon balığını anımsattı.
Bu tarifinizi en kısa zamanda denemek istiyorum. Anladığım kadarı ile tavuğun üzeri aşağı yukarı 3-4 cm tuzla kaplanıyor ve içi tuz dolu olan bir tepsiye oturtuluyor değil mi?
Hayır Güler..
Tepsiyi tuzla döşedikten sonra tavuğu üzerine koyuyor ve tavuğu üzerini tuzla kaplıyorsun böylece tavuğun dört tarafı tuzla kaplanıyor.
Senin dediğin gibi olma çünkü ne yaparsan yap tuz ısınmadan katılaşmaz, dökülür.

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 21:27   #12
Ağaç Dostu
 
Orkun Kırcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-09-2008
Şehir: AYDIN
Mesajlar: 2,650
Galeri: 215
Derya hanım ne derse o. O kadarrr )

Orkun Kırcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 22:05   #13
Ağaç Dostu
 
ormanx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: Çerkezköy/Tekirdağ
Mesajlar: 395
Galeri: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derya derya Mesajı Göster
Tuzda tavuk Hatay yöersine ait bir yemektir.
Tavuğu tuzla kaplamanın mantığı ısı ile sertleşen tuzun su buharının etkisyle tavuk üzerine bir ölü boşuk bırakması ve tavuğun bu boşukta biriken buhar ile pişmesi, bu sayede besin öğelerini ve tadını kaybetmemesidir. Dolayısıyla tavuk tuzlanmaz akisne üzerine yerken tuz eklemek gerekebilir.
Afiyet olsun.
Bu yemeğe esas lezzeti veren tuzdaki Sodyum maddesidir. Malum Tuz NaCl (Sodyum Klarür) den oluşur. Tuz'daki Sodyum ısı ile çözülerek Tavuğa işler ve nefis aromatik tat verir.
Çok mu bilimsel oldu bu yoksa?


Düzenleyen ormanx : 28-10-2008 saat 23:02
ormanx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 22:49   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Bunu öğrendiğim iyi oldu. Teşekkürler.

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2008, 22:50   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orkunkırcı Mesajı Göster
Derya hanım ne derse o. O kadarrr )
Estafirullah! Ben sizlerin yanında hiçbirşey bilmiyor sayılırım.

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 00:23   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2007
Şehir: Sakarya/Sapanca
Mesajlar: 184
Merhabalar.
Kullandığınız tuzları yumurta akıyla karıştırıp pişireceğiniz malzemenin üzerine yayarsanız öyle kilolarca tuz harcamamış olursunuz.Birde mevsimine göre pazı ,lahana,marul yapraklarını kaynar suda yumuşatıp pişirmeyi düşündüğünüz malzemenin üstüne sarmadan önce ballı süt,soya sosu,limonlu zeytin yağ ve kekik vb soslarla kaplayıp,yapraklarla sarıp tuzla kapladıktan sonra pişirmeyi denerseniz ,aradaki farkı göreceksiniz.Tuzu fırna koymadan önce kürdanla bir iki yerden delin.Saygılar.

Wallnut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 11:06   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Yumurta akı konulunca çok sert olmuyor mu?
Tepsiden temizleyene kadar canım çıkmıştı denediğimde.
Diğer önerileriniz deneyeceğim. Teşekkürler.

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 12:35   #18
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,161
Galeri: 72
Doğru mu anlamışım?

Önce z.yağı, soya sosu vb. karıştırıp tavuğun üstüne koyuyoruz, onun üst kısmını da yumurta akı ile karıştırdığımız tuzla güzelce kapatıp, fırına veriyoruz.

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2008, 18:52   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Berduray ben yumurta akını önermem, sadece su ile de istediğimiz şrkli verebiliyoruz ve çıldırmadan temizleyebiliyoruz

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2008, 23:44   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
İşte size yaptığım tuzda tavuğun görüntüleri..
Bu foruma koymak aklıma daha önce gelseydi daha ayrıntılı fotoğraf çekerdim
1. resim: Fırına girmeden çnce
2. resim. Fırından çıkmış hali

Eklenen Resimler
  
derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2019