Konu: Tuzda Tavuk
View Single Post
Eski 27-10-2008, 23:04   #4
derya Derya
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 03-10-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 322
Çok kolay aslında. Tavuğu yine isterseniz bir gece önceden terbiyeleyebilirsiniz, süt de olur, soğan suyu da..
Sonra iç pilav pişiyiyoruz, yarı diri olacak ama. ( pirinç, kuş üzümü ile yapılıyor ama ben son yapışımda kabuksuz badem ve tereyağı ile yaptım pilavı. Daha güzel oldu.)
Tavuğun karın boşluğuna pilavı doldurup ( aman dikkat çok doldurmayın pilav pişince taşıyor) karın boşluğunun her iki ucunu normal iplikle dikiyoruz. Sonra efendim tavuğun kanatları ve butlarını iple bağlıyoruz, pişerken açılmasın diye.
Boyutuna göre üç tür tuz var. Bizim normal sofra tuzu, daha iri olan kaya tuzu ve bundan da daha iri olan iri kaya tuzu...
Yuvarlak tepsinin altına kaya tuzunu 3- 4 cm olacak şeklilde elimizle basa basa döşüyoruz.
Tavuğun üzerine istediğiniz baharatları sıvı yağla karıştırıp sürüyoruz ( ben defne yaprağı ve biberiye az miktarda koyuyorum).
Tavuğu hazırladığınız ve tuz döşediğimiz tepsiye butları ve kanatları altta, sırtı üstte olacak şeklilde koyuyoruz ve üzerine iri kaya tuzunu hafifçe ıslatıp, elimizi ara ara suya batırarak 1-2 cm kalınlığında kaplıyoruz ( aynı kumdan kale yapar gibi). Daha sonra normal kaya tuzunu yine aynı şekilde hafif ıslatıp ve yine eilimizi suya batıra batıra iri kaya tuzu tabakasının üzerine 2 cm olacak ve tevuğun hiç açıkta yeri kalmayacak şekilde kaplıyoruz.
Püf noktası tuz tabakasının üzerine minimal çatlak oluşması.
250 dereceye önceden ısıtılmış fırında 1 saat en alt rafta, 1.5 saat de orta rafta olacak şekilde toplam 2.5 saat pişiriyoruz.
Tuzu çekiç yardımıyla kırarak nar gibi kızarmış tavuğumuzun tadına bakıyoruz. Tavuğun hemen üzerinde iri kaya tuzu kullanılması tavuğun tuz almasını engelliyor.
Eğer iri kaya tuzu bulamazsanız normal kaya tuzuyla da yapabilirsiniz ama tuz tabakasını kırınca tavuğu şöyle bir çırpın ki tuzu ayarında olsun.
Afiyet , bal, şeker olsun.

derya Derya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön