agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Tahıllar, Kuru Bakliyat, Pilav, Makarna
(https)




Beğeni Düzeni17Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-10-2008, 21:31   #31
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Sevgili Cumhur, az önce kahvehanedeydiniz, ne kadarda hızlısınız, her yere yetişiyorsunuz valla.
Ben bu sarı kılçık pirince fena takılmış durumdayım, gerçektende çok hoş bir lezzeti var, denemek lazım.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 21:41   #32
Ağaç Dostu
 
ormanx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: Çerkezköy/Tekirdağ
Mesajlar: 395
Galeri: 20
Sevgili pilav dostları,

Pilavın bu kadar püf noktası olduğunu bilmezdim doğrusu. Öğrencilik yıllarımda evde kalmış biri olarak ben de pilav lezzetinde iddialıyımdır ama sizin yazdıklarınızı okuyunda iddiamı geri geçiyorum. Bu kadar usta hanımın yanında bize ancak susmak ve okumak düşer.

Bu arada pirinç çeşitleri önerilerilerinizi fırsat bulursam muhakkak alıp deneyeceğim. Ben bugüne kadar hep Gönen Baldo pirinci tercih etmiştim sevgili Limon gibi.

ormanx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 21:44   #33
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Sevgili Ormanx, üşenmeyin denemek için yarım kilo sarı kılçık alın, aradaki farkı çok açık bir şekilde göreceksiniz.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 23:37   #34
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Arkadaşlar, Tosya pirinci talepleriniz doğrultusunda sizin için elimden geleni yaparım. Sarıkılçıktan ziyade başka türleri de var. Baldoya yine bizim orada akpirinç ( akçeltik) derler sonra aklımda kalan isimler maratelli, yaşar, riba. Bir sürü çeşitleri var. Ama yıllar sonra dahi lezzetini hatırlatan sarı kılçıktır. Satışa sunulduğu zaman baksanız size hiç çekiçi gelmez biraz esmerimsi üzerinde kırmızı çizgiler vardır. Boyutu ufaktır ama piştiğinde üç katı boy yapar.


Düzenleyen eylems : 31-10-2008 saat 00:37
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2008, 23:52   #35
Ağaç Dostu
 
ormanx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: Çerkezköy/Tekirdağ
Mesajlar: 395
Galeri: 20
Tosya Sarıkılçık pirincinden muhakkak alacağım. Teşekkürler Adalet hanım.
Peki yapılış şekli ve su oranı Gönen baldosu ile aynı mı?

ormanx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 00:04   #36
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Tosya pirinci adı altında seyyar satıcılar Osmancık baldosu satıyor. Bunu da aklınızda bulundurun. Ticareti için bu pirinci alıp satan pek olmaz. Çünkü gösterişi yoktur ve az ürün verir. Gökbayrak marka baldo kadar pahalı olmasa da piyasaya göre pahalıdır, satıcıya kar bırakmaz. Müptelası olanlar arar bulur buldurtur. O bulmalar buldurtmalar esnasında rastlarda alırsanız ya da getirtirseniz şanslısınız.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 00:12   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,419
Galeri: 5
Kırmızı çizgili tosya pirincini bilirim, çok lezzetlidir.
O civarlardan geçerken aradım, bulamadım. Artık yetiştirilmediğini düşünüyordum.

Ferda Ülkümen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 00:20   #38
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın Ferda Ülkümen, eskisi gibi çok eken yok. Benim çocukluğumda herkiller ( çok büyük tahta sandık) tıka basa çeltik dolardı. Pirinci biten çuvalını doldurur öğüttürüp ( döğdürüp) taze taze kullanırdı. Eskisi kadar üreten yok. Yıllık yağış miktarınız azalması da başka bir etken. Bu da satışa yansıyor tabi. İstanbul Trabzon Yol güzergahı üzerinde bir sürü satıcı vardır. Yine sizlere tavsiyem Tosya şehir merkezi girişindeki pirinç pazarından pirincinizi almanızdır. Aradaki fiyat farkı hatrını size hissettirecektir.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 00:44   #39
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ormanx Mesajı Göster
Tosya Sarıkılçık pirincinden muhakkak alacağım. Teşekkürler Adalet hanım.
Peki yapılış şekli ve su oranı Gönen baldosu ile aynı mı?
Tosya pirinci çeşitleri için ölçü değerleri;
Yaşar : 1'e, 1 ölçü su
Maratelli: 1'e, 1 ölçü su
Sarıkılçık: 1'e 1.5 ölçü su
Akçeltik : 1'e 1.5 ölçü su
Riba : 1e 1 ölçü su kullanılabilir.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 00:55   #40
Ağaç Dostu
 
ormanx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: Çerkezköy/Tekirdağ
Mesajlar: 395
Galeri: 20
teşekkürler eylems. Sarıkılçık anladığım kadarıyla kendi ufak ama pişerken bol su istiyor ve epey büyüyor.

ormanx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 01:20   #41
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Evet doğru anlamışsınız Ormanx.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 06:41   #42
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ormanx Mesajı Göster
Tosya Sarıkılçık pirincinden muhakkak alacağım. Teşekkürler Adalet hanım.
Peki yapılış şekli ve su oranı Gönen baldosu ile aynı mı?
Sayın Ormanx, yapılışı aynen diğer pilavlar gibi, burada ben ölçüsüz yaptığım için size tam bir ölçü veremem.
Ancak, sarıkılçıkta kullanılan su miktarı diğerlerine oranla biraz daha fazla, eskilerin tabiri ile "su kaldıran cinsi" yinede ilk denemede suyu abartmayın, yavaş yavaş ilave edersiniz.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 07:37   #43
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-09-2008
Şehir: Kdz.Ereğli
Mesajlar: 75
Merhaba arkadaşlar. Geçende doğal beslenelim diye kabuklu pirinç aldım ve saatlerce pişirmeme ve dolayısıyla da sürekli su eklemek zorunda kalmama rağmen bir türlü pişmedi. İllallah dedim valla. Acaba sizin çeltik dediğiniz bu mudur. Acaba eksem olur mu?

Ayrıca pilav yapımı hakkında ben de naçizane kendi püf noktalarımı ilave etmek isterim. Ben herşeyde olduğu gibi pilavda da sadeliği tercih ediyorum ve sağlıklı olsun diye zeytinyağını kullanmaya başladım. Tabi ki baldo pirinç kullanıyorum. Bu ön bilgiden sonra pirinci kaynar tuzlu suda en az 20 dak bekletiyorum ki bu şart değil esasında. 20 dakika sonunda pirinci soğuk suda 2 kez yıkıyorum. Bu arada zeytinyağında hafif kavurduğum arpa şehriyenin üzerine, eğer tuzlu suda bekletilmiş pirinç ise 1 e 1.5, bekletilmemişse 1 e 2 oranında su koyup kaynamasını bekliyorum. Kaynadıktan sonra yıkanmış pirinci ilave edip harlı ateşte göz göz olana kadar pişiriyorum. Pilav göz göz olunca tencereyi mum alevi kadar kısık ateşe alıp iyice suyunu çekmesini bekliyorum. Suyunu iyice çekince altını kapatıp 15 dakika pilava hiç dokunmuyorum. Bu esnada üzerine temiz bir bez örtüp kapağını kapatarak demlenmesini hızlandırabilirsiniz de. 15 dakikanın sonunda pilavı iyice karıştırıp tel tel olmasını sağlıyorum.

Görümcem çok lezzetli yemekler yapar ve her zaman der ki pilavı tutturabilen, her yemeği iyi yapar der. Ben nihayet 11 yıllık evlilikten sonra pilavı tutturabilmeyi başardım. Artık diğer yemekler için de bir 11 yıl daha harcarım. Ondan sonra da zaten perhiz yemeklerine talim. Ömür böyle geçip gider işte...

Hepinize sevgilerimle...

Not: Sn Eylems pirince ben de talibim.

Step Floribunda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 15:18   #44
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Sayın Step Floribunda, pirinci kaynar suda bekletirseniz pirinç kırılır ve pilavda istediğiniz performansı yakalayamazsınız. Su sıcaklığı asla kaynama noktasında değil, eli yakmayacak derecelerde olmalıdır.
Çeltik ise pirincin hasat edilmiş, işlenmemiş, kabuklu halidir. Bir nevi tohum hali de diyebiliriz. Çeltiği döğdürmezseniz ve zararlılardan koruyabilirseniz uzun süre saklanabilir. Çeltik hali ile, size taze pirinç rezervi durumundadır.Çeltiğin sadece kabuğu alınırsa pirinçte bol miktarda kepek kısım soyulmadan kalmış anlamına gelir. Bu durum da geç pişmesine sebep olabilir.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 15:23   #45
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Sevgili Eylems, dünden beri uykularım kaçtı, nereden aklıma düşürdünüz bu sarı kılçığı.
Pazar günü Karfur dan bakıcam, yoksa sizin başınızı ağrıtacağa benziyorum.

Kim bilir benim gibi bir çok meraklısıda çıkar bakarsınız.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 15:27   #46
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adalet yağcı Mesajı Göster
Sevgili Eylems, dünden beri uykularım kaçtı, nereden aklıma düşürdünüz bu sarı kılçığı.
Pazar günü Karfur dan bakıcam, yoksa sizin başınızı ağrıtacağa benziyorum.

Kim bilir benim gibi bir çok meraklısıda çıkar bakarsınız.
Dün yaptığımız konuşmadan sonra benim de aklıma düştü. Bugünkü menüde ****** pilav var.
Arkadaşlar başımı ağrıtmaktan ziyade, memleketimin pirincini tatmanız bana zevk verir.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 15:31   #47
Ağaç Dostu
 
ormanx's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2008
Şehir: Çerkezköy/Tekirdağ
Mesajlar: 395
Galeri: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Dün yaptığımız konuşmadan sonra benim de aklıma düştü. Bugünkü menüde ****** pilav var.
Arkadaşlar başımı ağrıtmaktan ziyade, memleketimin pirincini tatmanız bana zevk verir.
Valla Sevgili Eylems,
Şöyle gizliden gizliye (aman ha çok kimse duymasın) memleketinizden güvenilir bir satıcı telefonu bildirseniz ve onun aracılığıyla temin etsek şu Sarı Kılçığı nasıl sevaba girersiniz biliyor musunuz?

ormanx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 15:37   #48
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Ben duydum bile

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 15:42   #49
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Gurbetteki öğrencilik yıllarımda pilavı ben düdüklüde pişirmeyi öğrendim.
Vakti kısıtlı olan, çalışan ev hanımlarına ve bekarlara da nasıl pişirdiğimi bende yazmak istedim.

Pirinç sıcak tuzlu suda (ne kaynar ne ılık) bekletilir. Düdüklüde tereyağı ve şehriye kavrulur. Şehriyesiz yapacaksanız sadece yağı eritip bir ölçeğe bir ölçek su etsuyu ekleyin. Su kaynıyana dursun pilavı süzün yıkayın. Kaynar suya pilavı ekleyip kısaca karıştırıp kapağını kapatın. islim çıktıktan sonra 3 dk daha islim çıkartmasını sağlayın. 3 dk sonra altını tamamen kapatıp 10 dk bekletin. Bu zaman zarfında buhar basıncı düşmüş olur. Kapağını açıp pilavı karıştırın. Yemeğe kadar tercihan en az bir 10 dk daha dinlensin.

Ben bu yöntemle 30 yıldır pilavı düdüklüde pişiriyorum, asla da tencerede pişirmeyi düşünmüyorum.

Öğrencilere, bekarlara duyrulur

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 15:43   #50
Ağaç Dostu
 
m ü g e's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-06-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 551
Sevgili ormanx çok sessiz sormuş ama bende duydum

m ü g e Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 15:49   #51
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Yeni bir başlık açıpta Pilav kardeşliği falanmı desek
Tam 41 yıllık ev hanımıyım, ama düdüklüde hiç pilav yapmadım sayın praecox.
Aslında nohut ve bir kaç yemeğin dışında düdüklü kullanmayı sevmiyorum.
Benim yemeğim hep gözümün önünde olmalı, içerde neler olup bittiğini görmem lazım.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 15:56   #52
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Enerjiden yapacağınız tasaruf tartışılmaz. Ancak sizin de belirtiğiniz gibi düdüklüde pilav veya yemek adeta Schödinger'in kedisi gibi
Açıp bakamadıkça içerdeki durum belli değil...

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 16:02   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Tane tane, bembeyaz bir pirinç pilavı için;

Pirinci kavuruken hep aynı yönde karıştırın.
İkinci olarak, suyunu eklediğinizde içine 3-5 damla limon sıkın.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 16:06   #54
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Galeri: 53
Beylerde ne hünerler varmış meğer

Düdüklü tencerede pilav, ilginç.

Deneyeceğim

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 16:06   #55
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Galeri: 260
Sayın Todor, şu konuda bir anlaşalım, pilavın tane tane olması tabi ki önemli, ama bembeyaz olması ne kadar önemli?
Bu karşılaştırmayı konumuz olan sarı kılçık için yapıyorum, çünkü sarı kılçıkla yaptığınız pilav son derece lezzetli olmasına karşın, ne yaparsanız yapın bembeyaz olmuyor.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 16:22   #56
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,153
Galeri: 72
Bence önemli olan lezzeti, domatesli pilav yapan var mı?, ben çok severim de...

berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 16:24   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Domatesli pilav yapıyorsanız beyazlığı çok önemli değil elbette. Ama şehriyeli pilav yapıyorsanız ne kadar beyaz görünür ise o kadar iştah açıcıdır. Benim öyle sarı kılçık falan bulma şansım zaten yok. Ya baldo ya yasmin. Yasmin kokulu ama lezzetsiz, Baldoyu tercih ediyorum. Bir de pazarda açık satılanlar var, onlardan asla almıyorum.

(Okuyanda her gün pilav yapıyorum zanneder.)

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 17:15   #58
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Düdüklü tencerede kek yapanı görmüştüm ama pilavı ilk kez duyuyorum.
Annem şuan memlekette. İlçe merkezindeki daimi pirinç pazarında bulunan esnaflardan birinin telefon numarasını köyden ilçeye ilk gittiğinde alıp bildirecek. Bende buradan size bildiririm.
Annem gelmiş olsa idi bizim kışlık erzakla birlikte pirinç te gelmiş olurdu. İstanbul toplantısına denemeniz için getirebilirdim. Malesef elli kilo pirinci bir yılda bitirdik.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 17:20   #59
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Galeri: 53
Domatesli pilav yapmaz olur muyuz hiç, ayrı ve nefis bir lezzet o

Peki, arpa şehriyesi pilavı yapanınız var mı?

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-10-2008, 17:22   #60
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,444
Galeri: 58
Arpa şehriye pilavını bazen sade, bazen bıçak kıyması minik parça etli yaparım. Kokusu mükemmel.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024