agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Orkide > Orkide Türleri
(https)

Beğeni Düzeni1807Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-07-2011, 12:36   #1861
ezo
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-09-2007
Merhaba; Pall.imin yapraklarında yapışkanlıklar var. ne olduğunu ve ne yapıcağımı bilemiyorum. Daha önce sayfalarda dolaşırken rastlamıştım bu sorunu yaşayanlara ama şimdi bulamıyorum.Öneri ve yardımlarınızı bekliyorum...

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2011, 12:58   #1862
Ağaç Dostu

a1919's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2010
Aynı sorun benimkinde de olmuştu kışın. Sıcaklık farklılığından olabileceği söylenmişti. Yaprakların kenarında genellikle damla şeklinde değil mi? Özel birşey yapmadım sadece 2-3 günde bir sildim o damlaları. Sonra kendisi geçti.

a1919 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2011, 18:35   #1863
ezo
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-09-2007
İlgin için çok teşekkürler, hemen deniyeceğim..

ezo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2011, 14:33   #1864
Yeni Üye

narhanımcık's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2011
Merhaba

Orkidemin köklerinde gözlemlediğim kararmanın çürüme olduğunu düşündüm ama bir tür hastalık da olabileceği endişesiyle resimlerini mesajıma ekliyorum. Aslında yapraklarına bakınca keyfi yerinde gibi görünüyordu, bir yavru yaprak ve bir de yeni kök çıkarıyor fakat bugün köklerini inceleyince sağlıksız göründüklerini ve çoğunda da aynı kararmanın mevcut olduğunu fark ettim. Çok sık suladığım söylenemez ama substratı çok fazlaydı, kökler bunun içinde sıkışmış nefes ve ışık alamıyor gibiydi, sebep bu olabilir mi acaba?

Az önce çürük gibi görünen kökleri kestim ve tarçınladım, o kadar az kaldılar ki saksıda durabilmeleri için tekrar bol bol substrat doldurmam gerekiyor ama yine aynı şeyin olacağından korkuyorum, bir süre üzerine poşet geçirip köklerinin kendine gelmesini mi beklemeliyim?

Forumda kökte kararma kelimelerini arattım ama karşıma bir şey çıkmadı. Bu yüzden yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, teşekkürler.

Eklenen Resimler

narhanımcık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2011, 13:45   #1865
Ağaçsever

olubitkabuu's Avatar

Giriş Tarihi: 23-11-2006
Galeri: 2
Gorunuse gore kokun sadece kirik kisimlarinda varmis kararma. Ben olsam kesmeden once yayilip yayilmadiklarina bakardim. Bosu bosuna hafif sakatlanmis ama hala calisan koku kesmedigime emin olurdum. Zaten koku kesmek basli basina bitkinin mucadele etmesi gereken bir olay. Acik yara olusturuyoruz sonucta. Bu da yetmezmis gibi bitki onemli kok uclarindan uzaklastirilmis olur. Hicbir zarar verilmemis olsa bile saksiyi bosaltip geri doldurma sirasinda kokler zarar gorur.

12lik saksi icinde substrati fazla gelecek yetiskin bir phal. gormedim ben hayatimda. Ayni sekilde sphagnum ve agac kabuklari orkide icin ideal substrat malzemeleridir. Ondan cikarip normal topraga ya da torfa dikmediyseniz kokler rahatlikla nefes alabilir.
Hem orkidenin havasiz kaldigini dusunup hem uzerine poset gecirmenin mantigini anlamadim. Hicbir sekilde ne kokune ne bitkinin tamamina hicbir sey ortmeyin.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi narhanımcık Mesajı Göster
Merhaba

Orkidemin köklerinde gözlemlediğim kararmanın çürüme olduğunu düşündüm ama bir tür hastalık da olabileceği endişesiyle resimlerini mesajıma ekliyorum. Aslında yapraklarına bakınca keyfi yerinde gibi görünüyordu, bir yavru yaprak ve bir de yeni kök çıkarıyor fakat bugün köklerini inceleyince sağlıksız göründüklerini ve çoğunda da aynı kararmanın mevcut olduğunu fark ettim. Çok sık suladığım söylenemez ama substratı çok fazlaydı, kökler bunun içinde sıkışmış nefes ve ışık alamıyor gibiydi, sebep bu olabilir mi acaba?

Az önce çürük gibi görünen kökleri kestim ve tarçınladım, o kadar az kaldılar ki saksıda durabilmeleri için tekrar bol bol substrat doldurmam gerekiyor ama yine aynı şeyin olacağından korkuyorum, bir süre üzerine poşet geçirip köklerinin kendine gelmesini mi beklemeliyim?

Forumda kökte kararma kelimelerini arattım ama karşıma bir şey çıkmadı. Bu yüzden yardımcı olabilirseniz çok sevinirim, teşekkürler.

olubitkabuu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2011, 16:23   #1866
Yeni Üye

narhanımcık's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi olubitkabuu Mesajı Göster
Gorunuse gore kokun sadece kirik kisimlarinda varmis kararma. Ben olsam kesmeden once yayilip yayilmadiklarina bakardim. Bosu bosuna hafif sakatlanmis ama hala calisan koku kesmedigime emin olurdum. Zaten koku kesmek basli basina bitkinin mucadele etmesi gereken bir olay. Acik yara olusturuyoruz sonucta. Bu da yetmezmis gibi bitki onemli kok uclarindan uzaklastirilmis olur. Hicbir zarar verilmemis olsa bile saksiyi bosaltip geri doldurma sirasinda kokler zarar gorur.

12lik saksi icinde substrati fazla gelecek yetiskin bir phal. gormedim ben hayatimda. Ayni sekilde sphagnum ve agac kabuklari orkide icin ideal substrat malzemeleridir. Ondan cikarip normal topraga ya da torfa dikmediyseniz kokler rahatlikla nefes alabilir.
Hem orkidenin havasiz kaldigini dusunup hem uzerine poset gecirmenin mantigini anlamadim. Hicbir sekilde ne kokune ne bitkinin tamamina hicbir sey ortmeyin.
Bilgi ve tavsiyeler için teşekkürler. Ben biraz fazla kurcaladım galiba orkidemi, o yüzden keyfi kaçtı. Beş gündür evden uzaktaydım, sulamadan, yeterli nemi sağlayacak bir düzenek hazırlayıp bırakmıştım onu, umarım yokluğumda biraz kendine gelmiştir..

narhanımcık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2011, 21:06   #1867
Ağaçsever

pinarbickin's Avatar

Giriş Tarihi: 24-07-2009
off benim iyice kafam karıştı sulaması saksı değişimi bügün aldığım phalenopsıs türü orkide ben bunun saksını şimdi değiştiremmi kalsınmı?değiştirirsem nerden orkide için toprak bulucm bilmiyorum çiçekçiler bişeyden anlamıyor.nerden temin edicem çam kabukları hindistan cevizi.internetten online alıcağım site yokmubu dışarda kalan kökleri keseyimmi kuru gibi.çiçeği kuruyunca hemen çiçeklerin açtığı dalın birleşemindenmi kesicem.şimdi ben onu üstten azck suladım altına tabak koydum 5 dk durdu aldım suyu attım.doğrumu yapmışım sulamayı acaba.birde bunu sadece yosunla ekmişler sanki.resimlerini ekliyorum.aradım çok aradım ama kafam karıştı hiçbirşey okumamış gibiyim forumu oku yazmayın lütfen.yardımlarınızı bekliyorum

Eklenen Resimler

pinarbickin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2011, 07:20   #1868
Ağaçsever

olubitkabuu's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pinarbickin Mesajı Göster
off benim iyice kafam karıştı sulaması saksı değişimi bügün aldığım phalenopsıs türü orkide ben bunun saksını şimdi değiştiremmi kalsınmı?değiştirirsem nerden orkide için toprak bulucm bilmiyorum çiçekçiler bişeyden anlamıyor.nerden temin edicem çam kabukları hindistan cevizi.internetten online alıcağım site yokmubu dışarda kalan kökleri keseyimmi kuru gibi.çiçeği kuruyunca hemen çiçeklerin açtığı dalın birleşemindenmi kesicem.şimdi ben onu üstten azck suladım altına tabak koydum 5 dk durdu aldım suyu attım.doğrumu yapmışım sulamayı acaba.birde bunu sadece yosunla ekmişler sanki.resimlerini ekliyorum.aradım çok aradım ama kafam karıştı hiçbirşey okumamış gibiyim forumu oku yazmayın lütfen.yardımlarınızı bekliyorum
Hic ellemeyin. disarda kalan kokleri kesmeyin. yeni aldiysaniz saksi degistirmenize de gerek yok.
Duzenli olarak suya ihtiyaci oldugunda sulayin yeter.

Eski 01-08-2011, 09:08   #1869
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-01-2009
Thumbs down Büyümeyen Keiki

Merhaba bitkisever dostlar,

Orkidemin keikisi 2 yaprak ve 2 kök oluşturduktan sonra onu ayrı bir saksıya aldım. 10 günde bir Vilmorin orkide gübresi ile gübrelememe rağmen bir türlü ne yapraklar büyüyor ne de bitkide herhangi bir değişiklik oluyor.

Bu konuda tavsiyesi olan var mı? Ne kadar zamanda keikilier yeni yaprak çıkarır **** büyümeye devam eder?

Nerede yanlış yapıyorum ya da siz nasıl büyütüyorsunuz?

Cevaplarınızı bekler herkese şimdiden çok teşekkür ederim.

hasan_ozgur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2011, 09:32   #1870
Ağaç Dostu

rodoslu's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2010
Galeri: 4
Bu mevsimde biraz garip ama, Ankarada Temmuzun ortasına kadar havalar çok serin geçti...
Ve pembe benekli orkidem nihayet açtı...

Eklenen Resimler

Düzenleyen rodoslu : 03-08-2011 saat 08:25 Neden: Harf hatası
rodoslu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2011, 20:42   #1871
Ağaç Dostu

emily14's Avatar

Giriş Tarihi: 31-07-2011
maşallah çok güzel Sevgili Rodoslu bende de aynısından var havalardan sanıyorum bu yıl bayıldılar açmaya beyazımda 2. kez açıyor, 14 tane çiçek verdi bu sefer, süpriz yaptı bize 4 tane de nasıl açacak bilmediğim bebeğim var türleri farklı 2si singapurdan geldi açtığında paylaşmak için sabırsızlanıyorum...

Eklenen Resimler

emily14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2011, 21:52   #1872
Ağaçsever

malicetin's Avatar

Giriş Tarihi: 17-08-2008
Unhappy

Ben her yıl haziran ayından sonra çiçeklenmeye niyetlenen orkidenin çiçek saplarını kesiyorum. Ekimde falan çiçek sapı versin istiyorum. Yaz mevsiminde orkidemle yeteri kadar ilgilenemiyorum. Tatile falan çıkılıyor. Hem yaz mevsiminde her yer çiçek. En iyisi orkidelerin toplu halde kış mevsiminde çiçekli olması. Ben bunu sağlıyorum. 8 orkidemin tamamı ekimde çiçek sapı çıkarmaya başlıyor, aralık ayında da açıyor ve haziran ayı sonuna kadar çiçekler devam ediyor. Orkidelerin çiçeklenmesi için gece ile gündüz ısı farkının 6 dereceden fazla olması yeterli oluyor. Yani gece 18 gündüz 25 - 26 çiçeklenme için ideal sıcaklıklar. Bu şekilde 8 orkidemin tamamı kış boyunca çsçekli oluyor. Tabii ben de çok mutlu oluyorum.

BKLMZ beğendi.
malicetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2011, 22:46   #1873
Ağaç Dostu

emily14's Avatar

Giriş Tarihi: 31-07-2011
Ama şimdi çiçekliyken yapılmaz o iş değil mi Sevgili Maliçetin, artık bundan sonra bir tanesinde denerim olmadı dediğiniz süreç enteresan...

emily14 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2011, 14:50   #1874
Ağaç Dostu

ephesos's Avatar

Giriş Tarihi: 28-02-2007
Galeri: 11
Işık oranını ve ısıyı ayarladıktan sonra orkidenizin nezaman açacağı sizin isteyinize kalmış, bunu yapabilmek için phelenaopsisleri iyice tanıyıp yeteri kadar tecrübe biriktirmek gerek ancak olmayacak bir şey değil.

ephesos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-08-2011, 14:50   #1875
Ağaçsever

olubitkabuu's Avatar

Tam ben aynı şeyi yazıyordum.

Eski 20-08-2011, 21:49   #1876
Ağaçsever

malicetin's Avatar

Ben Haziran ayında çiçekli olanları da kesip vazoya alıyorum. Bu yıl da öyle yaptım. Şimdi orkidelerim kök ve yaprak çıkarmakla meşguller. Ekim ayı geldiğinde hep birlikte çiçek sapı çıkarmaya başlayacaklar. Her orkidem ikişer çiçek sapı çıkaracaklar. Şimdiden çok heyecanla bekliyorum.

Eski 27-08-2011, 21:09   #1877
Ağaçsever

malicetin's Avatar

Ben çiçek sapını kökünden kesiyorum. 3.boğumdan kesildiği zaman hemen çiçek açmaya niyetleniyor. Çiçeklendiği zaman da hem çiçekler küçük oluyor ve hem de zamansız ve az çiçek veriyor.Yaklaşık 6 yıldan beri 8 orkidemi bu yöntemle her yıl açtırıyorum. Çiçeklendiği zaman fotoğraflarla paylaşırım.

Eski 02-09-2011, 12:41   #1878
Yeni Üye

Siyahİnci's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2011
ben resimlerini çeksem bana yardımcı olurmusunuz....ben dediğiniz gibi kesmiştim ama kurudu sonra onlar ama yapraklar falan çok açmaya başladı.şuandaki durumunu resimlerle eklim ilk kez yetiştiriyorum umarım yanlış bir gidişat yoktur

Siyahİnci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-09-2011, 12:53   #1879
Yeni Üye

Siyahİnci's Avatar

ilk resimde yanlardaki kurudu dallar kestiklerim işte beyaz beyaz kaldı..

Eski 02-09-2011, 22:09   #1880
Ağaçsever

malicetin's Avatar

Sayın Siyahinci, orkidenin hava köklerini çok nemsiz bırakmışsınız. Orkideyi sularken bu köklerin de su ile buluşmasını sağlayın. Açık yeşil olan kökler koyu yeşile dönene kadar sulayın. Kurumuş hava köklerini kesmeyin. İçindeki kılcal kökler orkideyi beselmeye devam edecektir. Kuruyan kökler eski haline gelmez, ama yeni kök çıkarırsa dediğim gibi yapın. Arada bir de su bu köklere su püskürtün. Orkideniz sağlıklı görünüyor. Haftada bir daldırma yöntemi ile hava köklerini de kaplayacak şekilde sulamaya devam edin. 15 günde bir vilmorin orkide gübresi ile sulayın. Göreceksiniz ekik - kasım aylarında çiçek sapı verecektir

Eski 05-09-2011, 00:32   #1881
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-09-2011
Arkadaşlar ben daha acemiyim ve orkidemin bir sorunu var. Ben sorumu Orkide acemileri ve heveslilerin soru(n)ları başlığı altında yazdım. Tekrardan burda paylaşıp boş yere rahatsız etmek istemem #518 ve #519 cu mesajlara bakıp bana yardımcı olurmusunuz... Mantar hastalığına mı yakalandı başka bir şey mi çabuk anlarsam geç olmadan kurtarırım belki

burcinella Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2011, 15:51   #1882
Yeni Üye

Siyahİnci's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malicetin Mesajı Göster
Sayın Siyahinci, orkidenin hava köklerini çok nemsiz bırakmışsınız. Orkideyi sularken bu köklerin de su ile buluşmasını sağlayın. Açık yeşil olan kökler koyu yeşile dönene kadar sulayın. Kurumuş hava köklerini kesmeyin. İçindeki kılcal kökler orkideyi beselmeye devam edecektir. Kuruyan kökler eski haline gelmez, ama yeni kök çıkarırsa dediğim gibi yapın. Arada bir de su bu köklere su püskürtün. Orkideniz sağlıklı görünüyor. Haftada bir daldırma yöntemi ile hava köklerini de kaplayacak şekilde sulamaya devam edin. 15 günde bir vilmorin orkide gübresi ile sulayın. Göreceksiniz ekik - kasım aylarında çiçek sapı verecektir
çok yardımcı oldunuz ben 1ayda bir veriyordum vilmorin..Açar ya inşaAllah çok korktum o kökler hani budadığımız kökler öle kalınca kuruynca korktum.Orkidem nişanlımın hediyesi birde çok da sevdim ilk kez yetiştiriyorum.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler

Eski 07-09-2011, 12:26   #1883
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Bu orkideyi 1.5 sene önce bir seradan, çiçeksiz halde ve kurtarma amaçlı almıştım. Ne yalan söyleyeyim ilgilenemedim (o kdar çok çiçeğim oldu ki ona ilgi vermedim bir türlü).

Saksısı ve harcı aynen aldığım gibi duruyor. Ne öldü ne büyüdü, anladığm kadarıyla hastalığı yok; sadece bakım istiyor. Şu an bu bitki Silifke/Mersin'de yaşıyor. Ortam aşırı sıcak ve aşırı nemli. Hiç hastalık geçirmedi ve çok az sulanıyor (haftada bir üstten dökülüyor sadece.) Şimdi birkaç sorum var:

1. Bunu İstanbul'a götürsem orada yaşamaya devam eder mi? İstanbulda kuzeydoğuya bakan bir pencerede, kalorifer peteğinin hemen yanında yaşar mı?

2. Şu an harcını değiştirsem (çam kabuğu, kömür ve köpük parçaları kullanacağım) uyum sağlayabilir mi?

3. İstanbul'a taşı derseniz, taşımadan önce harcını değiştireyim mi yoksa yolculuğa dayanamaz mı?

Şu garibanı artık düzelteyim. Cevaplanırsa çok mutlu olurum. Sevgiler..

Eklenen Resimler

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2011, 13:39   #1884
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2008
Galeri: 58
Orkideniz sağlıklı gözüküyor. Şahsi fikrim böylece İstanbul'a götürüp orada saksı harcı değiştirin ve mantar ilacı yapın ve düzenli gübreleyin. Orkidenizin bakımsız daha doğrusu besinsiz kaldığı bariz gözüküyor.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2011, 20:01   #1885
Ağaçsever

malicetin's Avatar

Sayın Nariel, orkidenizin substratı çok sıkışık ve çok kötü. Zaten kökler de bunun için dışarıya gidiyor. Sadece 3 yaprağı kalmış ki bu 3 yaprak çiçek açmak için yeterli değil. Substrat içindeki köklerin ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Eğer sağlamsa ve beslenme için yeterli ise derhal saksı harcını değiştirin. Forumda anlatıldığı gibi çoğunluğu fıstık çamı kabuğu, şişe mantarı ve mangal kömüründen oluşan karışım idealdir. Sabah ya da akşam güneşi gören aydınlık bir yerde orkideniz gelişip çiçek açabilir. Haftada bir kez daldırma yöntemi ile sulayın. 15 günde bir de vilmorin orkide gübresi verin. Başaracaksınız..

Eski 08-09-2011, 11:07   #1886
Ağaç Dostu

Nariel's Avatar

Giriş Tarihi: 18-04-2008
Galeri: 236
Sayın malicetin, sevgili eylems, ilginiz için çok teşekkür ederim.

Peki saksı içindeki kökler sağlam değilse harcını değiştirmeyeyim mi? Yukarıda kalanlar beslenme için yeterli olur mu?

Nariel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2011, 12:09   #1887
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Sağlam olmayan kökleri temizleyin ve kömür tozuna bulayın, yeni saksı harcı ile gübrlemeye devam edin orkideniz yeni yapraklar açacak. Yukarıda kalan kökler yeterli. Birkiniz yeni kökler çıkartır.

Eski 08-09-2011, 12:42   #1888
Ağaç Dostu

ilksenozturk's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eylems Mesajı Göster
Sağlam olmayan kökleri temizleyin ve kömür tozuna bulayın, yeni saksı harcı ile gübrlemeye devam edin orkideniz yeni yapraklar açacak. Yukarıda kalan kökler yeterli. Birkiniz yeni kökler çıkartır.
sevgili eylems düğün hazırlıklarını bırakmış, bizim sorularımız ile ilgileniyor hala

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2011, 14:40   #1889
Ağaç Dostu

kopshtar's Avatar

Giriş Tarihi: 28-03-2007
Galeri: 16
Eylems bu ne güzel bir haber, tebrik ederim...
İçimizden biri bölümünü okuduysan ben evlenirken eşimin başını süsleyen beyaz jumbo orkide senden aldığım phal'dir. Böylece küçük bir tüyo da vermiş olayım hazırlık aşamasında Müge zamanı olsa mutlaka düğün çiçeğin müge olsun derdim ) Tekrar tebrik eder ve ömür boyu mutluluklar dilerim...

kopshtar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-09-2011, 15:35   #1890
Ağaç Dostu

eylems's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kopshtar Mesajı Göster
Eylems bu ne güzel bir haber, tebrik ederim...
İçimizden biri bölümünü okuduysan ben evlenirken eşimin başını süsleyen beyaz jumbo orkide senden aldığım phal'dir. Böylece küçük bir tüyo da vermiş olayım hazırlık aşamasında Müge zamanı olsa mutlaka düğün çiçeğin müge olsun derdim ) Tekrar tebrik eder ve ömür boyu mutluluklar dilerim...
Syn ilksenozturk ve kopshtar teşekkür ederim.

benden aldığın phali böyle anlamlı birgünde kullanmış olman çok güzel. Eşine verdiğin değer eşsiz. Ben orkidelere kıyamam açıkçası bunun yerine beyaz callalardan oluşan bir buket düşünüyorum.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025