28-06-2011, 12:34 | #61 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-07-2010
Şehir: Ankara
Mesajlar: 212
|
domatesler ne durumda acaba. Birde tadını hiç seven yok mu? |
23-08-2011, 11:24 | #63 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 171
|
Hala siyah domatesin tadına bakan yok mu ?? |
07-09-2011, 21:17 | #65 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-12-2010
Şehir: tokat
Mesajlar: 33
|
Biz bu sene Sivas'ta serada siyah domatesi yetiştirdik , kabuğu çok ince lezzetli bir domates ;fakat çok dayanıksız, ticarete pek uygun değil gibi. Seneye tohumundan tekrar ekeceğiz. Tohumunu internetten almıştık. |
10-10-2011, 15:25 | #66 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-01-2010
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 355
|
gordugum domatesler ile tohumdan yetistirdiklerim arasinda o kadar fark varki yetistirdiklerime siyah domates demek icin kendimi cik zorladim.sanirim zaman icinde siyah domatesler melezlenmis fakat tohumunu alanlar buna dikkat etmemisler.sizinkiler gercekten siyah dometesmi sayin siyahdomates severler |
09-11-2011, 20:40 | #68 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-08-2011
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,536
|
''Purple calabash heirloom'' tohumu aldım, sırık tipi. Balkonda olmadı, köydeki arkadaşıma verdim, meyvede iken çürütmüş oda. Pembe domateslerimizden üretilen söğüşlük bir çeşit imiş. Bahara, betondan yeteri kadar yükseltip, büyük saksıda tekrar deneyeceğim. Şekli bile eski domatesleri hatırlatıyor. Düzenleyen mrduran : 13-02-2012 saat 12:27 Neden: link eklendi. |
07-02-2012, 10:11 | #69 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-01-2012
Şehir: İstanbul-İzmir-Muğla
Mesajlar: 290
|
2 gün önce kadıköyde bir manavda gördüm bu siyah domateslerden. ama almadım. kaldıysa bugün alıp tadına bakmak istiyorum..... |
13-02-2012, 10:45 | #70 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 22-12-2011
Şehir: Afyon
Mesajlar: 57
|
Selamlar, biz de öğrencilerimle okula uygulama bahçesi yapmayı düşünüyoruz. Douglas Fir arkadaştan tohum alabilirsek tohumların yaygınlaşması amaçlı sadece domates üretimi yapıcaz. başka tohum yollamak isteyen olursa özele yazabilir. |
16-02-2012, 18:34 | #71 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-01-2009
Şehir: konya
Mesajlar: 29
|
siyah domateslerin kanser önleyici olduğunu duymuştum. bu domatesleri kırşehirde termal su ile yetitiren yiğit akü gurubunuda duymuştum .googleden aratılabilir |
28-02-2012, 14:03 | #72 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-03-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 62
|
hocam bu bahsettiğiniz organik domateslerin tohumunu içinden kendiniz alabilir, yani manavdan veya pazardan aldığınız bu geleneksel domateslerin içinden tohumlarını alıp kendiniz yetiştirebilirsiniz.aynı ürünü elde edrsiniz, diğer tohumlar gibi hibrit değillerdir.gdo'suyla oynanmamıştır. |
28-02-2012, 17:04 | #73 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: Toronto-Ankara
Mesajlar: 1,567
|
Genelde herkes geleneksel tohumlardan uretilen domateslerin dayaniksizligindan yakiniyor. Aslinda bu domatesin dogal bir ozelligi. Ancak biz uzun suredir markette pazarda kalin kabuklu kaya gibi sanayi domatesi gormeye ve bunlari tuketmeye alistigimiz icin bunlari unuttuk. Geleneksel domatesler ince kabuklu ve narin olurlar. Tam zamaninda hasat yapmak ve fazla oynamadan tuketmek gerekir. Ama tadi ve kokusu butun bu zahmete deger. |
28-02-2012, 17:50 | #74 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
28-02-2012, 19:50 | #75 |
Ağaç Dostu
|
Bu mevsimde alacağınızı beğeneceğinizi sanmam. Manavlarda satılanlar elma gibi sert ve lezzetsiz oluyorlar ancak yazın kendiniz yetiştirebilirseniz, incecik kabuklu, bol sulu, mis kokulu gerçek tadını alabilirsiniz. Pembeyi de tavsiye ederim. |
29-02-2012, 02:23 | #76 |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 03-10-2007
Şehir: Toronto-Ankara
Mesajlar: 1,567
|
Sayın limon, İşin sırrı her sebze meyveyi mevsiminde yemek. Bu mevsimde domates değil, ona benzeyen birşey yiyebiliriz ancak. Sayın limon sever, Ben de işler niye bu aralar kesat diyordum. Meğer sizin yüzünüzdenmiş. ( Şaka bir yana bu geleneksel tohumları yayın ki yaşasınlar. Çünkü gitgide nesilleri azalıyor. Sevgiler.... |
02-03-2012, 13:07 | #78 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 23-03-2009
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 62
|
bu domateslerin görüntüsü hibritler kadar güzel olmadığından tüketici almıyor almayıncada bu güzel taddan mahrum kalıyorlar,halbuki geleneksel tohumdan üretilmiş domatesin tadını bir görseler bırakamazlar.ayrıca bazı serada üretilmiş siyah domatesin tadıda güzel olmuyor. |
17-04-2012, 11:31 | #79 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2010
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 153
|
bende üç yıldır ekip yediğim siyah renkli (koyu bordo)diyeyim domatesleri manavdan alıp çekirdeğini ayırmıştım.şimdi dördüncü yıl çimlendirdim gayet te lezizler. |
23-04-2012, 13:04 | #80 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 20-04-2012
Şehir: mersin
Mesajlar: 56
|
nurguldk hanım ayrıntılı verdiğiniz bilgilerden ötürü teşşekkür ederim oldukça faydalı oldular benim için. bende gittigidiyordan SİYAH BRANDYWINE DOMATESİ isimli tohumları aldım çimlendirmek ardında bahçeye ve saksılara şaşırtacağım. sormak isteğim brandywine domates çeşidi sırık bir domates çeşidimidir ? fide şekline geldiğinde sırıkla birliktemi ekilmelidir? |
27-09-2012, 06:03 | #81 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Siyah domateslerin yetistirme bakimindan bildigimiz kirmizi domateslerden hicbir farki yok. Don olan yerlerde kisin yestirmek de dogal olarak dondan korumadiginiz surece mumkun degil. Ingilizce bilinen adlariyla Black Krim, Paul Robeson, Cherokee Purple, Black Prince, Black Sea Man siyah domates cesitlerinden bazilaridir. Bu cesitlerin icinde Cherokee Purple en verimlilerindendir. Siyah domateslerin renkleri siyah olmamakla birlikte genel olarak morun koyu tonlaridir. Bu domateslerin anavatanlarinin Rusya, Kirim ve Ukrayna cografyasi oldugu biliniyor. Ben Karadeniz Bolgesi'nde de uzun yillardir yetistirilegelen siyah domatesler olduguna adim gibi eminim cunku bolge Rusya'ya cok yakin, bir sekilde gelmis olmasi gerek. Bu domates cesitlerinin cok lezzetli oldugunu dusunuyorum. Bu seneki tohum takasinda Paul Robeson tohumundan paylasacagim. Düzenleyen birnefestoprak : 23-03-2013 saat 17:41 |
16-01-2013, 14:04 | #82 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-09-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 185
|
Forumu güzelce okudum ve hemen çarşıdan siyah domatesleri aldım.Tatları nefis ayrıca tohumlarınıda aldım hemen çimlendirme işine geçiyorum |
10-02-2013, 12:47 | #83 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-12-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 263
|
Hemen mi ekeceksiniz.. Ben de ekmeyi düşünüyorum fakat soğuktan etkilenir diye korkuyorum.. |
22-02-2013, 16:15 | #84 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 21-02-2013
Şehir: ankara
Mesajlar: 12
|
bende bi siyah domates buldum, alıp ekmeyi düşünüyorum. şöyle bi bilgi yazıyor doğrumu sizlede paylaşmak istiyorum ,Ekim zamanı : Haziran, Temmuz, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs Hasat sezonu : Yaz aylarında hasat, Sonbaharda hasat Yetiştirme yeri : Saksı, Bahçe Türüne göre : Sebze Özelliklerine göre : Saksıda da yetişen, Geleneksel tohum |
02-03-2013, 21:31 | #85 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-01-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 257
|
Geçen yaz ben de siyah domates yetiştirdim hatta tohumdan fide haline getirmek için geç kaldığımı da düşünmüştüm. Çünkü çimlendirme mayısta yapıldı fide olarak da sanırım haziran sonu veya temuz başı gibi ekim yapmıştım buna rağmen yüzümü güldürdüler. Ürün alamam derken hem sıcaktan etkilenip çiçek dökümü yapmadılar hem de ürünlerimi aralık ayı başına kadar hasat ettim (ilk sulu kar yağarken ben domates topluyordum) soğuk bir bölgede yetiştirmeme rağmen. Bu yıl ise 2 defa ekim yapmayı düşünüyorum biri erken ilk bahar ve diğeri de yaz ortası gibi zira mükkemmel bir tadı var ince kabuklu sulu ve zararlılara karşı daha dirençli. Diğer domateslerime yeşil kurtçuklar dadandı, çatladılar vs ama bunlarda hiç sorun yaşamadım üstelik çapa ve gübreyi de diğerlerine göre eksik yapmama rağmen. Uzun lafın kısası sıcağa da soğuğa da ve hatta hastalık ve zararlılara da diğer türlerden daha dayanıklı lezzeti de azımsanacak türden değil. Ama pazarda markette satılanlar için bunları söyleyemem 2 veya 3 sene önce tattığımda ben de sevmemiştim sanki fabrika üretimi gibi oldu zaten herşey. |
03-03-2013, 12:18 | #86 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-03-2013
Şehir: Bandırma
Mesajlar: 1
|
Merhaba, Ben bu domtesten şubat ortasında ektim. Fideler şu an için iyi durumdalar, Nisan başı gibi saksıya alıp balkona koymayı düşünüyorum. |
23-04-2013, 17:48 | #87 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-04-2013
Şehir: ordu
Mesajlar: 1
|
merhabalar , bende 4 gün önce siyah tula domates tohumlarımı ektim henüz çıkmadılar , diğer arkadaşlardan niye ses yok ne halde domatesleriniz ... |
06-05-2013, 11:23 | #88 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-01-2010
Şehir: Düzce
Mesajlar: 236
|
Siyah domates
Tohum takas şenliğinden gelen siyah domates tohumlarım çimlendiler. Çimlenme bilgileri: Batı karadeniz iklim şartlarında kapalı balkon ortamında 15 nisanda ekim yapıldı. Yaklaşık 11 günde çimlenip topraktan çıkmaya başladılar. Büyüsünler daha güzel fotolarda eklerim umarım. |
07-08-2013, 11:45 | #89 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
|
Balkonda Siyah Domates
İyi Günler, Ben bu yaz balkonda kırmızı salkım ve siyah domates birlikte yetiştirdim. Topraksız ortamda, cocopeat ortamında yetiştirdim. Balkonda Cocopeat'te Domates + Hıyar denemesi Tohumunu ağabeyim göndermişti. Pazardan alıp yediği ve tadını çok beğendiği domatesten aldığı çekirdekler. Ben de ilk kez ürettim ve yedim. Bence tadı eski doğal domatesler tadında ve kokusunda. Kişisel gözlemim, direk güneş ışığını pek sevmediği. En azından meyveler için öyle. Bitkiler çok güzel büyüdü, çok çiçek verdi, çok da meyve verdi, sorun yok. Ancak güneşte kalan meyveler gittkçe beyazlaştı, yumuşadı. Gölgede kalanlar kızardı (yani karardı) ve gayet güzel tatlı meyve verdi. Buradan çıkardığım sonuç, kışın ev ortamında, pek de fazla güneş istemeden rahatlıkla, hatta daha iyi yetiştiliebileceği. Tabii açıkta, dondurucu soğukta değil, kapalı - ılık balkonda. Bu nedenle bu kış üç kök kadar yetiştirmeyi düşünüyorum. Bugünlerde yeni nesil tohumlardan çimlendirmeye başlayacağım, Kasım sonu gibi ilk meyveleri alırım diye umuyorum. |
14-07-2014, 23:17 | #90 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-07-2014
Şehir: Traky
Mesajlar: 2
|
Merhaba arkadaşlar. Ben yaklaşık 3 yıldır Kırım domatesi yetiştiriyorum. Tohumları yurtdışından organik ürün/tohum satan bir internet sitesinden almıştım. Ata tohum (heirloom dedikleri.) Son 2 yıldır da aldığım tohumlardan üretim yapıyorum. Genel olarak çok kuvvetli bir kök/gövde yapısına sahip olan bir domates. Mutlaka bakım yapılması gerekiyor yoksa ağaç gibi oluyor. Domatesler tam olarak siyah değil, hafif kahverengimsi bir rengi oluyor. İncecik kabuklu koparıldıktan sonra en fazla 2 gün dayanıyor. Lezzet olarak hayatımda yediğim en lezzetli domates sıralamasında ilk 3 tedir. Yaklaşık olarak 20-25 tane heirloom cins yetiştiririm. Türk damak tadına çok uygun. Black from tula daki ekşilik yok. Salata için mükemmel bir seçim. Bol çekirdekli ve sulu. Yakın zamanda balkonumdaki 20-25 taneden fotoğraflar da göndereceğim merak edenlere. |
|
|