agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Kabak Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/2317.htm)

limon 28-07-2007 15:14

4 Eklenti(ler)
Hayatımda ilk kez kabak çiçeği dolması yaptım. Şahane oldu.
Eklenti 16830Eklenti 16831
Ayva yaprağı sarmasını da denedim ama tahmin ettiğim gibi çok sert, yenecek gibi değil.Belki baharda yeni yapraklanırken körpeyken yumuşaktır. Kısacası boşuna denemeyin :)
Eklenti 16832Eklenti 16833

Penelophe 28-07-2007 15:21

Limon ellerine sağlık.
Kabak çiçeği dolmaları mükemmel görünüyor.;)

limon 28-07-2007 15:46

Teşekkür ederim. :)

yasarulutas 28-07-2007 17:53

Limon; kabağı yakmışsın! :))

Selahattin Yılmaz 28-07-2007 18:13

Bizim memleketin asma (tevek) yaprağı meşhurdur (Niksar). Özellikle sarmalarda lokum gibi olur. Manisa taraflarında ise yine yaprak yapıldığı halde bizimkinin kalitesini bulamaz.

Tek nedeni yaprağın toplama zamanının takip edilmesi. Özellikle yaprak toplarken fazla kartlaşmamış yapraklar tercih edilir ki işte ona has lezzet ve yenilebilirlik sağlansın. Diğer bitkiler içinde öyle gerek dut gerekse ayva yaprağında kartlaşmamış henüz yeni büyüklüğüne ulaşmış uç kısımlardan toplayacağınız yapraklarla deneme yaparsanız daha iyi bir sonuç elde edeceğinizden eminim. Hani bizim sevgili Cemal S. bilir bizim oralarda kesip yemek için kart horoz alırsan yanında da bir eşek yükü odun istenir ki iyice pişsin. :D

nevsune 28-07-2007 18:54

Ellerinize sağlık Limon,

Ben ressam olsaydım, herhalde çiçek böcek çizmek yerine bunları çizerdim.

Yaktığınız iddia ediliyor ya, dolmanın dibi tutmuşu lezzetlidir;)

limon 28-07-2007 19:48

Vallahi yakmadım. Ama ben zeytinyağlı dolmanın baharatını fazla koyarım. (Yenibahar, karabiber, çok az mahlep, çok az tarçın, bol kuru ve taze nane, dereotu) Kabak çiçeği de incecik olduğu için içinin rengi dışına çıkmış.
:) Bir tane pirinç tanesi bile kalmadı ;) Yarın yine erken kalkıp çiçek toplamam lazım.

limon 28-07-2007 19:55

Selahattin Bey biz de boşuna çarşı pazar dolaşıp Tokat yaprağı aramıyoruz desenize :)
Sarıyer'de meşhur bir turşucu var. O getiriyor Tokat yaprağı.

Penelophe 28-07-2007 20:15

En kısa sürede kabak ekmem lazım.:mad:

nevsune 29-07-2007 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 135710)
:) Bir tane pirinç tanesi bile kalmadı ;)

Ellerinize sağlık, o kadar baharatla da ne lezzetli olmuştur kimbilir;) Bu arada mahlep konulduğunu ilk sizden duydum. Denemezsem kusur kalırım:o Zaten iddia demiştim, üzülmeyin. Hem ben gerçekten dibi tutmuşuna bayılırım.

Bari çiçeği için bir tane de kabak ekeyim balkona.

siboş 29-07-2007 12:38

İlk defa duydum kabak çiçeği dolmasını.Güzel olsa gerek.
Bende pancar yapraklarından dolma yapıyorum .O da harika oluyor

yasarulutas 01-08-2007 21:19

Hani reklamlarda diyor ya "olma mı". Ya bitki zehirli olmasın hepsi yenir. Mühim olan pişirirken içine biraz da sevgi katacaksın ki, yemek tada tuza gelsin. Değilmi?

Yoksa al zıkkımlan dersen olmaz.

habibe 01-08-2007 21:53

:p Limoncum Benim dev kabakların çiçeklerinden dolma olur mu dersin

limon 04-08-2007 17:48

Habibe Hanım olur hem de çok güzel olur :) Benim bal kabaklarım dev değil ama onların da dibinde meyve olmayan çiçeklerini topladım diğeriyle beraber. Nefis oldu muhakkak deneyin.

habibe 07-08-2007 10:58

Sevgili limon, bu gün deneyeceğim kısmetse.

Penelophe 07-08-2007 13:08

Habibe hanım fotoğraflarını da ekleyin lütfen, bakalım dev balkabağının dolmasıda dev mi olacak.:p

limon 08-08-2007 11:49

Habibe Hanım erken kalkıp toplayamadınız mı çiçekleri :) Ya da o kadar çok beğendiniz ki, fotoğraflamaya fırsat kalmadı... ;)

habibe 03-09-2007 15:27

Limoncuğum topladım toplamasına ya, lakin ertesi gün yolculuğa çıkacağımı unuttum ve toplamış bulundum. Seyehat dönüşü sararım dedim nofrosta sakladım.
Döndüğümde sarmak için dolaptan çıkarttım ve bir süre sonra çözüldüler. Sonuç hüsrandı.
Çiçekler tanınmayacak haldeydiler. Narin bedenleri dondurucuya dayanamış.
Yani bu hevesim seneye kaldı :)

Buket Aknar 03-09-2007 16:26

Sevgili arkadaşlar, kabak çiçeğinin dolması Kıbrısa özgü bir yemek olarak biliniyor.
Kuzey Kıbrıs bölümünde fotoğraflarını (çiçek ve pişmiş olarak) görebilirsiniz. Biz içerisine "hellim" de ilave ederiz. Yalnız dikkat edilecek en önemli nokta çiçeklerin "bal kabağı" ndan olmasıdır. Kıbrıs'ta her kabağın çiçeğinden dolma yapılmaz. Ayrıca önceki mesajlarda okuduğum bir konu var ki "çiçeklerin göbeğindeki uzun kısımın kesilmesi" Biz bu kısımı kesmeyiz.

limon 03-09-2007 21:20

Habibe Hanım, ben de Çannakkale'deyken eşim derin donrucuya koymuş iki poşet. Fakat çözdürünce pörsüyeceğini donukken de kırılacağını bildiğimden hiç elimi sürmedim. Çöpe atıcam ama eşimin emeğine saygıdan atamıyorum da ;) Derin dondurucuya içini doldurup koymak gerek galiba. Seneye inşallah bol bol yapıp yersiniz ve yedirirsiniz :)

ossgee 04-10-2007 11:07

selam kabak çiçeği dolmasının içini çok fazla iç koymazsanız hme daha hoş gözükür hemde sadece pirinç yemiş gibi olmazsınız.:)

sakagun 13-10-2007 06:28

Kabak çiçeği
 
2 Eklenti(ler)
Kabak çiçeği dolmasını çok severim. Bunlar kayınvalidemle birlikte yaptığımız dolmalar.

Müjgan 13-10-2007 14:29

Bu kadar çok çiçeği nereden buldunuz?

sakagun 14-10-2007 12:59

Kayınvalidemin İzmir'de bahçesi var. Ayrıca komşulardan da istiyoruz. Sağolsun, kırmıyorlar bizi. Yarısını ben yiyorum bu dolmaların :p

papillon22 09-06-2008 14:26

Kabak Yemekleri
 
Pazardan aldığım tazecik minik minik kabakları bugün rendeleyip yine rendelediğim havuçla beraber çok az zeytin yağında biraz tuz ile çevirip sarımsaklı yoğurt dökerek(üstüne tercihen pul biber serpilebilir.)bir salata yapıcam. Sizde deneyin güzel oluyor.

M.Sema 09-06-2008 16:54

Evett sevgili papillon22 tam zamanında aklıma getirdiniz ne zamandır unutmuştum ben bunu. Hatta bir de şöyle denemenizi öneririm: Rendeledikten sonra kızartmadan bir avuç iri dövülmüş ceviz, sonra yoğurt. İsteğe bağlı olarak yoğurdun yarısı kadar mayonez de eklenebilir.

Kiraz 02-07-2008 09:15

Artık çocuklar evde, bu sayfayı daha sık ziyaret edeceğim galiba.

Bu günlerde kabakla başım dertte. Mevsiminde sebze kullandığım için, kışın yiyemediğimiz kabaklar acısını çıkarıyor şimdi.
Şöyle ki: Kızartmadan kaçındığım için, geçen sene fırında mücver benzeri bir karışım pişirmiştim, eşim ve çocuklar çok beğendi,artık hergün istiyorlar. Onlar yemekten bıkmadı ama ben pişirmekten bıktım açıkçası.
Ununu az koyuyorum, içine bir miktar da iri çekilmiş mısır unu ilav ediyorum. Mısır unu daha çıtır, börek gibi olmasını sağlıyor.
geniş fırın tepsisine yağlı kağıt serip, 1,5 cm kalınlığında yayıyorum. Böylece içi de pişmiş oluyor. Çayın yanına da iyi gidiyor.

zeonka 11-07-2008 10:40

Bugün fırında peynirli kabak pişirmenizi önerririm. Hem çok hafif hemde çok lezzetli oluyor.
Fırında Peynirli Kabak Tarifi
Kabakları ortadan ikiye kesiyoruz(boydan) içlerini tatlı kaşığı yardımı ile kazıyıp çıkartıyoruz.(İçlerini atmayıp mücverde yapabilirsiniz)
Sıcak suda on dakika haşlıyoruz.
Kabaklar soğurken beyaz penir (lor peyniride olabilir)1 adet yumurta ve dereotunu harmanlıyoruz.
Kabakların içini bu harçla doldurduktan sonra üstünede rendelenmiş kaşar peyniri serpiştiriyoruz.
Hafif yağlanmış tepsiye dizip sıcak fırında üstü kızarana kadar pişiriyoruz
Sıcak veya soğuk afiyetle yiyoruz ;)

papatyam 11-07-2008 11:05

Sevgili zeonka, gerçekten süper bir yemek dün yedim :))

Oğuzhan 11-07-2008 11:27

Hımmm.Denemek lazım.:)
Yoğurtlu sarımsaklı güzel olur gibi .


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024