agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Kabak Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/2317.htm)

cemada 21-08-2006 11:15

Kabak Yemekleri
 
sadece kabaklarından değil, çiçeklerinden de dolma yapılıyor. o nedenle bahçenizdeki kabakların o gün açan çiçeklerini bir kere toplayın.
http://www.sebzeler.org/yazi/kabak-cicegi-dolmasi

Ful Sokağı 22-08-2006 20:31

kabak çiçeği dolması için süper demekten başka birşey söylenemez...Yalnız sabah erken serinlikte toplanması gerekir, hava ısınınca kapanır çünkü...Bulup yapabilirseniz afiyet olsun...

Ali H. ALI 12-11-2006 13:45

Kabak çiceği dolması
 
4 Eklenti(ler)
Herkese merhaba, bu gun Kibrista oldukca yaygin olan bir yemekten bahsedecegim.

Yaz aylarinda, sabah erkenden toplanan kabak cicekleri, tazeligini korumak ve kapanmalarini onlemek icin buz dolabina konur.[ genelde uzerinde kabak olmiyan erkek cicekler toplanir.] Dolmalar yapilacagi zaman, yaprak sarmasinda oldugu gibi bir harc yapilir, buz dolabindan cikarilan kabak cicekleri hafifce yikanir ve resimde goruldugu gibi ici hazirlanan harcla doldurulur. Yaprak sarmalari ile ayni tencerede pisirildigi gibi, eger kabak cicekleri coksa kabak cicekleri tek basina da pisirilebilir. Tencereye dizimi diger dolma ve sarmalarda oldugu gibidir. Sicak ve soguk yenebilir, yaninda yogurt da olursa cok lezetli olur. Onunuzde yaz aylarinda mutlaka deneyiniz.

Eklenti 5057
Bahcemden topladigim kabak cicekleri[cicekler cok olmadigi icin kabakli cicekleri de topladim]

Eklenti 5058
Kabak ciceklerinin ici dolduruluyor.

Eklenti 5059
Kabak cicekleri tencereye dizilirken.

Eklenti 5060
Kabak cicekleri dolmasi pistikten sonra.

Hepinize afiyet olsun.

Mahmut Leventoğlu 12-11-2006 17:11

Sevgili uzaktaki dost teşekkürler. Aynı rahmetli anacığımın yaptığı gibi olmuş.:)))

Müjgan 12-11-2006 19:00

ohohh, çok güzel ve iştah açıcı görünüyorrr:dilli:
Akyarlar'da Bal Mahmut'ta yemiştim en son... Annemim yaptıkları kadar güzel olmasa da...

Mahmut Leventoğlu 12-11-2006 19:21

Sevgili Mjgn,
Yazın yolun Fethiye tarafına düşerse haber ver (Anneninki kadar ****** olamaz ama) Sana büyük teyzemin sürekli yaptığı Kabak çiçeği dolmalarından yedireyim. Başka özlediğin Ege mutfağından birşeyler var ise onlarıda tattırabilirm. :)))
Sevgiler

Müjgan 12-11-2006 20:07

Ege mutfağı=benim mutfağım, lakin kabak çiçeği bulmak zor :)
İlkbaharın müjdecisi kırlardan "binbir" çeşit ot, her yıl kargo ile bana gelir. Sevgili anacığım üşenmez, onları ayıklar ve gönderir. O karışık otları halis zeytinyağında pişirip yemek inanılmaz keyifli. İnsana ilkbaharı içine alıyor gibi hissettiriyor, ilkbaharı her yıl yiyorum anlıyacağın :p .

Ama dediğin gibi, yolum düşerse uğrarım tabii, niye olmasın, kabak çiçeği dolması için bile, onca yol gidilir be:D

Mahmut Leventoğlu 12-11-2006 20:44

Şimdi turp otu zamanı. Börülcede var hala. Ne olacak bizim bu halimiz? Hem özlüyoruz hem bırakıp gidemiyoruz. Dünyaya birkez geldik artık kendimize zaman ayıralım diye telaşlanmaya başladım.

Haftaya yine Ankara da olacağım Anadolu medeniyetleri müzesinde fotograf çekeceğim iki gün. Bahçesindeki ıhlamur ağacının altında yine kahve içeceğim ilk gençliğimin Ankarasını düşünerek.

Müjgan 12-11-2006 22:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu
Şimdi turp otu zamanı. Börülcede var hala. Ne olacak bizim bu halimiz? Hem özlüyoruz hem bırakıp gidemiyoruz. Dünyaya birkez geldik artık kendimize zaman ayıralım diye telaşlanmaya başladım.

Haftaya yine Ankara da olacağım Anadolu medeniyetleri müzesinde fotograf çekeceğim iki gün. Bahçesindeki ıhlamur ağacının altında yine kahve içeceğim ilk gençliğimin Ankarasını düşünerek.

Turp otuna da bayılırımmmmmhhf! limonlu zeytinyağlı :)

Ankara'ya geldiğinizde haber verin de, kahveyi beraber içelim.

Mahmut Leventoğlu 13-11-2006 07:46

Teşekkürler mjgn. Mutlaka haber vereceğim.
Sevgiler

lahika 18-07-2007 21:17

Kabak çiçeği böreği
 
Kabak çiçeğinin ikindi kahvaltısı için yapılan bir tarifi vardır ki şöyle :

Kabak çiçeklerinin içlerine istediğiniz bir malzeme konulur - tercihan peynirli iç - ve daha sonra evvelce mayalamış olduğunuz ekmek hamuruna(normal ekmek hamurundan biraz daha gevşekşe ancak akışkan değil) hazırlanan dolmalar atılır v bir kaşık yardımı ile her yanı hamura bulanır. Hamura bulanan içli kabak çiçekleri yine kaşık yardımı ile alınarak kızdırılmış bol sıvıyağın içerisine atılır ve nar gibi kızarınca kağıt havlunun üzerine alıp, 3 dakika kadar sonra yenilir = )

Afiyet olsun.. ;)

bengi_su 21-07-2007 13:48

Bende yana döne bu tarifi arıyodum çok teşekkürler yanlız bişey sorcam bu kabak dolması bal kabağının çiceğindende yapılabilirmi acaba?

lahika 21-07-2007 13:55

Sevgili bengi_su tarifin makbule gemesine cok sevindim = ) Smdiden ellerine saglik.. Bal kabaginin cicegi var mi? Bİlmiyordum.. Eger olabiliyorsa neden olmasin? = )

bengi_su 21-07-2007 14:05

Bi denemek lazım hepinize tarifleriniz için teşekkür ederim;)

limon 26-07-2007 13:39

İlk defa dün duydum dut yaprağından da sarma yapılıyormuş. Deneyen var mı?

habibe 26-07-2007 13:56

Denemedim ama, ben de duydum. Dutun taze yaprakları ile güzel oluyor dediler. Hatta ıhlamur yaprağını da demişti.

selenn 26-07-2007 15:25

Kabak çiçeği dolmasını ilk kez geçen hafta Bozcaada'da tattım ve muhteşemdi. Her görüntüsü hem de tadı cezbediciydi. Zaten dolma ayrı bir lezzet. Ayrıca dut yaprağından yapıldığını da ilk kez duyuyorum. Tattınız mı?

Derya Özen 26-07-2007 15:48

1 Eklenti(ler)
Sevgili Limon, sadece dut yaprağından değil, fasulye yaprağından da dolma yapanlar var. Gaziantepli bir komşumuz vardı, pişirmediği ot yoktu diyebilirim.
Geçen hafta Yaşarulutaş isimli üyemizle konuşurken, kabak çiçeği dolması yiyorum buyrun beraber yiyelim deyip beni davet etmiş, sonrasında da, kabak çiçeklerinin resmini göndermişti. Şimdi sizinle o resmi paylaşmak istiyorum.

Mahmut Leventoğlu 26-07-2007 16:20

Dut yaprağından yapılan dolmanın tarifini bilen anlatsın lütfeeeeeen. :)

Yücel Özlem 26-07-2007 17:15

Mahmut Bey, dut yaprağı sarmasının, bildiğimiz bağ yaprağından hiç farkı yok. Taze ya da salamura, etli-zeytinyağlı yapabilirsiniz.

Yaprakların körpe olmasına dikkat ediniz.

Ancak, bağ yaprağının ekşiliği bunda yoktur. Arzu ederseniz ekşi ilave etmelisiniz. Mesela bir parça ekşi erik pestili bu iş için uygundur.

Yücel Özlem 26-07-2007 17:34

Dolmalık kabak çiçeğinin, sabah erken saatte toplanması uygun olur. Çiçekler tam açılmış durumdadır. Tabii dibinde kabak olmayan erkek çiçekleri toplamalısınız.

Toplarken, çiçeğin sapını kısa (hemen dibinden) koparmalısınız. sonra içindeki çiçek tozu taşıyan çıkıntıyı da de koparıp çiçekleri iç içe sokmalısınız.

Topladığınız ya da bitkinin üzerindeki çiçekler hava ısındıkça kapanır. Kenarları kıvrılır. o zaman tekrar açıp doldurmanız mümkün olmaz. Şayet erken toplamış ve içi içe sokmuşsanız kıvrılması önlenir. Doldururken sıkıntı çekmezsiniz. Toplarken arılara dikkat etmeyi de unutmayın.

nevsune 26-07-2007 18:05

Şayet yanılmıyorsam ben de ayva yaprağından sarma yapıldığını duymuştum.

Ukalalık olmasın ama bu yemeğin doldurularak yapılanına dolma, sarılarak yapılanına sarma deniyor.

Penelophe 26-07-2007 18:19

Nevsune hanım haklısınız, bizde de sarılarak yapılanına sarma deniyor fakat bazı yerlerde sarmaya da, dolmaya da, dolma deniliyor galiba.

Mahmut Leventoğlu 26-07-2007 21:48

Yücel ağabey teşekkür ederim. Bu işe çok sevindim. Biliyorsunuzdur bizim Sütçüler de her yer dut ağacı.Asma dan çok dut var. Geçen yıl ISIRGAN OTU NU öğretmiştim Sütçülerlilere şimdilerde pek sık kullanır oldular. Bu yıl baharda Dut Yaprağı dolmasını öğreteceğim. Önce kendim bir yapayım sonra onlara tavsiye edeceğim. Yalnı merak ettiğim Deli dut ve Uslu dut arasında yapraklarda da bir fark varmıki?

yasarulutas 26-07-2007 22:14

Kabak çiçeğinin dolmasından ziyade birde kabak çiçekli bulgur pilavı vardır. Bu pilav yoğurtlu olarak yenir. Kabak çiçekleri dip kısmına kadar(dip kısım doğranmaz) ince ince doğranır ve yarı pişmiş bulgurun içine katılarak beraber pişirilir. Pişme işlemi tamamlanınca sarımsaklı yoğurt katılarak yenir.

Ha derseniz bu nasıl yemek diye! yokluk zamanlarının tatlı yemekleri bunlar. Zamanında çeşit olsun diye yapılmış. Fakat değişik tatlar işte.

Aynı pilavı bizim buralarda pezikten de yaparlar. Hoş oluyor.

limon 26-07-2007 23:34

Yaşar Bey sayenizde google'dan pezik ne demek araştırdım :) Pancar sapı diyenlerle ayrı şeyler diyenler kapışmış. Ben hiç görmedim sanırım.
Dut ağacım yok ama iki senedir tek bir meyve bile vermeyen ayva ağacım var. Kurutulmuş ayva yaprağını kışın ıhlamur pişirirken katıyorum. Öksürüğe iyi geldiği söyleniyor. Yarın erken kalkabilirsem kabaklarımın çiçekleri toplayayım 10-15 tane de ayva yaprağı toplayıp deneyeyim. Düşündüm de ayvanın yaprakları oldukça kalın ve sert oluyor. Pişince yumuşarmı ki? Neyse yarın deneyince yazarım :)

Yücel Özlem 27-07-2007 00:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 134914)
... bu yemeğin doldurularak yapılanına dolma, sarılarak yapılanına sarma deniyor.

Nevsune Hanım, teşekkür ederim. Ben yazımı düzelttim. Umarım diğer katılımcılar da düzeltir.

Yücel Özlem 27-07-2007 00:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 134964)
...Yalnız merak ettiğim, deli dut ve uslu dut arasında yapraklarda da bir fark varmıki?

Bu deli dut ne ola ki?

Dut konusu taşınmıştır

limon 27-07-2007 22:30

Erken kalkalamadım, kabak çiçeklerini toplayamadım. Mısır çarşında çok gezdiğim ve yorulduğum için akşam sadece ayva yaprağı topladım 10-15 tane. Ama enerjim kalmadı, yarına pişiricem. Fotoğrafları ve tadını paylaşırım sizlerle :)

nevsune 27-07-2007 23:35

Ben de merak ettim ayva sarmasını.

Beğenirseniz benimde bildiğim bir ayva ağacı var, denerim.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:16.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024