agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Sebze Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/)
-   -   Kabak Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/sebze-yemekleri/2317.htm)

cemada 21-08-2006 10:15

Kabak Yemekleri
 
sadece kabaklarından değil, çiçeklerinden de dolma yapılıyor. o nedenle bahçenizdeki kabakların o gün açan çiçeklerini bir kere toplayın.
http://www.sebzeler.org/yazi/kabak-cicegi-dolmasi

Ful Sokağı 22-08-2006 19:31

kabak çiçeği dolması için süper demekten başka birşey söylenemez...Yalnız sabah erken serinlikte toplanması gerekir, hava ısınınca kapanır çünkü...Bulup yapabilirseniz afiyet olsun...

Ali H. ALI 12-11-2006 12:45

Kabak çiceği dolması
 
4 Eklenti(ler)
Herkese merhaba, bu gun Kibrista oldukca yaygin olan bir yemekten bahsedecegim.

Yaz aylarinda, sabah erkenden toplanan kabak cicekleri, tazeligini korumak ve kapanmalarini onlemek icin buz dolabina konur.[ genelde uzerinde kabak olmiyan erkek cicekler toplanir.] Dolmalar yapilacagi zaman, yaprak sarmasinda oldugu gibi bir harc yapilir, buz dolabindan cikarilan kabak cicekleri hafifce yikanir ve resimde goruldugu gibi ici hazirlanan harcla doldurulur. Yaprak sarmalari ile ayni tencerede pisirildigi gibi, eger kabak cicekleri coksa kabak cicekleri tek basina da pisirilebilir. Tencereye dizimi diger dolma ve sarmalarda oldugu gibidir. Sicak ve soguk yenebilir, yaninda yogurt da olursa cok lezetli olur. Onunuzde yaz aylarinda mutlaka deneyiniz.

Eklenti 5057
Bahcemden topladigim kabak cicekleri[cicekler cok olmadigi icin kabakli cicekleri de topladim]

Eklenti 5058
Kabak ciceklerinin ici dolduruluyor.

Eklenti 5059
Kabak cicekleri tencereye dizilirken.

Eklenti 5060
Kabak cicekleri dolmasi pistikten sonra.

Hepinize afiyet olsun.

Mahmut Leventoğlu 12-11-2006 16:11

Sevgili uzaktaki dost teşekkürler. Aynı rahmetli anacığımın yaptığı gibi olmuş.:)))

Müjgan 12-11-2006 18:00

ohohh, çok güzel ve iştah açıcı görünüyorrr:dilli:
Akyarlar'da Bal Mahmut'ta yemiştim en son... Annemim yaptıkları kadar güzel olmasa da...

Mahmut Leventoğlu 12-11-2006 18:21

Sevgili Mjgn,
Yazın yolun Fethiye tarafına düşerse haber ver (Anneninki kadar ****** olamaz ama) Sana büyük teyzemin sürekli yaptığı Kabak çiçeği dolmalarından yedireyim. Başka özlediğin Ege mutfağından birşeyler var ise onlarıda tattırabilirm. :)))
Sevgiler

Müjgan 12-11-2006 19:07

Ege mutfağı=benim mutfağım, lakin kabak çiçeği bulmak zor :)
İlkbaharın müjdecisi kırlardan "binbir" çeşit ot, her yıl kargo ile bana gelir. Sevgili anacığım üşenmez, onları ayıklar ve gönderir. O karışık otları halis zeytinyağında pişirip yemek inanılmaz keyifli. İnsana ilkbaharı içine alıyor gibi hissettiriyor, ilkbaharı her yıl yiyorum anlıyacağın :p .

Ama dediğin gibi, yolum düşerse uğrarım tabii, niye olmasın, kabak çiçeği dolması için bile, onca yol gidilir be:D

Mahmut Leventoğlu 12-11-2006 19:44

Şimdi turp otu zamanı. Börülcede var hala. Ne olacak bizim bu halimiz? Hem özlüyoruz hem bırakıp gidemiyoruz. Dünyaya birkez geldik artık kendimize zaman ayıralım diye telaşlanmaya başladım.

Haftaya yine Ankara da olacağım Anadolu medeniyetleri müzesinde fotograf çekeceğim iki gün. Bahçesindeki ıhlamur ağacının altında yine kahve içeceğim ilk gençliğimin Ankarasını düşünerek.

Müjgan 12-11-2006 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu
Şimdi turp otu zamanı. Börülcede var hala. Ne olacak bizim bu halimiz? Hem özlüyoruz hem bırakıp gidemiyoruz. Dünyaya birkez geldik artık kendimize zaman ayıralım diye telaşlanmaya başladım.

Haftaya yine Ankara da olacağım Anadolu medeniyetleri müzesinde fotograf çekeceğim iki gün. Bahçesindeki ıhlamur ağacının altında yine kahve içeceğim ilk gençliğimin Ankarasını düşünerek.

Turp otuna da bayılırımmmmmhhf! limonlu zeytinyağlı :)

Ankara'ya geldiğinizde haber verin de, kahveyi beraber içelim.

Mahmut Leventoğlu 13-11-2006 06:46

Teşekkürler mjgn. Mutlaka haber vereceğim.
Sevgiler

lahika 18-07-2007 20:17

Kabak çiçeği böreği
 
Kabak çiçeğinin ikindi kahvaltısı için yapılan bir tarifi vardır ki şöyle :

Kabak çiçeklerinin içlerine istediğiniz bir malzeme konulur - tercihan peynirli iç - ve daha sonra evvelce mayalamış olduğunuz ekmek hamuruna(normal ekmek hamurundan biraz daha gevşekşe ancak akışkan değil) hazırlanan dolmalar atılır v bir kaşık yardımı ile her yanı hamura bulanır. Hamura bulanan içli kabak çiçekleri yine kaşık yardımı ile alınarak kızdırılmış bol sıvıyağın içerisine atılır ve nar gibi kızarınca kağıt havlunun üzerine alıp, 3 dakika kadar sonra yenilir = )

Afiyet olsun.. ;)

bengi_su 21-07-2007 12:48

Bende yana döne bu tarifi arıyodum çok teşekkürler yanlız bişey sorcam bu kabak dolması bal kabağının çiceğindende yapılabilirmi acaba?

lahika 21-07-2007 12:55

Sevgili bengi_su tarifin makbule gemesine cok sevindim = ) Smdiden ellerine saglik.. Bal kabaginin cicegi var mi? Bİlmiyordum.. Eger olabiliyorsa neden olmasin? = )

bengi_su 21-07-2007 13:05

Bi denemek lazım hepinize tarifleriniz için teşekkür ederim;)

limon 26-07-2007 12:39

İlk defa dün duydum dut yaprağından da sarma yapılıyormuş. Deneyen var mı?

habibe 26-07-2007 12:56

Denemedim ama, ben de duydum. Dutun taze yaprakları ile güzel oluyor dediler. Hatta ıhlamur yaprağını da demişti.

selenn 26-07-2007 14:25

Kabak çiçeği dolmasını ilk kez geçen hafta Bozcaada'da tattım ve muhteşemdi. Her görüntüsü hem de tadı cezbediciydi. Zaten dolma ayrı bir lezzet. Ayrıca dut yaprağından yapıldığını da ilk kez duyuyorum. Tattınız mı?

Derya Özen 26-07-2007 14:48

1 Eklenti(ler)
Sevgili Limon, sadece dut yaprağından değil, fasulye yaprağından da dolma yapanlar var. Gaziantepli bir komşumuz vardı, pişirmediği ot yoktu diyebilirim.
Geçen hafta Yaşarulutaş isimli üyemizle konuşurken, kabak çiçeği dolması yiyorum buyrun beraber yiyelim deyip beni davet etmiş, sonrasında da, kabak çiçeklerinin resmini göndermişti. Şimdi sizinle o resmi paylaşmak istiyorum.

Mahmut Leventoğlu 26-07-2007 15:20

Dut yaprağından yapılan dolmanın tarifini bilen anlatsın lütfeeeeeen. :)

Yücel Özlem 26-07-2007 16:15

Mahmut Bey, dut yaprağı sarmasının, bildiğimiz bağ yaprağından hiç farkı yok. Taze ya da salamura, etli-zeytinyağlı yapabilirsiniz.

Yaprakların körpe olmasına dikkat ediniz.

Ancak, bağ yaprağının ekşiliği bunda yoktur. Arzu ederseniz ekşi ilave etmelisiniz. Mesela bir parça ekşi erik pestili bu iş için uygundur.

Yücel Özlem 26-07-2007 16:34

Dolmalık kabak çiçeğinin, sabah erken saatte toplanması uygun olur. Çiçekler tam açılmış durumdadır. Tabii dibinde kabak olmayan erkek çiçekleri toplamalısınız.

Toplarken, çiçeğin sapını kısa (hemen dibinden) koparmalısınız. sonra içindeki çiçek tozu taşıyan çıkıntıyı da de koparıp çiçekleri iç içe sokmalısınız.

Topladığınız ya da bitkinin üzerindeki çiçekler hava ısındıkça kapanır. Kenarları kıvrılır. o zaman tekrar açıp doldurmanız mümkün olmaz. Şayet erken toplamış ve içi içe sokmuşsanız kıvrılması önlenir. Doldururken sıkıntı çekmezsiniz. Toplarken arılara dikkat etmeyi de unutmayın.

nevsune 26-07-2007 17:05

Şayet yanılmıyorsam ben de ayva yaprağından sarma yapıldığını duymuştum.

Ukalalık olmasın ama bu yemeğin doldurularak yapılanına dolma, sarılarak yapılanına sarma deniyor.

Penelophe 26-07-2007 17:19

Nevsune hanım haklısınız, bizde de sarılarak yapılanına sarma deniyor fakat bazı yerlerde sarmaya da, dolmaya da, dolma deniliyor galiba.

Mahmut Leventoğlu 26-07-2007 20:48

Yücel ağabey teşekkür ederim. Bu işe çok sevindim. Biliyorsunuzdur bizim Sütçüler de her yer dut ağacı.Asma dan çok dut var. Geçen yıl ISIRGAN OTU NU öğretmiştim Sütçülerlilere şimdilerde pek sık kullanır oldular. Bu yıl baharda Dut Yaprağı dolmasını öğreteceğim. Önce kendim bir yapayım sonra onlara tavsiye edeceğim. Yalnı merak ettiğim Deli dut ve Uslu dut arasında yapraklarda da bir fark varmıki?

yasarulutas 26-07-2007 21:14

Kabak çiçeğinin dolmasından ziyade birde kabak çiçekli bulgur pilavı vardır. Bu pilav yoğurtlu olarak yenir. Kabak çiçekleri dip kısmına kadar(dip kısım doğranmaz) ince ince doğranır ve yarı pişmiş bulgurun içine katılarak beraber pişirilir. Pişme işlemi tamamlanınca sarımsaklı yoğurt katılarak yenir.

Ha derseniz bu nasıl yemek diye! yokluk zamanlarının tatlı yemekleri bunlar. Zamanında çeşit olsun diye yapılmış. Fakat değişik tatlar işte.

Aynı pilavı bizim buralarda pezikten de yaparlar. Hoş oluyor.

limon 26-07-2007 22:34

Yaşar Bey sayenizde google'dan pezik ne demek araştırdım :) Pancar sapı diyenlerle ayrı şeyler diyenler kapışmış. Ben hiç görmedim sanırım.
Dut ağacım yok ama iki senedir tek bir meyve bile vermeyen ayva ağacım var. Kurutulmuş ayva yaprağını kışın ıhlamur pişirirken katıyorum. Öksürüğe iyi geldiği söyleniyor. Yarın erken kalkabilirsem kabaklarımın çiçekleri toplayayım 10-15 tane de ayva yaprağı toplayıp deneyeyim. Düşündüm de ayvanın yaprakları oldukça kalın ve sert oluyor. Pişince yumuşarmı ki? Neyse yarın deneyince yazarım :)

Yücel Özlem 26-07-2007 23:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nevsune (Mesaj 134914)
... bu yemeğin doldurularak yapılanına dolma, sarılarak yapılanına sarma deniyor.

Nevsune Hanım, teşekkür ederim. Ben yazımı düzelttim. Umarım diğer katılımcılar da düzeltir.

Yücel Özlem 26-07-2007 23:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu (Mesaj 134964)
...Yalnız merak ettiğim, deli dut ve uslu dut arasında yapraklarda da bir fark varmıki?

Bu deli dut ne ola ki?

Dut konusu taşınmıştır

limon 27-07-2007 21:30

Erken kalkalamadım, kabak çiçeklerini toplayamadım. Mısır çarşında çok gezdiğim ve yorulduğum için akşam sadece ayva yaprağı topladım 10-15 tane. Ama enerjim kalmadı, yarına pişiricem. Fotoğrafları ve tadını paylaşırım sizlerle :)

nevsune 27-07-2007 22:35

Ben de merak ettim ayva sarmasını.

Beğenirseniz benimde bildiğim bir ayva ağacı var, denerim.

limon 28-07-2007 15:14

4 Eklenti(ler)
Hayatımda ilk kez kabak çiçeği dolması yaptım. Şahane oldu.
Eklenti 16830Eklenti 16831
Ayva yaprağı sarmasını da denedim ama tahmin ettiğim gibi çok sert, yenecek gibi değil.Belki baharda yeni yapraklanırken körpeyken yumuşaktır. Kısacası boşuna denemeyin :)
Eklenti 16832Eklenti 16833

Penelophe 28-07-2007 15:21

Limon ellerine sağlık.
Kabak çiçeği dolmaları mükemmel görünüyor.;)

limon 28-07-2007 15:46

Teşekkür ederim. :)

yasarulutas 28-07-2007 17:53

Limon; kabağı yakmışsın! :))

Selahattin Yılmaz 28-07-2007 18:13

Bizim memleketin asma (tevek) yaprağı meşhurdur (Niksar). Özellikle sarmalarda lokum gibi olur. Manisa taraflarında ise yine yaprak yapıldığı halde bizimkinin kalitesini bulamaz.

Tek nedeni yaprağın toplama zamanının takip edilmesi. Özellikle yaprak toplarken fazla kartlaşmamış yapraklar tercih edilir ki işte ona has lezzet ve yenilebilirlik sağlansın. Diğer bitkiler içinde öyle gerek dut gerekse ayva yaprağında kartlaşmamış henüz yeni büyüklüğüne ulaşmış uç kısımlardan toplayacağınız yapraklarla deneme yaparsanız daha iyi bir sonuç elde edeceğinizden eminim. Hani bizim sevgili Cemal S. bilir bizim oralarda kesip yemek için kart horoz alırsan yanında da bir eşek yükü odun istenir ki iyice pişsin. :D

nevsune 28-07-2007 18:54

Ellerinize sağlık Limon,

Ben ressam olsaydım, herhalde çiçek böcek çizmek yerine bunları çizerdim.

Yaktığınız iddia ediliyor ya, dolmanın dibi tutmuşu lezzetlidir;)

limon 28-07-2007 19:48

Vallahi yakmadım. Ama ben zeytinyağlı dolmanın baharatını fazla koyarım. (Yenibahar, karabiber, çok az mahlep, çok az tarçın, bol kuru ve taze nane, dereotu) Kabak çiçeği de incecik olduğu için içinin rengi dışına çıkmış.
:) Bir tane pirinç tanesi bile kalmadı ;) Yarın yine erken kalkıp çiçek toplamam lazım.

limon 28-07-2007 19:55

Selahattin Bey biz de boşuna çarşı pazar dolaşıp Tokat yaprağı aramıyoruz desenize :)
Sarıyer'de meşhur bir turşucu var. O getiriyor Tokat yaprağı.

Penelophe 28-07-2007 20:15

En kısa sürede kabak ekmem lazım.:mad:

nevsune 29-07-2007 09:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 135710)
:) Bir tane pirinç tanesi bile kalmadı ;)

Ellerinize sağlık, o kadar baharatla da ne lezzetli olmuştur kimbilir;) Bu arada mahlep konulduğunu ilk sizden duydum. Denemezsem kusur kalırım:o Zaten iddia demiştim, üzülmeyin. Hem ben gerçekten dibi tutmuşuna bayılırım.

Bari çiçeği için bir tane de kabak ekeyim balkona.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024