agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni165Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-08-2006, 10:15   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
Kabak Yemekleri

sadece kabaklarından değil, çiçeklerinden de dolma yapılıyor. o nedenle bahçenizdeki kabakların o gün açan çiçeklerini bir kere toplayın.
http://www.sebzeler.org/yazi/kabak-cicegi-dolmasi

 
çiğdem42 beğendi.
cemada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-08-2006, 19:31   #2
Ağaçsever
 
Ful Sokağı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 82
kabak çiçeği dolması için süper demekten başka birşey söylenemez...Yalnız sabah erken serinlikte toplanması gerekir, hava ısınınca kapanır çünkü...Bulup yapabilirseniz afiyet olsun...

Ful Sokağı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2006, 12:45   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Galeri: 232
Kabak çiceği dolması

Herkese merhaba, bu gun Kibrista oldukca yaygin olan bir yemekten bahsedecegim.

Yaz aylarinda, sabah erkenden toplanan kabak cicekleri, tazeligini korumak ve kapanmalarini onlemek icin buz dolabina konur.[ genelde uzerinde kabak olmiyan erkek cicekler toplanir.] Dolmalar yapilacagi zaman, yaprak sarmasinda oldugu gibi bir harc yapilir, buz dolabindan cikarilan kabak cicekleri hafifce yikanir ve resimde goruldugu gibi ici hazirlanan harcla doldurulur. Yaprak sarmalari ile ayni tencerede pisirildigi gibi, eger kabak cicekleri coksa kabak cicekleri tek basina da pisirilebilir. Tencereye dizimi diger dolma ve sarmalarda oldugu gibidir. Sicak ve soguk yenebilir, yaninda yogurt da olursa cok lezetli olur. Onunuzde yaz aylarinda mutlaka deneyiniz.

Name:  kabak cicegi dolmasi 006.jpg
Views: 4226
Size:  50.7 KB
Bahcemden topladigim kabak cicekleri[cicekler cok olmadigi icin kabakli cicekleri de topladim]

Name:  kabak cicegi dolmasi 007.jpg
Views: 7235
Size:  61.6 KB
Kabak ciceklerinin ici dolduruluyor.

Name:  kabak cicegi dolmasi 010.jpg
Views: 4596
Size:  59.2 KB
Kabak cicekleri tencereye dizilirken.

Name:  kabak cicegi dolmasi 011.jpg
Views: 3740
Size:  36.1 KB
Kabak cicekleri dolmasi pistikten sonra.

Hepinize afiyet olsun.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2006, 16:11   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Sevgili uzaktaki dost teşekkürler. Aynı rahmetli anacığımın yaptığı gibi olmuş.))

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2006, 18:00   #5
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
ohohh, çok güzel ve iştah açıcı görünüyorrr
Akyarlar'da Bal Mahmut'ta yemiştim en son... Annemim yaptıkları kadar güzel olmasa da...

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2006, 18:21   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Sevgili Mjgn,
Yazın yolun Fethiye tarafına düşerse haber ver (Anneninki kadar ****** olamaz ama) Sana büyük teyzemin sürekli yaptığı Kabak çiçeği dolmalarından yedireyim. Başka özlediğin Ege mutfağından birşeyler var ise onlarıda tattırabilirm. ))
Sevgiler

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2006, 19:07   #7
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Ege mutfağı=benim mutfağım, lakin kabak çiçeği bulmak zor
İlkbaharın müjdecisi kırlardan "binbir" çeşit ot, her yıl kargo ile bana gelir. Sevgili anacığım üşenmez, onları ayıklar ve gönderir. O karışık otları halis zeytinyağında pişirip yemek inanılmaz keyifli. İnsana ilkbaharı içine alıyor gibi hissettiriyor, ilkbaharı her yıl yiyorum anlıyacağın .

Ama dediğin gibi, yolum düşerse uğrarım tabii, niye olmasın, kabak çiçeği dolması için bile, onca yol gidilir be

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2006, 19:44   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Şimdi turp otu zamanı. Börülcede var hala. Ne olacak bizim bu halimiz? Hem özlüyoruz hem bırakıp gidemiyoruz. Dünyaya birkez geldik artık kendimize zaman ayıralım diye telaşlanmaya başladım.

Haftaya yine Ankara da olacağım Anadolu medeniyetleri müzesinde fotograf çekeceğim iki gün. Bahçesindeki ıhlamur ağacının altında yine kahve içeceğim ilk gençliğimin Ankarasını düşünerek.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2006, 21:42   #9
moderatör
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara- Manisa
Mesajlar: 4,542
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu
Şimdi turp otu zamanı. Börülcede var hala. Ne olacak bizim bu halimiz? Hem özlüyoruz hem bırakıp gidemiyoruz. Dünyaya birkez geldik artık kendimize zaman ayıralım diye telaşlanmaya başladım.

Haftaya yine Ankara da olacağım Anadolu medeniyetleri müzesinde fotograf çekeceğim iki gün. Bahçesindeki ıhlamur ağacının altında yine kahve içeceğim ilk gençliğimin Ankarasını düşünerek.
Turp otuna da bayılırımmmmmhhf! limonlu zeytinyağlı

Ankara'ya geldiğinizde haber verin de, kahveyi beraber içelim.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2006, 06:46   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Teşekkürler mjgn. Mutlaka haber vereceğim.
Sevgiler

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-07-2007, 20:17   #11
Yeni Üye
 
lahika's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
Kabak çiçeği böreği

Kabak çiçeğinin ikindi kahvaltısı için yapılan bir tarifi vardır ki şöyle :

Kabak çiçeklerinin içlerine istediğiniz bir malzeme konulur - tercihan peynirli iç - ve daha sonra evvelce mayalamış olduğunuz ekmek hamuruna(normal ekmek hamurundan biraz daha gevşekşe ancak akışkan değil) hazırlanan dolmalar atılır v bir kaşık yardımı ile her yanı hamura bulanır. Hamura bulanan içli kabak çiçekleri yine kaşık yardımı ile alınarak kızdırılmış bol sıvıyağın içerisine atılır ve nar gibi kızarınca kağıt havlunun üzerine alıp, 3 dakika kadar sonra yenilir = )

Afiyet olsun..

lahika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2007, 12:48   #12
Ağaç Dostu
 
bengi_su's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 403
Galeri: 19
Bende yana döne bu tarifi arıyodum çok teşekkürler yanlız bişey sorcam bu kabak dolması bal kabağının çiceğindende yapılabilirmi acaba?

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2007, 12:55   #13
Yeni Üye
 
lahika's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-05-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
Sevgili bengi_su tarifin makbule gemesine cok sevindim = ) Smdiden ellerine saglik.. Bal kabaginin cicegi var mi? Bİlmiyordum.. Eger olabiliyorsa neden olmasin? = )

lahika Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2007, 13:05   #14
Ağaç Dostu
 
bengi_su's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-05-2007
Şehir: konya
Mesajlar: 403
Galeri: 19
Bi denemek lazım hepinize tarifleriniz için teşekkür ederim

bengi_su Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 12:39   #15
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,267
Galeri: 637
İlk defa dün duydum dut yaprağından da sarma yapılıyormuş. Deneyen var mı?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 12:56   #16
Ağaç Dostu
 
habibe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-02-2007
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 1,653
Galeri: 33
Denemedim ama, ben de duydum. Dutun taze yaprakları ile güzel oluyor dediler. Hatta ıhlamur yaprağını da demişti.

habibe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 14:25   #17
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Galeri: 12
Kabak çiçeği dolmasını ilk kez geçen hafta Bozcaada'da tattım ve muhteşemdi. Her görüntüsü hem de tadı cezbediciydi. Zaten dolma ayrı bir lezzet. Ayrıca dut yaprağından yapıldığını da ilk kez duyuyorum. Tattınız mı?

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 14:48   #18
Ağaç Dostu
 
Derya Özen's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-11-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,517
Galeri: 158
Sevgili Limon, sadece dut yaprağından değil, fasulye yaprağından da dolma yapanlar var. Gaziantepli bir komşumuz vardı, pişirmediği ot yoktu diyebilirim.
Geçen hafta Yaşarulutaş isimli üyemizle konuşurken, kabak çiçeği dolması yiyorum buyrun beraber yiyelim deyip beni davet etmiş, sonrasında da, kabak çiçeklerinin resmini göndermişti. Şimdi sizinle o resmi paylaşmak istiyorum.

Eklenen Resimler
 
Derya Özen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 15:20   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Dut yaprağından yapılan dolmanın tarifini bilen anlatsın lütfeeeeeen.

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 16:15   #20
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,113
Galeri: 137
Mahmut Bey, dut yaprağı sarmasının, bildiğimiz bağ yaprağından hiç farkı yok. Taze ya da salamura, etli-zeytinyağlı yapabilirsiniz.

Yaprakların körpe olmasına dikkat ediniz.

Ancak, bağ yaprağının ekşiliği bunda yoktur. Arzu ederseniz ekşi ilave etmelisiniz. Mesela bir parça ekşi erik pestili bu iş için uygundur.


Düzenleyen Yücel Özlem : 26-07-2007 saat 23:45
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 16:34   #21
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,113
Galeri: 137
Dolmalık kabak çiçeğinin, sabah erken saatte toplanması uygun olur. Çiçekler tam açılmış durumdadır. Tabii dibinde kabak olmayan erkek çiçekleri toplamalısınız.

Toplarken, çiçeğin sapını kısa (hemen dibinden) koparmalısınız. sonra içindeki çiçek tozu taşıyan çıkıntıyı da de koparıp çiçekleri iç içe sokmalısınız.

Topladığınız ya da bitkinin üzerindeki çiçekler hava ısındıkça kapanır. Kenarları kıvrılır. o zaman tekrar açıp doldurmanız mümkün olmaz. Şayet erken toplamış ve içi içe sokmuşsanız kıvrılması önlenir. Doldururken sıkıntı çekmezsiniz. Toplarken arılara dikkat etmeyi de unutmayın.


Düzenleyen Yücel Özlem : 27-07-2007 saat 08:51
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 17:05   #22
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Şayet yanılmıyorsam ben de ayva yaprağından sarma yapıldığını duymuştum.

Ukalalık olmasın ama bu yemeğin doldurularak yapılanına dolma, sarılarak yapılanına sarma deniyor.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 17:19   #23
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,469
Galeri: 373
Nevsune hanım haklısınız, bizde de sarılarak yapılanına sarma deniyor fakat bazı yerlerde sarmaya da, dolmaya da, dolma deniliyor galiba.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 20:48   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,593
Yücel ağabey teşekkür ederim. Bu işe çok sevindim. Biliyorsunuzdur bizim Sütçüler de her yer dut ağacı.Asma dan çok dut var. Geçen yıl ISIRGAN OTU NU öğretmiştim Sütçülerlilere şimdilerde pek sık kullanır oldular. Bu yıl baharda Dut Yaprağı dolmasını öğreteceğim. Önce kendim bir yapayım sonra onlara tavsiye edeceğim. Yalnı merak ettiğim Deli dut ve Uslu dut arasında yapraklarda da bir fark varmıki?

Mahmut Leventoğlu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 21:14   #25
Ağaç Dostu
 
yasarulutas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2006
Şehir: Sivas - Sızır
Mesajlar: 315
Galeri: 677
Kabak çiçeğinin dolmasından ziyade birde kabak çiçekli bulgur pilavı vardır. Bu pilav yoğurtlu olarak yenir. Kabak çiçekleri dip kısmına kadar(dip kısım doğranmaz) ince ince doğranır ve yarı pişmiş bulgurun içine katılarak beraber pişirilir. Pişme işlemi tamamlanınca sarımsaklı yoğurt katılarak yenir.

Ha derseniz bu nasıl yemek diye! yokluk zamanlarının tatlı yemekleri bunlar. Zamanında çeşit olsun diye yapılmış. Fakat değişik tatlar işte.

Aynı pilavı bizim buralarda pezikten de yaparlar. Hoş oluyor.

yasarulutas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 22:34   #26
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,267
Galeri: 637
Yaşar Bey sayenizde google'dan pezik ne demek araştırdım Pancar sapı diyenlerle ayrı şeyler diyenler kapışmış. Ben hiç görmedim sanırım.
Dut ağacım yok ama iki senedir tek bir meyve bile vermeyen ayva ağacım var. Kurutulmuş ayva yaprağını kışın ıhlamur pişirirken katıyorum. Öksürüğe iyi geldiği söyleniyor. Yarın erken kalkabilirsem kabaklarımın çiçekleri toplayayım 10-15 tane de ayva yaprağı toplayıp deneyeyim. Düşündüm de ayvanın yaprakları oldukça kalın ve sert oluyor. Pişince yumuşarmı ki? Neyse yarın deneyince yazarım

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 23:20   #27
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,113
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
... bu yemeğin doldurularak yapılanına dolma, sarılarak yapılanına sarma deniyor.
Nevsune Hanım, teşekkür ederim. Ben yazımı düzelttim. Umarım diğer katılımcılar da düzeltir.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2007, 23:39   #28
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,113
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu Mesajı Göster
...Yalnız merak ettiğim, deli dut ve uslu dut arasında yapraklarda da bir fark varmıki?
Bu deli dut ne ola ki?

Dut konusu taşınmıştır


Düzenleyen Yücel Özlem : 28-07-2007 saat 00:50
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2007, 21:30   #29
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,267
Galeri: 637
Erken kalkalamadım, kabak çiçeklerini toplayamadım. Mısır çarşında çok gezdiğim ve yorulduğum için akşam sadece ayva yaprağı topladım 10-15 tane. Ama enerjim kalmadı, yarına pişiricem. Fotoğrafları ve tadını paylaşırım sizlerle

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2007, 22:35   #30
Ağaç Dostu
 
nevsune's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,918
Galeri: 215
Ben de merak ettim ayva sarmasını.

Beğenirseniz benimde bildiğim bir ayva ağacı var, denerim.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020