21-08-2006, 10:15 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2005
Mesajlar: 517
|
Kabak Yemekleri
sadece kabaklarından değil, çiçeklerinden de dolma yapılıyor. o nedenle bahçenizdeki kabakların o gün açan çiçeklerini bir kere toplayın. http://www.sebzeler.org/yazi/kabak-cicegi-dolmasi |
22-08-2006, 19:31 | #2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2006
Mesajlar: 84
|
kabak çiçeği dolması için süper demekten başka birşey söylenemez...Yalnız sabah erken serinlikte toplanması gerekir, hava ısınınca kapanır çünkü...Bulup yapabilirseniz afiyet olsun... |
12-11-2006, 12:45 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Kabak çiceği dolması
Herkese merhaba, bu gun Kibrista oldukca yaygin olan bir yemekten bahsedecegim. Yaz aylarinda, sabah erkenden toplanan kabak cicekleri, tazeligini korumak ve kapanmalarini onlemek icin buz dolabina konur.[ genelde uzerinde kabak olmiyan erkek cicekler toplanir.] Dolmalar yapilacagi zaman, yaprak sarmasinda oldugu gibi bir harc yapilir, buz dolabindan cikarilan kabak cicekleri hafifce yikanir ve resimde goruldugu gibi ici hazirlanan harcla doldurulur. Yaprak sarmalari ile ayni tencerede pisirildigi gibi, eger kabak cicekleri coksa kabak cicekleri tek basina da pisirilebilir. Tencereye dizimi diger dolma ve sarmalarda oldugu gibidir. Sicak ve soguk yenebilir, yaninda yogurt da olursa cok lezetli olur. Onunuzde yaz aylarinda mutlaka deneyiniz. Bahcemden topladigim kabak cicekleri[cicekler cok olmadigi icin kabakli cicekleri de topladim] Kabak ciceklerinin ici dolduruluyor. Kabak cicekleri tencereye dizilirken. Kabak cicekleri dolmasi pistikten sonra. Hepinize afiyet olsun. |
12-11-2006, 16:11 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili uzaktaki dost teşekkürler. Aynı rahmetli anacığımın yaptığı gibi olmuş.)) |
12-11-2006, 18:21 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Sevgili Mjgn, Yazın yolun Fethiye tarafına düşerse haber ver (Anneninki kadar ****** olamaz ama) Sana büyük teyzemin sürekli yaptığı Kabak çiçeği dolmalarından yedireyim. Başka özlediğin Ege mutfağından birşeyler var ise onlarıda tattırabilirm. )) Sevgiler |
12-11-2006, 19:07 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Ege mutfağı=benim mutfağım, lakin kabak çiçeği bulmak zor İlkbaharın müjdecisi kırlardan "binbir" çeşit ot, her yıl kargo ile bana gelir. Sevgili anacığım üşenmez, onları ayıklar ve gönderir. O karışık otları halis zeytinyağında pişirip yemek inanılmaz keyifli. İnsana ilkbaharı içine alıyor gibi hissettiriyor, ilkbaharı her yıl yiyorum anlıyacağın . Ama dediğin gibi, yolum düşerse uğrarım tabii, niye olmasın, kabak çiçeği dolması için bile, onca yol gidilir be |
12-11-2006, 19:44 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Şimdi turp otu zamanı. Börülcede var hala. Ne olacak bizim bu halimiz? Hem özlüyoruz hem bırakıp gidemiyoruz. Dünyaya birkez geldik artık kendimize zaman ayıralım diye telaşlanmaya başladım. Haftaya yine Ankara da olacağım Anadolu medeniyetleri müzesinde fotograf çekeceğim iki gün. Bahçesindeki ıhlamur ağacının altında yine kahve içeceğim ilk gençliğimin Ankarasını düşünerek. |
12-11-2006, 21:42 | #9 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ankara'ya geldiğinizde haber verin de, kahveyi beraber içelim. |
|
13-11-2006, 06:46 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Teşekkürler mjgn. Mutlaka haber vereceğim. Sevgiler |
18-07-2007, 20:17 | #11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-05-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
|
Kabak çiçeği böreği
Kabak çiçeğinin ikindi kahvaltısı için yapılan bir tarifi vardır ki şöyle : Kabak çiçeklerinin içlerine istediğiniz bir malzeme konulur - tercihan peynirli iç - ve daha sonra evvelce mayalamış olduğunuz ekmek hamuruna(normal ekmek hamurundan biraz daha gevşekşe ancak akışkan değil) hazırlanan dolmalar atılır v bir kaşık yardımı ile her yanı hamura bulanır. Hamura bulanan içli kabak çiçekleri yine kaşık yardımı ile alınarak kızdırılmış bol sıvıyağın içerisine atılır ve nar gibi kızarınca kağıt havlunun üzerine alıp, 3 dakika kadar sonra yenilir = ) Afiyet olsun.. |
21-07-2007, 12:55 | #13 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-05-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 19
|
Sevgili bengi_su tarifin makbule gemesine cok sevindim = ) Smdiden ellerine saglik.. Bal kabaginin cicegi var mi? Bİlmiyordum.. Eger olabiliyorsa neden olmasin? = ) |
26-07-2007, 14:25 | #17 |
Ağaç Dostu
|
Kabak çiçeği dolmasını ilk kez geçen hafta Bozcaada'da tattım ve muhteşemdi. Her görüntüsü hem de tadı cezbediciydi. Zaten dolma ayrı bir lezzet. Ayrıca dut yaprağından yapıldığını da ilk kez duyuyorum. Tattınız mı? |
26-07-2007, 14:48 | #18 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili Limon, sadece dut yaprağından değil, fasulye yaprağından da dolma yapanlar var. Gaziantepli bir komşumuz vardı, pişirmediği ot yoktu diyebilirim. Geçen hafta Yaşarulutaş isimli üyemizle konuşurken, kabak çiçeği dolması yiyorum buyrun beraber yiyelim deyip beni davet etmiş, sonrasında da, kabak çiçeklerinin resmini göndermişti. Şimdi sizinle o resmi paylaşmak istiyorum. |
26-07-2007, 15:20 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Dut yaprağından yapılan dolmanın tarifini bilen anlatsın lütfeeeeeen. |
26-07-2007, 16:15 | #20 |
Ağaç Dostu
|
Mahmut Bey, dut yaprağı sarmasının, bildiğimiz bağ yaprağından hiç farkı yok. Taze ya da salamura, etli-zeytinyağlı yapabilirsiniz. Yaprakların körpe olmasına dikkat ediniz. Ancak, bağ yaprağının ekşiliği bunda yoktur. Arzu ederseniz ekşi ilave etmelisiniz. Mesela bir parça ekşi erik pestili bu iş için uygundur. Düzenleyen Yücel Özlem : 26-07-2007 saat 23:45 |
26-07-2007, 16:34 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Dolmalık kabak çiçeğinin, sabah erken saatte toplanması uygun olur. Çiçekler tam açılmış durumdadır. Tabii dibinde kabak olmayan erkek çiçekleri toplamalısınız. Toplarken, çiçeğin sapını kısa (hemen dibinden) koparmalısınız. sonra içindeki çiçek tozu taşıyan çıkıntıyı da de koparıp çiçekleri iç içe sokmalısınız. Topladığınız ya da bitkinin üzerindeki çiçekler hava ısındıkça kapanır. Kenarları kıvrılır. o zaman tekrar açıp doldurmanız mümkün olmaz. Şayet erken toplamış ve içi içe sokmuşsanız kıvrılması önlenir. Doldururken sıkıntı çekmezsiniz. Toplarken arılara dikkat etmeyi de unutmayın. Düzenleyen Yücel Özlem : 27-07-2007 saat 08:51 |
26-07-2007, 20:48 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 3,592
|
Yücel ağabey teşekkür ederim. Bu işe çok sevindim. Biliyorsunuzdur bizim Sütçüler de her yer dut ağacı.Asma dan çok dut var. Geçen yıl ISIRGAN OTU NU öğretmiştim Sütçülerlilere şimdilerde pek sık kullanır oldular. Bu yıl baharda Dut Yaprağı dolmasını öğreteceğim. Önce kendim bir yapayım sonra onlara tavsiye edeceğim. Yalnı merak ettiğim Deli dut ve Uslu dut arasında yapraklarda da bir fark varmıki? |
26-07-2007, 21:14 | #25 |
Ağaç Dostu
|
Kabak çiçeğinin dolmasından ziyade birde kabak çiçekli bulgur pilavı vardır. Bu pilav yoğurtlu olarak yenir. Kabak çiçekleri dip kısmına kadar(dip kısım doğranmaz) ince ince doğranır ve yarı pişmiş bulgurun içine katılarak beraber pişirilir. Pişme işlemi tamamlanınca sarımsaklı yoğurt katılarak yenir. Ha derseniz bu nasıl yemek diye! yokluk zamanlarının tatlı yemekleri bunlar. Zamanında çeşit olsun diye yapılmış. Fakat değişik tatlar işte. Aynı pilavı bizim buralarda pezikten de yaparlar. Hoş oluyor. |
26-07-2007, 22:34 | #26 |
Ağaç Dostu
|
Yaşar Bey sayenizde google'dan pezik ne demek araştırdım Pancar sapı diyenlerle ayrı şeyler diyenler kapışmış. Ben hiç görmedim sanırım. Dut ağacım yok ama iki senedir tek bir meyve bile vermeyen ayva ağacım var. Kurutulmuş ayva yaprağını kışın ıhlamur pişirirken katıyorum. Öksürüğe iyi geldiği söyleniyor. Yarın erken kalkabilirsem kabaklarımın çiçekleri toplayayım 10-15 tane de ayva yaprağı toplayıp deneyeyim. Düşündüm de ayvanın yaprakları oldukça kalın ve sert oluyor. Pişince yumuşarmı ki? Neyse yarın deneyince yazarım |
26-07-2007, 23:20 | #27 |
Ağaç Dostu
|
Nevsune Hanım, teşekkür ederim. Ben yazımı düzelttim. Umarım diğer katılımcılar da düzeltir. |
26-07-2007, 23:39 | #28 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dut konusu taşınmıştır Düzenleyen Yücel Özlem : 28-07-2007 saat 00:50 |
|
27-07-2007, 21:30 | #29 |
Ağaç Dostu
|
Erken kalkalamadım, kabak çiçeklerini toplayamadım. Mısır çarşında çok gezdiğim ve yorulduğum için akşam sadece ayva yaprağı topladım 10-15 tane. Ama enerjim kalmadı, yarına pişiricem. Fotoğrafları ve tadını paylaşırım sizlerle |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|