agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Sebze Yemekleri
(https)




Reklam


Beğeni Düzeni10Beğeniler
  • 1 Gönderen Yücel Özlem
  • 1 Gönderen Yücel Özlem
  • 1 Gönderen nurcem
  • 2 Gönderen dmtmrt
  • 1 Gönderen mutlu_inan
  • 2 Gönderen dmtmrt
  • 2 Gönderen Selma_321

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-07-2007, 00:53   #1
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,113
Galeri: 137
Dut yaprağı sarması

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu Mesajı Göster
Dut yaprağından yapılan dolmanın tarifini bilen anlatsın lütfeeeeeen.
Mahmut Bey, dut yaprağı sarmasının, bildiğimiz bağ yaprağından hiç farkı yok. Taze ya da salamura, etli-zeytinyağlı yapabilirsiniz.

Yaprakların körpe olmasına dikkat ediniz.

Ancak, bağ yaprağının ekşiliği bunda yoktur. Arzu ederseniz ekşi ilave etmelisiniz.

Mesela bir parça ekşi erik pestili bu iş için uygundur. İç anadoluda yemeklere tat vermek için ekşi dağ eriğinden bir pestil kullanılırdı. Bu pestil halen Beypazarı'nda üretiliyor. Ekşiye ihtiyaç duyulan bazı yöresel yemeklerde, bilhassa sarmalarda halen kullanılıyor.

 
çiğdem42 beğendi.

Düzenleyen Yücel Özlem : 27-07-2007 saat 21:56
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2007, 01:06   #2
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,113
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu Mesajı Göster
...Yalnız merak ettiğim, deli dut ve uslu dut arasında yapraklarda da bir fark varmıki?
Sevgili mahmut bu deli dut ne ola ki?

Acaba meyve vermediği için bizim yörelerde erkek dut denilen cins mi? Kastedilen buysa sorun yok. kara veya beyaz dut çeşitlerinden sarma yapılabiliyor. keza erkek dutun yaprağı da kullanılıyor. Yaprağın körpe ve ince olanı makbul.

Bizim mor dut dediğimiz ve olgunlaştığı zaman dahi ekşi olan bir tür var. Mor dutun yaprağı kalındır. sarmada kullanılmaz. Meyvesi dut şurubu yapmak için kullanılır.

çiğdem42 beğendi.

Düzenleyen Yücel Özlem : 27-07-2007 saat 21:57
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2007, 08:17   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,932
Galeri: 29
Gelibolu tarafında dut yaprağında kaşarlı sardalya sarması yaparlardı.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2007, 22:35   #4
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,267
Galeri: 637
Benim bildiğim kadarıyla sardalya sarmasını dut veya asma yaprağında yaparlar ama yaprağı yemezler. Sardalyanın pulunu da içini de ayıklamazlar. Yerken derisini hafifçe tutup geriye çekince ayıklanır. Etlerini de dişlerinizle kemirdiniz mi tamamdır Buğulama tadında olur. Ama Gelibolu'daki sardalya balığının tadını başka hiç bir yerde bulamazsınız. İstanbul'da bir kaç kere canımız çekince almıştık ama saman gibiydi.
Ama sizin bildiğiniz tarif değişik olabilir Todor.

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 20:10   #5
Yeni Üye
 
nurcem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Galeri: 39
Öğrenmenin yaşı yokmuş gerçekten..bahçemizde 3 adet dut ağacımız var..büyük bir zevkle meyvelerini tüketüyoruz..ama yapraklarını da kullanabileceğimi öğrenince mutlu oldum..paylaşım için teşekkürler...)

çiğdem42 beğendi.
nurcem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2007, 21:06   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-03-2007
Şehir: bursa
Mesajlar: 282
Bende sevgili Nurcem e katılıyorum. Bugüne kadar dut ağaçlarının meyvelerini kendim yapraklarınıda ipekböceklerime yediriyordum. Bundan sonra hem meyvesini hemde yaprağını yiyeceğim...

Sercanoral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-07-2013, 00:08   #7
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,009
geçen gün dolma yaparken fazla harç kaldı bende çöpe atmak istemediğim için dut ağacına bir uğrayıverdim, beyaz lahanadan daha güzel oldu ama üzüm yaprağını geçemedi bence daha önceden bir komşumuzdan duymuştum ama hiç denememiştim,,cidden sarması oluyor yani
bilginize

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-03-2017, 12:26   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-03-2017
Şehir: istanbul
Mesajlar: 3
Daha önce hiç denemedim ama epey bi merak ettim lezzetini. İlk Fırsatta deneyeceğim.

televisyon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2017, 19:26   #9
Ağaçsever
 
dmtmrt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
Dut yaprağıni bizde sarariz.Güzel bir lezzet.Dikkat edilmesi gereken yapragin damarlarinin sertlesmeden toplanmasi.Yani dut ciktikdan sonra sarabileceginiz buyuklukdeyken toplamaniz.Salamurada olur, haslayip difrize posetleyebilirsiniz.Afiyet olsun.

dmtmrt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2017, 07:33   #10
Ağaç Dostu
 
mutlu_inan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-09-2015
Şehir: Eskisehir
Mesajlar: 146
Dut tamam da kirazın yaprağından da yapanlar varmış nasıl sarıyorsun be mubarek p

çiğdem42 beğendi.
mutlu_inan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2017, 12:04   #11
Ağaçsever
 
dmtmrt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-09-2016
Şehir: Ankara-Mamak
Mesajlar: 89
Ihlamur ve findik yapragininda sarmasi oluyormuş.Bende duyunca şaşirmistim

dmtmrt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-03-2017, 09:26   #12
Ağaç Dostu
 
Selma_321's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2016
Şehir: Ankara
Mesajlar: 920
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mutlu_inan Mesajı Göster
Dut tamam da kirazın yaprağından da yapanlar varmış nasıl sarıyorsun be mubarek p
Hemde muhteşem oluyor. Malatyaya özgü bir sarmadır. Hep hayret etmişimdir minik minik nasıl sarıyorlar hiç mi üşenmiyor mübarekler derdim taaaa ki tadına bakana dek. Bence sarması çok zor yemesi, lezzeti ise muhteşem. Kiraz yaprağının muhteşem bir aroması var.
Son not Malatyalılar bildiğim kadarıyla kışında yiyebilmek için kiraz yaprağını salamura yapıyorlar, kurutuyorlar ve dondurucuya koyuyorlar. Bunlar benim bildiklerim

Selma_321 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2020